Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

TerezaH88

27.3.2022 14:21
TerezaH88

XXX.XXX.143.220

Dobrý den, prosím jak funguje odhlášení pejska? Mám pejska a budu ho muset nechat uspat. Když už jsem se začala smiřovat s tím, že to budu musel vůbec udělat, tak jsem teď zajistila, že pohřbeni na zahradě je trochu sci-fi. Tak mě zajímá jak to je-dokladam někde kde jsou ostatky pejska? Třeba na úřadě až ho odhlasim? Nebo veterinářka ti někam hlásí?Bohužel kremaci si dovolit nemůžu, a představa že ho nechám na veterine a následně kafilerie je strašná 😞

27.3.2022 14:36
impact

XXX.XXX.56.117

Veterinář Vám napíše doklad o utracení a s tím půjdete na úřad pejska odhlásit. To, kde skončilo tělo pejska, nikoho nezajímá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2022 16:21

záleží kde bydlíte. někde chtějí doklad o utracení, někde prostě zavoláte na úřad nebo když jdete kolem tak tam nakouknete a řeknete "Máňo, Alíka už nemám" a je to.

ale likvidace ostatků nikoho nezajímá.

27.3.2022 18:45
BlueBee

XXX.XXX.3.174

Kazda obec a mesto, to ma asi jinak. U nas si na jejich webu pri prihlaseni a i pri odhlaseni vytisknu formular, vyplnim, ofotim a poslu mailem. A to je cele. Tak si tam u vas zavolejte a uvidite.. No a urcite se nebudou ptat, kde pejsek skoncil pochovaný..

TerezaH88

27.3.2022 20:14
TerezaH88

XXX.XXX.143.220

Děkuji všem za odpověď. Rozhodilo mě to, když jsem našla že je vyhláška o tom jak uložit pejska na pozemku (celkem nereálné) tak jsme nevěděla zda úřad(nebo někde jinde kyz má pejsek čip -nechce potvrzení)

27.3.2022 20:18

TerezaH88 napsal(a):
Děkuji všem za odpověď. Rozhodilo mě to, když jsem našla že je vyhláška o tom jak uložit pejska na pozemku (celkem nereálné) tak jsme nevěděla zda úřad(nebo někde jinde kyz má pejsek čip -nechce potvrzení)

Kde jste našla, že máte uložit mrtvého psa na pozemku?

27.3.2022 20:51
lesnížínka

XXX.XXX.42.149

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kde jste našla, že máte uložit mrtvého psa na pozemku?

Ne ŽE, ale jak uložit.
Zadavatelko....tohle neřešte. Nikdo vám to nemůže přijít kontrolovat, psa exhumovat. Mám na pozemku pochovaná všechna svá zvířata, dvě kočky, berňáka a čeká mě to brzy se samojedem. Že bych řešila nějaká pravidla? Hloubku jámy, vápno, vzdálenost od naší či sousedovy studny? Ne. Prostě ho pochovám tak, aby byl důstojně pochovaný. Ale když se nad tím zamyslím...kdybych neměla tu možnost, nechala ho na veterině jako většina městských lidí...asi by mě to nějak netrápilo, to už není můj pes, je to jen mrtvé tělo, on už bude pryč..

27.3.2022 21:03

lesnížínka napsal(a):
Ne ŽE, ale jak uložit.
Zadavatelko....tohle neřešte. Nikdo vám to nemůže přijít kontrolovat, psa exhumovat. Mám na pozemku pochovaná všechna svá zvířata, dvě kočky, berňáka a čeká mě to brzy se samojedem. Že bych řešila nějaká pravidla? Hloubku jámy, vápno, vzdálenost od naší či sousedovy studny? Ne. Prostě ho pochovám tak, aby byl důstojně pochovaný. Ale když se nad tím zamyslím...kdybych neměla tu možnost, nechala ho na veterině jako většina městských lidí...asi by mě to nějak netrápilo, to už není můj pes, je to jen mrtvé tělo, on už bude pryč..

Vzdálenost od studny bych zrovna respektovala. A vápno taky není od věci...

27.3.2022 21:31
impact

XXX.XXX.56.117

lesnížínka napsal(a):
Ne ŽE, ale jak uložit.

No tak u nás třeba onehdá kriminálka jednoho psa na zahradě u baráku vykopala.

Standard to samozřejmě není, ale na to, že "nikdo nemůže" bych úplně nespoléhala.

27.3.2022 22:20
lesnížínka

XXX.XXX.42.149

impact napsal(a):
No tak u nás třeba onehdá kriminálka jednoho psa na zahradě u baráku vykopala.

Standard to samozřejmě není, ale na to, že "nikdo nemůže" bych úplně nespoléhala.

Kriminálka? No já jsem nikoho nezavraždila a pokud ho vykope kriminálka, tak ji způsob uložení rozhodně zajímat nebude

27.3.2022 22:22
lesnížínka

XXX.XXX.42.149

Vzdálenost od studny bych zrovna respektovala. A vápno taky není od věci...

Kde mám svojí studnu vím a kde mají sousedé...vědět nemusím. A nakažený strašnou nakažlivou chorobou není, abych ho musela vápnit.

27.3.2022 22:54

lesnížínka napsal(a):
Kde mám svojí studnu vím a kde mají sousedé...vědět nemusím. A nakažený strašnou nakažlivou chorobou není, abych ho musela vápnit.

Zajímavý názor. Když nemáte studnu jako zdroj pitné vody, může vám to být asi šumák. Jestli sousedé mají studnu jako zdroj pitné vody, nebudou moc rádi. Veterinární předpisy mají svá odůvodnění a pravidla, nehašené vápno to jistí. Viz například zde: https://vetweb.cz/pravidla-pro-pohrbivani-zvirat/

Jinak k zadavatelce - u nás stačilo zavolat na úřad, nechtěli ani vidět protokol o uspání. Jen dali -1 do poplatků.

27.3.2022 23:03
lesnížínka

XXX.XXX.42.149

Zajímavý názor. Když nemáte studnu jako zdroj pitné vody, může vám to být asi šumák. Jestli sousedé mají studnu jako zdroj pitné vody, nebudou moc rádi. Veterinární předpisy mají svá odůvodnění a pravidla, nehašené vápno to jistí. Viz například zde: https://vetweb.cz/pravidla-pro-pohrbivani-zvirat/

Jinak k zadavatelce - u nás stačilo zavolat na úřad, nechtěli ani vidět protokol o uspání. Jen dali -1 do poplatků.

Máme studnu jako zdroj pitné vody. Zvířata máme pochovaná kus od pramene a studny, za trasou. Sousedé začali stavět a kopat studnu na podzim. Na nic se neptali, já jim nebudu říkat, kde si mají či nemají kopat studnu a vlastně ani nevím, kde ji mají, musela bych kouknout. Nad náma, u pramenů jsou stáje a koňské pastviny, takže jeden pochovaný pes už to neovlivní. A jinak: mohl by mi někdo říct, čemu by to mělo vadit, čím by to mělo vadit, když pominu, že by se to lidem eklovalo?

27.3.2022 23:28

lesnížínka napsal(a):
Máme studnu jako zdroj pitné vody. Zvířata máme pochovaná kus od pramene a studny, za trasou. Sousedé začali stavět a kopat studnu na podzim. Na nic se neptali, já jim nebudu říkat, kde si mají či nemají kopat studnu a vlastně ani nevím, kde ji mají, musela bych kouknout. Nad náma, u pramenů jsou stáje a koňské pastviny, takže jeden pochovaný pes už to neovlivní. A jinak: mohl by mi někdo říct, čemu by to mělo vadit, čím by to mělo vadit, když pominu, že by se to lidem eklovalo?

Co na to napsat? Jistě si necháváte nejméně co rok udělat kvalitní rozbor vody ze studny. Čemu by mohly vadit stáje a pastviny, to vám řekne právě ten specializovaný rozbor. Stačí zagooglit.

28.3.2022 10:26
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Co na to napsat? Jistě si necháváte nejméně co rok udělat kvalitní rozbor vody ze studny. Čemu by mohly vadit stáje a pastviny, to vám řekne právě ten specializovaný rozbor. Stačí zagooglit.

Čemu vadí stáje a pastviny vím. Ptala jsem se na to, čemu by mohla vadit zakopaná mrtvola psa. To je otázka spíš na Bodlinku, Kometu, Reptu?

Bryndza

28.3.2022 12:04
28.3.2022 13:21
fikovnice

XXX.XXX.134.213

lesnížínka napsal(a):

§ 2 vyhlášky 82/2014 Sb.
Veterinární a hygienické požadavky pro místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu
(1) Na místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu lze uložit pouze kadáver zvířete v zájmovém chovu, a to na tlecí dobu minimálně 10 let.
(2) Místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu nesmí kontaminovat vodní zdroj a musí být vzdáleno od
a) vodního zdroje nejméně 200 m,
b) nejbližší stavby pro bydlení nebo pro rodinnou rekreaci a pozemní komunikace, s výjimkou příjezdové pozemní komunikace, nejméně 100 m a
c) hranice sousedního pozemku nejméně 50 m.
(3) (...) Je-li kadáver zvířete v zájmovém chovu ukládán do výkopu v obalu, musí být obal v půdě rozložitelný a nesmí poškozovat životní prostředí. Kadáver zvířete v zájmovém chovu musí být ošetřen nehašeným vápnem nebo jiným vhodným desinfekčním prostředkem a následně zasypán vrstvou zkypřené zeminy ve výši nejméně 50 cm do úrovně terénu, v případě kadáveru zvířete v zájmovém chovu o hmotnosti vyšší než 100 kg ve výši nejméně 100 cm do úrovně terénu.
(4) Každé jednotlivé místo uloženého kadáveru zvířete v zájmovém chovu musí být nezaměnitelně označeno s vyznačením data uložení.
(5) Místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu musí být zajištěno proti vniknutí zvířat

28.3.2022 13:44

Ano, podmínky viz výše.

V reálu se asi moc neřeší ta vzdálenost od silnic a sousedních pozemků, to by to zvíře mohl na vlastním pozemku pohřbít málokdo.
Ale dezinfekce vápnem a dodržení vzdálenosti od vodního zdroje je rozhodně opodstatněná.

tomin.tomin

28.3.2022 14:23
tomin.tomin

XXX.XXX.114.184

z internetu

„Bylo by to hezké si pohřbít psa na místě, kde to míval rád, ale to je bohužel nezákonné,“ konstatuje veterinářka.

Důstojné, a přitom legální způsoby, jak naložit s ostatky domácích mazlíčků, ovšem existují. Jde například o zvířecí hřbitovy.

28.3.2022 15:21
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Bryndza napsal(a):
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://archiv.hn.cz/c1-66874690-puda-i-voda-jsou-kontaminovane-zbytky-leciv-mohou-se-dostat-i-do-jidla-napriklad-na-chovani-ryb-maji-pritom-nepriznivy-vliv&ved=2ahUKEwiEq8mBx-j2AhUTh_0HHR8MDfoQFnoECBkQAQ&usg=AOvVaw35CxRayV3cPsOZlacWARqC

To jste mi odpověděl(a) na co?

28.3.2022 15:24
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Ano, podmínky viz výše.

V reálu se asi moc neřeší ta vzdálenost od silnic a sousedních pozemků, to by to zvíře mohl na vlastním pozemku pohřbít málokdo.
Ale dezinfekce vápnem a dodržení vzdálenosti od vodního zdroje je rozhodně opodstatněná.

Já ty podmínky znám, jsou nesmyslné a nikdo to nedodržuje, protože svého psa si na svém pozemku prostě pohřbím. Ptala jsem se na něco jiného.

28.3.2022 15:44

lesnížínka napsal(a):
Čemu vadí stáje a pastviny vím. Ptala jsem se na to, čemu by mohla vadit zakopaná mrtvola psa. To je otázka spíš na Bodlinku, Kometu, Reptu?

To zkusím laicky, ze svého pohledu, tak to berte s rezervou

Rozklad mrtvého těla sebou samozřejmě nese hnilobné procesy. Následkem těch je hádám průsak tekutin a všech možných bakterií rozkladu do půdy, potažmo do podzemní vody. Nu a když si představím, že tenhle mix se průsakem a spodní vodou dostane do studny, kterou mám připojenou jako zdroj pitné vody... mno, za mě nic moc.

A i kdybych byla skálopevně přesvědčená, že pohřbívám tam, kde se určitě nic do nedaleké studny nedostane, tak by mi to teda fakt nestačilo, tenhle můj pocit. Neudělala bych to.

