Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2021 11:31
Tinka76

XXX.XXX.104.28

Ahoj lidi, mám 3 měsíční štěně springrspanela a chtěla bych poradit jaké granule jsou lepší, Reico, Marcus nebo naše Yoggies?
Vím, že budete říkat Barf, ale nechci se to učit na štěněti.
Předem děkuji 😉

4.10.2021 11:22
lilymax

XXX.XXX.30.130

Osobně bych z těhle tří nebrala ani jedny. Zkuste skupinu Granuláři na fb, tam vám určitě poradí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.10.2021 12:19

A proč jen tyhlety tři značky? Já teda nevím, ale barf na štěněti zkoušet nechcete a tohle byste mu dala?

4.10.2021 13:02
Tinka76

XXX.XXX.243.130

Klidně mi poraďte. Chtěla bych nějaké za studena lisované.

4.10.2021 13:07

Tinka76 napsal(a):
Klidně mi poraďte. Chtěla bych nějaké za studena lisované.

Jo, ahá. A proč? Já bych tím nekrmila ani náhodou a štěně už vůbec ne.

4.10.2021 13:08
lilymax

XXX.XXX.30.130

Za studena lisované granule bych v životě nedávala žádnému štěněti. Teda, já bych to nedala žádnému psovi, ale štěněti? Ani náhodou.

4.10.2021 13:33
Tinka76

XXX.XXX.243.130

Protože jsem četla že jsou lepší a nemají v sobě ty chemické hnusy kterými se konzervují aby vydržely déle, a dostala jsem je i doporučené od veta. Ale jestli chcete útočit, tak děkuji, nechci.

4.10.2021 13:56

Tinka: kde vidíte jaké útočení? Za dobrou radu "za studena lisované bych nedávala" byste měla poděkovat. Ještě tak se slušně zeptat, proč tedy takové granule nedávat, případně se pokusit si to najít svépomocí.

4.10.2021 14:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

A to já se-jako negranulář- zase zeptám, když se neptá zadavatelka - proč za studena lisované ne? Já měla za to, že proti normoš králičím bobkům,je to nějaký lepší? Překvápko, že teda není, proč ale? Díky.

4.10.2021 14:07

Zrzavci napsal(a):
A to já se-jako negranulář- zase zeptám, když se neptá zadavatelka - proč za studena lisované ne? Já měla za to, že proti normoš králičím bobkům,je to nějaký lepší? Překvápko, že teda není, proč ale? Díky.

K masu se krmit můžou.

4.10.2021 14:16

Zrzavci napsal(a):

Mají relativně málo tuku a bílkovin a hodně sacharidů. Co jsem pochopila, dávají se spíš jako příloha k masu, samotné asi nic moc. Megí tady o tom dost psala - tohle jsem si tak ve zkratce odnesla.

4.10.2021 14:39
lilymax

XXX.XXX.30.130

Kdo tady na vás útočí? Trošku se uklidněte.

Psala jsem vám, ať to zkusíte na skupině Granuláři na fb, je tam spoustu lidí, kteří výživě psů rozumí a určitě vám zodpoví vaše dotazy, popřípadě doporučí určité granule.

4.10.2021 14:43
whasabi

XXX.XXX.46.226

Zrzavci napsal(a):

Třeba z mého pohledu jsou granule lisované "za studena" trochu podvod na naivní kupce, kteří si tak nějak představují haldu syrového masa, které se bez tepelné úpravy stlačí do válečků a je to takový - jak říkají- lisovaný barf. Přitom naše legislativa ukládá při zpracování živočišných produktů teplotu alespoň 90 stupňů, tedy granule "za studena" se vyrábí ze sušeného masa (lepší varianta) nebo masových mouček. Masové moučky se vyrábí při teplotě min. 130 stupňů a často se i chemicky konzervují.
Další problém jsou třeba luštěniny nebo kukuřice, která je pro psy hůře stravitelná, pokud není tepelně upravená před lisováním.
A pak dost granulí za studena má poměrně malý obsah masa, vysoký obsah sacharidů a díky horší stravitelnosti je tam pak velké dávkování.
Jinak výhoda asi je, že v žaludku nebobtnají.

4.10.2021 14:45
Terven

XXX.XXX.110.191

Tinka76 napsal(a):
Protože jsem četla že jsou lepší a nemají v sobě ty chemické hnusy kterými se konzervují aby vydržely déle, a dostala jsem je i doporučené od veta. Ale jestli chcete útočit, tak děkuji, nechci.

Nikdo na vás neútočí. Jen se vás někteří snažili vyvést z omylu.

4.10.2021 17:12

Jinak výhoda asi je, že v žaludku nebobtnají.

nebobtanaji, to je fakt -rozpadnou se. Ale nasavaji vodu uplne neuveritelne. aspon teda moji psi po tom pili hektolitry vody.

4.10.2021 19:48

Zrzavci napsal(a):

Králičí bobky, přesně vyjádřeno. 👍

4.10.2021 20:30

Ehm. Je dané, že VŽP se musí upravit nad jistou teplotu a tlakem a to i několikrát. Aby se nenakazili lidé. O psy tu nejde..
Jenže do krmiv se tohle vůbec používat nemusí. Jo, jakmile surovina překročí bránu fabriky na krmivo, stává se z ní VŽP. Ale do té chvíle je to klidně halda dobrého masa.

Trochu ti výrobci lisovaných kecají s teplotou, v tom stroji je na okamžik i 70° C, to není zas taková zima :-) A jsou výrobci i strašliví, nedá se říct, že lisované fuj a extrudované a pečené paráda, chce to trošku na značku kouknout zblízka a vybrat recepturu.

Ale jinak se o tom dá celkem říct, že jsou lepší než extrudované.. protože si ještě nestačily zkazit pověst :-) (kromě tady ifauna komentárů :-)
I když i ty extr. se dnes daří vyrábět s horečkou jen 90° C, některé.

Ostatní suroviny jdou do lisovaných samozřejmě předvařené, oni nejsou hloupí, ty multimilionáři.. proč já nemám fabriku..

Ale co je pro štěkanátko ne moc žádoucí, je tam opravdu trochu málo tuku..většinou.. obecně jo. Což to já vyřeším, plácnu plátek anglické a je to :-)

A eko a charitativní fabrika MM u mě pořád vede před čímkoli jiným, tam je hromada masa, dokonce víc než v extrudovaných granulích .. až na výjimky typu Simpsons 80/20, Akela, Eden..

A ještě teda jedna nevýhoda.. kvůli nepoužívání BHT apod. nesmyslů ten pytel uzavřený vydrží cca půl roku. No co, aspoň máme čerstvé..
To samé jsou granule pečené např.
Když se kouknu na takové slavné Acana.. tuk 16, vláknina 6..
to mě tedy Markus Mühle Black Angus Junior nepřijdou nějak, že by měly začít brečet.

Jo a závěr.. výrobce má dovoleny takové know-how apod. věci..
složení píše s tolerancí 15 %, analýzu + - 1-3 %.. tak co řešíme :-) zapomeňte, že si kupujete nějak přesná čísla.

5.10.2021 12:41

Ale do té chvíle je to klidně halda dobrého masa

a tomu fakt jeste nekdo veri?

5.10.2021 14:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale do té chvíle je to klidně halda dobrého masa

a tomu fakt jeste nekdo veri?

Já jo a ani se za to nestydím :-) akorát to nevěřím všem.. bylo tam "je to klidně.." tzn. proč ne .. pak je tam, že se musí vybírat.. mně třeba ani neva, že v té fabrice přijedou kuřecí zbytky a udělají z nich separát a hodí ho do kotle.. vadily by mi červi a tak, ale u některých mám tu víru, že takhle nefungují.
Můžete zajet na exkurzi, oni vás nevyhodí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík