Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2021 10:29
MarBrau

XXX.XXX.173.86

Dobrý den,
mám štěně labradora, kterému je 7 měsíců a váží 28 kg. Již od 3 měsíců co chodíme k veterináři, slýchám od něj jen, že je tlustý, že by měl zhubnout. Jednou řekl, že mu není vidět pas, podruhé řekl, že mu tedy už pas vidět je ale že se mu dělají špeky...2x jsme již byli na pohotovosti (nic závažného) na jiné klinice, kde jsem se dvou různých veterinářů zeptala, zda se jim zdá náš pes tlustý. Bylo to v pěti měsících a šesti měsících. Oba řekli, že tlustý není a že je dobře stavěný. Chovatelka našeho pejska říká, že to není pracovní linie ale výstavní. Opravdu nevím, kde už mám hledat radu zda opravdu začít hubnout nebo mu nechat dávku 400 g granulí denně (Acana puppy L.B.) Pamlsky dostavá ovoce, mrkev. Pouze na procházku hrst výcvikových pamlsků Jako miminko měl granule Royal Canin, přešli jsme v pěti měsících na Acana. Někdo píše, že psi po ni přibírají někdo zase že nepřibírají. Chápu že je to individuální a každý pes je originál. Pohybu jako štěně má myslím až dost. 1x denně procházka na hodinu + běhání, cvičení na zahradě, jednou za týden cvičák. Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2021 11:07

Foto shora? Takhle vypadá, že má obří hlavu. A na tom předku větší je..
Pamlsky odečítáte od krmné dávky granulí?

19.5.2021 11:18

Janaa, která chová labíky, vám určitě napíše. Ale podle mýho laickýho odhadu vypadá v pohodě, navíc v 7 měsících je ještě ve vývinu.
Kdybych to mohla vyfotit, tak vám pošlu fotku tlustýho labradora, ale je to fenka od sousedů, tak je mi blbé ji fotit. Sousedka mi ani nechce říct, kolik váží, ale odhaduju to na nejmíň 40 kilo a více. Ta fena nemůže vůbec běhat.

19.5.2021 16:05
arosek

XXX.XXX.33.151

Nemam sice labuny, ale oni to goldeni jsou trochu podobni a myslim ze Janaa ma ted jine starosti :D

Obecne 28 kg na 7 mesicu je celkem ok, takova zakladni "poucka" je "Co mesic, to 4 kg". U fen muze byt mene, u psa malicko vic, zalezi na stavbe kostry.

Tohle je ale vylozene orientacni. On je kus od kusu jinej, i dva sourozenci z vrhu muzou byt kazdy jiny a jeden je na stejne vaze tlusty a druhy ne. Zalzei na nasvaleni, na pohybu, na kostre, ...

Hodte foto idelane z boku v postoji a zeshora hrbet. I tak by ale bylo lepsi na psa sahnout ;)

19.5.2021 17:43

MarBrau napsal(a):
Díky všem za reakce

Mně přijde podle fotek tak akorát.

19.5.2021 18:14

MarBrau napsal(a):
Díky všem za reakce

Je naprosto akorát, podle mě. Na výstavách bývají podstatně zavalitější. Ale ten váš se mně moc líbí.

19.5.2021 19:35
janaa

XXX.XXX.7.126

Je naprosto akorát. Váha,číslo,nic neřekne, a podle fotek je akorát. Ted začne teplo,tak choďte hodně plavat,on nasvalený pes vypadá jinak i se stejnou váhou

Neregistrovaný uživatel

19.5.2021 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Pejsek vypadá pěkně.
Teď napíšu něco obecně, není to myšleno na Vás, nebo Vašeho pejska!

Víte co je škoda? Že i když existuje genetický test na vrozenou obezitu u labradorů a zlatých retrievrů, tak se chovatelé o to nezajímají! Jedná se o autosomálně recesívní mutaci, kdy pes nemá pocit zasycení a jenom by žral. Což mnozí majitelé těchto plemen pociťují. Je to docela problém a pes lehce potom přibírá na váze a vlastně je chudák, protože trpí pořád hlady. Cena testu je něco přes tisícovku.
"Papírové" chovatelství by dle mého názoru mělo být přesně o tomto - měli by být fundování poradci chovu, kteří sledují kromě mnoha dalších věcí i nový výzkum a nabídky genetických laboratoří a své členy (chovatele) informují, dají třeba schůzi a domluví se na testování.
Proč to tak nefunguje?

20.5.2021 09:19

""Papírové" chovatelství by dle mého názoru mělo být přesně o tomto - měli by být fundování poradci chovu, kteří sledují kromě mnoha dalších věcí i nový výzkum a nabídky genetických laboratoří a své členy (chovatele) informují, dají třeba schůzi a domluví se na testování.
Proč to tak nefunguje?"

protože jde o činnost zájmovou a ne "profi"
takže to je o jednotlivcích a ne až tak o systému

Neregistrovaný uživatel

20.5.2021 15:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
""Papírové" chovatelství by dle mého názoru mělo být přesně o tomto - měli by být fundování poradci chovu, kteří sledují kromě mnoha dalších věcí i nový výzkum a nabídky genetických laboratoří a své členy (chovatele) informují, dají třeba schůzi a domluví se na testování.
Proč to tak nefunguje?"

protože jde o činnost zájmovou a ne "profi"
takže to je o jednotlivcích a ne až tak o systému

To máte určitě pravdu, ale stejně si myslím, že když už je v Česku veden chov tímto dost přísným způsobem, že už by to mělo být důslednější.
Ve spoustě zemích je chov i pod FCI veden pouze tak, že k tomu aby štěňata dostala PP tak stačí, že rodiče mají PP. Česko a třeba Německo jdou jinou cestou - uchovnění je proces a u některých plemen to je celkem "o něčem".
Chov tak jak ho máme v Česku totiž v lidech pěstuje právě pocit, že se můžou spolehnout na určitý systém. Však i tady na iFauně je to dost propagovaný. Tedy pořizujte s PP, protože máte záruky. Spousta běžných pejskařů už to tak do sebe vstřebala. Oni si nic moc nehlídají když chtějí koupit štěně. Prostě - vždyť pořizuji s PP, tak to ten systém hlídá za mě.
Když už je to tak, tak si myslím, že by bylo správné, aby toho právě ten systém ohlídal co nejvíc. Jestliže existují třeba nové genetické testy, tak by bylo přece fajn, aby (když už existuje ta funkce) ten poradce chovu skutečně radil. A radil fundovaně, měl přehled, zajímal se.
V zemích, kde se chová stylem, že všechno co má "papíry" je vlastně chovný se lidi už naučili, že si to oni sami musí hlídat. V tom vidím ten rozdíl. Ve zvyklostech.

20.5.2021 17:31

no to jako souhlasím
ale co s tím už.....

20.5.2021 18:44
janaa

XXX.XXX.7.126

Gen obezity je hezká věc, ale nikde jsem nečetla relevantní studii, kolik labradorů z těch tlustých jí ho opravdu má. Z mé zkušenosti 90% tlustých labradorů prostě nemá dostatečný pohyb a jsou překrmovaní a ano, labrador je pes, co se většinou cpe do prasknutí. Plus chov jedinců,co mají tak krátké nohy a hluboké hrudníky,že už to připomíná křížence baseta a molose, ti vypadají jako koule, i když koule nejsou. Btw genetických testů je xxx, ale jsou v nich i testy na nemoci, o jejichž reálném výskytu člověk skoro neslyšel (nebo vůbec), jiné jsou zase typické pro trialové linie, tedy ne pro ty, na kterých se tady v 90% chová. Jasný, na papíře vypadá hezky, když má pes dvacet negativních genetických testů, ale když se z toho 17 nemocí prakticky nevyskytuje,tak je to jen o tom hezkém papíru. A že se chová na psech s nemocnou štítnou žlázou, prostatou, na alergicích atd., to už nikdo nevidí,protože na to se geneticky testovat nedá a nikdo to otevřeně nepřizná

23.5.2021 07:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pejsek vypadá pěkně.
Teď napíšu něco obecně, není to myšleno na Vás, nebo Vašeho pejska!

Víte co je škoda? Že i když existuje genetický test na vrozenou obezitu u labradorů a zlatých retrievrů, tak se chovatelé o to nezajímají! Jedná se o autosomálně recesívní mutaci, kdy pes nemá pocit zasycení a jenom by žral. Což mnozí majitelé těchto plemen pociťují. Je to docela problém a pes lehce potom přibírá na váze a vlastně je chudák, protože trpí pořád hlady. Cena testu je něco přes tisícovku.
"Papírové" chovatelství by dle mého názoru mělo být přesně o tomto - měli by být fundování poradci chovu, kteří sledují kromě mnoha dalších věcí i nový výzkum a nabídky genetických laboratoří a své členy (chovatele) informují, dají třeba schůzi a domluví se na testování.
Proč to tak nefunguje?

Tak budeme geneticky testovat na každou kravinu, která PP chov prodražuje a vydelávají na tom jen labiny, ale že zrovna retrieveři nemusí prokázat do chovu žádné pracovní vlohy (OVVR kde nekolik generací nečucho ke zvěři fakt nepočítám), tak to nikoho nehákuje!

Kdyby ti psi pracovali a neváleli se jak vepři po zahradách a v bytovkách, tak je tak nevypadají. Neznám, žádného chovatele pracovní retrieverů, co má vyžraný psy.

Tím, ze budete chovatele ještě vic finančně zatěžovat kravinama, ten PP chov ještě vic hendikepujete proti množení bezpapíráků.
A i když budete jako nakrásně testovat psy na to, jestli "nemají hlad", tak co uděláte s těmi co vyjdou pozitivní?
Vyradíte je všechny z chovu a zúžíte o to víc chovnou základnu...?

23.5.2021 07:17

jj.
a misto nich se radsi bude chovat na tech s odoperovanyma nohama, neb ti maji gen testy ciste

23.5.2021 07:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jj.
a misto nich se radsi bude chovat na tech s odoperovanyma nohama, neb ti maji gen testy ciste

Jj, a semtam osvěžíš krev nějakým bezpapirákem, co se mu "ztratil" čip 😝

23.5.2021 07:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To máte určitě pravdu, ale stejně si myslím, že když už je v Česku veden chov tímto dost přísným způsobem, že už by to mělo být důslednější.
Ve spoustě zemích je chov i pod FCI veden pouze tak, že k tomu aby štěňata dostala PP tak stačí, že rodiče mají PP. Česko a třeba Německo jdou jinou cestou - uchovnění je proces a u některých plemen to je celkem "o něčem".
Chov tak jak ho máme v Česku totiž v lidech pěstuje právě pocit, že se můžou spolehnout na určitý systém. Však i tady na iFauně je to dost propagovaný. Tedy pořizujte s PP, protože máte záruky. Spousta běžných pejskařů už to tak do sebe vstřebala. Oni si nic moc nehlídají když chtějí koupit štěně. Prostě - vždyť pořizuji s PP, tak to ten systém hlídá za mě.
Když už je to tak, tak si myslím, že by bylo správné, aby toho právě ten systém ohlídal co nejvíc. Jestliže existují třeba nové genetické testy, tak by bylo přece fajn, aby (když už existuje ta funkce) ten poradce chovu skutečně radil. A radil fundovaně, měl přehled, zajímal se.
V zemích, kde se chová stylem, že všechno co má "papíry" je vlastně chovný se lidi už naučili, že si to oni sami musí hlídat. V tom vidím ten rozdíl. Ve zvyklostech.

PP chov není ani tak o zarukách, jako o DOSTUPNOSTI INFORMACÍ.

23.5.2021 08:46
janaa

XXX.XXX.7.126

Jo,gen obezity by se určitě hodil i mnohým lidem - já za to nemůžu,že jsem vyžranej jak prase,já mám gen obezity. Zajímavý, žádný z mých labradorů nebyl až do nejvyššího věku tlustý, včetně kastrovaných feny, pár kilo navíc mají každoročně jen v období,kdy začne padat ovoce ve velkém a oni se cpou od rána do večera (a to pořád nejsou v té "výstavní" kondici,co vídám). A ještě zajímavější - mám mopse a buldočku,takže další plemena,která přeci na obezitu trpí, a tlustý opět není ani jeden. Čím to tak asi bude,že

23.5.2021 08:57

Inspektor Pišišvor napsal(a):
PP chov není ani tak o zarukách, jako o DOSTUPNOSTI INFORMACÍ.

vidím to tak, že to je nepochopení textu.....

právě genetické testy jsou INFORMACE
a s informacemi se musí informovaně, neboli odborně zacházet
informace se musí využívat k odbornému řízení chovu, včetně rozhodnutí o tom, která kritéria a jak se budou sledovat (genetický test, odborné vyšetření, kdy, jednorázově, opakovaně....)
a v žádném případě to neznamená, ale to snad všichni víme, že pozitivita automaticky znamená vyřazení z chovu!
Je to o té odborné selekci, na základě stavu plemene

23.5.2021 09:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.191

vidím to tak, že to je nepochopení textu.....

právě genetické testy jsou INFORMACE
a s informacemi se musí informovaně, neboli odborně zacházet
informace se musí využívat k odbornému řízení chovu, včetně rozhodnutí o tom, která kritéria a jak se budou sledovat (genetický test, odborné vyšetření, kdy, jednorázově, opakovaně....)
a v žádném případě to neznamená, ale to snad všichni víme, že pozitivita automaticky znamená vyřazení z chovu!
Je to o té odborné selekci, na základě stavu plemene

Na to, abych viděla že jsou 4 generace předků tlustý jak bečky nepotřebuju genetický test.

Smysl mají testy na nemoci a ne nutit vyhazovat chovatele peníze za nesmysly. Už tak mame jeden z nejvíc všemi moznými podmínkami omezených chovů na světě, tak pojďme ještě víc hazet registrovaným chovatelům klacky pod nohy, ať mají množitelé bezpapíráků volnější pole působnosti.

23.5.2021 09:23

"Smysl mají testy na nemoci a ne nutit vyhazovat chovatele peníze za nesmysly."

nepíšu jen k nějakému genetickému testu obezity, ale obecně k chovu
a myslím, že Názor také
a ano, o tom je to řízení chovu - stanovení smysluplných kritérií, ne nesmyslů

23.5.2021 09:30
Agnes1

XXX.XXX.76.7

Pes , který spí s páníčkem v posteli, celý den je v bytě, vyjma procházek, musí přes den naběhat víc, aby měl stejnou váhu, jako ten, který žije venku. Pokud je to tedy možné. Dům se zahradou.
Psi, kteří žijí venku mají také lepší srst.

23.5.2021 09:32
janaa

XXX.XXX.7.126

Agnes1 napsal(a):
Pes , který spí s páníčkem v posteli, celý den je v bytě, vyjma procházek, musí přes den naběhat víc, aby měl stejnou váhu, jako ten, který žije venku. Pokud je to tedy možné. Dům se zahradou.
Psi, kteří žijí venku mají také lepší srst.

Tak zrovna labrador se fakt na zahradu nehodí

23.5.2021 09:33
janaa

XXX.XXX.7.126

"Smysl mají testy na nemoci a ne nutit vyhazovat chovatele peníze za nesmysly."

nepíšu jen k nějakému genetickému testu obezity, ale obecně k chovu
a myslím, že Názor také
a ano, o tom je to řízení chovu - stanovení smysluplných kritérií, ne nesmyslů

Názor přišel s testem na gen obezity, a že je škoda,že ho chovatelé nedělají. Na základě toho se rozjela celá diskuze

23.5.2021 09:39

janaa napsal(a):
Názor přišel s testem na gen obezity, a že je škoda,že ho chovatelé nedělají. Na základě toho se rozjela celá diskuze

ano, a na základě toho tam pak rozjel úvahu o systému/nesystému řízeného chovu jako takového
na to reaguji a souhlasím

23.5.2021 11:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ano, a na základě toho tam pak rozjel úvahu o systému/nesystému řízeného chovu jako takového
na to reaguji a souhlasím

Já jsem ale psala o tom testu na obezitu.

