Štěňátka německého ovčáka k rezervaci

Prodám Německého ovčáka - Již nyní je možno v naší chovatelské stanici zare...
25000 KčVerča18
XXX.XXX.155.49
Dobrý den,
rodiče si přivezli štěně - černou fenku německého ovčáka. My máme 14 letou zlatou kokřici, která již špatně vidí i slyší. Štěně je velice živé a neustále od všech vyštěkává starého psa pryč.
Rozkouše co mu přijde pod zoubky a vyskakuje na všechny, trhá oblečení, děti už kousla - bohužel jsme v té chvíli nebyli u toho. Rodiče psa nijak nepacifikují, odlákavají ho na pamlsky.
Myslím si, že je to špatně, sami jsme psa vychovávali jinak.
Nějaká rada, jak na štěně?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Najít mu nový domov, co nejrychleji.
Co to je za manýry, pořídit štěně ke 14letému psovi, když nemám v úmyslu se štěněti věnovat a vychovávat ho? A nechávat kousavé štěně (což je většina štěňat) bez dozoru s dětmi... co jste si mysleli, že se stane?
Verča18
napsal(a):
Dobrý den,
rodiče si přivezli štěně - černou fenku německého ovčáka. My máme 14 letou zlatou kokřici, která již špatně vidí i slyší. Štěně je velice živé a neustále od všech vyštěkává starého psa pryč.
Rozkouše co mu přijde pod zoubky a vyskakuje na všechny, trhá oblečení, děti už kousla - bohužel jsme v té chvíli nebyli u toho. Rodiče psa nijak nepacifikují, odlákavají ho na pamlsky.
Myslím si, že je to špatně, sami jsme psa vychovávali jinak.
Nějaká rada, jak na štěně?
Děkuji.
Štěně se chová naprosto normálně - jako štěně, jen je potřeba zajistit staré kokřici klidné místo, kde ji štěně nebude obtěžovat.
Jak jste jste vychovávali psa vy?
napsal(a):
Co to je za manýry, pořídit štěně ke 14letému psovi, když nemám v úmyslu se štěněti věnovat a vychovávat ho? A nechávat kousavé štěně (což je většina štěňat) bez dozoru s dětmi... co jste si mysleli, že se stane?
Štěně je rodičů a ne zadavatelky.
To bydlíte ve společné domácnosti??
Co na to říct, to co popisujete je normální štěněcí chování...kouše a to tak že velmi a štěněcí jehličky to ještě zhoršují, taková lovecká akce se zákusem ho holého lýtka to fakt stojí za to. A děti, tak to je kapitola sama o sobě, štěně se rozběhne a děti utíkají, piští, prostě nej zbava a dále štěně ničí věci, trhá oblečení, rozkousává boty vyrábí loužičky a hromádky....no prostě gratuluju, máte úplně normální štěňátko.
Pokud už se pořídí štěně k takovému důchodci, který už nemá zájem se se štěnětem mordovat...ano mordovat, protože tak bych nejvýstižněji popsala štěněcí hry...honičky a mordování, tak musí páníčci zajistit, aby štěně starého psa neobtěžovalo a štěněti se intenzivně věnovat.
Odvádět pozornost od starého psa na sebe a štěně učit, že starý chce mít klid.
Sama jsem měla štěně ke starému důchodci, hodně akční a kousací štěně a taky to šlo, aniž by byl starý pes obtěžován, ale holt to znamená zvednout zadel a jít si se štěnětem hrát a blbnout sama.
A rada jak na štěně....prostě si doma všichni sedněte, domluvte si nějaká pravidla, co pes bude moci a co ne, štěněti se hodně věnujte, blbněte, hrajte si, choďte na procházky, najděte mu nějaké vhodné psí kamarády, začněte chodit do psí školičky. Buďte laskaví a milující, ale důslední.
Naučte štěndo na nějaký režim...teď se papá, teď si hrajeme, teď se spinká a pod.
A obrňte se trpělivostí, to kousací období přejde, až štěndo začne přezubovat resp. až přezubí, tak už to nebude taková hrůza.
A psímu důchodci někde vymyslete bezpečné místo, kam si bude moct před štěnětem zalézt.
Neexistuje rada typu abraka dabraka a máte hodné a poslušné štěňátko, je to prostě práce, někdy i vysloveně dřina, než se z toho malého ďábla stane ten nejúžasnější pes na světě.
napsal(a):
Co si mysleli? Že rodinka bude piknikovat a milé štěňátko bude hezky vedle ležínkovat a pak s dětma vesele pobíhat po louce...neznáte ty reklamy? Už jste tam viděla štěnda rvát z dětí oblečení?
Pro zadavatelku: psy oddělte, nenechte ho starou fenku otravovat.
Dobrý den,
rodiče si přivezli štěně - černou fenku německého ovčáka. My máme 14 letou zlatou kokřici, která již špatně vidí i slyší.
Ještě bych doplnila, že pokud k rodičům jezdíte jen na návštěvy, tak prostě nechte vaší důchodkyni doma.
Určitě si raději v klidu poleží než absolvuje návštěvu u štěněte, které nikdo nekoriguje.
Verča18
XXX.XXX.155.49
Takže když kouše natvrdo děti a skáče na všechny a trhá oblečení, tak je to normální? Můj pes toto nedělal, ale když udělal něco, co jsme nechtěli ať dělá, minimálně jsme to dali dost důrazně (hlasově) najevo, v krajním případě plácnutí novinami, povel nesmíš...a protože nechceme být dotrhaní a mít dokousané děti, tak se ptám zde, jak to třeba někdo řešil, co pomohlo. Já mám jiné plemeno, co platilo u nás, nemusí platit zde. Řešit si to po svém, když nejsem páníček, to nechci, nechci zasahovat jiným do výchovy, ale mohla bych třeba předat aspoň radu..
Verča18
napsal(a):
Takže když kouše natvrdo děti a skáče na všechny a trhá oblečení, tak je to normální? Můj pes toto nedělal, ale když udělal něco, co jsme nechtěli ať dělá, minimálně jsme to dali dost důrazně (hlasově) najevo, v krajním případě plácnutí novinami, povel nesmíš...a protože nechceme být dotrhaní a mít dokousané děti, tak se ptám zde, jak to třeba někdo řešil, co pomohlo. Já mám jiné plemeno, co platilo u nás, nemusí platit zde. Řešit si to po svém, když nejsem páníček, to nechci, nechci zasahovat jiným do výchovy, ale mohla bych třeba předat aspoň radu..
Ano, tak německý ovčák může být trochu jiná nátura než kokr, navíc taky jde o povahu konkrétního jedince. Štěnecí kousání se tady probírá snad každý týden a nevím, co víc by se k tomu alo ještě napsat. Zkuste si vyhledat "štěně kouše ifauna" na googlu a máte čtení na dlouhé večery.
Jestliže si někdo z domácnosti pořídí štěně, které poškozuje moje děti a mýho psa, nejspíš bude potřeba něco zásadně změnit. Napadá mě domluvit se s rodiči, jak bude štěně menežováno, aby neubližovalo. Další možnost je štěně důkladně oddělovat od psa a dětí v době, kdy nemůžu situaci hlídat, aby štěně neublížilo. Další možnost je štěně tak trochu převzít za své a udělat vše pro to, aby bylo vychované a mělo dostatek vyžití, atd (ale kousání tím nepřestane, z toho musí především vyrůst). Další možnost je od rodičů se odstěhovat. Prostě a jednoduše nabízí se řada variant, jak situaci řešit. Bohužel žádná z nich není bez práce a nepříjemností. Já bych v tý situaci rozhodně být nechtěla.
Verča18
XXX.XXX.155.49
Tak ještě upřesním pár věcí. U rodičů trávíme prazdniny a víkendy. Rodiče už dva německé ovčáky měli, ale nikdy ne od štěňátka, věnovali se jim vždy na plno, včetně cvičáku a zkoušek. Ale se štěnětem úplně od malinka mají první zkušenost, takže tak. Děti hlídáme, ale nestojíme jim za zadkem na zahradě každou minutu, teď už je ale bohužel budeme hlídat, aby nebyly samotné se štěnětem,když je pokousalo, to je snad jasné🙄
Verča18
napsal(a):
Takže když kouše natvrdo děti a skáče na všechny a trhá oblečení, tak je to normální?
Ano, je to normální...takhle si prostě štěně hraje. Kdyby bylo se sourozenci, tak se morduje s nima. Den vypadá tak, že štěňata jí, spí a v mezičasech se mordují, loví, koušou, mordujou, dokud neodpadnou.
To, že to některá štěňata nedělají neznamená, že ta kousací a trhací jsou "vadná"
A moje rada zní...
štěně funguje v podstatně kratších intervalech než dospělec....takže po relativné krátké době intenzivní činnosti...kousání, tahání, lítání a pod. odpadne.
Ta doba závisí na naturelu a elánu štěněte...někde máte klid za 30 minut, některé štěně bude řádit jak černá ruka klidně dvě hodiny.
No tak si prostě ty dvě hoďky udělejte čas, jděte se štěndem na prochajdu a pak ho domordujte přetahováním, honěním a bojem s plyšákem (plyšák musí být akční, ne mrtvola, takže ho máte v ruce a fakt bojujete.
No a pak štěndo šup na místečko...i kdyby to měla být ohrádka a nebo klec a dobeou, teď se odpočívá a máte hoďku, dvě možná i tři klid.
Unavené štěně=hodné štěně.
A když se zapojí celá rodina...jednou půjde se štěnětem babička, pak děda, pak klidně vy s dětma....prostě když se prostřídáte, tak to jednomu člověku ani tolik času za den nezabere.
No a pak se dostaví puberta a začne štípání do zadele...třeba...poku bude mít NO smysl pro humor a to jsou někdy modřiny..to jsou jelítka...to je pokoukáníčko
napsal(a):
Ano, tak německý ovčák může být trochu jiná nátura než kokr, navíc taky jde o povahu konkrétního jedince. Štěnecí kousání se tady probírá snad každý týden a nevím, co víc by se k tomu alo ještě napsat. Zkuste si vyhledat "štěně kouše ifauna" na googlu a máte čtení na dlouhé večery.
Jestliže si někdo z domácnosti pořídí štěně, které poškozuje moje děti a mýho psa, nejspíš bude potřeba něco zásadně změnit. Napadá mě domluvit se s rodiči, jak bude štěně menežováno, aby neubližovalo. Další možnost je štěně důkladně oddělovat od psa a dětí v době, kdy nemůžu situaci hlídat, aby štěně neublížilo. Další možnost je štěně tak trochu převzít za své a udělat vše pro to, aby bylo vychované a mělo dostatek vyžití, atd (ale kousání tím nepřestane, z toho musí především vyrůst). Další možnost je od rodičů se odstěhovat. Prostě a jednoduše nabízí se řada variant, jak situaci řešit. Bohužel žádná z nich není bez práce a nepříjemností. Já bych v tý situaci rozhodně být nechtěla.
Tak tady bych si dovolila pripomínkovat to:
“ Další možnost je štěně tak trochu převzít za své a udělat vše pro to, aby bylo vychované a mělo dostatek vyžití“
Kdyby mi návštěva chtěla vychovávat štěně tak, že by po něm řvala a plácala ho novinama, tak bych byla hodně zlá!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
“ Další možnost je štěně tak trochu převzít za své a udělat vše pro to, aby bylo vychované a mělo dostatek vyžití“
Kdyby mi návštěva chtěla vychovávat štěně tak, že by po něm řvala a plácala ho novinama, tak bych byla hodně zlá!
Jo jo...matka vlčice v akci
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No to já taky.
lesnížínka
napsal(a):
No jasně, jen tohle není žádná ,,návštěva, ale dcera s vnoučaty
JE to návštěva a taky by se zadavatelce asi nelíbilo, kdyby rodiče chtěli výchovávat její děti řvaním a fyzickými tresty, stejně jako ona by usměrňovala JEJICH štěně.
Na jejím místě bych se snažila o dohodu na tom, jak v jejich přítomnosti štěně oddělit od dětí, aby k těm situacím nedocházelo, ale absolutně bych netolerovala jejich snahu do výchovy štěněte zasahovat.
Verča18
napsal(a):
Kde já to slyšela, plácnout štěně novinama.........aha, něco podobnýho kolovalo tak před třiceti lety...nemlaťte štěně rukou, aby se ruky nebálo, ale stočte do ruličky noviny.
Neuvěřitelné, že se tohle ještě traduje.
Vy s tou vaší výchovou jste měla štěstí, že si to ten váš pes nechal líbit, moje Sára , mojí osudovou nej psí holku na světě, by vás za takovou agresivitu hnala sviňským krokem...aneb jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá...to byste teprve pak viděla agresivní štěně v přímém přenosu.
Lituju toho, že jsem se vůbec snažila poradit, vysvětlovat.....ale zároveň jsem pochopila, že právě tohle jste chtěla slyšet, abyste měla důkaz pro rodiče, že mají na svoje štěňátko řvát a trestat ho fyzicky.
Fakt prima počin....to děti taky zmydlíte, když přijdou, že si chtějí hrát??
Bože děkuji ti za mojí dceru, kterou by takováhle kolosální békovina v životě nanapadla.
Verča18
XXX.XXX.141.135
SARDULLAH: Pejska jsme nikdy "nemlátili" novinami, ale párkrát lehce! plácli a asi jsme tak fatální chybu neudělali, jelikož je to 14 let hodný a naprosto neagresivní a zároveň sebevědomý a poslušný mazel. A nebylo to za hraní, pokud jste dobře četla, psala jsem, že to co dělá pes rodičů,co zde vysvětlují všichni jako hru, to můj pes nedělal buď vůbec anebo ne v takové míře, aby to někomu ublížilo nebo aby na to bylo třeba reagovat. Nicméně jim do výchovy osobně nezasahuji a ani zde neřeším výchovu svého!! již výchovného psa🙄, žádala jsem o radu pro zvládnutí chování jejich psa, jelikož je to jiné plemeno, jiná povaha a nikdo v rodině nejsme profíci a "nesežrali" jsme všechnu moudrost světa 🙂. Už jsem ale přečetla spoustu diskuzí na podobné téma (měla jsem udělat před zadáním příspěvku, za to se omlouvám, moje chyba) a dočetla jsem se - ne potvrzení správnosti své výchovy před 14 lety, o kterou mi nešlo jak jste mylně psala, ale vysvětlení chování toho nynějšího štěněte rodičů a nějaké rady.... také člověka uklidní, když se dočte, že to a to není u daného plemena projev agresivity a že stačí štěně utahat jinak apod. Každopádně děkuji moc všem včetně Vás, co si dali tu práci a snažili se mi poradit 🙂
Verča18
napsal(a):
SARDULLAH: Pejska jsme nikdy "nemlátili" novinami, ale párkrát lehce! plácli a asi jsme tak fatální chybu neudělali, jelikož je to 14 let hodný a naprosto neagresivní a zároveň sebevědomý a poslušný mazel. A nebylo to za hraní, pokud jste dobře četla, psala jsem, že to co dělá pes rodičů,co zde vysvětlují všichni jako hru, to můj pes nedělal buď vůbec anebo ne v takové míře, aby to někomu ublížilo nebo aby na to bylo třeba reagovat. Nicméně jim do výchovy osobně nezasahuji a ani zde neřeším výchovu svého!! již výchovného psa🙄, žádala jsem o radu pro zvládnutí chování jejich psa, jelikož je to jiné plemeno, jiná povaha a nikdo v rodině nejsme profíci a "nesežrali" jsme všechnu moudrost světa 🙂. Už jsem ale přečetla spoustu diskuzí na podobné téma (měla jsem udělat před zadáním příspěvku, za to se omlouvám, moje chyba) a dočetla jsem se - ne potvrzení správnosti své výchovy před 14 lety, o kterou mi nešlo jak jste mylně psala, ale vysvětlení chování toho nynějšího štěněte rodičů a nějaké rady.... také člověka uklidní, když se dočte, že to a to není u daného plemena projev agresivity a že stačí štěně utahat jinak apod. Každopádně děkuji moc všem včetně Vás, co si dali tu práci a snažili se mi poradit 🙂
Ano, tento způsob hry je u NO normální - je to hra na lov a kořist a zatímco lovečtí psi typu kokr jsou století šlechtění k tomu, že mají cit v hubě a nosí jen mrtvolky a nesmí vykazovat ostrost vůči člověku, tak služební plemena jsou šlechtěná k rivalitě, sebevedomí a mají vrozenou i tu ostrost vůči člověku. Tzn. že štěně NO pokud je v povaze, tak vám ty noviny sebere, protože mu to přijde jako impulz k další super hře (tvrdší jedinec se do vás klidně i pustí), anebo v povaze není a začne se bát a později útočit ze strachu. A zatímco ta první varianta jde přesměrovat na hru s žádoucím předmětem nebo jinou činnost a pes z toho vyroste, tak ta druhá udělá ze psa nevyzpytatelné zvíře.
Verča18
napsal(a):
Teď budu OT, ale nedá mi to...
jelikož je to 14 let hodný a naprosto neagresivní a zároveň sebevědomý a poslušný mazel.
Víte to by byl ale i bez toho plácání. Vy jste párkrát plácli novinami a já zase svoje nekousavější a nejvteklejší štěně umazlila.
Každý holt máme jiný řístup.
Jinak my, když byla naše ovčanda štěně, tak jsme za sebou tahali koště, protože jinak jsme měli štěně nonstop zakouslé v noze.
To, co napsala Inspektor Pišišvor výše, tak to je svatá pravda.
A chápu, že pokud jste doma neměli nikdy štěně podobného ražení, tak vám jeho projevy můžou připadat...agresivní.
Nemyslete si, bych taky naší Jessinu nejradši překousla, když třeba nesu prádlo, plný ruce a ona se zrovna rozhodne mě lovit a že mi zakousne lýtko, opakovaně....au au..........moje blbost, mám plyšáka na šňůrce, kterého za sebou tahám pokud dělám nějakou činnost, kde nemůžu být ve střehu a nemůžu se bránit.
Štěňata jsou různá, každé vyžaduje individuální přístup,ale jako majitelka několika kousacích štěňat můžu říct, že jedna rada je univerzální. Když už toho kousání a štěkání a útoků přískokem skok máte dost, tak prostě zvedněte zadel a tradá ven, na procházku, někam, kde to třeba i štěně nezná (víc si unaví hlavinku)
Venku je pro štěňátko tólik zajímavých věcí, že se vám na nějaké kousání může krajcvajc.
Mně na těchto debatách vždycky přivádí k šílenství ten paradox, jak rodičům přijde úplně normální, že malé děti řvou, vztekají se, do všeho mlátí, ubližují, ničí věci..., a ani ve snu by je nenapadlo, že by z nich měli vyrůst agresivní psychopati nebo že na to třeba okolí není vůbec zvědavé a přesto nikdo nejde a neseřve jejich děcko a nedá mu na zadek...
... ale když se úplně stejně dětsky chová malé štěně, tak má většina rodičů potřebu to radikálně řešit, ukázat mu kdo je Alfa, protože ve štěněti vidí agresivního vlkodlaka, který se chystá zadávit celou jejich rodinu i s Karkulkou a babičkou
lukysa
napsal(a):
Před 14lety jste asi děti neměla tak vám přišlo že moc nekousalo,mi dospělí pořád kontrolujem a zakazujem to děti nějak nezvládají.NO je prostě živel jako 90% ovčáků využijte toho,dejte dětem starou hadru, lano míč a je vystaráno večer přinejmenším budou spát aspoň děti.
Měla jsem děti,máme malá vnoučata a k tomu celá léta pěknou řádků psů.Převážně čuvače,ale i berńáky,tibetskou dogu,na předvýcvik do roka i pár NO či RTV.
Všechna štěńata více či méně kousala,se všema vyrůstaly děti.Ano měli orvaný tepláky a bundy ,sen tam nějaký škrábenec,o povalení nemluvě.Děti chodily s kapsami piškotů,dělily se s nimi o rohlík a štěńata kupodivu velice rychle pochopila,že z dětí koukají dobroty a když budou hodná vždy něco bude.
Monentálně máme 16ti měsíčního čuvače.Poděsa od mala lítá,skáče,kouše.Teď už trochu míň,ale jako malý piraňa hadr.Často jsem to sem i psala.Toho jedině uhonit,ukousat,ale i on se naučil,že vnoučata nosí pamlsky,že mu hází balónek,uzel,samozřejmě,že je porazil,občas chytil ruku i s hračkou,rotrhl,rukáv,ale to je normální.A možná se budete divit,ale nejvíce si s ním rozuměla a rozumí 3.letá vnučka.Dětem se vždy vysvětlilo,že nesmí lítat,když na ně běží mají se zastavit,nedávat ruce nad hlavu,ale do kapsy - z toho kouká pamlsek.
Za ta léta u nás se psy vyrostlo 12 dětí a všechny se naučily se štěńaty vycházet a štěňata s nimi.
napsal(a):
Měla jsem děti,máme malá vnoučata a k tomu celá léta pěknou řádků psů.Převážně čuvače,ale i berńáky,tibetskou dogu,na předvýcvik do roka i pár NO či RTV.
Všechna štěńata více či méně kousala,se všema vyrůstaly děti.Ano měli orvaný tepláky a bundy ,sen tam nějaký škrábenec,o povalení nemluvě.Děti chodily s kapsami piškotů,dělily se s nimi o rohlík a štěńata kupodivu velice rychle pochopila,že z dětí koukají dobroty a když budou hodná vždy něco bude.
Monentálně máme 16ti měsíčního čuvače.Poděsa od mala lítá,skáče,kouše.Teď už trochu míň,ale jako malý piraňa hadr.Často jsem to sem i psala.Toho jedině uhonit,ukousat,ale i on se naučil,že vnoučata nosí pamlsky,že mu hází balónek,uzel,samozřejmě,že je porazil,občas chytil ruku i s hračkou,rotrhl,rukáv,ale to je normální.A možná se budete divit,ale nejvíce si s ním rozuměla a rozumí 3.letá vnučka.Dětem se vždy vysvětlilo,že nesmí lítat,když na ně běží mají se zastavit,nedávat ruce nad hlavu,ale do kapsy - z toho kouká pamlsek.
Za ta léta u nás se psy vyrostlo 12 dětí a všechny se naučily se štěńaty vycházet a štěňata s nimi.
Hezky napsané ....děláme to u nás stejně. A děti přežily v pohodě i ty největší štěněcí "zabijáky a krvelačné šelmy" převlečené za malá roztomilá štěňátka.
Ještě k zadavatelce...v loni jsem si pořídila nádherné štěňátko...feňulku pyrenejského horského psa, takže snad to nejroztomilejší štěňátko na světě, bílá chlupatá kulička s vyzáží andílka.
Už jsem to tady psala několikrát....doma jsme jí časem začali pracovně říkat Bílá smrt a vzájemně jsme se upozorňovali "bacha...Bílá smrt jde...bacha Gina je pěkně rozjetá"
Nebylo možné si jí vůbec pohladit, protože v tu ránu byla zakouslá v ruce, nebylo možné tomu nynanýmu šťěňátku dát pusinku, protože podobné snahy končily prokousnutou tváří a nebo amputací nosu.
Bylo to děsný a otravný a dlouhý........no a o rok později je s pusinkováním až otravná, je to zlatá, něžná a hodná holka.
Předchozí fena byla jako štěně děs a běs, štěně, co neustále s vážnou tváří útočilo a stačilo se na ní jen kouknout....děti měly říkanku "chodí štěně okolo, nedívej se na něho, kdo se na ní koukne, toho Sára kousne"
Můj pes toto nedělal, ale když udělal něco, co jsme nechtěli ať dělá, minimálně jsme to dali dost důrazně (hlasově) najevo, v krajním případě plácnutí novinami, povel nesmíš...a protože nechceme být dotrhaní a mít dokousané děti, tak se ptám zde, jak to třeba někdo řešil, co pomohlo.
Ještě k zadavatelce - mě vždycky zaujme povel "nesmíš"...je to strašně rozšířené, hrozně by mě zajímalo, jak se takový povel učí.
Pokud by vám to nevadilo, můžete mi popsat, jak jste to vašeho psa učili?
Mám zkušenost, že lidi to slovo psům stále dokola opakujou v souvislosti s nevhodným chováním, domnívaje se, že pes se se znalostí toho slova narodil.
Terven
napsal(a):
Můj pes toto nedělal, ale když udělal něco, co jsme nechtěli ať dělá, minimálně jsme to dali dost důrazně (hlasově) najevo, v krajním případě plácnutí novinami, povel nesmíš...a protože nechceme být dotrhaní a mít dokousané děti, tak se ptám zde, jak to třeba někdo řešil, co pomohlo.
Ještě k zadavatelce - mě vždycky zaujme povel "nesmíš"...je to strašně rozšířené, hrozně by mě zajímalo, jak se takový povel učí.
Mám zkušenost, že lidi to slovo psům stále dokola opakujou v souvislosti s nevhodným chováním, domnívaje se, že pes se se znalostí toho slova narodil.
Tak to by mne taky zajímalo co znamená "nesmíš" a jak se to učí
"Nesmíš" vám mohu popsat, ale nezapadá to do tématu, jelikož je o něčem jiném, protože zadavatelka je blbá.
Ále tak co..
Povel "ne" (nesmíš jsem nikdy nepoužívala, je to trapné a zbytečně dlouhé slovo) jsem psa naučila jednoduše už jako štěkanátko. Kousalo to nohu od stolu, tak jsem odlákávala a vřeštěla dokola s hračkami, jídlem,.. ale to fungovalo půl vteřiny a chytroušek lapil stůl zas. Takže jsem tam pomalu a v klidu šla, řekla "ne", toho buldoka odsunula (jemně, bez řvaní, pískání a máchání všema končetinama) kus od stolu, narvala jsem tomu hračku, potahalo se přes kuchyni osmkrát tam a zpět a bylo vyhráno.
Nebylo.
Praštěnec se ke stolu vrátil. Déle vydržela větev, když dřevo, tak dřevo. A když se to zas vrátilo žrát můj přenádherný stůl, zase jsem to odsunula. Na třicátý pokus to pochopilo a povel nám slouží dodnes i třeba při hledání míčku, kdy já nešika musím trefit metrovou trávu na území třech metropolí, což je u psa, který neumí čuchat, průšvih nejvyšší, ale umím to vylepšit navigací "ne" (tam ne) a "běž" (jdi rovně dál) a "hledej" (přihořívá).
Tudíž. Je to běžný povel, který říká "tudy cesta nevede", kterýžto se musí učit pomalu, nelajdácky a hlavně klidně.
K učení “nesmíš” je v Souznění dvou duší celá kapitola, kdyby to opravdu někoho zajímalo. Ale v tomto případě se obávám, že “nesmíš” (ve spojení s plácáním novinami) nemá fungovat jako signál, event. NRM (no reward marker), ale jako hrozba (“ještě jednou a uvidíš!”).
My taky uměli povel "ne", ale už moc nevím, jak jsem to psa naučila. Nejspíš jen tak mimochodem a nejspíš přes stopovačku, protože jsme to měli jako "tam nechoď". Zajímavý je, že tyhle povely naučený mimochodem fungovaly až do konce psova života nejlíp.
Během let si člověk se psem domluví spoustu netradičních povelů, které fungují prostě proto, že se už známe a vidíme si do hlavy. Pak třeba stačí významně si odkašlat a pes hned zareaguje, jak má :)
Nicméně to, jak obvykle vídám používání slova "nesmíš" jakože "kouzelný slovíčko, aby pes přestal tahat, štěkat, kousat, útočit na psy, utíkat páníčkovi, žrát něco, atd" s tím nemá nic společnýho.
Já teda taky používám NE...povel na přerušení nežádoucí činnosti. Psa oslovím jménem a tak ho jakoby krátce štěknu a zamračím se, jakmile se na mě štěndo podívá...přestane kousat nohu od stolu, tak se hned usměju a pochválím.
Myslím, že podobné povely fungují až v momentě, kdy si se svým psem rozumíme.
A většinou už nepoužíváme povel NESMÍŠ, ale spíš povely typu.."ani na to nemysli" a "já tě vidím" a "chraň tě ruka páně".......jako vím, že zákazové povely a test mrtvého muže, že by se psu mělo říkat co má dělat a ne co dělat nemá, ale tak nějak jsem se tomu u žádného psa nevyhla.
Prostě můj "zákazový povel" znamená, přestaň okamžitě dělat, to co teď děláš a pokračuj v chůzi...např.
No a povel "ani na to nemysli"...defakto zastavení psa ještě než začne NĚCO dělat...asi by správně mělo být KE MNĚ, NA MÍSTO, ale já nechci aby chodil ke mně, já chci, aby přestal čučet na toho druhýho psa a šel si zase po svém.
Ono...a myslím, že to znají mnozí z nás...situace ..váš dospělý pes začne kousat nohu od stolu a přitom jen tak mimochodem koukne očima na vás a zjistí, že vy se na něj významně díváte a pes začne dělat jakože nic.
Prostě přesně jak popisuje keriton.
Problém je, že odejde pes, který už "uměl" mluvit a vy si pořídíte štěndo, které neumí česky.....a je opravdu bezvýznamné říkat fuj a nesmíš....
Je opravdu bez významu říkat mojí Jessině "já tě vidim", protože mi řekne "no a co, já tebe taky" a pokračuje v nežádoucí činnosti.
juhaj
napsal(a):
Zajímavé, tak ja používám taky NE, někdy na zvýraznění zvednu prst, jak na dítě, musím uznat, že NE funguje daleko lépe než fuj, nesmíš atd. Přes NE fena velice rychle pochopila, co je nežádoucí činnost, až mi to překvapilo.
Ale jo, já taky používám NE, ale jako no reward marker - tj. tudy cesta nevede.
Ale běžně vídám lidi, kteří drží zmítajícího se psa na vodítku a stále dokola opakují "nesmíš, nesmíš" a pes na to nijak nereaguje. Pokud by říkali úplně jiné slovo, vyšlo by to nastejno.
Terven
napsal(a):
Ale jo, já taky používám NE, ale jako no reward marker - tj. tudy cesta nevede.
Ale běžně vídám lidi, kteří drží zmítajícího se psa na vodítku a stále dokola opakují "nesmíš, nesmíš" a pes na to nijak nereaguje. Pokud by říkali úplně jiné slovo, vyšlo by to nastejno.
Jasný, já to napsala hlavně proto, že jsem opravdu zatím nikoho nepotkala, kdo to používá. Tak nějak jsem si přišla geniální a ono nic 😲
Rodiče psa nijak nepacifikují, odlákavají ho na pamlsky.
Asi jsem stejná jako rodiče....převyprávím jeden zážitek takřka v přímém přenosu, protože se to stalo teď před chvilkou....
Slyším, jak holky venku odstartovaly Velkou pardubickou....takže sprintem přes dvůr, po trávě a pak oranicí a pak přijde první cross country překážka....suchý příkop (to si holky vyhrabaly svépomocí)...
To jsem ještě doufala, že neběží Velkou pardubickou, ale jen třeba Velkou cenu Labe...
No bohužel moje doufání bylo marné a ty dvě kobyly..Sixteen (bílá Ginuša) a Registána (hněda Jessina) to vzaly rovnou do obýváku, vyběhly na irskou lavici (gauč) a už nám nabíhají na nejtěžší překážku dostihu Taxisův příkop (já ležící na gauči)...bohužel jedou v rychlém tempu, takže se "velký Taxis" nestihnul zvednout a utéct a už jsou tady a skáčou...Sixteen úplně nevyšel odraz a tak na konci Taxisu tzv. nechala nohy (šlápla mi defakto na hlavu) a Registána teda taky není úplně ve formě, protože Taxisem jen proběhla...podupala mě komplet, no a pak už poslední proutěnka a jsme v cíli. Ale protože není úplně jasný, kdo je vítěz, tak se holky začaly dohadovat a to dost vehementně takže vrazily do stolečku, shodily flašku s pitím.
No a co má člověk dělat...řvát po nich?? Vzít noviny a plácat?? No tak to by měl zaděláno na ještě větší pumelici....ne zvedne se z gauče a medovým hláskem zavolá..."holky, kdo chce střívečko (rozuměj pamlsek-sušený střívko), honém KE MNĚ"...chtějí obě a tak okamžitě přibíhají, usedají, protože pamlsky se vydávají jen a pouze hodným a sedícím pejskům...Gina ještě i podává pac A já je můžu pochválit neboť poslechly na slovo a navíc se chovají jako dobře vychované psí slečny.
Můžou snad ony za to, že jsou jak hrom do police....kdybych si pořídila čivavy a nebo plyšáky, tak se mi tohle stát nemůže.
Ale jednou nastane ta doba, kdy bude stačit houknout..."holky, zklidněte hormon a padejte se honit ven"......to až Gina nebude pubertální játro a Jessina štěně.
Takže to jen k tomu "odlákávají ho na pamlsky"
Shodily Finlandii?
napsal(a):
Shodily Finlandii?
Nééé...my jsme prakticky doma nepíči....shodily zavřenou plastovou lahev s minerálkou
napsal(a):
Já teda taky používám NE...povel na přerušení nežádoucí činnosti. Psa oslovím jménem a tak ho jakoby krátce štěknu a zamračím se, jakmile se na mě štěndo podívá...přestane kousat nohu od stolu, tak se hned usměju a pochválím.
Myslím, že podobné povely fungují až v momentě, kdy si se svým psem rozumíme.
A většinou už nepoužíváme povel NESMÍŠ, ale spíš povely typu.."ani na to nemysli" a "já tě vidím" a "chraň tě ruka páně".......jako vím, že zákazové povely a test mrtvého muže, že by se psu mělo říkat co má dělat a ne co dělat nemá, ale tak nějak jsem se tomu u žádného psa nevyhla.
Prostě můj "zákazový povel" znamená, přestaň okamžitě dělat, to co teď děláš a pokračuj v chůzi...např.
No a povel "ani na to nemysli"...defakto zastavení psa ještě než začne NĚCO dělat...asi by správně mělo být KE MNĚ, NA MÍSTO, ale já nechci aby chodil ke mně, já chci, aby přestal čučet na toho druhýho psa a šel si zase po svém.
Ono...a myslím, že to znají mnozí z nás...situace ..váš dospělý pes začne kousat nohu od stolu a přitom jen tak mimochodem koukne očima na vás a zjistí, že vy se na něj významně díváte a pes začne dělat jakože nic.
Prostě přesně jak popisuje keriton.
Problém je, že odejde pes, který už "uměl" mluvit a vy si pořídíte štěndo, které neumí česky.....a je opravdu bezvýznamné říkat fuj a nesmíš....
Je opravdu bez významu říkat mojí Jessině "já tě vidim", protože mi řekne "no a co, já tebe taky" a pokračuje v nežádoucí činnosti.
začala jsem psát o povelu ne, ale přečetla jsem si sardullah, a zjistila jsem, že píšu úplně to samý.... takže jsem to vymazala a jenom se z plna hrdla přidávám a podepisuju každé slovo.
Moje oblíbené povely jsou "kde máš být" "co máš dělat" a "co jsem řekla"
Zajímavé je ze oba kluci vždycky ví o čem je řeč i když to pokaždé znamená něco jiného
napsal(a):
Zajímavé je ze oba kluci vždycky ví o čem je řeč i když to pokaždé znamená něco jiného
Náše jsou zase Běž na oči (tzn. přede mě), Ať tě to ani nenapadne a Já tě vidím! 😂
Všichni psi tomu rozumí, ale ono je to spíš o intonaci než o těch samotných slovech.
Tyto věci jsou většinou o intonaci, my lidé už to asi jinak ani neumíme :-) Ale pes se může naučit přes dvě stě slov. Zapamatuje si spoustu posunků a i těch tónů, zabarvení, a vše dohromady může znamenat v každé situaci něco jiného - podobného. Na stejný pokyn může reagovat rychleji, provést to jinak, tam to dělá (když ne intenzivní výcvik) intonace.
Jako ta slova ne, nesmíš, fuj, pes skončí s tím, co právě dělá. Někdo třeba luskne prsty a má to stejný účinek. Záleží, jakou reakci jsme ho naučili, jak moc jsme na přesném a pokaždé stejném plnění trvali.
Jednu dobu pes každou chvilku "zapomínal", že má jít vedle a ne vpředu, vždy mu bylo připomenuto "kde máš bejt?!" a on se rozvrtěl a vrátil k noze, ale přišlo mi, že to snad dělá schválně, že mě jako naučil nový povel? Nebo si jen chtěl povídat. Tohle se totiž nedělo nikdy, když šlo o něco vážného, kdy i já se tvářila na legraci nevhodně, jako třeba že nám ujede poslední vlak, tak to psa vymýšlet nenapadlo.
Někteří psi mají smysl pro humor a to je podle mě známka inteligence nejvyšší :-)
Poslední dobou už ale ani nějak nevznikají situace, kdy mohu říct "já tě vidím, donalde, opovaž se dát na ten stůl ještě jednu tlapu". A je mi to líto. Nevím, jestli je to tím, že "stárne" pes nebo já, jestli pes usoudil, že už je se mnou nuda.
napsal(a):
Tyto věci jsou většinou o intonaci, my lidé už to asi jinak ani neumíme :-) Ale pes se může naučit přes dvě stě slov. Zapamatuje si spoustu posunků a i těch tónů, zabarvení, a vše dohromady může znamenat v každé situaci něco jiného - podobného. Na stejný pokyn může reagovat rychleji, provést to jinak, tam to dělá (když ne intenzivní výcvik) intonace.
Jako ta slova ne, nesmíš, fuj, pes skončí s tím, co právě dělá. Někdo třeba luskne prsty a má to stejný účinek. Záleží, jakou reakci jsme ho naučili, jak moc jsme na přesném a pokaždé stejném plnění trvali.
Jednu dobu pes každou chvilku "zapomínal", že má jít vedle a ne vpředu, vždy mu bylo připomenuto "kde máš bejt?!" a on se rozvrtěl a vrátil k noze, ale přišlo mi, že to snad dělá schválně, že mě jako naučil nový povel? Nebo si jen chtěl povídat. Tohle se totiž nedělo nikdy, když šlo o něco vážného, kdy i já se tvářila na legraci nevhodně, jako třeba že nám ujede poslední vlak, tak to psa vymýšlet nenapadlo.
Někteří psi mají smysl pro humor a to je podle mě známka inteligence nejvyšší :-)
Poslední dobou už ale ani nějak nevznikají situace, kdy mohu říct "já tě vidím, donalde, opovaž se dát na ten stůl ještě jednu tlapu". A je mi to líto. Nevím, jestli je to tím, že "stárne" pes nebo já, jestli pes usoudil, že už je se mnou nuda.
No a jakmile jsme na procházce přišli někam, kde byli okounějící lidi (zejména nepejskaři), pes do té chvíle stoprocentně fungující náhle zapnul režim "hehe, teď nechceš před těma lidma křičet a vyhrožovat a bejt sprostá, tak já naschvál nebudu poslouchat, to je ale bžunda"
napsal(a):
No a jakmile jsme na procházce přišli někam, kde byli okounějící lidi (zejména nepejskaři), pes do té chvíle stoprocentně fungující náhle zapnul režim "hehe, teď nechceš před těma lidma křičet a vyhrožovat a bejt sprostá, tak já naschvál nebudu poslouchat, to je ale bžunda"
:-) přesně. Díky, na tohle jsem teď nevzpomněla, ten pes dělá ostudu, když neposlouchám. Např. rychle nevydám svačinu, nenechám koukat z okna, nebo "nikdy v životě jsem nenosil náhubek". Klidně to začalo žrát vodítko, sundávat náhubek, brečet, skákat. Jak jsou svědci, jsem v pytli.
Každopádně "kde máš bejt" je nakonec povel jako každý jiný, naučili jsme se ho ale třeba nechtěně, mimochodem.
My používáme delikátní "ale no tak" s intonací podle vážnosti situace. Jednou (když zamlada ožrala zbrusu nový botník) manžel použil na naší cíťu TYTYTY a ona se nám psychicky zhroutila, takže to jsme vyřadili ze slovníku.
napsal(a):
Jo tak otázky, to u nás taky frčí....resp. frčely, teď mi přijde, že je to jak kdybych házela hrách na stěnu.
Gina zařadila moje otázky do kategorie "panička něco plácá (panička totiž něco mele furt) a tak se tím nemusím zabývat...."
takže ta se na mě většinou dívá s otázkou "a co teda po mě chceš"
No a Jessina, to je ještě štěně, takže její odpovědi na moje otázky...u ní převládá "Jessinko, to se dělá??"....je buď "a proč by se to nedělalo" a nebo odpověď typu
"no a ...jahoda" vesele si poskočí a jde třeba blbnout s balónkem.
a s takovým materiálem se fakt do Evropy vyrazit nedá.....ale tak nějak si myslím, že i k těm "otázkovým povelům" holky dospějí.
Takže jediná otázka, co u nás funguje a které čuby rozumí "holky, chcete (doplňte cokoliv dobrýho k snědku...pamlsek).
Na to Gina než jsme měli Jessinu reagovala tak, že zůstala ležet tam, kde byla a čekala až jí to přinesu a ona posoudí, zda si to vezme a nebo jestli si to mám strčit do zadele.
Teď co máme Jessinu, tak ta chce VŠECHNO, takže i Gina chodí zjostit, co rozdávám, jestli je to něco dobrýho.
"Na to Gina než jsme měli Jessinu reagovala tak, že zůstala ležet tam, kde byla a čekala až jí to přinesu a ona posoudí, zda si to vezme a nebo jestli si to mám strčit do zadele."
Terven
napsal(a):
Nesmíš, ne, fuj jsou obyčejný zákazový povely sloužící k přerušení nežádoucí činnosti. Je to prostě cvik, jako kterejkoliv jinej. A učí se to velice jednoduše. Třeba zrovna na zmíněném případu. Řeknu rázně "nesmíš" a štěně plácnu novinama. Pokud nejdřív plácnu a až pak řeknu povel, tak to moc fungovat nebude. A to, že někdo na psa pokřikuje "nesmíš" a pes si z toho nic nedělá je plně stejně nedotaženj cvik, jako když někdo pokřikuje "ke mně" a pes si z toho taky nic nedělá
napsal(a):
Jeden z Murphyho zákonů - neposlušnost psa (koně) je přímo úměrná počtu přihlížejících.
napsal(a):
Jeden z Murphyho zákonů - neposlušnost psa (koně) je přímo úměrná počtu přihlížejících.
Se na ty zákony můžu taky krajcvajc....naposled se mi to stalo v parku, když Gina začala bláznit na vodítku a zrovna v zóńě, kde sedělo na lavičkách docela dost lidí, takový divadlo, zcela nečekaný, protože tohle už moje hodná holka nedělá.
Akorát jsem si myslela, že je to prostě způsobeno pobertální neustáleností a ve snu by mě nenapadlo, že je to proto, že tam bylo tolik lidí
Ale lze tedy z toho logicky odvodit, že pokud se budu vyhýbat davům, tak budu mít poslušnýho psa.
Huskyjanina
napsal(a):
Nesmíš, ne, fuj jsou obyčejný zákazový povely sloužící k přerušení nežádoucí činnosti. Je to prostě cvik, jako kterejkoliv jinej. A učí se to velice jednoduše. Třeba zrovna na zmíněném případu. Řeknu rázně "nesmíš" a štěně plácnu novinama. Pokud nejdřív plácnu a až pak řeknu povel, tak to moc fungovat nebude. A to, že někdo na psa pokřikuje "nesmíš" a pes si z toho nic nedělá je plně stejně nedotaženj cvik, jako když někdo pokřikuje "ke mně" a pes si z toho taky nic nedělá
Tak se poctivě snažím si uvědomit, jak já ty naše čokly učím zákazové povely....
Kromě mého prvního psa, kterého jsem vychovávala dle svazarmovských rad a v polovině 70tých let jediné dostupné knihy "400 rád pre milovníky psov" (v češtině tehdy ještě nevyšla) - a kterému se za to v duchu dodnes omlouvám - jsem psa nikdy neplácla. Ani novinami. Mimochodem tento mýtus, že když to bude novinami, pes se "nebude bát ruky", ten se drží tedy neuvěřitelně houževnatě.
Přesto moji psy umí nejen zákazové povely jako: Ne, Nesmíš a Fuj, ale i takové to běžné: Ať to to ani nenapadne, Tak na to zapomeň, Co to jako má bejt? Nezbláznil ses? a To se vůbec nestydíš?
(Naštěstí si nikdo z nich nepřečetl moderní poučky, že zákazové povely jsou něco onačejšího, kdy bych jim měla nabídnout nějakou jinou činnost. Oni prostě přestanou dělat to, co nechci, a věnujou se něčemu jinému. A většinou se u toho tváří jako by nic - anebo přímo roztomile.)
To není, jak tu už zaznělo, o trestech, ale o komunikaci a každodenní výchově. A spíš o počtu najetých kilometrů společných se psem.
"To není, jak tu už zaznělo, o trestech, ale o komunikaci a každodenní výchově. A spíš o počtu najetých kilometrů společných se psem."
ne, je to v drtivé většině o trestech - intonace, řev, plácnutí bouchnutí čímkoliv, škub na vodítku, hod po psu čímkoliv.......= způsob učení
a opakováním se ze slov stane povel
zcela prosté
napsal(a):
"To není, jak tu už zaznělo, o trestech, ale o komunikaci a každodenní výchově. A spíš o počtu najetých kilometrů společných se psem."
ne, je to v drtivé většině o trestech - intonace, řev, plácnutí bouchnutí čímkoliv, škub na vodítku, hod po psu čímkoliv.......= způsob učení
a opakováním se ze slov stane povel
zcela prosté
Tak já to mám nastavené jinak ( kromě intonace, to umím sakra dobře) a funguje mi to. Už desetiletí. Taky zcela prosté (asi).
Souhlasim, ze dost veci se pes nauci tim spolecnym souzitim.
Umi se ucit urcitou situaci a to co se nauci -prenaset do jinych situaci, vyuzivat toho, co se naucil nekdy jindy. Povely v tu chvili jsou druhorade
Zivot se psem je o komunikaci, nejen k povelech.
A to pisu jako clovek, co uci jede povel za druhym psa
Huskyjanina
napsal(a):
Patrně jsme si nerozuměly- já nerozporuju, že někdo to má jako povel a psa to naučil.
Píšu o poměrně velké skupině majitelů, která to má jako mantru a zcela nesmyslně to psu opakuje v krizové situaci.
Stejně nesmyslně, jako někdo psu v případě nevhodného chování stále dokola opakuje "hodná, hodná"...myšleno "buď hodná".
Já jsem třeba svoje feny povel "nesmíš" neučila, téměř jistě nevědí, co to slovo znamená. Přesto to na ně občas můj syn použije, když přijede na návštěvu - stejně do dělá další spousta laiků- myslejí si, že psi automaticky vědí, co to znamená. A říkají to, protože mají potřebu něco říkat, pokud se pes nechová podle jejich představ.
napsal(a):
Souhlasim, ze dost veci se pes nauci tim spolecnym souzitim.
Umi se ucit urcitou situaci a to co se nauci -prenaset do jinych situaci, vyuzivat toho, co se naucil nekdy jindy. Povely v tu chvili jsou druhorade
Souhlas...a to píšu jako člověk, co naučil sedni, učí chůzi u nohy na vodítku a nějak ho nenapadá, co by ještě potřeboval....jo pardon..ještě "hop"...při nastupování do auta.
Huskyjanina
napsal(a):
Se omlouvám, ještě jednou jsem si to přečetla
Řeknu rázně "nesmíš" a štěně plácnu novinama. Pokud nejdřív plácnu a až pak řeknu povel, tak to moc fungovat nebude.
Tohle mi moc smysl nedává...trest následuje hned za zákazovým povelem?
Též nevím, proč, když už, je třeba používat ty noviny - nešlo by to rukou?
Včera se sardullah podivovala, že plácání novinama ještě někdo praktikuje...evidentně jo.
Terven
napsal(a):
Řeknu rázně "nesmíš" a štěně plácnu novinama. Pokud nejdřív plácnu a až pak řeknu povel, tak to moc fungovat nebude.
Včera se sardullah podivovala, že plácání novinama ještě někdo praktikuje...evidentně jo.
Mně to smysl (jako logiku) dává, ale otázka je, co chci psa naučit.
Některej se třeba naučí, že "nesmíš = nech toho". Můj pes by se naučil spíš reakci na nápřah nebo na zvuk novin a k propojení s poznatkem "aha, mám toho nechat" by tak úplně nedošlo.
Nevím, třeba jsou psi, kteří jsou míň cíťa a takhle naučené "nesmíš" se pak u nich dá normálně používat. I ten můj pes by to asi nakonec nějak chápal, ale viděla bych u toho ten záblesk strachový reakce, prostě "nechápu, ale bude zle, tak se radši stáhnu". Jelikož jsem v tom po něm, příčilo by se mi na něj takový věci používat. A to jsme přitom jinak byli drsňáci a nezacházelo se s ním jen v rukavičkách. Ale tohle prostě ne.
Fiona.Praha
napsal(a):
Já používám "no, ani to nezkoušej"
Vidím, že tu ještě nepadlo naše oblíbené "ty, hele .."
A jednu dobu jsem s úspěchem používala "ale už"
napsal(a):
Vidím, že tu ještě nepadlo naše oblíbené "ty, hele .."
A jednu dobu jsem s úspěchem používala "ale už"
"ale už"...tak to teď používám často....jdu..Jessina se mi zahryzne do lýtka, já jí jemně odstrčím a řeknu "Jessii, nekousat paničku"....a ona znovu...a já "ne...nekousej" a na potřetí "ale už... "...ale nemůžu říct, že by to bylo echt účinný, pokud je Jessina rozjetá, to je lepší ten plyšák na šňůrce a pokud ho já skleróza zapomenu, tak je super, že se úplně všude válí uzlíky, plyšáci, balónky...prostě hafec hraček, takže vezmu nejbližší "Jessiiii hele balónek" a hodím, ona vyběhne za balónkem a já zdrhám opačným směrem.
Abych doběhla co nejdál, než se hvězda otočí a zmerčí, že běžim, nechá balónek balóńkem a letí mě ulovit.
"opakováním se ze slov stane povel" no, už jsem se lekla, že si to myslím jen já :-)
Proč si myslet, že povel je jen sedni lehni ke mně, vyřčeno, protože to někde psali? Podle mě a psa je povel vše, na čem jsme se domluvili, že pokyn k akci je. Odborníci prominou, ale povel je posunek, slovo, zvuk, nakonec i celá situace, je to prostě signál. A vše to plyne z předchozí komunikace.
Debata je o tom, jakou cestu domluvy jsem zvolila.
Předpokládám, že tón musí být výhružný a noviny včerejší? Přece si nezmačkám dnešní výtisk.
Příští téma, prosím, aby zadavatel dal menší přídavek: vytahám štěňátko za kůži.
Děkuji.
Fiona.Praha
napsal(a):
Verca18
Jestli chcete trávit prázdniny u rodičů všichni (včetně staré fenky), nezbyde Vám nic jiného, než se do výchovy štěněte vložit. Jinak si to léto neumím přestavit.
Zapojit do výchovy ano, ale bez těch novin - ovčanda jim z nich udělá puzzle a rozjede se ještě víc... 🤔
napsal(a):
"ale už"...tak to teď používám často....jdu..Jessina se mi zahryzne do lýtka, já jí jemně odstrčím a řeknu "Jessii, nekousat paničku"....a ona znovu...a já "ne...nekousej" a na potřetí "ale už... "...ale nemůžu říct, že by to bylo echt účinný, pokud je Jessina rozjetá, to je lepší ten plyšák na šňůrce a pokud ho já skleróza zapomenu, tak je super, že se úplně všude válí uzlíky, plyšáci, balónky...prostě hafec hraček, takže vezmu nejbližší "Jessiiii hele balónek" a hodím, ona vyběhne za balónkem a já zdrhám opačným směrem.
Abych doběhla co nejdál, než se hvězda otočí a zmerčí, že běžim, nechá balónek balóńkem a letí mě ulovit.
A takhle kouše i tu velkou psici? Co dělá, když jí to malé už fakt rozčiluje?
Terven
napsal(a):
To byl jen příklad, když už tam byly zmiňovaný ty noviny :) Prostě návod, jak se to zhruba učí :) Tu nežádoucí činnost můžete přerušit čímkoliv, plácnout rukou, odstrčit rukou, tlesknout, hodit po něm něco, at se lekne a přestane. A ano, až po povelu. Řeknete povel a pak musíte psu ukázat, co po něm chcete :)
"Tohle mi moc smysl nedává...trest následuje hned za zákazovým povelem?"
šak normální učení trestem, resp. tady učím, že slovo/slova = trest (takový klikr )
a funguje to i naopak (pokud to provádím "v jednom balíčku")
Fiona.Praha
napsal(a):
Verca18
Jestli chcete trávit prázdniny u rodičů všichni (včetně staré fenky), nezbyde Vám nic jiného, než se do výchovy štěněte vložit. Jinak si to léto neumím přestavit.
No ono je spíš otázka, jestli se budou umět do výchovy vložit.....si myslím, že zadavatelka si pod slovem výchova představuje okřikování popř. plácnutí.
Nemyslím si, že má šajn o tom, jak vychovávat divočejší štěně (bez urážky)
napsal(a):
No ono je spíš otázka, jestli se budou umět do výchovy vložit.....si myslím, že zadavatelka si pod slovem výchova představuje okřikování popř. plácnutí.
Nemyslím si, že má šajn o tom, jak vychovávat divočejší štěně (bez urážky)
Taky bez urážky, když se nad tím zamyslím, zdá se mi absurdní, kolik lidí je přesvědčeno, že výchova = být na psa přísnější, mít pevnou ruku, ukázat mu, kdo tady velí. A to jsou, prosím, často hodní lidi. Jen je v nich strašně hluboce zakořeněno, že výchova zvířat musí probíhat autoritativním způsobem z pozice síly, jinak zvíře převezme velení a bude z něj nebezpečný zmetek. A vlastně je to všechno pro jeho dobro.
Když se nad tím zamyslím, zdá se mi absurdní, kolik lidí je přesvědčeno, že výchova = být na psa přísnější, mít pevnou ruku, ukázat mu, kdo tady velí
me to absurdni ani moc neprijde. Neznaji jinou cestu, proto to delaji.
Kolik lidi, kdyz se pes nechova podle predstav jako prvni reace - zacne kricet? A jsou chvile, kdy zarveme vsichni, i ti pouceni
zkratka mi to neprije divne.
Ne spravne, ne fungujici -ale je to duvod, proc se to tak dlouho drzi.
napsal(a):
Když se nad tím zamyslím, zdá se mi absurdní, kolik lidí je přesvědčeno, že výchova = být na psa přísnější, mít pevnou ruku, ukázat mu, kdo tady velí
Kolik lidi, kdyz se pes nechova podle predstav jako prvni reace - zacne kricet? A jsou chvile, kdy zarveme vsichni, i ti pouceni
Oni se lidi všeobecně neumí ke zvířatům chovat.
"výchova = být na psa přísnější, mít pevnou ruku, ukázat mu, kdo tady velí."
nooo, v podstatě jo :
přísnější = důslednost, pravidla
mít pevnou ruku - totéž, když má pastevec svůj "hot - čehý" den, tak ji potřebuji doslova (to je takový ten den "ty jdeš doprava, tak já doleva, ty nahoru, tak já dolu, ty jdeš, já ležím", apod....)
kdo tady velí = být psovodem
a to je třeba
napsal(a):
A jsou chvile, kdy zarveme vsichni, i ti pouceni
Tak já teda neřvu, protože to nemá žádný smysl.
Zrovna včera, přijela dcera na návštěvu, tak říkám super, vezmeme holky a pomůže mi se synchronizací chůze na vodítku po ulici. To se přiznám, že teda ještě zmáklý nemám.
A říkám jí, jak už je Ginuška šikovná a jak už docela hezky capká i u nohy a jak už netahá. No tak tady zafungovala klasika ...když se chcete pochlubit, že vám to jde, tak vám vesmír předvede, že just ne.
No tak cestou do parčíku tahala...dobrá říkám si, je rozhozená z toho, že jde i dcera, v parku jsme potkaly psa, sice na vodítku, ale štěkal a tahal k ní...tak to pro jistotu předvedla tzv. čóro-móro, navíc se po tomhle incidentu komplet rozhodila....prostě to nešlo, nespolupracovala a říkám holce "otáčíme a jdeme domů, protože ještě chvilku a přestanu být klidná.
Nakonec se teda Gina srovnala....po mém trpělivém "vysvětlování" že tahání opravdu není cesta, jak pokračovat...pak tedy i před dcerou předvedla jaká je holka šikovná a jak to hezky na vodítku umí.
Chci tím říct, že než abych se nechala strhnout k nějakému vzteku, křiku, naštvanosti, že pes nedělá co má, což je stejně moje chyba resp. mám prostě ještě mladý játro, který má tak 2x do měsíce ještě "svůj den". Pokud tedy máme takový den, kdy nám to nejde, tak to neřeším a raději jdeme prostě domů.
Po zkušenostech s mojí předchozí fenou si dávám velkýho majzla na to v jakém jsem psychickém rozpoložení, že ani skrytá netrpělivost není na místě.
Ale neříkám, že psy neokřiknu, když dělaj bejkárny, začnou lítat a nahánět se v obýváku "hej mládeži, zklidněte hormon", ale to si myslím, že je jiná situace, že to není klasické okřikování, když pes nedělá co páníček chce.
napsal(a):
A jsou chvile, kdy zarveme vsichni, i ti pouceni
Tak já teda neřvu, protože to nemá žádný smysl.
Zrovna včera, přijela dcera na návštěvu, tak říkám super, vezmeme holky a pomůže mi se synchronizací chůze na vodítku po ulici. To se přiznám, že teda ještě zmáklý nemám.
A říkám jí, jak už je Ginuška šikovná a jak už docela hezky capká i u nohy a jak už netahá. No tak tady zafungovala klasika ...když se chcete pochlubit, že vám to jde, tak vám vesmír předvede, že just ne.
No tak cestou do parčíku tahala...dobrá říkám si, je rozhozená z toho, že jde i dcera, v parku jsme potkaly psa, sice na vodítku, ale štěkal a tahal k ní...tak to pro jistotu předvedla tzv. čóro-móro, navíc se po tomhle incidentu komplet rozhodila....prostě to nešlo, nespolupracovala a říkám holce "otáčíme a jdeme domů, protože ještě chvilku a přestanu být klidná.
Nakonec se teda Gina srovnala....po mém trpělivém "vysvětlování" že tahání opravdu není cesta, jak pokračovat...pak tedy i před dcerou předvedla jaká je holka šikovná a jak to hezky na vodítku umí.
Chci tím říct, že než abych se nechala strhnout k nějakému vzteku, křiku, naštvanosti, že pes nedělá co má, což je stejně moje chyba resp. mám prostě ještě mladý játro, který má tak 2x do měsíce ještě "svůj den". Pokud tedy máme takový den, kdy nám to nejde, tak to neřeším a raději jdeme prostě domů.
Po zkušenostech s mojí předchozí fenou si dávám velkýho majzla na to v jakém jsem psychickém rozpoložení, že ani skrytá netrpělivost není na místě.
Ale neříkám, že psy neokřiknu, když dělaj bejkárny, začnou lítat a nahánět se v obýváku "hej mládeži, zklidněte hormon", ale to si myslím, že je jiná situace, že to není klasické okřikování, když pes nedělá co páníček chce.
Jani, promiň, ale překlep "cestou do prčíku" mě právě totálně dostal!
fikovnice
napsal(a):
Jani, promiň, ale překlep "cestou do prčíku" mě právě totálně dostal!
No neboj...vložila jsem příspěvek a koukám "do prčíku", tak rychle editovat a říkám si "doufám, že mezitím nikdo nevloží příspěvek a půjde mi to opravit....doufám, že to mezitím nikdo nečetl"
No tak koukám, že četl
napsal(a):
No neboj...vložila jsem příspěvek a koukám "do prčíku", tak rychle editovat a říkám si "doufám, že mezitím nikdo nevloží příspěvek a půjde mi to opravit....doufám, že to mezitím nikdo nečetl"
No tak koukám, že četl
...ale to je roztomilý překlep.
napsal(a):
"výchova = být na psa přísnější, mít pevnou ruku, ukázat mu, kdo tady velí."
nooo, v podstatě jo :
přísnější = důslednost, pravidla
mít pevnou ruku - totéž, když má pastevec svůj "hot - čehý" den, tak ji potřebuji doslova (to je takový ten den "ty jdeš doprava, tak já doleva, ty nahoru, tak já dolu, ty jdeš, já ležím", apod....)
kdo tady velí = být psovodem
a to je třeba
Když to vezmu takhle, tak samozřejmě máte pravdu, ale myslela jsem to trochu jinak - plno lidí si myslí, že když na psa budou moc hodní, přeroste jim přes hlavu.
Kdesi o tom psal tuším Jakub Beran - spoustě lidí se v podstatě uleví, když zjistí, že na psa mohou být hodní a rozmazlovat ho a nenapáchají nenávratnou škodu. Oni nechtějí psa vychovávat tvrdou rukou, je jim to proti srsti,ale myslejí si, že musí.
Terven
napsal(a):
Když to vezmu takhle, tak samozřejmě máte pravdu, ale myslela jsem to trochu jinak - plno lidí si myslí, že když na psa budou moc hodní, přeroste jim přes hlavu.
Kdesi o tom psal tuším Jakub Beran - spoustě lidí se v podstatě uleví, když zjistí, že na psa mohou být hodní a rozmazlovat ho a nenapáchají nenávratnou škodu. Oni nechtějí psa vychovávat tvrdou rukou, je jim to proti srsti,ale myslejí si, že musí.
To poznají s prvním pastevcem, či třeba samojedem, se kterým tvrdou rukou nezmůžete nic. No a berňák ani nemluvím, na toho houknout, tak je to pro změnu sesypaná hromádka neštěstí A to nejsou žádné čivavy, ale velcí psi, u kterých se to právě nabízí...
Terven
napsal(a):
"ze na psa mohou být hodní a rozmazlovat ho a nenapáchají nenávratnou škodu"
jen skoda, ze pod timhle udealizujicim popisem si lidi predstavi/aplikuji stejne nefunguji vychovu jako je placani novinama.
bezny smrtelnik ma predstavu, ze kdyz on bude hodny na psa -pes bude hodny na nej. Ale tak to taky nefunguje...
"Tak já teda neřvu, protože to nemá žádný smysl"
na vychovu ne, ale me se ulevi
bezny smrtelnik ma predstavu, ze kdyz on bude hodny na psa -pes bude hodny na nej. Ale tak to taky nefunguje...
ale jasně...jenže jsem bytostně přesvědčená, že větší paseku nadělá povalování na záda, třepání za kůži, škubání vodítkem, plácání čímkoli apod. než nekonečná laskavost a rozmazlování - zvláště u některých plemen.
Pro vás ta druhá varianta z nějakého důvodu automaticky znamená absenci výchovy...za to nemůžu.
Víte co je divné? Na malé pejsky se neříká "pevnou ruku". Jenom na ty větší. A nejvíc na bojová vemena. Se jich páníček bojí, nestačí na ně ani psychicky, musí nastoupit pevná ruka. Proč si je kupoval?
Na megý když by někdo zařval, tak: "Nekřič na na mě já já js em hodná !"
:-) takhle nějak.
Terven
napsal(a):
ale jasně...jenže jsem bytostně přesvědčená, že větší paseku nadělá povalování na záda, třepání za kůži, škubání vodítkem, plácání čímkoli apod. než nekonečná laskavost a rozmazlování - zvláště u některých plemen.
Pro vás ta druhá varianta z nějakého důvodu automaticky znamená absenci výchovy...za to nemůžu.
vim, co za psy chodi zadat o pomoc s vychovou. a chodi oba "tabory" i ti s novinama i ti, co jsou rozmazlovani.
jo, u malych psu se tomu lidi zasmeji - fyzicky je nejak zvladnou. obcas. ale u zadnych psu jen rozmazlovani zadna vyhra neni. Jen prijdou pozdeji
napsal(a):
vim, co za psy chodi zadat o pomoc s vychovou. a chodi oba "tabory" i ti s novinama i ti, co jsou rozmazlovani.
jo, u malych psu se tomu lidi zasmeji - fyzicky je nejak zvladnou. obcas. ale u zadnych psu jen rozmazlovani zadna vyhra neni. Jen prijdou pozdeji
O JEN rozmazlování ale píšete jenom vy
"Jenom na ty větší. A nejvíc na bojová vemena"
jenze bojova vemena maji takovy tah na banku, ze se vyrovnaji velkym pracakum. zadna legrace obcas.
kdo to s nimi neumi - neukeca to.
Terven
napsal(a):
Ještě si pro upřesnění zareaguju sama na sebe
Nikde jsem nepsala, aspoň doufám, že by se pes neměl vychovávat. Jen mě nikdo nepřesvědčí, že bez plácání, škubání a štěkání povelů to nejde. A z mýho pohledu se výchova nevylučuje s rozmazlováním.
Terven
napsal(a):
jen reaguju na vas prispevek....
Terven
napsal(a):
Ještě si pro upřesnění zareaguju sama na sebe
Nikde jsem nepsala, aspoň doufám, že by se pes neměl vychovávat. Jen mě nikdo nepřesvědčí, že bez plácání, škubání a štěkání povelů to nejde. A z mýho pohledu se výchova nevylučuje s rozmazlováním.
"Jen mě nikdo nepřesvědčí, že bez plácání, škubání a štěkání povelů to nejde"
a to zase kde pisu ja? kde vas presvedcuju?
mozna trosku nadhledu...
napsal(a):
"Jenom na ty větší. A nejvíc na bojová vemena"
jenze bojova vemena maji takovy tah na banku, ze se vyrovnaji velkym pracakum. zadna legrace obcas.
kdo to s nimi neumi - neukeca to.
Asi nerozumím. Na mě už je pozdě :-) oni jsou strašně citlivé dušičky, když to budu v klidu okecávat od malička, všecko bude ok.. to já jen tak, co často slýchám, vídám.
Kdo to neumí.. tam nastupuje ta pevná ruka. Rovnováha nějak není rozšířena. Ono je to vidět, když pes poslouchá pod vidinou trestu. To je hnus. Mi říkal jeden.. zíráš, co, jak mě poslouchá (měl stafforda)..
No, to koukám, se tě bojí.. do toho města už taky nechodíme takových lidí je strašně strašně moc.
napsal(a):
Asi nerozumím. Na mě už je pozdě :-) oni jsou strašně citlivé dušičky, když to budu v klidu okecávat od malička, všecko bude ok.. to já jen tak, co často slýchám, vídám.
Kdo to neumí.. tam nastupuje ta pevná ruka. Rovnováha nějak není rozšířena. Ono je to vidět, když pes poslouchá pod vidinou trestu. To je hnus. Mi říkal jeden.. zíráš, co, jak mě poslouchá (měl stafforda)..
No, to koukám, se tě bojí.. do toho města už taky nechodíme takových lidí je strašně strašně moc.
To je to, o čem píšu. Takových lidí je strašně moc. Přijďte se podívat k nám.
Dívám se teď na Canine intervention, a ti lidi tam, to je teprve vzorek… 😱 (On i ten trenér…)
S "bojovými plemeny" čili bull psy nemám žádnou zkušenost, jsou pro mě synonymem gejzíru energie a vůbec nemám představu, jak bych takovou energii zvládla.
Ale jinak rozmazluju, se psy spím, stoluju...jsem chronický krmič, jsem hodná, nekřičím, nebacám....nej trest je, že psa odešlu na místo.
A pokud potřebuju nějaké pravidlo, přes které tzv. vlak nejede, no tak jsem omega důsledná,,,ale laskavě,
A taková výchova a vedení psů se mi zatím nikdy nevymstilo, naopak.
Prostě křik a bacání a pod. beru jako můj projev agresu vůči psu a prostě si tak říkám, že agrese plodí agresi a tak to nedělám.
Nikomu to, co dělám já necpu, ale teď vychovávám svoje šesté štěně, což možná není moc, ale zase si nepřipadám jako úplný začátečník a bez rozdílu plemenné příslušnosti a pohlaví psa mi to vždycky fungovalo.
napsal(a):
"Jen mě nikdo nepřesvědčí, že bez plácání, škubání a štěkání povelů to nejde"
a to zase kde pisu ja? kde vas presvedcuju?
mozna trosku nadhledu...
Ono celou dobu píšeme každá o něčem jiným. Moje myšlenka byla, že hodně lidí si pod pojmem výchova psa představí škubání, okřikování a plácání a netuší, že to jde bez toho. Že jde vychovávat laskavě a jako bonus rozmazlovat. Viz třeba Sardullah.
Nikde jsem nepsala nic o rozmazlování bez výchovy. Takže chápu, že takoví majitelé přijdou na cvičák žádat o radu a chápu, že mají problém, ale s tím, co jsem se snažila říct, to tak nějak nesouvisí
Když on každý musí vycházet nejen z toho, co zvládne jeho pes, ale i co je dáno do vínku jemu. Mám teď štěně ve stadiu žraní humusů (kromě h.. jsou v kurzu i slimáci) a zatímco všechna předchozí štěňata jsem to odnaučila ne úplně po dobrém, teď jsem si řekla, jsem už stará, svět se změnil, štěně už nedoběhnu a zkouším tady krásně popisovanou výměnu toho co máš v hubě za pamlsky. S mými schopnostmi jsem fofrem dosáhla toho, že štěně šílenou rychlostí h.. či slimáka spolkne a nadšeně si běží pro pamlsek. Prostě komu není shůry dáno....
dáno....koupí vodítko :-)
S "bojovými plemeny" čili bull psy nemám žádnou zkušenost, jsou pro mě synonymem gejzíru energie a vůbec nemám představu, jak bych takovou energii zvládla.
Ale jinak rozmazluju,
Já si myslím, že bull, spokojené soužití a rozmazlování se taky nijak nevylučuje . Nevím, proč má tolik lidí pocit, že bull potřebuje nějakou tvrdou výchovu ve formě řvaní a fyzických trestů, ale fakt si to dost lidí myslí. Taky mi dost lidí říká, že mám "takové psy", a že jsou rozmazlení a zhýčkaní, už jen proto, že jsou doma a spí v posteli a válí se na gauči.. Jasně, protože tohle lidi vidí, ale to, kolik energie ti psi mají a kolik pohybu a zaměstnání potřebují, tak to už nevidí. Já jedu takový laskavý přístup, ale na druhou stranu máme nastavená pravidla, přes která vlak nejede a důslednost je důležitá. A ano, pokud vím,, že mě pes slyšel, a že ví, co má udělat, jen se mu nechce, tak po něm klidně "štěknu", nebo do něho "dloubnu" prstem. U feny stačí malinko důraznější hlas, ona je na to hodně vnímavá. Ale to mluvím o takových těch záchytných bodech, rozhodně to nepraktikuju běžně. V takových těch běžných situacích doma ani nějak nepoveluju, ale prostě se psema mluvím, komunikuju, oni moc dobře rozumí. A vůbec nám dost lidí říká, že se u nás všechno točí kolem psů, a že to nechápou, a jo, mají pravdu, všechno přizpůsobujeme psům, ale nám to tak vyhovuje a ostatním do toho nic není...
A k tomuhle - řešila jsem tahání feny, moje blbost, prostě jsem ji tahat nechala, protože je malá, žejo . Takže jsem to řešila postrojem a tahej si - ona netahala nějak extra, jenže mi to později začalo vadit i u ní. A ze začátku jsem postupovala podobně jako vy - tahala, nešlo to, no tak jsme se otočili a šli domů, a nebo jsem ji prostě teda pustila na volno, nebo zase přepla na ten postroj. Jenže to nikam nevedlo. A nedávno jsem se zapřela, že se obrním nervama, že to prostě vydržím, že to bude náročné, ale že jí tahat nenechám, i kdybychom měli stát na místě půl hodiny. A fakt jsem to vydržela.... a úspěch se dostavil - fena ťapká na prověšeném vodítku (ale jen do té doby, než vodítko vezme do ruky přítel ) ... A trvalo to mnohem kratší dobu, než všechny ty předchozí pokusy, kdy jsem to nakonec vzdala... Ale je teda pravda, že jsem se nenechala strhnout ke vzteku nebo naštvanosti, to ne, protože to by taky nikam nevedlo - a vlastně asi to jste chtěla říct vy...
To je podobné asi jako když jsem přišla se psem na cvičáku na plac a prostě to s ním nešlo (většinou proto, že byl až moc nabuzený a moooc chtěl balonek, dělal kraviny). No tak pokus číslo jedna - pes zpátky do auta a uvidíme, jestli to za chvíli bude lepší, většinou to pomohlo. No a kdyže ne, tak už jsme prostě cvičit nešli, i za cenu toho, že jsme se projeli 60 km "zbytečně" . Ale pro mě pořád lepší, než z něho mít nervy a nějak to hrotit.
@marcelaamax
Já si myslím, že bull, spokojené soužití a rozmazlování se taky nijak nevylučuje . Nevím, proč má tolik lidí pocit, že bull potřebuje nějakou tvrdou výchovu ve formě řvaní a fyzických trestů, ale fakt si to dost lidí myslí.
Ježíš, teď abych nebyla špatně pochopena, že si myslím, že na bull plemena musí být tvrdá ruka.
Zmínila jsem je pouze jako plemeno, které je pro mě tak temperamentní, že bych si na jeho výchovu absolutně netroufla....stejně jako je pro mě sci-fi pořízení bordery, maliny.
Mám pocit, že bych u bull plemene musela být o hodně důslednější a hlavně makat, makat a makat.....
A já důsledně trvám pouze na povelu sedni a netahej a chůze u nohy na vodítku...zbytek tak nějak doladíme za pochodu, nějak se na tom domluvíme.
Naopak mi přijde, že si lidi pořídí psa "ostrého" plemene, aby to byl nekompromisní hlídač a mají pocit, že aby to nebyl měkota, tak se s ním nesmí moc crcat a ukázat mu hned od štěněte tu tzv. tvrdou ruku, protože když mě kouše štěně a já s tím nic neudělám, tak je jasný, že mě v budoucnu sežere (možná podobné mýty jako u bull)
A kydž se s ním budu mazlindat a šeptat mu do ouška nesmysly a když na něj bude manželka šišlat, tak ten pes pak vůbec nebude na cizí zlej.
To raději štěně NO zmydlím pokaždý, když si ho někdo cizí pohladí, aby se naučilo, že na sebe nesmí nechat sáhnout cizího člověka, že má reagovat ostře...zle na takovou snahu.
Teda doufám, že dnes už se nic takového neděje, ale za mých mladých let nebyly podobné praktiky úplně vyjímečná záležitost.
No a s tím stáním na místě....taky stojím.... rozcházím se ve chvíli, kdy fena otočí a přichází ke mně a pokud zatáhne, no tak zase stojíme.....resp. teď už fakty chodí hezky, až na ten den, kdy jsou nějaký érekce na slunci či co.
A samozřejmě, když je u toho dostatečné obecenstvo, abych se hanbou propadla, že si budou myslet, že mám nevychovanýho trotla
Caty
napsal(a):
Když on každý musí vycházet nejen z toho, co zvládne jeho pes, ale i co je dáno do vínku jemu. Mám teď štěně ve stadiu žraní humusů (kromě h.. jsou v kurzu i slimáci) a zatímco všechna předchozí štěňata jsem to odnaučila ne úplně po dobrém, teď jsem si řekla, jsem už stará, svět se změnil, štěně už nedoběhnu a zkouším tady krásně popisovanou výměnu toho co máš v hubě za pamlsky. S mými schopnostmi jsem fofrem dosáhla toho, že štěně šílenou rychlostí h.. či slimáka spolkne a nadšeně si běží pro pamlsek. Prostě komu není shůry dáno....
Možná jste udělala chybu v tom, že jste to rovnou začala trénovat venku, na těch slimácích nebo jiných lákadlech. To je předem odsouzeno k nezdaru.
Začíná se doma bez lákadel - hra It's Your Choice - lze najít vide na You Tube...je to delší proces, řekla bych, že to je práce na měsíce. A aby si to pes zobecnil na veškeré venkovní humusy, je celkem fuška.
Za mě se to vyplatí- já jsem u první nebožky feny postupovala klasicky metodou trestů - čili "fuj", škubnutí, plácnutí, revize huby za vydatného nadávání apod. a docílila jsem toho, že její jedinou snahou bylo humus co nejrychleji vdechnout anebo s ním zdrhat.
U současných dvou trénujem doma i venku sebeovládání a těch výrazných negativních reakcí v případě závadnýho nálezu se snažím vyvarovat. Pokud to po povelu "fuj" nechají ležet, následuje odměna. Není to stoprocentní, ale výsledek je o dost lepší než u metody č.1.
Na slimácích bych řekla, že se to dost dobře trénuje, jsou to kvalitní proteiny...o dost hůř se to trénuje na buřtech s napínáčkama
S těmi slimáky bych tedy byla opatrná… (kvůli plicní červivosti)
napsal(a):
S těmi slimáky bych tedy byla opatrná… (kvůli plicní červivosti)
Strašně je měl rád náš želva Tank. Ty zrzavé, co sem dolezli. No a někde jsem četla, že by je pes snad nějakým zázrakem neměl sežrat, protože jsou hořcí? Lepiví? Pálí? Něco takového. Asi obrana. Možná jsem si to vymyslela.
Ale nechce se mi je ochutnávat :-)
napsal(a):
Strašně je měl rád náš želva Tank. Ty zrzavé, co sem dolezli. No a někde jsem četla, že by je pes snad nějakým zázrakem neměl sežrat, protože jsou hořcí? Lepiví? Pálí? Něco takového. Asi obrana. Možná jsem si to vymyslela.
Mně je psi nikdy nežrali...ale štěně je nejspíš polyká bez ochutnání
napsal(a):
Poslyšte, a co Francouzi? Ti konzumují šneky! Jsou nějak… kontrolovaní? 😱 Nebo se podávají posypaní odčervováky? 😂
napsal(a):
Poslyšte, a co Francouzi? Ti konzumují šneky! Jsou nějak… kontrolovaní? 😱 Nebo se podávají posypaní odčervováky? 😂
:-) jako voda a sacher ke kafi, jeden Strongold, prosím :-)
Předpokládám, že je nejdřív uvaří :-) no ale stejně .. ale pamatuji si, že se u nás sbírali kdysi a prodávali, tak snad mají nějaké farmy, kdo ví, jak dlouho se o tom ví. Jsme dělali závody u Konzumu na dlažbě. Načmáraní šneci vodovkama. Můj vždy prohrál. Ale vždy. Já mohu hrát jen karty a to jen ty trapné. Ve všem ostatním prohrávám.
Viděla jste "big chuck mcbride"?
Terven
napsal(a):
Možná jste udělala chybu v tom, že jste to rovnou začala trénovat venku, na těch slimácích nebo jiných lákadlech. To je předem odsouzeno k nezdaru.
Začíná se doma bez lákadel - hra It's Your Choice - lze najít vide na You Tube...je to delší proces, řekla bych, že to je práce na měsíce. A aby si to pes zobecnil na veškeré venkovní humusy, je celkem fuška.
Za mě se to vyplatí- já jsem u první nebožky feny postupovala klasicky metodou trestů - čili "fuj", škubnutí, plácnutí, revize huby za vydatného nadávání apod. a docílila jsem toho, že její jedinou snahou bylo humus co nejrychleji vdechnout anebo s ním zdrhat.
U současných dvou trénujem doma i venku sebeovládání a těch výrazných negativních reakcí v případě závadnýho nálezu se snažím vyvarovat. Pokud to po povelu "fuj" nechají ležet, následuje odměna. Není to stoprocentní, ale výsledek je o dost lepší než u metody č.1.
Na slimácích bych řekla, že se to dost dobře trénuje, jsou to kvalitní proteiny...o dost hůř se to trénuje na buřtech s napínáčkama
Terven neberte si to osobně, ale někdo to dokáže i s první metodou, protože pro to má "cit" jak moc tlačit a kdy a jak zasáhnout ručně...pokud je druhá metoda práce na měsíce není to moc dobrá metoda učení a po tu dobu ty buřty s připínáčkama pes konzumuje aniž by se dozvěděl, že to dělat nemá....
Edit: k tématu, k starému psu bych štěně pouštěla jen pod dohledem a s korekcí od majitele, je to podpásovka k hluchému a slepému psu pustit šikanátora, já sama bych to svému psovi nikdy neudělala, koupit si štěně k důchodci, jo někteří to dají, ale já mám vždy jedináčky.(vím že si ho koupili rodiče zadavatelky) Takže zadavatelky psa bych nehávala třeba v domě a psy střídala, starý pes bude rád mít klid v klidu svého místa.
napsal(a):
Terven neberte si to osobně, ale někdo to dokáže i s první metodou, protože pro to má "cit" jak moc tlačit a kdy a jak zasáhnout ručně...pokud je druhá metoda práce na měsíce není to moc dobrá metoda učení a po tu dobu ty buřty s připínáčkama pes konzumuje aniž by se dozvěděl, že to dělat nemá....
Edit: k tématu, k starému psu bych štěně pouštěla jen pod dohledem a s korekcí od majitele, je to podpásovka k hluchému a slepému psu pustit šikanátora, já sama bych to svému psovi nikdy neudělala, koupit si štěně k důchodci, jo někteří to dají, ale já mám vždy jedináčky.(vím že si ho koupili rodiče zadavatelky) Takže zadavatelky psa bych nehávala třeba v domě a psy střídala, starý pes bude rád mít klid v klidu svého místa.
Ono taky hodně záleží na typu psa, jak moc má drive na ty humusy.
Jinak - ty negativa první metody jsem nezaznamenala jenom já...evidentně.
A měsíce učení mi nepřijdou jako něco nepřijatelnýho pro věc, která se hodí pro celej život. To jenom dneska je taková doba, že co není rychle, je špatně.
Do tý doby než se to pes naučí je holt třeba dávat bacha a jistit ho - že by?
Ono je teda třeba dávat bacha na většinu psů pořád - jsem přesvědčená, že málokdo to má stoprocentní - tomu buřtu v trávě je fakt těžký odolat, zvláště, když páníček je zaneprázdněn něčím jiným.
Megý nejí buřty. Prý jsou hnusné. Nejí ani párky, ani nic podobného. Jenom anglickou. A lasagne. Po letech, co jí nezajímají, najednou žere lasagne. Moje. Poslední.
Ale na zemi to nesní. Ani šišky s mákem. Ale jak jsou na stolku na talířku, tak "já jím šišky s mákem, šišky s mákem mám nejradši".
sardullah: Zmínila jsem je pouze jako plemeno, které je pro mě tak temperamentní, že bych si na jeho výchovu absolutně netroufla....stejně jako je pro mě sci-fi pořízení bordery, maliny.
Mám pocit, že bych u bull plemene musela být o hodně důslednější a hlavně makat, makat a makat.....
k bulům: Ale prd, o kapku důslednější a vše dotánout do zdárného splnění pro zapamatování- naše si pamatuje úžasně, ale zkouší si udělat zkratky a tady se musí vytrvat- jako u každého psa, a k makání: namakala-nachodila jsem se víc s erdelou, bulina je povaleč ale dokáže sebou i mrskat až by u toho padla....prostě 2x týdně něco delšího nebo bláznivýho a jinak normálka....ale bordera je pro mě taky sci-fi, už jen ten pohled
pokud je druhá metoda práce na měsíce není to moc dobrá metoda učení
Jinak v tomhle se tedy zřejmě neshodneme, já jsem přesvědčená, že některý věci se uspěchat nedají a zkratky se nevyplatí.
Třeba přivolání (a nelovení) taky nenaučíte za tejden, to ty měsíce trvá - a do tý doby než pes je spolehlivej ho holt jistíte stopovačkou nebo nějak jinak. Taky ho nenecháte lítat po lese za srnama a přes čtyři jízdní pruhy k cizím psům
napsal(a):
:-) jako voda a sacher ke kafi, jeden Strongold, prosím :-)
Předpokládám, že je nejdřív uvaří :-) no ale stejně .. ale pamatuji si, že se u nás sbírali kdysi a prodávali, tak snad mají nějaké farmy, kdo ví, jak dlouho se o tom ví. Jsme dělali závody u Konzumu na dlažbě. Načmáraní šneci vodovkama. Můj vždy prohrál. Ale vždy. Já mohu hrát jen karty a to jen ty trapné. Ve všem ostatním prohrávám.
Viděla jste "big chuck mcbride"?
Neviděla. Stále se zotavuji z Canine intervention, tak si na uklidnění pouštím Sons of anarchy. Sice jsem to už viděla, ale co už. :-)
Terven
napsal(a):
Ono taky hodně záleží na typu psa, jak moc má drive na ty humusy.
Jinak - ty negativa první metody jsem nezaznamenala jenom já...evidentně.
A měsíce učení mi nepřijdou jako něco nepřijatelnýho pro věc, která se hodí pro celej život. To jenom dneska je taková doba, že co není rychle, je špatně.
Do tý doby než se to pes naučí je holt třeba dávat bacha a jistit ho - že by?
Ono je teda třeba dávat bacha na většinu psů pořád - jsem přesvědčená, že málokdo to má stoprocentní - tomu buřtu v trávě je fakt těžký odolat, zvláště, když páníček je zaneprázdněn něčím jiným.
Pes co musí být celý život na špagátě, protože by vzal majiteli čáru, neb ho má na salámu se žraní hnusů myslím nenaučí nikdy spolehlivě...ale jo , buřtu odolá málo kdo, to máte pravdu .
Nejlepší je, když se pes sám potrestá- nebožka vzala do huby ropuchu , slintala jako bublifuk. A k první metodě, ne jen že jsem ručně klepala ze psa hnus, ale i po hod vodítkem, klíčema(jen na přehledném místě)čímkoliv udělá svou práci, pes se zastaví, začuchá a začně evidentně ochutnávat- oslovit jménem, povel fuj je to, vyplivni to, za současného hodu , aby se pes i na dálku dokázal od zamýšlené činnosti odradit. Prostě pozná, že i na 10 m to fuj platí... to je teror.
Terven
napsal(a):
Jinak v tomhle se tedy zřejmě neshodneme, já jsem přesvědčená, že některý věci se uspěchat nedají a zkratky se nevyplatí.
Třeba přivolání (a nelovení) taky nenaučíte za tejden, to ty měsíce trvá - a do tý doby než pes je spolehlivej ho holt jistíte stopovačkou nebo nějak jinak. Taky ho nenecháte lítat po lese za srnama a přes čtyři jízdní pruhy k cizím psům
Jsou různé metody učení, ale to si zase myslím já: ne každá se hodí na určitý typ chování. Učit něco měsíce je neefektivní- pes si to nedokáže spojit s chování, které se po něm chce. V případě duté hlavy naší buli by to byl i rok(nadsázka) Něco jiného je, že to pes pochopí a už se jen upevňuje a piluje, ale to přece netrvá měsíce.
Terven
napsal(a):
"já jsem přesvědčená, že některý věci se uspěchat nedají a zkratky se nevyplatí."
ctit metodu i tam, kde se daji najit lepsi cesty je zase nepochopitelne pro me.
Trvá to měsíce. Tedy trvá mi to, než jsem si tak nějak jistá, že mohu jít na louku se zvěří (pase se tam a i krmelec kousek) bez vodítka. Tak ono to fungovalo už o hodně dřív, ale třeba jen level: pes je ode mě maximálně 10 20 metrů, pak už to není tak super jisté. Bohužel jsem si čas nezapisovala. Ale mohly to být měsíce dva, možná 6 :-) nevím, nebylo to dlouho.
Dnes jel kombajn, traktor a za nimi dva kontroloři - čápi :-) a poprvé v životě na mě štěkal srnec. Dva. Jestli to teda byl štěkot a srnec. Jako když pes nemůže štěkat, jako by se dusil. Zajímavé je, že všecka ta zvěř jde jako od vesnice a ne od lesa, asi chodí do hospody.
Ani nevím, jak bych testovala, jestli už to teda umíme doopravdy.. plašit zvířátka, ne/sbírat koblihy, vrčet na kolie. Jo, vrčení testovat jde, tam vodítko nikdy neodložím.
Možná to mně trvá déle než psovi.
Jsou různé metody učení, ale to si zase myslím já: ne každá se hodí na určitý typ chování.
Asi tak no... A jsou prostě psi, kterým když párkrát nějaký hnus vyrvete z huby, tak se naučí, že ten hnus musí polknout rychleji, než vy stihnete přijít (v horším případě s tím utíká). A znám takových psů fakt dost...
Netvrdím, že tahle ta metoda ,vyrvat psovi něco z tlamy, nefunguje na žádného psa, jen bych s tím byla opatrná, protože zrovna u nás to mělo úplně opačný efekt, a to se pak odnaučovalo mnohem hůř, než kdybych začala rovnou jinou metodou. Takže já už si na to dávám pozor..
Ale je jasný, že pokud někdo nějaké své psy tohle odnaučil právě tou metodou a povedlo se, rychle, tak to bude doporučovat, protože proč ne, když jemu to fungovalo .
napsal(a):
"já jsem přesvědčená, že některý věci se uspěchat nedají a zkratky se nevyplatí."
ctit metodu i tam, kde se daji najit lepsi cesty je zase nepochopitelne pro me.
Pokud vím, hodně lidí, jejichž přístupu ke psům si vážím- mj. i tady- se shoduje, že hotového spolehlivého psa měli až ve dvou, třech či čtyřech letech, možná i později. Výchovu považuju za proces a ne něco, co je hotovo za tejden či dva. Za tu dobu jde naučit štěně fůru cviků a triků, ale třeba přivolání i v terénu a za všech okolností těžko. Navíc je nutno brát v úvahu mentální vývoj psa, pubertu apod.
Pokud někdo řekne, že jeho čtyřměsíční štěně má 100% přivolání a odvolání od hnusů, jistě mu tady někdo napíše, ať počká po pubertě
marcelaamax
napsal(a):
Jsou různé metody učení, ale to si zase myslím já: ne každá se hodí na určitý typ chování.
Asi tak no... A jsou prostě psi, kterým když párkrát nějaký hnus vyrvete z huby, tak se naučí, že ten hnus musí polknout rychleji, než vy stihnete přijít (v horším případě s tím utíká). A znám takových psů fakt dost...
Netvrdím, že tahle ta metoda ,vyrvat psovi něco z tlamy, nefunguje na žádného psa, jen bych s tím byla opatrná, protože zrovna u nás to mělo úplně opačný efekt, a to se pak odnaučovalo mnohem hůř, než kdybych začala rovnou jinou metodou. Takže já už si na to dávám pozor..
Ale je jasný, že pokud někdo nějaké své psy tohle odnaučil právě tou metodou a povedlo se, rychle, tak to bude doporučovat, protože proč ne, když jemu to fungovalo .
Jako že běžím k psovi a něco mu vyrvu z tlamy?
napsal(a):
Jako že běžím k psovi a něco mu vyrvu z tlamy?
Ono je celkem jedno jestli k němu běžím, pomalu jdu, nebo si ho přivolám k sobě.
Možná jsem to špatně pochopila, nechce se mi to číst celé znovu, ale myslím, že šlo právě o to, že když pes vezme do tlamy nějaký hnus, tak já jdu a z té tlamy mu ho nekompromisně vyrvu, vůbec se s tím nepářu. To je to, o čem se tu bavíme, ne? . A to je přesně to, co mě se neosvědčilo, a to i v tom provedení, kdy jsem psa přivolala - naučil se hnus polknout během přibíhání ke mě.
Edit. : Sorry holky, já úplně nějak popletla témata, ono se to řešilo úplně v jiné diskuzi 🙈😀
marcelaamax
napsal(a):
Ono je celkem jedno jestli k němu běžím, pomalu jdu, nebo si ho přivolám k sobě.
Možná jsem to špatně pochopila, nechce se mi to číst celé znovu, ale myslím, že šlo právě o to, že když pes vezme do tlamy nějaký hnus, tak já jdu a z té tlamy mu ho nekompromisně vyrvu, vůbec se s tím nepářu. To je to, o čem se tu bavíme, ne? . A to je přesně to, co mě se neosvědčilo, a to i v tom provedení, kdy jsem psa přivolala - naučil se hnus polknout během přibíhání ke mě.
Edit. : Sorry holky, já úplně nějak popletla témata, ono se to řešilo úplně v jiné diskuzi 🙈😀
No, tak to není metoda, ale kravina, jen jsem si to chtěla ujasnit, o čem že to je.
Se omlouvám autorovi, ale je to kravina.
To je jako že pes je zmoklý, tak ho utřu ručníkem. To jsem ho něco naučila?
Vtipné by bylo, kdyby pes pokaždé vzal hnus do tlamy a čekal, až to přijdu vypreparovat :-) Ale já chci, aby to vůbec nesebral.
Podle mě, nejzkušenějšího psychologa a trenéra psů, je potřeba, aby pes trénoval sebeovládání. Trocha té šelmy se ubere.
napsal(a):
Pes co musí být celý život na špagátě, protože by vzal majiteli čáru, neb ho má na salámu se žraní hnusů myslím nenaučí nikdy spolehlivě...ale jo , buřtu odolá málo kdo, to máte pravdu .
Nejlepší je, když se pes sám potrestá- nebožka vzala do huby ropuchu , slintala jako bublifuk. A k první metodě, ne jen že jsem ručně klepala ze psa hnus, ale i po hod vodítkem, klíčema(jen na přehledném místě)čímkoliv udělá svou práci, pes se zastaví, začuchá a začně evidentně ochutnávat- oslovit jménem, povel fuj je to, vyplivni to, za současného hodu , aby se pes i na dálku dokázal od zamýšlené činnosti odradit. Prostě pozná, že i na 10 m to fuj platí... to je teror.
Ten, kdo má nežravce, má dobrej výsledek skoro zadarmo, naopak u GR mojí ségry to byl nadlidskej úkol.
Vikina bych řekla, že je taky nadějnej adept - má optimální vztah k žrádlu, ani pažravec, ani nežravec, navíc je rozvážná, žádnej hyperaktiv. Takže se mi dost často povede, že se u nálezu zastaví, pomalu čuchá, kouká na mě...jednou to takhle udělala i u párku a to jsem měla šílenou radost. Ale uvědomuju si, že kdybych byla o x metrů dál, zavazovala bych si botu, telefonovala apod., mohlo být všechno jinak.
Pinčová, když k nám přišla, byla jak zběsilej vysavač. Přitom nebyla hubená ani týraná hladem, ale takhle to měla nastavený, bylo na ní vidět, že byla vychovávaná averzivníma metodama. Když dělala cokoliv nepatřičného, snažila se to co nejrychleji dokončit a zdrhnout mi z dosahu. Jakmile se domnívala, že něco provedla, krčila se a uskakovala před očekávanou ránou.
Venku na trávníku měla tendenci luxovat hnusy šílenou intenzitou, z mýho pohledu tak trošku ruská ruleta, takže jsem na tom musela zapracovat.
Teď, po roce a půl, je to o 100% lepší, tak buď je to tím, že náš obvod víc dbá na úklid trávníků anebo se mi přecejen vyplatil ten přístup.
marcelaamax
napsal(a):
Různé proměnné bychom mohly hledat do aleluja....jestli to bude zrovna platit nebo nebude a kdo to bude dělat- ne každý, kdo dělá totéž, má stejný výsledek...každý máme nadání na něco . Problém já ale vidím v tom, že pes musí pochopit o co jde, přestat žvýkat , polykat, dát z huby a kdo a jak to udělá, na co má a nemá buňky už je jedno...jen proces učení ,toho pochopení povelu, trvající několik měsíců je dost divný, položila bych si otázku, chápe to pes? Pokud to chápe a neplní- neříkám, že to musí být hned stoprocentní s jakoukoliv metodou(ale mělo by to mít velkou úspěšnost), není majitel důsledný nebo výcvik málo stimulující. Časem-těmi měsíci v tomu získá rutinu a bude ve fujování víc úspěšný.
" Problém já ale vidím v tom, že pes musí pochopit o co jde, přestat žvýkat , polykat, dát z huby"
tak jako i jo, ale jako primární cíl vidím to, aby pes nic ze země nežral, do tlamy nebral
napsal(a):
Různé proměnné bychom mohly hledat do aleluja....jestli to bude zrovna platit nebo nebude a kdo to bude dělat- ne každý, kdo dělá totéž, má stejný výsledek...každý máme nadání na něco . Problém já ale vidím v tom, že pes musí pochopit o co jde, přestat žvýkat , polykat, dát z huby a kdo a jak to udělá, na co má a nemá buňky už je jedno...jen proces učení ,toho pochopení povelu, trvající několik měsíců je dost divný, položila bych si otázku, chápe to pes? Pokud to chápe a neplní- neříkám, že to musí být hned stoprocentní s jakoukoliv metodou(ale mělo by to mít velkou úspěšnost), není majitel důsledný nebo výcvik málo stimulující. Časem-těmi měsíci v tomu získá rutinu a bude ve fujování víc úspěšný.
Je to jako se vším - naučíte psa v obýváku "lehni", troufám si tvrdit, že to může být záležitost jedinýho odpoledne.
Jenže pak se musí naučit lehat i bez gesta vaší ruky, i když sedíte, klečíte, jste zády...pak i v situaci, kdy si běží do špajzu pro pamlsek nebo přichází návštěva.
Pak to musí umět i venku, v lese, ve psím parku, na louce s myšma, na nádraží, na psí akci...musí to umět i v situaci, kdy si kolem něj hrajou kámoši nebo lítají cizí psi.
A jo, ten pes ví, co znamená "lehni", chápe to, ale v některých situacích chvíli trvá než je schopen to splnit. To je postupné zvyšování kritérií, to je ten proces výchovy. Chtěla bych vidět někoho, kdo tohle má spolehlivé za dva týdny...je pravda, že posypání pepřem možná funguje rychleji a rychleji to možná jde i s EO, to nemohu posoudit.
napsal(a):
" Problém já ale vidím v tom, že pes musí pochopit o co jde, přestat žvýkat , polykat, dát z huby"
tak jako i jo, ale jako primární cíl vidím to, aby pes nic ze země nežral, do tlamy nebral
Pokud to pes bere ze země a pouští to až na povel, taky mi to nepřijde jako žádoucí výsledek.
Protože když ten povel nedostane, v klidu si to sežere - a ať se přihlásí, kdo má při venčení trvale přišpendlený oči na psovi.
Pes, kterej je učenej nesbírat a měnit za lepší, kdyby nic, u nálezu aspoň zaváhá, chvíli přemejšlí a je šance, že majitel mezi tím dopíše esemesku a všimne si, že Alík něco objevil.
Krom toho, nesebrat vůbec ze země je o dost jednodušší. Přestat žvýkat a polykat, když už tu slast pes má v hubě, je vyšší dívčí...to toho krku to leze skoro samo
Na fuj je to je žádoucí aby to pes max. očuchal (když už to má v hubě vypliv, ve vymýšlení proměnných a rychlosti učení je zde velká konstruktivita) a hlavně počural, tedy označil si to, aby se k tomu mohl na příští procházce vrátit....