Uživatel s deaktivovaným účtem

Co vařit psovi po akutní pankreatitidě?
Ideálně bez rýže, mám podezření na alergii, nebo jí jen nesedí. Zároveň ledvinová dieta.
Na veterině mi dali metronidazol, přírodní enzymy z ananasu a papáje, výluh z ostropestřce, a k tomu Royal canine hepatic = jaterní dieta.
Jednak jsou to čistě veganské granule (rýže, sója a rostlinný olej), denní dávka je obrovská, ale přijde mi, že to má i dost tuku - 14%, moc jí ta dieta nesedí, což může být i tou rýží.
I když mi to kupodivu žere, tak na nich pořád hubne, přitom moc potřebuje znovu nabrat svaly, zhubla během týdne z 18 na 15kg a je jak chodící kostra.
Kŕmila som zo začiatku granule a konzervy od RC, postupne sa pes rozkrmoval vývarom, ryžou a kuračím mäsom. Ale čistým mäsom, bez kože. Asi po mesiaci od hospitalizácie, to už doberal posledné lieky, som začala postupne dávať opatrne pestrejšiu stravu, za dva mesiace už žral v podstate normálne surové mäso.
Chingis - třeba něco z tohodle se bude hodit?
https://zrzavec.com.cz/category/zdravi/

jak je na tom teď s trávením? jaká je konzistence a barva trusu?

napsal(a):
jak je na tom teď s trávením? jaká je konzistence a barva trusu?
Barva celkem normální, světlejší hnědá, konsistence když jsem ji v neděli přivezla takový mazlavý ale tvar držící bobek, včera večer už řidší, ne úplně průjem, ale tvar to nemá, a opět začíná smrdět. A dnes ráno už nechtěla jíst, a co snědla vyvracela.

Šestina psa se ztratila za týden, to je nějak hodně, ne? Není to na výživu v nemocnici, když ztratila tolik a už i blinká a nechce jíst?
Ona je rýže asi všude.. aby to měli z čeho poskládat a protože sem maso prostě nepatří..
https://www.farmina.com/us/eshop/dog-food/farmina-vet-life-canine/65-gastrointestinal-canine.html
ve verzi renal jsou brambory a rýže, v tomto pořadí..
Možná zkusit domácí dietu a lepší verzi enzymů? Tady se dává pancreolan? A prasečí slinivka.
Ale mně to přijde nějaké akutní..
Celá hromada informací
http://dogaware.com/articles/wdjpancreatitis.html
http://dogaware.com/health/kidneydiet.html

Štefan1
napsal(a):
Pancreolan nebo syrová slinivka se dávají při nedostatečné činnosti slinivky, zánět pankreatu je něco malinko jiného a bývá to akutní a nemusí to dobře skončit ... jestli zvrací, tak zpátky na veterinu.
Měla jsem na mysli prostě pomoc trávení, oni ho i dostali, ale ve verzi ananas atp.
Nějak se mi to ale na doma nelíbí, jen myšlenka laika, ale trochu mě to děsí, jako že tak, že bych doma pokusy nedělala ..

Tak pokračování, moc dobře to nevypadá.
V sobotu mi ji vrátili z veteriny. Tam prý jí dobře, až hltá, ale na dotaz jestli jí dávají ty samé granule, tak prý ne, dávají jí obyč granule s konzervou pro štěňata. Vrátila se strašně depresivní, v autě žádný úsměv, jen stála a koukala z okna. Jíst nechce, už skoro nemá sílu jít na procházku, i když to je to jediné co jí ještě baví. Na jídlo se těší, ale nesežere. Chce jen maso, přílohu ne, dnes dokonce nesnědla ani kousek rohlíku. Je to jen kostra s obrovským břichem. Jediné pozitivní tak bez rýžových granulí se nevrátil průjem, jí jen kuře, brambory a kukuřici. Nevím co dál jí dávat aby to jedla a zároveň z toho neměla problém.
Po práci s ní jedu zas na veterinu.

To je strašný. Vypadá, že polovina pitbulláčka chybí.
Nešlo by dávat něco na vychytávání fosforu a krmit čímkoli (ne vnitřnosti a slaninu samozřejmě), jen ať jí? Kaši lžičkou? Třeba chce sedět u stolu. Chudák malej
napsal(a):
V sobotu mi ji vrátili z veteriny. Tam prý jí dobře, až hltá, ale na dotaz jestli jí dávají ty samé granule, tak prý ne, dávají jí obyč granule s konzervou pro štěňata. Vrátila se strašně depresivní, v autě žádný úsměv, jen stála a koukala z okna. Jíst nechce, už skoro nemá sílu jít na procházku, i když to je to jediné co jí ještě baví. Na jídlo se těší, ale nesežere. Chce jen maso, přílohu ne, dnes dokonce nesnědla ani kousek rohlíku. Je to jen kostra s obrovským břichem. Jediné pozitivní tak bez rýžových granulí se nevrátil průjem, jí jen kuře, brambory a kukuřici. Nevím co dál jí dávat aby to jedla a zároveň z toho neměla problém.
Jako laik se zeptám - proč ta kukuřice? Nemůže to nějak zlobit? Chudínka malinká.
napsal(a):
Ach jo...
Je to trochu blbě k přečtení, ale je to teda zánět - vidím tam neutrofilii a lymfopenii (teda jestli se dívám dobře), vys. amylázu a pokud to funguje jako u lidí, má nebezpečně nízký draslík. S tím se něco dělá???
Stran krmení bohužel neporadím.
A ještě koukám nízký hematokrit a málo destiček, ale tím Vám nikterak nepomůžu, já vím.
napsal(a):
No a není to teda situace, aby do sebe dostala téměř cokoli - tím mám na mysli to, čím ji krmili na veterině...? Když píšete, že tam jedla až hltala.

v té krvi žádné ledviny nevidím.
je to rozbitý pes zvracením.

fikovnice
napsal(a):
Je tam kreatinin - v normě.
Tedy pokud jste to myslela tak, že tam nevidíte žádný ledvinový marker.
právě, že kreatinin je v normě
a bun může zvednout klidně i krvácení do střeva a podobné střevní, ne ledvinové záležitosti
spíš bych chtěla řešit ten draslík (ten je nízký asi kvůli zvracení)
napsal(a):
právě, že kreatinin je v normě
a bun může zvednout klidně i krvácení do střeva a podobné střevní, ne ledvinové záležitosti
spíš bych chtěla řešit ten draslík (ten je nízký asi kvůli zvracení)
Jo, a koukám na to znovu a ta urea stejně není ani zvýšená nijak moc, skoro bych řekla hraničně.

S tím draslíkem mne děsíte. Já se na to právě ptala už dvakrát, a vet mi tvrdí, že je to právě kvůli těm ledvinám.
Jinak Abby je po operaci - vzali jí žlučník. Měla na něm nádory krvácející do břicha. Biopsie ale prý trvá 20-30 dní - fakt tak dlouho?
Dneska je druhý den po operaci, vypadá líp, má celkem chuť k jídlu. Kuře teda nechtěla, ale pamlsků z brambor, řepy a vajíčka snědla dvě hrsti.

napsal(a):
S tím draslíkem mne děsíte. Já se na to právě ptala už dvakrát, a vet mi tvrdí, že je to právě kvůli těm ledvinám.
Jinak Abby je po operaci - vzali jí žlučník. Měla na něm nádory krvácející do břicha. Biopsie ale prý trvá 20-30 dní - fakt tak dlouho?
Dneska je druhý den po operaci, vypadá líp, má celkem chuť k jídlu. Kuře teda nechtěla, ale pamlsků z brambor, řepy a vajíčka snědla dvě hrsti.
Abby je neuvěřitelná bojovnice 😘 v tomhle stavu zvládla asi vůbec neplánovanou narychlo operaci! A ta slinivka vypadá jak, když už v tom bříšku byli? Tu bohužel biopsii nevím, nemám takové zkušenosti.
Moc moc držím palce, ať už je jen líp! 🌷
napsal(a):
No, v humánní medicíně by se s tím urgentně něco dělalo - nasadilo kalium. Hypo- i hyperkalémie mohou vyvolat závažnou srdeční arytmii.
Jinak moc držím pěsti, ať se z toho pesanda dostane!
napsal(a):
Jenže ona ledvinově nijak neselhává. Tedy podle Vámi vložené biochemky.

napsal(a):
Orientační biopsie se dělá i během operace - teda v humánní medicíně, aby chirurg věděl, o jaký typ nádoru se jedná.

fikovnice
napsal(a):
No, v humánní medicíně by se s tím urgentně něco dělalo - nasadilo kalium. Hypo- i hyperkalémie mohou vyvolat závažnou srdeční arytmii.
Jinak moc držím pěsti, ať se z toho pesanda dostane!
Děkuji.
Teď na podruhé už má ten draslík v normě.
Ale bohužel máme i diagnózu - lymfom.

napsal(a):
Děkuji.
Je mi to moc líto😪 Myslím na Vás i na Abby....🌷

napsal(a):
Děkuji.
..je mi to moc lito, držte se....

a kde máte ten lymfom?
ten krevní obraz o něm nemluví
má zvětšené uzliny? nebo se prokázal tou biopsií?

napsal(a):
a kde máte ten lymfom?
ten krevní obraz o něm nemluví
má zvětšené uzliny? nebo se prokázal tou biopsií?
Zvětšené uzliny brali z nich vzorek na biopsii.

napsal(a):
Zvětšené uzliny brali z nich vzorek na biopsii.
střevní lymfom?

napsal(a):
střevní lymfom?
To nespecifikovali. Jen, že je to maligní lymfom. Měla zvětšené všechny uzliny v břiše. Popravdě oni tam teď měli nějaký vícedenní školení - ecografie a chirurgie. Takže byl problém aby si na mě udělali aspoň chvilku. Bohužel je to jediná klinika tak nějak reálně v dosahu a vybavená.