Belgický ovčák malinois

Prodám Belgického ovčáka Malinoise - Chovatelská stanice Z Krásného kraje n...
16000 KčMiriamCheik
XXX.XXX.253.44
Máme belgičáka s PP, má 2,5 roku, přítel jej má od malička, chodil s ním zezačátku na cvičák, umí tedy základní pokyny, jinak není nějak víc cvičen (sedni, lehni, k noze, chození u nohy, aportek, pusť, nesmíš, hop, místo...).
Seznámili jsme se s přítelem asi před rokem a půl, přistěhovala jsem se k němu před půl rokem. Pes je venkovní, dovnitř nesmí. S pejskem jsem se časem skamarádila, ačkoli byl zezačátku hodně divoký a žárlil na svého pána. Nyní jsme ve stádiu, kdy už nežárlí, je na mě naprosto zvyklý, ale věnuje mi pozornost pouze kdyz jsem s ním sama. Jakmile je přítomen i jeho hlavní pán, neposlechne nikdy můj příkaz, nikdy mi nedonese aportek, má mě prostě tzv.na salámu. Když jdu s ním sama ven, můžeme jen na pole, kde mne poslouchá asi na 90% oproti pánovi, všechny úkony dělá skoro tak, jako s páníčkem, odchylky chápu tak, že je víc zvyklý na jeho tón hlasu a pohyby, nejsem schopna jej zcela napodobit. Do vesnice na vodítku není problém, ale jakmile potkáme jiného psa nebo motorku, má takovou sílu, že nejsem schopna jej zvládnout. Z páníčka má prostě větší respekt než ze mě.
Na krajní případy používáme elektrický obojek, nejednou nám totiž v místních lesích málem zakousl zajíce, prohnal srnu nebo na procházce málem povečeřel slepici.
Mám tedy dva dotazy: 1. Jak docílit toho, aby věnoval pozornost mě v přítomnosti jeho hlavního pána?
2. Jak si získat jeho respekt tak, abych byla schopna jej zvládnout v jakékoli situaci při venčení?
Chtěla bych s ním zkusit chodit sama na cvičák, hlavní pán na něj nemá tolik času, střídáme se, ale v této době cvičáky v našem okolí nejsou dostupné...
Děkuji všem za užitečné rady, případně tipy na pomoc s výcvikem v okolí Vizovic.
Mám tedy dva dotazy: 1. Jak docílit toho, aby věnoval pozornost mě v přítomnosti jeho hlavního pána?
Nejsem si jistá, jestli tohle vůbec bude možné, jsou prostě psi, kteří za pána berou jen jednoho člověka. Mám to samé, doma psa od štěněte, pak přišel přítel. Pes ho bere, ale nikdy ho nebude poslouchat tak jako mě. Když nejsem doma, tak je to o něco lepší, ale když jsem doma, tak se pes nechce jít s přítelem ani vyvenčit. Když jsme třeba u vody a přítel psovi něco hodí do vody, tak pes kouká po mě a nepůjde, dokud já mu neřeknu. A přítel ho může hecovat jak chce. To samé je naopak, pokud mu to hodím já, tak půjde hned a přítel si může říkat co chce, nezájem. U nás je přítel ten, kterej si hodně se psema hraje, dělá s nimi kraviny, to je baví samozřejmě, ale taková ta autorita tam prostě není. Vidím to i na tom, co si pes dovolí -. když něco jím, tak mě neotravuje, nežebrá, u přítele občas jo. Nebo je schopný mu o půlnoci cpát balonek do ruky, že si chce hrát. U mě to ani nezkusí protože ví, že nepochodí. Nebo mu často při hře nechce dávat hračky, chce se tahat a nepustí, pustí až na můj povel.. Ale to je zase problém s důsledností, kterou přítel nemá...Jinak teda my s tím problém nemáme, péče o psy je na mě, přítel s nimi sám ven nechodí (krom venčení)..
Doporučila bych si se psem hodně hrát, krmit ho, cvičit... Být důsledná a laskavá. Ale i tak, někdo v sobě takovou tu přirozenou autoritu má, někdo ne... Ale třeba se časem ten vztah se psem ještě někam posune a bude to lepší.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Cvičit si můžete i bez cvičáku (někdy i daleko lépe). Můžete cvičit pod dohledem přítele a on vám může napovídat, kde třeba děláte chybu, proč vám pes nefunguje. Asi bych ale netlačila na pilu, abyste z toho nebyli všichni tři otrávení. Je to asi hodně o sžití se, seznámení, vztahu - trávit se psem čas, chodit s ním, učit se jeho řeč, motivovat pozitivně...
To nezvládnutí psa fyzicky při potkání jinýho psa nebo motorky bych vyřešila halti ohlávkou (může ji mít "naprázdno" a jen si přepnete vodítko, když se bude blížit náročná situace).
Mám teď svého v pořadí druhého maliňákoida, mlaďase, oba pořízení z útulku takže PP není, povaha i vzhled odpovídá. Nejsem žádný expert, ale málo času a žádné cvičení / práce hlavou mi přijde jako recept na problém, minimálně u nás je to znát už po jednom dni, když pracuju a jdeme jen na krátký procházky (dělám dvanáctky, home office, takže ráno čůrací, odpo hodinka místo polední pauzy, večer plusmínus taky tak), když mám zrovna volnější chvilku tak něco pocvičíme, zahrajem si hlavolam apod, ale pes mi druhého dne stejně leze po hlavě a potřebuje pořádně vyřádit.
To si taky myslím že půjde těžko, našeho psa jsme si pořídili s přítelem oba, ale víc s ním od začátku pracuju já - já jsem ten hlavní páník, mě poslouchá víc, mě sleduje jako stín, stejně jako u marcelaamax s přítelem nechce jít ven když já jsem doma. Když jsou spolu sami, funguje fajn. Občas mají nějaký komunikační problém, pro přítele je to první pes, nicméně když má přítel chuť a pár dní s ním víc cvičí a blbne, je to hned mnohem lepší, když na to dlabe, pes na něj dlabe taky.
2. Jak si získat jeho respekt tak, abych byla schopna jej zvládnout v jakékoli situaci při venčení?
Zkuste se mu prostě hodně věnovat. Hodně společných aktivit, her. Když nemůžete na cvičák, jsou knížky, videa, webináře. Vezměte stopovačku a jděte se psem do lesa, na výlet. Zabavte ho, utahejte, hrajte si, cvičte po chvilkách během procházky. Nepouštějte ho ze šňůry, pokud utíká za zvěří, i na stopce se dá pes vylítat a zabavit, navíc si můžete pohlídat splnění povelů. Když půjdete do přírody, nepotkáte zas tolik psů a motorek, jestli musíte do lesa projít nějakou frekventovanou trasou, dejte psovi koš, když si do něj ze strany cvaknete druhé vodítko, dá se mu případně otočit hlava od psa / motorky, a nikam vás neodtáhne. Nebo pořiďte halti ohlávku, může ji mít prostě na hlavě a přepnete když uvidíte problém. Pokud mu nabídnete hodně aktivit a nadšení, pochvalu, úspěch, možná ve výsledku páníka za vás i rád vymění. :)
- je víc zvyklý na jeho tón hlasu a pohyby, nejsem schopna jej zcela napodobit
Trénovat a trénovat!
"""""""""""""""""""""""""""
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r?hledat=belgick%C3%BD+ov%C4%8D%C3%A1k
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já taky můžu napsat jen, jak je to nás, mám úplně jiný plemeno. Pokud venku cvičíme oba, manžel i já, tak všichni psi poslouchají mě. A to i když já zbývající dva držím a manžel mně při markingu pro třetího vyhodí dummy nebo vyšle psa na hledání, tak to pes přinese mně. Jsou prostě zvyklí, že cvičím já. Ale jsou i zvyklí, že odměňuju hlavně já. Takže za mnou neustále běhají a dávají najevo, jak jsou hodní a poslouchají a chtějí pamlsek. Vědí, že na tom nešetřím.
Manžela poslouchají, když s nimi nejsem. Což bývá velice málo, naposled, když jsem byla v prosinci v nemocnici.