Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vero890

4.3.2021 16:45
Vero890

XXX.XXX.16.113

Dobrý den.,
Ráda bych se s vámi poradila. Mám rok a půl starého anglického bulteriera - psa, nyní přibližně dva týdny po kastraci. Kastrovali jsme ze zdravotních důvodů po doporučení veterináře. Pejsek je přátelský jak k lidem, tak ke psům. Je socializovaný od malička a stále je. Nedávno jsme se stěhovali a na novém místě už se známe s pár lidma, se kterýma chodíme společně venčit, pejskové spolu žádný problém nemají. Běhají na volno, atd. Seznámení proběhlo ještě před kastrací. Po kastraci se ale něco změnilo. Pejsek mi začal připadat takový podrážděný, víc hlídací. Dřív koukal z balkonu na lidi kolem, po kastraci začal vrčet a chtěl i štěkat. To by ještě šlo. I když to předtím nedělal. Ale teď když jsme venku a především, když je na vodítku má strašný záchvaty vrčení až takovýho napadání mi přijde, na většinu psů, které potkáme. Neznám ho takového.
Nechápu to, a když ho chci obrátit na správnou cestu, že jdeme a chci aby přestal, ještě přidá. Nebo když jsme teď byli na volno s partou, potkali jsme buldoka, všichni se očichali, pohoda, ale můj stále nechtěl jít,nechtěl si hrát a tak jsem pro něj šla, a jakmile jsem ho vzala za obojek, že jdeme, opět to v něm probudí agresi a při odtažení začne po psovi chňapat. Je hodně hravej, ostatní má hodně rád, ale přijde mi, že na tom vodítku je teď jak potrefenej. Jizva se zahojila a hojí se krásně. Hormon prý odezní tak za měsíc a půl. Ale nejde mi to hlavy, proč by měl být teď víc agresivní, když se tou kastrací klidní i agresivní jedinci.
Nevíte, co se děje. Jak ho venku zklidnit? Myslíte, že to za ten měsíc třeba přejde? Přeci jen by se neměla v roce a půl už měnit povaha, když do teď s tím nebyl problém...
Budu ráda za každou rozumnou řadu. Dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2021 16:54

Nevím jak to ostatní, nemám zkušenost s plemeny tohoto typu, ale...

, a jakmile jsem ho vzala za obojek

třeba tohle mi přijde dost typické...dva psy do té doby na volno v pohodě a jakmile ho čapnete za obojek, připnete na vodítko, tak problém...

4.3.2021 17:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vliv hormonů, jak už jste i sama poznamenala, by tam být ještě neměl. Jediné, co mě napadá, že se něco stalo na veterině. Špatná manipulace, nějaké nepříjemné setkání se psem? Můj měl jen chemickou kastraci, jako starý, ale nějakou zásadní změnu v chování ke psům jsem nezaznamenala, on začíná být trochu nerudný tím, že je starý a bolí ho už kde co.

Vero890

4.3.2021 17:09
Vero890

XXX.XXX.16.113

Na vteřině za naší přítomnosti se nestalo nic, a oni si ho vzali k sobě až byl uspanej a dali nám jo v ordinaci...vůbec netuším, ale to mi nepřijde pravděpodobné 😊🤷🏻‍♀️

4.3.2021 17:34

"Ale nejde mi to hlavy, proč by měl být teď víc agresivní, když se tou kastrací klidní i agresivní jedinci."
anebo taky ne
anebo taky naopak

4.3.2021 17:40

a není to jen časová "shoda náhod". Že prostě dospěl a najednou se začíná vůči psům vymezovat??

4.3.2021 17:46

Kastrace má na mezi-psí chování účinky různé a nikdy dopředu nevíte, jak to bude u vašeho psa. Je to sázka do loterie. Někdy nenastane výraznější změna. Někteří psi se mohou mírně zklidnit, ale také se mohou výrazně zhoršit. To zhoršení může být například tím, že pes začne být cítit jinak, už není "normální", a ví to. Třeba si přestane být jistý sám sebou, nebo prostě ví, že je teď pro ostatní psy divnej, tak je preventivně odhání. Někteří psi navíc začnou neobvykle vonět a přitahujou tak nežádoucí pozornost ostatních psů, tím protivnější pak jsou.
A co si vytáhne za variantu ten konkrétní pes, se opravdu dopředu říct nedá. Proto je nesmysl doporučovat kastraci "na zklidnění", protože účinek může být úplně opačný. Toť moje laické chápání a pozorování.

Tak doufejme, že ve vašem případě to není účinek kastrace, ale jen normální vývoj psa. Problémy bych se snažila řešit, hledat řešení - nečekat, že odezní samy. První krok při agresi psa je začít mu dávat na ven náhubek.

4.3.2021 17:48
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- když se tou kastrací klidní i agresivní jedinci. Nevíte, co se děje.

Jak Vás to napadlo?

4.3.2021 17:54

A já měla taky ještě naději, že po kastraci by mohli ostatní psi mého psa méně napadat (páč jsem měla zkušenost, že můj pes kastráty často neřeší, narozdíl od kompletních samců), ale to se bohužel nepotvrdilo

Vero890

5.3.2021 07:54
Vero890

XXX.XXX.13.254

Třeba takhle, z veterinárních stránek?

EFEKT KASTRACE PSA

Poločas rozpadu testosteronu je 21 dnů, ale zklidnění po kastraci bývá často znatelné již po týdnu.

JAK SE ZMĚNÍ PES PO KASTRACI?

Pokud je pes dominantně agresivní, tak po kastraci bys se měl tenhle stav zlepšit.
Většina psů je po kastraci klidnější a přítulnější.

Mohla bych prosím od někoho vidět jeden jediný článek, kde se píše, že pes se po kastraci může změnit k horšímu? A tim myslím, býti agresivnější? Nenašla jsem ani jediný, zato desítky článků a zkušenosti ze psích skupin, že agresora to zklidnilo. Prosím paní raspoťačko, podložte mi, jak jste vy přišla na to, že se to tak neděje?

Bude to asi opravdu ta časová shoda náhoda, že pejsek se ještě mění. Budeme na tom pracovat.

5.3.2021 08:15
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Aha.

5.3.2021 08:28

Vero890 napsal(a):

EFEKT KASTRACE PSA

Poločas rozpadu testosteronu je 21 dnů, ale zklidnění po kastraci bývá často znatelné již po týdnu.

Pokud je pes dominantně agresivní, tak po kastraci bys se měl tenhle stav zlepšit.

Mohla bych prosím od někoho vidět jeden jediný článek, kde se píše, že pes se po kastraci může změnit k horšímu? A tim myslím, býti agresivnější? Nenašla jsem ani jediný, zato desítky článků a zkušenosti ze psích skupin, že agresora to zklidnilo. Prosím paní raspoťačko, podložte mi, jak jste vy přišla na to, že se to tak neděje?

Bude to asi opravdu ta časová shoda náhoda, že pejsek se ještě mění. Budeme na tom pracovat.

Bohužel je to tak, že veterináři velice často nemají relevantní nebo kompletní informace o psím chování. Proto doporučují kastrace nebo radí lidem nebrat štěně ven před dokončením očkování. Netuší, co to (obojí) může napáchat za škody v chování psa.
Pokud byste chtěla věrohodné informace o účinku kastrace na chování psa, musela byste najít nějaký dostatečně kvalitní výzkum, studii. A to určitě za hranicemi ČR. Jinak se můžete orientovat buď podle těch článků veterinářů anebo podle zkušeností lidí, kterým prošly rukama stovky psů a kteří dovedou v jejich chování vypozorovat tyto změny a popsat je.

Mně dává logiku jedině to, že se může zklidnit pes, jehož agrese je přiživovaná testosteronem. Jenže jaké procento psů má agresivní projevy úplně bez ohledu na hormony?

5.3.2021 08:28
impact

XXX.XXX.28.194

By se měl. By se měl..

Mě tohlw přijde stejné, jako obecně zažitý blud, že by fena měla mít aspoň jednou štěňata.

Pracuju a agresory a ano, kastruju je všechny a nikdy jsem nezažila, že by se pes po kastraci jen tak zklidnil.

A vůbec nechápu, kde se ve Vás bere to přesvědčení, že je bulteriér v roce a půl hotovej. Tak prdlajs. Teprve začíná dospívat a dostávat rozum.

Imho ono v tom to svoje mohlo sehrát i to, jak jste se ke psovi chovala po operaci, přehnaně pečovatelský přístup a ochrana psa, apod.

5.3.2021 08:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vero890 napsal(a):

EFEKT KASTRACE PSA

Já si myslím, že veteriny tohle uvádějí hlavně proto, aby měli kšeft .

Nějaký kastráty znám - u většiny nevidím výraznou změnu, ale u žádného jsem teda nepozorovala zklidnění (čímž nechci tvrdit, že je to nemožné)....

Myslím si , že doporučovat kastraci temperamentním psům s tím, že se potom zklidní je naprostá blbost. Přesto to dost veterinářů dělá...

Nejsem vyloženě proti kastracím, ale rozhodně si myslím, že nemůžu počítat s tím, že kastrace mi psa zklidní a v případě agresivního chování to vyřeší. Možná v některých případech si pes přestane vyskakovat na ostatní, protože už to není "pes", ale tak nějak logicky si myslím, že to může mít i přesně opačný efekt - že tomu psovi je najednou divně, neví co s ním je, zmenší se mu sebevědomí a tím pádem začne machrovat nebo útočit na psy ze strachu, z nejistoty.

Znám třeba psa kastráta, kastroval se kvůli tomu, že nesnesl psy, no a po kastraci se to nezlepšilo a navíc už nesnese ani feny (ani ty, které předtím měl rád). Nebude to úplně běžné, ale stát se to může.

Asi jak psala Keriotin výše - na každého psa to bude působit jinak, každý pes se po kastraci bude chovat jinak a nikdo vám nezaručí jak...

5.3.2021 08:37
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.131

Nemyslím, že to má něco společného s kastrací.

V blízkém okolí máme nekastrovaného psa, který od štěněte na vodítku na všechny štěkal, vrčel, útočil. Když to bylo pro majitele neúnosné, dostal na krk elektriku a chodí na volno. Ke psům i fenám se chová vstřícně, ale je bojácný. Když je druhý pes moc hrrr, tenhle uteče, ani nevrkne. Ale jak ho majitel chytí za obojek nebo ho připne na vodítko, stane se z něj zase ten protivný uštěkaný "agresor".

Napadlo mne, jestli to není tím, že nemá důvěru ve své lidi.
Když je sám s možností utéct, chová se jako normální trošku bojácný pes.
Když je na vodítku, chová se jako šílenec a vše od sebe preventivně "odhání".

Majitelé si myslí, že si hájí "své" území - byt, výtah, panelák, trávník a vlastně celé sídliště.

5.3.2021 08:40
janaa

XXX.XXX.34.210

Dneska nějak lidi zapomněli, že kastrace prostě je ohromný zásah do organismu a jeho systému a berou ho jako takovou neškodnou běžnou záležitost. Přitom nikdo nikdy neví,jak který jedinec zareaguje, a jak se pak bude chovat. A to u samečků platí dvojnásob, on ten testosteron je sakra potřeba, a vykastrovaný pes taky může začít mít výrazný problém,protože mu prostě spadne sebevědomí. Může to být tenhle případ nebo taky nemusí a pes jen dospívá, a dělo by se to i bez kastrace.
Btw zažila jsem několik kastrátů,kteří se stali centrem šikany ze strany ostatních psů, jak se vykastrovali,kleslo jim sebevědomí a jinak voněli, ani pes, ani fena, dost jim to dávali ostatní sežrat. Opět nemusí to tak být,ale může se stát. Je potřeba prostě o tom přemýšlet a zvažovat a ne to brát jako drobný zákrok,že se ufiknou kulky a hotovo (i když zadavatelka píše,že v tomhle případě to bylo ze zdravotních důvodů).

Zadavatelko - jaké byly ty zdravotní důvody u tak mladého psa?

5.3.2021 08:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě ještě napadá - když je to 2 týdny po kastraci, nemůže to souviset i s tím, že pes se ještě obává, že ho bude bolet třeba jizva? Oni jsou na tohle někteří psi "hérečky", že i když už mají místo (po operaci, úraze) zahojené, tak si ho můžou pořád víc "hlídat"...

Ale vzhledem k tomu, že začal hlídat z balkonu a štěkat a vrčet na lidi, a že to dělá hlavně na vodítku, u vás, tak mi to přijde jakože si začal spíš hlídat vás?

5.3.2021 08:51

Zůstane zaseknutý v tomhle stavu "měl jsem dospívat, ale sebrali mi prostředky", ani ani štěně, ani dospělý, neštěstí.

5.3.2021 08:54

marcelaamax napsal(a):
Mě ještě napadá - když je to 2 týdny po kastraci, nemůže to souviset i s tím, že pes se ještě obává, že ho bude bolet třeba jizva? Oni jsou na tohle někteří psi "hérečky", že i když už mají místo (po operaci, úraze) zahojené, tak si ho můžou pořád víc "hlídat"...

Ale vzhledem k tomu, že začal hlídat z balkonu a štěkat a vrčet na lidi, a že to dělá hlavně na vodítku, u vás, tak mi to přijde jakože si začal spíš hlídat vás?

Jaké by to mělo řešení, to hlídání?
Tenhle pes neví, co má dělat, a panička mu to neřekne, ale říkala, že ho chce obrátit na správnou cestu. To bude křesťanství.

5.3.2021 08:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tenhle pes neví, co má dělat, a panička mu to neřekne, ale říkala, že ho chce obrátit na správnou cestu. To bude křesťanství.

Megí, váš humor mi tu chyběl!

Jen doufám, že zadavatelku nenaštveme, když říkáme něco jinýho, než články na internetu
A to je přitom můj pes ten - možná výjimečný? - případ, kdy se po kastraci skutečně trochu zklidnil. Jakože už nešel po úplně všech samcích, některé vybrané jedince přestal řešit (problém se zmenšil tak na 80% oproti původnímu stavu). Zrovna do té jeho hysterie a strachu tedy testosteron moc nepomáhal. Ale kastrace byla v 5 letech kvůli problémům s prostatou a nikdy bych to neudělala kvůli problémům s agresí, které jsme přitom měli docela velké. Ten risk, že si vytáhne tu druhou variantu a ještě se zhorší, mě docela strašil a do kastrace jsem vůbec jít nechtěla...

5.3.2021 09:12

Megí, váš humor mi tu chyběl!

Jen doufám, že zadavatelku nenaštveme, když říkáme něco jinýho, než články na internetu
A to je přitom můj pes ten - možná výjimečný? - případ, kdy se po kastraci skutečně trochu zklidnil. Jakože už nešel po úplně všech samcích, některé vybrané jedince přestal řešit (problém se zmenšil tak na 80% oproti původnímu stavu). Zrovna do té jeho hysterie a strachu tedy testosteron moc nepomáhal. Ale kastrace byla v 5 letech kvůli problémům s prostatou a nikdy bych to neudělala kvůli problémům s agresí, které jsme přitom měli docela velké. Ten risk, že si vytáhne tu druhou variantu a ještě se zhorší, mě docela strašil a do kastrace jsem vůbec jít nechtěla...

Potkala jsem tolik psů kastrovaných asi v nevhodnou dobu.. je to takové "nijaké".
Když vidím zmítající se uřvanou čivavu na vodítku, hned mě napadá "pusťte ji z vodítka a bude klid", když potkám vzteklouna, je to "jděte se proběhnout, když nezvládá kolem plotu jen jít", ale co s tímhle nijakým?
A že 8 z deseti kusů takových je bulíků (v uvozovkách), nebudu zveřejňovat.

5.3.2021 09:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jaké by mělo řešení to hlídání nevím, nikdy jsem to neřešila (a třeba to v tomhle případě ani hlídání není, těžko říct). Pes si mě taky hlídá, ale do jisté míry a za určitých okolností a to mi nevadí...

Když byla fena štěně, tak měl ze začátku tendence hlídat i ji - venku. To byl potom ostražitý i na procházející lidi, psy. Neřešila jsem to nijak zvlášť cíleně, prostě jsem fenu nechávala cizími lidmi hladit (když byl zájem), očuchávat se psy, pokud se nějaký pes choval nevhodně tak jsem to vyřešila já a pro psa z toho asi nějak vyplynulo, že on to řešit nemusí...

Teď jsem si vzpomněla na jednu kočku, z blízké rodiny, která se po kastraci změnila o 106 (snad nevadí, že je to kočka, to jen tak pro zajímavost)... Byla nalezenec (teda spíš "vyhozenec", v krabici), kolem roku. Mazlivá, přítulná kočka, která běžně ležela někomu na klíně, milovala hlazení a vrněla. No a pak se dala vykastrovat a ta změna nastala téměř hned, myslím tak do týdne. Takže to asi ani tak nebylo hormonama, ale spíš tím zákrokem, tou událostí? Z kočky se stala naprostá netykavka, která na sebe nenechala sáhnout, ke člověku dobrovolně nepřišla a když se člověk blížil k ní, tak zuřivě mručela a mrskala ocasem. Pokud ji vzali páníčci do náruče, tak vyloženě řvala. Když si ji nikdo nevšímal, tak vypadala spokojeně. Jediné, kdy se nechala pohladit a kdy vrněla bylo, když se jí připravovalo maso. Jiný zdravotní problém neměla, na veterině se jí nic špatného nestalo... Byla pak taková už celý život...

5.3.2021 10:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Dneska nějak lidi zapomněli, že kastrace prostě je ohromný zásah do organismu a jeho systému a berou ho jako takovou neškodnou běžnou záležitost. Přitom nikdo nikdy neví,jak který jedinec zareaguje, a jak se pak bude chovat. A to u samečků platí dvojnásob, on ten testosteron je sakra potřeba, a vykastrovaný pes taky může začít mít výrazný problém,protože mu prostě spadne sebevědomí. Může to být tenhle případ nebo taky nemusí a pes jen dospívá, a dělo by se to i bez kastrace.
Btw zažila jsem několik kastrátů,kteří se stali centrem šikany ze strany ostatních psů, jak se vykastrovali,kleslo jim sebevědomí a jinak voněli, ani pes, ani fena, dost jim to dávali ostatní sežrat. Opět nemusí to tak být,ale může se stát. Je potřeba prostě o tom přemýšlet a zvažovat a ne to brát jako drobný zákrok,že se ufiknou kulky a hotovo (i když zadavatelka píše,že v tomhle případě to bylo ze zdravotních důvodů).

Naprostý souhlas. Zažila jsem na cvičáku psa , vyrovnaný RR se super povahou, vůdčí pes, kterýho všichni respektovali, když "něco řekl" ostatní nedebatovali, vznikl-li konflikt stačilo aby se zjevil poblíž a okamžitě byl klídek. Pak musel být ze zdravotních důvodů kastrován a to teda byla otočka. naopak sám preventivně "vyjížděl" apod. Naši vižláci patří k těm, kteří naprosto milujou kastráty a to bohužel až tak, že by to těm kastrátům bylo otravný - od toho jsem já, abych je to nenechala dělat,nicméně pro psa který je, či musí být kastrovaný tohle otravování rozhodně příjemný nikdy nebude a může vyvolávat následně obranné, či strachové reakce. Kastrace je věc nevratná a není to jako odstřižení drápku. Lidi by měli sakra rozmýšlet, než do toho jdou. protože pak můžou leckdy bezdůvodně zkomplikovat život svýmu psímu příteli i sobě.

5.3.2021 10:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Naprostý souhlas. Zažila jsem na cvičáku psa , vyrovnaný RR se super povahou, vůdčí pes, kterýho všichni respektovali, když "něco řekl" ostatní nedebatovali, vznikl-li konflikt stačilo aby se zjevil poblíž a okamžitě byl klídek.

Znám úplně stejného psa, a taky RR . Krásný sebevědomý pes, který vyřešil všechny konflikty ve psí školičce. Ale tak jako slušně a elegantně vyřešil, bez nějakého násilí. I můj pes se mu ještě v pubertě podřizoval. A přesně jak píšete - stačilo jen aby tam někde byl a nikdo z žádných psů si nic nedovolil. To je fakt pan pes.

5.3.2021 10:24
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Naprostý souhlas. Zažila jsem na cvičáku psa , vyrovnaný RR se super povahou, vůdčí pes, kterýho všichni respektovali, když "něco řekl" ostatní nedebatovali, vznikl-li konflikt stačilo aby se zjevil poblíž a okamžitě byl klídek.

Znám úplně stejného psa, a taky RR . Krásný sebevědomý pes, který vyřešil všechny konflikty ve psí školičce. Ale tak jako slušně a elegantně vyřešil, bez nějakého násilí. I můj pes se mu ještě v pubertě podřizoval. A přesně jak píšete - stačilo jen aby tam někde byl a nikdo z žádných psů si nic nedovolil. To je fakt pan pes.

Ano on byl fakt úžasný, ke štěňatům vlídný, autoritu přirozenou, krásný zvíře vzhledem i povahou. Pak mi ho fakt bylo líto. Byla to ještě stará garda RR, teď ty povahy mi přijde nejsou kolikrát nějak takhle vyrovnaný. Popravdě krom tohoto jsem znala či znám už jen dva RR, kteří jsou v pohodě. Ale můžu soudit jen ze vzorku ve svém okolí.

5.3.2021 10:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

To je i Worka, i Berry takový byl. Když jsme začali chodit na cvičák někdy cca v jejich roce, vedoucí se bála, nechtěla abych je jen tak pouštěla se štěňatama(protože velcí psi) i malých ras, takže pidi, nechtěla aby byli volně s ostatními mlaďochy, aby nebyla mela. Nikdy nebyla, nikdy žádný konflikt, všechno urovnali s klidem, všichji psi je buďto milovali, nebo alespoň respektovali, na prcky byli neskutečně opatrní. Teď mi, když se potkáme říká, že takoví psi jí tam chybí...

5.3.2021 10:36
janaa

XXX.XXX.34.210

Jj,měla jsem takovýho labradora. Bylo zajímavý, že když jsme někam přijeli,kde bylo hafo psů, tak všichni ty sígři,co šikanovali a dělali na ostatní ramena, o něj ani pohledem nezavadili, prostě dělali,že tam není. A jak se začali někde vysírat a všimli se,že jde tím směrem, tak okamžitě vyklidili pole. To byl fakt Pan pes

5.3.2021 10:40

janaa napsal(a):
Jj,měla jsem takovýho labradora. Bylo zajímavý, že když jsme někam přijeli,kde bylo hafo psů, tak všichni ty sígři,co šikanovali a dělali na ostatní ramena, o něj ani pohledem nezavadili, prostě dělali,že tam není. A jak se začali někde vysírat a všimli se,že jde tím směrem, tak okamžitě vyklidili pole. To byl fakt Pan pes

Samík?

5.3.2021 10:42
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):

Naše Bubi byla taky taková. Je úžasný mít takovýho psa po boku, pozorovat ho a vnímat, ona byla neskutečně vyrovnaná a autoritativní. Rvaly se dvě foxlice a ona do toho přicupitala svým podivuhodným ťupťupťupťup krokem, postavila se a okamžitě byl klid. Bubi byla ranař v tom smyslu, že se nebála a dala jasně najevo, že nějaký šarvátky se konat nebudou. Naučila to i Rumouše, ten ovšem si před časem myslel, že by takhle mohl rovnat i konflikt v koňský ohradě. To jsem chytla dost hysterák a v životě jsem na něj takhle nezařvala, páč to není zapotřebí.

5.3.2021 10:44
janaa

XXX.XXX.34.210

Samík?

Jj, já jinýho psa labíka neměla a nechci. Takovej už žádnej jinej nebude

5.3.2021 10:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
To je i Worka, i Berry takový byl. Když jsme začali chodit na cvičák někdy cca v jejich roce, vedoucí se bála, nechtěla abych je jen tak pouštěla se štěňatama(protože velcí psi) i malých ras, takže pidi, nechtěla aby byli volně s ostatními mlaďochy, aby nebyla mela. Nikdy nebyla, nikdy žádný konflikt, všechno urovnali s klidem, všichji psi je buďto milovali, nebo alespoň respektovali, na prcky byli neskutečně opatrní. Teď mi, když se potkáme říká, že takoví psi jí tam chybí...

No my jsme tam měli spousty pohodových psů, kteří byli opatrní i na ty malé, na štěňata. Ale tenhle byl mezi nimi prostě ještě výjimečný, nikdy jsem pak takového psa už neviděla.

Ono se to těžko popisuje, ale z něho vyloženě vyzařovala autorita. Byl to takovej kápo všech, ale bez toho, aniž by si něco musel dokazovat. Stačilo, když k nějakému konfliktu jenom přišel (i v situaci, kdy jeden pes to bral stále jako hru, ale druhému už se to nelíbilo) a on to bez zkřivení jediného chlupu urovnal a pes se mu "omluvil". To samé pokud třeba nějaký pes obtěžoval fenu a chtěl ji nakrývat, nebo v případě, že si jeden pes hlídal hračku před druhým.. Pak už ti psi, co ho znali, nezkusili nic, protože věděli, že tam je. Těch situací bylo nespočet a fakt to asi neumím úplně přesně popsat, ale byl to pro mě jedinečněj vůdčí pes, kterej se jen tak nevidí. Všichni psi se k němu chovali submisivně, a to i ti, kteří s jinými psy měli problém.

5.3.2021 11:03

janaa napsal(a):
Jj, já jinýho psa labíka neměla a nechci. Takovej už žádnej jinej nebude

Pamatuju, byl krásnej. Mně se z těch labíků ti černí vždycky líbili nejvíc. Akorát se blbě fotí.

A nikdy neříkej nikdy. Já nikdy nechtěla psa. Ale byla to láska na první pohled a jak já dnes blahořečím té své jakési intuici nebo co to bylo. On je sice šíleně prdlej, ale s ním je taková radost pracovat, s ním mě to neskutečně začalo bavit.

5.3.2021 11:04
janaa

XXX.XXX.34.210

Pamatuju, byl krásnej. Mně se z těch labíků ti černí vždycky líbili nejvíc. Akorát se blbě fotí.

A nikdy neříkej nikdy. Já nikdy nechtěla psa. Ale byla to láska na první pohled a jak já dnes blahořečím té své jakési intuici nebo co to bylo. On je sice šíleně prdlej, ale s ním je taková radost pracovat, s ním mě to neskutečně začalo bavit.

Tak jasný,nikdy neříkej nikdy. Ale u nás je to i z praktickýho hlediska, nemáme kotce,nikoho neoddělujeme a s počtem háravek v baráku by byl pes chudák

5.3.2021 11:28
molok

XXX.XXX.12.160

Tady diskutuje drtivá většina žen, ale jak muž Vám můžu říci že situace, že jsem plný testosteronu, potkávám denně feny a ty mají ještě k tomu období hárání a nikdo mně nemůže pomoci s mým přetlakem v hlavě a tam dole, tak bych se rozhodl se kastrovat jako pes sám. :))

5.3.2021 11:32

molok napsal(a):
Tady diskutuje drtivá většina žen, ale jak muž Vám můžu říci že situace, že jsem plný testosteronu, potkávám denně feny a ty mají ještě k tomu období hárání a nikdo mně nemůže pomoci s mým přetlakem v hlavě a tam dole, tak bych se rozhodl se kastrovat jako pes sám. :))

Člověk není pes. Vy jako člověk se můžete ovládat, psa musí ovládat pán. Nebo se kvůli vám snad budou všechny přitažlivé ženy sterilizovat?

5.3.2021 11:32
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Tak jasný,nikdy neříkej nikdy. Ale u nás je to i z praktickýho hlediska, nemáme kotce,nikoho neoddělujeme a s počtem háravek v baráku by byl pes chudák

zvlášť když je tam pak nějaká taková, co mu dá nejdřív do držky a pak ho nenechá se ani nadechnout

5.3.2021 11:35
janaa

XXX.XXX.34.210

Zrzavci napsal(a):
zvlášť když je tam pak nějaká taková, co mu dá nejdřív do držky a pak ho nenechá se ani nadechnout

No hele,já jednou jedinkrát zažila,jak čuby chtěly znásilnit psa Jsem tehdy odešla od manžela a na čas se nastěhovala se Samem a dvěma čubama ke kámošce, ta měla dvě dospělý čuby a dvě štěňata. No a samozřejmě ty čtyři dospělý se synchronizovaly,začaly hárat najednou. A psa jsme musely zavírat ne kvůli tomu, že by je nakryl (on byl zlatej a v mé přítomnosti poslechl a nechal je být, jen na zahradu jsme je nemohly pustit), ale musely jsme ho zavírat,protože ty jeziny okolo něj udělaly kruh, narvaly ho do rohu a dělej, frajere
Btw u paní "nenávidím pinďoury" se to samozřejmě na domácí nevztahovalo nikdy

5.3.2021 11:50
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
No hele,já jednou jedinkrát zažila,jak čuby chtěly znásilnit psa Jsem tehdy odešla od manžela a na čas se nastěhovala se Samem a dvěma čubama ke kámošce, ta měla dvě dospělý čuby a dvě štěňata. No a samozřejmě ty čtyři dospělý se synchronizovaly,začaly hárat najednou. A psa jsme musely zavírat ne kvůli tomu, že by je nakryl (on byl zlatej a v mé přítomnosti poslechl a nechal je být, jen na zahradu jsme je nemohly pustit), ale musely jsme ho zavírat,protože ty jeziny okolo něj udělaly kruh, narvaly ho do rohu a dělej, frajere

ŽIŠ!! Chudák malej, takový duševní a fyzícký trýznění , bože to jsou čůzy nenechavý . Dalo by se očekávat, že pak už nikdá, nikdá nechtěl vidět ani chlup z jakýkoliv čubky

5.3.2021 11:50

janaa napsal(a):

5.3.2021 12:01
janaa

XXX.XXX.34.210

Kdo neviděl,neuvěří

5.3.2021 12:18
molok

XXX.XXX.12.160

Člověk není pes. Vy jako člověk se můžete ovládat, psa musí ovládat pán. Nebo se kvůli vám snad budou všechny přitažlivé ženy sterilizovat?

Asi jste mne dobře nepochopila. Já se ovládám a mám pravidelný sex se svou partnerkou. Jde o to, že si nedokážu představit, že bych neměl možnost mít ani sex ani si vypomoci řekněme ruční prací. To je extrémně náročné a nepřirozené pro člověka natož tak pro zvíře. V tomto stavu necháváme nechovné psy samce celý život s tím, že pár z nich si 1x 2x za život vrzne. Dokonce pak považujeme kastraci za určitý nepřirozený zásah do toho, aby pes setrval v tzv. přirozeném nekastrovaném stavu a přitom pro něj velmi deprimujícím a defakto nepřirozeným stavu celý život. Ve smečce by alespoň dostal šanci se porvat o to, aby si vrznul u ulevil, v lidském společenství mu necháme pouze pudy a zábrany, aby se nijak nemohl sexuálně vyžít s fenami. Kastraci považuji za ulehčení psům samcům, část z nich je prostě jednoduše klidnější ne z hlediska povahových vlastností, ale z hlediska toho, že se jim ulevilo z tohoto sexuálního přetlaku, který jim nedovolíme nijak realizovat.

5.3.2021 12:26

molok napsal(a):
Asi jste mne dobře nepochopila. Já se ovládám a mám pravidelný sex se svou partnerkou. Jde o to, že si nedokážu představit, že bych neměl možnost mít ani sex ani si vypomoci řekněme ruční prací. To je extrémně náročné a nepřirozené pro člověka natož tak pro zvíře. V tomto stavu necháváme nechovné psy samce celý život s tím, že pár z nich si 1x 2x za život vrzne. Dokonce pak považujeme kastraci za určitý nepřirozený zásah do toho, aby pes setrval v tzv. přirozeném nekastrovaném stavu a přitom pro něj velmi deprimujícím a defakto nepřirozeným stavu celý život. Ve smečce by alespoň dostal šanci se porvat o to, aby si vrznul u ulevil, v lidském společenství mu necháme pouze pudy a zábrany, aby se nijak nemohl sexuálně vyžít s fenami. Kastraci považuji za ulehčení psům samcům, část z nich je prostě jednoduše klidnější ne z hlediska povahových vlastností, ale z hlediska toho, že se jim ulevilo z tohoto sexuálního přetlaku, který jim nedovolíme nijak realizovat.

To je podle mého názoru ukázkové polidšťování psů, dost velký omyl.

5.3.2021 12:27

molok napsal(a):

Ale jo, chápu vás, jak to myslíte. Jen mně to srovnání s lidmi cosi připomnělo. :-)

A dodám, že zajímavé je, já teda zkušenost nemám, když majitelé psů uvádějí, že pes byl po prvním "skoku" ještě víc nabuzenej a otravoval kdekoho. Můj truhlík zatím snáší každé hárání feňulí líp a líp. Nejhorší to bylo poprvé, co byl u nás, to pořád brečel. Ale teď pohoda, jeden dva dny laská uši feňuli, která nehárá. Horší to bude, až se všechny holky sesynchronizují. To budou uši k laskání jen ty moje.

Vero890

5.3.2021 12:29
Vero890

XXX.XXX.13.254

Nesestouplé varle, tak proto. Po operaci se nás přístup k němu doma nezměnil. Ne, obracím ho na Islám, to je ta správná cesta. Panička mu to řekne, povel "jdeme" zná a umí moc dobře. Potkáváme různé psy, dnes třeba se všema žádný problém. Díky za informace, budu muset googlit v zahraničních vodách, to mi bylo jasné. Loučím se.

5.3.2021 13:07
janaa

XXX.XXX.34.210

Vero890 napsal(a):
Nesestouplé varle, tak proto. Po operaci se nás přístup k němu doma nezměnil. Ne, obracím ho na Islám, to je ta správná cesta. Panička mu to řekne, povel "jdeme" zná a umí moc dobře. Potkáváme různé psy, dnes třeba se všema žádný problém. Díky za informace, budu muset googlit v zahraničních vodách, to mi bylo jasné. Loučím se.

Tak jestli měl jedno nesestouplé, tak nebyl důvod brát i to zdravé

5.3.2021 13:17

"budu muset googlit v zahraničních vodách, to mi bylo jasné"

i v cestine jsou dostupne informace.
treba tady jsou nejake vysledky porovnavacich studii :

https://psinfo.cz/chemicka-kastrace/

5.3.2021 13:29
impact

XXX.XXX.195.92

"budu muset googlit v zahraničních vodách, to mi bylo jasné"

i v cestine jsou dostupne informace.
treba tady jsou nejake vysledky porovnavacich studii :

https://psinfo.cz/chemicka-kastrace/

Obávám se, že to nemá až tak souvislost se zahraničím, jako spíš s akutním nedostatkem přijatelných opovědí.

5.3.2021 13:40

Já si zase myslím, že člověk tak nějak nakonec dohledá odpovědi jak ANO tak NE a vzhledem k tomu, že bývá pravidlem, že si chce potvrdit svojí doměnku...názor, tak se přikloní k tomu, co mu to potvrdí.

5.3.2021 14:45
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):

Díky, že jste tohle napsala - pořád si dost lidí myslí, že kastrací se změní jenom to, co souvisí s rozmnožováním.
A naopak, čím dál častěji je kastrace špatně zvladatelných samečků doporučována jako všelék - "aby se zklidnil", a bohužel je to občas slyšet i z úst jakože "odborníků".
Kastrace místo výchovy a zaměstnání - to je typický obraz dnešní doby - instantní řešení, hlavně, aby to nedalo moc práce.
A souvisí to i s tím, že spousta lidí si mylně vysvětluje agresivní chování psů jako dominanci. Skutečný dominátor se chová jako RR, o kterém psala Zrzavci. Stačí, aby byl přítomen, aby se podíval...skutečný vůdce si je jistý sám sebou a nemá potřebu startovat a vyřvávat. Startujou a vyřvávají spíše ti slabší, bázlivější, nejistí.
Já mám hezký příklad doma. Feny spolužijou v klidu, výše postavená je pinčová. Ale pokud je u nás někdy vzácně slyšet vrčení a zvuky počínající pranice, vždycky je to Vikina. Stává se to ve chvílích, kdy má strach, že ji pinčová připraví o něco, na čem ji fakt moc a moc záleží - o myš, o kost.
Takže kastrace může v některých případech projevy agrese spíše zhoršit.

5.3.2021 15:06
fikovnice

XXX.XXX.132.11

"janaa" napsal(a):

No, a toto jsem si myslela, že je i u kocourů, protože ten můj ťulda vykastrovaný je obrkocour a přitom se nechá pokousat od hajzlíka o kus menšího. Ten můj se vůbec nebrání, pravdou je, že on to má v povaze - tu mírumilovnost. A bylo mi řečeno (asi zde, na iFAUNĚ), že u koček je to teritoriální záležitost...a já byla přesvědčena, že je to o tom, o čem píšete Vy. No nic, to je OT, pardon.

5.3.2021 15:12

Terven napsal(a):
Díky, že jste tohle napsala - pořád si dost lidí myslí, že kastrací se změní jenom to, co souvisí s rozmnožováním.
A naopak, čím dál častěji je kastrace špatně zvladatelných samečků doporučována jako všelék - "aby se zklidnil", a bohužel je to občas slyšet i z úst jakože "odborníků".
Kastrace místo výchovy a zaměstnání - to je typický obraz dnešní doby - instantní řešení, hlavně, aby to nedalo moc práce.
A souvisí to i s tím, že spousta lidí si mylně vysvětluje agresivní chování psů jako dominanci. Skutečný dominátor se chová jako RR, o kterém psala Zrzavci. Stačí, aby byl přítomen, aby se podíval...skutečný vůdce si je jistý sám sebou a nemá potřebu startovat a vyřvávat. Startujou a vyřvávají spíše ti slabší, bázlivější, nejistí.
Já mám hezký příklad doma. Feny spolužijou v klidu, výše postavená je pinčová. Ale pokud je u nás někdy vzácně slyšet vrčení a zvuky počínající pranice, vždycky je to Vikina. Stává se to ve chvílích, kdy má strach, že ji pinčová připraví o něco, na čem ji fakt moc a moc záleží - o myš, o kost.
Takže kastrace může v některých případech projevy agrese spíše zhoršit.

Ale pokud je u nás někdy vzácně slyšet vrčení a zvuky počínající pranice, vždycky je to Vikina. Stává se to ve chvílích, kdy má strach, že ji pinčová připraví o něco, na čem ji fakt moc a moc záleží - o myš, o kost.

Jo přesně tak to bylo u nás....Sára se nikdy o nic nehrdlila, nikdy na Jacka nevrčela jakože mám kost nechoď ke mě a Jack, ten vrčel vždycky, stačilo, že šla okolo.......jednou za celý jejich společný život se stalo, že mu tu kost šla opravdu sebrat napřímo a ne, že by ho lstí donutila opustit stanoviště....přišla v naprostém klidu k psovi, co zle vrčel a cenil pysky a v naprostém klidu si kost vzala a odnesla.
Navíc si teda myslím, že to "mám navrch" nebylo ani tak dáno fyzickou převahou, ale intelektem.

5.3.2021 15:22
fikovnice

XXX.XXX.132.11

Ale pokud je u nás někdy vzácně slyšet vrčení a zvuky počínající pranice, vždycky je to Vikina. Stává se to ve chvílích, kdy má strach, že ji pinčová připraví o něco, na čem ji fakt moc a moc záleží - o myš, o kost.

Jo přesně tak to bylo u nás....Sára se nikdy o nic nehrdlila, nikdy na Jacka nevrčela jakože mám kost nechoď ke mě a Jack, ten vrčel vždycky, stačilo, že šla okolo.......jednou za celý jejich společný život se stalo, že mu tu kost šla opravdu sebrat napřímo a ne, že by ho lstí donutila opustit stanoviště....přišla v naprostém klidu k psovi, co zle vrčel a cenil pysky a v naprostém klidu si kost vzala a odnesla.
Navíc si teda myslím, že to "mám navrch" nebylo ani tak dáno fyzickou převahou, ale intelektem.

"...přišla v naprostém klidu k psovi, co zle vrčel a cenil pysky a v naprostém klidu si kost vzala a odnesla."

5.3.2021 16:07

Vero890 napsal(a):

EFEKT KASTRACE PSA

a z jiných vet. stránek:

"Jsou ale i psi, pro které se kastrace nehodí. Jsou to labilní, bojácní jedinci. U nich má nedostatek testosteronu po kastraci tendenci jejich povahovou nevyrovnanost prohloubit a takoví psi se mohou stát doslova uzlíčkem nervů, nebo mohou být agresivní ze strachu."

http://www.mm-vet.cz/kastrace-psu

5.3.2021 18:15
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Zadavatelko, jste to Vy, kdo na Facebooku v bull skupině žádal o pomoc se „zlobícím“ bulteriérem, který běhá a kterého nezvládáte? Těch shod v tamtom a Vašem textu je příliš mnoho, aby to byla nesouvisející náhoda.
Pokud ano, tak hluboce lituju to zvíře a moc mě mrzí, že došlo na slova některých přispěvatelů na FB.

6.3.2021 13:55
fikovnice

XXX.XXX.134.245

Dasvo napsal(a):
Zadavatelko, jste to Vy, kdo na Facebooku v bull skupině žádal o pomoc se „zlobícím“ bulteriérem, který běhá a kterého nezvládáte? Těch shod v tamtom a Vašem textu je příliš mnoho, aby to byla nesouvisející náhoda.
Pokud ano, tak hluboce lituju to zvíře a moc mě mrzí, že došlo na slova některých přispěvatelů na FB.

"Dasvo", dal byste prosím odkaz? Já FB příliš neprovozuji...ale profil tam mám, jen tam nechodím.

6.3.2021 14:28
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
"Dasvo", dal byste prosím odkaz? Já FB příliš neprovozuji...ale profil tam mám, jen tam nechodím.

Pokud v té bull skupině nejste, stejně se vám to nezobrazí. Leda by byla veřejná, o čemž pochybuji.

6.3.2021 15:58
Dasvo

XXX.XXX.250.72

fikovnice napsal(a):

Já tam běžně taky nechodím, ani profil nemám založený. Ale dcera mi ukazovala diskuzi, kde nějaká paní naprosto zoufale žádala o radu, že její mladý bulík „zlobí“ a ona ho nezvládá. Pes něco přes rok, bezpapoš, jednokulčák.

Po dotazech a upřesněních z paní vylezlo, že pes má takové ty typické běhací záchvaty, kdy lítá kolem paničky, skáče, poštipuje a dělá kraviny. Podle popisu majitelky zvíře hodné, nekonfliktní, milující lidi, s typickou bull povahou. Nicméně paní vadily právě ty projevy nadšení, spokojenosti a dobré psychické pohody a žádala o radu, co se psem udělat, aby se choval jako nějaké gaučíkové společenské plemeno. Podle vyjadřování při pořízení bulteriéra naprosto netušila, do čeho jde.
Sešlo se jí tam mnoho rad od pozitivky, přes cvičák až po doporučení, aby psa prodala a pořídila plemeno pro sebe vhodnější. Aby nekomplikovala život sobě a neničila ho psovi. Ale ona toho psa prostě chtěla zlomit a vzít mu podstatu a radost ze života.
Končilo to nějak tak, že paní nechá psa vykastrovat a dál se uvidí.

Obávám se, že toto je stejný majitel a stejné zvíře a situace se pro psa vůbec nevyvíjí dobře. Strašně rád bych se pletl, ale tohle podle mě nemůže dobře skončit.

6.3.2021 18:27
impact

XXX.XXX.28.194

To je k zblití.

6.3.2021 22:46

jakmile jsem ho vzala za obojek, že jdeme, opět to v něm probudí agresi a při odtažení začne po psovi chňapat.

Takové chování je normální. Jakmile je pes přidržený, o to víc zuří.
Takže ve chvíli, kdy se psi výhružně obchází a já po tom svém chci sáhnout, musím si být 100% jistá, že se mi nevysmekne. Jinak je to poukázka na rvačku.
Podobné je to se psem na vodítku. Vždycky je víc napružený, než pes na volno. Někdy ani není divu. Chodíval na náš venčící prostor pán s bíglem. Vždycky na vodítku, protože byl "zlý". A pes vždycky řádil, když se k němu jiný přiblížil. Jednou bígla konečně pustil k feně se štěnětem. Od té doby pes chodil na volno. S nikým se nepral, na nikoho nevrčel. Šel si svou cestou....S pánem byl domluvený, kde se sejdou.....

7.3.2021 04:39
fikovnice

XXX.XXX.135.40

Dasvo napsal(a):
Já tam běžně taky nechodím, ani profil nemám založený. Ale dcera mi ukazovala diskuzi, kde nějaká paní naprosto zoufale žádala o radu, že její mladý bulík „zlobí“ a ona ho nezvládá. Pes něco přes rok, bezpapoš, jednokulčák.

Po dotazech a upřesněních z paní vylezlo, že pes má takové ty typické běhací záchvaty, kdy lítá kolem paničky, skáče, poštipuje a dělá kraviny. Podle popisu majitelky zvíře hodné, nekonfliktní, milující lidi, s typickou bull povahou. Nicméně paní vadily právě ty projevy nadšení, spokojenosti a dobré psychické pohody a žádala o radu, co se psem udělat, aby se choval jako nějaké gaučíkové společenské plemeno. Podle vyjadřování při pořízení bulteriéra naprosto netušila, do čeho jde.
Sešlo se jí tam mnoho rad od pozitivky, přes cvičák až po doporučení, aby psa prodala a pořídila plemeno pro sebe vhodnější. Aby nekomplikovala život sobě a neničila ho psovi. Ale ona toho psa prostě chtěla zlomit a vzít mu podstatu a radost ze života.
Končilo to nějak tak, že paní nechá psa vykastrovat a dál se uvidí.

Obávám se, že toto je stejný majitel a stejné zvíře a situace se pro psa vůbec nevyvíjí dobře. Strašně rád bych se pletl, ale tohle podle mě nemůže dobře skončit.

Ach jo, tak to je smutné čtení...
I tak moc díky!

Přidejte reakci

Přidat smajlík