28.3.2022 16:22
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Rozklad mrtvého těla sebou samozřejmě nese hnilobné procesy. Následkem těch je hádám průsak tekutin a všech možných bakterií rozkladu do půdy, potažmo do podzemní vody. Nu a když si představím, že tenhle mix se průsakem a spodní vodou dostane do studny, kterou mám připojenou jako zdroj pitné vody... mno, za mě nic moc.

A i kdybych byla skálopevně přesvědčená, že pohřbívám tam, kde se určitě nic do nedaleké studny nedostane, tak by mi to teda fakt nestačilo, tenhle můj pocit. Neudělala bych to.

Rozklad v zemině, bez přístupu kyslíku, si myslím probíhá jinak, ale nejsem chemik. Bakterie a živočichové si s tím velmi dobře a rychle poradí beze zbytku na povrchu, nevím jak v hloubce, ale do nějaké jo hloubky zvířata určitě nepohřbívám. Rozklad mrtvého těla je přirozený přírodní proces a pokud nejde o mor, či hromadný hrob stáda ovcí, nevidím v tom právě žádný problém, proto se ptám těch, co tomu rozumí víc, jestli ho tam vidí.

28.3.2022 17:22
Trickyvoo

XXX.XXX.5.147

Taky jsme dva psy menšího vzrůstu pohřbili na zahradě a vůbec jsme nevěděla, že je to špatně. Studnu s pitnou vodou tu ale nikdo nemá, my máme s užitnou, ale zas je jinde a hlavně vzhledem k mírně svažitému terénu vyloučené, že by se tam cokoliv dostalo. Ostatně velikost našeho psa se rovnala pár myším a krtkům a to teda nevím, kam ti chodí umírat. Kamarád už párkrát tahal mrtvé zvíře ze studny, pak tam nasypal cosi, co tu studnu vydenzifikovalo, údajně. To zakopávání psů na zahradě je tak běžná praktika, že jsem se nad tím až do dneška nepozastavila .

28.3.2022 18:27

psy, kočky, kanárky a jinou havěť si lidi odjakživa zakopávali doma a taky to dál dělat budou.

taky není studna jako studna. vedle hluboké vrtané ten pes klidně zakopaný být může. mělká kopaná, tam je bordel i po dešti.

28.3.2022 20:38
fikovnice

XXX.XXX.134.213

No to nepíšeš laicky, takto to prostě reálně je...

28.3.2022 21:32

To mě zaujalo, Jdu se optat hydrogeologa a napíši sem snad fundovanou, tlumočenou odpověď. Zda vrtaná studna může být kontaminována.

28.3.2022 21:36
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

To mě zaujalo, Jdu se optat hydrogeologa a napíši sem snad fundovanou, tlumočenou odpověď. Zda vrtaná studna může být kontaminována.

Díky. A ptejte se prosím na psa, ne na stádo chcíplých krav

28.3.2022 21:54

Ještě dodám, vy Žínko ani já, tu teoreticky asi nemluvíme o morčeti, kanárkovi nebo čivavě. Mluvíme o svých velkých psech. A jako já teda vidím rozdíl v tom, jestli na zahradě, kde mám studnu, pohřbít synovu andulku, nebo psa velikosti statného telete.

To jen takový podotek, na který mě přivedla Tricky poznámkou o krtkovi a myších.

28.3.2022 22:04
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

Ještě dodám, vy Žínko ani já, tu teoreticky asi nemluvíme o morčeti, kanárkovi nebo čivavě. Mluvíme o svých velkých psech. A jako já teda vidím rozdíl v tom, jestli na zahradě, kde mám studnu, pohřbít synovu andulku, nebo psa velikosti statného telete.

To jen takový podotek, na který mě přivedla Tricky poznámkou o krtkovi a myších.

Ano, však jsem taky psala, že berňáka a samojeda, konkrétní velké psy. Ale nikdo normální si je přece nepohřbí u studny. A tedy ani u prameniště. Jestli si sousedé teď vykopali studnu ,,pod psem" (nejsem si jistá, nevím přesně, kde je studna) řešit nebudu. Za jedno za 6 let už tam ze psa nic není(kosti) a za druhé...překopávat ho já tedy nebudu. Ale: Woruška půjde k němu. Budou zase kluci ,,spolu". A dřív či pozděj tam budu vysypaná i já....s nima. Slíbila jsem jim to.
Co se týká krtků a myší...u nás jsem pochovávala i dva zajíce, statné. Až pak mě napadlo jen je házet vedle na pole...liška si to posbírá. A tu na vesnici...děda zakopával v humně zdechlé králíky a slepice pořád. To se tak běžně dělalo. Až v dnešní době jsou lidi líní jak vši, i tu zdechlinu zakopat, tak to hážou do popelnic

28.3.2022 22:10

To nějak shrnu. Hydrogeolog pravil, že předpisy a pohřební zákony je nutné dodržovat ne kvůli pokutám, ale kvůli vlastnímu zdraví, zejména zažívací problémy se mohou vyskytnout. Prý nemůže posoudit, zda tělo tlejícího velkého psa může v dané lokalitě ovlivnit kvalitu podzemní vody i při hluboké, vrtané studni, ale není to vyloučené. Coli bakterie a hniloba prý mohou prosáknout i hluboko, záleží prý na geologickém posudku, na podloží, kde se voda k pramenům sbírá, jak se shromažďuje, jak teče.
Pohřbení psa v blízkosti vodního zdroje studny či pramene coby pitné vody jednoznačně nedoporučil.
Doporučil nechat vypracovat odborný posudek podloží, zejména, když někdo používá takovou vodu jako pitnou a v okolí jsou stáje a hospodářská zvířata. Nechat si 2x ročně dělat rozbor toho, co lidé pijí. Rozbor vody by prý měl být v takových podmínkách samozřejmostí a nutností. I fekální bakterie se mohou dostat do podloží.
Dělala jsem si poznámky, snad jsem to přetlumočila správně.
Edit - ještě jsem zapomněla napsat, že když sousedé kopou studnu, může to prý ovlivnit zaběhlé spodní prameny.

28.3.2022 22:38

Lesnížínko,
děda zakopával v humně zdechlé králíky a slepice pořád. To se tak běžně dělalo. Až v dnešní době jsou lidi líní jak vši, i tu zdechlinu zakopat, tak to hážou do popelnic
Nebo si chrání vodní zdroje? Mají ty zdechliny nějaké choroby, tak lepší s nima šup do popelnic, aby je nic nevyhrabalo a neroznášela se choroba dál?

