Barf - jaké kosti doporučíte pro štěně?

Zlatý retrívr
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2022 07:35
Ivka3

XXX.XXX.74.89

Dobrý den, prosím o zkušenosti ohledně krmení syrovou stravou. Máme štěně zlatého retrívra, má 9 týdnů a líbí se mi tento způsob krmení. Přečetla jsem si knížku od Kateřiny Novosadove, dočetla jsem se, že je důležité podávat i kosti a vnitřnosti, nejen libové, ale když jsem to řekla svojí veterinářce, tak mi řekla, že kosti vůbec dávat nemám, že co měli psi potíže kvůli jídlu, které musela nechat utratit, že pro ně nebylo pomoci,tak to bylo z kostí.V tom případě by to celé postrádalo smysl, protože v kostech je vápník a jiné potřebné věci, které bych musela doplňovat a to k doplňkům, které se musí dávat i tak, už by bylo moc. Jaké s tím máte zkušenosti?

6.4.2022 07:58
Atheira

XXX.XXX.209.8

Kosti ano, ale syrové. Ne tepelně upravené.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2022 08:38

Můj vet mi řekl o kostech prakticky to samé....ne teda, že se jednalo o utracení, ale kosti nedávat a obecně, že krmení masem není dobrá volba.
Já přesto masem krmím. U malých štěňat, která jsou od chovatele zvyklá výhradně na granule přecházím teda postupně. Začnu pouze svalovinou, pak přidám vnitřnosti a pak kosti a začínám mletými kostmi...třeba mleté kuřecí krky nebo mletina-celé kuře a pak začnu dávat kuřecí křídla, která hodně potluču paličkou.
Mám aktuálně štěně 4 měsíce staré a na pohodu zvládá kuřecí kostru, kuřecí stehno.
Všechno syrové a kosti nejlépe masité...jako třeba to stehýnko. Není to holá kost, je to obalené masíčkem.

6.4.2022 08:46

Ivka3 napsal(a):
Dobrý den, prosím o zkušenosti ohledně krmení syrovou stravou. Máme štěně zlatého retrívra, má 9 týdnů a líbí se mi tento způsob krmení. Přečetla jsem si knížku od Kateřiny Novosadove, dočetla jsem se, že je důležité podávat i kosti a vnitřnosti, nejen libové, ale když jsem to řekla svojí veterinářce, tak mi řekla, že kosti vůbec dávat nemám, že co měli psi potíže kvůli jídlu, které musela nechat utratit, že pro ně nebylo pomoci,tak to bylo z kostí.V tom případě by to celé postrádalo smysl, protože v kostech je vápník a jiné potřebné věci, které bych musela doplňovat a to k doplňkům, které se musí dávat i tak, už by bylo moc. Jaké s tím máte zkušenosti?

Mám taky zlaté retrívry, všichni jsou na barfu už třetím rokem a prospívají dobře. Já teda dávám do krmení většinou kosti mleté, sem tam kuřecí stehno, hřbety a křídla, nikdy žádný problém. Podle trusu psa si sama určíte, kolik těch kostí dávat, každý pes snese jiné množství, někteří mají z většího podílu kostí zácpu. Občas dávám na okus kvůli zubům hovězí ocásky, na kterých bývá i hodně masa.
Na veterináře moc nedejte, oni už jsou desítky let zvyklí, že se krmí jen granulema a ohledně kostí jsou to podle mě většinou předsudky. Taky nerozlišují kosti vařené a syrové. Syrová kost psovi neublíží.

6.4.2022 09:24

Ještě bych dodala, že když jsem na veterině řekla, že krmím "masem", tak starý pan veterinář, ke kterému jsem chodila už s ovčandou v době předgranulové, s tím neměl absolutně problém, vůbec se nad tím nepozastavil a jen doporučil "něco na klouby", zatímco ten mladší, se kterým nemám problém, co se zdravotní péče o moje psy týče, s tím problém měl....
"Vy krmíte masem?....Psi krmení masem mají problémy se zvýšenou hladinou močovinou v krvi (nevím, zda to píšu přesně) a pak se musí nasazovat dieta. Já to chtěla tak nějak vylepšit a říkám "no samozřejmě nekrmím jenom masem... vnitřnosti...kosti"...a on "no tak kosti vůbec".

Neříkám, že problém se zvýšenou hladinou močoviny je mýtus, na druhou stranu zažila jsem opravdu dobu předgranulovou, kdy se psi tím, co člověk sehnal na jatkách, kde stál frontu s kýblem v ruce a veterináři doporučovali přidávat roboran, no a taky to prostě nějak fungovalo. O nějakém vyváženém složení krmné dávky nikdo nepřemýšlel, prostě krmilo se tím, co zrovna bylo. Přilepšovalo se tvarohem, žloutky. Někdo z toho, co sehnal vařil polívku, do které třeba nalámal rohlík. Někdo třeba maso aktuálně nesehnal, tak pes dostal těstoviny zapečené s vajíčkem.
Hodně psů myslím žilo na zbytcích z kuchyně.

Neříkám, že je to dobře, jsem ráda, že dnes o tom lidi víc přemýšlí, ale prostě tak to bylo.

Barf vypadá na první pohled složitě, ale jde spíš o praxi. Teď mám třetí štěně během dvou let. U té první, u Ginuši, jsem všechno vážila, skládala krmné dávky, byla nešťastná, že to nebo ono nejí, protože jsem to musela nahradit nějak jinak. Předchozí psi taky nebyli na granulích, ale ono pak se štěnětem je to jiné, ten strach, aby jedinec velkého plemene dobře narostl, aby nerostl moc rychle, ale pěkně v klidu.....ale člověk se za chvilku uklidní a je to na pohodu.
U druhého a potažmo teď u třetího už nevážím nic, nepřipravuju krabičky pro rodinu. Nehroutím se z toho, když štěně nesní celou krmnou dávku a naopak, když něco zhltne a vidím, že by ještě chtěl, tak mu klidně přidám, aby měl spokojený bříško.

A ještě teda s těmi kostmi.......výhoda je, když pejsek papá syrové masíčko, neboť kosti, jak už bylo řečeno výše, se musí krmit syrové. Já měla psa, co syrové maso nepozřel, muselo se vařit. Vápník jsem dodávala ve formě mletých skořápek. Takže nahradit kosti určitě jde, ale u pejska, co papá syrové, je to myslím si zbytečné.

A co se týče doplňků stravy, tak záleží na tom, jak pestře je pejsek krmen, čím je strava pestřejší, tím míň je potřeba, dle mého, přidávat nějaké doplňky. Za mě teda pak stačí zakápnou nějakým olejem třeba lososákem, ostropestřec....a pro jistotu u velkých plemen přidat nějakou kloubní výživu. Jinak to není potřeba nějak extra hrotit.

6.4.2022 22:03
Ivka3

XXX.XXX.74.89

Děkuji za skvělou reakci. Musím říct, že čím víc jsem si o tom četla, tím více jsem znejistěla, protože je hodně protichůdnych názorů a už jsem napůl zlomená, že půjdu raději do těch granulí, abych něco nepokazila.Kolem mě není nikdo, kdo by krmil barfem, všichni jedou na granulích a já bych asi potřebovala do začátku někoho, kam bych si mohla chodit pro rady.

6.4.2022 22:06
Ivka3

XXX.XXX.74.89

Děkuji za odpověď. Dáváte jim ještě i nějaké jiné doplňky? Kolagen na klouby,pangamin, oleje atd?

6.4.2022 22:27

Ivka3 napsal(a):
Děkuji za odpověď. Dáváte jim ještě i nějaké jiné doplňky? Kolagen na klouby,pangamin, oleje atd?

Oleje obsahují různé přílohy, pivovarské kvasnice dává většina... Já mám v poslední příloze pro inspiraci třeba tohle:

7.4.2022 00:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě bych dodala, že když jsem na veterině řekla, že krmím "masem", tak starý pan veterinář, ke kterému jsem chodila už s ovčandou v době předgranulové, s tím neměl absolutně problém, vůbec se nad tím nepozastavil a jen doporučil "něco na klouby", zatímco ten mladší, se kterým nemám problém, co se zdravotní péče o moje psy týče, s tím problém měl....
"Vy krmíte masem?....Psi krmení masem mají problémy se zvýšenou hladinou močovinou v krvi (nevím, zda to píšu přesně) a pak se musí nasazovat dieta. Já to chtěla tak nějak vylepšit a říkám "no samozřejmě nekrmím jenom masem... vnitřnosti...kosti"...a on "no tak kosti vůbec".

Neříkám, že problém se zvýšenou hladinou močoviny je mýtus, na druhou stranu zažila jsem opravdu dobu předgranulovou, kdy se psi tím, co člověk sehnal na jatkách, kde stál frontu s kýblem v ruce a veterináři doporučovali přidávat roboran, no a taky to prostě nějak fungovalo. O nějakém vyváženém složení krmné dávky nikdo nepřemýšlel, prostě krmilo se tím, co zrovna bylo. Přilepšovalo se tvarohem, žloutky. Někdo z toho, co sehnal vařil polívku, do které třeba nalámal rohlík. Někdo třeba maso aktuálně nesehnal, tak pes dostal těstoviny zapečené s vajíčkem.
Hodně psů myslím žilo na zbytcích z kuchyně.

Neříkám, že je to dobře, jsem ráda, že dnes o tom lidi víc přemýšlí, ale prostě tak to bylo.

Barf vypadá na první pohled složitě, ale jde spíš o praxi. Teď mám třetí štěně během dvou let. U té první, u Ginuši, jsem všechno vážila, skládala krmné dávky, byla nešťastná, že to nebo ono nejí, protože jsem to musela nahradit nějak jinak. Předchozí psi taky nebyli na granulích, ale ono pak se štěnětem je to jiné, ten strach, aby jedinec velkého plemene dobře narostl, aby nerostl moc rychle, ale pěkně v klidu.....ale člověk se za chvilku uklidní a je to na pohodu.
U druhého a potažmo teď u třetího už nevážím nic, nepřipravuju krabičky pro rodinu. Nehroutím se z toho, když štěně nesní celou krmnou dávku a naopak, když něco zhltne a vidím, že by ještě chtěl, tak mu klidně přidám, aby měl spokojený bříško.

A ještě teda s těmi kostmi.......výhoda je, když pejsek papá syrové masíčko, neboť kosti, jak už bylo řečeno výše, se musí krmit syrové. Já měla psa, co syrové maso nepozřel, muselo se vařit. Vápník jsem dodávala ve formě mletých skořápek. Takže nahradit kosti určitě jde, ale u pejska, co papá syrové, je to myslím si zbytečné.

A co se týče doplňků stravy, tak záleží na tom, jak pestře je pejsek krmen, čím je strava pestřejší, tím míň je potřeba, dle mého, přidávat nějaké doplňky. Za mě teda pak stačí zakápnou nějakým olejem třeba lososákem, ostropestřec....a pro jistotu u velkých plemen přidat nějakou kloubní výživu. Jinak to není potřeba nějak extra hrotit.

Tak, moje fena, jak koncem roku marodila, tak na veterině udělali jako první- komplet krve, déle vyšetření srdce, sono břicha,, RTG atd. No, tak jsem se schválně ptala, jestli se dá z té krve poznat jaké má poměry Ca,P. Protože mě to zajímalo, jelikož na mase je od roka a půl, letos jí bude 11. Ale sem tam si dá i granule.Tohle i ureu měla naprosto vpořádku. Je možné, že některý pes to vstřebává jinak a ta močovina být zvýšená může, jako každý, zvířata i lidi nejsou stejní.

7.4.2022 00:49

Ještě pro zadavatelku, u takového štěnda bych dala klidně kuřecí krky syrové, třeba 2-3. Kosti, jako takové, žebra apod. říkám tomu holé klacky, bych NEDALA.Nedávám je ani svoji dospělé ovčandě..Já bych. když už kosti, tak malému rozdrtila v drtičce na kosti, co máme pro slípky.

7.4.2022 05:48
Ivka3

XXX.XXX.74.89

Ještě pro zadavatelku, u takového štěnda bych dala klidně kuřecí krky syrové, třeba 2-3. Kosti, jako takové, žebra apod. říkám tomu holé klacky, bych NEDALA.Nedávám je ani svoji dospělé ovčandě..Já bych. když už kosti, tak malému rozdrtila v drtičce na kosti, co máme pro slípky.

To vím, že kosti musí být obalené masem, aby se jim to dobře trávilo. Proto nejlépe ty křídla, krky, skelety. Zkoušela jsem dát posekany skelet a pokousal to úplně v pohodě. I tak bych mu to měla kdyztak ze začátku mlít?

7.4.2022 06:58
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

7.4.2022 07:36
Eli23

XXX.XXX.108.2

rapotacka11 napsal(a):
Už to tady bylo - pomůcka.
http://www.manwe.eu/index.php/jidelniek-pro-tata

Když je tam doporučeno pro štěňátka dávat kosti kuřecí - krky, skelety, ale já si nejsem jistá, jestli ten náš nemá na kuřecí alergii, můžu to nahradit a dát třeba vepřové kosti? Nebo to pro něj bude moc velké/tvrdé? Nemám s barfováním žádnou zkušenost, tak vůbec netuším :) Možná se to dočtu v knížce, co teď čtu od Kateřiny Novosádové, ale zatím jsem na začátku Jo a dávat jen jeden druh masa nebo klidně 2?

7.4.2022 07:56

Šly by nahradit kuřecí skelety králičími skelety? Ať se vyjádří zkušenější. To by mohlo pomoct.

Při tom, co se tam psalo, mě napadla kolena - prasečí (to je asi drahý, žerou to i lidi), jiné... To jsou hlavně chrupavky a konce dlouhých kostí, to by mělo být celkem ok, ne? Co třeba prasečí nožky - i s kopýtkem, to jsem taky viděla prodávat, byly to jen ty spodky, jen kousek karpu/tarsu a hlavně klouby.

7.4.2022 07:58
Eli23

XXX.XXX.108.2

Nebo mě napadá to nahradit krůtím, ale není to defacto to stejné?

7.4.2022 07:59

Ad veti a barf: byla jsem kdysi s jednou ze svých mopslí na veterině kvůli akutnímu problému, udělaly se krve.
Vet: "kolik že tý čubě je? má krev jak mladej pes v nejlepším věku, všechny hodnoty ukázkový!"
Já: "deset"
Vet: "je ve skvělý kondici, čím krmíte?"
Já: "už devět let je na barfu"
Vet: "ježišmarjá ženská, chcete toho psa zabít?!?"

No, takže asi tak...

7.4.2022 08:00

Eli23 napsal(a):
Nebo mě napadá to nahradit krůtím, ale není to defacto to stejné?

Z hlediska alergie to stejné rohodně není, hodně lidí nahrazuje kuře právě krůtou nebo třeba králíkem - ale králičích kostí bych se bála, ty bych dávala jen pomleté, zdají se mi hodně ostré.

7.4.2022 08:52
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

Ideální jsou klouby, třeba telecí ...

7.4.2022 09:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

ale já si nejsem jistá, jestli ten náš nemá na kuřecí alergii,

alergie na chemické "kuřecí" v granulích neznamená alergii na syrové kuřecí

krky jsou výborný na vyladění tuhosti exkrementu

7.4.2022 09:03
Eli23

XXX.XXX.108.2

lupus4 napsal(a):
ale já si nejsem jistá, jestli ten náš nemá na kuřecí alergii,

alergie na chemické "kuřecí" v granulích neznamená alergii na syrové kuřecí

krky jsou výborný na vyladění tuhosti exkrementu

Díky za objasnění! :)

7.4.2022 10:26
Zoia

XXX.XXX.209.82

Já už krmím barfem už docela dlouho a naopak musím říct, že se reakce veterinářů na barf pomalu zlepšuje. Když jsem to řekla před 10 lety, tak jsem myslela, že veta na místě trefí. Teď už občas někdo řekne něco ve smyslu "když se to umí, tak je to dobrý".
Mladšího flaťáka jsem krmila syrovým už od dvou měsíců. Jediný, na co jsme musela ze začátku dávat pozor, že byl z granulí zvyklej hodně hltat a nekousat, tak jsem mu ty kosti přidržovala, aby se naučil používat zuby, pochopil to rychle. Jinak co vidím ve flatí skupině, tak dost chovatelů zvyká na barf štěňata už před odběrem, tak tam asi odpadne i ten problém s hltáním bez kousání.

7.4.2022 12:01
Terven

XXX.XXX.110.191

Zoia napsal(a):
Já už krmím barfem už docela dlouho a naopak musím říct, že se reakce veterinářů na barf pomalu zlepšuje. Když jsem to řekla před 10 lety, tak jsem myslela, že veta na místě trefí. Teď už občas někdo řekne něco ve smyslu "když se to umí, tak je to dobrý".
Mladšího flaťáka jsem krmila syrovým už od dvou měsíců. Jediný, na co jsme musela ze začátku dávat pozor, že byl z granulí zvyklej hodně hltat a nekousat, tak jsem mu ty kosti přidržovala, aby se naučil používat zuby, pochopil to rychle. Jinak co vidím ve flatí skupině, tak dost chovatelů zvyká na barf štěňata už před odběrem, tak tam asi odpadne i ten problém s hltáním bez kousání.

Já nevím, no...mám podezření, jestli to hltání není pro psy -a pro štěňata zejména- přirozený.
Některej holt je větší hltavec, jinej menší.
Já jsem fenu převáděla na barf ve dvou měsících, do té doby byla taky granulář. Zpočátku taky hltala. S přidržováním kuřecích křídel jsem přestala tehdy, když mi několikrát jehličkama přikousla i prsty
Dneska už kouše pěkně kultivovaně, můžu jí dát celé křídlo úplně v klidu.
Druhá fena z útulku je na barfu 2 roky, před tím granulář. A dodnes hltá jako blázen, kuřecí krky polyká - nebo by polykala vcelku, takže jí je pro sichr podrtím nožem, aby každej obratel prasknul.
A raději dávám mletiny s kostma.

7.4.2022 13:51

Terven napsal(a):
Já nevím, no...mám podezření, jestli to hltání není pro psy -a pro štěňata zejména- přirozený.
Některej holt je větší hltavec, jinej menší.
Já jsem fenu převáděla na barf ve dvou měsících, do té doby byla taky granulář. Zpočátku taky hltala. S přidržováním kuřecích křídel jsem přestala tehdy, když mi několikrát jehličkama přikousla i prsty
Dneska už kouše pěkně kultivovaně, můžu jí dát celé křídlo úplně v klidu.
Druhá fena z útulku je na barfu 2 roky, před tím granulář. A dodnes hltá jako blázen, kuřecí krky polyká - nebo by polykala vcelku, takže jí je pro sichr podrtím nožem, aby každej obratel prasknul.
A raději dávám mletiny s kostma.

U nejmladší feňule to mám stejně. Než bych si nechala pokousat ruce, tak jí radši dávám mletiny. a čekám, kdy dostane rozum a přijde na to, že jí to nikdo nesežere. Příští měsíc bude mít 3 roky.

7.4.2022 14:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

U nejmladší feňule to mám stejně. Než bych si nechala pokousat ruce, tak jí radši dávám mletiny. a čekám, kdy dostane rozum a přijde na to, že jí to nikdo nesežere. Příští měsíc bude mít 3 roky.

Moje fena, 3,5 roku, hltá taky porad a myslím, ze jiné už to nebude. To ona se nebojí, ze by ji to někdo sežral, pustí mě klidně do misky, dělá to i když žere sama. Já si myslím, ze někteří psi jsou proste hltači od přírody 😀. Z kostí ji dávám převážně křídla, krky a naporcované skelety. Po tom, co několikrát křídlo vdechla a vyhodila zpátky, se naučila dvakrát zvejknout, než polkne 😀

Jinak když jsme u masa, dneska jsem poslala přítele do masny pro křídla (vycházely tam lépe než v barfshopu), a cena 80 Kč/kg 😳🙈. Naposledy jsem je brala za neco málo přes 30 Kč, a není to tak dlouho.

7.4.2022 14:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

u nás krky z 19,90 na 28,- , skelety drží na 25,- , křídla nekupuju
dávám 4 -5 krků ( nebo skelet), dle "mastnoty" hrubomletého hovězího - 0,25kg (pes 20kg),
+ příloha (včera 2tousty, 1/2banánu a malou mandarinku)

7.4.2022 14:26
Zoia

XXX.XXX.209.82

No možná máte pravdu, že někdo se to nenaučí. A byla jsem teda nejen kousnutá, ale ještě oslintaná a oslizlá - ty malý kousky masa a tuku po celý ruce až po předloktí, sen každýho vegetariána prostě :-D.

7.4.2022 15:12

Night měl tlamu jak vrata, ale skelety i krky jsem mu stříhala nůžkama na drůbež celých 8 let. Poté, co se dusil kuřecím stehnem - neb on kousat nic nebude, to musí projít vcelku. A to byl nežravec.

Yodovi páník obětavě zatím mele skelety nahrubo (řezná deska s centimetrovýma dírama) - dobře se do mletiny přidávají sypké přídavky i zelenina (teď měl mix mrkve, celeru a listy z bršlice a kopřiv). A granule s masem a zeleninou zmizí rychlostí blesku

7.4.2022 20:42
Ivka3

XXX.XXX.74.89

Ad veti a barf: byla jsem kdysi s jednou ze svých mopslí na veterině kvůli akutnímu problému, udělaly se krve.
Vet: "kolik že tý čubě je? má krev jak mladej pes v nejlepším věku, všechny hodnoty ukázkový!"

No, takže asi tak...

😃😃😃 Tak to je přesný - taky mi řekla veterinářka, že si ho tím zabiju. Tak to mě ale opravdu trochu zarazilo a znejistěla.

8.4.2022 08:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

No vidíte, u mne to byl taky vet (a chovatel rotvíků), který mi řekl : koukni co dávaj do granulí a vy.er se na ně. Přirozené je krmit přirozeně...

8.4.2022 09:06

lupus4 napsal(a):
No vidíte, u mne to byl taky vet (a chovatel rotvíků), který mi řekl : koukni co dávaj do granulí a vy.er se na ně. Přirozené je krmit přirozeně...

Světlá výjimka

8.4.2022 09:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Byl výbornej, bohužel už je R.I.P.

8.4.2022 11:26

Prosim poradte - musi se bezpodminecne vsechno maso premrazovat? Nebo kdyz koupim maso pro lidi, muzu ho dat rovnou?

Nebo jsem to s tim mrazenim nepochopila dobre?

8.4.2022 11:48
Terven

XXX.XXX.110.191

Prosim poradte - musi se bezpodminecne vsechno maso premrazovat? Nebo kdyz koupim maso pro lidi, muzu ho dat rovnou?

Nebo jsem to s tim mrazenim nepochopila dobre?

Nepřemrazuju. Resp. ne všechno. Pokud to koupím čerstvý, prostě toho část zkrmím ještě ten den nebo další den, zbytek zamražuju.

8.4.2022 11:51

Taky nepřemrazuju, když to koupím chlazený v obchodě pro lidi. Z barfshopu kupuju jen zmrazené.

8.4.2022 11:54
Atheira

XXX.XXX.209.8

Chlazený krmím rovnou. Nikdy mě ani nenapadlo to přemražovat. Naopak zase když něco, co koupím mražené, nechám povolit, už bych to nikdy nezmražovala znovu, přesto slýchám a čtu dost často, že to tak lidi dělaj. Naporcují a nastrkají znovu do mrazáku.

8.4.2022 12:42

Dekuji Vam za odpovedi, vesmes se doporucuje premrazovat kvuli parazitum, taky jsem cetla, ze syrove veprove a zverina by se nemely davat vubec ( hrozi Aujeszkyho choroba - infekce postihující nervový a dýchací systém, která se podobá vzteklině a v první fázi se projevuje svěděním).

Kazdopadne odrezky hoveziho pri vareni davam rovnou, kure jsem se neodvazila, jen varene (bez kosti) nebo premrazene.

Nasla jsem pekny clanek o vyzive
https://www.krmiva-erpemos.cz/blog/jak-a-cim-spravne-krmit-psa-6-cast_85

8.4.2022 12:58
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

ze syrove veprove a zverina

Opravdu?

8.4.2022 13:22

rapotacka11 napsal(a):
ze syrove veprove a zverina

Opravdu?

Ano nasla jsem to tady https://www.mountfield.cz/poradna/co-psovi-rozhodne-nedavat-a-co-naopak-potrebuje

Co se Vam nezda?

8.4.2022 13:23
janaa

XXX.XXX.174.216

Aujeszkyho choroba hrozí pouze od divočáků. Syrové vepřové s klidem dávejte

8.4.2022 13:25
janaa

XXX.XXX.174.216

Btw stránky mountfield jako zdroj informací o krmení psů? Jako vážně?

8.4.2022 13:30

Dekuji Vam za odpovedi, vesmes se doporucuje premrazovat kvuli parazitum, taky jsem cetla, ze syrove veprove a zverina by se nemely davat vubec ( hrozi Aujeszkyho choroba - infekce postihující nervový a dýchací systém, která se podobá vzteklině a v první fázi se projevuje svěděním).

Kazdopadne odrezky hoveziho pri vareni davam rovnou, kure jsem se neodvazila, jen varene (bez kosti) nebo premrazene.

A vy to maso sbíráte někde v lese?

8.4.2022 13:30

janaa napsal(a):
Btw stránky mountfield jako zdroj informací o krmení psů? Jako vážně?

8.4.2022 13:31

A vy to maso sbíráte někde v lese?

Asi necekate odpoved, ze ne? V tom pripade ani neni nutno psat

8.4.2022 13:34

Ano nasla jsem to tady https://www.mountfield.cz/poradna/co-psovi-rozhodne-nedavat-a-co-naopak-potrebuje

Co se Vam nezda?

Nesmysl. Aujezsky se dá chytit pouze od divokých prasat. Syrové domácí vepřové ani zvěřina nebezpečné nejsou.

8.4.2022 13:35
Terven

XXX.XXX.110.191

Pokud vím, tak Aujeszkyho choroba hrozí ze syrového masa divočáka, ostatní zvěřina je v tomto směru bez rizika, stejně tak vepřový z marketu.

8.4.2022 13:36

https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/aujeszkyho-choroba-prasat/

A psali (y) jsme něco jiného?

8.4.2022 13:38

Týká se to divočáka.
Vet kontrolou prochází v ČR všechno maso. Nejsme v jeskyni.
Tepelně se upravuje kapr, protože thiamináza, ale pokud to nejí pes denně, tak je mi to vcelku ukradené. Mám pocit, že jde víc o vnitřnosti, už nepamatuju... ale co se běžně dává psům - treska, pstruh, losos, tam tohle není.
Bakterie mrazem nezabijete, budou jenom spát a pak vás sežerou.
Svalovec hyne v -15 °C po 20 dnech - v případě, že nám nefunguje kontrola.
Spíše se dívat, odkud maso je. Ne kde bylo potřetí zabalené, umyté a počtvrté zamražené, ale jako doopravdy. Jak vypadá, jak smrdí, který prase na něj sahalo a pak ho dalo v masně do sáčku a já ho mám jíst.
Pes je docela odolný nějaké salmonele, nenapadá mě, proč bych tohle měla řešit.

8.4.2022 13:43

A psali (y) jsme něco jiného?

A cetla jste to cele? Jedla byste syrove veprove?

8.4.2022 13:53

Mě se nikdo neptal, ale ne, nejedla, vůbec není dobré. Leda bych umírala hlady, ale umím rozdělat oheň, stejně bych se syrového zas tak moc nebála. Zato hovězí... tam nemám problém a stejk není stejk, když z něj neteče :-)
Kuře je jiná... to je tak strašně divné maso s kdo ví čím, že má konzumace i po upečení trvalé následky.

Samozřejmě ten svalovec problém je, pokud Vás uklidní mráz, mrazte.

8.4.2022 14:02

Mě se nikdo neptal, ale ne, nejedla, vůbec není dobré. Leda bych umírala hlady, ale umím rozdělat oheň, stejně bych se syrového zas tak moc nebála. Zato hovězí... tam nemám problém a stejk není stejk, když z něj neteče :-)
Kuře je jiná... to je tak strašně divné maso s kdo ví čím, že má konzumace i po upečení trvalé následky.

Samozřejmě ten svalovec problém je, pokud Vás uklidní mráz, mrazte.

Steak ale co teprve tatarak

Veprove bych taky syrove nejedla a tim spis jsem se ho zdrahala dat psovi.

Tak googlim a radsi se zeptam uz mlcim

8.4.2022 14:14

Steak ale co teprve tatarak

Veprove bych taky syrove nejedla a tim spis jsem se ho zdrahala dat psovi.

Tak googlim a radsi se zeptam uz mlcim

Jenže vy stále zaměňujete vepřové z domácího prasete a z divokého. A to je, vzhledem k ACH, velký rozdíl. I v tom vašem článku se řeší pouze divočáci.
Navíc veškeré maso, které koupíte pro lidskou spotřebu, prochází samozřejmě veterinárními kontrolami. Takže, jo, syrový vepřový bych si klidně dala, kdyby to chutnalo nějak normálně.

8.4.2022 14:23
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Je maso sušené na 65 stupňů syrové?
Jestli jo, tak jím naprosto běžně. Jestli ne, tak nikdy.

8.4.2022 15:06

Jenže vy stále zaměňujete vepřové z domácího prasete a z divokého. A to je, vzhledem k ACH, velký rozdíl. I v tom vašem článku se řeší pouze divočáci.
Navíc veškeré maso, které koupíte pro lidskou spotřebu, prochází samozřejmě veterinárními kontrolami. Takže, jo, syrový vepřový bych si klidně dala, kdyby to chutnalo nějak normálně.

To me prave mate, ze se tam resi jen divocaci. Testuji se na to domaci prasata nebo ne? Co jsou zasady biologicke bezpecnosti? Jak chovatel pozna, ze jsou nebo nejsou jeho prasata infikovana, kdyz je prubeh bezpriznakovy, vakcinace je zakazana a vyskyt choroby je u divocaku prokazany v 1/3 pripadu, nemoc tedy u nas existuje? Jestli to spravne chapu, domaci prasata se na to netestuji.

Přirození hostitelé Aujeszkyho choroby, kterými jsou domácí a divoká prasata, na rozdíl od ostatních vnímavých druhů nákazu přežívají a po uzdravení u nich přechází infekce do latentního stádia. Latentní infekce je charakterizována bezpříznakovou přítomností viru v hostitelském organismu. Tento o rovnovážný stav mikro- a makroorganismu však může být kdykoliv narušen stresem či dalšími faktory snižujícími rezistenci. Proto u zvířat s latentní infekcí stále existuje možnost vylučování původce do vnějšího prostředí nebo opětovného propuknutí onemocnění. Je tedy nadále aktuální věnovat pozornost prevenci. Pro chovy domácích prasat prevence zavlečení nákazy spočívá v dodržování zásad biologické bezpečnosti.

8.4.2022 15:09

Varaxi napsal(a):
Je maso sušené na 65 stupňů syrové?
Jestli jo, tak jím naprosto běžně. Jestli ne, tak nikdy.

V cem to susite a jak dlouho? A jaky je finalni vyrobek? Jsem jenom zvedava

8.4.2022 15:25
Varaxi

XXX.XXX.129.250

V cem to susite a jak dlouho? A jaky je finalni vyrobek? Jsem jenom zvedava

V sušičce na ovoce a tak dlouho, až mi chutná, tj. cca 8-10 hodin. A osvědčilo se mi den předem naložit do nějaké kupované omáčky na stejky. Když to ochucuji kořením, vždycky to přesolím.
A jinak super mňamka. :)

8.4.2022 15:27

Co jsou zasady biologicke bezpecnosti?

Zjednodušeně zabránění zavlečení infekce zvenčí. K prasatům smí jen povolaní zaměstnanci v desinfikovaném obleku apod.

8.4.2022 15:31
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ťapinka - na mountfield se vyprdněte, tam prodávají jen šroty
čerpejte z Novosádové, z

http://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf

8.4.2022 17:30
lesnížínka

XXX.XXX.6.34

lupus4 napsal(a):
Byl výbornej, bohužel už je R.I.P.

Neměl žrát ty pečené kosti Pardon, to se nedalo nevyužít

8.4.2022 17:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

lesnížínka napsal(a):
Neměl žrát ty pečené kosti Pardon, to se nedalo nevyužít

tak to jsem nepochopil ...
já se bavil o vetovi a vy o čem?

8.4.2022 17:40
lesnížínka

XXX.XXX.6.34

No otázky byly na kosti syrové, vaření, pečené a z rozličných zvířat...a pečené se krmit nemají, tak proto

8.4.2022 17:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

lesnížínka napsal(a):
No otázky byly na kosti syrové, vaření, pečené a z rozličných zvířat...a pečené se krmit nemají, tak proto

Byl to vynikající veterinář i člověk, zemřel na rakovinu, takže vaše "asociace" mi nepřijde ani jako "černý humor", ale pouze stupidní...

8.4.2022 19:04

Varaxi napsal(a):
V sušičce na ovoce a tak dlouho, až mi chutná, tj. cca 8-10 hodin. A osvědčilo se mi den předem naložit do nějaké kupované omáčky na stejky. Když to ochucuji kořením, vždycky to přesolím.
A jinak super mňamka. :)

Susicku nemame, ale poptavka po jerkys je u nas velka - dopravame si sem tam jen kupovane hovezi, je to drahe jako cert. Diky za tip, mozna dam susicku na seznam prani

8.4.2022 19:09

lupus4 napsal(a):
Ťapinka - na mountfield se vyprdněte, tam prodávají jen šroty
čerpejte z Novosádové, z

http://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf

Diky jsem laik a zatim se neorientuju. Kdyz neco zacnu studovat, tak mam milion otazek a chci prijit vecem na kloub. V uvodu treba i pres neodborne clanky az k velkemu detailu.

8.4.2022 19:13

Zjednodušeně zabránění zavlečení infekce zvenčí. K prasatům smí jen povolaní zaměstnanci v desinfikovaném obleku apod.

Diky, uz jsem k tomu nasla pekny clanek http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=6001&typ=html

Je zvlastni, ze se proti ACH zakazalo vakcinovat, zajimalo by me proc. Stejne tak nechapu, proc se prestaly deti ockovat proti tuberkuloze, to mi prijde obzvlast nebezpecne a nezodpovedne.

8.4.2022 19:25
lesnížínka

XXX.XXX.6.34

lupus4 napsal(a):
Byl to vynikající veterinář i člověk, zemřel na rakovinu, takže vaše "asociace" mi nepřijde ani jako "černý humor", ale pouze stupidní...

Nemoc jsem pochopila a rozhodně to nebylo nic proti onomu člověku. Ano, byl to černý humor, proto se mu tak tak říká. Neberte všechno a se..tak vážně

8.4.2022 20:39

Nemusím to číst, protože jako veterinář vím. Syrové DOMÁCÍ vepřové bych si klidně dala. Ale tatarák je lepší.

8.4.2022 20:43

Diky, uz jsem k tomu nasla pekny clanek http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=6001&typ=html

Je zvlastni, ze se proti ACH zakazalo vakcinovat, zajimalo by me proc. Stejne tak nechapu, proc se prestaly deti ockovat proti tuberkuloze, to mi prijde obzvlast nebezpecne a nezodpovedne.

Stejně tak se už neočkuje proti července nebo SLAK. Případný výskyt se řeší radikálně. Stejně jako kdysi u brucelózy nebo TBC. A díky tomu jsme se těch nemocí zbavili.

8.4.2022 20:47

Přesně tak. Proto už se v rámci praxe se studenty do chovu skoro vůbec nedostaneme. Zůstal jediný podnik, kde si můžou vyzkoušet kastraci kanečků.

9.4.2022 06:48

Nemusím to číst, protože jako veterinář vím. Syrové DOMÁCÍ vepřové bych si klidně dala. Ale tatarák je lepší.

Jasne, chapu

Pro me je to spanelska vesnice a v doba covidova me vyskolila v kritickem mysleni. Pokud je neco z meho pohledu nelogicky nastaveno, snazim se aspon zjistit, proc.

9.4.2022 06:55

Stejně tak se už neočkuje proti července nebo SLAK. Případný výskyt se řeší radikálně. Stejně jako kdysi u brucelózy nebo TBC. A díky tomu jsme se těch nemocí zbavili.

Zbavili jsme se jich diky ockovani nebo diky radikalnimu reseni vyskytu? Nemuzu se ubranit dojmu, ze ekonomictejsi je preventivni vakcinace versus likvidace chovu. Ale nemam zadna data. Chapu, ze to asi tem chovatelum zaplati pojistovna nebo stat, ale z meho pohledu je to plytvani, pokud tomu muzu predejit ockovanim. Nota bene me irituje ta poznamka z clanku, ze vakcinace je zakazana. Bych si myslela, ze doba zakazu je aspon v urcitych oblastech pryc. Jsem se zase rozvasnila, omlouvam se

9.4.2022 07:47

když ono ne každé vakcinované maso je ideální pro lidskou spotřebu... Čím víc "bio" - tím líp

9.4.2022 07:58
janaa

XXX.XXX.174.216

Zbavili jsme se jich diky ockovani nebo diky radikalnimu reseni vyskytu? Nemuzu se ubranit dojmu, ze ekonomictejsi je preventivni vakcinace versus likvidace chovu. Ale nemam zadna data. Chapu, ze to asi tem chovatelum zaplati pojistovna nebo stat, ale z meho pohledu je to plytvani, pokud tomu muzu predejit ockovanim. Nota bene me irituje ta poznamka z clanku, ze vakcinace je zakazana. Bych si myslela, ze doba zakazu je aspon v urcitych oblastech pryc. Jsem se zase rozvasnila, omlouvam se

Vakcinace je zakázána v zemích,které jsou označeny jako ACH prostých. Kde tomu tak není,musí se při obchodování s prasaty mnohokrát testovat, takže to navyšuje cenu masa a chovu xnásobně. A v případě očkovaných prasat bude mít zvíře protilátky.

9.4.2022 08:34

Jasne, chapu

Pro me je to spanelska vesnice a v doba covidova me vyskolila v kritickem mysleni. Pokud je neco z meho pohledu nelogicky nastaveno, snazim se aspon zjistit, proc.

Však jo. Když něco nevím, tak se zeptám.

9.4.2022 08:39

Díky radikálnímu řešení. Prostě co je špatné, jde pryč. Blbý příklad - hemofilie. Byla i u psů. Tak se feny přenašečky nepouštěly do chovu. Lidem to zakázat nejde.

9.4.2022 08:39

janaa napsal(a):
Vakcinace je zakázána v zemích,které jsou označeny jako ACH prostých. Kde tomu tak není,musí se při obchodování s prasaty mnohokrát testovat, takže to navyšuje cenu masa a chovu xnásobně. A v případě očkovaných prasat bude mít zvíře protilátky.

Nebo IBR u skotu.

9.4.2022 11:50
fikovnice

XXX.XXX.135.87

lesnížínka napsal(a):
Nemoc jsem pochopila a rozhodně to nebylo nic proti onomu člověku. Ano, byl to černý humor, proto se mu tak tak říká. Neberte všechno a se..tak vážně

No jo, ale máš-li někoho ráda a ten někdo umírá a umře na tak hnusnou nemoc, tak se fakt nehodí ani ten černý humor... Můj názor...

6.5.2022 14:27
Ivka3

XXX.XXX.74.89

No, takže asi tak...

😂🙈

Přidejte reakci

Přidat smajlík