Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2021 11:16
LUCIF

XXX.XXX.153.74

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda je možné uchovnit fenu Anglického bullteriera, které nestojí ucho? Fenka má pp , myslím si,ze jinak je v pořádku. Matku jsem viděla, otce ne, je z vrhu 4 stenat a co vím tak další Fence usi nestojí vůbec. O ostatních sourozencich nevím.

19.3.2021 11:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.104

LUCIF napsal(a):
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda je možné uchovnit fenu Anglického bullteriera, které nestojí ucho? Fenka má pp , myslím si,ze jinak je v pořádku. Matku jsem viděla, otce ne, je z vrhu 4 stenat a co vím tak další Fence usi nestojí vůbec. O ostatních sourozencich nevím.

Jak je stará?
Řešila jste to nejak s chovatelem?

19.3.2021 12:35
LUCIF

XXX.XXX.153.74

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jak je stará?
Řešila jste to nejak s chovatelem?

Budou ji tri roky. Zkoušela jsem všemožné fígle když byla malá, občas se povedlo,ze i chvilku stálo, ale bohužel nestojí.

19.3.2021 13:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LUCIF napsal(a):
Budou ji tri roky. Zkoušela jsem všemožné fígle když byla malá, občas se povedlo,ze i chvilku stálo, ale bohužel nestojí.

A probírala jste to nejak s chovatelem?

19.3.2021 13:10
LUCIF

XXX.XXX.153.74

A probírala jste to nejak s chovatelem?

Říkala jsem ji, ze ji usi nestojí, ale netušila jsem,ze se to da nějak víc řešit. Ja nejsem žádný zkušený chovatel mam poprvé čistokrevné psa . Jinak vždy psy z útulku atd.

19.3.2021 13:10
Dasvo

XXX.XXX.250.72

U bulíků v podstatě není vylučující vada exteriérová. To znamená, že uchovnit lze vše. Aktuálně bude uchovňovací svod na začátku května. Po absolvování svodu a povinných zdravotních testů lze uchovnit i zvíře s plandajícím uchem. Výstavu v kovid-době nepotřebujete - vše je nahrazeno uchovňovacím svodem. Podívejte se na stránky klubu.

19.3.2021 13:13
LUCIF

XXX.XXX.153.74

Dasvo napsal(a):
U bulíků v podstatě není vylučující vada exteriérová. To znamená, že uchovnit lze vše. Aktuálně bude uchovňovací svod na začátku května. Po absolvování svodu a povinných zdravotních testů lze uchovnit i zvíře s plandajícím uchem. Výstavu v kovid-době nepotřebujete - vše je nahrazeno uchovňovacím svodem. Podívejte se na stránky klubu.

Takže to nemusí být dědičné? Jenom třeba chyba ve výživě matky?

19.3.2021 13:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LUCIF napsal(a):

Dědičné to podle všeho bude - výživa matky už nemá vliv na to jaké bude mit její štěně v dospělosti uši, pokud je pak normálně krmené u noveho majitele.

Navíc, kdyby šlo o chybu ve výživě, tak by to štěně při takovém deficitu vápníku v době růstu bylo kompletně podražený chcípák - bylo by to poznat i na vyvoji kostry.

19.3.2021 13:20
Dasvo

XXX.XXX.250.72

LUCIF napsal(a):

Vysoce pravděpodobně to dědičné je! (Přinejmenším se dědí predispozice.) Jsou chovatelské stanice (a spojení a krycí psi), u kterých je to běžně se vyskytující vada. Bohužel bulteriéří uši měknou napříč celým světem. Má to zřejmě souvislost s používáním matadorů, nadměrným inbreedingem (který dělá každý, kdo má díru do zadku, s prominutím) a všeobecně s „lymfatičtěním“ plemene a honbou za co největšími psy.
Pokud fenu uchovníte a budete krýt, doporučuju opravdu důsledně hledat psa s malýma, pevnýma ušima nejen u něj, ale i v linii a rodině.

19.3.2021 13:42
janaa

XXX.XXX.10.173

Chápu to dobře, že fenu uchovní pouze vzhledem k situaci, protože je podmínkou jen svod? Kdyby byla normální doba, tak by na výstavě za ucho dolů na to vd nedosáhla? Nebo i tak se vd dává?
Mě přijde absurdní uchovňovat takové zvíře a předávat vadu dál

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2021 13:44

Dasvo napsal(a):
Vysoce pravděpodobně to dědičné je! (Přinejmenším se dědí predispozice.) Jsou chovatelské stanice (a spojení a krycí psi), u kterých je to běžně se vyskytující vada. Bohužel bulteriéří uši měknou napříč celým světem. Má to zřejmě souvislost s používáním matadorů, nadměrným inbreedingem (který dělá každý, kdo má díru do zadku, s prominutím) a všeobecně s „lymfatičtěním“ plemene a honbou za co největšími psy.
Pokud fenu uchovníte a budete krýt, doporučuju opravdu důsledně hledat psa s malýma, pevnýma ušima nejen u něj, ale i v linii a rodině.

Díky za info, nevěděla jsem, a velmi mě překvapuje, že se dá uchovnit anglický bulteriér s plandavým uchem, vždyť přece neodpovídá standardu a vztyčené ucho je jedním z dominantních znaků plemene, kterým se odlišují od jiných bullovitých plemen. Já bych tedy neuchovňovala, nechtěla bych vadu rozšiřovat dál. A taky bych si po v podstatě nestandardním předkovi štěně nekoupila.

19.3.2021 13:49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Díky za info, nevěděla jsem, a velmi mě překvapuje, že se dá uchovnit anglický bulteriér s plandavým uchem, vždyť přece neodpovídá standardu a vztyčené ucho je jedním z dominantních znaků plemene, kterým se odlišují od jiných bullovitých plemen. Já bych tedy neuchovňovala, nechtěla bych vadu rozšiřovat dál. A taky bych si po v podstatě nestandardním předkovi štěně nekoupila.

To se mi úplně nezdá, standard téměř vždy obsahuje přikázání, že jinak kvalitní pes se nemá posuzovat "špatný pes" kvůli ext. vadě.
Třeba takový lovecký bulík, že má křivé ucho, no a co, kvůli tomu budeme radši chovat líného tlustého psa s rovným uchem?
Cesta do pekla. Přesně z takových nesmyslů vypadá chov tak poloviny plemen, tak jak vypadá.., ne?

19.3.2021 13:56

To se mi úplně nezdá, standard téměř vždy obsahuje přikázání, že jinak kvalitní pes se nemá posuzovat "špatný pes" kvůli ext. vadě.
Třeba takový lovecký bulík, že má křivé ucho, no a co, kvůli tomu budeme radši chovat líného tlustého psa s rovným uchem?
Cesta do pekla. Přesně z takových nesmyslů vypadá chov tak poloviny plemen, tak jak vypadá.., ne?

Jo, tak radši budeme chovat psy ztrácející typické plemenné znaky?
Obecně by měl být uchovněn jen ten jedinec, který vyhovuje standardu jak po exteriérové tak po povahové stránce. Ne, aby se uchovňovalo vše co má čtyři nohy.

19.3.2021 13:57
janaa

XXX.XXX.10.173

Tak ale ono je něco jiného třeba měkčí ucho, a ucho úplně dolů. Nehledě na to, že to zrovna není tento případ. Jako obecně jsem pro udělování výjimek v extra případech,což bych si představovala zrovna u bulíka,pokud bude mít xx zkoušek,šampion práce a nějakou exteriérovou vadu,tak povolit na výjimku jeden vrh s konkrétním partnerem,jehož rodina daný problém nemá, a sledovat,co to udělá. Ale obecně pokud nechceme mít za pár generací půlku bulíků s ušima dolů,tak je pouštět do chovu bez ohledu na uši, to si myslím taky není správná cesta ....

19.3.2021 14:09

janaa napsal(a):
Tak ale ono je něco jiného třeba měkčí ucho, a ucho úplně dolů. Nehledě na to, že to zrovna není tento případ. Jako obecně jsem pro udělování výjimek v extra případech,což bych si představovala zrovna u bulíka,pokud bude mít xx zkoušek,šampion práce a nějakou exteriérovou vadu,tak povolit na výjimku jeden vrh s konkrétním partnerem,jehož rodina daný problém nemá, a sledovat,co to udělá. Ale obecně pokud nechceme mít za pár generací půlku bulíků s ušima dolů,tak je pouštět do chovu bez ohledu na uši, to si myslím taky není správná cesta ....

To asi ne, ale říct, že jakoby "PLNĚ neodpovídá standardu" a kvůli tomu.. mluvím právě o těch extra případech.
Neměknou jim uši, protože se flákají? Jen nápad. :-)

19.3.2021 14:22
Dasvo

XXX.XXX.250.72

janaa napsal(a):
Chápu to dobře, že fenu uchovní pouze vzhledem k situaci, protože je podmínkou jen svod? Kdyby byla normální doba, tak by na výstavě za ucho dolů na to vd nedosáhla? Nebo i tak se vd dává?
Mě přijde absurdní uchovňovat takové zvíře a předávat vadu dál

Myslím si, že i s uchem dolů není problém dosáhnout na VD.
Vím o feně s uchem dolů, která dostala na klubové akci res. CAC.

19.3.2021 14:23
Dasvo

XXX.XXX.250.72

To asi ne, ale říct, že jakoby "PLNĚ neodpovídá standardu" a kvůli tomu.. mluvím právě o těch extra případech.
Neměknou jim uši, protože se flákají? Jen nápad. :-)

Měknou jim uši hlavně proto, že se masivně kryje psy s měkkýma ušima. :-)

19.3.2021 14:40

Dasvo napsal(a):
Měknou jim uši hlavně proto, že se masivně kryje psy s měkkýma ušima. :-)

Kam chtějí chovatelé dojít? Vždyť klabonos a pevné vztyčené ucho dělá ve vzhledu anglického bulteriéra jedinečným.

19.3.2021 14:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dasvo napsal(a):
Myslím si, že i s uchem dolů není problém dosáhnout na VD.
Vím o feně s uchem dolů, která dostala na klubové akci res. CAC.

Tak to už je ale opačný extrém - to se přímo vylučuje s definicí známky Výborná 👎

19.3.2021 15:53
LUCIF

XXX.XXX.153.74

Tak pro mě je to po této diskuzi asi jasné. Ja nechci štěňata produkovat za každou cenu. Byla jsem nejspíš hloupá, ze jsem o této problematice nevěděla. Jak píšu na začátku nikdy jsem neměla čistokrevné psa a nenapadlo mě, ze se bulikum usi postavit nemusí... mrzí mě to, štěňátka jsem si přála, ale nestojí mi to za ty starosti jestli jim stát budou nebo ne.

19.3.2021 16:10

LUCIF napsal(a):
Tak pro mě je to po této diskuzi asi jasné. Ja nechci štěňata produkovat za každou cenu. Byla jsem nejspíš hloupá, ze jsem o této problematice nevěděla. Jak píšu na začátku nikdy jsem neměla čistokrevné psa a nenapadlo mě, ze se bulikum usi postavit nemusí... mrzí mě to, štěňátka jsem si přála, ale nestojí mi to za ty starosti jestli jim stát budou nebo ne.

Možná, že v chovu bulterierů ( březost, porod ) by uši nemusly být hlavní problém. Mám představu, že u nich ochov štěňat býval problematický.

19.3.2021 16:28
Dasvo

XXX.XXX.250.72

LUCIF napsal(a):

Víte, ono to není takhle jednoduché! Padající ucho je jen exteriérový problém. Podle mého osobního názoru je prostě ptákovina vyřadit psa (obecně myšleno) kvůli jediné - navíc nevýznamné - chybě. Pokud je to zvíře jinak perfektní - dobré v povaze, zdravotně cajk, exteriérově dobré (kromě toho ucha)... - tak je přece nesmysl ho vyřadit. Co srdce, ledviny, rodokmen? Jak jsou na tom zdravotně rodiče, prarodiče, sourozenci?
V žádném případě nejsem zastánce toho, aby se rozmnožovalo všechno, co má příslušné orgány!! Ale s ohledem na to, jak je na tom bulteriér zdravotně, je padající ucho nepodstatná drobnost.
Jak jsem už psal, pokud je fena jinak aspoň průměrná, zkusil bych na ni dát dobrého psa s pevným, malým uchem. Udělat jeden vrh a podle výsledku se rozhodnout dál. Víte, jen minimální procento narozených zvířat reálně zasáhne dál do chovu. A co když Vaše fena má genetický potenciál dát super potomstvo? :-)

19.3.2021 17:03
LUCIF

XXX.XXX.153.74

Dasvo napsal(a):
Víte, ono to není takhle jednoduché! Padající ucho je jen exteriérový problém. Podle mého osobního názoru je prostě ptákovina vyřadit psa (obecně myšleno) kvůli jediné - navíc nevýznamné - chybě. Pokud je to zvíře jinak perfektní - dobré v povaze, zdravotně cajk, exteriérově dobré (kromě toho ucha)... - tak je přece nesmysl ho vyřadit. Co srdce, ledviny, rodokmen? Jak jsou na tom zdravotně rodiče, prarodiče, sourozenci?
V žádném případě nejsem zastánce toho, aby se rozmnožovalo všechno, co má příslušné orgány!! Ale s ohledem na to, jak je na tom bulteriér zdravotně, je padající ucho nepodstatná drobnost.
Jak jsem už psal, pokud je fena jinak aspoň průměrná, zkusil bych na ni dát dobrého psa s pevným, malým uchem. Udělat jeden vrh a podle výsledku se rozhodnout dál. Víte, jen minimální procento narozených zvířat reálně zasáhne dál do chovu. A co když Vaše fena má genetický potenciál dát super potomstvo? :-)

Je pravda, ze ma moc hezkou tělesnou konstituci, je osvalená, není tlustá a je krásně aktivní. Je bílá a nena vůbec žádné alergie, ani kožní problémy, což se mi zda jako velké plus. Ale zase není vůbec nijak pracovně vedená, i když lovec by byla výborný. Je to proste jenom " obyčejný domácí pes "

19.3.2021 17:08
LUCIF

XXX.XXX.153.74

Možná, že v chovu bulterierů ( březost, porod ) by uši nemusly být hlavní problém. Mám představu, že u nich ochov štěňat býval problematický.

Toho se zase úplně nebojím. Sice jsem ještě neměla nikdy brezi, nebo rodici fenu, ale jsem chovatel koz a jiných hospodářských zvířat, tak myslím, že nějakou zkušenost mam. Tim Vám tedy nechci oponovat, četla jsem ze bulici nejsou úplně dobře matky.

19.3.2021 17:38

LUCIF napsal(a):
Toho se zase úplně nebojím. Sice jsem ještě neměla nikdy brezi, nebo rodici fenu, ale jsem chovatel koz a jiných hospodářských zvířat, tak myslím, že nějakou zkušenost mam. Tim Vám tedy nechci oponovat, četla jsem ze bulici nejsou úplně dobře matky.

Pak je to něco jiného, nějaké zkušenosti s porody máte.

19.3.2021 17:44

Dasvo napsal(a):

Jakmile tam to měkké ucho - a zde rovnou ne jen měkké, ale nestojící - je, tak už tam prostě bude, ponesou ho potomci. To, co píšete, výjimečný jedinec, nedovedu si představit jak moc by musel být výjimečný, aby stálo za to na něm chovat. Třeba mě chovatelé anglických bulteriérů opraví, ale chovná základna je dost široká, aby nebylo nutné dělat v chovu kompromisy. Já bych do chovu určitě takto postižené zvíře nezařadila. Jakmile se jednou do chovu zatáhne nějaká vada, strašně špatně se napravuje. A argument, že jsou v chovu horší vady, tak proč nechovat na jedinci nesoucím tuto, mi připadá jako vytloukání klínu klínem.

19.3.2021 18:36
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Jakmile tam to měkké ucho - a zde rovnou ne jen měkké, ale nestojící - je, tak už tam prostě bude, ponesou ho potomci. To, co píšete, výjimečný jedinec, nedovedu si představit jak moc by musel být výjimečný, aby stálo za to na něm chovat. Třeba mě chovatelé anglických bulteriérů opraví, ale chovná základna je dost široká, aby nebylo nutné dělat v chovu kompromisy. Já bych do chovu určitě takto postižené zvíře nezařadila. Jakmile se jednou do chovu zatáhne nějaká vada, strašně špatně se napravuje. A argument, že jsou v chovu horší vady, tak proč nechovat na jedinci nesoucím tuto, mi připadá jako vytloukání klínu klínem.

Trochu vytrháváte z kontextu.
Ano, chovatelská základna je široká, ale hlavně proto, že se chová na každé hydře. (Obecně, nejen u bullů.) A pro mě osobně by byla chovatelsky daleko cennější fena, které sice nestojí ucho, ale je zdravá, má udělané genetické testy, její rodiče, prarodiče a sourozenci jsou zdraví, ona je dobrá v povaze, je schopná přirozeného krytí i porodu, je skvělá matka... a tisíc dalších věcí.
Píšu zcela obecně! Ale vyřadit dobré zvíře kvůli jediné vadě, je prostě cesta do pekel. Takovým postupem si tu základnu zúžíte tak, že za pár let fakt nebudete mít na čem.
Žádné zvíře není ideální! Nějakou vadu najdete v podstatě na každém jedinci. Takže by bylo fér je vyřadit všechny? Je větší vada aortální stenóza u potomka, nebo zálomek, nebo nepevné ucho, nebo polohluchota u potomků, nebo problémy s ledvinami u sourozenců, nebo potomek krypťák, nebo třeba alergie?
Řečnické otázky, ale měl by si je zodpovědně položit každý, kdo chce „dělat“ štěňata.

19.3.2021 18:43

Dasvo napsal(a):
Trochu vytrháváte z kontextu.
Ano, chovatelská základna je široká, ale hlavně proto, že se chová na každé hydře. (Obecně, nejen u bullů.) A pro mě osobně by byla chovatelsky daleko cennější fena, které sice nestojí ucho, ale je zdravá, má udělané genetické testy, její rodiče, prarodiče a sourozenci jsou zdraví, ona je dobrá v povaze, je schopná přirozeného krytí i porodu, je skvělá matka... a tisíc dalších věcí.
Píšu zcela obecně! Ale vyřadit dobré zvíře kvůli jediné vadě, je prostě cesta do pekel. Takovým postupem si tu základnu zúžíte tak, že za pár let fakt nebudete mít na čem.
Žádné zvíře není ideální! Nějakou vadu najdete v podstatě na každém jedinci. Takže by bylo fér je vyřadit všechny? Je větší vada aortální stenóza u potomka, nebo zálomek, nebo nepevné ucho, nebo polohluchota u potomků, nebo problémy s ledvinami u sourozenců, nebo potomek krypťák, nebo třeba alergie?
Řečnické otázky, ale měl by si je zodpovědně položit každý, kdo chce „dělat“ štěňata.

Tak zrovna zde zadavatelka píše, že uši nestojí ani sourozencům. Nejsem genetik ani veterinář, abych mohla posoudit, která z vad vámi vyjmenovaných je závažnější. Určitě by bylo správné vyřadit z chovu všechny jedince, kteří mají - nesou dědičné vady. Je to utopie, vím. Tohle si musí vyřešit chovatelé bulíků.
Bůh s vámi, angličtí bulteriéři.

19.3.2021 18:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Podle mě máte pravdu oba, ale mělo by se zvíře pro chov posuzovaz komplexně, a pokud je jinak výjimečné, tak ho do chovu pustit třeba s podmínkou krytí "pod vedením poradc chovu" - takto je to u BO.

Ale pokud je fena příbuzná na půl republiky, zdravotně nevyšetřená (popř. přenášeč všeho možnýho) a ještě jí plandá ucho, tak tam už v tom smysl nevidím.

19.3.2021 18:46

19.3.2021 19:15

:-)

Strašný
Třeba někdy příště

19.3.2021 19:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jinak ještě k té chovné základně - já bych v případě hrubší vady exterieru dala výjimku jen feně. Psovi nikdy - plemeník má být v chovu zlepšovatel a zatímco majitel feny tu čubu nevystřelí na mars, tak vybrat si ke krytí psa bez vad má moznost vždycky (ať už tady nebo v zahraničí)

21.3.2021 15:27
Dasvo

XXX.XXX.250.72

:-)

Megí, ten dolní pes je photoshop! To není reálné zvíře, ale megaupravená fotka. Netvrdím, že není rozdíl mezi tehdy a teď, ale takto dnes bulteriéři opravdu nevypadají. Ano, někteří chovatelé se pokoušejí o extrémy (opět napříč plemeny), ale toto fakt není dnešní bulík.

21.3.2021 16:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Sice se to netýká bulíků, ale mě dneska dostal tento inzerát:

https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3727150/rezervace-stenat/

On je opravdu někdo schopný nakrýt, když už dopředu ví, že bude mit ve vrhu nestandardní štěňata - proč proboha...?!

21.3.2021 16:31
janaa

XXX.XXX.10.173

On je opravdu někdo schopný nakrýt, když už dopředu ví, že bude mit ve vrhu nestandardní štěňata - proč proboha...?!

Hele,já myslím,že je to myšlené tak,že se přijímají rezervace i pro ty,co chtějí případné nestandardy. Vrh A,takže asi chovatel nemá zkušenosti,aby to dobře naformuloval. Zrovna u RR těch nestandardů bývá poměrně dost kvůli ridgům, zálomkům, klidně 50:50 standard,nestandard

21.3.2021 16:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.104

janaa napsal(a):
Hele,já myslím,že je to myšlené tak,že se přijímají rezervace i pro ty,co chtějí případné nestandardy. Vrh A,takže asi chovatel nemá zkušenosti,aby to dobře naformuloval. Zrovna u RR těch nestandardů bývá poměrně dost kvůli ridgům, zálomkům, klidně 50:50 standard,nestandard

To fakt mají chovatelé ve vrzích pulku nestandardů? To je dost 🤔

21.3.2021 16:47
janaa

XXX.XXX.10.173

Hele,zas tak to nesleduju,ale je jich poměrně dost. Ono u těch ridgů je hodně věcí,co můžou být jinak,co vím, tam se hodnotí délka, počet a umístění korunek atd. Takže oni musí počítat s tím, že těch nestandardů bude dost

21.3.2021 16:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.104

janaa napsal(a):
Hele,zas tak to nesleduju,ale je jich poměrně dost. Ono u těch ridgů je hodně věcí,co můžou být jinak,co vím, tam se hodnotí délka, počet a umístění korunek atd. Takže oni musí počítat s tím, že těch nestandardů bude dost

Ale tak to je u hodně plemen, že musí mit nějak rozmístěné znaky, nebo nesmí mit bílé znaky, být plnochrupí a já nevím co všechno, ale na takové číslo se nedostanou.

21.3.2021 16:55

Dasvo napsal(a):
Megí, ten dolní pes je photoshop! To není reálné zvíře, ale megaupravená fotka. Netvrdím, že není rozdíl mezi tehdy a teď, ale takto dnes bulteriéři opravdu nevypadají. Ano, někteří chovatelé se pokoušejí o extrémy (opět napříč plemeny), ale toto fakt není dnešní bulík.

Není to sice standard, ale mini verze, je to velký rozdíl?

21.3.2021 16:58
elisak

XXX.XXX.194.232

U nás v klubu jeden expert kryje i když ví, že z toho nejpíš vylezou i nestandarti. Tam jde teda jen o nestandartní barvu. Letos měl nestandartní zbarvení u štěňat tuším potřetí nebo počtvrtý. Loni je dokonce nahlásil na plemenku jako standarty. A když se na to přišlo tak sháněl PP, který už měli nový majitelé, kvůli opravě.
Jinak teda ten jeho chov je hrůza, při kontrole vrhu se štěňata, klepala strachy při jakýmkoliv lidským doteku...

21.3.2021 16:58
21.3.2021 16:59
janaa

XXX.XXX.10.173

Ale tak to je u hodně plemen, že musí mit nějak rozmístěné znaky, nebo nesmí mit bílé znaky, být plnochrupí a já nevím co všechno, ale na takové číslo se nedostanou.

No, u toho ridge je to asi složitější, prostě dva jedinci se standardním ridgem nedávají automaticky další standardní ridge. Snad už je gen na test nositelství ridge,takže se dá vyhnout tomu,že se narodí štěňata úplně bez, ale ten ideální ridge prostě není samozřejmý. A když není ideální,tak automaticky je to nestandard, tam žádné výjimky neplatí Jako samozřejmě ne vždy je to padesát na padesát,ale i to se může stát a myslím,že celý standardní vrh je spíš výjimka

21.3.2021 17:02
janaa

XXX.XXX.10.173

Hele, zrovna tady (náhoda,klikla jsem na chovatelský klub RR, aktuální vrhy a první chovku) - teď mají štěnda,jen 3 nestandardy, vrh B 5:6 pro nestandard, vrh A 50:50... https://www.ridgebackostrava.cz/chov/

21.3.2021 18:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Hele, zrovna tady (náhoda,klikla jsem na chovatelský klub RR, aktuální vrhy a první chovku) - teď mají štěnda,jen 3 nestandardy, vrh B 5:6 pro nestandard, vrh A 50:50... https://www.ridgebackostrava.cz/chov/

To mě fakt překvapuje když je právě už nějakou dobu k dispozici genetický test na ridge.
Jako je fakt, že chovatele ani nic nenutí, aby se víc snažili, když psa bez ridge klidně prodají za 20 tis (u nás taky jednoho takového taky mají)🤔

21.3.2021 18:35
marushka

XXX.XXX.11.210

Maličko jsem měla možnost do chovu ridgebacku nakouknout a skutečně je spíše výjimkou když ve vrhu není žádný nestandard.. Takže inzerát jen odráží realitu.. Oni nějak hodnotí ten ridge - úplně tedy nevím jak, ale chovatelé asi ví, že je reálná šance, že se nestandardní štěňata narodí..

21.3.2021 18:41
janaa

XXX.XXX.10.173

To mě fakt překvapuje když je právě už nějakou dobu k dispozici genetický test na ridge.
Jako je fakt, že chovatele ani nic nenutí, aby se víc snažili, když psa bez ridge klidně prodají za 20 tis (u nás taky jednoho takového taky mají)🤔

Jenže ten test řekne jen ridge-bez ridge, nikoli jak je ridge velký,kolik je tam korunek a kde posazených....proto to není tak jednoduchý

21.3.2021 18:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Jenže ten test řekne jen ridge-bez ridge, nikoli jak je ridge velký,kolik je tam korunek a kde posazených....proto to není tak jednoduchý

Neříkám že to jednoduché je, ale to není u spousty plemen - vlastně u většiny je něco.

21.3.2021 19:00
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Není to sice standard, ale mini verze, je to velký rozdíl?

Rájko, nesmíte se dívat na Rusáky. Tam je ten chov úplně jinde. (Nemůžu napsat kde, protože by mi to systém nepustil.) Chovají cíleně na minivýšku, takže psi mají mnohdy znaky nanismu a dwarfismu, krátké nohy vůči tělu, extrémní, divné hlavy... To zaprvé.
Zadruhé, najít nabídku krycího psa z Ruska bez úpravy photoshopem je v podstatě nemožné. Tahle konkrétní zvířata ale neznám.
Nicméně to bílé standard štěně nevypadá úplně špatně.

22.3.2021 09:01

....protože to v současnosti velmi, velmi nese...prodá se všécko....

22.3.2021 09:38

Dasvo napsal(a):

Já moc rozdílů mezi ním a našimi šampiony nevidím.
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/905-ikks-solo-magnifica-ch-cz
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/949-dantes-manor-bohemia-ch-cz
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/714-the-lucky-talizman-timar-jun-ch-ch-cz-grandch-sampion-cmku
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/644-white-love-wexx-asmoddeus-jun-ch-a-ch-cz

22.3.2021 09:46

Překvapuje, že převládají bílí. Přitom barevni jsou líbivější ( snad ), žíhaný taktéž.

22.3.2021 11:40
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Já moc rozdílů mezi ním a našimi šampiony nevidím.
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/905-ikks-solo-magnifica-ch-cz
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/949-dantes-manor-bohemia-ch-cz
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/714-the-lucky-talizman-timar-jun-ch-ch-cz-grandch-sampion-cmku
http://www.bulterierclub.com/index.php/sampioni/sampioni/644-white-love-wexx-asmoddeus-jun-ch-a-ch-cz

To nemyslíte úplně vážně, že nevidíte rozdíly, že ne?!

22.3.2021 11:59
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Dasvo napsal(a):
To nemyslíte úplně vážně, že nevidíte rozdíly, že ne?!

Třeba já taky ne, ale já nejsem odborník.
Přiznám se, že mně připadají třeba husy všecky stejné, některé jsou větší, některé mají jinou barvu, ale jinak prostě stejné. Nemám na to oko.
Klidně mě poučte, ráda si přečtu, aspoň na co se soustředit nebo tak.

22.3.2021 12:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Třeba já taky ne, ale já nejsem odborník.
Přiznám se, že mně připadají třeba husy všecky stejné, některé jsou větší, některé mají jinou barvu, ale jinak prostě stejné. Nemám na to oko.
Klidně mě poučte, ráda si přečtu, aspoň na co se soustředit nebo tak.

Přiznám se, že jsem na tom úplně stejně

22.3.2021 12:35

Taky nevidím rozdíl, ale tak mně se toto plemeno nelíbí a nikdy jsem se o ně nezajímala.

22.3.2021 16:27

Takže jsme zjistily, že máme všechny oko na bulíky slepé

22.3.2021 16:46
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Překvapuje, že převládají bílí. Přitom barevni jsou líbivější ( snad ), žíhaný taktéž.

Nepřevažují bílí! To si paní jen ze šampionů vyzobala čtyři konkrétní fotky. :-) A nemůžu souhlasit s tím, že barevní jsou líbivější. Bílý bull je tradice, klasika, bílý kavalír. Barevný už musí být fakt třída, aby vyniknul mezi pěknými bílými. :-)

A k té otázce rozdílů...
Přiznám, že nevím, jak vám to vysvětlit. Vy opravdu nevidíte rozdíly třeba v délce krku, plynulosti a sklonu profilu, délce těla vůči výšce nohou, vyváženosti mezi přední a zadní částí těla, uložení oka, nasazení uší, „výšce“ a masivnosti tlamy...?
Pokud vezmete toho „fotošopa“ od megí a kteréhokoliv ze šampionů ze seznamu (nejen ty čtyři, co vytáhla Marie92), tak přece musíte vidět, že ten první je úplně mimo.
Je ale pravda, že mně zase připadají všichni zlaťáci v podstatě stejní. Ať to Sarah01 vrátím. :-) :-)

22.3.2021 16:56

Tak vidíte. 😉

Taky vám pod toto diskuzí vyjíždí tento inzerát?
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3669337/pitbull-cistokrevny/

Přidejte reakci

Přidat smajlík