Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Moulia

14.5.2021 11:12
Moulia

XXX.XXX.220.151

Dobrý den, brzy budeme mít 8 týdenní štěňátko krátkosrsté kolie a já se nemohu rozhodnout, jestli ohrádka ano nebo ne.
Vím, že zajišťuje bezpečí štěněte v noci a když je člověk pryč, ale četla jsem, že lidé nechávali štěňátka v nějaké zajištěné bezpečné místnosti (chodba např.) My máme chodbu malou, pelech bude mít v ložnici, tak mě napadlo při odchodu ho nechávat v ložnici (před odchodem ho nějak unavit) a spal by normálně v pelíšku. Ale na druhou stranu se bojím aby něco nezničil a nebo si neublížil při nějaké blbině.
Má smysl, kdybych šla do nějaké základní látkové ohrádky, třeba jen na dva, tři měsíce než budu mít jistotu, že to bude v pořádku (jak spánek tak odchody)? Není problém pak v přechodu z ohrádky na pelíšek? Máte někdo zkušenosti bez ohrádky, že bylo vše v pořádku?
Děkuji za odpovědi!

14.5.2021 11:17
aluska

XXX.XXX.197.205

V noci spí mrňous v posteli se mnou a ostatníma psiskama. První měsíc jsem si ho brala do kanclu, od třetího měsíce už je doma s ostatníma hafanama a v poledne jezdím vyvenčit.

14.5.2021 11:42
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Ne každé štěndo tu ohrádku potřebuje. Ale pokud uvidíte, že ničí věci, které by mu mohly ublížit (napr kabely), nebo to pak žere, tak bude ohrádka určitě lepší řešení. Jinak to, že pesan něco zničí, je úplně normální a musí se s tím počítat :) Můžete také ohrádku použít k oddělení nebezpečného prostoru, jako to můžete vidět na fotce.

Ten náš blb zničené věci bohužel žral, tak hold nebyla jiná možnost, než ho na dobu naší nepřítomnosti zavírat do ohrádky. Tu jsme úplně odbourali až v jeho dvou letech, kdy už skoro neničí, ale i když zničí, tak už to alespoň nežere.

Každopádně ze své zkušenosti bych řekla, že ohrádka tuhle dobu, než se pes srovná, spíše prodlužuje.

Edit: A bacha, i v ohrádce můžete psovi nechat nebezpečné věci, jako byla u nás plastová vanička v kleci :D A na předposledním obrázku využití ohrádky po operaci, vážně se šikla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2021 12:38

"Má smysl, kdybych šla do nějaké základní látkové ohrádky?"
Látkovou ohrádku asi štěně prokouše. Určitě by uvítalo boudičku, umístěnou na klidném místě, ale s výhledem na dveře, aby mělo přehled. Když ho budete nechávat v ložnici, asi se časem nastěhuje do postele.
Snad nejlepší je uklizená kuchyň.
A pozor na otevřená okna. Štěně by bylo schopné vyskočit, když z venku uslyší něco zajímavého.

14.5.2021 13:05

ohrádku,klec, boudičku....jsem na štěně (2x) neměla a ani nepotřebovala.

14.5.2021 13:10

Nedávno tu byla docela zajímavá diskuze o klecích: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3824000/klec-do-vnitrniho-prostoru-ano-ne-zkusenost
Je to sice trochu mimo téma, ale může rozšířit obzory.

14.5.2021 13:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Já jsem měla půjčenou kovovou ohrádku a využívala jsem ji tím způsobem, že jsem pomocí ní zahradila místo s kabely, aby k tomu štěně nemohlo.
Kabely byly asi to jediné, čeho jsem se bála, aby se k tomu malá nedostala. Zničitelné věci, na kterých mi záleželo, jsem nenechávala v dosahu a ostatní mi bylo jedno.

14.5.2021 13:32

Proč nepočkáte, jaké to štěně bude? :-) Stejně s ním (alespoň doufám) budete chvíli doma, tak byste ji případně stihla koupit, kdybyste naznala, že ji nakonec potřebujete.

Já osobně si na ohrádky a klece pro běžné domácí použití (nemyslím přepravku do auta, kennelku na závody atd.) nepotrpím, nic takového doma nemám. Měla jsem díky tomu silnou motivaci psa důkladně vychovávat tak, aby byl schopen doma fungovat i v mé nepřítomnosti (velmi pomohla jeho skvělá povaha, nebyl kousavé ani ničitelské štěně). Zavírala jsem před ním pouze koupelnu, kde se tehdy skladovaly úklidové prostředky (zájem o ně nejevil, ale náhoda je blbec), a dostal dětskou bariéru na schody, aby po nich jako štěně nelítal nebo event. nepropadl skrze šprušle zábradlí. Jinak měl k dispozici celé patro domu.

U ohrádky bych měla obavy, aby si štěně neublížilo. Nevím, jak se to ukotvuje, jestli se to nemůže v krajním případě např. převrhnout - občas to vidím na sociálních sítích, lidé z toho mají legraci, jak štěňata ty ohrádky přelézají nebo na ně skáčou... Látka je dle mého názoru potenciálně nebezpečný materiál, je rozkousatelná a lze ji následně pozřít.

Moje oblíbená rada pro příchod štěněte je: jděte na všechny čtyři a prolezte takhle celý dům - uvidíte ho přibližně z perspektivy štěněte. Odstraňte vše, čím by si mohlo ublížit nebo co by mohlo zničit (ve smyslu snadno přemístitelných a cenných objektů).

14.5.2021 13:59

příchod štěněte - u nás znamená dětská zábrana na schodech, nasazené dveře do obýváku (jinak jsou vysazené a nepoužíváme je) a zajištěná kabeláž.
Když jsme doma, tak žádné "zakázané komnaty" nemáme - štěně může všude - a vychováváme - že kytky nejsou hračka, že nábytek není vhodný k okusu, že koberce se nepářou... Pokud je samo, má k dispozici kuchyň, velkou halu a předsíň. Vidí ven na dvě strany domu - takže se může bavit pozorováním zahrady i chodníku. Doma se "povalují" vhodná polínka (lépe hryzat dřevo, než nohy od stolu), bezpečné hračky. V předsíni zůstávají "zahradní" boty a staré pantofle. Aby si zvykal, že ty voňavé zajímavé věci tam bývají... a když se náhodou zapomenou "normální" boty, nebyla to výzva k likvidaci.
Všechna dogátka byla brzy čistotná a brzy se vždy i dveře z pokoje vysadily a uklidily opět do sklepa. Neb nebylo třeba je jakkoli omezovat (u Nighta na 4 měsících). Mám pocit, že větší prostor znamená menší nudu. Stejně většinu času doma prochrápou (pokud tedy měli možnost se ráno dostatečně vyřádit a unavit).
U štěněte dogy bych musela mít klec jak hrom - takže u nás žádné boudičky nehrozily...

14.5.2021 15:52
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Je potřeba ohrádka?
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
SAMOZŘEJMĚ!
Pes bez látkové ohrady?!
Nemyslitelné!

A ví to chovatelka?
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
Vím, že zajišťuje bezpečí štěněte v noci ...
Já to nevěděla .

14.5.2021 21:16

Terven napsal(a):
Já jsem měla půjčenou kovovou ohrádku a využívala jsem ji tím způsobem, že jsem pomocí ní zahradila místo s kabely, aby k tomu štěně nemohlo.
Kabely byly asi to jediné, čeho jsem se bála, aby se k tomu malá nedostala. Zničitelné věci, na kterých mi záleželo, jsem nenechávala v dosahu a ostatní mi bylo jedno.

Jo, dělám to stejně....mám dvě staré ohrádky....Gina byla pěkná všetečka, takže kam jsme nechtěli, aby lezla, tak to se ohradilo a teda taky jsem zahradila schody, aby nelítala nahoru a dolu.
Ale i tak se samozřejmě musí počítat s tím, že štěně něco poničí...třeba okouše stolek...znám i experty, co rozdrbali zánovní sedačku....ale je to fakt štěně od štěněte.

Edit:
jo a v noci mám štěně v posteli....když nepočítám Ginu, co vermomocí chtěla spát s naším pesanem na chodbě...takže jsem spala taky na chodbě, ale ne že bych jí musela hlídat, ale abych minimalizovala na nulu počet loužiček..

Miriam33

15.5.2021 00:27
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Zrovna na šeltinu jsem jako na malou ohrádku zkusila, když byla chvíli na hlídání u našich. Něco tak nespokojeného jsem od té doby snad neviděla. Celou dobu, co v ní byla, štěkala. Taky jsme to měli zařízené tak, aby byla v skoro prázdné a bezpečné mistnosti, když jsme nebyli doma. Jako štěně okousala jen nabíječku na mobil a dřevěný knoflík z batohu. A trochu ohryzala korkový pantofel. Moc hodné a citlivé stvoření. Šelťa chtěla mermomocí spát v posteli, u postele v pelíšku jí to nestačilo. Dokud byla štěně, pořád tam vyskakovala... počkala potvůrka až člověk usne a pak nenápadně....hop :) Ovšem kolie je větší, budete muset víc zabezpečovat. Je fajn, aby pořád měla nějaké hryzací věci, pak míň ničí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík