Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sandruš

23.11.2020 12:54
Sandruš

XXX.XXX.208.251

Dobrý den,
měla bych dotaz, naše čivava bez PP věk 8let.
14 dní zpět diagnostikována angína, dostala od veterináře 2injekce+atb v tabletach na 8dni (bohužel si nepamatuji název).
Po dobrání jsem byla na kontrole a veterinář řekl že to je v pořádku že je zdravá.
Dnes tyden po poslední kontrole jsem opět navštívila veterináře jelikož se mi fenka v noci dusila, zvracela žlutou pěnu a klepala se.
Od veterinare jsem vyslechla že to bylo špatně dolecene nejspíš a že jí píchne silnější ATB, něco na bolest v krku a na zvraceni+ nove ATB v tabletkách a silnější (název enroxil flavour 15mg + jitrocelovej sirup) a ve středu 25.11. máme přijít na další injekci.
Tímto bych se chtěla zeptat zda je postup veterináře adekvátní nebo jestli raději vyhledat jiného veterináře a jine posouzeni, mam o fenku strach proto se obracím na Vás.
Děkuji předem za odpověď.

23.11.2020 15:31
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jen laický pohled... ale angína, co mají psi, je vlastně ta stejná, co mají lidi, ne? A je to mrcha, u které se, mi přijde, dost často stává, že jedna antibiotika nestačí. Se to vrací. Já ji v dětských letech měla jeden rok třikrát po sobě, přitom taky nikdo nedělal nic špatně. Standardní léčba. Další rok po tomhle hrozném, kdy jsem byla doma víc jak měsíc, jsem ji v chřipkové sezoně měla dvakrát za sebou, taky hned po dobrání atb...
Z těhlech zkušeností mi přijde, že veterinář nemusel nutně udělat něco špatně nebo zanedbat. Ale taky mohl, žejo... Já třeba angínu u psa nikdy nezažila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2020 16:25

Atheira napsal(a):
Jen laický pohled... ale angína, co mají psi, je vlastně ta stejná, co mají lidi, ne? A je to mrcha, u které se, mi přijde, dost často stává, že jedna antibiotika nestačí. Se to vrací. Já ji v dětských letech měla jeden rok třikrát po sobě, přitom taky nikdo nedělal nic špatně. Standardní léčba. Další rok po tomhle hrozném, kdy jsem byla doma víc jak měsíc, jsem ji v chřipkové sezoně měla dvakrát za sebou, taky hned po dobrání atb...
Z těhlech zkušeností mi přijde, že veterinář nemusel nutně udělat něco špatně nebo zanedbat. Ale taky mohl, žejo... Já třeba angínu u psa nikdy nezažila.

Nevím, jestli je stejná. Ale co mám zkušenost - málokterý doktor (i humánní) nechá nejdřív udělat citlivost.

23.11.2020 16:31
Atheira

XXX.XXX.209.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, jestli je stejná. Ale co mám zkušenost - málokterý doktor (i humánní) nechá nejdřív udělat citlivost.

No já vycházela z toho, že angínu údajně může pes chytit i od vás, když jste nemocná. Tak mi přišlo, že to musí být prostě jedna a ta samá angína.

"Nechat udělat citlivost" je pro mě v tomhle kontextu naprosto cizokrajný pojem. To v tomhle případě představuje přesně co?

23.11.2020 16:39

angínu, to lidskou streptokokovou, pes chytit nemůže.

čemu se říká angína je psincový kašel. má spoustu různých původců, virových. bakterie to jen komplikují.

23.11.2020 17:23
Atheira

XXX.XXX.209.8

čemu se říká angína je psincový kašel. má spoustu různých původců, virových. bakterie to jen komplikují.

Dík za info. To s tou angínou pořád slýchám všude jako fakt. I tady už to několikrát padlo, mám dojem. Tak aspoň někde to je teda uvedené na pravou míru.

23.11.2020 18:43

Myslíte, že má smysl psa očkovat proti psincovému kašli? Je asi nějaký citlivější, každoročně koncem léta to někde chytne a pak to samozřejmě od něho chytí i všechny domácí feny. Zrovna u něj to mívá nejhorší průběh. Už mně to bylo doporučeno, ale pořád váhám, jestli to očkování má smysl. Děkuju.

23.11.2020 18:45

Myslíte, že má smysl psa očkovat proti psincovému kašli? Je asi nějaký citlivější, každoročně koncem léta to někde chytne a pak to samozřejmě od něho chytí i všechny domácí feny. Zrovna u něj to mívá nejhorší průběh. Už mně to bylo doporučeno, ale pořád váhám, jestli to očkování má smysl. Děkuju.

původců psího kašle je opravdu opravdu hodně a ve vakcíně je jeden virový a ta komplikující bakterie. takže od toho nečekejte úplně zázrak, ale měl by mít mírnější průběh.

23.11.2020 19:17
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Kdysi mi omarodil pes - NO.
Byl úplně zvadlý, měl vysokou teplotu, ležel.
Nepamatuji si, že by kašlal.
Doktor mi řekl, že je to angína a chodil mu
denně píchat ATB. (bydlel blízko)
Vzpomínám, že jsem se bála otevřít dveře při
návratu z práce. Měla jsem strach, zda pes ještě žije...
Dostal se z toho.

23.11.2020 19:22

původců psího kašle je opravdu opravdu hodně a ve vakcíně je jeden virový a ta komplikující bakterie. takže od toho nečekejte úplně zázrak, ale měl by mít mírnější průběh.

Děkuju, tak to zvážím. Vždycky to chytne on na nějaké akci, poprvé na zkouškách, podruhé na výstavě, asi je nějaký vnímavější.

23.11.2020 19:32

Psincák očkuji přes 30 let a žádný pes ho nikdy nechytil.

23.11.2020 19:46

Psincák očkuji přes 30 let a žádný pes ho nikdy nechytil.

Díky, v lednu jdeme očkovat, tak to sfouknem taky.

24.11.2020 12:21

Atheira napsal(a):
No já vycházela z toho, že angínu údajně může pes chytit i od vás, když jste nemocná. Tak mi přišlo, že to musí být prostě jedna a ta samá angína.

"Nechat udělat citlivost" je pro mě v tomhle kontextu naprosto cizokrajný pojem. To v tomhle případě představuje přesně co?

Odebrat vzorek, poslat do laboratoře, tam vykultivují baktérie a zjistí, na jaká ATB jsou citlivé. Jednou jsem to poradila matce bývalého dítěte, které se 2 roky trápilo s opakujícími se angínami a neustále zameškávalo školu. Tehdy to pomohlo.

24.11.2020 22:35
fikovnice

XXX.XXX.55.12

A co toto? Pravda, jakýsi pochybný web, ale popisují tam zvlášť psincák a zvlášť angínu.
Jinak u lidské angíny jsem nezažila, že by se citlivost dělala...

"Viróza a angína

Mezi základní projevy nastydnutí, čili onemocnění horních cest dýchacích, patří kýchání, slzení a pokašlávání. Příčinou může být prochladnutí i virová infekce. Ta bývá často po 2-3 dnech komplikována infekcí bakteriální, která se projevuje hnisavým výtokem z očí, nosu a někdy i zápachem z tlamy, který signalizuje zánět nosohltanu a mandlí. Objeví-li se výtok z očí a zápach z úst, společně s projevy nastydnutí, hovoříme o zvířecí angíně, kterou by měl řešit veterinář...."

24.11.2020 22:36
fikovnice

XXX.XXX.55.12

Odebrat vzorek, poslat do laboratoře, tam vykultivují baktérie a zjistí, na jaká ATB jsou citlivé. Jednou jsem to poradila matce bývalého dítěte, které se 2 roky trápilo s opakujícími se angínami a neustále zameškávalo školu. Tehdy to pomohlo.

Dneska už by se to spíš řešilo výrobou vakcíny...

25.11.2020 12:54

fikovnice napsal(a):

Však už je to taky pár let.

25.11.2020 14:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):

Fakt? Vždyť i dneska chodí děcka na mandle Proč teda, víš?

26.11.2020 14:04
fikovnice

XXX.XXX.55.3

lesnížínka napsal(a):

Jj, chodí. Já třeba tento zákrok moc neuznávám..... Ale u opakujících se infektů, třeba i plísňových, se dá prostě vyrobit autovakcína.
Jinak ale třeba synek od mého bratrance byl na nosní mandli (to je z mého pohledu už věc jiná) a prý to byla placka plná hnisu - brrrr! Já sama byla na AT (vzetí nosní mandle) 2x! Poprvé v 5 letech, pak v 16 letech - a to byl porod - tehdy žádná anestézie, kyretou mi to dr. seškrabovala až někde ze spodiny lebeční a já se s ní normálně prala - taková to byla bolest. A vostuda pro mě...

26.11.2020 14:07
fikovnice

XXX.XXX.55.3

lesnížínka napsal(a):

Výroba vakcín je jinak dražší než buď nasadit třeba amoxycilin nebo rovnou dítě indikovat na TE (vzetí krčních mandlí). Ale podle mě jsou zrovna krční mandle dost důležitou součástí imunitního systému (Waldeyerův okruh) a já bych si je teda nechtěla nechat vzít. I když zas, když má člověk angínu třeba 4x do roka...no, je to dvousečné...

26.11.2020 14:07
fikovnice

XXX.XXX.55.3

fikovnice napsal(a):
Jj, chodí. Já třeba tento zákrok moc neuznávám..... Ale u opakujících se infektů, třeba i plísňových, se dá prostě vyrobit autovakcína.
Jinak ale třeba synek od mého bratrance byl na nosní mandli (to je z mého pohledu už věc jiná) a prý to byla placka plná hnisu - brrrr! Já sama byla na AT (vzetí nosní mandle) 2x! Poprvé v 5 letech, pak v 16 letech - a to byl porod - tehdy žádná anestézie, kyretou mi to dr. seškrabovala až někde ze spodiny lebeční a já se s ní normálně prala - taková to byla bolest. A vostuda pro mě...

Edit: u toho druhého pokusu :-) mi pak dr. moji nosní mandli ukázala - byla přes celou emitku!!!

26.11.2020 14:37
GAELLE

XXX.XXX.66.235

fikovnice napsal(a):
Edit: u toho druhého pokusu :-) mi pak dr. moji nosní mandli ukázala - byla přes celou emitku!!!

No fuj. Též mám hororový zážitek. Bylo mi asi 5 sama v nemocnici. Na operačním sálu čekal chirurg v krvavé gumové zástěře a trhání krčních mandlí zaživa. Bylo to příšerný. Jediný kladný moment byl pak polárkový dort který nám sestřičky donesly. žádní rodiče v nemocnici jako je to dnes. Taky trpím na syndrom bílého pláště.

26.11.2020 15:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Fuj baby dělá mi problémy jen to číst

26.11.2020 15:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě teda injekce a odběry krve taky nevadí, když mi berou krev, tak se taky dívám, na vpich, na krev jak teče... Ale myslím, že darování krve bych asi nedala (a ani nevím, zda bych mohla), protože když mi jednou brali víc krve, několik zkumavek, tak se mi dělalo zle, byla jsem úplně v pohodě, na krev se dívala, nevadila mi, ale měla jsem pocit na omdlení a po odběru jsem musela zůstat sedět.

A co se týče zákroků a operací - mám imunitní onemocnění, které vyžaduje časté chirurgické zásahy a někdy i operace. Operace se ale nedělají pod celkovou narkózou, jen se to "opíchá" lokálně. A to úplně nesnáším. Vím, že narkóza pro člověka není nic moc, ale stokrát radši bych byla pod narkózou. Nevím čím to je, ale asi mám nějakou velkou citlivost, nebo na mě ta analgetika nefungují tak jak mají, u všech zákroků i po opichu cítím řez (naposledy to bylo při operaci tak, že jsem fakt bolestí vyletěla z lehátka, takže pro příště budu vždycky upozorňovat předem, ať to nejdřív zkusí nějak jinak, než rovnou řezat), vždycky mi musí připichovat... Minule mi říkali, že už víc nemůžou, že je to maximální povolená dávka, no tak jsem prostě zatla zuby, tekly slzy a cítila jsem, jak se mi tam šťourají. A to si fakt nemyslím, že bych byla extra cíťa nebo měla nízký práh bolesti v běžném životě.

Navíc mi trochu jako vadilo to, jak jsem slyšela doktory a sestry si povídat . Já vím, že je to jejich práce a že to dělají celý den, tak si u toho prostě chtějí pokecat, aby to utíkalo, ale na mě to působilo divně. Když se ve mě šťourají a řeší, co budou o víkendu vařit nebo jaké si koupili nové auto .

Zlatě moje dvě operace ramene, kdy jsem dostala celkovou narkózu a probrala se až když bylo po všem . Jo sice vám po té narkóze taky není úplně hej, ale pro mě pořád lepší než ta lokální

Edit.: omlouvám se, chtěla jsem to dát do tématu "koronavirus", kde se řešila krev, injekce atd.. nějak jsem si ta témata spojila dohromady, no smazat to nejde, takže to tu nechám

26.11.2020 15:47
GAELLE

XXX.XXX.66.235

marcelaamax napsal(a):
Mě teda injekce a odběry krve taky nevadí, když mi berou krev, tak se taky dívám, na vpich, na krev jak teče... Ale myslím, že darování krve bych asi nedala (a ani nevím, zda bych mohla), protože když mi jednou brali víc krve, několik zkumavek, tak se mi dělalo zle, byla jsem úplně v pohodě, na krev se dívala, nevadila mi, ale měla jsem pocit na omdlení a po odběru jsem musela zůstat sedět.

A co se týče zákroků a operací - mám imunitní onemocnění, které vyžaduje časté chirurgické zásahy a někdy i operace. Operace se ale nedělají pod celkovou narkózou, jen se to "opíchá" lokálně. A to úplně nesnáším. Vím, že narkóza pro člověka není nic moc, ale stokrát radši bych byla pod narkózou. Nevím čím to je, ale asi mám nějakou velkou citlivost, nebo na mě ta analgetika nefungují tak jak mají, u všech zákroků i po opichu cítím řez (naposledy to bylo při operaci tak, že jsem fakt bolestí vyletěla z lehátka, takže pro příště budu vždycky upozorňovat předem, ať to nejdřív zkusí nějak jinak, než rovnou řezat), vždycky mi musí připichovat... Minule mi říkali, že už víc nemůžou, že je to maximální povolená dávka, no tak jsem prostě zatla zuby, tekly slzy a cítila jsem, jak se mi tam šťourají. A to si fakt nemyslím, že bych byla extra cíťa nebo měla nízký práh bolesti v běžném životě.

Navíc mi trochu jako vadilo to, jak jsem slyšela doktory a sestry si povídat . Já vím, že je to jejich práce a že to dělají celý den, tak si u toho prostě chtějí pokecat, aby to utíkalo, ale na mě to působilo divně. Když se ve mě šťourají a řeší, co budou o víkendu vařit nebo jaké si koupili nové auto .

Zlatě moje dvě operace ramene, kdy jsem dostala celkovou narkózu a probrala se až když bylo po všem . Jo sice vám po té narkóze taky není úplně hej, ale pro mě pořád lepší než ta lokální

Edit.: omlouvám se, chtěla jsem to dát do tématu "koronavirus", kde se řešila krev, injekce atd.. nějak jsem si ta témata spojila dohromady, no smazat to nejde, takže to tu nechám

Mám to přesně stejně. žádný novokain, mezokain a další na mne prostě nefungují. Vše cítím, řez, vpichy jehly. U zubaře totéž, 3 injekce a nic. Přítel po jedné jediné další půl den křivou a mrtvou pusu. Klasickou narkozu jsem měla před hodně lety na sále jsem se asi vzbudila a řvala (z vyprávění čekajících za mnou) naštěstí si nic z toho nepamatuju. A pak se nech očkovat neznámou látkou v nevyzkoušené vakcíně že.

26.11.2020 16:25

GAELLE napsal(a):
Mám to přesně stejně. žádný novokain, mezokain a další na mne prostě nefungují. Vše cítím, řez, vpichy jehly. U zubaře totéž, 3 injekce a nic. Přítel po jedné jediné další půl den křivou a mrtvou pusu. Klasickou narkozu jsem měla před hodně lety na sále jsem se asi vzbudila a řvala (z vyprávění čekajících za mnou) naštěstí si nic z toho nepamatuju. A pak se nech očkovat neznámou látkou v nevyzkoušené vakcíně že.

já teda pak necítím nic, ale ty injekce samotné považuju za strašlivě bolestivé a pokud si můžu vybrat, tak radši nic. jakože zubaři vrtej, ale hlavně nic nepíchej a tu ruku jsem si taky šila sama hlavně z toho důvodu, že jsem si představovala, jak mi tam budou chtít bodat lidokain.

26.11.2020 16:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

já teda pak necítím nic, ale ty injekce samotné považuju za strašlivě bolestivé a pokud si můžu vybrat, tak radši nic. jakože zubaři vrtej, ale hlavně nic nepíchej a tu ruku jsem si taky šila sama hlavně z toho důvodu, že jsem si představovala, jak mi tam budou chtít bodat lidokain.

Jo ty injekce bolestivé jsou, ale když i potom pořád cítíte, tak je to ještě horší .

U mě se jednalo o odstranění celé tkáně cca 10x10 cm. Nevím, jak se tomu říká odborně, prostě mi jakoby vzali kůži a zůstala mi tam díra, otevřená rána. A v tom se ještě šťourali a "vydlabovali"a čistili, to bych bez žádné injekce fakt nedala . Navíc už před operací je to samo o sobě hodně bolestivé, i na dotek.

Jo a předtím mi vlastně dali ještě takový ten oblbovák, jak vám má být po něm všechno jedno , jak se dává i před celkovou anestezií.

27.11.2020 05:47
fikovnice

XXX.XXX.135.207

marcelaamax napsal(a):

Vidíš, já to mám naopak. Mám poměrně hrůzu z CA = narkózy. Ani moc neumím vysvětlit proč. Už jsem ji zažila 6x, ale kdyby to šlo, radši bych ty zákroky měla v epidurálu nebo i cítila bolest. Navíc, jak už jsem někde psala, u poslední mé operace to árař přepískl s myorelaxací, respektive prostě chybně ukončoval vedení CA a já se probrala komplet lucidní....ale komplet paralyzovaná, včetně dechu. Nepopsatelně hrůzný zážitek!

Přidejte reakci

Přidat smajlík