Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jarka534

25.7.2021 12:12
Jarka534

XXX.XXX.45.111

Dobry den,

prosim o radu jak spolehlive vylecit hotspot u naseho zlataka.
Uz 5.den ma hotspot a veskera lecba zatim jen selhava 😢 misto je samozrejme vyholene, 3x denne dezinfikujeme a susime papirovou uterkou, pes ma limec, takze si hotspot ani neskrabe...
ALE to misto je na omak dost teple a stale mokva! Na doporuceni vet a ze zkusenosti chovatelu jsme na cisteni vyzkouseli betadinu, hypermangan, gencianku (cetli jsme, ze zabira i novikuv roztok, ale ten vet nedoporucila, pry pali)... a na vysuseni mame papirove uterky, a zkouseli jsme i detsky pudr.. ten se zdal byt ok, misto hodne vysusil, ale cca po dvou hodinach se tam udelalo blaticko...
Už jsem zoufala, na veterinu jsme objednani na zitra, a ja nevim jak pejsanovi do te doby ulevit... chteli jsme se vyhnout atb, ale asi to bez nich nepujde, zatim bere jen previcox proti svedeni a zanetu. Cetli jsme, ze zabira i masticka prurivet ci tenazym suspenze, ale to vet nedoporucila, pry se to potrebuje vysustit, coz masticka naopak zvlacnuje 😶 tak ja uz nevim... 100 lidi, 100 zkusenosti a 100 nazoru

Proc ale sakra to misto stale mokva? Vzduch k tomu jde, chlupy jsou ostrihane a po cisteni peclive susime, po 5 dnech zadna zmena k lepsimu 😢
Co prosim spolehlive zabralo vam?

25.7.2021 12:17
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Neznám, ale co zkusit lidský Hemagel? Jinak jistě poradí ti co se s tím setkali.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2021 12:27

hemagel určitě neeeee

to je na vlhké hojení a hotspot potřebuje sušit

jinak previcox je na bolest, ale vůbec nefunguje na svědění

takové hotpoty, co nestačí jen ostříhat a hypermangan holt potřebují atb a lokálně kortikosteroidy.

25.7.2021 12:39

nooo, možná paradoxně ale mám dobré zkušenosti se sudocremem
udělalo to krustu pod kterou se to hezky vyhojilo

ale asi tam už budou rozjeté bakterie, a to už se bez léčby viz bodlinka neobejde (mohou stačit lokálně kortikosteroidy, ne vždy jsou nutná celkově atb)

25.7.2021 12:45
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nooo, možná paradoxně ale mám dobré zkušenosti se sudocremem
udělalo to krustu pod kterou se to hezky vyhojilo

ale asi tam už budou rozjeté bakterie, a to už se bez léčby viz bodlinka neobejde (mohou stačit lokálně kortikosteroidy, ne vždy jsou nutná celkově atb)

Kámošce zase spolehlivě řepíková mast. Někdo psal koloidní stříbro. Zkušenost nemám, ale na podobném principu fungujou v lékárně kupované ,,obvazy" na bércové vředy a proleženiny. Už je to léta, co jsem tím léčila babči diabetickou nohu, takže nepamatuju, jak se jmenují, ale byly balené v takovém alobalovém obalu a byly to fáče v masti zapatlané jen nevím, jak by to tam psu drželo. A ještě vlastně: chlorophylový spray

25.7.2021 12:57

Já s tím žádnou zkušenost nemám, ale napadl mě ten zinek, jak píše hmn_ (jako první pomoc, ale u Vašeho psa už je to asi rozjeté a zralé na odbornou péči). Ošetřovala jsem se zinkovou mastí mokvavé lidské opruzeniny, a zabíralo to, tak předpokládám, že u hotspotu by to mohlo fungovat obdobně. Zinková mast se navíc dá koupit i ve spreji, což je výhoda při aplikaci - kvůli dodržení hygieny (člověk do rány nesahá rukama).

25.7.2021 13:46

hotspoty si bohuzel ziji vlastnim zivotem.
co jednomu -nebo jednou -zafunguje - neznamena, ze to je univerzalni rada.
strasne zalezi na "kondici" psa.

nedavno jsem jeden den objevila hotspoty na 2 psech soucasne.
zatimco jeden zafungoval na klasiku - sampon a hypermangan - a snad za 3 dny bylo po vsem, fena mj. zrala atb 3 tydny....

Bodlinka ma pravdu, kdyz domaci lecba nefunguje -musite na veterinu.

a Prurivet je roztok

25.7.2021 13:57

Jarka534 napsal(a):
Dobry den,

prosim o radu jak spolehlive vylecit hotspot u naseho zlataka.
Uz 5.den ma hotspot a veskera lecba zatim jen selhava 😢 misto je samozrejme vyholene, 3x denne dezinfikujeme a susime papirovou uterkou, pes ma limec, takze si hotspot ani neskrabe...
ALE to misto je na omak dost teple a stale mokva! Na doporuceni vet a ze zkusenosti chovatelu jsme na cisteni vyzkouseli betadinu, hypermangan, gencianku (cetli jsme, ze zabira i novikuv roztok, ale ten vet nedoporucila, pry pali)... a na vysuseni mame papirove uterky, a zkouseli jsme i detsky pudr.. ten se zdal byt ok, misto hodne vysusil, ale cca po dvou hodinach se tam udelalo blaticko...
Už jsem zoufala, na veterinu jsme objednani na zitra, a ja nevim jak pejsanovi do te doby ulevit... chteli jsme se vyhnout atb, ale asi to bez nich nepujde, zatim bere jen previcox proti svedeni a zanetu. Cetli jsme, ze zabira i masticka prurivet ci tenazym suspenze, ale to vet nedoporucila, pry se to potrebuje vysustit, coz masticka naopak zvlacnuje 😶 tak ja uz nevim... 100 lidi, 100 zkusenosti a 100 nazoru

Proc ale sakra to misto stale mokva? Vzduch k tomu jde, chlupy jsou ostrihane a po cisteni peclive susime, po 5 dnech zadna zmena k lepsimu 😢
Co prosim spolehlive zabralo vam?

Zkušenost s mokrými podlomy u koní - někdy stačila zinková mast, jindy lokálně ATB (kamarádka ukradla v kravíně aplikátor do vemene), někdy to bylo na kortikoidy. Jak píšou nade mnou, je to případ od případu.

25.7.2021 15:19

lesnížínka napsal(a):
Kámošce zase spolehlivě řepíková mast. Někdo psal koloidní stříbro. Zkušenost nemám, ale na podobném principu fungujou v lékárně kupované ,,obvazy" na bércové vředy a proleženiny. Už je to léta, co jsem tím léčila babči diabetickou nohu, takže nepamatuju, jak se jmenují, ale byly balené v takovém alobalovém obalu a byly to fáče v masti zapatlané jen nevím, jak by to tam psu drželo. A ještě vlastně: chlorophylový spray

stříbro ve spreji

25.7.2021 15:25
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Už neexperimentujte a počkejte na tu zítřejší veterinu! Psa už neúspěšně trápíte dost dlouho.

25.7.2021 15:39
impact

XXX.XXX.113.234

Mast IMACORT.

25.7.2021 15:41
janaa

XXX.XXX.38.22

Prurivetje na hotspoty osvědčený,tenazym taky (ale teď stejně není k dostání), prurivet zmenšuje i svědění. Ale při větším rozsahu a pomalém léčení se,jsou atb určitě na místě, velké hotspoty jsou velmi bolestivé a nepříjemné

25.7.2021 15:47
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jako člověk, co nerad dává ATB na cokoliv, u lidí i u psů se zeptám: i u lidí se na proleženiny pořád dokola předepisují ATB? Kdo máte s tím přímou zkušenost(já ne, proto se ptám) můžete to napsat? Třeba na tu dia nohu babča žádná antibiotika nebrala.

25.7.2021 15:58
janaa

XXX.XXX.38.22

lesnížínka napsal(a):
Jako člověk, co nerad dává ATB na cokoliv, u lidí i u psů se zeptám: i u lidí se na proleženiny pořád dokola předepisují ATB? Kdo máte s tím přímou zkušenost(já ne, proto se ptám) můžete to napsat? Třeba na tu dia nohu babča žádná antibiotika nebrala.

Neumím posoudit, ale u rozjetýho hotspotu ta sekundární bakteriální infekce bývá častá,tak tam jsou atb na místě. Mě spíš překvapuje ta častost hotspotů, poslední dobou je to velký problém napříč plemeny. Třeba u retrívrů to bývá velmi častě a u některých psů se to opakuje stále dokola. Je to nedostatečnou imunitou? Srstí? Nevím, ale z mého pohledu je to fakt problém. Musím zaťukat, že ač mám smečku labíků, tak na hotspoty netrpí nikdo, a to teď třeba mají doslova krky rozkousaný do masa od malýho hajzlíka ve štěněcí podobě, a byť je to do živýho, když se udělá strup,tak si to rozškrábou a jede se nanovo, do toho jsou nonstop ve vodě a v bahně, tak hotspoty se jim z toho nerozjedou

25.7.2021 16:10
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já už jsem to psala, ač berňák, Berry hotspot nikdy neměl. Když se mu najednou udělal přes půl zadku, věděla jsem, že je něco moc špatně. Do dvou měsíců ,,léčení" byl mrtvý.Ano, myslím si, že imunita je v ři.i a jak u lidí, tak u psů. Proto psu nedám kortikoidy, pokud mu nebudu zachraňovat život vyloženě, tak ani ATB.

25.7.2021 16:19

Na rozsáhlý hotspot jedině ATB. Na menší stačí betadina a vyfoukat studeným vzduchem do sucha. Opakovat, dokud se nevytvoří strup. A samozřejmě si to pes nesmí škrábat.
Letos jsme jich léčili snad celkově 6. Jinak jako prevence pořádně psovi ostříhat ta místa, kde se tvoří, nejčastěji je to krk. A vždy hned po koupání vysušit nejdřív ručníkem a pak po příjezdu domů fénem.
Já už jsem vyzkoušela kdejaké masti, dračí krev a nic nepomohlo tak, jak to vysušení vzduchem.

25.7.2021 16:51
janaa

XXX.XXX.38.22

lesnížínka napsal(a):
Já už jsem to psala, ač berňák, Berry hotspot nikdy neměl. Když se mu najednou udělal přes půl zadku, věděla jsem, že je něco moc špatně. Do dvou měsíců ,,léčení" byl mrtvý.Ano, myslím si, že imunita je v ři.i a jak u lidí, tak u psů. Proto psu nedám kortikoidy, pokud mu nebudu zachraňovat život vyloženě, tak ani ATB.

Tak v tomhle případě (prurivet)se dávají kortikoidy lokálně a pomáhají od svědění,což považuju za důležitý,aby psovi nehráblo,ono když něco strašně svědí a nejde to škrábat,musí to být šílený

Sarah - jako postup,když už se to udělá, dobrý,ale primárně zrovna u retrieverů, kteří mají v povolání být furt ve vodě, je to prostě špatně,no

25.7.2021 17:07

ale primárně zrovna u retrieverů, kteří mají v povolání být furt ve vodě, je to prostě špatně,no

jen k tomuhle - mozna ze zalezi i na tom, v jake vode se ten pes maci ?
dneska uz je takove znecisteni vsude....ze treba za to ta genetika tak uplne nemuze...

jedna moje fena spolehive mela HS po pipete na klistata. co ji nedostava, nema HS.

a ted naposledy jsem vzdala myslenku, ze s hotspotama nebudou psy koupat - byla ta prvni vlna veder, fena je starsi, objevil se ji i dalsi problem - potrebovala jsem ji macet.
a HS se vylecily i pres namaceni - ale zacala jsem je brat jen a jen do reky. ne do stojatych vod.

Nebo ( a to si teda myslim, ze to ted ty HS rozjelo ) - valeji se mi v louzich na pomockovanych loukach. Louky mockovaly pred mnoha tydny, ale podmacene - zustaly tam hluboke koleje -a v tech se to drzi porad. Samo, ze ta cunata spolehlive nachazeji dalsi a dalsi koleje
Co tam nechodime, je zase klid.

25.7.2021 17:24

janaa napsal(a):
Tak v tomhle případě (prurivet)se dávají kortikoidy lokálně a pomáhají od svědění,což považuju za důležitý,aby psovi nehráblo,ono když něco strašně svědí a nejde to škrábat,musí to být šílený

Sarah - jako postup,když už se to udělá, dobrý,ale primárně zrovna u retrieverů, kteří mají v povolání být furt ve vodě, je to prostě špatně,no

Jako co je špatně, to sušení? No, myslím si totéž, co petrahei, že to nebude tak úplně genetika, ale všude ty sajrajty. A zatím jsem na nic lepšího, než to vysušení nepřišla. A furt je to lepší, než několikrát do roka ATB a kortikoidy a tak. Jinak dávám pangamin a kril a kdeco vnitřně a to taky nepomáhá. A nic, co vytvoří místo mokvajícího místa krustu, se mně taky neosvědčilo, protože to většinou pod tím začalo hnisat. Blbý jsou pak ty lysiny, který zarostou nejdřív tak za 2 měsíce.

25.7.2021 18:21
janaa

XXX.XXX.233.223

Jako co je špatně, to sušení? No, myslím si totéž, co petrahei, že to nebude tak úplně genetika, ale všude ty sajrajty. A zatím jsem na nic lepšího, než to vysušení nepřišla. A furt je to lepší, než několikrát do roka ATB a kortikoidy a tak. Jinak dávám pangamin a kril a kdeco vnitřně a to taky nepomáhá. A nic, co vytvoří místo mokvajícího místa krustu, se mně taky neosvědčilo, protože to většinou pod tím začalo hnisat. Blbý jsou pak ty lysiny, který zarostou nejdřív tak za 2 měsíce.

Ne sušení,ale že na to psi, zvlášť retrivri, tak mohutně trpí

25.7.2021 19:18

janaa napsal(a):
Ne sušení,ale že na to psi, zvlášť retrivri, tak mohutně trpí

No, to jo, ale asi s tím nic nenaděláme.

25.7.2021 22:35

Protože retriever je mokrej ještě druhý den po koupání, on vypadá suchý, ale když rozhrnete kožich je tam mokro, já měla u nebožky erdelky HS 2x, na tváři a na kýtě, klasická zapařenina...sušit betadinou(Braunovidon, Povidon iodid, Betadine) , ředěným roztokem , a hlavně nepatlat každý den něco jiného, viz. zadavatelka, 5 dní a tolik pokusů s něčím...pokud nevidíte pokrok, vet a ATB. Nevím, proč se jim každý tak brání, zaplať bůh za ně, bakterie začínají být drzejší a drzejší, pokud se berou jak mají a doberou jak mají, není obav na místě.

Lesnížínka: na diabetickou nohu nebo klasický dekubit- proleženinu se můžou brát i ATB, pokud celkový zdravotní stav pacienta je narušený..je důležité odstranit odumřelou tkáň a držet ránu vlhkou- vlhké hojení (roztoky na oplach, gely do rány, polštářky se stříbrem-krytí, co pohlcuje exudát a pach, nepřevazuje se denně...

25.7.2021 22:59

...pokud ma nekdo zajem o DMSO - mame doma vice jak 400 ml... Po smrti psa bohuzel zatim bez vyuziti...

26.7.2021 08:05
janaa

XXX.XXX.38.22

Protože retriever je mokrej ještě druhý den po koupání, on vypadá suchý, ale když rozhrnete kožich je tam mokro, já měla u nebožky erdelky HS 2x, na tváři a na kýtě, klasická zapařenina...sušit betadinou(Braunovidon, Povidon iodid, Betadine) , ředěným roztokem , a hlavně nepatlat každý den něco jiného, viz. zadavatelka, 5 dní a tolik pokusů s něčím...pokud nevidíte pokrok, vet a ATB. Nevím, proč se jim každý tak brání, zaplať bůh za ně, bakterie začínají být drzejší a drzejší, pokud se berou jak mají a doberou jak mají, není obav na místě.

Lesnížínka: na diabetickou nohu nebo klasický dekubit- proleženinu se můžou brát i ATB, pokud celkový zdravotní stav pacienta je narušený..je důležité odstranit odumřelou tkáň a držet ránu vlhkou- vlhké hojení (roztoky na oplach, gely do rány, polštářky se stříbrem-krytí, co pohlcuje exudát a pach, nepřevazuje se denně...

Pokud má retriever standardní srst, tak by rozhodně neměl být druhý den mokrý,fakt ne....

26.7.2021 08:13

vidím to tak, že tam role genetiky, imunity, je vždy
a pak něco hraje roli rozbušky

a s tím zkoušením všeho možného - taky jsem zkoušela, až něco zabralo (myslím v rámci jednoho a téhož hotspotu).....takže nezavrhovat

26.7.2021 11:15
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jenom k tomu, jak je zapařenina hrozná a proč hned nejde k vetovi a atb atd. Nikdy jsem nic takového neměla, ale vím, že třeba tlustí lidi mají zapařeniny někde každou chvíli, ženy na stehnách a pod prsy, chlapi většinou ,,vlka". Je to totéž? Taky si to všichni léčí doma, suší pudrujou a mažou kde čím, nechodí s tím k doktorovi. Tak to asi nebude až taková trága ne? Netvrdím, že to není hrozné, ale zase nic, co by se nedalo vydržet, zvládnout, natož pes, ne? Na Cz psu kdysi kdosi psal, že má nějaké pastevce(kavkaze? SAO?) a ti měli neustále zapařeniny pod krkem, jak slintali. Takže paní byla nucená našít ,,bryndáky" a psům je několikrát denně na krku měnila...jako prevenci.

26.7.2021 11:29
Dasvo

XXX.XXX.101.12

...a s tím zkoušením všeho možného - taky jsem zkoušela, až něco zabralo (myslím v rámci jednoho a téhož hotspotu).....takže nezavrhovat...

Paní v neděli napsala, že pes má HS už pátý(!) den. Nehojí se, nereaguje na snahy o domácí léčbu. Asi jsem měkkej, ale nedovedu si představit, že na psovi provádím pět dnů pokusy a nechávám mu velmi bolestivý a silně obtěžující problém, protože přece něco zabrat musí... Ne, fakt v podobných případech nejsem zastáncem hokuspokusů. Navíc za pět dnů se HS rozjede do těžko řešitelných rozměrů a brutálně bolí.

Ad lesnížínka:
Jenže HS není prostá zapařenina. HS je velmi bolestivý zánět kůže, na jehož počátku mohlo být jednoduché zapaření. Z toho důvodu se nedá šmahem říct, že to má kdekdo furt a vlastně o nic zásadního nejde. :-)
Jak píše verun výše, konkrétně u hotspotu není na místě bránit se antibiotikům.

26.7.2021 11:59

lesnížínka napsal(a):
Jenom k tomu, jak je zapařenina hrozná a proč hned nejde k vetovi a atb atd. Nikdy jsem nic takového neměla, ale vím, že třeba tlustí lidi mají zapařeniny někde každou chvíli, ženy na stehnách a pod prsy, chlapi většinou ,,vlka". Je to totéž? Taky si to všichni léčí doma, suší pudrujou a mažou kde čím, nechodí s tím k doktorovi. Tak to asi nebude až taková trága ne? Netvrdím, že to není hrozné, ale zase nic, co by se nedalo vydržet, zvládnout, natož pes, ne? Na Cz psu kdysi kdosi psal, že má nějaké pastevce(kavkaze? SAO?) a ti měli neustále zapařeniny pod krkem, jak slintali. Takže paní byla nucená našít ,,bryndáky" a psům je několikrát denně na krku měnila...jako prevenci.

Je to zapařenina. Prostě vlhkost, teplo a hotovo. Jenže pes a jeho zoologická na kůži a otevřená kůže = bakterie mají párty a otevřenou cestu do psa. A tím se z toho stane zánětem stižená oblast - hot spot. Takže to, co je problém, co nazýváme hot spot, je už se zánětem. Navíc ta bolest je opravdu strašná, když je toto místo na obličeji nebo pod krkem. Viděla jsem retrívra s kolem jak od trakaře na tváři. Měl to z vrchu až dolů ke krku, kromě nosu celá půlka psí hlavy byl vyžraný flek. Paní říkala, že se snažili doma a že už to kromě betadiny a řepíku teda zkoušet nikdy nebude.
Dávám tomu tak dva dny, nevidím zlepšení a nechám zjistit, kdo se to tam rozmnožil.
Naslepo si ATB kupovat nebudu, z toho už jsem vyrostla.
Ale vezměte si, že to svědí, nelepší se to a bolí. Je to proto, že pes je úžasný zásobník všemožných bakterií, které bydlí na kůži a uvnitř těla nemají být, což se dírou v kůži změní a ještě si nějaké návštěvníky nachytá v rybníce. V některých případech ve stoce. V kaluži.
Je to normální otevřená rána, do které si každý může lézt, jak se mu zachce, to je blbé, ne? Lidé si dají náplast, no tohle zůstává na vzduchu a ono už jen sluníčko je pěkný hnus. Si sedřete předloktí a píchejte si do toho špendlíkem, takové to je.
Sušit, nesušit.. sušit. Ale když je to v ohybu, tak prasknutí toho suchého je úplně super zážitek. No nesmí se to nechat takhle rozjet. Očistím, dám něco ne matlavého a počkám dva dny a uvidím. Když neuvidím, tak ..
Nad příčinou bych se teda ale zamyslela. Kde se koupeme, co jíme, kudy běháme, co je nefunkční, artritida, alergie,....
Přečíst o tom se dá např. tady
https://vcahospitals.com/know-your-pet/first-aid-for-hot-spots-in-dogs
a zde si to opět nějaký zloděj z Čech opsal do slova a do písmene
https://www.metropolevet.cz/hot-spot/

26.7.2021 12:18

hot spot je zánět kůže
zapařenina může být jedna z mnoha příčin vzniku hot spotu

lesnížínka, ono to bolí, a moc

"Paní v neděli napsala, že pes má HS už pátý(!) den. Nehojí se, nereaguje na snahy o domácí léčbu. Asi jsem měkkej, ale nedovedu si představit, že na psovi provádím pět dnů pokusy a nechávám mu velmi bolestivý a silně obtěžující problém, protože přece něco zabrat musí..."
dasvo, není od věci si číst příspěvky celé, respektive diskuzi
já reaguji na verun, k zadavatelce reaguji výše výše......

27.7.2021 17:39
Anelize

XXX.XXX.168.135

Jděte k nějakýmu normálnímu doktorovi. Mokva to proto, že je tam bakteriální infekce. Na to vám tady raděný hemagel, hypermangan, sudocream!!!, betadina fakt nepomůže. Pes potřebuje antibiotika (třeba Amox.clav) a koupat to v clorexydermu, pokud si to hodně drbe, tak pigaro kortikoidů.
Tímhle domácím léčením tyrate psa. Suseni hotspot fakt nevyléčí

27.7.2021 18:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Anelize napsal(a):
Jděte k nějakýmu normálnímu doktorovi. Mokva to proto, že je tam bakteriální infekce. Na to vám tady raděný hemagel, hypermangan, sudocream!!!, betadina fakt nepomůže. Pes potřebuje antibiotika (třeba Amox.clav) a koupat to v clorexydermu, pokud si to hodně drbe, tak pigaro kortikoidů.
Tímhle domácím léčením tyrate psa. Suseni hotspot fakt nevyléčí

Já osobně s hotspoty fakt zkušenost nemám, ale jsou tu lidi, co mají bohaté a jak už psali, někomu pomůže to a někomu zase tohle, je třeba vyzkoušet, takže pochopím, že zadavatelka zkoušela. Nevím, proč by na infekci nemohla pomoct betadina a hypermangan...od toho je to desinfekce. Já jsem onehdá léčila kocoura s vyhnisanou dírou v hubě po kousanci..a nepotřeboval ani atb, ani kortikoidy, stačilo to otevřít a vystříknout betadinou. A to mi taky bylo řečeno, že jedině vet a atb.

27.7.2021 18:58

lesnížínka napsal(a):
Já osobně s hotspoty fakt zkušenost nemám, ale jsou tu lidi, co mají bohaté a jak už psali, někomu pomůže to a někomu zase tohle, je třeba vyzkoušet, takže pochopím, že zadavatelka zkoušela. Nevím, proč by na infekci nemohla pomoct betadina a hypermangan...od toho je to desinfekce. Já jsem onehdá léčila kocoura s vyhnisanou dírou v hubě po kousanci..a nepotřeboval ani atb, ani kortikoidy, stačilo to otevřít a vystříknout betadinou. A to mi taky bylo řečeno, že jedině vet a atb.

Kočky mají lepší schopnost se dát dohromady i bez zásahu lidí. Zní to hrozně, ale často stačí na takové šílenosti jen čistá voda, desinfekce a nechat je být.
Ale u všeho - když to trvá dlouho, je jasné, že si příroda neporadí a musíme tomu pomoct.
Jsem Kocourka postavila do misky s hodně slabým roztokem betadiny a nic neříkal.
Za chvíli to ruplo a už je zas hezký. Akorát pochybuji, že většina zvířat je takhle na hlavu, že si pro dobro mých nervů i zaplave, takže to bude mít kočka pes zanícené týden dva tři a pak mu upadne noha, no. Ale nebude mít ta ATB :-) :-)

27.7.2021 19:20

No tak já kdybych léčila všech 6 letošních hotspotů antibiotikama, tak z nich letos nevyjdem a bereme je doteď. Mezi chovateli GR se různě tyhle zkušenosti předávají, protože většina goldenu má aspoň jeden hotspot ročně. To vysušení jsem si taky nevymyslela já. A člověk fakt zkouší všechno možný a je naprosto jedno, co to je, hlavně, že to pomůže. Loni pomohla dračí krev, letos už ne.

27.7.2021 19:25

No tak já kdybych léčila všech 6 letošních hotspotů antibiotikama, tak z nich letos nevyjdem a bereme je doteď. Mezi chovateli GR se různě tyhle zkušenosti předávají, protože většina goldenu má aspoň jeden hotspot ročně. To vysušení jsem si taky nevymyslela já. A člověk fakt zkouší všechno možný a je naprosto jedno, co to je, hlavně, že to pomůže. Loni pomohla dračí krev, letos už ne.

To vysušení je dobře, je jasné, že rozmatlané neustále se zahojí těžko.
6 a to je teprve červenec, není možné, že máte fakt nějaká divná pole, louky, rybník?
Já třeba už vím, kam rozhodně nesmíme, také to stálo jedna ATB a jedno domácí léčení a už tam prostě nejdeme. Nemůže za to něco jiného? Zapařenina je normální, ale aby se z toho tak moc stávaly hot spoty, to už ne..

27.7.2021 20:11

pyreneják - první hot spot v 3/4 roku, v září, a pak už každý podzim, každé jaro (ikdyž tuším jednou sezónu vynechal, ale to se zase vyřádilo v uchu/uších), vždy v čísle množném (2-5 kousků, cca)......v prosinci mu bude 9 let.....neboli zkušenosti přebohaté.
Celkově atb nasazena asi 2x, častěji lokálně kortikoidy (ale ne vždy), poslední cca 2 roky jsme vystačíli s betadine (a zítra nejpozději pozítří si za toto vyjádření nafackuji protože se mu najust rozjede grandiózní hot spot odolávající vší možné léčbě.... )

27.7.2021 20:22
Anelize

XXX.XXX.168.135

lesnížínka napsal(a):

Majitelka má psa, kterýmu pátý den hnisa rána, zhoršuje se to a radši si nechá poradit dračí krev než návštěvu veteriny, jo já myslím, že je to týrání.

27.7.2021 20:25

To vysušení je dobře, je jasné, že rozmatlané neustále se zahojí těžko.
6 a to je teprve červenec, není možné, že máte fakt nějaká divná pole, louky, rybník?
Já třeba už vím, kam rozhodně nesmíme, také to stálo jedna ATB a jedno domácí léčení a už tam prostě nejdeme. Nemůže za to něco jiného? Zapařenina je normální, ale aby se z toho tak moc stávaly hot spoty, to už ne..

První byl už v březnu a asi kombinace všeho... hustá srst po zimě, vlhké počasí, oslabená imunita. Pes se vůbec nekoupal, ale zmoknul na dešti, protože v něm rád běhá. Jsem to prostě hned zjara podcenila. Udělal se mu flek na krku pod bradou, teda vlastně dva menší, ale chytli jsme to v začátku, dostal ATB a hned jsem ho ostříhala. Další se skoro hned vzápětí udělal pod okem (to už vůbec nechápu, tam hotspot nikdy neměl), to asi ještě působila ta ATB, tak se to vyléčilo rychle, další se vytvořil přímo nahoře hlavy a ten se už léčil déle, hnisal, ale byl malý. Ovšem vylysaly flek tam byl hodně dlouho, ještě na začátku července to rozhodčí na výstavě poznala, že tam něco měl a ptala se na to. Další měl před měsícem pod uchem, tam je pořád lysinka, ale není to moc vidět, pudrem a okolníma chlupama se to dá zamaskovat. Už ho každej den prohlížím snad 3x, jestli zas něco. Nasadila jsem pangamin, kril, céčko, prostě všechno možný. A krk stříhám co 2 týdny a vždy po koupání, i venkovním suším fénem studeným vzduchem.

27.7.2021 20:26
janaa

XXX.XXX.38.22

Anelize napsal(a):
Majitelka má psa, kterýmu pátý den hnisa rána, zhoršuje se to a radši si nechá poradit dračí krev než návštěvu veteriny, jo já myslím, že je to týrání.

Pokud budete dobře číst,majitelka se s veterinářem radila a v době dotazu k němu byla na další den objednaná

27.7.2021 20:34

A nikdo tady dračí krev neradil, já ji jen zmínila, že nepomohla.

27.7.2021 20:34
Anelize

XXX.XXX.168.135

janaa napsal(a):
Pokud budete dobře číst,majitelka se s veterinářem radila a v době dotazu k němu byla na další den objednaná

No majitelka v dotazu hledá radu, jak samo domo vyléčit hotspot a hrozně se diví, proč to mokva.

27.7.2021 20:43

Anelize napsal(a):
No majitelka v dotazu hledá radu, jak samo domo vyléčit hotspot a hrozně se diví, proč to mokva.

Ne. Zadavatelka jasně píše: “Už jsem zoufala, na veterinu jsme objednani na zitra, a ja nevim jak pejsanovi do te doby ulevit...”

27.7.2021 21:02

První byl už v březnu a asi kombinace všeho... hustá srst po zimě, vlhké počasí, oslabená imunita. Pes se vůbec nekoupal, ale zmoknul na dešti, protože v něm rád běhá. Jsem to prostě hned zjara podcenila. Udělal se mu flek na krku pod bradou, teda vlastně dva menší, ale chytli jsme to v začátku, dostal ATB a hned jsem ho ostříhala. Další se skoro hned vzápětí udělal pod okem (to už vůbec nechápu, tam hotspot nikdy neměl), to asi ještě působila ta ATB, tak se to vyléčilo rychle, další se vytvořil přímo nahoře hlavy a ten se už léčil déle, hnisal, ale byl malý. Ovšem vylysaly flek tam byl hodně dlouho, ještě na začátku července to rozhodčí na výstavě poznala, že tam něco měl a ptala se na to. Další měl před měsícem pod uchem, tam je pořád lysinka, ale není to moc vidět, pudrem a okolníma chlupama se to dá zamaskovat. Už ho každej den prohlížím snad 3x, jestli zas něco. Nasadila jsem pangamin, kril, céčko, prostě všechno možný. A krk stříhám co 2 týdny a vždy po koupání, i venkovním suším fénem studeným vzduchem.

Já si ze zkušenosti s nebožkou chlupatou erdelou myslím, že je to prostě jak si pes lehne s mokrou srstí a tam kde se to hodně mačká-pes si na tom leží , kožní záhyb(teploučko / vlhko)...se udělá ta zapařeninka a záleží na kožní mikrofloře, jak rychle osídlí narušenou kůži (kožní bariera, jak hluboko je narušená) Mám po příchodu z koupání, kde nebyl čas oschnout, doma ručník na psa a párkrát ho přejedu nebo zkusím rukou inkriminovaná místa, včera se třeba buli koupala okolo páté a ještě v osm měla vlhko nad kořenem ocasu. Nebožka mi dokonce jednou celkově "zasmrádla" jako mokrej hadr.
Edit: buli se chodí fénovat- nastaví se a čeká, když se fénuju já, moc se jí to líbí, teplým vzduchem.
Nemůže mít pesan reakci na štípnutí hmyzem ? Svědí, podrbe, infekce....když to má jen na hlavě a krku.

28.7.2021 22:53
conie

XXX.XXX.206.202

Já jsem feně šarplanince vyhojila hotspot během 4 dnů zásypem Bajazin. Vystříhala jsem, natřela betadinou nebo slabým roztokem hypermanganu a zasypala Bajazinem.

29.7.2021 19:51

Já si ze zkušenosti s nebožkou chlupatou erdelou myslím, že je to prostě jak si pes lehne s mokrou srstí a tam kde se to hodně mačká-pes si na tom leží , kožní záhyb(teploučko / vlhko)...se udělá ta zapařeninka a záleží na kožní mikrofloře, jak rychle osídlí narušenou kůži (kožní bariera, jak hluboko je narušená) Mám po příchodu z koupání, kde nebyl čas oschnout, doma ručník na psa a párkrát ho přejedu nebo zkusím rukou inkriminovaná místa, včera se třeba buli koupala okolo páté a ještě v osm měla vlhko nad kořenem ocasu. Nebožka mi dokonce jednou celkově "zasmrádla" jako mokrej hadr.
Edit: buli se chodí fénovat- nastaví se a čeká, když se fénuju já, moc se jí to líbí, teplým vzduchem.
Nemůže mít pesan reakci na štípnutí hmyzem ? Svědí, podrbe, infekce....když to má jen na hlavě a krku.

No, právě si myslím, že hmyz to nebyl. Myslím, že bych našla štípanec a že by se nic tou hustou srstí nedostalo. Samozřejmě můžu se plést, ale fakt mi to přišlo z vlhká plus ta extra hustá podsada. Od tý doby, kdy je to vystříhane se mi to zdá o hodně lepší.

Conie - Bajazin neznám, ale na suché místo, když jsem použila zásyp Framykoin, tak super zkušenost.

29.7.2021 20:09

Framykoin obsahuje antibiotika. :-)

29.7.2021 22:11

Ten Bajazin by logicky byl dobrý s tím, co obsahuje, jen nevím, jestli v otevřené kůži nepálí; jak hluboko by pálit začal. Mám pocit, že do hloubky věci typu "jód" nemají přijít, nebo omýt, ale nervat dovnitř nafurt...to ví určitě verun.
A pak se stává, že to, čím čistíme, přestane účinkovat. Normálně. Příště nám to nefunguje.

30.7.2021 07:22

Framykoin obsahuje antibiotika. :-)

Jasně, já vím. V nouzi nejvyšší a lokálně lepší, než je cpat vnitřně.

30.7.2021 08:49

Ten Bajazin by logicky byl dobrý s tím, co obsahuje, jen nevím, jestli v otevřené kůži nepálí; jak hluboko by pálit začal. Mám pocit, že do hloubky věci typu "jód" nemají přijít, nebo omýt, ale nervat dovnitř nafurt...to ví určitě verun.
A pak se stává, že to, čím čistíme, přestane účinkovat. Normálně. Příště nám to nefunguje.

Podle toho, jak moc dovnitř myslíte. Třeba u koní při nášlapech se jodová dezinfekce doporučuje jako jedna z nejúčinnějších. Ale je to nárazově, to je fakt. Stejně se pak aplikuje protitetanové sérum.

30.7.2021 22:30

Ředěnou Betadinu (ředění je důležité pro uvolnění jodu z jodového komplexu )
Namočím obvaz a klidně to naskládám do podkožní "kapsy" ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík