Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2022 14:43
dawerts

XXX.XXX.109.154

Dobrý den,
mám dotaz k atrofii sítnice u fenky...
Po očním vyšetření vyslovena diagnóza PRA, genetický test ji ovšem nepotvrdil (zřejmě ale z toho důvodu, že pro toto plemeno není specifický test, asi to způsobila mutace, kterou ten obecný test neurčí).
Chtěla jsem a chci podávat doplňky stravy na přírodní bázi. Vet mi ovšem nasadil brouka do hlavy, protože mi řekl, že když se PRA nepotvrdila genetikou (ačkoliv on se spíš přiklání opravdu k tomu, že je to genetika), že mi ale musí říct také o dalších možných příčinách, kterými jsou ještě toxicita a infekce - na základě toho by doporučil nasadit na týden Prednison, s postupným vysazováním, pokud nezabere.
Je to ale opravdu jen pokus...
Mám z Prednisonu hrozný strach, fenka je na jaterních granulích, nerada bych jí rozhodila vše kvůli pokusu. Na druhou stranu mi samozřejmě vrtá v hlavě, jestli je to stav vratný, že se ten zrak může zlepšit třeba...
Máte s tímto zkušenost, s Prednisonem, šli byste do toho bez nejistého výsledku?
Děkuji moc.

19.1.2022 14:50
janaa

XXX.XXX.47.93

A je vyšetřená oftalmologem odborníkem?
Jinak prednison bych chápala na autoimunitu,nevím,co by měl udělat na toxicitu nebo infekci, nehledě na to,že za týden nemusí být výsledek znát. Každopádně pokud má špatná játra,jen tak bych jí kortikoidy nedala

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2022 14:54

imho oftalmolog by měl umět odlišit infekci a pra, protože to prostě vypadá jinak

stejně tak autoimunitní zánět očního nervu vypadá jinak

19.1.2022 14:57
dawerts

XXX.XXX.109.154

Ano, odborníkem p. Staňou z Ostravy. Prednison na možnou infekci - říkal, že třeba po klíštěti ho napadá...takto mi to řekl no, že na týden a pak postupně vysazovat měsíc...na druhou stranu pokud by to zabralo, jestli jsem pochopila správně, tak by se muselo přijít na nejvhodnější nízkou dávku, která zabírá a na té by asi zůstala...takže opravdu nevím, jestli vyměnit zrak za případné obtíže po Prednisonu, upřímně se mi do toho nechce...ale samozřejmě mi její slepota není lhostejná a vrtá mi to v hlavě...jaterní testy měla jednou zvýšené a od té doby má jaterní dietu a výsledky byly vždy ok...nicméně samozřejmě si nechci odrovnat psa, bude sice lépe vidět řekněme, v tom lepším případě, ale zasáhnou ho vedlejší účinky...nevím, jestli to s tím Prednisonem není přehnané, vetové jsou k tomu docela mírní, jako že ta rizika a vedlejší účinky nejsou veliká...na netu čtu něco jiného trochu...takže nevím no.

19.1.2022 14:58
dawerts

XXX.XXX.109.154

Zánět očního nervu to není, ale mohla by to být třeba infekce po klíštěti mi říkal, že to ho třeba napadá...

19.1.2022 15:01
dawerts

XXX.XXX.109.154

Myslím jako příčina té atrofie...říkal, že má dva příznaky ze tří PRA...ale tím, že se to nepotvrdilo genetikou, tak mi řekl, že má povinnost říct mi i o případných jiných příčinách té atrofie...a jednou z nich je nějaká infekce, proto Prednison na zkoušku.

19.1.2022 15:07
janaa

XXX.XXX.47.93

Co je to infekce od klíšťat???
Já bych konzultovala jinde. Btw co je to za plemeno?

19.1.2022 15:08
dawerts

XXX.XXX.109.154

Tak třeba anaplasma je pěkné svinstvo...nevím, toto mi řekl...a co jsem četla, tak pan Staňa je velký odborník, proto jsem tam jela :-( Nějaký jiný tip na jiného odborníka? Je to flanderský bouvier. Děkuji.

19.1.2022 15:18
janaa

XXX.XXX.47.93

dawerts napsal(a):
Tak třeba anaplasma je pěkné svinstvo...nevím, toto mi řekl...a co jsem četla, tak pan Staňa je velký odborník, proto jsem tam jela :-( Nějaký jiný tip na jiného odborníka? Je to flanderský bouvier. Děkuji.

Jasný,to je,ale potvrdit anaplasmu jdekrevním testem a kurýruje se atb
Tak největší odborník je bezesporu Beránek

19.1.2022 15:22

@dawerts Já Vás nechci strašit, a pokud nemám pravdu, někdo mě jistě opraví, ale pokud jsou na sítnici degenerativní změny, tak hrajete spíše o zachování současného stavu (v úvodním příspěvku se ptáte na zlepšení vidění). Pokud je mi známo, sítnice, resp. buňky, neregenerují a změny jsou nevratné.

19.1.2022 16:08
dawerts

XXX.XXX.116.100

Mě nestrašíte, já s tím víceméně počítala...proto jsem po dnešním rozhovoru s panem doktorem taková zmatená...říkal, že ten klinický obraz je nějaký, ale že by se to mohlo změnit, pokud by tedy příčinou byla nějaká infekce...

19.1.2022 16:16
janaa

XXX.XXX.47.93

dawerts napsal(a):
Mě nestrašíte, já s tím víceméně počítala...proto jsem po dnešním rozhovoru s panem doktorem taková zmatená...říkal, že ten klinický obraz je nějaký, ale že by se to mohlo změnit, pokud by tedy příčinou byla nějaká infekce...

To by to musel být jiný problém než rozpad sítnice. Tam jak píše Odetta,se nic změnit nemůže

19.1.2022 18:08

Asi bych to konzultovala i s jiným očařem. Ale neporadím, my máme na oči taky Beránka a ještě si chválí Lenskou. Jenže ti budou pro vás asi trochu z ruky. Každopádně mail MVDr. Beránkovi bych aspoň zkusila.

19.1.2022 20:18
aluska

XXX.XXX.168.15

výborná očařka je taky v Č . Budějovicích, MVDr. Míková

19.1.2022 21:20

aluska napsal(a):
výborná očařka je taky v Č . Budějovicích, MVDr. Míková

Potvrzuji. Ale pro zadavatelku asi taky trochu z ruky.

19.1.2022 21:30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Potvrzuji. Ale pro zadavatelku asi taky trochu z ruky.

Ještě dál než Beránek u sebe v Pardubkách. :/

20.1.2022 06:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

dawerts napsal(a):

Na anaplasmu a ostatní krevní parazity jsou dostupné krevní testy. Jen tak naslepo bych prednison určitě nedala.
A jinak existuje i prednisolon (obsahuje ho třeba Dermipred), a ten nejde přes játra, takže je šetrnější. Jen je dražší.

20.1.2022 09:41
arosek

XXX.XXX.130.20

U lidi se kortikosteroidy (typicky Prednison a jeho derivaty) dava pomerne casto prave pri zanetech, napriklad plicari na zapaly plic davaji pomerne automaticky kortiky+atb. Ony maji totiz protizanetlivou slozku (plus dalsi benefity) a hezky se pri lecbe doplnuji.

Obecne kratkodobe podavani neni na organismus v podstate zadna zatez, ty hnusne nezadouci ucinky vznikaji az po delsi dobe. To se ovsem bavime o zdravem organismu.

U psa s problemy s jatry bych si i kratkodobe podavani kortiku hodne rozmyslela a zvazila pro a proti. Mela jsem jaterkare a ledvinare, kteri nakonec na korticich skoncili, jako na leku posledni volby. Slo pak uz defakto ciste jen o zkvalitneni poslednich mesicu zivota, kdyz jsme vsichni vedeli ze za chvili bude konec, jen s kortikama bude sice mozna o trochu kratsi, ale zato o hodne snesitelnejsi.

V tomhle pripade bych si asi rekla, ze zrak neni pro psa primarni smysl a celkem dobre se bez nej obejde. A pokud to neni dvoulety pojaseny sebevrazedny torpedo, ktery to klidne napali do stromu nebo do skaly, asi bych zkusila jinou lecbu, nebo se na to vyprdla ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík