Ahoj, nevím, jestli zde už takové téma je, a pokud ano, tak se omlouvám.
Ale projíždím tak nějak ze zvědavosti různé weby, kde lidé nabízejí pejsky k prodeji a je jedno, jestli dospělé nebo malá štěňátka, a chci vám teda říct, že se nestačím divit, kam se až ty ceny vyšplhaly. Nevím, jestli si toho někdo z vás také všiml.
Je mi úplně na zvracení, když vidím, že např. chudáky Fr. buldočky bez PP se už nestydí prodávat ani za 25 tis. Kč. (Nejsem zastánce psů bez PP)
Nedávno jsme se doma rozhodli, že si pořídíme pejska. Byli jsme rozhodnutí, že buď Norwich teriera a nebo Westíka. Nejprve jsem volala na inzerát na Westíka s tím, že měl stát 19 tis. Všechno bylo strašně růžové, až na to, že fotky štěňátek v inzerátu byly někdy z léta, kde byla krásně zelená tráva a pejsci tam dováděli.
Už to mi přišlo trochu podezřelé. Pak jsem se zeptala, zda jsou oba rodiče k vidění. Na to mi paní odpověděla, že jenom maminka, tatínek je u jejího otce. Tak jsem ji řekla, že nemám problém s tím, se na toho pejska jet podívat k otci. No a v tu chvíli se začala vymlouvat, že otec vlastně vůbec v ČR nebydlí a že teď nejspíš ani doma dlouho nebude atd.
Poté mi bylo řečeno, že pejsci jsou bez PP, ale po papírových rodičích a že už jsou k zamluvení jen pejsci. Pokud chci fenku, tak štěňátka budou mít zas od druhé jejich feny.
Tak to mi naprosto stačilo a hovor jsem ukončila. Nejen, že je to nejspíš nějaká množírna, ale ještě se nestydí prodávat nepapírové psy za takové peníze. Neskutečné.
Nikola111
napsal(a):
Ale projíždím tak nějak ze zvědavosti různé weby, kde lidé nabízejí pejsky k prodeji a je jedno, jestli dospělé nebo malá štěňátka, a chci vám teda říct, že se nestačím divit, kam se až ty ceny vyšplhaly. Nevím, jestli si toho někdo z vás také všiml.
Je mi úplně na zvracení, když vidím, že např. chudáky Fr. buldočky bez PP se už nestydí prodávat ani za 25 tis. Kč. (Nejsem zastánce psů bez PP)
Nedávno jsme se doma rozhodli, že si pořídíme pejska. Byli jsme rozhodnutí, že buď Norwich teriera a nebo Westíka. Nejprve jsem volala na inzerát na Westíka s tím, že měl stát 19 tis. Všechno bylo strašně růžové, až na to, že fotky štěňátek v inzerátu byly někdy z léta, kde byla krásně zelená tráva a pejsci tam dováděli.
Už to mi přišlo trochu podezřelé. Pak jsem se zeptala, zda jsou oba rodiče k vidění. Na to mi paní odpověděla, že jenom maminka, tatínek je u jejího otce. Tak jsem ji řekla, že nemám problém s tím, se na toho pejska jet podívat k otci. No a v tu chvíli se začala vymlouvat, že otec vlastně vůbec v ČR nebydlí a že teď nejspíš ani doma dlouho nebude atd.
Poté mi bylo řečeno, že pejsci jsou bez PP, ale po papírových rodičích a že už jsou k zamluvení jen pejsci. Pokud chci fenku, tak štěňátka budou mít zas od druhé jejich feny.
Tak to mi naprosto stačilo a hovor jsem ukončila. Nejen, že je to nejspíš nějaká množírna, ale ještě se nestydí prodávat nepapírové psy za takové peníze. Neskutečné.
Dokud budou na tohle kupci, tak budou i taková předražená štěňata od pochybných množitelů.
Kdyby to lidi nekupovali, tak se tohle neděje!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dokud budou na tohle kupci, tak budou i taková předražená štěňata od pochybných množitelů.
Kdyby to lidi nekupovali, tak se tohle neděje!
To je bohužel pravda. Ale myslím si, že je to trochu utopie.
Když jsem někomu řekla, že si mám vybraného pejska s PP za 40 tis., což mi nepřijde nic tak strašného, tak na mě všichni hleděli, jako že jsem se zbláznila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel, tohleto není nijak postižitelné, množitelé nejsou nikde registrováni, takže když jim člověk, jak se říká, naletí, má smůlu. Zákony a další jejich zpřísnění nemá na toto množení vůbec vliv.
Základem by mělo být přemýšlet a ne hned skočit na výhodnou cenu. Řekla bych, že by člověk měl být obezřetnější, než když si jde koupit auto nebo mobilní telefon. Často lidi argumentují tím, že pejska z množírny zachránili, snaží se takhle ospravedlnit. Bohužel už jim nedojde, že tím, že štěně koupili, podpořili toto podnikání a ještě navíc i utrpení dalších a dalších zvířat.
Nedá se s tím opravdu dělat nic jiného, než nekupovat.
No mě dorazilo tohle. Takoví vořeši za 15K a největší sranda na tom je, že tam inzerát nevisel ani 24 hodin. Lidi jsou úplně vykramovaní.
Snílek

XXX.XXX.140.131
Taky jsme schaneli štěňátko No, když jsem projížděl inzeráty tak na mě vykokuvali štěňata bez PP s hrozně vysokou cenou. Nakonec máme naše zlatíčko s PP za 15000, rodiče jsme viděli oba👍.. úplně jiný přístup než ten co jsme volali bez PP. Taky nebyla možnost vidět otce.
Snílek
napsal(a):
Taky jsme schaneli štěňátko No, když jsem projížděl inzeráty tak na mě vykokuvali štěňata bez PP s hrozně vysokou cenou. Nakonec máme naše zlatíčko s PP za 15000, rodiče jsme viděli oba👍.. úplně jiný přístup než ten co jsme volali bez PP. Taky nebyla možnost vidět otce.
Pokud chovatel jede s fenou někam na krytí, tak Vám otce ani ukázat nemůže, když je pes třeba z druhého konce republiky, nebo ze zahraničí.
Ale u PP zvířat je otec snadno dohledatelný a ověřitelný.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud chovatel jede s fenou někam na krytí, tak Vám otce ani ukázat nemůže, když je pes třeba z druhého konce republiky, nebo ze zahraničí.
Ale u PP zvířat je otec snadno dohledatelný a ověřitelný.
Přesně, na mýho krycího psa se taky zájemci o štěňata po něm nejezdí koukat. Navíc když je to chov s PP, tak je jasný, že oba rodiče budou řádně uchovnění jedinci, odpovídající standardu daného plemene. Navíc já mám sama zájem být ve spojení s majiteli štěňat po mém psovi a ráda sleduju fotky jak rostou.
impact
napsal(a):
No mě dorazilo tohle. Takoví vořeši za 15K a největší sranda na tom je, že tam inzerát nevisel ani 24 hodin. Lidi jsou úplně vykramovaní.
Tak to je masakr.
Ještě za 15 tis. Ty lidi se snad úplně zbláznily. Nechci ale vidět ty útulky, pokud tahle doba někdy pomine, co tam se bude dít...
aluska
napsal(a):
Přesně, na mýho krycího psa se taky zájemci o štěňata po něm nejezdí koukat. Navíc když je to chov s PP, tak je jasný, že oba rodiče budou řádně uchovnění jedinci, odpovídající standardu daného plemene. Navíc já mám sama zájem být ve spojení s majiteli štěňat po mém psovi a ráda sleduju fotky jak rostou.
To máte sice pravdu, ale mně třeba chovatel dal kontakt na pána, jehož pes přiskakoval, a když jsem se s ním telefonicky spojila, tak mi sám od sebe nabídl, že se na otce štěňátek mohu přijet podívat. :)
aluska
napsal(a):
Mně občas někdo z majitelů odchovů po mých psech kontaktuje, ale mají profily na working-dog, takže není problém je skouknout on-line, nebo na akcích.
Nikola111
napsal(a):
To máte sice pravdu, ale mně třeba chovatel dal kontakt na pána, jehož pes přiskakoval, a když jsem se s ním telefonicky spojila, tak mi sám od sebe nabídl, že se na otce štěňátek mohu přijet podívat. :)
Já sama nabízím budoucím majitelům štěňat po mém psovi, že se můžou kdykoliv přijet podívat, nebo že můžu aspoň poslat fotky. NAvíc mám všechny v přátelích na FB a na fotky můžou kouknout i tam

Právě jsem koukala na bezPP borderáka za 25.000.
Svět se v pr.del obrací
napsal(a):
Právě jsem koukala na bezPP borderáka za 25.000.
Svět se v pr.del obrací
To je fakt šílenost. Já jsem teď otevřela bazoš a Pomeranian za 35 tis. (rodiče s PP) výborně
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131500313/pomeranian-pejsek.php

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak pokud je to pracovní pes s výkonností - proč ne?
Ceny za vycvičené pracovní psy jsou vysoké - AČR klidně vykoupí bezpapíráka i za 120 tisic.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To je podvod už podle té lamané češtiny 🙄
Taky mě to napadlo, ale podvodníci by je spíš "rozdávali" nebo dávali za pusu. Takhle moc lidí nenalákají.
Kojotka

XXX.XXX.0.163
Ufff, taky jsem koukala. Mám zarezervovaného pejska v jedné CHS, měli by se narodit na jaře, malé plemeno. Na ceně jsme se taky ještě nedomlouvali, každopádně už teď mi stojí vlasy hrůzou, kolik mě to vyjde upřímně doufám že ne nad 30, protože to bych už za psa na mazlíka nedala. Nemáme v plánu výstavy. Raději si nechám rezervu na případné veterinární výdaje a počkám, až bude někdy levnější pes...
Ale tak snad se nějak dohodneme. :)

Nikola111
napsal(a):
To je fakt šílenost. Já jsem teď otevřela bazoš a Pomeranian za 35 tis. (rodiče s PP) výborně
Když s PP stojí 60, kolik má stát tohle? Litr? Z jakého důvodu?
Kojotka
napsal(a):
Ufff, taky jsem koukala. Mám zarezervovaného pejska v jedné CHS, měli by se narodit na jaře, malé plemeno. Na ceně jsme se taky ještě nedomlouvali, každopádně už teď mi stojí vlasy hrůzou, kolik mě to vyjde upřímně doufám že ne nad 30, protože to bych už za psa na mazlíka nedala. Nemáme v plánu výstavy. Raději si nechám rezervu na případné veterinární výdaje a počkám, až bude někdy levnější pes...
Ale tak snad se nějak dohodneme. :)
Tak jestli máte rezervaci,tak se snad na cenu zeptáte,ne?
Nikola111
napsal(a):
Tak ne všichni Pomeraniani s PP stojí 60 tis. Proto nevidím důvod, proč by bez PP měl stál pětatřicet.
Protože tak to funguje. Od cen s PP se odvíjí ceny bezpapíráků. Tím,jak v poslední době stoupla poptávka po štěňatěch, stouply ceny štěňat s PP, a tím i bez PP. Bezpapoši se prodávají za to,za co se prodávali papíráci před dvěma lety. To platí napříč plemeny
janaa
napsal(a):
Protože tak to funguje. Od cen s PP se odvíjí ceny bezpapíráků. Tím,jak v poslední době stoupla poptávka po štěňatěch, stouply ceny štěňat s PP, a tím i bez PP. Bezpapoši se prodávají za to,za co se prodávali papíráci před dvěma lety. To platí napříč plemeny
To je samozřejmě pravda, a vůbec se s vámi o tomhle nepřu.
Jen mi ta cena přijde opravdu přemrštěná a jak říkám, ne každý Pomeranian s PP stojí 60 tis.

Nikola111
napsal(a):
Tak ne všichni Pomeraniani s PP stojí 60 tis. Proto nevidím důvod, proč by bez PP měl stál pětatřicet.
Jestli víte o nějakém pod 55, 60.. tak dejte vědět do soukromé zprávy, já vím co s penězi :-)
Za 35 byl dospělý pes. Jo, být to fena, je prodaná okamžitě.
A tihle nemají cenovku a nejsou hezcí. Divné. Nebyla to nějaká množka? Pardon, jestli si je s někým pletu:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131369164/pomeranian-s-pp.php
A tady píší, že cena je typická pro toto plemeno. A to je jaká?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131677120/pomeranian-s-prukazem-puvodu-fci.php
Opět je to o nabídce a kdo to zaplatí. Pokud bych volala na inzerát tak jako první se ptám jestli je štěně s PP, ale tam by v inzerátu byla napsaná CHS takže si to dohledám Kolikrát už mezi PP a bez PP až takový rozdíl není. Našla bych si raději stránky klubu a tam poradí kde mají nebo čekají štěnata
Kojotka

XXX.XXX.0.163
janaa
napsal(a):
Tak jestli máte rezervaci,tak se snad na cenu zeptáte,ne?
Cena se domluví podle počtu štěňat ve vrhu. :)
První pes z té chs nás stál 15 tisíc, to bylo před 8 lety. Fenka měla mít stěnda už na podzim, ale nezabřezla, domluva byla okolo 24, pokud bude štěňat málo tak i víc. Jenže cena psů obecně od té doby zase o něco stoupla, takže uvidíme jestli chovatelka zdraží, když vidí za kolik jdou štěňata bPP. Mluvily jsme spolu naposledy v listopadu.
Takže tak. A obecně si nemyslím, že by člověk měl první u chovatele zjišťovat cenu. U mě není cena úplně na prvním místě, o to plemeno stojím, ale odsud pocud.

Markéta80
napsal(a):
Opět je to o nabídce a kdo to zaplatí. Pokud bych volala na inzerát tak jako první se ptám jestli je štěně s PP, ale tam by v inzerátu byla napsaná CHS takže si to dohledám Kolikrát už mezi PP a bez PP až takový rozdíl není. Našla bych si raději stránky klubu a tam poradí kde mají nebo čekají štěnata
Myslíte rozdíl v ceně? Jo, u GR bez PP 18 tis., s PP 25.
Jak jsem tady nedávno uváděla odkaz na inzerát tady na ifaune, psala jsem dotaz, jaká dělají vyšetření, prý jen základní, rtg nedělají. Tak to základní by mě teda zajímalo, protože ty rtg patří u PP jen k tomu povinnýmu minimu.
napsal(a):
Jak jsem tady nedávno uváděla odkaz na inzerát tady na ifaune, psala jsem dotaz, jaká dělají vyšetření, prý jen základní, rtg nedělají. Tak to základní by mě teda zajímalo, protože ty rtg patří u PP jen k tomu povinnýmu minimu.
No tak mame tu experty, co flakaj stenda GR i pres 40 tacu. Vyrazne pres 40 :(
To se pak tezko divit mnozakum, ze ty ceny napalili taky. Stejne jako se tezko divit lidem, ze radsi koupej bez PP za osumnact, kdyz to chtej domu na gauc.
Imho to spojeni na nic jinyho stejne moc neni, nez domu na gauc. Na chov je to pribuzny s 2/3 republiky
napsal(a):
slovo cena vypadlo. Prostě to chce hledat. jenže plno lidí stále koupí klidně bez PP, PP nepotřebují. A pak se diví že ze psa je něco jiného než chtěli S PP se dá sehnat levnější a i dražší. Já vždy natrefím že se zamiluji do těch dražších Asi bych vždy začala u poradce chovu, ten by měl i říct jaká je většinou cena za štěně.
arosek
napsal(a):
To se pak tezko divit mnozakum, ze ty ceny napalili taky. Stejne jako se tezko divit lidem, ze radsi koupej bez PP za osumnact, kdyz to chtej domu na gauc.
Imho to spojeni na nic jinyho stejne moc neni, nez domu na gauc. Na chov je to pribuzny s 2/3 republiky
Já třeba hodlám prodávat štěňata pořád za cenu před koronou - nevidím důvod parazitovat na této situaci, ale zase si zájemce vybírám hodně důkladně, takže ani z jejich strany to není o penězích.

arosek
napsal(a):
Jj, já vím. A na letošních vrzích si tihle experti zase přidají. :-(
napsal(a):
Jj, já vím. A na letošních vrzích si tihle experti zase přidají. :-(
Tak ať - když je pes jebka (dámy prominou), tak bude furt stejná jebka, i když bude stát 2x tolik.
Když jim ti lidi za taková zvířata ty peníze dají, tak je to jejich blbost.
Nikola111
napsal(a):
Sranda je, když si někdo za tyhle prachy koupí hnědého poma a vyroste mu z toho normální oranžák. Může ho pak reklamovat.

Vydržet. Minimálně od podzimu 21 si v rezervacích v normálním chovu bude šance vybírat a útulky budou praskat ve švech.
Kojotka
napsal(a):
První pes z té chs nás stál 15 tisíc, to bylo před 8 lety. Fenka měla mít stěnda už na podzim, ale nezabřezla, domluva byla okolo 24, pokud bude štěňat málo tak i víc. Jenže cena psů obecně od té doby zase o něco stoupla, takže uvidíme jestli chovatelka zdraží, když vidí za kolik jdou štěňata bPP. Mluvily jsme spolu naposledy v listopadu.
Takže tak. A obecně si nemyslím, že by člověk měl první u chovatele zjišťovat cenu. U mě není cena úplně na prvním místě, o to plemeno stojím, ale odsud pocud.
Váš příspěvěk na mě působí tak, že chovatelce jde spíše jen o peníze. Samozřejmě chápu, že ze štěňátek chtějí něco navíc vydělat, ale prodávat štěňata za cenu podle počtu, aby z toho vytřískali co nejvíce. No nevím, nevím...
Nikola111
napsal(a):
Váš příspěvěk na mě působí tak, že chovatelce jde spíše jen o peníze. Samozřejmě chápu, že ze štěňátek chtějí něco navíc vydělat, ale prodávat štěňata za cenu podle počtu, aby z toho vytřískali co nejvíce. No nevím, nevím...
Tak nemusí to být tak.. Já jsem taky říkala, že cena částečně závisí na počtu štěňat, protože nikdy nevíte, co se při odchovu semele.. Samozřejmě, chov je také riziko povolání, ale zároveň chovatelé taky nejsou charita a je dost velký rozdíl, když se narodí třeba 2 štěňata císařem nebo 10 bez jakýchkoliv problémů. Pravdou tedy je, že jisté cenové rozmezí jsem zájemcům říkala, aby měli představu..
Jinak taky jsem celkem překvapená, kam se ceny štěňat za poslední rok vyšplhaly.. Moje "plemeno" jsem před rokem prodávala za cenu, která dřív byla považována tak nějak za průměrnou a rozhodně se nedá říci, že při nekomplikovaném průběhu odchovu by chovateli v kapse nic nezůstalo. Teď jsem zjistila, že někteří chovatelé prodávají štěňata za cenu takřka dvojnásobnou (hlavně do zahraničí, protože tam to lidi prostě jsou ochotni zaplatit) a sama teď úplně nevím, jak se k tomu postavit.. Ono když si pak řeknete zájemci o štěně o cenu, která je poloviční oproti tomu, co prodávají ostatní chovatelé, tak taky ten zájemce začne přemýšlet, co za tím je.. Na druhou stranu mi jde trochu proti srsti na štěňatech "rejžovat".

