Dobrý den, mám dotaz. Koupili jsme od paní chovatelky štěně francouzského buldočka za 11000 Kč. Nikdy jsme psa neměli a jako malé štěňátko jako buldoček vypadal. Dostali jsme k němu kupní smlouvu. Za dva dny jsme skončili na veterine, kdy nám Baddy skoro umřel, ale dostal se po infuzích z toho. Paní chovatelka veterinu proplatila. Nyní je pejskovi téměř 5 měsíců a je vidět, že to čistý buldoček není. Samozřejmě se ho už nevzdáme, ale je možnost nějaké kompenzace od chovatelky, nebo měla bych na paní upozornit? děkuji za radu :-)
BaddyMB
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Koupili jsme od paní chovatelky štěně francouzského buldočka za 11000 Kč. Nikdy jsme psa neměli a jako malé štěňátko jako buldoček vypadal. Dostali jsme k němu kupní smlouvu. Za dva dny jsme skončili na veterine, kdy nám Baddy skoro umřel, ale dostal se po infuzích z toho. Paní chovatelka veterinu proplatila. Nyní je pejskovi téměř 5 měsíců a je vidět, že to čistý buldoček není. Samozřejmě se ho už nevzdáme, ale je možnost nějaké kompenzace od chovatelky, nebo měla bych na paní upozornit? děkuji za radu :-)
Pokud je to PP pes, samozřejmě, že kompenzace by tam měla být. Možná neúmyslný, ale je to podvod.
Paní měla 5 štěňat a byla rezervovaná. U toho našeho nam řekla, že ten je volný, ale bez PP. Že nám ho nechá. Rodiče jsme neviděli, ale otec čili pes prý stal šílených cca 50 tis. My PP nepotřebujeme, nechodime na výstavy, ale slušnost asi je říct, že je kříženec. Teď se nas venku každý ptá, co je to za rasu 😂
Aha.... Neexistuje, aby v jednom vrhu byla některá štěňata s PP a jiná bez, buď nemá PP žádné štěně a nebo všichni. Tohle je klasická výmluva množitelů. A že otec štěňat stál 50 000, tomu bych taky moc nevěřila .
My PP nepotřebujeme, nechodime na výstavy, ale slušnost asi je říct, že je kříženec. Teď se nas venku každý ptá, co je to za rasu 😂
Jenže ono PP není jen vstupenkou na výstavy. PP vám právě zaručuje to, že ze psa vyroste opravdu plemeno, které jste si koupila. Protože rodiče musejí být řádně uchovnění, musejí splňovat standard - tedy vypadat tak, jak plemeno vypadat má, a měli by mít povahu takovou, jakou udává standard. Navíc k tomu většinou mají i nějaké zdravotní vyšetření, takže tam je jistější i to zdraví.
Já se přiznávám, nikdy jsme pejska žádného neměli a tak se v tom vůbec nevyznám. Paní toho asi využila. Řekla nám, že chová buldočka přes 25 let. To na mě zabralo a naivně jsem jí věřila. Pejsek je úžasný, už jsem si ho zamilovala, ale bojím se, že někdo jiný naletí. Někomu to může vadit a bojím se, aby další pejsek neskončil někde v útulku :-(
je to marný je to marný je to marný.................
proč jste se před koupí s někým neporadili?
teď už je pozdě bycha honit, jste poučeni pro příště.
PP opravdu není jen kvůli výstavám, všichni psi z vrhu po PP rodičích musí mít vystavený PP, to bývalo kdysi že PP dostalo jen prvních tuším 6 štěnat.
Ano na to přesně množitelé cílí, že si k psovi vytvoříte vztah a už ho nevrátíte.
No za blbost se holt platí.
Paní sice můžete nahlásit ale obávám se že to k ničemu nebude.
Platí pouze kde není poptávka není ani nabídka..............
BaddyMB
napsal(a):
Paní měla 5 štěňat a byla rezervovaná. U toho našeho nam řekla, že ten je volný, ale bez PP. Že nám ho nechá. Rodiče jsme neviděli, ale otec čili pes prý stal šílených cca 50 tis. My PP nepotřebujeme, nechodime na výstavy, ale slušnost asi je říct, že je kříženec. Teď se nas venku každý ptá, co je to za rasu 😂
Jo tak tohle je ale podvod jak vyšitý Nevím, co máte v té smlouvě? Jestli by nebylo možné, na tu babu poslat policii, apod. Ano, protože bude dál podvádět a obelhávat další naivní lidi. Já měla na chovatele štěstí, ale musím říct, že tehdy jsem o tom také nevěděla nic, šla jsem si kupovat prvního PP psa a myslela jsem: najdu PP chovku, koupím štěně a hotovo. Ani tohle není v dnešní době už tak jednoznačné, ale: proč jste si neprověřili ani, jestli je to PP chov? Dá se zjistit, jestli jsou rodiče řádně uchovnění. Jak tady holky píšou...měli jste si pozjišťovat, co se dá. Dneska už to není problém.
Toto je smlouva. Původně chtěla 18000, ale když je bez PP, tak 11000 Kc
lesnížínka
napsal(a):
Jo tak tohle je ale podvod jak vyšitý Nevím, co máte v té smlouvě? Jestli by nebylo možné, na tu babu poslat policii, apod. Ano, protože bude dál podvádět a obelhávat další naivní lidi. Já měla na chovatele štěstí, ale musím říct, že tehdy jsem o tom také nevěděla nic, šla jsem si kupovat prvního PP psa a myslela jsem: najdu PP chovku, koupím štěně a hotovo. Ani tohle není v dnešní době už tak jednoznačné, ale: proč jste si neprověřili ani, jestli je to PP chov? Dá se zjistit, jestli jsou rodiče řádně uchovnění. Jak tady holky píšou...měli jste si pozjišťovat, co se dá. Dneska už to není problém.
Kdyby to byl PP chov, tak má štěně snad PP, ne...?
A podvod?!
Prodávající nabízela štěně bez PP (tzn. bez prokázaného původu), a prodala štěně bez prokazatelného původu. Za 11 tis. opravdu čistokrevného buldočka nekoupíte, takže holt cena odpovídá kvalitě - nic vic, nic míň.
Prostě stejně jako nemůžu čekat, ze mi Vietnamec za 500 prodá originál kabelku od Gucciho, tak nemůžu čekat ani to, že mi množitel prodá za třetinovou cenu origoš buldočka...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kdyby to byl PP chov, tak má štěně snad PP, ne...?
A podvod?!
Prodávající nabízela štěně bez PP (tzn. bez prokázaného původu), a prodala štěně bez prokazatelného původu. Za 11 tis. opravdu čistokrevného buldočka nekoupíte, takže holt cena odpovídá kvalitě - nic vic, nic míň.
Prostě stejně jako nemůžu čekat, ze mi Vietnamec za 500 prodá originál kabelku od Gucciho, tak nemůžu čekat ani to, že mi množitel prodá za třetinovou cenu origoš buldočka...
Kdyby tam měla opravdu uchovněné PP psy a tento vrh splácla bokem.
Nechovám, takže nevím, jak se v tomhle ,,jede", ale pokud někomu prodám francouského buldočka, měl by to být francouzský buldoček, ne? Mě nemusí zajímat, proč toho skvělého buldočka neprodává za plnou cenu. Ale to je spíš otázka pro právníky, jestli je to napadnutelné. Další věc...jak je to tedy s tím, že nesmí jít nečipované zvíře od chovatele? Platí to, nebo se na to nějak pozapomnělo?
lesnížínka
napsal(a):
Nechovám, takže nevím, jak se v tomhle ,,jede", ale pokud někomu prodám francouského buldočka, měl by to být francouzský buldoček, ne? Mě nemusí zajímat, proč toho skvělého buldočka neprodává za plnou cenu. Ale to je spíš otázka pro právníky, jestli je to napadnutelné. Další věc...jak je to tedy s tím, že nesmí jít nečipované zvíře od chovatele? Platí to, nebo se na to nějak pozapomnělo?
To by musela být úplně blbá, kdyby na bezpapírový vrh napsala kupní smlouvu, a riskovala tím stopku v PP chovu, kde prodá štěňata za trojnásobek.
Spíš je pravdepodobnější, že nikdy psy s PP nechovala, a dělá jen blbce z naivních lidí, co si myslí, ze koupí za levno čistokrevné štěně.
lesnížínka
napsal(a):
Zdavatelka tuším psala, že štěně je čipované.
Přesně tak, pokud mi někdo prodá štěně francouzského buldočka, je uveden ve smlouvě i ockovacim průkazu, pak očekávám, že oba rodiče jsou stejně rasy. Bylo nám to tak i řečeno. Je to minimálně neseriózní jednání. Jinak ještě jedna věc. Kamarádka má buldočka s PP a stal ji 12000 Kč, takže až takový rozdíl v ceně to není.
BaddyMB
napsal(a):
Píšete, že jste dostali kupní smlouvu. Co dál jste dostali? Velmi pravděpodobně nejde o "paní chovatelku", jak vzletně píšete, ale o množitelku. Udělali jste návštěvu před odběrem štěněte? Zajímali jste se o rodiče? Viděli jste je? Viděli jste jejich papíry? Proč Baddy nemá PP? A proč málem umřel - hned na začátku po odběru? Vše to smrdí něčím velmi nedobrým...
BaddyMB
napsal(a):
Přesně tak, pokud mi někdo prodá štěně francouzského buldočka, je uveden ve smlouvě i ockovacim průkazu, pak očekávám, že oba rodiče jsou stejně rasy. Bylo nám to tak i řečeno. Je to minimálně neseriózní jednání. Jinak ještě jedna věc. Kamarádka má buldočka s PP a stal ji 12000 Kč, takže až takový rozdíl v ceně to není.
Viz moje dotazy v předchozím příspěvku. Množitelka Vám lhala... Do smlouvy si víceméně může napsat, co chce...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To by musela být úplně blbá, kdyby na bezpapírový vrh napsala kupní smlouvu, a riskovala tím stopku v PP chovu, kde prodá štěňata za trojnásobek.
Spíš je pravdepodobnější, že nikdy psy s PP nechovala, a dělá jen blbce z naivních lidí, co si myslí, ze koupí za levno čistokrevné štěně.
No tak to je téměř 100% - ta pohádka o drahých PP psech, ale myslela jsem to tak, že má bokem třeba jednu bez pp fenu, kterou nechá obskočit i třeba PP psem - prostě má jeden vrh za rok bez pp na druhé, z nějakého důvodu neuchovněné feně. No nevím právě, jak je to s tou stopkou, protože i můj samík byl od chovatele, který měl takovéto ,,zvláštní" vrhy.
BaddyMB
napsal(a):
tohle ale nejde takže nejspíš množírna. FR. buldoček za 11000 s PP prostě nebude. Koupili jste bez PP tak hlavně aby byl zdravý. když jste si koupili bez PP tak jste šli do štěněte z čeho může vyrůst kde co
BaddyMB
napsal(a):
Pokud pes nemá PP, tak je to pes s neprokazatelným původem - a to že je kříženec stejně nedokážete. Klidně to může být "jen" jedinec s hrubou exterierovou vadou, a hádejte se, kdo má pravdu...
Tak jste si měli připlatit 1000, a koupit taky za 12 tis. psa s PP, a nemuseli jste podpořit nějakou množitelku.
lesnížínka
napsal(a):
No tak to je téměř 100% - ta pohádka o drahých PP psech, ale myslela jsem to tak, že má bokem třeba jednu bez pp fenu, kterou nechá obskočit i třeba PP psem - prostě má jeden vrh za rok bez pp na druhé, z nějakého důvodu neuchovněné feně. No nevím právě, jak je to s tou stopkou, protože i můj samík byl od chovatele, který měl takovéto ,,zvláštní" vrhy.
Já se v tom samozřejmě nevyznám jako třeba "Inspektorka"...ale stejně jako Ty si myslím, že případy, kdy PP chovatelé "bokem" práskají bezPP, se dějí. Sice předpokládám, že raritně (a doufám v to), ale občas se takový případ prolátne.
PumaCZ
napsal(a):
Nechcete sem dat jeho fotky? Jen by me zajimalo, co z nej roste :)
Myslím, že jezevčík 😂
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud pes nemá PP, tak je to pes s neprokazatelným původem - a to že je kříženec stejně nedokážete. Klidně to může být "jen" jedinec s hrubou exterierovou vadou, a hádejte se, kdo má pravdu...
Tak jste si měli připlatit 1000, a koupit taky za 12 tis. psa s PP, a nemuseli jste podpořit nějakou množitelku.
Paní, která je chovala minulý rok zemřela na rakovinu :-(
Uživatel s deaktivovaným účtem

BaddyMB
napsal(a):
Přiznám se, že by mě fakt zajímalo, jak by se k takové smlouvě postavil právník. Protože nemá-li štěně PP, není čistokrevné, ať si prodávající píše, co chce. A když to tak přesto napíše, je to podvod?
BaddyMB
napsal(a):
Toto je smlouva. Původně chtěla 18000, ale když je bez PP, tak 11000 Kc
píše tam jen na mazlíčka takže kdo ví jak to je. Třeba i s PP je jen nestandard? To si chtělo vše zjistit před zaplacením. Pokud prodává s PP za 18 000 tak je to dost levně. Já počítám spíš s cenou kolem 30 000
BaddyMB
napsal(a):
Máte pravdu, ale já se poradila, dokonce mi tato chovatelka byla doporučena. Byly jsme si osobně pro štěňátko u paní,opravdu krásný a čistý dům. Pejsek čipovaný, očkovaný, takže jsme věřili, že je vše v pořádku. Souhlasím s Vámi, za blbost se platí.
Ještě mě napadá - není možné, že by opravdu štěně bylo z vrhu s PP, ale nestandard a chovatelka by k němu PP prostě nedala, i když by ho měla? Což je ale asi blbost, protože proč by to dělala a proč by to neřekla na rovinu a tvrdila, že jedno štěně PP nemá a ostatní jo, to je takový ten klasický kec no.
fikovnice
napsal(a):
Já se v tom samozřejmě nevyznám jako třeba "Inspektorka"...ale stejně jako Ty si myslím, že případy, kdy PP chovatelé "bokem" práskají bezPP, se dějí. Sice předpokládám, že raritně (a doufám v to), ale občas se takový případ prolátne.
Ano, děje se to, ale nikdo z nich se neodkope tím, že na ty bezpapíráky dá kupní smlouvu, protože by se tím stal postihnutelným - přece nebude riskovat ostudu a zákaz chovu.
Tohle fakt udělá jen ten, kdo nemá oficiální chov PP, takže nemá co ztratit.
marcelaamax
napsal(a):
Ještě mě napadá - není možné, že by opravdu štěně bylo z vrhu s PP, ale nestandard a chovatelka by k němu PP prostě nedala, i když by ho měla? Což je ale asi blbost, protože proč by to dělala a proč by to neřekla na rovinu a tvrdila, že jedno štěně PP nemá a ostatní jo, to je takový ten klasický kec no.
No právě, mě by zajímalo, jak to bylo se sourozenci... Jenže zadavatelé asi neudělali první nezávaznou návštěvu a nevyptali se na vše důležité.
fikovnice
napsal(a):
Píšete, že jste dostali kupní smlouvu. Co dál jste dostali? Velmi pravděpodobně nejde o "paní chovatelku", jak vzletně píšete, ale o množitelku. Udělali jste návštěvu před odběrem štěněte? Zajímali jste se o rodiče? Viděli jste je? Viděli jste jejich papíry? Proč Baddy nemá PP? A proč málem umřel - hned na začátku po odběru? Vše to smrdí něčím velmi nedobrým...
Dostali jsme smlouvu, krmení a očkovací průkaz. Dům čistý. Navštívili jsme ji osobně. Baddy byl v ohradce v domě. Sám, rodiče jsme neviděli, paní je jen vychvalila. Hned druhou noc nam ptozvracel, měl průjem. Parazity v uších. Neudržel se na nohou. Tak strávil 6 hodin na veterine, kde ho hospitalizováni a dělali testy. Naštěstí se z toho dostal. Již jsem pripustila nasi naivitu a neznalost. Příště budeme chytřejší
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, děje se to, ale nikdo z nich se neodkope tím, že na ty bezpapíráky dá kupní smlouvu, protože by se tím stal postihnutelným - přece nebude riskovat ostudu a zákaz chovu.
Tohle fakt udělá jen ten, kdo nemá oficiální chov PP, takže nemá co ztratit.
No, máte samozřejmě pravdu. Kupní smlouvu, jednalo-li by se o podvod PP chovatelky, by vystavila fakt jen duševně nezpůsobilá osoba...
marcelaamax
napsal(a):
V době, kdy hlásíte štěňata k zápisu nemůžete kromě barvy vědět, které štěně bude nestandard - to ještě není poznat
BaddyMB
napsal(a):
Dostali jsme smlouvu, krmení a očkovací průkaz. Dům čistý. Navštívili jsme ji osobně. Baddy byl v ohradce v domě. Sám, rodiče jsme neviděli, paní je jen vychvalila. Hned druhou noc nam ptozvracel, měl průjem. Parazity v uších. Neudržel se na nohou. Tak strávil 6 hodin na veterine, kde ho hospitalizováni a dělali testy. Naštěstí se z toho dostal. Již jsem pripustila nasi naivitu a neznalost. Příště budeme chytřejší
Ach jo, to je smutné čtení. Víte proč? Protože jste úplně ukázkově nalítli! Rodiče jste neviděli, jen jste o nich vyslechli smyšlené pohádky. A ten zdravotní stav štěněte - to je trestuhodné!!!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
V době, kdy hlásíte štěňata k zápisu nemůžete kromě barvy vědět, které štěně bude nestandard - to ještě není poznat
Však to já netvrdím. Ale v době odběru už to může být poznat. Nevím co to může být u buldočků, ale u jiných plemen třeba zálomek ocasu, ten už v době odběru je ne?
fikovnice
napsal(a):
Je to sympaťák! Fr. buldočka v něm vidím, i když co z něj vyroste, ví Bůh. Ale co mu tedy bylo hned po tom odběru, jak jste psala, že málem umřel???
Je strašně dlouhý, postaví se na zadní a položí hlavu na stůl.😂 Byla to gastritida, chovatelka mu prý uvařila před odjezdem mastné kuře a on se za nic průjmem a zvracením odvodnil. Takže ho museli zavodnit,dostal glukózu a bral týden Atb, měl zánět v usich
BaddyMB
napsal(a):
Už tohle zavání množírnou - proč neměli doma i matku?
Protože za byla někde ve stodole, spolu s dalšími 15 fenami... 🤮
fikovnice
napsal(a):
Ach jo, to je smutné čtení. Víte proč? Protože jste úplně ukázkově nalítli! Rodiče jste neviděli, jen jste o nich vyslechli smyšlené pohádky. A ten zdravotní stav štěněte - to je trestuhodné!!!
Já vím, jsem idiot :-( Já ho samozřejmě miluju, ale kamarád mi řekl,že on by si ho nenechal. Pak Pejši konci bůhví kde
BaddyMB
napsal(a):
Je strašně dlouhý, postaví se na zadní a položí hlavu na stůl.😂 Byla to gastritida, chovatelka mu prý uvařila před odjezdem mastné kuře a on se za nic průjmem a zvracením odvodnil. Takže ho museli zavodnit,dostal glukózu a bral týden Atb, měl zánět v usich
Jste poučeni do budoucna. A stejně věřím, že Baddyho máte rádi stejně jako by měl PP. Jen jak to dostat do širšího povědomí lidí, aby takto nenalítali podvodníkům...???
fikovnice
napsal(a):
Jste poučeni do budoucna. A stejně věřím, že Baddyho máte rádi stejně jako by měl PP. Jen jak to dostat do širšího povědomí lidí, aby takto nenalítali podvodníkům...???
Přesně tak, já bych ho nedala, je to zlato, který se mnou chodí i do práce, takže super parťák. Jen mi vadí, když někdo v tomhle lže a ještě víc je mi líto fenky, která rodí jak na běžícím pásu.Udelala jsem chybu, že jsem podpořila nechtěně tento nechutný business 😭
fikovnice
napsal(a):
To asi nejde. Kolikrát jsem překvapená názory lidí, u kterých bych si myslela, že jsou schopni si najít informace. Třeba můj kamarád a jeho žena. Lidi, co se aktivně zajímají o ochranu přírody, vysokoškolské vzdělání, chodící encyklopedie. Jejich dcera chtěla štěně malého plemene, už měli na inzerát vybráno, ptám se, má průkaz původu? A oni prý co to je, na to se neptali.

No myslím, že nemá smysl k tomu nic dalšího psát....napíšu jen jedno...
Jak je možné, že si lidi informace nehledají před koupí štěněte, ale začnou až když mají štěndo doma a něco je špatně.
V každém případě, zadavatelce přeji, aby jí to její psí štěstíčko, i když je to kříženeček dělalo samou radost a bylo zdravé....mohla jste dopadnout podstatně hůř...zdravej voříšek je ještě v poho
napsal(a):
No myslím, že nemá smysl k tomu nic dalšího psát....napíšu jen jedno...
Jak je možné, že si lidi informace nehledají před koupí štěněte, ale začnou až když mají štěndo doma a něco je špatně.
V každém případě, zadavatelce přeji, aby jí to její psí štěstíčko, i když je to kříženeček dělalo samou radost a bylo zdravé....mohla jste dopadnout podstatně hůř...zdravej voříšek je ještě v poho
Moc děkuji a věřte mi, že jsem si už několikrát hlasitě vynadala. Já si sice asi měsíc před koupí sháněla informace, ale asi na špatných místech. Navic mi byla paní doporučená. Já si teď přeji, aby byl pejsek zdravotně v pořádku a prožili jsme krásná společná léta

BaddyMB
napsal(a):
Moc děkuji a věřte mi, že jsem si už několikrát hlasitě vynadala. Já si sice asi měsíc před koupí sháněla informace, ale asi na špatných místech. Navic mi byla paní doporučená. Já si teď přeji, aby byl pejsek zdravotně v pořádku a prožili jsme krásná společná léta
No ono by vlastně stačilo dát dotaz sem....a už to info, že tenhle jediný pejsek z vrhu nemá PP by byl jasný signál, že něco není ok, protože je to kravina.
Příště už budete chytřejší a doufám a přeji vám, ať to příště je až za hóóódně dlouho
BaddyMB
napsal(a):
zvláštní že ani neukázala fenu? Celé divné. To už množitelé dělají běžně že štěnata a feny mají jinde a když má přijít zájemce tak štěnata přenesou do pokoje kde je vše krásně čisté. To jste s enezpetali kde je fena? Já vždy viděla celou smečku. jen u prostřední jsem fenu vidět nemohla ,ale jinak taky celá smečka kolem mne běhala . nejspíš asi fakt množírna. kdo ví v jakém stavu ta fena byla A pokud jako že má psy s PP tak jak se jmenuje stanice? To by se pak dalo dohledat jestli vůbec existuje
Markéta80
napsal(a):
zvláštní že ani neukázala fenu? Celé divné. To už množitelé dělají běžně že štěnata a feny mají jinde a když má přijít zájemce tak štěnata přenesou do pokoje kde je vše krásně čisté. To jste s enezpetali kde je fena? Já vždy viděla celou smečku. jen u prostřední jsem fenu vidět nemohla ,ale jinak taky celá smečka kolem mne běhala . nejspíš asi fakt množírna. kdo ví v jakém stavu ta fena byla A pokud jako že má psy s PP tak jak se jmenuje stanice? To by se pak dalo dohledat jestli vůbec existuje
Markét, tím, že jsem pejska kupovala poprvé, tak mi nepřišlo divné, že mi paní ukázala jen to štěně. Ale teď už si samozřejmě uvědomují, že je kravina nevidět ostatní členy smečky a rodiče. Zase ale, pokud má více fen, jde je jistota, že je to matka od toho konkrétního štěňátka? To by se asi také dalo obejít. Jinak ve smlouvě má psané, že pokud bude reklamace že strany kupujícího, propadá záloha chovné stanici. Takze opravdu nevím. Na smlouvě je jméno a adresa paní
Jak už psali výše - průkaz původu není zbytečnost pro psí výstavy, ale doklad, že xy generací předků splňovalo standard plemene (exteriérově a povahově), a to podle lidí, kteří se na plemeno specializují. K tomu u některých plemen jsou před zařazením do chovu povinné zdravotní testy, tj máte výsledky předků k dispozici.
U čestně prodávaného psa bez PP máte možná tak jistotu, že rodiče podle 6 z 10 venčičů před panelákem, kteří o standardu plemene nikdy neslyšeli, vypadají jako dané plemeno. Jinak nemáte jistotu ani toho, že rodiče nejsou i sourozenci, o zdraví nemluvě - on to prodávající ani nemusí vědět.
Jinak ono to stěně ani nemusí být cíleně kříženec podvodem prodávaný, může být prostě výsledkem několika generací psů, kteří se do chovu nevybírali s nějakým cílem, protože jsou bez PP a ne na výstavy, a tohle prostě vzniklo.
Slon Indický
napsal(a):
Jak už psali výše - průkaz původu není zbytečnost pro psí výstavy, ale doklad, že xy generací předků splňovalo standard plemene (exteriérově a povahově), a to podle lidí, kteří se na plemeno specializují. K tomu u některých plemen jsou před zařazením do chovu povinné zdravotní testy, tj máte výsledky předků k dispozici.
U čestně prodávaného psa bez PP máte možná tak jistotu, že rodiče podle 6 z 10 venčičů před panelákem, kteří o standardu plemene nikdy neslyšeli, vypadají jako dané plemeno. Jinak nemáte jistotu ani toho, že rodiče nejsou i sourozenci, o zdraví nemluvě - on to prodávající ani nemusí vědět.
Jinak ono to stěně ani nemusí být cíleně kříženec podvodem prodávaný, může být prostě výsledkem několika generací psů, kteří se do chovu nevybírali s nějakým cílem, protože jsou bez PP a ne na výstavy, a tohle prostě vzniklo.
Odveci,ale máte brutálne orignálný nick

BaddyMB
napsal(a):
Markét, tím, že jsem pejska kupovala poprvé, tak mi nepřišlo divné, že mi paní ukázala jen to štěně. Ale teď už si samozřejmě uvědomují, že je kravina nevidět ostatní členy smečky a rodiče. Zase ale, pokud má více fen, jde je jistota, že je to matka od toho konkrétního štěňátka? To by se asi také dalo obejít. Jinak ve smlouvě má psané, že pokud bude reklamace že strany kupujícího, propadá záloha chovné stanici. Takze opravdu nevím. Na smlouvě je jméno a adresa paní
Nejjednodušší je hodit do Googlu jméno + ChS francouzský buldoček.
marcelaamax
napsal(a):
Však to já netvrdím. Ale v době odběru už to může být poznat. Nevím co to může být u buldočků, ale u jiných plemen třeba zálomek ocasu, ten už v době odběru je ne?
Klasické chování množek, viz.ve smlouvě není uvedeno plemeno,ale pouze zkratka, což je nepřípustné,v barvě je uvedeno zbarvení Sable (neuznaná, nestandardní) přitom je štěně v barvě Faun. Bohužel, kupující naletěla.
lesnížínka
napsal(a):
No jo, ale on má čumák frbuloidní, jen tělíčko ala jezevčík
Zadavatelko, dělám si legraci, je hezký
Úplně v pohodě, píšete to naprosto přesně. Je to náš jezevčibuldok 😂 hlavička buldočka nám musí stačit :-)

lesnížínka
napsal(a):
To jo, vzhledem k ceně, jste vlastně zaplatili jen za tu hlavu
I to je odvážné tvrzení. Nemá tak typicky vražený čumák do lebky. Naštěstí. Takže se možná vyhne kožním zánětům a v létě se neudusí.
napsal(a):
I to je odvážné tvrzení. Nemá tak typicky vražený čumák do lebky. Naštěstí. Takže se možná vyhne kožním zánětům a v létě se neudusí.
tak nakonec všechno špatné je aspoň k něčemu dobré. Kamarádka měla buldočky 3 (všichni s pp) a všichni měli zdravotní potíže. Epilepsie, páteř, cukrovka, ochrnutí. Tak možná lepší že je to kříženec. Přeji ať je zdravý a v pohodě a dělá jen radost

BaddyMB
napsal(a):
Úplně v pohodě, píšete to naprosto přesně. Je to náš jezevčibuldok 😂 hlavička buldočka nám musí stačit :-)
No ono je možná fakt lepší, že máte nějakého kříženečka.....já znám frbulky dva a oba nějaké zdravotní problémy mají, oba jsou s PP.....
Je roztomiloučkej a určo to bude zlatíčko.
Podle poslední fotky bych si ani náhodou netipla buldočka podle hlavy. Ale to je fakt dobře, čumák nemá sražen /po zkušenosti s mopsem říkám, že je to skutečně dobře/ a ty uši mě vážně dostaly . Takže si vůbec nic nevyčítejte, je pěkný, snad bude zdravý. Jen bych jen tak nenechala tu množitelku. Poslala bych na ní kontrolu, nedávno to udělala známá, a množírnu ženské zrušili.
BaddyMB
napsal(a):
Štěně se vytáhne z chlíva, okoupe, načančá do baráku a pozve se hlupák s plnou peněženkou.
Plesk plesk!

“Nikdy jsme psa neměli a já se v tom vůbec nevyznám” pochopila bych tento výrok kdyby neexistoval internet. Taky jsem nikdy psa neměla, ale ono stačí napsat do prohlížeče i klíčové slovo “štěně” nebo “jak vybrat psa”, ...cokoliv a vyjede vám spousta článků...nebo se trochu zajímat před pořízením a něco si o chovu psů přečíst...vždyť je to napsané všude, kde a jak hledat štěně a na co si dát pozor. Toto podle popisu je jasná množírna a nejspíš to štěně vytáhli bůhví odkud. Už je hodně podezřelé, že tam bylo samo v ohrádce - bez matky a sourozenců...ale teď už to je jedno. Ať máte psa hlavně zdravého a příště si dejte větší pozor. Doporučuji o tom něco načíst - je toho opravdu plný internet. Je teda fakt, že já bych do buldočka nešla ani s PP - to zdraví plemene je opravdu dost na hraně, čemuž se teda s křížencem možná i vyhnete, ale bála bych se v jakých podmínkách štěňata a hlavně jejich matka byli drženi...ono hodně lidí kupuje psy z množíren ze soucitu a s pocitem, že toho psa zachránili, ale co jejich matka? Ta shnije někde ve sklepě a urodí se k smrti. Právě kupováním štěňat z takových podmínek lidi odsuzují feny k hroznému životu, ale to si už málo kdo uvědomuje. Dají se sehnat kříženci (i štěňata) v útulku, případně se někde stane nehoda - ale to jsou potom štěňata za náklady...Pokud někdo chce plemeno, má jít do ověřené chovatelské stanice, kde jsou sice psi dražší, ale já teda dám raději několik tisíc navíc za vymazlené štěně konkrétního plemene a jistotu, že nevyrůstalo s matkou ve sklepě a má dobrý start do života.
Nechci znít hnusně, fakt ne, takže pokud to někoho urazilo, tak se omlouvám...jen je mi líto, že o tom lidi stále nic neví i když je tato problematika propagována doslova všude.

napsal(a):
“Nikdy jsme psa neměli a já se v tom vůbec nevyznám” pochopila bych tento výrok kdyby neexistoval internet. Taky jsem nikdy psa neměla, ale ono stačí napsat do prohlížeče i klíčové slovo “štěně” nebo “jak vybrat psa”, ...cokoliv a vyjede vám spousta článků...nebo se trochu zajímat před pořízením a něco si o chovu psů přečíst...vždyť je to napsané všude, kde a jak hledat štěně a na co si dát pozor. Toto podle popisu je jasná množírna a nejspíš to štěně vytáhli bůhví odkud. Už je hodně podezřelé, že tam bylo samo v ohrádce - bez matky a sourozenců...ale teď už to je jedno. Ať máte psa hlavně zdravého a příště si dejte větší pozor. Doporučuji o tom něco načíst - je toho opravdu plný internet. Je teda fakt, že já bych do buldočka nešla ani s PP - to zdraví plemene je opravdu dost na hraně, čemuž se teda s křížencem možná i vyhnete, ale bála bych se v jakých podmínkách štěňata a hlavně jejich matka byli drženi...ono hodně lidí kupuje psy z množíren ze soucitu a s pocitem, že toho psa zachránili, ale co jejich matka? Ta shnije někde ve sklepě a urodí se k smrti. Právě kupováním štěňat z takových podmínek lidi odsuzují feny k hroznému životu, ale to si už málo kdo uvědomuje. Dají se sehnat kříženci (i štěňata) v útulku, případně se někde stane nehoda - ale to jsou potom štěňata za náklady...Pokud někdo chce plemeno, má jít do ověřené chovatelské stanice, kde jsou sice psi dražší, ale já teda dám raději několik tisíc navíc za vymazlené štěně konkrétního plemene a jistotu, že nevyrůstalo s matkou ve sklepě a má dobrý start do života.
Nechci znít hnusně, fakt ne, takže pokud to někoho urazilo, tak se omlouvám...jen je mi líto, že o tom lidi stále nic neví i když je tato problematika propagována doslova všude.
Napsala jste to hezky. A taky nechápu, že množitelé pořád fungujou.
napsal(a):
Napsala jste to hezky. A taky nechápu, že množitelé pořád fungujou.
A to já zase chápu. Známá chtěla štěně určitého plemena. Trvalo mi to dost dlouho něž jsem vysvětlila, proč s PP, že jinak to plemeno nebude atd. atd. Vyhledaly jsme společně několik CHS, prohlédly weby. Známá se domluvila, že se do jedné CHS pojedou podívat. V sobotu mail, že nikam nejeli, protože manžel v pátek přinesl domů překvapení - štěně bez PP, ale je prý úplně jisté, že je čistokrevné! Za štěně, kterému na 100% není 8 ani těch 7 týdnů, které má nestandardní zbarvení, dali 2/3 ceny štěněte s PP. Ale ušetřili! Marná sláva.

conie
napsal(a):
A to já zase chápu. Známá chtěla štěně určitého plemena. Trvalo mi to dost dlouho něž jsem vysvětlila, proč s PP, že jinak to plemeno nebude atd. atd. Vyhledaly jsme společně několik CHS, prohlédly weby. Známá se domluvila, že se do jedné CHS pojedou podívat. V sobotu mail, že nikam nejeli, protože manžel v pátek přinesl domů překvapení - štěně bez PP, ale je prý úplně jisté, že je čistokrevné! Za štěně, kterému na 100% není 8 ani těch 7 týdnů, které má nestandardní zbarvení, dali 2/3 ceny štěněte s PP. Ale ušetřili! Marná sláva.
Tak to jo. Hlavně že ušetřili.
napsal(a):
Tak to jo. Hlavně že ušetřili.
to je otázka zda "ušetřili" .....většinou se s takovými psy lítá první měsíce po veterině takže to co se ušetří při nákupu se utratí za péči a léky
to si mohli vzít vořecha z útulku a ještě by udělali dobrý skutek a opravdu by ušetřili.
je to marný je to marný je to marný

GAELLE
napsal(a):
to je otázka zda "ušetřili" .....většinou se s takovými psy lítá první měsíce po veterině takže to co se ušetří při nákupu se utratí za péči a léky
to si mohli vzít vořecha z útulku a ještě by udělali dobrý skutek a opravdu by ušetřili.
Já to s tím ušetřením myslela přesně tak - že ve finále je návštěvy u veterináře vyjdou dráž, než koupě štěněte s PP. Dala jsem tam i stejného smajlíka.
GAELLE
napsal(a):
No, Hachi PP má, ale za obnost, který jsme s ním na veterině už nechali (nepočítám běžná očkování a naše průšvihy typu sežraný kapesník), bychom si mohli koupit dalších deset psů :D
Tím ale samozřejmě nepodporuji nákup psů od množitelů. Jen chci poukázat na to, že PP je "pouze" záruka toho, že jde opravdu o představitele určitého plemene a nevyroste mi z NO jezevčík :)) Ani povahu už PP bohužel nezaručí.. Chce si to opravdu dobře vybírat chovku a konkrétní spojení. A po mé poslední zkušenosti bych se určitě poptala na konkrétního chovatele v kynologickém okolí.
PumaCZ
napsal(a):
No, Hachi PP má, ale za obnost, který jsme s ním na veterině už nechali (nepočítám běžná očkování a naše průšvihy typu sežraný kapesník), bychom si mohli koupit dalších deset psů :D
Tím ale samozřejmě nepodporuji nákup psů od množitelů. Jen chci poukázat na to, že PP je "pouze" záruka toho, že jde opravdu o představitele určitého plemene a nevyroste mi z NO jezevčík :)) Ani povahu už PP bohužel nezaručí.. Chce si to opravdu dobře vybírat chovku a konkrétní spojení. A po mé poslední zkušenosti bych se určitě poptala na konkrétního chovatele v kynologickém okolí.
tak s tím beze zbytku souhlasím. psa jsme nabyli zdarma a jeho poslední dva měsíce nás stály přes 20 tis..................ano taky by za to byli dva noví psi s PP.
Ale 11 tis. bych za vořecha bez papírů opravdu nikdy nedala. Buď zdarma z útulku nebo za flašku neuhlídaná fena ze sousedství to je tak cena za "vořecha" adekvátní.
A ano máš pravdu i chovatelé s PP nejsou záruka zdraví a dalšího. Pouze že jedinec bude představitel uvedeného plemene.

Mě stejně dnešní touha majitelů psů, aby jeden každý vypadal úplně přesně stejně podle nějakého předpisu, připadá přehnaná. Osobně je mi jedno, jestli má o trochu delší nohy nebo míň vpáčený čumáček, mnohem důležitější je, jestli je zdravý a jakou má povahu. Když se podíváte na staré fotografie z výstav, leckterá plemena vypadala o dost jinak, ale hlavně spousta znaků nebyla dotažená do nebezpečných extrémů, které psům jen ztěžují život.
Váš pejsek není typický představitel plemene, ale je to fešáček, je zdravý a má dobrou povahu. Kéž by tohle mohl říct každý majitel čistokrevného pejska.
GAELLE
napsal(a):
Pochopte, že v útulku nikdy neví, co jim z toho štěněte vyroste a navíc to může mít bůhvíjakou povahu.
A to voni nechtěj. Voni chtěj zaručeně čistokrevnýho zástupce plemene bezPP, kterej bude vypadat přesně jak to plemeno a bude mít tu povahu, jak vybraný plemeno. Páč proto si toho zaručeně čistokrevného bezPP kupují, žeáno.
Akorát nemá to PP, páč oni stejně nechtějí na výstavy.
A pak je z toho buldevčík za jedenáct kolíků.
Na druhou stranu jsou CHs papíráků, kde mají šest a více produktivních fen (nepíšu o spoluvlastnictví) a pět krycích psů (někde i 12), feny mají každý rok štěňata, splněný základ k chovu, většinou si chovatelé kryjou svými psy a tohle není množka? Štěňátka budou určitě čipovaná, očkovaná, typické pro své plemeno, ale socializovaná a vymazlená? Tomu moc nevěřím . A ta banda hafanů asi taky nebude mít moc kvalitní život zavřená v klecích, nebo kotcích.
marq
napsal(a):
Na druhou stranu jsou CHs papíráků, kde mají šest a více produktivních fen (nepíšu o spoluvlastnictví) a pět krycích psů (někde i 12), feny mají každý rok štěňata, splněný základ k chovu, většinou si chovatelé kryjou svými psy a tohle není množka? Štěňátka budou určitě čipovaná, očkovaná, typické pro své plemeno, ale socializovaná a vymazlená? Tomu moc nevěřím . A ta banda hafanů asi taky nebude mít moc kvalitní život zavřená v klecích, nebo kotcích.
A jak to o té CHS zjistíte? Jo aha, on to není zas takovej problém. Spousta plemen má online pedigreečka a nebo se stačí pozeptat ve fans skupině plemene na FB. No páááááni. Ti maj štěňat jak naprcáno, no to se mi nelíbí. Tak jdu a najdu si CHS, která mi vyhovuje rodinným přístupem.
Co ví o tom buldevčíkovi? Nic. Neviděla ani rodiče. Ani neví, kolik plemen baba množí. Beztak množí i jezevce a někde se jí to omylem sprclo. A co se podobalo buldočkovi, střelila jako buldočka a co jezevčíkovi, tak jako jezevce. Jak zjistí, kolikátej vrh to je a kolik fen na množení baba má? Nijak.
Už Vám ty rozdíly sepínaj?

napsal(a):
nemá nemá
by v tom i člověk moh vidět něco spíš bulloidního než buldočkovitého......
impact
napsal(a):
A jak to o té CHS zjistíte? Jo aha, on to není zas takovej problém. Spousta plemen má online pedigreečka a nebo se stačí pozeptat ve fans skupině plemene na FB. No páááááni. Ti maj štěňat jak naprcáno, no to se mi nelíbí. Tak jdu a najdu si CHS, která mi vyhovuje rodinným přístupem.
Co ví o tom buldevčíkovi? Nic. Neviděla ani rodiče. Ani neví, kolik plemen baba množí. Beztak množí i jezevce a někde se jí to omylem sprclo. A co se podobalo buldočkovi, střelila jako buldočka a co jezevčíkovi, tak jako jezevce. Jak zjistí, kolikátej vrh to je a kolik fen na množení baba má? Nijak.
Už Vám ty rozdíly sepínaj?
Jako vždy agresivní a ostrá. Milá zlatá, ano některé mají, některé nemají. Třeba u SBT se nedohledáte ničeho (myslím že máte taky psa). Žádná pořádná databáze, spousta chovatelů nemá na webovkách záznamy předchozích vrhů a někteří fungují jen na Fb, kde se taky nedohledáte. Nehledala jsem rozdíly, jen říkám, že některé chovy PP jsou taky množky . A vůbec se s váma nebudu hádat, protože tenhle agresivní styl komunikace mi fakt nesedí .
marq
napsal(a):
Jako vždy agresivní a ostrá. Milá zlatá, ano některé mají, některé nemají. Třeba u SBT se nedohledáte ničeho (myslím že máte taky psa). Žádná pořádná databáze, spousta chovatelů nemá na webovkách záznamy předchozích vrhů a někteří fungují jen na Fb, kde se taky nedohledáte. Nehledala jsem rozdíly, jen říkám, že některé chovy PP jsou taky množky . A vůbec se s váma nebudu hádat, protože tenhle agresivní styl komunikace mi fakt nesedí .
Já nevím, ale mně neprijde tak těžké tyhle "anonymní" chovky vynechat ze svého výběru, a vybírat štěně jen z těch, co se svym chovem netají...
marq
napsal(a):
Tak zrovna u SBT si stačí projet těch pár skupin a buď si to hodit do lupy a nebo se normálně zeptat a čék je hned v obraze.
Imho tam, kde nenajdu, nejdu. Takovej problém.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nevím, ale mně neprijde tak těžké tyhle "anonymní" chovky vynechat ze svého výběru, a vybírat štěně jen z těch, co se svym chovem netají...
Jasně, souhlasím. Pro znalého člověka joo. Jen mi přijde, že to adorování chovů s PP je někdy hodně matoucí pro lidi, co se v tom vůbec nevyznají. A zrovna u mojeho plemene, které nemá pořádnou databázi a je teď hodně žádané je jich víc než dost. A je mi z toho taky někdy dost smutno .
impact
napsal(a):
Tak zrovna u SBT si stačí projet těch pár skupin a buď si to hodit do lupy a nebo se normálně zeptat a čék je hned v obraze.
Imho tam, kde nenajdu, nejdu. Takovej problém.
Nemám Fb například... a jinak jsem to psala výše. Člověk ani neví, protože je tak zlblý, tím má- nemá PP, že nic dalšího kolikrát neřeší. Mám feňuli od chovatelů, co mají dvě fenky a před odběrem jsem za ní asi šestkrát byla, protože jsem si je vybírala s tím, že mi to umožní. Takže jsem hodně řešila od koho. Ale spousta lidí o tom nemá vůbec páru. Vidí jen PP a mají pocit, že mají splněno. Nemluvím o lidech, kteří si už cíleně vybírají štěndo na sport, výstavy atd. Jen jsem chtěla řícz, že PP nezaručuje, že má zvíře u chovatele báječný život .
marq
napsal(a):
Nemám Fb například... a jinak jsem to psala výše. Člověk ani neví, protože je tak zlblý, tím má- nemá PP, že nic dalšího kolikrát neřeší. Mám feňuli od chovatelů, co mají dvě fenky a před odběrem jsem za ní asi šestkrát byla, protože jsem si je vybírala s tím, že mi to umožní. Takže jsem hodně řešila od koho. Ale spousta lidí o tom nemá vůbec páru. Vidí jen PP a mají pocit, že mají splněno. Nemluvím o lidech, kteří si už cíleně vybírají štěndo na sport, výstavy atd. Jen jsem chtěla řícz, že PP nezaručuje, že má zvíře u chovatele báječný život .
Spousta lidí jsou hlavně naprostí hlupáci. Vážně, ať to zní jakkoliv agresívně.
Přistupují ke koupi psa stejně jako ke koupi ponožek - levně, s vybranou barvou a aby nemuseli jít dál jak na náměstí...
A pak se někde provalí množka a všichni tihle lynčují množitele, nadávají jim do zrůd a upalují je na hranici. Aniž by byli schopni si uvědomit, že právě díky nim množky profitují.
Z toho je zase smutno mě.
impact
napsal(a):
Přistupují ke koupi psa stejně jako ke koupi ponožek - levně, s vybranou barvou a aby nemuseli jít dál jak na náměstí...
A pak se někde provalí množka a všichni tihle lynčují množitele, nadávají jim do zrůd a upalují je na hranici. Aniž by byli schopni si uvědomit, že právě díky nim množky profitují.
Ano,na druhou stranu tohle z Vašimi zkušenostmi zatraceně dobře chápu

marq
napsal(a):
Znám lidi, kteří o tom jak se pořizuje vlastně pes (nebo jiné zvíře, to je fuk) neměli vůbec tušení..nevyznali se...ale to jim nezabránilo se začít aktivně zajímat a psa si nepořídit HNED protože chtějí, ale třeba až za rok..dva...proč si o tom chtějí někteří lidé něco zodpovědně první zjistit a jiní ne? Lenost? Lhostejnost? ...netuším...
Proč, když si člověk pořizuje živého tvora, nemá snahu se začít v problematice orientovat a aktivně hledat informace? To není jen u psů...viděla jsem plazy, papoušky a další, který lidi zvládli úplně psychicky nebo fyzicky odrovnat, protože přece NEVĚDĚLI....někteří se začnou zajímat(nejlíp dotazem na FB), až jim doma zvíře umírá a na to už je trochu pozdě. Ale to není zase až tak k tématu...
Podle mě není úplně problém si vyselektovat chovky, které mají veškeré informace dostupné a jejich přístup ke zvířatům se nám líbí...ono rozhodnout se koupit si štěně s PP, protože to někdo řekl a stále o tom nic nevědět a nezajímat se je úplně stejně do nebe volající...

impact
napsal(a):
No a hlavně toho pejska potřebují právě teď, nejpozději zítra. Takže čekat, až se narodí papírový vrh.....?
Jedna známá se mě ptala, jestli je určitá cena za PP psa ok nebyo moc vysoká, že mají vyhlídnutý vrh, co se má za pár dní narodit. A v další větě zaznělo "a co je to vlastně to PP?" No, než se vrh narodil, už měli doma štěně vořecha od někoho, kdo neuhlídal fenu.
napsal(a):
Tak my dvě jsem šly do papírové Mainky, a já třeba s PP koupí do té doby měla nulové zkušenosti... Ale jak píšeš, v době Internetu si pěti kliknutími zjistím, na co mám dávat pozor, co mám při návštěvě chtít vidět a sledovat a taky si můžu přečíst recenze na danou chovku. Teda já to tak aspoň udělala....ale zas musím napsat jednu důležitou věc: NEBÝT iFAUNY, KDOVÍ JESTLI BYCH TOTO VŠECHNO VĚDĚLA! Takže díky vám, milí iFAUŇÁCI, že sice někdy drsně, ale ono je to nutné, vzděláváte lidi stran PP, bezPP, množíren, atd. Kauzy s množírnami se v poslední době rozjely i v jiných médiích...ale třeba já sem chodím už dobrých 8 let a myslím, že v té době (tedy před těmi cca 8 lety) se o množkách zas až tak nepsalo! Ale samozřejmě ne že by nebyly!
A ještě bych chtěla napsat, že zde už znám téměř veškeré osazenstvo, vím, co mohu od koho čekat, jsem tip, který miluje sarkasmus, když ví, že se za ním skrývá velmi citlivá duše (viďte vážená paní M. ), což nemusí všem sedět, mně ale ano.
Pokud bych chtěla jo odbornou radu z "nejvyšší" kynologie, obrátím se na "Inspektorku" ....ale to už jsem také někdy dřív psala. Tím se nechci dotknout dalších velmi erudovaných lidí zde, ale takto to cítím. A ono kromě "Inspektorky" je tady těch dam (a výjimečně i pánů - viďte "Vlku" ) opravdu velká řada a já bych nerada na někoho zapomněla...
marq
napsal(a):
Ano,na druhou stranu tohle z Vašimi zkušenostmi zatraceně dobře chápu
Pak se nemůžete divit, že někdy vystupuju ostře...
Diskuze je vesměs odlehčená, ale já už řešila tolik množek a měla doma tolik fen strhaných z množíren, že za tím buldevčíkem, načančaným doma na gauči, bez toho, že by tazatelka viděla rodiče, vidím úplně jasně chlív, hnůj, žumpu, hnus, hovna, sra čky a feny, které neskutečně trpí...
A 11K za vořecha je sakra dobrá motivace v tom pokračovat.
napsal(a):
Znám lidi, kteří o tom jak se pořizuje vlastně pes (nebo jiné zvíře, to je fuk) neměli vůbec tušení..nevyznali se...ale to jim nezabránilo se začít aktivně zajímat a psa si nepořídit HNED protože chtějí, ale třeba až za rok..dva...proč si o tom chtějí někteří lidé něco zodpovědně první zjistit a jiní ne? Lenost? Lhostejnost? ...netuším...
Proč, když si člověk pořizuje živého tvora, nemá snahu se začít v problematice orientovat a aktivně hledat informace? To není jen u psů...viděla jsem plazy, papoušky a další, který lidi zvládli úplně psychicky nebo fyzicky odrovnat, protože přece NEVĚDĚLI....někteří se začnou zajímat(nejlíp dotazem na FB), až jim doma zvíře umírá a na to už je trochu pozdě. Ale to není zase až tak k tématu...
Podle mě není úplně problém si vyselektovat chovky, které mají veškeré informace dostupné a jejich přístup ke zvířatům se nám líbí...ono rozhodnout se koupit si štěně s PP, protože to někdo řekl a stále o tom nic nevědět a nezajímat se je úplně stejně do nebe volající...
Díky za obsáhlou přednášku. Taky znám různé lidi. Napiště to těm ostatním lidem, kteří to co píšete neví. Můj příspěvek byl o něčem jiném .
impact
napsal(a):
Drsně řečeno, ale máte pravdu!
fikovnice
napsal(a):
Tak my dvě jsem šly do papírové Mainky, a já třeba s PP koupí do té doby měla nulové zkušenosti... Ale jak píšeš, v době Internetu si pěti kliknutími zjistím, na co mám dávat pozor, co mám při návštěvě chtít vidět a sledovat a taky si můžu přečíst recenze na danou chovku. Teda já to tak aspoň udělala....ale zas musím napsat jednu důležitou věc: NEBÝT iFAUNY, KDOVÍ JESTLI BYCH TOTO VŠECHNO VĚDĚLA! Takže díky vám, milí iFAUŇÁCI, že sice někdy drsně, ale ono je to nutné, vzděláváte lidi stran PP, bezPP, množíren, atd. Kauzy s množírnami se v poslední době rozjely i v jiných médiích...ale třeba já sem chodím už dobrých 8 let a myslím, že v té době (tedy před těmi cca 8 lety) se o množkách zas až tak nepsalo! Ale samozřejmě ne že by nebyly!
Edit: Kdybych chovala, striktně bych vyžadovala jednu nezávaznou návštěvu... A velmi by mě zajímalo, na co se event. zájemci ptají a jestli je ku příkladu na prvním místě nezajímá jen cena (ne že by nebyla důležitá)...
impact
napsal(a):
Pak se nemůžete divit, že někdy vystupuju ostře...
Diskuze je vesměs odlehčená, ale já už řešila tolik množek a měla doma tolik fen strhaných z množíren, že za tím buldevčíkem, načančaným doma na gauči, bez toho, že by tazatelka viděla rodiče, vidím úplně jasně chlív, hnůj, žumpu, hnus, hovna, sra čky a feny, které neskutečně trpí...
A 11K za vořecha je sakra dobrá motivace v tom pokračovat.
11K snad i předčilo ty inzeráty, co jste sem v poslední době dávala...

marq
napsal(a):
Díky za obsáhlou přednášku. Taky znám různé lidi. Napiště to těm ostatním lidem, kteří to co píšete neví. Můj příspěvek byl o něčem jiném .
No to bylo k tomu, jak jste psala, že o tom nemá spousta lidí vůbec páru...V dnešní době je opravdu jednoduché sehnat si informace a začít o tom tu páru alespoň trochu mít. Kdyby se zadavatelka zeptala i třeba tady před koupí, jestli je jednání "chovatelky" v pořádku, zjistila by, že není, a že si odtud psa brát nemá, protože je to nejspíš množírna. Možná by ji to potom donutilo si získané informace ověřit a dohledat si k problematice víc...
Prostě mi v době internetu přijde jako výmluva "nevěděl jsem, nevyznám se v tom"...Jenže většině lidí je to jednoduše jedno - mají levně psa a hotovo. Což není případ zadavatelky, protože tento oříšek, byť roztomilý, levně rozhodně nebyl.