23.5.2021 13:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já jsem ale psala o tom testu na obezitu.

Já bych v ramci zkvalitnění PP chovu místo takovýchto blbostí zavedla něco úplně jiného - povinnou paternitu u všech plemen!
V tomto vidím záruku v PP chovu a ne že budu někoho vodit za ručičku, protože je shnilej si najít i ty nejzákladnější informace o rodičích.

23.5.2021 16:16

"povinnou paternitu u všech plemen!"

s tím nelze než souhlasit

"V tomto vidím záruku v PP chovu a ne že budu někoho vodit za ručičku, protože je shnilej si najít i ty nejzákladnější informace o rodičích."

a tohle je pro mne nějaké deklarativní prohlášení bez smysluplného obsahu, vzhledem k tomu, že je řeč (nebo není?) o organizovaném chovu plemen
nějaké rozšíření by nebylo?

23.5.2021 16:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"povinnou paternitu u všech plemen!"

s tím nelze než souhlasit

"V tomto vidím záruku v PP chovu a ne že budu někoho vodit za ručičku, protože je shnilej si najít i ty nejzákladnější informace o rodičích."

a tohle je pro mne nějaké deklarativní prohlášení bez smysluplného obsahu, vzhledem k tomu, že je řeč (nebo není?) o organizovaném chovu plemen
nějaké rozšíření by nebylo?

Ad 2 odstavec: Netrapte se tím😉

Víte, ono je vám a všem úplně k prdu, když mají zvirata na papíře milion vyšetření (které stojí majlant), ale zároveň je kvůli absenci paternity prostor pro to, aby podvodníci strčili "pod fenu" i 3 bezapirová štěňata, anebo si nechali pro sebe sladké tajemství, že jim fenu po nakrytí vyšetřeným chovným psem obskočil doma dorostenec nebo nedejbože syn feny z předchozího vrhu (a možná byste i koukala, kolik se takovych krytí stane).

U většiny plemen PP chov v dnešní době nezaručuje ani pravost rodičů a předků, ale hlavně že frčí hromady testů na kde co...

23.5.2021 16:51

inspektor pišišvor
1. netrápím se tím (a jako čím?)
2. proč to stavíš jako paternita versus zdravotní testy (přičemž řízení chovu není jen toto) ? Jsou to díly stejné skládačky.....

a kdo píše o milionech vyšetření?!
já píšu o stanovení "smysluplných kritérií", abych citovala sebe sama
o odborné selekci
(jako klidně vysvětlím nějak jednoduše, pokud je problém pochopit......)

23.5.2021 17:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

inspektor pišišvor
1. netrápím se tím (a jako čím?)
2. proč to stavíš jako paternita versus zdravotní testy (přičemž řízení chovu není jen toto) ? Jsou to díly stejné skládačky.....

a kdo píše o milionech vyšetření?!
já píšu o stanovení "smysluplných kritérií", abych citovala sebe sama
o odborné selekci
(jako klidně vysvětlím nějak jednoduše, pokud je problém pochopit......)

Nemám vůbec žádný problém, jen mi přijde usmevné, když chce nekdo nekomu usmerňovat a ridit chov a přitom u drtivé vetsiny plemen nejsme schopní (a ochotní) garantovat ani pravost těch daných rodičů.

Mimochodem zrovna u nás je paní PCH absolutně mimo mísu pokud jde o znalost psů i rodokmenů (mladá holka od exterieáků), která nezvládá ani administrativu, nekomunikuje s námi poslední rok apod. Jako sorry, ale takový člověk má něco řídit a diktovat ostatním...?!

23.5.2021 17:08

Ach jo....pak má člověk lidi přesvědčovat "kupte si štěně s PP"....ale pokud tomu nerozumíte, neorientuete se, vůbec nevíte kde a jak začít, na co si dát pozor, tak si najměte detektivní agenturu, aby vám prověřila chovky, abyste nenaletěli nějakému PP množiteli ....

23.5.2021 17:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ach jo....pak má člověk lidi přesvědčovat "kupte si štěně s PP"....ale pokud tomu nerozumíte, neorientuete se, vůbec nevíte kde a jak začít, na co si dát pozor, tak si najměte detektivní agenturu, aby vám prověřila chovky, abyste nenaletěli nějakému PP množiteli ....

Ale houby, stačí se někde v diskuzi na netu zeptat na doporučení slušné chs - lidi poradí par tipů a reknou na co si dát pozor. Stačí se jen zeptat, nic víc.
Když chci nový telefon, tak taky nevpadnu do krámu a nevezmu první placatou věc s přibližně odpovídající cenou.

23.5.2021 17:32

Ale houby, stačí se někde v diskuzi na netu zeptat na doporučení slušné chs - lidi poradí par tipů a reknou na co si dát pozor. Stačí se jen zeptat, nic víc.
Když chci nový telefon, tak taky nevpadnu do krámu a nevezmu první placatou věc s přibližně odpovídající cenou.

Ale to je furt dokola....víme, jak lidi kupujou štěňata....když už někde zaslechli, že PP není jen na výstavy, že je to záruka toho, že si kupujou dané plemeno a že teda nehodlají podporovat množky, tak já osobně věřím tomu, že spousta jich prostě odpoví na první inzerát s daným plemenem. Tak max vynechá inzerát, kde jsou uvedeni rodiče interšampióni, defakto velkou část inzerátu tvoří výčet sbírky titulů, protože to si normální člověk řekne, že takové štěně bude stát raketu a že na mazla by stačilo štěndo, kterého rodiče nemají tolik titulů šampiona krásy.......
To s těmi telefony je pravda, ale já okolo sebe vidím, že tak to prostě nefunguje......

On je rozdíl, když chce začátečník psa k nějakému účelu....ať už pracovní plemeno, na agility, canisterapii a nebo chce "jen" dělat výstavní kariéru....takový člověk si ty informace hledá a ví.
Ale rodina začátečníků, kde je pes na mazla??....upřímně....ty to kolikrát ani nenapadne.

23.5.2021 17:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Souhlasím. Ale problém je v tom, že laici si myslí, že když už teda pes s PP, tak už nemusí zjišťovat nic dalšího... Oni prostě neví, že by měli. A pokud se nepohybují mezi pejskaři, tak na tom vlastně ani není nic divného. Dobře, tak jim někdo vysvětlí, že PP není jen na výstavy a doporučí jim psa s PP, ale pokud jim neřekne to všechno okolo, že i tak musejí vybírat, zkoumat rodiče atd, no tak prostě sáhnou po prvním štěněti, které najdou někde na bazoši v inzerci, ale má PP...

Ono když už se v tom člověk nějakou dobu pohybuje, tak je to pro něho asi nepochopitelné, ale opravdu ze zkušeností vím, že lidi neví, že musí ještě něco zjišťovat a hledat dál... Je ani nenapadne hledat doporučení na CHS.

Edit.: měla jsem to tady rozepsané dlouho, a koukám, že Sardullah napsala v podstatě to samé, že má stejné zkušenosti jako já.

23.5.2021 17:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ale to je furt dokola....víme, jak lidi kupujou štěňata....když už někde zaslechli, že PP není jen na výstavy, že je to záruka toho, že si kupujou dané plemeno a že teda nehodlají podporovat množky, tak já osobně věřím tomu, že spousta jich prostě odpoví na první inzerát s daným plemenem. Tak max vynechá inzerát, kde jsou uvedeni rodiče interšampióni, defakto velkou část inzerátu tvoří výčet sbírky titulů, protože to si normální člověk řekne, že takové štěně bude stát raketu a že na mazla by stačilo štěndo, kterého rodiče nemají tolik titulů šampiona krásy.......
To s těmi telefony je pravda, ale já okolo sebe vidím, že tak to prostě nefunguje......

On je rozdíl, když chce začátečník psa k nějakému účelu....ať už pracovní plemeno, na agility, canisterapii a nebo chce "jen" dělat výstavní kariéru....takový člověk si ty informace hledá a ví.
Ale rodina začátečníků, kde je pes na mazla??....upřímně....ty to kolikrát ani nenapadne.

No fajn, a co teda navrhujete udělat aby to ti pohodlní lidi měli ještě pohodlnější a měli teda ty záruky?

Jako tím, že mi paní PCH misto psa, co jsem si pracně rok vybírala a lustrovala střelí 3 jména absolutně nepřijatelných psů, to fakt zájemcům o má štěňata jistoty nepřidá, a hlavně konečnou zodpovednost za její zcestné rozhodnutí ponesu já a moje CHS. O tom, že všichni chovatelé jsou vlastně konkurencí PCH protože chová stejné plemeno ani nemluvě.
Ne, tohle fakt nehraju!

Jen tak pro ilustraci ze psů, co paní PCH navrhla kamarádovi:
1.pes: dva jeho sourozenci zemřeli mladí na imunitní selhání, jejich bába zemřela na selhání ledvin a timto přes sebe a její dceru zas.aly celý chov v ČR i na Slovensku!

2.pes: je po otci, který dává jednak dilute, druhak šílenou labilní povahu (to jsou ti psi, co se pouští do vlastních majitelů) a jeho máma má taky dva sourozence na onom světě, co se nedožili 6 let, a taky jsou to zlí labilové. A je tam ta fena jako u psa č.1 co dává selhání ledvin a autoimunitní problemy, takže zdravotně i povahově z toho kouká průser...

3 a 4. pes (praví bratři): oba nesou dilute gen, jeden není ani vyšetřený na SDCA a hlavně jejich mamka je bázlivá a má na PT 66 (slovy: šedesátšest) bodů a tu nic moc povahu předává dál...

Kdybych nevěděla, že je paní PCH v chovu pracovnich psů mimo, tak ji podezírám, že se mstí konkurenci😱

23.5.2021 18:02

to s těmi telefony NENÍ pravda!

výběr telefonu je výběr typu a to je na úrovni výběru plemene
ale NIKDO si nevybírá ten jeden určitý konkrétní telefon!
a to je výběr CHS, potažmo konkrétního štěněte

a výroba telefonů a dalších výrobků je svázána kupou legislativy a technických předpisů!
a to je přesně to, co v chovu psů není ale tak nějak se tváří, že je a veřejnost obecně to tak chápe - mylně.....a dostáváme se zpět k začátku (viz Názor)

23.5.2021 18:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

to s těmi telefony NENÍ pravda!

výběr telefonu je výběr typu a to je na úrovni výběru plemene
ale NIKDO si nevybírá ten jeden určitý konkrétní telefon!
a to je výběr CHS, potažmo konkrétního štěněte

a výroba telefonů a dalších výrobků je svázána kupou legislativy a technických předpisů!
a to je přesně to, co v chovu psů není ale tak nějak se tváří, že je a veřejnost obecně to tak chápe - mylně.....a dostáváme se zpět k začátku (viz Názor)

No no, tak co teda navrhujete, aby ti lidi měli teda ty záruky, které si jak sama píšete MYLNĚ vygenerovali ve svých hlavách?

23.5.2021 18:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No fajn, a co teda navrhujete udělat aby to ti pohodlní lidi měli ještě pohodlnější a měli teda ty záruky?

Já nemám žádný návrh, jak to řešit. Jediné řešení asi je to, aby byli svědomití chovatelé a dobře vybírali oni, aby dělali vyšetření, aby nechovali na nemocných psech, nebo na psech se "špatnou" povahou. Ale je jasné, že všichni takoví nebudou. Takže pak je to opravdu o tom si vybrat dobrou CHS.... Jenže to jsme zase tam, kde jsme byli. Ono to není ani tak o pohodlnosti, ale opravdu o nevědomosti... Pak už jedině nějaké zpřísnění chovu, více prověřovat chovné psy - ale co si budeme, to asi moc nehrozí.

Pamatuji kamarádku, chtěli psa bez PP, že na výstavy jezdit nebudou. Vysvětlila jsem jí, že PP není jen na výstavy. No tak začala hledat štěňata s PP... První inzerát, který mi poslala byl z množky s PP... Tak jsem ji zase vysvětlila toto... No pak jsem jí říkala ať si hlídá zdraví, klouby, tak pak zase přeposílala výsledky RTG a jestli je to dobrý nebo ne... Prostě takový začátečník neví vůbec... Ale fakt to není o pohodlnosti. Ona se pak snažila, informace si hledala. Jenže když se člověk v tom plemenu nepohybuje, tak spoustu věcí nemá šanci vědět...Jinak měli celý život psy, ale vždy bez PP, jako mazly... Spoustu věcí bych třeba bez chovatelky nevěděla ani já - třeba když jsem vybírala krycího psa, a nabídli mi fakt pěkného psa, zdravého... Z mého pohledu OK.. .No jo, ale chovatelka mi pak řekla, že tenhle pes má v rodokmenu CHS, u které byly nějaké problémy s falšováním rodokmenů, na které se přišlo později, a vůbec není jisté, že odpovídá původ toho psa... U dalšího psa mi řekla o něčem, co dával otec toho psa, a že je možné, že by se to ob generaci vyskytlo, ale to se taky nikde nedočtete.... Mimochodem zkoušela jsem to pak i hledat ve skupinách na FB, kde se špíny na CHS najde opravdu dost, ale taky tam nenajdete všechno.. 'Tohle bych tam podle jména psa nebo CHS prostě nenašla, neřešilo se to tam... A vím takhle od dlouholetých chovatelů spoustu věcí, které jsou mezi nimi známy o konkrétních psech, nebo CHS, ale jsou to věci, které se veřejně nikde neřeší a k začátečníkovi se prostě nedostanou..

23.5.2021 18:12
Štefan1

XXX.XXX.208.238

A ten začátečník se jistě bude v diskusi dobře orientovat a ihned pozná, že na "Inspektora Pišišvora" se může spolehnout a co tvrdí je jistojistě pravda, zatímco třeba "Dobrý chovatel" vůbec není tak dobrý a je to parchant, který se mu snaží prodat prodražené štěňata bez (nebo s) (zbytečnými nebo potřebnými? zdravotními atesty(. Laik to prostě bere tak, že když kupuje štěně s PP má záruku kvality (o tom už tady dříve proběhly diskuse - štěňata s versus bez PP) a pokud nemá výraznější ambice, tak se s tím spokojí. Internetové diskuse prostě nejsou zaručeným zdrojem objektivních informací - prosadí se v nich výřečnější anebo agresivnější jedinci (nebo skupiny), které svůj názor prosazují jako jediný správný.

23.5.2021 18:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Štefan1 napsal(a):
A ten začátečník se jistě bude v diskusi dobře orientovat a ihned pozná, že na "Inspektora Pišišvora" se může spolehnout a co tvrdí je jistojistě pravda, zatímco třeba "Dobrý chovatel" vůbec není tak dobrý a je to parchant, který se mu snaží prodat prodražené štěňata bez (nebo s) (zbytečnými nebo potřebnými? zdravotními atesty(. Laik to prostě bere tak, že když kupuje štěně s PP má záruku kvality (o tom už tady dříve proběhly diskuse - štěňata s versus bez PP) a pokud nemá výraznější ambice, tak se s tím spokojí. Internetové diskuse prostě nejsou zaručeným zdrojem objektivních informací - prosadí se v nich výřečnější anebo agresivnější jedinci (nebo skupiny), které svůj názor prosazují jako jediný správný.

V tomhle souhlasím. Ono třeba na FB jsou vyloženě skupiny nedoporučovaných CHS jednotlivých plemen. No a když se tam na CHS zeptáte (nebo si zadáváte jednotlivé názvy CHS do lupy), a napíše vám tam 20 majitelů jejich odchovů, že psi mají zdravotní problémy a jak se k tomu ne/staví chovatel, tak to si uděláte obrázek, že je něco špatně. A udělá si ho i ten laik. Jenže problém je v tom, že ten laik většinou ani neví o existenci takové skupiny a ani netuší, že by v PP chovu mohlo být něco špatně, a že by měl někde něco hledat.

23.5.2021 18:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Marcelaamax, no a to je přesně to o čem tu píšu - jednak je potřeba začít od podlahy, tzn. že místo 🔶čovin typu genetický test na to jestli má pes hlad je potřeba ivestovat do toho, abychom vůbec byli schopní GARANTOVAT pravost těch "superhypervyšetřených" rodičů a prestat lidem lhát, že pes s PP je záruka všeho na co si vzpomene.

Ne, NENÍ!
... ale diky informacím o předcích má šanci vybrat si kvalitní zvíře (a jsme zase u té paternity, protože aby to bylo možné, musí ti předci sedět).

23.5.2021 18:24

marcelaamax napsal(a):
Souhlasím. Ale problém je v tom, že laici si myslí, že když už teda pes s PP, tak už nemusí zjišťovat nic dalšího... Oni prostě neví, že by měli. A pokud se nepohybují mezi pejskaři, tak na tom vlastně ani není nic divného. Dobře, tak jim někdo vysvětlí, že PP není jen na výstavy a doporučí jim psa s PP, ale pokud jim neřekne to všechno okolo, že i tak musejí vybírat, zkoumat rodiče atd, no tak prostě sáhnou po prvním štěněti, které najdou někde na bazoši v inzerci, ale má PP...

Ono když už se v tom člověk nějakou dobu pohybuje, tak je to pro něho asi nepochopitelné, ale opravdu ze zkušeností vím, že lidi neví, že musí ještě něco zjišťovat a hledat dál... Je ani nenapadne hledat doporučení na CHS.

Edit.: měla jsem to tady rozepsané dlouho, a koukám, že Sardullah napsala v podstatě to samé, že má stejné zkušenosti jako já.

Já k tomu dodám ještě jeden problém, se kterým jsem se setkala už několikrát za poslední dobu.

Je to v návaznosti na množírny. I lidé, nepejskaři nebo budoucí začátečníci v psím světě a pozor nejen oni....často se jedná o lidi, kteří mají psa, kteří dokonce mají papírového psa.....stejně jako já občas na internetu narazím...vyskočí na mě...taková informační reklama...nevím, jak to mám nazvat, prostě taková osvěta, na co si mají lidi dávat hlavně pozor, aby nekoupili štěně z množky a jako jedna z první rad je "kupujte štěňata s PP"...ale už tam není napsáno, že i tam to nemusí být ok.

Takže dost lidí...a je to i vidět na dotazech zde na fauně...si myslí, že PP je pouze k tomu, aby pes mohl chodit na výstavy a pak je další skupina lidí, která si to tedy nemyslí, která pokud bude kupovat štěně, tak jedině s PP a to i když je štěně o desetitisíce dražší než to bez PP...a to z jednoho prostého důvodu, protože si myslí, že na chov PP...na jednotlivé chovatele někdo dohlíží. Nějaká organizace, co chovy s PP hlídá.
Že uchovněný pes je pes odpovídající standardu, jak exteriérově, tak povahou a že to je zvíře zdravé......a pokud každé štěně s PP má takové rodiče, tak pak jediný rozdíl je opravdu v tom, kdo má kolik CACIBů.
Že chovatelská činnost je opravdu o tom, že se nemrskají štěňata na prachy, jako v množírnách, ale právě s ohledem na produkci co nejkvalitnějších štěňat.
Prostě si myslí, že PP od FCI je zárukou, že je v chovce vše ok......že CHS je pod dohledem např. ČMKU, klubu a poradce chovu a pána boha.
A že pokud by to tak nebylo, tak by chovce byla pozastavena činnost.

Všichni tak nějak obecně vědí, že pokud se pohybujou kolem některého plemene, tak časem prostě ví, kdo dělá kvalitní štěňata, kdo k tomu chovu přistupuje odpovědně a kdo prostě produkuje za velký prachy odpad......
Škoda, že laik tuhle informaci nemá.....i kdyby to mělo být otřeba ve formě nějakých certifikátů...něco jako mají bio farmy např. že ta chovka je pod dohledem a že tam je záruka, že nenaletím.

Ale proč by to kdo dělal??...kvalitní chovatelé většinou ani neinzerují, vrhy mají zarezervované už třeba po potvrzeném nakrytí, možná i dřív......no a co zbyde těm "obyčejným lidem"??

Já se nechci nikoho zastávat, je jasný, že každej svého štěstí strůjcem, ale chci říct, že stejně tak by pro mě bylo sci-fi vybrat si chytrý mobil...."jé, ten je hezkej a značkovej, tak ho beru, placka jako placka", tak pro některý lidi je ta problematika kolem nákupu štěněte taky na první pohled složitá.

Ve své podstatě, když to řeknu blbě, tak jen na příkladu mých psů....když jsem kupovala štěně na jaře, tak jsem, pokud chovka potvrdila volné štěně sjela internet horem dolem, abych dohledala info...no a mám Ginu a spokojenost...ale byly to nervy....opravdu i po uhrazení zálohy do odběru Giny jsem denně sjížděla internet, jestli někde nenajdu nějaké negativní info na CHS.
No a Jessina....jak jednoduché...Josefovi z Horní Dolní kousek od nás se narodila štěňata ...no kouknem se, že jo...poňufáme....no a nakonec jedno máme doma a to rozhodující kritérium?? Oba rodiče štěňat žijí v pohodě s malými dětmi, kočkami...a hodně sázím na povahy rodičů.......co se může stát nejhoršího, vyroste mi z mlaďošky regulérní kavkazák..........jak jednoduché, bez nervů, bez desetitisíců vydaných za PP štěně....mám doma sázku do loterie a věřím, že osud mi prostě zase přihrál čupr psí holku.

23.5.2021 18:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Štefan1 napsal(a):

Akorát já tu nikdy nikomu nedoporučuju co si má koupit, jen otevřeně upozorňuju, na co si lidi mají dát pozor. Jak s tou informací naloží je čistě jejich problém.

Víte co, já mám vrh 1x za 2 roky (teď dokonce za 3) - nemám potřebu nikomu cpát moje štěňata a navíc tu nejsem zase tak anonymní, takže není problém si zjistit, jestli má cenu se mým názorem vůbec zabývat.

23.5.2021 18:43

no přesně tak (k příspěvku marcelaamax)
a to ještě mnoho té špíny je špína uměle vyrobená a šířená dál způsobem "tichá pošta" s cílem uškodit konkurenci

"No no, tak co teda navrhujete, aby ti lidi měli teda ty záruky, které si jak sama píšete MYLNĚ vygenerovali ve svých hlavách?"
1. ne záruky ale předpoklad s nějakou velmi vysokou pravděpodobností a v rámci co nejmenšího rozptylu
2. mylně vygenerovali, ale zcela logicky na základě existence oficiálních národních organizací zastřešených mezinárodní!

co navrhuji?
opět odkáži na začátek této diskuze, na můj první vstup (20.5 v 9:19) ......

jó, kdyby to spadlo do státní regulace, tam už jsou ty sytémy nějak vymakané......

23.5.2021 18:43
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Akorát já tu nikdy nikomu nedoporučuju co si má koupit, jen otevřeně upozorňuju, na co si lidi mají dát pozor. Jak s tou informací naloží je čistě jejich problém.

Víte co, já mám vrh 1x za 2 roky (teď dokonce za 3) - nemám potřebu nikomu cpát moje štěňata a navíc tu nejsem zase tak anonymní, takže není problém si zjistit, jestli má cenu se mým názorem vůbec zabývat.

Neberte si to, prosím, osobně. Vzal jsem Váš nick jako "první po ruce" - chtěl jsem tím říct jenom to, že pokud se jedná opravdu o laika, který nesleduje kratší či delší dobu situaci v chovu vybraného plemene, tak ho dotaz na internetu nebo sledování internetových diskuzí nemusí nikam nasměrovat. Protože pokud ty diskutující nezná, tak prostě neví, komu má věřit. A ti nesolidní dovedou být mnohdy dost přesvědčivý.

Tak se Vám omlouvám, že jsem pro příklad vybral zrovna Váš nick. Nebyl v tom žádný záměr.

23.5.2021 18:44
elisak

XXX.XXX.194.232

Tak já tohle měla hodně zjednodušený, v klubu se pohybuju přes 20 let (teda neofiko, ale zajímala jsem se) mamka je ve výboru, takže se ke mě informací dostane dost. Navíc těch psů a vrhů ještě není tolik. V zimě když nevyšlo štěndo od mamky, tak mi ho sehnala jinde, no pořadník jsem určitě přeskočila.
Ale vymyslet si jiný plemeno, tak taky hodně vybíram a jsem hodně nervózní, jestli bude vše ok.

23.5.2021 18:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

no přesně tak (k příspěvku marcelaamax)
a to ještě mnoho té špíny je špína uměle vyrobená a šířená dál způsobem "tichá pošta" s cílem uškodit konkurenci

"No no, tak co teda navrhujete, aby ti lidi měli teda ty záruky, které si jak sama píšete MYLNĚ vygenerovali ve svých hlavách?"
1. ne záruky ale předpoklad s nějakou velmi vysokou pravděpodobností a v rámci co nejmenšího rozptylu
2. mylně vygenerovali, ale zcela logicky na základě existence oficiálních národních organizací zastřešených mezinárodní!

co navrhuji?
opět odkáži na začátek této diskuze, na můj první vstup (20.5 v 9:19) ......

jó, kdyby to spadlo do státní regulace, tam už jsou ty sytémy nějak vymakané......

Ad. Váš návrh z 20.5.:
ono to ale přesně tak je - je to o jednotlvcích a o jejich vlastní zodpovědnosti.
Žádný systém ani autorita za lidi kvalitní zvířata neodchová.

Tak přestaňeme lidem lhát a začněme u sebe - ono se nám to, co do toho vložíme totiž vrátí, v dobrém i zlém (a to nemluvím o penězích).

23.5.2021 19:06

"diky informacím o předcích má šanci vybrat si kvalitní zvíře (a jsme zase u té paternity, protože aby to bylo možné, musí ti předci sedět)."

díky JAKÝM informacím?
a KDE se ty informace vezmou?
vezmou ve smyslu 1. jak se ta informace stvoří? a za 2. jak se k té informaci člověk dostane?

23.5.2021 19:15

"Ad. Váš návrh z 20.5.:
ono to ale přesně tak je - je to o jednotlvcích a o jejich vlastní zodpovědnosti.
Žádný systém ani autorita za lidi kvalitní zvířata neodchová."

1.Ad není návrh, ale konstatování.
2. a v tom je jádro pudla, že NELZE spoléhat na zodpovědnost jednotlivce, aby na tom mohla být postavena skupina, celek = plemeno. Protože lidi jsou lidi a takoví prostě nejsou. Ať už záměrně nebo nezáměrně, z neznalosti. A proto, aby bylo něčeho dosaženo, a protože plemeno nerovná se jednotlivec, musí existovat systém, který onu "nezodpovědnost" co možná nejvíce eliminuje.
Tedy opět mohu odkázat na oblast státní regulace, předpokládám, že slovo "certifikace" všichni známe, kde různé systémy schvalování výrobků do prodeje existují a fungují

23.5.2021 19:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"diky informacím o předcích má šanci vybrat si kvalitní zvíře (a jsme zase u té paternity, protože aby to bylo možné, musí ti předci sedět)."

díky JAKÝM informacím?
a KDE se ty informace vezmou?
vezmou ve smyslu 1. jak se ta informace stvoří? a za 2. jak se k té informaci člověk dostane?

K informacím, které poskytne chovatel a které jsou dostupné v klubové databázi.
Příklad:
můj krycí pes - stačí hodit do Googlu jeho jmeno, a vyjedou vám kompletní informace o jeho zdravotnich testech včetně těch nadstandardních genetických, rodokmen (3 generace předků mají paternitu, takže všechno mohu garantovat), pracovní výsledky, tuna fotografií...

Je to málo?

Pokud někdo informace nezveřejní, tak buď nic nemá, anebo to nevyšlo a nechlubí se tím.
Je jen na zájemci o krytí nebo štěně, kterou cestou se chce vydat.

23.5.2021 19:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"Ad. Váš návrh z 20.5.:
Žádný systém ani autorita za lidi kvalitní zvířata neodchová."

1.Ad není návrh, ale konstatování.
2. a v tom je jádro pudla, že NELZE spoléhat na zodpovědnost jednotlivce, aby na tom mohla být postavena skupina, celek = plemeno. Protože lidi jsou lidi a takoví prostě nejsou. Ať už záměrně nebo nezáměrně, z neznalosti. A proto, aby bylo něčeho dosaženo, a protože plemeno nerovná se jednotlivec, musí existovat systém, který onu "nezodpovědnost" co možná nejvíce eliminuje.
Tedy opět mohu odkázat na oblast státní regulace, předpokládám, že slovo "certifikace" všichni známe, kde různé systémy schvalování výrobků do prodeje existují a fungují

No, a jsme zase u toho:
Jak toho chcete dosáhnout?

Jediná cesta podle toho co tu teď píšete je striktní chov v plemenářských podnicích s vyloučením laické veřejnosti (ta dnes tvoří chov psů zhruba z 90%), s přísnou selekcí a kontrolou užitkovosti.
S tím, že za pripadný vadný kus dostane zakazník nový kus, zmetek se zlikviduje, udělá se o tom záznam a jede se dál...

Nebo máte jiný lepší nápad, jak tu ideu uvést do praxe tak, aby byla funkční?

23.5.2021 19:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Štefan1 napsal(a):
Neberte si to, prosím, osobně. Vzal jsem Váš nick jako "první po ruce" - chtěl jsem tím říct jenom to, že pokud se jedná opravdu o laika, který nesleduje kratší či delší dobu situaci v chovu vybraného plemene, tak ho dotaz na internetu nebo sledování internetových diskuzí nemusí nikam nasměrovat. Protože pokud ty diskutující nezná, tak prostě neví, komu má věřit. A ti nesolidní dovedou být mnohdy dost přesvědčivý.

Tak se Vám omlouvám, že jsem pro příklad vybral zrovna Váš nick. Nebyl v tom žádný záměr.

V pohodě, já si tyhle věci osobně neberu.

23.5.2021 20:35

že NELZE spoléhat na zodpovědnost jednotlivce, aby na tom mohla být postavena skupina, celek = plemeno.

Jde. A deje se to po celem svete.
To jen tady maji lidi pocit, ze jim porad musi nekdo velet

a jen tak btw. se tady bourlive dohadujete nad dotazem o "odpovednosti klubu" od cloveka, ktery ty PP psy pouziva k vyrobe bezpapiraku ve velkem...

23.5.2021 22:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

že NELZE spoléhat na zodpovědnost jednotlivce, aby na tom mohla být postavena skupina, celek = plemeno.

Jde. A deje se to po celem svete.
To jen tady maji lidi pocit, ze jim porad musi nekdo velet

a jen tak btw. se tady bourlive dohadujete nad dotazem o "odpovednosti klubu" od cloveka, ktery ty PP psy pouziva k vyrobe bezpapiraku ve velkem...

Ano, i mně příjde jako vrchol drzosti, že množitel bezpapíráků a provařenej podvodník chce ještě skutečným chovatelům zpřísňovat podmínky!

To nemyslíte vážně, paní Nerglová, že ne?!

24.5.2021 08:19

Nemůžete se podívat dál než za nick? Proč bych nemohla chtít, aby byli psi zdravější? Větší, menší, hubenější? Pes je produkt. A ten produkt musí někdo koupit. A ten někdo nechce vepře s artrozou v pěti letech. Např. (Nevím nic o labrouších, jen vidím velmi krátké nohy a rozdělení na dvě verze.) Budeme si vyprávět stejně jako o dobrmanech, dogách, kavalírech, buldočcích, mopsích,....to chovatelé tehdy a tehdy začali chovat tímto směrem, ne já?
Kdo jsou ti chovatelé? To samo? Je lépe v zahraničí? Ale kdepak, však tam žijí také lidé, stejní jako my, a jak poctivě testují nožičky pejsků, tu píšete už pár let.

Jestli budu na psu množit, je moje věc. Není nic, co by mi to zakázalo. Morální překážka? Že jsem si koupila jakžtakž psa odpovídajícího vzhledu, povaze a zdraví labradora, dostala jsem takového psa a množím jej? Však z takového psa přece vyleze zdravý pes, tak pokud nemnožím moc často, což mi svědomí i zákon zakazují, tak co dělám špatně? Mám se bát, že tohle udělá polovina kupců a nezbydou žádní papíroví psi?
No ono to tam dojde, chov je takto udržitelný stejně jako zemědělství, už není kam.
Leda se dá povolení jen vyvoleným jako na začátku, v době královny Viktorie, ještě lépe těsně před.

Ale než řešit gen špekounka, jděte skrz práci. Je bezva pořídit si psa s tisícem testů a dovézt jej do země, kde takové testy nedělají, a plivat na zdejší chovatele, to jest nefér a také jak já dovozce tedy chov pozvednu? Křížením do merle labilních zvířat opravdu ne, pouze prací. Prověříte tím sílu psa fyzickou i psychickou a víc tak nějak nikdo nepotřebuje, ani ten pes.
O výsledku teda pochybuji, protože práce a přemýšlení bolí, takže lidé tyto činnosti moc dělat nechtějí, ale držím palce všem chovatelům, aby dohlédli dál než za roh, aby jim ten rozlet výstavní tituly umožnily, ať se ten kolotoč zastaví,
protože vážně to nejde dělat jinak? Kvůli těm psům. Jde. Věřím tomu. Buď tak, nebo se to brzy zřítí jak domeček z karet a začne se znovu :)

Neregistrovaný uživatel

24.5.2021 12:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Ano, jsem velkým zastáncem meziplemenného křížení. Uváženého. Na vyšetřených rodičích. Je to jediná cesta jak zachránit mnoho plemen psů. Pro mě je chovatelským vzorem například skupina angličanů, kterým vadí, že v plemeni dalmatin neexistuje (v PP chovu) ani jediný zdravý pes. Úplně všichni trpí plným projevem genetické mutace, která jedinci zabraňuje normálně zpracovávat kyselinu močovou. Tato skupina (dle mého názoru chovatelů v pravém slova smyslu) udělala zpětné křížení a vkřížila do plemene pointra. Vyšetřuje a selektuje. Ano, nemají tak hezké puntíky a ještě nějakou dobu mít nebudou. Ale takovýhle chovatelů si vážím.
Nemůžu si vážit lidí, kteří nehledají odpovědi a nezajímají se. Zato mají sebevědomí, že by ho mohli prodávat na tuny a ještě by dost zbylo. Všechno znají, všechno vědí a na všechno mají tu jedinou správnou odpověď. A bohužel taky špatně interpretují psaný text.
Psala jsem, že když už máme systém do značné míry řízeného chovu, tak by bylo super kdyby např. existovali takoví poradci chovu, kteří by zjišťovali nové věci a Tpředávali chovatelům informace. Gen obezity mě zrovna zaujal, protože jsem se o něm dočetla a protože mám labradory původem z Kanady, které neztloustnete kdyby jste se zbláznili. Pořád jsou svalnatí štíhlý na vysokých nohách (normálně vysokých). A pak mám labradory (ty moderní válce na krátkých nohách, kteří přibírají i ze vzduchu. Krmím je stejně, pohybu mají stejně. Mě to přijde zajímavé a nechám je na ten gen otestovat. Ty peníze mi za to stojí. Nikde jsem nepsala, že bych to povinně zavedla, to jsou opravdu důležitější věci.

24.5.2021 12:49

Mám otázečku. Když psa nechám na ten gen obezity otestovat, na co mně to bude? Teď prostě krmím tak, aby pes měl stabilní kondiční váhu. Je hubený, přidám, je oplácanější, uberu. To by snad i pak bylo stejně, ne? Nebo by jako nemohl kvůli tomu genu do chovu, aby to dál nepředával?

Jako promiňte, ale fakt mi to přijde úsměvný v souvislosti s tím, jak tady pan Štefan psal, že bezpapíráci by se měli označovat plemenem podle vzhledu, a pochybuju, že majitel takového voříška, který teda bude vypadat jako labík nebo golden, bude tohoto psa testovat na obezitu.
A to dělám genetická vyšetření nad rámec, která klub nepožaduje, a počítám, že ani nikdy požadovat nebude. Jen toto mi prostě přijde fakt zbytečný.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2021 13:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

V této chvíli je to skutečně jenom o tom, že je to zajímavý. Nebo mně to aspoň zajímavé připadá. Když jsem dostala na výstavě VD a pan ing. Korda mi řekl, že má na výbornou, jen je ho potřeba vykrmit a já vím, že ono to prostě nejde! Pes je zdravý, dobře žere dobře kadí, má lesklou srst, radost z pohybu. Běžní lidé říkají, že je nádherný. No ale nikdy se to na něm nebude klepat jako na spoustě jiných labradorů. Takové psy mám dva, druhý je už devítiletý a je to to samé. Prostě neztloustne.
Já bych s tím nic nedělala, jenom bych to sledovala (ten gen v populaci).
Samozřejmě, že vhodným krmným a pohybovým managmentem člověk dosáhne toho, aby nebyl jeho pest buřt. Pro mě je ale rozdíl v tom, že některého z těch psů musím téměř trápit hlady a kupovat i v mladém věku odlehčené krmivo a druhý je spokojený nažraný pes a pořád vypadá dobře.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2021 13:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Odchovávatelé bezpapírových psů, bohužel, netestují na nic. To je to co zase přijde hnusný mně a dle mého názoru by se to mělo kvalifikovat jako trestný čin - týrání zvířete chovem. Mně se otvírá kudla v kapse když čtu ty nabídky na krytí typu, že náš Bobík je očkovaný, má rád děti a nikdy nebyl nemocný. Ale je to z větší části o neinformovanosti! Naprosté neznalosti lidí o genetických problémech a způsobu jejich dědění.
Myslím si, že aspoň lidi - chovatelé papírových psů by se měli co nejvíc zajímat. O tom jsem psala.

24.5.2021 13:18

Já se v tom tak nějak nevyznám....teď mám na mysli gen obezity, ale znamená to, že každý pes s tímto genem bude obézní bez ohledu na to, jak jako majitel krmím a jaké má pes pohybové aktivity a je jisté, že pes, který tenhle gen nemá obézní nebude??

Je to opravdu všechno o tom genu?? A nebo je to hlavně způsobené tím, že labíci jsou žravé popelnice a v kombinaci s tím, že ne u každého páníčka je eventuelní větší energetický příjem vyvážen fyzickou aktivitou.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2021 13:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Já to pochopila tak, že pes, který tenhle gen má (jedná se o dědičnost atozomálně recesívní) být za každou cenu tlustý nemusí. Jen je dost náročné ho udržet, aby tlustý nebyl, protože tato mutace způsobuje, že pes je právě ta "žravá popelnice". Necítí pocit zasycenosti.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2021 13:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Chtěla jsem napsat - autozomálně.

24.5.2021 13:36

Já se v tom tak nějak nevyznám....teď mám na mysli gen obezity, ale znamená to, že každý pes s tímto genem bude obézní bez ohledu na to, jak jako majitel krmím a jaké má pes pohybové aktivity a je jisté, že pes, který tenhle gen nemá obézní nebude??

Je to opravdu všechno o tom genu?? A nebo je to hlavně způsobené tím, že labíci jsou žravé popelnice a v kombinaci s tím, že ne u každého páníčka je eventuelní větší energetický příjem vyvážen fyzickou aktivitou.

Já měla vždycky jen labradory bez PP a nemůžu říct, že by všichni tloustli. Ale vypadalo to, že byli křížení snad s NO nebo s nějakým ohařem. Teď ta poslední, kterou máme z útulku, jako labík vypadá hodně a tam teda musíme váhu hlídat, protože v létě, jak je na zahradě hodně ovoce, tak sežere všechno, co spadne na zem. Nikdy ale nebyla úplně obézní, stačí trošku omezit krmení a je v pohodě.
Já si myslím, že většina labíků, kteří jsou jen na gauč, je obézních proto, že nemají moc pohybu a majitelé je krmí od stolu. A to jsou potom výmluvy typu "když on na nás dělá takový oči, tak je nám líto mu nic nedat" nebo "za to může babička, která teď u nás je, furt ho krmí". Když to vidím, je mně toho psa kolikrát líto, oni třeba nemůžou vůbec běhat, jak jsou tlustí.

24.5.2021 13:58

Ono nejde o gen, který určuje, zda se přebytečná energie uloží jako tuk / použije se na zahřátí? Pocit hladu je jen v hlavě, případně u kastrovaných zvířat.
Jinak je to stejné jako u lidí, žádná záhada. Já co sežeru, musím oddřít, ale jsou lidé, co se mohou cpát čímkoli a furt tyčka.
Je naprosto pochopitelné, že tím trpí některé skupiny, odrůdy, víte co se říká "krev a mlíko", asijské národy, indiáni, moraváci :-)
Ne, není to jen výskytem nějakého přepínače dvou genů,
musíte se na metabolismus dívat komplexněji - např. proč je tolik psů a lidí náchylných k špatné funkci štítné žlázy. A zas labradoři.
Oni někde žili, něco tam jedli a vykonávali nějakou práci. A teď žijí jinde a..
A je rozdíl kluk a holka. Od pradávna je to tak nastavené. Kluk pobíhá po lese a kácí jeleny, holka sedí doma a trhá plevel u jahod.
Když se teda tohle ví, nuťte psy vyrábět teplo a ne tuk, nebo vybírejte lépe, nepodpořím přece chov, který se mi nelíbí. Nebo křižte špekáčky s laňkami, to není těžké, stačí na to pár online pedigrees a návštěv chovatelů,
ten test způsobí akorát to, že vhodní k chovu budou ti, co se jim říká "trial" (pletu si to s něčím?), kteří jsou využíváni k práci, ke které byli stvořeni. A občas přidat něco nepříbuzného a tak podobně.
Tedy nepotřebuji sto tisíc testů, nýbrž se vrátit ke kořenům.
Je to jedno z nejrozšířenějších plemen, není třeba jim přidávat jiná plemena.
Nestěžovat si na výstavy. Udělám nutné a pokračuji v mé šlechetné šlechtící práci. Prodávají tituly? Tak se toho neúčastním.
Aby se plemeno změnilo, musím vydržet. Musím mít následovníky. Musím mít peníze. Pro peníze totiž tohle dělat nelze. Jinak dělám medvědí službu.

24.5.2021 15:30

A umějí najít i gen chronických nežravců? Já bych případnýho příštího psa chtěla normálně žravýho, tak že bych si mohla snáz vybrat a zvýšila pravděpodobnost, že se to podaří...

24.5.2021 15:56

Hm, a co takhle gen zdravých zubů? Nebo gen kvalitní srsti? A co gen nekonfliktní povahy či nadprůměrné inteligence?

Neregistrovaný uživatel

24.5.2021 16:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Hm, a co takhle gen zdravých zubů? Nebo gen kvalitní srsti? A co gen nekonfliktní povahy či nadprůměrné inteligence?

To si myslím, že jednou bude. Ten vývoj v genetických laboratořích jde opravdu dopředu. Už dneska se ví, že kvalita skloviny i ukládání zubního plaku a kamene je z velké části podmíněno geneticky.
Vy chováte - Sarah01 - goldíky a tak se k Vám určitě doneslo jméno krycího psa jménem Glen Wesljarsky (možná to nepíšu úplně správně) a ten svého času nadělal v chovu goldenů fakt paseku v povahách. Ten měl vrozenou agresívní povahu a přenášel jí na potomky. Do dneška se toho nepodařilo úplně zbavit a občas "jeho odkaz" u některého zvířete vyplave na povrch. Povaha je hlavně genetika a prostředí a člověk tu genetickou výbavu jenom usměrňuje a modeluje žádoucím směrem. Proč by se časem pro to nemohly vyvinout testy? Vždyť by to bylo super!
A srst - zrovna taková ichtióza u GR má na srst vliv. A je to jednoduše dědičné a test je na to běžně dostupný. Já vím, že Vy jste zrovna zodpovědný chovatel a děláte to, ale takových chovatelů není moc. Bagatelizují to a já nechápu proč? Kvůli těm jedenácti stovkám co musejí vydat navíc? Jedinkrát za život psa?!

24.5.2021 16:34

Balíček 4 testů pro GR u Genomie stojí 3200 plus klubová sleva. Cena stejná, jak za rtg loktů, kyčlí a OCD ramene s vyhodnocením, plus minus. Nic, co by si chovatel nemohl dovolit. Přesto budou lidi, kteří ho nechávat dělat nikdy nebudou. Naposled jsem slyšela: Mně nikdo nebude nařizovat, co mám dělat. Už jsem tady jednou psala: Nečekat, co nařídí nebo nenařídí kluby. V jejich čele jsou často lidi, kteří na tom sami nemají zájem. Ptát se jako kupující, pídit se, zajímat se.
Jo, jsou začátečníci, kteří nevědí, a nebo jsou zájemci, kteří chtějí psa jen na gauč, a je jim jedno, jestli pes testy má nebo ne. Je to prostě jejich volba, nedá se nic dělat.

24.5.2021 16:42

Nepopravili vraha, protože zjistili, že má v DNA, že bude vrah. Si nedělám legraci.
Gen agresivity; výbušnosti. Chudák násilník má zdarma zaplavenou hlavu serotoninem atp. (ostatní polykají Prozac), se mu to pomíchá a bouchne.
Vtip nevtipný je v tom, že "jeden" gen neurčuje, co z toho vyroste. Leda tak u barvy, že bude zředěná :-) Potřebujeme genotyp. Tahle páčka totiž bude dělat něco jiného u baseta a něco jiné u labradora, oni nemají vše stejné přece.
Čímž se dostávám zpět k tlustíkovému genu - ne, jedna vlaštovka jaro nedělá, je tam dalších .. kolik? U člověka něco kolem dvaceti tisíc ks.

24.5.2021 19:01

Nepopravili vraha, protože zjistili, že má v DNA, že bude vrah. Si nedělám legraci.
Gen agresivity; výbušnosti. Chudák násilník má zdarma zaplavenou hlavu serotoninem atp. (ostatní polykají Prozac), se mu to pomíchá a bouchne.
Vtip nevtipný je v tom, že "jeden" gen neurčuje, co z toho vyroste. Leda tak u barvy, že bude zředěná :-) Potřebujeme genotyp. Tahle páčka totiž bude dělat něco jiného u baseta a něco jiné u labradora, oni nemají vše stejné přece.
Čímž se dostávám zpět k tlustíkovému genu - ne, jedna vlaštovka jaro nedělá, je tam dalších .. kolik? U člověka něco kolem dvaceti tisíc ks.

Jo, to mně připomíná tento film: https://www.csfd.cz/film/8647-minority-report/prehled/
Docela děsivý, kdyby to měla být skutečnost.

25.5.2021 10:56

Když psa nechám na ten gen obezity otestovat, na co mně to bude?

vam na nic.
a plemeni jako takovemu taky na nic -tyka se to zejmena asistencnich psu.

treba tady je o tom neco:
https://www.veterinarniportal.cz/vrozena-obezita/

kdyz potrebujete psa odmenovat a cvicit hlavne na zradlo, cilene si vybirate jednice, kteri se cvici jednoduseji nez ti druzi. a pak je mezi sebou spojujete... a vybehne vam v tom chovu treba tahle vlastnost.
Je to vzdycky riziko, kdyz se prestane plemeno proverovat praci, ke ktere bylo puvodne vyslechteno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík