Zdravím,
rozhoduji se, jaké plemeno si pořídím ke své boc a mimo jiné mne zaujala i Lapinkoira. S naší borderou se věnujeme hlavně canicrossu plus občas kolo a chci parťáka, který bude k nám bude ladit množstvím energie. Borderky jsou třeštidla, takže na aktivního psa jsem zvyklá a cvičák každý týden je pro nás samozřejmost. Bydlíme v domě s velikou zahradou, na kterou by pejsek měl přístup. Máme na psy celkem dost času. Myslíte, že se k nám toto plemeno hodí? A pokud tu je někdo, kdo má s tímto plemenem zkušenosti, můžete mi říct, jestli se dobře snáší s ostatními zvířaty a jaká je u nich péče o srst? Popřípadě jaké mají špatné vlastnosti (jako např. bordery pasou atd.)
Zatím jen hledám informace, do koupě se nehrnu. Díky předem
S borderou super, ale bordera je povahově úplně jiná, takže s tím počítat. Se zvířaty obvykle vychází dobře, akorát jedinci, co maj pořád nějaký ten herding instinct, mají tendenci je honit, naše kočky už si teda zvykly. :D A s tím samo souvisí, že pak mají tendence nahánět ke stádu i srnky a zajíce. Jejich práce u stáda je jiná než u bordery. Ale to je jedinec od jedince. Srsti je víc než u bordery, ale péče stejná, prostě česat. Negativní vlastnost asi pro hodně lidí ta špicí tvrdohlavost a pro jiného jejich měkká povaha. Aktivní hodně hodně jako mlaďoši, rádi hrabou a vůbec zahradničej. A mládí maj dlouho, tak do 3 let minimálně. Canicross s nima pár lidí dělá, když tak koukněte na FB do skupiny Lapinkoira CZ.
assil,
Vy máte lapinkoiru, že?
Zvažujeme pořízení psa lapinkoiry. Koukala jsem na jejich web (lapinkoira.cz) a v Aktuálních spojeních mají 4 plánované vrhy. Ze všech rodičů jsou na PRCD testovaní jen rodiče z ChS Lumiartti. Na glykogenózu dokonce jen jeden z rodičů.
Aktuálně smolím dotaz na poradkyni chovu paní Horákovou s dotazem, jak častý je výskyt PRCD a glykogenózy. Nicméně vzhledem k závažnosti nemocí stejně neuvažujeme o štěněti ze spojení, které onemocnění PRCD a glykogenózu nevylučuje. Zároveň oslovuji prakticky všechny ChS (ono jich až tak moc není).
Máte nějaký tip? Na co si dát při výběru ChS a rodičů pozor? Nebo nemáte nějaký odkaz na zajímavé články? (Nesnáším FB, ale pokud to jinak nepůjde, tak se holt přemůžu - nebo zaúkoluji přítele. )
Máte přibližně představu o době čekání na štěně a ceně? Je mi jasné, že případné štěně nebude zadarmo a hned. Jde mi o to, jestli je to spíš 20 000 nebo spíš 50 000, stejně tak čekat rok není problém, ale déle by se nám čekat nechtělo.
Štěňátko bude v milující rodině, bude to pes pro maminku, šedesátiletou vitální důchodkyni, bude na zahradě rodinného dvojdomku (tj. dva domy sdílející zahradu, druhý dům patří strejdovi, má kavalíra), za úkol bude mít doprovázet maminku při chození na houby a šípky, zahánět slepice do kurníku, hrát si se čtyřletým synovcem a zastrašovat toulavé kočky. Denní procházky samozřejmostí. Samozřejmě v případě jakýchkoli problémů pomůžeme, zatím bydlím u rodičů a budeme bydlet cca 10 cm chůze od domu našich, takže i kdyby se stalo cokoli, o pejska bude postaráno.
My (jako já a přítel) v budoucnu plánujeme pořízení BO, tak by to mohla být časem bezva parta (kavalír-lapina-belgičan).
Popravdě, lapina je u nás pořád tak málopočetné plemeno, že pokud budete takhle vylučovat podle vícero kritérií, asi vám nezbyde, než koupit ve Finsku, kde je toho mraky a otestovaných hodně.
Na Pompeho chorobu stačí, když je otestovaný jeden z rodičů, zvlášť pokud nechcete štěně na chov.
Neslyšela jsem u nás o lapině, která by měla PRA nebo pompeho.
Takže to je na všem zvážení.
Nevím, co si představujete jako zajímavý článek, ale samo nejvíc se najde ve finštině, ale i případně americký nebo anglický klub má hodně věcí na stránkách. Pro anglinu hledejte spíš finnish lapphund.
Jak dlouho se teď v covidový době čeká na štěně a jaká je cena netuším, já před 5 lety čekala asi měsíc před narozením štěňat a běžná cena byla kolem 25 tisíc, to si myslím, že dneska bude vyšší.
Procházky lapině nestačí, potřebuje cvičení, hlavolamy, aporty atd., když se nudí, ničí.
Hodně lapin má pořád herding instinct a honí zvěř, takže v lese jí navolno nepustíte, ale tady to je asi hodně o výběru vrhu.
Synovec musí být odolný, lapina je tak do tří let rozjívený kousavý hrabavý štěně, některý děti to nedávaj.
A zahradu si taky upraví podle svého.
Ale když pak rozum pobere, tak je super, akorát to holt trvá dlouho než se mu ten mozek aktivuje.
Jak slepice nevim, možná se to dá naučit, můj pes ví, že slepice jsou fuj fuj, ale když se k nim dostane sám bez dozoru, tak si hned uloví večeři.
Nevím, co víc napsat, lapina je prostě akční pes vyžadující aktivitu, zvlášť v mládí, na vodítku má tendence tahat, bojujeme s tím trochu pořád, holt se používali a používají i k tahání, na procházkách nasadí tempo a doma pak chce ještě cvičit atd. Pokud maminka má spíš představu psa, který pobíhá kolem ní když sbírá houby a bude si užívat na zahrádce a nezničí tam nic ani v baráku, tak je asi pro ní vhodnější spíš německý špic.
Děkuji mnohokrát za vyčerpávající odpověď.
Procházky lapině nestačí, potřebuje cvičení, hlavolamy, aporty atd., když se nudí, ničí.
Hodně lapin má pořád herding instinct a honí zvěř, takže v lese jí navolno nepustíte, ale tady to je asi hodně o výběru vrhu.
Pokud maminka má spíš představu psa, který pobíhá kolem ní když sbírá houby a bude si užívat na zahrádce a nezničí tam nic ani v baráku, tak je asi pro ní vhodnější spíš německý špic.
No, tak třeba tímto se zatím žádný z chovatelů nepochlubil. :) Všude mi trvrdili - rodinný pes na zahradu a na procházky.
Tak díky, tímto lapinku škrtám. Potomek po vyšetřeném a čistém otci by se u nás našel (jestli je to import, nebo zahraniční krytí, popravdě netuším), ale k čemu to, když nechceme lovce a hyperaktivistu. Překopanou zahradu bychom přežili, psa, který zdrhá za zvěří a nedá se v lese pustit na volno, už ne.
Neměcký špic se mámě nelíbí. :/ Ale jinak by byl fajn.
Ještě jednou děkuji, jdu si nastudovat eurasiery a třeba něco vymyslím.
Neměcký špic se mámě nelíbí.
Varaxi, to mě zaujalo. Poohlížíte se po eurasierovi a rovnou jste zavrhla NŠ? Když Assil doporučovala špice, který by typově odpovídal lapině, určitě měla na mysli vlčího špice nebo velkého špice (ti jsou v černé a bílé variantě), a ne uštěkané malé zrzavé pomíky.
A zrovna mezi vlčími byste určitě našli exemplář, který bude výzorem jak lapina nebo i ten eurasier.
Podle mého by fenka vlčího byla pro maminku dokonalou parťačkou.
Hele, já to taky nechápu. Mně se třeba lapinka líbí víc, ale vlčí nebo velký černý špic se mi taky líbí. Ale máma má jiný názor. S tím nic neudělám. Má je zafixované jako uštěkané příšery už z dětství, stejně jako pudly má spojené s načančanými paničkami. A toho eurasiera mi zatrhla teď taky. :)
Za mě - dobrý pes nemá špatný vzhled. Ale máma to má holt jinak. Aby šla na výstavu, kde by viděla víc psů daného plemene pohromadě a udělala si vlastní obrázek, ji nepřesvědčím.
Maminka teda trvá na psovi, ne feně, ale to už je jen detail.
Já to vidím tak, že budeme hledat pana dokonalého po všech možných atlasech psů a chovkách, až ho najdem v nejbližším útulku. :)
assil
napsal(a):
Nevím, co víc napsat, lapina je prostě akční pes vyžadující aktivitu, zvlášť v mládí, na vodítku má tendence tahat, bojujeme s tím trochu pořád, holt se používali a používají i k tahání, na procházkách nasadí tempo a doma pak chce ještě cvičit atd. Pokud maminka má spíš představu psa, který pobíhá kolem ní když sbírá houby a bude si užívat na zahrádce a nezničí tam nic ani v baráku, tak je asi pro ní vhodnější spíš německý špic.
Assil, Vašeho psa tajně miluju už několik let a pro mě je to nejkrásnější exemplář lapiny v celé ČR.
Když se kochám fotkami na lapiním FB, tak mi občas přijde líto, že jsem s pořizováním psa byla netrpělivá a na nějaký vrh si tenkrát nepočkala. Až dožije můj stávající pes, pak už asi energii na lapinku mít nebudu.
Varaxi
napsal(a):
Hele, já to taky nechápu. Mně se třeba lapinka líbí víc, ale vlčí nebo velký černý špic se mi taky líbí. Ale máma má jiný názor. S tím nic neudělám. Má je zafixované jako uštěkané příšery už z dětství, stejně jako pudly má spojené s načančanými paničkami. A toho eurasiera mi zatrhla teď taky. :)
Za mě - dobrý pes nemá špatný vzhled. Ale máma to má holt jinak. Aby šla na výstavu, kde by viděla víc psů daného plemene pohromadě a udělala si vlastní obrázek, ji nepřesvědčím.
Maminka teda trvá na psovi, ne feně, ale to už je jen detail.
Já to vidím tak, že budeme hledat pana dokonalého po všech možných atlasech psů a chovkách, až ho najdem v nejbližším útulku. :)
Spíš než výstavu bych doporučovala špicí procházky, občas si je organizují členové špicí stránky na FB. Bývají i na Moravě. Jen účast vlčích je kolísavá a chce to omrknout nahlášené účastníky.
„Za mě - dobrý pes nemá špatný vzhled. Ale máma to má holt jinak.“
Máte pravdu. Když jdeme s kamarádkou společně ven, tak všichni obdivují mého psa (exemplář na fotce vpravo) a kamarádčinu fenku (vlevo) – k jejich škodě – spíše přehlíží. A přitom je to nejúžasnější a milionová fena a z fleku bych ji za toho svého dacana vyměnila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

@Varaxi
dovolím si OT....a jaký typ pejska se mamince líbí?? Zaujalo mě, že vybíráte špicoidní typy, ale přitom německý špic se nelíbí.
Já jen jestli by třeba nebyla lepší nějaká šeltička nebo dlouhosrstá kólie nebo třeba motýl nebo choďák.
Mamince se líbí pes, co jsme měli (labrador bPP), a to od povahy po vzhled, akorát by byla ráda, kdyby byl o třetinu menší.
Tak naklonovat ho nemůžu a stejně by to k ničemu nebylo. Srovnávat se psem, který už není, nutně vyústí v to, že naplnit tu představu prostě nepůjde. Takže kompromis.
Ale obecně - čím víc to bude vypadat jako nějaké tradiční plemeno, tím hůř, protože máma má ta plemena spojená s nějakým negativem. Dobrman = moc ostrý. Boxer = rváč. Jezevčík = kousavá mrcha.
Proto lapina prošla (protože vypadá jako kříženec špice), ale špic ani eurasier ne.
Ono to nespěchá. Nějaký pěkný ňufák se někde najde. :)
Šeltička i kolie se líbí, ale nevím s tou povahou - pes bude venkovní. Motýl (stejně jako např. pudl) ven nepřipadá v úvahu. Nad choďákem přemýšlím, taky nad středním kníračem (bez trimování bude vypadat dostatečně vořechovitě). Ale úplně nejvíc to vypadá, že se někomu v sousedství zaběhne třeba fenka kokršpaněla nebo tak něco, a štěňátko si vezmem my.

Varaxi
napsal(a):
Mamince se líbí pes, co jsme měli (labrador bPP), a to od povahy po vzhled, akorát by byla ráda, kdyby byl o třetinu menší.
Tak naklonovat ho nemůžu a stejně by to k ničemu nebylo. Srovnávat se psem, který už není, nutně vyústí v to, že naplnit tu představu prostě nepůjde. Takže kompromis.
Ale obecně - čím víc to bude vypadat jako nějaké tradiční plemeno, tím hůř, protože máma má ta plemena spojená s nějakým negativem. Dobrman = moc ostrý. Boxer = rváč. Jezevčík = kousavá mrcha.
Proto lapina prošla (protože vypadá jako kříženec špice), ale špic ani eurasier ne.
Ono to nespěchá. Nějaký pěkný ňufák se někde najde. :)
Šeltička i kolie se líbí, ale nevím s tou povahou - pes bude venkovní. Motýl (stejně jako např. pudl) ven nepřipadá v úvahu. Nad choďákem přemýšlím, taky nad středním kníračem (bez trimování bude vypadat dostatečně vořechovitě). Ale úplně nejvíc to vypadá, že se někomu v sousedství zaběhne třeba fenka kokršpaněla nebo tak něco, a štěňátko si vezmem my.
Aha, nějak jsem nezachytila, že pes bude venkovní....je to škoda, v tomhle by byl špic asi ideál.
Ale ono nějaký šikovný voříšek nebo ten choďák taky nejsou marný
Ono pokud má být pejsek venkovní, myslím, že výběr bude hodně zúžený. V podstatě jsou vyloučena všechna krátkosrstá plemena, ale o těch stejně asi neuvažujete....a pak všechna plemena společenská ve smyslu závislá na člověku a smečce.
Přesně, jak píšete - šeltička by se venku zbláznila...ale on i ten labrador je venku chudák, to je závislák na rodině.
V úvahu připadá nějaké dobře osrstěné samorostlé plemeno - možná by to zvládl i ten choďák, ale tomu zas nebude stačit chodit na houby a šípky.
Možná blbej nápad, ale co berňák? Venku by to asi zvládl a možná by i rád chodil na houby. Lovit zřejmě nebude...
U těch venkovních psů já osobně mám problém s tím, že pes je smečkové zvíře, rád spí tělo na tělo nebo aspoň se svou smečkou pohromadě a venkovní, pokud je jedináček, tráví podstatnou část dne sám.
Varaxi
Jestli jen výhradně venkovní pes, tak to ani pro lapinu není, to je děsná přílepka na lidi, můj pes sice spí venku, ale když jsem doma, je se mnou v baráku a v podstatě ho mám furt přilepeného na sobě.
Ono jako jinak lapiny jsou uváděný jako rodinný pes, ale je to poměrně mladý plemeno a povahy jsou ještě trochu nevyrovnaný, jistě se najde lapina spokojená s gaučinkem bez tendencí honit zvěř, ale stejně tak jsou lapiny, které tam kde je zvěř nejde pustit z vodítka.
blackberry
Díky za pochvalu, ale váš vlčoun i fenka jsou taky parádní, fenky hlava mi připadá povědomá, asi je z nějaké linie co znám. Já už nejsem taky nejmladší a lapinu dávám, holt když se člověk smíří s nějakými těmi škodami první roky, tak pak už je to pohodový pes, klidně i pro aktivnějšího důchodce, který s ní bude dělat alespoň něco. Ale ve srovnání s vlčounem aktivnější jsou a mají větší drajv do hraní a cvičení.
Berňák je veliký a hlavně krátkověký. To už jsem spíš uvažovala nad těmi menšími salašníky, ale oni jsou oba dost akční.
Náš pes s venkovním pobytem neměl problém; i přes otevřené dveře domů nechodil. Máma si na to zvykla a chce, aby další pes to měl taky tak.
Ono to není a nebude tak, že ten pes bude na zahradě celý dny sám; máma je značně akční, má asi 500m zahrádku, kterou okopává, pleje, prožezává stromy. Od jara do podzimu bývá víc venku než doma. Zima by byla horší, to jo, ale i tak není problém dvě tři hodiny denně tomu psu věnovat.
A jak jsem psala, nebyla by na psa sama.
Já to prostě vidím na voříška; ale momentálně jich je v okolí nedostatek. Na druhou stranu není problém si prostě pár měsíců počkat.
Děkuji všem, kteří se zapojili. Zejména děkuji assil za náhled do lapiní duše.
Varaxi
napsal(a):
Berňák je veliký a hlavně krátkověký. To už jsem spíš uvažovala nad těmi menšími salašníky, ale oni jsou oba dost akční.
Náš pes s venkovním pobytem neměl problém; i přes otevřené dveře domů nechodil. Máma si na to zvykla a chce, aby další pes to měl taky tak.
Ono to není a nebude tak, že ten pes bude na zahradě celý dny sám; máma je značně akční, má asi 500m zahrádku, kterou okopává, pleje, prožezává stromy. Od jara do podzimu bývá víc venku než doma. Zima by byla horší, to jo, ale i tak není problém dvě tři hodiny denně tomu psu věnovat.
A jak jsem psala, nebyla by na psa sama.
Já to prostě vidím na voříška; ale momentálně jich je v okolí nedostatek. Na druhou stranu není problém si prostě pár měsíců počkat.
Děkuji všem, kteří se zapojili. Zejména děkuji assil za náhled do lapiní duše.
Oni ti menší salašníci - entlebuch a appenzell - jsou jednak krátkosrstí, ale druhak fakt hodně akční, to bych řekla, že by chtělo aktivní důchodkyni spíš ve smyslu chození na cvičák, provozování sportů.
Taky to vidím spíš na voříška, těch špicovitých je pořád dost.
Ještě k těm dvěma až třem hodinám v zimě - strašně se omlouvám za spamování, ale...nemyslím si, že dvě až tři hodiny zaměstnání denně je málo - to je skoro ideál. Ale přijde mi strašných těch 21 hodin samoty na zahradě.
Jasně, pokud by to byla volba psa, tak v pohodě...otázka je, jak by to maminka řešila, pokud by s tím pes měl problém a tolik samoty by nedával.
Terven
napsal(a):
Oni ti menší salašníci - entlebuch a appenzell - jsou jednak krátkosrstí, ale druhak fakt hodně akční, to bych řekla, že by chtělo aktivní důchodkyni spíš ve smyslu chození na cvičák, provozování sportů.
Taky to vidím spíš na voříška, těch špicovitých je pořád dost.
Ještě k těm dvěma až třem hodinám v zimě - strašně se omlouvám za spamování, ale...nemyslím si, že dvě až tři hodiny zaměstnání denně je málo - to je skoro ideál. Ale přijde mi strašných těch 21 hodin samoty na zahradě.
Jasně, pokud by to byla volba psa, tak v pohodě...otázka je, jak by to maminka řešila, pokud by s tím pes měl problém a tolik samoty by nedával.
Proto jsem jí radila špice, ti s ním obvykle problém nemají, dělají venku svou práci, hlídají. Moji špicové vždycky chtěli být venku, i když já jsem chtěla, aby byli doma. Lapina moc nehlídá, venku se nudí a navíc je to fakt přílepka, potřebuje být v kontaktu s lidma, i doma za mnou furt chodí po baráku. Ale zas u voříška lepší takhle než kotec v útulku.

Varaxi, a co pro maminku dlouhosrstou kolii? Viděla jsem dneska inzerát na Bazoši, tak jsem si na Vás vzpomněla, že jste hledala nějakou chlupatici pro mamču.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/140552180/kolie-dlouhosrsta.php
Tak inzerát je vymazán. Doufám, že fenka našla toho pravého majitele.
Říkala jsem si, že bych o víkendu zavolala a jely bychom se na ni podívat; největší překážkou je u nás plot, ale kdyby nebyla vynalézavá útěkářka, nemusel by to nutně být nepřekonatelný problém. Tak se to vyřešilo samo. Přeji fence a novým majitelům jen to nejlepší.

Zmizel už včera odpoledne, tak snad to dobře dopadlo. :-) Ale i tak, ta kolie by nemusel - co do plemene - být pro maminku špatný tip. Sousedi (letos se tedy odstěhovali, ale byli tu x let) měli ve stejném režimu dvě kolie, a vypadali všichni spokojeně.
napsal(a):
Zmizel už včera odpoledne, tak snad to dobře dopadlo. :-) Ale i tak, ta kolie by nemusel - co do plemene - být pro maminku špatný tip. Sousedi (letos se tedy odstěhovali, ale byli tu x let) měli ve stejném režimu dvě kolie, a vypadali všichni spokojeně.
Aha, no vidíte. To jsou ty příklady z praxe - jsem ochotná a schopná si nastudovat kde co, ale ta zkušenost je nenahraditelná.
Já totiž všude četla, že pobyt venku kolie nedá psychicky. Je to násoska a spát sama venku nebo na verandě nebude, leda z přinucení. Jinak je kolie opravdu ideál; tak akorát aktivní, tak akorát přátelská, tak akorát chlupatá, tak akorát velká, tak akorát po všech stránkách.
Zkusím najít nějaké stanice a až přijde čas, obvolám s dotazem, jak se na daný režim chovatelé dívají. :)

Varaxi
napsal(a):
Aha, no vidíte. To jsou ty příklady z praxe - jsem ochotná a schopná si nastudovat kde co, ale ta zkušenost je nenahraditelná.
Já totiž všude četla, že pobyt venku kolie nedá psychicky. Je to násoska a spát sama venku nebo na verandě nebude, leda z přinucení. Jinak je kolie opravdu ideál; tak akorát aktivní, tak akorát přátelská, tak akorát chlupatá, tak akorát velká, tak akorát po všech stránkách.
Zkusím najít nějaké stanice a až přijde čas, obvolám s dotazem, jak se na daný režim chovatelé dívají. :)
No, je pravda, že sousedi měli dvě, to asi taky mění situaci. Byly v takovém tom špicoidním režimu - koukaly, co se kde šustne, štěkaly za plotem… Jejich rodina se jim dost věnovala, to by u Vaší mamči asi bylo podobné. Přes den byli dost často na zahradě, brali je denně na dlouhé procházky, brali je na výlety - nebyly jen bez péče odložené na zahradě, bez kontaktu se svou rodinou.
Máme tady ještě sousedy s kraťandou, a ta tedy spí uvnitř, ale celé dny je sama na zahradě; co jsem odpozorovala, asi z vlastní volby. Doma štěká, i když tam má rodinu, venku je klidná (dokud někdo nejde kolem plotu, potenciálního vetřelce musí vyštěkat, že).
Zkuste to s zkonzultovat s někým od kolií. Ale ono to asi stejně bude různé jedinec od jedince.
Varaxi
napsal(a):
Tak kdyby to náhodou někoho zajímalo, zatím to vypadá na vlčího špice. Chovatelské stanice jsou oslovené, teď jen čekáme na toho nejvíc nejlepčejšího chlapečka. :)
Dobrá volba, tak pak se pochlubte s fotečkou a odkud máte, nebo spíš maminka. Se budu kochat chlupatou kuličkou. Vlčích špiců je teď docela dost, tak je výběr, ne jak já když jsem kupovala před 20 lety a byly dva vrhy za rok.