Fakt je, že mě by zas tak nevadilo dát za psa 11000, pokud by se mi líbil, člověk vyhodí větší peníze, za větší blbosti, ale spíš z principu bych je nedala za voříška. Psů je dost a takhle se podporuje jejich množení. Ale pravda je i to že totéž si myslím o chovech s pp. Je to koníček a příliš vysoký zisk podporuje množiče. Potom to různé rádoby chovatele láká dát do chovu i velmi špatná zvířata, ať už povahově nebo zdravotně. To si radši vezmu voříška z útulku nebo štěně na inzerát, tam i tam je jich dost a udělají v životě zrovna takovou radost.
napsal(a):
Fakt je, že mě by zas tak nevadilo dát za psa 11000, pokud by se mi líbil, člověk vyhodí větší peníze, za větší blbosti, ale spíš z principu bych je nedala za voříška. Psů je dost a takhle se podporuje jejich množení. Ale pravda je i to že totéž si myslím o chovech s pp. Je to koníček a příliš vysoký zisk podporuje množiče. Potom to různé rádoby chovatele láká dát do chovu i velmi špatná zvířata, ať už povahově nebo zdravotně. To si radši vezmu voříška z útulku nebo štěně na inzerát, tam i tam je jich dost a udělají v životě zrovna takovou radost.
No, za vořecha vořechoviče, jak máme třeba my, bych dnes dala víc než tu tehdejší láhev vína . Ale nebylo by to tedy v tisícovkách - záleželo by, zda by štěndo bylo odčerveno, naočkováno, tak to pak ty výdaje chápu a neměla bych problém je zaplatit. Ale jakoplemeno neboli bPP něco, třeba bPP labrador, tam bych dala nějaký peníz, jen když bych znala majitele a věděla bych, že se jim stala nehoda a že třeba PP fenu obskočil nějakej obšourník. Ale třeba tady v tomto vlákně si myslím, že se fakt jedná o množku a jak psala "Impact", vidí za tím chuděry vyrozené feny v kdovíjakých podmínkách (já také)...a tam pak jakýkoli zisk tady ty chamtivce utvrdí v tom, že se jim to prostě vyplácí!
napsal(a):
No právě. To že má štěndo PP, není záruka že bude zdravé, že bude standartní, že bude mít povahu danou pro plemeno, je to předpoklad, že to tak nejspíš bude. Ale to jak chovatelé se psy "čarují" , tak to ví nejspíše jen oni sami. Někteří SBT taky vypadají jako SBjezevčík, nebo Sbnetopýr, SBboxer a jsou uchovnění a dokonce dostanou i výborné ocenění na výstavě, protože dneska já tobě, zítra ty mi. Ale tohle je kecání mimo téma. Jen mi šlo o adoraci psů s PP. Že ne vždy si to chovatelé zaslouží. Ale určitě množírny s PP nejsou taková hrůza jako bezpapoši. S tím naprostý souhlas

Tak já teda osobně za určitých podmínek nemám problém koupit psa bez PP, dokonce bych byla ochotná dát i těch 11 tisíc za křížence něčeho, ale s tím, že zrovna tohodle křížence chci.....
Tady bych opravdu řekla, že nejezdím na výstavy a nehodlám uchovňovat a nebo chovat, takže PP je pro mě opravdu pouze osvědčení, že kupuju dané plemeno....takže jde spíš o to, že tohle konkrétní štěně je pro mě vyhovující a chci ho cena do určité výše není důležitá.
Chci tím říct, že by mi nevadilo zaplatit 11 tisíc za přiznaného křížence (i když ti jsou teda podstatně levnější, pokud to není zrovna nějaké spešl módní spojení), ale utratit tolik peněz v domění, že kupuju čistokrevného psa a vyloupl by se mi z toho nějakej kříženeček, tak to bych byla hodně naštvaná.
Takže při koupi psa vidím jako naprosto nejrizikovější záležitost nákup čistokrevného štěněte bez PP....obzvláště potom módní, dobře prodejné plemeno..a u těch pidipsíků je to ještě několikanásobně horší....si myslím.
BaddyMB
napsal(a):
Ta nějakou CHS má ne? Podvody jsou všude, bohužel. Pokud má CHS tak všechna štěnata musí mít PP i když je u štěněte jasné že na chov není. Tak je logické že je sleva. A pokud má štěnata bez PP a má CHS tak dost riskuje. Pokud to chcete řešit tak se spojit s klubem a poptat se jestli znají paní . Hlavně aby pejsek byl zdravý a pro příště už víte. Otec štěnat tam bude pokud ho má paní doma. Toho jsme viděla jen u prostřední fenky. Jinak měli otce z jiné CHS.
Z poslední fotky tam buldočka nevidím vůbec.

Prostě pes není houska na krámě (schválně nepíšu třeba mobil, ten většina vybírá pečlivě), ale živá bytost. Ať už ho chci na práci, chov, sport, výstavy, nebo prostě jen na mazlíka. Jako malá jsem měla "nadbytečné" štěně z PP chovu (jako na potvoru exteriérově nej z vrhu s top pracovními vlohami, ale tak to holt tenkrát bylo, navíc těsně před listopadem, prcek to nestihnul o fous, ale to by zas neskončil u mě). Pak psy na dočasce. Konečně přišel čas na parťáka. Seznam kritérií pro plemena, nonstop projíždění útulků, jestli neobjevím svůj ultravoříškoidní ideál.
Padlo rozhodnutí, o plemeni jsem projela x měsíců všechno v rámci celého světa, globálně diskuze, o chovu v ČR maximum. Jakmile jsem oslovila vybranou chovku (do té doby jsem neměla ani ponětí, kolik pes stojí, to opravdu není to hlavní) a napsala jí nekonečný román, hledat jinde jsem přestala. A čekala přes rok. A mám přesně to, co jsem chtěla.
Jinak velký počet psů není nic děsivého, pokud se nekryje nonstop a hlavně "doma". A menší plemena se poskládají do postele klidně v počtu 10 kousků. Do toho děti, nějaké jiné zvíře a máte dokonalou socializaci. Naopak matka jedináček se 2 štěňaty v klidné domácnosti bez dětí, to může být někdy problém.
No a jeden ukazatel slušné chovky, který tady snad nikdy nezazněl - nadšeně se chlubí i psy, kteří "nejsou vidět". Nejsou v chovu, nevystavují, profi nesportují, ale mají spokojené majitele, kteří posílají fotky a vídají se s chovateli. A co je nejdůležitější? Právě spokojení majitelé.
Všem děkuji za reakce. S některými nemohu souhlasit, ale respektuji názor všech. Určitě jsem zde načerpala velmi přínosných informací. Jak jsem již psala několikrát výše,vím, že jsme udělali chybu, ale Baddyho milujeme a v podstatě jsem chtěla poradit v tom, zda nějak reagovat na množitelku a pokusit se jí v tom zabránit. Rozhodně jsem nechtěla, aby se zde někdo hadal. Chápu, že je to citlivé téma které může vyvolat emoce. Ještě jednou děkuji za nazory a přeji krásný večer.
Taky z kategorie mama čistokrevná, tata čistokrevný, štěňata naprosto čistokrevná za šest tyček.

No BadddyMB, mohla by jste něco udělat. Zveřejněte jméno té paní, co vám pejska prodala. I když se tu říká, že informace o podobných praktikách jdou snadno dohledat, nepřipadá mi to tak. Většinou je to tak, že si někdo stěžuje ale konkrétní jméno, se mu říct nechce. Pokud padlo v téhle diskusi, pak se omlouvám.
Nezoufejte, aspoň nebude mít pejsek dýchací potíže.Pokuste se z " chovatelky " dostat nějaký ten peníz zpátky a mějte pejska rádi takového jaký je. I v tom nejlepším chovu se narodí velmi netypické štěně, to když pak někdo použije dál k chovu bez PP, tak to může vypadat takto.Nemáte ještě fotku když byl úplně malý?Taky si můžete pro zajímavost nechat udělat testy DNA.

impact
napsal(a):
Pochopte, že v útulku nikdy neví, co jim z toho štěněte vyroste a navíc to může mít bůhvíjakou povahu.
A to voni nechtěj. Voni chtěj zaručeně čistokrevnýho zástupce plemene bezPP, kterej bude vypadat přesně jak to plemeno a bude mít tu povahu, jak vybraný plemeno. Páč proto si toho zaručeně čistokrevného bezPP kupují, žeáno.
Akorát nemá to PP, páč oni stejně nechtějí na výstavy.
A pak je z toho buldevčík za jedenáct kolíků.
Buldevčík
tero
napsal(a):
Nezoufejte, aspoň nebude mít pejsek dýchací potíže.Pokuste se z " chovatelky " dostat nějaký ten peníz zpátky a mějte pejska rádi takového jaký je. I v tom nejlepším chovu se narodí velmi netypické štěně, to když pak někdo použije dál k chovu bez PP, tak to může vypadat takto.Nemáte ještě fotku když byl úplně malý?Taky si můžete pro zajímavost nechat udělat testy DNA.
My ho milujeme, mám práci, kam chodí se mnou, takže super kámoš. Povahově je úžasný a musím zaklepat, že kromě maličkostí je i zdravý. Paní říkala, že tento jediný má delší zádíčka, proto je bez PP. Tady je foto ze dne, kdy jsme ho privezli
Pokud màte v kupní smlouvě napsáno, že ke čidtokrevný a paní veterinářka prokáže, že není, tak by jste to měli směřovat na ČOI, protože prodávající jednal/a protizákonně.
Pokud si ale kupujete psa s tím, že chcete čistokrevného, asi uplně nerozumím tomu, proč jste si nezajeli do CHS? Nebo vám to bylo jedno? Zrovna křížení buldočci a buldočci celkově prý hodně trpí na zdravotní problémy, PP by vám zajistil dobrou genetiku.

BaddyMB
napsal(a):
My ho milujeme, mám práci, kam chodí se mnou, takže super kámoš. Povahově je úžasný a musím zaklepat, že kromě maličkostí je i zdravý. Paní říkala, že tento jediný má delší zádíčka, proto je bez PP. Tady je foto ze dne, kdy jsme ho privezli
A tak jak se jmenuje paní "chovatelka" a její chovatelská stanice?
Theressa
napsal(a):
Pokud màte v kupní smlouvě napsáno, že ke čidtokrevný a paní veterinářka prokáže, že není, tak by jste to měli směřovat na ČOI, protože prodávající jednal/a protizákonně.
Pokud si ale kupujete psa s tím, že chcete čistokrevného, asi uplně nerozumím tomu, proč jste si nezajeli do CHS? Nebo vám to bylo jedno? Zrovna křížení buldočci a buldočci celkově prý hodně trpí na zdravotní problémy, PP by vám zajistil dobrou genetiku.
Tuto paní mi doporučil kolega z práce. Jeli jsme se tam podívat a vzhledem k tomu, že všude bylo čisto, pořádek a pejsek se nám na první pohled strašně líbil, rozhodli jsme se pro něho. Již několikrát jsem zmiňovala, že jsem laik. Ale Baddy u nás má nejlepší péči, krasne prospívá. V tom problém není. Začala jsem o tom více přemýšlet až v době, kdy mi kamarad řekl, že by si ho nenechal, když by koupil buldočka a buldoček by to nebyl. Já ho nikomu nedám,jen mě to dost zarazilo. Nechali jsme mu dělat hodně testu, krevní obraz a vše vypadá v pořádku
BaddyMB
napsal(a):
Tuto paní mi doporučil kolega z práce. Jeli jsme se tam podívat a vzhledem k tomu, že všude bylo čisto, pořádek a pejsek se nám na první pohled strašně líbil, rozhodli jsme se pro něho. Již několikrát jsem zmiňovala, že jsem laik. Ale Baddy u nás má nejlepší péči, krasne prospívá. V tom problém není. Začala jsem o tom více přemýšlet až v době, kdy mi kamarad řekl, že by si ho nenechal, když by koupil buldočka a buldoček by to nebyl. Já ho nikomu nedám,jen mě to dost zarazilo. Nechali jsme mu dělat hodně testu, krevní obraz a vše vypadá v pořádku
Právě proto, že jste laik, nerozumím tomu, proč jste nezajela do CHS? Chovné stanice jsou téměř jistota. Já mám doma uklizeno taky a klidně bych tu mohla, já nevím, dělat cokoliv co by porušovalo zákony morální i listinné. Čistota domu se totiž neváže k poctivosti prodávajícího.
Jsem ráda, že teď to vypadá že je pejsek zdravý, ale nemusí tomu tak být pořád. PP není na výstavy (je to mylně spojováno proto, že na většinu výstav se pouští jen psi s PP), je to proto, že vám to zaručí, že ten pejsek nebude mít žádné vrozené nemoci a má určité povahové rysy. Samozřejmě tam může mít i nějaké významné předky, to ale není důležité, kvůli tomu se do CHS nejezdí. Důležité v rodokmenu je zdraví a povaha předků. Navíc tím udržujete čistokrevnost plemene. U psů se na to bohužel nehledí tolik, jako třeba u koní.
Pejsek ale může mít problémy, které se projeví v budoucnu a teď vám je žádné vyšetření nezjistí... Možná tak genetika. Je dobře, že má pejsek milující domov.
Každopádně se zkuste poptat, jestli vám veterina zjistí čistokrevnost psa nebo napsat na nějakou CHS jestli vám poradí jak by se to dalo spolehlivě ověřit bez přítomnosti předků a pokud bude výsledek negativní, paní nahlašte na ČOI, protože jednala protizákonně, pokud vám tvrdila, že čistokrevný je.
BaddyMB
napsal(a):
Paní Zdeňka Procházková z Manušic. Ve smlouvě má psané, že záloha v případě rozmyšlení propadá chovné stanici.
Hm, tak ta je na seznamu. Gratuluji Vám. Podpořili jste profláknutou množku, která se řeší už x let. Doufám, že je Vám dobře na dušičce, že tam někde v chlívě a hovnech trpí matka toho štěněte.
Plesk! Plesk! Plesk! Plesk! Plesk!
BaddyMB
napsal(a):
Paní Zdeňka Procházková z Manušic. Ve smlouvě má psané, že záloha v případě rozmyšlení propadá chovné stanici.
jméno stačí napsat do googlu a vyskočí tam, že paní nejenže produkovala/možná produkuje i kočky, dokonce snad měla nějaký svý webovky, ale i dost starý diskuze, kde se už vážená paní chovatelka řešila
https://www.facebook.com/Mnozirny/posts/564972666855817/

BaddyMB
napsal(a):
Otázka pár kliknutí a nemusela jste podpořit množku.

"Každopádně se zkuste poptat, jestli vám veterina zjistí čistokrevnost psa nebo napsat na nějakou CHS jestli vám poradí jak by se to dalo spolehlivě ověřit bez přítomnosti předků a pokud bude výsledek negativní, paní nahlašte na ČOI, protože jednala protizákonně, pokud vám tvrdila, že čistokrevný je."
Koukněte se do smlouvy. Kdyby "chovatelka" vystavila podvodný PP, bylo by, co řešit.
Ale takhe? Sice apsala plemeno, ale když nevystavila PP, je to nenapadnutelný název.
Jestli jsem si dobře všimla, tak nikde čistokrevnost nezdůrazňuje. A to, že píše"chovná stanice", to také není nic proti ničemu, chová, chová. Sousloví chovná stanice, také není nikde právně zakotvené.
Jediné, co z diskuze vyplývá je : ZJIŠŤOVAT! PÁTRAT PŘED KOUPÍ ŠTĚŇETE !!!!
Když už máte štěně doma, pozdě bycha honit!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=564972666855817&id=434014500010873
Projistotu si teď hnes někam schovejte tak 100tis. na veterinu.
Ja len tak na okraj. V "zmluve" vidim jasne Rasa: Fr. Buldoček. S dost velkou pravdepodobnostou (DNA testy) to buldoček nie je (+ nema PP), Takze ide vysloveie o zavadzanie a oklamanie kupujuceho.
Navyse pani v "zmluve" je pani mnozitelka tak tupa, ze reklamaciu chce riesit u veterinara, resp SVU.
+ sa jedna o dost velku financiu ciastku co uz na policii neeviduju ako priestupok.
Minimalne by som si tu namahu dal, zistil si ci na zakldae tohoto co pisem sa daju ziskat od pani mnozitelky peniaze spat. A nie len nejaka mala ciastka, idealne vsetko.

nighthunter
napsal(a):
Ja len tak na okraj. V "zmluve" vidim jasne Rasa: Fr. Buldoček. S dost velkou pravdepodobnostou (DNA testy) to buldoček nie je (+ nema PP), Takze ide vysloveie o zavadzanie a oklamanie kupujuceho.
Navyse pani v "zmluve" je pani mnozitelka tak tupa, ze reklamaciu chce riesit u veterinara, resp SVU.
+ sa jedna o dost velku financiu ciastku co uz na policii neeviduju ako priestupok.
Minimalne by som si tu namahu dal, zistil si ci na zakldae tohoto co pisem sa daju ziskat od pani mnozitelky peniaze spat. A nie len nejaka mala ciastka, idealne vsetko.
Proč všechno? Zadavatelka psa vracet nechce, má ho ráda. Takže by mohla chtít zpět jen část kupní ceny, přiměřenou tomu, že to není francouzský buldoček. Ale jak vysokou? Toť otázka.

nighthunter
napsal(a):
A co je fr. Buldoček? Není to žádná oficiální zkratka, chovatelka klidně může tvrdit, že fr znamená frantuv, a že tak říká svým křížencum které šlechti.
napsal(a):
Proč všechno? Zadavatelka psa vracet nechce, má ho ráda. Takže by mohla chtít zpět jen část kupní ceny, přiměřenou tomu, že to není francouzský buldoček. Ale jak vysokou? Toť otázka.
a proč ne? tá ženská je evidentne kus vychcaného zmrda a urobit toto mne nenechám na nej nitku suchú
napsal(a):
A co je fr. Buldoček? Není to žádná oficiální zkratka, chovatelka klidně může tvrdit, že fr znamená frantuv, a že tak říká svým křížencum které šlechti.
Má tam Franc.
A vedla "Frantovho" buldočka má napísane "Rasa:"
A ak sú to kríženci ktoré šalachtí na základe čoho ich vydáva za "Rasu"

nighthunter
napsal(a):
Má tam Franc.
A vedla "Frantovho" buldočka má napísane "Rasa:"
A ak sú to kríženci ktoré šalachtí na základe čoho ich vydáva za "Rasu"
Je to slovickareni, na kterém by ale případný spor mohla vyhrát. Já mám ve smlouvě na PP psa český název, oficiální název i číslo standardu. Nejsem na straně chovatelky, jen mě zarazilo že někdo do smlouvy píše zkratku a možná je to účelné právě proto aby to nebylo napadnutelne.

nighthunter
napsal(a):
a proč ne? tá ženská je evidentne kus vychcaného zmrda a urobit toto mne nenechám na nej nitku suchú
To jako že byste si psa nechal zadarmo? To byste byl podobný vyčůránek jako množitelka...
Množitelka využila hlouposti kupující. Informace si lze dohledat pár kliknutími, na internetu zadavatelka - kupující evidentně je, umí vyhledávat, když s námi zde komunikuje. Kupovat nemusela. Jak se říká - za blbost se platí.
impact
napsal(a):
Hm, tak ta je na seznamu. Gratuluji Vám. Podpořili jste profláknutou množku, která se řeší už x let. Doufám, že je Vám dobře na dušičce, že tam někde v chlívě a hovnech trpí matka toho štěněte.
Plesk! Plesk! Plesk! Plesk! Plesk!
Dobře na dušičce??? Máte pocit, že se tak skvěle cítím. Nemyslím si, že se tady takto prezentuji.Ja se tu s Vámi určitě dohadovat nehodlám, jak jsem již několikrát napsala, je mi líto, že jsem omylem podpořila tento bussines, ale váš styl komunikace se mi nelíbí.

@BaddyMB Kdyby Vás zajímaly ty analýzy plemenné příslušnosti, přidávám odkaz na čtivo. Stojí to necelé tři tisíce.
https://www.genomia.cz/cz/test/caniline/
BaddyMB
napsal(a):
Dobře na dušičce??? Máte pocit, že se tak skvěle cítím. Nemyslím si, že se tady takto prezentuji.Ja se tu s Vámi určitě dohadovat nehodlám, jak jsem již několikrát napsala, je mi líto, že jsem omylem podpořila tento bussines, ale váš styl komunikace se mi nelíbí.
Jo tak Vám se to nelíbí.
A víte, co se nelíbí mě? Třeba toto https://www.facebook.com/268352836607757/posts/2707631616013188/ a nebo obrázky, které jsem přiložila. Realita českých a slovenských množitelů buldočků.
Nelíbí se mi ani to, když množitel vykopne fenu z baráku, protože ji nepotřebuje a ta mi doma obratem porodí mrtvé štěně.
A buďte si jistá tím, že jsou antipatie na obou stranách, protože ani Vy se mi nelíbíte. Stejně jako se mi nelíbí další spousta lidí, kteří díky svojí zabedněnosti podporují týrání psů.
BaddyMB
napsal(a):
Pokud je vám to opravdu, ale opravdu líto, zveřejněte to. To je asi jediné, co by mohlo proti těmto množírnám trochu pomoct. Napsat to na facebook do pejskařských skupin, zkusit to poslat třeba na Seznam.cz, i s tou smlouvou a fotkou štěněte atp. Média jsou občas mocná.
impact
napsal(a):
Jo tak Vám se to nelíbí.
A víte, co se nelíbí mě? Třeba toto https://www.facebook.com/268352836607757/posts/2707631616013188/ a nebo obrázky, které jsem přiložila. Realita českých a slovenských množitelů buldočků.
Nelíbí se mi ani to, když množitel vykopne fenu z baráku, protože ji nepotřebuje a ta mi doma obratem porodí mrtvé štěně.
A buďte si jistá tím, že jsou antipatie na obou stranách, protože ani Vy se mi nelíbíte. Stejně jako se mi nelíbí další spousta lidí, kteří díky svojí zabedněnosti podporují týrání psů.
Ano nelíbí. Já situace lituji. O psa se starám a řeknu Vám jedno. To, že jsem koupila nechtěně štěně z množírny, ale jsem milující chovatel který je připravený mu dát potřebnou péči. Pak jsou tací, kteří koupi psa s PP, nevěnují mu žádný čas a v podstatě zvíře strádá. Pracuji jako dobrovolník v hospicu u umírajících lidí 3 x týdne po práci, takže ne, nejsem že sebe zhnusená. Pěkný den
napsal(a):
To jako že byste si psa nechal zadarmo? To byste byl podobný vyčůránek jako množitelka...
Množitelka využila hlouposti kupující. Informace si lze dohledat pár kliknutími, na internetu zadavatelka - kupující evidentně je, umí vyhledávat, když s námi zde komunikuje. Kupovat nemusela. Jak se říká - za blbost se platí.
mate pravdu.. škoda no... luto mi je hlavne Baddy
whasabi
napsal(a):
Pokud je vám to opravdu, ale opravdu líto, zveřejněte to. To je asi jediné, co by mohlo proti těmto množírnám trochu pomoct. Napsat to na facebook do pejskařských skupin, zkusit to poslat třeba na Seznam.cz, i s tou smlouvou a fotkou štěněte atp. Média jsou občas mocná.
Ano, věřte, že mi to líto je. Máte pravdu, diskuzí tady se nic nevyřeší. Takže kouknu na fb stránky a napíšu moji zkušenost. Popř se ještě podívám po dalších možnostech zveřejnění. Snad alespoň trochu to pomůže

BaddyMB
napsal(a):
Ano nelíbí. Já situace lituji. O psa se starám a řeknu Vám jedno. To, že jsem koupila nechtěně štěně z množírny, ale jsem milující chovatel který je připravený mu dát potřebnou péči. Pak jsou tací, kteří koupi psa s PP, nevěnují mu žádný čas a v podstatě zvíře strádá. Pracuji jako dobrovolník v hospicu u umírajících lidí 3 x týdne po práci, takže ne, nejsem že sebe zhnusená. Pěkný den
Víte, ale ono nejde ani tak o to štěně, o které se samozřejmě postaráte a dáte mu péči, jako spíš o jeho matku. Ta je na tom pravděpodobně tak, jako ti psi na těch ošklivých fotkách, co sem Impact dala.
A to je gró problému. Ne štěňata. Ta většinou skončí u vám podobných, kteří je mají rádi a opečovávají je a tím si ospravedlní, že vzali štěně z množky. Ale jejich matky zůstávají v těch chlívech, ve vlastních výkalech a rodí jak na běžícím páse, aby si další vám podobné řekly, že se o štěně ukázkově postarají...

nighthunter
napsal(a):
Baddy doplatila na svou důvěřivost a naivitu.
Mně je líto těch fen, které někde ve stodole, sklepě, či v jiné úžasné prostoře, v kleci rodí jeden vrh za druhým, aby mohli být jejich potomci prodáni lidem jako Baddy. A bude to pokračovat dál, dokud bude PP vnímán veřejností jen jako papír na výstavy.
To máte pravdu, uznávám to. Zase pokud už vím, že jsem udělala chybu, tak se to pokusím alespoň z části napravit. Je mi líto feny, ale nejsem arogantní a chybu dokolečka uznávám, takže jeden a ten samý opakovaný útok mi přijde už zbytecny, protože štěně už je doma a teď se jen pokusím to řešit tak, aby to alespoň trochu pomohlo, pokud to jen trochu pujde

BaddyMB
napsal(a):
To máte pravdu, uznávám to. Zase pokud už vím, že jsem udělala chybu, tak se to pokusím alespoň z části napravit. Je mi líto feny, ale nejsem arogantní a chybu dokolečka uznávám, takže jeden a ten samý opakovaný útok mi přijde už zbytecny, protože štěně už je doma a teď se jen pokusím to řešit tak, aby to alespoň trochu pomohlo, pokud to jen trochu pujde
Můžete to zveřejnit. Ale třeba nahlášení na ČMKU nebude mít efekt. Majitelem chovatelské stanice Grandbor je pan Procházka. Vy jste psa koupila od paní Procházkové. Ji nezavazují pravidla ČMKU.
napsal(a):
Můžete to zveřejnit. Ale třeba nahlášení na ČMKU nebude mít efekt. Majitelem chovatelské stanice Grandbor je pan Procházka. Vy jste psa koupila od paní Procházkové. Ji nezavazují pravidla ČMKU.
Třeba ale někdo bude chytřejší a přečte si moji zkušenost. Pak se pro koupi nerozhodne

BaddyMB
napsal(a):
Třeba ale někdo bude chytřejší a přečte si moji zkušenost. Pak se pro koupi nerozhodne
Jistě, jsem pro zveřejnění.

BaddyMB
napsal(a):
Jak se vám ta komunikace nelíbí? Impact vám dala pár fotek, můžete si tam možná vybrat maminku vašeho štěněte !!!
napsal(a):
Haha, to jako fakt??? Jakože manžel má chs a paní množírnu??? Tak to je síla.Co má pan manžel za plemeno? Asi to někde víš padlo, ale uniklo mi to..

napsal(a):
Jak se vám ta komunikace nelíbí? Impact vám dala pár fotek, můžete si tam možná vybrat maminku vašeho štěněte !!!
Vlastně byste měla Impact poděkovat, že vám otevřela oči a s vámi možná dalším.
A svou zkušenost včetně těch fotek psát, sdílet, hledat vám podobně postižené......
Prostě nebrečte a něco kolem psa dělejte.
Vaše práce v hospicu je hodně záslužná a za tu vám děkuji !

marq
napsal(a):
Haha, to jako fakt??? Jakože manžel má chs a paní množírnu??? Tak to je síla.Co má pan manžel za plemeno? Asi to někde víš padlo, ale uniklo mi to..
Nevím, co má za plemeno. Ale CHS je na něj registrovaná. Můžete pátrat.

nighthunter
napsal(a):
Baddy nelituju ani trochu. Proč? Má štěně, sice to není buldoček.....Proč litujete? Že přišla vlastní hloupostí o pár peněz?

"Samozřejmě se ho už nevzdáme, ale je možnost nějaké kompenzace od chovatelky, nebo měla bych na paní upozornit? děkuji za radu :-)"
Můžete samozřejmě zkusit vyrazit z ní nějaké peníze zpět. Můžete jí vynadat a sdělit jí, že už jste v obraze, co je zač - tomu se asi vysměje - a sdělit jí, kde všude jste svou zkušenost publikovala. Pak vám asi bude hrozit právníkem. Tak si dejte pozor, ať uvádíte jenom fakta.
GAELLE
napsal(a):
Co se týče těch financí- nesouhlasím s vámi. Pokud psi bez pp nejsou z nějaké šílené sklepní množírny, lítání po veterině rozhodně není pravidlo.
Já mám křížence z nechtěného krytí, nikoli z množírny, ale od známých. Jako štěně vypadala jako shih tzu a určitě by jako shih tzu méně znalému zájemci šla prodat. A je zdravá jako řípa.
A znám i lidi, kteří evidentně naletěli množičům, ale jejich psi krom nestandardního vzhledu nemají žádné zdravotní problémy.
A naopak znám lidi, kteří mají pp psy a na veterině jsou jako doma, což by možná byl i případ buldočka s pp. Buldočkovi naředění jiným plemenem může zdravotně jenom prospět, bohužel. Takže Baddy možná opravdu ušetřila.
Ani ten vořech z útulku nemusí vyjít ve finále tak levně - často jsou z kdovíjakých podmínek, což se na nich samozřejmě zdravotně podepíše, trávení mívají rozhozené stresem a střídáním krmiva...netvrdila bych, že pes z útulku je ekonomy varianta. Může sice být úplně bez problému, ale taky vás může stát víc peněz a sil než štěně.

https://grandbor.webnode.cz/
Na webu mají britské kočky, jinde jsem našla zmínky i o sphynx. A zřejmě mají/měli co do činění s neapolskými mastiny, viz např. http://www.moloss.cz/vysl1305.htm.
Terven
napsal(a):
Co se týče těch financí- nesouhlasím s vámi. Pokud psi bez pp nejsou z nějaké šílené sklepní množírny, lítání po veterině rozhodně není pravidlo.
Já mám křížence z nechtěného krytí, nikoli z množírny, ale od známých. Jako štěně vypadala jako shih tzu a určitě by jako shih tzu méně znalému zájemci šla prodat. A je zdravá jako řípa.
A znám i lidi, kteří evidentně naletěli množičům, ale jejich psi krom nestandardního vzhledu nemají žádné zdravotní problémy.
A naopak znám lidi, kteří mají pp psy a na veterině jsou jako doma, což by možná byl i případ buldočka s pp. Buldočkovi naředění jiným plemenem může zdravotně jenom prospět, bohužel. Takže Baddy možná opravdu ušetřila.
Ani ten vořech z útulku nemusí vyjít ve finále tak levně - často jsou z kdovíjakých podmínek, což se na nich samozřejmě zdravotně podepíše, trávení mívají rozhozené stresem a střídáním krmiva...netvrdila bych, že pes z útulku je ekonomy varianta. Může sice být úplně bez problému, ale taky vás může stát víc peněz a sil než štěně.
Hned v prvním příspěvku píše: "Za dva dny jsme skončili na veterine, kdy nám Baddy skoro umřel, ale dostal se po infuzích z toho."
Tak to je opravdu výhra.
Tvl fakt strašnej problém si ji prohnat gůglem...
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=3370&sid=48a3b61b03074432a14f38eaeab80291
impact
napsal(a):
Tvl fakt strašnej problém si ji prohnat gůglem...
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=3370&sid=48a3b61b03074432a14f38eaeab80291
Tak ale někde je něco špatně když ta paní vesele dál v klidu množí a prodává nejen kočky ale dokonce i psy.
To to nikdo nikdy neřešil? Myslím z předchozích "zákazníků"
BaddyMB
napsal(a):
Jste tu nová...takže Vy zase nevíte, čím se zabývá "Impact"... Co když zrovna ona zachraňuje ty vyrozené zmučené klecové feny, co nikdy neviděly venek...?! Pak se takové reakci nemůžete vůbec divit. Navíc prostě každý máme svůj styl, svoji formulaci myšlenek a názorů.
whasabi
napsal(a):
A někdy se chytne i některá komerční TV...
BaddyMB
napsal(a):
Btw, abyste nepsala, že Vám tu všichni jen nadávají, tak za zveřejnění množky máte ode mě . A nevím proč, ale mám z Vás takový nějaký pocit, že byste mohla být typ člověka, který to nenechá jen tak být... Ani ne tak kvůli těm penězům, ale máte srdce na pravém místě (viz pomoc v hospicu ), tak věřím, že fota od "Impact" Vás nenechaly chladnou a že něco podniknete!
fikovnice
napsal(a):
Jste tu nová...takže Vy zase nevíte, čím se zabývá "Impact"... Co když zrovna ona zachraňuje ty vyrozené zmučené klecové feny, co nikdy neviděly venek...?! Pak se takové reakci nemůžete vůbec divit. Navíc prostě každý máme svůj styl, svoji formulaci myšlenek a názorů.
Já se rozhodně nechci zde nikoho dotknout a věřím, že Impact má obrovské zkušenosti a srdce na pravém místě. Ale já jsem se sem nepřišla dohadovat, ničemu to nepomůže.Souhlasila jsem s tím, že jsem byla v tomhle směru hloupá a pořádně nepriravena.Ale pokud na mne někdo začne útočit i přes to, že stále opakuji a připouštim chybu, tak se mi to nelíbí. Chápu, že toto je opravdu citlivé téma a vzbuzuje to emoce. Omlouvám se
fikovnice
napsal(a):
Btw, abyste nepsala, že Vám tu všichni jen nadávají, tak za zveřejnění množky máte ode mě . A nevím proč, ale mám z Vás takový nějaký pocit, že byste mohla být typ člověka, který to nenechá jen tak být... Ani ne tak kvůli těm penězům, ale máte srdce na pravém místě (viz pomoc v hospicu ), tak věřím, že fota od "Impact" Vás nenechaly chladnou a že něco podniknete!
Děkuji za milá slova. Opravdu to nechci nechat projít jen nějakou debatou zde. Obvolavam a zjišťují, zda a co se dá pro to udělat. Nechci zde to nyní zveřejňovat, ale určitě budu pokračovat v tom, co jsem si dala za cíl. Držme si prosím vzájemně palce, abychom alespoň pár zvířátek zachránili
BaddyMB
napsal(a):
Děkuji za milá slova. Opravdu to nechci nechat projít jen nějakou debatou zde. Obvolavam a zjišťují, zda a co se dá pro to udělat. Nechci zde to nyní zveřejňovat, ale určitě budu pokračovat v tom, co jsem si dala za cíl. Držme si prosím vzájemně palce, abychom alespoň pár zvířátek zachránili

Theressa
napsal(a):
jak veterinář "prokáže, že pes je či není čistokrevný"?
tak to nefunguje. dokladem, který deklaruje čistokrevnost je průkaz původu. tento pes průkaz původu nemá, takže...
Theressa
napsal(a):
Ale houby, PP vám nic nezajistí... zdraví vůbec ne.

tero
napsal(a):
Ale houby, PP vám nic nezajistí... zdraví vůbec ne.
Ale zajistí. Pokud máte podezření, že pes je něčím řízlý, resp. že rodiče nejsou ti zapsaní v PP, tak to můžete řešit. No a u zdraví se povinnými testy spousta problémů v souvislosti s typem dědičnosti buď úplně vyloučí (tam máte jistotu), nebo je to prostě jen snaha vyřadit z chovu různě postižené jedince. Záleží i na podmínkách chovu jednotlivých klubů, což ale není nic interně tajného. Každý si to může zjistit. Bez PP víte nula nula nic a bránit se ani nemůžete.
fikovnice
napsal(a):
Baddyho Vám nemusí být líto, jeho matky ano!
přesně tak. O štěnata zájem bude pořád a kdo si nic nezjistí a neví jak to má být tak koupí. Dát teda za bez PP takový peníze je taky síla. Ale vždy si řeknu chudák ta fena, kdyby byla ok tak jí tam množitelka ukáže ale kdo ví v jakém stavu byl . si by mne to přišlo divné že nevidím další psy. To přece není normální a zeptala bych se kde je matka štěněte a další psi. Navíc jestli nebylo ani poznat že tam ty psi žijí tak kde jsou. U nás každý pozná že máme psy, určitě by všechny běžely kouknout kdo přišel a hlavně všude jsou jejich hračky. A vždy ve všech CHS jsme viděla zbytek smečky a taky jsme hledala info o té CHS. Na poslední jme zase dostala kontakt z jiné CHS když jsme chtěla jen celočernou fenku tak paní říkala at zavolám jiné chovatelce že tam má čerstvě 3 celočerná štěnata

"si by mne to přišlo divné že nevidím další psy. To přece není normální a zeptala bych se kde je matka štěněte a další psi. Navíc jestli nebylo ani poznat že tam ty psi žijí tak kde jsou. U nás každý pozná že máme psy, určitě by všechny běžely kouknout kdo přišel a hlavně všude jsou jejich hračky".
Kdyby jenom hračky.......Tam, kde byl odchovaný vrh je vidět i spousa jiných stop......
Jenže paní měla naklizeno !! Jak vidno - i to může být znamením !! čehosi nedobrého.
To už psáno pro další eventuální zájemce o štěně bezPP ( však PP přece k ničemu není - jen si dobře prohlédněte fotky, které dávala Impact !!!).
A ještě - i kdyby vám náhodou ukázali i "maminku" - vůbec to matka štěněte nemusí být !
Pak si dejte dohromady, proč se řadí "chov psů" jako byznys hned za drogy a prostituci !!!!
orionka:
no právě. a Česko má velmi smutné statistiky...takový ten přístup "rychle-levně-kvalitně", na který doplácí chudáci zvířata...
https://www.hafster.cz/report-konference-cr-evropska-tovarna-na-psy/
ainu
napsal(a):
orionka:
no právě. a Česko má velmi smutné statistiky...takový ten přístup "rychle-levně-kvalitně", na který doplácí chudáci zvířata...
https://www.hafster.cz/report-konference-cr-evropska-tovarna-na-psy/
na druhej strane za toto si mozu sami chovatelia. v kazdom inzerate co vidim je cena dohodou.Ano, odvija sa to od vela faktorov. Ale comu da asi laik prednost ked vidi cena dohodou a bezpp za 100 eur ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63
nighthunter
napsal(a):
na druhej strane za toto si mozu sami chovatelia. v kazdom inzerate co vidim je cena dohodou.Ano, odvija sa to od vela faktorov. Ale comu da asi laik prednost ked vidi cena dohodou a bezpp za 100 eur ?
Jo tohle me taky stve. Je mi jasny ze pp pes nebude za par kacek ale mam rozpocet treba 40tis. Napr. Jak mam vedet ze tenhle chovatel chce zrovna pade? Kde mam vzit prumernou cenu plemen kdyz nikde nikdo nepise ceny? A kdyz se clovek na cenu zepta je de bil co ho zajima akorat jak usetrit. To me stve na pp chovatelich nejvíc. Pritom by tak mnoho laiku s dobrou dusi a otevřeným pristupem nohlo dat domov pp psum misto mnozakum. Nevim co je na cenach tak tajne ze se bemuzou zveřejnit. Kdyby se aspon pak chovatele obtezovali odepisovat na dotazy s cenou a nevztekali se jak sou lidi hnusny a omezeny.
Markéta80
napsal(a):
Já se vždy slušně zeptala a cenu zjistila hned. Kdo chce určité plemeno prostě ví jaká může být cena takže žádný šok. Dát za křížence 11000 je fakt šílenost
No, asi tak. Já se vždycky slušně představila, napsala co a jak a na konec požádala alespoň o orientační sdělení ceny štěňat u konkrétního vrhu a taky mi odpověděli normálně.

impact
napsal(a):
No, asi tak. Já se vždycky slušně představila, napsala co a jak a na konec požádala alespoň o orientační sdělení ceny štěňat u konkrétního vrhu a taky mi odpověděli normálně.
No já to napíšu ze svého pohledu, přestože nemám problém někam zavolat a zeptat se.....ne kecám, mám problém, protože mám fóbii z telefonování cizím lidem, ale když chci štěně, tak prostě musím.
Hodně lidí když vidí inzerát na štěndo, kde je to samej zjednodušeně řečeno..CACIB a čeho všeho jsou rodiče šampióni, tak tam ani nezavolá nebo zavolá a pak ho poleje z ceny štěněte horko a možná se pak ještě cítí trapně, že ho cena překvapila....jenže tohle mohla být opravdu štěňata po špičkových rodičích a štěně stejného plemene s PP, ale po rodičích, co nemají vyježděno tolik titulů bude řádově o dost levnější, ale takový člověk už na žádný inzerát "cena dohodou" nezavolá, protože si myslí, že cena bude plus mínus stejná a tak naopak zavolá na inzerát, kde ta cena uvedena je.....takového člověka znám osobně.
Taky si myslím, že kdyby se uváděli třeba ceny vrhu od-do, protože štěňata ve vrhu nemusí stát všechna stejně, tak by alespoň lidi měli pojem a dojem o nějaké průměrné ceně štěněte a měli by se od čeho odpíchnout.
Ne nechci nutit chovatele do toho, aby uváděli ceny....určitě mají své důvody pro to konkrétní ceny v inzerátech neuvádět....nejsem chovatel, co já vím, možná bych to dělala stejně......jen chci prostě říct, že pro některé lidi se cena dohodou automaticky rovná nějaké astronomické sumě, protože jinak by to tam přeci bylo uvedeno a na takový inzerát ani nezavolají a najdou si jiné, zaručeně čistokrevné štěně bez PP, ale s jasně uvedenou cenou.
napsal(a):
No já to napíšu ze svého pohledu, přestože nemám problém někam zavolat a zeptat se.....ne kecám, mám problém, protože mám fóbii z telefonování cizím lidem, ale když chci štěně, tak prostě musím.
Hodně lidí když vidí inzerát na štěndo, kde je to samej zjednodušeně řečeno..CACIB a čeho všeho jsou rodiče šampióni, tak tam ani nezavolá nebo zavolá a pak ho poleje z ceny štěněte horko a možná se pak ještě cítí trapně, že ho cena překvapila....jenže tohle mohla být opravdu štěňata po špičkových rodičích a štěně stejného plemene s PP, ale po rodičích, co nemají vyježděno tolik titulů bude řádově o dost levnější, ale takový člověk už na žádný inzerát "cena dohodou" nezavolá, protože si myslí, že cena bude plus mínus stejná a tak naopak zavolá na inzerát, kde ta cena uvedena je.....takového člověka znám osobně.
Taky si myslím, že kdyby se uváděli třeba ceny vrhu od-do, protože štěňata ve vrhu nemusí stát všechna stejně, tak by alespoň lidi měli pojem a dojem o nějaké průměrné ceně štěněte a měli by se od čeho odpíchnout.
Ne nechci nutit chovatele do toho, aby uváděli ceny....určitě mají své důvody pro to konkrétní ceny v inzerátech neuvádět....nejsem chovatel, co já vím, možná bych to dělala stejně......jen chci prostě říct, že pro některé lidi se cena dohodou automaticky rovná nějaké astronomické sumě, protože jinak by to tam přeci bylo uvedeno a na takový inzerát ani nezavolají a najdou si jiné, zaručeně čistokrevné štěně bez PP, ale s jasně uvedenou cenou.
Nj, ale jsme zase u toho - kdo chce a zajímá se, tak si tu cenu zjistí. Stačí vlézt do fejsbukové skupiny plemene a zeptat se. A kdo nemá fejsbuk, zeptá se na ifauně.

impact
napsal(a):
Nj, ale jsme zase u toho - kdo chce a zajímá se, tak si tu cenu zjistí. Stačí vlézt do fejsbukové skupiny plemene a zeptat se. A kdo nemá fejsbuk, zeptá se na ifauně.
Ale tak jasně....zeptá se na fauně a dostane sprdung, že cena štěněte není důležitá neb víc toho pes prožere a taky veterina něco stojí.........
impact
napsal(a):
Tak to píšeme tak nějak stejně. Napsala jsem že už máme zkušenost s tímto plemenem , že mám zájem jedině o fenku a proč. pak jsem napsala že jsme doma takže štěně tady nebude samo půl dne což asi taky bylo plus a až v závěru cenu štěněte . třeba chovatelka od které máme nejmladší cenu říká rovnou at si obě strany ušetří čas. prý plno zájemců mlčí a pak rychle položí telefon . Já jí řekla že ok, že chápu když je otec import že cena bude vyšší ale i tak máme zájem ,ale i jsme řekla že jí na výstavy ani chov nechci.
Já třeba už na inzeráty bez uvedené ceny neodpovídám, ze zásady. U psa to samozřejmě značně zmenšuje výběr, ale - i když si orientační cenu plemene zjistím, pořád nevím cenu konkrétního štěněte/vrhu. Tj. mě čeká telefonování, kde se napřed budu vyptávat na všechno možné, na konci se zeptám na cenu, ta bude vyšší, než chci za psa dát, tak řeknu "aha, děkuji, to je víc, než počítám" a zavěsím. Právě jsem ztratila čas svůj i chovatelův. Nebo se naopak zeptám rovnou, a budu za divnozájemce, co ho zajímá jen cena.
Neuvedení ceny v inzerátu prostě ubližuje oběma stranám - potenciální zájemce si myslí, že když není cena uvedena, je astronomická. Chovatel tak přichází o potencionálně dobré zájemce, kteří si to o astronomické ceně myslí (jak vidno, lidi jsou ochotni dát 15 tisíc za psa bez PP - viz bazoš). Obě strany ztrácí svůj čas. Navíc pro zájemce to činí celý výběr štěněte o dost víc stresující.

Já třeba nemám nejmenší problém se na cenu zeptat, ale řekla bych že většina lidí ano. Vycházím z toho, že když něco kupuji přez inzerát, obvolávám přednostně inzeráty s dodatkem cena dohodou. A světe div se, zatímco tam, kde prodejce jasně napíše cenu je danná věc obvykle pryč a kolikrát za vyšší cenu, u inzerátů s cena dohodou věci majiteli obvykle leží doma nepoměrně dýl. Už se dávno v chovu psů ani okrajově nepohybuju, ale možná je to takové to heftování, neprodávej pod cenou, srážíš cenu nám všem a podobně. Chovateli je pak hloupé přiznat před okolím, za kolik vlastně štěňata skutečně prodal, aby nebyl za hlupáka nebo za zloděje.

jo, tohle nechápu. když prodávám morče nebo slepice, tak nemám problém dát cenu do inzerátu a pokud je cena různá pro různá zvířata, tak to tam napíšu a je to.¨
ale kdy se zeptat na cenu štěněte nebo kotěte nevím. kor u chovek, co mají jinak úplně, ale úplně všechno zveřejněný na netu.
a cena odpovídá kvalitě pro mě znamená, že to bude asi šílenej ranec a nemá cenu se po tom pátrat dál.

A pak jsou také zkušenosti takové, že zájemce o štěně se v e-mailu hezky rozepíše a nakonec se zeptá na přibližnou cenu, a stejně se mu nedostane odpovědi. Moje zkušenost s chs australských ovčáků (prý celkem dobré chs). Paní chtěla ať se stavím na návštěvu, že tam si mě proklepne a cenu by tam možná řekla, nevím. Já se tady všem přiznám, že už nikdy více psa s PP. Ale rozhodně tedy ani bez PP. Nejhorší "chovatelka" kterou jsem kdy zažila byla právě PP, hezky prezentující se. Jiná chovatelka, odkud jsem si psa nakonec vzala (už ale ne AUO), byla sice velmi dobrá, ale ze psa s perspektivou pro chov a výstavy mám nemocného psa nedosahujícího ani výšky feny stejného plemene. Upřímně, já už bych do pořizovací ceny prachy nedala. Není částka, kterou bych nedala za veterináře a nikdy bych těch peněz nelitovala, ale z toho že jsem vysolila 15 tisíc za psa se kterým můžu zapomenout na nějakou aktivnější činnost, který je zakrslý, se kterým vím, že vysolím dalších x tisíc za veterinu už od jeho 8 měsíců, z toho mi je do breku. A to to ani není nemocemi zatížené plemeno. Ale jo, 15 tisíc jsem utratila za povahu psa, za povahu, kterou měl každý druhý útulkový pes v okolí.

jenom mě tak napadá....
nekupuji štěně na inzerát
ale na základě krycího listu
a u pyrenejáka to bylo ještě dřív (ale tam mají tuším cenu danou klubem či jak)
Jasně. Pokud jediné, co zájemce napíše, je kolik??(obrazně), tak to je blbý. Taky mi vždycky všichni odpověděli a stačilo slušně napsat a slušně se zeptat. Pokud se mi zdálo, že štěndo stojí hodně, tak jsem napsala, děkuji cena je příliš vysoká, má představa je trochu jiná. Nemusela jsem se příliš rozepisovat na úvod, pokud chovatel měl nějaké otázky, tak se zeptal. Nakonec jsem zvolila o trochu drahší štěndo, ale chovatelé mi vyšli ve všem vstříct .
napsal(a):
A pak jsou také zkušenosti takové, že zájemce o štěně se v e-mailu hezky rozepíše a nakonec se zeptá na přibližnou cenu, a stejně se mu nedostane odpovědi. Moje zkušenost s chs australských ovčáků (prý celkem dobré chs). Paní chtěla ať se stavím na návštěvu, že tam si mě proklepne a cenu by tam možná řekla, nevím. Já se tady všem přiznám, že už nikdy více psa s PP. Ale rozhodně tedy ani bez PP. Nejhorší "chovatelka" kterou jsem kdy zažila byla právě PP, hezky prezentující se. Jiná chovatelka, odkud jsem si psa nakonec vzala (už ale ne AUO), byla sice velmi dobrá, ale ze psa s perspektivou pro chov a výstavy mám nemocného psa nedosahujícího ani výšky feny stejného plemene. Upřímně, já už bych do pořizovací ceny prachy nedala. Není částka, kterou bych nedala za veterináře a nikdy bych těch peněz nelitovala, ale z toho že jsem vysolila 15 tisíc za psa se kterým můžu zapomenout na nějakou aktivnější činnost, který je zakrslý, se kterým vím, že vysolím dalších x tisíc za veterinu už od jeho 8 měsíců, z toho mi je do breku. A to to ani není nemocemi zatížené plemeno. Ale jo, 15 tisíc jsem utratila za povahu psa, za povahu, kterou měl každý druhý útulkový pes v okolí.
Já jsem na tu návštěvu jela. U feny plemene, které v té době stálo třicet a víc, jsem se po rozhovoru s chovatelkou nakonec dohodla na spolumajitelství (dohoda uchovnění a jednoho vrhu) a fena mě stála méně než třetinu ceny. Na splátky. A nic se neměnilo i přes to, že nakonec nakonec chovná nebyla.
A že pes nedoroste? Hm. Tak štěně s předpokladem do chovu se pořád kupuje jen s předpokladem.. Bohužel je to pořád živý tvor a stát se může cokoliv. Nemusí dorůst, nemusí vyjít zuby. Pořád je to jen předpoklad..
Imho když jsem si kupovala nestandarda, tak mi naopak chovatelka říkala, že je vděčná za zájemce, kteří nechtějí TOP štěně do chovu. Protože u nich pak není to zklamání, že to nevyšlo..

Já třeba až tak nevím, na co bych se ptala. Informace o plemeni, pro které se rozhodnu mám předem, většina chovek má informace na stránkách, krom toho, jestli je ještě štěně volné a ceny by mě asi vážně takhle z fleku nenapadlo, na co se zeptat.
Základní příčinou problému je podle mne fakt, že lidě často berou cenu zvířat (nejen s PP) jako e-shopové nabídky - nejlépe porovnat na heuréce, ať mám co nejméně práce s tím, se zajímat a zjišťovat (a taky na tom heuréka slušně vydělává).
Jenže zvíře, to je živá věc, CHS mají individuální podmínky amožnosti, není to elektronika, u které jsou dané faktory, rozpětí/marže atd. To je jako bychom chtěli soudit náklady pojišťoven na léčbu pacientů - těch faktorů je tam prostě mnohem víc, už z principu že je to živý organismus.
Hrubé cenové rozpětí plemen se už pár let dá různě vygooglit - a vzhledem k individualitě CHS, štěnat standard/nestandard atd. je přece samozřejmé, že ty částky mohou mít velké výkyvy, či dokonce individuální jednání. Mně to tedy přijde jako samozřejmost, a to psy jen adoptuji (v širší rodině máme psy/kočky s PP, i adoptované - nejsem si vědoma přítomnosti zvířat z množíren).
Možná jsem výjimka z pravidla, ale připadne mi zcela normální se zajímat, zjišťovat, komunikovat při výběru živého tvora s duší, který mne bude provázet ještě mnoho let....dělám to nejenom pro sebe, ale hlavně pro něj.

ainu
napsal(a):
Základní příčinou problému je podle mne fakt, že lidě často berou cenu zvířat (nejen s PP) jako e-shopové nabídky - nejlépe porovnat na heuréce, ať mám co nejméně práce s tím, se zajímat a zjišťovat (a taky na tom heuréka slušně vydělává).
Jenže zvíře, to je živá věc, CHS mají individuální podmínky amožnosti, není to elektronika, u které jsou dané faktory, rozpětí/marže atd. To je jako bychom chtěli soudit náklady pojišťoven na léčbu pacientů - těch faktorů je tam prostě mnohem víc, už z principu že je to živý organismus.
Hrubé cenové rozpětí plemen se už pár let dá různě vygooglit - a vzhledem k individualitě CHS, štěnat standard/nestandard atd. je přece samozřejmé, že ty částky mohou mít velké výkyvy, či dokonce individuální jednání. Mně to tedy přijde jako samozřejmost, a to psy jen adoptuji (v širší rodině máme psy/kočky s PP, i adoptované - nejsem si vědoma přítomnosti zvířat z množíren).
Možná jsem výjimka z pravidla, ale připadne mi zcela normální se zajímat, zjišťovat, komunikovat při výběru živého tvora s duší, který mne bude provázet ještě mnoho let....dělám to nejenom pro sebe, ale hlavně pro něj.
zajímat, zjišťovat a komunikovat je fajn,
až na to, že všechno možný obvykle bývá na netu
a nejsem milionář, mám nějaký strop. a cena je prostě jeden z faktorů výběru, ne nezanedbatelný.
zvíře je živá věc, ale chovatel by měl být schopný je individuálně nacenit. koneckonců on je naceněné má, ale nechce to napsat do inzerátu .D

napsal(a):
Já třeba až tak nevím, na co bych se ptala. Informace o plemeni, pro které se rozhodnu mám předem, většina chovek má informace na stránkách, krom toho, jestli je ještě štěně volné a ceny by mě asi vážně takhle z fleku nenapadlo, na co se zeptat.
jo, přesně. všechno člověk ví předem.
kromě ceny
a ptát se jen na cenu je špatný, na nic jinýho se nepotřebuju zeptat, tak co pak?
napsal(a):
zajímat, zjišťovat a komunikovat je fajn,
až na to, že všechno možný obvykle bývá na netu
a nejsem milionář, mám nějaký strop. a cena je prostě jeden z faktorů výběru, ne nezanedbatelný.
zvíře je živá věc, ale chovatel by měl být schopný je individuálně nacenit. koneckonců on je naceněné má, ale nechce to napsat do inzerátu .D
To bývá taky někdy individuální, nedá se to brát jako všeobecně platné. Na FB jsou stránky s nabídkou adopce psů s PP, a bývají tam i mladí jedinci. Kamarádce se díky průběžnému zjišťování podařilo sehnat fenku mopse s PP se skvělými předpoklady a exteriérem za zlomek ceny, byla vrácena chovateli jako problémová nějakým párem. ukázalo se, že problémový nebyl pes, ale lidi
atd atd

ainu
napsal(a):
Ale prosím vás, těch štěňat je ve vrhu kolem 6, není nejmenší problém je nafotit a ke každému napsat cenu. Pokud by měl chovatel zájem se u výjímečně pěkného štěněte domluvit se zájemcem o spolumajitelství, může to tam taky napsat. Podívejte se kolik toho napíší různé neziskovky a útulky o svých svěřencích a to za ně dostanou nesrovnatelně méně peněz nebo taky nic. Pokud se nabízí štěně za peníze a chovatel na něm má zisk, je to zboží a nový majitel je zákazník. Je jen v zájmu psů, aby chovatel měl díky svému přístupu tolik zájemců. aby si mohl mezi nimi vybírat a ne je nakonec dát komukoli, jen proto, že mám doma partu psích výrostků, kterých se potřebuju zbavit.
napsal(a):
Ale prosím vás, těch štěňat je ve vrhu kolem 6, není nejmenší problém je nafotit a ke každému napsat cenu. Pokud by měl chovatel zájem se u výjímečně pěkného štěněte domluvit se zájemcem o spolumajitelství, může to tam taky napsat. Podívejte se kolik toho napíší různé neziskovky a útulky o svých svěřencích a to za ně dostanou nesrovnatelně méně peněz nebo taky nic. Pokud se nabízí štěně za peníze a chovatel na něm má zisk, je to zboží a nový majitel je zákazník. Je jen v zájmu psů, aby chovatel měl díky svému přístupu tolik zájemců. aby si mohl mezi nimi vybírat a ne je nakonec dát komukoli, jen proto, že mám doma partu psích výrostků, kterých se potřebuju zbavit.
A to mi právě v zájmu psů nepřipadá... udělat z nich běžné zboží. ale jak píšu, asi jsem výjimka. zdar adoptovaným vořechům a CHS s individuálním přístupem.

Jenže realita je taková, že to je běžné zboží.

Jistě, až se to změní, bude to dobře, ale do té doby se musí každý co nejlíp zařídit. Mimochodem, co je whatever, v životě jsem tenhle výraz neslyšela?

domi.t
napsal(a):
Prosím vás,píšte pomalšie,nestíham to čítať!
Já jsem teda štěně nevybírala na inzerci, ale projížděla jsem jednotlivé stránky chovatelský stanic a když mě nějaká zaujala, tak psem psala mail - i tam, kde fena ještě ani nakrytá třeba nebyla. Neptala jsem se na informace o plemenu - ty jsem znala. Zeptala jsem se zda je možná předběžná rezervace, zda je šance že se narodí ta a ta barva, jestli by nebyl problém s nezávaznou návštěvou, popsala jsem jak se u nás psi mají, co s nimi chceme a nechceme dělat, v jakém režimu jsou atd. no a nakonec jsem se zeptala na cenu. Byl to celkem dlouhý mail, takže jsem si text uložila a pak už jen kopírovala, případně trochu upravila. Nepřijde mi zase takový problém napsat jeden mail a trochu se rozepsat. Všichni mi na cenu a všechno ostatní odpověděli případně se ještě na něco zeptali oni. U jednoho mailu mi přišla jen prostá odpověď : "28 000" - tu CHS jsem rovnou vymazala z mého výběru, protože to na mě prostě nepůsobilo dobře a když je možnost si vybrat....
Takže já osobně když budu shánět psa, tak ráda znovu popíšu naší situaci a pošlu mail, kde se na konci zeptám na cenu. Ale zase kdybych na to neměla čas - myslím tak, jakože by mi třeba odešel pes a já bych rychle potřebovala štěně, tak bych asi volala na inzeráty a ptala se, zda je ještě volné štěně a za kolik je. Když sháněl psa táta, tak jsem mu takhle zjišťovala cenu jednoho plemene - prostě jsem obvolávala aktuální inzeráty a ptala se, zda jsou ještě nějaká štěnda volná a za kolik jsou. Všichni chovatelé mi odpověděli.
A teď ještě aktuálně mě zajímala cena jednoho dalšího plemene - ne, že bych si ho chtěla teď pořídit, ale zalíbilo se mi a vůbec nemám tušení, jak se pohybuje cena a zajímá mě to. Tak jsem normálně napsala do jedné CHS mail, narovinu jsem napsala, že dalšího psa teď neplánuji, nechci, ale že mě plemeno zaujalo a ráda bych se o nich dozvěděla něco víc, včetně ceny, ve které se štěňata pohybují...
Možná to má pro chovatelé i nějaký "vyřazovací"význam? Aby neměli tolik zájemců? Protože zvednout telefon a zeptat se na štěně, případně napsat mail opravdu není zas tak velká námaha, v případě že sháním parťáka na dalších x let.

Jen dodám, že jsem tenkrát na to AUO nereagovala přes inzerát. A ne, nepojedu na návštěvu 300km, abych pak zjistila, že štěňata stojí dvakrát tolik než jsem ochotná dát. Mohla klidně jen napsat, pod 30 stát nebudou, nic víc jsem nechtěla. A skutečně to nebylo mou otázkou, rozepsala jsem se aby viděla, že AUO nechci kvůli módnosti a vím, co stojí péče o něj a jak aktivní je.
A také dodám, že pejska, kterého mám nelituji, je skvělý a nikdy nebyl kupovaný pro výstavy. Byl perspektivní, ale vybrala jsem ho jen proto, že mi padnul povahově do oka více než sourozenci. I když chápu, že takhle to může znít tak, že byl kupovaný pro chov a proto jsem naštvaná. Ale tak to není, výstavy nikdy nebyly ani v plánu a chovatelka to věděla a netrvala na nich. Ale je prostě nemocný už od 6 měsíců, extrémně malý a plemenná povaha to zkrátka nezachrání.
napsal(a):
Jen dodám, že jsem tenkrát na to AUO nereagovala přes inzerát. A ne, nepojedu na návštěvu 300km, abych pak zjistila, že štěňata stojí dvakrát tolik než jsem ochotná dát. Mohla klidně jen napsat, pod 30 stát nebudou, nic víc jsem nechtěla. A skutečně to nebylo mou otázkou, rozepsala jsem se aby viděla, že AUO nechci kvůli módnosti a vím, co stojí péče o něj a jak aktivní je.
A také dodám, že pejska, kterého mám nelituji, je skvělý a nikdy nebyl kupovaný pro výstavy. Byl perspektivní, ale vybrala jsem ho jen proto, že mi padnul povahově do oka více než sourozenci. I když chápu, že takhle to může znít tak, že byl kupovaný pro chov a proto jsem naštvaná. Ale tak to není, výstavy nikdy nebyly ani v plánu a chovatelka to věděla a netrvala na nich. Ale je prostě nemocný už od 6 měsíců, extrémně malý a plemenná povaha to zkrátka nezachrání.
Tak jste zrovna narazila na "špatnou" CHS, kde vám chovatelka nechtěla sdělit cenu ani potom, co jste se rozepsala. I to se stává, ale není to tak většině případů . Nebo jste ji možná něčím nesedla vy. V tom případě z takové CHS štěně ani chtít nebudu a budu hledat jinde....
Jiná chovatelka, odkud jsem si psa nakonec vzala (už ale ne AUO), byla sice velmi dobrá, ale ze psa s perspektivou pro chov a výstavy mám nemocného psa nedosahujícího ani výšky feny stejného plemene. Upřímně, já už bych do pořizovací ceny prachy nedala. Není částka, kterou bych nedala za veterináře a nikdy bych těch peněz nelitovala, ale z toho že jsem vysolila 15 tisíc za psa se kterým můžu zapomenout na nějakou aktivnější činnost, který je zakrslý, se kterým vím, že vysolím dalších x tisíc za veterinu už od jeho 8 měsíců, z toho mi je do breku. A to to ani není nemocemi zatížené plemeno. Ale jo, 15 tisíc jsem utratila za povahu psa, za povahu, kterou měl každý druhý útulkový pes v okolí.
tohle je prostě život, stává se to. I pes po sebelepších rodičích může mít nějakou exteriérovou vadu, nebo nemusí dorůst a může být taky nemocný... Prostě jste zrovna měla smůlu a proto jste se rozhodla, že už do pořizovací ceny ty peníze nedáte - ok, to je vaše rozhodnutí a nikdo vám ho brát nebude. Ale jsou lidi, kteří se zamilovali do určitého plemene, je to prostě srdcovka a opravdu chtějí to plemeno - exteriérově, povahově a i když to u jednoho jedince nevyjde (vzhled nebo zdraví) tak půjde do dalšího a ty peníze znovu investuje.
Edit.: můžu se zeptat co psovi je?
Mám známou, poměrně dlouholetou, zkušenou a úspěšnou chovatelku. Ceny nikde neuvádí, ani v inzerci, ani do telefonu. Všechny zájemce chce nejdřív osobně vidět. Při „pohovoru“ si je otipne a podle toho určí cenu a podmínky. Před časem si mi stěžoval jeden potenciální kupec, že paní XY chtěla za štěně mraky peněz a ještě tři krytí zdarma. (Netušil, že se s paní chovatelkou znám a o této její praxi vím.) Ona mi pak na dotaz řekla, že jemu prostě psa dát nechtěla a taky nedala.
Na druhou stranu vím o slečně, která má od ní dobrou fenu doslova za hubičku.
Uznávám, že to je způsob, který někomu nemusí zrovna sedět. Naprosto ho ale chápu. A ať se na mě nikdo nezlobí, argument, že nepojedu pár km jen tak, neberu. Já jsem se jel jen tak podívat na štěňata do Maďarska, 700 km jedna cesta. Byl jsem jen tak v Německu, Holandsku... Buď chceš, nebo nechceš. :-) Kdo nechce přijet, může koupit jinde.

no, nevím. Já si nemyslím že někdo dokáže poznat druhého, jen z vágního pohovoru. Mám kamarádku, která dělá v menším soukromém útulku dobrovolnici. Mockrát mi vyprávěla, jak lidé, kteří se jí i ostatním jevili jako ideální noví páníčci, jim psa po pár dnech vrátili nebo ho uvázali u vrat a jiní u kterých váhali, jestli jim vůbec psa dají, jim stále posílají fotky a chodí i na návštěvy. Jako jasně, něco se pozná, ale lidi hrají komedie. A chtít po někom, aby jel jen tak x kilometrů, no to neni zrovna dobrý. Trochu se mi to tluče s tvrzením, jak pak ten samý chovatel ochotně poradí a pomůže, když je problém. Obě strany by se měli chovat vstřícně, myslím že se u mě mají psi velmi dobře, ale tohle na mě někdo zkusit, okamžitě mě zájem přejde a radši si koupím jinde a klidně voříška.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.173
Dasvo
napsal(a):
Mám známou, poměrně dlouholetou, zkušenou a úspěšnou chovatelku. Ceny nikde neuvádí, ani v inzerci, ani do telefonu. Všechny zájemce chce nejdřív osobně vidět. Při „pohovoru“ si je otipne a podle toho určí cenu a podmínky. Před časem si mi stěžoval jeden potenciální kupec, že paní XY chtěla za štěně mraky peněz a ještě tři krytí zdarma. (Netušil, že se s paní chovatelkou znám a o této její praxi vím.) Ona mi pak na dotaz řekla, že jemu prostě psa dát nechtěla a taky nedala.
Uznávám, že to je způsob, který někomu nemusí zrovna sedět. Naprosto ho ale chápu. A ať se na mě nikdo nezlobí, argument, že nepojedu pár km jen tak, neberu. Já jsem se jel jen tak podívat na štěňata do Maďarska, 700 km jedna cesta. Byl jsem jen tak v Německu, Holandsku... Buď chceš, nebo nechceš. :-) Kdo nechce přijet, může koupit jinde.
Psina je ze takhle se to hroti u psa kterej se dozije max 15v prumeru. A u zvirat co se dozivaj 30a vejs je uvadeni cen bezna praxe. Nechapu
napsal(a):
no, nevím. Já si nemyslím že někdo dokáže poznat druhého, jen z vágního pohovoru. Mám kamarádku, která dělá v menším soukromém útulku dobrovolnici. Mockrát mi vyprávěla, jak lidé, kteří se jí i ostatním jevili jako ideální noví páníčci, jim psa po pár dnech vrátili nebo ho uvázali u vrat a jiní u kterých váhali, jestli jim vůbec psa dají, jim stále posílají fotky a chodí i na návštěvy. Jako jasně, něco se pozná, ale lidi hrají komedie. A chtít po někom, aby jel jen tak x kilometrů, no to neni zrovna dobrý. Trochu se mi to tluče s tvrzením, jak pak ten samý chovatel ochotně poradí a pomůže, když je problém. Obě strany by se měli chovat vstřícně, myslím že se u mě mají psi velmi dobře, ale tohle na mě někdo zkusit, okamžitě mě zájem přejde a radši si koupím jinde a klidně voříška.
Souhlas. Kolikrát někdo max sympatický je totální hajzlík a psychouš a na druhou stranu zamlklý podivný introvert ukáže daleko větší morální kredit a pesan je jak v balvnce. Na první dojem (rozhovor) to nejde poznat.
My jsme měli nejdřív písemný "výslech" 😀 a potom taky chovatelka chtěla, abychom přijeli osobně, což mi vyhovovalo, protože i já ji jsem chtěla poznat - jeli jsme tam v době,kdy ještě nebyla ani potvrzena březost. Člověk, od kterého si vezmu stěně mi musí sedět. Sedly jsme si vzájemně. Sice jsme to neměli tak daleko, ale ostatní zájemci o stenda jo. Kdybych si vyhlédla CHS někde dal, tak bych taky neměla problém jet na nezávaznou návštěvu, naopak. Taky bych chtěla poznat chovatele a vidět jeho přístup ke psům a to, kde a jak psi žijí. Ale tohle má každý jinak no.
Já za sebe mužů říct, že máme skvělý chovatelský servis, ještě lepší než jaký jsem si predstavovala.

Dasvo
napsal(a):
Nikdy nevíte. Přátelé kdysi zahráli děsnou komedii v městském útulku a vzali ven 10 m dobrmana, Že bude u mě na dočasce (to jsem se dozvěděla, až mi ho večer přivedli domů ), to opravdu nezmínili. Po 2 m svištěl do dokonalého domova. Úplně mi bylo líto, že útulek na to hází bobek, chtěla jsem se pochlubit.

napsal(a):
No já bych si před 11 lety mýho psa rozhodně nedala Jako dopadlo to dobře, ale pracovníci útulku to neřešili vůbec, neptali se na zkušenosti, nezkoumali, jestli vím, co obnáší mít 30 kg hyperaktivního psa.... atd. Mohli mě aspoň náznakem varovat

No, já osobně si vybírám plemeno a chovku předem a asi by mě nenapadlo volat na inzeráty a chtít psa hned...Jo, chápu to u lidí, kterým odešel pejsek a chtějí za něj náhradu...Ale když chci třeba psa za rok až dva, tak to přece nenechám teď ležet a nezačnu volat až v době, kdy si budu chtít psa pořídit. Nasáčkovala jsem se do PP skupin na FB určitých plemen, kde jsou majitelé štěňat z konkrétních chovek a vlastně i chovatelé a sleduju odkud si psy chválí, odkud mají nějaký problém, jak reagují ti chovatelé, jestli se chlubí staršími odchovy a tím, jak se psi mají v nových domovech, atd...většinou tam člověk dostane i tip na dobré chovky, může napsat chovatelům, případně chovatelé rovnou osloví po dotazu na plemeno vás...přibližná cena plemen tam žádným tajemstvím taky většinou není...Ne všichni mají samozřejmě facebook...takže některé chovky jsem si našla přes klub plemene, koukla na stránky, prohledala internet, jestli nejsou nejaké negativní zkušenosti s danou chovkou a napsala jim mail o sobě, jakou mám představu do budoucna, co se psem chci dělat, kde bydlíme, atd atd...zeptala se i na cenu a pokud mi na mail odepsali, zmínili vždy buď cenu, nebo že bude jednodušší si zavolat a řekli mi cenové rozpětí do telefonu...zatím jsem se nesetkala s někým, kdo by mi cenu zatajoval, i když někde bylo rozpětí "od - do" docela obrovské s tím, že vše záleží na konkrétním spojení a jak se vyvedou štěňátka...
Pořád nevěřím tomu, že se v osmi týdnech pozná, které štěndo bude šampion a podle toho se stanoví cena. Jakože se vyvedou štěňata a určuje se kolik budou stát. Chápu nestandarty, nebo nějaké jasně čitelné znaky které jedince znevýhodní..., ale proč tolik chs si nechá fenu na další chov, která není bůhvíjak vyjímečná? A prodá její sestru(bratra), který slaví megaúspěchy. Chápu vyšší cenu u pracovně úspěšných psů, zahraničního krytí a psů kteří jsou exteriérově nad"standart" a mají hromadu výstavních ocenění, zdravotní vyšetření, které je výborné by mělo být samozřejmostí, něco to stojí, taky chápu. Ale pořád nějak nechápu to jak se vyvedou štěňata . Jakože nic ve zlém. Jen to potřebuju vysvětlit.
marq
napsal(a):
Pořád nevěřím tomu, že se v osmi týdnech pozná, které štěndo bude šampion a podle toho se stanoví cena. Jakože se vyvedou štěňata a určuje se kolik budou stát. Chápu nestandarty, nebo nějaké jasně čitelné znaky které jedince znevýhodní..., ale proč tolik chs si nechá fenu na další chov, která není bůhvíjak vyjímečná? A prodá její sestru(bratra), který slaví megaúspěchy. Chápu vyšší cenu u pracovně úspěšných psů, zahraničního krytí a psů kteří jsou exteriérově nad"standart" a mají hromadu výstavních ocenění, zdravotní vyšetření, které je výborné by mělo být samozřejmostí, něco to stojí, taky chápu. Ale pořád nějak nechápu to jak se vyvedou štěňata . Jakože nic ve zlém. Jen to potřebuju vysvětlit.
Já si teda myslím, že přibližnou cenu by vám měl chovatel říct už v době, kdy nakrývá fenu a štěnda ještě nejsou - protože ta cena se dost odvíjí od toho, po jakých rodičích štěňata budou. Pak už může chovatel třeba cenu snížit v případě nějakého nestandardu nebo tak. A nebo taky zvýšit - zrovna v případě SBT třeba kvůli "modré" barvě - je běžné, že pokud jsou ve vrhu třeba černá a modrá štěňata, tak ta modrá jsou cenově úplně jinde. Ale taky to tak není vždycky. Nicméně i tam tu cenu v době narození štěňat už víte.
Když jsem sháněla štěně, tak mi třeba jedna chovatelka vypsala do mailu tři vrhy, které plánují v rozmezí dvou let - už měli vybrané krycí psy - a štěňata z každého toho vrhu byla za jinou cenu, i když to tam byl rozodíl cca 1000 - 3000 kč....
Ještě se mi teda nestalo, že by mi někdo napsal, že cena se určí až potom, co se štěňata narodí.

prodává se předpoklad, tedy rodokmen + to štěně, které se už v těch 6ti-7mi týdnech "nějak jeví"
"ale proč tolik chs si nechá fenu na další chov, která není bůhvíjak vyjímečná? A prodá její sestru(bratra), který slaví megaúspěchy"
1. tolik - to je kolik?
2. v době odběru fakt nikdo neví, kdo bude slavit jaké megaúspěchy, ono to v nemalé míře závisí i na majitelích
3. protože chovatelé ví, že megaúspěchy (předpokládám, že jde o výstavní) automaticky neznamenají kvalitního chovného jedince.....protože si asi na chov nenechají již jasně neuchovnitelného jedince.....protože ví, že jde o předpoklad a ze škaredého káčátka nejednou vyroste krásná labuť.....protože řeší také(a možná zejména) povahu.....protože jim prostě nějaké štěně přiroste k srdci......atd.
není to složité, měla jsem rozepsaný jeden stejný mail a ten poslal na víc míst. někdo neodpověděl,ale většinou jsem info dostala max do 48 hodin A ty ceny byly vždy víceméně stejné. Pokud by někdo chtěl o mnoho víc tak napíšu že už je to moc. I na stránkách CHS je to často psané at jim zájemci píšou. U většiny plemen je vždy na výběr

marq
napsal(a):
proč tolik chs si nechá fenu na další chov, která není bůhvíjak vyjímečná?
ta "nevyjimecna" fena je často v chovu vetsim prinosem nez vystavnimi tituly ovenceny jedinec...

marq
napsal(a):
No já myslela z jednoho vrhu
???

marq
napsal(a):
No já myslela z jednoho vrhu
Ja taky
napsal(a):
proč tolik chs si nechá fenu na další chov, která není bůhvíjak vyjímečná?
ta "nevyjimecna" fena je často v chovu vetsim prinosem nez vystavnimi tituly ovenceny jedinec...
A v čem, jestli se můžu zeptat? Pokud tedy nejde o pracovní plemeno a chovatel už v povaze psa vidí potenciál ale to jsem psala výše. Otázka byla jestli se osmi týdnech dá poznat chovný potenciál a v jak velké míře. Vím že šampiona si může vyběhat každý. Mě třeba jen překvapuje kolik skoro nestandartů u našeho plemene získává dobré známky na výstavách jen proto, že si štěně nechal chovatel a je to systém dneska já tobě a zítra ty mi. Pak vidím jejich sourozence, kteří jsou exteriérově daleko vydařenější... Není to můj případ podotýkám
Celé to byla reakce na rozdíl v ceně štěňátek ohledně podařenosti vrhu. Jak ho chovatel posoudí, když neberu v potaz standart, nestandart, atraktivní zbarvení, pes, fena....

"A v čem, jestli se můžu zeptat?"
jako v čem?
v čem jako může být přínos chovného zvířete?
..........................(hluboce přemýšlím)
třeba v kvalitě potomků? ........
"Jak ho chovatel posoudí, když neberu v potaz standart, nestandart, atraktivní zbarvení, pes, fena...."
hele, a existenci štěňat je možno brát v potaz?
když nic jiného ne?
jako jsem opravdu zvědavá, jaké další dotazy lze vypotit na toto téma....
Jasně. Takže když teď budeme ze sebe dělat blbce, tak chovatel koukne na štěně a řekne si..tohle bude mít kvalitní potomky tohle si nechám. Tohle nebude tak ho prodám. Dík za vysvětlení. Takhle to vypadá, když se člověk na něco zeptá, protože to neví. Protože něco neví je b.bec a někdo si hned připadá lepší, chytřejší. Takže děkuji za vysvětlení! Doufám že vaše ego plesá!

nééé
chovatel se podívá na to 6ti/7mi/8mi týdenní štěně a řekne tohle získá tyto a tyto tituly....
"ale proč tolik chs si nechá fenu na další chov, která není bůhvíjak vyjímečná? A prodá její sestru(bratra), který slaví megaúspěchy."
mé ego neplesá ani nechmurní, ale je pobaveno.....
Jenže to byla řečnická otázka:-). Zajímalo mě, jak to je myšleno s kvalitou štěňat a tedy rozdílnou cenou. Protože si myslím, že pokud jde o vyrovnaný vrh, chovatel krom temperamentu, velikosti a barvy, není schopen poznat v osmi týdnech, které štěně bude TOP. Bavíme se o voze a o koze. I pes fena s x tituly může být přínosem do chovu. Gró dotazu bylo jinde.

marq
napsal(a):
Jenže to byla řečnická otázka:-). Zajímalo mě, jak to je myšleno s kvalitou štěňat a tedy rozdílnou cenou. Protože si myslím, že pokud jde o vyrovnaný vrh, chovatel krom temperamentu, velikosti a barvy, není schopen poznat v osmi týdnech, které štěně bude TOP. Bavíme se o voze a o koze. I pes fena s x tituly může být přínosem do chovu. Gró dotazu bylo jinde.
Zkušený chovatel toho i na 8mi týdenním štěněti vidí dost. Jeli jsme kdysi ukázat celý vrh paní chovatelve s velkým P. Prohlídla mrňousky ( a to ještě nebyly věkem k odběru ) a "předpověděla" úplně přesně, jak se které vyvede.
napsal(a):
Zkušený chovatel toho i na 8mi týdenním štěněti vidí dost. Jeli jsme kdysi ukázat celý vrh paní chovatelve s velkým P. Prohlídla mrňousky ( a to ještě nebyly věkem k odběru ) a "předpověděla" úplně přesně, jak se které vyvede.
Já na tohle tak úplně nevěřím, omlouvám se Vašemu nadšení z paní chovatelky. :-)
Podle mého názoru nelze u dvouměsíčních štěňat předpovědět skoro nic. Respektive existuje příliš mnoho proměnných, které další vývoj ovlivní - zuby (ať už skus, postavení špičáků, plnochrupost...), vývoj horní linie (v nemalé míře závisející na površích, po nichž se štěně převážně pohybuje) a délka trupu, tvar hlavy (který se v různých liniích vyvíjí různě), osrstění a sytost barvy, výška, na níž se růst zastaví, DKK a DLK, nasazení a nesení ocasu... a dalších asi sto věcí, které mě možná teď ani nenapadnou.
Nemálo chovatelů si proto ze zajímavého spojení nechá dvě, nebo tři štěňata a do chovu si vybírají až v pozdějším věku - minimálně po přezubení.
Ten případ, co uvádí marq (doma zůstane průměrné zvíře a „do světa“ odchází budoucí šampion) poměrně přesně ilustruje právě tu nejistotu. :-) Jak je už výše zmíněno, koupí štěněte si kupujeme pouze předpoklad nějakých budoucích úspěchů.
O přínosu pro chov si naprosto nedovolím spekulovat! Ten prokáže (nebo neprokáže) až každý jednotlivec konkrétně. To se prostě předpovědět ani náhodou nedá.
Dasvo
napsal(a):
Já na tohle tak úplně nevěřím, omlouvám se Vašemu nadšení z paní chovatelky. :-)
Podle mého názoru nelze u dvouměsíčních štěňat předpovědět skoro nic. Respektive existuje příliš mnoho proměnných, které další vývoj ovlivní - zuby (ať už skus, postavení špičáků, plnochrupost...), vývoj horní linie (v nemalé míře závisející na površích, po nichž se štěně převážně pohybuje) a délka trupu, tvar hlavy (který se v různých liniích vyvíjí různě), osrstění a sytost barvy, výška, na níž se růst zastaví, DKK a DLK, nasazení a nesení ocasu... a dalších asi sto věcí, které mě možná teď ani nenapadnou.
Nemálo chovatelů si proto ze zajímavého spojení nechá dvě, nebo tři štěňata a do chovu si vybírají až v pozdějším věku - minimálně po přezubení.
Ten případ, co uvádí marq (doma zůstane průměrné zvíře a „do světa“ odchází budoucí šampion) poměrně přesně ilustruje právě tu nejistotu. :-) Jak je už výše zmíněno, koupí štěněte si kupujeme pouze předpoklad nějakých budoucích úspěchů.
O přínosu pro chov si naprosto nedovolím spekulovat! Ten prokáže (nebo neprokáže) až každý jednotlivec konkrétně. To se prostě předpovědět ani náhodou nedá.
Dasvo děkuju za odpověď a naprosto souhlasím. I s tím přínosem do chovu. Nedá se například předvídat, zda si geny rodičů sednou. Muselo by se jednat o naprosto přirozený výběr, což není možné. A ani to není záruka.
Dasvo
napsal(a):
Souhlasím s "Dasvo". Myslím, že se to dá přeneseně aplikovat i na kočky. Když jsem jela na první návštěvu CHS, odkud mám Elsu, tak jsem měla na výběr tuším už jen jednu kočičku (kluci by ještě byli, ale ty já nechtěla). Čičina se mi zalíbila, s chovatelkou jsme si padly do oka, slovo dalo slovo... Kecaly jsme u kávy a já pak říkám:"A co támhle to kotě? To je přece taky holka?" A chovatelka tajnosnubně:"Nóóó, ta není na prodej. Tu si nechávám na pozorování...." Moc jsem tomu nerozuměla, to až později... A když jí dnes pošlu fotky Elsy nebo spolu plkáme někde na chatu, tak jsem už zažila pocit nebo domněnku, že trochu lituje, že si na to "pozorování" nenechala Elsu... Takže nevím, jak moc musí být člověk profík, aby u úplně malých mláďat odhadl, jaký je v tom či onom potenciál. Záleží samozřejmě na věku, ale u prťousů se kloním k názoru "Dasva".
Tomuhle laik uvěří, osvěta neosvěta.
Možná tomu věří i sám majitel čistokrevného "zlatého retrievera" bez PP.
Dnešní inzerát na bazoši:
Nabízím krytí naším čistokrevným miláčkem bez PP. Průkaz původu nemá z důvodu velkého vzrůstu, díky kterému mu průkaz nedali. Každopádně je to úžasný pes, výborný hlídač, velice aktivní, hodný, snese se s každým psem, miluje vodu, děti.. prostě všechno. Má úžasnou povahu. Je trochu přerostlý. Kolem 40kg. Očkovaný pravidelně, odčervovaný a odblešovaný, ačkoliv nikdy blechy neměl. Je to ročník 2014. Zkušenosti s fenkami už má. Takže by neměl být problém a krytím. Více informací a více foto poskytnu mailem nebo po telefonické domluvě.

Fiona.Praha
napsal(a):
Nabízím krytí naším čistokrevným miláčkem bez PP. Průkaz původu nemá z důvodu velkého vzrůstu, díky kterému mu průkaz nedali. Každopádně je to úžasný pes, výborný hlídač, velice aktivní, hodný, snese se s každým psem, miluje vodu, děti.. prostě všechno. Má úžasnou povahu. Je trochu přerostlý. Kolem 40kg. Očkovaný pravidelně, odčervovaný a odblešovaný, ačkoliv nikdy blechy neměl. Je to ročník 2014. Zkušenosti s fenkami už má. Takže by neměl být problém a krytím. Více informací a více foto poskytnu mailem nebo po telefonické domluvě.
No tak to je dobrý a jak u štěněte poznali, že bude velkého vzrůstu a že tudíž papíry nedostane
Na to snad nemůže skočit ani ten, kdo se v té PP tématice neorientuje

napsal(a):
No tak to je dobrý a jak u štěněte poznali, že bude velkého vzrůstu a že tudíž papíry nedostane
Obávám se, že může.

Dasvo
napsal(a):
Normalne s vami souhlasim.
Ale ze nejde poznat skoro nic?
Jo u A a B vrhu, ale pokud nekdo ma v puvodu jiz nekolikatou "svoji" generaci?
Samo, neni to jistota, ale trefuji se docela dobre
napsal(a):
Inzerát je na bazoši stále.
Nejdou mi nakopírovat fotky a protože se v retrívrech nevyznám, nedokáži posoudit, jak moc to zlaťák je.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/120567569/zlaty-retriever-kryti.php

Fiona.Praha
napsal(a):
Inzerát je na bazoši stále.
Nejdou mi nakopírovat fotky a protože se v retrívrech nevyznám, nedokáži posoudit, jak moc to zlaťák je.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/120567569/zlaty-retriever-kryti.php
..tak mi pani odepsala, ze PP nema, ze byl velky a posledni z vrhu, ale dostala ofoceny PP obou rodiců kdyby chtěla psa uchovnit....
napsal(a):
..tak mi pani odepsala, ze PP nema, ze byl velky a posledni z vrhu, ale dostala ofoceny PP obou rodiců kdyby chtěla psa uchovnit....
Mě by někdy hrozně zajímalo, jestli to množky těm lidem vykládají proto, že jsou vychcaní a nebo proto, že jsou úplně dutí...

impact
napsal(a):
Mě by někdy hrozně zajímalo, jestli to množky těm lidem vykládají proto, že jsou vychcaní a nebo proto, že jsou úplně dutí...
bohužel si myslím, že dutost převažuje.

Tady se vpodstatě všichni pohybujete mezi odbornou pejskařskou komunitou, ale pro velkou většinu lidí je tahle problematika úplně neznámá a snad nejhorší je, když si navíc myslí, že se vpodstatě orientují. Naše známá si koupila štěně jorkšíra, fenečku, jela pro ní na druhý konec republiky, zaplatila 12 000 a na můj naivní dotaz, jestli bude chtít chodit na výstavy mi řekla že ne, protože je nadpočetná a proto nedostala pp. Fenečce je rok, to že jí nestojí uši a je přerostlá, já považuju za nepodstatné, ale už s ní byli na operaci nožičky, protože pomalu nemohla chodit. Já už nikomu nic nevysvětluju, chtějí dát za voříška 12klacků, jejich věc. Moje zkušenost je, že se lidi pak stejně cítí uraženě, asi nedokážu být dost citlivá. Jedno se těm prodejcům musí uznat, klobouk dolů před jejich prodejním uměním.

impact
napsal(a):
..prý platili plnou cenu.....to už zavaní de.bilitou....
napsal(a):
Tady se vpodstatě všichni pohybujete mezi odbornou pejskařskou komunitou, ale pro velkou většinu lidí je tahle problematika úplně neznámá a snad nejhorší je, když si navíc myslí, že se vpodstatě orientují. Naše známá si koupila štěně jorkšíra, fenečku, jela pro ní na druhý konec republiky, zaplatila 12 000 a na můj naivní dotaz, jestli bude chtít chodit na výstavy mi řekla že ne, protože je nadpočetná a proto nedostala pp. Fenečce je rok, to že jí nestojí uši a je přerostlá, já považuju za nepodstatné, ale už s ní byli na operaci nožičky, protože pomalu nemohla chodit. Já už nikomu nic nevysvětluju, chtějí dát za voříška 12klacků, jejich věc. Moje zkušenost je, že se lidi pak stejně cítí uraženě, asi nedokážu být dost citlivá. Jedno se těm prodejcům musí uznat, klobouk dolů před jejich prodejním uměním.
Přesně tak. Když člověk vysvětluje proč štěně s PP, tak se na něj akorát ostatní koukají jako na povýšeneckého snoba, který dal za psa nesmyslné peníze a když má člověk sám štěňata s PP, tak to ještě berou jako reklamu. Nejvíc mě baví názor, že člověk má PP psa, protože chce vydělávat na štěňatech. Jinak v mém okolí (lidi které znám) je devadesát procent psů bezpapíráků a z toho je asi polovina voříšků z náhodných spojení a útulku. Odkud je ten zbytek čistokrevných bez PP se už raději neptám .

jj, naprostá většina lidí na PP nehraje a část z těch, kteří ano, stejně nerozlišují FCI a UCI a já nevím nějaký biewer klub.
měla jsem uchovněnou hovawartku, nakonec štěňata neměla, ale kdy bude mít štěňata Nora zajímá snad každýho
Fiona.Praha
napsal(a):
No to by Nefret tiež PP nemala dostať...tiež "trochu" prerástla😂