To vám oznámil chovatel? Jako když se narodí 5 kousků, tak cena bude 25 tis. a když jedno, tak 125?
napsal(a):
To vám oznámil chovatel? Jako když se narodí 5 kousků, tak cena bude 25 tis. a když jedno, tak 125?
To je asi spíš myšleno, že pokud pojedu krýt ven za 1500 €, a narodí se mi 2 štěňata, tak budou za 22 tis. (u našeho plemene), ale když jich bude 8, tak budou třeba za 18 tis., protože se tam ten krycí poplatek rozmělní.
To je docela logické - proč bych měla prodávat štěně hluboko pod náklady.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To je asi spíš myšleno, že pokud pojedu krýt ven za 1500 €, a narodí se mi 2 štěňata, tak budou za 22 tis. (u našeho plemene), ale když jich bude 8, tak budou třeba za 18 tis., protože se tam ten krycí poplatek rozmělní.
To je docela logické - proč bych měla prodávat štěně hluboko pod náklady.
No jo, ale takhle to nepočítá každej. Ale to už jsme se tady bavili myslím jinde, že někdo si do nákladů započítá úplně všechno, co s fenou souvisí, snad i obojek s vodítkem.
napsal(a):
No jo, ale takhle to nepočítá každej. Ale to už jsme se tady bavili myslím jinde, že někdo si do nákladů započítá úplně všechno, co s fenou souvisí, snad i obojek s vodítkem.
No, a podle toho se pozná pro koho je chov psů koníčkem, a pro koho je to jen výdělečná činnost.
napsal(a):
To je šílenost. My máme od chovatele pejska s PP a teda takový servis jsem od chovatele nikdy v životě nezažila.
Hledal nám nejlepší trimovací salon v našem blízkém okolí, se vším nám poradil, řekl, že kdykoliv se psem nějaký problém, máme se mu ozvat a to nemluvím o tom, že jsme pro štěňátko dostali krabici dobrot, hračky, obojek, domácí kameru, plínky, granulky a přepravku.
Vím, že tohle není standardem, ale když pak vidím, že si právě chovatelé nechají zaplatit do posledního chloupku, tak je to smutné.

Nikola111
napsal(a):
To je šílenost. My máme od chovatele pejska s PP a teda takový servis jsem od chovatele nikdy v životě nezažila.
Hledal nám nejlepší trimovací salon v našem blízkém okolí, se vším nám poradil, řekl, že kdykoliv se psem nějaký problém, máme se mu ozvat a to nemluvím o tom, že jsme pro štěňátko dostali krabici dobrot, hračky, obojek, domácí kameru, plínky, granulky a přepravku.
Vím, že tohle není standardem, ale když pak vidím, že si právě chovatelé nechají zaplatit do posledního chloupku, tak je to smutné.
Není to smutné, je to obchod. Každý funguje jinak, někdo chová pro radost a nepotřebuje / nechce řešit každý halíř. A někdo holt jo.
napsal(a):
Není to smutné, je to obchod. Každý funguje jinak, někdo chová pro radost a nepotřebuje / nechce řešit každý halíř. A někdo holt jo.
Smutné je, když se ze zvířat stane prachsprostý obchod - ono se to bohužel na kvalitě toho chovu záhy projeví.
napsal(a):
Jestli víte o nějakém pod 55, 60.. tak dejte vědět do soukromé zprávy, já vím co s penězi :-)
Za 35 byl dospělý pes. Jo, být to fena, je prodaná okamžitě.
A tihle nemají cenovku a nejsou hezcí. Divné. Nebyla to nějaká množka? Pardon, jestli si je s někým pletu:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131369164/pomeranian-s-pp.php
A tady píší, že cena je typická pro toto plemeno. A to je jaká?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131677120/pomeranian-s-prukazem-puvodu-fci.php
Tak například tady máte pomeraniana s PP pod 55 tis.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131731250/pomeranain-pp-fci-orang-chlapecek.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131730997/pomeranian-chlapecek-pp-fci.php

Nikola111
napsal(a):
Tak například tady máte pomeraniana s PP pod 55 tis.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131731250/pomeranain-pp-fci-orang-chlapecek.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131730997/pomeranian-chlapecek-pp-fci.php
Z Ukrajiny, to není nic proti ničemu, to si ho dovézt můžete rovnou a ještě levněji

napsal(a):
Z Ukrajiny, to není nic proti ničemu, to si ho dovézt můžete rovnou a ještě levněji
No že jo. Když chci levnějšího psa, tak koukám od Polska dál.
Takže tohle neplatí.
napsal(a):
No že jo. Když chci levnějšího psa, tak koukám od Polska dál.
Takže tohle neplatí.
Jak jako neplatí?
A ať si ho klidně někdo doveze odkud chce. Paní psala, ať najdu Pomeraniana pod 55 nebo 60 tis., což se ukázalo, že není úplně nereálné.
Tak nechápu o co vám jde nebo to je jako protiprávní koupit si psa odjinud než z ČR?
Nikola111
napsal(a):
Jak jako neplatí?
A ať si ho klidně někdo doveze odkud chce. Paní psala, ať najdu Pomeraniana pod 55 nebo 60 tis., což se ukázalo, že není úplně nereálné.
Tak nechápu o co vám jde nebo to je jako protiprávní koupit si psa odjinud než z ČR?
No nevím, ale když se na tech vašich inzerátech kouknete na hodnocení prodávajícího, tak zjistíte, ze je to bůhví jak, a taky to může být podvod🙄

Nikola111
napsal(a):
Jak jako neplatí?
Cena se odvíjí od země zplození. Levnější zvíře s papíry FCI koupím v Polsku např. A jaká tam je cena nonFCI psů? Zhruba poloviční od papírových. A jaká je cena papírových? Odvíjí se od "životní úrovně". Náklady na život v té které zemi. Tady dám 50 za psa a jinde si za to mohu koupit 5 domů.
Ale jestliže tady stojí pom 50, pak bezpapírák bude cca polovina.
Teď mi řekněte, o co jde Vám a z jakého důvodu by bezpapíráci měli být levnější, dle vyznění úvodního dotazu asi řádově?
On název plemene není ochranná známka. Licence. Není to tak, že čím víc pruhů, tím víc..
Podle mě - ať si za štěně každý řekne, co uzná za vhodné, ale ať je to štěně zdravé a jsou na něj hodní.

Možná, že když psi stojí tolik, budou se k nim lidé chovat lépe? Podle vzoru "mám drahý telefon" :-)
napsal(a):
Cena se odvíjí od země zplození. Levnější zvíře s papíry FCI koupím v Polsku např. A jaká tam je cena nonFCI psů? Zhruba poloviční od papírových. A jaká je cena papírových? Odvíjí se od "životní úrovně". Náklady na život v té které zemi. Tady dám 50 za psa a jinde si za to mohu koupit 5 domů.
Ale jestliže tady stojí pom 50, pak bezpapírák bude cca polovina.
Teď mi řekněte, o co jde Vám a z jakého důvodu by bezpapíráci měli být levnější, dle vyznění úvodního dotazu asi řádově?
On název plemene není ochranná známka. Licence. Není to tak, že čím víc pruhů, tím víc..
Podle mě - ať si za štěně každý řekne, co uzná za vhodné, ale ať je to štěně zdravé a jsou na něj hodní.
Tak v tom případě si trochu protiřečíte, když v jedné větě tvrdíte, že cena psů se odvíjí od země zplození a pak ať si za psa každý řekne, co uzná za vhodné.
Podívejte se, mně nejde vůbec o nic. Ale dávat v podstatě podobné peníze za psa s PP a bez PP mi přijde přehnané.
Nikola111
napsal(a):
Tak v tom případě si trochu protiřečíte, když v jedné větě tvrdíte, že cena psů se odvíjí od země zplození a pak ať si za psa každý řekne, co uzná za vhodné.
Podívejte se, mně nejde vůbec o nic. Ale dávat v podstatě podobné peníze za psa s PP a bez PP mi přijde přehnané.
Megí říká, jak to je (cena psů se odvíjí od země zplození) a jak by to klidně podle ní mohlo být (ať si za psa každý řekne, co uzná za vhodné).
Já bych za psa s PP dala mnohem víc než za bPP - ale záleží na plemeni a podmínkách chovnosti. Pakliže má plemeno v podmínkách uvedené zdravotní testy a rodiče psa prošli, jsem ochotná investovat mnohonásobně více (desítky tisíc) než do psa bez testů (bonboniéra/láhev vína - a to si ještě budu pečlivě toho psa vybírat).
Protože opravdový chov je dřina a stres. Nic než dřina a stres. Kdysi před lety jsem pochopila, že na to nemám, a rozhodla se psy jen mít, ne chovat.

Nikola111
napsal(a):
Tak to dočtěte do konce :-) když u nás je obvyklá cena 50, tak mi za něj 200 asi nikdo nedá..
Jeden z důvodů, proč koupím bezpapíráka za téměř stejnou cenu jako s PP, je, že o té ceně za PP nevím.
Jak tu někdo hore psal, že retrívr stojí 25, tak to mě dost překvapilo, mám totiž zafixováno, že je za 40. Takže když vidím inz. "cena pro toto plemeno obvyklá" a dohodou a v textu (a v tom textu žádná cena není), tak předpokládám těch 40.
Řekněte mi, kde mám ty ceny vyčíst, abych teda věděla, že papírák stojí vlastně málo korun?
napsal(a):
Možná, že když psi stojí tolik, budou se k nim lidé chovat lépe? Podle vzoru "mám drahý telefon" :-)
Teoreticky možná. V praxi se kolikrát vořech za pětistovku má líp než thajský ridžbek pořízený proto, aby se zvýšila společenská prestiž majitele.
A vím, že jsem uvedla extrémy. Ale láska ke psům neprochází peněženkou. :)
Nikola111
napsal(a):
To je bohužel pravda. Ale myslím si, že je to trochu utopie.
Když jsem někomu řekla, že si mám vybraného pejska s PP za 40 tis., což mi nepřijde nic tak strašného, tak na mě všichni hleděli, jako že jsem se zbláznila.
40 000 za psa vám příjde normální? Mi tedy ne. ( a to je ještě cena opravdu na dnešní dobu nízká)Pak se není co divit, že si lidé raději koupí bez PP i se všemi riziky. I když, ani pes s PP bez rizika v žádném případě není. Jen to zklamání je pak o to větší. Kdyby nenažraní chovatelé nechtěli takové sumy, neměli by bezpapíráci takovou šanci. Kdo tedy tuto nenormální situaci zavinil? Zase jen chovatelé s PP. Je nebezpečný ten neobvyklý zájem o psy v dnešní době. To budou zase útulky praskat ve švech.Když vidím kolem sebe kdo všechno si pořizuje psa..
Zbytečně se tady nerozepisujte o nákladech na chov, výstavy atd. Vím co chov obnáší a proto vím, že tyhle přemrštěné ceny nejsou opodstatněné.

Varaxi
napsal(a):
Teoreticky možná. V praxi se kolikrát vořech za pětistovku má líp než thajský ridžbek pořízený proto, aby se zvýšila společenská prestiž majitele.
Láska ne, no. Ale cena by přece jen malinko mohla odradit v jistém chování. Ona lakomost je docela dost rozšířená vlastnost :-)
Slyšela jsem jednu paničku, jak říká něco ve smyslu "pes byl drahý, ne aby se ušpinil" :-) Jak mně bylo líto, že se megí bahnitá zrovna neoklepala. Ale tohoto psa se paní určitě nezbaví u lesa a tak, to myslím.

Kdyby nenažraní chovatelé nechtěli takové sumy, neměli by bezpapíráci takovou šanci.
Ale měli. Vždycky mít budou, protože pokud chovatelé sníží ceny, sníží je i množáci. Zkrátka vždycky nastaví ceny níž, než chovky a tím si ten odbyt zajistí.

"Vím co chov obnáší a proto vím, že tyhle přemrštěné ceny nejsou opodstatněné."
Též nelze říct. Jak si cením své práce, výsledků svých psů, času, ..?
Nikdo mi nemůže nařídit, za kolik budu prodávat psa, skříň, seno, vzduch,.. situace na trhu mi to řekne velmi jasně a vše ostatní jsou jen dojmy.
A situace je taková, že všichni sedí doma a chcou psa a těch je málo. Proč má někdo z chovatelů inz. na bazos? To nemá zájemce dopředu? Narodilo se moc pejsků? No, houby, situace je taková, že lidé koupí cokoli, takže zas tolik přemýšlet nemusím - pes a fena = peníze.
Varaxi
napsal(a):
Je to tak. Moje mamina má jezevce z útulku. Minulej rok operace plotýnky, komplet celý léčení za 60 000. Moje mamina je důchodkyně, kdy jsem za ni zaplatila větší část, ale kdyby mne nebylo, tak si vezme na to půjčku. Nikdo v mém okolí by to za psa nedal, když jsem to povídala v práci, nebo známejm, tak si ťukali na hlavu, že tolik dáme za psa. Jeden dokonce pravil, za to máš krásnou dovolenou, to bych ho radši vzal lopatou. Takže já mám zkušenost, že peníze nedělaj dobrého páníčka....
Huskyjanina
napsal(a):
Je to tak. Moje mamina má jezevce z útulku. Minulej rok operace plotýnky, komplet celý léčení za 60 000. Moje mamina je důchodkyně, kdy jsem za ni zaplatila větší část, ale kdyby mne nebylo, tak si vezme na to půjčku. Nikdo v mém okolí by to za psa nedal, když jsem to povídala v práci, nebo známejm, tak si ťukali na hlavu, že tolik dáme za psa. Jeden dokonce pravil, za to máš krásnou dovolenou, to bych ho radši vzal lopatou. Takže já mám zkušenost, že peníze nedělaj dobrého páníčka....
Mám jednu jezevčici ze Slovenska, našla se u hnojiště. Druhého psa s PP už nechtěl majitel. Slovena nekontaktní, žere lidi, vloni prodělala mrtvičku. Pes podvýživa, blokace, vyosení, posuny, zubní kámen, horší játra. Za čas perineální kýla, útvar po kůží ( histolka negativní). Pořizovací cena psů 0,-. Za jejich zdraví zaplatím cokoliv.
napsal(a):
Tak to dočtěte do konce :-) když u nás je obvyklá cena 50, tak mi za něj 200 asi nikdo nedá..
Jeden z důvodů, proč koupím bezpapíráka za téměř stejnou cenu jako s PP, je, že o té ceně za PP nevím.
Jak tu někdo hore psal, že retrívr stojí 25, tak to mě dost překvapilo, mám totiž zafixováno, že je za 40. Takže když vidím inz. "cena pro toto plemeno obvyklá" a dohodou a v textu (a v tom textu žádná cena není), tak předpokládám těch 40.
Řekněte mi, kde mám ty ceny vyčíst, abych teda věděla, že papírák stojí vlastně málo korun?
Já to právě do konce čtu. Nevím, proč by vám za něj někdo 200 nedal, když bez PP lidé dají i několik desítek tisíc.
Každá "věc" má svého kupce.
A nezlobte se na mě, ale pokud si půjdu kupovat nějakého psa, tak snad si dopředu zjistím v jaké cenové relaci se asi tak pohybují.
Kde ty ceny máte vyčíst? Asi třeba na internetu, který jak tak koukám máte
To je třeba jako s autem. Vy když si půjdete koupit nějaké auto, tak koupíte první hujdu na kterou narazíte a nedíváte se, za kolik se prodávají stejná nebo podobná auta?
Jako tohle fakt nechápu, tenhle argument mi přijde mimo, pardon.
tero
napsal(a):
40 000 za psa vám příjde normální? Mi tedy ne. ( a to je ještě cena opravdu na dnešní dobu nízká)Pak se není co divit, že si lidé raději koupí bez PP i se všemi riziky. I když, ani pes s PP bez rizika v žádném případě není. Jen to zklamání je pak o to větší. Kdyby nenažraní chovatelé nechtěli takové sumy, neměli by bezpapíráci takovou šanci. Kdo tedy tuto nenormální situaci zavinil? Zase jen chovatelé s PP. Je nebezpečný ten neobvyklý zájem o psy v dnešní době. To budou zase útulky praskat ve švech.Když vidím kolem sebe kdo všechno si pořizuje psa..
Zbytečně se tady nerozepisujte o nákladech na chov, výstavy atd. Vím co chov obnáší a proto vím, že tyhle přemrštěné ceny nejsou opodstatněné.
40 tis. za psa s PP, ano přijde mi to normální. Vím, co mi z něj vyroste a ráda za takového psa dám takovéhle peníze.
Já se naopak divím, že si lidé psy bez PP kupují, protože takto akorát podporují množírny.
A pokud na psa s PP nemají, neměli by si ho pořizovat. Protože podle mě, pokud nemají takové peníze za štěně, potom nebudou mít na počáteční alespoň minimální výbavu, kvalitní krmivo, veterinární péči apod.
Ano, s tím naprosto souhlasím. Pokud někdy tato doba skončí, tak to pro psy bude katastrofa.

Nikola111
napsal(a):
Já to právě do konce čtu. Nevím, proč by vám za něj někdo 200 nedal, když bez PP lidé dají i několik desítek tisíc.
A nezlobte se na mě, ale pokud si půjdu kupovat nějakého psa, tak snad si dopředu zjistím v jaké cenové relaci se asi tak pohybují.
To je třeba jako s autem. Vy když si půjdete koupit nějaké auto, tak koupíte první hujdu na kterou narazíte a nedíváte se, za kolik se prodávají stejná nebo podobná auta?
Mno, pokud procházíte inzeráty chovek, pak 99 ze 100 neuvede cenu. Cena je "dohodou". Opravdu cenu nemusíte zjistit nijak snadno.
Nikola111
napsal(a):
Dobře a vy třeba nemáte pusu, že byste do par CHS zavolala a na přibližnou cenu se zeptala?
Mě přijde divný, že u plemene, kde se já pohybuji, se většina majitelů CHs děsně rozčiluje nad tím, že se budoucí zájemce ptá i třeba jako první na cenu. Takovému prý štěně neprodají. To, že se ptá na cenu přece neznamená, že ty peníze na koupi a následnou péči nemá.....
aluska
napsal(a):
Mě přijde divný, že u plemene, kde se já pohybuji, se většina majitelů CHs děsně rozčiluje nad tím, že se budoucí zájemce ptá i třeba jako první na cenu. Takovému prý štěně neprodají. To, že se ptá na cenu přece neznamená, že ty peníze na koupi a následnou péči nemá.....
A mohu se zeptat, o jaké plemeno se jedná?
Dobře, nemusí to tak být, ale může.
Já jsem si třeba psa vybrala podle toho, na co ho chci, potom jestli se mi líbí a cena pro mě byla opravdu až to poslední.
Takže samozřejmě jsem nějakou představu o ceně měla, ale o ceně jsme se s chovatelem začali bavit až teď, když si pro něj za 2 dny pojedu.

Nikola111
napsal(a):
40 tis. za psa s PP, ano přijde mi to normální. Vím, co mi z něj vyroste a ráda za takového psa dám takovéhle peníze.
Já se naopak divím, že si lidé psy bez PP kupují, protože takto akorát podporují množírny.
A pokud na psa s PP nemají, neměli by si ho pořizovat. Protože podle mě, pokud nemají takové peníze za štěně, potom nebudou mít na počáteční alespoň minimální výbavu, kvalitní krmivo, veterinární péči apod.
Ano, s tím naprosto souhlasím. Pokud někdy tato doba skončí, tak to pro psy bude katastrofa.
Mně jak kdy. Když si přečtu, že fena má jen základní vyšetření a zkoušku, 2 výstavy a z toho jedna VD, tak 40 tisíc za štěně je pro mě teda fakt moc.
Je teď dost blbá doba a problém je, že někdo chce štěně hned teď a dá za něj klidně i 60 tis. Tady bych se ale dost bála, že štěně bude za hračku pro děti zbohatlíků a náležitou péči mít nebude.

aluska
napsal(a):
Ono záleží, jak se na cenu ptají. Když chovateli přijde SMS jen se stručným "A cena?", tak to asi v pořádku nebude.

Nikola111
napsal(a):
Dobře a vy třeba nemáte pusu, že byste do par CHS zavolala a na přibližnou cenu se zeptala?
Palec jsem dala omylem.
Aluska to napsala za mě. Ten, kdo se zeptá na cenu jako jednu z prvních věcí, může se diskvalifikovat jako nesolventní zajemce. Na tohle téma jsme tu vedli nemálo diskuzí.
napsal(a):
Mně jak kdy. Když si přečtu, že fena má jen základní vyšetření a zkoušku, 2 výstavy a z toho jedna VD, tak 40 tisíc za štěně je pro mě teda fakt moc.
Je teď dost blbá doba a problém je, že někdo chce štěně hned teď a dá za něj klidně i 60 tis. Tady bych se ale dost bála, že štěně bude za hračku pro děti zbohatlíků a náležitou péči mít nebude.
Dobře, ale tak tohle není vůbec můj případ.
Nehledě na to, že psa nechci hned a teď. Na štěňátko čekám od září minulého roku a děti žádné nemám. A až jednou budu mít, rozhodně psa nenechám trápit.
napsal(a):
Palec jsem dala omylem.
Aluska to napsala za mě. Ten, kdo se zeptá na cenu jako jednu z prvních věcí, může se diskvalifikovat jako nesolventní zajemce. Na tohle téma jsme tu vedli nemálo diskuzí.
Tak já ale neříkám, abyste se na cenu ptala jako první. Ale pokud je cena pro vás důležitá nebo zásadní, tak je to váš problém v případě, že jak vy říkáte, vás chovatel diskvalifikuje.
Jak jsem již řekla, pro mě třeba cena byla až to poslední.
A abyste zjistila, kde se přibližně ceny za štěně s PP daného plemene pohybují, tak se nemusíte snad ptát přímo chovatelů. Snad existuje plno dalších možností, jak přibližnou cenu zjistit.

Nikola111
napsal(a):
Dobře, ale tak tohle není vůbec můj případ.
Nehledě na to, že psa nechci hned a teď. Na štěňátko čekám od září minulého roku a děti žádné nemám. A až jednou budu mít, rozhodně psa nenechám trápit.
Píšu všeobecně, ne o vás konkrétně. Jednoduše ani nemůžu vědět, kde pejska kupujete, a vlastně teď ani nevím, jaké plemeno.
Pro mě je cena možná taky až na posledním místě, ale rozhodně to není tak, že by mně byla úplně fuk. Nemám samozřejmě problém dát za krmivo, doplňky, výcvikové pomůcky, výcvik, případnou léčbu psa jakoukoliv částku. A přesto nebo právě proto si CHS vybírám a i za slušnou cenu se dá sehnat štěňátko, které má ty nejlepší rodiče, není příbuzné s většinou psů v republice, prostě má ty nejlepší předpoklady. Ona většinou ta vysoká cena je úplně o něčem jiným. Aspoň u našeho plemene.

Probírali jsme to tu tuším v diskuzi o ceně kolií. No a dozvěděla jsem se tam, že pokud se zeptám na cenu, je jasný že nemám peníze 🤔 Ani na psa, na jeho výživu a případné veterinární výdaje. Hodně krátkozraké.
aluska
napsal(a):
Dobře, a proč to tedy chovatele tak vytáčí? Vždyť neví, jakou finanční situaci má zájemce. Mě se to naštěstí netýká, mám jen chovnýho psa. Jen mě to zajímá.
Já si ani nemyslím, že jde chovateli o finanční situaci, ale pokud je jediným kritériem zájemce vzdalenost a cena, tak má prostě smůlu - já nehledám měsíce vhodného krycího psa, nepiplám se se štěňatama, abych je pak prodala povrchnímu joudovi, kterýmu je moje práce úplně ukradená, a chce jen kus.
Nikola111
napsal(a):
Hele já bych taky nerekla, že je to možné. Bohužel ale v mém okolí jsou i lidi na kterých tohle vidím. Koupí si to a to auto, protože ho má támhle "Karel" a vypadá spokojeně. Někdy Karel řekl, že je to auto dobré, někdy ani to ne. V mojí rodině jeden člověk práve kupuje byt v lakalitě, kterou nikdo nechápeme(vybavenost nula, okolí hnusné, vzdálenost od civilizace sice ok, ale spojení chybí), protože "prý" za pár let ta vesnice bude úplně jiná-lepší. Jenže tahle informace je taky od nějaké "Máňi" a né žádného odborníka, nebo lépe odborníků a nic tomu nenasvědčuje. Přitom v lepších lokalitách v okolí se dají (srovnatelné) byty sehnat i levněji!
Bohužel je prostě dost lidí, kteří si nevidí ani na špičku nosu.
aluska
napsal(a):
Dobře, a proč to tedy chovatele tak vytáčí? Vždyť neví, jakou finanční situaci má zájemce. Mě se to naštěstí netýká, mám jen chovnýho psa. Jen mě to zajímá.
Já nemůžu mluvit za všechny. Ale můj názor je takový, že pokud si psa zájemce vybírá skutečně jen podle ceny a nebo s chovatelem navíc ještě smlouvá o ceně, což se mi již také několikrát stalo. Tak je asi přirozené, že o takovém člověku jako o budoucím páníčkovi pro vaše štěně začnete mít určité pochyby.
Minule, nevím, jestli to bylo zde nebo na jiné skupině slečna psala, že neví, jestli bude mít vůbec peníze na kvalitní krmivo pro psa a že trpí psych. problémy, které ji mnohdy neumožňují vyjít ani několik dní ven.
Pokud by vám toto řekl zájemce o vaše štěně, vy byste mu ho prodala?
Já tedy ne
napsal(a):
Píšu všeobecně, ne o vás konkrétně. Jednoduše ani nemůžu vědět, kde pejska kupujete, a vlastně teď ani nevím, jaké plemeno.
Pro mě je cena možná taky až na posledním místě, ale rozhodně to není tak, že by mně byla úplně fuk. Nemám samozřejmě problém dát za krmivo, doplňky, výcvikové pomůcky, výcvik, případnou léčbu psa jakoukoliv částku. A přesto nebo právě proto si CHS vybírám a i za slušnou cenu se dá sehnat štěňátko, které má ty nejlepší rodiče, není příbuzné s většinou psů v republice, prostě má ty nejlepší předpoklady. Ona většinou ta vysoká cena je úplně o něčem jiným. Aspoň u našeho plemene.
Ano, s tím souhlasím:)
Nikola111
napsal(a):
Já nemůžu mluvit za všechny. Ale můj názor je takový, že pokud si psa zájemce vybírá skutečně jen podle ceny a nebo s chovatelem navíc ještě smlouvá o ceně, což se mi již také několikrát stalo. Tak je asi přirozené, že o takovém člověku jako o budoucím páníčkovi pro vaše štěně začnete mít určité pochyby.
Minule, nevím, jestli to bylo zde nebo na jiné skupině slečna psala, že neví, jestli bude mít vůbec peníze na kvalitní krmivo pro psa a že trpí psych. problémy, které ji mnohdy neumožňují vyjít ani několik dní ven.
Já tedy ne
Nikde nepíšu o tom, že by případný zájemce neměl peníze na krmení, ani nezmiňuji případ z jiné diskuze. Pouze se ptám, proč vadí, když se zájemce v první fázi hovoru zeptá na cenu.
MajkaP
napsal(a):
Hele já bych taky nerekla, že je to možné. Bohužel ale v mém okolí jsou i lidi na kterých tohle vidím. Koupí si to a to auto, protože ho má támhle "Karel" a vypadá spokojeně. Někdy Karel řekl, že je to auto dobré, někdy ani to ne. V mojí rodině jeden člověk práve kupuje byt v lakalitě, kterou nikdo nechápeme(vybavenost nula, okolí hnusné, vzdálenost od civilizace sice ok, ale spojení chybí), protože "prý" za pár let ta vesnice bude úplně jiná-lepší. Jenže tahle informace je taky od nějaké "Máňi" a né žádného odborníka, nebo lépe odborníků a nic tomu nenasvědčuje. Přitom v lepších lokalitách v okolí se dají (srovnatelné) byty sehnat i levněji!
Bohužel je prostě dost lidí, kteří si nevidí ani na špičku nosu.
Ano a to je právě o tom, jak se říká, že každá věc má svého kupce.
Ale to jsem již psala :)
aluska
napsal(a):
Nikde nepíšu o tom, že by případný zájemce neměl peníze na krmení, ani nezmiňuji případ z jiné diskuze. Pouze se ptám, proč vadí, když se zájemce v první fázi hovoru zeptá na cenu.
Ano, o tom ale píšu já, a vysvětluji vám tuto problematiku.
Neříkám, že to takto mají všichni. Ale já tedy ano.
Není mi zkrátka jedno, co se se štěňátky stane až odejdou. Jaký budou mít život, páníčky atd. Proto je potřeba vybírat důkladně. A pokud bude jeden z prvních dotazů směřovat na peníze, tak to ve mně vzbuzuje jakousi nedůvěru.
Nikola111
napsal(a):
Já tedy ne
Další věc je, že o ceně často s chovatelem diskutují překupníci - a není jich v kynologii málo, takže pokud zájemce zajímá hlavně cena, tak to znamená vždy "❗"
Nikola111
napsal(a):
Ano, o tom ale píšu já, a vysvětluji vám tuto problematiku.
Neříkám, že to takto mají všichni. Ale já tedy ano.
Není mi zkrátka jedno, co se se štěňátky stane až odejdou. Jaký budou mít život, páníčky atd. Proto je potřeba vybírat důkladně. A pokud bude jeden z prvních dotazů směřovat na peníze, tak to ve mně vzbuzuje jakousi nedůvěru.
A Vy tedy poznáte podle dotazu na cenu, že zájemce nemá peníze na další nebo má psychické problémy?

Cena je ale jedno z důležitých kritérií. Pokud si člověk kupuje štěně s PP, protože chce mít PP, ale nechce chovat, nechce vystavovat, nechce se psem cvičit na vrcholové úrovni, vlastně ani se v kynologickém světě nevyzná, tak podle čeho má vybírat?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Další věc je, že o ceně často s chovatelem diskutují překupníci - a není jich v kynologii málo, takže pokud zájemce zajímá hlavně cena, tak to znamená vždy "❗"
Nepíšu diskutují, ani že je hlavní. Prostě proč když se zeptají na cenu mezi prvními věcmi, proč je to špatně
napsal(a):
Cena je ale jedno z důležitých kritérií. Pokud si člověk kupuje štěně s PP, protože chce mít PP, ale nechce chovat, nechce vystavovat, nechce se psem cvičit na vrcholové úrovni, vlastně ani se v kynologickém světě nevyzná, tak podle čeho má vybírat?
Ano, ale i takový člověk komunikuje s chovatelem jiným stylem, než že pošle sms nebo mail ve znění :
"máte ještě psa? Jaká je cena?"
Horák
aluska
napsal(a):
A Vy tedy poznáte podle dotazu na cenu, že zájemce nemá peníze na další nebo má psychické problémy?
Ježiš, vy asi nerozumíte psanému textu. Já snad neříkám, že tyto informace z dotazu na cenu poznám.
Psala jsem, že zájemce o štěňata je potřeba vybírat velice důkladně. Takže pokud první co ho bude zajímat bude cena a bude pro něj například problém vzdálenost nebo nebude chtít přijet alespoň na jednu návštěvu před odchodem štěňat, tak bych takovému člověku psa neprodala.
Nehledě na to, že na té již zmíněné návštěvě si už alespoň nějaký obrázek o tom člověku uděláte. Uvidíte jak mluví, jak vypadá, popovídáte si odkud pochází, jak chce psa vychovávat, zda již nějaké zkušenosti se psema má a jaké atd.
A o psych. problémech psala slečna na fóru sama. Takže říkám, pokud bych se něco takového dozvěděla, tak bych ji psa určitě neprodala. To je celé. Ale rozhodně jsem netvrdila, že tyto informace zjistím z dotazu na cenu.

Já se přiznám, že nerozumím, proč se kolem ceny dělají takové tanečky... Zdá se mi přirozené, že když člověk dělá nákup za desítky tisíc, tak jej alespoň řádově (nižší vs. vyšší desítky tisíc) zajímá, kolik peněz si odložit stranou.
Ta forma, kterou představuje Inspektorka ve svém příspěvku ve 13:51, je samozřejmě nevhodná, ale pokud by modelový pan Horák napsal něco o sobě a podmínkách, které psovi nabízí, a na závěr přidal dotaz na cenové rozpětí, které má očekávat, tak co je na tom zlého nebo urážlivého? Kdy je vhodné se zeptat na cenu? A jaké všechny údaje o zájemcích chovatele zajímají?
Nikola111
napsal(a):
Ježiš, vy asi nerozumíte psanému textu. Já snad neříkám, že tyto informace z dotazu na cenu poznám.
Psala jsem, že zájemce o štěňata je potřeba vybírat velice důkladně. Takže pokud první co ho bude zajímat bude cena a bude pro něj například problém vzdálenost nebo nebude chtít přijet alespoň na jednu návštěvu před odchodem štěňat, tak bych takovému člověku psa neprodala.
Nehledě na to, že na té již zmíněné návštěvě si už alespoň nějaký obrázek o tom člověku uděláte. Uvidíte jak mluví, jak vypadá, popovídáte si odkud pochází, jak chce psa vychovávat, zda již nějaké zkušenosti se psema má a jaké atd.
A o psych. problémech psala slečna na fóru sama. Takže říkám, pokud bych se něco takového dozvěděla, tak bych ji psa určitě neprodala. To je celé. Ale rozhodně jsem netvrdila, že tyto informace zjistím z dotazu na cenu.
Já rozumím psanému textu, ale já nikde nezmiňovala že bude další problém vzdálenost či první návštěva. Pouze proč je tak iritující dotaz na cenu
Tak já jsem ochotná za štěně s PP zaplatit, ale taky mám nějaké "limity". Jako třeba psa za 70 000 bych si nekoupila, ani kdyby byl po extra šampionech ze zahraniční, se zdravotními vyšetřeními, prostě ne.
Na druhou stranu mám "srdcové" plemeno, které taky nepatří k těm nejlevnějším, a za něho jsem ty peníze dala. Protože je to opravdu vysněný pes, kterého jsem chtěla. Feně jsou dva roky, je s PP, a za cenu, za jakou jsem ji koupila, se dneska pomalu prodává stejné "plemeno" bez PP... Což mi přijde docela šílené, za tak krátkou dobu takový vzrůst, no jo no, korona, home office, děti doma, šílená poptávka po psech a je to hned.
Nicméně mám hodně známých, kteří vůbec nechápou, jak jsem takové peníze mohla za psa dát. Na rovinu vám řeknou, že by třeba 20 000 za psa nikdy v životě nedali, někteří ani těch 10 000. To si radši koupí bezpapíráka (i když dneska je i ten bezpapírák mnohdy za 20 000) a nebo zachrání psa z útulku . A já to chápu, každý to máme jinak. Já bych si zas třeba nekoupila telefon za 20 000, a někdo jiný si ho koupí úplně v pohodě. Nechci psa srovnávat s telefonem, ale snad se chápeme.
A není to vždy o penězích, jsou i lidi ,kteří jsou celkem majetní a přesto mají celý život psy z útulku, nebo voříšky za flašku. A není to ani o tom, že by na psa s PP neměli, není to vždycky ani tak o tom, že by za každou cenu chtěli zachránit psa z útulku, je to jednoduše o tom, že mají nějakou představu, nějaký limit, kolik jsou ochotni za psa dát. Tohle je třeba i případ mého otce - na psa s PP by finance měl, ale on by to za psa prostě nedal (za pořízení), přijde mu nepochopitelné, proč za psa dávat takové peníze, když ho může sehnat levněji. Ale na druhou stranu mu ani tak nezáleží na konkrétním plemeni a nechal se alespoň přesvědčit, že psa bez PP za x tisíc ne, že radši nějakého zachránit.. .A tak si vzal dospělou fenku s bazoše, zadarmo. Ale má jí rád úplně stejně, jako by měl rád psa s PP.
Já taky nemám nic proti křížencům, sama jednoho doma mám. A docela mě od některých lidí zarazilo, když jsem měla fenu (s PP) v kritickém stavu, že si dovolili mi říct, jak mě musí štvát, že v tomhle stavu je zrovna ta "drahá" fena, že to nebyl radši ten "levný" pes... To mě teda hodně dostalo. Vůbec mezi psy nedělám takové rozdíly a nechápu, že někdo ano. Ale skutečně jsem zažila případ, kdy byl jeden pes s PP chovaný doma, měl se jako v bavlnce, šampion, dobré žrádlo, péče... a ten samý člověk měl dalšího voříška venku v kotci, kterého krmil zbytkama a pomalu si ho ani nevšimnul, tak z toho je mi hodně smutno.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, ale i takový člověk komunikuje s chovatelem jiným stylem, než že pošle sms nebo mail ve znění :
"máte ještě psa? Jaká je cena?"
Horák
To určitě, ale zájemce by se neměl cítit provinile, když se na cenu zeptá v prvním hovoru s chovatelem.

aluska
napsal(a):
Nepíšu diskutují, ani že je hlavní. Prostě proč když se zeptají na cenu mezi prvními věcmi, proč je to špatně
Já když poptávala první štěně a byla neznalá, tak jsem nejdřív psala o svých zkušenostech, poté o svých možnostech, co chci s pejskem dělat, a až nakonec jsem se opatrně poptala na cenu. Nikdo neměl problém mi ji sdělit. Takže asi tak.
napsal(a):
Já se přiznám, že nerozumím, proč se kolem ceny dělají takové tanečky... Zdá se mi přirozené, že když člověk dělá nákup za desítky tisíc, tak jej alespoň řádově (nižší vs. vyšší desítky tisíc) zajímá, kolik peněz si odložit stranou.
Ta forma, kterou představuje Inspektorka ve svém příspěvku ve 13:51, je samozřejmě nevhodná, ale pokud by modelový pan Horák napsal něco o sobě a podmínkách, které psovi nabízí, a na závěr přidal dotaz na cenové rozpětí, které má očekávat, tak co je na tom zlého nebo urážlivého? Kdy je vhodné se zeptat na cenu? A jaké všechny údaje o zájemcích chovatele zajímají?
Já si ale myslím, že na tomhle nic špatného není. Pokud prostě cena není jediné, co zájemce zajímá a opravdu nenapíše ve stylu "kolik to stojí"....
Když jsem sháněla předběžně štěně, tak jsem kontaktovala několik chovatelských stanic - představila jsem se, popsala jsem do jakých podmínek by pes šel, co mu mohu nabídnout, co s ním chci dělat, jaký by měl asi režim a nakonec jsem poprosila o informaci o ceně (průměrnou cenu už jsem znala - protože jsem jezdila na akce, kde se plemeno vyskytovalo). Všichni chovatelé mě slušně odpověděli a cenu mi napsali. Když jsem si pak vybrala CHS, tak mě chovatelka kontaktovala a nastal menší "výslech", pak jsem k chovatelce jela osobně, podívat se na případnou matku štěňat (ještě nebyla potvrzena březost), když se březost potvrdila, tak pak už mi bylo štěně slíbeno - tedy pokud se narodí tolik štěňat (byla jsem několikátý zájemce) a narodí se štěně v konkrétní barvě a pohlaví... Ono je to spíš někdy blbé v tom, že člověk třeba nic jiného vědět nepotřebuje a jediné co mu opravdu chybí, je ta cena. Tak nějak jsem to měla i já - znala jsem majitele, znala jsem plemeno, nepotřebovala jsem žádné ifno. Ale nedělalo mi problém se teda o sobě rozepsat. Ale přiznám se, že text jsem napsala jednou a pak už jen kopírovala a upravovala...
A jednou jsem zjišťovala cenu štěňat určitého plemene známým - normálně jsem volala chovatelům a ptala se přímo na cenu, nějak jsem to zaobalila, jakože pes by se měl dobře atd., ale že bych potřebovala orientačně vědět cenu, taky mi všichni odpověděli, bez problému. Někteří se rozpovídali i o tom, jaká mají rodiče vyšetření, výstavní nebo pracovní úspěchy, dali odkaz na stránky CHS, nabídli osobní nezávaznou návštěvu atd...
On tohle každý neumí, takové to "okecávání", nebo spousta lidí ani neví, že je to třeba. Přijde jim úplně v pořádku zavolat na inzerát a zeptat se rovnou na cenu. Moji známí sháněli štěně, jí jsem vysvětlila, že se má trochu rozepsat, okecat to a na cenu se zeptat na konec. Ale její přítel našel inzerát, kde se mu štěňata fakt líbila, a prostě napsal hned ve stylu "Dobrý den, kolik prosím stojí štěně?"... Chovatelka mu odepsala něco ve stylu, že takovému člověku štěně neprodá, že ho zajímá jen cena... Jenže, zrovna tohle jsou opravdu lidi, u kterých se má pes dobře, to plemeno mají v rodině , vědí co potřebuje ,vědí o něm vše. Jen se chtěli zeptat na cenu konkrétního štěněte. Já chápu, že to chovatele odradí, ale nemyslím si, že by se dalo jednoznačně říct, aha tak tebe zajímá jen cena, ty nebudeš dobrý majitel...Ale na druhou stranu bych takovému člověku štěně taky nedala, ono je to těžké. Případně bych se pak zeptala dál sama, zavolala, nebo navrhla osobní návštěvu.
aluska
napsal(a):
Já se nezlobím, třeba mi to řekne někdo jiný, co je tak urážlivého na dotazu na cenu štěněte
Podívejte se, snažila jsem se vám to vysvětlit ze svého pohledu. Ale když to nejste schopná stále pochopit, tak ať vám to vysvětlí někdo jiný. I když u vás si myslím, že to jen zbytečně ztracený čas.

