Uživatel s deaktivovaným účtem

Dovedete si představit, že by vás pokousal vlastní pes? Na plemeni vlastně ani tak nezáleží.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pes-roztrhal-zene-na-rakovnicku-oblicej-40329218
umím. zažili jsme to když jsme mu chtěli ošetřit tlapy a uši. a nikdo neví jak to se psem v článkubylo. mohl se projevit třeba nález na mozku ................jinak normální to určitě není. A my psa neměli od štěněte, neměl žádnou výchovu ani manipulaci do 9 let. Vyřešil to fixační náhubek (i ten byl problém nasadit).

Já si to představit - za běžných okolností - neumím. Máme velmi blízký vztah, psovi je více než 13 let. Mám ho od jeho osmi týdnů. Za celý život nikoho nepokousal, člověka ani zvíře. Je to takové sluníčko, má věčně dobrou náladu, moc neštěká, nevrčí ani nekouše... A to ani po epileptických záchvatech, kdy je mimo sebe.
V zásadě jediná situace, kdy si dovedu představit, že by můj pes někoho pokousal, je napadení mé osoby nebo nádor na (jeho) mozku (či jiná relevantní zdravotní příčina).
Článek jsem přečetla, a je to hrozné. Myslím, že se tam stalo něco víc než jen vítání - třeba nějaký zdravotní problém, ať už fyzického nebo psychického rázu. Příčin může být mnoho. Ale obecně si pokousání takového rozsahu (že je třeba transport vrtulníkem) u vlastního a (od štěněte) dobře vedeného psa neumím představit.
napsal(a):
Dovedete si představit, že by vás pokousal vlastní pes? Na plemeni vlastně ani tak nezáleží.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pes-roztrhal-zene-na-rakovnicku-oblicej-40329218
Úmyslně určitě ne (nedopatřením jsem zrasovaná pořád), ale nevěřím tomu, že tady to bylo "zničehonic".
Pokud majitelku takto orval, tak to bylo jen vyvrcholení nějakého déle trvajícího problémů - lidi prostě nerozumí psí řeči ani chování, a přehlíží signály, které jim pes vysílá tak dlouho, až pohár přeteče, a pes jim pak "zničehonic" rozhodí sandál, obere děcko apod. 🙄
Taky jsme měli fenu lab. /od 6 let/, na ucho si nenechala
sáhnout, ale neměla nejmenší tendenci kousnout.
Já si pokousání svým a nebo "rodinným" psem
nedokážu představit.
Tuším UŽ jak se chovat, nic neženu do extrému,
máme to tak nějak: já pán, ty pán ...
Zvířata respektujeme, učíme to i děti.

Když ale taková čelist chytí člověčí tvář, tak je to velmi vážné tržné poranění, které transport vrtulníkem vyžaduje. Moc hodně moc to krvácí a jde o život. A nemusí to být žádný boj, prostě jak to chytí pes a trhne.. je to hlava. Si to představte, jak chytíte koberec za růžek a zvedáte z podlahy.. tak asi takhle to vypadá, když pes klikne špičákem a cukne hlavou.
Už jsem to párkrát viděla, nemusí jít o žádný dlouhodobý teror ze strany majitele, ale jen špatně naučené vyjádření nespokojenosti. Asi neměli moc naučené, jaké chování je kdy a kde vhodné..
No já vůbec nemám tenhle přístup "můj pes mi přece nemůže nic udělat" a "klidně pohlídá děti" a pokud je někde pes a zmatek, veškerou pozornost přesunuji na psa a ne na mobilní telefon.
Bývá to častý následek motta: pes už je dospělý, vychovaný, tak už se nemůže nic stát.
Můj pes by mě sežrat neměl, ale tady nemuselo jít o útok. Jork by tohle nezpůsobil.
Za mého dětství jsme v rodině mívali takové ty rodinné, dvorkové psy, kteří byli všech, bez nějakého řádu, výchovy, výcviku... Malí, velcí, prostě všehochuť, vždy po dvou psech a často útulkáči, ne všechny jsme měli od štěňat. Tam si to představit dovedu, ale nikdy se to nestalo, protože se k nim i jinak přistupovalo - neexistovalo, dát tomu psu záminku k tomu, aby kousnul. Už vůbec ne k němu cpát obličej. A vědělo to každé dítě.
U své nynější feny si to představit nedovedu, protože s ní mám úplně jiný vztah než jaký měl kdokoli z nás s těmi psy předchozími.
Nedovedla bych si to představit ani u některých jiných psů od lidí, co znám teď, ale tam je to to samé - úplně jiný vztah toho psa s majitelem. Navzájem se znají a to je podle mě zásadní.
Můžem se jen dohadovat, jak to bylo, ale jestli byl ten pes v klasickém režimu psa všech a nikoho, bez nějakého skutečného vztahu ke komukoli, tak si to dovedu představit úplně v klidu a ani mi to nepřijde divný.
Lidi většinou dostanou to, co do toho vložili.
Edit: Nicméně - vím, že moje fena za žádných okolností nesežere mě a pokud k něčemu dojde - že do mě vrazí zuby nebo tak, nikdy to není úmysl mi ublížit. U ostatních si ale tak jistá v kramflecích fakt nejsem a jakmile vím, že by mohla hrozit srážka s někým, kdo mi bude fenu nějak stresovat nebo se s ní nějak jinak nepochopí, v první řadě hlídám, aby se to nestalo.
Vůbec si to nedovedu představit, nikdy se nám v rodině nestalo, že by se ohnal některý z x psů, co jsme kdy měli. Jedině bych snad brala, že by měl pes nějaké velké bolesti ...při nešetrné manipulaci, ale to snad taky jen zahrozil. Nádor na mozku či epilepsie...to je o něčem úplně jiném. Prostě vyloženě napadení vlastním psem, je pro mě podivné a nepředstavitelné. Četla jsem to už včera.

Který pes jde člověku po hlavě?
Jako u svých psů si to nedovedu představit, ale tady (samozřejmě s ohledem na to minimum informací,co jsou), pokud tam nebyl zdravotní problém,vykrystalizovalo jen něco, co se chystalo dlouho. Koneckonců pokud jdu ke psu přímo a zvrchu se na něj nahnu,tak dělám velmi dominantní gesto. Určitě to nebylo z ničeho nic a předcházelo tomu hodně věcí,až to prostě vybouchlo
janaa
napsal(a):
Jako u svých psů si to nedovedu představit, ale tady (samozřejmě s ohledem na to minimum informací,co jsou), pokud tam nebyl zdravotní problém,vykrystalizovalo jen něco, co se chystalo dlouho. Koneckonců pokud jdu ke psu přímo a zvrchu se na něj nahnu,tak dělám velmi dominantní gesto. Určitě to nebylo z ničeho nic a předcházelo tomu hodně věcí,až to prostě vybouchlo
Nikde se tam nepíše, jak byl pes starý a jak se to stalo.
Kdyby byl pes už starouš a třeba mu i špatně sloužil sluch a v době příchodu majitelky spal a netušil, že k němu jde...
Prostě jenom spekulace a nelze s takovýma neinformacema, co v tom článku jsou, říct, že majitelka dělala dlouhodobě něco špatně. Mohla i nemusela.
Atheira
napsal(a):
Nikde se tam nepíše, jak byl pes starý a jak se to stalo.
Kdyby byl pes už starouš a třeba mu i špatně sloužil sluch a v době příchodu majitelky spal a netušil, že k němu jde...
Prostě jenom spekulace a nelze s takovýma neinformacema, co v tom článku jsou, říct, že majitelka dělala dlouhodobě něco špatně. Mohla i nemusela.
Pokousal jí i ruce - to nebylo ohnání z leknutí, ale cílený tvrdý útok. Toto prostě nikdy není zničehonic, prostě NENÍ.

Chtěla jsem napsat, že se jen potkali a srazili. On vyskočil a chtěl vítat, ona se proti němu sehnula......Ale je fakt, že ty pokousané ruce......
Že by si ,ze spánku probuzen, vůbec neuvědomil, kdo se sklání??
( Mojí sestřence takhle trhnul pes tvář, když se sešli dvě hlavy u jednoho míče. Ale to opravdu nechtěl )
Nebyl to bulmastif, to je lež, uváděna médii. Zde je informace, co a jak:
"Aktualita dne.... Média zaplavila republiku útokem psa plemene bulmastif.
Samozdřejmě pro upoutávku na titulní stránku dala mastifa, hlava jak kýbl, váha 130 kg, skvělá reklama. Na Wikipedii najdeme toho největšího z největších a hle on existuje i Bulmastif. A méme luxusní téma, článek, famózní historii.
Takže milý přátelé já sama bydlím a žiji v Rakovníku, kde je vesnička Mšec vzdálená jen co by kamenem dohodil. Žádný, opravdu žádný bulmastif v této vsi není, jsme jediní opakuji Jediní chovatelé v tomto kraji kdo toto plemeno chová.
Pes který napadl majitelku je dvouletý jedinec bez rasové příslušnosti s váhou 40 kg. Ono na "pita" je velký, tak najdeme většího, mastif skvělé, aj je i Bulmastif
Samozdřejmě je to tragédie co se stalo, majitelka přišla o nos, má zranění v obličeji a na rukách. Nikdo si nepřeje zažít co se stalo, ale pořád to je jen pes, kříženina, s nepřislusnosti k rase.
Je nutné však i říci a připomínat pořád je to pes, jakýkoli velký malý, který má své vlastnosti, a dle toho je nutno ke každému zvířeti přistupovat.
A teď "JÁ TY PAPÍRY NEPOTŘEBUJI, STAČÍ MI PES BEZ PP, ano chápu, nechci chodit na výstavy, nechci chovat. Ale ty papíry vám zaručí příslušnost k plemeni, k jeho povahu pro kterou jste si právě bulmastifa našli, přečetli, viděli, zamilovali. Kterého znáte u chovatelů, z výstav, o tom to všechno je. Pokud si koupíte bez pp ano znám případ kdy boxer se spojil s brazilskou.... No štěňata se těžko budou prodávat, brazilska je specifická a ne pro každého, boxer je takový obyčejný toho má každý a BOMBA?!!! vždyť ta štěňata jsou jako bulmastif po kterém je mimořádná poptávka. Ano štěňata bez pp se prodávala po 15 000 Kč zájemci měli radost jak ušetřili a tzv. chovatel si mnul ruce jak dobře všechny "přechcal". Prosím vždyť nemusíte kupovat štěňata po Multi šampionech z prestižních chovatelských stanic za těžké peníze ho vozit třeba i ze zahraničí s cenou od 40 000 do 100 000 Kč, ale pořiďte si jedince příslušného ke svému plemeni tudíš s PP💕.
Závěr ať žije panika, ať žijí média. Chudáci chovatelé, poctivý majitelé psů s PP, kteří se teď budou bát říci já mám bulmastifa.
Histerie x mastif x bulmastif a ve výsledku 40 kg kříženec 🤔😥💔
Ano jsme v pořádku, jelikož máme psychicky vyrovnané jedince se kterými žijeme, známe. Máme totiž plemeno BULMASTIF.
Ano dodatek, reaguji na to že povaha jedince není o psů, o plemeni o PP ano či ne. Můj příspěvek je hlavně o tom že v příběhu je zmiňován plemeno bulmastif, který s touto události nemá nic společného. Je jasné že nehoda se může stát stejně tak se psem s PP, tak se psem bez pp "křížencem" . Přesto, pokus si vědomě pořizuji mix a vím jaký mix je to relativně v pořádku, jelikož jsem možná připraven na plemeno mix XY. Pokud něco očekávám od plemene pudla a vyroste mi knírač je to opravdu o něčem jiném. Přesto trvám na svém názoru chci pravou povahu jedince plemene kterého jsem si vybral, kupují s PP💕
PROSÍM SDÍLEJTE AT PRAVDA VYJDE NA POVRCH. třeba to do budoucna zabrání dalšímu zklamání, napadení..... Je to katastrofa, tragédie, nic na tom vše věc nezmění"
https://www.facebook.com/hana.hlinova.7/posts/3271846639534350
Aneb jedinec, kterému do rukou nepatří žádné zvíře, si pořídil křížence bezPP, nezvládal jej, a tak to dopadlo. Adept na darwinovu cenu, klasika. Doufám, že zvíře bude v pořádku, baby mi líto není.

napsal(a):
Chtěla jsem napsat, že se jen potkali a srazili. On vyskočil a chtěl vítat, ona se proti němu sehnula......Ale je fakt, že ty pokousané ruce......
Že by si ,ze spánku probuzen, vůbec neuvědomil, kdo se sklání??
( Mojí sestřence takhle trhnul pes tvář, když se sešli dvě hlavy u jednoho míče. Ale to opravdu nechtěl )
Jo...na to "se jen potkali, srazili" to si dávám bacha, několikrát jsem počítala jestli mám všechny zuby a nemám překouslej jazyk, když jsem se sehnula zrovna ve chvíli, kdy se pes vyskočil, že mě bude vítat.....takže u mladých psů s větším elánem si na to už dávám sakra bacha.......
A z toho spánku?? Jako to bych čekala, že se třeba lekne, ožene se s otevřenou tlamou, že je nebezpečí, že mě praští zubem (proto i děti měly vždycky zákaz sahat na spícího psa), ale že by mi urval k.sicht???...a fajn, když už by tomu chtěla blbá náhoda, že by mi i tu tvář nechtěně trhnul, tak ale nebudu mít kousance i na rukou, ne??
První, co mě napadlo, když jsem to četla, tak buď pes "není normální"-tím myslím nějaký zdravotní problém a nebo je v rodině něco hodně špatně a mohla to být ta pověstná poslední kapka.

"Doufám, že zvíře bude v pořádku, baby mi líto není".
Nedovedu si představit, že by to zvíře v rodině zůstalo. A nedovedu si představit, kdo si ho vezme. Je mi ho líto, ale to mu nepomůže.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mně to na bullmastifa hned nesedělo.
To mně taky ne. Tak jsem si říkala, proč jenom nos, když mohl vzít celou hlavu.
( Proto píšu v úvodním - na plemeni nezáleží ). Spíš mě zajímalo, co k takovému útoku psa může vést.
napsal(a):
To mně taky ne. Tak jsem si říkala, proč jenom nos, když mohl vzít celou hlavu.
( Proto píšu v úvodním - na plemeni nezáleží ). Spíš mě zajímalo, co k takovému útoku psa může vést.
tipuji buď nemoc nebo dlouhodobé týrání. Není přece normální aby pes požral majitele. I když se jedná o křížence.......................

No... roubovat na tohle průkazy původu... To se mi zdá nějaké kostrbaté. Přiznám se, že moc nevidím rozdíl v tom, jestli ji v daném rozsahu pokousal jezevčík, dobrman, bulmastif nebo voříšek.
Nikdo nevíme, jak to bylo (spekulovat můžeme), tak mi připadá docela tvrdé o paní říct, že je adept na Darwinovu cenu.
Vzhledem k rozsahu zranění se s určitou pravděpodobností nejednalo o leknutí, na tom se asi shodneme. Ale to hned neznamená, že byl pes nutně od paní týraný. Já osobně soucítím s majitelkou i se psem, nehoda je to hrozná, a pro oba to zřejmě bude mít trvalé následky...
GAELLE
napsal(a):
tipuji buď nemoc nebo dlouhodobé týrání. Není přece normální aby pes požral majitele. I když se jedná o křížence.......................
Ale to nemusí být žádné týrání. Stačí nepochopená nejasná komunikace. Rozmazlování,ustupování psovi,nebo naopak pojeb za všechno. A nejlíp seřezat za vrčení - tedy učit psa,že má rovnou jednat,ne varovat. Neříkám,že je to tento případ,to jen obecně.....

Viděli jste, kolik takových případů je za posledních 10 let?
Nejen nějaké pokousání, ale usmrcení. Vlastními psy.
GAELLE
napsal(a):
Koukala byste kolik běžných lidí má nakročeno k podobnému průšvihu - a jejích psi nejsou vůbec týrání, ani nemocní...
Stačí laik + nešťastná volba plemene nebo křížence, a na průšvih je zaděláno. Lidi s temi psy opravdu neumí komuniovat, a chovat se k nim
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Koukala byste kolik běžných lidí má nakročeno k podobnému průšvihu - a jejích psi nejsou vůbec týrání, ani nemocní...
Stačí laik + nešťastná volba plemene nebo křížence, a na průšvih je zaděláno. Lidi s temi psy opravdu neumí komuniovat, a chovat se k nim
jsou to všechno jen dohady, nikdo z nás u toho nebyl.
U nás pes holčičku pokousal taky v obličeji. zapíchla mu prst do oka ...............
GAELLE
napsal(a):
"dlouhodobé týrání" ... to je otázka, co je týrání, ale při tom, co poslední dobou vidím kolem sebe, divím se, že těch požraných není více.....
Typicky majitele "pydbulů" apod.
převalují psy na záda - musí vedět, kdo je tady pánem, musím mu ukázat, že jsem alfa
s výrazným "tsss" je kopou do slabin - protože to dělá psí psícholog v televízi, a ten tomu rozumí úpa nejvíc
škubou je na ostnáči - protože mají snížený práh bolesti
dávají jim vylágoš (v překladu, ztlučou ho, pokud udělá nějakou neplechu) - přece ho musím potrestat, aby věděl, že si to nesmí dovolit
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, viděla jsem několik kříženců labík+bull, a pokud se k tomu lidi trvale chovali jako k labíkovi,tak to bylo o hubu. Stejně módní křížence buldoček+bull kvůli modrý barvě. Ty povahy bývají fakt hodně jiný a pokud si to pořídí panička na gauč coby buldočka v raritní barvě, tak potěš koště. A to nemluvím o různých křižovatkách bullů jako takových,mollosů atd. Pokud si to někdo pořídí vědomě jako křížence a jde do toho s tím a zodpovědně,pak bezva,ale mnohdy si to v rukou nezkušených fakt říká o průšvih

Čtu na FB denně, dnes zase, v dotazech, co dělat, když stěně 3 - 4měsíce staré kouše a vrčí, většina odpovědí je vždy ve smyslu seřezat, nejlíp novinama, to si nesmí dovolit atd.
whasabi
napsal(a):
"dlouhodobé týrání" ... to je otázka, co je týrání, ale při tom, co poslední dobou vidím kolem sebe, divím se, že těch požraných není více.....
Typicky majitele "pydbulů" apod.
převalují psy na záda - musí vedět, kdo je tady pánem, musím mu ukázat, že jsem alfa
s výrazným "tsss" je kopou do slabin - protože to dělá psí psícholog v televízi, a ten tomu rozumí úpa nejvíc
škubou je na ostnáči - protože mají snížený práh bolesti
dávají jim vylágoš (v překladu, ztlučou ho, pokud udělá nějakou neplechu) - přece ho musím potrestat, aby věděl, že si to nesmí dovolit
Teoreticky - jsou věci, které si pes skutečně nesmí dovolit. Inspirovat se nějakým uznávaným trenérem je pro spoustu lidí dobrým krokem. A mít znalosti o svém plemeni a dle toho s ním nakládat je také v podstatě správný tah.
Jenže tomu chybí dvě věci - zdravý rozum a trocha citu.
Těch věcí, co si pes nesmí dovolit, je spousta - a normálního psa v normální situaci ani nenapadne nějakou takovou věc udělat. Není na to třeba psa válet po zemi nebo mlátit.
Inspirovat se taky budu spíš s člověkem, se kterým souzním, jehož práce se mi dlouhodobě zamlouvá a jehož výsledky obdivuji. Milánek to asi nebude, že.
A mimo znalostí o plemeni musím hlavně a především znát svého psa jako druh a jako jedince. Neexistuje pes, který by vyžadoval vyškubání na ostnáči, plemeno neplemeno.
To je jen takový postesk. Mám dnes špatný den. Zítra to bude rok, co jsem se rozloučila se svým psem. Byla jsem darovat krev - na jeho počest jdu darovat zítra znovu...
Mimo téma ad Cesar Milan - nekoukám na televizi,ale že opakují debility se zaříkávačem psů jsem loni poznala,když jsem vylítla ven,protože psi naprosto nezvykle hystericky štěkali a skoro rvali plot. Okolo šla totiž madam s čoklem a v rámci inspirace na naše psy za plotem s napřaženým prstem dělala to pověstné tssss i naše vcelku mírumilovné labiny se málem utrhly a ten plot přeskočily ale trubka si myslela,že cizí psy za plotem,kteří si hlídají svoje teritorium, takhle jako na dálku umlčí

janaa
napsal(a):
Mimo téma ad Cesar Milan - nekoukám na televizi,ale že opakují debility se zaříkávačem psů jsem loni poznala,když jsem vylítla ven,protože psi naprosto nezvykle hystericky štěkali a skoro rvali plot. Okolo šla totiž madam s čoklem a v rámci inspirace na naše psy za plotem s napřaženým prstem dělala to pověstné tssss i naše vcelku mírumilovné labiny se málem utrhly a ten plot přeskočily ale trubka si myslela,že cizí psy za plotem,kteří si hlídají svoje teritorium, takhle jako na dálku umlčí
Tedy, já jsem 100 let za opicema. Když má pes být ticho ( zavřít hubu ), tak na něj ukážu prstem a budu mu říkat tsss ?Že jsem to nevěděla dřív. A já bláhová učím psici "ticho" Platí to jen na štěkání, nebo i na kňourání? Ale zase v autě, když řídím, by se to praktikovalo těžko. Otočím se, ukážu a než "zasyčím", už se kutálím.
napsal(a):
Tedy, já jsem 100 let za opicema. Když má pes být ticho ( zavřít hubu ), tak na něj ukážu prstem a budu mu říkat tsss ?Že jsem to nevěděla dřív. A já bláhová učím psici "ticho" Platí to jen na štěkání, nebo i na kňourání? Ale zase v autě, když řídím, by se to praktikovalo těžko. Otočím se, ukážu a než "zasyčím", už se kutálím.
Já mám na umlčení psů povel "držte hubu!" v odpovídající intonaci🤫
... a funguje to taky👍

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já mám na umlčení psů povel "držte hubu!" v odpovídající intonaci🤫
... a funguje to taky👍
Nemůžu tu takhle pokřikovat. Všude okolo mají malé děti.
( Jen jednou jsem na sousedovy včely řvala "sv.ině bodavý" - to když mi napadly uvázanou kozu - a měla jste sousedku slyšet.....)

"Koukala byste kolik běžných lidí má nakročeno k podobnému průšvihu - a jejích psi nejsou vůbec týrání, ani nemocní"...
Rozepiště se o tom trochu......

I když zažila jsem : Starší manželé na cestu do důchodu si pořídili němeského pinče
( je takový hezký, není moc velký, není chlupatý....), potkala jsem je, když jsme opouštěli se psy venčící prostor. Byl podzim, stmívalo se. Pejskovi bylo 8 měsíců. Přiběhl k nám, poběhali si se psem. Paní volala chyťte nám ho, my ho nemůžeme chytit a už chceme jít domů. Když k nim přiběhl a natáhli se po něm, zavrčel a oni cukli. Také vyprávěli, že pes má pelech v kuchyni a když už jdou jednou spát a zhasnou, už se nesmí jít do kuchyně ani napít. Vyštěká je a nepustí je tam.
"Co s ním máme dělat?" Darujte ho a pořiďte si něco mírnějšího.
Jak to dopadlo nevím, pak už jsem je nepotkala.
napsal(a):
I když zažila jsem : Starší manželé na cestu do důchodu si pořídili němeského pinče
( je takový hezký, není moc velký, není chlupatý....), potkala jsem je, když jsme opouštěli se psy venčící prostor. Byl podzim, stmívalo se. Pejskovi bylo 8 měsíců. Přiběhl k nám, poběhali si se psem. Paní volala chyťte nám ho, my ho nemůžeme chytit a už chceme jít domů. Když k nim přiběhl a natáhli se po něm, zavrčel a oni cukli. Také vyprávěli, že pes má pelech v kuchyni a když už jdou jednou spát a zhasnou, už se nesmí jít do kuchyně ani napít. Vyštěká je a nepustí je tam.
A tímto jste si odpověděla sama😉

Tak já mám psici v podstatě labilní, né moc vychovanou - a zatím mě naštěstí nekousla. Přece když ji krmím, mám ji ráda a neubližuju jí, tak proč by mě kousala ? Navíc jí chytám kloše a vybírám klíšťata - samá pozitiva.
Teď navíc hluchne ( ne nevychovaností, ale stářím ).

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A tímto jste si odpověděla sama😉
Tak já jsem čekala, že se rozepíšete. Já jsem začla, přidejte se :-)

napsal(a):
No a to je přesně "vono!" Naštěstí neměli toho "bulmastifa". I malý pes potřebuje mantinely.

Cesar říká: pravidla, hranice, limity - omezení.
Cesar říká: cvičení - k čemu je pes určený, disciplína, náklonnost.
Lidé: tsst.
Tak to je pak těžké :-)
Ale ještě je tam jeden takový expert a ten říká: disciplína. Nic víc.
A jednomu ta smečka nějak funguje a druhý je jaksi vyklepaný.
Ten druhý podle mě dopadne jako ta paní. Asi používá pravidlo "ten pes potřebuje pevnou ruku".

Z domácích psů mě, jako dítě, pokousal trpasličí pudl, kterého si jako tříletého týraného vzal můj strýc. bohužel onemocněl a pes byl delší dobu u nás a nedopadlo to dobře.
Spousta lidí má nakročeno k problémům. Pořizují si zvířata, která buď vychovávají způsobem hraničícím s týráním nebo je polidšťují. Pes je pes a má mít to k čemu byl určen mnoha lety šlechtění. Práci, pohyb, pravidelný režim, prostě není to plyšák ani počítačový program a spousta lidí na to zapomíná.

napsal(a):
Jsem na tom podobně....povel "ticho" nefungoval, na běžnej štěkot mám povel šeptem s prstem na puse "pssst, jdeme loupit" a na Sárinu, když hlídala zbytečně dlouho "ne.ser mě Blaženo"....ano kéž bych na tenhle povel přišla dřív.

napsal(a):
Čtu na FB denně, dnes zase, v dotazech, co dělat, když stěně 3 - 4měsíce staré kouše a vrčí, většina odpovědí je vždy ve smyslu seřezat, nejlíp novinama, to si nesmí dovolit atd.
seřezat, nejlíp novinama, to si nesmí dovolit
...aha a já, co dělám blbě...noviny to chce.

napsal(a):
seřezat, nejlíp novinama, to si nesmí dovolit
...aha a já, co dělám blbě...noviny to chce.
No pozor! To je naprosto zásadní! Jinak by si pes ten trest spojil s Vaší osobou.

Mě by zajímalo, kdy kdo na ty noviny přišel...
napsal(a):
Mě by zajímalo, kdy kdo na ty noviny přišel...
noviny si vybavuji z mládí kdy se tradovalo že pes se rukou nebije že ruka jen hladí a mazlí.
Možná že ty noviny měly být ty co se na ně štěně vyčuralo. a pak se jim mělo v louži máchat čumák
a je vidět že to zůstalo někde v povědomí, občas se to tu v dotazech vyskytne stejně jako třepání za kůži, povalení psa, cukání na ostňáku atd.
A pak se všichni diví že je pes požere když mu dojde trpělivost...............
No náš nebožtík dostával bejkovcem a berlou
třeba jen za to že když vyběhl před vrata se vyčurat ke stromu a na zavolání se nevrátil................toho jsem účastna samozřejmě nebyla jinak bych dědka dobila jak waterloo. to znám naštěstí jen z vyprávění

GAELLE
napsal(a):
noviny si vybavuji z mládí kdy se tradovalo že pes se rukou nebije že ruka jen hladí a mazlí.
Možná že ty noviny měly být ty co se na ně štěně vyčuralo. a pak se jim mělo v louži máchat čumák
a je vidět že to zůstalo někde v povědomí, občas se to tu v dotazech vyskytne stejně jako třepání za kůži, povalení psa, cukání na ostňáku atd.
třeba jen za to že když vyběhl před vrata se vyčurat ke stromu a na zavolání se nevrátil................toho jsem účastna samozřejmě nebyla jinak bych dědka dobila jak waterloo. to znám naštěstí jen z vyprávění
Jo tak první dva odstavce....potvrzuju, jen je smutné, že několik desítek let poté to někteří lidi stejně ještě praktikují. A co je snad úplně nejhorší, že takovouhle radu často rozdávají lidi, co psa v životě neměli, ale někde slyšeli, že se to takhle dělá a že to zaručeně funguje.

napsal(a):
No pozor! To je naprosto zásadní! Jinak by si pes ten trest spojil s Vaší osobou.
No teď jsem se hodinu a půl prala s Ginou....když už byla jako omega rozdováděná, tak jsem jí chytla hlavu a říkám "Ginušoide, nekousej nebo ti takhle tu tvojí hlavu ozubenou utrhnu" a jakmile jsem jí pustila, tak ona na to "joooo a já ti tu tvojí ukousnu" a HAM...no už jsem taky mohla být ve zprávách, jako žena s ukousnutým nosem

Ale tak tahle metoda fungovala od vždy. Když to klaplo u padesáti generací před, tak proč ne nyní? Přece. Noviny jsou po ruce (bývaly), proto noviny.
Od kdy? Od vynálezu novin. To jsou ty věci z papíru, co je dovleče Beethoven a pak se čtou, to vy neznáte :-)

GAELLE
napsal(a):
Nevím proč, ale myslím si, že pes tohle neumí - že jim to pak vrátí. Dojde trpělivost.
Teoreticky to udělá slon? Ale že by si pes dlouho ukládal "tys mi ubližoval" a pak jednoho dne HAM?
Nevěřím tomu. Je to šelma, jedná instinktivně a dělá naučené. Ne že by nic nevymysleli.. zapamatují si reakce lidí a umí dělat vtipy.. postaví lávku přes propast.. Ale mají schopnost plánovat víkend?
Nekousl by si spíše do každého, kdo by udělal nějaký hloupý pohyb holí? Podle mě by sežral kohokoli.
napsal(a):
Nevím proč, ale myslím si, že pes tohle neumí - že jim to pak vrátí. Dojde trpělivost.
Teoreticky to udělá slon? Ale že by si pes dlouho ukládal "tys mi ubližoval" a pak jednoho dne HAM?
Nevěřím tomu. Je to šelma, jedná instinktivně a dělá naučené. Ne že by nic nevymysleli.. zapamatují si reakce lidí a umí dělat vtipy.. postaví lávku přes propast.. Ale mají schopnost plánovat víkend?
Nekousl by si spíše do každého, kdo by udělal nějaký hloupý pohyb holí? Podle mě by sežral kohokoli.
no on prý jen stál a koukal a nic. A dědek ho řezal. Nikdy po dědkovi nevyjel.
Hůl už pak nikdy neviděl ani nepotkal.
a ham udělal když jsme mu chtěli už my ošetřit zanícené ucho a tlapku. Ten paradox.

napsal(a):
Jsem na tom podobně....povel "ticho" nefungoval, na běžnej štěkot mám povel šeptem s prstem na puse "pssst, jdeme loupit" a na Sárinu, když hlídala zbytečně dlouho "ne.ser mě Blaženo"....ano kéž bych na tenhle povel přišla dřív.
A to je teorie převedená do praxe
napsal(a):
No teď jsem se hodinu a půl prala s Ginou....když už byla jako omega rozdováděná, tak jsem jí chytla hlavu a říkám "Ginušoide, nekousej nebo ti takhle tu tvojí hlavu ozubenou utrhnu" a jakmile jsem jí pustila, tak ona na to "joooo a já ti tu tvojí ukousnu" a HAM...no už jsem taky mohla být ve zprávách, jako žena s ukousnutým nosem
Jooo, jen si zahrávejte. Taky sem si zahrával . Pak následovalo poměrně dlouhé období, kdy sem byl vystaven na pospas chlupatému pubertálnímu výrostkovi, který měl sílu a rychlost vysoko nad prahem mé odolnosti, ale v hlavě byl pořád štěně a moc se mu líbilo, že se pereme a že vyhrává. Až mnohem později, když se páníček řadu měsíců ploužil samá modřina a po zahradě se pohyboval víc plazením po zemi než chůzí si chlapec uvědomil, že asi nekopem stejnou ligu a že by mohl eventuelně trošku ubrat. Ale uplně se to zastavilo až když dostal rozum a následně když dostal fenu. Ale s ní si hrál opatrně od první chvíle kdy pochopil, že ona hned bulí a že je menší

No už učíme, že si nehrajeme resp. nekoušeme nonstop, tak jak si přeje madam, ale že hru ukončím. Teda zatím umíme na "povel" pouze neútočit na nohy, což považuju za velký úspěch neb jsem donedávna byla zákeřně a ze zálohy lovena, někdy jsem za sebou tahala po zemi koště a teď už čtvrtý den ani jeden kousanec do lýtka..."pranici" zatím musím ukončit jinou činností a z té následně do klidu, popř. do režimu "a co kdyby sis hrála chvilku sama"
Ale asi se to dost zlepšuje, protože už si i můžu svoje štěndo pohladit, pomuchlovat aniž bych jí měla zakouslou v ruce
TyVed
napsal(a):
Jooo, jen si zahrávejte. Taky sem si zahrával . Pak následovalo poměrně dlouhé období, kdy sem byl vystaven na pospas chlupatému pubertálnímu výrostkovi, který měl sílu a rychlost vysoko nad prahem mé odolnosti, ale v hlavě byl pořád štěně a moc se mu líbilo, že se pereme a že vyhrává. Až mnohem později, když se páníček řadu měsíců ploužil samá modřina a po zahradě se pohyboval víc plazením po zemi než chůzí si chlapec uvědomil, že asi nekopem stejnou ligu a že by mohl eventuelně trošku ubrat. Ale uplně se to zastavilo až když dostal rozum a následně když dostal fenu. Ale s ní si hrál opatrně od první chvíle kdy pochopil, že ona hned bulí a že je menší
Nevím, ale moje šarplaninky velmi dobře odhadly, co je Ok a co už ne.V období 9 - 12 měsíců jsem občas měla modřinu z přílišné radosti, ale pak už ne. Mají úžasný cit, co je snesitelné a co za "hranicí".Nedám na šarplanince dopustit, jsou to skuteční pastevci, ale přemýšlející.
conie
napsal(a):
Nevím, ale moje šarplaninky velmi dobře odhadly, co je Ok a co už ne.V období 9 - 12 měsíců jsem občas měla modřinu z přílišné radosti, ale pak už ne. Mají úžasný cit, co je snesitelné a co za "hranicí".Nedám na šarplanince dopustit, jsou to skuteční pastevci, ale přemýšlející.
Tak naše fena je třeba taky na rodinu neskutečně něžná a opatrná a pes když dospěl vlastně ještě mnohem víc. Ale jako štěně byl dokonalým případem psa nevhodného pro kohokoliv, protože na něj nefungovalo nic na světě. Ale vydrželi jsme to a dneska na to se smíchem vzpomínáme. A on je pro mě nejvýjimečnější pes ze všech a když dneska vím, co z něj vyrostlo, nechal bych se od něj znovu ohlodat na kost a kutálet po zahradě

TyVed
napsal(a):
Tak naše fena je třeba taky na rodinu neskutečně něžná a opatrná a pes když dospěl vlastně ještě mnohem víc. Ale jako štěně byl dokonalým případem psa nevhodného pro kohokoliv, protože na něj nefungovalo nic na světě. Ale vydrželi jsme to a dneska na to se smíchem vzpomínáme. A on je pro mě nejvýjimečnější pes ze všech a když dneska vím, co z něj vyrostlo, nechal bych se od něj znovu ohlodat na kost a kutálet po zahradě
Jo, taky z kousání mojí předchozí feny, když byla štěně, zůstala veselá historka z natáčení a s gustem jsem psala na faunu každýmu, kdo se zeptal, co má dělat, když má agresivní štěně, že nezbývá než zatnout zuby, hrát si, snažit se štěněti vysvětlovat, že mě to bolí a ono to tak nějak stejně samo odezní, když štěně začne přezubovat a že z tý mojí agresivní štěněcí tyranky je ta nejmazlivější a nejněžnější fena na světě.
No a historie se opakuje s novým štěnětem, ta teda není to co byla Sárina, ta se na nás vrhala s opravdu vážným výrazem.......to Ginuša je u toho roztomilá, ale zase je zákeřná a kouše kamkoliv.
A pokud jsem někde napsala, že si nové štěndo hodlám užít na max i s tím jeho kousáním, protože rychle vyroste, tak teď tedy musím sklopit uší a říct "už aby to bylo", bože už aby z ní byla rozumná psí holka se kterou se dá normálně mluvit, ta moudrá a rozvážná bytost........no ale to se ještě načekáme.....to bude ještě fůra kousanců, modřin a škrábanců.
hmn

XXX.XXX.4.31
Jack si s ní nehraje? neohlodávají se?

hmn
napsal(a):
Jack si s ní nehraje? neohlodávají se?
no nehraje....
Když jsme jí přivezli, tak jí očuchal, vzal na vědomí, ale tak nějak nevěděl, co s tím prckem, takže jí spíš ignoroval, občas zavrčel, když otravovala.
Se Sárinou si hráli...ne teda nějak často...oba důchodci, ale třeba večer...taková ta klasická, jak to nazvat...pranice...jak se honěj, skáčou na sebe, něžně koušou, válej se. Ale oba byli stejná váhová a velikostní kategorie, tak si říkám, že třeba až mladá doroste do potřebných rozměrů, tak si třeba zase hrát začne.
napsal(a):
no nehraje....
Když jsme jí přivezli, tak jí očuchal, vzal na vědomí, ale tak nějak nevěděl, co s tím prckem, takže jí spíš ignoroval, občas zavrčel, když otravovala.
Se Sárinou si hráli...ne teda nějak často...oba důchodci, ale třeba večer...taková ta klasická, jak to nazvat...pranice...jak se honěj, skáčou na sebe, něžně koušou, válej se. Ale oba byli stejná váhová a velikostní kategorie, tak si říkám, že třeba až mladá doroste do potřebných rozměrů, tak si třeba zase hrát začne.
Ale on už je opravdu v letech, kdy si psi hrát přestávají, třeba mu stačí jen to, že tam prostě je...

No já bych neřekla....se Sárinou ještě blbnuli, dokud jí to noha dovolila. Kolikrát jsem je okřikovala, protože jsem se bála, aby si při tom fena třeba tu nohu nezlomila. Ale už prostě není na takové to óbr honění a kousání, tak jak si to představuje malá. Takže tuhle zábavu suplujeme my a nebo, když máme štěstí a potkáme stejný třeštiprdlo jako je ona.
A jinak opravdu ta její přítomnost mu dělá dobře, sice si na ní občas vrkne, občas malá dostane výchovnej štulec, když se moc rozjede, ale jinak jakmile se pes zvedne a jde se podívat po zahradě, tak malá hned za ním a choděj spolu, co pes očuchá, tak malá taky, pes se jde napít, malá hned taky.....
Ono i venku ty procházky jsou v klidném tempu dle psa...asi takhle...
https://www.youtube.com/watch?v=go5TsXX4itM
napsal(a):
No já bych neřekla....se Sárinou ještě blbnuli, dokud jí to noha dovolila. Kolikrát jsem je okřikovala, protože jsem se bála, aby si při tom fena třeba tu nohu nezlomila. Ale už prostě není na takové to óbr honění a kousání, tak jak si to představuje malá. Takže tuhle zábavu suplujeme my a nebo, když máme štěstí a potkáme stejný třeštiprdlo jako je ona.
A jinak opravdu ta její přítomnost mu dělá dobře, sice si na ní občas vrkne, občas malá dostane výchovnej štulec, když se moc rozjede, ale jinak jakmile se pes zvedne a jde se podívat po zahradě, tak malá hned za ním a choděj spolu, co pes očuchá, tak malá taky, pes se jde napít, malá hned taky.....
krása. za chvíli ho doroste a možná i přeroste
a jinak náš pes si hrál i ve 13 letech asi doháněl co jako štěně nemohl a nesměl ...............největší záliba bylo otvírání prázdných pet flašek

GAELLE
napsal(a):
krása. za chvíli ho doroste a možná i přeroste
a jinak náš pes si hrál i ve 13 letech asi doháněl co jako štěně nemohl a nesměl ...............největší záliba bylo otvírání prázdných pet flašek
No já bych řekla, že u nás byla "brzda veselosti" Sárina......navíc Jack si od určitého věku ani nemohl hrát s malými psy, protože je prostě buldozer a vždycky někoho přišlápnul, neumí si dávat pozor.
Pes tak max se o něco přetahovat a to jen když má náladu, popř. rozebrat pískací hračku na atomy, to by mu šlo, jenže to bych jich potřebovala vagon.
To on si zase pohraje....z hraček co dovezla dcera Ginuši jako dárek...rozerval plyšovou sovičku, rozebral svoje pískací hračky, Ginušiny pískací hračky, oderval balónek z uzlíku a pak ještě dva balónky z takové "uzlíkové" činky....jo to bys měla vidět, jak si hezky umí hrát, byl vyřehtanej jak lečo, druhý vánoce...jako na to nejsou prachy, abych mu kupovala na demolici hračky za pár stovek na den...takže tohle si užil.
Jen prostě není na ty štěněcí hry.

GAELLE
napsal(a):
tak je to prostě Mimíšek ničitel
náš ani hračky nezničil a neroztrhal. i na těch gumových balonkách vydržely barevné kostičky. I tenisáky vydržely.
Miloval aporty z vody, zvládl i tři míčky v hubě
No já se vůbec divim, že neničí Gině její plyšáky....svoje, co jsem mu dala, aby mu to nebylo líto už vykuchal a Ginuša je má furt celý a to se kolikrát válej i na dvoře...
Teda kecám... lama nemá jednu nohu....ale jinak bez ztráty kytičky
Jo a s míčkama jsme na tom stejně, akorát on ty míčky neaportuje...když přinesu nový tenisáky, tak taky narve 3 do tlamy a jde si je syslit
napsal(a):
Jani, Gaelin je Gina? Jestli jo, tak roste jako z vody a je úžasná! Hned bych si ji pomuchlala...

fikovnice
napsal(a):
Jani, Gaelin je Gina? Jestli jo, tak roste jako z vody a je úžasná! Hned bych si ji pomuchlala...
Jo jasně...Gaelin je ofigo jméno. A s tím pomuchláním holka nevím...taky jí moc neňufu, aby mi neukousla nos....je to ještě pořád kousalína

GAELLE
napsal(a):
já taky
ale prý by nás dřív sežrala než by se nechala mazlinkat
a jo z Terezky je Gina. A Gaelin je skoro jako Gaelle
No tak to máš vlastně recht....se jmenuje po tobě...teda dle nicku
napsal(a):
Jo jasně...Gaelin je ofigo jméno. A s tím pomuchláním holka nevím...taky jí moc neňufu, aby mi neukousla nos....je to ještě pořád kousalína
No já bych se od ní nechala pokousat a při tom bych ji dlachnila. Má ještě mlíčňáky - to je jak jehly. Ježkovy voči, když na to vzpomenu - to bylo jediný období, kdy byl náš pesan kousavej. A úúúplně nejvíc řádil a snažil se kousat těma jehlama, když byl unavenej. Bylo to vždy vybičování se k ohromné kousací akci, a posléze usnul. Takže jak začal být v tom kousání urputný, bylo mi jasné, že bude následovat spánek.

fikovnice
napsal(a):
No já bych se od ní nechala pokousat a při tom bych ji dlachnila. Má ještě mlíčňáky - to je jak jehly. Ježkovy voči, když na to vzpomenu - to bylo jediný období, kdy byl náš pesan kousavej. A úúúplně nejvíc řádil a snažil se kousat těma jehlama, když byl unavenej. Bylo to vždy vybičování se k ohromné kousací akci, a posléze usnul. Takže jak začal být v tom kousání urputný, bylo mi jasné, že bude následovat spánek.
Jo tak to máme podobně...před spaním je to nejvíc a pak odpadne.....ale abych jí nekřivdila, už máme i světlé chvilky...kdy se poňufat i dá, ale nesmí být rozdováděná a je to jen na chvíli než se zase rozdovádí. Už abysme měli přezubeno.
napsal(a):
Jo tak to máme podobně...před spaním je to nejvíc a pak odpadne.....ale abych jí nekřivdila, už máme i světlé chvilky...kdy se poňufat i dá, ale nesmí být rozdováděná a je to jen na chvíli než se zase rozdovádí. Už abysme měli přezubeno.
Jj, sice je to už x let zpátky, ale vidím a cítím to jako dnes - jak byl při únavě kousavej a jak jsme se všichni těšili na přezubení.
Tuším, že jeden mlíčňák jsem našla zapíchnutej v jakýmsi balónku, se kterým si hrál.

fikovnice
napsal(a):
Jj, sice je to už x let zpátky, ale vidím a cítím to jako dnes - jak byl při únavě kousavej a jak jsme se všichni těšili na přezubení.
Tuším, že jeden mlíčňák jsem našla zapíchnutej v jakýmsi balónku, se kterým si hrál.
No ono Gina je vlastním jménem Gaelin z Jizerského pekla, takže je jasný, že jsme si pořídili ďábla, který je velmi dobře maskovaný za malého bílého načechraného andílka.
Ale jednou to bude velká a úžasná holka a všechny štěněcí útrapy budou vzdálenou vzpomínkou.
napsal(a):
No ono Gina je vlastním jménem Gaelin z Jizerského pekla, takže je jasný, že jsme si pořídili ďábla, který je velmi dobře maskovaný za malého bílého načechraného andílka.
Ale jednou to bude velká a úžasná holka a všechny štěněcí útrapy budou vzdálenou vzpomínkou.
ty jo to je teda odvážný název chovky
bílý ďáblík z pekla
napsal(a):
No já se vůbec divim, že neničí Gině její plyšáky....svoje, co jsem mu dala, aby mu to nebylo líto už vykuchal a Ginuša je má furt celý a to se kolikrát válej i na dvoře...
Teda kecám... lama nemá jednu nohu....ale jinak bez ztráty kytičky
Jo a s míčkama jsme na tom stejně, akorát on ty míčky neaportuje...když přinesu nový tenisáky, tak taky narve 3 do tlamy a jde si je syslit
Musím se zeptat
Gina se vyslovuje Džina (nebo Džína?)
Ginuše je Džinuše? Já bych asi říkala Ginuše (podle vzoru: čti jak vidíš )
Taky jsem viděla napsáno Ginušoid. To je Džinušoid?
Gaelin bych se asi ani nepokoušela vyslovit

Fiona.Praha
napsal(a):
Musím se zeptat
Gina se vyslovuje Džina (nebo Džína?)
Ginuše je Džinuše? Já bych asi říkala Ginuše (podle vzoru: čti jak vidíš )
Taky jsem viděla napsáno Ginušoid. To je Džinušoid?
Gaelin bych se asi ani nepokoušela vyslovit
Jo...Gina vyslovujeme Džína...Džinuše...Džinušoid plus teda když na ní potřebuju zavolat důrazněji, tak na ní volám Žeryku, Žeryno, Žery....tak jsem volávavala i na Sárinu.
Ale někdy jí taky řeknu Ginušo...tak jak se to píše.
Přiznám se, že jméno nakonec vybral manžel a pořád mi to tak nějak nejde přes pusu.
Gaelin....jméno dávala chovatelka, takže to vyslovuju stejně jako ona "Gejlín"
napsal(a):
Jo...Gina vyslovujeme Džína...Džinuše...Džinušoid plus teda když na ní potřebuju zavolat důrazněji, tak na ní volám Žeryku, Žeryno, Žery....tak jsem volávavala i na Sárinu.
Ale někdy jí taky řeknu Ginušo...tak jak se to píše.
Přiznám se, že jméno nakonec vybral manžel a pořád mi to tak nějak nejde přes pusu.
Gaelin....jméno dávala chovatelka, takže to vyslovuju stejně jako ona "Gejlín"
Díky za objasnění.
Znám pár psů, kteří se jmenují různě od G nebo J a páníčci na ně volají prostě "Dží".

Takhle se to ale nevyslovuje.. není pro holku a znamená klid :-)
Pochází to z řečtiny a někdy se vyslovuje stejně jako ten slavný lékař.
A mně tam to G sedí víc. Volalo by se Gailan, Gailen, Galen. Amíci mají podobně - Geil - také foneticky s géčkem. A Gileád v super seriálu, ti dokonce existují doopravdy a "vynalezli" lék na nový koronavir. Také s géčkem, pochází z Bible, asi proto gé, k řečtině má hebrejština blíž, amerika přišla trochu později.
Já psa po měsíci přejmenovala, prostě když mi to nesedí, nemůžu na něj tak volat :-)
Je to vše neznělé.. znáte film Jack a Jill? :-)

napsal(a):
Takhle se to ale nevyslovuje.. není pro holku a znamená klid :-)
Pochází to z řečtiny a někdy se vyslovuje stejně jako ten slavný lékař.
A mně tam to G sedí víc. Volalo by se Gailan, Gailen, Galen. Amíci mají podobně - Geil - také foneticky s géčkem. A Gileád v super seriálu, ti dokonce existují doopravdy a "vynalezli" lék na nový koronavir. Také s géčkem, pochází z Bible, asi proto gé, k řečtině má hebrejština blíž, amerika přišla trochu později.
Já psa po měsíci přejmenovala, prostě když mi to nesedí, nemůžu na něj tak volat :-)
Je to vše neznělé.. znáte film Jack a Jill? :-)
No prostě naše holka je Džína....já to píšu s G, ale vlastně nevím....
Tak jako když jsem jméno následně dohledávala, tak snad v němčině znamená Gina "bojovnice" a to ona teda je.
Venku na ní stejně volám Žery a nebo pískám......
Jako původně jsem chtěla použít jménio, co jsem zkoušela "udat" i u Sáriny, když jsme jí vymýšleli jméno "Targa", ale na takového andílka se to prostě nehodilo.
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
No prostě naše holka je Džína....já to píšu s G, ale vlastně nevím....
Tak jako když jsem jméno následně dohledávala, tak snad v němčině znamená Gina "bojovnice" a to ona teda je.
Venku na ní stejně volám Žery a nebo pískám......
Jako původně jsem chtěla použít jménio, co jsem zkoušela "udat" i u Sáriny, když jsme jí vymýšleli jméno "Targa", ale na takového andílka se to prostě nehodilo.
Už jsem vám to chtěla napsat u Terezky, moje další psí holčička (nic se zatím nechystá) bude Gejla.
Vám by Gejla seděla jak k papírovamu jménu i z Giny by se Gejla nechala pochopit.

Janae1
napsal(a):
Už jsem vám to chtěla napsat u Terezky, moje další psí holčička (nic se zatím nechystá) bude Gejla.
Vám by Gejla seděla jak k papírovamu jménu i z Giny by se Gejla nechala pochopit.
No obávám se, že u nás to spěje jiným směrem....protože dost často jí říkáme "opice jedna"....paradox, manžel nechtěl Terezu, protože ve filmu "Terezu, bych kvůli žádné holce neopustil" byla Tereza šimpanz a přeci nebude mít náš pes stejné jméno jako nějaká opice......tak aby nakonec z Džíny nebyla Judy (pro pamětníky opice ze seriálu Daktari)
Ne jméno fakt nehrotim, však ono se to vystříbří a člověk kolikrát časem zklouzne k nějaké přezdívce, která nemá s původním jménem nic společného.
napsal(a):
No obávám se, že u nás to spěje jiným směrem....protože dost často jí říkáme "opice jedna"....paradox, manžel nechtěl Terezu, protože ve filmu "Terezu, bych kvůli žádné holce neopustil" byla Tereza šimpanz a přeci nebude mít náš pes stejné jméno jako nějaká opice......tak aby nakonec z Džíny nebyla Judy (pro pamětníky opice ze seriálu Daktari)
Ne jméno fakt nehrotim, však ono se to vystříbří a člověk kolikrát časem zklouzne k nějaké přezdívce, která nemá s původním jménem nic společného.
No jo, Daktari pamatuji! Jinak naše psisko má krom oficiálního asi tak tucet dalších neoficiálních jmen...
napsal(a):
Tak tady máme další díl mediálního okénka...
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/pes-utek-napadeni-policiste-strelba-morkovice.A200708_092850_zlin-zpravy_ras
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/dogy-pokousaly-na-kromerizsku-muze-policie-jednu-zastrelila-40329948
zrovna jsem ty dogy chtěla taky dát...............setkávám se s nimi pravidelně a nikdy jsem je nevnímala jako agresivní psy. Byla to jen náhoda? špatná výchova?

GAELLE
napsal(a):
zrovna jsem ty dogy chtěla taky dát...............setkávám se s nimi pravidelně a nikdy jsem je nevnímala jako agresivní psy. Byla to jen náhoda? špatná výchova?
Agresivita i plachost jsou ve standardu uvedeny jako diskvalifikující vady. Takže buď byli nestandardní nebo se na nich něco podepsalo... Zřejmě.
Janae1

XXX.XXX.160.6
GAELLE
napsal(a):
Píšou o tibetských dogách.
Pes s velmi statou historií, od pradávna používaný k hlídání vesnic, prý uměl zabít i tygra, je hodně samostatný a používá vlastní rozum. Zvíře dost složité na výchovu.
Je to vlastně pastevec, bez majitele nemá venku co dělat.
Janae1
napsal(a):
Píšou o tibetských dogách.
Pes s velmi statou historií, od pradávna používaný k hlídání vesnic, prý uměl zabít i tygra, je hodně samostatný a používá vlastní rozum. Zvíře dost složité na výchovu.
Je to vlastně pastevec, bez majitele nemá venku co dělat.
vždyť já měla na mysli tibetské dogy. u článků jsou i fotky.
a venku byly protože dle článku majitelka špatně zavřela vrátka.
a pošťáky obecně psi nesnášejí. Asi je to kvůli množství pachů které na sobě mají?
GAELLE
napsal(a):
a pošťáky obecně psi nesnášejí. Asi je to kvůli množství pachů které na sobě mají?
Psi nesnáší pošťáky jednoduše proto, že jsou to cizí lidi, kteří "narušují" jejich teritorium

GAELLE
napsal(a):
Není to spíše přímou interakcí s pozemkem? Že vkládají předměty do schránky nebo je podávají přes plot?
napsal(a):
Není to spíše přímou interakcí s pozemkem? Že vkládají předměty do schránky nebo je podávají přes plot?
toto je ideální řidič pro psy

Můj pes poštmistry miluje. Oni nosí zásilky s papáním a hračkami.
Akorát že jak přijde zásilka (třeba 5 denně), tak pes běží k plotu, druhé vánoce, rozbalovat krabici.. a tam počítač.
To už je s tibety asi tak potřetí, ne? Vždy nezavřená vrátka. Si to někdo vymýšlí nebo potřebujeme psychotesty a psautoškolu.

Také jsme měli ve vsi tibetského dogáka. Utíkal pravidelně. Hrával s lidmi bobříka odvahy. Stál za šera ( i potmě ) ráno v půli silnice, kudy museli lidi projít na ranní autobus. Zleva pastvina, zprava les, uprostřed silnice medvěd. Jak píšu bobřík odvahy.
Měla jsem s ním jednou tu čest, že mě vyprovázel z pastvy až domů. Pak počůral dveře a odkráčel.

Měla jsem psa tibetské dogy ještě před dvěma měsíci.Byl to ten neúžasnější pes,ale vše se odvíjí od vztahu s majitelem.Ten náš se z domu nehnul,ikdyž třeba zůstala otevřená branka.Hlídal,ale za branku nešel.Lidí venku si nevšímal až na jednu paní která pravidelně nechávala svého psa štěkat a dorážet u našeho plotu.Tu by byl schopný také pokousat i se psem.Pošťákum jsem řekla ať na něj nemluví,to totiž nesnášel,když na něj někdo mluvil přes plot,a on si jich nevšímal.Ani na ně něštěkal.
Láskyplně vychovaný a socializovaný tibeťák,kterému se majitel věnuje by bezdůvodně nenapadl.

Jak je napsáno nade mnou, normální socializovany tibet nikoho nenapadne jen tak. Mám dva, v komunitě majitelů a chovatelů tibetu se pohybuji a nekolik desítek psů znám.
Za oba moje psy dám ruku do ohně, že v běžném životě nikomu nic neudělají. Ale jakmile se budou cítit ohroženi, udělají to co považují za správné a pro co byli staletí šlechtěni.Navíc si myslím, že kdyby to ti psi mysleli vážně, tak chlap živý neodejde. Kor když ho hryzali dva.
napsal(a):
Jak je napsáno nade mnou, normální socializovany tibet nikoho nenapadne jen tak. Mám dva, v komunitě majitelů a chovatelů tibetu se pohybuji a nekolik desítek psů znám.
Za oba moje psy dám ruku do ohně, že v běžném životě nikomu nic neudělají. Ale jakmile se budou cítit ohroženi, udělají to co považují za správné a pro co byli staletí šlechtěni.Navíc si myslím, že kdyby to ti psi mysleli vážně, tak chlap živý neodejde. Kor když ho hryzali dva.
No, on ten pán neodešel - oni ho jaksi odvezli.

Ve zprávách ilustrační záběry a tam světe div se argentinská doga, myslím, že je spousta lidí, co vůbec netuší, jak tibeťáci vypadají a tak i tohle neštěstí připíšou na vrub "bojovým plemenům"
Abych pravdu řekla, kdyby mi utekli moji psi (teď mám na mysli ber-bery) a narazili na pošťačku, tak si upřímně nejsem jistá, jak by to dopadlo.
Když jsme jí potkali třeba i v jiné ulici, tak to byl jediný člověk, kde jsem přecházela na druhý chodník a i z toho druhýho chodníku, jakmile jí zahlídli, tak štěkali....no a další adept by byl roznašeč letáků.....

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, on ten pán neodešel - oni ho jaksi odvezli.
Myšleno, že by ho tam prostě zadavili bez pardonu.

napsal(a):
Ake jaksi taxi - pes, který by člověka zadávil bez pardonu, nemá sám na ulici co pohledávat.
Že ho nezamordovali docela, je jistě polehčující okolnost, ale rok na tvrdo - zdá se mi málo.
Když mám takové psy, musím si toho být vědomá a také podle toho zodpovědná.
A bohužel, ještě není nikde psáno, že ten člověk přežije a s jakými následky.

napsal(a):
Fatalni zraneni od psa znamena vetsinou sok a vykrvaceni.
Co z toho se v tomhle pripade nestalo??

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kdyby toho jednoho krypla nezastřelili, a druhého netrefili, tak už tady asi pán taky nebyl...
Presne.
Pry kdyby to mysleli vazne

No, pán měl kliku, že tam byli policajti cobydup a záchranka podobně rychle.

napsal(a):
Ake jaksi taxi - pes, který by člověka zadávil bez pardonu, nemá sám na ulici co pohledávat.
Že ho nezamordovali docela, je jistě polehčující okolnost, ale rok na tvrdo - zdá se mi málo.
Když mám takové psy, musím si toho být vědomá a také podle toho zodpovědná.
A bohužel, ještě není nikde psáno, že ten člověk přežije a s jakými následky.
Samozřejmě je to chyba majitelky, to nepopírám. Nicméně, nikdo jsme tam nebyli, nejsme soudci, nemůžeme vědět jaká byla míra poranění, co se dělo psům (pokud například po nich začal pan kopat nebo cokoliv, aby zaútočili)... Stojím si za tím, že normální tibet bez důvodu neutoci.

No já myslím, že ono je to celkem jedno...jací psi utekli, jakým způsobem a jak hodně někoho pošramotili.
Pokud má někdo psa...psi, kteří jsou fyzicky a psychicky schopni někomu ublížit a byť by to nebyla "jejich" vina, byť by reagovali na někoho, kdo na ně "zaútočí" a on to nemusí být nějaký magor napadající volně pobíhající psy, ale člověk, co se prostě bojí, tak se je preventivně snaží zahnat....prostě pokud má někdo takové psy, tak o to větší důraz by měl být kladen na to, aby se neocitli venku bez dozoru.
Je to celý dost smutný....jediná chybička, nedovřená branka...jeden pes mrtvej, s druhým ani nevím co bude, pán v nemocnici, majitelé to asi odnesou, ovlivní to jejich rodinu, určitě i rodinu napadeného....neštěstí na všech stranách...a ještě to samozřejmě asi zakončí nějaká diskuze o vhodnosti držení určitých typů psů....ach jo

napsal(a):
Samozřejmě je to chyba majitelky, to nepopírám. Nicméně, nikdo jsme tam nebyli, nejsme soudci, nemůžeme vědět jaká byla míra poranění, co se dělo psům (pokud například po nich začal pan kopat nebo cokoliv, aby zaútočili)... Stojím si za tím, že normální tibet bez důvodu neutoci.
No, v článku se píše, že psi nejprve napadli pošťačku a potom toho pána. Je možné, že se je od ní snažil odehnat a tak se vrhli na něj...

Info přímo od zdroje. Pan má lehká povrchová zranění. Takže psi jen varovali ne útočili natvrdo.

napsal(a):
Já to snad i můžu potvrdit. Mě tedy nesežral, přesto že jsem se ho snažila od svých zvířat na pastvě zahnat máváním klackem. Asi mě rozumně nevyhodnotil jako nebezpečí a měl mě tak říkajíc " na háku". Ale kdyby mě sejmul, řekl byste - neměla na něj mávat klackem? Není to náhodou tak, že tam neměl co dělat takový pes sám?Cca 3 km od domova
Bez důvodu neútočí - ale co pro něj může být důvodem? Neměl by nosit seznam?

napsal(a):
Já to snad i můžu potvrdit. Mě tedy nesežral, přesto že jsem se ho snažila od svých zvířat na pastvě zahnat máváním klackem. Asi mě rozumně nevyhodnotil jako nebezpečí a měl mě tak říkajíc " na háku". Ale kdyby mě sejmul, řekl byste - neměla na něj mávat klackem? Není to náhodou tak, že tam neměl co dělat takový pes sám?Cca 3 km od domova
Bez důvodu neútočí - ale co pro něj může být důvodem? Neměl by nosit seznam?
Víte všichni tady že pastevci mysli jinak, že vyhodnocuji podle svých zkušeností. Třeba můj pes by si mávani klackem mohl vyložit jako agresivitu, protože před půl rokem dostal klackem od cizího chlapa přes oko a nebýt mě, asi by byl taky na idnesu. Stačilo moje jedno slovo aby se pes se stáhl zpět ke mě.
Nicmene samozrejme, pes nemá co o samotě dělat venku. Ať už tibet, bordera nebo jorksir.
Pokud jsou psi mimo, jsou naprosto v pohodě, ale doma, doma prostě hlídají. Psi vyběhli před bránu, postacka zacla máchat rukama,hazet vecma, soused na ně vyběhl a psi prostě hlídali. Lehká povrchová zranění - to určitě neudělá natvrdo útočící agresivní tibet, už jen proto, že ty jejich zuby zkrupou kost jako nic. Řeší se to na tibetských skupinách, takže mám víc info.
Samozřejmě - psi nemají co sami dělat venku, to bez debat. Svoje psy mám zabezpečené dvojitě,plus jsou cíleně uceni ne opouštět pozemek bez mého slova. Právě proto že jsem si vědoma toho, co může velký ne zabezpečený hlídač způsobit.
napsal(a):
No, pán měl kliku, že tam byli policajti cobydup a záchranka podobně rychle.
Vida - já z těch zpráv totiž měla dojem, že psi pána tak trochu ocucávali, kolem pobíhala skupina lidí a čtvrt hodiny na psy pokřikovala, než teda zavolali policii, kterým trvalo zas několik minut, než přijeli... Ale jiné info než ze zpráv nemám a ani nevím, jak daleko jsou od sebe ty obce, kde se to stalo a odkud vyjeli policisti, tak to nemůžu moc posoudit, kolik času jim to mohlo zabrat.
Takže jsem měla pocit, že psi nebyli až tak agresivní, ono shodit staršího člověka na zem může stačit k tomu, aby se musela volat záchranka. Zas jsem si říkala, že policie by pro srandu králíků nestřílela, ale celkově jsem si myslela, že se celá situace vyhrotila až po jejich příjezdu.
Varaxi
napsal(a):
Vida - já z těch zpráv totiž měla dojem, že psi pána tak trochu ocucávali, kolem pobíhala skupina lidí a čtvrt hodiny na psy pokřikovala, než teda zavolali policii, kterým trvalo zas několik minut, než přijeli... Ale jiné info než ze zpráv nemám a ani nevím, jak daleko jsou od sebe ty obce, kde se to stalo a odkud vyjeli policisti, tak to nemůžu moc posoudit, kolik času jim to mohlo zabrat.
Takže jsem měla pocit, že psi nebyli až tak agresivní, ono shodit staršího člověka na zem může stačit k tomu, aby se musela volat záchranka. Zas jsem si říkala, že policie by pro srandu králíků nestřílela, ale celkově jsem si myslela, že se celá situace vyhrotila až po jejich příjezdu.
Bůhví jak to bylo - pokud je pravda, že psi kousali do LEŽÍCÍHO chlapa, tak to z mého pohledu nemá s hlídáním ani odrážením útoku nic spolecného. A to, že by policajti před svědky nestříleli do psů jen tak, kdyby o nic nešlo, tak to je taky pravda.
Ono to asi zase tak neviný nebylo.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bůhví jak to bylo - pokud je pravda, že psi kousali do LEŽÍCÍHO chlapa, tak to z mého pohledu nemá s hlídáním ani odrážením útoku nic spolecného. A to, že by policajti před svědky nestříleli do psů jen tak, kdyby o nic nešlo, tak to je taky pravda.
Ono to asi zase tak neviný nebylo.
určitě se našel de*il který místo pomoci natáčel na mobil ........................