Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2022 23:03
psycho.ta

XXX.XXX.87.132

Dobry den,

rada bych se sverila s problemy naseho psa a treba se zeptala na nazor ci podobnou zkusenost jak dal..

Mame MOK, v srpnu mu bude 14 let, je to uz velky dedecek. Pred rokem a pul vypadal, ze se konec uz blizi. Pak to ale zazrakem nejak rozchodil a je tu s nami stale. Bez hromady leku, ktere bere kazdy den, by tu uz ale rozhodne davno nebyl (na srdce 2x, na bolest, geriatrikum).

Zhruba na jare 2021 se jeho starecka demence zhorsila natolik, ze se zacal pocuravat doma. Nyni si pod sebe uz i kali. Nejdrive se pocural jen nad ranem, nez se slo ven. Jednou, dvakrat, pak par dni nic a zase dokola. Ted se pocurava uz kazdy den, nekdy i nekolikrat. Pred cca 3 mesici si zacal pod sebe i kalet, vzdy v noci. Opet to zacalo jednou, dvakrat, par dni nic a zase znovu. Ted uz je to pravidelnosti. Ven chodi x krat denne. Se mnou uz bydlet nemuze, protoze schody uz nevyjde (bydlim v panelaku ve 3. Patre bez vytahu). Zadni nohy mu uz vypovidaji sluzbu. Bydli tak s mamou v baraku se zahradou. Pelisek a misky ma v chodbe, protoze v byte s timto problemem uz byt nemuze.

Nas zivot s nim je nyni tak kolobeh uklizeni hoven z pelisku, chodby, jeho, uklizeni moci z pelisku a jeho. Presto je pes stale vcelku vitalni, rad chodi ven, tedy uz pouze jen na kratke prochazky, zere, pije, vrti ocasem kdyz nas vita.

Samozrejme vim, ze jeho zivot uz je velmi omezeny a ted v zime je to spise takove uz jen prezivani a vira v to, ze zase bude jaro. Ty zadni nohy tu zimu proste nedavaji, on ani nechce jit ven obcas v tech mrazech a musime ho ven doslova obcas vyhodit.

Chapu ze je to stary dedek dementni, chapu vse, ale co nechapu je to pocurani a kadeni pod sebe. On se pomalu venku ani nevycura ani nevykadi a pak si to vse necha na doma. Muzu s nim chodit jak chci dlouho a nic a pak to pusti do hodiny vsechno doma. Prijde mi, ze mu to ani nevadi, ze je mu to tak pohodlnejsi. Vzdy nekdo prijde a uklidi to. Trestat ho za to uz nema smysl, nechape o co jde.

Zkusili jsme vse, leky, plenky, konzultace s veterinarem, nic. Vysledky moci a krve minuly rok take nic neukazaly. Mel sice nejaky nalez na sono, ale nic se neprokazalo.

Vet rikal neco ve smyslu, ze muze mit i porusene prenaseni vzruchu mezi mozkem a vylucovacim ustrojim. Neverim ze by to delal naschval nebo si vynucoval pozornost..

Proste uz tak nejak nevime co dal, ale uspat ho davat jeste nechceme, i pres to stari stale vidim ten vesely i kdyz jiz hodne unaveny a obcas bolestny vyraz v ocich (ty jeho zadni nohy musi bolet hodne). Moje babicka 86 let ma taky pravidelne pokadenou postel i obleceni. Na zachod musi chodit na suchy vedle postele, pac nedojde na ten normalni na chodbe uz. Prakticky uz jen lezi..

Prominte, mozna blby prispevek, asi jen hledam utechu pote, co jsem ho pred hodinou vyvencila, pes nekadil a curnul jen 1x a ja uz ted bohuzel vim, ze rano bude zase nasrano vsude...

21.1.2022 23:46
molok

XXX.XXX.160.41

Tak existuje hranice, kdy soužití pejska a jeho majitele už není potěšením ani pro jednoho z nich. Je dobré najít tu hranici a potlačit opičí lásku, která nám našeptává, že je sobecké se zbavit této řehole a pejskovi nepomoci do posledního výdechu a potlačuje naopak, že je také sobecké neumožnit pejskovi důstojný odchod. Pejskovi vypovídají zadní nohy, možná ledviny (čurání pod sebe) atd., 14 let je úctyhodný věk na většího psa, píšete, že sice stále žere a pije, no kdyby nežral a nepil tak by to trvalo pár dní, to není měřítko pro důstojné uspání. Musíte to samozřejmě vědět nejlíp sama, v jakém stavu je a zda už nastal ten čas, ale vždy je lepší to v klidu a déle rozmyslet a krásně se s ním rozloučit než na poslední chvíli to pak řešit v hysterii a velkých bolestech. Nemyslím si, že v tomto stavu Vám někdo poradí, jak naučit psa znovu dělat všechny potřeby venku, protože je to možná již fyziologicky nemožné, každopádně držím palce!

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.1.2022 00:05

To se tak špatně čte! Vím, že to nechcete slyšet, ale pejskovi jste už před časem měli prokázat službu, a nenechat ho trápit. Trápí se pes, trapite se vy. Je mi ho moc líto.
Srovnání s babičkou - překvapuje mě, že ji necháte znečišťovat sebe a postel. V dnešní době, kdy jsou na trhu pomůcky, aby člověk v takové situaci nemusel ztrácet důstojnost.

22.1.2022 00:32
psycho.ta

XXX.XXX.87.132

S tim jezenim a pitim jsem to myslela tak, ze se s chuti vrhne na vse, krome svych granuli. Samozrejme ze musi jist a pit, proroze jinak by uz davno zemrel.

Babicku nenechavame znecistovat nic, nic takoveho jsem nenapsala, takze nerozumim, kde jste toto vycetla? Je ji 86 let, bohuzel uz si sama zadek utrit dokonale nedokaze a behem spanku si vse znecisti sama, muzeme ji menit povleceni a nocni kosili kazdy den, ale kazdy den je to to same. Cely zbytek rodiny se na ni vykaslal a jedine ja a moje matka pro ni delame vse, takze prosim takove to komenty si odpustte, nevite o cem mluvite a vymyslite si odpovedi sama. Pochybuju ze sama vite jake je to se nonstop starat o nepohybliveho dementniho seniora, ktery 95% dne uz jen lezi a rika, ze chce umrit.

22.1.2022 00:38

psycho.ta napsal(a):
S tim jezenim a pitim jsem to myslela tak, ze se s chuti vrhne na vse, krome svych granuli. Samozrejme ze musi jist a pit, proroze jinak by uz davno zemrel.

Babicku nenechavame znecistovat nic, nic takoveho jsem nenapsala, takze nerozumim, kde jste toto vycetla? Je ji 86 let, bohuzel uz si sama zadek utrit dokonale nedokaze a behem spanku si vse znecisti sama, muzeme ji menit povleceni a nocni kosili kazdy den, ale kazdy den je to to same. Cely zbytek rodiny se na ni vykaslal a jedine ja a moje matka pro ni delame vse, takze prosim takove to komenty si odpustte, nevite o cem mluvite a vymyslite si odpovedi sama. Pochybuju ze sama vite jake je to se nonstop starat o nepohybliveho dementniho seniora, ktery 95% dne uz jen lezi a rika, ze chce umrit.

Pro vaši babičku by nebylo příjemnější nosit "pampersky" pro dospělé? Pro vás, co se o ni staráte, by to bylo taky lepší, ne?

22.1.2022 01:23
b.k

XXX.XXX.243.195

Pejska bych dala uspat.
Srovnání s babičkou je ovšem poněkud vedle .

22.1.2022 01:31
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro vaši babičku by nebylo příjemnější nosit "pampersky" pro dospělé? Pro vás, co se o ni staráte, by to bylo taky lepší, ne?

Tak mohlo by se zdát, že je to super řešení a že to tazatelku nenapadlo, ale babča ty plínkové kalhotky mít muže, ale ti senioři si to někdy sami sundávají.

22.1.2022 04:51
impact

XXX.XXX.16.216

Nechejte pejska odejít.. Já vím, že to po čtrnácti letech ku*evsky bolí, ale on už nemá vyhlídky na žádné zlepšení. Už nikdy to nebude lepší a je jen na Vás, kam až to necháte zajít.. Co je to za život, být odstrčený v chodbě a ležet ve vlastních výkalech? Tohle už ani chuť k jídlu nezachrání..

22.1.2022 08:44
psycho.ta

XXX.XXX.87.132

Srovnani s babickou bylo jen proto, ze ma v podstate stejne problemy, nic vic. Samozrejme ze si pleny sunda, ba jeste hur - nedonutite ji si je vzit ani na spani, ani pres den. Proste si je nevezme, protoze jsou ji nepohodlny a je ji to uplne jedno. Samozrejme ona neresi, ze to nekdo musi uklidit a ze nekomu pece o ni nici osobni zivot. Babca je sice "mladsi" nez haf, ale je na tom jeste hur co se kvality zivota tyka. Ji uz nedostaneme treba ted v zime ani ven, aby udelala par kroku..

Pes ted v zime trochu v chodbe odstrceny je, ale vsichni se mu venuji, jak to jde. Takze se v necem vali jen proto, ze si pod sebe sam nakadi a je mu to uplne jedno, nicmene vse se po nem ihned uklizi. Ta zima je kruta, to jsme vedeli, ze to tak bude.

Nedokazu si predstavit, jak by se takovy to pes nechal uspat? Jasne vet prijede domu, ale co dal? Jak to probiha? Psa na veterinu nedostanu, ma z ni panickou hruzu a dostane v ordinaci amok. S jeho 25 kg je to problem, navic on nedokaze v klidu lezet, musi furt pochodovat a vse kontrolovat, natoz mu zavest kanylu do nohy. Bude se veterinari branit si neco nechat zavest do nohy a predstava tohoto, tak uz ted vim ze to nedam..necphat uspat psa ktery se tomu bude branit. To prece nejde?

22.1.2022 08:52
janaa

XXX.XXX.47.93

Vet přijede,dá mu injekci do svalu na sedaci, až je pes uspaný,tak pak se píchá injekce do srdce. Takže žádná kanyla se nekoná.Přikláním se k ostatním,kvalita jeho života už není žádná, a pokud má bolesti,není co řešit

22.1.2022 09:18
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

Vím , že je to těžký, nechat jít svého nejlepšího kámoše, jen asi mu už není pomoci a bude to horší a horší, což víte. Chápu i vaše srovnání s babičkou, svý seniory neuspíme, i když o to žádají. Psovi tohle "dopřát" můžeme, ale to asi zatím nechcete. V tom případě asi situace nemá řešení. Jen koupit prací pelíšek, plastový vystlaný něčím snadno pratelným. Pokud nemáte, doporučuji susičku, dost to usnadní život. Prošla jsem si obdobím počůraná postel senior a dítě a tohle dost usnadní život.

22.1.2022 09:55
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Takze se v necem vali jen proto, ze si pod sebe sam nakadi
a je mu to uplne jedno

Defekace může být vůli neovladatelná nebo vůli kontrolována.
Stav bez kontroly defekace se nazývá
fekální inkontinence.

22.1.2022 10:01
impact

XXX.XXX.16.216

psycho.ta napsal(a):
Srovnani s babickou bylo jen proto, ze ma v podstate stejne problemy, nic vic. Samozrejme ze si pleny sunda, ba jeste hur - nedonutite ji si je vzit ani na spani, ani pres den. Proste si je nevezme, protoze jsou ji nepohodlny a je ji to uplne jedno. Samozrejme ona neresi, ze to nekdo musi uklidit a ze nekomu pece o ni nici osobni zivot. Babca je sice "mladsi" nez haf, ale je na tom jeste hur co se kvality zivota tyka. Ji uz nedostaneme treba ted v zime ani ven, aby udelala par kroku..

Pes ted v zime trochu v chodbe odstrceny je, ale vsichni se mu venuji, jak to jde. Takze se v necem vali jen proto, ze si pod sebe sam nakadi a je mu to uplne jedno, nicmene vse se po nem ihned uklizi. Ta zima je kruta, to jsme vedeli, ze to tak bude.

Nedokazu si predstavit, jak by se takovy to pes nechal uspat? Jasne vet prijede domu, ale co dal? Jak to probiha? Psa na veterinu nedostanu, ma z ni panickou hruzu a dostane v ordinaci amok. S jeho 25 kg je to problem, navic on nedokaze v klidu lezet, musi furt pochodovat a vse kontrolovat, natoz mu zavest kanylu do nohy. Bude se veterinari branit si neco nechat zavest do nohy a predstava tohoto, tak uz ted vim ze to nedam..necphat uspat psa ktery se tomu bude branit. To prece nejde?

Aha. A to ho teda necháte se trápit tak dlouho, dokud sám nezdechne? Ty jo, jste hustá.

22.1.2022 10:26

impact napsal(a):
Aha. A to ho teda necháte se trápit tak dlouho, dokud sám nezdechne? Ty jo, jste hustá.

Tak to už zas trochu přeháníte.

Ano, je to na hraně (pro někoho už za hranou), ale věřím, že otázku uspání řeší majitelka i s veterinářem, který zná psův zdravotní stav lépe, než my z několika příspěvků...

22.1.2022 10:28

Já si to řekla takhle - zlepší se to? Ne, není šance. Zhorší se to? To je jistý.
Kdy se to zhorší? To už záleží na konkrétní nemoci. U vás se to postupně zhoršuje a je asi dost jistý, že se to zhoršovat dál bude.
Teď je pes veselej, žere s chutí. Chcete čekat, až přestane i tohle? Já nechtěla.

Utracení je nepříjemná věc, my museli na veterinu a to mě na tom mrzí nejvíc. Pokud máte veterináře, kterej přijede k vám domů a pro psa to nebude takovej stres jako návštěva kliniky, máte velkou výhodu.

22.1.2022 10:39
impact

XXX.XXX.16.216

Ano, je to na hraně (pro někoho už za hranou), ale věřím, že otázku uspání řeší majitelka i s veterinářem, který zná psův zdravotní stav lépe, než my z několika příspěvků...

Jojo, veterinář ho určitě vídává pravidelně, když ho tam nemůžou ani dostat.

22.1.2022 10:41

impact napsal(a):

Není hustá, jen nepoučená. Dál, viz příspěvek janaa.

22.1.2022 10:49
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

Já si to řekla takhle - zlepší se to? Ne, není šance. Zhorší se to? To je jistý.
Kdy se to zhorší? To už záleží na konkrétní nemoci. U vás se to postupně zhoršuje a je asi dost jistý, že se to zhoršovat dál bude.
Teď je pes veselej, žere s chutí. Chcete čekat, až přestane i tohle? Já nechtěla.

Utracení je nepříjemná věc, my museli na veterinu a to mě na tom mrzí nejvíc. Pokud máte veterináře, kterej přijede k vám domů a pro psa to nebude takovej stres jako návštěva kliniky, máte velkou výhodu.

Já mám sice nejspíš úplně špatný pohled na věc, ale to že někdo už není čupr, neznamená, že už nechce žít. Já asi bych počkala, až bych viděla, že tomu psovi, ten život už nic nepřináší.

22.1.2022 10:55

Chudák pes!
Majitelku nechápu. Psovi může pomoct, aby už nikdy neměl bolesti, vždyť on netrpí jen tím močením a kálením pod sebe, ale bere léky na srdce, na bolest, zadní nohy mu vypovídají službu, sám se venku nevyprázdní... Ale žere, tak je OK. Jenže není!! Psovi je 14 let, je na konci života, ke zlepšení zdravotního stavu nedojde, tak na co čekat? Já bych neměla to srdce, nechat ho trápit.

22.1.2022 11:06
psycho.ta

XXX.XXX.87.132

Koukam, ze se odpovedi zdejsich prispevatelu ifauny opet (ostatne jako vzdy temer ve vsech prispevcich, ktere jsem zde kdy cetla) zvrhly v urazky, komentovani veci, na ktere se nikdo nedotazoval a vymysleni si vlastnich verzi pribehu, ktere nikdo nesdeloval.

Odpovim jen na konstruktivni reakce, zbytek budu ignorovat, protoze byt odpovidat na ne, musela bych byt sprosta:

Pelisek mame jeden, k tomu ctyri matrace obalene v igelitu a cca 10 potahu, ktere se cca 1x tydne vsechny perou, aby byl haf neustale v suchu a cistu.

Veterinar na psuv stav sdelil, ze ted uz je to jen na nas, jak dlouho to vydrzime a taky sdelil, ze jsme jedni ze dvou lidi, kteri k nemu dochazi, kteri delaji a financuji psuv zivot tak, aby by byl co nejdelsi a nejkvalitnejsi. Zaroven take sdelil, ze vsichni ostatni, uz by psa nechali v tomto stavu uspat.

Jen psovy leky stoji cca 5500 korun mesicne, nepocitam krmivo a dalsi, takze mi verte, ze takove to penize nevyhazuji za sveho psa jen tak pro nic za nic.

Dekuji za prispevek keriton, mate pravdu samozrejme. Zlepsi se to? Neni sance. Zhorsi se to, samozrejme. Kdy, to uz je jen na Forestovi.

Zbytek ignor.

Dekuji

22.1.2022 11:14
psycho.ta

XXX.XXX.87.132

Psovi byla v 6ti letech diagnostikovana vrozena srdecni vada, leky na srdce bere od let osmi. V 10 letech mu byla diagnostikovana displazie na obou kycelnich kloubech. Proto bere leky na bolest. Geriatrikum bere kvuli sve starecke demenci.

Dekuji za prispevek trickyvoo, mam stejny nazor jako vy, to ze uz nekdo neni mlady, krasny a zdravotne OK prece neznamena, ze uz nechce zit nebo ze uz nema pravo zit. Dokud na nem uvidim, ze ma vuli zit, i kdyz je to sakra tezky a obetuju tomu zivot ja i mama, asi to vydrzim. Az tu vuli neuvidim a uvidim, ze sam rezignoval, vzdam to i ja.

Zatim vidim ale hlavne tu radost, s jakou se rozbehne k brance, kdyz se ma jit ven. Ty rozzarene oci, kdyz vidi nebo tusi, ze dostane neco dobreho. Jasne jsou dny lepsi a jsou dny horsi, ale ja tam tu vuli furt asi vidim.

22.1.2022 11:14

psycho.ta napsal(a):
Koukam, ze se odpovedi zdejsich prispevatelu ifauny opet (ostatne jako vzdy temer ve vsech prispevcich, ktere jsem zde kdy cetla) zvrhly v urazky, komentovani veci, na ktere se nikdo nedotazoval a vymysleni si vlastnich verzi pribehu, ktere nikdo nesdeloval.

Odpovim jen na konstruktivni reakce, zbytek budu ignorovat, protoze byt odpovidat na ne, musela bych byt sprosta:

Pelisek mame jeden, k tomu ctyri matrace obalene v igelitu a cca 10 potahu, ktere se cca 1x tydne vsechny perou, aby byl haf neustale v suchu a cistu.

Veterinar na psuv stav sdelil, ze ted uz je to jen na nas, jak dlouho to vydrzime a taky sdelil, ze jsme jedni ze dvou lidi, kteri k nemu dochazi, kteri delaji a financuji psuv zivot tak, aby by byl co nejdelsi a nejkvalitnejsi. Zaroven take sdelil, ze vsichni ostatni, uz by psa nechali v tomto stavu uspat.

Jen psovy leky stoji cca 5500 korun mesicne, nepocitam krmivo a dalsi, takze mi verte, ze takove to penize nevyhazuji za sveho psa jen tak pro nic za nic.

Dekuji za prispevek keriton, mate pravdu samozrejme. Zlepsi se to? Neni sance. Zhorsi se to, samozrejme. Kdy, to uz je jen na Forestovi.

Zbytek ignor.

Dekuji

Co vám asi tak měl říct? Naznačil vám to dost jednoznačně.

Je mi jasné, že jste přesvědčená o své neomylnosti a hlavně o tom, že děláte to nejlepší pro svého psa. Ale vy to neděláte pro něj, nýbrž pro sebe. Pro své ego. Kdybyste myslela na něj, tak ho necháte odejít. A dřív, než se takhle zhoršil.

WildcatW

22.1.2022 11:18
WildcatW

XXX.XXX.162.124

Nechte ho uspat, to už není život ale jen přežívání. Skoro stejný případ byl teď maliňák otce. 13 let, sotva chodil, aby se zvednul a došel se vyvenčit na zahradu, ho musel táta vyloženě překecávat a nutit a jinak taky se podělával pod sebe. Já i tátova manželka (i široké okolí na cvičáku) jsme byly pro uspání. I když jsem toho psa milovala. Navíc ten pes žil jen pro něj, podával výkony jen pro něj a zasloužil si důstojný odchod a být přitom s člověkem, kterého miloval. Když jsme konečně otce přesvědčily, aby zavolal na veterinu aby ho přijeli uspat, bylo pozdě. Nechal to na poslední chvíli..
Maliňák zemřel tohle pondělí sám v boudě v kotci...

22.1.2022 11:22
janaa

XXX.XXX.47.93

Zatim vidim ale hlavne tu radost, s jakou se rozbehne k brance, kdyz se ma jit ven. Ty rozzarene oci, kdyz vidi nebo tusi, ze dostane neco dobreho. Jasne jsou dny lepsi a jsou dny horsi, ale ja tam tu vuli furt asi vidim.
Samozrejme vim, ze jeho zivot uz je velmi omezeny a ted v zime je to spise takove uz jen prezivani a vira v to, ze zase bude jaro. Ty zadni nohy tu zimu proste nedavaji, on ani nechce jit ven obcas v tech mrazech a musime ho ven doslova obcas vyhodit.
i kdyz jiz hodne unaveny a obcas bolestny vyraz v ocich (ty jeho zadni nohy musi bolet hodne)
Trošku si odporujete,v tom,co píšete. Nevím,co čekáte,že vám tady někdo napíše. Můžu dávat psovi léky za deset tisíc,ve chvíli,kdy nefungují, pes má bolesti, tak pro mě není co řešit. Samozřejmě to máme každý jinak, a to rozhodnutí je na vás. Pro mě tohle kvalitní život starého psa už není

22.1.2022 11:30

Co by mnoho lidí dalo za tu výsadu psů !

22.1.2022 11:35

Trickyvoo napsal(a):
Já mám sice nejspíš úplně špatný pohled na věc, ale to že někdo už není čupr, neznamená, že už nechce žít. Já asi bych počkala, až bych viděla, že tomu psovi, ten život už nic nepřináší.

Já nevím, pes 14 let, neslouží mu nohy, močí a kálí pod sebe - na co čekat?

22.1.2022 11:41

psycho.ta napsal(a):
Psovi byla v 6ti letech diagnostikovana vrozena srdecni vada, leky na srdce bere od let osmi. V 10 letech mu byla diagnostikovana displazie na obou kycelnich kloubech. Proto bere leky na bolest. Geriatrikum bere kvuli sve starecke demenci.

Dekuji za prispevek trickyvoo, mam stejny nazor jako vy, to ze uz nekdo neni mlady, krasny a zdravotne OK prece neznamena, ze uz nechce zit nebo ze uz nema pravo zit. Dokud na nem uvidim, ze ma vuli zit, i kdyz je to sakra tezky a obetuju tomu zivot ja i mama, asi to vydrzim. Az tu vuli neuvidim a uvidim, ze sam rezignoval, vzdam to i ja.

Píšete, že pes nemůže na zadní nohy a najednou běží k brance? Nejste vy převlečený(á) Želvounek?

22.1.2022 11:43

psycho.ta napsal(a):

Zbytek ignor.

Dekuji

A vy tohle považujete za kvalitní psí život? Nemůže chodit, močí a kálí pod sebe. Já teda ne.

22.1.2022 12:01
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Píšete, že pes nemůže na zadní nohy a najednou běží k brance? Nejste vy převlečený(á) Želvounek?

Nechtěla jsem se do toho vkládat, protože mám takhle starého psa a názory zde nesdílím...ostatně Worku už by někteří uspávali dva roky zpátky. Ona si neodporuje, ten stav dobře znám. Těžko se zvedá, některé dny mu trvá, než se rozejde, nožky mu ,,utíkají" na všechny strany, ale ven jde s radostí.

Pro zadavatelku: jsem si jistá, že tady, i když sem léta chodím, se na názor ptát nebudu. Nebo právě proto. Každý z přátel, kdo musel uspat svého psa mi řekl: až bude čas, tak to určitě poznáš, buď si jistá.

22.1.2022 12:10
Mí

XXX.XXX.237.29

Měla jsem stejný problem před pár lety.Fenka po dvou mrtvicích,pokud nespala, točila se jen dokolečka a vše pod sebe.Byly to galeje.Mėla ale dobré srdce i vše ostatní, tak jsem pořád doufala že nastane nějaké zlepšení.Nenastalo,po dvou letech nakonec prišlo nevyhnutelné rozhodnutí.Dožila se sice 16 let,ale za jakou cenu...Jestli můžu radit, seberte odvahu a ... Přeji hodně sil.

22.1.2022 12:24

lesnížínka napsal(a):
Nechtěla jsem se do toho vkládat, protože mám takhle starého psa a názory zde nesdílím...ostatně Worku už by někteří uspávali dva roky zpátky. Ona si neodporuje, ten stav dobře znám. Těžko se zvedá, některé dny mu trvá, než se rozejde, nožky mu ,,utíkají" na všechny strany, ale ven jde s radostí.

Pro zadavatelku: jsem si jistá, že tady, i když sem léta chodím, se na názor ptát nebudu. Nebo právě proto. Každý z přátel, kdo musel uspat svého psa mi řekl: až bude čas, tak to určitě poznáš, buď si jistá.

Ano, ale Worka nemočí ani nekálí pod sebe.

22.1.2022 13:00

lesnížínka napsal(a):

Ono to není tak jednoznačné. Majitel vidí psa každý den, zhoršuje se postupně....a tak se to nezdá tak hrozné.
Jiný se podívá....a vidí, že je to hrůza. Ale to nebylo na vás a Worku. Worka je na tom ještě dobře.

22.1.2022 13:35

Ono to není tak jednoznačné. Majitel vidí psa každý den, zhoršuje se postupně....a tak se to nezdá tak hrozné.
Jiný se podívá....a vidí, že je to hrůza. Ale to nebylo na vás a Worku. Worka je na tom ještě dobře.

Tohle je pravda. Když vidíte psa každý den a zhoršování je postupné, je těžké určit tu hranici, kdy už je čas.

Pokud pes náhle onemocní smrtelnou diagnózou, nebo třeba ochrne, je to rozhodování jednodušší.

Neregistrovaný uživatel

22.1.2022 13:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.129

Kdyz řeší ze na veterinu s nim. Nemuze tudiz ho uspat vlastne nejde tak ma impact pravdu

22.1.2022 13:45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kdyz řeší ze na veterinu s nim. Nemuze tudiz ho uspat vlastne nejde tak ma impact pravdu

Jenže jinde píše, že na veterinu chodí a pes je léčen...

22.1.2022 14:05
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Jenže jinde píše, že na veterinu chodí a pes je léčen...

Já mám pocit, že paní psala, že věci řeší s veterinou...ne, že tam se psem dochází.
Nicméně, já si tedy prakticky vždy zvu vetku domů na eutanázii...

22.1.2022 14:09

fikovnice napsal(a):
Já mám pocit, že paní psala, že věci řeší s veterinou...ne, že tam se psem dochází.
Nicméně, já si tedy prakticky vždy zvu vetku domů na eutanázii...

Aha, já jsem pochopila, že tam chodí.

22.1.2022 14:13
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Aha, já jsem pochopila, že tam chodí.

Možná máš pravdu. Já to zase jen prolítla...
Jinak se k tomu nevyjadřuji... To by měl fakt majitel poznat sám, že už to u zvířete není k životu... Fakt je, že mnoho lidí si vyčítá pozdní eutanázii, včetně mě u jednoho z mých kocourů...

22.1.2022 14:21

fikovnice napsal(a):
Možná máš pravdu. Já to zase jen prolítla...
Jinak se k tomu nevyjadřuji... To by měl fakt majitel poznat sám, že už to u zvířete není k životu... Fakt je, že mnoho lidí si vyčítá pozdní eutanázii, včetně mě u jednoho z mých kocourů...

Taky se nám rozhodování blíží u toho našeho starouška. Ale zatím má ještě zájem o hračky a mladé psy, venčí se sám na zahradě, ale začíná ztrácet cit v zadních nohách. Zatím se teda i rozběhne, ale šmatlá už všelijak...

22.1.2022 14:25
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Taky se nám rozhodování blíží u toho našeho starouška. Ale zatím má ještě zájem o hračky a mladé psy, venčí se sám na zahradě, ale začíná ztrácet cit v zadních nohách. Zatím se teda i rozběhne, ale šmatlá už všelijak...

Právě. Mně jednou vetka řekla, že když má zvíře o něco zájem (tedy nejen, že se nějak nažere), tak ještě není jeho čas.

22.1.2022 14:40

fikovnice napsal(a):
Právě. Mně jednou vetka řekla, že když má zvíře o něco zájem (tedy nejen, že se nějak nažere), tak ještě není jeho čas.

To bohužel není tak úplně pravda. Většinou to není tak, že se pes horší, horší a horší jakoby v sestupně křivce. Většinou se střídají horší a lepší chvile, pes má i dobré okamžiky či období, ale nemoc v něm pracuje dál...

22.1.2022 14:54
fikovnice

XXX.XXX.134.107

To bohužel není tak úplně pravda. Většinou to není tak, že se pes horší, horší a horší jakoby v sestupně křivce. Většinou se střídají horší a lepší chvile, pes má i dobré okamžiky či období, ale nemoc v něm pracuje dál...

Já vím jak to myslíte. V případě zadavatelky bych asi také volila eutanázii. Ale např. jsem chtěla nechat usmrtit toho mého kocoura number one s kočičím morem. Bylo to úděsné - jen průjem s krví, celý byl od stolice a příjem jídla NULA. Je to obrovský kocour - přes 8kg má určitě a tehdy zhubl určitě 3kg. Kočka nesmí hladovět, jinak hrozí hepatální selhání. Což se také stalo, včetně šíleného ikteru. Pak přišla sousedka s vínem, že kocoura zapijeme...ale když jej viděla, řekla mi, že na něm vidí ještě zájem o život. Já už fakt tehdy chtěla volat vetku na eutanázii. A asi i díky sousedce je stále zde. Mimo jiné mi pak pomáhala s násilným krmením, při aplikaci injekcí, infúzí atd. A jednoho dne kocour začal jíst - sám od sebe. A tím bylo skoro vyhráno.

Ivana1983

22.1.2022 15:25
Ivana1983

XXX.XXX.245.44

psycho.ta napsal(a):

Zbytek ignor.

Dekuji

Nejspíš i na tento můj příspěvek budete sprostá, ale dám Vám ještě jiný úhel pohledu: mám babičku, 82 let. Má prasklý hrudní obratel, což jí způsobuje velké bolesti a omezuje pohyblivost, venku bez chodítka ani ránu. K tomu chronická žilní nedostatečnost, má nateklé obě nohy k prasknutí, téměř neustále ji pekelně bolí. Plus další nemoci. Zatím je samostaná - má 1kk byteček v domě s pečovatelskou službou asi 400 m od nás. Sama se umyje, uvaří si, chutná jí, přijde k nám na návštěvu, raduje se z pravnoučat. Přesto mi už několikrát říkala, že už tady nechce být, že už se to mnohdy nedá vydržet a ví, že to bude jen horší. A že nechce skončit jako ležák, nám 'na obtíž'. A já jí na to neumím nic říct, plně ji chápu. Takže to, ze pes žere a ještě má radost z procházky, nemusí znamenat, že má ještě chuť žít...

22.1.2022 15:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Stáří není nemoc

22.1.2022 15:30

Ivana1983 napsal(a):
Nejspíš i na tento můj příspěvek budete sprostá, ale dám Vám ještě jiný úhel pohledu: mám babičku, 82 let. Má prasklý hrudní obratel, což jí způsobuje velké bolesti a omezuje pohyblivost, venku bez chodítka ani ránu. K tomu chronická žilní nedostatečnost, má nateklé obě nohy k prasknutí, téměř neustále ji pekelně bolí. Plus další nemoci. Zatím je samostaná - má 1kk byteček v domě s pečovatelskou službou asi 400 m od nás. Sama se umyje, uvaří si, chutná jí, přijde k nám na návštěvu, raduje se z pravnoučat. Přesto mi už několikrát říkala, že už tady nechce být, že už se to mnohdy nedá vydržet a ví, že to bude jen horší. A že nechce skončit jako ležák, nám 'na obtíž'. A já jí na to neumím nic říct, plně ji chápu. Takže to, ze pes žere a ještě má radost z procházky, nemusí znamenat, že má ještě chuť žít...

Nedá se to srovnávat. Pes není člověk, nepřemýšlí co bude.

Ivana1983

22.1.2022 15:42
Ivana1983

XXX.XXX.245.44

Ještě dodám: ano, pere se s tím, bojuje, snaží se to udělat co nejvíce snesitelné, radovat se i z malickostí... Protože ví, že to tady musí dožít, protože o čase, který má vyměřený, rozhoduje Osud (či jak to nazvat)... Takže dělá vše pro to, aby se po ten vyměřený čas tady trápila co nejméně...

22.1.2022 16:17
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Několikrát sem sem psala svoji zkušenost s umírající babčou. Bylo jí bez dvou dnů 91. Poslední půlrok začala scházet rychle, pak už ležela cca 2měsíce, ale dokázala si ještě sednout s pomocí na suché WC. Do posledního dne. Pleny nechtěla ani omylem, i když byla sem tam už popletená. Posledních cca 5dní, to bylo zlé, začala čůrat hnědou moč, byla u ní doktorka, jen nám řekla, že umírá, že rychlou už volat nemáme, pokud ji nechcem nechat umřít v nemocnici, což babča nechtěla ani za nic. Den před smrtí jí teta říká: babi, nechcete se se mnou pomodlit, ulevilo by se vám. ,,Ne!" A do posledního vydechnutí, i když už řvala bolestí, ať už s ní nehýbáme, neřekla jediným slovem, že chce konečně umřít, ona si prostě ještě myslela, že to dá. Možná, že mozek umírajícího, všechno už zablokuje, nevím, víc zkušeností nemám. Jen..že každý umřít nechce, ani za nic, ani za zlaté prase

22.1.2022 16:31

Trickyvoo napsal(a):

Já to asi vidím tak, že za psa posuzuju, co bude zítra a pozítří, ne že teď je jakžtakž dobře a teď má zájem a něco ho baví. Stejně jako kdekterá kočka se bude mazlit, i když už je čas nechat ji uspat, tak kdejakej pes bude s chutí žrát, vrtět ocasem nebo se přátelit s kolemjdoucími, i když už je jeho čas.

Je to evidentně fakt individuální a každej to má jinak. Já bych psovi život neprodlužovala a nečekala, až nebude mít zájem, ale možná jsem v tom extrémní. Měla jsem "výhodu", že měl pes vážnou nemoc s pravděpodobností radikálního propadu a usoudila jsem, že fakt není na co čekat - i když by čekat šlo, za cenu určitýho rizika, a ještě pár dní nebo i týdnů by to tu třeba zvládl.

Postupný zhoršování je v tom asi těžší... asi bych to takhle daleko, že se pes pravidelně počůrává, dojít nenechala. Ale těžko říct, když jsem to nezažila.

Srovnávání s lidma mi osobně přijde mimo.

22.1.2022 17:16
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

Já to asi vidím tak, že za psa posuzuju, co bude zítra a pozítří, ne že teď je jakžtakž dobře a teď má zájem a něco ho baví. Stejně jako kdekterá kočka se bude mazlit, i když už je čas nechat ji uspat, tak kdejakej pes bude s chutí žrát, vrtět ocasem nebo se přátelit s kolemjdoucími, i když už je jeho čas.

Je to evidentně fakt individuální a každej to má jinak. Já bych psovi život neprodlužovala a nečekala, až nebude mít zájem, ale možná jsem v tom extrémní. Měla jsem "výhodu", že měl pes vážnou nemoc s pravděpodobností radikálního propadu a usoudila jsem, že fakt není na co čekat - i když by čekat šlo, za cenu určitýho rizika, a ještě pár dní nebo i týdnů by to tu třeba zvládl.

Postupný zhoršování je v tom asi těžší... asi bych to takhle daleko, že se pes pravidelně počůrává, dojít nenechala. Ale těžko říct, když jsem to nezažila.

Srovnávání s lidma mi osobně přijde mimo.

A já to zrovna nechala zajít tak daleko, pes se mi v noci počůraval, ale pořád jsem doufala, že je to řešitelný problém. Ostatně blbě na tom nebyl poprvé a dostal se z toho a ani veterinář mi nenaznačoval, že je to konečná. Až den potom, co v noci zemřel, jsme zjistili, že krevní testy dopadly hodně špatně. Dožil a nebylo mu pomoci, ale obráceně by to asi bylo horší. Když mi zemřel nečekaně pes během noci, tak prostě pořád nevím, jestli jsem mohla udělat něco, aby to takhle nedopadlo.

22.1.2022 17:58

....s fenku, která zrala, vencila se a vitala radostně s kazdym, lidi milovala.... jsem jela na veterinu, v rámci každodenní kontroly tam mi vet řekl, že vzhledem k hodnotám, už to k další léčbě není a pokračovat v ní, už by to bylo trápení a ze ji necháme odejít, I když vzhledem k tomu, jak se projevovala jsem ještě nechtěla, řekl mi že by třeba za dvě hodiny mohla začít krecovat a co bych si s ní kde počala...dodnes jsem mu za to jeho rozhodnutí vděčná..

22.1.2022 18:42

....s fenku, která zrala, vencila se a vitala radostně s kazdym, lidi milovala.... jsem jela na veterinu, v rámci každodenní kontroly tam mi vet řekl, že vzhledem k hodnotám, už to k další léčbě není a pokračovat v ní, už by to bylo trápení a ze ji necháme odejít, I když vzhledem k tomu, jak se projevovala jsem ještě nechtěla, řekl mi že by třeba za dvě hodiny mohla začít krecovat a co bych si s ní kde počala...dodnes jsem mu za to jeho rozhodnutí vděčná..

Takových veterinářů moc není, díky za ně. Klientovi většinou jen naznačí, že není řešení, ale rozhodnutí nechávají na majiteli psa. Pokud nejde o nějakou akutní situaci.

Zadavatelko,
Proste uz tak nejak nevime co dal, ale uspat ho davat jeste nechceme,
většina vám zde napsala, že by psa uspat nechala. To jste asi slyšet nechtěla. Je to těžké rozhodnutí, každý k němu musí dospět, smířit se, rozhodnout to. Nebo někdo ne a nechá psa "umřít" doma, bez vysvobozující injekce.
Na to já žaludek nemám, neumím se dívat, jak se pes trápí. Stáří není nemoc, ale stařecké problémy už problémem mohou být a to na úkor welfare zvířete. Mnohdy pomůže nadhled někoho, kdo psa dlouho neviděl. Kamarádů, známých, kteří jsou vám schopni říct do očí, že pes je už stínem té osobnosti, kterou býval. Že to není pěkný pohled, že musí mít bolesti atd. Vy to při pomalém zhoršování psa tolik nevnímáte, někoho nezávislého to praští do očí hned.

22.1.2022 18:46

lesnížínka napsal(a):
Stáří není nemoc

Já ale nepíšu jen o stáří, ale hlavně o nemoci.

22.1.2022 18:56

Takových veterinářů moc není, díky za ně. Klientovi většinou jen naznačí, že není řešení, ale rozhodnutí nechávají na majiteli psa. Pokud nejde o nějakou akutní situaci.

Zadavatelko,
většina vám zde napsala, že by psa uspat nechala. To jste asi slyšet nechtěla. Je to těžké rozhodnutí, každý k němu musí dospět, smířit se, rozhodnout to. Nebo někdo ne a nechá psa "umřít" doma, bez vysvobozující injekce.
Na to já žaludek nemám, neumím se dívat, jak se pes trápí. Stáří není nemoc, ale stařecké problémy už problémem mohou být a to na úkor welfare zvířete. Mnohdy pomůže nadhled někoho, kdo psa dlouho neviděl. Kamarádů, známých, kteří jsou vám schopni říct do očí, že pes je už stínem té osobnosti, kterou býval. Že to není pěkný pohled, že musí mít bolesti atd. Vy to při pomalém zhoršování psa tolik nevnímáte, někoho nezávislého to praští do očí hned.

Na druhou stranu nám u té naší fenky na přímou otázku asi měsíc před uspáním veterinář řekl, že na eutanazii to ještě není. Takže to není vždy jen o majiteli.
Ne každý veterinář vám uspí vitálního psa jen proto, že je starý a dementní.

22.1.2022 19:00
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já ale nepíšu jen o stáří, ale hlavně o nemoci.

To jsem taky ,,nevymyslela" já, ale často se to používá, tak mi to přišlo příznačné. Každý starý má x neduhů, teda abych někomu nekřivdila, skoro každý starý člověk.
Ivana výše píše o své babičce, která na tom není dobře a ,,chce" umřít. Za mě: jestli chci umřít, tak umřu, člověk má přece x možností, jak to řešit. A pes? Ten tak neuvažuje. Žije a až přijde jeho čas, umře. Nepřísluší mi rozhodovat o cizím životě, jen o svém si rozhoduju sama.

22.1.2022 19:10
janaa

XXX.XXX.47.93

lesnížínka napsal(a):
To jsem taky ,,nevymyslela" já, ale často se to používá, tak mi to přišlo příznačné. Každý starý má x neduhů, teda abych někomu nekřivdila, skoro každý starý člověk.
Ivana výše píše o své babičce, která na tom není dobře a ,,chce" umřít. Za mě: jestli chci umřít, tak umřu, člověk má přece x možností, jak to řešit. A pes? Ten tak neuvažuje. Žije a až přijde jeho čas, umře. Nepřísluší mi rozhodovat o cizím životě, jen o svém si rozhoduju sama.

Jenže my mu všemožnou léčbou ten život prodlužujeme. Někdy zaplaťpánbůh za to, mnohdy ke škodě toho psa

22.1.2022 19:13

lesnížínka napsal(a):

Na majiteli psa je, aby zvážil, jestli je to pro psa ještě k žití. A v případě zadavatelky podle mého názoru, když pes močí a kálí pod sebe, má slabé srdce (podpořené medikamentózně), bolesti, slabé nohy, byl čas na to, dopřát mu důstojný odchod, překročen. Včera bylo pozdě.
Psu musí být hrozně, když vlastně neustále leží ve vlastní moči a výkalech. Pochybuji, že je zadavatelka čtyřiadvacet hodin se psem a okamžitě, pokaždé jakmile se znečistí, ho umyje, osuší, vymění mu pelech. Smrad, mokrá znečištěná srst,... děs.

22.1.2022 19:14

Na druhou stranu nám u té naší fenky na přímou otázku asi měsíc před uspáním veterinář řekl, že na eutanazii to ještě není. Takže to není vždy jen o majiteli.

Starý a dementní pes se zdravotními problémy, tak čtu zadání v úvodním příspěvku.
Mně navrhl vet uspání feny s lymfomem hned, ale potřebovala jsem si to vnitřně nejdřív zpracovat. Takže uspání až o 4 dny déle, to mi jiný vet, který fenku uspával, říkal, zda si to nerozmyslím, že vypadá čuba dobře... Bodejť by ne, po prednisonu, chvilková záležitost.
To rozhodnutí je vždy JEN o majiteli. Představa, že přijedu na uspání se 14letým psem nebo vet přijede k nám domů a začne se licitovat, že to je ještě "vitální" psí senior, jen je starý a dementní - no to bych zažít nechtěla.
Vám držím palce, ať to odhadnete se svým psím staříčkem dobře, je vždycky na pikaču něco takového rozhodovat.

22.1.2022 19:15
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

janaa napsal(a):
Jenže my mu všemožnou léčbou ten život prodlužujeme. Někdy zaplaťpánbůh za to, mnohdy ke škodě toho psa

To ano. Jen si myslím, že říct tady někomu, ať psa uspí, je blbost. To si musí prostě každý posoudit a rozhodnout sám.

22.1.2022 19:16

lesnížínka napsal(a):
To ano. Jen si myslím, že říct tady někomu, ať psa uspí, je blbost. To si musí prostě každý posoudit a rozhodnout sám.

Zadavatelka chtěla radu, a to je ta nejlepší, kterou mohla dostat.

22.1.2022 19:19
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Zadavatelka chtěla radu, a to je ta nejlepší, kterou mohla dostat.

Ještě jsem dopisovala, už jste mě do opravy nepustila Psala jsem: zadavatelka chtěla poradit, napsala bych stylem, co si myslím, tedy třeba, že já bych psa uspala. Ale ne stylem: psa týráte, už měl být uspaný dávno

22.1.2022 19:20

lesnížínka napsal(a):
Ještě jsem dopisovala, už jste mě do opravy nepustila Psala jsem: zadavatelka chtěla poradit, napsala bych stylem, co si myslím, tedy třeba, že já bych psa uspala. Ale ne stylem: psa týráte, už měl být uspaný dávno

Když já to tak ale vidím. A vycházím z vlastních zkušeností...

22.1.2022 19:23

Tohle jsem docela řešila, ty poslední týdny se psem. Dva různí veterináři (z nichž jeden psa předtím vyšetřoval a vysvětlil nám rozsah problému) pravili, že přece nebudou utrácet zdravýho psa, načež na přímý dotaz odsouhlasili, že ano, že jeho stav může každou chvíli skončit vykrvácením do břicha. A že ano, že je to blbý, že tu teď není žádná veterina s pohotovostí.
To jsem moc nechápala.
Jako chápu, že si potřebují vydělat a z prodlužování psova života by vydělali víc než z uspání, ale jinak to nechápu.

22.1.2022 19:24

lesnížínka napsal(a):

Co se psa týká, je to srabáctví a alibismus.
"umře"
Nepřísluší mi rozhodovat o cizím životě, jen o svém si rozhoduju sama.
Přísluší mi rozhodovat o smrti mého čtyřnohého parťáka, nenechat ho umřít v bolesti, stářím, degradací jeho osobnosti. Nenechat ho trápit, utrápit k smrti. Dlužím mu to za všechny pěkné chvíle, které jsme si prožili.

22.1.2022 19:30

lesnížínka napsal(a):

Jako že starý člověk, nemohoucí a ležák, má spáchat sebevraždu? Nebo jak jste to myslela? Ono to totiž není tak jednoduchý. Musel by vám někdo pomoct, a to už je asistovaná sebevražda, která u nás není legální.

22.1.2022 19:42
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jako že starý člověk, nemohoucí a ležák, má spáchat sebevraždu? Nebo jak jste to myslela? Ono to totiž není tak jednoduchý. Musel by vám někdo pomoct, a to už je asistovaná sebevražda, která u nás není legální.

Reagovala jsem na to, co psala Ivana, přečtěte si to. Její babička ležák není.

22.1.2022 19:45

Zadavatelko,

..ano jsem za něj nevyslovně vděčná.....

22.1.2022 19:46
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

"umře"
Přísluší mi rozhodovat o smrti mého čtyřnohého parťáka, nenechat ho umřít v bolesti, stářím, degradací jeho osobnosti. Nenechat ho trápit, utrápit k smrti. Dlužím mu to za všechny pěkné chvíle, které jsme si prožili.

Svého jistě, to i já. Ale nenechám si do toho mluvit a nechat se přesvědčovat od lidí, kteří ho neviděli a nevidí. Je to jen na mém posouzení a rozhodnutí, svědomí atd. Vy píšete o srabáctví, já si zase můžu myslet, že někdo dá uspat psa jen proto, aby po něm nemusel uklidit.

22.1.2022 19:48

lesnížínka napsal(a):

Četla jsem to. Měla jsem za to, že to myslíte všeobecně na lidi. A i tak není každý schopen tu sebevraždu dokonat, věřící třeba vůbec ne.

22.1.2022 19:54

Tohle jsem docela řešila, ty poslední týdny se psem. Dva různí veterináři (z nichž jeden psa předtím vyšetřoval a vysvětlil nám rozsah problému) pravili, že přece nebudou utrácet zdravýho psa, načež na přímý dotaz odsouhlasili, že ano, že jeho stav může každou chvíli skončit vykrvácením do břicha. A že ano, že je to blbý, že tu teď není žádná veterina s pohotovostí.
To jsem moc nechápala.
Jako chápu, že si potřebují vydělat a z prodlužování psova života by vydělali víc než z uspání, ale jinak to nechápu.

Ta naše žádné léky nebrala, takže snaha vydělat na ní padá. Navíc náš vet je trochu "srdcař", za drobné věci typu vytáhnout klíště, na které jsem si sama netroufla, ani nechce nic účtovat 😉

22.1.2022 19:54

lesnížínka napsal(a):
Svého jistě, to i já. Ale nenechám si do toho mluvit a nechat se přesvědčovat od lidí, kteří ho neviděli a nevidí. Je to jen na mém posouzení a rozhodnutí, svědomí atd. Vy píšete o srabáctví, já si zase můžu myslet, že někdo dá uspat psa jen proto, aby po něm nemusel uklidit.

Ale to snad ne. Zajímavá dedukce s tím uklízením.

Zadavatelka si do toho mluvit asi chtěla nechat, když se optala zde na diskuzi. Názorů má dost.

22.1.2022 20:43

lesnížínka napsal(a):

Ano a dojde s chodítkem k trati a spadne pod vlak. Ano, jsme hnusná, ale ten kec, že každý může o svém životě rozhodnout.......resp. o jeho konci.......

22.1.2022 20:59
PumaCZ

XXX.XXX.218.53

Už jsem to tu psala mnohokrát, ale třeba naše zkušenost zadavatelce pomůže s rozhodováním..

Pes NO, 10 a půl roku, poslední rok a půl neustálé zdravotní problémy, každou chvilku na veterině, ale kromě špatné funkce jater se nikdy nic nezjistilo. Byl velmi akční, lítal za míčkama, žral s chutí, všechno vypadalo na jeho věk super.

Jednoho dne ve dvě nebo tři hodiny ráno mě vzbudilo, jak divně dýchá. Než jsme se stačili obléknout, omdlel nám. Táhli jsme ho na jednu pohotovost (vč. cca 300 m od auta na kliniku a pak zase zpátky), kde dle internetu měli mít službu. 20-30 minut jsme tam čekali na to, aby nám řekli, že tam nikdo není.
Jeli jsme tedy přes celé město a ještě dál na jinou pohotovost, tam opět čekali na příjezd veterinářky. Baru už se sotva lezl. Na RTG metastáze na plicích, na sonu krev v dutině hrudní - diagnoza: prasklý tumor na srdci. Přitom den před tím si ještě hrál, lítal za míčky, ..

Chudáka jsme ho s masivním vnitřním krvácením tahali sem tam, místo toho, aby umřel v klidu domova. Už to budou 4 roky a pořád si to vyčítám, že se musel takhle šíleně na konci života trápit, místo toho, aby odešel důstojně a bezbolestně.

Po této zkušenosti vím, že psa raději utratím o pár ní dříve, než čekat na zázrak a riskovat něco podobného.. (Leč jsme o tumoru nevěděli a nemohli jsme tedy tím pádem nic dělat..)

Foto pár dní před tím, než nám umřel..

22.1.2022 21:03

PumaCZ napsal(a):
Už jsem to tu psala mnohokrát, ale třeba naše zkušenost zadavatelce pomůže s rozhodováním..

Pes NO, 10 a půl roku, poslední rok a půl neustálé zdravotní problémy, každou chvilku na veterině, ale kromě špatné funkce jater se nikdy nic nezjistilo. Byl velmi akční, lítal za míčkama, žral s chutí, všechno vypadalo na jeho věk super.

Jednoho dne ve dvě nebo tři hodiny ráno mě vzbudilo, jak divně dýchá. Než jsme se stačili obléknout, omdlel nám. Táhli jsme ho na jednu pohotovost (vč. cca 300 m od auta na kliniku a pak zase zpátky), kde dle internetu měli mít službu. 20-30 minut jsme tam čekali na to, aby nám řekli, že tam nikdo není.
Jeli jsme tedy přes celé město a ještě dál na jinou pohotovost, tam opět čekali na příjezd veterinářky. Baru už se sotva lezl. Na RTG metastáze na plicích, na sonu krev v dutině hrudní - diagnoza: prasklý tumor na srdci. Přitom den před tím si ještě hrál, lítal za míčky, ..

Chudáka jsme ho s masivním vnitřním krvácením tahali sem tam, místo toho, aby umřel v klidu domova. Už to budou 4 roky a pořád si to vyčítám, že se musel takhle šíleně na konci života trápit, místo toho, aby odešel důstojně a bezbolestně.

Po této zkušenosti vím, že psa raději utratím o pár ní dříve, než čekat na zázrak a riskovat něco podobného.. (Leč jsme o tumoru nevěděli a nemohli jsme tedy tím pádem nic dělat..)

Foto pár dní před tím, než nám umřel..

No, ale jestli to dobře chápu, vy jste o tumoru na srdci nevěděli, ne?
Na základě čeho byste ho tedy nechávali uspat dřív?

22.1.2022 21:23
PumaCZ

XXX.XXX.218.53

No, ale jestli to dobře chápu, vy jste o tumoru na srdci nevěděli, ne?
Na základě čeho byste ho tedy nechávali uspat dřív?

Nevěděli, jinak bych ho trápit nenechala. Myslela jsem to tak, že po takové zkušenosti, kdy taháte v noci umírajícího psa po všech čertech, čímž ho zbytečně jen trápíte a stresujete, bych psa nechala odejít dříve, než něco takového riskovat - tedy kdybych o tumoru věděla, udělali bychom si krásný den, dva, a pozvala bych veta domů, i když byl pes akční do posledního dne..

To, že byl měsíc před tím na sonu a krvi a tumor nikdo neobjevil, je věc druhá. A asi i kdyby ho objevili, tak bych před touto zkušeností s uspáním určitě váhala, stejně jako většina lidí tady, to jest fakt.

23.1.2022 00:57
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Zadavatelko,

Líbí se mi Vaše milé, vlídné a rozumné příspěvky!

23.1.2022 01:09
fikovnice

XXX.XXX.134.107

lesnížínka napsal(a):

Viděla jsi kdesi ty navržené sebevražedné sarkofágy? Nevím, jak to funguje, byla to nějaká sci-fi verze.
Já si myslím, že zas až tak možností jak skoncovat se životem člověk, který má fůru nemocí, nemá. Vlastně ani nemám příliš jasný názor, zda uzákonit asistované suicidium. Na stranu druhou, kdyby šel vrátit čas, už jsem to zde několikrát psala, tátovi bych smrt uspíšila. Jednoduše - předávkováním morfinem, kterého byla doma fůra. Možná i za cenu, že bych pak šla za to sedět. Ale je to šíleně individuální věc - někdo je nemocný hrozně a drží se života zuby nehty. Někdo ne.

Jinak zde podobné dotazy, jaký dala zadavatelka, chápu často takto: Dotyčný je nějak rozhodnutý (např. že eutanázie ještě ne) a sem si jde v podstatě pro potvrzení toho svého názoru. Což se ale logicky ne vždy stane.

23.1.2022 01:15
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Znám příběh paní z hluboké totality s nějakým šíleným karcinomem - měla rozežranou půlku břicha - zející smrdutá rána, strašlivé bolesti. Ležela ve špitále, neschopná téměř ničeho. Prosila dr. i návštěvy, aby jí nějak pomohli odejít. Hlasitě naříkala bolestmi, opiáty už nezabíraly. Pak za ní nejmenovaný dr. přišel a řekl jí:"Dám Vám zde nějaké tablety na spaní, dám Vám jich více, ale Vy mi svatosvatě slíbíte, že si vezmete vždy jen jednu!" Samozřejmě slíbila a léky byly uklizeny do šuplíku. Poté došlo k naprosto nečekané úlevě - psychické, ale i fyzické! A asi 5 dní nato paní zemřela, aniž by si vzala jeden jediný ten prášek. Vyprávěla mi to jedna psycholožka. Té umírající paní na konci života naprosto neskutečně pomohlo vědomí toho, že má život a smrt ve svých rukou. Přineslo jí to prý naprostý klid a smíření na konci života.

23.1.2022 11:22
deauville

XXX.XXX.46.69

lesnížínka napsal(a):

Ano, to je určitě nejlepší rada, kterou lze zadavatelce dát... Rozhodnutí je bohužel jen na ní. O eutanázii svých zvířat jsem rozhodovala už mnohokrát a vůbec nejhorší na tom je, že o tom musím rozhodnout sama - chápu to i jako poslední službu tomu zvířeti, které mě provázelo celý svůj život. A vždycky jsem chtěla, abych po eutanázii svého miláčka neměla špatné svědomí a mohla jsem na něj vzpomínat bez výčitek, že trpěl.

Takže jakékoliv názory na to, zda utratit či ne, jsou prostě jen názory.

Zadavatelko, i neustálý úklid po mazlíčkovi může být důvod k eutanázii, protože bez Vaší pomoci stejně zemře, otázkou je, zda je to ten "Váš" důvodu, abyste si nic nevyčítala.

23.1.2022 11:32
deauville

XXX.XXX.46.69

"umře"

A kdy je pes starý - když začne špatně vidět? Když začne být míň akční? Když začne artróza? Který z těch důvodů je důvodem k eutanázii? Nebo jich má být víc? Vnímá pes degradaci osobnosti? Nebo ho já chci mít ve vzpomínkách jako zdravého agilního psa a nechci na něj myslet jako na staříka?

Není naopak srabáctví a alibismus ta eutanázie, jakože už se nechci starat o psa, který holt není jako dřív?

Netřeba odpovídat, jsou to řečnické otázky, ať si na ně každý odpoví sám v souladu se svým svědomím. Jen chci říct, že tu hranici může vnímat každý jinak, tzn. radit zadavatelce, že má, nebo nemá psa utratit, když ho neznáme, je prostě špatně.

23.1.2022 11:34
deauville

XXX.XXX.46.69

Ale to snad ne. Zajímavá dedukce s tím uklízením.

Zadavatelka si do toho mluvit asi chtěla nechat, když se optala zde na diskuzi. Názorů má dost.

Ale to byste se divila, jaké důvody vedou lidi k tomu, že přijdou k veterináři s tím, že chtějí utratit svého "miláčka". Můj nevlastní syn je veterinář, takže bych mohla vyprávět... Přičemž ty finanční důvody jsou ještě z těch lepších...

23.1.2022 21:07

deauville napsal(a):
A kdy je pes starý - když začne špatně vidět? Když začne být míň akční? Když začne artróza? Který z těch důvodů je důvodem k eutanázii? Nebo jich má být víc? Vnímá pes degradaci osobnosti? Nebo ho já chci mít ve vzpomínkách jako zdravého agilního psa a nechci na něj myslet jako na staříka?

Není naopak srabáctví a alibismus ta eutanázie, jakože už se nechci starat o psa, který holt není jako dřív?

Netřeba odpovídat, jsou to řečnické otázky, ať si na ně každý odpoví sám v souladu se svým svědomím. Jen chci říct, že tu hranici může vnímat každý jinak, tzn. radit zadavatelce, že má, nebo nemá psa utratit, když ho neznáme, je prostě špatně.

Díky, to jste moc pěkně sepsala.
Já psala o sobě a samozřejmě si každý musí hranici nastavit sám v sobě. Jedno vím jistě, nikdy nenechám psa "umřít" přirozeně, pokud ho neklepne pepka (ach, to bych chtěla někdy zažít). Jedinkrát jsme museli psa uspat kvůli stáří. Když se nemohl sám postavit na nohy, sotva se nažral, napil, vyvenčil. Blbě už viděl, slyšel. A bylo to kuwa těžký rozhodování. Neměl nemoc, jen byl starý, věchýtek takový v 15 letech. Alibismus? Nechtít ho tak vidět? Ne, to ne. A představa, že budeme čekat, až sám nějak umře, chodit kontrolovat, proč se nezvedne, jestli dýchá? Brrr! Čekat, co mu selže, zda ledviny, játra, nohy, ne, fakt ne.
Ano, hranice, kdy nechat psa odejít s pomocí veterináře je u každého člověka jinde, to absolutně nepopírám. Jen když tu zadavatelka něco nějak popíše, psané slovo si každý také zinterpretuje po svém subjektivně zabarveném způsobu. Já mít doma psa od zadavatelky, rozloučím se s ním. V sobě, pak si domluvím termín a přes něj vlak nejede. A že jsem to zažila už hodněkrát.

23.1.2022 21:54
Terven

XXX.XXX.110.191

deauville napsal(a):

Mluvíte mi z duše. Ke stáří přirozeně patří zhoršení smyslů, špatná pohyblivost, zhoršení kognitivních funkcí apod.
Samozřejmě, pokud pes má diagnózu s infaustní prognózou, pak není o čem debatovat. Ale na můj vkus příliš často se tu doporučuje eutanázie jen kvůli příznakům stáří. Dokonce jsem slyšela názor, že psa je ok nechat uspat, pokud nevyjde schody, nevidí, apod.
U starých lidí je normální, že nedojdou dál než na lavičku před domem, bolí je pohyb, neslyší a jsou zmatení. A neznamená to přece, že na tom sluníčku nesedí rádi, že je nebaví krmit holuby a že se netěší na koláček ke svačině. Zas si užívají jiných věcí než mladí a zdraví.
Jako samozřejmě, nenechat psa trápit, jasně. Ale taky mě vždy zarazí ta kanonáda příspěvků o tom, že pes už měl být dávno utracen jen na základě písmenek v diskuzi.

24.1.2022 03:07
šavlozubka

XXX.XXX.197.109

Terven napsal(a):
Mluvíte mi z duše. Ke stáří přirozeně patří zhoršení smyslů, špatná pohyblivost, zhoršení kognitivních funkcí apod.
Samozřejmě, pokud pes má diagnózu s infaustní prognózou, pak není o čem debatovat. Ale na můj vkus příliš často se tu doporučuje eutanázie jen kvůli příznakům stáří. Dokonce jsem slyšela názor, že psa je ok nechat uspat, pokud nevyjde schody, nevidí, apod.
U starých lidí je normální, že nedojdou dál než na lavičku před domem, bolí je pohyb, neslyší a jsou zmatení. A neznamená to přece, že na tom sluníčku nesedí rádi, že je nebaví krmit holuby a že se netěší na koláček ke svačině. Zas si užívají jiných věcí než mladí a zdraví.
Jako samozřejmě, nenechat psa trápit, jasně. Ale taky mě vždy zarazí ta kanonáda příspěvků o tom, že pes už měl být dávno utracen jen na základě písmenek v diskuzi.

Mluvíte mi z duše. Náš staroch už nevidí, má nemocné srdce (od osmi let bere léky), je po operaci vyhřezlé plotýnky (a že jsem se smiřovalas tím, že se z ní už nemusí vrátit), do schodů a ze schodů ho nosíme, na gauč ho musíme vysadit. Podle některých už by měl být pod drnem. Jen kvůli tomu, že je starý. Ale já před sebou nevidím psa na umření, ale sice starého pána, který ale stále žije spokojený psí život. Který si užívá lenošení, miluje hledání schovaných pamlsků a za pěkného počasí má rád procházky byť už krátké. Za deště jsme ho ven tahali jak kozu na porážku i za mlada. A pořád dovede blbnout. Jen je prostě starý a má svý neduhy. Nevím jestli ten okamžik, kdy si s mužem řekneme, že už to není k žití, přijde za měsíc nebo za rok, dva, tři, ale teď ten čas ještě nenastal.

29.1.2022 20:22

Starý a dementní pes se zdravotními problémy, tak čtu zadání v úvodním příspěvku.
Mně navrhl vet uspání feny s lymfomem hned, ale potřebovala jsem si to vnitřně nejdřív zpracovat. Takže uspání až o 4 dny déle, to mi jiný vet, který fenku uspával, říkal, zda si to nerozmyslím, že vypadá čuba dobře... Bodejť by ne, po prednisonu, chvilková záležitost.
To rozhodnutí je vždy JEN o majiteli. Představa, že přijedu na uspání se 14letým psem nebo vet přijede k nám domů a začne se licitovat, že to je ještě "vitální" psí senior, jen je starý a dementní - no to bych zažít nechtěla.
Vám držím palce, ať to odhadnete se svým psím staříčkem dobře, je vždycky na pikaču něco takového rozhodovat.

Tak bohužel už jsme se starouškem asi v bodě zlomu😟

Sice je nadále vitální, na tom se nic nezměnilo, ALE...
Má už asi rok má zadní pacině nádor, kulovitý, asi 1cm v průměru, volně se pohybující. Řešila jsem to s vetem, ale rozhodl, že už do toho u skoro 17 letého psa nemá smysl zasahovat. Souhlasila jsem, že ho necháme dožít tak, jak je, a až to k životu nebude, rozloučime se. Nádor přestal růst a nijak psovi nevadil, až teď se něco zvrtlo. V úterý si to rozlízal, byla tam u báze nádoru trhlinka, asi se do toho škrábl. Celé mu to oteklo a zčervenalo. My byli zrovna všichni v karanténě, manžel měl covid, tak jsem s návštěvou veterináře čekala do čtvrtka. Psovi jsem dala límec, nohu vyčistila a mazala Bactrobanem. Otok do rána splaskl a ve čtvrtek už byla nožka téměř zahojená, takže jsem ho k vetovi ani nebrala, že to už doléčíme doma.
Jenže dneska to začalo pod stroupkem hnisat a vnější část nádoru zčernala a seschla na polovinu původní velikosti...

Veterinář ordinuje až v pondělí (všichni vetové ve městě) a stav na pohotovost to asi není. Pes se chová normálně, žere, hraje si, teplotu neměl.
Takže jsem to znovu vyčistila, stroupek odmočila a zjistila jsem, že je to prakticky celé odtržené a visí to jen na krajíčku. Abych mohla ránu důkladně vyčistit, odstřihla jsem to (šlo o mrtvou tkáň cca 1mmx8mm). Psa to nebolelo, ani to nezaregistroval, nekrvácí to. Část nádoru v tlapce zůstala, jen jsem to vyčistila roztokem Betadiny, namazala Bactrobanem a překryla prodyšnou náplastí. V pondělí půjdu k našemu vetovi a budeme to řešit.
Jenže jak?
Otevřená rána mu na noze zůstat nemůže. Dokud tam je část nádoru, tak se to asi nezahojí...
Jediné řešení, co mě napadá, by byl zákrok v lokálním umrtvení, pokud je to u psa možné, ale ještě jsem o tom neslyšela...
Narkózu už ne, do toho u takhle starého psa už nejdu.
A pak už zbývá jedině euthanasie 😢

Napadá vás k tomu někoho něco?
Kdyby se to povedlo nějak vyřešit, ještě by tu s námi mohl chvíli být, i když už spíš jen v řádu týdnů/měsíců 🐾

29.1.2022 20:32
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Má už asi rok má zadní pacině nádor, kulovitý, asi 1cm v průměru, volně se pohybující. Řešila jsem to s vetem, ale rozhodl, že už do toho u skoro 17 letého psa nemá smysl zasahovat. Souhlasila jsem, že ho necháme dožít tak, jak je, a až to k životu nebude, rozloučime se. Nádor přestal růst a nijak psovi nevadil, až teď se něco zvrtlo. V úterý si to rozlízal, byla tam u báze nádoru trhlinka, asi se do toho škrábl. Celé mu to oteklo a zčervenalo. My byli zrovna všichni v karanténě, manžel měl covid, tak jsem s návštěvou veterináře čekala do čtvrtka. Psovi jsem dala límec, nohu vyčistila a mazala Bactrobanem. Otok do rána splaskl a ve čtvrtek už byla nožka téměř zahojená, takže jsem ho k vetovi ani nebrala, že to už doléčíme doma.
Jenže dneska to začalo pod stroupkem hnisat a vnější část nádoru zčernala a seschla na polovinu původní velikosti...

Veterinář ordinuje až v pondělí (všichni vetové ve městě) a stav na pohotovost to asi není. Pes se chová normálně, žere, hraje si, teplotu neměl.
Takže jsem to znovu vyčistila, stroupek odmočila a zjistila jsem, že je to prakticky celé odtržené a visí to jen na krajíčku. Abych mohla ránu důkladně vyčistit, odstřihla jsem to (šlo o mrtvou tkáň cca 1mmx8mm). Psa to nebolelo, ani to nezaregistroval, nekrvácí to. Část nádoru v tlapce zůstala, jen jsem to vyčistila roztokem Betadiny, namazala Bactrobanem a překryla prodyšnou náplastí. V pondělí půjdu k našemu vetovi a budeme to řešit.
Jenže jak?
Otevřená rána mu na noze zůstat nemůže. Dokud tam je část nádoru, tak se to asi nezahojí...
Jediné řešení, co mě napadá, by byl zákrok v lokálním umrtvení, pokud je to u psa možné, ale ještě jsem o tom neslyšela...

Kdyby se to povedlo nějak vyřešit, ještě by tu s námi mohl chvíli být, i když už spíš jen v řádu týdnů/měsíců 🐾

Píšete, že je volný pohyblivý. Řekl vám tehdy vet, o jakový nádor by se mohlo jednat? Není to jen nějaká blbá bradavice? Nějakou blbou bradavici si na stará kolena rozkousával špic mého muže na boku. Někdy to měl hnusné, někdy se to zklidnilo, pak za nějakou dobu asi narostlo, rozškrábal, rozkousal..a tak pořád dokola, 4roky určitě. Vet jim řekl, že jsou to stařecké bradavice a není třeba to už nijak řešit. Pes na sebe nenechal nikoho šáhnout, tak se to ani neřešilo. Myslím, že ho to spíš svědilo, škrábal si to zadní nohou.

29.1.2022 20:55

lesnížínka napsal(a):
Píšete, že je volný pohyblivý. Řekl vám tehdy vet, o jakový nádor by se mohlo jednat? Není to jen nějaká blbá bradavice? Nějakou blbou bradavici si na stará kolena rozkousával špic mého muže na boku. Někdy to měl hnusné, někdy se to zklidnilo, pak za nějakou dobu asi narostlo, rozškrábal, rozkousal..a tak pořád dokola, 4roky určitě. Vet jim řekl, že jsou to stařecké bradavice a není třeba to už nijak řešit. Pes na sebe nenechal nikoho šáhnout, tak se to ani neřešilo. Myslím, že ho to spíš svědilo, škrábal si to zadní nohou.

Ne, toto není bradavice, je to nádor, kulovitý útvar, a teď i v tom roztrženém stavu je vidět "uzlovitá" struktura. Biopsii jsme nedělali, takže nevím, zda je zhoubný. Ale vytvořil se relativně rychle a pak úplně přestal růst.

29.1.2022 21:25
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

A proč tedy píšete, že možná konec? Kvůli tomu, že se zaktivoval a zase teče? Pokud neprorůstá dál do tkání, je to ,,kosmetické". Nepříjemné hlavně pro vás, zvířata to nějak neřeší. Zkusila bych na to ten naředěný hypermangan, kámoška na něco podobného jak popisujete dávala berňuchovi, měl to v meziprstí přední tlapy. Vet jí řekl, ať mu to tam dává, 2x denně, zkusí vydržet 20minut. Už je to dávno, ale trvalo to něco přes týden a zmizelo to. Snad by to pejsa zvládnul když odpočívá? Nečetla jsem zpětně a už si nepamatuju, jak na to je celkově.

29.1.2022 21:33
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Ir.mo skoro sedmnáctiletý pes, jak já vám závidím, i když je závist nemoc zlá. Tenhle věk jsme si slibovali od Timíka.
K věci radu nemám, ale třeba to není tak zlé, jak myslíte. Pokud je furt čupr, tak to snad opravdu bude spíše kosmetický problém. V pondělí vám veterinář řekne co a jak. Jinak šití různých věcí našemu Stypíkovi (pes č.1) dělal veterinář jen s injekcí na bolest, jen jsme psa drželi, aby ho nekousl.

29.1.2022 21:36

lesnížínka napsal(a):
A proč tedy píšete, že možná konec? Kvůli tomu, že se zaktivoval a zase teče? Pokud neprorůstá dál do tkání, je to ,,kosmetické". Nepříjemné hlavně pro vás, zvířata to nějak neřeší. Zkusila bych na to ten naředěný hypermangan, kámoška na něco podobného jak popisujete dávala berňuchovi, měl to v meziprstí přední tlapy. Vet jí řekl, ať mu to tam dává, 2x denně, zkusí vydržet 20minut. Už je to dávno, ale trvalo to něco přes týden a zmizelo to. Snad by to pejsa zvládnul když odpočívá? Nečetla jsem zpětně a už si nepamatuju, jak na to je celkově.

V meziprstí to spíš vypadá na zanícenou osinu, proto ten hypermangan...
Toto je fakt jiné. Aby se to uzavřelo, musel by se odstranit zbytek nádoru a sešít zdravá tkáň. Nádorová tkáň se zahojit a srůst neumí.

29.1.2022 21:38

Trickyvoo napsal(a):
Ir.mo skoro sedmnáctiletý pes, jak já vám závidím, i když je závist nemoc zlá. Tenhle věk jsme si slibovali od Timíka.
K věci radu nemám, ale třeba to není tak zlé, jak myslíte. Pokud je furt čupr, tak to snad opravdu bude spíše kosmetický problém. V pondělí vám veterinář řekne co a jak. Jinak šití různých věcí našemu Stypíkovi (pes č.1) dělal veterinář jen s injekcí na bolest, jen jsme psa drželi, aby ho nekousl.

Uvidím, chci být radši připravená na všechno.

Před rokem byl skoro sedmnáctiletý, teď už mu táhne na 18😉

29.1.2022 21:46
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uvidím, chci být radši připravená na všechno.

Před rokem byl skoro sedmnáctiletý, teď už mu táhne na 18😉

Je to borec pejsa Kéž by to bylo jen otravné. Ne, ne osina ne, vet jim řekl, že je to nádor, ale jaký přesně...na to by musel vyřezat a to se mu moc nechtělo, že v tom místě to není zrovna na hlubší zásahy. Ale že zná hodně psů, kterým tento postup zabral...a zabral.

29.1.2022 21:53

lesnížínka napsal(a):
Je to borec pejsa Kéž by to bylo jen otravné. Ne, ne osina ne, vet jim řekl, že je to nádor, ale jaký přesně...na to by musel vyřezat a to se mu moc nechtělo, že v tom místě to není zrovna na hlubší zásahy. Ale že zná hodně psů, kterým tento postup zabral...a zabral.

Aha, tak já se na to v pondělí poptám. Díky.

29.1.2022 22:19

Jenže jak?

Vy nejlépe znáte svého psího veterána, má požehnaný věk. Jak jsem zde psala někde výše, rozhodnutí je JEN na majiteli psa. Kdy se rozloučit.
Otevřená rána na noze může zůstat, když bude dobře krytá a bude se často převazovat, čistit, i bez šance na zhojení. Jak dlouho tak pes může být? To je zase jen na majiteli psa.
Známých pes měl nádor u drápového lůžka na zadní noze, také stařík a nešlo to operovat. Panička 3-4x denně čistila, převazovala, aplikovala kvalitní konopnou mast (ze soukromých zdrojů, opravdu měla mastička grády a psovi hodně ulevovala). I vet jim to doporučil. Pes se držel cca 1/2 roku, pak už to nešlo. Ve smyslu toho těžkého rozhodnutí - začal na nohu hodně kulhat, gradovalo to postupně. Odešel důstojně, sice se smradlavou nohou, ale ještě v době, kdy se sám nažral a napil.
Nečekají vás veselé časy, ale vy jistě poznáte správně, co a kdy udělat.

29.1.2022 23:19
elisak

XXX.XXX.194.232

Jak jsem tu už psala, mamka těsně před Vánoci 22.12. nechala uspat 9-ti letou fenu. Celý se to semlelo za 10 dní.
Nejdřív jí ochrnul zadek. Vet na ní kouknul, píchnul jí (asi) kortikoidy a když se to do 2 dní nezlepší, tak to bude na nějaký větší vyšetření, ale že to bude blbý.
Za ty 2 dny zase začala normálně chodit. Jenže za dalších pár dní se jí vzadu na boku udělala boule a další den už jí bylo hodně zle. Velký abces a podle krve už téměř sepse. Asi tam bylo něco už předtím a ty kortikoidy to urychlili. Mamka to už chtěla skončit, vet jí přemluvil, ať to ještě zkusí. Lokální umrtvení, vyčistil to nejhorší, dal antibiotika, kapačku na doma. Do toho měla fena záchvaty, protože už do ní nedostali léky na epilepsii. Ale za 2 dny byla dobrá bez teploty, bylo jí dobře, žrala, kadila...
Tak jeli znovu na veterinu, že to pořádně dočistí v narkóze. Když to otevřel, tak pod abscesem našel nádor, velký jako pěst, tlačil na páteř, proto to ochrnutí. To už nedoporučil pokračovat v léčbě. Po operaci dlouhá a bolestivá rekonvalescence a vzhledem k celkovýmu stavu... Už jí ani nebudili z narkózy. V tu chvíli to byl celkem šok, už se radovali, že je z toho venku, že se to jen vyčistí.

30.1.2022 08:14

Jenže jak?

Nevidím důvod, proč by psovi nešlo dát lokální umrtvení. Dobrý nápad uvádí plaka (pes známých) nebo žínka s hypermanganem. Zítra zkonzultujete na veterině.

30.1.2022 08:34

Nevidím důvod, proč by psovi nešlo dát lokální umrtvení. Dobrý nápad uvádí plaka (pes známých) nebo žínka s hypermanganem. Zítra zkonzultujete na veterině.

Díky🌷

31.1.2022 17:39

Hlásím, že jsem to viděla příliš černě. Ono vrtat se psovi v noze majiteli na psychice moc nepřidá...

Dle veta je šance, že se defekt zatáhne sám. Zánět už tam patrný není, mám to přestat čistit betadinou, že to zbytečně dráždím, a jen to 2x denně převazovat a mazat tím Bactrobanem.

A je to prý granulom. Takže benigní 👍

31.1.2022 19:12
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Hlásím, že jsem to viděla příliš černě. Ono vrtat se psovi v noze majiteli na psychice moc nepřidá...

Dle veta je šance, že se defekt zatáhne sám. Zánět už tam patrný není, mám to přestat čistit betadinou, že to zbytečně dráždím, a jen to 2x denně převazovat a mazat tím Bactrobanem.

Tak to jsou super zprávy . Držím pěsti, ať se to brzy zahojí.

31.1.2022 19:19
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Vidíte nesýčkujte Já jsem s Workou pořád tak ve střehu, abych strihnula reagovat na každý problém, co se vyskytne(a že je to snad obden ) že už si říkám, že až to bude opravdu vážné, tak už to just nepoznám protože jsem totálně zblbnutá už

31.1.2022 19:23
janaa

XXX.XXX.2.66

Zkuste se zeptat na Tenazym,já na něj nedám dopustit

31.1.2022 19:25

janaa napsal(a):

Co to je a kde se to dá koupit?

31.1.2022 19:30
janaa

XXX.XXX.2.66

Co to je a kde se to dá koupit?

Na veterině https://www.metropolevet.cz/produkt/tablety-a-leciva/tenazym/ kromě atb obsahuje i hojící enzymy. Používám na všechny rány, za mě "zázračná" mastička. Vykurýrovala jsem tím i chlapa,když měl na zádech ránu po rozřízlém abcesu, na chirurgii mu na to nechtěli nic dát, prej ať si koupí betadinu v masti a počítá s 6 týdnama hojení min. Po deseti dnech mazání Tenazymem rána úplně zahojená

31.1.2022 19:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

janaa napsal(a):

Jsou to ATB, to bych nedávala (už proto, že Megíí vám pak vyčte zkázu lidstva vaší rukou )

31.1.2022 19:32

janaa napsal(a):
Na veterině https://www.metropolevet.cz/produkt/tablety-a-leciva/tenazym/ kromě atb obsahuje i hojící enzymy. Používám na všechny rány, za mě "zázračná" mastička. Vykurýrovala jsem tím i chlapa,když měl na zádech ránu po rozřízlém abcesu, na chirurgii mu na to nechtěli nic dát, prej ať si koupí betadinu v masti a počítá s 6 týdnama hojení min. Po deseti dnech mazání Tenazymem rána úplně zahojená

Skvělé, díky za tip. Zítra jdu ještě na očkování s bígloidem, tak si to rovnou vyžádám.

31.1.2022 19:33
janaa

XXX.XXX.2.66

lesnížínka napsal(a):
Jsou to ATB, to bych nedávala (už proto, že Megíí vám pak vyčte zkázu lidstva vaší rukou )

Tak Bactroban jsou pouze atb takže to není na mě

31.1.2022 19:34

lesnížínka napsal(a):

I Bactroban jsou ATB, tak to vyjde pro lidstvo nastejno😉

31.1.2022 19:53
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

I Bactroban jsou ATB, tak to vyjde pro lidstvo nastejno😉

Ten neznám, jen o tom Tenazymu už se tu psalo. Pokud vám vet říkal, že zánět už tam není jsou ATB úplně zbytečná. Já ATB neužívám vůbec(ano, měla jsem asi třikrát za život) Worka určitě jednou - co si pamatuju. Prostě nedávám, nemažu, pro mě je to u zvířat v 99% zbytečné.

31.1.2022 19:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Pokud je to otevřená rána, tak mám skvělý zkušenosti s Flamigelem, lecim tím svoje otevřené rány, včetně jedné fakt velké a je to skoro zázrak, jak rychle se to hojí. Je to dražší, ale narozdíl od vsech masti, co mi doporučili doktoři, a co jsem vyzkoušela, tohle fakt funguje. Jako bonus to nepálí a příjemně chladí. Dávala jsem to i našim, na ranu pro fenu, a taky pomohlo. Feně jsem s tím ošetřovala i tu opařeninu.

Jinak tenazym mám doma taky porad a u psů taky používám. U sebe jsem nezkousela, to mě, pravda, nenapadlo 🤔.

31.1.2022 20:08

Flamigel bude asi něco podobného jako Hemagel, ne?

31.1.2022 20:14
Terven

XXX.XXX.110.191

To černý vidění je tak nějak normální, pokud se to týká vlastních zvířat a je to důvod, proč někteří veterináři svoje zvířata zásadně svěřujou kolegům
Pokud se to týká mých zvířat, nemám černý vidění, ale přímo zatmění.
Pravidelně se mi stává, že jdu na veterinu v očekávání minimálně operace a domů se vracím s mastičkou

31.1.2022 20:19

Terven napsal(a):
To černý vidění je tak nějak normální, pokud se to týká vlastních zvířat a je to důvod, proč někteří veterináři svoje zvířata zásadně svěřujou kolegům
Pokud se to týká mých zvířat, nemám černý vidění, ale přímo zatmění.
Pravidelně se mi stává, že jdu na veterinu v očekávání minimálně operace a domů se vracím s mastičkou

😁
Já už jsem reálně přemýšlela, kde mu na zahradě vykopeme hrobeček a jak ho zajistíme, aby ho mlaďoši nevyhrabali 😰

Přidejte reakci

Přidat smajlík