28.3.2022 22:39
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

To nějak shrnu. Hydrogeolog pravil, že předpisy a pohřební zákony je nutné dodržovat ne kvůli pokutám, ale kvůli vlastnímu zdraví, zejména zažívací problémy se mohou vyskytnout. Prý nemůže posoudit, zda tělo tlejícího velkého psa může v dané lokalitě ovlivnit kvalitu podzemní vody i při hluboké, vrtané studni, ale není to vyloučené. Coli bakterie a hniloba prý mohou prosáknout i hluboko, záleží prý na geologickém posudku, na podloží, kde se voda k pramenům sbírá, jak se shromažďuje, jak teče.
Pohřbení psa v blízkosti vodního zdroje studny či pramene coby pitné vody jednoznačně nedoporučil.
Doporučil nechat vypracovat odborný posudek podloží, zejména, když někdo používá takovou vodu jako pitnou a v okolí jsou stáje a hospodářská zvířata. Nechat si 2x ročně dělat rozbor toho, co lidé pijí. Rozbor vody by prý měl být v takových podmínkách samozřejmostí a nutností. I fekální bakterie se mohou dostat do podloží.
Dělala jsem si poznámky, snad jsem to přetlumočila správně.
Edit - ještě jsem zapomněla napsat, že když sousedé kopou studnu, může to prý ovlivnit zaběhlé spodní prameny.

Geologický průzkum podloží a rozbor vody je podmínka k povolení kopání a schválení vlastní studny.

28.3.2022 22:52

lesnížínka napsal(a):
Geologický průzkum podloží a rozbor vody je podmínka k povolení kopání a schválení vlastní studny.

No a? To myslíte na váš dům nebo novostavbu souseda? Je jasné, že to jsou nutné podmínky pro stavební povolení, ale podloží, podzemní voda, spodní voda, vše se časem mění, není to trvalé. Co bylo před třeba 15 lety už dávno nemusí platit.
Rozbor vody je snad součástí každoroční revize. Jako třeba plynový kotel, u pevných paliv vymést komín od sazí. A já nevím, jsem pro vás sháněla info, abyste si mohla udělat obrázek ohledně vaší otázky, nejste spokojená? Tak kontaktujte odborníkka, psa si zakopejte, kam vám libo, až přijde jeho čas.

28.3.2022 22:54

a soused nevykope studnu bez toho, ze mi to min. oznami

28.3.2022 23:01
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

a soused nevykope studnu bez toho, ze mi to min. oznami

Je to součást stavebního povolení, takže ano, oznámí a to je tak ai všechno.

28.3.2022 23:04
lesnížínka

XXX.XXX.42.191

No a? To myslíte na váš dům nebo novostavbu souseda? Je jasné, že to jsou nutné podmínky pro stavební povolení, ale podloží, podzemní voda, spodní voda, vše se časem mění, není to trvalé. Co bylo před třeba 15 lety už dávno nemusí platit.
Rozbor vody je snad součástí každoroční revize. Jako třeba plynový kotel, u pevných paliv vymést komín od sazí. A já nevím, jsem pro vás sháněla info, abyste si mohla udělat obrázek ohledně vaší otázky, nejste spokojená? Tak kontaktujte odborníkka, psa si zakopejte, kam vám libo, až přijde jeho čas.

Ne, rozbor studny je dobrovolný, ne povinný, žádné revize se nekonají, ohrožujete jen sama sebe. Já jsem jen doplnila vaše info. Není to ani tak pro mě, jako pro zadavatelku, já s tím problém nemám.

28.3.2022 23:08

lesnížínka napsal(a):
Je to součást stavebního povolení, takže ano, oznámí a to je tak ai všechno.

to jen k tomu, ze "Na nic se neptali, já jim nebudu říkat, kde si mají či nemají kopat studnu a vlastně ani nevím, kde ji mají"

28.3.2022 23:25

lesnížínka napsal(a):
Ne, rozbor studny je dobrovolný, ne povinný, žádné revize se nekonají, ohrožujete jen sama sebe. Já jsem jen doplnila vaše info. Není to ani tak pro mě, jako pro zadavatelku, já s tím problém nemám.

Aha, já myslela, že vám jde o informace hlavně kvůli vašemu zdraví, na sousedy prdíte. Samozřejmě, co si pijete ze své studny, je vaše věc. Zajímalo by mě, jak vám každoroční rozbor vody vychází s pastvinami atd výše nad vámi?

29.3.2022 07:58
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Aha, já myslela, že vám jde o informace hlavně kvůli vašemu zdraví, na sousedy prdíte. Samozřejmě, co si pijete ze své studny, je vaše věc. Zajímalo by mě, jak vám každoroční rozbor vody vychází s pastvinami atd výše nad vámi?

Nepijeme, rozbor vody neděláme. Na sousedy neprdím, povolila jsem jim barák na našem plotu. Ale řešit jejich studnu nebudu. Fakt ne. Vozím si hnůj na svoje políčko, to je taky v cestě pramenů. Tady tohle neřeší nikdo.

29.3.2022 10:00
Fatia

XXX.XXX.134.127

Já bych při zakopávání psa na zahradě o své i sousodově studni teda přemýšlela, zvlášť, když jde o pso 30 kg+. Taky bych se zamyslela nad tím, zda neplánuji já či někdo jiný v místě kopat, ideálně už nikdy (za mého života), takže stromy, živé i pevné ploty, ale i plánovaná kanalizace a další podobné... Stejně jako bych nepodcenila hloubku, nerada bych, aby mi psa vyhrabalo nějaké divoké zvíře či další pes. Taky pozor na pohřbívání s oblíbenou dekou, pokud není z přírodního materiálu, umělá tkanina může velmi prodloužit dobu tlení.

Taky mám psa na zahradě, předtím jsem si přečetla podmínky, vím, že je nesplňuji, ale snažila jsem se v rámci možností.

29.3.2022 10:01
Zoia

XXX.XXX.209.82

lesnížínka napsal(a):
Já ty podmínky znám, jsou nesmyslné a nikdo to nedodržuje, protože svého psa si na svém pozemku prostě pohřbím. Ptala jsem se na něco jiného.

Někdo to dodržuje, my jsme pohřbili psa na pozemku u tchánů, když jsme museli volat veta tam, tam byly podmínky splněny - rozsáhlý pozemek + absence studny. Když nás to potkalo doma, kde je menší zahrada a sousedi okolo, tak jsme prostě zavolali psí pohřební službu. Ovezli ho a zpět jsme dostali popel. A jako jo, levný to není, ale pro mě je to součást nákladů na provoz psa, stejně jako počítám s tím, že budu platit za veterinu, když to bude třeba.

Tvrdit, že to nikdo nedodržuje, je jako tvrdit, že jsem za socialismu kradla, protože za socialismu kradli všichni. Nekradli.

29.3.2022 10:23
impact

XXX.XXX.100.163

Fatia napsal(a):
Já bych při zakopávání psa na zahradě o své i sousodově studni teda přemýšlela, zvlášť, když jde o pso 30 kg+. Taky bych se zamyslela nad tím, zda neplánuji já či někdo jiný v místě kopat, ideálně už nikdy (za mého života), takže stromy, živé i pevné ploty, ale i plánovaná kanalizace a další podobné... Stejně jako bych nepodcenila hloubku, nerada bych, aby mi psa vyhrabalo nějaké divoké zvíře či další pes. Taky pozor na pohřbívání s oblíbenou dekou, pokud není z přírodního materiálu, umělá tkanina může velmi prodloužit dobu tlení.

Taky mám psa na zahradě, předtím jsem si přečetla podmínky, vím, že je nesplňuji, ale snažila jsem se v rámci možností.

To jsem kdysi četla v jedné bíglí skupině. Zakopali na zahradě zemřelého bígla a když si za nějaký čas pořídili dalšího, tak ten s vidinou krmení odsunul náhrobek a kosti si vyhrabal.. Tvl by mě jeblo.

29.3.2022 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Fatia napsal(a):

Jako a myslíte, že když pochovávám psa na x let, po které tu ten hrob bude, nevybírám pečlivě to místo? To je snad samozřejmé.

29.3.2022 10:33

lesnížínka napsal(a):
Rozklad v zemině, bez přístupu kyslíku, si myslím probíhá jinak, ale nejsem chemik. Bakterie a živočichové si s tím velmi dobře a rychle poradí beze zbytku na povrchu, nevím jak v hloubce, ale do nějaké jo hloubky zvířata určitě nepohřbívám. Rozklad mrtvého těla je přirozený přírodní proces a pokud nejde o mor, či hromadný hrob stáda ovcí, nevidím v tom právě žádný problém, proto se ptám těch, co tomu rozumí víc, jestli ho tam vidí.

Já ho tam vidím. Ten problém. Naši předkové věděli, proč měli hřbitovy a mrchoviště mimo osídlené vesnice. Samozřejmě, jeden pes asi životy neohrozí, ale pocitově se mi to prostě nelíbí.

29.3.2022 10:42
Fatia

XXX.XXX.134.127

impact napsal(a):
To jsem kdysi četla v jedné bíglí skupině. Zakopali na zahradě zemřelého bígla a když si za nějaký čas pořídili dalšího, tak ten s vidinou krmení odsunul náhrobek a kosti si vyhrabal.. Tvl by mě jeblo.

noční můra :D

já když pohřbila fenu, tak pár měsíců po té přijeli kamarádi se psem. A on tak obíhal zahradu, kamarádka to komentovala, že hledá tu mou fenu, znal jí, vždy tu byla, když přijela na návštěvu... Odpověděla jsem, že jestli ji najde, zakopu ho hned vedle ní.

Já teda nemám žádný náhrobek, pietení místo. Nechci mít ze zahrady hřbitov.

29.3.2022 11:01
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Fatia napsal(a):
noční můra :D

já když pohřbila fenu, tak pár měsíců po té přijeli kamarádi se psem. A on tak obíhal zahradu, kamarádka to komentovala, že hledá tu mou fenu, znal jí, vždy tu byla, když přijela na návštěvu... Odpověděla jsem, že jestli ji najde, zakopu ho hned vedle ní.

Já teda nemám žádný náhrobek, pietení místo. Nechci mít ze zahrady hřbitov.

Já tam taky náhrobky nemám, jen jednu lucerničku se svíčkou...pro všechny. Jinak jsou jejich hrobečky součástí výsadby.

29.3.2022 11:04
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Já ho tam vidím. Ten problém. Naši předkové věděli, proč měli hřbitovy a mrchoviště mimo osídlené vesnice. Samozřejmě, jeden pes asi životy neohrozí, ale pocitově se mi to prostě nelíbí.

To ale muluvíte o městech. Na vesnicích to tak nebylo. Jistě hřbitovy byly za vesnicí, ale u lidí šlo hlavně o nakažlivé choroby. A...najednou je máme v centru Prahy, že? Na vesnici se pochovávají drobná zvířata do sadů za domem. Odjakživa. Větší, jako kozy, ovce a výš...odvezla kafilerka.

29.3.2022 11:23
Fatia

XXX.XXX.134.127

lesnížínka napsal(a):
To ale muluvíte o městech. Na vesnicích to tak nebylo. Jistě hřbitovy byly za vesnicí, ale u lidí šlo hlavně o nakažlivé choroby. A...najednou je máme v centru Prahy, že? Na vesnici se pochovávají drobná zvířata do sadů za domem. Odjakživa. Větší, jako kozy, ovce a výš...odvezla kafilerka.

To si myslím, že se mýlíte. Šlo hlavně o tlecí procesy při hnití těl, ne o choroby. Drobné zvířectvo se zakopávalo, nebo házelo na hnůj, ale opět, hnojiště na statku nebylo umístěno nahodile. Přesvědčení, že ze zdravého mrtvého těla se do půdy a vody nemůže uvolnit nic škodlivého, upřímně nechápu.

Hřbitovy v centru Prahy sice jsou, ale troufám si tvrdit, že pohřbem do země je zde pohřbíváno minimum mrtvých.

29.3.2022 11:42
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Fatia napsal(a):
To si myslím, že se mýlíte. Šlo hlavně o tlecí procesy při hnití těl, ne o choroby. Drobné zvířectvo se zakopávalo, nebo házelo na hnůj, ale opět, hnojiště na statku nebylo umístěno nahodile. Přesvědčení, že ze zdravého mrtvého těla se do půdy a vody nemůže uvolnit nic škodlivého, upřímně nechápu.

Hřbitovy v centru Prahy sice jsou, ale troufám si tvrdit, že pohřbem do země je zde pohřbíváno minimum mrtvých.

A tak zněla otázka na někoho, kdo tomu opravdu rozumí, ne jen takové naše dohadování. Může se z tlejícího těla dostat do vody něco škodlivého? Nemyslím zrovna, že tu mrtvolu hodím do studny, myslím normálně zakopaného těla?

29.3.2022 11:52

lesnížínka napsal(a):
A tak zněla otázka na někoho, kdo tomu opravdu rozumí, ne jen takové naše dohadování. Může se z tlejícího těla dostat do vody něco škodlivého? Nemyslím zrovna, že tu mrtvolu hodím do studny, myslím normálně zakopaného těla?

Ano, může. Viz espiro a plaka.

fikovnice

XXX.XXX.134.213

lesnížínka napsal(a):

https://www.lidovky.cz/svet/nasladla-stezovali-si-hoste-na-vodu-v-hotelu-v-nadrzi-tlela-mrtvola.A130301_113608_ln_zahranici_jv

Trochu "chuťovka"...

Bryndza

Bryndza

XXX.XXX.148.151

lesnížínka napsal(a):

Stačí tenká vrstva písku mechu a popela a s nadsázkou můžete pít vodu z řeky když tam není chemie.

Půda má obrovskou čistící schopnost a dokáže vstřebat všelicos. Ale chtělo by to odborníka aby proces rozkladu popsal a vysvětlil jak se bakterie pod povrchem půdy chovají, jak dlouho přežijí, kolik metrů se v jakých případech produkty rozkladu pod povrch dostanou a co se s nimi děje....

Nebo nějaký konkrétní pokus, výzkum... něco z praxe

29.3.2022 12:06
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
https://www.lidovky.cz/svet/nasladla-stezovali-si-hoste-na-vodu-v-hotelu-v-nadrzi-tlela-mrtvola.A130301_113608_ln_zahranici_jv

Trochu "chuťovka"...

A vidíte, přestože byla mrtvola přímo v nádrži, nyní zkoumají, zda byla voda závadná.
Zrovna včera jsem sledovala, jak vedle jezera dělali indiánské studnu, tedy voda z jezera jim přišla špinavá, tak vykopali na pláži jámu a do ní se přes zeminu prosakovala ta voda z jezera a tím prý byla přefiltrovaná, tudíž pitná.

29.3.2022 12:11
fikovnice

XXX.XXX.134.213

Bryndza napsal(a):
Stačí tenká vrstva písku mechu a popela a s nadsázkou můžete pít vodu z řeky když tam není chemie.

Půda má obrovskou čistící schopnost a dokáže vstřebat všelicos. Ale chtělo by to odborníka aby proces rozkladu popsal a vysvětlil jak se bakterie pod povrchem půdy chovají, jak dlouho přežijí, kolik metrů se v jakých případech produkty rozkladu pod povrch dostanou a co se s nimi děje....

Tak na to existuje asi milión článků i videí, namátkou:

https://epochaplus.cz/co-se-deje-po-smrti-od-posledniho-vydechu-ke-hromadce-kosti/

https://zoommagazin.iprima.cz/zazraky-vedy-techniky/co-se-deje-s-lidskym-telem-kdyz-zemreme-jak-pozna-ze-je-mrtve-kdo-ho-sni

29.3.2022 12:11

fikovnice napsal(a):

Trochu "chuťovka"...

Na Netflixu je o tom true crime dokument: https://www.csfd.cz/film/975926-na-miste-cinu-zmizeni-v-hotelu-cecil/prehled/

29.3.2022 12:12
fikovnice

XXX.XXX.134.213

Na Netflixu je o tom true crime dokument: https://www.csfd.cz/film/975926-na-miste-cinu-zmizeni-v-hotelu-cecil/prehled/

Vím, znám...
Ten případ mě vždy děsil...

29.3.2022 12:13
fikovnice

XXX.XXX.134.213

Síla je při tolika indiciích, že jí bylo násilně ke smrti dopomoženo, to uzavřít jako nešťastnou náhodu!

Bryndza

29.3.2022 12:19
Bryndza

XXX.XXX.148.151

Bryndza napsal(a):

Ty odkazy ale nic neříkají o tom do jaké hloubky je půda v okolí mrtvoly jejím rozkladem ovlivněna. Zajímá mě vliv na spodní vodu a jaká je vlastně filtrační schopnost různých typů půd, co se děje s bateriemi které se dostanou z mrtvoly do prostředí několika metrů pod zemí.

29.3.2022 12:19
fikovnice

XXX.XXX.134.213

Bryndza napsal(a):
Ty odkazy ale nic neříkají o tom do jaké hloubky je půda v okolí mrtvoly jejím rozkladem ovlivněna. Zajímá mě vliv na spodní vodu a jaká je vlastně filtrační schopnost různých typů půd, co se děje s bateriemi které se dostanou z mrtvoly do prostředí několika metrů pod zemí.

K tomu jsem měla takové super video, později zkusím dohledat...

29.3.2022 16:05
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Bryndza napsal(a):

Co jsou bakterie z mrtvoly? Dle mě, ale to jen hádám, jsou to půdní bakterie, které se na mrtvolu vrhnou a mrtvolu sežerou(rozloží, spolu s živočichy) To tak v přírodě funguje. Jasně, hodně mrtvol na hromadě už může být větší problém, ale nakonec...taky zmizí.

29.3.2022 16:17

lesnížínka napsal(a):
Co jsou bakterie z mrtvoly? Dle mě, ale to jen hádám, jsou to půdní bakterie, které se na mrtvolu vrhnou a mrtvolu sežerou(rozloží, spolu s živočichy) To tak v přírodě funguje. Jasně, hodně mrtvol na hromadě už může být větší problém, ale nakonec...taky zmizí.

V první řadě jsou to bakterie, které žijí v těle (střeva atd.). Ty se po smrti namnoží a začnou tělo rozkládat. 😉

29.3.2022 16:54
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

V první řadě jsou to bakterie, které žijí v těle (střeva atd.). Ty se po smrti namnoží a začnou tělo rozkládat. 😉

Aha, to mě ani nenapadlo, ale jasně. A to mě zajímá...jak vlastně ví, že konec, tak sežerem hostitele? Aby nezačaly dřív...potvory

Bryndza

29.3.2022 16:56
Bryndza

XXX.XXX.148.151

Ano, taky ty co tvoří botulotoxin apod. těžko říct jestli přežívají v nehostinném prostředí mimo teplé tělo a specifické prostředí. E. coli a další by mohl být problém, ale jak moc? Viz otázky výše...

29.3.2022 17:05

Bryndza napsal(a):
Ano, taky ty co tvoří botulotoxin apod. těžko říct jestli přežívají v nehostinném prostředí mimo teplé tělo a specifické prostředí. E. coli a další by mohl být problém, ale jak moc? Viz otázky výše...

Botulotoxinu se bát nemusíte, Clostridium botulinum je striktně anaerobní bakterie a botulotoxin tvoří pouze v prostředí bez přístupu vzduchu - typicky v uzavřených konzervách. Jiná věc je kontaminace koliformními bakteriemi a E. coli. Pokud by kontaminace doputovala až do studny, pak se po té vodě můžete pěkně po......

29.3.2022 17:08

Tlecí doba lidského těla je cca 10 let. Po tu dobu by se neměl hrob otvírat. Pes je menší, takže u něj bude tlecí doba asi úměrně kratší, krom toho, není v rakvi. Všechny ty tlecí procesy mohou kontaminovat spodní vodu.

Máme psy pohřbené na zahradě, v odlehlejším místě, nikde v blízkosti není vodní zdroj. Psi jsou minimálně 80 cm hluboko a zasypáni vápnem. Každý má nad sebou jiný kámen a keřík.

29.3.2022 17:26

lesnížínka napsal(a):
Aha, to mě ani nenapadlo, ale jasně. A to mě zajímá...jak vlastně ví, že konec, tak sežerem hostitele? Aby nezačaly dřív...potvory

Některé začnou dřív - viz vedlejší vlákno. A konec poznají podle biochemických pochodů, které souvisejí s odumíráním buněk, tkání a orgánů.

Bryndza

29.3.2022 17:37
Bryndza

XXX.XXX.148.151

Botulotoxinu se bát nemusíte, Clostridium botulinum je striktně anaerobní bakterie a botulotoxin tvoří pouze v prostředí bez přístupu vzduchu - typicky v uzavřených konzervách. Jiná věc je kontaminace koliformními bakteriemi a E. coli. Pokud by kontaminace doputovala až do studny, pak se po té vodě můžete pěkně po......

V rozkládajícím se těle je anaerobní prostředí a botulo toxin se ve "zdechlinách" tvoří běžně. Trpí tím například tasmánský čert který zdechliny žere - má na to velkou odolnost ale často se přiotráví a končí v záchranných stanicích

29.3.2022 17:47

Bryndza napsal(a):
V rozkládajícím se těle je anaerobní prostředí a botulo toxin se ve "zdechlinách" tvoří běžně. Trpí tím například tasmánský čert který zdechliny žere - má na to velkou odolnost ale často se přiotráví a končí v záchranných stanicích

ano, to je pravda, ale do studny půdou nedoputuje ...

29.3.2022 17:49

lesnížínka napsal(a):
Nepijeme, rozbor vody neděláme. Na sousedy neprdím, povolila jsem jim barák na našem plotu. Ale řešit jejich studnu nebudu. Fakt ne. Vozím si hnůj na svoje políčko, to je taky v cestě pramenů. Tady tohle neřeší nikdo.

Vždyť jste předevčírem napsala: Máme studnu jako zdroj pitné vody.
Tomu nerozumím, co tedy doma pijete?

Bryndza

29.3.2022 17:54
Bryndza

XXX.XXX.148.151

ano, to je pravda, ale do studny půdou nedoputuje ...

To si taky myslím, a zajímalo by mě jestli to samé může pla tit i pro všechny ty bakterie a jak to funguje... Na to by musel být výzkum a věřím že jich mnoho bylo, jen to najít..

29.3.2022 18:18

Bryndza napsal(a):
To si taky myslím, a zajímalo by mě jestli to samé může pla tit i pro všechny ty bakterie a jak to funguje... Na to by musel být výzkum a věřím že jich mnoho bylo, jen to najít..

Namátkou třeba jedna studie v AJ, cituji krátce:
However, some microorganisms can survive even up to 5 years and, in this time, they can migrate and reach the groundwater, e.g., E. coli (Rudolfs et al. 1950; Romero 1970). Usually, the migration time takes from 1 to 4 weeks (Pacheco 1986). Dent (2004) reported that in Australia this process may take up to 100 days. Some investigations suggest that this period may be extended to 6 to 8 months (Silva 1994).

Decomposition of interred bodies causes an increase in microbial activity in the surrounding substrate, associated with the release of persistent organic compounds (Matos 2001). Some of these organic compounds are highly toxic, e.g., putrescine (1,4-butanediamine) and cadaverine (1,5-pentanediamine) (Żychowski 2007; Castro 2008). These compounds can cause highly dangerous infectious disease such as liver inflammation (hepatitis C virus) and typhoid fever (S. typhi) (Dent 2000a, 2004; Bocchese et al. 2007; Leite 2009). Microorganisms associated with decomposition of interred bodies can also cause other diseases such as tetanus (Clostridium tetani), gaseous gangrene (C. perfringens), toxic contamination of food (E. coli), tuberculosis (Mycobacterium tuberculosis), paratyphoid fever (Salmonella paratyphi), bacterial dysentery (Shigella dysenteriae) and cholera (V. cholerae) (Silva, J. A. F. 2000; Silva, L. M. 2000; Josias & Harris 2004). It is worth emphasizing that bacteria transported by water, like those of the genus Shigella, as well as rotaviruses and protozoans of the genera Entamoeba and Giardia, often cause asymptomatic or serious infections with high mortality rates, particularly among children (Matos 2001).

Jen jsem to prolétnula, tohle mi třeba přišlo zajímavé:
Finally, it is worth presenting an investigation concerning the migration of bacteria, performed by Matos (2001) in the Vila Nova Cachoeirinha cemetery. The studies revealed that bacteria may migrate over a distance of several metres beyond the cemetery. The number of bacteria decreased as the distance from the interments increased. Viruses turned out to be more mobile than bacteria, moving tens of metres. The viruses were also transported at least 3.2 m through the unsaturated layer and reached the groundwater layer. These investigations also revealed that the highest contamination occurred at those places where the graves were close to the water table, the graves were not older than one year and the graves were situated in the low-lying parts of the cemetery.

Celý text najdete zde, můžete si to hodit do translátoru: https://iwaponline.com/jwh/article/13/2/285/28303/Impact-of-cemeteries-on-groundwater-contamination

Bryndza

29.3.2022 19:28
Bryndza

XXX.XXX.168.139

Namátkou třeba jedna studie v AJ, cituji krátce:
However, some microorganisms can survive even up to 5 years and, in this time, they can migrate and reach the groundwater, e.g., E. coli (Rudolfs et al. 1950; Romero 1970). Usually, the migration time takes from 1 to 4 weeks (Pacheco 1986). Dent (2004) reported that in Australia this process may take up to 100 days. Some investigations suggest that this period may be extended to 6 to 8 months (Silva 1994).

Decomposition of interred bodies causes an increase in microbial activity in the surrounding substrate, associated with the release of persistent organic compounds (Matos 2001). Some of these organic compounds are highly toxic, e.g., putrescine (1,4-butanediamine) and cadaverine (1,5-pentanediamine) (Żychowski 2007; Castro 2008). These compounds can cause highly dangerous infectious disease such as liver inflammation (hepatitis C virus) and typhoid fever (S. typhi) (Dent 2000a, 2004; Bocchese et al. 2007; Leite 2009). Microorganisms associated with decomposition of interred bodies can also cause other diseases such as tetanus (Clostridium tetani), gaseous gangrene (C. perfringens), toxic contamination of food (E. coli), tuberculosis (Mycobacterium tuberculosis), paratyphoid fever (Salmonella paratyphi), bacterial dysentery (Shigella dysenteriae) and cholera (V. cholerae) (Silva, J. A. F. 2000; Silva, L. M. 2000; Josias & Harris 2004). It is worth emphasizing that bacteria transported by water, like those of the genus Shigella, as well as rotaviruses and protozoans of the genera Entamoeba and Giardia, often cause asymptomatic or serious infections with high mortality rates, particularly among children (Matos 2001).

Jen jsem to prolétnula, tohle mi třeba přišlo zajímavé:
Finally, it is worth presenting an investigation concerning the migration of bacteria, performed by Matos (2001) in the Vila Nova Cachoeirinha cemetery. The studies revealed that bacteria may migrate over a distance of several metres beyond the cemetery. The number of bacteria decreased as the distance from the interments increased. Viruses turned out to be more mobile than bacteria, moving tens of metres. The viruses were also transported at least 3.2 m through the unsaturated layer and reached the groundwater layer. These investigations also revealed that the highest contamination occurred at those places where the graves were close to the water table, the graves were not older than one year and the graves were situated in the low-lying parts of the cemetery.

Celý text najdete zde, můžete si to hodit do translátoru: https://iwaponline.com/jwh/article/13/2/285/28303/Impact-of-cemeteries-on-groundwater-contamination

Perfektní, moc Vám děkuju, navedla jste mě na stopu:)
E. coli je neuvěřitelná kde všude se vyskytuje a co všechno vydrží...

29.3.2022 20:21

Bryndza napsal(a):
Perfektní, moc Vám děkuju, navedla jste mě na stopu:)
E. coli je neuvěřitelná kde všude se vyskytuje a co všechno vydrží...

Není zač.
Pro lesnížínku by stačila asi jen první věta v úvodu, když chce nějaké ty bakterie z mrtvoly a kam mizí.
In the process of decomposition of a human body, 0.4–0.6 litres of leachate is produced per 1 kg of body weight. The leachate contains pathogenic bacteria and viruses that may contaminate the groundwater and cause disease when it is used for drinking.
Translator překlad: Při rozkladu lidského těla vzniká 0,4-0,6 litru výluhu na 1 kg tělesné hmotnosti. Výluh obsahuje patogenní bakterie a viry, které mohou kontaminovat podzemní vodu a způsobit onemocnění, pokud je používána k pití.

Je to sice o lidském těle, u psa to bude nicméně asi podobné.

29.3.2022 20:33
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

Vždyť jste předevčírem napsala: Máme studnu jako zdroj pitné vody.
Tomu nerozumím, co tedy doma pijete?

Magnezii a bílinskou Naše voda půjde na rozbor za nějaký měsíc, ale ne kvůli bakteriím, ale sedimentům, kterých máme plné trubky a zanešené veškeré armatury. Zase to přijede nějaký vodař řešit, už asi třetí

29.3.2022 21:10

A vaše kočky a pes pijí co?
Rozbor vody je snad základ. Když máte sedimenty a budete nechávat dělat rozbor, proč ne i na bakterie, probůh? Dají se pak dělat nějaká opatření. Ne, nepochopím vaše názory. Zrovna vodu, kterou používám na vaření, pití, koupání, zalévání bych chtěla mít velmi pod kontrolou.

29.3.2022 21:23
lesnížínka

XXX.XXX.9.149

A vaše kočky a pes pijí co?
Rozbor vody je snad základ. Když máte sedimenty a budete nechávat dělat rozbor, proč ne i na bakterie, probůh? Dají se pak dělat nějaká opatření. Ne, nepochopím vaše názory. Zrovna vodu, kterou používám na vaření, pití, koupání, zalévání bych chtěla mít velmi pod kontrolou.

Ten rozbor je rozbor, to se dělá komplet. Ale kvůli bakteriím se to neřeší. Pes a kočky pijou vodu z potoka(jezera)

29.3.2022 22:39
fikovnice

XXX.XXX.132.5

lesnížínka napsal(a):
Ten rozbor je rozbor, to se dělá komplet. Ale kvůli bakteriím se to neřeší. Pes a kočky pijou vodu z potoka(jezera)

My když si nechávali kdysi dělat rozbor vody ze studny, tak nějak automaticky nám stanovili právě i baktérie - a byla jich tam fůra - takže voda jen pro užitkové účely... A jde o studnu na bývalém statku, kde ale zvířata nežijí desítky let (mnoho desítek let!), přesto voda fakt baktériemi úplně kontaminovaná! Byly tam stáje, možná poblíž i žumpa...takže se sice není co divit, ale přežívají tam, mrchy, drahnou dobu!

Přidejte reakci

Přidat smajlík