Dobrý den,
koupila jsem čistokrevné štěně s PP.
Štěně jsem si moc přála, proto jsem podepsala možná i zmatečnou smlouvu. Majitel požadoval "spolumajitelství" pouze na krytí. Na nic jiného. S čímž jsem souhlasila, toto mi určitě nevadí. Nicméně jsem požadovala, že pokud je to jen na krytí, tak ho nechci mít v PP jako dalšího majitele.
S tím souhlasil a vyškrtl větu o zapsání jeho jména do PP ze smlouvy.
K mému překvapení přišel PP a na druhé straně, v kolonce Majitel jsem na prvním řádku já a na druhém on. Což mě opravdu vytočilo. Nevím jak toto vyřešit.
Může mi prosím někdo poradit?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

neni jine reseni, nez ze PP vratite chovateli a on to necha predelat
napsal(a):
neni jine reseni, nez ze PP vratite chovateli a on to necha predelat
To jsem navrhla, tvrdí, že mu to nepředělají, že pokud má spolumajitelství na krytí, tak tam má být.
Mně se to zdá jako nesmysl, nicméně mám prvního psa s PP a nevím, jak to chodí.
janaa
napsal(a):
Viz výše,psala jsem to samé,taky nechápu
No ale petrahei píše, že ho má vrátit a má ho nechat chovatel předělat. Ale kdo by mu to předělal, když z Plemenky jde PP bez vyplnění majitele /když to nemohou vědět/ a napsal to tam zřejmě chovatel? Normálně bych to bílou vodičkou přetřela a napsala tam jen sebe. JInak bych prosila někoho o info, co v reálu znamená to spoluvlastnictví na krytí. Fakt to nevím.
eli22
napsal(a):
Nějak tomu nerozumím. Průkaz původu přece přijde bez jakéhokoli vyplnění majitele, protože třeba ještě nejsou štěnata prodána a nový majitel není znám, ne? Nebo jak to je myšleno. Nechápu.
Chovatel se tam napsal sám a porušil dohodu. Ve smlouvě je věta, že bude zapsán jako další majitel v PP vyškrtnuta.
Nejprve vypsal mě jméno a pak napsal sebe.
trouble
napsal(a):
Chovatel se tam napsal sám a porušil dohodu. Ve smlouvě je věta, že bude zapsán jako další majitel v PP vyškrtnuta.
Nejprve vypsal mě jméno a pak napsal sebe.
A vy jste za štěně zaplatili plnou cenu?
Popř. kdo ponese náklady na zdravotní vyšetření, uchovnění a presentaci psa?
Já mám takto taky svůj odchov ve spoluvlastnictví, ale je to z důvodu, že pes u mě bydlí, kryje, hlásím ho na akce (pod svým jménem nejde přihlásit cizího psa na výstavu nebo bonitaci).
Jinak u štěněte mi chování chovatele dost nesedí a nenechala bych si to líbit.

