Místo čistokrevného psa kříženec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2020 17:45
domi.t

XXX.XXX.255.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jj, naprostá většina lidí na PP nehraje a část z těch, kteří ano, stejně nerozlišují FCI a UCI a já nevím nějaký biewer klub.

měla jsem uchovněnou hovawartku, nakonec štěňata neměla, ale kdy bude mít štěňata Nora zajímá snad každýho

Bodlinka,a ako reagujete na otázku,kedy bude Nora mamou? To musí byť zaujimave

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2020 18:00

domi.t napsal(a):
No to by Nefret tiež PP nemala dostať...tiež "trochu" prerástla😂

....asi nebyla poslední z vrhu.....

31.5.2020 18:02
marq

XXX.XXX.160.41

domi.t napsal(a):

Tak hlavně jestli máte ofocené kopie PP jejich rodičů .

31.5.2020 18:22

domi.t napsal(a):
Bodlinka,a ako reagujete na otázku,kedy bude Nora mamou? To musí byť zaujimave

že ještě nejsem rozhodnutá, kdo bude otec, když je Nora kříženec

ale třebas soused s kavkazanem už je o krok dál a nedávno mi vyprávěl, že už je přes plot seznámil, takže to bude v pohodě (ten jeho pes jinak žere psy na potkání a to doslova)

31.5.2020 18:23

marq napsal(a):
Přesně tak. Když člověk vysvětluje proč štěně s PP, tak se na něj akorát ostatní koukají jako na povýšeneckého snoba, který dal za psa nesmyslné peníze a když má člověk sám štěňata s PP, tak to ještě berou jako reklamu. Nejvíc mě baví názor, že člověk má PP psa, protože chce vydělávat na štěňatech. Jinak v mém okolí (lidi které znám) je devadesát procent psů bezpapíráků a z toho je asi polovina voříšků z náhodných spojení a útulku. Odkud je ten zbytek čistokrevných bez PP se už raději neptám .

No v tomhle případě je to o to ,,veselejší" že ta známá si jela pro pejska s pp, ale když ho nechce na výstavy, tak jí ta hodná paní vysvětlila, že jí stačí ten přespočetný, na kterého se už pp nevystavuje a dala jí ,,slevu". Když jsem se snažila vysvětlit, že za 1. se už zhruba 30let dávají pp všem štěňatům a za 2.fena jorkšíra by musela být nyfukovací, aby se do ní vešlo i v dobách minulých tolik štěňat, že by se muselo nějaké vyřadit, koukala na mě tak, že jsem nakonec konstatovala, že vlastně psy s pp nemám a nerozumím tomu.
No já sice mám voříšky, ale aspoň vím co mám doma.

31.5.2020 18:31

jj, naprostá většina lidí na PP nehraje a část z těch, kteří ano, stejně nerozlišují FCI a UCI a já nevím nějaký biewer klub.

měla jsem uchovněnou hovawartku, nakonec štěňata neměla, ale kdy bude mít štěňata Nora zajímá snad každýho

Já třeba matně vím nebo si to myslím, že vím co je co, ale pro většinu lidí je to zkrátka úplně nesrozumitelné. Prostě pes má nějaké papíry, ale už je nenapadne, že si je můžu klidně vytisknout doma na tiskárně. To se běžně dělá u králíků viz. různé chov. stanice. Tam ještě navíc nový majitel zaplatí za často doslova kříženého nemocného mrzáka několikanásobně víc, než by dal za skutečně čistokrevné, zdravé zvíře.

31.5.2020 18:39
marq

XXX.XXX.160.41

Já třeba matně vím nebo si to myslím, že vím co je co, ale pro většinu lidí je to zkrátka úplně nesrozumitelné. Prostě pes má nějaké papíry, ale už je nenapadne, že si je můžu klidně vytisknout doma na tiskárně. To se běžně dělá u králíků viz. různé chov. stanice. Tam ještě navíc nový majitel zaplatí za často doslova kříženého nemocného mrzáka několikanásobně víc, než by dal za skutečně čistokrevné, zdravé zvíře.

Když jsem tuším před 15 lety kupovala fenku Českého strakáče tak jsem věděla, že to je plemeno, které není mezinárodně uznané. Nevím jak to je dnes, ale tenkrát se mohli vystavovat jen na národních, krajských a klubových výdtavách. Ale vyznat se u plemen, které nejsou FCI to jepro mě taky galymatyáš. I když asi i tohle se dá všechno dohledat a doptat se...

1.6.2020 07:04

domi.t napsal(a):

1.6.2020 07:05

Jo jo...taky se mi spoustu lidí ptalo, kdy budeme mít štěňata....dokonce i zájemci by byli

1.6.2020 11:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tady se vpodstatě všichni pohybujete mezi odbornou pejskařskou komunitou, ale pro velkou většinu lidí je tahle problematika úplně neznámá a snad nejhorší je, když si navíc myslí, že se vpodstatě orientují. Naše známá si koupila štěně jorkšíra, fenečku, jela pro ní na druhý konec republiky, zaplatila 12 000 a na můj naivní dotaz, jestli bude chtít chodit na výstavy mi řekla že ne, protože je nadpočetná a proto nedostala pp. Fenečce je rok, to že jí nestojí uši a je přerostlá, já považuju za nepodstatné, ale už s ní byli na operaci nožičky, protože pomalu nemohla chodit. Já už nikomu nic nevysvětluju, chtějí dát za voříška 12klacků, jejich věc. Moje zkušenost je, že se lidi pak stejně cítí uraženě, asi nedokážu být dost citlivá. Jedno se těm prodejcům musí uznat, klobouk dolů před jejich prodejním uměním.

Přesně tak, mám stejnou zkušenost. Mám mezi kamarády pejskaře, ty tuhle problematiku znají a vědí. Ale ostatní, ti co se psům až tak nevěnují - nemyslím to ve špatném smyslu, jakože by se psi měli špatně, ale spíš jako že s nimi nedělají žádný sport, nejezdí na závody, akce atd.... - a ti prostě vůbec neví k čemu jsou PP a jsou schopni se s vámi klidně i hádat kvůli tomu, že je to podle nich k ničemu, nenechají si to vysvětlit. No a pak taky dost častý argument - že oni měli to a to plemeno bez PP a dožilo se krásného věku, nikdy žádný problém no a támhle Franta ho měl s PP a na veterině byli víc jako doma a nakonec psa v mladém věku nechali uspat. Tudíž ti psi s PP jsou přešlechtění a nemocní, narozdíl od těch bPP .

Ale už jsem tu psala, že třeba naši sousedi sháněli štěně, byli rozhodnutí, že bPP, už měli i vybráno. Pak jsme se o tom jednou bavili a já jsem jen pronesla, že bych do psa bez PP nešla, oni začali o výstavách, že nechtějí jezdit. Tak jsme se o tom začali bavit trochu blíž, řekla jsem jim, že to není jen o výstavách atd.... No a oni koukali s otevřenou pusou, byly to pro ně úplně nové věci. Kupovali si velkého psa a vůbec netušili, že existuje RTG kloubů.... Fakt si mysleli, že PP je jen vstupenka na výstavu. Po tomhle to teda přehodnotili a koupili psa s PP. Ale to jsou jedni z mála, kteří to pochopí.

1.6.2020 11:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo jo...taky se mi spoustu lidí ptalo, kdy budeme mít štěňata....dokonce i zájemci by byli

Jo tak to mě se ptají taky, dokonce i lidi z rodiny .

Je úplně jedno, že fena je s PP a pes kříženec jiného plemene navíc s dost složitou povahou - štěňátka by to byla krásná a já bych nemusela shánět nikde psa, jezdit po výstavách a nechávat dělat zdravotní vyšetření - protože to když se mě ptali, kolik to stálo a proč to vůbec dělám - tak na mě zírali, jakože jsem spadla z višně, že by za to měli dalšího psa, a navíc že proč musím uchovňovat, když mám doma i psa, který by fenu mohl nakrýt..... A mysleli to úplně vážně.

1.6.2020 12:28

Já jsem si odnesla z chovu psů s pp několik negativních dojmů, z toho, jak se to praktikovalo mezi lidmi, které jsem znala. Ano, chápu že dnes je jiná doba a existují testy paternity apod., ale já se setkala v určité době s takovými podvody, které mi chov psů s pp naprosto znechutily. Jistě existují chovatelé, kterým jde především o posun plemen správným směrem, ale já si prostě vždy vybavím pána, co choval schiba-inu, měl fenku s pp a 2bez a vždycky ta štěňata bez zábran dával jako papírová. Feny měl asi i rád, ale v životě nebyly venku, chodily jen na pleny. Pak jsem se setkala s ženskou Bedlington teriéry a jorkšíry, dokonce dělala v klubu Bedlington teriérů snad poradce chovu, už přesně nevím, psů měla + -20, v bytě 2kk, v klecích, dokázala je všechny vyvenčit během hodiny, na každou skupinu připadalo tak 10min. V domě to smrdělo už v přízemí, chudáci psi, chudáci sousedi, nikdo s ní nic nezmohl. Já už dneska nevěřím na pp, z těchhle chovů se pak povedená štěňata dostanou normálně do chovu a jejich vady se přenesou na další potomky nemluvě vůbec o tom že jakýkoli chov. plán je rázem pryč. Já si prostě dál budu pořizovat voříšky nebo pouze psy, od lidí, kteří na tom nevydělávají. Když má někdo 1 -2 feny s pp, já si u něj klidně štěně koupím, peníze pro mě zas takový problém nejsou, ale nebudu podporovat někoho, kdo má doma těch psů 20 a mrská štěňata jak na běžícím páse a můžou mít stokrát průkaz původu, je mi to jedno. Spousta lidí si psa s pp pořídí i jako zdroj peněz a když mu náhodou něco bude, udělají všechno, jen aby to zakryli a o tu investici nepřišli, jako ve všem, kde se točí takové peníze, už dávno většina poctivých chovatelů byla vytlačená těmi, co si jen přihřívají polívčičku.

1.6.2020 16:52
marq

XXX.XXX.160.41

Jj, souhlasím s Hluchavkou. Na jednu stranu jsou lidé s chovatelským záměrem, na druhou jsou přesně jak píše Hluchavka chrliči jedinců daného plemene a ti mají mnohdy velké slovo v klubech. Kouzla s exteriérem u psů jsou dnes neskutečné, doufám, že aspoň ty zdravotní testy se nedají ošulit.

4.6.2020 15:01
juhaj

XXX.XXX.164.121

marq napsal(a):
Jj, souhlasím s Hluchavkou. Na jednu stranu jsou lidé s chovatelským záměrem, na druhou jsou přesně jak píše Hluchavka chrliči jedinců daného plemene a ti mají mnohdy velké slovo v klubech. Kouzla s exteriérem u psů jsou dnes neskutečné, doufám, že aspoň ty zdravotní testy se nedají ošulit.

Podvody se dějí všude, lidi nepředěláte. Jednu dobu jsem se dost pohybovala u koní a v jejich chovu. Co se dělo tam, proti tomu jsou pejskaři většinou břídilové. Všude peníze a i vlastní pohodlnost na prvním místě, zvíře a chov někde daleko, daleko dole

4.6.2020 23:31
marq

XXX.XXX.160.41

Noo uchovněnou kobylu po svodu mám taky (žádné hříbátko nakonec nebylo) a myslím si, že u koníku jsou náklady o dost vyšší a nikdy to nemůže být výdělečné. Každopádně jsem nedávno jen tak počítala náklady na feňuli a chov, jakože pořizovací cena, strava, náklady na výstavy, zdravotní testy, klub, uchovnění, cena za krycího psa a dostala jsem se k 90.000,- kč.Nejsou tam výlohy za budoucí štěňátka (výživa feny, štěňat, očkování, odčervení, čipy, zápis atd.). Tak si říkám, jak může někdo říkat, že v chovu psů s PP jde o peníze. No asi jo, ale peníze chovatele...

5.6.2020 06:29

marq napsal(a):
Noo uchovněnou kobylu po svodu mám taky (žádné hříbátko nakonec nebylo) a myslím si, že u koníku jsou náklady o dost vyšší a nikdy to nemůže být výdělečné. Každopádně jsem nedávno jen tak počítala náklady na feňuli a chov, jakože pořizovací cena, strava, náklady na výstavy, zdravotní testy, klub, uchovnění, cena za krycího psa a dostala jsem se k 90.000,- kč.Nejsou tam výlohy za budoucí štěňátka (výživa feny, štěňat, očkování, odčervení, čipy, zápis atd.). Tak si říkám, jak může někdo říkat, že v chovu psů s PP jde o peníze. No asi jo, ale peníze chovatele...

Mám fenu s PP, nikdy chovat nebudu, mám ji pro radost ze soužití se psem. Náklady vámi vyčíslené už jsem asi přesáhla. Nepočítám je, jako nepočítám náklady na děti
Pokud si někdo pořídí psa jako výrobní prostředek, tak na něm vydělává. Je jedno jestli je s PP, nebo bez. Pokud na něm nevydělává ( když ho pořídil jako výrobní prostředek), tak je trouba a ať pěstuje tulipány. Když ho má pro radost, tak ať nepočítá.
Ale je fakt, že jsem narazila i na rodinu, která měla přesně vedené účetnictví na dítě. Byla v hlubokém mínusu !

5.6.2020 07:00

marq napsal(a):

To jako samozřejmě, když se to dělá poctivě, je to jak říkáte. Jenže to tak není u všech chovatelů. I když to v chovu s pp obvykle nejde do takových extrémů jako u bezpapíráků.

5.6.2020 08:20

pro mě je započítávání ceny pořízení feny, strava, výcvik, výstavy - v úvaze o výdělečnosti chovu - již na hranici stupidity. Všichni jsme zaplatili za štěně, živíme ho, četní vystavují sportují, chodíme k veterináři...ať chováme nebo ne...a jako co?!
A těch penízků navíc, těch, které se skutečně týkají odchovu, těch je pár.

teď si chodím ňuchňat jeden vrh, 9 štěňat po 20000,- (a to se chovatelka vždy držela s cenou v průměru a pod)....tak tam se opravdu i ty stupidní náklady schovají a ještě velmi hezky zbude....mimochodem, to jako se těch stupido 90000,- (či jiná suma) uvažuje u každého vrhu feny?! Pořád dokola? pořízení, strava od štěněte, náklady na vše od počátku?.........

Janae1

5.6.2020 08:27
Janae1

XXX.XXX.160.6

marq napsal(a):

Momentálně má štěňata sestra.
Náklady na fenu + u nich císař. řez byly 120tis.
Zisk na prvních štěňatech byl dalších 120tis.
PP chov a žádané plemeno.
To mi nepřijde jako nevydělečný podnik.
Kdyby ty feny měla tři nebo čtyři, což by nebyl problém, jedná se o střední plemeno, tak ji slušně živí.

5.6.2020 08:51

"To mi nepřijde jako nevydělečný podnik"

Vetsina chovu vydelava - a tvrdit, ze ne je pokrytectvi
Ale - vetsina, ne kazdy. Ne vzdycky.

Moje "prumerna" nakladova cena za odchovane stene je -astronomicka.
Proste se nedari...

A nejde jen o penize. V tom chovu jsou i emoce, strach, rozhodovani se o mensim zlu - jako treba, kdyz se musite rozhodnout - fena nebo stene?
Tohle kdo nezazil, asi nepochopi.
Takze kalkulujte a pocitejte.
Ale porad jsou to zvirata a ne fabrika s pasovou vyrobou

5.6.2020 09:38

Je chovatel a chovatel. Poslední případ s CHS White Coffee, už se tady píše v jiném vláknu, mě naprosto šokoval. Celý vrh onemocněl parvovirózou, 2 štěňata už novým majitelům uhynula, jednu fenku mají majitelé doma, váha cca 4 kg ve 3 měsících, nepostaví se na nohy, krmí ji stříkačkou. To štěně bude nejspíš nadosmrti postižené. Cena byla 35 tisíc, výdaje za veterinu už přesáhly cenu štěněte. Chovatelka si smazala profil na FB, nebere telefony, neodpovídá na maily. A plánuje chovat dál stůj co stůj. V inzerátech slibuje chovatelský servis po celou dobu života štěněte, skutečnost je naprosto jiná. Shodou okolností mám fenu ze stejné CHS, tenkrát jsem opravdu netušila, kam to spěje.
Pořád doufám, že tohleto je extrém, ale tyto případy jsou vodou na mlýn zastáncům chovu bezpapíráků. Takže chápu Hluchavku. A přestože názor na chov s PP jsem nezměnila, tak už to asi nikomu cpát nebudu.

5.6.2020 10:03

Je chovatel a chovatel. Poslední případ s CHS White Coffee, už se tady píše v jiném vláknu, mě naprosto šokoval. Celý vrh onemocněl parvovirózou, 2 štěňata už novým majitelům uhynula, jednu fenku mají majitelé doma, váha cca 4 kg ve 3 měsících, nepostaví se na nohy, krmí ji stříkačkou. To štěně bude nejspíš nadosmrti postižené. Cena byla 35 tisíc, výdaje za veterinu už přesáhly cenu štěněte. Chovatelka si smazala profil na FB, nebere telefony, neodpovídá na maily. A plánuje chovat dál stůj co stůj. V inzerátech slibuje chovatelský servis po celou dobu života štěněte, skutečnost je naprosto jiná. Shodou okolností mám fenu ze stejné CHS, tenkrát jsem opravdu netušila, kam to spěje.
Pořád doufám, že tohleto je extrém, ale tyto případy jsou vodou na mlýn zastáncům chovu bezpapíráků. Takže chápu Hluchavku. A přestože názor na chov s PP jsem nezměnila, tak už to asi nikomu cpát nebudu.

Ze zkušenosti s jednou chovatelkou soudíte všechen chov s PP? Proč? Jenom proto, že na PP chov je vidět. Množitelé bezpapíráků to mají jednoduché. Jejich no name odchovy nikdo pod drobnohledem nezkoumá, na nich se vozit nelze. To chovatel jde s kůží na trh, a stejně jako v každé skupině lidi jsou zde chovatelé svědomití, dobří, a špatní. Nevím, proč to spoustu lidí udivuje.

5.6.2020 10:15
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Ze zkušenosti s jednou chovatelkou soudíte všechen chov s PP? Proč? Jenom proto, že na PP chov je vidět. Množitelé bezpapíráků to mají jednoduché. Jejich no name odchovy nikdo pod drobnohledem nezkoumá, na nich se vozit nelze. To chovatel jde s kůží na trh, a stejně jako v každé skupině lidi jsou zde chovatelé svědomití, dobří, a špatní. Nevím, proč to spoustu lidí udivuje.

Nechápu to taky.
Nejspíš jsou lidi udiveni proto, že jsou ti
odborní(ci), chovatelé s PP stále vynášeni až ....
Já jsem různých příběhů=případů už viděla dost,
nedivím se snad ničemu. Naštve mě tedy brutálně,
když na takovou "nevýdělečnou" PP špínu narazí
někdo z rodiny, což se stalo velmi nedávno.

5.6.2020 10:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já teda za sebe můžu říct, že těm seriozním chovatelům přeji, aby na štěňatech něco vydělali, proč by ne. Když vidíte tu péči, kdy jsou s vrhem pomalu 24/7, ta práce kolem vrhu, a taky ten strach, emoce atd.... A pak taky ten "výdělek" jde většinou stejně celý zase zpátky do psů. Znám i chovatele, kteří se tím vyloženě živí (nemají jiné zaměstnání), ale psy mají opečovávané, milované a věnují jim veškerý čas.

Jediné, co mě vždycky zaráželo je to, jak jsou rozdílné ceny různých plemen - například, že super štěně NO seženu okolo 10 000 a průměrné štěně malého společenského plemene třeba za 25 000. Přitom náklady na chov NO jsou větší, navíc se s ním cvičí, jezdí na závody zkoušky, potřeby pro výcvik taky něco stojí, samotné tréninky taky.... Ale je to všechno o poptávce no, pokud je plemeno žádané a lidi ho za tu cenu kupují, tak proč by chovatel šel s cenou dolů. Spíš se docela divím, že třeba cena NO (nebo to samé třeba lovecká plemena) nejde nahoru.

5.6.2020 10:17

Ne, nesoudím všechen chov s PP, vždyť to tam píšu, že není chovatel jako chovatel a že jsem názor na chov s PP nezměnila.

5.6.2020 10:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.61.71

rapotacka11 napsal(a):
Nechápu to taky.
Nejspíš jsou lidi udiveni proto, že jsou ti
odborní(ci), chovatelé s PP stále vynášeni až ....
Já jsem různých příběhů=případů už viděla dost,
nedivím se snad ničemu. Naštve mě tedy brutálně,
když na takovou "nevýdělečnou" PP špínu narazí
někdo z rodiny, což se stalo velmi nedávno.

Zažádat si o registraci CH může úplně každý, takže se samozřejmě najdou i šmejdi - ti jsou prostě všude.

Zásadní rozdíl je v tom, že v PP chovu NEJSOU ANONYMNÍ - viz. teba tady White Coffee. Každý, kdo vybírá štěně, a zadá nazev do Googlu hned ví, co je to zač.

5.6.2020 10:27

marcelaamax napsal(a):
Já teda za sebe můžu říct, že těm seriozním chovatelům přeji, aby na štěňatech něco vydělali, proč by ne. Když vidíte tu péči, kdy jsou s vrhem pomalu 24/7, ta práce kolem vrhu, a taky ten strach, emoce atd.... A pak taky ten "výdělek" jde většinou stejně celý zase zpátky do psů. Znám i chovatele, kteří se tím vyloženě živí (nemají jiné zaměstnání), ale psy mají opečovávané, milované a věnují jim veškerý čas.

Jediné, co mě vždycky zaráželo je to, jak jsou rozdílné ceny různých plemen - například, že super štěně NO seženu okolo 10 000 a průměrné štěně malého společenského plemene třeba za 25 000. Přitom náklady na chov NO jsou větší, navíc se s ním cvičí, jezdí na závody zkoušky, potřeby pro výcvik taky něco stojí, samotné tréninky taky.... Ale je to všechno o poptávce no, pokud je plemeno žádané a lidi ho za tu cenu kupují, tak proč by chovatel šel s cenou dolů. Spíš se docela divím, že třeba cena NO (nebo to samé třeba lovecká plemena) nejde nahoru.

Ceny přece nejsou tvořeny jen faktickými náklady plus něco k tomu. Ale velice je ovlivňuje poptávka, obtížnost odchovu, průměrný počet narozených štěňat v jednom vrhu, módnost plemene, někde barva štěněte, původ (import), atd.

5.6.2020 10:29

"Když vidíte tu péči, kdy jsou s vrhem pomalu 24/7, ta práce kolem vrhu"
marcelaamax, ono to zas tak horké není......

5.6.2020 10:31

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Zažádat si o registraci CH může úplně každý, takže se samozřejmě najdou i šmejdi - ti jsou prostě všude.

Zásadní rozdíl je v tom, že v PP chovu NEJSOU ANONYMNÍ - viz. teba tady White Coffee. Každý, kdo vybírá štěně, a zadá nazev do Googlu hned ví, co je to zač.

No, ono je i dost blbé, že na stejnou adresu se může založit x CHS, jen osoba musí být jiná.

5.6.2020 10:32

Ceny přece nejsou tvořeny jen faktickými náklady plus něco k tomu. Ale velice je ovlivňuje poptávka, obtížnost odchovu, průměrný počet narozených štěňat v jednom vrhu, módnost plemene, někde barva štěněte, původ (import), atd.

A taky současná situace.

5.6.2020 10:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Však to píšu taky

Hlavně je to o té poptávce a módnosti, dle mě.

Původ (import) jsem ani nebrala v potaz - protože i když vezmu ta dvě porovnávaná plemene - u obou štěně po "průměrných" rodičích a pak štěně ze zahraničního krytí - tak tam ten rozdíl stejně bude.

Nebo abych teda porovnala psy přibližně stejně velké, s přibližně stejným průměrným počtem štěňat - tak třeba NO a zlatý retrívr. Průměrného NO seženete do 10 000, průměrného GR dneska pod 20 000 asi nesežene a spíš to bude víc. Když vezmu NO po šampionech, případně zahraniční krytí - tak to bude třeba 15 000? To samé u GR bude 30 000.... Protože prostě GR je módní a žádaný.. Přitom tahle dvě plemena mají asi stejně početné vrhy, stejnou "obtížnst" chovu a i podobné náklady na krmení a další potřeby.

5.6.2020 10:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Když vidíte tu péči, kdy jsou s vrhem pomalu 24/7, ta práce kolem vrhu"
marcelaamax, ono to zas tak horké není......

Záleží jak u koho

Třeba naše chovatelka opravdu se štěňaty byla 24/7.... A bylo to na těch štěňatech i znát, jak jsou "vymazlená".

A pokud odchováváte ten vrh doma v obýváku, tak to opravdu práce je, o tom jsem se přesvědčila.

Ale neříkám, že je to tak všude, já jsem psala o těch "seriózních" dobrých chovatelích.

5.6.2020 10:40

však "moje " chovatelka má taky odchov doma, a vymazlená jsou až nehezky, protáhne domem, s nadsázkou, celou vesnici.....i školka byla
a ne, v žádném případě nevyžadují péči 24/7
a prvních 14dní, cca, vlastně skoro vůbec ne

5.6.2020 10:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

však "moje " chovatelka má taky odchov doma, a vymazlená jsou až nehezky, protáhne domem, s nadsázkou, celou vesnici.....i školka byla
a ne, v žádném případě nevyžadují péči 24/7
a prvních 14dní, cca, vlastně skoro vůbec ne

A já taky neříkám, že tu péči 24/7 vyžadují

5.6.2020 10:47
marq

XXX.XXX.103.113

Mám fenu s PP, nikdy chovat nebudu, mám ji pro radost ze soužití se psem. Náklady vámi vyčíslené už jsem asi přesáhla. Nepočítám je, jako nepočítám náklady na děti
Pokud si někdo pořídí psa jako výrobní prostředek, tak na něm vydělává. Je jedno jestli je s PP, nebo bez. Pokud na něm nevydělává ( když ho pořídil jako výrobní prostředek), tak je trouba a ať pěstuje tulipány. Když ho má pro radost, tak ať nepočítá.
Ale je fakt, že jsem narazila i na rodinu, která měla přesně vedené účetnictví na dítě. Byla v hlubokém mínusu !

Bylo to konstatování, nebyla to stížnost

5.6.2020 10:50
marq

XXX.XXX.103.113

pro mě je započítávání ceny pořízení feny, strava, výcvik, výstavy - v úvaze o výdělečnosti chovu - již na hranici stupidity. Všichni jsme zaplatili za štěně, živíme ho, četní vystavují sportují, chodíme k veterináři...ať chováme nebo ne...a jako co?!

teď si chodím ňuchňat jeden vrh, 9 štěňat po 20000,- (a to se chovatelka vždy držela s cenou v průměru a pod)....tak tam se opravdu i ty stupidní náklady schovají a ještě velmi hezky zbude....mimochodem, to jako se těch stupido 90000,- (či jiná suma) uvažuje u každého vrhu feny?! Pořád dokola? pořízení, strava od štěněte, náklady na vše od počátku?.........

Byla to reakce na příspěvek výše. Nějak vás to rozpálilo. A jako co? Tak jsem to tak baj oko spočítala. Horšího člověka to ze mě určitě nedělá .

5.6.2020 10:54
marq

XXX.XXX.103.113

Janae1 napsal(a):
Momentálně má štěňata sestra.
Náklady na fenu + u nich císař. řez byly 120tis.
Zisk na prvních štěňatech byl dalších 120tis.
PP chov a žádané plemeno.
To mi nepřijde jako nevydělečný podnik.
Kdyby ty feny měla tři nebo čtyři, což by nebyl problém, jedná se o střední plemeno, tak ji slušně živí.

No a to je právě ono. Kdyby je měla tři, čtyři...

5.6.2020 10:57
Atheira

XXX.XXX.209.8

marcelaamax napsal(a):

super štěně NO seženu okolo 10 000 a průměrné štěně malého společenského plemene třeba za 25 000. Přitom náklady na chov NO jsou větší, navíc se s ním cvičí, jezdí na závody zkoušky, potřeby pro výcvik taky něco stojí, samotné tréninky taky...

No víš co, to máš stejný jako s prodejem čehokoli jiného. Jde o okruh potenciálních zájemců a důvod, za kterým plemeno vzniklo. Dost se mi příčí srovnávání psa s běžným spotřebním zbožím, ale z hlediska obchodu, porovnat NO a třeba pomeraniana vyjde vlastně dost podobně jako porovnávat spolehlivý pracovní boty a sandálky ze tří šňůrek od echt luxusní značky pro paničku, co udělá za den tři kroky z auta na manikúru...
Není to o nákladech ani využití.

5.6.2020 11:00
marq

XXX.XXX.103.113

"To mi nepřijde jako nevydělečný podnik"

Vetsina chovu vydelava - a tvrdit, ze ne je pokrytectvi
Ale - vetsina, ne kazdy. Ne vzdycky.

Moje "prumerna" nakladova cena za odchovane stene je -astronomicka.
Proste se nedari...

A nejde jen o penize. V tom chovu jsou i emoce, strach, rozhodovani se o mensim zlu - jako treba, kdyz se musite rozhodnout - fena nebo stene?
Tohle kdo nezazil, asi nepochopi.
Takze kalkulujte a pocitejte.
Ale porad jsou to zvirata a ne fabrika s pasovou vyrobou

Souhlasím. I to, že člověk předává živého tvorečka, kterého vypiplal a vlastně vůbec neví komu

5.6.2020 11:19

marq napsal(a):
No a to je právě ono. Kdyby je měla tři, čtyři...

a co je právě ono?
janae píše - zisk na prvních štěňatech, i přes vyšší náklady, 120 000,-....

"V tom chovu jsou i emoce, strach"
onehdá mého muže odvezla rychlá - brutál vysoký tlak, kolaps - emoce, stres - stavebnictví....

"Byla to reakce na příspěvek výše. Nějak vás to rozpálilo. A jako co? Tak jsem to tak baj oko spočítala. Horšího člověka to ze mě určitě nedělá"

co jako?
tohle:

"Tak si říkám, jak může někdo říkat, že v chovu psů s PP jde o peníze. No asi jo, ale peníze chovatele..."

bo:

"Vetsina chovu vydelava - a tvrdit, ze ne je pokrytectvi"

ani nemusím používat vlastní slůvka

5.6.2020 11:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale co je špatného na tom, že chovatel vydělá na štěňatech? Proč by to měl dělat "zadarmo"?

5.6.2020 11:35

marcelaamax napsal(a):
Ale co je špatného na tom, že chovatel vydělá na štěňatech? Proč by to měl dělat "zadarmo"?

Není na tom nic špatného. Špatné je jen to, že chovatelé s PP stále tvrdí, jak je chov prodělečný a započítají do ceny štěněte i první obojek pro matku štěňat.
Někteří. Určitě jsou některé vrhy prodělečné, zpravidla ten první a pak ty "nepovedené". A pak taky nepopulární plemena.
Dost se o ch.st. pozná podle historie plemen v nich chovaných. Když ta ch.st. postupuje mezi plemeny podle toho, jak jde boom jednotlivých plemen......

5.6.2020 11:39

marcelaamax napsal(a):

za sebe odpovím : kde to odsuzuji?

a ještě jednou zkopíruji jádro pudla :

"Tak si říkám, jak může někdo říkat, že v chovu psů s PP jde o peníze. No asi jo, ale peníze chovatele..."

bo:

5.6.2020 12:20

Můj čistě jen lajcký a asi zcestný pohled na věc množitelů:
Je poptávka po určitém plemenu, jenže ono stojí štěně 30tisic.....koupě chtivý budoucí majitel se tedy rozhlíží jinde o PP mu až tak nejde, protože nebude vystavovat, nechce chovat , o zdraví nic neví,nebude dělat to či ono..... množitel zacítí možnosti, je zájem a on dá levněji....tak běžný scénář, no tak si myslím, že kdyby ti psi s PP byli jen trochu víc dostupní nebyl by takový zájem množitelů se na tomto "bisnisu" přizivovat, už by se to tolik nerentovalo a opadl by zájem.
Je mi jasný, že chovatel do ceny štěněte promítá kde co, ale zase takové náklady za psa-štěně, jako za dospělou krávu ? No a i jak někdo psal výše, i někteří chovatelé s PP se chovají jako množiči, umí chodit ve výstavách, zkouškách a možná kdysi jejich koníček je teď už jen kšeft.
Edit: no teď jsem si dočetla i druhu stránku....

5.6.2020 12:32

Můj čistě jen lajcký a asi zcestný pohled na věc množitelů:
Je poptávka po určitém plemenu, jenže ono stojí štěně 30tisic.....koupě chtivý budoucí majitel se tedy rozhlíží jinde o PP mu až tak nejde, protože nebude vystavovat, nechce chovat , o zdraví nic neví,nebude dělat to či ono..... množitel zacítí možnosti, je zájem a on dá levněji....tak běžný scénář, no tak si myslím, že kdyby ti psi s PP byli jen trochu víc dostupní nebyl by takový zájem množitelů se na tomto "bisnisu" přizivovat, už by se to tolik nerentovalo a opadl by zájem.
Je mi jasný, že chovatel do ceny štěněte promítá kde co, ale zase takové náklady za psa-štěně, jako za dospělou krávu ? No a i jak někdo psal výše, i někteří chovatelé s PP se chovají jako množiči, umí chodit ve výstavách, zkouškách a možná kdysi jejich koníček je teď už jen kšeft.
Edit: no teď jsem si dočetla i druhu stránku....

Chápu třeba, že pokud chovatel kryje v zahraničí, tak má štěňata dražší, tam jsou výdaje fakt vysoký. Ale třeba u mýho plemene je to tak, že ze zahraničního krytí seženete za 25 tis., z tuzemskýho, kdy pes je vyloženě za humny, za 35 tis. Prostě chovatel si cenu určí dle poptávky a lidi to dají.

5.6.2020 12:40

ono i někteří, ať už jim budeme říkat chovatelé nebo množitelé, "čistokrevných bezPP" neví, co to jako přesně znamená průkaz původu....

a řeknou si, hele ten s PP za štěně chce XX, tak já budu o facku levnější....a ti s PP si řeknou, hele vždyť ti množitelé bPP jsou jen o facku levnější, tak to my zdražíme (a fakt volají někteří chovatelé jiným a nadávají jim, že prodávají moc levně a kazí ceny)....a inflační spirála se nám hezky roztáčí
dokud najdou kupce

5.6.2020 13:14
whasabi

XXX.XXX.105.32

Vydělávají hlavně profi chovatelé, kteří mají více psů, často více plemen a věnují se chovu na plný úvazek. Znám osobně dva takové. Jako výhodu u nich vidím znalost plemene, genetiky, kontakty v zahraničí, není jim líto jet krýt třeba tisíc kilometrů atd. Zase naopak většinou nemají ten gaučový odchov, neperspektivní mladé psy prodávají dál, občas i staré psy. Prostě ten přístup je jiný než u lidí co mají jednoho psa.
Pak je spousta chovatelů, kteří mají psy jako koníčka, mají jednoho, dva. Uchovní, udělají třeba nějakou zkoušku. Nakryjí jednou, dvakrát za život feny. I tihle (podle plemene) vydělají na tom konkrétním vrhu, nicméně kdyby se tam započítaly náklady na celý život feny, tak jsou v mínusu. Tedy rozhodně je to neuživí.

5.6.2020 13:31
marq

XXX.XXX.103.113

za sebe odpovím : kde to odsuzuji?

a ještě jednou zkopíruji jádro pudla :

bo:

Je to vytržené z kontextu. Za prvé to byla trochu nadsázka a nebylo to myšleno na chov psů obecně, ale dovětek k předchozímu textu, k množírnám s PP jsem se několikrát vyjadřovala a s tím souvisí kolik máte psů, kolikrát fenu necháte nakrýt a v neposlední řadě kolik má fena štěňat. Když se ještě připočte taxa za poctivý čas věnovaný odchovu a socializici štěňat (nepřeháním, ale i čas něco stojí)...Taky hraje roli kvalita stravy, všechno se dá ošulit levněji. Zdravotní testy u spousty plemen taky dělat nemusíte a ejhle "blbec" chovatel je udělá, protože chce chovat na zdravé feně. Dokonce i pes na krytí se dá sehnat za čtvrtinovou cenu. A cena štěňátka je nakonec plus minus stejná. Pak se vám narodí třeba jedno štěně, nebo fenka po všech těhle peripetijích nezabřezne vůbec, císař, nebo nedej bože ještě něco horšího...Ano, určitě VĚTŠINA chovů vydělává (i když si to nemyslím). Mé povzdechnutí byla jen nadsázka. Všechno se dá dělat na výdělek. Ale za mě, pokud nejde o super žádané plemeno, nebo velkochov, tak je to pořád koníček a člověk to dělá pro tu radost, ne na kšeft.

5.6.2020 14:55

marcelaamax napsal(a):

Pocitat s tim, ze prvni tydny se vzdycky postara fena je jeden z nejvetsich omylu lidi, co si to nezkusili

5.6.2020 15:38

Pocitat s tim, ze prvni tydny se vzdycky postara fena je jeden z nejvetsich omylu lidi, co si to nezkusili

Pak dají štěňata feně, co se sotva probrala z narkozy a diví se, že je zakousla.

5.6.2020 15:43

marcelaamax napsal(a):

Jsou i vrhy, které takovou péči vyžadují, když o ně nechcete přijít. Fena po císaři v zánětu, nekojí a štěňata se nesmí dostat k ráně. Do toho u štěňat kupírované ocásky, které chce fena ošetřovat ( rozuměj vytahat steh ) a do toho si chce rozpárat sešité břicho. A máte na 3 neděle vystaráno.

5.6.2020 15:50

whasabi napsal(a):
Vydělávají hlavně profi chovatelé, kteří mají více psů, často více plemen a věnují se chovu na plný úvazek. Znám osobně dva takové. Jako výhodu u nich vidím znalost plemene, genetiky, kontakty v zahraničí, není jim líto jet krýt třeba tisíc kilometrů atd. Zase naopak většinou nemají ten gaučový odchov, neperspektivní mladé psy prodávají dál, občas i staré psy. Prostě ten přístup je jiný než u lidí co mají jednoho psa.
Pak je spousta chovatelů, kteří mají psy jako koníčka, mají jednoho, dva. Uchovní, udělají třeba nějakou zkoušku. Nakryjí jednou, dvakrát za život feny. I tihle (podle plemene) vydělají na tom konkrétním vrhu, nicméně kdyby se tam započítaly náklady na celý život feny, tak jsou v mínusu. Tedy rozhodně je to neuživí.

Jj, mám známou, co odchovala pouze jeden PP vrh, skončila v plusu 20 tisíc. Víckrát chovat nebude, protože jí to za tu dřinu nestojí :)

5.6.2020 16:08

nooo, tak v tom případě je to omyl lidí, o si to už "párkrát" zkusili.....

5.6.2020 16:27
fikovnice

XXX.XXX.134.179

marq napsal(a):
Je to vytržené z kontextu. Za prvé to byla trochu nadsázka a nebylo to myšleno na chov psů obecně, ale dovětek k předchozímu textu, k množírnám s PP jsem se několikrát vyjadřovala a s tím souvisí kolik máte psů, kolikrát fenu necháte nakrýt a v neposlední řadě kolik má fena štěňat. Když se ještě připočte taxa za poctivý čas věnovaný odchovu a socializici štěňat (nepřeháním, ale i čas něco stojí)...Taky hraje roli kvalita stravy, všechno se dá ošulit levněji. Zdravotní testy u spousty plemen taky dělat nemusíte a ejhle "blbec" chovatel je udělá, protože chce chovat na zdravé feně. Dokonce i pes na krytí se dá sehnat za čtvrtinovou cenu. A cena štěňátka je nakonec plus minus stejná. Pak se vám narodí třeba jedno štěně, nebo fenka po všech těhle peripetijích nezabřezne vůbec, císař, nebo nedej bože ještě něco horšího...Ano, určitě VĚTŠINA chovů vydělává (i když si to nemyslím). Mé povzdechnutí byla jen nadsázka. Všechno se dá dělat na výdělek. Ale za mě, pokud nejde o super žádané plemeno, nebo velkochov, tak je to pořád koníček a člověk to dělá pro tu radost, ne na kšeft.

Já s Vámi většinou souhlasím, ale co znamená tato věta?

"Ano, určitě VĚTŠINA chovů vydělává (i když si to nemyslím)."

5.6.2020 16:51
marq

XXX.XXX.160.41

Omlouvám se. Je to reakce na hmn a je to ode mě taková blbá ironická citace. Ještě jednou omlouvám se. Je to i většinový názor v těchto diskuzích že chov je výdělečný. Chováš, vyděláváš. Neznám všechny cHS a nevím jaké mají zisky, jen z vlastní zkušenosti vím, že když to někteří lidi dělají poctivě a nemají PP množku a nechovají zrovna supermódní plemeno (což já teda zrovna teď mám ), tak se na tom moc zbohatnout nedá. Já jen vidím tu spoustu práce, která stojí za tím uchovnit psa, nervy jak rostou zuby, vypiplat štěňata, ten čas, který tomu člověk (a rád) obětuje. Strach o zdraví fenky i štěňat, zda všechno dobře dopadne, sousedům fena štěnda zakousla, pak zjistili, že byly postižené a to poslední které vypiplali na umělé stravě museli nechat utratit, vet. nic nepoznal, a to jsou zážitky které nikdo nezaplatí, ani v dalších vrzích. A nakonec obava zda se štěnda budou mít dobře, to nejde zaplatit. Nervy s novými majiteli. Když jsem měla fenu už uchovněnou, zařekla jsem se, že ji nenakryju, pokud zdravotní testy nedopadnou na výbornou. Všechny tzv." investice "(jak to nazvali jiní) o kterých tu píšou by šli vniveč. Možná jsem moc velká cíťa a moc to prožívám:-(. někdo kdo to bere víc hákem to má nejspíš jinak. Upřímně raději bych štěnda dala do dobrých rukou pod cenou, než za statisíce (obrazně) nějakému koko...Ale to člověk stejně nepozná. Takže tak.

5.6.2020 16:54

nooo, tak v tom případě je to omyl lidí, o si to už "párkrát" zkusili.....

jj. a ti to siri jako jedinou pravdu do světa a pak se divi a shaneji kojnou fenu, neb se neumi postarat -nepocitali s tim.

5.6.2020 17:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marq napsal(a):
Omlouvám se. Je to reakce na hmn a je to ode mě taková blbá ironická citace. Ještě jednou omlouvám se. Je to i většinový názor v těchto diskuzích že chov je výdělečný. Chováš, vyděláváš. Neznám všechny cHS a nevím jaké mají zisky, jen z vlastní zkušenosti vím, že když to někteří lidi dělají poctivě a nemají PP množku a nechovají zrovna supermódní plemeno (což já teda zrovna teď mám ), tak se na tom moc zbohatnout nedá. Já jen vidím tu spoustu práce, která stojí za tím uchovnit psa, nervy jak rostou zuby, vypiplat štěňata, ten čas, který tomu člověk (a rád) obětuje. Strach o zdraví fenky i štěňat, zda všechno dobře dopadne, sousedům fena štěnda zakousla, pak zjistili, že byly postižené a to poslední které vypiplali na umělé stravě museli nechat utratit, vet. nic nepoznal, a to jsou zážitky které nikdo nezaplatí, ani v dalších vrzích. A nakonec obava zda se štěnda budou mít dobře, to nejde zaplatit. Nervy s novými majiteli. Když jsem měla fenu už uchovněnou, zařekla jsem se, že ji nenakryju, pokud zdravotní testy nedopadnou na výbornou. Všechny tzv." investice "(jak to nazvali jiní) o kterých tu píšou by šli vniveč. Možná jsem moc velká cíťa a moc to prožívám:-(. někdo kdo to bere víc hákem to má nejspíš jinak. Upřímně raději bych štěnda dala do dobrých rukou pod cenou, než za statisíce (obrazně) nějakému koko...Ale to člověk stejně nepozná. Takže tak.

Jj, třeba já mam teď velmi úspěšnou chovnou fenu, do které jsem investovala částku kolem 200 000 (výcvik, uchovnění, zdravotní testy), ale vzhledem k tomu že onemocněla, mi nikdy "nevrátí" ani korunu, a jen do ní budu dále cpát peníze...

Co už - zkusím to s další fenkou, a třeba to tentokrát výjde, a chov na ní dopadne dobře, ... anebo taky ne, protože pokud se na praci neukáže dost dobrá, tak na ní chovat nebudu, i když má všechny zdravotní testy negativní, a hezký posudek z bonitace.

5.6.2020 17:24
marq

XXX.XXX.160.41

Jj, třeba já mam teď velmi úspěšnou chovnou fenu, do které jsem investovala částku kolem 200 000 (výcvik, uchovnění, zdravotní testy), ale vzhledem k tomu že onemocněla, mi nikdy "nevrátí" ani korunu, a jen do ní budu dále cpát peníze...

Co už - zkusím to s další fenkou, a třeba to tentokrát výjde, a chov na ní dopadne dobře, ... anebo taky ne, protože pokud se na praci neukáže dost dobrá, tak na ní chovat nebudu, i když má všechny zdravotní testy negativní, a hezký posudek z bonitace.

S Vaší fenkou mě to mrzí , ale jinak . Kéž by takových chovatelů bylo víc. Nesekat štěňata za každou cenu.

5.6.2020 17:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marq napsal(a):
S Vaší fenkou mě to mrzí , ale jinak . Kéž by takových chovatelů bylo víc. Nesekat štěňata za každou cenu.

No, ono je fajn občas něco odchovat - když se zadaří, vrátí se nějaký peníze do fondu na výcvik
a prezentaci, ale ne za každou cenu.

... ale pravda je, že většina chovatelů provozuje prachsprostý rozmnožovací chov (ať už vědomě, či z neznalosti), a plemeno jako celek je vůbec nezajímá...

5.6.2020 17:36

jj. a ti to siri jako jedinou pravdu do světa a pak se divi a shaneji kojnou fenu, neb se neumi postarat -nepocitali s tim.

ne, nediví, umí se postarat, když je třeba!
ale bavíme se o normálu!

5.6.2020 17:41
marq

XXX.XXX.160.41

ne, nediví, umí se postarat, když je třeba!
ale bavíme se o normálu!

Upřímně, potom ale nechápu proč má tolik chovatelů strach ze zalehnutí štěněte a vrh hlídají 24 hodin denně např. i kamerovým systémem. Jen se ptám, protože těch několik dnů po porodu mi připadá kritických i když je vše v pořádku. Jestli se matka stará, kojí, jestli štěnda přibývají jak mají atd.

5.6.2020 18:25

och bože, kde už sehnat argumenty.....

"Upřímně, potom ale nechápu proč má tolik chovatelů strach ze zalehnutí štěněte a vrh hlídají 24 hodin denně např. i kamerovým systémem."

a proč by neměli mít strach, když se to holt stát může, to je "riziko podnikání".....ale opravdu bych chtěla znát chovatele, který 24hod denně hlídá....

"Jen se ptám, protože těch několik dnů po porodu mi připadá kritických i když je vše v pořádku. Jestli se matka stará, kojí, jestli štěnda přibývají jak mají atd."

je v pořádku= matka se stará, kojí, štěňata sají.....tak to je normální

jo, ale to byly zajisté větičky řečnické, když já to nikdy nepoznám......

5.6.2020 18:35
marq

XXX.XXX.160.41

Jasně, jenže aby jste posoudila normál, musíte mít z čeho posuzovat. Takže těch několik dní než usoudíte že to je normál tak musíte hlídat a pozorovat. Ale pokud to je "riziko podnikání" tak nemusíte nic.

5.6.2020 18:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Upřímně, potom ale nechápu proč má tolik chovatelů strach ze zalehnutí štěněte a vrh hlídají 24 hodin denně např. i kamerovým systémem."

a proč by neměli mít strach, když se to holt stát může, to je "riziko podnikání".....ale opravdu bych chtěla znát chovatele, který 24hod denně hlídá....

"Jen se ptám, protože těch několik dnů po porodu mi připadá kritických i když je vše v pořádku. Jestli se matka stará, kojí, jestli štěnda přibývají jak mají atd."

Tak já takové chovatelé opravdu znám, a ne jen jednoho. Kteří prostě prvních pár dnů (týdnů) i spějí vedle porodní bedny. Nebo se tam střídají. Později, když už štěnda povyrostou, a je všechno v pořádku, tak už tam nespí a samozřejmě si udělají i nějakou práci doma, pustí štěnda na zahradu atd....

A upřímně, jestli někdy moje fena bude mít štěňata, tak u té porodní bedny budu spát taky.. Čímž netvrdím, že je to nutnost a že každý chovatel, který tohle nedělá je nezodpovědný. Ono je to taky asi o povaze chovatele, no a pak samozřejmě i o plemenu, o konkrétní feně atd...

Já jako kupující pak vidím výhodu i v tom, že tihle chovatelé, kteří jsou u vrhu 24/7 (obrazně řečeno, samozřejmě si taky někdy odskočí a jak štěnda povyrostou, tak už je to méně a třeba minimálně v noci jsou sami), opravdu znají jednotlivé povahy těch štěňat a jsou schopni vám o nich tak nějak víc říct.

5.6.2020 18:41
marq

XXX.XXX.160.41

marcelaamax napsal(a):
Tak já takové chovatelé opravdu znám, a ne jen jednoho. Kteří prostě prvních pár dnů (týdnů) i spějí vedle porodní bedny. Nebo se tam střídají. Později, když už štěnda povyrostou, a je všechno v pořádku, tak už tam nespí a samozřejmě si udělají i nějakou práci doma, pustí štěnda na zahradu atd....

A upřímně, jestli někdy moje fena bude mít štěňata, tak u té porodní bedny budu spát taky.. Čímž netvrdím, že je to nutnost a že každý chovatel, který tohle nedělá je nezodpovědný. Ono je to taky asi o povaze chovatele, no a pak samozřejmě i o plemenu, o konkrétní feně atd...

Já jako kupující pak vidím výhodu i v tom, že tihle chovatelé, kteří jsou u vrhu 24/7 (obrazně řečeno, samozřejmě si taky někdy odskočí a jak štěnda povyrostou, tak už je to méně a třeba minimálně v noci jsou sami), opravdu znají jednotlivé povahy těch štěňat a jsou schopni vám o nich tak nějak víc říct.

Upřímně to vidím, cítím a vnímám úplně stejně .

5.6.2020 19:01

"Tak já takové chovatelé opravdu znám, a ne jen jednoho. Kteří prostě prvních pár dnů (týdnů) i spějí vedle porodní bedny. Nebo se tam střídají. Později, když už štěnda povyrostou, a je všechno v pořádku, tak už tam nespí a samozřejmě si udělají i nějakou práci doma, pustí štěnda na zahradu atd...."
spí, protože se bojí, protože jsou nervní, protože chtějí kontrolovat, protože jsou nezkušení, protože prostě chtějí....ale to není totéž, jako nutná péče chovatele!
A u nejedné feny by to bylo kontraproduktivní, neb ta chce mít klid a nerušenou péči o štěňata. Fena krmí, čistí, olizuje...ne chovatel. Naopak, až jsou štěňata větší, tak už začne pro člověka nekonečné kolo uklízení, krmení, i to vážení už je o něčem jiném, štěňata už se musí seznamovat se vším možným...a už se musí hlídat, jako jen tak bez dozoru pustit rozběhnout po zahradě...to už může být i adrenalin...kam vleze, kde se zasekne, co sežere.......

5.6.2020 19:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já mám porodní bednu vždy v pokoji, a první 3 týdny bydlím se štěňaty - krom kontroly nad děním v bedýnce je to pro mě lepší než televize👍

5.6.2020 19:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Tak já takové chovatelé opravdu znám, a ne jen jednoho. Kteří prostě prvních pár dnů (týdnů) i spějí vedle porodní bedny. Nebo se tam střídají. Později, když už štěnda povyrostou, a je všechno v pořádku, tak už tam nespí a samozřejmě si udělají i nějakou práci doma, pustí štěnda na zahradu atd...."
spí, protože se bojí, protože jsou nervní, protože chtějí kontrolovat, protože jsou nezkušení, protože prostě chtějí....ale to není totéž, jako nutná péče chovatele!
A u nejedné feny by to bylo kontraproduktivní, neb ta chce mít klid a nerušenou péči o štěňata. Fena krmí, čistí, olizuje...ne chovatel. Naopak, až jsou štěňata větší, tak už začne pro člověka nekonečné kolo uklízení, krmení, i to vážení už je o něčem jiném, štěňata už se musí seznamovat se vším možným...a už se musí hlídat, jako jen tak bez dozoru pustit rozběhnout po zahradě...to už může být i adrenalin...kam vleze, kde se zasekne, co sežere.......

Tak dělají to i zkušení chovatelé, kteří mají odchováno nespočet vrhů....

Já nevím, vy asi mluvíte o pastevcích? U nich to třeba kontraproduktivní je, když jsou samostatné jednotky.... Já mluvím o plemenu, které je hodně závislé na člověku... A jak už jsem psala výše, záleží na konkrétní feně.

Naopak, až jsou štěňata větší, tak už začne pro člověka nekonečné kolo uklízení, krmení, i to vážení už je o něčem jiném, štěňata už se musí seznamovat se vším možným...a už se musí hlídat, jako jen tak bez dozoru pustit rozběhnout po zahradě...to už může být i adrenalin...kam vleze, kde se zasekne, co sežere.......

A tohle jsem psala taky , že ta péče potom, to nekonečné uklízení, krmení, hlídání aby něco nerozkousala a nesežrala atd. - že to není procházka růžovým sadem, ale to jsem psala už někde na začátku. A k té zahradě - samozřejmě záleží, jak máte uzpůsobenou zahradu, někteří mají třeba přímo "čistý" výběh pro štěnda, kde ta štěnda chvíli sama zůstat můžou. Že s nimi pak musí "objevovat" atd. se s tím nijak nevylučuje.

Fena krmí, čistí, olizuje...ne chovatel

tohle všechno přece fena dělá, i když chovatel spí vedle ohrádky

5.6.2020 19:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já mám porodní bednu vždy v pokoji, a první 3 týdny bydlím se štěňaty - krom kontroly nad děním v bedýnce je to pro mě lepší než televize👍

A jen tak pro zajímavost, mám za to, že zrovna Vy jste už pár vrhů odchovala , stalo se vám někdy, že by u vrhu, kde vypadalo vše naprosto bez problémů a OK, nastal problém, při kterém se vyloženě vyplatilo to, že jste první týdny "bydlela" se štěňaty?

5.6.2020 19:41

ano,i tak to bývá (a teď mám obrázek jedné chovatelky, která má v pokoji starý gauč s výsuvným "šuplíkem", kde má fenu se štěňaty ty první dva týdny, cca....)

a přesně, lepší než televize...když tady byly zmíněny strach a stres chovatele, tak by bylo poctivé zmínit i tu krásu a nádheru a radost a štěstí chovatele (teda pokud to už nebere za produkt výroby a zboží na prodej)

5.6.2020 19:46

"Já nevím, vy asi mluvíte o pastevcích? U nich to třeba kontraproduktivní je, když jsou samostatné jednotky.... Já mluvím o plemenu, které je hodně závislé na člověku... A jak už jsem psala výše, záleží na konkrétní feně."

nene, to není o plemeni, ale některá fena prostě nechce být rušena

"Fena krmí, čistí, olizuje...ne chovatel

tohle všechno přece fena dělá, i když chovatel spí vedle ohrádky "

no však! Ten chovatel tam spát nemusí a nemusí se o štěňata starat......

se mi zdá, že už jsme s tématem každá jinde....

5.6.2020 19:47

Tak trochu nadsázka: vždy jsem si říkala, jestli ty krávy za pár desítek let budou mít ještě mateřské chování, když býka nevidí a tele potom skoro taky ne...a jak to čtu mám pocit, jestli se feny budou umět bez dozoru postarat o štěňata.

5.6.2020 20:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
A jen tak pro zajímavost, mám za to, že zrovna Vy jste už pár vrhů odchovala , stalo se vám někdy, že by u vrhu, kde vypadalo vše naprosto bez problémů a OK, nastal problém, při kterém se vyloženě vyplatilo to, že jste první týdny "bydlela" se štěňaty?

Hned u toho prvního (ten ještě nebyl na moji CHS).
Fena porodila bez problémů 11 štěňat, ale druhý den chytla horečku, a ztratila mléko - zůstala v ní 2 mrtvá štěňata. Následovala ATB, a nekojila, takže jsem mela 11 štěňat na flašce - to byla dobrá šichta😱. Po týdnu se dala čubina do poradku a začala kojit, ale přikrmovat bylo potřeba stejně.

5.6.2020 20:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak trochu nadsázka: vždy jsem si říkala, jestli ty krávy za pár desítek let budou mít ještě mateřské chování, když býka nevidí a tele potom skoro taky ne...a jak to čtu mám pocit, jestli se feny budou umět bez dozoru postarat o štěňata.

Tak, ty feny to umí (pokud jsou normální), akorát v divočině vám fena z 10 narozených odchová třeba 5

5.6.2020 20:32
marq

XXX.XXX.160.41

Tak, ty feny to umí (pokud jsou normální), akorát v divočině vám fena z 10 narozených odchová třeba 5

5.6.2020 23:50
marq

XXX.XXX.160.41

Až teď jsem si přečetla ten zvláštní konec. A opravdu jen stupido by takhle počítal, nebo přemýšlel nad tím, že někdo to takhle počítat bude.

5.6.2020 23:53
marq

XXX.XXX.160.41

A to hodně vašich názorů respektuju a jsou pro mě přínosem.

6.6.2020 08:33

a ani ne kazda fena prezije, proto existuje něco jako synch. harani a faleska, ze...

6.6.2020 09:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

a ani ne kazda fena prezije, proto existuje něco jako synch. harani a faleska, ze...

Jj, přesně, ale dnes většina lidí (a bohužel ani producentů štěňat) ani neví, proč tyto mechanismy v přírodě fungují 🤔

6.6.2020 16:19

Fajn, no přímo jsem to napsat já nechtěla, ale s tímto počítala...takže jde jen o počet nebo kvalitu?
Já do toho nechci zabředávat, nic neodchovávám....nehtěla bych je pak dát pryč a fenxy by mi taky bylo "líto" . mít jen dva měsíce miminka? to je i na zvíře málo ....
Edit: u bulíků je něco, jako laktační psychoza, tam se striktně musí fena od štěňat oddělit, je něco i u jiných plemen.?

6.6.2020 16:28

..... v dokumentu v TV se dokonce sesynchronizovala šimpanzice a její ošetřovatelka....

6.6.2020 17:41

Fajn, no přímo jsem to napsat já nechtěla, ale s tímto počítala...takže jde jen o počet nebo kvalitu?
Já do toho nechci zabředávat, nic neodchovávám....nehtěla bych je pak dát pryč a fenxy by mi taky bylo "líto" . mít jen dva měsíce miminka? to je i na zvíře málo ....
Edit: u bulíků je něco, jako laktační psychoza, tam se striktně musí fena od štěňat oddělit, je něco i u jiných plemen.?

Co myslite tou kvalitou?

Za si clovek vymysli kryti a pak necha fenu nebo stenata pochcipat radeji bez jakekoliv pomoci, protoze kazda pomoc uz je to nezadouci zachranovani - mrzacku?
Ze kdyby to bylo vsechno cajk, tak si preci mela priroda sama pomoci?
Preziji preci jen nejsilnejsi- nejkvalitnejsi kusy?

6.6.2020 17:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ne, zdaleka nejde jen o počet - nevidím důvod, proč z boudy vyhazovat životaschopná standardní mrtvá štěňata (pokud je fena nesežere), jen proto že jsem zhnilá jí v tom odchovu (který byl mimochodem můj nápad) pomoci. Ta fena při početném vrhu zdaleka neselektuje jen vadná štěňata, ale zredukuje vrh tak, aby ho uživila, a při zákonu schválnosti vám vyselektuje zrovna ta, co nechcete, a nechá štěně s bílým flekem, zálomkem apod.... 🤭

Ad. bulíci: to je bohužel totálně zmršené plemeno, které už není schopné přirozené reprodukce🙄

6.6.2020 17:55

...."fenxy by mi taky bylo "líto" . mít jen dva měsíce miminka? to je i na zvíře málo" ....

Fenka je zpravidla ráda, že se štěňat zbaví. Ve smečce by je nevyhnala, ale zařadila by se do smečky a fena na ně nebyla sama.

6.6.2020 20:45

...."fenxy by mi taky bylo "líto" . mít jen dva měsíce miminka? to je i na zvíře málo" ....

Fenka je zpravidla ráda, že se štěňat zbaví. Ve smečce by je nevyhnala, ale zařadila by se do smečky a fena na ně nebyla sama.

Přesně tak!

6.6.2020 21:03

Neříkám , že mají zůstat navždy(socializace a.t.d.)....nekamenujte mě, jen mi vždycky připadalo, když jsme si odnášeli štěně, že fena maminka moc nadšená nebyla....alespoň ještě měsíc, ale to už by nebylo to štěně tak roztomilé...

Nebožku jsme měli od lidí, co s fenou a štěňatama chodili i na procházky(měli na to podmínky) to štěně bylo zvyklé pěkně chodit...současnou šišatou hlavu jsme skoro měsíc poponášeli, ta byla ze dvorka.

6.6.2020 21:37

Neříkám , že mají zůstat navždy(socializace a.t.d.)....nekamenujte mě, jen mi vždycky připadalo, když jsme si odnášeli štěně, že fena maminka moc nadšená nebyla....alespoň ještě měsíc, ale to už by nebylo to štěně tak roztomilé...

Nebožku jsme měli od lidí, co s fenou a štěňatama chodili i na procházky(měli na to podmínky) to štěně bylo zvyklé pěkně chodit...současnou šišatou hlavu jsme skoro měsíc poponášeli, ta byla ze dvorka.

Když jsme si brali kdysi naše první štěně, přibatolilo se k nám a objevila se tam fena.
Já v domnění, že by se na nás mohla obořit......A od chovatelky jsem poprvé slyšela větu "Ta je ráda, že se jich zbaví". Štěně jsme si brali přesně na dvou měsících. Chovatelé nebyli žádná "ořezávátka". Měli jsme naše první štěně od Mikuliců.
(A rozhodně vás nekamenuji, jen jsem chtěla přidat názor k té chudince feně, když jí berou štěňátka). Ještě dodám, že štěně bylo výborně socializované - jak se dnes moderně píše - napsala bych připravené na odchod do světa. Čekali jsme, jak bude plakat, sedla v autě na klín, pozorovala z okna - vezli jsme ji 100 km - pak se začala drápat ven, zastvili jsme jí, na příkopě se vyčůrala a spokojeně cestovala dál. Jen když se ráno vzbudila, "zatroubila,zabučela" - řekli jsme, jsi doma, jsme tady a už to bylo zas veselé štěně.
Takže za mne - dva měsíce jsou akorát pro fenu i pro štěně.

6.6.2020 21:44
fikovnice

XXX.XXX.134.35

marq napsal(a):

Díky za odpověď , omlouvat se netřeba - si tedy myslím. Tady na iFAUNĚ jsou jiné věci, zač by se někteří měli omlouvat a stejně to nedělají.

6.6.2020 21:49
fikovnice

XXX.XXX.134.35

marq napsal(a):
A to hodně vašich názorů respektuju a jsou pro mě přínosem.

Dtto...

7.6.2020 15:23
marq

XXX.XXX.160.41

7.6.2020 19:17
nighthunter

XXX.XXX.209.176

Baddy, a dopadlo to teda nejak?

miliarda prispevkov tu je .......

Rad by som sa dozvedel aka je situacia

26.11.2022 00:05
kate17

XXX.XXX.135.200

Atheira napsal(a):
jméno stačí napsat do googlu a vyskočí tam, že paní nejenže produkovala/možná produkuje i kočky, dokonce snad měla nějaký svý webovky, ale i dost starý diskuze, kde se už vážená paní chovatelka řešila
https://www.facebook.com/Mnozirny/posts/564972666855817/

Ano, množí vesele dál...a lidi asi kupují! Sleduji jejich nabídku, protože jsme málem od nich koupili kotě, naštěstí jsem hodně četla...Tady něco málo z aktuální nabídky...

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/159745278/kanadsky-sphynx-s-pp-modre-oci.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/160360479/britska-modra-kotatka-s-pp.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/159317538/ruska-modra-kocicka-s-pp.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/161089781/labrador-stenatka-hnede-barvy.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/160726577/zlaty-retrivr.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/159316757/jorksirsky-terier-s-pp-fenka.php

Každý inzerát jiný email, jiný telefon...ale vždy je to pan Procházka a paní Procházková. Nedávno nabízel Shiba Inu s PP reg pod UCI...Už ne pod Grandbor, ale CHS from the Lousian Mountain, nebo tak nějak.
Není tomu ani měsíc, co tam visely čivavy a fenka jorkšíra - jak jinak, než odpoveď Procházka/ Procházková.
To se s tím nedá nic dělat ?????

28.11.2022 09:20
debri

XXX.XXX.84.66

BaddyMB napsal(a):
Dostali jsme smlouvu, krmení a očkovací průkaz. Dům čistý. Navštívili jsme ji osobně. Baddy byl v ohradce v domě. Sám, rodiče jsme neviděli, paní je jen vychvalila. Hned druhou noc nam ptozvracel, měl průjem. Parazity v uších. Neudržel se na nohou. Tak strávil 6 hodin na veterine, kde ho hospitalizováni a dělali testy. Naštěstí se z toho dostal. Již jsem pripustila nasi naivitu a neznalost. Příště budeme chytřejší

Proboha rodiče jsme neviděli
Každý normální chovatel vám ukáže alespoň matku a celý vrh. Prostě podpořili jste množku bohužel

Přidejte reakci

Přidat smajlík