Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2020 00:42
fanda.barta

XXX.XXX.76.96

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o názor.

Dnes, když manželka šla na zahradu, že vezme naše psy retrívra a jorkšíra na procházku, utekl sousedům z kotce pitbull. Když to žena uviděla, retrívra zavřela zpět do kotce a šla se podívat kam běžel. Z ničeho nic se objevil vedle ní a hned chytl jorkšíra do tlamy a bylo po něm. Podotýkám, že jsme byli na vlastní zahradě u řadového bytu, kde pitbull musel někde od druhých sousedů přeskočit plot a vrhl se hned na našeho.
Majitelé pitbulla nebyli doma a tak na pomoc zavolala dalšího souseda, který byl zrovna na své zahradě. Pitbulla odvedl, už neměl zajem o mrtvého jorkšíra, tak v klidu šel s druhým sousedem.
Děti stále brečí, byl s námi sedm let, člen naší domacnosti. Nějak to nemůžeme stále rozdýchat. Mám strach, co když uteče znovu a zrovna na zahradě budou mé dcery a něco jim udělá. Musím to brát tak, že náš pes svým životem zachránil náše zdraví, ale co když se to bude opakovat, že opět uteče.... nechci dělat sousedům zle, ale chtělo by to a tím něco udělat.

Prosím poraďte, co byste dělali vy.
Děkuji Fanda

18.7.2020 01:21
b.k

XXX.XXX.210.169

Podala bych TO

Je mi to líto,chudák malej pes. Jasně,že jste v šoku a děti pláčou.. fakt smutný.

Nicméně - o děti ,lidi..bych se nebála. Sám píšete,že pita v klidu odvedl soused.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.7.2020 07:14

Rozhodně TO a nechte si psa zaplatit ( citová újma ) a dětem kupte nového. Mezi řadovkami bude možná složité dosáhnout, aby si soused zvýšil plot. Tak nebude bývat pes sám na zahradě, ze které může přeskakovat.

18.7.2020 08:33
conie

XXX.XXX.206.202

Také bych byla pro podání TO. Pokud si někdo pořídí psa, tak je za něj a jeho chování zodpovědný a lidé si to prostě musí uvědomit. Tuto situaci přeci nemůže napravit omluva sousedů! Přišli jste o člena rodiny, i když čtyřnohého, naprosto nezaviněně, na vlastním pozemku. Musí to pro vás být strašné, soucítím s vámi, hlavně s paní, která byla přímým svědkem.

18.7.2020 08:40
marushka

XXX.XXX.11.182

Na trestní oznámení to bohužel není, max přestupek 😏 (pro trestněprávní odpovědnost chybí úmysl). Ale náhrada škody je samozřejmá.. Na policii bych to každopádně nahlásila..

18.7.2020 08:41
tero

XXX.XXX.236.108

Škoda že tehdy neprošel zákaz bojových plemen. Už vím o tolika případech a jeden bohužel i na vlastní oči. Nikdy na to nezapomenu. Tihle psí asociálové jsou naprosto k ničemu. Vím, že se to samé může stát s kterýmkoliv jiným velkým plemenem, ale už pomyšlení že tohle kdysi byla a ještě leckde vlastně je, jejich práce, se mi hnusí.Je to pozůstalost lidské krutosti a brutality.

18.7.2020 08:48

marushka napsal(a):
Na trestní oznámení to bohužel není, max přestupek 😏 (pro trestněprávní odpovědnost chybí úmysl). Ale náhrada škody je samozřejmá.. Na policii bych to každopádně nahlásila..

Já tedy nejsem právník a ani se nevyznám....Ale výraz nedbalostní trestný čin.....
Tak jak to píšete by každá autonehoda byla přestupkem. Nikdo přece nemá v úmyslu .......

18.7.2020 08:54

tero napsal(a):
Škoda že tehdy neprošel zákaz bojových plemen. Už vím o tolika případech a jeden bohužel i na vlastní oči. Nikdy na to nezapomenu. Tihle psí asociálové jsou naprosto k ničemu. Vím, že se to samé může stát s kterýmkoliv jiným velkým plemenem, ale už pomyšlení že tohle kdysi byla a ještě leckde vlastně je, jejich práce, se mi hnusí.Je to pozůstalost lidské krutosti a brutality.

Jsem ráda, že zákaz neprošel. Kvůli několika nezodpovědným majitelům by bylo zákazem postiženo mnoho těch, co jsou zodpovědní. Jinak pojem "bojová plemena" je zavádějící a v každém státě si pod tím pojmem představují jiná plemena.
Volání po zákazu "bojových plemen" je něco jako kdyby se volalo po zákazu aut. Jejich prostřednictvím jsou taky zraňováni a umírají lidé...

Na TO to je. Co z toho pak oni vyhodnotí, není na mně, ani na tom, kdo to bude sepisovat.
A jo, nedbalostní tč je i o škodě na majetku. Akorát bude zajímavé, jak se bude řešit citová újma a to, že ke psu se nepřistupuje jako k pouhé věci.
Tady by chtělo zavést něco jako třikrát a dost - jeden problém se psem: upozornění a pokuta, druhý problém: řešit trochu jinak... v jisté zemi se pes utratí. Nejdřív dostane cvičák se zkouškou, řádnou pokutu, a když se to stane podruhé, pes se zabaví a.. a ani u toho majitel nemusí být, pro psa si služba dojde sama.

A tero, už mě s tou nevědomostí nerozčilujte.

o zabezpečení vlastního pozemku bych se tedy postarala sama

18.7.2020 08:59
marushka

XXX.XXX.11.182

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já tedy nejsem právník a ani se nevyznám....Ale výraz nedbalostní trestný čin.....
Tak jak to píšete by každá autonehoda byla přestupkem. Nikdo přece nemá v úmyslu .......

No ale poškození cizí věci (podle trestního zákoníku je zvíře věc, zvíře není věc pouze podle občanského práva) není nedbalostní trestný čin. Kdežto ublížení na zdraví nedbalostní trestný čin může být (výslovně se to jmenuje ublížení na zdraví z nedbalosti). Každá nehoda trestný čin také samozřejmě není, pouze ta, kde se stane nějaké zranění/úmrtí případně obecné ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na policii bych to každopádně ohlásila, oni už si to vyhodnotí.

18.7.2020 09:01

Pokud tu někdy projde zákaz, tak to bude zákaz jako v jiných zemích Evropy - pastevci a bojová a vlčí plemena. Takže polovina psů tady vůbec nebude.
Spíše by se měli testovat majitelé - idiot psa mít nemůže.
Kvůli lidem s iq venkovní teploty, jako je Rath (a tero se k tomu trochu blíží, sorry, ale já nemám na květované řečičky čas; ztráta času), už chodím pomalu kanálama.
Ani na náves už se psem nejdu, nikdy nevím, kdy vyběhne kolie a dokouše mi bojového psa. Od kolemjdoucích, co mají psa, chodím na druhý chodník a na zahradě ani svého psa nenechám, protože se bojím, že mi ho otráví.

18.7.2020 09:01

o zabezpečení vlastního pozemku bych se tedy postarala sama

Víte jak vypadají řadové bytovky? Jak veliké jsou tam předzahrádky a zahrádky? Budete kolem stavět dvoumetrový plot? Budete přejímat zodpovědnost za někoho jiného?

18.7.2020 09:13

"Budete přejímat zodpovědnost za někoho jiného?"
1. to není přejímání zodpovědnosti, zodpovědnost za vlastní zvíře či dítě mám v prvé řadě JÁ
2. samozřejmě že ano, protože - viz bod 1. + nějaké řečičky o tom kdo je co povinen mi psa ani děti atd. opravdu neochrání a nezachrání!

"Budete kolem stavět dvoumetrový plot?"
ano! (pokud tomu nebrání nějaká ta legislativa)
mám členy své rodiny ráda

18.7.2020 09:15

"Budete přejímat zodpovědnost za někoho jiného?"
1. to není přejímání zodpovědnosti, zodpovědnost za vlastní zvíře či dítě mám v prvé řadě JÁ
2. samozřejmě že ano, protože - viz bod 1. + nějaké řečičky o tom kdo je co povinen mi psa ani děti atd. opravdu neochrání a nezachrání!

"Budete kolem stavět dvoumetrový plot?"
ano! (pokud tomu nebrání nějaká ta legislativa)
mám členy své rodiny ráda

Nevím jak u zadavatele, ale ve většině řadové výstavby tomu legislativa brání.

18.7.2020 09:18

...zodpovědnost za vlastní zvíře či dítě mám v prvé řadě JÁ

V tom případě kupte rodině nejlépe Papamobil. Někdy zpoza toho dvoumetrového plotu stejně vylézt musí.
V konkrétním případě zadavatele...Pes přeskočí na ulici, místo do vaší zahrady. To s dětmi a se psy nebude chodit ze zahrady ven?

18.7.2020 09:21

No nevím... Syn bydlí v bytovce, kde přízemní byty mají zahrady. Oploceno mají standardním vysokým plotem ze všech tří stran.

18.7.2020 09:41

No nevím... Syn bydlí v bytovce, kde přízemní byty mají zahrady. Oploceno mají standardním vysokým plotem ze všech tří stran.

tak nějak...

"V konkrétním případě zadavatele...Pes přeskočí na ulici, místo do vaší zahrady. To s dětmi a se psy nebude chodit ze zahrady ven?"
na to jsou snad jiná udělátka, že.....
se právě probírají v jiném tématu
a orionka to ví, že.....

18.7.2020 09:45
conie

XXX.XXX.206.202

Od r. 2018 můžete bez stavebního povolení, oznámení stavbnímu úřadu i bez souhlasu sousedů postavit plot do max výšky 2 m z libovolného materiálu.

18.7.2020 11:13
tero

XXX.XXX.236.140

Jsem ráda, že zákaz neprošel. Kvůli několika nezodpovědným majitelům by bylo zákazem postiženo mnoho těch, co jsou zodpovědní. Jinak pojem "bojová plemena" je zavádějící a v každém státě si pod tím pojmem představují jiná plemena.
Volání po zákazu "bojových plemen" je něco jako kdyby se volalo po zákazu aut. Jejich prostřednictvím jsou taky zraňováni a umírají lidé...

A k čemupak je vyšlechtili? Přece k boji se psy a jinými zvířaty, tak tady pořád netvrďte něco o čem zřejmě nic nevíte. Je to jejich odpradávna běžný obecný název. Stejně jako válečný pes, lovecký pes atd.

18.7.2020 11:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tero napsal(a):
A k čemupak je vyšlechtili? Přece k boji se psy a jinými zvířaty, tak tady pořád netvrďte něco o čem zřejmě nic nevíte. Je to jejich odpradávna běžný obecný název. Stejně jako válečný pes, lovecký pes atd.

Válečný pes? To je co za psa, prosím?

18.7.2020 11:16
tero

XXX.XXX.236.140

Pokud tu někdy projde zákaz, tak to bude zákaz jako v jiných zemích Evropy - pastevci a bojová a vlčí plemena. Takže polovina psů tady vůbec nebude.
Kvůli lidem s iq venkovní teploty, jako je Rath (a tero se k tomu trochu blíží, sorry, ale já nemám na květované řečičky čas; ztráta času), už chodím pomalu kanálama.
Ani na náves už se psem nejdu, nikdy nevím, kdy vyběhne kolie a dokouše mi bojového psa. Od kolemjdoucích, co mají psa, chodím na druhý chodník a na zahradě ani svého psa nenechám, protože se bojím, že mi ho otráví.

Asi potrefená husa...Až se to stane vám, to bude jiná, že? Když je pes magor, nepomůže sebezodpovědnější majitel ani vysoký plot.

18.7.2020 11:16

marcelaamax napsal(a):

Váleční psi bývali. Ve starověku. Určitě najdete obrázek. Nějací předchůdci "mastinů"?

18.7.2020 11:24

Mastin patří k typickým představitelům molossů vycházejících z válečných psů antického Říma.
První zmínky o velkém molossu chovaném Římany pocházejí již z prvního století našeho letopočtu. Ve svém díle „De Re Rustica“ popisuje Columella velké a nebojácné psy, využívané římskými legiemi jako válečná zvířata.

18.7.2020 11:27

marcelaamax napsal(a):

To je mastif. Třeba i rotvajler, jejich předchůdci, v dávných dobách označení skupiny psů molosser, molossus.

Ne, tero, bojoví psi nebyli šlechtěni na boj se psy, byli chováni na lov. A pak se jako super americká zábava objevily zápasy se psy. Přijde Vám, že slovo teriér znamená zápas? Není to od slova země?
Až se to stane mně? Mně se to stalo a mám bojového psa. Příště běžící hovado k nám prostě odkopnu. To bude ok?

18.7.2020 11:33

Dejte fotku Megí. To musí být baskervil :-))
Já proti bullům ( nebo s jedním l ? ) nic nemám, já jen proti blbům. Když ke mě přijde bul na volno a jsem bez psice, nic proti. Ale když mám psici na vodítku u nohy a blížíplíží se k nám bulice a panička jen tak pokřikuje Sári, jdeme..a bulice už je 5 metrů a teprve když houknu "ještě krok a sejmu ji pepřákem" panička se otočí a konečně zařve. Fakt nebudu čekat až moje psice vstane a bulici to nebude vhod.
Mnozí majitelé bulů jsou si vědomi převahy jejich psa v případné potyčce a jsou v pohodě.

18.7.2020 12:57

Dejte fotku Megí. To musí být baskervil :-))
Já proti bullům ( nebo s jedním l ? ) nic nemám, já jen proti blbům. Když ke mě přijde bul na volno a jsem bez psice, nic proti. Ale když mám psici na vodítku u nohy a blížíplíží se k nám bulice a panička jen tak pokřikuje Sári, jdeme..a bulice už je 5 metrů a teprve když houknu "ještě krok a sejmu ji pepřákem" panička se otočí a konečně zařve. Fakt nebudu čekat až moje psice vstane a bulici to nebude vhod.
Mnozí majitelé bulů jsou si vědomi převahy jejich psa v případné potyčce a jsou v pohodě.

:-) tak já ne, já se bojím a australáků nejvíc :-) :-) megí se neumí prát, no, ona tak jako cvaká, nadává, poskakuje, chytí chlupy nebo ucho, ale odejde s prokousnutou nohou :-) prostě bojový pes :-) Ne, já ji od mala říkám, že si jich nebudeme všímat, jsou to uřvanci a pojdou na rupturu cévky. Musím přiznat, že to říkám nahlas a majitelé vzteklounů to slyší. A dobře jim tak.
Ale má docela rozum, občas. Když potkáme fenu, která je normální, tak si na dálku řeknou, co a jak, a je to v klidu. Ale když potkáme vznětlivou fenu, tak blbé.
Když potkáme toho běžného normálního psího psa, co umí mluvit se psem, tak mám tak děsnou radost! Jako jééé to je úžasný pes. A přitom .. je to normální pes a mělo by to být standardem.
Jo ale co chci říct.. bull na volno obecně není nebezpečný lidem, to jo. Jenže .. já mám takové potvory celý život.. a přesto Vám tohle přesvědčení nenechám.
Nikdy nevíte, co potkáte.
Ale věřím, že potkat Vás s Vaší fenou by byl zážitek pro celý kraj :-) já říkám - megí u mě, to je malinkej, jako náš kocourek, to se nejí. Tss bychom mohli dělat něco na Nově. Budeme bohatí!

18.7.2020 14:49
fanda.barta

XXX.XXX.76.96

TO, to bychom na vesnici asi už nemohli bydlet. Plot jsme nechtěli řešit, protože stavíme a budeme se stěhovat. Na řádovce Je plot nízký a má cca 70 cm. Nějakou legislativu na ploty bych neřešil. Přemýšlím, jestli se ještě pustit do stavby vysokého plotů a nebo už vydržet a přestěhovat se do nového domu. Stejně děti chodí na ulici. Ale po téhle zkušenosti nevím. Myslím si, že by si takový psy měli pořizovat lidé, kteří na ně mají čas a dají mu pořádný výcvik. Tenhle je zavřený stále v kotci a dělá jak satan, když se jen kolem něho projde. Děkuji za diskuzi.

18.7.2020 15:08

fanda.barta napsal(a):
TO, to bychom na vesnici asi už nemohli bydlet. Plot jsme nechtěli řešit, protože stavíme a budeme se stěhovat. Na řádovce Je plot nízký a má cca 70 cm. Nějakou legislativu na ploty bych neřešil. Přemýšlím, jestli se ještě pustit do stavby vysokého plotů a nebo už vydržet a přestěhovat se do nového domu. Stejně děti chodí na ulici. Ale po téhle zkušenosti nevím. Myslím si, že by si takový psy měli pořizovat lidé, kteří na ně mají čas a dají mu pořádný výcvik. Tenhle je zavřený stále v kotci a dělá jak satan, když se jen kolem něho projde. Děkuji za diskuzi.

Dobře, tak ne TO, ale otevřená domluva se sousedem. minimálně by vám měl zafinancovat nové štěně, když jeho vinou (nese odpovědnost za svého psa) přišla vaše rodina o chlupatého člena.
Budete se divit, ale ozvat se ve správnou chvíli vztahy spíš buduje. Tím myslím zdravé vztahy, ne chození po špičkách okolo horké kaše...

18.7.2020 18:16

Nejdříve jsem četla "dřevěná" domluva. :-)

18.7.2020 18:18

Dřevěná domluva by byla na místě.

18.7.2020 18:22
marq

XXX.XXX.160.41

18.7.2020 18:50

Dřevěná domluva by byla na místě.

Přesně, prachy na dřevo. :-)

18.7.2020 19:19

Psa bych si nechala zaplatit, nejlíp nové štěně, už jen kvůli dětem. Vzhldem k tomu, že se stejně chcete odstěhovat, nový plot bych nestavěla. Prodávají se perfektní elektrické sítě na ochranu drůbeže, má to i tyčky a na zahradu jí dáte během pár minut. Já s ní doma odděluju části zahrady, kam nechci, aby psi chodili a soused s ní má oplocený výběh drůbeže, aby mu ji nezakousla liška. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že zastaví i sebevíc rozdivočeného psa. O domácí psy se bát nemusíte, k síti nejdou, je výrazně zbarvená, ví kdy se zastavit. Síť i se zdrojem mě přišla na cca 5000, možná by se mohl podílet i soused.
Síť pro drůbež PoultryNet, vodivá, výška 112 cm, délka 50 m, dvojitá špička

18.7.2020 20:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No nevím, ale 112 cm nebude pro pitbula extra překážka a hravě to přeskočí.

18.7.2020 20:32

Nezlobte se, ale vy mi připadáte jako jeden dobrák u nás. Vypouštěl svých 8 ridgebacků do luk a všem okolo doporučoval, ať si postaví pořádné ploty. Tady na horách kolem chalup ploty nejsou. Jak by taky zadrátované roubenky vypadaly !
Existuje snad vodítko a řetěz.

18.7.2020 20:36

Já to pochopila jako dřevem po hlavě (třeba baseballkou). Jen nevím, jestli psa, nebo souseda.

18.7.2020 20:42

K přestupkům, co nejsou přestupky:
http://eagri.cz/public/web/file/610696/_2018Napadeni_zvirete_zviretem.pdf
§ 4 odst. 1 písm. o) zákona na ochranu zvířat (za to může majitel a bude tak také potrestán.. snad)
§ 4 odst. 1 písm. k) .. nevztahuje se pouze a výhradně jen na zvířata chovaná společně a tak dále.

19.7.2020 08:09
fikovnice

XXX.XXX.135.11

Spíš zmlátit dřevěnou palicí!

Neregistrovaný uživatel

19.7.2020 10:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.18

Stejnej styl vy si zabezpecte zahrady neb moje drubez muze lizt kam chce praktikoval nas ex soused z minuleho bydliste. Pote co prisel o par slepicek zabloudivsich na nas pozemek nejednou slo si je hlodat a nevypoustet do sireho okoli. Jinak ani vysokej plot nepomuze. Nas 45kg rtw daval bez rozbehu zed 2,3m jak nic. Pochybuju ze by pitbul na tom byl hur.

19.7.2020 10:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak ono taky není pitbul jako pitbul :-)

Často jsou za pitbuly označováni i takoví ti válečci širocí, kteří, s prominutím, funí po pár metrech a nevyskočí metr vysoko. Oproti piťákům, na které jsem třeba já zvyklá se závodů, no je to docela rozdíl . A taky pokud je pes většinu dne v kotci, tak asi ani nebude nijak v kondici.

19.7.2020 10:16

On to nebude pit asi vůbec, když řve, když jdou lidé okolo. To prostě pit nedělá. Takže je to nějaký pes, co je zavřený v kotci a už ho to nebaví. Příště sežere dítě a pak možná teda půjdu a začnu řešit.
"Tenhle je zavřený stále v kotci a dělá jak satan, když se jen kolem něho projde."
To je labrouš, kolie nebo vlčák.

19.7.2020 10:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky si myslím, že to pit nebude .

Ale znám i takové, kteří za plotem na lidi řvou. Nicméně kdyby šel člověk dovnitř, tak ho ulížou. Ono to dělá dost psů, kteří vůbec nejsou hlídači a člověka by klidně pozvali dál. U rodičů to třeba dělá fena xGR, prostě lítá podél plotu a řve, člověk by se jí i bál, ale jakmile vezme za kliku a jde dovnitř, tak je z ní anděl

19.7.2020 19:07

marcelaamax napsal(a):
No nevím, ale 112 cm nebude pro pitbula extra překážka a hravě to přeskočí.

No, tam nejde o výšku, ale rána, kterou od sítě dostane, je o hodně vyšší než u ohradníků. Musí se nastavit napětí pro drůbež. Pes a vpodstatě cokoli se sítě bojí a za dva roky používání se nestalo, aby ji některý překonal. U sousedů totéž.

19.7.2020 19:28
marcelaamax

XXX.XXX.163.113

No, tam nejde o výšku, ale rána, kterou od sítě dostane, je o hodně vyšší než u ohradníků. Musí se nastavit napětí pro drůbež. Pes a vpodstatě cokoli se sítě bojí a za dva roky používání se nestalo, aby ji některý překonal. U sousedů totéž.

No jo, ale to by se té sítě musel dotknout ne?

19.7.2020 19:37

marcelaamax napsal(a):
No jo, ale to by se té sítě musel dotknout ne?

Jednou se dotkne, však běhá po zahradě.. a už si to bude pamatovat.

19.7.2020 20:55

Ta rána je tak silná, že na nějaký útok mu rozhodně přejde chuť. U drůbeže se kvůli peří používá mnohem vyšší napětí. Já jí koupila jednou a s ohradníkem se to nedá srovnat. Výhodou je snadné umisťování tam, kam je třeba. Pochybuju, že necvičený pes skočí tak, aby se nedotkl. Vážně, máme velké psy, jedna z fen dokáže překonávat - přeskakovat i vyskoé ploty, ale tu síť nikdy nezdolala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík