Dobrý den,
máme doma štěně, u kterého pracujeme na výchově a máme několik malých až středních nejasností ohledně základní výchovy. Nemyslím si, že něco z toho jsou opravdové problémy a spousta toho půjde (relativně) lehce vyřešit, ale nechceme v tak raném věku udělat chyby, které bychom pak složité odstraňovali. Spoustu informací jsem si přečetl v různých knížkách i na netu, ale často nepopisují přesně ten stav, se kterým se potýkáme. Některé naše 'trable' určitě napíšu i sem a budu hledat konkrétní rady, ale moc rádi bychom to prošli komplexně.
Máte někdo dobré zkušenosti s nějakým cvičitelem, který by třeba dorazil k nám domů a zkonzultovat s námi všechno od prostředí, které jsme štěněti připravili, přes denní režim po metody výchovy? Bydlíme v Praze - Michli. Na cvičák ještě nemůžeme - kvůli menším zdravotním problémům zatím nemá očkování a i kdyby, buď je na cvičák malý, nebo jsou všechny zavřené.. Ale kdybyste o nějakém otevřeném věděli, budu rád za všechny tipy.
Díky a mějte se, R. :)
Nojo, jenže nám jde i o takové věci, kterou mohou být buď o zdraví nebo o velkém nepohodlí. Například, když hned po jídle dostane obrovskou dávku energie a blbne jako jindy ne. To není myslím úplně zdravé. Nebo když po deváté hodině večer nechce ani za nic jít ani na chvilku ven, nejradši by spal. Jenže to mu pak vydrží stěží do půl jedenácté, kdy zase po slofikovi dostane spoustu energie a nedaří se nám ho uspat..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Radom
napsal(a):
Nojo, jenže nám jde i o takové věci, kterou mohou být buď o zdraví nebo o velkém nepohodlí. Například, když hned po jídle dostane obrovskou dávku energie a blbne jako jindy ne. To není myslím úplně zdravé. Nebo když po deváté hodině večer nechce ani za nic jít ani na chvilku ven, nejradši by spal. Jenže to mu pak vydrží stěží do půl jedenácté, kdy zase po slofikovi dostane spoustu energie a nedaří se nám ho uspat..
No tady bych byla asi úplně v klidu.
To, že po jídle má energie na rozdávání a že to asi nebude úplně zdravé, tak s tím souhlasím.......také jsem se snažila mojí štěněcí feňuli vysvětlit, že běhat po jídle v obýváku Velkou pardubickou není úplně dobrej nápad....no vysvětlete to pytli blech..........dneska je jí deset měsíců, po prochajdě se v osm večer najedla a chrupe.....stejně tak po obědě.
No a stím spaním nespaním....to je holt osud, někdy to štěndo prostě jede v nějakém svém režimu, který nám lidem bohužel nevyhovuje.........ale i to se časem srovná.
Zase bych uvedla příklad mojí feňule a to už je relativně velká....teď spí a bude spát tak do desíti a pak chce ven a tak do půlnoci je na zahradě a pak je teprve čas na "hlavní" spánek dne.
U štěňat se ty časy...spánek, aktivita střídají v kratších intervalech než u dospělce.
Zkusila bych upravit režim...posunout o hoďku, ale myslím, že vám to moc nepomůže.......prostě štěndo se 3 hoďky prospí a stejně bude chtít něco dělat....
Zatněte zuby a vydržte, ono se to časem poddá.
Půl jedenácté ještě není taková hrůza, tak ho vemte ven, zablbněte si, poběhejte, doma mu pak dejte něco na žužlání...velkou kost a nebo třeba kong....prostě chce to zkoušet....
No tak s ním jděte v půl 11, v čem je problém ? Chcete-li ho co nejdříve naučit čistotnosti, nezbývá než s ním běhat ven po žrádle, po spaní a ještě xx krát mezi tím.
Je to malí mimi. Když se zbudí v noci jděte i v noci. Neučte ho na pleny, nekárejte ho za "nehody" atd...
Co a kolikrát denně krmíte?
blbne jako jindy ne
doufám, že s ním blbnete někde, kde mu to neklouže ...jinak si na problémy s klouby opravdu zaděláte
hned si sežeňte pro správný náhled výchovy knihy F.Šusty : Trénink je rozhovor...
a Trénink je v hlavě...
napsal(a):
No tady bych byla asi úplně v klidu.
To, že po jídle má energie na rozdávání a že to asi nebude úplně zdravé, tak s tím souhlasím.......také jsem se snažila mojí štěněcí feňuli vysvětlit, že běhat po jídle v obýváku Velkou pardubickou není úplně dobrej nápad....no vysvětlete to pytli blech..........dneska je jí deset měsíců, po prochajdě se v osm večer najedla a chrupe.....stejně tak po obědě.
No a stím spaním nespaním....to je holt osud, někdy to štěndo prostě jede v nějakém svém režimu, který nám lidem bohužel nevyhovuje.........ale i to se časem srovná.
Zase bych uvedla příklad mojí feňule a to už je relativně velká....teď spí a bude spát tak do desíti a pak chce ven a tak do půlnoci je na zahradě a pak je teprve čas na "hlavní" spánek dne.
U štěňat se ty časy...spánek, aktivita střídají v kratších intervalech než u dospělce.
Zkusila bych upravit režim...posunout o hoďku, ale myslím, že vám to moc nepomůže.......prostě štěndo se 3 hoďky prospí a stejně bude chtít něco dělat....
Zatněte zuby a vydržte, ono se to časem poddá.
Půl jedenácté ještě není taková hrůza, tak ho vemte ven, zablbněte si, poběhejte, doma mu pak dejte něco na žužlání...velkou kost a nebo třeba kong....prostě chce to zkoušet....
No vidíte, díky za tipy. Vzhledem k tomu, že je to naše první štěně, tak mám takových otázek hodně a přišlo mi lepší je všechny probrat naživo 'u kafíčka' s pejskem po ruce, než to řešit dotazy na fóru.. Například by se mi hodily ty tipy nebo triky jak ten režim posunout.. Krmime teď 4x denně a pokusili jsme se začít už ráno o něco později a celý den takhle zpozdit, ale moc dobře to zatím nejde. Stejně v podvečer vytuhne a nechci ho budit na jídlo..
lupus4
napsal(a):
No tak s ním jděte v půl 11, v čem je problém ? Chcete-li ho co nejdříve naučit čistotnosti, nezbývá než s ním běhat ven po žrádle, po spaní a ještě xx krát mezi tím.
Je to malí mimi. Když se zbudí v noci jděte i v noci. Neučte ho na pleny, nekárejte ho za "nehody" atd...
Co a kolikrát denně krmíte?
blbne jako jindy ne
doufám, že s ním blbnete někde, kde mu to neklouže ...jinak si na problémy s klouby opravdu zaděláte
hned si sežeňte pro správný náhled výchovy knihy F.Šusty : Trénink je rozhovor...
a Trénink je v hlavě...
Problém je v tom, že musím čas od času chodit do práce. Já to zvládnu, s tímhle jsem počítal, když jsem se pro štěně rozhodoval. Pokud je ale nějaká možnost, jak režim štěněte upravit, aby vyhovoval i mě a štěněti to nevadilo, proč se nezeptat na radu? Krmim 4x denně granulemi, na plenu neučím, protože ji trhá, ale kadit a zhruba v 30% čurat se naučil alespoň na balkoně. Ven by totiž kvůli očkování ještě nějakou dobu neměl moc chodit a zatím je venku tak nejistý, že bychom tam museli stát hodně dlouho, než by to opravdu neudržel. Je to s ním takové, že i když v noci začne knikat, že potřebuje čurat, tak venku louzicku neudělá. Když ho necháme trochu 'vycukat', tak už to nestihneme a louzicka je na koberci - na kterém blbneme

Radom
napsal(a):
Problém je v tom, že musím čas od času chodit do práce. Já to zvládnu, s tímhle jsem počítal, když jsem se pro štěně rozhodoval. Pokud je ale nějaká možnost, jak režim štěněte upravit, aby vyhovoval i mě a štěněti to nevadilo, proč se nezeptat na radu? Krmim 4x denně granulemi, na plenu neučím, protože ji trhá, ale kadit a zhruba v 30% čurat se naučil alespoň na balkoně. Ven by totiž kvůli očkování ještě nějakou dobu neměl moc chodit a zatím je venku tak nejistý, že bychom tam museli stát hodně dlouho, než by to opravdu neudržel. Je to s ním takové, že i když v noci začne knikat, že potřebuje čurat, tak venku louzicku neudělá. Když ho necháme trochu 'vycukat', tak už to nestihneme a louzicka je na koberci - na kterém blbneme
Jakože že venčíte doma na balkóně? Nebo jsem to špatně pochopila? Jaké zdravotní problémy, kvůli kterým se nedá očkovat? Bydlíte na mega sídlišti se spoustou psů, že nemůžete ven? Venku je nejistý - a bude hůř, pokud prošvihnete štěněčí období. Vychováte akorát neurotika, který bude na všechno a všechny štěkat.
Radom
napsal(a):
A za rok tu budeme mít dotaz Co mám dělat, můj pes mi čůrá a kadí v bytě a venku nechce.
A režim samozřejmě bude, až štěně povyroste, takhle malý štěně je jak dvouletý ditě, prostě si hraje a spí kdy chce a nic s tím nenaděláte, časem z toho vyroste a najede na váš režim, ale fakt za týden to nebude.
rapotacka11
napsal(a):
No , koukám, je to opravdu složité.
Musíte tedy najít a dobře zaplatit
toho ODBORNÍKA. Ten vás povede
krok za krokem.
Někomu stačí selský rozum.
Nekrmí psa před divočením, ale po.
Nechce se večer jít venčit?
Tak ho popadne a vynese.
Usínání? Zalezte do pelechu, zhasnout a spát.
Docela Vám ten selský rozum závidím :) je to štěně, co sice dokáže každou chvíli někde vytuhnout, ale jindy má abnormální množství energie. Takže podle Vašeho receptu si mám se štěnětem zadivočit a poté dát jídlo - souhlasím, to se píše všude a i můj selský rozum to schvaluje. Jenže štěně zblajzne jídlo a jde divočit dál. Mám ho před jídlem utahat víc? Ono zvládne blbnout klidně tři hodiny vkuse, jenže podle mého selského rozumu štěňata neví, kdy mají dost a mohla by blbnout až do přílišného vysílení, což asi není úplně dobře..
A na některé věci opravdu selský rozum nestačí a pomohou zkušenosti - štěně trénujeme na pobyt o samotě, ale samozřejmě to jeste na moc dlouho nezvládne. Zítra musíme s přítelkyní oba do práce a necháme ho doma asi 4 hodiny samotné. Kam ho máme dát? Zavřít na relativně velkou chodbu, kde není úplně rádo a budou ho rušit zvuky z domu? Nebo do klece, ve které má pelíšek (a má k ní dobrý vztah, chodí si tam samo lehnout) nebo do ohrádky, která dělá hrozný hluk, když na ni štěně skáče a trochu se toho bojí, protože si na ni ještě nezvyklo? Nebo ho nechat pobíhat po bytě a bát se, že kromě destrukce bytu sežere něco špatného (například rádo tahá nitě z koberce)?

Já to musím říct. Oni k tomu nedali návod?
Si s tím balkonem děláte legraci? Jednou počůrá kus domova a je to ok a v noci v té hnusné zimě má jít čůrat ven, proč by to dělal? Aby vykonal potřebu venku, musí se tam také hýbat..
Na čůrání venku nepotřebuje očkování. Vodítko a nejíst exkrementy jiných psů a to je tak asi celé.
Jak se štěně po jídle drží v klidu.. si s ním lehněte do ohrádky, na gauč, dejte mu kousací hračky, kost, za půl hodiny zas běžíte ven.
Ven jako ven, ne na balkon, 2 km procházka, přetahování, padne jako zabitej.
Nejdřív se naučte vy lidé chodit ven každé dvě tři hodiny, a až to budete umět,
tak se uvidí, co dál.
Pochopila jste to dobre, chodí na balkon, kde jsme mu vytvořili neco jako záchod. Vím, že to není dobré řešení, ale po poradě s veterinářem je to asi nejméně špatné řešení. Má giardie, takže bere antibiotika a proto ho nelze teď očkovat. Nebydlíme na mega sídlišti, ale u potoka, kam chodí spousta pejskařů. Toho prošvihnutí se bojím, ale má opravdu zákaz kontaktu s ostatními psy, tak co můžeme dělat. Zkoušíme to řešit aspoň tak, ze jsme poprosil známé se psy o nějaké hračky/deky/hadry, ze kterých ty cizí psy bude cítit. Doteď bylo socializované docela dobře, na lidi reaguje v pohodě a na těch málo psů, se kterými se potkalo zatím taky.
napsal(a):
Já to musím říct. Oni k tomu nedali návod?
Si s tím balkonem děláte legraci? Jednou počůrá kus domova a je to ok a v noci v té hnusné zimě má jít čůrat ven, proč by to dělal? Aby vykonal potřebu venku, musí se tam také hýbat..
Na čůrání venku nepotřebuje očkování. Vodítko a nejíst exkrementy jiných psů a to je tak asi celé.
Jak se štěně po jídle drží v klidu.. si s ním lehněte do ohrádky, na gauč, dejte mu kousací hračky, kost, za půl hodiny zas běžíte ven.
Ven jako ven, ne na balkon, 2 km procházka, přetahování, padne jako zabitej.
Nejdřív se naučte vy lidé chodit ven každé dvě tři hodiny, a až to budete umět,
tak se uvidí, co dál.
Takže mi doporučujete vykašlat se na výslovný zákaz veterináře? A dvoukilometrovou prochazku s desetitydennim štěnětem taky myslíte vážně? Ideálně co 2/3 hodiny, aby denně ušlo 15km?
Po jídle se štěně snažím uklidnovata funguje to tak napůl. Začne totiž strašně hryzat. Když mu moji ruku/oblečení nahradím hračkou, tak ho to opět vyhecuje. Ať už plyšovou, provaz nebo gumovou.
Ven s ním opravdu chodíme. A to ven, jako ven. Ale tam potřebu dříve než za půl hodiny opravdu neudělá - a už i ta půlhodina je o hodně víc, než nám lovili veterinář. Je to tak už od začátku, o hodně dřív, než jsme zkusili balkon

Radom
napsal(a):
Pochopila jste to dobre, chodí na balkon, kde jsme mu vytvořili neco jako záchod. Vím, že to není dobré řešení, ale po poradě s veterinářem je to asi nejméně špatné řešení. Má giardie, takže bere antibiotika a proto ho nelze teď očkovat. Nebydlíme na mega sídlišti, ale u potoka, kam chodí spousta pejskařů. Toho prošvihnutí se bojím, ale má opravdu zákaz kontaktu s ostatními psy, tak co můžeme dělat. Zkoušíme to řešit aspoň tak, ze jsme poprosil známé se psy o nějaké hračky/deky/hadry, ze kterých ty cizí psy bude cítit. Doteď bylo socializované docela dobře, na lidi reaguje v pohodě a na těch málo psů, se kterými se potkalo zatím taky.
ATB na giardie? Záchod na balkóně považuji za špatný nápad i přes doporučení veterináře. Tak snad aspoň máte malé plemeno.

Radom
napsal(a):
Takže mi doporučujete vykašlat se na výslovný zákaz veterináře? A dvoukilometrovou prochazku s desetitydennim štěnětem taky myslíte vážně? Ideálně co 2/3 hodiny, aby denně ušlo 15km?
Po jídle se štěně snažím uklidnovata funguje to tak napůl. Začne totiž strašně hryzat. Když mu moji ruku/oblečení nahradím hračkou, tak ho to opět vyhecuje. Ať už plyšovou, provaz nebo gumovou.
Ven s ním opravdu chodíme. A to ven, jako ven. Ale tam potřebu dříve než za půl hodiny opravdu neudělá - a už i ta půlhodina je o hodně víc, než nám lovili veterinář. Je to tak už od začátku, o hodně dřív, než jsme zkusili balkon
Jak často s ním chodíte ven?
napsal(a):
ATB na giardie? Záchod na balkóně považuji za špatný nápad i přes doporučení veterináře. Tak snad aspoň máte malé plemeno.
Ano, přesně tak. Z toho balkonu taky nejsem nadšený, ale lepší řešení nás nenapadlo. (proto hledám tipy na odborníka :)) Vás by nějaké napadlo?

Radom
napsal(a):
Ano, přesně tak. Z toho balkonu taky nejsem nadšený, ale lepší řešení nás nenapadlo. (proto hledám tipy na odborníka :)) Vás by nějaké napadlo?
Já jenom, že giardie jsou paraziti a tam ATB zrovna nezabírají. A opakuji otázku - jak často chodíte se štěnětem ven?
napsal(a):
Jak často s ním chodíte ven?
Zhruba 4x - 6x denně, v noci asi 3x. Zkoušeli jsme režim chození po každém jídle/pití i po vyspání, ale k úspěchu to nevedlo.. Netroufneme si s ním být venku příliš dlouho. Když jsme šli hned po vyspání (štěně nebudíme, čekáme až se vzbudí samo), tak jsme venku vydrželi asi deset minut a nic. Když jsme počkali chvilku doma, louzicka byla na koberci do pul minuty.
Zítra musíme s přítelkyní oba do práce a necháme ho doma asi 4 hodiny samotné. Kam ho máme dát? Zavřít na relativně velkou chodbu, kde není úplně rádo a budou ho rušit zvuky z domu? Nebo do klece, ve které má pelíšek (a má k ní dobrý vztah, chodí si tam samo lehnout)
Odstraňte z chodby vše co mu může ublížit, dejte mu tam věci na zabavení + klec (když ji má rád ?) ale otevřenou jako pelíšek, do ní vaše smradlavý tričko, aby se necítil tak opuštěnej (můžete mu pustit i potichu rádio) a po návratu opatrně otvírejte ať do něčeho hned nešlápnete, nic neuklízejte , bafněte štěně a běžte ven...uklidíte po návratu
ten balkón na venčení je ZÁKLADNÍ CHYBA
to kluzko jste nekomentoval, ale je to taky dost podstatné
na krmení se už raději neptám
lupus4
napsal(a):
Zítra musíme s přítelkyní oba do práce a necháme ho doma asi 4 hodiny samotné. Kam ho máme dát? Zavřít na relativně velkou chodbu, kde není úplně rádo a budou ho rušit zvuky z domu? Nebo do klece, ve které má pelíšek (a má k ní dobrý vztah, chodí si tam samo lehnout)
Odstraňte z chodby vše co mu může ublížit, dejte mu tam věci na zabavení + klec (když ji má rád ?) ale otevřenou jako pelíšek, do ní vaše smradlavý tričko, aby se necítil tak opuštěnej (můžete mu pustit i potichu rádio) a po návratu opatrně otvírejte ať do něčeho hned nešlápnete, nic neuklízejte , bafněte štěně a běžte ven...uklidíte po návratu
ten balkón na venčení je ZÁKLADNÍ CHYBA
to kluzko jste nekomentoval, ale je to taky dost podstatné
na krmení se už raději neptám
Krmení i kluzko jsem komentoval v jiném příspěvku - máme koberec (který neklouze). Jenom na chodbě máme asi na 1/4 podlahy kluzké kachličky, s čímž bohužel nic neuděláme - přes koberec by nešly otevírat dveře. Z chodby jde odstranit všechno nebezpečné právě kromě toho koberce - dokáže z něj tahat vlákna.
Krmíme granulemi Royal Canine 4x denně. Má je od chovatele. Chceme přejít na jinou značku, ale až po vyléčení.
Jak už jsem psal, víme, že balkon není dobré řešení, ale lepší nás nenapadlo, když na dlouho ven nemůže a za krátko to nestihne - napadá Vás nějaké?
A kluzko nemá ani na balkoně. Máme tam umělou trávu, trochu doufáme, že tak bude trošku jednodušší ho na jaře přeučit na opravdovou

https://zverolekarka.com/giardioza/
Psa dám na půl hodiny po jídle do ohrádky a pak jdeme ven. Dokud nevykoná potřebu, nejdu domů. Takhle jednoduché to je.
Odborníka by to chtělo, ale ne na psa, to se nezlobte, je to tak. Odpovídáte jako malej Jarda, no mně je to jedno, ale chudák pes, čůrá si doma a nemá být z čeho unaven, unavený pejsek je šťastný pejsek, ta procházka před spaním je zdravá, dala bych ji před večeří,
ale klidně pokračujte s ATB na giardie a nechoďte ven, však psi jsou tam 24/7, no ne?
Změňte veterináře a vůbec.

Na jaře na opravdovou.. a není to brzy?
napsal(a):
https://zverolekarka.com/giardioza/
Psa dám na půl hodiny po jídle do ohrádky a pak jdeme ven. Dokud nevykoná potřebu, nejdu domů. Takhle jednoduché to je.
Odborníka by to chtělo, ale ne na psa, to se nezlobte, je to tak. Odpovídáte jako malej Jarda, no mně je to jedno, ale chudák pes, čůrá si doma a nemá být z čeho unaven, unavený pejsek je šťastný pejsek, ta procházka před spaním je zdravá, dala bych ji před večeří,
ale klidně pokračujte s ATB na giardie a nechoďte ven, však psi jsou tam 24/7, no ne?
Změňte veterináře a vůbec.
Promiňte, ale já jsem se tady zeptal na jednu naprosto konkrétní otázku a zkouzlo to k tomuhle sahodlouhemu vypisovani. Ale budiž, rád přijmu každou dobře míněnou radu. Jenže Vaše rady 'jděte s maličkým štěnětem na dvoukilometrovou procházku' a 'vykašlete se na antibiotika' mi opravdu přijdou jako kontraproduktivní až nebezpečné. Vy račte být veterinářkou? Kdybyste se Vy dostala v nějaké oblasti, ve které se téměř vůbec neorientujete, do situace, kdy potřebujete pomoc, věřila byste raději odbornikovi nebo něčemu, co najdete na diskuzním fóru? Jak byste to řešila Vy, kdybyste přišla k doktorovi a on Vám sdělil pro Vas neznámou diagnózu? Vytáhla byste mobil, vygooglovala si nějaký neověřený článek a trvala byste na tom, ať Vás podle něj léčí?
napsal(a):
Já jenom, že giardie jsou paraziti a tam ATB zrovna nezabírají. A opakuji otázku - jak často chodíte se štěnětem ven?
Já jenom, že giardie jsou paraziti a tam ATB zrovna nezabírají
kometa je veterinářka, článek je rovněž od vetky ...
vzhledem k tomu, že jste ohledně "údržby a výchovy" zcela nepolíbený (lepší než špatné návyky )
pořiďte si ty knihy, co jsem vám doporučil...HNED

Radom
napsal(a):
Promiňte, ale já jsem se tady zeptal na jednu naprosto konkrétní otázku a zkouzlo to k tomuhle sahodlouhemu vypisovani. Ale budiž, rád přijmu každou dobře míněnou radu. Jenže Vaše rady 'jděte s maličkým štěnětem na dvoukilometrovou procházku' a 'vykašlete se na antibiotika' mi opravdu přijdou jako kontraproduktivní až nebezpečné. Vy račte být veterinářkou? Kdybyste se Vy dostala v nějaké oblasti, ve které se téměř vůbec neorientujete, do situace, kdy potřebujete pomoc, věřila byste raději odbornikovi nebo něčemu, co najdete na diskuzním fóru? Jak byste to řešila Vy, kdybyste přišla k doktorovi a on Vám sdělil pro Vas neznámou diagnózu? Vytáhla byste mobil, vygooglovala si nějaký neověřený článek a trvala byste na tom, ať Vás podle něj léčí?
Tak třeba "kometa" vet je :-) A když řeknu, že já taky, tak co s tím budeme dělat? :-) Nejsem.
Koukněte, než si pořídím psa, tak si o tom něco přečtu. To já dělám, hodně čtu. O psech jsem si četla už v létě před první třídou, doteď je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek, Dášeňka. A pak ty další jako "máme nové štěně", nejčastější nemoci psů, parazité a jak se jich zbavit, odkud si psa nebrat, hodí se ke mně toto plemeno, strava psů, jak naučit psa čistotnosti, jak unavit malé štěně a tak podobně. A když si ty základy přečtu, tak zjistím, že veterinář mi dává ATB, protože stojí min. pětikilo krabička.
Poznám hodně plemen a vím, co jsou giardie, takže jsem odborník.
A já furt že proč se vyrojilo tolik trenérů psů a psích psychologů a psychiatrů, už chápu a držím jim palce :-)
lupus4
napsal(a):
Já jenom, že giardie jsou paraziti a tam ATB zrovna nezabírají
kometa je veterinářka, článek je rovněž od vetky ...
vzhledem k tomu, že jste ohledně "údržby a výchovy" zcela nepolíbený (lepší než špatné návyky )
pořiďte si ty knihy, co jsem vám doporučil...HNED
Ta antibiotika předepsal také veterinář, neměl jsem jediný důvod mu nevěřit. A i kdyby, teď už je bere a vzhledem k tomu, že nemám takové ego, abych šel k veterináři s žádostí o změnu léčby, 'protože jsem se dočetl na internetu', tak tu léčbu dokončíme..
Jak už jsem se ptal výše, máte nějaký tip jak vyřešit venčení v našem případě?
(díky za ty knihy, přečetl jsem jich o štěnětech několik, bohužel se moc dobře nedá bez zkušenosti s opravdovým psem poznat, jak je která kvalitní)

Radom
napsal(a):
V zimě příliš tráva neroste. Samozřejmě ho budeme učit ven hned jak to bude možné, Jardo
A když bude sníh do dubna, tak až pak :-) Posloucháte se? Ten pes rozlišuje doma x mimo domov, kde spí a jí. Normální pes si nečůrá tam, kde spí a jí. Jeho nezajímá, že venku není tráva, v životě ji neviděl. Je to skoro tříměsíční pes loveckého plemene, který sedí doma a má být klidný. Blahopřeji, přechytračil jste všecko :-)
napsal(a):
Tak třeba "kometa" vet je :-) A když řeknu, že já taky, tak co s tím budeme dělat? :-) Nejsem.
Koukněte, než si pořídím psa, tak si o tom něco přečtu. To já dělám, hodně čtu. O psech jsem si četla už v létě před první třídou, doteď je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek, Dášeňka. A pak ty další jako "máme nové štěně", nejčastější nemoci psů, parazité a jak se jich zbavit, odkud si psa nebrat, hodí se ke mně toto plemeno, strava psů, jak naučit psa čistotnosti, jak unavit malé štěně a tak podobně. A když si ty základy přečtu, tak zjistím, že veterinář mi dává ATB, protože stojí min. pětikilo krabička.
Poznám hodně plemen a vím, co jsou giardie, takže jsem odborník.
A já furt že proč se vyrojilo tolik trenérů psů a psích psychologů a psychiatrů, už chápu a držím jim palce :-)
No vidíte. A já jsem si taky o štěnětech něco přečetl. Ale když jsem dorazil k nemocem a podobně, zaměřil jsem se na to, co mohu přímo ovlivnit - například pohybový aparát, prevence. Ale když jde o nemoci a konkrétně takové, které by mělo vyřešit očkování, nemyslím si, že je tak zavrženíhodné nechat to na odbornikovi. Jak jsem psal jinde, nemám takové ego, abych se hádal s veterinářem o psí nemoci a argumentoval články a diskuzemi z internetu.
Navíc i kdybych si někde přečetl, že jsou ATB u zvířat podobně nadužívaná jako u lidí, stejně bych věřil tomu veterináři. Pokud tomu nerozumím, nechci si vzít na triko třeba úhyn zvířete jenom kvůli tomu, že jsem byl chytřejší než veterinář
napsal(a):
A když bude sníh do dubna, tak až pak :-) Posloucháte se? Ten pes rozlišuje doma x mimo domov, kde spí a jí. Normální pes si nečůrá tam, kde spí a jí. Jeho nezajímá, že venku není tráva, v životě ji neviděl. Je to skoro tříměsíční pes loveckého plemene, který sedí doma a má být klidný. Blahopřeji, přechytračil jste všecko :-)
Ano, poslouchám se a čtu se. Bohužel Vy jste asi nečetla můj uplne první příspěvek, kde jsem poptával právě člověka, se kterým můžu všechny tyhle věci probrat v dialogu bez ironie. Na mnoha místech jsem se dočetl, že psi mohou rozlišovat, na jakém povrchu se venčí. Jestli to není pravda, jak to můžu vědět, když mám zkušenosti jen s vesnickým psem žijícím celý život na zahradě? Umělá tráva na balkoně, na kterém je úplně stejná zima jako venku mi přijde 'reálným' podmínkám o mnoho blíž než než koberec v teplém obýváku. Ale Vás to asi moc nezajímá. Mám trochu pocit, že radši budete ukazovat na všechny chyby, kterých jsem se já dopustil, než abyste mi dala nějakou konkrétní radu. Není pravda že sedí doma. Doma dělám co mohu, abych s ním blbnul a utahal ho. Venku to bohužel zatím nejde a to je situace se kterou NIC neudělám.
lupus4
napsal(a):
Nic bych za to nedal, že na střevních potížích se úspěšně podílejí i ty granule...
tip na venčení ? chodit co nejčastěji ven a pak ven a znova ven
ne stát a čekat, ale rozhýbat, hrát si , nechat se honit atd. pak z rozhýbaných střev jde vše samo...
Myslíte granule obecně nebo ta značka? Ta značka se mi taky zrovna moc nelíbí, ale opět na radu veterináře čekáme se změnou až do ukončení léčby. Ono celkově projevy těch střevních potíží nebyly až tak hrozné. Průjem měl vsehovsudy jednou, akorát ho bolelo břicho, což se projevilo ztrátou zájmu o jídlo a apatií. Což ho teď po 5 dnech léčby přešlo.
Samozřejmě, že budu venčit a hrát si s ním venku hned jak to bude možné, ale teď to možné není. Za tu chvíli, co si s ním troufnu být venku, toho moc nestihneme. Je to jako začarovaný kruh. Venku je strašně moc pachů, ze kterých je nesvůj a potřebuje to tam lépe poznat. Jenže na to nemá čas, když musí jít za chvilku domu. A když nemá čas, nestihne si rozhýbat střeva a vyprázdnit se. Na ten balkon si už hezky řekne. Jenže i když ho v tu chvíli čapnu a vyběhnu ven, venku nic nevyleze.
Radom
napsal(a):
Ano, poslouchám se a čtu se. Bohužel Vy jste asi nečetla můj uplne první příspěvek, kde jsem poptával právě člověka, se kterým můžu všechny tyhle věci probrat v dialogu bez ironie. Na mnoha místech jsem se dočetl, že psi mohou rozlišovat, na jakém povrchu se venčí. Jestli to není pravda, jak to můžu vědět, když mám zkušenosti jen s vesnickým psem žijícím celý život na zahradě? Umělá tráva na balkoně, na kterém je úplně stejná zima jako venku mi přijde 'reálným' podmínkám o mnoho blíž než než koberec v teplém obýváku. Ale Vás to asi moc nezajímá. Mám trochu pocit, že radši budete ukazovat na všechny chyby, kterých jsem se já dopustil, než abyste mi dala nějakou konkrétní radu. Není pravda že sedí doma. Doma dělám co mohu, abych s ním blbnul a utahal ho. Venku to bohužel zatím nejde a to je situace se kterou NIC neudělám.
No, já nevím, ale když Vám tu všichni napsali, že máte psa venčit venku, tak to asi znamená, že je Vaše balkónová dedukce chybná...
... teda pokud nemáte v plánu doživotně venčit na balkóně, protože přesně tam směřujete.

Radom
napsal(a):
Rad jste dostal dost, ale vy nemůžete nic, tak o čem se chcete radit?
Proč nemůže být po jídle půl hodiny v pelíšku?
Chovatel dal psa někomu, kdo neví, jaké prostředí psovi připravit?
Ne, neznám nikoho, kdo by přišel domů a probíral se mnou základy chovu psa, ale určitě jich bude plnej gůgl.
Tady nahoře je také lupa, hledejte.
https://www.google.com/search?q=odborn%C3%ADk+na+psy&oq=odborn%C3%ADk+na+psy&aqs=chrome..69i57j0j0i22i30l4.2286j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, já nevím, ale když Vám tu všichni napsali, že máte psa venčit venku, tak to asi znamená, že je Vaše balkónová dedukce chybná...
... teda pokud nemáte v plánu doživotně venčit na balkóně, protože přesně tam směřujete.
Ano, píší mi to všichni. A já s nimi v podstatě souhlasím. Jak jsem říkal, připadá mi to jako nejvhodnější že špatných řešení. Jenže JAK mám venčit venku, když ven nemůže? Vážně mám ignorovat zákaz veterináře?
napsal(a):
Rad jste dostal dost, ale vy nemůžete nic, tak o čem se chcete radit?
Proč nemůže být po jídle půl hodiny v pelíšku?
Chovatel dal psa někomu, kdo neví, jaké prostředí psovi připravit?
Ne, neznám nikoho, kdo by přišel domů a probíral se mnou základy chovu psa, ale určitě jich bude plnej gůgl.
Tady nahoře je také lupa, hledejte.
https://www.google.com/search?q=odborn%C3%ADk+na+psy&oq=odborn%C3%ADk+na+psy&aqs=chrome..69i57j0j0i22i30l4.2286j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Co se přípravy prostředí týče, udělal jsem všechno podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Psa mám sice prvního, ale za těch pár let, co jsem na světě jsem ve svém životě pár chyb udělal, takže vím, že nejsem neomylný. Na pejskovi mi strašně moc záleží, zastřelte me, že chci (i pro svůj klid) znát názor zkušeného odborníka :)
Děkuji za lekci použití Google. Když jsem to zkoušel naposled tímhle způsobem, našel jsem veterináře, který podle Vás nestojí za nic a mám ho změnit. Tak proč myslíte, že jsem se tady ptal na doporučení? :)
Radom
napsal(a):
Ano, píší mi to všichni. A já s nimi v podstatě souhlasím. Jak jsem říkal, připadá mi to jako nejvhodnější že špatných řešení. Jenže JAK mám venčit venku, když ven nemůže? Vážně mám ignorovat zákaz veterináře?
Vždyť píšete, že ven chodíte... 🤔
Nebo si myslíte, že až "poroste tráva", tak tam ty zajímavý pachy a podněty nebudou?! Budou!
A k tomu budete mit labila, co už se opeavdu jinde než na tom balkónu nevyvenčí.
Dělejte si co chcete - je to Váš pes a Váš pochcaný balkon.
Nevím, ale jako nezávislému pozorovateli, mi tu bije do očí, že se Vám prostě venčit venku nechce, protože na balkóně je to pohodlné - venku je hnusně, je to na dlouho, neroste tam tráva, musite vstát do práce ..., a dál si dosaďte co chcete....
Jakým způsobem váš vet určil giardie ? Z kolika vzorků a jakou metodou ?
Přečetl jste si vůbec ten článek ?
cituji :
Léčba zvířat, která nemají žádné potíže, ale náhodně u nich byly objeveny cysty v trusu, se spíš nedoporučuje. Úspěšnost nemusí být valná a akorát hrozí rozvoj rezistence na léčiva. Riziko přenosu giardiózy na člověka je malé.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vždyť píšete, že ven chodíte... 🤔
Nebo si myslíte, že až "poroste tráva", tak tam ty zajímavý pachy a podněty nebudou?! Budou!
A k tomu budete mit labila, co už se opeavdu jinde než na tom balkónu nevyvenčí.
Dělejte si co chcete - je to Váš pes a Váš pochcaný balkon.
Nevím, ale jako nezávislému pozorovateli, mi tu bije do očí, že se Vám prostě venčit venku nechce, protože na balkóně je to pohodlné - venku je hnusně, je to na dlouho, neroste tam tráva, musite vstát do práce ..., a dál si dosaďte co chcete....
Od veterináře mám přímo nakázáno nechodit na procházky, nesetkávat se s jinými psy a když venčit, tak jenom na krstičko (pár minut). A teď si můžu vybrat, jestli budu mít radši doma 'zdravého' labila, nebo specializovaného psa s parazity.. Babo raď. Tak jsem se pokusil zvolit kompromis,chodit ven co nejčastěji aspoň na těch deset minut, aby pes ty pachy a vzruchy nasával alespoň částečně.
Nevím, proč jste se tak upnula na tu trávu. Zmínil jsem ji jenom okrajově, že se aspoň snažím udělat balkon co nejpodobnejsi venkovním prostředí.
Zkuste si teď prosím na chvilku představit, že to, že se nemůže (dočasně) chodit venčit ven, je fakt. Máte nějaký tip, jak jinak to dělat než na balkoně?
Radom
napsal(a):
Od veterináře mám přímo nakázáno nechodit na procházky, nesetkávat se s jinými psy a když venčit, tak jenom na krstičko (pár minut). A teď si můžu vybrat, jestli budu mít radši doma 'zdravého' labila, nebo specializovaného psa s parazity.. Babo raď. Tak jsem se pokusil zvolit kompromis,chodit ven co nejčastěji aspoň na těch deset minut, aby pes ty pachy a vzruchy nasával alespoň částečně.
Nevím, proč jste se tak upnula na tu trávu. Zmínil jsem ji jenom okrajově, že se aspoň snažím udělat balkon co nejpodobnejsi venkovním prostředí.
Zkuste si teď prosím na chvilku představit, že to, že se nemůže (dočasně) chodit venčit ven, je fakt. Máte nějaký tip, jak jinak to dělat než na balkoně?
Dělejte si co chcete - my tady 10 a vice let pochcaný balkón mít nebudeme.
Rad jste dostal dost, a co si z nich vyberete, je jen na Vás.
lupus4
napsal(a):
Jakým způsobem váš vet určil giardie ? Z kolika vzorků a jakou metodou ?
Přečetl jste si vůbec ten článek ?
cituji :
Léčba zvířat, která nemají žádné potíže, ale náhodně u nich byly objeveny cysty v trusu, se spíš nedoporučuje. Úspěšnost nemusí být valná a akorát hrozí rozvoj rezistence na léčiva. Riziko přenosu giardiózy na člověka je malé.
Zjistil to vyterem z konečníku z tuším dvou vzorků.
Ne, z článku jsem si přečetl jen nějaké pasáže (protoze jsem byl se psem venku a protoze tady odpovídám), ale zítra si ho přečtu.
Nezdá se Vám diagnóza, nebo způsob léčby? Pokud je špatně diagnóza, tak s tím nic neudělám, léčení ATB je v plném proudu a jen tak se na to v půlce vykašlat by bylo asi to nejhorší co můžu udělat.. Myslíte, že je zbytečné se držet doma? Proč by mi to tedy veterinář přikázal?
Radom
napsal(a):
Radu jsem tady dostal hlavně jednu - ať chodím ven. To jde přímo proti tomu, co říká veterinář.
Tak proč teda chodite ven? 😂
Ne, nezlobte se, ale tohle je fakt už legrační - to jako myslíte, že ty potenciální viry, bakterie, a parazité naskáčou na psa až po pobytu delším, než 10 minut...?!
Ne, oni nemají hodinky, takže z hlediska rizika nákazy je úplně šumák, jesti jste venku 10 minut, nebo půl hodiny.
Nejprve ke granulím. Chovatel mé současné feny krmil rozmanitě, ale granule byl základ. Kvalitní,( Farmina)balíček dál pro štěně na doma a já iniciativně ješte předem objednala.A zjistila, že štěně má po nich neskutečnou běhavku, na rozdíl zbytku sourozenců. Po výměně značky byl okamžitě pokoj. Pokud dáváte jen granule, nedělejte to.dávejte i maso, mléčné výrobky, zeleninu. Jenom na granulích zlenivý zažívání, pak sežere něco venku a bude problém. Tohle udělala sestra, první pes, tak první dva roky krmili jen granule, s tím, že pes má vše co potřebuje. Jenže pak stačilo, aby mu rodiče podstrčili půl kolečka šunky a blil celou noc. A co s tím, někdy potřebovali u nich psa nechat, tak postupně začali dávat i něco jiného. Feně je 7 a doteď má občas zažívací problémy. To jen příklad, ale ne jediný, co znám.
Venčení, některé štěně to dá hned, jiné později. Jsem z Prahy, pár štěňat jsme v bytě měli. Třeba poslední fenka byla zlatá, od 3 měsíců v podstatě klid. Zato náš druhý střední kníračí čural doma snad do pátého měsíce, vynesli jsme ho ven, vyčural se, radost, pochvala, donesem ho domů a do pár vteřin louže jak od slona. Sundali jsme koberce a vybírali, máma nadávala, ale dál to a pak byl klid do jeho 16 let. Noste ven, vytírejte, ale opravdu neučte na konkrétní místo, to se vymstí.
Co se týče hraní, máte úplně normální štěně. Některé je klidné, jiné ne, moje současná fena byla ďábel, ještě že jsem teď na vsi, mít jí v bytě, tak jí asi zaškrtím, nebo mě odvezou. Naší psí, všichni, ač střední a velký, po žrádla vždy chodili na krátkou procházku. Chtěli hned kakat, opravdu všichni. Zkuste to zohlednit, torze u štěněte nehrozí( aspoň tolik ne) a třeba to bude lepší.
S veterináře neporadím, taky beru to, co mi je řečeno od odborníka za spolehlivé. Ale, mezi námi, za léta s mnoha zvířaty, od rybiček po koně, jsme se už právě u veterináře párkrát spálili, chce to vybírat pečlivě, to je do budoucna rada.
Ten balkon je fakt špatný nápad. Když se štěně zvládne vyvenčit na balkoně, tak to zvládne i venku. Pokud s ním chodíte i přes rady veterináře 6x denně ven, tak to zvládnete i tak, aby se tam štěně vyvenčilo. Věřte, že ty maly bobky a loužičky vám teď nevadí u takovýho prcka, ale až bude dospělý a bude to dělat furt, a na návštěvě a tak. On si zvyknul se tam venčit (je to pohodlné, je tam v bezpečí, neruší ho milion dalších pachů), ale takovym stylem se to nenaučí nikdy venku. Čím dyl to tak bude (a jaro je hodně dlouho), tim vic se utvrdí v tom, že takhle se to ma dělat a venku bude mimo. Takže stejně jako ostatní, radím choďte ven a běhejte a hrajte si, a buďte tam dokud se nevyvenci. Když to nepůjde, tak teda zas domu na chvíli (je zima), ale jakmile bude chtit na balkon, tak ne na balkon, ale ven, a zase behame a chodíme. A pokud by se to zase nepovedlo a schylovalo se k tomu doma, tak čapnout a honem ven. Prostě úplně odnaučit venčení na balkóně.
Hrozně mne baví, když si lidé chodí pro radu a začnou se rozčilovat, že sice radu dostali, ale jinou než chtěli.
Zaprvé, každé štěně je jiné a funguje v nějakém režimu, ten se časem upraví dle režimu chodu domácnosti, do té doby je holt třeba zařídit se podle něj. Je to jako s miminem. Taky psy venčím naposledy kolem 11 večer (do práce narozdíl od zadavatele chodím denně a denně vstávám před pátou). Mám tedy výhodu v tom, že disponuji zahradou a tedy mi v pyžamu stačí otevřít dveře, psice se do půl minuty vyčůrají a frčí honem zpátky do pelechu. Taky mi zalomí někdy kolem 7 a kolem 11 večer vstanou - teda mladá vstane, starší musím ven vystrkat.
Venčit na balkoně - tedy vlastně doma, je prostě blbost všech blbostí a pokud to co nejdříve nezměníte, bude vám pes nadělávat doma dalších několik let a budete mu horko těžko vysvětlovat, že je to nežádoucí.
Add veterinář. Znáte pořekadlo - kdo nic nedělá, nic nezkazí? Jasně, z vet hlediska by pacient měl být ideálně ve sterilním prostředí, nehýbat se... Takhle to nefunguje. Bylo mi 28, když jsem dostala trombózu (námahová) do podklíčkové žíly, v tu ránu fialová ruka, o 3cm silnější než druhá, obrovské riziko utrhnutí trombu a následná embolie či infarkt dle toho, kam by to doputovalo. Po zaléčení akutní fáze mi stařičký doktor oznámil, že bych měla po zbytek života pro jistotu sedět, možná opatrně chodit. A to se jedná o závažnější problém než paraziti u štěněte.
Pozorovala jsem se, hlídala jsem se, ale začala jsem vcelku rychle opět opatrně sportovat a nyní funguju naprosto bez omezení (pouze slabé léky na ředění krve, které bych brala tak jako tak).
Veterinář to holt bere dle své vize o tom, jak co nejvíce eliminovat riziko nakažení štěněte čímkoliv (parazité, parvoviroza...). Bez ohledu na psychickou pohodu a vývoj nutný pro jeho další fungování. Ne každý vet je takový, spousta z nich vidí dál než na diagnózu. Pokud se budete prozatím vyhýbat místům, kde se pohybuje větší množství psů, nezkazíte vůbec nic, naopak. Pokud si budete zabejčeně stát za svým, jednou si na tuhle diskuzi vzpomenete (pokud disponujete alespoň malou dávkou sebereflexe) a řeknete si, doprčic, měly pravdu.

....ja jenom velmi lituji sousedy pod zadavatelem....v baraku mamy jeji sousedka rovněž psa vencila na balkoně...v letě děs a běs co se zapachu tyká, pradlo na balkoně pod bytem se psem pověsit nemyslitelné....10 let to trvalo..nikdo s paní nehnul a to fena chodila bězně ven....

Já k tomu napíšu jediné....se svojí první ovčandou, kterou jsem si pořizovala před cca 30 lety jsme taky nechodili ven, protože veterinář řekl, že ven může až bude přeočkovaná.......no takže pouze domov a zahrada, kde už několik let žádný pes nebyl a vidíte, přesto onemocněla parvovirózou, kterou jsme přitáhli domů my lidi.
Od té doby jsem měla další 4 štěňata a jakmile se štěňátko doma trošku rozkouká, tak začneme chodit ven.....ne že bych vyhledávala nějaké shluky psů, ale normálně na prochajdu se dá jít nebo naložit štěndo do auta a popojet do přírody.....teď je alespoň u nás sníh, to povětšinou pesani milují....a i kdyby se štěňátko zezačátku venku nevyvenčilo.....může se stát, že raději s venčením počká domů, na ten balkón. Některá štěňata a nebo psi obecně potřebujou delší dobu než třeba udělají bobek, potřebujou rozhejbat střeva.
Takže to venčení...konání potřeby ...bude zktraje venku problém, ale alespoň se štěndo vylítá, navíc venku je tolik nových podnětů, že mu to unaví i hlavinku.
Když jsem psala, že půl jedenáctá, kdy se vám štěndo probere je ještě super, že ho popadněte a tradá ven, tak jsem myslela ven opravdu a klidně třeba půl třičtvrtě hoďky.......dle štěněte....a venku se štěndem pořádně blbnout...honit se, házet aportík, udělat delší okruh...prostě se snažit štěndo unavit, no a pak domů a dobrou jdeme spinkat......eventuelně dát štěňátku něco na kousání, aby se "dounavilo".
Nevím, co máte za plemeno nebo jestli je to někde výše napsáno, ale nebylo by od věci najít psího kámoše nebo několik...bezpečné...hodné psy.....a kdyby bylo štěňátko podobného věku, tak to by bylo topten......
Ono už teď to nebude jednoduchý naučit štěně, že se má vyprázdnit venku.....ale když vylezete až na jaře, tak už to dle mého bude problém veliký a máte zaděláno na to, že přijdete z třeba z dvouhodinové procházky, kde se pes ani nevyčůral ani nevykadil, ale hned jak přijdete domů, tak se poběží vyprázdnit v lepším případě na balkón v horším kamkoliv.

...ja jenom přemýšlím jak to dělaji lide co maji psa - psa nauceneho na podlozku v bytě nebo balkóně, pokud pes začne zvedat nohu....náš motyl než vse obcuchá a obcúrá při venceni i kdyz třeba jenom na skok, to by mně kolikrat kleplo, nechápu jak to provadi pes podlozkovy ci balkonový...

Promiňte, ale mně to doporučení veterináře nechodit na delší dobu ven přijde na hlavu. Z jakýho důvodu to štěně nemůže být delší dobu venku? ATB přece nejsou překážkou. Pro to štěně je to venku tak obzvlášť zajímavý, na čůrání tudíž nemá čas a nenaučí se to. Já venku se štěnětem běhala třeba hodinu a to musím říct, že už jsem byla docela vzteklá, ale právě proto z toho prcek ještě měl bžundu a prodlužoval to, co to šlo. Nechávat štěně vyprazdňovat doma, to si v budoucnu zadělávate na to, že pak to učení na ven bude trvat o to dýl.
A další věc, koberce bych odstranila a pokud nelze s tou klouzací dlažbou nic dělat, dala bych na ni něco, co klouzat nebude. Toho psa budete mít celý jeho život, což předpokládá cca 15 let. Je to tedy dost dlouho na to, abyste mu ten byt uzpůsobili.
Jinak píšete, že veterináře jste si vygůglil. Nevím, jestli je to běžný způsob hledání veta, já tedy spíš dám na doporučení jiných majitelů zvířat a popravdě tady od toho vašeho bych rychle prchala pryč.
napsal(a):
...ja jenom přemýšlím jak to dělaji lide co maji psa - psa nauceneho na podlozku v bytě nebo balkóně, pokud pes začne zvedat nohu....náš motyl než vse obcuchá a obcúrá při venceni i kdyz třeba jenom na skok, to by mně kolikrat kleplo, nechápu jak to provadi pes podlozkovy ci balkonový...
Normálně to dělají - cca po měsíci až půl roce jim dojde, že to není úplně v pohodě mít zechcaný celý byt, tak napíšou na internetovou diskuzi prosbu o radu.
Jenže ta rada, kterou dostanou je, že se pes musí naučit venčit venku, a o takovou "blbou" radu se nikoho neprosili...
... tak zjistí, že existuje i protičůrací pás (to už je lepší model, než venčení 🤪), a pes sice dál močí v bytě, ale už se to nemusí uklízet... 👍👻

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Normálně to dělají - cca po měsíci až půl roce jim dojde, že to není úplně v pohodě mít zechcaný celý byt, tak napíšou na internetovou diskuzi prosbu o radu.
Jenže ta rada, kterou dostanou je, že se pes musí naučit venčit venku, a o takovou "blbou" radu se nikoho neprosili...
... tak zjistí, že existuje i protičůrací pás (to už je lepší model, než venčení 🤪), a pes sice dál močí v bytě, ale už se to nemusí uklízet... 👍👻
.. tak zjistí, že existuje i protičůrací pás (to už je lepší model, než venčení 🤪), a pes sice dál močí v bytě, ale už se to nemusí uklízet...
Tak tohle jsem zjistila docela nedávno, že to existuje, když jsme známé říkala, že příčinou toho, že jí čivavy čůraj domaq může být to, že byly naučené na plínu a ven se nechodilo venčit, ale jen v případě, že se páníčkům zrovna chtělo na prochajdu....a že teda by bylo nejlepší začít s nácvikem na venčení jako se štěnětem......no prý už mají objednané tyhle pásy, tak to už problém bude vyřešený.......
Mě to hlava nebere, čivava je pes jako každej jinej, akorát že menší, tak by měla jako pes fungovat a když nechci chodit ven, tak si pořídím kočku, co mi bude na ten záchod chodit.

napsal(a):
.. tak zjistí, že existuje i protičůrací pás (to už je lepší model, než venčení 🤪), a pes sice dál močí v bytě, ale už se to nemusí uklízet...
Tak tohle jsem zjistila docela nedávno, že to existuje, když jsme známé říkala, že příčinou toho, že jí čivavy čůraj domaq může být to, že byly naučené na plínu a ven se nechodilo venčit, ale jen v případě, že se páníčkům zrovna chtělo na prochajdu....a že teda by bylo nejlepší začít s nácvikem na venčení jako se štěnětem......no prý už mají objednané tyhle pásy, tak to už problém bude vyřešený.......
Mě to hlava nebere, čivava je pes jako každej jinej, akorát že menší, tak by měla jako pes fungovat a když nechci chodit ven, tak si pořídím kočku, co mi bude na ten záchod chodit.
Můj Kocourek se venčí venku. Skočí na okno, zamníká a jde. Zpět dtto. Měl wc doma na chodbě, ale říkal, že se tady nebude ztrapňovat, že už je velkej kluk.
Chvíli jsem si myslela, že tohle vlákno neexistuje, že se mi to zdálo, a hele, je ráno a furt tady je :-)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
...ježíši fuj...

Taky jsem znávala jednoho pána, co venčil psy - měl dva nebo tři knírače - na balkoně (celoživotně). Jednou za čas to vykydal lopatou, a pak začal nový cyklus... 👌🤢

Jako že si koupím byt s balkonem, protože ráda sedím ráno při východu slunce na balkoně a leju do sebe kafe.. ale když si koupím psa, tak už tam sedět nebudu.
Paráda :-)
napsal(a):
Jako že si koupím byt s balkonem, protože ráda sedím ráno při východu slunce na balkoně a leju do sebe kafe.. ale když si koupím psa, tak už tam sedět nebudu.
Paráda :-)
Ne, to když si sousedé nad váma, či nad nima, či nad nima.....koupí psa. Vy ho ani mít nemusíte

lesnížínka
napsal(a):
Ne, to když si sousedé nad váma, či nad nima, či nad nima.....koupí psa. Vy ho ani mít nemusíte
Musíte si byt koupit v domě s militantním družstvem. 🤣

Radom
napsal(a):
Zhruba 4x - 6x denně, v noci asi 3x. Zkoušeli jsme režim chození po každém jídle/pití i po vyspání, ale k úspěchu to nevedlo.. Netroufneme si s ním být venku příliš dlouho. Když jsme šli hned po vyspání (štěně nebudíme, čekáme až se vzbudí samo), tak jsme venku vydrželi asi deset minut a nic. Když jsme počkali chvilku doma, louzicka byla na koberci do pul minuty.
To je ten problém. Takže 10 minut venku, ono nic a pak doma loužička do půl minuty. Pěkně ho utvrzujete v tom, že takhle je to správně. Kdo chce kam...

Radom
napsal(a):
Ta antibiotika předepsal také veterinář, neměl jsem jediný důvod mu nevěřit. A i kdyby, teď už je bere a vzhledem k tomu, že nemám takové ego, abych šel k veterináři s žádostí o změnu léčby, 'protože jsem se dočetl na internetu', tak tu léčbu dokončíme..
Jak už jsem se ptal výše, máte nějaký tip jak vyřešit venčení v našem případě?
(díky za ty knihy, přečetl jsem jich o štěnětech několik, bohužel se moc dobře nedá bez zkušenosti s opravdovým psem poznat, jak je která kvalitní)
Tipů je tady dost. Jenom vy si vedete svou.

Radom
napsal(a):
Ano.

Radom
napsal(a):
Zjistil to vyterem z konečníku z tuším dvou vzorků.
Ne, z článku jsem si přečetl jen nějaké pasáže (protoze jsem byl se psem venku a protoze tady odpovídám), ale zítra si ho přečtu.
Nezdá se Vám diagnóza, nebo způsob léčby? Pokud je špatně diagnóza, tak s tím nic neudělám, léčení ATB je v plném proudu a jen tak se na to v půlce vykašlat by bylo asi to nejhorší co můžu udělat.. Myslíte, že je zbytečné se držet doma? Proč by mi to tedy veterinář přikázal?
Způsob léčby. Ale ATB doberte, pro jednou se nic nestane. Ano, je to zbytečné (držet se doma). Proč - asi si myslí, že je to dobrý nápad. My ne.

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
já ho používala, když jsem měla starého, nemocného psa. Pomáhalo mi to tak dva roky. Jinak jsem taky proti tomu, aby 🐕 se venčil doma a to i na balkóně. Tohle je pro mě fujjjjj.
Dája
Ale to je něco přece něco jiného - starý inkontinentní pes.

No spousta už toho zde byla napsána, chápu že zadavateli se to asi těžko čte, protože se zde nechodí kolem horké kaše, ale píší věci na rovinu.
Štěník je ještě malý, 10 týdnů, to je fakt prcek. Za sebe bych doporučila vrátit se k režimu ven po vyspání, ven po napití, po jídle, po delší hře.... Když štěně sledujete většinou vidíte, že "hledá" a chystá se vykonat nějaké to "veledílo". Pokud teda se nevyčůrá v zápalu hry apod. Je to opravdu ještě psí mimi a podle toho se mu musíte věnovat, je jasné, že mu občas něco uteče. Osobně jsem s posledním štěnětem byla tři týdny na dovolené a běhala ven prakticky furt, po všech výše uvedených činnostech + někdy navíc. Noc nevyjímaje.
Ad chození ven, prostě je potřeba vytrvat, dokud psík neudělá co má a chválit, chválit chválit. Vyhněte se frekventovaným místům, kde se vyskytuje jeden pes za druhým, ale ven choďte, bez toho to prostě fakt nepůjde, zvykat pejska na balkón není dobrá volba, ale to už zde psali jiní.
Ad veterinář. Jsou dobří veterináři a jsou špatní veterináři, jsou i něco mezi. Musíte to brát tak, že to co vet řekne nemusí být nutně dogma, ale chápu, že tam jdete s tím, že lékaři věříte a děláte to, co Vám doporučí. Není od věci ověřit si diagnózu jinde, pokud váháte.

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
já ho používala, když jsem měla starého, nemocného psa. Pomáhalo mi to tak dva roky. Jinak jsem taky proti tomu, aby 🐕 se venčil doma a to i na balkóně. Tohle je pro mě fujjjjj.
Dája
..taky zdravím, ale to se neda srovnavat stary nemocny pes kdy není zbytí a normalni zdravé stěně posleze dospělý pes...Vy z nutnosto, oni z lenosti či blbosti....
"Za sebe bych doporučila vrátit se k režimu ven po vyspání, ven po napití, po jídle, po delší hře.... Když štěně sledujete většinou vidíte, že "hledá" a chystá se vykonat nějaké to "veledílo". "
U nás tahle poučka nefungovala... Jediný kdy bylo vidět že hledá, bylo při bobíku. Taky bobík udělal doma jen jednou. Ale jinak čůral i v průběhu hry. Třeba běžel za míčkem a po cestě přidřepl, vyčůral se a běžel dál...
Ale celkem rychle jsme vysledovali, že je v tom přesnej jak hodinky. Takže jsme chodili ven hned po probuzení a pak každých 45 minut od posledního venčení, pokud teda do tý doby neusnul. Při tomhle režimu udělal loužičku doma tak jednou za týden, nebo 14dní, když jsme si neuhlídali čas...
Takže zkuste vysledovat, kdy chodí a zařiďte se podle toho...
Já jen nerozumím tomu, že pán si zřejmě vygoogloval pěkného a neobvyklého "voříška" neběžného plemene (nic proti nim, nejinteligentnější pes mého života byl vestaj a že jsem "pár" psů měl ) ovšem pak se už jen možná laxně věnoval "dalšímu vzdělávání"...bohužel
Nešijte do něj tolik, má snahu...a třeba se mu rozsvítí
PS. ...i když jak praví klasik : Netřeba radit, chytrej si poradí sám, blbej stejně neposlechne...

Já teda musím říct, že zadavatel má logický argument a to, že mu rozum říká věřit spíše veterináři než nějakým anonymním lidem na nějaké anonymní diskuzi....tak to uznejte všichni, že to zní rozumě.
Co jsem teda taky nepochopila, že i sám zadavatel nařízení veta porušuje a ven se štěndem stejně chodí.....taky si myslím, že je potom úplně jedno, jestli je štěně venku deset minut, půl hoďky, že na nějakou případnou nákazu to nemá vliv.
A teda když vezmu, že mě bylo na veterině doporučeno, abych nekrmila masem, že tam chodí xy psů, co mají na této stravě zvýšenou močovinu v krvi a že maso je problém a já chtěla jen upřesnit, že samozřejmě nekrmím jenom maso, ale i...kosti (dál už jsem se nedostala), tak prej kosti?? v žádném případě, kosti jsou nebezpečný.....být začátečník tak nevim nevim.....
Jinak kdyby měl zadavatel doma štěně jako byl můj Jack, který nedělal loužičky, ale bylo to jako když vypustí cisternu, tak by si nějaké učení na venčení na balkóně asi rozmyslel.
Už teď si myslím, že odnaučit tohle pejska bude dle mého trvat.
No ono už je to zase tady. Pokud někdo vzpomene zdravotní problém, byť kolikrát úplně banální, okamžitě dostane vyhubováno, proč už dávno není na veterině. Pokud na ní byl a dostal nějaké instrukce od veta, tak se mu dostane rad, že tohle je úplně blbě, úplně blbej vet atd. Já si to samozřejmě myslím také, ale já už předem aniž bych k němu šla. Ale prostě laik s prvním psem v tomhle musí absolutně tápat...

lesnížínka
napsal(a):
No ono už je to zase tady. Pokud někdo vzpomene zdravotní problém, byť kolikrát úplně banální, okamžitě dostane vyhubováno, proč už dávno není na veterině. Pokud na ní byl a dostal nějaké instrukce od veta, tak se mu dostane rad, že tohle je úplně blbě, úplně blbej vet atd. Já si to samozřejmě myslím také, ale já už předem aniž bych k němu šla. Ale prostě laik s prvním psem v tomhle musí absolutně tápat...
To jo, no, a ještě můžeme hlasovat, kdo kdy potkal veterináře, kterej by řekl "určitě s ním choďte ven, i když nemá hotový očkování, protože socializace je hrozně důležitá a v tomhle věku nutná" .....

napsal(a):
To jo, no, a ještě můžeme hlasovat, kdo kdy potkal veterináře, kterej by řekl "určitě s ním choďte ven, i když nemá hotový očkování, protože socializace je hrozně důležitá a v tomhle věku nutná" .....
No tak já u prvních dvou psů...rok 1990 a 1998 - nikam nechodit s nedoočkovaným štěnětem.
Ber-beři rojk 2009 doporučení ohledně chodit či nechodit ven žádné....já se neptala, těžko říct, co by mi na dotaz bylo odpovězeno.
S Ginou v loni to samé....neptám se, tak mi nikdo ohledně tohoto nic neřekl.
Myslím, že většina vetů vám vysloveně neřekne a choďte s ním ven, myslím, že přeci jen u nedoočkovaného štěněte je ta pravděpodobnost, že se štěně nakazí větší, než když má ukončené očkování a tak se tím doporučením nechodit ven veterinář tak nějak sichruje.
kdo kdy potkal veterináře...
já , jen jednoho a bohužel už R.I.P , ve Strakonicích, ale to byl navíc i chovatel rotvíků a navíc měl i tu "drzost", že už tenkrát mi říkal ( a to se tehdá začaly objevovat grancle a já byl nadšen, že nebudu muset shánět maso .( taky halt mladej a blbej)) " Venco, vy.er se na granule, je to jen chemicky ošetřenej bordel ze všeho možnýho..."a vlastně i na jeho popud jsem se teprve začal pídit co a jak...
Mě víc děsej veti , co tvrdí, že mono strava je ta nejlepší a čirou náhodou , zrovna tu nej mají na skladě , bez rozpaků kastrujou cokoli v jakémkoli stavu a stáří... atd...atd...
Koukám že je zde kolem toho dlouhé povídání Praktické zkušenosti s výskytem giardiozy a její léčbou jsou takové,že antibiotika často problém nevyřešily,ani po opakované léčbě - na některé cizopasné prvoky příliš nezabírají. Leckdy pak došlo v minulosti k úhynu štěněte, nebo vznikly problémy s návratem k normálnímu příjmu potravy a některá šteňata zaostala v růstu. Výborné výsledky jsou s přípravkem stomorgyl a entizol. Oba přípravky jsou na předpis a obsahují účinnou látku metronidazol, který je zejména určen k likvidaci parazitických nálevníků ap. zvířat i lidí. Jedná se o velké množství případů a pokud by měl někdo vážný problém, tak doporučuji oslovit MVDr.Melouna z Chotěboře, který poradí s dávkováním. Je to zároveň i PEJSKAŘ tělem i duší. K vyjádření vet. k nevenčení psa na prostorech s pohybem psů měl zřejme na mysli, aby se onemocnění dál nešířilo a štěně popř. nechytlo k tomu něco dalšího.

lupus4
napsal(a):
kdo kdy potkal veterináře...
já , jen jednoho a bohužel už R.I.P , ve Strakonicích, ale to byl navíc i chovatel rotvíků a navíc měl i tu "drzost", že už tenkrát mi říkal ( a to se tehdá začaly objevovat grancle a já byl nadšen, že nebudu muset shánět maso .( taky halt mladej a blbej)) " Venco, vy.er se na granule, je to jen chemicky ošetřenej bordel ze všeho možnýho..."a vlastně i na jeho popud jsem se teprve začal pídit co a jak...
Mě víc děsej veti , co tvrdí, že mono strava je ta nejlepší a čirou náhodou , zrovna tu nej mají na skladě , bez rozpaků kastrujou cokoli v jakémkoli stavu a stáří... atd...atd...
No s tou stravou upřímně....to co kde zaslechnu po známých je...krmím granulemi, ale kvalitními doporučil mi je vet jako ty nej.
Já třeba u Giny konzultovala krmení a případné testy, jak jsme na tom s vápníkem a fosforem, se starým praktikem, ke kterému jsme chodili už s ovčandou, kdy granule ještě nebyly...nebo jestli jo, tak ne běžně...no a právě ten mladší, když slyšel, že krmím štěně masem, tak mi hned sdělil, že mu chodí do ordinace mray psů, kteří mají zdravotní problém, který souvisí s krmení masem.
Ale tak veterinář prostě není ani expert na barf a ani výchovný poradce....čest vyjímkám.
O krmení masem a žblebtech vetů na tohle téma radši nemluvím, sice mimo mísu, ale když jsem ještě na staré veterině přiznala, že mám britky(kočky) které jsou venkovní(musela jsem, ptaly se na hovišo, jak jsem mohla vědět, když kadili po zahradě?) byl tam jeden z vetů - takový mlaďoch, Slovák to byl a řekl mi, že to je to nejlepší, co pro své kočky můžu udělat. Tak to jsem čuměla Chodila bych k němu s kočkama dál, bohužel tam skončil a po léčení kočky tím zbytkem osazenstva, jsem odsud prchla také.
A k věci: entizol jsme na giardie dostali také, no po přečtení příbalového letáku mi to přišlo jak s dělem na komára....zbytečné
lesnížínka
napsal(a):
O krmení masem a žblebtech vetů na tohle téma radši nemluvím, sice mimo mísu, ale když jsem ještě na staré veterině přiznala, že mám britky(kočky) které jsou venkovní(musela jsem, ptaly se na hovišo, jak jsem mohla vědět, když kadili po zahradě?) byl tam jeden z vetů - takový mlaďoch, Slovák to byl a řekl mi, že to je to nejlepší, co pro své kočky můžu udělat. Tak to jsem čuměla Chodila bych k němu s kočkama dál, bohužel tam skončil a po léčení kočky tím zbytkem osazenstva, jsem odsud prchla také.
A k věci: entizol jsme na giardie dostali také, no po přečtení příbalového letáku mi to přišlo jak s dělem na komára....zbytečné
Kdyby jste o pár štěňat z tohoto důvodu přišla, nepřišlo by vám to zbytečné. Je to často rezistentní vůči různým přípravkům a dělají se mnohdy velké dezinfekční zásahy v chovatelském zařízení, když si to od někoho donesete.

....jestě k tomu chození se stěnětem ven.. .nikdy jsem nedodrzovala, protoze logicky aby stěně něco nechytlo, to bych nesměla mit boty v bytě a prevlekat se do domáciho bych musela take pred bytem....kdysi mi vet vypravěl jak osetroval zacervenou kocku, majitele tvrdili, ze je striktně bytova, patrali a patrali a pak z nich vylezlo, ze kocka se vyvaluje v jejich venkovnich botach, ktere maji volně pristupne na chodbě bytu.....se stěnaty do ukonceni ockovani jsem nechodila primo mezi psy, ale ven na prochazky ano, nikdy problemy se strachem z cehokoli a jak krasně utahane spalo....

JoPe
napsal(a):
Kdyby jste o pár štěňat z tohoto důvodu přišla, nepřišlo by vám to zbytečné. Je to často rezistentní vůči různým přípravkům a dělají se mnohdy velké dezinfekční zásahy v chovatelském zařízení, když si to od někoho donesete.
ano
a rezistence prý roste
a by mě zajímalo, jestli zadavatel dělá velký dezinfekční zásah po každé toaletě svého štěněte na umělém trávníku na balkóně, nebo si tam pěstí giardií líheň......

napsal(a):
na giardie s uspechem zabira stomorgyl -kombinace ATB a metronidazolu