Me prvne vubec nenapadlo, ze to je dopsane rukou
Nejak jsem predpokladala export prukaz.
To, ze se tam chovatel dopsal sam - pres to, ze je to vyskrtnute -uz by byl pro me otaznik a asi bych trosku ztratila duveru....
Nechte si celou tu smlouvu zkontrolovat právníkem. Tyhle budouci naroky jsou dost osemetne -kor kdyz jsou specifikovany jen takhle napul.
Budouci kryti? aby se vam treba nestalo, ze absolvujete se psem uchovneni a platby za vsechna kryti pujdou chovateli ap.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A vy jste za štěně zaplatili plnou cenu?
Popř. kdo ponese náklady na zdravotní vyšetření, uchovnění a presentaci psa?
Já mám takto taky svůj odchov ve spoluvlastnictví, ale je to z důvodu, že pes u mě bydlí, kryje, hlásím ho na akce (pod svým jménem nejde přihlásit cizího psa na výstavu nebo bonitaci).
Jinak u štěněte mi chování chovatele dost nesedí a nenechala bych si to líbit.
Ano, zaplatila jsme plnou cenu. Pes je normálně u mě. My jsme nebyli domluveni na žádné spolumajitelství. Vše platím sama. Výstavy, veterinu...
trouble
napsal(a):
Ano, zaplatila jsme plnou cenu. Pes je normálně u mě. My jsme nebyli domluveni na žádné spolumajitelství. Vše platím sama. Výstavy, veterinu...
Tak pak není absolutně ŽÁDNÝ důvod, aby si chovatel cokoliv nárokoval a byl napsaný jako spolumajitel.
Tohle by pro mě bylo výrazné varování před jakýmkoliv obchodem s takovým člověkem.
A ještě k té smlouvě - pokud to tam jen škrtl rukou, tak v případě pozdějšího sporu neprokážete, že jste si to tam neškrtli vy, když navíc v PP máte jako spolumajitele jeho, takže má vysokou šanci s Vámi v budoucnu vydrbat.

trouble
napsal(a):
Nejste to vy? Tam se řešlo něco velmi podobného u bulteriéra.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3879447/chovatel-si-narokuje-2x-kryti-zdarma
Jinak chovatele v PP v kolonce majitele vyzmizíkovat a jak radí petrahei, nechat si smlouvu projít právníkem. Protože smlouva je ta podstatná věc.
Tyjo, to je stejně dobrej oprsklík, pan chovatel.
Ono to možná vypadá jako banalita, ale žádaný krycí pes si dokáže klidně vydělat i několik set tisíc!
Jako reálně si většina uchovněných psů nikdy nevezne, ale pokud si jen ten chovatel nakryje několik svých fen, tak ušetří balík za krytí, aniž by pro to musel hnout prstem a přitom všechny náklady, ale i rizika, že pes chovný nebude (např. zuby, výška, zdraví) nesete Vy ...
napsal(a):
Nejste to vy? Tam se řešlo něco velmi podobného u bulteriéra.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3879447/chovatel-si-narokuje-2x-kryti-zdarma
Jinak chovatele v PP v kolonce majitele vyzmizíkovat a jak radí petrahei, nechat si smlouvu projít právníkem. Protože smlouva je ta podstatná věc.
Tyjo, to je stejně dobrej oprsklík, pan chovatel.
Ne, to nejsem já. Ale koukám, že to řeší více majitelů.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak pak není absolutně ŽÁDNÝ důvod, aby si chovatel cokoliv nárokoval a byl napsaný jako spolumajitel.
Tohle by pro mě bylo výrazné varování před jakýmkoliv obchodem s takovým člověkem.
A ještě k té smlouvě - pokud to tam jen škrtl rukou, tak v případě pozdějšího sporu neprokážete, že jste si to tam neškrtli vy, když navíc v PP máte jako spolumajitele jeho, takže má vysokou šanci s Vámi v budoucnu vydrbat.
To vyškrtnutí rukou parafoval a já také. Navíc mám na to svědka, který byl při předání štěněte.

trouble
napsal(a):
Ve smlouvě je spolumajitelství pouze na krytí. Na nic jiného. A pokud je to jen na krytí, tak mi to nevadí.
Ale nechtěla jsem ho mít v PP a s tím souhlasil a to jsme ze smlouvy vyškrtli.
A co to znamená v praxi, to spolumajitelství na krytí? On bude vybírat 50 % fen a bude inkasovat 50 % příjmů? Nebo bude své feny krýt zadarmo? Nebo se bude (finančně) podílet na uchovnění? Nějak si to neumím představit…
napsal(a):
A co to znamená v praxi, to spolumajitelství na krytí? On bude vybírat 50 % fen a bude inkasovat 50 % příjmů? Nebo bude své feny krýt zadarmo? Nebo se bude (finančně) podílet na uchovnění? Nějak si to neumím představit…
Bude schvalovat každou fenu a pokud fenu doporučí on, tak si vezme třetinu ceny.
Na uchovnění se finančně podílet nebude. Jen to krytí.
aluska
napsal(a):
Hlavně v PP se nesmí škrtat. Taky jsem škrtla dřívějšího majitele, který už nechtěl 6ti letého psa a dostal se ke mě za flašku. Když jsem posílala PP s novým majitelem ( já ) pod škrtnutým původním na ČMKU, dostala jsem vylágoš, že je to úřední dokument a škrtat se v něm nesmí
Problém je, že to majitelství je na druhé straně PP. Takže ano, škrtat ani bělit nemohu. Potřebuji nový PP.

trouble
napsal(a):
Bude schvalovat každou fenu a pokud fenu doporučí on, tak si vezme třetinu ceny.
A když fenu neschválí, tak se stane co? Takže vy za své peníze uchovníte a on pak bude mít třetinu za krytí? Bez nákladů? Nebo jsem to špatně pochopila?
trouble
napsal(a):
Tak to bych ho poslala s rozběhem do .... (dosaďte si libovolné sprosté slovo).
Kdyby platil uchovnění, zdravotní testy a výstavy, tak je to v pořádku, ale takto je to úplně z cesty.
napsal(a):
A když fenu neschválí, tak se stane co? Takže vy za své peníze uchovníte a on pak bude mít třetinu za krytí? Bez nákladů? Nebo jsem to špatně pochopila?
Ano, já budu za své peníze uchovňovat. Bude mít třetinu nákladů za fenu, kterou doporučí on. Pokud najdu fenu ke krytí já, tak ji akorát musí schválit. A nic nedostane.
Když fenu neschválí, tak nevím.
trouble
napsal(a):
Ano, já budu za své peníze uchovňovat. Bude mít třetinu nákladů za fenu, kterou doporučí on. Pokud najdu fenu ke krytí já, tak ji akorát musí schválit. A nic nedostane.
Za fenu, kterou doporučí on žádný náklady mít nebude - tohle je spíš provize z doporučené feny.
Potud by to bylo OK - pokud "dohoukne" kšeft, tak ať provizi má, ale absolutně nemá právo Vám zakazovat krýt jiné feny, pokud je to krytí v souladu s chovatelským řádem. Můžete to s ním konzultovat, ale o svém psovi si rozhodujete jen Vy.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Za fenu, kterou doporučí on žádný náklady mít nebude - tohle je spíš provize z doporučené feny.
Potud by to bylo OK - pokud "dohoukne" kšeft, tak ať provizi má, ale absolutně nemá právo Vám zakazovat krýt jiné feny, pokud je to krytí v souladu s chovatelským řádem. Můžete to s ním konzultovat, ale o svém psovi si rozhodujete jen Vy.
Souhlas, tohle chápu, že třeba nechce aby začátečník, pod vidinou prachů , kryl s ním kdejakou hajtru (nevím o jaké jde plemeno a jaká jsou kritéria chovnosti)
a jméno jeho chovky bylo znehodnoceno, že se objevuje v jinak průserových "liniích"
ale stejně tak má jen hlas poradní a je to nevymahatelné ...než by se "rozsoudili", tak je pes dávno pa
I když dohadovat se teď, o počtech krytí u zatím štěněte je hodně optimistické věštění z koule
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
S provizí za krytí problém nemám. A plně souhlasím s lupus4
Mám problém s tím, že se uvedl v PP jako další majitel.
trouble
napsal(a):
To chápu, tak si to nenechte líbit.
Ať si dá klidně do smlouvy provizi z krytí, které ON domluví ale na žádné spoluvlastnictví nebo jiná omezení, která nejsou v rozporu s chovatelským řádem (např. krytí bez PP nebo neuchovněných fen) nemá nárok.
A pokud chce spoluvlastnictví, tak ať se i spolupodílí na nákladech na psa.

trouble
napsal(a):
Promiňte, pes je váš, nemá právo vám mluvit do výběru fen a schvalovat je. Maximálně má poradní hlas, jak píše lupus. A jak píše pišišvor, poslala bych do vzdálených, neobydlených končin.

trouble
napsal(a):
Spolumajitelstvi je dane smlouvou.
Ta neexistuje.
Co do PP vepsat novy radek - s novym majitelem - jen vami, a datum podle smlouvy?
napsal(a):
Spolumajitelstvi je dane smlouvou.
Ta neexistuje.
Co do PP vepsat novy radek - s novym majitelem - jen vami, a datum podle smlouvy?
Teď jsem se znovu dívala na smlouvu. Je to prostě moje chyba.
Smlouva má název Smlouva o spolumajitelství...což mi na místě připadalo divné, žádala jsem o vysvětlení, ale majitel mě ústně ujistil (mám na to svědka), že se to týká pouze a jen krytí.
Bylo mi divné, že mi nechtěl poslat před prodejem smlouvu emailem, nechala jsem to na den předání a to vše proběhlo ve stresu, neklidu a strachu, že si to chovatel pod tlakem otázek rozmyslí a štěně mi neprodá. V podstatě jsme se ústně dohodli na něčem jiném než je ve smlouvě.
Na druhé straně smlouva neřeší skutečné podmínky spolumajitelství - sdílení nákladů, cena za štěně byla v plné výši. Vše hradím sama.
Snad budu odstrašující pro ty, kteří touží po štěněti a nejsou dostatečně důslední v komunikaci.
Nevím, zda má smysl promluvit si s právníkem.

To je takové jednostranně nevýhodné.
Co je předmět smlouvy? Spolumajitelství vs. prodej a ta kupní smlouva by měla nějakou doložku... a ta doložka by se dala zneplatnit.
Jestli je tohle smlouva o spolumajitelství u krytí, tak kde máte smlouvu kupní?
Tohle podivné spolumajitelství by mělo být jen "přílohou", doložkou, nebo mít smlouvy dvě, ale to nemáte, že jo?
Myslím, že nemůžu být vlastník psa/čehokoli jen někdy.
napsal(a):
To je takové jednostranně nevýhodné.
Co je předmět smlouvy? Spolumajitelství vs. prodej a ta kupní smlouva by měla nějakou doložku... a ta doložka by se dala zneplatnit.
Jestli je tohle smlouva o spolumajitelství u krytí, tak kde máte smlouvu kupní?
Tohle podivné spolumajitelství by mělo být jen "přílohou", doložkou, nebo mít smlouvy dvě, ale to nemáte, že jo?
Myslím, že nemůžu být vlastník psa/čehokoli jen někdy.
Přesně - pokud ke psovi neexistuje kupní smlouva, ale je tohle, tak zadavatelka vůbec není majitelem psa a zaplatila si jen podíl na něm, ale přitom se po ní chce, aby za něj všechno platila, jako kdyby byla jeho majitelem. To je docela úlet!
Od takové smlouvy bych odstoupila (resp. bych na ní nikdy nepřistoupila).
To je jako kdybyste koupila auto, ale podepsala smlouvu jen na jeho pronájem a v poločasech si s tím "vaším" autem původní majitel jezdil třeba Bolt taxi ...

Poslala bych to klubu nebo tak někomu jako
"poprvé kupuji psa, nevím, co jsem podepsala, nevím, jak to chodí, je to v pořádku?"
a právníka určitě,
protože teď teda nejsem majitel? Co když pes způsobí dopravní nehodu, někoho pokouše atp., v tu chvíli prodejce není spolumajitel?
Lidé vymýšlí hrozné blbosti. Nedávno jsem měla podepsat smlouvu (licenční) a stálo v ní, že podle zákona bla bla... no a ten zákon už asi 40 let neplatí.
Konzultace nebude drahá a tohle je takové fakt celé divné, nenechte to být, vždyť nevíte, na čem jste.

