Jak se vyhnout separační úzkosti při stálem home office?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MishelleC

10.6.2021 17:20
MishelleC

XXX.XXX.215.98

Zdravím všechny,

za 14 dní si budeme vyzvedávat štěně- whippeta. Snažíme se k tomu přistupovat opravdu zodpovědně a nechceme nic podcenit. Já z dřívějška zkušenost se psy mám- od mala jsme měli psy, kteří byli ale vždy částečně.

A co v tuto chvíli řeší - s manželem máme oba prakticky neomezený home office a pracujeme z domu. Manžel opravdu každý den. V kombinaci s tím, jací jsou whippeti citlivé a závisláči, se trochu obávám separační úzkosti.

Máte někdo obdobnou zkušenost - jak se tomu vyhnout? Jde mi o to, že situace se samozřejmě může kdykoliv změnit a opravdu bych byla nerada, kdyby můj pes byl pak vystresovaný.

Díky za rady těch co mají s podobnou situací zkušenosti,

Hezký den,

M.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2021 17:28

Vipeti mají být minimálně dva. Když jsou tři, žádná s.ú. nehrozí :-)

10.6.2021 17:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takovej základ je asi to, naučit štěně nějaký rituál, když odcházím. Naučit nějaké slovo nebo větu ("jdu pryč, hned se vrátím"), štěně odvést na místo, dát něco na žužlání, přehnaně se neloučit, dělat jako že nic a odejít. Začínala bych s tím po procházce, po hraní, prostě když je štěně unavené. Nejdřív bych šla jen do druhé místnosti a vrátila se po chviličce, pochválila, ale přehnaně bych nevítala, zase jako ve stylu "tak jsem tady, pohoda, niíc se nestalo". Pak bych šla za dveře ven z baráku a postupně prodlužovala tu dobu, co jsem pryč. A nevracela bych se ke štěněti v případě, že řve, kňučí nebo jinak vyvádí, vždycky počkat, než je nachvíli klid a v tu dobu vejít.

10.6.2021 18:09

nemám pevnou pracovní dobu (každý semestr je jiný, dálkaři nejsou pravidelně, semestr nesemestr se liší) - takže i nepravidelný režim lze naučit. Žádné z mých dosavadních čtyř štěňat nemělo problém se samotou.
Ale nelitovat, hned od prvních dní samotu trénovat. Už od druhého dne nechávám najedené, vyvenčené a dostatečně unavené štěně samotné. Dám na pelíšek něco na zub a hlásím "hezky hlídej" (cokoli - ale hlášku používejte stejnou). A vypadnu. A opravdu odejdu - štěně není blbé, smysly mu fungují, nevěřím moc na to, že je to stejné jako za zavřenými dveřmi - tam se na mě může dobývat, když jsem opravdu pryč, nemůže... a jdu třeba česat maliny, nebo kecat se sousedkou na její zahradu... hned poprvé na půl hodinky.
Přestože mívám dovolenou - tak každý den je chvilku samo. Odjedeme na nákup... Měním čas i délku nepřítomnosti - a brzy nás pes ani nejde doprovázet ke dveřím... a těší se na mlsek na pelíšku.

Podmínkou je, že štěník je dostatečně vyblbnutý, vyvenčený... a že brzy pochopí, že se nic extra neděje. Je jedno, jestli ho to budete učit ráno, odpoledne či večer. Prostě si musíte najít čas na to, nebýt chvilku nikdo doma

10.6.2021 18:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No já jsem to čekání za dveřma dělala spíš z toho důvodu, že jsem chtěla slyšet, jestli štěně bude vyvádět nebo tak. A teda upřímně zrovna u feny jsem nácvik samoty moc neřešila, ode dne kdy jsem ji dovezla, tak jsem byla doma do jejího roku věku, a se psy téměř pořád a nebo jsem je brala všude s sebou. Jo, občas jsem zašla k sousedce, občas jsem jela nakoupit... Ale vždycky to bylo na chvíli. No a pak jsem nastupovala do práce na tři směny a měla jsem z toho trochu strach . Ale bylo to v pohodě, ona v tomhle byla zlatá, nikdy nevyváděla, nikdy nic nezničila..

Tím nechci říct, že radím se na to vykašlat, spíš naopak si myslím, že jsem měla docela štěstí a u dalšího štěněte to budu určitě učit od mala.

11.6.2021 13:51
Mí

XXX.XXX.101.68

Nikdy jsem to moc neřešila,Když bylo třeba odešlo se z bytu,hned od prvního dne spali všichni naši psi zavření v kuchyni.Žadná postel atd.Ani jeden náš pes co jsme za života měli, neměl problém být doma sám.Čím vic se kolem toho nadělá, tím hůř.Ve vašem případě,bych možná psa nechávala občas samotného v jiné mistnosti.U mladých maji vipeta.Taky je v pohodě.Oni jsou velcí spáči a povaleči.Kryž se vylitají, mají rádi svuj klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík