čivava dlouhosrstá s PP fenka

Prodám Čivavu - Chovatelská stanice nabízí k odběru od 5.4. fenečku čivavy...
22000 KčHanka_čivava
XXX.XXX.86.38
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme doma půlroční miminko a náš čivavák od té doby začal značkovat. Což chápu jako reakci na změnu, ale v poslední době je to čím dál horší. Je jedno, jestli chodíme na procházky, hrajeme si nebo se mu jakkoli věnujeme. I po delší procházce prostě doma zvedne nohu a je schopný to udělat i 10x denně. Když ho u toho nachytám tak se začne zlobit a vrčet. Veterináři radí kastraci, ale toho se bojím. Měli jste někdo podobný problém a dal se vyřešit? Děkuji moc za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kastrace nepomůže.
to jste mu to půl roku tolerovala?
Bylo by bývalo lepší mu to zatrhnout hned na začátku. Když mu to půl roku procházelo, bude s tím teď trochu víc práce...
Kastrace vám toto bohužel nevypne. Chce to psa nenápadně, ale důsledně sledovat, a jakmile vidíte, že se chystá k akci, okamžitě ho vyveďte ven. Nejlépe za vodítko, které bude tahat pořád za sebou - tím se vyhnete nepříjemné manipulaci, při které by se po vás třeba mohl ohnat. Pejska bych nijak netrestala, maximálně pronést nějakou nesouhlasnou větu.
Měla byste takhle zachytit ideálně všechny případy, kdy se pokusí doma čůrat. Tím, že ho u toho vyrušíte a budete vyvádět ven, by si měl po čase uvědomit, že doma na to prostě není klid.
No já to teda na rozdíl od vás nechápu. Představte si, že by začal takhle značkovat pes německé dogy. Chápala byste to? Těžko, že.
Vy jste ho nezarazila hned, jak jste to zjistila poprvé? Půl roku už značkuje doma? Nemám malého psa (a tohle mne utvrzuje, že nikdy mít nebudu), a pes mi nikdy doma neznačkoval. Kdyby to jednou zkusil, tak dostane takovou čočku, že by to podruhé už neudělal. A tím nemyslím, že bych ho zbila, aby to nebylo špatně pochopeno.
Kastrace nepomůže, jedině výchova. Byl by to ale pohodlný způsob, že? To by byl reklamní slogan - "Všechny problémy se psem vyřeší kastrace!"
napsal(a):
Bylo by bývalo lepší mu to zatrhnout hned na začátku. Když mu to půl roku procházelo, bude s tím teď trochu víc práce...
Kastrace vám toto bohužel nevypne. Chce to psa nenápadně, ale důsledně sledovat, a jakmile vidíte, že se chystá k akci, okamžitě ho vyveďte ven. Nejlépe za vodítko, které bude tahat pořád za sebou - tím se vyhnete nepříjemné manipulaci, při které by se po vás třeba mohl ohnat. Pejska bych nijak netrestala, maximálně pronést nějakou nesouhlasnou větu.
Měla byste takhle zachytit ideálně všechny případy, kdy se pokusí doma čůrat. Tím, že ho u toho vyrušíte a budete vyvádět ven, by si měl po čase uvědomit, že doma na to prostě není klid.
Já bych mu tedy dala velmi silně najevo, že je to nežádoucí chování. To není běžná nečistotnost u štěněte, ale reakce na to, že už mu není věnována taková pozornost, jak před narozením dítěte, tedy důsledek žárlivosti. Víme, jak to chodí - slečna nebo pár si pořídí čivavu, kterou mají jako dítě - ťuťu, ňuňu, žvatlání, rozmazlování. A pak se narodí dítě a pes je odsunut na druhou kolej a s tím se neumí vyrovnat. Jako starší sourozenec. Starší dítě taky začne leckdy víc zlobit, když do rodiny přibude mimino.
důsledně sledovat, a jakmile vidíte
Opravdu by nemohla v tu dobu dělat VŮBEC NIC,
jen sledovat. Ten pes to udělá doslova
ve zlomku vteřiny.Zkuste
https://search.seznam.cz/?q=proti%C4%8D%C5%AFrac%C3%AD+p%C3%A1s+pro+psy&oq=proti%C4%8D%C5%AFrac%C3%AD&aq=0&sourceid=szn-HP&thru=sug&su=kc&sgId=Tm9uZSAxNjA3NTAzNzk4LjA4Mg%3D%3D
napsal(a):
Já bych mu tedy dala velmi silně najevo, že je to nežádoucí chování. To není běžná nečistotnost u štěněte, ale reakce na to, že už mu není věnována taková pozornost, jak před narozením dítěte, tedy důsledek žárlivosti. Víme, jak to chodí - slečna nebo pár si pořídí čivavu, kterou mají jako dítě - ťuťu, ňuňu, žvatlání, rozmazlování. A pak se narodí dítě a pes je odsunut na druhou kolej a s tím se neumí vyrovnat. Jako starší sourozenec. Starší dítě taky začne leckdy víc zlobit, když do rodiny přibude mimino.
Já bych to udělala taky tak, ale v případě, že by to bylo před tím půl rokem.
Teď mu něco půl roku prochází a najednou za to dostane čočku... Nevíme, jaký jsou tam vztahy, tak bych radši psa nemátla a začala bych s tím v tichosti. Pokud bych takhle dva tři dny poctivě hlídala a věděla bych, že jsem fakt důsledná, tak pak ano, pak už by si pejsek klidně něco vyslechl.
"Ten pes to udělá doslova ve zlomku vteřiny"
Paní se holt bude muset stát odborníkem na sledování psa a zpozorování příznaků, že se chystá akce. Ale určitě je to super výmluva, proč to nedělat a radši hledat instantní řešení :)
napsal(a):
Teď mu něco půl roku prochází a najednou za to dostane čočku... Nevíme, jaký jsou tam vztahy, tak bych radši psa nemátla a začala bych s tím v tichosti. Pokud bych takhle dva tři dny poctivě hlídala a věděla bych, že jsem fakt důsledná, tak pak ano, pak už by si pejsek klidně něco vyslechl.
Vůbec si nedovedu představit mít půl roku prochcaný byt a v tom žít a mít mimino. Za chvíli začne dítě lézt, tak se bude popelit v moči. Bezva vyhlídka.
napsal(a):
Třeba ho naopak mate ta nejednoznačná reakce, a při jasném ohrazení se by se mu rozsvítilo...
napsal(a):
Vůbec si nedovedu představit mít půl roku prochcaný byt a v tom žít a mít mimino. Za chvíli začne dítě lézt, tak se bude popelit v moči. Bezva vyhlídka.
Taky si to nedovedu představit :)
Nikdy jsem takovou věc nezkoušela napravovat, ale myslím si, že s důsledným a jednoznačným přístupem by to mohlo být do pár dní vyřešené....
napsal(a):
Třeba ho naopak mate ta nejednoznačná reakce, a při jasném ohrazení se by se mu rozsvítilo...
Pro mě je spíš otázka, jestli by paní to jasné ohrazení dokázala provést včas. Protože jestli to nedokázala vyřešit doteďka a přitom píše, že psa hubuje, s největší pravděpodobností ho hubuje příliš pozdě, takže tomu pes stejně nerozumí. Což dává najevo vrčením. Takže i kdyby ho vyhubovala víc, dala mu čočku či kdovíco jinýho, a udělala by to stejně "nevčas" jako doteď, pochybuju o účinnosti.
Zadavatelka o hubování nic nepíše. Píše, že když ho nachytá, začne se pes zlobit a vrčet. O tom, jakým způsobem reaguje ona, ale nepadlo ani slovo...Naopak píše, že značkování chápe jako reakci na změnu - a v tom já vidím kámen úrazu. V tom pochopení.
Edit: Přidávám inspirační video. 🤣
https://m.youtube.com/watch?v=fBziSx7RtqY
Zadavatelka na to asi šla pozitivně korektně, možná i psychologicky.
Já jsem na to šla rázně a trvalo mi to den.
Psa jsem si pořídila, bylo mu přes rok a přesně šestý den
u nás začal. No a ten den s tím taky přestal.
Byla to POSEDLOST, číhal snad, kdy mrknu a neuvidím...
Využil opravdu i zlomek vteřiny. Nemohla jsem si ani
zalít kafe. Když jsem ho nemohla sledovat, musel počkat venku.
Osobně jsem se s něčím takovým nikdy předtím nesetkala.
Pochybuji, že má zadavatelka s děckem možnost, takhle DŮSLEDNĚ
psa sledovat.
Když jsem poprvé pustila psy do baráku, bylo jim třičtvrtě roku. Samozřejmě šli zvědavě na obhlídku a já jsem jim šla za patama. Jakmile samík udělal pokus, že si označkuje v hale vázu, vyletěla jsem s takovým řevem, že už ho nikdy nic podobného ani nenapadlo. A samozřejmě jsem je při několika dalších ,,návštěvách" nespustila z očí. Ne, už nikdo značkovat nezkoušel. Přibylo kotě, které třeba počůralo koberec, takže pro psa i něco, jako ten sourozenec, vetřelec nechtěný a přesto nic nepřeznačkoval.
Takže ano, vyhradit si den, kdy psa nespustím z očí, zadavatelka píše i pár minut po prochajdě a při pokusu a přeznačkování na něj zařvat. Já jsem řvala něco jako : k.rva, co toto má znamenat, to se dělá?! Ale švihej ven, okamžitě, tohle doma dělat nebudeš! Rozhodně poznal, že mi to sakra vadí.
A jinak stejně, jako radíme vždycky: psa aktivně zapojit do péče o dítě. My nakrmíme mimi, my vykoupáme mimi, my jdeme s mimi na prochajdu, my mimi hlídáme...