@marcelaamax Mně to taky přijde ok (ale nejsem chovatel). Ale někde výše se tady psalo, že se zájemce může diskvalifikovat tím, že se mezi prvními věcmi zajímá i o cenu.
aluska
napsal(a):
Protože o tom štěněti se můžete dozvědět snad důležitější věci než to, kolik stojí.
Můj seznam by vypadal asi takto:
Máte volného pejska?
Je zdravý?
Jaké jsou zdravotní testy rodičů a s jakým výsledkem?
Je možná nezávazná návštěva?
Je pro Vás důležité, abych se psem obrážela výstavy a sportovní utkání? (Na hobby úrovni se nebráním ničemu kromě obran, ale sportovní a služební kynologie jde mimo mě a co se týče výstav, tak na bonitaci jsem ochotná jít, ale tím to končí.)
Psa plánuji mít převážně venku na zahradě se zateplenou boudou s přístupem do obyváku, je to pro Vás schůdné?
Pes bude v aktivní rodině, dlouhé každodenní procházky, hry. Bude mi pomáhat zahánět husy a slepice, budu ho učit nějaké kousky, ale bude to primárně člen rodiny, vyhovuje Vám to?
A až teď, když jsou vyloučené všechny otázky, u kterých by odpoveď mohla znamenat, že o psa ztratím zájem, případně že chovatel ztratí zájem mi psa prodat, se budu ptát:
Kolik stojí? Čím je krmen? Dosud jsem měla jen psy na granulích, jste ochoten mi pomoci s barfováním? A jste ochoten mi pomoci s tou bonitací, jestliže si ji přejete? Můžu si na tu nezávaznou návštěvu vzít tepláky a pohrát si s fenou? Atd.

Nikola111
napsal(a):
Podívejte se, snažila jsem se vám to vysvětlit ze svého pohledu. Ale když to nejste schopná stále pochopit, tak ať vám to vysvětlí někdo jiný. I když u vás si myslím, že to jen zbytečně ztracený čas.
Holky, klid, vždyť normálně diskutujete, není třeba se urážet.
napsal(a):
To určitě, ale zájemce by se neměl cítit provinile, když se na cenu zeptá v prvním hovoru s chovatelem.
Však to nikdo neříká - pokud zavolá /napíše, že má zajem o psa, protože mu ten stávající odešel minulý týden za duhový most, a doma je jim smutno, a pak se zeptá i na cenu, tak je všechno v pořádku (to teď myslím obecně, ne na maliňáky - tam ty majitele proklepnout musíte)

Kolika trapnostem bychom se vyhnuli, když budu mít u inzerátu cenu.
V prvním rozhovoru se zeptat může,ale pokud tím začne,tak to fakt nevypadá zrovna dobře. To už člověk čeká dovětek - to je moc,to si můžu koupit někde za míň Zrovna jsem domluvila poprvé s paní, co ode mě chce štěndo - napsala mail,kde popsala,jak by se pes měl,co s ním plánují teď mi zavolala,hlavně jsme probírali,zda kluka nebo holku. Nakonec se zeptala na cenu - že viděla velký rozptyl ceny,tak aby věděla. To je samozřejmě v pořádku. Kdyby mi napsala mail,který by začínal - za kolik, tak bych jí zařadila do zástupu "kolikářů", a rovnou jí posunula na konec řady

když jsme před sedmi lety přišli během pár dní o psí kámošku - začala jsem ihned pátrat (průběžně situaci v chovu sleduji, takže jakýsi přehled mám). Věděla jsem, co chci - lehký typ dogy (to se dneska nenosí), žádnou příbuzeneckou plemenitbu alespoň ve 4 generacích, starší rodiče (alespoň pětileté), hezké předchozí vrhy feny... a tady u nás v té době NIC. I poprosila jsem zkušeného chovatele (tak nějak mohl za všechny naše předchozí dogy - ať už jako chovatel, nebo majitel krycího psa) o pomoc. Věděl, že může hledat v zahraničí - že chci typického jedince - ale že max. uchovníme - nikdy nebudeme žádní výstavní "šílenci"... prostě chci kámoše domů i na cesty přírodou.
No - cena to prý byla v Evropě běžná (o dost vyšší, než tehdy u nás), přidala se k tomu cesta na "konec světa"... Koupili jsme broučka malého na základě pár fotek - a nelituju.
Je to typický Evropan - německá doga, španělský chovatel, matka je z Francie, otec Portugalec...
Nelituju - i když to dlouho byl asi nejdražší bezpapírák široko daleko... neb chovatel (slavná chovka, vyhlášený rozhodčí plemene) nám jaksi zapomněl poslat exportní PP a když konečně dorazil, nebyly vyplněné barvy předků... což se u nás (nejen u nás) musí, ale Španělé si na čistotu barevných rázů až tak nehrajou... Takže pak ještě úřední vybarvování...
Chovný nakonec je, krýt rozhodně nebude (jsou hezčí jedinci a navíc téměř jistě nese gen pro žlutou)... ale my jsme spokojení. Včera mu bylo sedm - a klepy, klep... zatím se tváří stále stejně dravě a zdravě
Nikola111
napsal(a):
Nikdy není jistota co vám ze psa vyroste. Stačí chybějící zub, nebo cokoliv jiného, co psa vyřadí z chovu. Přestože bych neměla problém za psa tolik dát, nedala bych to. Už z principu. Není pravda, že kdo nechce dát přemrštěnou cenu za psa nebude mít na veterinu.Navíc, to co ušetří na koupi, to mu zbude na výdaje se psem.
janaa
napsal(a):
V prvním rozhovoru se zeptat může,ale pokud tím začne,tak to fakt nevypadá zrovna dobře. To už člověk čeká dovětek - to je moc,to si můžu koupit někde za míň Zrovna jsem domluvila poprvé s paní, co ode mě chce štěndo - napsala mail,kde popsala,jak by se pes měl,co s ním plánují teď mi zavolala,hlavně jsme probírali,zda kluka nebo holku. Nakonec se zeptala na cenu - že viděla velký rozptyl ceny,tak aby věděla. To je samozřejmě v pořádku. Kdyby mi napsala mail,který by začínal - za kolik, tak bych jí zařadila do zástupu "kolikářů", a rovnou jí posunula na konec řady
Když něco kupuju, tak je to za peníze a tak bych měla vědět za kolik to kupuju. Jakoby dotaz na cenu byl nějakým důkazem o špatných úmyslech.Naopak, ty jinotaje kolem cen jsou až směšné a často účelové. Většinou si zájemce vyhlídne více chov.stanic , kvalita štěňat mu přijde stejná a tak dotaz na cenu je úplně normální.Proč by někde přeplácel? Navíc, když je chov a prodej psů postaven na úroveň podnikání ,měly by se ceny uvádět už v inzerátech. Mi to zatajování naopak zavání neférovostí a vykutáleností. Jeden chovatel kdysi prohlásil, že určuje cenu štěněte podle toho jakým autem zájemce přijede...
Nastávající majitelé jsou nebo bývají pejskaři a nebo začátečníci. Podle toho se ptají. Vůbec mně nevadí když se zeptají na cenu. Také jsem se na cenu ptala a hned potom posílala zálohu.Jinak vím ,že se lidem nedá věřit,teda některým. Když jedna slečna psala,že sice nebydlí v domku, ale hned u lesa. Při zjištění adresy...já vždy kouknu na Mapy a vidím, že bydlí uprostřed města a les široko daleko nikde. Takovému se potom opravdu věřit nedá a psa mu nedám to si ho raději nechám.Jinak nutně nemusí jezdit se dívat na štěně když bydlí hodně daleko. Stejně na něm nic neuvidí, jen že je roztomilý.
tero
napsal(a):
Nikdy není jistota co vám ze psa vyroste. Stačí chybějící zub, nebo cokoliv jiného, co psa vyřadí z chovu. Přestože bych neměla problém za psa tolik dát, nedala bych to. Už z principu. Není pravda, že kdo nechce dát přemrštěnou cenu za psa nebude mít na veterinu.Navíc, to co ušetří na koupi, to mu zbude na výdaje se psem.
Jak není jistota co mi ze psa vyroste? Snad je to pes s PP, viděla jsem otce i matku. Jsou to nádherní zástupci daného plemene, kteří splňují všechny požadavky. Tak nechápu co to plácáte.
Otec je šampion ČR a matka také úspěšná na výstavách.
Nikola111
napsal(a):
Jak není jistota co mi ze psa vyroste? Snad je to pes s PP, viděla jsem otce i matku. Jsou to nádherní zástupci daného plemene, kteří splňují všechny požadavky. Tak nechápu co to plácáte.
Ale i to neznamená, že bude i každé štěně plnochrupé, či nebude kryptorchyd. Geny nejsou jen z matky a otce, ale i z dalších předchozích generacích.
aluska
napsal(a):
Ale i to neznamená, že bude i každé štěně plnochrupé, či nebude kryptorchyd. Geny nejsou jen z matky a otce, ale i z dalších předchozích generacích.
Nechápu co do toho zas taháte zuby. Zuby snad vidím na první pohled jestli všechny má nebo ne. To samé jestli to je nebo není kryptorchid.
Štěně si beru v 10 týdnech a v 10 týdnech už má prořezané mléčné zuby i sestouplá varlátka.
Děláte tady chytrou, ale ani nevíte, jak se to píše.
Zaprvé nejsem žádný začátečník a zadruhé, pokud vám chovatel prodá takového psa s PP, kterého popisujete, a prodá vám ho jako zdravého. Tak to není dobrý chovatel.

Nikola111
napsal(a):
Nechápu co do toho zas taháte zuby. Zuby snad vidím na první pohled jestli všechny má nebo ne. To samé jestli to je nebo není kryptorchid.
Štěně si beru v 10 týdnech a v 10 týdnech už má prořezané mléčné zuby i sestouplá varlátka.
Zaprvé nejsem žádný začátečník a zadruhé, pokud vám chovatel prodá takového psa s PP, kterého popisujete, a prodá vám ho jako zdravého. Tak to není dobrý chovatel.
Tak jak mně vysvětlíte, že moje fena měla skus jako štěně v pořádku a teď má skus klešťový?
Nebo se stává, že se vůbec neprořežou dospělé P1?
Nikdy nemůžete vědět, co vám ze štěněte vyroste. Špatné lokty se třeba můžou projevit až ob několik generací.

Nikola111
napsal(a):
No právě, mléčný chrup. Nikdo nemůže zaručit, že i trvalý bude kompletní. Kryptorchismus by měl v těch 10 týdnech být vyřešený, to souhlasím.
napsal(a):
Tak jak mně vysvětlíte, že moje fena měla skus jako štěně v pořádku a teď má skus klešťový?
Nebo se stává, že se vůbec neprořežou dospělé P1?
Nikdy nemůžete vědět, co vám ze štěněte vyroste. Špatné lokty se třeba můžou projevit až ob několik generací.
Dobrá, já jsem to spíše ale myslela tak, že když si kupuju psa s PP a koupím si dejme tomu Maltézáčka, tak že mi z něho nevyroste Bišon.

Nikola111
napsal(a):
Dobrá, já jsem to spíše ale myslela tak, že když si kupuju psa s PP a koupím si dejme tomu Maltézáčka, tak že mi z něho nevyroste Bišon.
Tak ale aluska to jasně specifikovala, jak to myslela. Samozřejmě, že dané plemeno vám z toho vyroste. Ale vůbec nemáte zaručeno, jestli budete mít z vašeho pejska chovného psa.
Určitě bych vám to přála. Ale po zkušenostech vím, že člověk musí být připravený na všechno.
Nikola111
napsal(a):
Také Vás zdravím, to mi zase dneska pěkně uteče den v kanceláři
Nikola111
napsal(a):
A když já jsem podle Vás tak blbá, tak si tady přečtěte od odborníků , že varle se ze svého mista může ztratit i po pár měsících. Osobně znám pár takových případů, kdy při odběru mělo štěně obě varlata v šourku a do půl roka jedno " zmizelo "

i jsem se inspirovala
až budu shánět štěně, hned poletí dotaz na cenu
jako test chovatele
aluska
napsal(a):
A když já jsem podle Vás tak blbá, tak si tady přečtěte od odborníků , že varle se ze svého mista může ztratit i po pár měsících. Osobně znám pár takových případů, kdy při odběru mělo štěně obě varlata v šourku a do půl roka jedno " zmizelo "
zapoměla jsem dát odkaz https://www.labvet.cz/blog/nekolik-slov-o-kryptorchismu/

A já furt nemám odpověď že proč má být tenhle a tamten pes levnější
tero
napsal(a):
A nebylo to myšlené spíš tak, že když je to moje vysněné plemeno, tak těch 40 prostě dám, protože vím, že mi z toho to plemeno vyroste? A nebo mužů koupit psa bez PP, za 20, ale nevím, co z něho vyroste.

Asi už to tu padlo. I já mám za to, že "mlžení" kolem ceny štěňat s PP není vhodné. To že se chovatel o ceně rozhodne - je jeho plné právo, ještě před vrhem může o rezervovaných štnatech nevědět, ale ve chvíli, kdy podává inzerát, může aspoň orientační cenu napsat. Základní, s tím, že může o nějaké procento stoupnout nebo klesnout.
(Když jsem v inzerci hledala ke koupi kozy, inzeráty bez ceny jsem automaticky přeskakovala ). Ceny u bezPP většinou jsou, kdyby kupující viděli, že mnohdy je cena s PP jen o něco vyšší.........

já tohle teda nechápu. v čem je přesně problém napsat do toho inzerátu cenu?
v čem?
to si chovatelé neumí nacenit to zvíře? nebo se bojí, že by je jiní chovatelé pomluvili? nebo prostě kde je ta potíž?
přece i když budu mít vrh kde si každého štěněte cením jinak, tak není problém to do inzerátu vypsat, takhle to dělám u morčat.
napsal(a):
já tohle teda nechápu. v čem je přesně problém napsat do toho inzerátu cenu?
v čem?
to si chovatelé neumí nacenit to zvíře? nebo se bojí, že by je jiní chovatelé pomluvili? nebo prostě kde je ta potíž?
přece i když budu mít vrh kde si každého štěněte cením jinak, tak není problém to do inzerátu vypsat, takhle to dělám u morčat.
Třeba tak selektují zajemce, kteří jdou jen po ceně, a chtějí aby zajemce začal sám komunikovat. - koho to spojení opravdu zajímá, ten nemá problém zavolat, nebo napsat mail.
A zase - zavolá mi šikovná studentka, u které je pravděpodobné, že bude psa perfektně prezentovat (prodala jsem tak 2 feny, obě se dostaly na MS na bednu), tak jí klidně prodám štěně levněji, a naopak mi zavolá nějaký blbeček, a tomu řeknu takovou cenu, aby mi už nikdy nevolal.
Zkrátka, komu to vadí, ať takové inzeráty přejde.
Dříve bylo normální, že cena za psa a fenu byla rozdílná, ale uváděla se v inzerci. Tenkrát ( za doby bolševické) jsem ještě byla puboš, ale mamka měla CHS NB a vím, že ceny uváděla. Pokud měl zájem o štěně majitel krycího psa ( místo ceny za krytí), tak měl právo prvního výběru. Dnes je skoro všude uvedena cena DOHODOU. Jako pouhého potenciálního zájemce o štěně, mě to vytáčelo, ale po nějaké době jsem pochopila... Vše se změnilo, a to jak ve výcviku, tak i v chovu. Každé štěně z vrhu má jiný potenciál ( pohlaví, stavba těla, barva). Konkrétně teď píši o plemenu ND, protože to je mému srdci blízké. V jednom vrhu budu mít vždy štěňata ,, lepší a horší". Proto cena za štěně na mazla bude o dost nižší, než li cena za zvíře, které má potenciál do chovu, či nějakého ,, vyššího levelu výcviku". Potenciálnímu zájemci by toto mělo být zděleno a zároveň by se nemělo mlžit s cenou. Tedy konkrétní štěně =konkrétní cena. Sama nepatřím k těm bohatším, ani ke střední vrstvě, ale na zvíře, které chci si ušetřím, protože pořizuji člena rodiny. Rozhodnutí vlastnit dané zvíře nevzniká ze dne na den, proto mám časový prostor, jak dát finance na koupi stranou. Dnes již existuje pojištění na veterinární výlohy, takže neplatí, že konkrétní plemena mohou vlastnit jen movití lidé. Vše je o lidech, komunikaci, srdci na správném místě a v neposlední řadě o šťastné ruce při výběru. ( Doufám, že všichni pochopili, že celý můj příspěvek je míněn k chovu s PP, protože množení bPP neuznávám.)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jejda, tak pokud je pro někoho tak traumatizijící, že v inzerátu na psa s PP není cena, tak ať jej přeskočí, a koupí si štěně od těch hodných lidí, co cenu uvádí. Jak prosté!
Pro mě to určitě traumatizující není, psa se kupovat nechystám. Jen jsem uvedla důvod, že i tohle žene kupující do "spárů" různých množáků a bezPP. Když něco nabízím na běžném inzertním servru (bazoš a pod.) je normální uvést cenu.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Třeba tak selektují zajemce, kteří jdou jen po ceně, a chtějí aby zajemce začal sám komunikovat. - koho to spojení opravdu zajímá, ten nemá problém zavolat, nebo napsat mail.
A zase - zavolá mi šikovná studentka, u které je pravděpodobné, že bude psa perfektně prezentovat (prodala jsem tak 2 feny, obě se dostaly na MS na bednu), tak jí klidně prodám štěně levněji, a naopak mi zavolá nějaký blbeček, a tomu řeknu takovou cenu, aby mi už nikdy nevolal.
Cena se dá napsat od - do podle kvality štěněte. A nic vám nebrání dát studentce slevu. Píšete komunikovat, ale u vašeho plemene je situace poněkud jiná, než třeba u společenských. U vás zájemce většinou ví, proč chce zrovna to spojení, nebo proč zrovna od vás (obecně). Proč bych měla, jako zájemce naprostý laik, kterého spojení nezajímá, protože tomu nerozumím, napřed vypisovat kdo jsem, jaké mám zkušenosti, co se psem hodlám dělat, kde bude bydlet, čím budu krmit, atd., jen abych se dozvěděla cenu?
napsal(a):
Pro mě to určitě traumatizující není, psa se kupovat nechystám. Jen jsem uvedla důvod, že i tohle žene kupující do "spárů" různých množáků a bezPP. Když něco nabízím na běžném inzertním servru (bazoš a pod.) je normální uvést cenu.
U našeho plemene je trochu jiná situace - tam ti lidi MUSÍ vědět co chtějí, takže pokud jsou na tom s rozhodováním tak, že se nechají strhnout bezpapírákem, tak ať jdou raději jinam.
Furt lepší, než se pak za rok dozvědět, že pes skončil někde v útulku, u předkupníka, po tom, co obral majitele, anebo ho přejelo auto...
napsal(a):
Cena se dá napsat od - do podle kvality štěněte. A nic vám nebrání dát studentce slevu. Píšete komunikovat, ale u vašeho plemene je situace poněkud jiná, než třeba u společenských. U vás zájemce většinou ví, proč chce zrovna to spojení, nebo proč zrovna od vás (obecně). Proč bych měla, jako zájemce naprostý laik, kterého spojení nezajímá, protože tomu nerozumím, napřed vypisovat kdo jsem, jaké mám zkušenosti, co se psem hodlám dělat, kde bude bydlet, čím budu krmit, atd., jen abych se dozvěděla cenu?
Ano, u normálních štěňat, co jsou prodávaná "na zahradu" není důvod neuvést cenu - je to zboží jako každé jiné.
Nicméně, pokud dám do inzerátu cenu 18 tis. tak mi ta studentka nezavolá, protože ví, že na to nedosáhne, a přitom jí bych prodala štěně klidně za 14..
Naproti tomu ze mě tahal štěně jeden šmejd, co mimo jiné uvařil opakovaně psy v autě (a jediné, co ho zajimalo poté, co vytahl mrtvolu bylo, jak to zahraje před majitelem🤮), a tomu řeknu cenu 30 tis., protože jinak se o získání štěněte bude pokoušet dál přes 3. osobu (to se mi u tohoto chlapa opravdu stalo).

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, u normálních štěňat, co jsou prodávaná "na zahradu" není důvod neuvést cenu - je to zboží jako každé jiné.
Nicméně, pokud dám do inzerátu cenu 18 tis. tak mi ta studentka nezavolá, protože ví, že na to nedosáhne, a přitom jí bych prodala štěně klidně za 14..
Naproti tomu ze mě tahal štěně jeden šmejd, co mimo jiné uvařil opakovaně psy v autě (a jediné, co ho zajimalo poté, co vytahl mrtvolu bylo, jak to zahraje před majitelem🤮), a tomu řeknu cenu 30 tis., protože jinak se o získání štěněte bude pokoušet dál přes 3. osobu (to se mi u tohoto chlapa opravdu stalo).
A co když by těch třicet akceptoval?
Já si myslím, že ta cena není uváděna hlavně proto, že tím chovatel opravdu selektuje zájemce. Pokud někomu dělá problém se zeptat na cenu a napsat něco o sobě, tak tímhle se úplně vyřadí z výběru.
Já teda jsem si vybrala spojení, na které ani žádný inzerát nebyl, a obecně "moje" chovatelka inzeráty vůbec nedává. Má to jen na svých webovkách a FB, a štěňata jsou dost často zamluvena ještě předtím, než se narodí. Ani další CHS, které jsem obepisovala neměly inzeráty, měla jsem hlavně zmapované jejich stránky a hlídala, kde se něco chystá 😁.

marcelaamax
napsal(a):
Já si myslím, že ta cena není uváděna hlavně proto, že tím chovatel opravdu selektuje zájemce. Pokud někomu dělá problém se zeptat na cenu a napsat něco o sobě, tak tímhle se úplně vyřadí z výběru.
Já teda jsem si vybrala spojení, na které ani žádný inzerát nebyl, a obecně "moje" chovatelka inzeráty vůbec nedává. Má to jen na svých webovkách a FB, a štěňata jsou dost často zamluvena ještě předtím, než se narodí. Ani další CHS, které jsem obepisovala neměly inzeráty, měla jsem hlavně zmapované jejich stránky a hlídala, kde se něco chystá 😁.
Jo, ale vy o psech něco víte, víte proč jste chtěla zrovna to spojení. Ale naprostý laik, který chce psa s PP (a buďme rádi za každého, kdo chce psa s PP), nehodlá chodit na výstavy, nechce chovat a v plemeni se nevyzná, kynologickému světu nerozumí, ten se bude dívat po inzerátech. A bude tam hledat cenu. A jak už jsem psala, proč by měl vypisovat o sobě informace, když chce jen vědět cenu? Tajnosti kolem ceny psů s PP fakt nahrávají množitelům bezpapíráků.
marcelaamax
napsal(a):
Já právě taky nedávám inzeráty ani nemám FB - lidi se ozývají přes working-dog nebo si vrh najdou na stránkách klubu. Tam taky není žádné info o ceně, a lidem nedělá problém se zeptat.
Naopak ti co inzerují, a udávají cenu jsou většinou ti, co to potřebují hlavně prodat, vyinkasovat prachy, a s novými majieli moc diskutovat nechtějí (proto tu cenu uvádí hlavně množitelé, ať už s PP nebo bez)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já právě taky nedávám inzeráty ani nemám FB - lidi se ozývají přes working-dog nebo si vrh najdou na stránkách klubu. Tam taky není žádné info o ceně, a lidem nedělá problém se zeptat.
Naopak ti co inzerují, a udávají cenu jsou většinou ti, co to potřebují hlavně prodat, vyinkasovat prachy, a s novými majieli moc diskutovat nechtějí (proto tu cenu uvádí hlavně množitelé, ať už s PP nebo bez)
Řekla bych, že u pracovních plemen, opravdu pracovních, je to něco trochu jiného.
napsal(a):
Jo, ale vy o psech něco víte, víte proč jste chtěla zrovna to spojení. Ale naprostý laik, který chce psa s PP (a buďme rádi za každého, kdo chce psa s PP), nehodlá chodit na výstavy, nechce chovat a v plemeni se nevyzná, kynologickému světu nerozumí, ten se bude dívat po inzerátech. A bude tam hledat cenu. A jak už jsem psala, proč by měl vypisovat o sobě informace, když chce jen vědět cenu? Tajnosti kolem ceny psů s PP fakt nahrávají množitelům bezpapíráků.
Ale však stačí zavolat a zeptat se jen na cenu - psala jsem to někde výš, když jsem sháněla info o ceně jistého plemene pro rodinu, tak jsem obvolavala inzeráty a ptala se na cenu, všichni mě odpověděli.
Jako pokud si někdo koupi psa bez PP jen proto, že u toho s PP není uvedená cena a nedokáže zvednout telefon a na cenu se zeptat, no tak to je potom těžké.
napsal(a):
Řekla bych, že u pracovních plemen, opravdu pracovních, je to něco trochu jiného.
Ale přece i zodpovědným chovatelům společenských plemen záleží na tom, kam půjdou jejich odchovy. A tímhle si trochu ten výběr zájemců zmenší.
Já mám zkušenost takovou (ale samozřejmě to tak není vždy), že cenu rovnou do inzerátu dávají hlavně takové ty "množky" (s PP) , které triskaji jeden vrh za druhým a chteji hlavně za každou cenu všechna štěňata co nejdříve prodat, a je jim úplně jedno, kam stěně půjde.
A teď mě napadá - třeba to chovatelé taky nechtějí zveřejňovat kvůli lidem, kteří množí psy bez PP? Aby si podle toho nemohli nastavovat cenu? I když je jasné, že si tu cenu zjistí jinak.
napsal(a):
Tak ať si toho bezpapíráka koupí, když jim jde jenom o kus na zahradu, a nezajímá je nic jinýho!
Nedávno jsem 2 měsíce sháněla AUO pro známý, po tom co s nimi vydrbala chovatelka u které měli zamluvený štěně, ale oni tak nutně potřebovali psa, a hlavní kriterium bylo, aby měl ocas, že si nakonec koupili bezpapíráka...
Ono už je to v konečné fazi úplně jedno, jestli si ti lidi koupí bezpapíráka, nebo od nejakyho vychcánka psa s PP bez zdravotních testů, po mizerných rodičích, za balík. Jediný rozdíl je, že v tom druhém případě by z toho neměl vyrůst kříženec, nic víc nic míň. Z chovu psů se stal neskutečný byznys....

Marcelo, teď mám pocit, že já mluvím o voze a vy o koze. Celou dobu je řeč o tom, a vyjádřily se k tomu chovatelky, že pokud zájemce zavolá a zeptá se jen na cenu bez omáčky okolo (kdo je, jaké má zkušenosti, co se psem hodlá dělat, atd.), diskvalifikuje ho to jako neseriózního zájemce. A vy napíšete, že se má prostě zeptat.
Kdyby se ceny uváděly u všech inzerátů, byl by pokoj a tato diskuze bude bezpředmětná. Kdo plemeni rozumí a ví co chce, jaké spojení, z jaké chovky, ten stejně nejde podle inzerátů, ale spojí se rovnou s vybraným chovatelem.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak ať si toho bezpapíráka koupí, když jim jde jenom o kus na zahradu, a nezajímá je nic jinýho!
Nedávno jsem 2 měsíce sháněla AUO pro známý, po tom co s nimi vydrbala chovatelka u které měli zamluvený štěně, ale oni tak nutně potřebovali psa, a hlavní kriterium bylo, aby měl ocas, že si nakonec koupili bezpapíráka...
Ono už je to v konečné fazi úplně jedno, jestli si ti lidi koupí bezpapíráka, nebo od nejakyho vychcánka psa s PP bez zdravotních testů, po mizerných rodičích, za balík. Jediný rozdíl je, že v tom druhém případě by z toho neměl vyrůst kříženec, nic víc nic míň. Z chovu psů se stal neskutečný byznys....
Tohle ale přece snad my, zastánci chovu s PP, nechceme!
Nechceme zájemce o koupi psa s PP odradit tak, aby šel k množiteli pro bezpapíráka.
napsal(a):
Marcelo, teď mám pocit, že já mluvím o voze a vy o koze. Celou dobu je řeč o tom, a vyjádřily se k tomu chovatelky, že pokud zájemce zavolá a zeptá se jen na cenu bez omáčky okolo (kdo je, jaké má zkušenosti, co se psem hodlá dělat, atd.), diskvalifikuje ho to jako neseriózního zájemce. A vy napíšete, že se má prostě zeptat.
Kdyby se ceny uváděly u všech inzerátů, byl by pokoj a tato diskuze bude bezpředmětná. Kdo plemeni rozumí a ví co chce, jaké spojení, z jaké chovky, ten stejně nejde podle inzerátů, ale spojí se rovnou s vybraným chovatelem.
Jo, já vím, že tohle se říká. Ale nemyslím si, že je to vždycky tak úplně pravda.
Ale ono je rozdíl v tom, jestli někdo napíše SMS : "kolik to stojí"? A nebo jestli někdo zavolá, představí se, řekne, že by chtěl stěně a slušně se zeptá na cenu, teda alespoň já v tom rozdíl vidím.
Zjišťovala jsem takhle ceny hovawartů a cane corso, opravdu jsem jen volala a ptala se na cenu, u těch hovawartů jsem dokonce na rovinu říkala, že se ptám pouze informativně, nezávazně, a i tak mi v pohodě všichni cenu sdělili 🤷♀️

marcelaamax
napsal(a):
Jo, já vím, že tohle se říká. Ale nemyslím si, že je to vždycky tak úplně pravda.
Ale ono je rozdíl v tom, jestli někdo napíše SMS : "kolik to stojí"? A nebo jestli někdo zavolá, představí se, řekne, že by chtěl stěně a slušně se zeptá na cenu, teda alespoň já v tom rozdíl vidím.
Zjišťovala jsem takhle ceny hovawartů a cane corso, opravdu jsem jen volala a ptala se na cenu, u těch hovawartů jsem dokonce na rovinu říkala, že se ptám pouze informativně, nezávazně, a i tak mi v pohodě všichni cenu sdělili 🤷♀️
Ano, forma je důležitá. Slušné chování by mělo být samozřejmostí. Ale jak tu někteří psali, že pokud se člověk zeptá pouze na cenu, tak ho to diskvalifikuje jako seriózního zájemce... na to reaguji a o tom je tu řeč.
napsal(a):
Tohle ale přece snad my, zastánci chovu s PP, nechceme!
Nechceme zájemce o koupi psa s PP odradit tak, aby šel k množiteli pro bezpapíráka.
Jenomže když se podívám na polovinu vrhů s PP (a ano zrovna tihle mají cenu uvedenou), tak jsou to produkty množitelů, kteří nejsou o moc lepší nez to od bezpapíráků. Jenom umí trochu líp počítat, takže si dají dohromady, že když fenu dovlečou na výstavu nebo bonitaci, a štěňata očipují, tak na tom vydělají víc než na těch bezpapírácich...
Nikdy bych neřekla, že něco takového vypustím z huby, ale situace na"trhu" se psy se za poslední dobu dost výrazně změnila, a na 1 slušného chovatele připadá desetinásobek těch, co množí s PP jen pro prachy. Dneska už u těchto vrhů, co mají jen nutný základ do chovu, vidím jediný rozdíl v tom, že mi z toho vyroste jedinec daného plemene, ale NIC víc.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A není jednodušší říct tomu člověku že mu štěně prostě neprodate?
napsal(a):
Ano, forma je důležitá. Slušné chování by mělo být samozřejmostí. Ale jak tu někteří psali, že pokud se člověk zeptá pouze na cenu, tak ho to diskvalifikuje jako seriózního zájemce... na to reaguji a o tom je tu řeč.
Já teda neznám nikoho, koho by slušný dotaz na cenu diskvalifikoval.
Je teda pravda, že chovatelé asi mají radši, když člověk třeba napíše mail, ve kterém se trochu rozepíše, ale nemyslím si, že by úplně vyškrtli ty, co zavolají a zeptají se na cenu. To se pak spíš chovatel na zbytek zeptá sám.
Třeba když jsem obvolavala ty hw, tak se mě jedna chovatelka rovnou ptala, zda máme zkušenost s hw, nebo jestli máme něco nastudováno, co od psa čekáme a co mu můžeme nabídnout. No a podle toho by se to pak odvíjelo dal, ale první dotaz byl na cenu.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jenomže když se podívám na polovinu vrhů s PP (a ano zrovna tihle mají cenu uvedenou), tak jsou to produkty množitelů, kteří nejsou o moc lepší nez to od bezpapíráků. Jenom umí trochu líp počítat, takže si dají dohromady, že když fenu dovlečou na výstavu nebo bonitaci, a štěňata očipují, tak na tom vydělají víc než na těch bezpapírácich...
Nikdy bych neřekla, že něco takového vypustím z huby, ale situace na"trhu" se psy se za poslední dobu dost výrazně změnila, a na 1 slušného chovatele připadá desetinásobek těch, co množí s PP jen pro prachy. Dneska už u těchto vrhů, co mají jen nutný základ do chovu, vidím jediný rozdíl v tom, že mi z toho vyroste jedinec daného plemene, ale NIC víc.
A aspoň to, že je to jedinec daného plemene s doloženým původem je svého druhu vítězství. A o jednoho zákazníka množky méně. Bohužel je taková doba. Kde je poptávka, bude nabídka a když je velká poptávka, bude se chovat na všem, co projde bonitací. Je na klubech, tedy na vás, členech těch klubů, jaké si odsouhlasíte podmínky chovnosti.
Je!
To to jsem udělala, a pak mi volali jeho kamarádi - varovalo mě před nimi nekolik lidi, ze jsou od něj.
Někteří jsou opravdu šmejdi, ale ten náš rybníček je tak malej, že se vám to donese.
Kdybych mu nastřelila cenu hned u prvního telefonátu, tak mám klid, a ušetřím si tu paranoiu, při lustrovaní dalších zájemců.
napsal(a):
A aspoň to, že je to jedinec daného plemene s doloženým původem je svého druhu vítězství. A o jednoho zákazníka množky méně. Bohužel je taková doba. Kde je poptávka, bude nabídka a když je velká poptávka, bude se chovat na všem, co projde bonitací. Je na klubech, tedy na vás, členech těch klubů, jaké si odsouhlasíte podmínky chovnosti.
Byla jste někdy na členské schůzi?! 😂
Jakýkoliv pokus o zpřísnění podmínek okamžitě množitelé (pardon chovatelé) smetou ze stolu s tím, že by to stálo peníze, a lidi by začali flákat bezpapíráky...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jakýkoliv pokus o zpřísnění podmínek okamžitě množitelé (pardon chovatelé) smetou ze stolu s tím, že by to stálo peníze, a lidi by začali flákat bezpapíráky...
Byla jsem ve dvou klubech, takže ano. Ale nepřestávám doufat. Naivně, samozřejmě. A z ČMKU (FCI) může přijít jen obecná změna. Je to těžké.
napsal(a):
Jako sorry, ale koupit si třeba u goldena za 45 tis. jistotu, že mi vyroste golden je dost málo (co na to, že rodiče byli blbí jak tágo, mamka měla 2/2 na kyčlích, a zvěře by se nedotkli ani distanční tyčí)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jako sorry, ale koupit si třeba u goldena za 45 tis. jistotu, že mi vyroste golden je dost málo (co na to, že rodiče byli blbí jak tágo, mamka měla 2/2 na kyčlích, a zvěře by se nedotkli ani distanční tyčí)
Nerozumím vám. Co je teda lepší? Dát o něco míň peněz za bezpapíráka, z kterého mi vyroste buhvíjaký šakal? Nebo co??
Když budou lidi slyšet na ty pro mě přemrštěné ceny, tak se za ně psi budou prodávat. Zákon nabídky a poptávky. A můžeme si o tom myslet, co chceme.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Přesně tak. A už si fakt nedělám iluze, že jim jde o kvalitu plemena. Už z podstaty, klub je zájmový spolek.
napsal(a):
Přesně tak. A už si fakt nedělám iluze, že jim jde o kvalitu plemena. Už z podstaty, klub je zájmový spolek.
Ale tak u goldenů, a u Inspektora u BOM, alespoň nějaká povinná vyšetření jsou, ne?
U nás bohužel ani základní RTG kloubů není povinné. A taky se o to členi klubu snaží, ale marně, pořád je převaha těch, kteří to nechtějí.

marcelaamax
napsal(a):
Ale tak u goldenů, a u Inspektora u BOM, alespoň nějaká povinná vyšetření jsou, ne?
U nás bohužel ani základní RTG kloubů není povinné. A taky se o to členi klubu snaží, ale marně, pořád je převaha těch, kteří to nechtějí.
Povinný u GR je naprostý minimum. Jedna klubová výstava s oceněním nejmíň VD (ještě jsem nezažila, že by někdo dostal horší známku, většinou není vůbec posouzen, když už je na tom tak blbě), pak další jakákoliv výstava i oblastní s tímtéž oceněním. Dále RTG kyčlí a loktů, lokty jsou jen informativní. Byla snaha ty lokty mít povinně, ale na schůzích klubu to neprošlo. Dále bonitace, což je zkouška OVVR, někdy se ty vrozený vlastnosti musí ze psa holt dolovat. Nakonec je třeba nechat si zkontrolovat a zapsat do PP zuby a výšku.
Spousta chovatelů (hlavně majitelů chovných psů) začala dělat hodně nepovinných genetických testů, na oči, srdce, ichtyozu, ale jsou pořád takoví, kteří udělají jen ty kyčle a lokty a pak si klidně za štěně řeknou těch 36 tis. To už je jen o tom, jak se zajímá kupující a mám pocit, že jich začíná být víc, ale zase jsou furt takoví, kteří chtějí zlatý kožíšek a víc je nezajímá.
napsal(a):
Povinný u GR je naprostý minimum. Jedna klubová výstava s oceněním nejmíň VD (ještě jsem nezažila, že by někdo dostal horší známku, většinou není vůbec posouzen, když už je na tom tak blbě), pak další jakákoliv výstava i oblastní s tímtéž oceněním. Dále RTG kyčlí a loktů, lokty jsou jen informativní. Byla snaha ty lokty mít povinně, ale na schůzích klubu to neprošlo. Dále bonitace, což je zkouška OVVR, někdy se ty vrozený vlastnosti musí ze psa holt dolovat. Nakonec je třeba nechat si zkontrolovat a zapsat do PP zuby a výšku.
Spousta chovatelů (hlavně majitelů chovných psů) začala dělat hodně nepovinných genetických testů, na oči, srdce, ichtyozu, ale jsou pořád takoví, kteří udělají jen ty kyčle a lokty a pak si klidně za štěně řeknou těch 36 tis. To už je jen o tom, jak se zajímá kupující a mám pocit, že jich začíná být víc, ale zase jsou furt takoví, kteří chtějí zlatý kožíšek a víc je nezajímá.
No ale pořád je to o dost víc, než třeba u nás. U nás dvě výstavy s VD, na kterých jsme v životě neviděla, že by se třeba psi měřili, takže kdyz máte přerostlého psa, úplně v pohodě ho uchovníte. Na zuby sice rozhodčí kouká, ale kolikrát dost letmo. Takže tím pádem se to ani nikam nezapisuje. Ani výška, ani zuby. No a pak je povinný genetický profil DNA, toť vše 😏
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tohle je bohužel pravda. Zpřísnění podmínek standartu vede k zúžení chovné základny s PP a rozšíření té bez PP.
napsal(a):
Nerozumím vám. Co je teda lepší? Dát o něco míň peněz za bezpapíráka, z kterého mi vyroste buhvíjaký šakal? Nebo co??
Když budou lidi slyšet na ty pro mě přemrštěné ceny, tak se za ně psi budou prodávat. Zákon nabídky a poptávky. A můžeme si o tom myslet, co chceme.
Já tím jenom chci říct, že už mě opustily ideály o tom, ze PP chov je čistý jak lilie.
Tohle už dávno neplatí, a spousta těchto zlatokopů množí s PP jen proto, že si to umí líp spočítat.
Tihle nejsou o nic lepší, než množitelé bezpapíráků, a já nemám ráda ani jednu skupinu - pro mně je to stejná verbež, která jen parazituje na psech.
Bohužel lidi jim za to ty peníze dají, takže to tak je.
Rajana
napsal(a):
Tohle je bohužel pravda. Zpřísnění podmínek standartu vede k zúžení chovné základny s PP a rozšíření té bez PP.
No, zrovna u našeho plemene kde je zhruba 100 vrhů ročně, a donedavna kryli v podstatě jen 3 psi furt dokola, je to úplně jedno. Až teď se to trochu zlepšilo, protože současná generace je na sebe tak strašně příbuzná, že už tady není moc čím krýt, takže už se chovátelé museli kouknout i kousek dál... 🙄

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já tím jenom chci říct, že už mě opustily ideály o tom, ze PP chov je čistý jak lilie.
Tohle už dávno neplatí, a spousta těchto zlatokopů množí s PP jen proto, že si to umí líp spočítat.
Tihle nejsou o nic lepší, než množitelé bezpapíráků, a já nemám ráda ani jednu skupinu - pro mně je to stejná verbež, která jen parazituje na psech.
Bohužel lidi jim za to ty peníze dají, takže to tak je.
Ale tady přece vůbec nikdo nepsal, že je chov s PP čistý jak lilie! Nevím, kde jste to vzala, nebo jak jste na to přišla.

marcelaamax
napsal(a):
Ale však stačí zavolat a zeptat se jen na cenu - psala jsem to někde výš, když jsem sháněla info o ceně jistého plemene pro rodinu, tak jsem obvolavala inzeráty a ptala se na cenu, všichni mě odpověděli.
Jako pokud si někdo koupi psa bez PP jen proto, že u toho s PP není uvedená cena a nedokáže zvednout telefon a na cenu se zeptat, no tak to je potom těžké.
no, jenže tady vám, drazí chovatelé, vzniká taková hlava 22
totiž většina stanic má internetový stránky, tam se člověk dozví tohle a támto, plus je working dog a já nevím co, takže takový zájemce ví úplně všechno kromě ceny'
ale když se zeptá jen na tu cenu, kterou jedinou neví, tak je vyřazen z výběru, protože ho hajzla zajímá jen cena
a co má teda dělat?
jako když jsem byla malá a kupoval se první pes, tak v té době mého taťku cena opravdu nezajímala, protože to nebylo podstatné - takže to bylo jednoduchý a na cenu přišla opravdu řeč až při placení :D
ale já třeba takto finančně postavená nejsem a při takové koupi bych potřebovala vědět, kolik že si mám odložit, aby při placení nedošlo k nějaké trapné situaci
a takhle to bude mít asi většina lidí s průměrným platem, že?
takže v podstatě já si asi můžu koupit s papírama jen hovawarta, protože tam už znám lidi, kterých bych se mohla zeptat, za kolik asi tak dneska jsou, nebo NO, kde mám kamarádku, které bych se mohla zeptat¨
všude jinde jsem mimo výběr, protože řeším cenu
napsal(a):
Ale tady přece vůbec nikdo nepsal, že je chov s PP čistý jak lilie! Nevím, kde jste to vzala, nebo jak jste na to přišla.
Já timhle chci říct, že z toho co se v množení (pardon chovu) PP psů teď děje, se dost smazává rozdíl, a teď už opravdu nestojím pevně za tím, že PP množitelé jsou o něco lepší, a je potřeba je propagovat.
Je to jen o trochu menší hnus než množení bezpapíráků, ale žádnou podporu si u mě tihle lidi nezaslouží.
Ta skupina slušných chovatelů je čím dál víc na okraji, protože jim chybí ta drzost.

bodlinka
napsal(a):
no, jenže tady vám, drazí chovatelé, vzniká taková hlava 22
totiž většina stanic má internetový stránky, tam se člověk dozví tohle a támto, plus je working dog a já nevím co, takže takový zájemce ví úplně všechno kromě ceny'
ale když se zeptá jen na tu cenu, kterou jedinou neví, tak je vyřazen z výběru, protože ho hajzla zajímá jen cena
a co má teda dělat?
jako když jsem byla malá a kupoval se první pes, tak v té době mého taťku cena opravdu nezajímala, protože to nebylo podstatné - takže to bylo jednoduchý a na cenu přišla opravdu řeč až při placení :D
ale já třeba takto finančně postavená nejsem a při takové koupi bych potřebovala vědět, kolik že si mám odložit, aby při placení nedošlo k nějaké trapné situaci
a takhle to bude mít asi většina lidí s průměrným platem, že?
takže v podstatě já si asi můžu koupit s papírama jen hovawarta, protože tam už znám lidi, kterých bych se mohla zeptat, za kolik asi tak dneska jsou, nebo NO, kde mám kamarádku, které bych se mohla zeptat¨
všude jinde jsem mimo výběr, protože řeším cenu
Třeba ti chovatelé o takové zájemce nestojí. Kdyby potřebovali nutně prodat, a věděli, že uvedení ceny je klíčem k úspěchu, tak ji tam dají.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Třeba ti chovatelé o takové zájemce nestojí. Kdyby potřebovali nutně prodat, a věděli, že uvedení ceny je klíčem k úspěchu, tak ji tam dají.
no, fajn.
v tom případě prosím nenadávat na psy bez PP, když teda chovatelé s PP nestojí o nikoho, kdo prostě nemá bokem nějakou vyšší sumu peněz - fakt nevím, nemám vůbec představu kolik to tak dneska může stát, v roce 2006 když jsme prodávali hovawarty, tak stáli 20 000, to už je sakra dlouho, podražilo
takže třeba 50 000? možná, já fakt nevím, na cenu se zeptat nemůžu, takže si představuju, že je to raketa, a nebudu se ztrapňovat dotazem na cenu, když tuším, že to asi nemám a chovatelé teda o mě nestojí
...
co dodat.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
boží....
takže chovatelé nestojí o zájemce orientující se v plemeni
ještěže to člověk ví....když se to tady od chovatele dozvěděl
napsal(a):
no, fajn.
v tom případě prosím nenadávat na psy bez PP, když teda chovatelé s PP nestojí o nikoho, kdo prostě nemá bokem nějakou vyšší sumu peněz - fakt nevím, nemám vůbec představu kolik to tak dneska může stát, v roce 2006 když jsme prodávali hovawarty, tak stáli 20 000, to už je sakra dlouho, podražilo
takže třeba 50 000? možná, já fakt nevím, na cenu se zeptat nemůžu, takže si představuju, že je to raketa, a nebudu se ztrapňovat dotazem na cenu, když tuším, že to asi nemám a chovatelé teda o mě nestojí
...
co dodat.
Nic, podle mě je to vlastně nastavený správně - koho zajímá jen cena, pro toho jsou určeny inzeráty s cenou.
Koho zajímá i něco víc, a je schopen se chovatele zeptat, tak může vybírat i v těch bez ceny.
A řeknu Vám tajemství - většinou jsou ta štěnata z inzerátů bez ceny i výrazně levnější, že od těch s cenou🤫
Mě by zajímalo, kde vzniklo to, že pokud člověk zvedne telefon, slušně se představí a zeptá na cenu, tak je to špatně a stene mu chlvatel neprodá.
Máte s tím někdo osobní zkušenost? Protože (opakuji to tu stále dokola) já jsem se ptala jen na cenu v několika chs a nikde nebyl problém. To samé známí.

napsal(a):
no, fajn.
...
co dodat.
Píšu znova, na cenu jsem se zeptala a odpověď jsem dostala. Nechápu, co se z to tady zase dělá.
Spíš bylo myšleno, jakým způsobem se lidi ptají. Když řeknou do telefonu: chci štěně, za kolik je máte? nebo přijde stručná SMS: A cena? To se nedivím, že se to chovatelům nelíbí. U mýho plemene spousta chovatelů vůbec neinzeruje, dají info jen na stránky nebo na FB, takže na cenu se člověk zeptat musí.
Mně spíš vadí, že u inzerátů hlavně tady na ifauně bývá napsáno cena dohodou a o dohodě to vůbec není.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nic, podle mě je to vlastně nastavený správně - koho zajímá jen cena, pro toho jsou určeny inzeráty s cenou.
Koho zajímá i něco víc, a je schopen se chovatele zeptat, tak může vybírat i v těch bez ceny.
A řeknu Vám tajemství - většinou jsou ta štěnata z inzerátů bez ceny i výrazně levnější, že od těch s cenou🤫
Já to zkusím ještě jednou - zahrajeme si, jako že jsem kynologií nepolíbená, a jako mnoho dalších, jsem dospěla k názoru, že chci psa. Mám štěstí, protože vím jaké chci plemeno. Líbí se mi střední pudl. Nemám chovatelské ani výstavní ani sportovní ambice, chci společníka na procházky, na výlety, atd. Chci psa s PP, protože nechci takypudla. V plemeni se neorientuji, přečetla jsem si standard. Chtěla bych vědět, kolik asi stojí štěně, abych vůbec věděla, jestli je to pro mě finančně únosné. Nejsem žádná socka, ale mám limity. Počítám s tím, že musím mít nějakou vatu bokem, na nenadálé výdaje. V inzerátech jsem cenu nenašla. Oslovím chovatele z inzerátu, chci vědět cenu... Podle toho, jestli bude pro mě vůbec akceptovatelná se pak chci ptát dál a samozřejmě chovatele informovat o sobě a svém způsobu života. Neocením kvalitu spojení, nevyznám se v tom, nevyznám se v oceněních, je mi to vlastně jedno. Chci parťáka.
Tohle je pro chovatele špatně?

Dohodou :-)
Tak já nabízím dohodu: psů se nemůžete zbavit, proto jsou na bazoši, tak co za náklady?
napsal(a):
Já to zkusím ještě jednou - zahrajeme si, jako že jsem kynologií nepolíbená, a jako mnoho dalších, jsem dospěla k názoru, že chci psa. Mám štěstí, protože vím jaké chci plemeno. Líbí se mi střední pudl. Nemám chovatelské ani výstavní ani sportovní ambice, chci společníka na procházky, na výlety, atd. Chci psa s PP, protože nechci takypudla. V plemeni se neorientuji, přečetla jsem si standard. Chtěla bych vědět, kolik asi stojí štěně, abych vůbec věděla, jestli je to pro mě finančně únosné. Nejsem žádná socka, ale mám limity. Počítám s tím, že musím mít nějakou vatu bokem, na nenadálé výdaje. V inzerátech jsem cenu nenašla. Oslovím chovatele z inzerátu, chci vědět cenu... Podle toho, jestli bude pro mě vůbec akceptovatelná se pak chci ptát dál a samozřejmě chovatele informovat o sobě a svém způsobu života. Neocením kvalitu spojení, nevyznám se v tom, nevyznám se v oceněních, je mi to vlastně jedno. Chci parťáka.
Tohle je pro chovatele špatně?
Tak já to taky zkusím ještě jednou 😀. Máte osobní zkušenost s tím, že když se člověk takhle zeptá, tak ho chovatel rovnou zavrhne a štěně mu neprodá?
Já, a spousty dalších lidí, mám zkušenost opačnou, není to problém, chovatel cenu sdělí a podle toho se pak postupuje dál.

marcelaamax
napsal(a):
Tak já to taky zkusím ještě jednou 😀. Máte osobní zkušenost s tím, že když se člověk takhle zeptá, tak ho chovatel rovnou zavrhne a štěně mu neprodá?
Já, a spousty dalších lidí, mám zkušenost opačnou, není to problém, chovatel cenu sdělí a podle toho se pak postupuje dál.
Ne, já zkušenost nemám. Dlouho jsem psa nekupovala. A já jsem dávno jinde, já bych vybírala jinak, než v inzerátech.
Tahle diskuze vznikla na základě toho, že někteří asi takovou zkušenost mají, na základě vyjádření zde některých diskutujících, že pokud se zájemce ptá mezi prvním na cenu, že je pro ně méně seriózní uchazeč o štěně, a na základě toho, proč v inzerátech na bezpapíráky bývá cena uvedena a v inzerátech na psy s PP obvykle ne.
marcelaamax
napsal(a):
Tak zkuste obvolat chovky haskounů a první se zeptejte na cenu Na fb u inzerce štěňat, jakmile se zeptáte na cenu, tak okamžitě vás tam sejmou. Chovatelé mají často u těch inzerátů, že koho zajímá hlavně cena, tak ať jim nezkouší ani volat. Jedinej, kdo řekne cenu naplno a veřejně, je Míša Semeráková, dlouholetá, pečlivá chovatelka, jinak cena haskounů je tabu. Já si myslim, že to je kvůli tomu, že ti co maj v podstatě dvorkový spojení, tak mají ceny jako za krytí v zahraničí. A když už jim volá zájemce, tak si to dokážou okecat. Oni nepotřebují, aby jim na netu hejtoval někdo, kdo se v haskounech vyzná, že to spojení tu cenu nemá ani omylem.....
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, ale kdo chce goldena na mazlíka a zajímá se o cenu, ten za něj těch 45 000 nedá....

marcelaamax
napsal(a):
Já takovou zkušenost mám. Plemeno s obrovským cenovým rozpětím a já chtěla psa sice pro sport, ale jen "mazlík"- tzn. za psa nedám nad 25tisíc (což jsem samozřejmě nezmínila, to píšu jen sem).
Chovatelce jsem se rozepsala o tom, proč si psa pořizuji a co mu nabízím (opravdu ne málo a stejné info jsem v podstatě psala vždy všem chovkám, i těm předešlým - protože se to co hledám a psovi nabízím v podstatě nemění - a nikdy neměla problém, naopak byli vždy nadšení a že se pejsek bude mít skvěle). A pak na konec jsem se "jen tak mimochodem pro zajímavost" zeptala, jaké cenové rozpětí očekávat (naschvál jsem nepsala cenu, abych jí ponukla aspoň napsat to rozpětí, že třeba pod 25tisíc to nebude). No nedočkala jsem se. Samozřejmě výmluvy alá že cena závisí na konkrétním štěněti (které očividně bude vědět až při odběru) a že ať se domluvíme na nezávazné návštěvě, kde si mě proklepne a pak mi snad dá možnost štěně zamluvit. Opravdu nepojedu takovou dálku jen abych zjistila, že štěně bude stát 50tisíc. Ptala jsem se jen na PŘIBLIŽNÉ rozpětí, ne na konkrétní cenu!
Takže, co jsem udělala špatně (rozepsala jsem se, bylo vidět že jsem znalá plemene, nabízím psovi adekvátní podmínky, a až na konec jsem se nenápadně zeptala na cenu)? Přiznám se, že po téhle zkušenosti a po zkušenostech s novým štěnětem už bych do PP psa nejraději nešla. Bohužel jsem narazila na asi dokonalé plemeno pro mě, takže snad se ta koupě pak povede. Takhle protivným tónem jsem do chovky nepsala, ale diskuze mi připomněla pořízení současného mlaďocha, tak se omlouvám

Huskyjanina
napsal(a):
No, ale kdo chce goldena na mazlíka a zajímá se o cenu, ten za něj těch 45 000 nedá....
Budete se divit, za mazlíka to klidně dají. Já, která chci psa primárně na práci, bych to nedala.

napsal(a):
Já takovou zkušenost mám. Plemeno s obrovským cenovým rozpětím a já chtěla psa sice pro sport, ale jen "mazlík"- tzn. za psa nedám nad 25tisíc (což jsem samozřejmě nezmínila, to píšu jen sem).
Chovatelce jsem se rozepsala o tom, proč si psa pořizuji a co mu nabízím (opravdu ne málo a stejné info jsem v podstatě psala vždy všem chovkám, i těm předešlým - protože se to co hledám a psovi nabízím v podstatě nemění - a nikdy neměla problém, naopak byli vždy nadšení a že se pejsek bude mít skvěle). A pak na konec jsem se "jen tak mimochodem pro zajímavost" zeptala, jaké cenové rozpětí očekávat (naschvál jsem nepsala cenu, abych jí ponukla aspoň napsat to rozpětí, že třeba pod 25tisíc to nebude). No nedočkala jsem se. Samozřejmě výmluvy alá že cena závisí na konkrétním štěněti (které očividně bude vědět až při odběru) a že ať se domluvíme na nezávazné návštěvě, kde si mě proklepne a pak mi snad dá možnost štěně zamluvit. Opravdu nepojedu takovou dálku jen abych zjistila, že štěně bude stát 50tisíc. Ptala jsem se jen na PŘIBLIŽNÉ rozpětí, ne na konkrétní cenu!
Takže, co jsem udělala špatně (rozepsala jsem se, bylo vidět že jsem znalá plemene, nabízím psovi adekvátní podmínky, a až na konec jsem se nenápadně zeptala na cenu)? Přiznám se, že po téhle zkušenosti a po zkušenostech s novým štěnětem už bych do PP psa nejraději nešla. Bohužel jsem narazila na asi dokonalé plemeno pro mě, takže snad se ta koupě pak povede. Takhle protivným tónem jsem do chovky nepsala, ale diskuze mi připomněla pořízení současného mlaďocha, tak se omlouvám
Tak to je divný jednání, to souhlasím a nechápu.
Tak asi každému , kdo kdy odchoval štěňata, se ani při nejlepší vůli nepovedlo všechna umístit do těch nej rukou ...
Já si zájemce vždy vyslechl a většině to raději rozmluvil...později už jen kamarádům.
Je faijn pocit, když třeba na Šediváčkovi se potká přes 30 psů od vás nebo jejich potomků
Pamatuju na jeden pár - ona manželka (učitelka) a on sportovně vypadající sympaťák.
Chlap nadšenej, na vše se vyptával a jak koupí ještě min jednoho...jak budou trénovat, jezdit po závodech atd... při jeho vyprávění jsem zahlédl "zhnusený výraz" manželky - ("...tak na to chlapče zapomeň...") štěně jsem jim nakonec neprodal...s tím, že si ho nechám, kdyby přijel sám - tak ho dostal
Koupili jinde... po roce se s ním objevil na kolobrndě....JEDNOU a pak už ho nikdo nikde neviděl... pohled manželky evidentně nelhal

No, tak jsem tak koukala 30 vteřin do inzerce, nejlevnější psi jsou bullněco, proto je jich asi všude tolik.
Navrhuji zveřejnit ceny u PP pejsků, alespoň pro můj pocit,
přišlo dítě a říká - tady je všude "dohodou", to bude drahý, na to nemáme, co

No já teda taky nejsem nadšená, že se u inzerátů ceny neuvádí...nebo rozpětí cen, protože pro mě, i když štěně aktuálně nekupuju, tak by to bylo info, kolik se štěňata prodávají a jestli má vůbec smysl se o tohle plemeno zajímat, jestli to není nad moje finanční limity resp. jestli to není nad limit, který jsem ochotná za psa zaplatit.
Navíc já jako člověk, co je povahově takový prapodivný a mám obecně problém kamkoliv volat....a to třeba i objednat se k zubaři, natož obvolávat chovky a ptát se na cenu a to i když žádné štěně aktuálně nepoptávám...to je pro mě prostě sci-fi.
Jako u plemen, o které jsem se dlouhodobě zajímala, v době, kdy pořízení štěněte nebylo absolutně na pořasu dne, tak jsem nějaký přehled o cenách získala, ty informace člověk časem postupně posbírá, aniž by někam musel volat.
Takže když jsem sháněla štěndo, tak jsem věděla, že bych se měla vejít 20-30 tisíc a tak cena byla opravdu to poslední, co mě zajímalo a bylo by to až to poslední na co bych se ptala, abych věděla, kolik si mám sebou přivést hotovosti.
Ve své podstatě to byly dotazy...máte ještě volnou holčičku??...nemáme....děkuji nashledanou.
Ale musím říct, že když mi chovatelka volala, že se jí uvolnila rezervace na štěndo, tak šlo vlastně o to, aby se zeptala, jestli mám ještě zájem a hned sdělila cenu, i když je fakt že nějakou úvodní konverzaci už jsme měli za sebou, když jsem štěndo poptávala a byli mi nabídnuti psí kluci, kteří ještě byli volní.
Třeba teď by mě zajímalo kolik tak cenově stojí leonbergeři....protože výhledově o dalším psu uvažuju a leon stále nevypadl z mého výběru a navíc je jich málo, takže pokud se pro štěndo rozhodnu, tak budu muset asi rezervovat hodně dopředu a taky nevím, jestli leon nebude finančně nad můj strop.
Nemám šajn, jestli se vejdu do rozpětí 20-30 tisíc a nebo jestli je taková cena utopie.
A pak ještě další věc k těm cenám...už jsem to tady psala...narazila jsem na štěňata s PP, volné holčičky...juchů...ale cena byla řádově o cca10 tisíc nižší než je obvyklé, takže už toto bylo jako první varování, že není všechno ok.
napsal(a):
No já teda taky nejsem nadšená, že se u inzerátů ceny neuvádí...nebo rozpětí cen, protože pro mě, i když štěně aktuálně nekupuju, tak by to bylo info, kolik se štěňata prodávají a jestli má vůbec smysl se o tohle plemeno zajímat, jestli to není nad moje finanční limity resp. jestli to není nad limit, který jsem ochotná za psa zaplatit.
Navíc já jako člověk, co je povahově takový prapodivný a mám obecně problém kamkoliv volat....a to třeba i objednat se k zubaři, natož obvolávat chovky a ptát se na cenu a to i když žádné štěně aktuálně nepoptávám...to je pro mě prostě sci-fi.
Jako u plemen, o které jsem se dlouhodobě zajímala, v době, kdy pořízení štěněte nebylo absolutně na pořasu dne, tak jsem nějaký přehled o cenách získala, ty informace člověk časem postupně posbírá, aniž by někam musel volat.
Takže když jsem sháněla štěndo, tak jsem věděla, že bych se měla vejít 20-30 tisíc a tak cena byla opravdu to poslední, co mě zajímalo a bylo by to až to poslední na co bych se ptala, abych věděla, kolik si mám sebou přivést hotovosti.
Ve své podstatě to byly dotazy...máte ještě volnou holčičku??...nemáme....děkuji nashledanou.
Ale musím říct, že když mi chovatelka volala, že se jí uvolnila rezervace na štěndo, tak šlo vlastně o to, aby se zeptala, jestli mám ještě zájem a hned sdělila cenu, i když je fakt že nějakou úvodní konverzaci už jsme měli za sebou, když jsem štěndo poptávala a byli mi nabídnuti psí kluci, kteří ještě byli volní.
Třeba teď by mě zajímalo kolik tak cenově stojí leonbergeři....protože výhledově o dalším psu uvažuju a leon stále nevypadl z mého výběru a navíc je jich málo, takže pokud se pro štěndo rozhodnu, tak budu muset asi rezervovat hodně dopředu a taky nevím, jestli leon nebude finančně nad můj strop.
Nemám šajn, jestli se vejdu do rozpětí 20-30 tisíc a nebo jestli je taková cena utopie.
A pak ještě další věc k těm cenám...už jsem to tady psala...narazila jsem na štěňata s PP, volné holčičky...juchů...ale cena byla řádově o cca10 tisíc nižší než je obvyklé, takže už toto bylo jako první varování, že není všechno ok.
Jenže ono to, že jsou štěnda někde levnější neznamená, že je to špatný. Nejlepší musher u nás má štěnda zhruba o 5 000 až 10 000 levnější než většina výstaváků a dvorkových chovatelů.
napsal(a):
Ale tak jasne, že tohle se stane, jen si nemyslím, že by to mělo být pravidlem 😉. A prostě většina chovatelu vám tu cenu bez problémů řekne, což i sama píšete, že v ostatních CHS nebyl problém. Tak tu CHS, která mi to info nedá, tak jak píšete, prostě vyradim a sháním jinde, a tam se tu cenu dozvím. Jen mi přijde, že se tady z toho dělá to, že se obvola 20 CHS a nikdo z nich vám není schopny říct cenu, nebo vám kvůli tomu dotazu nedá štěně.
Třeba to je u huskounu nebo jinych plemen jinak, já píšu jen že své zkušenosti a zkušenosti známých - a tam s tím problém nebyl.
Jo a mimo jiné k mé chovatelce jsem taky musela jet osobně ještě před tim,než jsem měla stěně rezerovovane , ale teda v tu dobu už jsem věděla cenu. (teda asi nemusela, ale asi by to byl větší výslech po telefonu nebo mailu) , já to teda měla kousek, ale jela bych, i kdyby to bylo daleko. Protože jsem chtěla vidět osobně matku štěňat a celkově to prostředí. Brala jsem to naopak i jako výhodu, že mě sama pozvala. Ale chápu, že každý to tak nemá.
Huskyjanina
napsal(a):
Jenže ono to, že jsou štěnda někde levnější neznamená, že je to špatný. Nejlepší musher u nás má štěnda zhruba o 5 000 až 10 000 levnější než většina výstaváků a dvorkových chovatelů.
A to samé platilo (nevím jestli platí pořád?) i u psů loveckých, které prodávají myslivci.
A vlastně i u našeho plemene je kolikrát štěně po zdravotně testovaných rodičích, pracovně nebo sportovně vedených, levnější, než štěně po rodičích bez jakýchkoli zdravotnich testu, ale po výstavních šampionech.

marcelaamax
napsal(a):
Ale tak jasne, že tohle se stane, jen si nemyslím, že by to mělo být pravidlem 😉. A prostě většina chovatelu vám tu cenu bez problémů řekne, což i sama píšete, že v ostatních CHS nebyl problém. Tak tu CHS, která mi to info nedá, tak jak píšete, prostě vyradim a sháním jinde, a tam se tu cenu dozvím. Jen mi přijde, že se tady z toho dělá to, že se obvola 20 CHS a nikdo z nich vám není schopny říct cenu, nebo vám kvůli tomu dotazu nedá štěně.
Třeba to je u huskounu nebo jinych plemen jinak, já píšu jen že své zkušenosti a zkušenosti známých - a tam s tím problém nebyl.
Jo a mimo jiné k mé chovatelce jsem taky musela jet osobně ještě před tim,než jsem měla stěně rezerovovane , ale teda v tu dobu už jsem věděla cenu. (teda asi nemusela, ale asi by to byl větší výslech po telefonu nebo mailu) , já to teda měla kousek, ale jela bych, i kdyby to bylo daleko. Protože jsem chtěla vidět osobně matku štěňat a celkově to prostředí. Brala jsem to naopak i jako výhodu, že mě sama pozvala. Ale chápu, že každý to tak nemá.
Jasně, chápu. Jen jsem chtěla popsat negativní zkušenost s poptáním ceny i přes veškerou snahu s popisem a tak. Horší je, že mě to tenkrát sice neodradilo. Ale představte si nějakého "začátečníka" v PP chovu, ne nutně začátečníka se psy. Moji rodinu i některé známé (pejskaři, jen ne tak zapálení pro tu "omáčku" okolo psů) by tohle prostě odradilo od poptávání ceny a tzn. i od PP. A není to trochu škoda?
V jiných chs problém nebyl, za to jsem ráda. Většina měla celkem super přístup. Ale nutno dodat, že jsem se ze strachu ze zamítnutí prodeje nikdy neptala přímo na cenu. Takže jak by reagovali, kdybych se slušně zeptala přímo na ní, to netuším. Nicméně rozhodně to nahrává bez PP chovu, to nejde okecat. Většina prostě ceny "dohodou" přeskočí, dodatečně si pak pomyslí, že to bude raketa a jde radši do bez PP, který je často jen o trochu levnější.
Já nejsem moc sociální člověk, takže o úplně nezávaznou návštěvu zájem většinou nemám. Ale tady šlo hlavně o to, že v tak cenově rozmanitém plemeni nebudu ztrácet čas návštěvou, abych pak zjistila, že štěně je prostě nad limitem (což určitě bylo, podle toho jak se chovatelka kroutila v tom mi přibližné rozpětí sdělit), který jsem do pořizovací ceny ochotná dát. Ale já si zase tu návštěvu vynahrazuji zjišťováním informací online - vyšetření rodičů, prošetření internetu jestli se chs někde nerozebírá a tak (což vím, že děláte určitě i vy). A na vlastní oči mi to stačí až při návštěvě, kdy už štěndo plánuji i zarezervovat, pokud bych nenarazila na něco co se mi nezdá. Takže vcelku 2 návštěvy u chovatele - rezervace a odběr. Ale pokud by mi rozpětí řekla (a mně vyhovovalo), tak bych na tu nezávaznou návštěvu pravděpodobně vyrazila.

Huskyjanina
napsal(a):
To neříkám....ale v mém případě....štěně po francouzském šampionovi, po pracovní feně z biofarmy, to už se ptáte proč??...ještě bych chápala, kdybych chtěla štěně k ovcím, jakože by pastevec dělal co má, tak že by třeba dali slevu, ale "na mazlíka" ? Standardní štěně??

Markéta80
napsal(a):
Tím chcete říct, že PP je zárůkou kvality...??? Zapomeňte na to...!!!!!!!!!!! A věřte, že vím o čem píši...

Mantra o tom, že je neslušné se na cenu štěněte ptát vznikla nejspíš v diskuzích na ifauně. Před pár lety už tu taková diskute - docela dlouhá - běžela. Vyznělo z toho "rozhodně neprodám štěně někomu, koho zajímá především cena".
Už tenkrát jsem argumentovala tím, že pro hodně lidí ( snad pro většinu ) je cena pořád ještě podstatná věc. Jak psal někdo přede mnou, všechno ostatní si načtu na stránkách ch. st. O plemeni mám dávno nastudováno.
Tak si budeme klábosit s chovatelem o plemeni, o rodičích, o mých podmínkách, o mém čísle bot......a čas poběží. A budeme klábosit 1/2 hod., hodinu.....pak už budeme skoro kámošky. A pak přijde ta rozhodující otázka. "a za kolik štěňátka prodáváte?" Možná se bude chovatelka ještě chvíli kroutit, tak budeme klábosit ještě chvíli....."no tak třeba ta fenečka s modrou stužkou?" A pak to přijde, raketa, kterou nemám, kterou nejsem ochotná zaplatit......Tak nevím, opravdu mají chovatelé tolik času, aby klábosili hodinu, i dvě, o ničem?

no - asi nejen na i-fauně... Já se cenu posledního štěněte dozvěděla po velkém naléhání až na poslední chvíli... jinak vždy jen fráze, že je to cena typická pro štěně z kvalitního chovu... Průšvih byl v tom, že jsem se potřebovala dozvědět přesnou cenu v eurech a ne zrovna na místním dvorečku. Psa v zahraničí jsem kupovala poprvé a díky tomu, že mám psy na mazly a ne na výstavy a chov... tak ani přehled o cenách v zahraničí jsem neměla. Platba musela být v hotovosti a vesnička měla deset baráků a široko daleko byla pustina (messeta s velkou nadmořskou výškou - úžasný kus Španělska)... ale bankomat tam fakt neměli... Takže docela bojovka... Ale klaplo to...
Tenkrát mi to připadalo hodně - dneska už je to normální.
Nevíte - v zhraničí je taky takový hlad po psech?? Nebo jen u nás ??
napsal(a):
Mantra o tom, že je neslušné se na cenu štěněte ptát vznikla nejspíš v diskuzích na ifauně. Před pár lety už tu taková diskute - docela dlouhá - běžela. Vyznělo z toho "rozhodně neprodám štěně někomu, koho zajímá především cena".
Už tenkrát jsem argumentovala tím, že pro hodně lidí ( snad pro většinu ) je cena pořád ještě podstatná věc. Jak psal někdo přede mnou, všechno ostatní si načtu na stránkách ch. st. O plemeni mám dávno nastudováno.
Tak si budeme klábosit s chovatelem o plemeni, o rodičích, o mých podmínkách, o mém čísle bot......a čas poběží. A budeme klábosit 1/2 hod., hodinu.....pak už budeme skoro kámošky. A pak přijde ta rozhodující otázka. "a za kolik štěňátka prodáváte?" Možná se bude chovatelka ještě chvíli kroutit, tak budeme klábosit ještě chvíli....."no tak třeba ta fenečka s modrou stužkou?" A pak to přijde, raketa, kterou nemám, kterou nejsem ochotná zaplatit......Tak nevím, opravdu mají chovatelé tolik času, aby klábosili hodinu, i dvě, o ničem?
Já asi žiju v jiném vesmíru, ale vždycky stačilo zavolat, říct během pár minut, že sháním takové a makové štěně, protože... a pak se zeptat na cenu a nikdy no problem.
assil
napsal(a):
Já asi žiju v jiném vesmíru, ale vždycky stačilo zavolat, říct během pár minut, že sháním takové a makové štěně, protože... a pak se zeptat na cenu a nikdy no problem.
No, podle některý zdejších je vlastně neslušný i každý chovatel, co neinzeruje, protože cena štěňat není zájemcům k dispozici na klubových stránkách v přehledu vrhů, ani na tom working-dog, a dokonce ani na webech to nemají... 😱
... a kupodivu se najde dostatek těch, co se umí představit, a zeptat se i na cenu.
Vždyť není nic jednoduššího, než inzeráty bez ceny přeskočit, když mi to vadí - kvůli tomu není potřeba každého půl roku založit novou diskuzi na ifauně 🤭.
Prísť si po šteňa a nevedieť pri tom cenu mi príde dosť šľahnuté...
Cena je pre mňa rovnako dôležitý faktor ako čokoľvek iné. Šteňa môže byť z môjho vysnívaného vrhu, chovateľ najpríjemnejšia osoba na svete, ale pokiaľ si vypýta za šteňa sumu, ktorá mi príde neadekvátna (napr. ceničky u módnych plemien, kde sú náklady na uchovnenie nula nula nič, rodičia majú vybehaných pár výstav, základné alebo žiadne zdravotné vyšetrenia a nemaká sa s nimi, ale predávajú sa dobre, lebo je plemeno zrovna moderné), tak skrátka nekúpim, rovnako ako u žiadneho iného tovaru.
Cením si práce chovateľov a nemám problém zaplatiť vyššiu sumu za šteňa z kvalitného vrhu, ale zároveň si cením aj mojich peňazí. Nemám problém sa predstaviť, povedať chovateľovi niečo o mne a o tom, akého psa zháňam a čo mu viem ponúknuť, no pokiaľ mi nebude ochotný pri prvom telefonáte/maili aspoň zdeliť približné cenové rozpätie, tak u mňa záujem končí. Hodiny debatovania o povahe rodičov sú síce pekné, ale pokiaľ to skončí tým, že chovateľ šľahne cenu, ktorú neviem/nebudem chcieť zaplatiť, tak je to v konečnom dôsledku mrhanie môjho času aj času predávajúceho...
Také tie vykrúcačky a odmietanie zdelenia ceny chápem len ako snahu namotať potencionálneho kupca a dostať ho do štádia, kedy je mu nepríjemné šteňa odmietnuť (lebo predsa mu bude trápne nekúpiť po hodinách rozhovorov, osobnej návšteve atď....).
napsal(a):
To neříkám....ale v mém případě....štěně po francouzském šampionovi, po pracovní feně z biofarmy, to už se ptáte proč??...ještě bych chápala, kdybych chtěla štěně k ovcím, jakože by pastevec dělal co má, tak že by třeba dali slevu, ale "na mazlíka" ? Standardní štěně??
A nezjišťovala jste si recenze na ten vrh a chovku? Ono to taky může být tak, že to je chovatel, který si počítá jen přímé náklady vrhu a nepotřebuje, aby mu někdo platil jeho koníček....

Huskyjanina
napsal(a):
A nezjišťovala jste si recenze na ten vrh a chovku? Ono to taky může být tak, že to je chovatel, který si počítá jen přímé náklady vrhu a nepotřebuje, aby mu někdo platil jeho koníček....
Tak v mém případě se to potvrdilo.....já na jaře postupovala opačným způsobem, než by se asi mělo....nejdřív sehnat volné štěně a následně před rezervací poshánět info o CHS.
Na tuhle bylo i varování na stránkách klubu a i ve skupině na FB je asi docela profláklá...taková množka s PP...ne teda psi v kleci ve sklepě, ale štěně od nich se často rovná problém.
Přitom na fotkách, na webovkách vypadá samozřejmě všechno ideálně.
napsal(a):
Tak v mém případě se to potvrdilo.....já na jaře postupovala opačným způsobem, než by se asi mělo....nejdřív sehnat volné štěně a následně před rezervací poshánět info o CHS.
Na tuhle bylo i varování na stránkách klubu a i ve skupině na FB je asi docela profláklá...taková množka s PP...ne teda psi v kleci ve sklepě, ale štěně od nich se často rovná problém.
Přitom na fotkách, na webovkách vypadá samozřejmě všechno ideálně.
JJ, tak to jo. Ale takovýhle lidi jsou profláklí. Taky je v haskounech jedna chovatelka z Hodonína, která prodává levněj než ostatní, ale valí desítky štěňat ročně.

Huskyjanina
napsal(a):
JJ, tak to jo. Ale takovýhle lidi jsou profláklí. Taky je v haskounech jedna chovatelka z Hodonína, která prodává levněj než ostatní, ale valí desítky štěňat ročně.
No profláklí jsou, ale přijde mi, že tohle je přesně ten případ, když už si někdo řekne, že teda fajn, pořídím si psa s PP a prostě tím jeho veškerá "práce" končí, protože když je pes s PP, tak musí být všechno v pořádku a tudíž není potřeba nic dalšího zjišťovat.
A co takhle slýchám kolem sebe, tak je to docela rozšířené....zavolám na inzerát a jedu pro štěně.....nic před tím, nic mezitím a potom....no tak to už je většinou pozdě.
No alespoň u těch štěňat s PP se dají ty informace dohledat, u štěňat bez PP většinou dohledá člověk velký kulový s přehazovačkou......

sardulah, jestli ti to nevadí, dáš název CHS? (někde už jsi to psala - jméno Giny, nepamatuji se, ale Farma Štěkot ani Forever Dream to nebylo, ne?)
Vanee
napsal(a):
Prísť si po šteňa a nevedieť pri tom cenu mi príde dosť šľahnuté...
Cena je pre mňa rovnako dôležitý faktor ako čokoľvek iné. Šteňa môže byť z môjho vysnívaného vrhu, chovateľ najpríjemnejšia osoba na svete, ale pokiaľ si vypýta za šteňa sumu, ktorá mi príde neadekvátna (napr. ceničky u módnych plemien, kde sú náklady na uchovnenie nula nula nič, rodičia majú vybehaných pár výstav, základné alebo žiadne zdravotné vyšetrenia a nemaká sa s nimi, ale predávajú sa dobre, lebo je plemeno zrovna moderné), tak skrátka nekúpim, rovnako ako u žiadneho iného tovaru.
Cením si práce chovateľov a nemám problém zaplatiť vyššiu sumu za šteňa z kvalitného vrhu, ale zároveň si cením aj mojich peňazí. Nemám problém sa predstaviť, povedať chovateľovi niečo o mne a o tom, akého psa zháňam a čo mu viem ponúknuť, no pokiaľ mi nebude ochotný pri prvom telefonáte/maili aspoň zdeliť približné cenové rozpätie, tak u mňa záujem končí. Hodiny debatovania o povahe rodičov sú síce pekné, ale pokiaľ to skončí tým, že chovateľ šľahne cenu, ktorú neviem/nebudem chcieť zaplatiť, tak je to v konečnom dôsledku mrhanie môjho času aj času predávajúceho...
Také tie vykrúcačky a odmietanie zdelenia ceny chápem len ako snahu namotať potencionálneho kupca a dostať ho do štádia, kedy je mu nepríjemné šteňa odmietnuť (lebo predsa mu bude trápne nekúpiť po hodinách rozhovorov, osobnej návšteve atď....).
On Vás někdo nutil na takový inzerát reagovat?

napsal(a):
sardulah, jestli ti to nevadí, dáš název CHS? (někde už jsi to psala - jméno Giny, nepamatuji se, ale Farma Štěkot ani Forever Dream to nebylo, ne?)
Gina je Gaelin z Jizerského pekla

děkuji
Hele,já taky prodávám štěňata momentálně levněji než ostatní a úplně si nemyslím,že je u nás něco blbě ale prostě držím cenu,co jsem měla, a nevidím důvod jí zvedat o x tisíc (nebo spíš deset tisíc a víc) jen proto, že množky s papírama najely na tuhle linii a ostatní si říkají,když on, tak já taky lidi u mě mají štěnda zamluvený už přes rok a chudáci už všichni psali,jestli cena platí nebo si mají připravit víc, že slyšeli,že ceny šly rapidně nahoru. Nj,jsem hovno chovatel
janaa
napsal(a):
Hele,já taky prodávám štěňata momentálně levněji než ostatní a úplně si nemyslím,že je u nás něco blbě ale prostě držím cenu,co jsem měla, a nevidím důvod jí zvedat o x tisíc (nebo spíš deset tisíc a víc) jen proto, že množky s papírama najely na tuhle linii a ostatní si říkají,když on, tak já taky lidi u mě mají štěnda zamluvený už přes rok a chudáci už všichni psali,jestli cena platí nebo si mají připravit víc, že slyšeli,že ceny šly rapidně nahoru. Nj,jsem hovno chovatel
Přesně 👍
janaa
napsal(a):
Taky jsem to měla tak, proto jsem Sardullah psala, že ne vše levnější je zároveň horší.
Nikola111
napsal(a):
Usmívám se, neboť sedíc jednu dobu v bonitační komisi,viděla jsem spoustu propadáků po rodičích šampionech. A zkušený pejskař by měl vědět, že i plnochrupý mléčný chrup, nezaručuje to samé v dospělosti.Přeji ať vám to s pejskem vyjde.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jenže třeba na inzerát volá někdo, kdo už ví, co chce, zná plemeno, má zkušenost nebo dobře nastudováno, třeba i prověřenou CHS a toto konkrétní spojení a vlastně jediné, co neví, je cena. Má proto zapřádat hodinový hovor o ničem, když je "neslušné" zeptat se na cenu?
conie
napsal(a):
Jenže třeba na inzerát volá někdo, kdo už ví, co chce, zná plemeno, má zkušenost nebo dobře nastudováno, třeba i prověřenou CHS a toto konkrétní spojení a vlastně jediné, co neví, je cena. Má proto zapřádat hodinový hovor o ničem, když je "neslušné" zeptat se na cenu?
Conie ale já myslím, že většina z nás se tady nakonec dostala k tomu, že mají zkušenosti takové, že když zavolají, představí se a slušně se na cenu zeptají, tak jim chovatel bez problémů cenu sdělí... A určitě se nejedná o hodinový hovor, tím představí se myslím to, že řekne své jméno, což beru u telefonování kamkoli jako samozřejmost.
Určitě se najdou i výjimky, jako popisovala PureKarma, ale rozhodně to není pravidlo. A pokud zavoláte na 10 inzerátů, tak si myslím, že minimálně u 9ti dostanete v pohodě odpověď na cenu .
napsal(a):
Na Slovensku sa cena za Leona začína na 1400€. Počítajte však viac,viete,ako to chodí.
conie
napsal(a):
Prosím Vás, jednak už tady bylo x-krát řečeno, že v 99% Vám chovatel bez problémů cenu řekne. A druhak, ti co vědí co chtějí si ty vrhy většinou najdou na klubových stránkách, nebo na webech, protože ta lepší spojení se do inzerce ani nedostanou, a tam se taky cenu dozví až při komunikaci s chovatelem.
A koho to pohoršuje, ten holt musí vybírat v inzerci, a ještě tam, kde je uvedená cena. Je to prosté.
Dneska už to dokonce došlo tak daleko, že ti, co shání štěně už se ani neobtěžují si ty inzeráty obvolat/napsat mail, a rovnou vyhodí svůj inzerát, že koupí to a to, a čekají, že budou chovatelé volat jim...
A v dalším levelu, už budou očekávat, že jim to chovatel i doveze až pod nos!
... a pak tady přijdou fňukat na ifaunu, že je ta zprvu hodná paní Nováková (co jim psa i dovezla, protože "jelazrovnaokolo") podvedla, protože ten jorkšír není jorkšír, nebo má 4 týdny, popř. padl na parvu, a baba teď nebere telefony, a bla bla bla...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dneska už to dokonce došlo tak daleko, že ti, co shání štěně už se ani neobtěžují si ty inzeráty obvolat/napsat mail, a rovnou vyhodí svůj inzerát, že koupí to a to, a čekají, že budou chovatelé volat jim...
... a pak tady přijdou fňukat na ifaunu, že je ta zprvu hodná paní Nováková (co jim psa i dovezla, protože "jelazrovnaokolo") podvedla, protože ten jorkšír není jorkšír, nebo má 4 týdny, popř. padl na parvu, a baba teď nebere telefony, a bla bla bla...
Jo, tak tohle přesně je teď na FB ve skupině našeho plemene. Snad každý den tam někdo píše, že shání štěně a ať mu ho chovatelé nabídnou. To bude všechno tou obrovskou poptávkou, i když se podívám na inzerci, tak převažuje "poptávám" nad "nabízím"...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
S těmi inzeráty to můžu potvrdit, na FB je to u našeho plemene pořád a ještě se lidi diví, když jim tam někdo napíše, že takhle to teda nefunguje.
Jinak si myslím, že by chovatelé byli blázni, kdyby jim psa ještě vozili. A co se týká nějakých problémů, však na psa s PP přece mají smlouvu a zase pokud se objeví nějaké zdravotní problémy, myslím si, že je v pořádku, když se k tomu chovatel postaví čelem.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, tak tohle přesně je teď na FB ve skupině našeho plemene. Snad každý den tam někdo píše, že shání štěně a ať mu ho chovatelé nabídnou. To bude všechno tou obrovskou poptávkou, i když se podívám na inzerci, tak převažuje "poptávám" nad "nabízím"...
Já nevím, ale z logiky věci na tu poptávku nemůže zareagovat nikdo jiný, než množitel, který se nechce nikde prezentovat, a potřebuje zůstat v anonymitě (důvody si dosaďte).
Proč by chovatel se slušnýma zvířatama někomu volal, a nabízel štěně, když má převis zájemců...?

Doba je nějaká vykloubená. Nebo jsou vykloubení lidi ?Tolik lidí na jednu stranu bulí, že jsou bez peněz, na druhou stranu shání drahé psy, chtějí na hory, na vleky.......to zrovna o velké bídě nesvědčí. To koupí za úspory psa ( no to nevím, jestli je to dobrá investice ) a nepřemýšlí, jak o něj budou pečovat dál.
Vztekají se, kolik práce mají s dětmi na distanční výuce při práci z domova a do toho všeho si pořídí štěně?
Jsem stará, ale takhle pitomá jsem nebyla ani za mlada.
napsal(a):
Doba je nějaká vykloubená. Nebo jsou vykloubení lidi ?Tolik lidí na jednu stranu bulí, že jsou bez peněz, na druhou stranu shání drahé psy, chtějí na hory, na vleky.......to zrovna o velké bídě nesvědčí. To koupí za úspory psa ( no to nevím, jestli je to dobrá investice ) a nepřemýšlí, jak o něj budou pečovat dál.
Vztekají se, kolik práce mají s dětmi na distanční výuce při práci z domova a do toho všeho si pořídí štěně?
Jsem stará, ale takhle pitomá jsem nebyla ani za mlada.
Vykloubení jsou lidi - jsem se koukla do inzerce, a zjistila jsem, ze debilita lidí stoupla zase o level výš😱!
Oni nejenže podají inzerát, aby jim chovatelé s PP volali, ale klidně vyhodí 18 tis. za psa, u kterého se neobtěžují zjistit si ani název plemene... 🙄
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132008174/bordel-kolie-stene-s-pp.php

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vykloubení jsou lidi - jsem se koukla do inzerce, a zjistila jsem, ze debilita lidí stoupla zase o level výš😱!
Oni nejenže podají inzerát, aby jim chovatelé s PP volali, ale klidně vyhodí 18 tis. za psa, u kterého se neobtěžují zjistit si ani název plemene... 🙄
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132008174/bordel-kolie-stene-s-pp.php
To máte jedno, bordel kolii možná za tu cenu seženou. Border kolii s PP těžko. A kdyby ji náhodou sehnali, tak bordelu jim udělá plnou domácnost :-((
Nikola111
napsal(a):
take mi to vadi a jsou predrazeni nejen papirovi psi, ale i udajne cistokrevni bezpapiraci a krizenci...behem covidove pandemie ceny stenat neskutecne vzrostly, na bezne urovni se pohybuji vetsinou jen ceny stenat psu loveckych plemen... ale pripada mi, ze poslednich par tydnu zacinaji ceny stenat klesat
😃Neni neslusne ptat se ma cenu pejska, to se nam snazi nabulikovat nekteri prodejci stenat a vetsinou ti, kteri za stene chteji nehoraznou cenu.
O vzhledu, vlastnostech, historii plemene si muzete najit informace na internetu a chovatel nam muze rict podrobnosti o rodicich nebo povaze konkretniho stenete. A on nam ma rict cenu nebo ji ma napsat do inzeratu. Je zvlastni, ze nekteri chovatele jsou tak popuzeni, kdyz se zajemce o stene na cenu zepta.

cibulka78
napsal(a):
😃Neni neslusne ptat se ma cenu pejska, to se nam snazi nabulikovat nekteri prodejci stenat a vetsinou ti, kteri za stene chteji nehoraznou cenu.
O vzhledu, vlastnostech, historii plemene si muzete najit informace na internetu a chovatel nam muze rict podrobnosti o rodicich nebo povaze konkretniho stenete. A on nam ma rict cenu nebo ji ma napsat do inzeratu. Je zvlastni, ze nekteri chovatele jsou tak popuzeni, kdyz se zajemce o stene na cenu zepta.
Přitom u koní se cena běžně udává.
napsal(a):
ze jo? nevim, proc by meli chovatele psu a kocek ceny tajit. je to vec nabidky a poptavky, pokud jsou lide ochotni zaplatit za psa nebo kocku hodne penez, je to jejich vec, jenze stejne tak je jejich vec i to, ze vysokou cenu zaplatit nechteji...kdyby byl rozsah cen za stene nebo kote v inzeratu, volali by chovatelum jen ti zajemci, kteri s vysokou cenou pocitaji a chovatele by se nemuseli urazet, kdyz jim tazatel na cenu sdelenou mu po telefonu rekne, ze je pro nej poptavane zviratko moc drahe.
napsal(a):
Jen pro zajímavost, kamarádka teď schani hodného koně k dětem i pro sebe( měl by se výborně, dělá s koňmi od dětství), tak taky koukám a i tam je už většina inzerátů dohodou. A ty ceny jsou taky jinde. Když jsem prodávala odstavčata, tak hřebeček za 15 byl výhra, teď 42 tisíc a pohoda. To jen tak na okraj, je to všude, nejen u psů.
juhaj
napsal(a):
Jen pro zajímavost, kamarádka teď schani hodného koně k dětem i pro sebe( měl by se výborně, dělá s koňmi od dětství), tak taky koukám a i tam je už většina inzerátů dohodou. A ty ceny jsou taky jinde. Když jsem prodávala odstavčata, tak hřebeček za 15 byl výhra, teď 42 tisíc a pohoda. To jen tak na okraj, je to všude, nejen u psů.
na bazosi vetsinou ceny u inzerce koni jsou...
u psu je uvedeni ceny spis vyjimkou, a to "dohodou" podle mych zkusenosti z poslednich tydnu o zadne dohode neni, prodejci stenat o cene diskutovat nechteji, reknou si vysokou cenu a urazi se, kdyz se mi to zda prilis... to, ze jdou ceny stenat dolu, nekteri z nich nezaregistrovali... nejsou ochotni ani financne rozlisit, zda je stenatko budouci sampion nebo se k chovu nehodi...
cibulka78
napsal(a):
na bazosi vetsinou ceny u inzerce koni jsou...
u psu je uvedeni ceny spis vyjimkou, a to "dohodou" podle mych zkusenosti z poslednich tydnu o zadne dohode neni, prodejci stenat o cene diskutovat nechteji, reknou si vysokou cenu a urazi se, kdyz se mi to zda prilis... to, ze jdou ceny stenat dolu, nekteri z nich nezaregistrovali... nejsou ochotni ani financne rozlisit, zda je stenatko budouci sampion nebo se k chovu nehodi...
A co si jako představujete ..že na inzerci najdete komplet nabídku včetně fotek a cen at máte z čeho vybírat .. kupujete štěně ne zboží v obchodáku a myslím že většina normálních chovatelu vám cenu sděli , a dle vašich zkušenosti z posledních týdnu na bazoši budete asi jedna z těch co obvolavají nebo spíš píší email či sms typu místo ,cena ...
Vysoká cena .. mate možnost si kupte nějake to levné štěně na bazoši ,mužete ho uchovnit a pak si mužete zkusit odchovat ten vrh a třeba budete jedna z těch co bude jako první slevnovat ...je přece vyprodej ...
Ono to štěně i celý odchov je docela drahá sranda a jak jdou nahoru ceny štěnat jdou nahoru ceny všeho ,krmení, veterina , elektřina , praci a desinfekční prostředky a benzin,nafta ,a třeba taky neplacene volno chovatele ... A rozlišení ceny podle toho zda je do chovu nebo ne .... většina těch co to štěně které není do chovu a je za poloviční cenu s tím štěnětem obrazí veškeré psi akce ,vystavy a snaží se i o uchovněnní a k tomu vesele pomlouvá chovatele co jim prodal za šmejnda ...
Já, když jsem sháněla štěňátko kavalíra, obvolávala jsem pár chovatelů. Vždycky jsem začala s Dobrý den, měla bych teoretický zájem o štěně, ale abych zbytečně neztrácela čas Váš i můj, ráda bych se rovnou zeptala na cenu Vašich štěňátek.
Nikdo s tím neměl problém, maximálně mi řekli, že mi cenu řeknou, až jim o sobě řeknu něco já. Tak jsem zhruba popsala, do jakých podmínek by štěně šlo, a oni mi řekli, že cena je taková a maková (a v jednom případě mi řekli, ať se nezlobím, ale že do takových podmínek štěně nedají, že chtějí, aby štěně bylo vidět na výstavách; to jsem poděkovala za čas a rozloučila se). Obdobné to bylo u chovatelů lapinkoir.
Takže jo, koupi štěněte by ulehčilo, kdyby ceny byly uvedené v inzerátech; nicméně na druhou stranu není problém se cenu dozvědět. Stačí zvednout telefon a slušně se zeptat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.58
Varaxi
napsal(a):
Já, když jsem sháněla štěňátko kavalíra, obvolávala jsem pár chovatelů. Vždycky jsem začala s Dobrý den, měla bych teoretický zájem o štěně, ale abych zbytečně neztrácela čas Váš i můj, ráda bych se rovnou zeptala na cenu Vašich štěňátek.
Nikdo s tím neměl problém, maximálně mi řekli, že mi cenu řeknou, až jim o sobě řeknu něco já. Tak jsem zhruba popsala, do jakých podmínek by štěně šlo, a oni mi řekli, že cena je taková a maková (a v jednom případě mi řekli, ať se nezlobím, ale že do takových podmínek štěně nedají, že chtějí, aby štěně bylo vidět na výstavách; to jsem poděkovala za čas a rozloučila se). Obdobné to bylo u chovatelů lapinkoir.
Takže jo, koupi štěněte by ulehčilo, kdyby ceny byly uvedené v inzerátech; nicméně na druhou stranu není problém se cenu dozvědět. Stačí zvednout telefon a slušně se zeptat.
To by na tom clovek travil zivot. 😁

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to jen v pripade, ze hledate nejlevnejsi stene a nezalezi vam na nicem jinem
pokud hledate neco konktretniho, mate pozadavky - zbydou vam max 2 telefonaty
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Brala jsem to tak, že buďto mi to štěně za dotaz stojí, nebo nestojí. Nedělalo mi to problémy.
Chápu, že pokud je někdo introvert, tak to bude cítit jinak; a taky myslím, že ta cena by tam uvedená být měla. Ale když není, co nadělám. :)
Jinak fakt 80 % těch chovatelů mi řeklo cenu rovnou, bez nějakých dotazů a vytáček.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.58
Varaxi
napsal(a):
Brala jsem to tak, že buďto mi to štěně za dotaz stojí, nebo nestojí. Nedělalo mi to problémy.
Chápu, že pokud je někdo introvert, tak to bude cítit jinak; a taky myslím, že ta cena by tam uvedená být měla. Ale když není, co nadělám. :)
Jinak fakt 80 % těch chovatelů mi řeklo cenu rovnou, bez nějakých dotazů a vytáček.
Me třeba nevadí jednat naživo, nebo psát ale nevím proč k smrti nerada někam telefonuju. 😂 Asi nakej blok či co.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.58
Varaxi
napsal(a):
Jo, no. To má hodně lidí. Já se toho zbavila až v práci, kde mám v popisu práce volat neznámým lidem a brát telefony. :)
Já dělala v call centru v tmobilu a platí to i tak😁

napsal(a):
to jen v pripade, ze hledate nejlevnejsi stene a nezalezi vam na nicem jinem
pokud hledate neco konktretniho, mate pozadavky - zbydou vam max 2 telefonaty
ale to snad ne.....
keissa
napsal(a):
A co si jako představujete ..že na inzerci najdete komplet nabídku včetně fotek a cen at máte z čeho vybírat .. kupujete štěně ne zboží v obchodáku a myslím že většina normálních chovatelu vám cenu sděli , a dle vašich zkušenosti z posledních týdnu na bazoši budete asi jedna z těch co obvolavají nebo spíš píší email či sms typu místo ,cena ...
Vysoká cena .. mate možnost si kupte nějake to levné štěně na bazoši ,mužete ho uchovnit a pak si mužete zkusit odchovat ten vrh a třeba budete jedna z těch co bude jako první slevnovat ...je přece vyprodej ...
Ono to štěně i celý odchov je docela drahá sranda a jak jdou nahoru ceny štěnat jdou nahoru ceny všeho ,krmení, veterina , elektřina , praci a desinfekční prostředky a benzin,nafta ,a třeba taky neplacene volno chovatele ... A rozlišení ceny podle toho zda je do chovu nebo ne .... většina těch co to štěně které není do chovu a je za poloviční cenu s tím štěnětem obrazí veškeré psi akce ,vystavy a snaží se i o uchovněnní a k tomu vesele pomlouvá chovatele co jim prodal za šmejnda ...
nesudte podle sebe, meli jsme chovnou stanici anglich setru, vim, co obnasi uchovneni loveckeho psa, jeho nakryti, veterinarska pece, vcetne pece porodni, poporodni i pece o stenata i jejich odchov a prodej....meli jsme take dve fenky z utulku, ktere jsme nechali ze zdravotnich duvodu vykastrovat...zkusenosti s prodejem papirovych stenat mam a vzdycky jsem si vybirala budouci panicky podle toho, k cemu pejska chteli a jake byli jejich predstavy, zajmy a moznosti a nikdy nebyl problem se na cene domluvit, protoze na psech vydelavat nepotrebuji... v soucasne dobe mame starou fenku jihoruskeho ovcaka s pp ( stenata nikdy nemela) a maleho voriska... na vystavy nechodime a chodit nechceme, sleduji, jaka stenata chovatele nabizeji a kolik stoji, nechceme naletet a koupit nemocne zviratko, at u s nebo bez papiru, chceme kamarada a partaka, tak, jak jsme na to zvykli za vic, nez 30 let, co s psiky zijeme... jo a pise se "zlevňovat"
Varaxi
napsal(a):
telefonuju, ptam se, zacinam otazkami na stenatko a chov, informuju chovatele o tom, do jakych podminek by stene slo k nam, nekdy se dozvim informace, ktere na netu nejsou a vazim si uprimnosti chovatele, ktery me upozorni na vlastnosti nebo potreby psa, se kterymi bychom mohli mit problemy... napsala jsem jen jednou, pani chovatelce, ktera neuvedla v nabidce stenat telefon... mely jsme rozdilne nazory
ja prave problem telefonovat mam, ne kvuli cloveku na druhe strane, ale kvuli signalu, jsme v podhuri, kolem samej kopec, signal cim dal horsi... uz ani venku neni jiste, ze se nekam dovolam, a kdyz prsi, snezi, mrzne nebo je velka mlha, tak je temer zbytecne to zkouset... od letosniho brezna se to jeste hodne zhorsilo... a ted tu skoro porad prsi, nekolikrat mi vypadne signal a pokud se konecne dovolam a nez zjistim neco o steneti jsem mokra jako mys