Bostonský teriér

Prodám Bostonského teriéra - Chovná stanica Sherry´s garden, bude mať šteni...
36521 Kč
Zdravím,
mám takové dilema.
Za 2 týdny si přivezeme domů 2 měsíce staré štěně (bude očkované příští týden první dávkou) a chovatelka mi řekla, že bych s ním do dokončení očkování neměla chodit ven kvůli riziku nakažení parvovirózou atd., ale pak se potýkám s názorem, že bych to vůbec neměla dodržovat, že tím naopak pejskovi uškodím v rámci socializace, návyku na venčení venku (protože s pejskama, co se naučí venčit se doma na podložku, je do budoucna problém je to odnaučit) a opravdu bych nechtěla mít doma ustrašeného pejska, který se všeho bojí, protože jsem s ním byla zavřená jen doma a co se neumí venčit venku.
Četla jsem na toto téma spoustu článků, ale nějak nejsem přesvědčená ani o jednom názoru.
Pejsek bude můj první a já bych nerada něco podcenila nebo o pejska příšla...
Prosím o radu, zkušenosti, jak jste to měli vy, děkuji
Přesně před rokem jsem si přivezla domů štěně. Do smečky dalších 3 psů. Na procházky s námi prcek chodil od prvního dne. Jasně že neušel co dospělí, chvíli šel a chvíli se nesl. Jenom když jsem chtěla vzít občas dospěláky na hodně dlouhou, zůstal malej doma. S dalšími dospělými psy, o kterých vím že jsou očkovaní, jsem mu kontakt nezakazovala. Ale bydlím ve větší vesnici a v lese tolik psů není, jako na sídlišti.
Uživatel s deaktivovaným účtem
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/9110/prvni-vychazky-aneb-kdy-muze-stene-ven/
k tomu dodám - vyhýbat se místům s větším výskytem psů neznamená se vyhýbat jednomu každému psu! Naopak, bylo by dobré už štěně seznamovat se psy "prověřenými" - nekonfliktními, s řádnou péčí
Eli23
napsal(a):
Zapomněla jsem dodat ještě důležitý fakt, který mě trapí a to je, že bydlíme v panelákové oblasti a není kam chodit "bezpečně" venčit - frenkventovaná venčící oblast, všude tu mají lidé psi. Proto mě to tolik trápí...
no, i v tom článku je psáno, že parvovirózu donese domů člověk na botách a to nemusí ani šlápnout do exkrementu......
lupus4
napsal(a):
vyjet za město nejde ?
hlavně neučte na plenu...
No pokud budu chodit venčit každou hodinu, tak než pejska naložím do auta a zajedu, už bude pozdě a nehoda je na světě :( Nechci ho právě učit na plenku, ale chovatelka mi radí, že bych měla tu lhůtu dodržet a být s ním doma. Přijde mi to jako velká hloupost, ale ten strach, že se mi něčím před panelákem nakazí, je taky velký... :(
Já měla štěně doma před rokem, máme sice zahradu, ale ven chodil od začátku - jen kousek, otrkat se, poznávat nové (auta, busy, patníky). Než bude plně naočkovaný, bude to trvat, ale socializace je klíčová a není dobré ji odkládat.
Nevím, kde bydlíte, ale u nás mají lidi pejsky opečovávané, tedy předpokládám, že očkované.
Eli23
napsal(a):
No pokud budu chodit venčit každou hodinu, tak než pejska naložím do auta a zajedu, už bude pozdě a nehoda je na světě :( Nechci ho právě učit na plenku, ale chovatelka mi radí, že bych měla tu lhůtu dodržet a být s ním doma. Přijde mi to jako velká hloupost, ale ten strach, že se mi něčím před panelákem nakazí, je taky velký... :(
Většina psů, zvlášť ve městě, je očkovaná a nic nehrozí. Prostě ho neberte mezi hordy psů do psích parků a tak, ale nějací jednotliví psi kolem paneláku, to je fakt jedno.
Eli23
napsal(a):
ve větším městě bych se venčení tolik nebála, hodně psů je tam očkovaných. nejen proti povinné vzteklině, ale právě proti té parvaviroze. To na vesnicích bude proočkovanost menší, tady má spousta lidí opravdu jen tu vzteklinu. Takže venčila bych (a venčila jsem, když jsem před skoro 20 lety měla štěně v Praze). Nechodila bych na místa, kde se často vyskytují psi bezdomovců, neseznamovala s uplně každým psem, co potkám... Ale ven bych chodila dle toho, jak je třeba, v rámci potřebné socializace a učení čistotnosti
mám štěně (3.3. mu budou 3 měsíce). Ven chodíme od prvního dne doma (od 8 týdnů) - protože špatná socializace mě děsí víc, než riziko nákazy. Na rychlé venčení mám výhodu - zahrada je pohoda... Ale každý den je to krátký "výlet" do přírody (obratnost v terénu musí získat) i do civilizace (ruch města, průchod sídlištěm, lidi, děti, psi). Vše musí poznat včas.
Souhlasím s názory ostatních, brát ven a nebát se. Já se přiznám, že jsem štěndo taky brala od prvního dne ven. Ono stejně svět prozkoumávalo pomalu, tak ke prvnímu kontaktu došlo snad až za týden. Většina pejskařů se ptá zda se může jejich pejsek s vaším očuchat a v tom městě jsou to většinou mazánci, co potřebná očkování mají. Ta socializace je opravdu velmi důležitá.
Mám štěně 3 měsíce, přivezla jsem ho domů k další dospělé psici, na "prochajdy" a opravdu prochajda v uvozovkách, protože se šlo třeba na dvacet minut, jsme začali hned.
Mě se třeba nejvíc na socializaci osvědčil městský park, protože tam jsou pejsci a lidi a děti a cyklisti a kočárky.
Když jdu k mojí mamce na sídliště na návštěvu, tak to sídliště jednou, dvakrát taky obejdu protože tam znám lidi, znám jejich psy a tak zase socializujeme s jinými pejsky.
Řeknu to asi tak...teď vychovávám sedmé štěně a se šesti štěňaty jsme chodili ven hned a byla v pohodě. Ta jediná vyjímka byla moje první fena NO, to jsme byli začátečníci a tak když veterinář řekl, že s nedokončeným očkováním nikam, tak jsme měli čubu pouze doma a nebo na zahradě a bylo to jediné štěně, které se nakazilo parvovirózou....prostě jsme jí domů dotáhli my lidi.
napsal(a):
Mám štěně 3 měsíce, přivezla jsem ho domů k další dospělé psici, na "prochajdy" a opravdu prochajda v uvozovkách, protože se šlo třeba na dvacet minut, jsme začali hned.
Mě se třeba nejvíc na socializaci osvědčil městský park, protože tam jsou pejsci a lidi a děti a cyklisti a kočárky.
Když jdu k mojí mamce na sídliště na návštěvu, tak to sídliště jednou, dvakrát taky obejdu protože tam znám lidi, znám jejich psy a tak zase socializujeme s jinými pejsky.
Řeknu to asi tak...teď vychovávám sedmé štěně a se šesti štěňaty jsme chodili ven hned a byla v pohodě. Ta jediná vyjímka byla moje první fena NO, to jsme byli začátečníci a tak když veterinář řekl, že s nedokončeným očkováním nikam, tak jsme měli čubu pouze doma a nebo na zahradě a bylo to jediné štěně, které se nakazilo parvovirózou....prostě jsme jí domů dotáhli my lidi.
A zvládlo to štěňátko NO v pohodě? Vyléčilo se?
Eli23
napsal(a):
A zvládlo to štěňátko NO v pohodě? Vyléčilo se?
Přežila, ale nikomu bych to nepřála....měli jsme velké štěstí, že nám neumřela....ale už je to víc jak třicet let a od té doby...musím zaťukat...žádné další štěně to nechytilo. Resp. ono se povětšinou mezi pejskaři ví, že v okolí se vyskytla parvoviróza....a v té době nebyla naše ovčanda ojedinělý případ.
napsal(a):
Přežila, ale nikomu bych to nepřála....měli jsme velké štěstí, že nám neumřela....ale už je to víc jak třicet let a od té doby...musím zaťukat...žádné další štěně to nechytilo. Resp. ono se povětšinou mezi pejskaři ví, že v okolí se vyskytla parvoviróza....a v té době nebyla naše ovčanda ojedinělý případ.
Tak to je dobře! Myslíte si, že když bych zavolala veterinářovi, jestli se v mém okolí vyskytuje více parva, že by to byl hloupý dotaz? Protože tu zatím nikoho moc neznám, koho bych se mohla zeptat, jak to je u nás momentálně
Eli23
napsal(a):
Tak to je dobře! Myslíte si, že když bych zavolala veterinářovi, jestli se v mém okolí vyskytuje více parva, že by to byl hloupý dotaz? Protože tu zatím nikoho moc neznám, koho bych se mohla zeptat, jak to je u nás momentálně
Nebyl by to hloupý dotaz.
napsal(a):
Nám se to před cca 30 lety stalo taky u maltézáčka.
mno, skupiny na fb jsou převážně z 98% , ale taky ne úplně všechny
"zkušenosti" Jitek , co mají psa 1/2 roku a "radí" těm , co ho mají 14 dnů...
"úplně nej" jsou bloky různejch "fifinek", potřebu lidiček se v dnešní době zviditelnit s každým "prdem" je až nepochopitelná, asi nedostatek skutečných přátel, tak holt loví "lajky"
Eli23
napsal(a):
Ještě jsem zkusila napsat do skupiny na fb, tak uvidíme. Vetovi asi zavolám. Ať mám jistotu.
Zkuste to spíš u toho veta.....ten by měl mít přehled, jestli se mu v revíru nějaká parva vyskytuje. Ale přiznám se, že já tohle nedělám.
A pokud by se parvoviróza ve vašem okolí vyskytovala, tak abyste měli jistotu, tak nejenže štěně nebrat ven, ale zároveň vy, když přijdete domů, tak komplet desinfekce bot, oblečení a pod.
Prostě bych to tak nehrotila, na to běžný vyvenčení stejně nemůžete štěně nosit bůh ví jak daleko a na ty prochajdy prostě zvolte prostředí, kde ta koncentrace pejsků není tak velká.
A jak bylo psáno výše, pokud nebydlíte někde, kde se pohybují bezprizorní pejsci nebo, kde bydlí v blízkosti kolonie "nepřízpusobivých" se psy. Tak myslím, že většina pejsků na sídlištích bude očkovaná.