Existuje doopravdy zlý pes?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2020 18:57
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

Dobrý večer přeji,
chtěla bych se zeptat na názory chovatelů, jestli existuje sám o sobě zlý pes. Pes kterému se nikdy nestalo nic špatného a ani "nepotřebuje" provokaci k tomu, aby zaútočil, prostě pes, který je tak nějak zlý od jak živa (jako některý lidé). Já tedy znám jenom DOOPRAVDY zlou kočku ... Na tuto myšlenku mě přivedl tento případ https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/pes-pokousal-zachranka-fakultni-nemocnice-hradec-kralove.A201126_085323_pardubice-zpravy_skn
Hlavně tedy ty komentáře na fb, buď jsou tam lidé, které by zakázali všechny psi, nebo naopak pejskaři, kteří hází vinu na holčičku nebo jejího tatínka, protože pejsek přeci bezdůvodně nezaútočí. Tady v tom případě bych se přikláněla k velký nezodpovědnosti a nezvládnutí psa jeho majitelkou, ale i tak by mě zajímaly Vaše postřehy.

27.11.2020 19:00
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Z toho usuzovat, že je zlý?
Dítě mělo smůlu na dva tupce a to byli lidi.

27.11.2020 19:05
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

Neneee, nemyslím si, že je to tento případ zrovna, spíš mě k tomuhle zamyšlení vedli ty lidi na fb.

27.11.2020 19:06
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Odkaz na FB?

Podle mně selhal jak člověk od psa, tak člověk od děcka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2020 19:10
27.11.2020 19:17
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Dík, ale prý je něco na FB?

27.11.2020 19:21
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

Pes byl údajně uvázaný před obchodem a tatínek procházel s dcerou kolem psa, který vypadal klidně, ale jak byli u něho, tak po holčičce skočil, prý je ta holčička z pejskařský rodiny, takže se ke zvířatům chovat umí a psa si ani nevšimli. Zkusím pohledat.

27.11.2020 19:24
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
vy byste teda prezidentka být nemohla
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3693384/pes-od-sousedu-me-kousnul?from-list=1#a3752054

Fakt si nebudu zakládat nový účet kvůli blbýmu jménu .
A taky neprojíždím všechny diskuze...

27.11.2020 19:36
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Díky.Mrknu se.
Přesto trvám na mém prvním příspěvku.

27.11.2020 19:39

Doopravdy "zlého" psa jsem znala jednoho, co opravdu bezdůvodně kousal...útočil a pak se zase choval normálně....byl to kdysi dávno zlatý kokršpaněl, nevím jestli s PP nebo bez, nakonec ho nechali majitelé utratit.

Mám pocit, že u těch zlatých kokrů se to občas vyskytlo...něco s genetikou??...nevím.

A myslím, že z některých psů vychová opravdu zlého psa majitel....v době, kdy jsem měla ovčandu...před třiceti lety, doufám, že dnes už se to nepraktikuje, jsem byla svědkem, kdy štěně NO bylo fyzicky trestáno vždy, když se nechalo pohladit od cizího člověka....prý aby z něho nevyrostl přátelský pes, ale pes tzv. ostrý.
Jak to dopadlo nevím, osobně jsem je neznala, ale myslím, že podobné praktiky můžou vést k tomu, že takový pes pak z obavy před trestem může kousnout každého, kdo se k němu přiblíží.

27.11.2020 19:40
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Já myslím , že ze sve podstaty není žádný pes zlý. Je zkažený chovatelem (bud bity, týraný nebo špatne vedeny a vychovaný)

Myslím, že stejně jako děti / lidi se nerodí vyloženě zlí. U každého zlého najdete nějaké trauma, špatnou vychovu a zlo prožite z dětství nebo nedostatek lásky 👎

Usuzovat z videa, médií nebo fb, když člověk není u toho nelze . Bývá to jednostranné

27.11.2020 19:47
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Odkaz na FB neotevřu.

27.11.2020 19:48

@sardullah Rage syndrom. ;-) Jsme se tady o tom někde bavily s Megí.

27.11.2020 19:51

Je to rage syndrom - syndrom vzteku. Dříve Cocker syndrom, od kokrů.
Dnes dost u nehlídaných chovů bull teriérů, může to být vlastně kdekoli, je to prostě nemoc. Měla jsem tu čest, ale viděla jsem začátek, takže jsem vcelku, jen trochu krve, ani se to nemuselo šít. Když jde takový postižený pes do člověka, tak do obličeje. Jako studie je to zajímavé.. ale .. hrůza.

27.11.2020 19:53

K těm zlým psům bych ještě dodala, že to nemusí být vysloveně zlý pes, ale něco takového, co já mám doma...bázlivka, který ale ví, že když udělá bububu, tak se k němu nikdo nepřiblíží......já s tím počítám a lidi mu tzv. držím od těla a nemáme problém, ale kdybych ho nechala přivázaného a někdo si ho šel pohladit....co pohladit, úplně by stačilo, kdyby k němu přišel a řekl "jéé ty js hezký pejsek" tak pak by zažil psa baskervillského kříženého s vlkodlakem v akci.......možná by nekousl, ale takové bububu by si nikdo za rámeček nedal....
Nevím, jak by se choval k malému dítěti, žádné v rodině nemáme, možná by to bylo ok, možná by to bylo ještě horší......ale opravdu bych nechtěla, aby jakékoliv dítě jeho "obranu" zažilo, nechci aby jakékoliv dítě mělo s pejskem tak ošklivý zážitek, tak ale kurňa se chovám tak, aby nejen můj pes nikoho neohrozil, ale ani nikoho nevystrašil...

27.11.2020 19:56

Je to rage syndrom - syndrom vzteku. Dříve Cocker syndrom, od kokrů.
Dnes dost u nehlídaných chovů bull teriérů, může to být vlastně kdekoli, je to prostě nemoc. Měla jsem tu čest, ale viděla jsem začátek, takže jsem vcelku, jen trochu krve, ani se to nemuselo šít. Když jde takový postižený pes do člověka, tak do obličeje. Jako studie je to zajímavé.. ale .. hrůza.

No já jsem z hlavy nevěděla a nechtělo se mi to hledat.....

27.11.2020 19:56

@sardullah Rage syndrom. ;-) Jsme se tady o tom někde bavily s Megí.

Promiňte, píši dlouho, mám zmrzlé ruce, zapomněla jsem, že je listopad :-)
Je to fakt hnus, ten pes o tom neví, je to jak párvteřinový záchvat, kousne i svého člověka, a v případě bulíků je to tragédie, ty čelisti jsou .. vrata .. a ten tlak.
Narazila jsem na to ještě u lidí - sham rage. Něco podobného jsem viděla v praxi. No to tu asi popisovat nebudu, viděla jsem to ve 12 letech a pamatuji si to přesně vteřinu po vteřině. Ee.

27.11.2020 20:01
Caty

XXX.XXX.51.50

Pes je šelma a ve většině případů byli dříve chováni právě proto, že dokáží být kousnout, plemena byla za tímto účelem šlechtěna a cvičena.
A třeba mí rodiče měli fenu jezevčíka, poslušnou, vycvičenou, která nesnášela děti tak do šesti let. Ani u chovatele ani u nás s žádným malým dítětem nikdy nepřišla do styku, věděli jsme určitě, že žádné dítě jí nikdy neublížilo, ale malé dítě jí nikdy nemohlo pohladit, nemohlo s ní být v místnosti, asi by opravdu natvrdo kousla.

27.11.2020 20:01

rapotacka11 napsal(a):
Odkaz na FB neotevřu.

Ono se to dlouho načítá.. a buďte ráda, to je pytel sr...šíleností. Zlatá ifauna :D
Myslím, že v základu jde o to, čí je to vina.
Jeden tábor tvrdí, že té holčičky, druhý - holčičky nebo tatínka, třetí (a to tak uvedla matka) - vyvraždit bojová plemena.
Takhle přesně ne, zkracuji.
Plácají tam, že pes za nic nemůže, hodně lidí by ho ale střelilo mezi oči, majiteli velkou pokutu,
a také je tam tak strašně moc špatně slovosledových vět
nebo co to má být, a chyb a ..
že se to nedá číst.

27.11.2020 20:14
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

rapotacka11 napsal(a):
Odkaz na FB neotevřu.

Tak Vám jsem hodím alespoň to "nejlepší" z obou táborů, jinak o majitelce podle mě i vypovídá dost to, že pejsek nebyl ani očkovaný na vzteklinu

27.11.2020 20:31

Promiňte, píši dlouho, mám zmrzlé ruce, zapomněla jsem, že je listopad :-)
Je to fakt hnus, ten pes o tom neví, je to jak párvteřinový záchvat, kousne i svého člověka, a v případě bulíků je to tragédie, ty čelisti jsou .. vrata .. a ten tlak.
Narazila jsem na to ještě u lidí - sham rage. Něco podobného jsem viděla v praxi. No to tu asi popisovat nebudu, viděla jsem to ve 12 letech a pamatuji si to přesně vteřinu po vteřině. Ee.

No je to hrozné, neumím si představit mít to doma - to je asi opravdu čekání na tragédii. Naštěstí alespoň ti kokři už jsou dnes celkem normální...

27.11.2020 22:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nečetla jsem odkazy, jen ještě k tomu psu. Mohl bezdůvodně zaútočit možná, jak už je tady zmiňováno...třeba z nějakého důvodu nesnášel malé děti, možná špatná zkušenost, uslyšel mluvit malé dítě a vyletěl po něm. Celkem si to dovedu představit.
A druhá věc...není pravda, že se nerodí zlé děti, to je velice naivní představa Někteří rodiče adoptovaných dětí by mohli vyprávět. Genetiku bohužel nepřechč.ješ

27.11.2020 22:14

lesnížínka napsal(a):
Nečetla jsem odkazy, jen ještě k tomu psu. Mohl bezdůvodně zaútočit možná, jak už je tady zmiňováno...třeba z nějakého důvodu nesnášel malé děti, možná špatná zkušenost, uslyšel mluvit malé dítě a vyletěl po něm. Celkem si to dovedu představit.
A druhá věc...není pravda, že se nerodí zlé děti, to je velice naivní představa Někteří rodiče adoptovaných dětí by mohli vyprávět. Genetiku bohužel nepřechč.ješ

Nejen adoptovaných. Před léty byl dokument - normální, běžná rodina, 3 děti, stejná výchova - a jeden z nich sociopat - kradl, ubližoval, zabil. Já tomu říkám chyba v softwaru, za kterou nikdo nemůže.

27.11.2020 22:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nejen adoptovaných. Před léty byl dokument - normální, běžná rodina, 3 děti, stejná výchova - a jeden z nich sociopat - kradl, ubližoval, zabil. Já tomu říkám chyba v softwaru, za kterou nikdo nemůže.

No nebo tak. Ale prostě není to jen růžové..

27.11.2020 22:43

Existuje gen zla. Násilí. Agresivity. A pak jsou věci, jako že se praštíte do hlavy, nebo na konci "rage" .. pes se do hlavy bouchá furt, my pak říkáme, že "nic se nestalo, oklepal se a běžel dál".
http://pfyziolmysl.upol.cz/?p=1948
No a tady se píše, že se to dá z hlavy vyndat :-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Limbick%C3%BD_syst%C3%A9m

neverend

28.11.2020 00:29
neverend

XXX.XXX.213.247

Samozřejmě že existují. Někdy jsou k tomu vedeni výchovou, někdy je to jen přizpůsobení se podmínkám a někdy se zkrátka už tak narodí s předpoklady k agresivitě. Na druhou stranu lidi jsou daleko větší bestie. Kam se hrabou psi.🙂

28.11.2020 09:51

"Stejná výchova" - je asi celkem normální, že každý dítě i v rámci jedný rodiny reaguje na stejnou výchovu jinak. Třeba jeden ze sourozenců hodnotí výchovu rodičů jako traumatickou, jiný jen o 2-3 roky mladší/starší ji hodnotí jako úplně v pohodě.
Tak si myslím, že když jedno z dětí vyjde jako sociopat a ostatní ne, nemusí vůbec jít o chybu "v dítěti", ale spíš kombinaci faktorů.

K otázce - k FB a danýmu příběhu se vyjadřovat nebudu - myslím, že může být pes, kterej je "doopravdy zlej", ale přitom k tomu má dobrý důvody, který se někdy dají rozklíčovat snáze, někdy hůře. Takže po tom rozklíčování se zjistí, že ho nikdo nevychoval, nebo ho někdo vychoval blbě, nebo se mu někdy něco stalo a proto tak reaguje, nebo z povahy plemene má takový reakce, nebo je to k tomu ještě magor, takže se nežádoucí reakce sčítají/násobí ... atd, milion souvislostí.
Takže my bysme třeba neřekli, že je doopravdy zlej... je to jako když mi kdysi někdo řekl, že můj pes není doopravdy agresivní, a on mi přitom po psech opravdu agresivně startoval :)

28.11.2020 10:43
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Psy potkáváme doslova na každém kroku
a lidi jsou v chápání psů
úplně totálně negramotní a to je dost hrůza.
Nemá to řešení
a k pokousání bude tedy docházet vesele dál
a všichni se budou divit a divit a divit.

28.11.2020 13:17

"Stejná výchova" - je asi celkem normální, že každý dítě i v rámci jedný rodiny reaguje na stejnou výchovu jinak. Třeba jeden ze sourozenců hodnotí výchovu rodičů jako traumatickou, jiný jen o 2-3 roky mladší/starší ji hodnotí jako úplně v pohodě.
Tak si myslím, že když jedno z dětí vyjde jako sociopat a ostatní ne, nemusí vůbec jít o chybu "v dítěti", ale spíš kombinaci faktorů.

K otázce - k FB a danýmu příběhu se vyjadřovat nebudu - myslím, že může být pes, kterej je "doopravdy zlej", ale přitom k tomu má dobrý důvody, který se někdy dají rozklíčovat snáze, někdy hůře. Takže po tom rozklíčování se zjistí, že ho nikdo nevychoval, nebo ho někdo vychoval blbě, nebo se mu někdy něco stalo a proto tak reaguje, nebo z povahy plemene má takový reakce, nebo je to k tomu ještě magor, takže se nežádoucí reakce sčítají/násobí ... atd, milion souvislostí.
Takže my bysme třeba neřekli, že je doopravdy zlej... je to jako když mi kdysi někdo řekl, že můj pes není doopravdy agresivní, a on mi přitom po psech opravdu agresivně startoval :)

Nejsem psycholog, ale sociopatie je, si myslím, vrozená, jako třeba autismus.

28.11.2020 17:16
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Nesouhlasim...
Lidi nejsou stroje a to co jeden vyhodnotí jako super výchovu je pro druhého traumatizujici a ubijející. Co platí a je příjemne jednomu není vůbec vhodné pro druhého.

Výchova deti (i psu)"by měla byt individuální .... S ohledem na potřeby, citění a emoce daného jedince.

To , že z jednoho vyroste hajzlík je souhra více faktoru, které se na tom podílely
Může v tom byt jak geneticka dispozice, vrozena psychicka vada, tak necitlivě a chybne vedena výchova.

Samozrejmě, výjimka potvrzuje pravidlo

28.11.2020 21:32

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Nesouhlasim...
Lidi nejsou stroje a to co jeden vyhodnotí jako super výchovu je pro druhého traumatizujici a ubijející. Co platí a je příjemne jednomu není vůbec vhodné pro druhého.

Výchova deti (i psu)"by měla byt individuální .... S ohledem na potřeby, citění a emoce daného jedince.

To , že z jednoho vyroste hajzlík je souhra více faktoru, které se na tom podílely
Může v tom byt jak geneticka dispozice, vrozena psychicka vada, tak necitlivě a chybne vedena výchova.

Samozrejmě, výjimka potvrzuje pravidlo

Ale tak úplně si neodporujeme - něco je prostě vrozené. A ano, výchovou můžeme hodně ovlivnit. Ale ne všechno - zase jsme zpátky u adoptovaných dětí, jak psala lesnížínka.

28.11.2020 21:57
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Ale tak úplně si neodporujeme - něco je prostě vrozené. A ano, výchovou můžeme hodně ovlivnit. Ale ne všechno - zase jsme zpátky u adoptovaných dětí, jak psala lesnížínka.

ještě k těm adoptovaným dětem... ty mají v sobě tolik traumatizujících zážitků z prvotní rodiny, že tam je výchovou pak hooodně těžké to napravit, až nemožné...a neznalý člověk to bez pomoci psychologa snad ani nemůže zvládnout...
ten člověk je zlomený a zničený od samého začátku ( mnohdy týraní, bití takových rozměrů, že si to ani nedokážeme představit, šikana, deptání a nezájem od rodičů, zanedbaná péče a už jen představa toho, že Vás vlastní rodiče nechtěli a zbavili se Vás, ve Vás budí dojem "že je s vámi něco špatně", když Vás ti nejbližší nemilovali :-( ti lidé s tím žijí celý život, neumí dát lásku, porozumění, maji v sobě pocit zloby a zármutku a to nemůže napáchat nic dobrého ... zlo plodí, vždy jen zlo

Je teorie, že i nenarozené dítě a malé nemluvně si toto trauma v sobě "zablokuje" - "někde vzadu" o tom ví, i když mozek to v rámci snahy o přežití uložil do nepaměti hodně hluboko.

Vím, to už jsem někde "výš" a někdo to považuje za nesmysly, ale já tomu věřím... tomu "nepopsanému listu"

28.11.2020 21:59
Terven

XXX.XXX.110.191

Ono se to dlouho načítá.. a buďte ráda, to je pytel sr...šíleností. Zlatá ifauna :D
Myslím, že v základu jde o to, čí je to vina.
Jeden tábor tvrdí, že té holčičky, druhý - holčičky nebo tatínka, třetí (a to tak uvedla matka) - vyvraždit bojová plemena.
Takhle přesně ne, zkracuji.
Plácají tam, že pes za nic nemůže, hodně lidí by ho ale střelilo mezi oči, majiteli velkou pokutu,
a také je tam tak strašně moc špatně slovosledových vět
nebo co to má být, a chyb a ..
že se to nedá číst.

Já jsem před pár dny četla jenom kousek těch komentářů a naprosto to nedávám, nemám na to...já vím, že na světě je i spousta debi.l.ů, ale dokud člověk neměl fb, tak s nima přišel do styku o dost míň

28.11.2020 22:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Já jsem před pár dny četla jenom kousek těch komentářů a naprosto to nedávám, nemám na to...já vím, že na světě je i spousta debi.l.ů, ale dokud člověk neměl fb, tak s nima přišel do styku o dost míň

A proto tam nejsem, nepotřebuju znát všechny

neverend

28.11.2020 22:15
neverend

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):

Ono ve skutečnosti by lidi neudělali ani desetinu toho co hlásají hrdinně na FB a jiných kanálech pro to určených. Oni by udělali? Nene, někdo má udělat.😀 Je to jako v hospodě, tam se taky do rána postaví kostel. Bohužel jen hubou.😀

28.11.2020 23:53
fikovnice

XXX.XXX.134.243

rapotacka11 napsal(a):
Odkaz na FB neotevřu.

Já jo...a buďte ráda, že Vy ne. Ta diskuze je plná nesmyslů a hejtů!

29.11.2020 00:01
fikovnice

XXX.XXX.134.243

Nejsem psycholog, ale sociopatie je, si myslím, vrozená, jako třeba autismus.

Může a nemusí. Hodně, opravdu hodně, dělá tzv. rané zranění... Proto se jeví, že adoptované děti jsou zlé. Ale ono jde o to, že se jim v tom nejpotřebnějším období nedostávalo lásky. A týká se to vlastně všech poruch osobnosti.

29.11.2020 00:02
fikovnice

XXX.XXX.134.243

RozaTonda-mopsi napsal(a):
ještě k těm adoptovaným dětem... ty mají v sobě tolik traumatizujících zážitků z prvotní rodiny, že tam je výchovou pak hooodně těžké to napravit, až nemožné...a neznalý člověk to bez pomoci psychologa snad ani nemůže zvládnout...
ten člověk je zlomený a zničený od samého začátku ( mnohdy týraní, bití takových rozměrů, že si to ani nedokážeme představit, šikana, deptání a nezájem od rodičů, zanedbaná péče a už jen představa toho, že Vás vlastní rodiče nechtěli a zbavili se Vás, ve Vás budí dojem "že je s vámi něco špatně", když Vás ti nejbližší nemilovali :-( ti lidé s tím žijí celý život, neumí dát lásku, porozumění, maji v sobě pocit zloby a zármutku a to nemůže napáchat nic dobrého ... zlo plodí, vždy jen zlo

Je teorie, že i nenarozené dítě a malé nemluvně si toto trauma v sobě "zablokuje" - "někde vzadu" o tom ví, i když mozek to v rámci snahy o přežití uložil do nepaměti hodně hluboko.

Vím, to už jsem někde "výš" a někdo to považuje za nesmysly, ale já tomu věřím... tomu "nepopsanému listu"

29.11.2020 12:53
Zoia

XXX.XXX.211.224

fikovnice napsal(a):
Může a nemusí. Hodně, opravdu hodně, dělá tzv. rané zranění... Proto se jeví, že adoptované děti jsou zlé. Ale ono jde o to, že se jim v tom nejpotřebnějším období nedostávalo lásky. A týká se to vlastně všech poruch osobnosti.

Přijde mi, že je tu v tom trochu guláš. Většina dětí jde do adopce (osvojení) do jednoho roku věku. Než se vyřeší právní záležitosti, jdou k dočasným pěstounům, kteří, co jsem měla možnost vidět, se o ně starají jako o svoje vlastní, o nedostatek lásky tam určitě nejde.
Jiná situace je s dětmi, které jsou rodičům z různých důvodů odebírány, ty důvody jsou většinou té povahy, že se to na těch dětech už podepíše, ale ty pak nejsou většinou právně volné a nejdou k adopci, ale do pěstounské péče- Do pěstounské péče jdou často i děti, které nejsou úplně zdravé, navzdory vžitému přesvědčení, že se vám při adopci pokusí narvat nějaké defektní dítě, je praxe taková, že je těžké takovéto děti do péče (jakékoliv) dostat i v případě, že o to sami z nějakého důvodu stojíte.

Jinak celkově si myslím, že je hrozně snadné něco svalit na blbé geny, když se dítě takzvaně "nepovede", tak je asi těžké ubránit se pocitu, že "moje krev" by něco takového neudělala. Je to prostě takový generální pardon, takže je to to, co se většinou akcentuje "on byl ale adoptovaný". Když něco udělá moje krev, tak už to tak snadné není, proto často lidi přijdou s nějakou teorií o předkovi ze třetího kolene, který "byl vlastně taky zlý a to dítě to má po něm".

29.11.2020 13:28

no

psychopatie se někde uvádí, že jde o nedostatečně vyvinutou oblast mozku, tedy záležitost vrozená a výchovou neovlivnitelná

sociopatie že jde o důsledek "života", ale objevuje se i slovo "dědičnost", někde dokonce výrazný vliv dědičnosti

29.11.2020 13:54

ZLO je čistě lidský koncept a navíc ani lidé se na jeho definici nemůžou úplně shodnout.

Aplikovat ten termín na jakékoliv zvíře je hloupé.

29.11.2020 14:04

ZLO je čistě lidský koncept a navíc ani lidé se na jeho definici nemůžou úplně shodnout.

Aplikovat ten termín na jakékoliv zvíře je hloupé.

Tak třeba bezdůvodně agresívní?

29.11.2020 14:42

To neexistuje. Buď je to vrozená nemoc; poškozený mozek, nebo má ten jedinec jaksi startovací povahu; stačí málo,
to, co okolí nemusí postřehnout, ale jemu stačilo.

29.11.2020 14:44
janaa

XXX.XXX.40.8

Jenže to u zvířete taky neplatí. Může být bezdůvodně agresivní z pohledu člověka. Ale zvíře samo o sobě pro agresi bude mít vždy důvod, byť může být třeba typu poškození mozku,nádoru atd. Bezdůvodně agresivní opravdu může být jen člověk, který si tím něco ventiluje, ale pokud by chtěl,dokázal by se ovládat nebo se léčil. Psychopatie u lidí je vrozená, poruchy chování se projevují od nejútlejšího věku,přesto se ne každý, kdo psychopatické rysy má, stane sériovým vrahem A opačně psychopaticky se dokáže chovat i člověk, který psychopatem není. U zvířat tohle neplatí,jednají instintivně, to, že se nám zdá, že tak jednají bezdůvodně je věc jiná. Mám ve smečce čubu, co se ve vteřině změní v kousavý monstrum a v další vteřině je z ní zase nejmilejší pejsek,co se omlouvá všem okolo,co to zase provedl.Z hlediska člověka bezdůvodná agrese k ostatním členům smečky, ve skutečnosti neumí ovládat a zvládat žádné emoce, takže je zkratovitým jednáním vyventiluje na jiném psovi (a je jedno, jestli je emoce negativní nebo pozitivní)

29.11.2020 14:47

Takový pes před obchodem vůbec nemusí být vadný kus. Třeba dostal příkaz hlídat, a to jsou pak někteří "mimo" - mihne se stín a skočí po tom. Styl "soustředím se". Jestli víte, jak to myslím. To je pes, jeho první reakce je tlama, někteří nevrčí. U lidí se nadává, pak fackuje, ale zas někteří určité levely vynechávají,
a to si myslím, že je "postižení".
Se praštili do hlavy, no.
Ne, ještě to mohli zdědit, mohlo se to stát ještě v břiše a tak.

neverend

29.11.2020 16:46
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak ale podle některých definic by i člověk co cpe heroin do dětí vlastně ani tak zlý, on jen potřebuje peníze a prací se nechce zdržovat.😀 Vlastně on k tomu měl i důvod.🙂 Lidi přeci také nejsou špatní a zlí bezdůvodně. Vždy tím něco získává. Ať už vlastní prospěch či jen potěšení že může. Stejně tak ten pes z toho vždy něco má.

29.11.2020 16:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak ví se, že bázlivost dědičná je a je to vada vylučující z chovu snad u většiny plemen. Nemůže být agresivita totéž? U bullů to nazýváme možná jinak, možná že: byli šlechtěni pro bojovnost....ale nic jak podporování agresivity v tom nevidím, takže po x generacích z toho bude ,,zlý pes". To může být i u jiných plemen, stačí když se scuknou dva jedinci takové povahy a už to jede.

29.11.2020 16:53

lesnížínka napsal(a):
Tak ví se, že bázlivost dědičná je a je to vada vylučující z chovu snad u většiny plemen. Nemůže být agresivita totéž? U bullů to nazýváme možná jinak, možná že: byli šlechtěni pro bojovnost....ale nic jak podporování agresivity v tom nevidím, takže po x generacích z toho bude ,,zlý pes". To může být i u jiných plemen, stačí když se scuknou dva jedinci takové povahy a už to jede.

Agresivní jedinec se vyřazuje z chovu. A to i ten bojový. Tedy mělo by to tak být. Pletete si agresivitu s.. Ti psi mají bojovat "na povel" a ne jako debullové na ulici :-) Normální pes ostatním nic nedělá.
Ale jsou rychlejší psi (dřív se nechají vyprovokovat, vystartují), to jsou tito bojoví a
obecně teriéři, na lidi zas vyskakují ovčáci. Takoví pastevci ale tak citliví nejsou,
zas - obecně čím větší pes, tím pomalejší nerv. systém.
Cca každý pes by měl své schopnosti ovládat - to je na člověku.
Se pochválím.. včera jsem taky jednou vydala povel a dokonce správný!
Čekej, míček, ke mně. A nešla zabít kočku. Dobrý, ne :-)

Jinak jo, agresivita je dědičná, jmenuje se to gen zla, já to myslela vážně, dokonce se na tom staví obhajoba vrahů atd.

29.11.2020 19:45
TyVed

XXX.XXX.36.12

Agresivní jedinec se vyřazuje z chovu. A to i ten bojový. Tedy mělo by to tak být. Pletete si agresivitu s.. Ti psi mají bojovat "na povel" a ne jako debullové na ulici :-) Normální pes ostatním nic nedělá.
Ale jsou rychlejší psi (dřív se nechají vyprovokovat, vystartují), to jsou tito bojoví a
obecně teriéři, na lidi zas vyskakují ovčáci. Takoví pastevci ale tak citliví nejsou,
zas - obecně čím větší pes, tím pomalejší nerv. systém.
Cca každý pes by měl své schopnosti ovládat - to je na člověku.
Se pochválím.. včera jsem taky jednou vydala povel a dokonce správný!
Čekej, míček, ke mně. A nešla zabít kočku. Dobrý, ne :-)

Jinak jo, agresivita je dědičná, jmenuje se to gen zla, já to myslela vážně, dokonce se na tom staví obhajoba vrahů atd.

Já tedy nevím, ale s tou pomalostí a necitlivostí pastevců bych byl hodně opatrný. Ano, pastevec má mít pevné nervy, ale na správný podnět vystartuje okamžitě a té pomalosti velkého psa si nestihnete ani všimnout.

29.11.2020 20:06

TyVed napsal(a):
Já tedy nevím, ale s tou pomalostí a necitlivostí pastevců bych byl hodně opatrný. Ano, pastevec má mít pevné nervy, ale na správný podnět vystartuje okamžitě a té pomalosti velkého psa si nestihnete ani všimnout.

Fakt jako teriér?
Nebo kousne cokoli, co před ním mává rukou, utíká, je malé jako zajíc,...?
Větší pes je rozvážnější. Ani 10 majitelů pastevců mě o opaku nepřesvědčí.
Podnět - lupič - tj. trochu něco jiného ;-)

29.11.2020 20:11
fikovnice

XXX.XXX.55.3

Zoia napsal(a):
Přijde mi, že je tu v tom trochu guláš. Většina dětí jde do adopce (osvojení) do jednoho roku věku. Než se vyřeší právní záležitosti, jdou k dočasným pěstounům, kteří, co jsem měla možnost vidět, se o ně starají jako o svoje vlastní, o nedostatek lásky tam určitě nejde.
Jiná situace je s dětmi, které jsou rodičům z různých důvodů odebírány, ty důvody jsou většinou té povahy, že se to na těch dětech už podepíše, ale ty pak nejsou většinou právně volné a nejdou k adopci, ale do pěstounské péče- Do pěstounské péče jdou často i děti, které nejsou úplně zdravé, navzdory vžitému přesvědčení, že se vám při adopci pokusí narvat nějaké defektní dítě, je praxe taková, že je těžké takovéto děti do péče (jakékoliv) dostat i v případě, že o to sami z nějakého důvodu stojíte.

Jinak celkově si myslím, že je hrozně snadné něco svalit na blbé geny, když se dítě takzvaně "nepovede", tak je asi těžké ubránit se pocitu, že "moje krev" by něco takového neudělala. Je to prostě takový generální pardon, takže je to to, co se většinou akcentuje "on byl ale adoptovaný". Když něco udělá moje krev, tak už to tak snadné není, proto často lidi přijdou s nějakou teorií o předkovi ze třetího kolene, který "byl vlastně taky zlý a to dítě to má po něm".

No, zrovna já na geny nic nesvádím...
Psala jsem o raném zranění. Ještě i dnes si řada lidí myslí, že novorozeně potřebuje jen pít mléko a vyměšovat. Ale ono je to asi nejvulnerabilnější období pro založení pozdějších nejrůznějších obtíží (PAS, osobnostní poruchy, depresivní poruchy, atd. atd.). A ten problém je - nedostatek lásky. Pěstouni jsou fajn a věřím, že většina dává dítěti právě i tu lásku. Ale jde o to, aby se to dítě dostalo k pěstounům (nebo adoptivním rodičům) co možná nejdříve, ideálně ihned po narození. To je však mnohdy nerealizovatelné, ať už z důvodů legislativních nebo jiných...

Bohužel bych mohla vyprávět... Když jsem se narodila, mojí mamince se "něco" stalo, pravděpodobně mozková mrtvice po císaři - ochrnula, oslepla, byla ihned převezena na specializované pracoviště. No a já jsem byla ponechána/odložena v porodnici - jen díky konexím jsem nešla rovnou do kojeňáku... Nevím, jak dlouho jsem tam byla, jen vím, že po nějaké době primář telefonoval mému tátovi, že si MUSÍ nějak zařídit péči o mě a vzít si mě domů, protože jsem začala být totálně apatická.

Máma se z toho nakonec dostala, i když s určitými doživotními následky.

29.11.2020 20:15
fikovnice

XXX.XXX.55.3

no

psychopatie se někde uvádí, že jde o nedostatečně vyvinutou oblast mozku, tedy záležitost vrozená a výchovou neovlivnitelná

sociopatie že jde o důsledek "života", ale objevuje se i slovo "dědičnost", někde dokonce výrazný vliv dědičnosti

S tímto nesouhlasím.
Psychopatie aneb poruchy osobnosti jsou/mohou být zčásti zděděny, ale výchova a zázemí dítěte v tom nejranějším věku hrají přinejmenším stejnou roli.

29.11.2020 20:26

fikovnice napsal(a):
S tímto nesouhlasím.
Psychopatie aneb poruchy osobnosti jsou/mohou být zčásti zděděny, ale výchova a zázemí dítěte v tom nejranějším věku hrají přinejmenším stejnou roli.

Anebo obě oboje ;-) Však se na tom nějak ještě neshodli. Já jo:
Psychopatie je vrozená, sociopatie ne. Socio.. protože to je ta socializace, že. "Jsem vysoce funkční sociopat" :-)
Znám holku, kterou si adoptovali v.. hned rychle (známosti). Hodní, slušní, chytří,... lidé. Ani nerozmazlovali, ani netrápili,... a co to je za fracka teď.. a druhý případ - člověk, co zažil od narození to nejhorší chování - a je hrozně hodný. I když.. nás může ještě klidně všecky zmasakrovat, že, no ale..
Taková "maličkost", vezměte si, kdybyste posbírala, sesumírovala všecky zlé zkušenosti, např. Vás 115x někdo ztloukl, budete teď tlouct lidi, nebo zvířátka,..
nebo jste se narodila s "pevnou vůlí" a řeknete si - ne, jsem dobrý člověk, nebudu si to na nikom ..
Takže si myslím, že výchovou se mohou akorát posílit/potlačit projevy.

29.11.2020 20:30

tak ono nejde o souhlas či nesouhlas kohokoliv, ale o to, zda existuje nějaká jednoznačná a obecně uznávaná definice

a, fíkovnice, skoro se mi zdá, že jsi pominula, že píši o psychopatii A sociopatii, přičemž obojí = porucha osobnosti

29.11.2020 20:55
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Už teď (po převratu), jsem slyšela v rádiu vyprávět chlapíka
z našeho okresu, podnikal, velmi se mu dařilo, hovořil klidně,
příjemně. Měl ženu a děti, + rozhodli se adoptovat 2 cikáňata.
Umožnili jim vzdělání, cestování, dali jim co mohli - nejen materiálno.
Konečný výsledek? Nic moc.
Řekl, že toho nelituje, ale podruhé by to neudělal.
Geny jsou holt geny.
I když znám případ, že se takové dítě vyvedlo.

29.11.2020 20:58
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

tak ono nejde o souhlas či nesouhlas kohokoliv, ale o to, zda existuje nějaká jednoznačná a obecně uznávaná definice

a, fíkovnice, skoro se mi zdá, že jsi pominula, že píši o psychopatii A sociopatii, přičemž obojí = porucha osobnosti

Věnoval se tomu F. Koukolík.
Uměl to podat a vysvětlit i laikům.

29.11.2020 21:31

fikovnice napsal(a):
S tímto nesouhlasím.

Já výjimečně nesouhlasím s vámi. Někdy geny nepřebiješ. Škoda, že nepřispívá praktický psycholog. Mohl by nás rozsoudit.

neverend

30.11.2020 01:03
neverend

XXX.XXX.213.247

Já výjimečně nesouhlasím s vámi. Někdy geny nepřebiješ. Škoda, že nepřispívá praktický psycholog. Mohl by nás rozsoudit.

A psychopat originál by Vám nestačil? 😀😀 Nedávno jsem o tom viděl dokument kdy odborníci v USA provedli dlouhodobý výzkum kolem této "poruchy". Výsledek? Jsou všude ve vysokých postech, vedoucích funkcích, lidi co neznají strach a bez výčitek šplhají přes druhé i za cenu zničení toho druhého. Díky tomu že nemají strach a bez mrknutí oka udělají to čeho by se bál obyč. člověk jen při pomyšlení jsou schopni relativně hrdinských činů. Také bývají nadprůměrně inteligentní a vlastně takové lidi dnešní doba vyzdvihuje a žádá.🙂 Čili jestli je to vada či vlastnost je asi diskutabilní. Možná každá odlišnost by se pak dala nazvat poruchou. Každopádně psychopatie se dá změřit. Ovšem možná by se dala měřit třeba naivita nebo další lidské vlastnosti, ale to zatím neumíme.

30.11.2020 08:18
janaa

XXX.XXX.40.8

Ono nejde o přebití genů. U psychopatů se poruchy v chování projevují od dětství, neříkám se jim psychopatie, ale psychopatické rysy osobnosti. Při dobré konstalaci se s nimi dá pracovat a eliminovat jejich rozvoj. Jenže u většiny těch, kteří vyrostou do násilnických typů, jsou podmínky vývoje takové, že by ohrozily i naprosto zdravou osobnost. Btw samotný pojem psychopatie je laický a psychologové ho neradi používají, protože zahrnuje sto a jednu poruchu osobnosti. Btw třeba o Trumpovi se ví, že byl jako psychopatická osobnost a narcista diagnostikován a kam to dotáhl

30.11.2020 08:19
janaa

XXX.XXX.40.8

neverend napsal(a):
A psychopat originál by Vám nestačil? 😀😀 Nedávno jsem o tom viděl dokument kdy odborníci v USA provedli dlouhodobý výzkum kolem této "poruchy". Výsledek? Jsou všude ve vysokých postech, vedoucích funkcích, lidi co neznají strach a bez výčitek šplhají přes druhé i za cenu zničení toho druhého. Díky tomu že nemají strach a bez mrknutí oka udělají to čeho by se bál obyč. člověk jen při pomyšlení jsou schopni relativně hrdinských činů. Také bývají nadprůměrně inteligentní a vlastně takové lidi dnešní doba vyzdvihuje a žádá.🙂 Čili jestli je to vada či vlastnost je asi diskutabilní. Možná každá odlišnost by se pak dala nazvat poruchou. Každopádně psychopatie se dá změřit. Ovšem možná by se dala měřit třeba naivita nebo další lidské vlastnosti, ale to zatím neumíme.

Nebývají nadprůměrně inteigentní,to je pověra. Jsou mezi nimi jak jedinci s nadprůměrnou,tak podprůměrnou inteligencí,stejně jako v jiné populaci

30.11.2020 09:34
fikovnice

XXX.XXX.55.104

Tak ono když zůstaneme u těch definic, tak termín psychopatie se dnes už nemá používat; jde o poruchu osobnosti a je to nadřazený pojem všem těm -patiím (které se nemají používat ).

30.11.2020 09:35
fikovnice

XXX.XXX.55.104

Jeden z mých nejbližších lidí (téměř na úrovni rodiny) byla řadu desetiletí uznávaná klinická psycholožka!
Bohužel již zemřela...

30.11.2020 12:42
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

Já si třeba nemyslím, že z "hodného" člověka se jen tak může stát "zlý", prostě si myslím, že to nějak musí mít v sobě. Například moje matka má schizofrenii a nejvíc jí hráblo a začala mě tlouct, když jsem byla v tom nejhorším věku (ale i když jsem byla malá, tak mi třeba při nějakým záchvatu zabila přede mnou mého mazlíka) a já si prostě nemyslím, že by to mohlo ze mě udělat horšího člověka, jen to prohloubilo jen ty vlastnosti, který už jsem měla (jsem velký introvert). Další příklad je můj přítel, rané dětství nic moc, kvůli svému nevlastnímu otci si z něho odnesl poruchu osobnosti, ale prostě na něm vidím, že i tak to prohloubilo pouze jeho vlastnosti (hlavně všechny jeho nejistoty). Vím, že to zní teď krátkozrace, protože každý funguje jinak, ale prostě si nemyslím, že to tak funguje... Jsem takový ten typ, co v lidech evokuje důvěru a tak jsem slyšela hodně příběhů lidí, který to měli život mnohonásobně horší než já, mohla bych tu dávat další a další příklady a nikdy jsem nezpozorovala, že by se změnila povaha tý osoby, ano ty lidi byli v mnoha případech nešťastný, uzavřený, nedůvěrivý třeba i k ostatním protivný, nechovali se k ostatním hezky, ale skutečně zlý nebyli. Na druhou stranu, když si vezmu nevlastního otce mého přítele, ten pochází z bohaté rodiny jako jedináček byl rozmazlovaný, když potkal mámu přítele, dělal přítelovi toho nejlepšího tatíka, do tý doby než se mu narodilo jeho dítě a měl jeho matku pojištěnou, pak úplně otočil. Když chtěl jít za nima, vyhodil ho, ať táhne do pokoje (7 LETÝ DÍTĚ!), prostě byl a stále je na něj fakt zlej.

Nesouhlasím s tím, že zvíře se chová pouze pudově. Možná v přírodě, ale přeci každý pes má svojí osobnost, a když si domů přinesete dvě štěňata ze stejného vrhu, dáte jim stejně lásky a péče, stejný výcvik a výchovu, tak to přeci neznamená, že budou reagovat ve všech situacích stejně. Může se stát, že jedno bude miláček a druhý bude třeba bázlivý. Kdyby agrese byla vždy něčím podmíněná a pes k ní měl vždy důvod, proč by to byla vlastnost vylučující z chovu?

Na sociopatii a psychopatii se můžu poptat přítele, studuje obor který se dost prolíná s psychologií a je do ní nadšenec.

30.11.2020 12:42

janaa napsal(a):
Ono nejde o přebití genů. U psychopatů se poruchy v chování projevují od dětství, neříkám se jim psychopatie, ale psychopatické rysy osobnosti. Při dobré konstalaci se s nimi dá pracovat a eliminovat jejich rozvoj. Jenže u většiny těch, kteří vyrostou do násilnických typů, jsou podmínky vývoje takové, že by ohrozily i naprosto zdravou osobnost. Btw samotný pojem psychopatie je laický a psychologové ho neradi používají, protože zahrnuje sto a jednu poruchu osobnosti. Btw třeba o Trumpovi se ví, že byl jako psychopatická osobnost a narcista diagnostikován a kam to dotáhl

Právě proto to dotáhl tak daleko. Nemá žádné ohledy a je mu jedno, co si o něm ostatní myslí.

30.11.2020 12:53
janaa

XXX.XXX.40.8

Právě proto to dotáhl tak daleko. Nemá žádné ohledy a je mu jedno, co si o něm ostatní myslí.

Tak co si budeme povídat, v politice se to psychiatrickejma diagnozama jen hemží

30.11.2020 13:12

"Nesouhlasím s tím, že zvíře se chová pouze pudově. Možná v přírodě, ale přeci každý pes má svojí osobnost, a když si domů přinesete dvě štěňata ze stejného vrhu, dáte jim stejně lásky a péče, stejný výcvik a výchovu, tak to přeci neznamená, že budou reagovat ve všech situacích stejně. Může se stát, že jedno bude miláček a druhý bude třeba bázlivý. Kdyby agrese byla vždy něčím podmíněná a pes k ní měl vždy důvod, proč by to byla vlastnost vylučující z chovu?"

tady mícháš dohromady různé věci
pes jedná pudově, tečka
pes má nějakou svou povahu, nervovou soustavu, vrozené, tečka
pud ho nutí se nějak chovat, jak to chování vypadá konkrétně a v jaké je míře (kvalitativně a kvantitativně) se odvíjí od povahy/NS + do toho vstupují zkušenosti získané, neb ta zviřátka jsou schopna se učit.

"Kdyby agrese byla vždy něčím podmíněná a pes k ní měl vždy důvod, proč by to byla vlastnost vylučující z chovu?"
to, že má PES důvod (subjektivní záležitost) neznamená, že je to agrese "normální", "objektivní" či až "žádoucí"
pes by měl být povahy vyrovnané, ba sangvinické
a to je přesně to, co by měla řešit bonitace, neboli "schválení či zamítnutí psu být rodičem"
bonitace by (krom specifických pudů dle plemene) měla určit typ nervové soustavy a choleriky či melancholiky nepouštět do chovu (ty extra, pokud to bonitační komise pozná.... )
protože takoví jsou mimo standard a život s nimi je těžký až přetěžký

30.11.2020 14:11
lopatanasnih

XXX.XXX.245.20

Dobře, tohle zní logicky uznávám . Ale právě to, že ta agrese není "normální, objektivní...", tak to může být právě to, že je ten pes pro někoho "zlý". Uznávám asi jsem to blbě napsala\nazvala.

30.11.2020 16:55

janaa napsal(a):
Tak co si budeme povídat, v politice se to psychiatrickejma diagnozama jen hemží

Stačí se podívat na naši politickou scénu, že?

30.11.2020 16:56

tak to může být právě to, že je ten pes pro někoho zlý

Ne. Je pro všechny zlý. Agrese je násilí. Pes vypadá jinak, když kouše a vrčí při hře,
než když útočí na nebezpečí.

Agrese není normální projev.

Normální je bránit se, bránit zdroj, páníčka, majetek.
Startovat na cokoli, co se pohne = agresivní jedinec, přesněji - provádí afektivní agresi, reaktivní.
Na rozdíl od člověka PES neumí ten druhý druh - plánovat.

30.11.2020 19:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Doopravdy "zlého" psa jsem znala jednoho, co opravdu bezdůvodně kousal...útočil a pak se zase choval normálně....byl to kdysi dávno zlatý kokršpaněl, nevím jestli s PP nebo bez, nakonec ho nechali majitelé utratit.

Mám pocit, že u těch zlatých kokrů se to občas vyskytlo...něco s genetikou??...nevím.

A myslím, že z některých psů vychová opravdu zlého psa majitel....v době, kdy jsem měla ovčandu...před třiceti lety, doufám, že dnes už se to nepraktikuje, jsem byla svědkem, kdy štěně NO bylo fyzicky trestáno vždy, když se nechalo pohladit od cizího člověka....prý aby z něho nevyrostl přátelský pes, ale pes tzv. ostrý.
Jak to dopadlo nevím, osobně jsem je neznala, ale myslím, že podobné praktiky můžou vést k tomu, že takový pes pak z obavy před trestem může kousnout každého, kdo se k němu přiblíží.

Něco podobného jsme doma měli když jsem byla dítě. Akorát že to byl jezevčík x český fousek. Zpočátku byl docela normální, postupně se začal přidávat strach z bouřek, ze sekačky, z hluku... A začal být docela nevrlý i na nás na děti. Prostě jakoby mu hráblo, byl nepředvídatelný. Nejdřív nás třeba nadšeně hlídal a hodinu na to na nás vrčel s vyceněnými zuby a nechtěl nás pustit domů... Nikdo mu neubližoval, nebyl týraný... Tenkrát se pes nechal utratit, protože už mu nikdo nevěřil, že neublíží dětem...

Ale to byl podle mě pes nemocný. A teď k tomu zlému jako takovému. Ono já bych asi dodala, že pod pojmem zlý pes si taky každý představí něco jiného. Docela často se setkávám s názorem, že pes se musí nechat hladit od každého člověka, za jakékoli situace, nikdy nesmí dát najevo, že se mu to nelíbí - a to je pes hodný. Pak už ale stačí třeba pokud pes hlídá a už je to zlý pes.

Takže odpovědět na takovou otázku je docela oříšek. Určitě existuje spousta psů, kteří mají prostě v genech, že jsou hlídači, nemusí cizí lidi a není to nijak ovlivněno výchovou a přístupem člověka. Jenže nevím, zda by se takoví psi měli nazývat vyloženě zlými. A pokud ano, tak mám taky jednoho zlého psa, který opravdu ostře hlídá (bohužel jsem se přesvědčila, že v takovém případě nemám problém kousnout) a prostě nemá rád cizí lidi. Nicméně na tom psovi to normálně nikdo nepozná, když nás třeba potká venku. Chová se úplně normálně, je naučený lidi ignorovat a vlastně jsem to ani nemusela moc učit (narozdíl od feny, která lidi miluje), protože jeho od štěněte lidi nezajímali. Je schopný normálně fungovat v nacpaném MHD, v resturaci, v centru města atd., neřeší nějaké letmé dotyky nebo tak. Řešil by až v případě, že by se k němu někdo rovnou přiřítil a začal po něm šmatlat (případně po mě). Tam kde jsou lidi chodí vždy s košem... Sice pes nikdy týraný nebyl, nemá žádné vyloženě špatné zkušenosti, ale je po matce, která byla hooodně týraná a hooodně labilní a myslím ,že to hraje taky velkou roli. Doma je to největší mazel na světě a nechá si líbit cokoli.

Myslím, že to fakt může být dané geneticky bez toho, aniž by za to mohla výchova nebo přístup člověka. Ale taky to může být přesně naopak, že pes je po vyrovnaných a přátelských rodičích, ale zkazí ho člověk.

30.11.2020 19:59

pod pojmem zlý pes si taky každý představí něco jiného

O mém psu si 5 lidí myslí, že je největší zlatíčko na světě...já, manžel, naše dvě děti a moje máma....jsme také jediní lidé, se kterými se pomazlí, nechá se pohladit.....zbytek světa a hlavně lidi, kteří udělali tu "chybu", že v nestřeženém okamžiku (já to neuhlídala) nečekaně na psa promluvili.....ti všichni si myslí, že mám zlého agresivního magora......ono se pak špatně vysvětluje člověku, který rozdýchává infarkt ..."já se omlouvám, ale on se vás bojí"

Proto vůbec neberu v potaz vztah jakéhokoliv psa k cizím lidem a jako měřítko beru vztah s hodným páníčkem.....je na něj pes hodný???....tak potom je to HODNÝ PES....pokud mám vůči svému psu svědomí čisté a přesto mě můj vlastní pes pokouše, napadne, tak je to zlý pes.
(samozřejmě předpoklad je, že nejsem úplný pejskařský játro a že svému psu rozumím, že si věříme a že jsem neudělala nic, čím bych si pokousání "zasloužila")

30.11.2020 21:39

Tady je zrovinka nějaký blábol, druhý odstavec nechápu a poté jsem se ztratila (radši, protože podle mě je to geny - naprosto přesně vím, kdo za to může u mé dcery, a já to nejsem!):
https://www.novinky.cz/zena/deti/clanek/nevhodne-zpusoby-chovani-ktere-sve-deti-ucime-40343319

"je na něj pes hodný???....tak potom je to HODNÝ PES"
Přesně tak!

Přidejte reakci

Přidat smajlík