trouble
napsal(a):
Teď jsem se znovu dívala na smlouvu. Je to prostě moje chyba.
Smlouva má název Smlouva o spolumajitelství...což mi na místě připadalo divné, žádala jsem o vysvětlení, ale majitel mě ústně ujistil (mám na to svědka), že se to týká pouze a jen krytí.
Bylo mi divné, že mi nechtěl poslat před prodejem smlouvu emailem, nechala jsem to na den předání a to vše proběhlo ve stresu, neklidu a strachu, že si to chovatel pod tlakem otázek rozmyslí a štěně mi neprodá. V podstatě jsme se ústně dohodli na něčem jiném než je ve smlouvě.
Na druhé straně smlouva neřeší skutečné podmínky spolumajitelství - sdílení nákladů, cena za štěně byla v plné výši. Vše hradím sama.
Snad budu odstrašující pro ty, kteří touží po štěněti a nejsou dostatečně důslední v komunikaci.
Nevím, zda má smysl promluvit si s právníkem.
S právníkem bych to určitě probrala. Ať víte, na čem jste. A pak se můžete rozhodnout, co dál.

Já bych se moc přimlouvala za poradu s právníkem, abyste nám sem pak napsala, jak to bylo dál. Protože by mě to fakt moc zajímalo. Zatím mi to zní spíš na co nejrychlejší vrácení štěněte "chovateli", ale to by musel říct ten právník, jestli je i lepší cesta....

Dasvo
napsal(a):
ŽÁDNÉ ŠKRTÁNÍ A ZMIZÍKOVÁNÍ!!
Průkaz původu je úřední dokument a nesmí se v něm nic zaškrtávat a překrývat. Úplně jednoduše na další řádek napište aktuální datum a k němu pouze své jméno. V kolonce Majitel vždy platí poslední zápis, takže ten se starším datem je neplatný.
No jo, ale kdo je ten majitel doopravdy, když si tam můžu dopsat sebe - sama?
Já bych chtěla tu kupní smlouvu.
napsal(a):
No jo, ale kdo je ten majitel doopravdy, když si tam můžu dopsat sebe - sama?
Já bych chtěla tu kupní smlouvu.
Možná by stálo za to udělat ze sebe trochu troubu a zavolat chovateli, že jsme nepodepsali kupní smlouvu. :-) Že mám jen smlouvu o dohodnutém spolumajitelství na krytí. A jestli by teda pan chovatel byl tak laskav a doposlal mi klasickou kupní smlouvu.
Podle jeho reakce se pak zařídit dál. Jestli má zadavatelka svědka a může tedy doložit, že byla uvedena v omyl, dalo by se uvažovat o konzultaci s právníkem. V každém případě to ale bude na dlouhé lokte a asi i celkem drahá sranda.
Taky záleží na tom, jakou šanci má daný konkrétní pes na to, že vůbec bude vyhledávaný. Co si budeme povídat, z uchovněných samců je v chovu aktivní jen poměrně malé procento a naprostá většina si nikdy neskočí.
Tím chci říct, jestli vůbec má smysl stresovat se s právníkem a řešit uchovnění. (Samozřejmě netuším, jaké má zadavatelka ambice a jaké perspektivy má pes.)
napsal(a):
Já bych se moc přimlouvala za poradu s právníkem, abyste nám sem pak napsala, jak to bylo dál. Protože by mě to fakt moc zajímalo. Zatím mi to zní spíš na co nejrychlejší vrácení štěněte "chovateli", ale to by musel říct ten právník, jestli je i lepší cesta....
Štěně určitě nevrátím, už ho mám delší dobu a jsme na sebe zvyklí.
Už mám termín s právníkem.
Dasvo
napsal(a):
ŽÁDNÉ ŠKRTÁNÍ A ZMIZÍKOVÁNÍ!!
Průkaz původu je úřední dokument a nesmí se v něm nic zaškrtávat a překrývat. Úplně jednoduše na další řádek napište aktuální datum a k němu pouze své jméno. V kolonce Majitel vždy platí poslední zápis, takže ten se starším datem je neplatný.
Mě napadlo, že bych požádala o opis PP.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To Vám nepomůže - do opisu totiž napíšou to, co je v PP.
a jak vedi co je ted v PP, kdyz pes neni uchovnen?
si skoro myslim, ze o opis ani zazadat nemuzou -nemaji kupni smlouvu.
o opis muze aktualne zazadat ten chovatel nebo - na zaklade smlouvy o spolumajitelstvi -a zase tam budou oba.
napsal(a):
a jak vedi co je ted v PP, kdyz pes neni uchovnen?
si skoro myslim, ze o opis ani zazadat nemuzou -nemaji kupni smlouvu.
o opis muze aktualne zazadat ten chovatel nebo - na zaklade smlouvy o spolumajitelstvi -a zase tam budou oba.
Opis a duplikát není totéž - opis se vydává např. při poškození a opisují se údaje z doloženého PP.
U duplikátu jsou úplně jiná pravidla.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Opis a duplikát není totéž - opis se vydává např. při poškození a opisují se údaje z doloženého PP.
U duplikátu jsou úplně jiná pravidla.
a jaka jsou u duplikatu?
napsal(a):
a jaka jsou u duplikatu?
Duplikát je docela mazec - tam to mimo jiné po žádosti a doložení oprávnění musí 3 měsíce viset na "úřední desce" a až pokud proti vydání nikdo nepodá odpor, je duplikát vystaven. Opis je v podobném režimu, jako když si jdeš vyměnit poškozenou bankovku😉

jj. neco o tom vyvesovani jsem si matne pamatovala...
ale porad zustava problem A ) - muze vubec pozadat o duplikat??
kdyz teda opis je jednoznacne o nicem....
napsal(a):
jj. neco o tom vyvesovani jsem si matne pamatovala...
ale porad zustava problem A ) - muze vubec pozadat o duplikat??
kdyz teda opis je jednoznacne o nicem....
Nemá jak doložit vlastnictví, takže těžko.
Pokud tam ukáže stávající smlouvu, tak tam budou zase oba a na prvním místě bude stejně uveden chovatel.
Známá žádala o duplikát PP u psa, který byl v útulku. Museli doložit od útulku všechny informace i to že obesílali myslivecké spolky a veteriny v okolí a o psa se nikdo v určité době nepřihlásil. Myslím že to musely být snad 3 měsíce, co byl pes v tom útulku.I KCHJ kontaktoval i chovatelku, která už nechová a adresy majitelů nemá.... Žádost o vystavení duplikátu pak musí být na stránkách ČMKU : Plemenná kniha je povinna před vydáním duplikátu zveřejnit žádost na internetových stránkách ČMKU po dobu nejméně 30 dnů k případnému připomínkování. Po vystavení duplikátu pozbývá platnost originál průkazu původu, stejně tak i již dříve vydané duplikáty.
aluska
napsal(a):
Známá žádala o duplikát PP u psa, který byl v útulku. Museli doložit od útulku všechny informace i to že obesílali myslivecké spolky a veteriny v okolí a o psa se nikdo v určité době nepřihlásil. Myslím že to musely být snad 3 měsíce, co byl pes v tom útulku.I KCHJ kontaktoval i chovatelku, která už nechová a adresy majitelů nemá.... Žádost o vystavení duplikátu pak musí být na stránkách ČMKU : Plemenná kniha je povinna před vydáním duplikátu zveřejnit žádost na internetových stránkách ČMKU po dobu nejméně 30 dnů k případnému připomínkování. Po vystavení duplikátu pozbývá platnost originál průkazu původu, stejně tak i již dříve vydané duplikáty.
no, to ale jeho totožnost musela být určena čipem (či tetováním, ale i to jde zfalšovat) jinak následující postup je správný
Žádost o vystavení duplikátu pak musí být na stránkách ČMKU : Plemenná kniha je povinna před vydáním duplikátu zveřejnit žádost na internetových stránkách ČMKU po dobu nejméně 30 dnů k případnému připomínkování. Po vystavení duplikátu pozbývá platnost originál průkazu původu, stejně tak i již dříve vydané duplikáty.
lupus4
napsal(a):
no, to ale jeho totožnost musela být určena čipem (či tetováním, ale i to jde zfalšovat) jinak následující postup je správný
Žádost o vystavení duplikátu pak musí být na stránkách ČMKU : Plemenná kniha je povinna před vydáním duplikátu zveřejnit žádost na internetových stránkách ČMKU po dobu nejméně 30 dnů k případnému připomínkování. Po vystavení duplikátu pozbývá platnost originál průkazu původu, stejně tak i již dříve vydané duplikáty.
No jasně, měl tetování, v kraji ničí nebyl, nikdo se nepřihlásil, podle tetování zjistili jméno a CHS

trouble
napsal(a):
Nemám, jen to spolumajitelství, nechtěl ani uvést kupní cenu.
Vy nemáte kupní smlouvu? Takže pes vlastně není váš? Dejte vědět, jak to dopadlo.

napsal(a):
Vy nemáte kupní smlouvu? Takže pes vlastně není váš? Dejte vědět, jak to dopadlo.
ehmmm - když jsem si vezla psa ze Španělska (z velmi známé chovné stanice), tak jsem smlouvu taky neměla. Jen pas (se samolepkama čipu a očkovacích šarží), ale bez jediného razítka (vet asi štěně ani neviděl, řeší si to stanice). Jo a taky jsem vezla psa. Exportní průkaz původu mi chovatel slíbil přivést na evropskou výstavu v Brně (kde posuzoval), ale po tom půlroce na něj zapomněl (a emaily nečetl - však kdyby mu každý jeho "zákazník" psal...) Myslím, že jsem dlouho měla nejdražšího bezpapíráka ve Střední Evropě a přilehlých oblastech . Exportní papíry NIght dostal na roce... a to ještě "nevybarvené" (tj. neměl uvedeny barvy předků - to byl zas binec jejich kynologické unie). A stejně to byla skvělá koupě. Ale je fakt, že jsem ho nevezla do chovu - chovatel byl od počátku informován, že je to pes na chození po Jizerkách... (fakt) ale chtěla jsem typického jedince bez vad. Se slevou nebyl - ale taky věděl, že papíry nijak nehrotím

Kupní smlouva nemusí být na papíře a nemusí se jmenovat "kupní smlouva", ale měla by být někde ta domluva. 1) on nabízí psa 2) já chci psa 3) ok, dej koruny (smlouva uzavřena) 4) dám koruny a on dá psa - tím přejde vlastnictví na mě
Dnes jsme o tom měli zajímavou debatu s ouřadama (mimochodem dostanu prej pokutu :-)) ... ale prostě ta smlouva byla uzavřena, i když přímo ten dokument neexistuje. Akorát to chce nějaký email, sms, svědka. Mail a sms jsou rozhodně lepší. A moje plnění - výpis z účtu, účtenka, něco.
Tento papír na provizi za krytí... můj vysoce odborný výklad: neplatný! :-) protože já přece nezaplatím někomu za to, že ode mě bude vybírat provize.
eli22
napsal(a):
No a když není kupní smlouva, no tak ani není smlouva o spoluvlastnictví, když de facto majitelka psa není jeho majitelka, ne?
je Smlouva o spolumajitelství na krytí, bez kupní ceny. Písemně mám v komunikace, že chovatel bere, že jsem majitel psa, ale do budoucna to vidím jako problém. Ta smlouva v pořádku není.