Výmarský ohař krátkosrstý - štěňata s PP

Prodám Výmarského ohaře - potěšením oznamujeme, že naší chovatelské stanic...
Dohodou
Dobrý den,
potřebuji poradit jak naučit výmarského ohaře 20 měsíců, aby zvedl ze země aportovací činku, když ji hodím tak ji krásně donese, ale jakmile má jen zvednout ze země tak odmítá. Na loveckým výcviku mi řekli že mám na něj víc přitlačit , ale jakmile to udělám pes se stáhne a už vůbec nechce pracovat a bojí se. Dva dny jsem metodu zkoušel a výsledek je že pes už ani nedonese hozený aport.
Děkuji.
mno, myslím, že nevhodným nátlakem jste pokazil co se dalo...
oslovte třeba v SZ zde přítomnou janaa , která bude mít s nácvikem aportu u lovečáků ty NEJ zkušenosti
k objasnění způsobům učení a chápání psa by vám určitě prospělo si prostudovat knihy F.Šusty : Trénink je rozhovor a Trénink je v hlavě
Sabina N.
napsal(a):
Dobrý den,
potřebuji poradit jak naučit výmarského ohaře 20 měsíců, aby zvedl ze země aportovací činku, když ji hodím tak ji krásně donese, ale jakmile má jen zvednout ze země tak odmítá. Na loveckým výcviku mi řekli že mám na něj víc přitlačit , ale jakmile to udělám pes se stáhne a už vůbec nechce pracovat a bojí se. Dva dny jsem metodu zkoušel a výsledek je že pes už ani nedonese hozený aport.
Děkuji.
Asi jste "přitlačili" moc a úplně blbě 🙄
... pozitivní je, že jste si zatím zkazili aport na činku - tzn. předmět, který v loveckém výcviku už nikdy nemusíte použít, takže z toho ještě existuje cesta ven. Ale bude potřeba:
1. vyměnit aportovací předmět
2. používaný povel
a hlavně
3. trenéra na lovecký výcvik!!!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já bych tomu psovi možná dala i chvíli pauzu (jestli Vás netlačí čas), aby se “zrestartoval” a alespoň trochu zapomněl... Jinak viz Inspektorka. V mezičase zapracujte na svém přístupu a vztahu se psem. A neposlouchejte debilní rady. Na výchovu a výcvik ohaře nepotřebujete pruty, EO ani psychické násilí. Jsou to chytří psi, a hlavně srdcaři.
napsal(a):
Já bych tomu psovi možná dala i chvíli pauzu (jestli Vás netlačí čas), aby se “zrestartoval” a alespoň trochu zapomněl... Jinak viz Inspektorka. V mezičase zapracujte na svém přístupu a vztahu se psem. A neposlouchejte debilní rady. Na výchovu a výcvik ohaře nepotřebujete pruty, EO ani psychické násilí. Jsou to chytří psi, a hlavně srdcaři.
Ano, aspoň měsíční pauza, aby si pes vyčistil hlavu před tím, než zacnou znovu (a lépe) je více než žádoucí.
Tahle, určitě jsou tu povolanější, ale zkusila bych na to jít přes "sbíranou". Pes na vodítku, namotivuji na předmět a odhodím. Pak s tím psem na vodítku jdu OKOLO předmětu, psa na krátkém vodítku k předmětu nepouštím, teprve skutečně když procházím těsně vedle, dávám povel a pes má tu chvilicku na to, předmět sebrat. Pokud ho nestihne sebrat, odcházím, v podstatě ho odtáhnu dál. Opakuji. Nikdy u předmětu nezastavuji, princip je skutečně v tom, aby pes na povel neváhal a ten předmět uchopil. Pokud to udělá, tak samozřejmě pochvala, popoběhnutí, atd. Další postup - někdy procházím bez povelu a vyžaduji jen chůzi u nohy, pak jen odložení předmětu, bez namotivování. Mělo by to jít. Samozřejmě je lepší vidět naživo.
Sabina N.
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Každý pes je jiný. Co platí u jednoho, nejde i druhýho. Já na to jít jak vy, tak mně mladší fena nedonese aport nikdy, té starší to třeba zase nevadí, nic ji nerozhází.
Zkuste to znovu, vemte chlupatýho dummy a hodně u toho blbněte, aby mu to přišlo zajímavý. Netlačte na něj a pokud ho vezme, tak hodně chvalte, klidně u toho dělejte opičky, jakou máte radost. Lepší by bylo, kdyby vám to někdo ukázal naživo. Těžko se to vysvětluje takhle.
libuko
napsal(a):
Tahle, určitě jsou tu povolanější, ale zkusila bych na to jít přes "sbíranou". Pes na vodítku, namotivuji na předmět a odhodím. Pak s tím psem na vodítku jdu OKOLO předmětu, psa na krátkém vodítku k předmětu nepouštím, teprve skutečně když procházím těsně vedle, dávám povel a pes má tu chvilicku na to, předmět sebrat. Pokud ho nestihne sebrat, odcházím, v podstatě ho odtáhnu dál. Opakuji. Nikdy u předmětu nezastavuji, princip je skutečně v tom, aby pes na povel neváhal a ten předmět uchopil. Pokud to udělá, tak samozřejmě pochvala, popoběhnutí, atd. Další postup - někdy procházím bez povelu a vyžaduji jen chůzi u nohy, pak jen odložení předmětu, bez namotivování. Mělo by to jít. Samozřejmě je lepší vidět naživo.
Problém je, že takto sprasení psi ten předmět sebrat nechtějí - mají s ním nepříjemnou zkušenost a raději se budou dívat jinam než aby ho sebrali, takže tim odtahnutím ho vlastně vysvobodíte z té nepříjemné situace.
Ono to chce vidět a podle toho postupovat.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Problém je, že takto sprasení psi ten předmět sebrat nechtějí - mají s ním nepříjemnou zkušenost a raději se budou dívat jinam než aby ho sebrali, takže tim odtahnutím ho vlastně vysvobodíte z té nepříjemné situace.
Ono to chce vidět a podle toho postupovat.
Jasně. Pokud pes ten předmět nechce, je to nepoužitelné. Jak moc je to špatné, musí vědět majitel psa. V kombinaci s předchozími radami - vyměnit činku za něco jiného, pauza.... Osobně bych použila klidně plyšáka. Je to mladý pes, blbinky, radostně....A ideálně skutečně naživo s někým kdo umí.