Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Terez23

12.3.2020 14:13
Terez23

XXX.XXX.252.123

Dobrý den,
mám doma Daisy, které je 1 rok. Do teď jsem ji krmila granulemi a konzervami značky Marty. Ačkoliv jsem s touto značkou spokojená a Daisy taky, tak jsem dostala pár podnětů, začít krmit syrovým mase. Jak tedy nejlépe krmit syrovým masem?
Děkuji za všechny odpovědi :)

12.3.2020 17:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

třeba http://www.manwe.eu/
menu na pravé straně

Zyky

12.3.2020 21:15
Zyky

XXX.XXX.253.224

Mnoho rad naleznete na internetu. Také jsem přešla na Barf, protože granule mojí mladé bandočce neseděli. Neustále bobkovala a konzistence špatná :D A to jsem nekupovala žádné levné sra*ky.
Prostě každému sedí něco jiného.
Každopádně krmím hovězím, kuřecím, krůtím, zvěřinou, rybami atd. Vše syrové. Včetně zeleniny, ovoce, nic nevařím. Také syrové kosti. Dávám ráno a večer.
Na internetu naleznete takovou kalkulačku (orientační) která vám vypočte čeho kolik dát.
Také zakápnu jednou denně lososovým olejem a myslím, že feňule prospívá.
Přikládám foto některého jejího "menu" :)

12.3.2020 21:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ovařuju, ani jeden pes syrové nechtěl. Teď po cca 10letech krmení masem, už něco syrové i žere, ale ne z misky. Takže do misky dávku ovařeného k večeři. Dám vařit nastrouhanou zeleninu(klasicky kořenovou, řepu, dýni - různě měním) s například rýží a když je rýže měkká, hodím tam na chvilku na kostky maso, jen co zatáhne trochu. Přihazuju různě na ochucení semínka, bylinky, oleje...Ke snídani má syrové kosti, nejčastěji vepřová žebra, víceméně ty konce s chrupkama. Mám starého psa, denní dávku už moc neřeším, spíš jen tak orientačně. Maso mám nadávkováno v mrazáku na jeho denní dávku. Jen tím bych se asi řídila, kolik má na svou váhu dostat denně masa...a k tomu prostě trochu zeleniny a přílohy. Ranní kosti já tam ani nepočítám, protože on je někdy sežere, někdy ne. Když vám začne přibírat, uberete či úplně vynecháte přílohu, či můžete víc dávat dietnější masa, jako kuře, krůtu, králík, ryby.

13.3.2020 00:10
b.k

XXX.XXX.210.71

Terez23 napsal(a):
Dobrý den,
mám doma Daisy, které je 1 rok. Do teď jsem ji krmila granulemi a konzervami značky Marty. Ačkoliv jsem s touto značkou spokojená a Daisy taky, tak jsem dostala pár podnětů, začít krmit syrovým mase. Jak tedy nejlépe krmit syrovým masem?
Děkuji za všechny odpovědi :)

Na tabulky se s prominutím vykašlete.. Selský rozum postačí.
Pro psa není nic lepšího než když ho majitel zbaví granulí.
Já dávám čistě syrové maso +přílohy tzn. těstoviny,rýže,ovesné vločky + ovoce(ano naši psi to mají rádi - jablka,hrušky,banány - v létě oberou jahody,maliny..) tak zeleninu (mrkev,řepa,celer.. někdy povařené a někdy ne) Jo a taky rajčata mají rádi.A i okurky mě sežerou...
Dávkování jsem si vychytala dle kondice psa.

14.3.2020 09:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zdravím, vetřu se sem .

Dneska mi přišlo 50 kg masa, mám načteno v jakém zhruba poměru má co být atd., objednala jsem svalovinu, nějaké mleté, vnitřnosti, držťky, kosti.... A teď k dotazu - všechno přišlo nabalíčkované po 1-2 kg, zmrzlé. Takže si to nemůžu nabalíčkovat podle sebe tak, abych v té denní dávce dodržela poměr všeho.... plus mínus.... Což je pro mě na jednu stranu jednodušší, že to všechno hodím do mrazáku tak, jak to přišlo, ale....

Vím, že tu někdo z vás psal, že to neřeší, že stačí, když pes ten poměr dostane v rozmezí týdne. Ale asi zase nemůžu psovi dát jeden den jen svalovinu, druhý den jen vnitřnosti - aby se nepo.... Takže jak to děláte? Pokud si vyndám třeba 1 kg svaloviny, a 1 kg nějaké vnitřnosti - tak té vnitřnosti bude stejně hodně a zas ty vnitřnosti nechci mít týden v ledničce. Jak tohle prosím řešíte?

Jinak tam mám i nějaké mleté balíčky, které obsahují jak kosti, tak vnitřnosti, ve správném poměru. Ale ty si nechám na dýl, na to psi nejsou zvyklí. Jde mi hlavně o to, jak to teď udělat s tou čistou svalovinou, vnitřnostmi a kostmi....

Děkuju moc a nezlobte se za možná hloupý dotaz, asi jich tu podobných ode mě teď v začátcích bude ještě několik

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2020 09:55

nechám povolit a naporcuji (ale "psí" mražené beru minimálně)

14.3.2020 10:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nechám povolit a naporcuji (ale "psí" mražené beru minimálně)

Jo, to mě napadlo taky, ale vůůůbec se mi do toho nechce , už jsem si to srovnala v mrazáku. Ale tak přemýšlím, že postupně jak budu vyndávat vnitřnosti, nechám rozmrznout a to co nezkrmím dám do malých balíčků zpátky do mrazáku....

A ještě prosím, kde berete nemražené?

Jinak teda u psa jsem si jistá, že ten přechod bude OK, ten může sežrat cokoli a zažívání v pohodě. Ale u feny si tak jistá nejsem, poslední dobou mi přijde, že stačí nějaký špatný pamlsek (co doveze návštěva) a už je to na ní znát, tak uvidíme...

14.3.2020 10:05

"A ještě prosím, kde berete nemražené?"
no v lidském

hodně si objednávám v místním coopu (včetně krků, hrtanů vepř. uší, žaludků, plíce.....)

14.3.2020 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"A ještě prosím, kde berete nemražené?"
no v lidském

hodně si objednávám v místním coopu (včetně krků, hrtanů vepř. uší, žaludků, plíce.....)

Jooo tak , no to u nás bohužel asi neseženu. Já to časem snad nějak vychytám

14.3.2020 10:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jo, to mě napadlo taky, ale vůůůbec se mi do toho nechce , už jsem si to srovnala v mrazáku. Ale tak přemýšlím, že postupně jak budu vyndávat vnitřnosti, nechám rozmrznout a to co nezkrmím dám do malých balíčků zpátky do mrazáku....

A ještě prosím, kde berete nemražené?

Jinak teda u psa jsem si jistá, že ten přechod bude OK, ten může sežrat cokoli a zažívání v pohodě. Ale u feny si tak jistá nejsem, poslední dobou mi přijde, že stačí nějaký špatný pamlsek (co doveze návštěva) a už je to na ní znát, tak uvidíme...

S tím zpátky do mrazáku - klidně i tak, když jsem brala vetamix, taky jsem to i takto dělala. Nechat trochu povolit, naporcovat a strčit si zpátky.

14.3.2020 10:54

marcelaamax napsal(a):
Jooo tak , no to u nás bohužel asi neseženu. Já to časem snad nějak vychytám

ale to až od nedávna, jinak kdekoliv -hyper, super, řezníci
u řezníka je třeba se zeptat, určitě bude možnost objednání všeho možného, co běžně na pultě nemají (jsem si připomněla, že v H+H jsem brala i šlachy, chrupky)

14.3.2020 11:05

Já to vždycky hodím do mrazáku, tak jak to přijde a jen si vždycky předpřipravím jeden druh svaloviny, vnitřností a kostí. Nechám povolit, nakrájím na kostky, strčím zpátky do mrazáku a ještě než to zmrzne zase úplně k sobě, tak to maso v pytli ,,rozlámu" a ono se pak k sobě nenalepí. Pak už jen vytahuju, co potřebuju a krásně si můžu jednotlivé dávky nakombinovat.
Ale nedělám to najednou všechno. To by mě nebavilo. Vždycky když něco dojde, tak naporcuju další druh masa a jedeme dál.
Mletý maso mi pes žrát nechce. Zase ale aspoň vidím, co mu opravdu dávám.

14.3.2020 13:37
bobina65

XXX.XXX.124.148

Marcelaamax , bydlíte v domku tak asi máte pilku na železo. Když jsem někdy kupovala mražené a potřebovala menší dávku , řezala jsem pilkou na železo.

14.3.2020 15:44
Atheira

XXX.XXX.191.44

Pilkou nebo sekáčkem a závažím. Povolit nenechávám, nějak se mi nezdá, abych rozmražený maso zas dávala zpět do mrazáku.

14.3.2020 16:14

Takže jak to děláte? Pokud si vyndám třeba 1 kg svaloviny, a 1 kg nějaké vnitřnosti - tak té vnitřnosti bude stejně hodně a zas ty vnitřnosti nechci mít týden v ledničce. Jak tohle prosím řešíte?
Sekerkou. A nenechat maso ani povolit ani rozmrazit. Zmrzlou štangli nebo balení nasekat na potřebnou velikost, co nespotřebuji šup zpátky do mrazáku. Někdy stačí jen naseknout a o cihlu či schod rozlomit. Zmrzlé maso se takhle porcuje nejlíp, nic se nematlá. Pilkou to taky jde, ale je to mnohem víc pižlání a piplání.

14.3.2020 21:06

Výlet do shopu - kolem vyvenčit, uvnitř poňuchat psí kámošku, když "má službu", asi desetkrát se pokusit něco šlohnout, pak se pověsit na pult a žebrat. Příjezd domů, v autě maso trochu povolí. Trochu fuška, ale pořádnou a ostrou kudlou to naporcovat jde. Vnitřnosti rozmrzají dřív, ty jdou první. Fofrem do mrazáku a konečně olízat "psí" prkénko.

Nemám žádnou dogu, maso mi rozmražené vydrží v lednici 3 dny, pak začíná ideálně vonět, akorát ne pro mě, takže porcovat prostě musím. Jen je to pomalu na kompenzační cvičení pro levý biceps.

15.3.2020 10:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No asi zkusím tu pilku, ale až postupně - až nějaké vnitřnosti vyndám, zkusím je nařezat a pak vrátit zpátky. Všecko najednou dělat nebudu. Ještě mi nabízel táta, ať si s tím vším přijedu k němu, že mi to nařeže na cirkulárce, ale to je zase vést všechno tam, pak zpátky atd., takže pilka bude jednodušší

15.3.2020 10:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
No asi zkusím tu pilku, ale až postupně - až nějaké vnitřnosti vyndám, zkusím je nařezat a pak vrátit zpátky. Všecko najednou dělat nebudu. Ještě mi nabízel táta, ať si s tím vším přijedu k němu, že mi to nařeže na cirkulárce, ale to je zase vést všechno tam, pak zpátky atd., takže pilka bude jednodušší

Je to zmrzlé a klouže to - ještě aby si tak fiknul ruku! Houby, fakt to radši napižlejte sama.

15.3.2020 11:01

Já teda nic neporcuju....a v rámci jedný dávky fakt neřešim jestli je tam všechno. Takže třeba jeden den máme játra, druhý den kuřecí žaludky, třetí den hovězí srdce, celý kuře...někdy mám stejné jídlo i 2 dny za sebou, ale to je kvůli tomu, že to vařím, tak to někdy uvařím na dva dny..

A tak max k tomu přidám kuřecí křídla a nebo hovězí lopatku.

Takže jediné co nechám trochu povolit a porcuju do pytlíků jsou ty kuřecí křídla, když už je teda koupim mražený.

15.3.2020 11:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já teda nic neporcuju....a v rámci jedný dávky fakt neřešim jestli je tam všechno. Takže třeba jeden den máme játra, druhý den kuřecí žaludky, třetí den hovězí srdce, celý kuře...někdy mám stejné jídlo i 2 dny za sebou, ale to je kvůli tomu, že to vařím, tak to někdy uvařím na dva dny..

A tak max k tomu přidám kuřecí křídla a nebo hovězí lopatku.

Takže jediné co nechám trochu povolit a porcuju do pytlíků jsou ty kuřecí křídla, když už je teda koupim mražený.

No jo, ale já si vyndám třeba 2 kg ořezu a to mám na dýl....takže bych klidně zkrmila to a pak dala vnitřnosti - jenže se mi zdá blbost, dávat psům třeba tři dny po sobě (možná spíš víc) jen čistě vnitřnosti - to se nepo....? .

15.3.2020 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
No jo, ale já si vyndám třeba 2 kg ořezu a to mám na dýl....takže bych klidně zkrmila to a pak dala vnitřnosti - jenže se mi zdá blbost, dávat psům třeba tři dny po sobě (možná spíš víc) jen čistě vnitřnosti - to se nepo....? .

Tři dny po sobě bych jen vnitřnosti já nedávala. Ae ty já dávám i tak minimálně, pes to moc nežere a třeba játra nejí vůbec. Někdy jsem brala sleziny, ale taky z toho nijak nebyli urvaní srdíčka, žaludky moc do vnitřností nepočítám, ledvinky smrdí, tak ty ani neberu

15.3.2020 11:59

marcelaamax napsal(a):

Ne, jen ciste vnitrnosti nedavam.
Vlastne uz ted davam jen ty, co zrovna koupim v akci pro lidi.
Vystacim si s tim i u velkych psu

15.3.2020 12:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No já jsem teda objednala ledviny, játra, srdce - ale s tím, že to po troškách přidám k "normálnímu" masu. Představa, že dávám psům pár dní jen čiště vnitřnosti se mi moc nelíbí .

15.3.2020 14:19

marcelaamax napsal(a):

No mě chodí maso v kliových balíčcích....a nyní spotřebuju 1 a půl kila denně, protože jsem psům přestala dávat přílohy, aby fena trochu zhubla a nebyla tak těžká (což se zaplať pánbůh povedlo, zváženou jí nemám, ale je to na ní vidět, myslím, že za ten měsíc má minimálně 4 kila, možná i trochu víc dole)

Takže nemám problém i v rámci jedné dávky to namíchat, vyndám třeba hovězí ořez a k tomu rozmrazím balík jater a těch dám půlku a druhou zase k nějakému masu druhý den a pak je třeba další 3-4 dny nedávám vůbec.

No prostě nemusím nic porcovat, protože jednu kilovku dám celou a druhou mám na dva dny a to se v lednici nezkazí.

Jako samotný vnitřnosti bych taky tři dny po sobě nekrmila.

21.3.2020 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já jdu zase otravovat .

Týden krmíme masem, všechno je OK, dávala jsem už i vnitřnosti a bez problému. No a teď ke kostem - kdy je začít dávat? Všude čtu, že by se měli dávat nejdříve až třetí týden krmení masem, je to tak? Začala bych kuřecími krky a křídly - a u toho bych asi i zůstala a jiné kosti moc nedávala. Ale já se pořád trochu bojím i těch křídel a krků - hlavně u feny, která hrozně hltá. Pes ok, ten když dostane nějaký flák masa, nebo dneska třeba filet, tak ten si pokouše, ale fena ne, tak to prostě zhltne. A bojím se, že takhle stejně mi zhltne i celé to křídlo i s tou kostí...

Jinak jsem zjistila, pozdě, že vnitřnosti by se taky měli začít dávat až mnohem déle, no já jím to dala rovnou a naštěstí teda dobrý .

21.3.2020 10:54

pastevci dávám již jen kuřecí či kachní krky, z křídel jen ten konec, neb on udělá dvakrát křup a spolkne a kusy kostí pak dělají ve střevech paseku. Jo, a krky taky umí "vdechnout" a v pohodě.

jinak bych s dáváním kostí neotálela

21.3.2020 11:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak já jdu zase otravovat .

Týden krmíme masem, všechno je OK, dávala jsem už i vnitřnosti a bez problému. No a teď ke kostem - kdy je začít dávat? Všude čtu, že by se měli dávat nejdříve až třetí týden krmení masem, je to tak? Začala bych kuřecími krky a křídly - a u toho bych asi i zůstala a jiné kosti moc nedávala. Ale já se pořád trochu bojím i těch křídel a krků - hlavně u feny, která hrozně hltá. Pes ok, ten když dostane nějaký flák masa, nebo dneska třeba filet, tak ten si pokouše, ale fena ne, tak to prostě zhltne. A bojím se, že takhle stejně mi zhltne i celé to křídlo i s tou kostí...

Jinak jsem zjistila, pozdě, že vnitřnosti by se taky měli začít dávat až mnohem déle, no já jím to dala rovnou a naštěstí teda dobrý .

Marcelo, pro mne je tohle fakt úsměvné. Vy se vážně bojíte, že psu může vadit kuřecí kost? Ty kosti žeru i já, pravda pečené a chroupám, ale taky nejsem pes. Psi normálně hltají, jsou na to nastavení, nijak moc se s tím nepářou. Když jsem dávala mladým psům větší kusy vepřových žeber, právě aby víc kousali, tak jsem sledovala samíka, jak to žere. Nacvakal to trochu zubama jak harmoniku a nasoukal to do sebe, ani by to kouskoval. Smála jsem se mu, že je jak anakonda. Nikdy neměl sebemenší problém. Byli skoro dva roky taky čistí granuláři a opravdu jsem nějaké přechody neřešila. Ale neříkám, aby jste na to nešla postupně, aby jste se případným problémům vyhnula. Jen ty vaše velké obavy mi vhání úsměv. A ještě k těm kostem. Kuřecí jsou dle mne takové...nijaké. Pro psa. Určitě bych nezůstala jen u kuřecích a fakt doporučuju ta vepřová žebra. Pro vás samozřejmě až časem, až si trochu zvyknou. U nás v řeznictví to prodávají jako ,,špice" - spíš jen pro ty psy, nebo na vývar, ale jak se to může jmenovat u vás netuším. Jsou to takové ty koncové části žeber do špičky, je tam víc chrupky než kosti. Zkuste se poptat.

21.3.2020 11:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Marcelo, pro mne je tohle fakt úsměvné. Vy se vážně bojíte, že psu může vadit kuřecí kost? Ty kosti žeru i já, pravda pečené a chroupám, ale taky nejsem pes. Psi normálně hltají, jsou na to nastavení, nijak moc se s tím nepářou. Když jsem dávala mladým psům větší kusy vepřových žeber, právě aby víc kousali, tak jsem sledovala samíka, jak to žere. Nacvakal to trochu zubama jak harmoniku a nasoukal to do sebe, ani by to kouskoval. Smála jsem se mu, že je jak anakonda. Nikdy neměl sebemenší problém. Byli skoro dva roky taky čistí granuláři a opravdu jsem nějaké přechody neřešila. Ale neříkám, aby jste na to nešla postupně, aby jste se případným problémům vyhnula. Jen ty vaše velké obavy mi vhání úsměv. A ještě k těm kostem. Kuřecí jsou dle mne takové...nijaké. Pro psa. Určitě bych nezůstala jen u kuřecích a fakt doporučuju ta vepřová žebra. Pro vás samozřejmě až časem, až si trochu zvyknou. U nás v řeznictví to prodávají jako ,,špice" - spíš jen pro ty psy, nebo na vývar, ale jak se to může jmenovat u vás netuším. Jsou to takové ty koncové části žeber do špičky, je tam víc chrupky než kosti. Zkuste se poptat.

No tyhle me obavy jsou způsobené tím, ze předešlý pes měl kvůli kostem problémy. Ale tam šlo o vařené a pečené kosti... I tak jsem opatrná.

Žebra mam v mrazáku taky, tak uvidíme.

Mě jde o to, když cubina zhltne celé křídlo náraz, aby pak ta kost nedělala paseku ve střevech, přesně jak píše "hmm" výše. Fena fakt nekouše, ona polyká.

Edit. : a pobavim vás asi ještě víc, dokonce mě i napadlo, aby se ji to křídlo nezaseklo i v krku.

A ještě - lepší začít krmit krky než křídla?

21.3.2020 11:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

hele já normálně Tondovi dávám křídla i krky a problém nemá a to ho jeho "majitel" krmil granulema . hltá všechno co mu přinesu jednou mi vyrval maso i s pytlíkem to jsem fakt měla strach ale nic se mu naštěstí nestalo. kdyžtak jim je pomlať paličkou jako to dělají štěňatům

21.3.2020 11:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
No tyhle me obavy jsou způsobené tím, ze předešlý pes měl kvůli kostem problémy. Ale tam šlo o vařené a pečené kosti... I tak jsem opatrná.

Žebra mam v mrazáku taky, tak uvidíme.

Mě jde o to, když cubina zhltne celé křídlo náraz, aby pak ta kost nedělala paseku ve střevech, přesně jak píše "hmm" výše. Fena fakt nekouše, ona polyká.

Edit. : a pobavim vás asi ještě víc, dokonce mě i napadlo, aby se ji to křídlo nezaseklo i v krku.

A ještě - lepší začít krmit krky než křídla?

Nemyslím si, že krky jsou lepší, ty obratle jsou mnohem pevnější, než kostičky křídel. Když se bojíte, tak je dvakrát majzněte paličkou a žádná dlouhá kost už tam nezbude

21.3.2020 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
hele já normálně Tondovi dávám křídla i krky a problém nemá a to ho jeho "majitel" krmil granulema . hltá všechno co mu přinesu jednou mi vyrval maso i s pytlíkem to jsem fakt měla strach ale nic se mu naštěstí nestalo. kdyžtak jim je pomlať paličkou jako to dělají štěňatům

Jsi mne předběhnula

21.3.2020 12:24

Pokud máte strach, tak tu kost dejte velkou a masitou, co pes nemůže "vdechnout"...u nás je to i kuřecí stehno, půlka kuřete vcelku a nebo třeba půl kila vepřovýho bůčku s kostmi....pesani si prostě k tomu musí lehnout a tak nějak to rozebrat na spolknutelné kusy.

Jinak zrovna křídel bych se nebála, fena je defakto taky shltne, kdyby to byla holá kost, tak bych si možná dělala starosti, ale myslým, že kost obalená masíčkem neublíží.

A nebo jak psáno výše....pomlátit paličkou.

21.3.2020 12:31
Terven

XXX.XXX.110.191

Je fakt, že třeba Novosádová před krky tak trochu varuje a má to logiku - obratle mají nešikovnou velikost a jisté riziko zacpání trubky tu je.
Já jsem ty kuřecí zpočátku drtila nožem na prkýnku, ono to jde, ale zas je fakt, že je třeba, aby se pes naučil kosti kousat.
Pokud bych začínala znova, asi bych začala kuřecími skelety, jsou měkké a není na nich nic ostrého.

21.3.2020 12:43
lupus4

XXX.XXX.205.61

bych začala kuřecími skelety, jsou měkké a není na nich nic ostrého.

přesně tak

21.3.2020 12:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Teda vy mi dáváte 😄. Skelety zatím nemám, za to čtvrt mrazáku plnou krku a křídel, pár žeber a pak nějaké mletiny s kostmi.

22.3.2020 12:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsem nakonec ta kuřecí křídla zkusila - včera každému jedno - pes v pohodě, ten to i trochou pokousal, bylo slyšet jak krupou kosti. No a fena přesně dle očekávání - zhltnula (křídlo bylo pomlacene paličkou). Davala jsem jim to z ruky.

K ránu pak fena zvracela trochu bílé pěny, nevím, zda to bylo tím. Ale ráno se normálně vyvnencila, takže asi ok.

Ráno jsem zase každému jedno křídlo dala, tentokrát do misky, k dalšímu masu. Pes OK, fena trochu lepší - asi jednou zvejkla a pak polkla 😀.

22.3.2020 12:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

vítám vás mezi normálně krmící

22.3.2020 12:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak jsem nakonec ta kuřecí křídla zkusila - včera každému jedno - pes v pohodě, ten to i trochou pokousal, bylo slyšet jak krupou kosti. No a fena přesně dle očekávání - zhltnula (křídlo bylo pomlacene paličkou). Davala jsem jim to z ruky.

K ránu pak fena zvracela trochu bílé pěny, nevím, zda to bylo tím. Ale ráno se normálně vyvnencila, takže asi ok.

Ráno jsem zase každému jedno křídlo dala, tentokrát do misky, k dalšímu masu. Pes OK, fena trochu lepší - asi jednou zvejkla a pak polkla 😀.

se to naučí Ještě k těm křídlům...jestli jste nesundávala, je tam hodně kůže a jinak krom kostí takřka nic Mohli by se z ní pokadit. Já bych alespoň pro začátek z té širší části kůži strhnula. Prostě jak vám to půjde, trochu jí sundat.

23.3.2020 18:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Kůži jsem z křídel nesundávala, ale nebyla tam jen kůže a kost, ta křídla byla docela masitá. A problém teda zatím žádný, fakt ale je, že těch kostí zatím dávám méně, než by mělo být.

No a k tomu, že se to fena naučí - začínám o tom pochybovat , dneska jsem dávala krky (všechno teda mlátím paličkou) a fena hltá pořád stejně, maximálně jednou trošku překousne. Zkoušela jsem ještě na radu kamarádky dát v době krmení psa do druhé místnosti - že prý někteří psi hltají právě z důvodu přítomnosti druhého psa - ale tím to evidentně není.

A ještě teda takové moje poznatky ze začátku - je opravdu hodně znát, jak moc psi po mase pijí, respektive nepijí, v porovnání s granulemi. To vidím hlavně u feny, když byla na granulích, tak během večera šla klidně 3-4 krát lemtat vodu a teď nic. Až mi teď zase připadá, že nepijou skoro vůbec , krom teda toho, když přijdou vylítaný z venku, nebo po tréninku.

Zatím mě teda baví jim to i krásně servírovat do misek, ale to si myslím, že mě časem přejde .

Tak a nakonec ještě jeden dotaz - do čeho mám počítat neprané dršťky? Mám to brát jako vnitřnost, nebo jako přílohu?

23.3.2020 19:04

marcelaamax napsal(a):
Kůži jsem z křídel nesundávala, ale nebyla tam jen kůže a kost, ta křídla byla docela masitá. A problém teda zatím žádný, fakt ale je, že těch kostí zatím dávám méně, než by mělo být.

No a k tomu, že se to fena naučí - začínám o tom pochybovat , dneska jsem dávala krky (všechno teda mlátím paličkou) a fena hltá pořád stejně, maximálně jednou trošku překousne. Zkoušela jsem ještě na radu kamarádky dát v době krmení psa do druhé místnosti - že prý někteří psi hltají právě z důvodu přítomnosti druhého psa - ale tím to evidentně není.

A ještě teda takové moje poznatky ze začátku - je opravdu hodně znát, jak moc psi po mase pijí, respektive nepijí, v porovnání s granulemi. To vidím hlavně u feny, když byla na granulích, tak během večera šla klidně 3-4 krát lemtat vodu a teď nic. Až mi teď zase připadá, že nepijou skoro vůbec , krom teda toho, když přijdou vylítaný z venku, nebo po tréninku.

Zatím mě teda baví jim to i krásně servírovat do misek, ale to si myslím, že mě časem přejde .

Tak a nakonec ještě jeden dotaz - do čeho mám počítat neprané dršťky? Mám to brát jako vnitřnost, nebo jako přílohu?

Zkoušela jsem ještě na radu kamarádky dát v době krmení psa do druhé místnosti - že prý někteří psi hltají právě z důvodu přítomnosti druhého psa - ale tím to evidentně není.

Já mám fenu, u které bych to papání snad ani nenazvala, že to zhltne, ale spíš, že to vdechne........s tím jestli je v místnosti jiný pes nebo není to nemá nic společného, i když je se mnou sama v kuchyni, pes o půl patra níž na chodbě a já jí dám křídlo z ruky, tak udělá chramst a je to v ní. Jediné, co opravdu nevdechne je ten "velký" kus, k té půlce kuřete si opravdu musí lehnout a pěkně v klidu to nějak zubama zpracovat. Ale jak říkám, nikdy z toho "polykání" křídel potíže neměla.

Krky nekrmím, tak nevím

S nepranámi dršťkami neporadím....s tímhle mají pesani smůlu, na určité věci nemám žaludek

23.3.2020 19:20

"Zkoušela jsem ještě na radu kamarádky dát v době krmení psa do druhé místnosti - že prý někteří psi hltají právě z důvodu přítomnosti druhého psa - ale tím to evidentně není."

takhle jednoduše spíš ne
ten zvyk hltat by asi vymizel, pokud by to bylo konkurencí, až po nějaké době, kdy by zůstala jedináček

23.3.2020 19:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Zkoušela jsem ještě na radu kamarádky dát v době krmení psa do druhé místnosti - že prý někteří psi hltají právě z důvodu přítomnosti druhého psa - ale tím to evidentně není."

takhle jednoduše spíš ne
ten zvyk hltat by asi vymizel, pokud by to bylo konkurencí, až po nějaké době, kdy by zůstala jedináček

No já si ale nemyslím, že by to bylo tím. Do misky ji pes neleze, každý si hledí svého, dokud nedožerou. Fena má teda sežráno vždy jako první, pes ještě nějakou dobu potom žere.

Ale pokud jim dávám třeba různé tyčinky, tak si normálně klidně lehnou na jeden pelech a ty fena v klidu pomalu kouše.... A všeobecně vlastně pamlsky kouše a to i ty menší, které by kousat nemusela. To samé když jim dám třeba občas rohlík nebo tvrdý chleba - to taky kouše, to má zase pes sežrané dřív a i když je v blízkosti, tak se fena nesnaží to hltat, ví, že jí to nesebere.

23.3.2020 20:17
fikovnice

XXX.XXX.135.155

marcelaamax napsal(a):

Marci, s dršťkama nevím - snad ale spíš vnitřnost (?).
Ale napadlo mě - jsou přece protihltací misky - to bys nechtěla zkusit?

23.3.2020 20:20

tyčinky, pamlsky, chleba apod., to není kost
kost je kost....KOST

možná by tak nehltala, kdyby měla možnost si kost někam odnést, někam dle svého výběru, a kousat

23.3.2020 20:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

neřešte, u psa je NORMÁLNÍ, že jen parkrát překousne a to jen tak, aby to mohl polknout...není to přežvýkavec

když moc hltá, tak je i normál, že si i poodejde - pak vyblinkne a dá si to znovu pomaleji a v klidu

nedělejte z nich trumbelíny

protihltací misky mi přijde stejná blbost jako extra "zrní pro mluvící papoušky" a najdou se moulové, kteří to schánějí

doporučuji "zdravý selský..."

23.3.2020 20:31

tyčinky, pamlsky, chleba apod., to není kost
kost je kost....KOST

možná by tak nehltala, kdyby měla možnost si kost někam odnést, někam dle svého výběru, a kousat

Jo tak to dělá můj pes...vezme z misky křídlo a jde s ním do obýváku....no a já pak musím hlídat, aby ho nějam neschoval a jenom nepředstíral, že ho snědl

Minule se mu zadařilo.......předstíral tak dobře, že jsem opravdu myslela, že ho snědl a křídlo jsem našla druhý den v záhybu chlupaté deky, co mají pesani na zemi..

Ale to nebude Marcelčin případ...

23.3.2020 20:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak ono protihltací miska je zrovna na tohle opravdu asi k ničemu - to je spíš k tomu, aby pes nenabíral velká sousta najednou, ne? Takhle si to křídlo z misky vytáhne a stejně ho zhltne.

Ona má možnost si to odnést... Proto jsem právě prvně zkoušela dát křídlo z ruky - protože třeba v případě té tyčinky nebo rohlíku - vezme si to z ruky, odnese do klece nebo na pelech a tam si to chroupe. Ale v případě křídla ho rovnou zhltla .

Nicméně pokud je to OK, a nemůže se jí to třeba někde zaseknout, tak to řešit nebudu. Jen prostě mám z těch kostí trochu strach no, se s tím časem poperu .

Teď nás čeká zkusit něco většího, to by mohlo být lepší .

23.3.2020 20:35
Terven

XXX.XXX.110.191

Souhlas s lupusem - přesně to jsem chtěla napsat - že psi si to žrádlo až tak nevychutnávají. U mojí feny jsem i v dobách, kdy ještě byla jedináček, čili žádná konkurence, slyšela u křídla jedno, maximálně dvojí chroupnutí
Pamlsky na ohlodávání jsou něco jiného.
Co se týče toho pití - jo, ten rozdíl jsem vnímala extrémní. Na barfu pijou výrazně míň.
A do čeho počítat dršťky? Nevím...ale je mi to jedno jen jsem s nima začínala pomalu, aby se nepo...

23.3.2020 20:48
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Tak Hachi také nekouše, ale "vdechuje" :D
Když byl malý, tak kosti z kuřecích křídel a stehen pravidelně zvracel. Ale vážně jen krásně očištěné kosti. Pak si na to asi žaludek zvykl a dobrý.

Dávám hlavně mletiny, protože vím, že je to pitomec, co nekouše, ale zrovna před pár dny měl ořez z hovězích hlav, kde byl i celý jazyk, a to byl vážně pohled pro bohy. Napřed se ho několikrát snažil spolknout v celku, načež ho vyvrátil/vydávil zpátky, potom tedy zkusil, že do něj dvakrát žvýkne a spolkne, opět neúspěšně, tak na něj pak tak nešťastně čuměl, jak leží na zemi, a vůbec nevěděl, co s ním :D Následně ho začal olizovat, opět trochu požvýkal a za velmi nepřirozeného zvuku polkl :D Ale očividně byl se svým výkonem spokojený :D

23.3.2020 21:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

PumaCZ napsal(a):
Tak Hachi také nekouše, ale "vdechuje" :D
Když byl malý, tak kosti z kuřecích křídel a stehen pravidelně zvracel. Ale vážně jen krásně očištěné kosti. Pak si na to asi žaludek zvykl a dobrý.

Dávám hlavně mletiny, protože vím, že je to pitomec, co nekouše, ale zrovna před pár dny měl ořez z hovězích hlav, kde byl i celý jazyk, a to byl vážně pohled pro bohy. Napřed se ho několikrát snažil spolknout v celku, načež ho vyvrátil/vydávil zpátky, potom tedy zkusil, že do něj dvakrát žvýkne a spolkne, opět neúspěšně, tak na něj pak tak nešťastně čuměl, jak leží na zemi, a vůbec nevěděl, co s ním :D Následně ho začal olizovat, opět trochu požvýkal a za velmi nepřirozeného zvuku polkl :D Ale očividně byl se svým výkonem spokojený :D

23.3.2020 21:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Souhlas s lupusem - přesně to jsem chtěla napsat - že psi si to žrádlo až tak nevychutnávají. U mojí feny jsem i v dobách, kdy ještě byla jedináček, čili žádná konkurence, slyšela u křídla jedno, maximálně dvojí chroupnutí
Pamlsky na ohlodávání jsou něco jiného.
Co se týče toho pití - jo, ten rozdíl jsem vnímala extrémní. Na barfu pijou výrazně míň.
A do čeho počítat dršťky? Nevím...ale je mi to jedno jen jsem s nima začínala pomalu, aby se nepo...

Třeba u psa to fakt vypadá, že si vychutnává . Minule měli kuřecí ořez, játra, k tomu okurku, trochu ovesných vloček a křídlo (do misek jsem jim to dala jakoby rozděleně, nemíchala jsem do sebe). - a pes vypadal fakt jak fajnšmekr - nejdřív okusil kuřecí maso, pak kousek játra, pak se pustil do okurky a ke konci si vytáhnul a schroupal křídlo . On tohle dělával už s granulema - občas jsem ji do nich hodila kus masa, zeleniny nebo nějaký pamlsek - a on ochutnával. A pokud jsem mu tam přihodila nějakou tyčku nebo něco na žvýkání, tak tu si zásadně vždy nechal na konec . Fena ta vůbec neřeší co je v misce, té položím misku a ta prostě jede a za pár vteřin prázdno , věřím tomu, že kdybych ji tam dala ho*no, vyluxuje to úplně stejně .

23.3.2020 22:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

Neprané dršťky - tak trochu obojí a asi bych už další zeleninu nedávala...

23.3.2020 22:56

Mám taky polykače........párkrát se poblije, přidusí a pak už si dá pozor, jen já mám infarkt a nejvíc bacha si dávám na sušené uši a takové ty žvýkací kůže(to už ale nedávám) to jde blít špatně, nejde to tam ani zpět, psina se s tím prostě nezabaví, neožužlává nehlodá, jen polyká. Předevčírem jsem jí dala do misky vepřové žebro s masem cca 20cm, jako že si ho z misky odnese a požuje...v hubě ho narovnala a za stálého kousání poslala do krku, určitě to měla v hubě i v krku najednou
Kuřecí křídla maximálně pro opatrnost rozříznu v kloubech, aby se to nemohlo někde rozevřít a šprajcnout, skelety(celé nebo jen hřbety) pomlátím a přeřežu sekáčkem, aby mi to netahala po bytě a neválela po pelechu...
Jinak to tak neřešte,dršťky jsou svalovina s trochou tuku, ani ze samotných se mi pes nese*ral (mám ale prané, bobků se nažere dost ve stáji) Když vyndáte 2 kg masa, pro dva psy to máte na 2-3 dny(proč to nemůžete dát do lednice)...já tak nějak počítám okolo půl kila nějakého masa s kostičkou nebo bez nebo víc kostiček(ty skelety) na den, ale pokud se pes válí doma dostane třeba jen 300g nebo jen granule, konzervu, psí salámek, když usíná už ve výtahu má o něco víc. Je to takovej sportovnější "gaučák" ne vrcholovej sportovec(saňový pes), tak až tak vyváženou stravu/den neřeším, u sebe taky ne (moje veče- tři debrecínky, tlustej chleba, rohlík , kafe s celou jesenkou, jablíčko, půl litru sladkého černého čaje, no prostě sen každého výživáře)
Syrovou ledvinu nebo játra mi pes až zas tak nemiluje, takže nahrubo nařežu a ovařím rovnou s přílohou-brambor, a jiná zelenina, prohodím vločkama, těstovinama a je ....je to ovoněné a vnitřnosti už konečně k jídlu a to přidávám k něčemu dokud mi to nedojde, většinou do 3 dnů zkrmeno...
Pokud chci aby si psina něco odnesla na pelech, co jí v kuchyni podám a nechci aby mi to válela po zemi a porcovala, dám a "velím" místo a ukážu...psina veme a vesele utíká, má svojí kořistku, pak si i dá s tím žužláním trochu na čas, jinak by pod linkou stála jako balík a čekala a hltala.
PS: z kombinace žaludky, krky, rohlík by někoho trefilo, ale pes je spoko. Nebo maso přelité zbytkem vývaru a do toho nalámaný chleba...není prostě někdy čas vařit přílohu, psina je nedočkavá a já utahaná...

24.3.2020 10:31
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Třeba u psa to fakt vypadá, že si vychutnává . Minule měli kuřecí ořez, játra, k tomu okurku, trochu ovesných vloček a křídlo (do misek jsem jim to dala jakoby rozděleně, nemíchala jsem do sebe). - a pes vypadal fakt jak fajnšmekr - nejdřív okusil kuřecí maso, pak kousek játra, pak se pustil do okurky a ke konci si vytáhnul a schroupal křídlo . On tohle dělával už s granulema - občas jsem ji do nich hodila kus masa, zeleniny nebo nějaký pamlsek - a on ochutnával. A pokud jsem mu tam přihodila nějakou tyčku nebo něco na žvýkání, tak tu si zásadně vždy nechal na konec . Fena ta vůbec neřeší co je v misce, té položím misku a ta prostě jede a za pár vteřin prázdno , věřím tomu, že kdybych ji tam dala ho*no, vyluxuje to úplně stejně .

No to snad ne Marci, s tím lejnem...?

24.3.2020 10:33
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
No to snad ne Marci, s tím lejnem...?

Věřte tomu, že jo. Jsou i takoví pažravci, kteří automaticky polykají, aniž by si předem ověřili, o co jde

24.3.2020 12:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mám taky polykače........párkrát se poblije, přidusí a pak už si dá pozor, jen já mám infarkt a nejvíc bacha si dávám na sušené uši a takové ty žvýkací kůže(to už ale nedávám) to jde blít špatně, nejde to tam ani zpět, psina se s tím prostě nezabaví, neožužlává nehlodá, jen polyká. Předevčírem jsem jí dala do misky vepřové žebro s masem cca 20cm, jako že si ho z misky odnese a požuje...v hubě ho narovnala a za stálého kousání poslala do krku, určitě to měla v hubě i v krku najednou
Kuřecí křídla maximálně pro opatrnost rozříznu v kloubech, aby se to nemohlo někde rozevřít a šprajcnout, skelety(celé nebo jen hřbety) pomlátím a přeřežu sekáčkem, aby mi to netahala po bytě a neválela po pelechu...
Jinak to tak neřešte,dršťky jsou svalovina s trochou tuku, ani ze samotných se mi pes nese*ral (mám ale prané, bobků se nažere dost ve stáji) Když vyndáte 2 kg masa, pro dva psy to máte na 2-3 dny(proč to nemůžete dát do lednice)...já tak nějak počítám okolo půl kila nějakého masa s kostičkou nebo bez nebo víc kostiček(ty skelety) na den, ale pokud se pes válí doma dostane třeba jen 300g nebo jen granule, konzervu, psí salámek, když usíná už ve výtahu má o něco víc. Je to takovej sportovnější "gaučák" ne vrcholovej sportovec(saňový pes), tak až tak vyváženou stravu/den neřeším, u sebe taky ne (moje veče- tři debrecínky, tlustej chleba, rohlík , kafe s celou jesenkou, jablíčko, půl litru sladkého černého čaje, no prostě sen každého výživáře)
Syrovou ledvinu nebo játra mi pes až zas tak nemiluje, takže nahrubo nařežu a ovařím rovnou s přílohou-brambor, a jiná zelenina, prohodím vločkama, těstovinama a je ....je to ovoněné a vnitřnosti už konečně k jídlu a to přidávám k něčemu dokud mi to nedojde, většinou do 3 dnů zkrmeno...
Pokud chci aby si psina něco odnesla na pelech, co jí v kuchyni podám a nechci aby mi to válela po zemi a porcovala, dám a "velím" místo a ukážu...psina veme a vesele utíká, má svojí kořistku, pak si i dá s tím žužláním trochu na čas, jinak by pod linkou stála jako balík a čekala a hltala.
PS: z kombinace žaludky, krky, rohlík by někoho trefilo, ale pes je spoko. Nebo maso přelité zbytkem vývaru a do toho nalámaný chleba...není prostě někdy čas vařit přílohu, psina je nedočkavá a já utahaná...

Jo ty 2 kg masa v ledničce jsou úplně v pohodě, já řešila spíš vnitřnosti - protože i ty mám v balíkách po 2 kg a to tak rychle nezkrmím. No nakonec jsem to venku rozmlátila o velký kámen na menší kusy.

.já tak nějak počítám okolo půl kila nějakého masa s kostičkou nebo bez nebo víc kostiček(ty skelety) na den, ale pokud se pes válí doma dostane třeba jen 300g

Máte tuším taky cca 30 kg bulinu? Já psovi zatím dávám 650-700g denně (feně polovinu) dohromady se vším všudy a uvidíme, zda pak budu dávku upravovat... Sice to taky nejsou saňoví psi, ale začínáme teď makat docela dost. A tak k tomu ještě dotaz (lupus by mohl poradit ) když vím, že budeme mít fakt nějaký větší trénink, jakým masem je ideální v tu dobu krmit? Respektive jak měnit stravu s ohledem na to, jestli makáme nebo ne...

A ještě trochu odskočím - nedávno jsem strávila cca 3,5 hodiny se psím spřežením (zážitkový dárek - musherem na vlastní kůži - mimochodem vřele doporučuji ), jezdila jsem s alaskánama, no byla jsem z toho unešená, skvělý zážitek. A mimo to k tomu patřilo i nějaké povídání, krmení atd... Tahle psiska dostávala mleté hovězí (dle vzhledu bych řekla, že bez drobů), občas do toho nějaké rýžové placičky či co, jinak nic. To asi není OK krmit takhle, ne? Ale psi teda vypadali dobře.

24.3.2020 12:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jo ty 2 kg masa v ledničce jsou úplně v pohodě, já řešila spíš vnitřnosti - protože i ty mám v balíkách po 2 kg a to tak rychle nezkrmím. No nakonec jsem to venku rozmlátila o velký kámen na menší kusy.

.já tak nějak počítám okolo půl kila nějakého masa s kostičkou nebo bez nebo víc kostiček(ty skelety) na den, ale pokud se pes válí doma dostane třeba jen 300g

Máte tuším taky cca 30 kg bulinu? Já psovi zatím dávám 650-700g denně (feně polovinu) dohromady se vším všudy a uvidíme, zda pak budu dávku upravovat... Sice to taky nejsou saňoví psi, ale začínáme teď makat docela dost. A tak k tomu ještě dotaz (lupus by mohl poradit ) když vím, že budeme mít fakt nějaký větší trénink, jakým masem je ideální v tu dobu krmit? Respektive jak měnit stravu s ohledem na to, jestli makáme nebo ne...

A ještě trochu odskočím - nedávno jsem strávila cca 3,5 hodiny se psím spřežením (zážitkový dárek - musherem na vlastní kůži - mimochodem vřele doporučuji ), jezdila jsem s alaskánama, no byla jsem z toho unešená, skvělý zážitek. A mimo to k tomu patřilo i nějaké povídání, krmení atd... Tahle psiska dostávala mleté hovězí (dle vzhledu bych řekla, že bez drobů), občas do toho nějaké rýžové placičky či co, jinak nic. To asi není OK krmit takhle, ne? Ale psi teda vypadali dobře.

Není to sice na mne, ale při zátěži logicky kaloricky vydatnějším masem, tedy hovězí, vepřové. Severští psi se víceméně krmí jen masem, zalitým horkou vodou. Nikdo sebou na tůry či závody nebude tahat maso, přílohy, zeleninu atd. Jasně, teď už ty možnosti různých polotovarů i jsou, ale prostě je to tak u musherů zažité a pro psy myslím OK.

24.3.2020 12:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Není to sice na mne, ale při zátěži logicky kaloricky vydatnějším masem, tedy hovězí, vepřové. Severští psi se víceméně krmí jen masem, zalitým horkou vodou. Nikdo sebou na tůry či závody nebude tahat maso, přílohy, zeleninu atd. Jasně, teď už ty možnosti různých polotovarů i jsou, ale prostě je to tak u musherů zažité a pro psy myslím OK.

Jo já nemám nic proti tomu, že se krmí jen masem - ale pořád tím stejným, bez kostí, bez příloh. Když lidi krmí granulema, tak někteří remcají, že pes žere pořád jedno a to samé, ale když je krmen jedním druhem masa celý život, tak je to OK? Proč potom tedy jiní řeší to, aby pes měl stravu pestrou - měl více druhů masa, v plus minus správném poměru vnitřnosti, kosti atd. ?

Edit.: jo jasně, že na závody si nebudou dělat vyvážené balíčky , ale tady nešlo o závody, tady byli psi normálně doma a prý jsou takto krmeni pořád.

24.3.2020 13:07
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):
Jo já nemám nic proti tomu, že se krmí jen masem - ale pořád tím stejným, bez kostí, bez příloh. Když lidi krmí granulema, tak někteří remcají, že pes žere pořád jedno a to samé, ale když je krmen jedním druhem masa celý život, tak je to OK? Proč potom tedy jiní řeší to, aby pes měl stravu pestrou - měl více druhů masa, v plus minus správném poměru vnitřnosti, kosti atd. ?

Edit.: jo jasně, že na závody si nebudou dělat vyvážené balíčky , ale tady nešlo o závody, tady byli psi normálně doma a prý jsou takto krmeni pořád.

Ale ono vůbec nejde o pestrost stravy! V podstatě není chyba dávat celej život psu jeden nebo dva druhy masa, jde opravdu jen o ty poměry živin, čili aby tam byly i ty kosti a vnitřnosti. Fakt není třeba, aby pes okusil vše od klokana, přes koninu...
Granule ty poměry nějak garantované mají, obvykle i ty nekvalitní.
S tím krmením seveřanů nevím, možná takhle žerou právě jenom na túrách, to by vám nejlíp řekl lupus. Nevěřím, že při jejich velikosti nemají celoživotně nijak dotovaný vápník, to je blbost.

24.3.2020 13:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

Možná to byla mletina s kostma? Možná ty mletiny střídá a jindy mají jiné maso, s drobama? Možná jim ty kosti hodí mimo, na zabavení třeba? Možná na své psy kašle a má je jen na ty ,,zážitky"?

24.3.2020 13:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Ale ono vůbec nejde o pestrost stravy! V podstatě není chyba dávat celej život psu jeden nebo dva druhy masa, jde opravdu jen o ty poměry živin, čili aby tam byly i ty kosti a vnitřnosti. Fakt není třeba, aby pes okusil vše od klokana, přes koninu...
Granule ty poměry nějak garantované mají, obvykle i ty nekvalitní.
S tím krmením seveřanů nevím, možná takhle žerou právě jenom na túrách, to by vám nejlíp řekl lupus. Nevěřím, že při jejich velikosti nemají celoživotně nijak dotovaný vápník, to je blbost.

Já jsem se na to vyloženě ptala - opravdu byli krmení takhle, celý život....

Edit.: asi jsem se špatně vyjádřila předtím - myslela jsem pestrost i v tom smyslu, že pes nebude krmen celý život třeba čistě svalovinou...

24.3.2020 13:14
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Já jsem se na to vyloženě ptala - opravdu byli krmení takhle, celý život....

Edit.: asi jsem se špatně vyjádřila předtím - myslela jsem pestrost i v tom smyslu, že pes nebude krmen celý život třeba čistě svalovinou...

Jo, jo pochopila jsem. No tak je to asi ta poslední možnost Nebo nám to osvětlí Lupus

24.3.2020 13:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Možná to byla mletina s kostma? Možná ty mletiny střídá a jindy mají jiné maso, s drobama? Možná jim ty kosti hodí mimo, na zabavení třeba? Možná na své psy kašle a má je jen na ty ,,zážitky"?

Jako nebudu tady stoprocentně tvrdit, že to nebyla mletina s kostma - jen mi to tak nepřišlo. Ale na to jsem se bohužel nezeptala. Ptala jsem se na krmení ještě předtím, než jsme psy krmili a to mi bylo řečeno že hovězím mletým masem s těma rýžovíma placičkama - občas.... Pak když dostávali žrádlo , tak jsem se ještě ptala, jestli nějak střídá to maso, které dostávají a prý ne, že tohle co vidím, mají pořád, že je to tak OK. Já jsem se zajímala hlavně z toho důvodu, že v tu dobu jsme přecházeli na maso.

Že by na psy kašlal bych neřekla, měl k ním pěkný vztah, bylo vidět, že je má rád. A navíc s nimi i závodí....

Ale každopádně tady nechci na nikoho házet špínu, je klidně možné, že psi dostávají kosti "mimo" na zabavení, na to jsem se neptala .

24.3.2020 13:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jako nebudu tady stoprocentně tvrdit, že to nebyla mletina s kostma - jen mi to tak nepřišlo. Ale na to jsem se bohužel nezeptala. Ptala jsem se na krmení ještě předtím, než jsme psy krmili a to mi bylo řečeno že hovězím mletým masem s těma rýžovíma placičkama - občas.... Pak když dostávali žrádlo , tak jsem se ještě ptala, jestli nějak střídá to maso, které dostávají a prý ne, že tohle co vidím, mají pořád, že je to tak OK. Já jsem se zajímala hlavně z toho důvodu, že v tu dobu jsme přecházeli na maso.

Že by na psy kašlal bych neřekla, měl k ním pěkný vztah, bylo vidět, že je má rád. A navíc s nimi i závodí....

Ale každopádně tady nechci na nikoho házet špínu, je klidně možné, že psi dostávají kosti "mimo" na zabavení, na to jsem se neptala .

Hovězí je pro psy v zátěži(což tihle jsou vlastně pořád) asi nejkvalitnější, takže proto nejspíš jen hovězí. Maso je maso, takže tím, že vybere jen jedno kvalitní, které má dostatek kolagenu, tuku(což hovězí právě má) tak není třeba vymýšlet. Já teď hovězím krmím tak z 80%, kližku, právě kvůli kolagenu.

24.3.2020 13:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

na marcel : u koho jste byla ? Klidně do SZ

jinak obecně platí - čím větší zátěž , tím "mastnější" krmení, ale tím myslím několika hod zátěž, což u bulíků asi tolik nehrozí

jinak třeba při 6 - 7 hod jízdě dostávali cca každý 2 hod "stejk se sádlem,či lojem" kol 10 dkg, máčený v medu (kávová lžička) nebo pocukrovaný glukopurem pak můžou makat 7/6/7/6 (on/of) dooost dlouho + normál gábl o přestávce

24.3.2020 13:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
na marcel : u koho jste byla ? Klidně do SZ

jinak obecně platí - čím větší zátěž , tím "mastnější" krmení, ale tím myslím několika hod zátěž, což u bulíků asi tolik nehrozí

jinak třeba při 6 - 7 hod jízdě dostávali cca každý 2 hod "stejk se sádlem,či lojem" kol 10 dkg, máčený v medu (kávová lžička) nebo pocukrovaný glukopurem pak můžou makat 7/6/7/6 (on/of) dooost dlouho + normál gábl o přestávce

Píšu SZ

29.3.2020 09:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Lepšíme se, dneska ke snídani byla žebra . U psa jsem strach neměla, ten si to hned v pohodě začal kousat, ale fenu jsem hlídala, tam jsem se trochu bála. No první reakce byla taková, že to do sebe chtěla zase nasoukat celý, ale jak zjistila, že to nejde, tak si k tomu lehla a začala normálně kousat, takže to půjde. To by člověk neřekl, jakou mu udělá radost taková maličkost .

29.3.2020 20:47

No ten můj je nepoučitelný. Neriskuju ani křídla vcelku, protože je stejně občas blinknul. Když dostane makrelu (tu mu fakt nekouskuji), tak se vždycky, než začne jíst, lehce otráveně podívá, jakože proč... No a pokud má v příloze zamíchané vnitřnosti, tak rybu oparně odloží vedle misky a nechá si tu strašnou dřinu naposled. Podle něho jídlo není hraní, to se má vdechnout. Na chroustání má paroží.

30.3.2020 09:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No čubina teda křídlo do sebe taky nasouká, ale neblije, takže asi dobrý.

A ještě mě tak napadlo - nemůže si o kost vylomit zub? Nebo část zubu? Je mi jasné, že o ty kuřecí asi ne, no už vůbec ne když je nekouše. Ale co třeba o to žebro? Jde mi o to,že bych fenu ráda uchovnila a k tomu ještě potřebujeme všechny zuby , měla jsem to v plánu už teď někdy během jara, max. v létě, ale bohužel to neklapne a uvidíme podle situace, kdy to bude možné....

30.3.2020 10:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
No čubina teda křídlo do sebe taky nasouká, ale neblije, takže asi dobrý.

A ještě mě tak napadlo - nemůže si o kost vylomit zub? Nebo část zubu? Je mi jasné, že o ty kuřecí asi ne, no už vůbec ne když je nekouše. Ale co třeba o to žebro? Jde mi o to,že bych fenu ráda uchovnila a k tomu ještě potřebujeme všechny zuby , měla jsem to v plánu už teď někdy během jara, max. v létě, ale bohužel to neklapne a uvidíme podle situace, kdy to bude možné....

Kbyby si vlci, dingové, šakali apod. lámali o kosti zuby, tak by se nejspíš ani nedožili dospělosti.

30.3.2020 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jasně, že si automaticky nemusí vylámat všechny zuby každý jedinec - ale nějaké riziko tam asi bude, ne? Ptala jsem se známé, co dělá na veterině a měli prý dost případů, kdy měl pes ulomený zub právě z kostí....

30.3.2020 10:16
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Kbyby si vlci, dingové, šakali apod. lámali o kosti zuby, tak by se nejspíš ani nedožili dospělosti.

Nezlobte se, to je zase moudro...
Porovnáte-li chrup divokých dingů nebo vlků se zuby zástupců některých dnešních psích plemen, možná se budete divit.
Zlomenej zub není u psů žádná vzácnost, řekla bych ale, že kosti nebudou na prvním místě mezi příčinami - to spíš kameny, různé tvrdé předměty, divoké přetahovačky apod.

30.3.2020 10:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Porovnáte-li chrup divokých dingů nebo vlků se zuby zástupců některých dnešních psích plemen, možná se budete divit.
Zlomenej zub není u psů žádná vzácnost, řekla bych ale, že kosti nebudou na prvním místě mezi příčinami - to spíš kameny, různé tvrdé předměty, divoké přetahovačky apod.

Díky... no ono riziko je i na obranách, které teď teda stejně nejsou. Právě se aspoň do toho uchovnění snažím hlídat i to přetahovaní, i u bull sportů teď ty disciplíny, které mi přijdou "rizikové" z hlediska zubů děláme jen tak "lehce".... Kameny ji naštěstí nezajímají. Prostě by to byl zákon schválnosti, kdyby si teď zrovna zlomila zub .

30.3.2020 10:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak jasně, že si automaticky nemusí vylámat všechny zuby každý jedinec - ale nějaké riziko tam asi bude, ne? Ptala jsem se známé, co dělá na veterině a měli prý dost případů, kdy měl pes ulomený zub právě z kostí....

Tipla bych, že ani ne tak z kostí, než z kamení, což taky čtu celkem často. Mého psa(žádného z našich psů) v životě nenapadlo vzít kámen do tlamy, ani jako štěnda to nedělali. Vím, že jim to lidi i schválně hážou, populární ,,zábava" právě u bull plemen. Divoký pes si nemusí vylámat všechny zuby, stačí právě jeden blbě ulomený, zánět a je po psu. Tak jsem to myslela.

30.3.2020 10:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Díky... no ono riziko je i na obranách, které teď teda stejně nejsou. Právě se aspoň do toho uchovnění snažím hlídat i to přetahovaní, i u bull sportů teď ty disciplíny, které mi přijdou "rizikové" z hlediska zubů děláme jen tak "lehce".... Kameny ji naštěstí nezajímají. Prostě by to byl zákon schválnosti, kdyby si teď zrovna zlomila zub .

co si pamatuji tak ta zubařka pro psy nedoporučovala dávat kousat paroh. a ano zlomených zubů viděla spousty. Náš pes kosti ani kameny nekousal a měl je hodně obroušené asi jen z tenisáků a petlahví.

30.3.2020 10:56
fikovnice

XXX.XXX.134.83

Terven napsal(a):

No, náš si o kost uštípl kousek zubu. Je to už dávno, takže ani nevím, co za typ kosti to bylo...ale jen doplnění, že možné to je i o kost.

30.3.2020 10:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
co si pamatuji tak ta zubařka pro psy nedoporučovala dávat kousat paroh. a ano zlomených zubů viděla spousty. Náš pes kosti ani kameny nekousal a měl je hodně obroušené asi jen z tenisáků a petlahví.

Z petek určitě ne. Ale do tenisáků se nabere písek a ten sklovinu klidně obrousit může(taky se s ním sklo pískuje) Paroh by taky vadit neměl. Není tvrdší než sklovina.

30.3.2020 10:58
fikovnice

XXX.XXX.134.83

fikovnice napsal(a):
No, náš si o kost uštípl kousek zubu. Je to už dávno, takže ani nevím, co za typ kosti to bylo...ale jen doplnění, že možné to je i o kost.

Edit: sklovina je nejtvrdší tkáň v lidském těle a též jsem si náhodně o kost rozlomila zub...

30.3.2020 10:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):

Asi takto - možné je všechno. Ale ne u zdravého nepoškozeného zubu. Zubním kamenem, kazem. Stejně tak u lidí. Zlaté porcelánové korunky, můžu zase chroupat kosti jak hyena

30.3.2020 11:00
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):
Z petek určitě ne. Ale do tenisáků se nabere písek a ten sklovinu klidně obrousit může(taky se s ním sklo pískuje) Paroh by taky vadit neměl. Není tvrdší než sklovina.

s tenisákama si s ním hráli jen v domě. a jelikož hračky neměl tak kousal ty flašky. my mu takové věci nedávali. Před parohem vyloženě ta stomatoložka varovala. dá se to myslím i na netu dohledat.

30.3.2020 11:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo před parohem mě varovala i chovatelka. Psovi jsem ho teda dřív dávala, ale už nedávám.

30.3.2020 11:35
fikovnice

XXX.XXX.134.83

No vida a hned vedle je vlákno o ulomeném zubu. Tam se to ale stalo o kámen. Nicméně si myslím, že se to klidně může stát i o kost.
Marci, po čase Tě zdravím a věřím, že Ejbí nic takového nepotká! Už si toho chudinka vytrpěla dost na to jak je mladá!

30.3.2020 11:36
GAELLE

XXX.XXX.55.67

zrovna včera jsem trhala zuby psovi Barfistovi..sice neměl zubní kámen, ale taky měl zlomený horní P3 i P4 oboustranně, horní špičáky i krajáky, spodní řezáky totálně obroušené a jako bonus spodní p3 existovaly jen jako kořeny v dásni, bez klinických korunek :( V životě neokusoval plot či klec...prostě jen okusoval kosti. Ale člověk jim to nevymluví... přeposlaná sms

30.3.2020 11:39
fikovnice

XXX.XXX.134.83

lesnížínka napsal(a):
Asi takto - možné je všechno. Ale ne u zdravého nepoškozeného zubu. Zubním kamenem, kazem. Stejně tak u lidí. Zlaté porcelánové korunky, můžu zase chroupat kosti jak hyena

Ty máš korunky ze zlata???
Já jsem začala strašně ulítávat na sladkých džusech! A zuby "jedou". K zubaři chodím v podstatě kontinuálně a zuby jsou moje bezkonkurenčně nejvyšší finanční investice. V průměru si za opravu jednoho zubu bere 2 - 2.5 tis. Kč. Ale není výjimkou, že platím i k 5 tis. Kč! Už mi několikrát navrhoval vše vytrhat a implantáty, ale kde bych vzala najednou tolik peněz...?! Jeden implantát = 25 - 30 tis. Kč!!!! Přitom, kdybych sečetla opravy zubů třeba za předchozích 5 let, tak se budu blížit číslu za implantáty!
Jinak pardon za OT.

30.3.2020 11:42
fikovnice

XXX.XXX.134.83

GAELLE napsal(a):
zrovna včera jsem trhala zuby psovi Barfistovi..sice neměl zubní kámen, ale taky měl zlomený horní P3 i P4 oboustranně, horní špičáky i krajáky, spodní řezáky totálně obroušené a jako bonus spodní p3 existovaly jen jako kořeny v dásni, bez klinických korunek :( V životě neokusoval plot či klec...prostě jen okusoval kosti. Ale člověk jim to nevymluví... přeposlaná sms

Ježiš a já se lekla, že jsi musela trhat Ty!
Nicméně to potvrzuje to, co píšu (už si na toto slovo dávám pozor! ) - že ulomení/nalomení/zlomení zubu o kost je u psa možné.

30.3.2020 11:50
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Ježiš a já se lekla, že jsi musela trhat Ty!
Nicméně to potvrzuje to, co píšu (už si na toto slovo dávám pozor! ) - že ulomení/nalomení/zlomení zubu o kost je u psa možné.

žínka píše porcelánové. zlatý můstek mám já - z důvodu alergie. A kosti bych já osobně po našich zkušenostech už psovi hryzat nedala.

30.3.2020 12:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):

Já to chápu, ale může se jednat o starého psa. Všechno se opotřebuje časem, u lidí i psů, proto tu taky nebudem věčně. Víc zničených zubů jsem ale viděla z granulí.. A když vemu zase našeho vořechoidního Alfíčka: celý život na zbytkách, kosti tedy jen vařené-pečené, ale zase prakticky pořád, jelikož maso jako takové zvlášť nedostával. A zuby měl do nějakých 15let jak perličky, doslova. Veterinářka byla v šoku, vůbec mu věk nevěřila. Volala všechny, ať se jdou podívat a hádají mu věk.

30.3.2020 12:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Ty máš korunky ze zlata???
Já jsem začala strašně ulítávat na sladkých džusech! A zuby "jedou". K zubaři chodím v podstatě kontinuálně a zuby jsou moje bezkonkurenčně nejvyšší finanční investice. V průměru si za opravu jednoho zubu bere 2 - 2.5 tis. Kč. Ale není výjimkou, že platím i k 5 tis. Kč! Už mi několikrát navrhoval vše vytrhat a implantáty, ale kde bych vzala najednou tolik peněz...?! Jeden implantát = 25 - 30 tis. Kč!!!! Přitom, kdybych sečetla opravy zubů třeba za předchozích 5 let, tak se budu blížit číslu za implantáty!
Jinak pardon za OT.

Co su Ruska?!

31.3.2020 19:23

marcelaamax napsal(a):

Jo, nejake riziko tam je.
Ale zase tak, jak je v tom ocitovanem prispevku o znicenych zubech" jen "z barfu - tak strasne to neni 😁
Marne treba premyslim, jak si pes o kosti zlomi spicaky?
To jsem jeste nezazila. O rukav pri obranach jo, o mrize spis - ale o kosti? Proc a jak by pes kousal kosti spicakama?

Drubezi, veprove, zverinove jsou ok. Teoreticky se nemaji davat ani velke hovezi kosti na okus, ze uz jsou moc tvrde.
I tak je davam.
A na obrany taky chodim

31.3.2020 19:52
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):

Nepíšu, že to není možné, ale že kosti asi nebudou na 1. místě mezi příčinami

31.3.2020 20:20
Terven

XXX.XXX.110.191

GAELLE napsal(a):

Paní doktorka si evidentně plete pojmy s dojmy - tím reaguju na to "člověk jim to nevymluví".
Ono kdyby čistě hypoteticky všichni psi od štěněčího věku žrali přirozenou stravu včetně možnosti hlodání kostí, určitě by těch ulomených zubů nepřibylo, spíš naopak. Psí chrup je k tomu uzpůsoben a devastační vliv na něj má spíše žraní granulí. Dostane-li se ke kosti granulář anebo pes, který je nežere denně, nýbrž svátečně, problém je nasnadě.
Kamarádka má psa od štěněte na granulích a ve čtyřech letech už byl bez většiny zubů - na vině je samozřejmě hlavně genetika - je to jork s PP, ale chci tím říct, že ani absence kostí psí chrup nespasí a pokud by si tento pes ulomil zub o kost, na vině by nebyla ta kost.
Stalo-li se to, co píšete, psu - barfistovi, určitě to nebylo nic, co by se psům na barfu stávalo běžně a muselo se jednat o jedince, u kterého byla nějaká predispozice.
Mám první fenu od štěněte na barfu, žere všechny kosti včetně žeber, ohlodává morkovky a má k dispozici i ty parohy. Mimochodem, netuším, proč zrovna parohy jsou takovej postrach - ohlodává je pomalu, soustředěně, je to spíš takové obrušování zubama. Možná, pokud se k nim dostane pes, který je chce zdolat silou ...jinak nevím.

31.3.2020 20:59
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):
Paní doktorka si evidentně plete pojmy s dojmy - tím reaguju na to "člověk jim to nevymluví".
Ono kdyby čistě hypoteticky všichni psi od štěněčího věku žrali přirozenou stravu včetně možnosti hlodání kostí, určitě by těch ulomených zubů nepřibylo, spíš naopak. Psí chrup je k tomu uzpůsoben a devastační vliv na něj má spíše žraní granulí. Dostane-li se ke kosti granulář anebo pes, který je nežere denně, nýbrž svátečně, problém je nasnadě.
Kamarádka má psa od štěněte na granulích a ve čtyřech letech už byl bez většiny zubů - na vině je samozřejmě hlavně genetika - je to jork s PP, ale chci tím říct, že ani absence kostí psí chrup nespasí a pokud by si tento pes ulomil zub o kost, na vině by nebyla ta kost.
Stalo-li se to, co píšete, psu - barfistovi, určitě to nebylo nic, co by se psům na barfu stávalo běžně a muselo se jednat o jedince, u kterého byla nějaká predispozice.
Mám první fenu od štěněte na barfu, žere všechny kosti včetně žeber, ohlodává morkovky a má k dispozici i ty parohy. Mimochodem, netuším, proč zrovna parohy jsou takovej postrach - ohlodává je pomalu, soustředěně, je to spíš takové obrušování zubama. Možná, pokud se k nim dostane pes, který je chce zdolat silou ...jinak nevím.

neposoudím. krmili jsme převážně granulemi a zpestřovali to občas masem vařeným i syrovým. Kosti jsme nedávali, jen občas krky nebo křídla. psa jsme zdědili v 9ti letech do huby si nenechal sahnout. ve 13 jsme ho vezli vytrhnout původně jen zhnisanou stoličku, v závěru z toho bylo zubů 6. a zemřel na selhání ledvin půl roku poté. možná to mohlo být i následek těch zubů netuším

1.4.2020 09:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No já si právě taky myslím, že spíš by si něco udělala se zubem na obranách nebo při bull sportech, nebo prostě při našem blbnutí, kdy s ní třeba točím kolem sebe na peškovi....

Takže snad nám zuby vydrží v pohodě, alespoň do té doby, než bude možnost jet na poslední výstavu, která nám chybí .

Jinak díky žebrům se fena snad naučila kousat i křídla , dneska dostala křídlo a už ho nespolkla, ale párkrát přežvýkla.

Tak holky a ještě mám jeden dotaz - jak je to s kostmi a trávením? Tráví se déle, než třeba granule? Jde mi o to, když treba v 7 ráno nakrmím, jestli v 9 už můžu jet na koloběžku nebo trénovat? Nebo radši celou dávku kostí nechávat až na večerní krmení kdy vím, že pak do rána budou v klidu?

1.4.2020 10:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
No já si právě taky myslím, že spíš by si něco udělala se zubem na obranách nebo při bull sportech, nebo prostě při našem blbnutí, kdy s ní třeba točím kolem sebe na peškovi....

Takže snad nám zuby vydrží v pohodě, alespoň do té doby, než bude možnost jet na poslední výstavu, která nám chybí .

Jinak díky žebrům se fena snad naučila kousat i křídla , dneska dostala křídlo a už ho nespolkla, ale párkrát přežvýkla.

Tak holky a ještě mám jeden dotaz - jak je to s kostmi a trávením? Tráví se déle, než třeba granule? Jde mi o to, když treba v 7 ráno nakrmím, jestli v 9 už můžu jet na koloběžku nebo trénovat? Nebo radši celou dávku kostí nechávat až na večerní krmení kdy vím, že pak do rána budou v klidu?

Tak jak je to přímo s kostma a trávením netuším, ale předpokládám, že v žaludku to zůstane dýl, čím je to třeba těžší, takže podle toho by tam kosti a maso zůstaly déle, než matla z granulí. Ale nevím o tom nic, to jen hádám. Zkuste si o trávení všeobecně(i u lidí, ono je to jedno) něco najít(a pak nás prosím poučte) Já musím jít doumývat zbytek oken

1.4.2020 10:35
Terven

XXX.XXX.103.178

Obecne se cerstva strava travi rychleji nez granule.

1.4.2020 10:37
marcelaamax

XXX.XXX.249.251

Terven napsal(a):

I kosti? Já jsem ve spoustě článku četla, že se kosti nemají krmit ráno, jako první krmná dávka, ale nikde jsem se nedocetla proč.

1.4.2020 10:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):

Hm, tak to jsem nevěděla. Ale myslím, za jak dlouho to odejde ze žaludku, dál už je to jedno. Jestli v tom, jak dlouho to zůstává v žaludku je nějaký rozdíl.

1.4.2020 10:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
I kosti? Já jsem ve spoustě článku četla, že se kosti nemají krmit ráno, jako první krmná dávka, ale nikde jsem se nedocetla proč.

Tak já je ráno krmím, ale stejně pes dopoledne většinou jen leží a i jinak už toho moc nenalítá, takže to nemusím řešit. U vás je to jiné.

1.4.2020 11:34
Terven

XXX.XXX.103.178

marcelaamax napsal(a):

Mozna proto, ze je lip krmit je nalacno, dokud je co nejnizsi pH zaludku a neni naredena kyselina, jinak nevim.

1.4.2020 12:06

marcelaamax napsal(a):

Masove kosti asi neresim, kdy je davam.
Hole kosti na okus dostavaji vecer

16.4.2020 19:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Holky jdu si zase pro radu 😁. Co přidat, aby to fenu zasytilo, ale aby po tom nepribirala? Potřebovala bych aby zůstala "kondičně" tak jak je, žrádla má dost, je v zátěži, ale je pořád hladová. Moc příloh nedávám, takže mám přidat třeba zeleninu, případně jakou konkrétně? Nebo třeba brambory? Akorát mrkev moc ve velkém ne, fena je bílá.

Ona byla teda extrémně zrava vždycky, ale přijde mi snad, že na těch granulích to nebylo tak hrozné. Zkoušela jsem přidat maso, ale po tom zase přibírá. Prostě bych potřebovala asi něco, co nemá žádný výživový význam, ale zaplacne ji to?

16.4.2020 19:23

plíce?

16.4.2020 19:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

brambory ušťouchaný

16.4.2020 19:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky zkusím jak plíce, tak brambory. Ale ty brambory nevadí, když bude mít pravidelně? A u těch plic - taky nevadí když to pak nebude úplně odpovídat těm poměrům maso/vnitřnosti?

Jo a pro lupuse - omlouvám se, že vždycky oslovím "holky", přitom vím, že ohledně krmení masem jste tu expert 😎

16.4.2020 19:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Prostě bych potřebovala asi něco, co nemá žádný výživový význam, ale zaplacne ji to?

tak v tom případě vláknina, zelenina. Strouhaná mrkev, různé zelené lupení, neprané dršťky (opatrně)...i ten brambor anebo batát, který má míň kalorií.
Plíce dobrý, ale s těma se musí opatrně, obzvlášť na začátku barfování, takže dohánět s nima objem asi těžko - stejně jako s jinýma vnitřnostma.

16.4.2020 19:53

Moc příloh nedávám, takže mám přidat třeba zeleninu, případně jakou konkrétně? Nebo třeba brambory?
Uvařené brambory. Patka tvrdého chleba. Čínské zelí, špenát, kapustu, salát, červenou řepu, kedluben, ředkvičky, brokolice, zelí (i kysané). Strouhnout či mírně povařit a rozmačkat kořenovou zeleninu. Spařit mladé kopřivy, listy pampelišky apod. Postupně střídat jednotlivé druhy, brambory klidně pravidelně.

16.4.2020 20:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

Spařit mladé kopřivy, listy pampelišky apod.

mladé kopřivy jsem dával vždy na jaře, jen nadrobno posekané - nespařené
hrst zamíchanou do masa, ale jestli to mělo nějaký extra efekt fakt nevím

pampeliška je nej

16.4.2020 20:13
16.4.2020 20:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

brambory jsou dost sacharidy

si probrouzdej kalorické tabulky

https://www.kaloricketabulky.cz/tabulka-potravin?gclid=EAIaIQobChMIk8Ohv8Pt6AIVVOvtCh1TWAF9EAAYASABEgJlZPD_BwE

to je pravda, ale nejsou v nich ty srágory co v granclích
dost "hluchá" je rýže, jenže po té mám za chvíli hlad i já

16.4.2020 20:29

rýže je na tom ještě hůř

16.4.2020 20:55
Terven

XXX.XXX.110.191

rýže je na tom ještě hůř

jj, rejže má má vyšší energetickou hodnotu než brambory, proto jsem jí ani nezmiňovala.
Ale s názorem, že je "hladová" jsem se už taky setkala.

16.4.2020 21:02
fikovnice

XXX.XXX.55.17

Terven napsal(a):
jj, rejže má má vyšší energetickou hodnotu než brambory, proto jsem jí ani nezmiňovala.
Ale s názorem, že je "hladová" jsem se už taky setkala.

Potvrzuji "hladovost rýže" ze zkušenosti osobní a mnoha a mnoha lidí, s nimiž jsem kdy vedla debatu na téma "Jak zasytí rýže"... Předpokládám, že u psů tomu může být stejně, i když máme samozřejmě odlišné trávení.

16.4.2020 21:07
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
Potvrzuji "hladovost rýže" ze zkušenosti osobní a mnoha a mnoha lidí, s nimiž jsem kdy vedla debatu na téma "Jak zasytí rýže"... Předpokládám, že u psů tomu může být stejně, i když máme samozřejmě odlišné trávení.

Tak ono to taky bude o množství. Já rejži miluju, brambory nikoli, takže podle toho vypadají ty porce...a pokud to někdo má naopak...

16.4.2020 21:15
fikovnice

XXX.XXX.55.17

Terven napsal(a):
Tak ono to taky bude o množství. Já rejži miluju, brambory nikoli, takže podle toho vypadají ty porce...a pokud to někdo má naopak...

Ne ne...já to mám úplně stejně jako Vy. Jen vím, že když si dám rýži (normální porci; třeba i rizoto), tak třeba už tak za hoďku po jídle se dostaví hlad.

16.4.2020 21:22

Mně pes po sacharidech nabírá, tak má jen trochu dýně v sušeném. V příloze hromady mrkve, řepu, jablka, kapustu... Denně se doráží kedlubnou, ideálně když je velká skoro jako jeho hlava, nebo holt dvě malé. Pak celou okurku, ředkvičky, povařím mrkev... Ovoce kromě melouna (pro toho by vraždil, ale to je stejně zelenina) naštěstí nerad. Kadí pak dost hodně, prostě vláknina. Ve sportovních dnech ho samozřejmě necpu, ale to má stejně jiné starosti. Většina našich nezná míru, budou koukat, že 14 dní nežrali, i kdyby zrovna vdechli celou krávu. Asi mají z džungle geneticky zakódováno, že co nesním, to nemám a umřu hlady. 😂

16.4.2020 21:59

marcelaamax napsal(a):
Holky jdu si zase pro radu 😁. Co přidat, aby to fenu zasytilo, ale aby po tom nepribirala? Potřebovala bych aby zůstala "kondičně" tak jak je, žrádla má dost, je v zátěži, ale je pořád hladová. Moc příloh nedávám, takže mám přidat třeba zeleninu, případně jakou konkrétně? Nebo třeba brambory? Akorát mrkev moc ve velkém ne, fena je bílá.

Ona byla teda extrémně zrava vždycky, ale přijde mi snad, že na těch granulích to nebylo tak hrozné. Zkoušela jsem přidat maso, ale po tom zase přibírá. Prostě bych potřebovala asi něco, co nemá žádný výživový význam, ale zaplacne ji to?

Já jsem vždycky, když bylo potřeba feně sundat pár kilo, zkrouhla přílohy na minimum a nebo úplně, nahradila jsem to masem...plíce jsou super, je toho na objem hodně, ale jsou lehoulinký......samozřejmě nemůžu krmit jen plíce, protože jak už někde někdo psal, plíce jsou vnitřnosti, takže dám třeba 1/2 dávky masa svalovinu a půlku plíce. Taky se snažím krmit dietnější maso, takže nedávám třeba bůček nebo vepřový obecně, prostě ne moc tučné maso, myslím, že pro tyto účely je výborný králík, snad i krůtí, ale nemám představu, jak je tučný.
Se zeleninou to mám jednodušší, protože mám zrzavý psy a mrkev nám tudíž nevadí, ale míchám to s červenou řepou a třeba ledovým salátem...udělám takový zeleninový salát jako přílohu a zamíchám do toho trochu bílýho jogurtu.
Fena je žravá, takže na zasycení potřebuje určitý objem krmné dávky...plácnu...je jedno jestli je to maso a zelenina a příloha nebo jenom maso, ale musí toho být 3/4 její misky. Jako jí fakty nevysvětlím, že sice má jen polovinu misky, ale na váhu je toho jídla stejně.
Nevím, jak ostatní, ale pokud hodně omezím a nebo odbourám přílohu, tak během 1-2 měsíců má feňule dole klidně 5 kilo. Ono když vyřadím rýži, těstoviny, brambory, vločky, tak u mojí feny je to teda znát.

16.4.2020 22:01

..tak hlásím, že i my od včerejška jsme na mase......zkoušeli jsme už kdysi, ale byl průjem, tak jsme se vrátili ke granulím a začali jsme veterinářem doporučenými konzervami krůtího s bramborem.....postupem času jsme najeli na konzervy normální a šlo to, no a konzervy došly, tak jsme se včera po procházce stavili u řezníka, namlel nám kilo hovězího a tak Keliš ještě povečeřel a v pohodě, dnes ke snídani ještě pár granulek a k večeři už mleté hovězí s mrkví se spařenými vločkami, na zítra k snídani už má koupený tvaroh a k večeři opět hovězí + něco zeleného k tomu.....granule právě letěly do koše (no vyhodila jsem tak odhadem pětistovku) a očekáváme objednávku od Žufrika, tam už budou i dršťky, mletina hovězího i zvěřiny s kostmi a vnitřnostmi a tak podobně......dnes opět stolice na výbornou......udělal mi radost kluk jeden šikovná.....

16.4.2020 22:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

blahopřeji k prozření

16.4.2020 22:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Koukám, že to tu jede ...já jsem se taky dnes odhodlala, zajela doplnit zásoby do DPM a pinčová se počínaje dneškem taky převádí na syrový - dneska to krůtí teda ještě symbolicky přešlo varem k tomu přezrálej banán a ovesný vločky...uvidíme.
Už se těším, až nebudu muset chystat dvojí večeři a budou to mít nastejno.

17.4.2020 06:55

lupus4 napsal(a):

blahopřeji k prozření

....nenazvala bych to, pokud to je na můj příspěvek, prozřením......prostě motýl měj poměrně citlivější zažívání a tak jsem krmila tak jak jsem krmila.....ještě před rokem ze syrového masa průjmoval a tak jsem to řešila tak jak jsem popsala.....nyní konzervy došly a tak jsem zkusila znovu, pokud se budou problémy opakovat, budu se muset vrátit k zatím osvědčenému modelu.....to mleté hovězí jsem volila, proto, že se mi nechtělo dávat v průměru 50 - 70 korun za masovou konzervu......pokud to vyjde, na barfu už zůstanu......jen jsem se chtěla zeptat co se týká vajíček - syrové nebo vařené a žloutek nebo bílek anebo vcelku, názory jsou různé, jedná se o tříkilového motýla, takže i jaké množství - ten pes je schopen sežrat cokoli v jakémkoli množství, tak abych mu neublížila, protože sám nezná mezí a budí neustále dojem psa, který není i několik dní krmen......jo a co mně také navedlo na ten barf, bylo to, že jsme seděli minulý týden u kamaráda na zahradě a pes se někam odklidil a byl od něj mimořádně klid, když už to trvalo nějakou dobu, šla jsem se po něm poohlédnout a zjistila jsem, že jim vyžral z kompostu kuchyňské zbytky a své hodování zakončil kočičincem a vzhledem k tomu, že se ani nepo.blil a ani to druhé, tak jsem nabyla dojmu, že má zažívání již zocelené.....

17.4.2020 07:32

....nenazvala bych to, pokud to je na můj příspěvek, prozřením......prostě motýl měj poměrně citlivější zažívání a tak jsem krmila tak jak jsem krmila.....ještě před rokem ze syrového masa průjmoval a tak jsem to řešila tak jak jsem popsala.....nyní konzervy došly a tak jsem zkusila znovu, pokud se budou problémy opakovat, budu se muset vrátit k zatím osvědčenému modelu.....to mleté hovězí jsem volila, proto, že se mi nechtělo dávat v průměru 50 - 70 korun za masovou konzervu......pokud to vyjde, na barfu už zůstanu......jen jsem se chtěla zeptat co se týká vajíček - syrové nebo vařené a žloutek nebo bílek anebo vcelku, názory jsou různé, jedná se o tříkilového motýla, takže i jaké množství - ten pes je schopen sežrat cokoli v jakémkoli množství, tak abych mu neublížila, protože sám nezná mezí a budí neustále dojem psa, který není i několik dní krmen......jo a co mně také navedlo na ten barf, bylo to, že jsme seděli minulý týden u kamaráda na zahradě a pes se někam odklidil a byl od něj mimořádně klid, když už to trvalo nějakou dobu, šla jsem se po něm poohlédnout a zjistila jsem, že jim vyžral z kompostu kuchyňské zbytky a své hodování zakončil kočičincem a vzhledem k tomu, že se ani nepo.blil a ani to druhé, tak jsem nabyla dojmu, že má zažívání již zocelené.....

Co se vajec týká...syrové dávám jenom žloudek a vařené celé. Monožství u motýla neodhadnu....já třeba pejsům zapeču těstoviny a do nic dám i 8 vyjíček a mají to jako přílohu na dva dny, když jim dělám bramborovej salát, tak taky tak...salát na dva dny a v něm 8-10 vajec....pro dva padesátikilové psy, ale vejce nedávám každý den.
Syrové žloudky jim míchám do tvarohu....bílky nechám pro nás lidi, třeba když dělát bílkový sníh na žemlovku.

17.4.2020 07:34

..tak hlásím, že i my od včerejška jsme na mase......zkoušeli jsme už kdysi, ale byl průjem, tak jsme se vrátili ke granulím a začali jsme veterinářem doporučenými konzervami krůtího s bramborem.....postupem času jsme najeli na konzervy normální a šlo to, no a konzervy došly, tak jsme se včera po procházce stavili u řezníka, namlel nám kilo hovězího a tak Keliš ještě povečeřel a v pohodě, dnes ke snídani ještě pár granulek a k večeři už mleté hovězí s mrkví se spařenými vločkami, na zítra k snídani už má koupený tvaroh a k večeři opět hovězí + něco zeleného k tomu.....granule právě letěly do koše (no vyhodila jsem tak odhadem pětistovku) a očekáváme objednávku od Žufrika, tam už budou i dršťky, mletina hovězího i zvěřiny s kostmi a vnitřnostmi a tak podobně......dnes opět stolice na výbornou......udělal mi radost kluk jeden šikovná.....

granule právě letěly do koše (no vyhodila jsem tak odhadem pětistovku)

No při přechodu na maso jsem to měla podobně....odhadem 25 kilo granulí podarováno známému, ale kdyby si to nevzal vyhodila bych to taky...měla jsem celej pytel a načatej.....

17.4.2020 08:19

A tak se teda taky přihlásím, že na psova stará kolena se i u něj zadařilo a je na mase. Po několika letech jsem si řekla, že to ještě jednou zkusím a nestačím koukat, je bez průjmu a já žasnu. Už měsíc se daří a pan pes spokojeně žere, přílohy sice zpravidla ignoruje, ale to nevadí.
Akorát místo obávaného průjmu jsou to spíš broky. V kuřecím od Vetamixu je očividně dost kostí, takže dávám víc svaloviny a snad se i tohle trochu upraví.

Granule jsem teda nevyhodila, protože nikdy neříkám nikdy a je to taková pojistka, pokud bych náhodou špatně objednala a zůstala pár dní bez masa.

17.4.2020 08:32
janaa

XXX.XXX.149.26

A tak se teda taky přihlásím, že na psova stará kolena se i u něj zadařilo a je na mase. Po několika letech jsem si řekla, že to ještě jednou zkusím a nestačím koukat, je bez průjmu a já žasnu. Už měsíc se daří a pan pes spokojeně žere, přílohy sice zpravidla ignoruje, ale to nevadí.
Akorát místo obávaného průjmu jsou to spíš broky. V kuřecím od Vetamixu je očividně dost kostí, takže dávám víc svaloviny a snad se i tohle trochu upraví.

Granule jsem teda nevyhodila, protože nikdy neříkám nikdy a je to taková pojistka, pokud bych náhodou špatně objednala a zůstala pár dní bez masa.

Bacha,něco jiného je kuřecí nebo drůbeží - to bývají semleté skelety,křídla atd. takže kostí hafo a něco jiného je "kuře mleté celé", to pak má ideální poměr kostí i svaloviny. Takže když neidentifikovatelné kuřecí,tak určitě napůl se svalovinou,vnitřnostma atd.
Ad přílohy,tak je nedávejte,když je nechce. Já nedávám přílohy vůbec, zeleninu minimálně a psi si spokojeně žerou :D

Ad vajíčko - dvakrát třikrát týdně celé syrové i se skořápkou neublíží žádnému psovi,naopak vejce jsou rozhodně přínosné. Ano,bílek blokuje vstřebání biotinu, ale to by musel sežrat plato vajec denně. To je spíš riziko jen tehdy,když někdo krmí vejce v rámci diet jako hlavní zdroj bílkovin,pak je samozřejmě vhodné bílek uvařit

17.4.2020 08:37

janaa napsal(a):
Bacha,něco jiného je kuřecí nebo drůbeží - to bývají semleté skelety,křídla atd. takže kostí hafo a něco jiného je "kuře mleté celé", to pak má ideální poměr kostí i svaloviny. Takže když neidentifikovatelné kuřecí,tak určitě napůl se svalovinou,vnitřnostma atd.
Ad přílohy,tak je nedávejte,když je nechce. Já nedávám přílohy vůbec, zeleninu minimálně a psi si spokojeně žerou :D

Ad vajíčko - dvakrát třikrát týdně celé syrové i se skořápkou neublíží žádnému psovi,naopak vejce jsou rozhodně přínosné. Ano,bílek blokuje vstřebání biotinu, ale to by musel sežrat plato vajec denně. To je spíš riziko jen tehdy,když někdo krmí vejce v rámci diet jako hlavní zdroj bílkovin,pak je samozřejmě vhodné bílek uvařit

Zvláštní, že když koupím skelety nebo křídla,nikdy ho to tak neucpe jako ta mletina,ale už jsem to začala míchat se svalovinou a droby, jak píšete. A bude to lepší doufám. Přílohy vzdávám, má na ně vyhrazený nazor. Radši se napase, dá si ovoce atd., ale nesmí to být v misce 🤔

17.4.2020 08:44
janaa

XXX.XXX.149.26

Zvláštní, že když koupím skelety nebo křídla,nikdy ho to tak neucpe jako ta mletina,ale už jsem to začala míchat se svalovinou a droby, jak píšete. A bude to lepší doufám. Přílohy vzdávám, má na ně vyhrazený nazor. Radši se napase, dá si ovoce atd., ale nesmí to být v misce 🤔

No,protože těch skeletů nebo křídel nedostane tolik, jako když je dostane koncentrovaně jako jedinou krmnou dávku
Jestli nechce vůbec zeleninu,ovoce,zkuste neprané dršťky. Ale když má zahradu,tak bych to nehrotila, u nás taky do misky ovozel nedostávají a živ se tím,co vyroste

17.4.2020 08:52

Právě že třeba dostal jako ranní dávku jen křídla nebo skelety a nebyl problém, jsko u těch mletin. Tipuju, že zy skelety co koupím, jsou masitější než ty,co melou pro psy. Ale to už je jedno, už ksem to snad vychytala 😉

A dršťky zkusím, co na ně řekne.

17.4.2020 10:08
fikovnice

XXX.XXX.55.133

"šla jsem se po něm poohlédnout a zjistila jsem, že jim vyžral z kompostu kuchyňské zbytky a své hodování zakončil kočičincem a vzhledem k tomu, že se ani nepo.blil a ani to druhé, tak jsem nabyla dojmu, že má zažívání již zocelené..... "

Teda Evi, Ty se fakt s motýlem nenudíš!

17.4.2020 10:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
"šla jsem se po něm poohlédnout a zjistila jsem, že jim vyžral z kompostu kuchyňské zbytky a své hodování zakončil kočičincem a vzhledem k tomu, že se ani nepo.blil a ani to druhé, tak jsem nabyla dojmu, že má zažívání již zocelené..... "

To dělá skoro každý pes To dělá i naše vybíravá nežravka, protože v kompostu bývají prostě dobroty Také jedni sousedi mají kompostér venku, u potoka a vím, že ho chodí vyžírat jak mamky Mandy(u té není divu, ta má jídelníček velmi chudý) tak Worka.

17.4.2020 10:32
fikovnice

XXX.XXX.55.133

lesnížínka napsal(a):
To dělá skoro každý pes To dělá i naše vybíravá nežravka, protože v kompostu bývají prostě dobroty Také jedni sousedi mají kompostér venku, u potoka a vím, že ho chodí vyžírat jak mamky Mandy(u té není divu, ta má jídelníček velmi chudý) tak Worka.

Ale ne každý si ještě jako dezert dá kočičinec.

17.4.2020 10:34
fikovnice

XXX.XXX.55.133

Jinak náš pesa ho.na používá "jen" jako voňavky pro navonění celého těla...

17.4.2020 10:36
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
Ale ne každý si ještě jako dezert dá kočičinec.

Kočičinci neodolá ani jedna z mých fen...u nás by to dopadlo naprosto stejně

17.4.2020 10:40

marcelaamax napsal(a):

nekdy to krmeni není jen o tom, co ji pridat, aby se "necitila hladova" -ale jak ji krmit - technicky
psum , co potravu jen vdechnou - chybi pak par vterin, minut, aby mozek zaregistroval, ze uz zrali.
pomaha na to prodlouzeni doby krmeni.

často krmim psy tak, ze jim dam maso - a to mají za vteřinku v sobe -ale pak dostavaji kosti a zvykaji.
a je krasne videt, jak se tim "mentalne docpou" -proste si par minut podrti něco, co v podstate nesežerou -a jsou pak spokojenejsi.

17.4.2020 12:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

nekdy to krmeni není jen o tom, co ji pridat, aby se "necitila hladova" -ale jak ji krmit - technicky
psum , co potravu jen vdechnou - chybi pak par vterin, minut, aby mozek zaregistroval, ze uz zrali.
pomaha na to prodlouzeni doby krmeni.

často krmim psy tak, ze jim dam maso - a to mají za vteřinku v sobe -ale pak dostavaji kosti a zvykaji.
a je krasne videt, jak se tim "mentalne docpou" -proste si par minut podrti něco, co v podstate nesežerou -a jsou pak spokojenejsi.

Tak tohle u nás asi nefunguje , i když dostane kost, kterou okusuje třeba 15 minut, tak vypadá pořád stejně hladově . Ale začíná s tím být už fakt otravná. Je schopná po dvou hodinách co dožrala chodit kolem misky nebo místa kde žera a kňourat, koukat jak týraná, Nebo když třeba psy zavolám do kuchyně, že jim kousek něčeho dám - tak pes přijde s radostí, ale tak nějak v klidu, ale fena se přiřítí, div to do mě nenapálí a začne dělat kolečka a vypadá, jak kdybych ji po týdnu nabídla první jídlo...

17.4.2020 12:47

tak pak uz to mozna není hlad, ale nezadouci chovani

17.4.2020 13:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tak pak uz to mozna není hlad, ale nezadouci chovani

No já nevím, když byla na granulích, tak tohle nedělala. Takže mě přijde, že tím masem asi není tolik sytá?

Jo, byla vždycky popelnice žravá, ale nikdy nechodila po dvou hodinách po žrádle kolem misky, že by zase žrala. I v tom když jsem jim něco "bokem" chtěla dát nebyla tak hrr... Já tuhle změnu prostě vidím v souvislosti se změnou krmení, proto to přisuzuji tomu, že je hladová, nesytá.

17.4.2020 13:03

"Takže mě přijde, že tím masem asi není tolik sytá?"
nebo spíš že maso má pro ni daleko větší hodnotu než ty granule + má konkurenci ve druhém psu

17.4.2020 13:06
marcelaamax

XXX.XXX.244.197

"Takže mě přijde, že tím masem asi není tolik sytá?"
nebo spíš že maso má pro ni daleko větší hodnotu než ty granule + má konkurenci ve druhém psu

No ale pokud ji teď dám granule, třeba jednu davku, tak se na to vrhne s úplně stejnou chuti jako na maso 😀. A druhý pes? Tak ten byl od začátku (pes byl první, fena druhá).

17.4.2020 13:15

ale pokud ji teď dám granule, třeba jednu davku, tak se na to vrhne s úplně stejnou chuti jako na maso
to už může být zvyk

A druhý pes? Tak ten byl od začátku (pes byl první, fena druhá).
to zcela vůbec nevadí, jde o tu hodnotu pro psa

je s.akra rozdíl, jestli se jdou o pastevce otírat kočky, či přímo zajímat o krmi, pokud jí granule a pokud jí maso

hltání, délku trvání konzumace, můžeš řešit i krmením z ruky, např......
energetickou hodnotu - porovnání příjmu granule x maso - si spočítej z těch kalorických tabulek, ať máš hrubou představu, jestli dostává míň v mase oproti granulím nebo jak....

ona tloustne? nebo to jen kvůli tomu hltání?

17.4.2020 13:22
marcelaamax

XXX.XXX.244.197

Při dávce jakou má teď netloustne, ale když jsem zkoušela dávku navýšit, tak je to po pár dnech znát, na ni je to fakt vidět.

Jo a jinak ty hodnoty žrádla - nevidím to ani při cvičení, že by pro ni něco mělo větší hodnotu - bude mi úplně stejně cvičit na maso, jako na granule, suchý rohlík, jablko, nebo třeba i mrkev 😀

17.4.2020 13:26
fikovnice

XXX.XXX.55.134

Terven napsal(a):
Kočičinci neodolá ani jedna z mých fen...u nás by to dopadlo naprosto stejně

Ještě že máme nežravku, když to tu čtu!

17.4.2020 13:29
fikovnice

XXX.XXX.55.134

marcelaamax napsal(a):
No já nevím, když byla na granulích, tak tohle nedělala. Takže mě přijde, že tím masem asi není tolik sytá?

Jo, byla vždycky popelnice žravá, ale nikdy nechodila po dvou hodinách po žrádle kolem misky, že by zase žrala. I v tom když jsem jim něco "bokem" chtěla dát nebyla tak hrr... Já tuhle změnu prostě vidím v souvislosti se změnou krmení, proto to přisuzuji tomu, že je hladová, nesytá.

Mně by i celkem zajímalo, co to bylo za značku granulí, že ji tolik zasycovaly. Možná jsi to Marci už dřív psala, možná to naopak napsat nechceš...ale pokud Ti to nevadí, tak prosím písni, co to bylo konkrétně.

17.4.2020 13:30
Terven

XXX.XXX.110.191

Jo a jinak ty hodnoty žrádla - nevidím to ani při cvičení, že by pro ni něco mělo větší hodnotu - bude mi úplně stejně cvičit na maso, jako na granule, suchý rohlík, jablko, nebo třeba i mrkev 😀

to je typické u psů, pro které je práce a cvičení samoodměňujícím chováním, případně spíš než žrádlo je odměna pochvala a radost páníčka.
Moje fena například má mnohem lepší přivolání, pokud mám s sebou sušený plíce, moc dobře si spočítá, co se jí vyplatí
Oproti tomu, když doma v bytě trénujem nosework, mezi odměnama nerozlišuje a dělá to stejně dobře za cokoliv. Protože prostě, doma neví o ničem lepším, na rozdíl od venku.

17.4.2020 13:33
fikovnice

XXX.XXX.55.134

fikovnice napsal(a):
Mně by i celkem zajímalo, co to bylo za značku granulí, že ji tolik zasycovaly. Možná jsi to Marci už dřív psala, možná to naopak napsat nechceš...ale pokud Ti to nevadí, tak prosím písni, co to bylo konkrétně.

* Mě by i celkem zajímalo...
Chtěla jsem to opravit, ale "Terven" už mezitím vložila svůj příspěvek.

17.4.2020 13:33
marcelaamax

XXX.XXX.244.197

Granule byly Petkult, občas jsme něco vyhráli na závodech a taky to zkrmili - z toho co si pamatuji tak například Carnilove, N&D, bylo jich víc, ale ty další značky mi neutkvely v paměti.

Jo a ještě dodám k tomu, že by ten pocit hladu byl tím, jak rychle maso sežere - granule žrala zhruba stejnou rychlostí, naopak teď když má kost, tak žere déle.

17.4.2020 14:04

pridejte ji vlákninu - je nestravitelna, ale zpomali traveni

17.4.2020 15:06

Co se vajec týká...syrové dávám jenom žloudek a vařené celé. Monožství u motýla neodhadnu....já třeba pejsům zapeču těstoviny a do nic dám i 8 vyjíček a mají to jako přílohu na dva dny, když jim dělám bramborovej salát, tak taky tak...salát na dva dny a v něm 8-10 vajec....pro dva padesátikilové psy, ale vejce nedávám každý den.
Syrové žloudky jim míchám do tvarohu....bílky nechám pro nás lidi, třeba když dělát bílkový sníh na žemlovku.

......díky.....

17.4.2020 15:08

fikovnice napsal(a):

....to opravdu ne Jani....

17.4.2020 15:10

granule právě letěly do koše (no vyhodila jsem tak odhadem pětistovku)

No při přechodu na maso jsem to měla podobně....odhadem 25 kilo granulí podarováno známému, ale kdyby si to nevzal vyhodila bych to taky...měla jsem celej pytel a načatej.....

...tak když už tak už.....

17.4.2020 15:23
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
Při dávce jakou má teď netloustne, ale když jsem zkoušela dávku navýšit, tak je to po pár dnech znát, na ni je to fakt vidět.

Šťastlivče! :D
My teď byli týden bez míčku a i na 96% hovězí klobásku na mě Hachi po chvíli házel bobek a díval se na mě s opovržením a výrazem, že jsem asi úplný d.e.b.i.l, že jsem ještě nevytáhla hračku :D

17.4.2020 15:26
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

A malý off topic.
Nevíte, zda některý výrobce neprodává mražené maso, ale zmražené v kostičkách, takže si člověk krásně odebere a nechá rozmrazit jen to, co opravdu chce, popřípadě si to takhle může perfektně namíchat?
Došly mi zásoby z Čech a byla teď v úterý v místní kamenné prodejně s BARFem, kde měli některé druhy masa takto balené, což je úplně super. Jen kvalita a cena mě až tak nezaujaly..

17.4.2020 15:31
fikovnice

XXX.XXX.55.44

PumaCZ napsal(a):
A malý off topic.
Nevíte, zda některý výrobce neprodává mražené maso, ale zmražené v kostičkách, takže si člověk krásně odebere a nechá rozmrazit jen to, co opravdu chce, popřípadě si to takhle může perfektně namíchat?
Došly mi zásoby z Čech a byla teď v úterý v místní kamenné prodejně s BARFem, kde měli některé druhy masa takto balené, což je úplně super. Jen kvalita a cena mě až tak nezaujaly..

Já neporadím....jen mám pocit, že tu byla diskuze jak to dělat, když jsou zamraženy velké kusy masa - holky tu psaly zkušenosti (porcování, rozmrazování, atd.) - možná to je dokonce v tomto vlákně.

18.4.2020 08:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

PumaCZ napsal(a):
A malý off topic.

Joo přesně, tohle by bodlo. Vnitřnosti jsme venku "rozsekali" o kámen a potom rozdělili. Ale hodilo by se mi to třeba i u toho ořezu, nebo u těch mletých směsí..... Sice jsou to 2 kg a pro 30 a 15 kg psa se to zdá být akorát, v lednici to vydrží. Jenže já jim pak často dám místo masa něco jiného, nebo už jenom méně masa, nebo když krmí přítel, tak ten dá granule a pak mi maso zbyde v lednici, ale už se mi úplně nezdá. Určitě by to šlo nějak nařezat pilkou, ale to je pro mě moc pracné . No myslím, že takhle zmražené maso v kostičkách, i pokud tady u nás někde k sehnání bude, tak stopro za dost vysokou cenu.

Jinak dneska jsem zkoušela zelí - zatím jako jednu z možností, jak fenu zasytit. Už když jsem to připravovala, tak psi se přišli podívat do kuchyně, dala jsem ji ochutnat - každému jsem "uloupla", nooo a mohli se po tom užrat . Akorát teda nevím - můžu to zelí dávat syrové? Nebo musím alespoň třeba spařit?

A ještě prosím k té vláknině, našla jsem akorát konopnou https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/konopna-vlaknina-900-g/ - tu jste myslela?

18.4.2020 09:06

Nevím, jestli tu návod už nebyl, ale mražené maso porcuju velkou sekerou a těžkým kladivem. Podklad je ideálně dřevěný špalek na dříví, ale stačí jakékoliv prkno. Sekeru prostě přiložím na vybraném místě a kladivem do ní mlátím tak dlouho, až projde masem. Dvoukilovky mleté na libovolný počet kusů, maso v celku je trochu nešikovnější, ale jde to taky.

18.4.2020 09:44

Jj.ta od dromy je fajn.
Syrove zeli bych ve velkem nedavala

22.4.2020 09:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

PumaCZ napsal(a):
A malý off topic.

Jen pro zajímavost - hledám odkud vezmu maso a objevila jsem stránky, kde to maso zmražené v kostičkách mají, ale ty ceny....

https://shop.zufrikteam.cz/index.php/maso-barf/hov%C4%9Bz%C3%AD-kusov%C3%A9

22.4.2020 10:39
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
Jen pro zajímavost - hledám odkud vezmu maso a objevila jsem stránky, kde to maso zmražené v kostičkách mají, ale ty ceny....

https://shop.zufrikteam.cz/index.php/maso-barf/hov%C4%9Bz%C3%AD-kusov%C3%A9

Skoro dražší než tady v Německu :D
Ale díky moc za tip, myslím, že třeba za vemeno, tuk obecně, držky či vnitřnosti se vyplatí pro komfort něco připlatit. Akorát jsem rozmrazovala 1 kg hovězího a k tomu přihodila jednu kostku hovězího tuku. K nezaplacení

edit: ještě dotaz. Kolik kg masa tak většinou najednou kupujete? Akorát jsem naklikala 40 kg nákup a říkám si, zda to není přehnané :D Jinak mrazák není problém, přinejhorším zapojím starou lednici :D

22.4.2020 11:44
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

PumaCZ napsal(a):
Skoro dražší než tady v Německu :D
Ale díky moc za tip, myslím, že třeba za vemeno, tuk obecně, držky či vnitřnosti se vyplatí pro komfort něco připlatit. Akorát jsem rozmrazovala 1 kg hovězího a k tomu přihodila jednu kostku hovězího tuku. K nezaplacení

edit: ještě dotaz. Kolik kg masa tak většinou najednou kupujete? Akorát jsem naklikala 40 kg nákup a říkám si, zda to není přehnané :D Jinak mrazák není problém, přinejhorším zapojím starou lednici :D

Já kupovala cca 50 kg 😀 a teď to vidím zase tak nějak podobně :) . Možná méně, protože jsem úplně neodhadla vnitřnosti a kosti, a tech mám ještě dost, zatímco zásoby masa jako takového už se krátí 😁

22.4.2020 11:55
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
Já kupovala cca 50 kg 😀 a teď to vidím zase tak nějak podobně :) . Možná méně, protože jsem úplně neodhadla vnitřnosti a kosti, a tech mám ještě dost, zatímco zásoby masa jako takového už se krátí 😁

Já kupuju hlavně svalovinu, popřípadě mletiny s kostma a vnitřnostma. Hachi se nám po větším množství kostí ucpává a taky nekouše, takže někdy nestrávené kosti zvrací. I když teď jsem mu zkusila vzít celá kuřecí křídla a stehna a celé kuře, že mu dám 2x půlku ven na zabavení, až se ho budu chtít zbavit :D

Kolik ti těch cca 50 kg zabere mrazáku? Abych se připravila. Tedy, dřív, než otevřou hranice, stejně nic nebude, ale když už jsi sem hodila ten odkaz, neodolala jsem a naklikala si, co mně zaujalo :))

22.4.2020 12:06
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

PumaCZ napsal(a):
Já kupuju hlavně svalovinu, popřípadě mletiny s kostma a vnitřnostma. Hachi se nám po větším množství kostí ucpává a taky nekouše, takže někdy nestrávené kosti zvrací. I když teď jsem mu zkusila vzít celá kuřecí křídla a stehna a celé kuře, že mu dám 2x půlku ven na zabavení, až se ho budu chtít zbavit :D

Kolik ti těch cca 50 kg zabere mrazáku? Abych se připravila. Tedy, dřív, než otevřou hranice, stejně nic nebude, ale když už jsi sem hodila ten odkaz, neodolala jsem a naklikala si, co mně zaujalo :))

No já ti teď nepovím, na kolik litru mrazák mame, nevím. Ale máme šuplíkový a těch šuplíků je tam 8. Když jsem tam dala těch 50 kg masa, tak mi asi dva šuplíky zůstaly úplně volné, ale ani ty zbylé nebyly naplněné úplně a vešlo by se tam toho mnoheeem víc, jo a taky jsem to nijak nerovnala, prostě jsem to tam nahazela 😀 takže v tomhle ti moc nepomůžu 😀

22.4.2020 12:20
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
No já ti teď nepovím, na kolik litru mrazák mame, nevím. Ale máme šuplíkový a těch šuplíků je tam 8. Když jsem tam dala těch 50 kg masa, tak mi asi dva šuplíky zůstaly úplně volné, ale ani ty zbylé nebyly naplněné úplně a vešlo by se tam toho mnoheeem víc, jo a taky jsem to nijak nerovnala, prostě jsem to tam nahazela 😀 takže v tomhle ti moc nepomůžu 😀

Super, díky moc :)
Teď koukám, že předchozí objednávka byla 25 kg, což mi zabralo asi jeden a půl šuplíku, takže budu počítat se třemi, což by tak mohlo odpovídat - podle obrázku máme o něco širší mrazák :)

Už jsi objednávala z toho obchodu, cos sem dávala? :)

22.4.2020 12:31
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

PumaCZ napsal(a):
Super, díky moc :)
Teď koukám, že předchozí objednávka byla 25 kg, což mi zabralo asi jeden a půl šuplíku, takže budu počítat se třemi, což by tak mohlo odpovídat - podle obrázku máme o něco širší mrazák :)

Už jsi objednávala z toho obchodu, cos sem dávala? :)

Jako ono kdyby se to rovnalo, tak možná těch 25 kg taky nacpu do 2 šuplíků, ale já to tam fakt nahazela 🤣. A ještě navíc jsem si to rozdělovala podle typu masa a tak, takže některé byly fakt poloprázdné.

Nene, neobjednávala jsem od tamtud. Já si nakonec našla obchod, který je ve městě asi 30 kg od nás a berou maso od různých dodavatelů, takže je tam toho jakoby víc na vyzkoušení a porovnání, tak zkusím asi to :)

22.4.2020 16:05
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
Jako ono kdyby se to rovnalo, tak možná těch 25 kg taky nacpu do 2 šuplíků, ale já to tam fakt nahazela 🤣. A ještě navíc jsem si to rozdělovala podle typu masa a tak, takže některé byly fakt poloprázdné.

Nene, neobjednávala jsem od tamtud. Já si nakonec našla obchod, který je ve městě asi 30 kg od nás a berou maso od různých dodavatelů, takže je tam toho jakoby víc na vyzkoušení a porovnání, tak zkusím asi to :)

Tak to je určitě fajn :)
Já takhle brala právě osobně z Love BARF, ale uvidím, jak mi to vyjde tentokrát, Mě hlavně zaujaly ty kostky :)) Přítel už řezal několik věcí flexou a krom šíleného bordelu je z toho i děsný smrad :D

22.4.2020 22:45

marcelaamax napsal(a):

tak jí tam nasypte granule ať se dotucne, pokud má takový hlad (myslím, že nemá, jen jí to chutná)......
Když připravuju psině večeři, nejdřív kouká a pak jde dojíst granule, co tam má pořád (od snídaně) a pak zase kouká a konečně žere....jenže, když jsem doma, pes zobe průběžně pořád něco, dopoledne na koních tvrdé pečivo, kobylince, odměnové granule co mám po kapsách, já přesně psovi nic neodměřuju- nemáme dietu, má od každého něco aby byla prostě zvyklá žrát cokoliv a ne.pos.ra.la se z toho (jen konzerva ve větším množství je na pos.rá.ní.) Že by se přežírala to zas ne, dneska třeba nechala z večeře trocu vepřového srdíčka s kuřetem a br. kaší, ráno jako když to najde.....

22.4.2020 22:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

tak jí tam nasypte granule ať se dotucne, pokud má takový hlad (myslím, že nemá, jen jí to chutná)......
Když připravuju psině večeři, nejdřív kouká a pak jde dojíst granule, co tam má pořád (od snídaně) a pak zase kouká a konečně žere....jenže, když jsem doma, pes zobe průběžně pořád něco, dopoledne na koních tvrdé pečivo, kobylince, odměnové granule co mám po kapsách, já přesně psovi nic neodměřuju- nemáme dietu, má od každého něco aby byla prostě zvyklá žrát cokoliv a ne.pos.ra.la se z toho (jen konzerva ve větším množství je na pos.rá.ní.) Že by se přežírala to zas ne, dneska třeba nechala z večeře trocu vepřového srdíčka s kuřetem a br. kaší, ráno jako když to najde.....

Taky mne to napadlo. Ne, že je nedožraná, ale proto, že teď jí to konečně chutná. Což jak víme není dobré pro linii nikoho z nás

22.4.2020 23:04
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

Jenže když ji do toho budu cpát ještě granule, tak mi právě bude přibírat.

Jinak teď když ji dám třeba dávku jen granulí, tak je nenazrana furt stejně 😀, tak nevím, ji fakt chutná všechno. Zatím dávám více zeleniny a změnu taky nepozoruji, zkusím tu vlákninu.

Jinak přes den taky něco dostává - pamlsky, ovoce atd...

Ale nenazrana byla fakt vždycky, nikdy by se nestalo, že by kousek něčeho nechala, ani jednu granulku.

Nedávno krmil přítel a dal ji asi třikrát větší dávku, než dostává normálně - ráno, bez mrknutí okna to celé během pár vteřin vyluxovala a při připravováni večeře už zas byla štěstím bez sebe a hrozně hladová.

22.4.2020 23:42
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):

Jinak teď když ji dám třeba dávku jen granulí, tak je nenazrana furt stejně 😀, tak nevím, ji fakt chutná všechno. Zatím dávám více zeleniny a změnu taky nepozoruji, zkusím tu vlákninu.

Ale nenazrana byla fakt vždycky, nikdy by se nestalo, že by kousek něčeho nechala, ani jednu granulku.

Nedávno krmil přítel a dal ji asi třikrát větší dávku, než dostává normálně - ráno, bez mrknutí okna to celé během pár vteřin vyluxovala a při připravováni večeře už zas byla štěstím bez sebe a hrozně hladová.

Někteří psi jsou holt nenažrané bezedné popelnice a nic s tím neuděláme :))

Má skorotchýně dnes při videohovoru, při kterém jsme oba s přítelem jedli, komentovala (v dobrém), jak na nás chudák Hachi tak smutně a hladově kouká a že mu my lakomci nic nedáme. Přitom hodinu před tím zblajznul oběd o velikosti krmné dávky pro dva psy :D

Vážně dostává mnohonásobně více, než by měl, ale stejně je furt hladový a nenažraný.. A je jedno, co nebo kolik toho dostane.

Už jsem několikrát i přemýšlela o tom, že bych zkusila najet na systém, kdy má kromě BARFu non-stop přístup ke granulím, ale mám pocit, že by dříve prasknul, než by se "dožral" a něco v misce nechal..

23.4.2020 06:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Jinak, co se týče přechodu na barf, odvolávám, co jsem odvolal... ...člověk holt se učí celej život.
Byla jsem přesvědčená, že je třeba postupovat pomalu, zejména převádí-li se dospělej granulář. Maso nejdřív povařit, pak aspoň převařit nebo zatáhnout a až teprve nakonec syrový. Takže jsem to u pinčový tak dělala, poctivě zatahovala v horkej vodě pro dobrej pocit hysterický paničky...no a teď už jsem překročila svůj stín a dávám to 2 dny úplně syrový (zatím jenom svalovinu) a bobek dosáhl dokonalosti. A čím míň jsem vařila, tím byl lepší, což vyvrací moje letitý přesvědčení, že vařený je šetrnější.
Takže tím chci říct, že ten převod ze dne na den - jeden den granule, další den syrová svalovina - kterej se uvádí jako možnost a ze kterýho jsem vždycky omdlívala, možná může mít něco do sebe

23.4.2020 07:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):
Někteří psi jsou holt nenažrané bezedné popelnice a nic s tím neuděláme :))

Má skorotchýně dnes při videohovoru, při kterém jsme oba s přítelem jedli, komentovala (v dobrém), jak na nás chudák Hachi tak smutně a hladově kouká a že mu my lakomci nic nedáme. Přitom hodinu před tím zblajznul oběd o velikosti krmné dávky pro dva psy :D

Vážně dostává mnohonásobně více, než by měl, ale stejně je furt hladový a nenažraný.. A je jedno, co nebo kolik toho dostane.

Už jsem několikrát i přemýšlela o tom, že bych zkusila najet na systém, kdy má kromě BARFu non-stop přístup ke granulím, ale mám pocit, že by dříve prasknul, než by se "dožral" a něco v misce nechal..

Řeknu psu: jdu vařit oběd. Narve se do kuchyně, zalehne uprostřed(já ho celou dobu musím obcházet a přeskakovat ) a to nevařím žádné vege jídlo, prostě cokoliv a nezajímá ho to. Pak si přejde lehnout do jídelny, protože ta ,,chodbička" je v průvanu a já dávám na stůl, zasednem, jíme. Ani hlavu nezvedne. To není jen teď, když je starý, ale to bylo vždycky. Jídlo ho prostě moc nezajímá, tedy většinou, není to úplně vždycky, třeba když vyjdu s něčím v ruce, co budu ukusovat do zahrady, určitě bude chtít zjistit, co to mám, alespoň ochutnat

23.4.2020 08:53

marcelaamax napsal(a):

Fena je taky popelnice......radši by asi praskla, než by něco nechala v misce, oproti chrtovi je to změna obrovská...jednoho prosíte na kolenou, aby spapal alespoň ten výbornej kousek šunčičky a druhej pes by jedl nonstop.
Ale i přes to všechno, jak je žravá a že není nijak akční a přesto, že mě všichni strašili, že když je kastrovaná, tak bude přibírat...nikdy jsem u ní neměla extrémní problém s váhou...na zimu pesani teda nabrali víc...klidně i 5 kilo, do léta to měli zase dole, bez úpravy jídelníčku. Občas, když se mi zdálo, že se mi feńule kulatí, tak jsem týden nebo 14 dní krmila dietněji, ale nemusela jsem nad nějakýma redukčníma dietama přemýšlet nonstop.

Musím říct, že pes papá taky hezky, ale přeci jen, víc uvážlivě, klidně v misce i něco nechá, když už má dost, něco nejí vůbec a někdy vynechá úplně snídani......

23.4.2020 09:23

Terven napsal(a):
Jinak, co se týče přechodu na barf, odvolávám, co jsem odvolal... ...člověk holt se učí celej život.
Byla jsem přesvědčená, že je třeba postupovat pomalu, zejména převádí-li se dospělej granulář. Maso nejdřív povařit, pak aspoň převařit nebo zatáhnout a až teprve nakonec syrový. Takže jsem to u pinčový tak dělala, poctivě zatahovala v horkej vodě pro dobrej pocit hysterický paničky...no a teď už jsem překročila svůj stín a dávám to 2 dny úplně syrový (zatím jenom svalovinu) a bobek dosáhl dokonalosti. A čím míň jsem vařila, tím byl lepší, což vyvrací moje letitý přesvědčení, že vařený je šetrnější.
Takže tím chci říct, že ten převod ze dne na den - jeden den granule, další den syrová svalovina - kterej se uvádí jako možnost a ze kterýho jsem vždycky omdlívala, možná může mít něco do sebe

...já to udělala radikálně.....snídaně granule, večeře syrové a druhý den už jen sýry, tvaroh, syrové a přílohy.....pes žere jak mlejn a bobky ukázkové od začátku a je jich podstatně méně než při granule + konzervy.....včera už měl neprané dršťky, srdíčka, kousek jater, hrtany.....na okus hovězí chrupavku.....pomalu bych chtěla zkusit ta kuřecí křídla, ale asi je roztluču paličkou, bojím se jak se popasuje s kostmi, ještě mi napadají kuřecí krky, ale tam se bojím, že ty obratle v nich jsou moc tvrdé.....

23.4.2020 09:36

Maso nejdřív povařit, pak aspoň převařit nebo zatáhnout a až teprve nakonec syrový.

jen takovy OT -to "zatazene" maso je vlastne nejhorsi uprava z hlediska stravitelnosti

23.4.2020 09:47
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

Fena je taky popelnice......radši by asi praskla, než by něco nechala v misce, oproti chrtovi je to změna obrovská...jednoho prosíte na kolenou, aby spapal alespoň ten výbornej kousek šunčičky a druhej pes by jedl nonstop.
Ale i přes to všechno, jak je žravá a že není nijak akční a přesto, že mě všichni strašili, že když je kastrovaná, tak bude přibírat...nikdy jsem u ní neměla extrémní problém s váhou...na zimu pesani teda nabrali víc...klidně i 5 kilo, do léta to měli zase dole, bez úpravy jídelníčku. Občas, když se mi zdálo, že se mi feńule kulatí, tak jsem týden nebo 14 dní krmila dietněji, ale nemusela jsem nad nějakýma redukčníma dietama přemýšlet nonstop.

Musím říct, že pes papá taky hezky, ale přeci jen, víc uvážlivě, klidně v misce i něco nechá, když už má dost, něco nejí vůbec a někdy vynechá úplně snídani......

Jenže já s ni sportuji... Ona taky nenabere extrémně, jenže u toho sportu a na celkove kondici je znát i když nabere trochu 😉

Ale třeba pes mi nenabere, tohle je taky dost individuální.

23.4.2020 10:09
saola

XXX.XXX.46.65

Ach jo, mě udivuje, že vás to udivuje, že jsou psi ochotní jíst furt
Šelmy mají v genech schopnost nacpat se k prasknutí a pak naopak hladovět. Úzkostlivým odměřováním malých krmných dávek naopak podporujete touhu po krmení - ten pes se nenažere dosyta nikdy.

Pokud je fena nedožraná, zkusila bych jí nechat maso ad libitum a pak dva dny nic.

23.4.2020 10:44
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Pokud je fena nedožraná, zkusila bych jí nechat maso ad libitum a pak dva dny nic.

Kdybych Hachimu udělala dvoudenní hladovku, tak by nás dřív nejspíš sežral :D

Nevím, jak vaše psiska, ale ten náš je děsně protivný a vzteklý, pokud je hladový. Před pár dny měl nedobrovolnou hladovku 24 hodin a protivný byl ještě několik dní po ní.
Možná je to i tím, že jako štěně měl tři týdny v podstatě bez jídla.. Ale mám strach, aby mu případné přežrání granulema (nebo i masem) neudělalo bordel v jeho už tak problematických střevech.. :/

23.4.2020 10:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):

Kdybych Hachimu udělala dvoudenní hladovku, tak by nás dřív nejspíš sežral :D

Nevím, jak vaše psiska, ale ten náš je děsně protivný a vzteklý, pokud je hladový. Před pár dny měl nedobrovolnou hladovku 24 hodin a protivný byl ještě několik dní po ní.
Možná je to i tím, že jako štěně měl tři týdny v podstatě bez jídla.. Ale mám strach, aby mu případné přežrání granulema (nebo i masem) neudělalo bordel v jeho už tak problematických střevech.. :/

No a navíc to nejde takhle udělat, když máte psy dva.

23.4.2020 11:20
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

saola napsal(a):
Ach jo, mě udivuje, že vás to udivuje, že jsou psi ochotní jíst furt
Šelmy mají v genech schopnost nacpat se k prasknutí a pak naopak hladovět. Úzkostlivým odměřováním malých krmných dávek naopak podporujete touhu po krmení - ten pes se nenažere dosyta nikdy.

Maso ad libitum? To ji mužů dat 20 kg masa a rovnou jet na veterinu 😄

23.4.2020 11:21
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):

U nás bych to viděla stejně :D

23.4.2020 11:37
Terven

XXX.XXX.103.178

marcelaamax napsal(a):

Vzhledem k tomu, ze pocit sytosti se dostavuje az s urcitym zpozdenim, asi by na te veterine skoncilo vic psu, hlavne malych. Pincovou, ktera ma necelych pet kilo a je extremne zrava, bych tim mozna zabila. Je mi jasne, ze v prirode to u psovitych selem takhle funguje, ale priroda jaksi nepocitala s vyslechtenim malych a miniaturnich plemen.

23.4.2020 11:40
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

Terven napsal(a):
Vzhledem k tomu, ze pocit sytosti se dostavuje az s urcitym zpozdenim, asi by na te veterine skoncilo vic psu, hlavne malych. Pincovou, ktera ma necelych pet kilo a je extremne zrava, bych tim mozna zabila. Je mi jasne, ze v prirode to u psovitych selem takhle funguje, ale priroda jaksi nepocitala s vyslechtenim malych a miniaturnich plemen.

A u nás to nejde taky z toho b důvodů, jak psala zinka, ze mám psy dva. A pak taky kvůli tomu, ze má fena nejake aktivity a zátěž a nemůže to dělat narvaná zradlem.

23.4.2020 11:41

Já bych si zase mohla chystat odpadkový pytel na zbylých 17-18 kg masa, co by pes naznal, že už nechce, a že to nechce ani o den později, páč už to smrdí

23.4.2020 12:04
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já bych si zase mohla chystat odpadkový pytel na zbylých 17-18 kg masa, co by pes naznal, že už nechce, a že to nechce ani o den později, páč už to smrdí

Třeba já bych těch 20kg mohla mít i po kile každé něco jiného a stejně, když si umane, tak by se dalo jen sledovat, jak fena jde od jednoho ke druhému "ne, ne, ne, ne, tohle žrát nebudu, to taky ne... Tohle možnááá...a nebo ne, ne, taky ne, hm, tak nic, zas někdy příště"

V něčem je možná lepší nenažranec.

23.4.2020 12:09

Atheira napsal(a):
Třeba já bych těch 20kg mohla mít i po kile každé něco jiného a stejně, když si umane, tak by se dalo jen sledovat, jak fena jde od jednoho ke druhému "ne, ne, ne, ne, tohle žrát nebudu, to taky ne... Tohle možnááá...a nebo ne, ne, taky ne, hm, tak nic, zas někdy příště"

V něčem je možná lepší nenažranec.

Přesně tak, u nás lze pravidelně sledovat ŠELMU jak se obezřetně plíží k potravě, připraven hbitě prchnout, pokud by bylo potřeba. Jak všemi smysly pečlivě zkoumá všechny složky podaného krmení a zvažuje, zda je otrávené či ne.
Myslím, že poté, co se s nežravcem člověk naučí zacházet, to je pohodlné a příjemné

23.4.2020 12:54

marcelaamax napsal(a):
Jenže já s ni sportuji... Ona taky nenabere extrémně, jenže u toho sportu a na celkove kondici je znát i když nabere trochu 😉

Ale třeba pes mi nenabere, tohle je taky dost individuální.

Já jen takovej postřeh...moji psi stejná výška...pes má možná o cenťák dva méně, stejné krmné dávky, stejný pohyb. Váha velmi podobná v rozmezí do čtyř kilo rozdílu, většinou ani to ne...
Fena je kastrovaná, takže je mohutnější, větší, než by asi byla normálně, alespoň myslím, třeba její sestra má o deset cenťáků míň v kohoutku, ale to nic nemění na tom....stejná výška, cca stejná váha a pes vypadá jako atlet, spíš hubenější, fena je určitě širší v pase, má větší zadel, jemnější hlavu, ne tak velký tlapajzny a tak široký hrudník jako pes, navíc nemá tak "připláclou" srst, spíš takovou střapatou, takže opticky vypadá ještě objemněji....no vypadá oproti psu podstatně "tlustější"..
Ženská, je prostě jinak stavěná.....alespoň tak mi to připadá, na první pohled bych jí tipla klidně o deset kilo víc než psovi...minimálně.

23.4.2020 13:33
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

Já jen takovej postřeh...moji psi stejná výška...pes má možná o cenťák dva méně, stejné krmné dávky, stejný pohyb. Váha velmi podobná v rozmezí do čtyř kilo rozdílu, většinou ani to ne...
Fena je kastrovaná, takže je mohutnější, větší, než by asi byla normálně, alespoň myslím, třeba její sestra má o deset cenťáků míň v kohoutku, ale to nic nemění na tom....stejná výška, cca stejná váha a pes vypadá jako atlet, spíš hubenější, fena je určitě širší v pase, má větší zadel, jemnější hlavu, ne tak velký tlapajzny a tak široký hrudník jako pes, navíc nemá tak "připláclou" srst, spíš takovou střapatou, takže opticky vypadá ještě objemněji....no vypadá oproti psu podstatně "tlustější"..
Ženská, je prostě jinak stavěná.....alespoň tak mi to připadá, na první pohled bych jí tipla klidně o deset kilo víc než psovi...minimálně.

No u nás má pes úplně jinou postavu (i "kostru") než fena, takže takhle srovnávat nemůžu. Pro většinu lidí je hubený právě pes, fena ne, ale to je tou postavou.

Nejake to kilčo navíc je u nich poznat hlavně na té kondici, vydrží a tak. .

23.4.2020 13:36
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No u nás má pes úplně jinou postavu (i "kostru") než fena, takže takhle srovnávat nemůžu. Pro většinu lidí je hubený právě pes, fena ne, ale to je tou postavou.

Nejake to kilčo navíc je u nich poznat hlavně na té kondici, vydrží a tak. .

u tvých psů navíc to nezkresluje srst je vidět každý sval

23.4.2020 13:41
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

Jo a je to vidět i na vzhledu, vzhledem k tomu, že jsou hladkosrsti. U medvědů to tolik znát nebude.

23.4.2020 14:10

marcelaamax napsal(a):
Jo a je to vidět i na vzhledu, vzhledem k tomu, že jsou hladkosrsti. U medvědů to tolik znát nebude.

Taky bych chtěla bejt medvědice , protože i s nějakým tím kilčem navíc, bych byla prostě fešanda....taková holka kodiak nebo lední...

23.4.2020 14:13

Terven napsal(a):

miniaturni plemena neulovi kone
a v mysich zizalach a motylech dat dohromady 20 kg by byla pekna fuska

k te zravosti -mam -ted uz teda- docela zrave psy. jak je jich vic, velmi se to zlepšilo.
ale i s nezravcem se da zit.

co teda nemam rada a jsem stastna, ze to nedela ani jeden - když pes nejdriv zere a pak mysli.

polykani nestravitelných predmetu je peklo.
ti moji -rozškubou plysaky na atomy, ale ocicka i cumacek vždycky najdu - nesežerou nic.

23.4.2020 15:45
Terven

XXX.XXX.103.178

miniaturni plemena neulovi kone
a v mysich zizalach a motylech dat dohromady 20 kg by byla pekna fuska

k te zravosti -mam -ted uz teda- docela zrave psy. jak je jich vic, velmi se to zlepšilo.
ale i s nezravcem se da zit.

co teda nemam rada a jsem stastna, ze to nedela ani jeden - když pes nejdriv zere a pak mysli.

polykani nestravitelných predmetu je peklo.
ti moji -rozškubou plysaky na atomy, ale ocicka i cumacek vždycky najdu - nesežerou nic.

Asi jsme si nerozumely, mysleno tak, ze trikilovej pes nemuze zrat stejnym stylem jako vlk - tj. nazrat se k prasknuti a dva dny travit. Cim mensi zivocich, tim intenzivnejsi metabolismus... takovej rejsek nebo sykorka se krmi skoro nonstop.
Poznamku o uloveni kone jsem nepochopila.

23.4.2020 15:54

Terven napsal(a):
Asi jsme si nerozumely, mysleno tak, ze trikilovej pes nemuze zrat stejnym stylem jako vlk - tj. nazrat se k prasknuti a dva dny travit. Cim mensi zivocich, tim intenzivnejsi metabolismus... takovej rejsek nebo sykorka se krmi skoro nonstop.
Poznamku o uloveni kone jsem nepochopila.

Kun= velka korist.
A maly pes v prirode by se jim urcite nekrmil.
Lovil by drobnou havet - a musel by ji lovit casto a nezral by do puknuti.

Tak to zaridila priroda s drobnou selmou tj. pocitala i tim mensim provedenim.

23.4.2020 15:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Přesně tak, u nás lze pravidelně sledovat ŠELMU jak se obezřetně plíží k potravě, připraven hbitě prchnout, pokud by bylo potřeba. Jak všemi smysly pečlivě zkoumá všechny složky podaného krmení a zvažuje, zda je otrávené či ne.
Myslím, že poté, co se s nežravcem člověk naučí zacházet, to je pohodlné a příjemné

To máme podobně. Leží natažený na boku, miska vedle něj, muž šel zkontrolovat závlahu a já přes okno: Mišico papej, máš tam papku v misejdě! Vyskočí na všechny čtyři metr od misky a pomalu k ní natahuje krk, jestli v ní není kobra Natáhne, zjistí, že tam něco voní, tak udělá pár kroků a opatrně veme do huby. Jak někdo psal, že pes klidně v misce nechá...tak to je takřka pravidlo a to fakt nemá velkou porci. Že by vylizoval, tak to ani omylem.

23.4.2020 16:12
Terven

XXX.XXX.160.10

...a musel by ji lovit casto a nezral by do puknuti

to je přesně to, co se snažím říct - že není OK krmit malýho psa jednou za den obr porcí s poukazem na přirozené trávení šelem. Tří či pětikilová šelmička to v přírodě má jinak.
Vyjádřila jsem se neobratně - příroda s tím počítá, ale někteří lidi neberou v potaz, že čivava to v něčem může mít jinak než vlk

23.4.2020 19:14
marcelaamax

XXX.XXX.241.22

Já si myslím, že celkově krmení ad libitum prostě není vhodné pro všechny psy, ani pro některé velké. Nic proti tomu nemám, když to někomu vyhovuje, tak proč ne. Ale u takhle pazravych psů, jako mám třeba já, to prostě praktikovat nejde. Už jen kvůli tomu, že by se prostě narvali moooc. A celkově bych se bála toho, že bych nevěděla, kdy pes žral, když bych s ním pak třeba chtěla blbnout nebo trénovat.

Už jsem tu psala, jak se mi pes dostal do špajzu, když jsem zapomněla zamknout a vyzral z barelu moooc granulí, kdybych nepřišla, tak sežere celý barel. Pak byl úplně nafoukly, ležel a funel. Ale když jsem šla pak vecer krmit, tak okamžitě přiletěl a dožadoval se žrádla.

Fakt si myslím, že mám typ psů, kterým kdybych dala 20 kg žrádlo, tak to sporadaji, i kdyby měli prasknout a i potom budou chtít normálně dal žrát.

23.4.2020 19:23

marcelaamax napsal(a):
Já si myslím, že celkově krmení ad libitum prostě není vhodné pro všechny psy, ani pro některé velké. Nic proti tomu nemám, když to někomu vyhovuje, tak proč ne. Ale u takhle pazravych psů, jako mám třeba já, to prostě praktikovat nejde. Už jen kvůli tomu, že by se prostě narvali moooc. A celkově bych se bála toho, že bych nevěděla, kdy pes žral, když bych s ním pak třeba chtěla blbnout nebo trénovat.

Už jsem tu psala, jak se mi pes dostal do špajzu, když jsem zapomněla zamknout a vyzral z barelu moooc granulí, kdybych nepřišla, tak sežere celý barel. Pak byl úplně nafoukly, ležel a funel. Ale když jsem šla pak vecer krmit, tak okamžitě přiletěl a dožadoval se žrádla.

Fakt si myslím, že mám typ psů, kterým kdybych dala 20 kg žrádlo, tak to sporadaji, i kdyby měli prasknout a i potom budou chtít normálně dal žrát.

..kamarádova maliňačka, kterou měl na výcvik, jim takhle sežrala velkou mísu bramborového salátu, ležela jak nafouklá oči vyvalené z důlků.....postupně jak z ní vycházely plyny, odrovnala postupně celou rodinu, která na rozdíl od ní hladová koukala na televizi, postupně jeden po druhým odkysličen tím odérem uléhal na otoman.....

23.4.2020 20:49

Ad postava: taková koulařka je taky sportovkyně
Vždycky říkám, že ne každá(fena) může být modelka......když jsme byli na výstavě a manžel povídal, že teda nemáme erdelteriera, ale perdelteriera....standart uvádí 22-24 kg naše měla přes 30kg. Krásný statný pes, oproti modelkám z výstavy....jen názor, nikomu to nenutím

23.4.2020 20:55

Ad postava: taková koulařka je taky sportovkyně
Vždycky říkám, že ne každá(fena) může být modelka......když jsme byli na výstavě a manžel povídal, že teda nemáme erdelteriera, ale perdelteriera....standart uvádí 22-24 kg naše měla přes 30kg. Krásný statný pes, oproti modelkám z výstavy....jen názor, nikomu to nenutím

Jak říká můj manžel "správná ženská v létě udělá stín, v zimě zahřeje"

No a moje fena je holt holka "krev a mlíko"...zase na druhou stranu, když by na někoho musela hupsnout..... Ono už i tak je buldozer a když se rozeběhne, tak jen tou setrvačností by mohla dotyčného sejmout.

23.4.2020 21:52

Terven napsal(a):

Když mi jako štěně přestal jíst granule a bobky nic moc už byla neúnosná situace, tak byl na mase ze dne na den. A ze dne na den odevzdával exkluzivně pevné produkty. Dala jsem si měsíc, že to hloubkově prostuduji a najdu kvalitní a dobře stravitelné keksy. No našla a chutnaly. Ale stejně je měl jen na snídani. A všechny značky a receptury stály oproti normální stravě jednou tolik, a to nekrmím kuře. Vydržela jsem jen chvíli, pak jsem zavelela: "Kašlu ti na granule, v poměru cena/váha strávníka se cpeš dráž než já! Maso žrát budeš!!!" Tak se s tm radostně smířil.

24.4.2020 11:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

https://www.spokojenypes.cz/nutrin-barf-balancer-2-5-kg/?gclid=EAIaIQobChMIr-j29eSA6QIVjO5RCh1b2QShEAQYAiABEgI19fD_BwE

jaký máte názor na tohle jako na přílohu k masu? Ne denně, ale občas prostě místo zeleniny, vloček, brambor dát tohle?

24.4.2020 12:04
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
https://www.spokojenypes.cz/nutrin-barf-balancer-2-5-kg/?gclid=EAIaIQobChMIr-j29eSA6QIVjO5RCh1b2QShEAQYAiABEgI19fD_BwE

jaký máte názor na tohle jako na přílohu k masu? Ne denně, ale občas prostě místo zeleniny, vloček, brambor dát tohle?

Konkrétně s tímhle výrobkem zkušenost nemám, ale kupovala jsem přílohu od Yoggies a děs. Ale tedy za nás ani granule ne - řídší smradlavé rezaté bobky a prdy ohne Ende. To samé příloha. Už abychom ten 20kg pytel dojeli :/ Dávám mu je teď k masu navíc, tak se to dá, ale jinak vážně hrůza.

Naopak mám super zkušenost s Bohemia Pet Food - jak kompletní, tak přílohy :)

https://www.bohemiapetfood.cz/

24.4.2020 12:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

PumaCZ napsal(a):
Konkrétně s tímhle výrobkem zkušenost nemám, ale kupovala jsem přílohu od Yoggies a děs. Ale tedy za nás ani granule ne - řídší smradlavé rezaté bobky a prdy ohne Ende. To samé příloha. Už abychom ten 20kg pytel dojeli :/ Dávám mu je teď k masu navíc, tak se to dá, ale jinak vážně hrůza.

Naopak mám super zkušenost s Bohemia Pet Food - jak kompletní, tak přílohy :)

https://www.bohemiapetfood.cz/

Jo od bohemia petfood jsem taky měla. Já jen, že teď tam kde objednávám maso, nabízejí právě tu přílohu nutrin, tak váhám, jestli to zkusit nebo ne

24.4.2020 12:12
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

marcelaamax napsal(a):
Jo od bohemia petfood jsem taky měla. Já jen, že teď tam kde objednávám maso, nabízejí právě tu přílohu nutrin, tak váhám, jestli to zkusit nebo ne

Osobně se mi složení líbí a až budu objednávat ze spokojeného psa, určitě také zkusím :)
Dej pak vědět, jak se ti osvědčilo :)) Já byla natěšená na Yoggies a byla pak neuvěřitelně nas*aná

24.4.2020 15:40
fikovnice

XXX.XXX.134.179

marcelaamax napsal(a):

Marci, jak je to vlastně mezi Tvými dvema pesany? Když je fena taková pažravka, nezhltne svoje a nemá tendenci jít krást Cooperovi? Já vím, že si to asi ohlídáš Ty a hlavně Cooper , ale zajímalo by mě, jestli nemá choutky ještě i na jeho jídlo.

24.4.2020 16:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Oni jsou oba pažraví . Ale od té doby co máme dva psy, tak hned od začátku jsem je učila, že do misek si prostě nelezou, dokud nedožerou a neodejdou od misky. Potom si vzájemně misky "zkontrolují". Ejbí většinou dožere jako první, dokud Cooper ještě žere, tak si ho nevšímá. A on si pravidelně ještě po jídle odnese misku třeba na pelech a vylizuje ji chvíli.... Teprve potom, co od misky odejde, tak jde misku zkontrolovat Ejbí a Cooper jde pak většinou zkontrolovat její misku . To samé mají třeba s kostma, nebo tvrdým chlebem - každý na jedno místa a když oba dojí, tak jdou uklidit drobečky po tom druhém - teda spíš Cooper po Ejbině, ta je na tohle čuně, po Cooprovi moc drobků není .

24.4.2020 18:02
fikovnice

XXX.XXX.55.12

marcelaamax napsal(a):
Oni jsou oba pažraví . Ale od té doby co máme dva psy, tak hned od začátku jsem je učila, že do misek si prostě nelezou, dokud nedožerou a neodejdou od misky. Potom si vzájemně misky "zkontrolují". Ejbí většinou dožere jako první, dokud Cooper ještě žere, tak si ho nevšímá. A on si pravidelně ještě po jídle odnese misku třeba na pelech a vylizuje ji chvíli.... Teprve potom, co od misky odejde, tak jde misku zkontrolovat Ejbí a Cooper jde pak většinou zkontrolovat její misku . To samé mají třeba s kostma, nebo tvrdým chlebem - každý na jedno místa a když oba dojí, tak jdou uklidit drobečky po tom druhém - teda spíš Cooper po Ejbině, ta je na tohle čuně, po Cooprovi moc drobků není .

Marci, tak mě napadlo - nemáš nějaké video, když sis přinesla domů Ejbí - jak se seznamovali s Cooprem? Mohlo by to být hezké pokoukání. Nebo třeba i do SZ...? Záleží na Tobě...

24.4.2020 18:27
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Marci, tak mě napadlo - nemáš nějaké video, když sis přinesla domů Ejbí - jak se seznamovali s Cooprem? Mohlo by to být hezké pokoukání. Nebo třeba i do SZ...? Záleží na Tobě...

taky bych se koukla

5.5.2020 07:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

marcelaamax napsal(a):

Tak jsem nakonec tuhle přílohu ani nezkoušela a objednala jsem nějaké přílohy od Dromy. Nejdřív jsem si teda říkala, že asi nic moc, že je to "instantní", ale nakonec to vypadá docela dobře.

Konkrétně mám tohle

https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/dromy-bramborova-priloha/

https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/instantni-ryzove-vlocky-se-zeleninou-1000-g/

https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/konopna-vlaknina-900-g/

plus nějaký olej, pangamin... No a příště chci vyzkoušet zase jiné přílohy, vyhovuje mi to hlavně v tom, že je to skladné a nezkazí se to. No, akorát doma bylo pár rýpavých (myšleno ze srandy) řečí ze strany přítele, že by chtěl být radši náš pes, že ti se stejně mají nejlíp

5.5.2020 08:09
janaa

XXX.XXX.149.26

marcelaamax napsal(a):
Tak jsem nakonec tuhle přílohu ani nezkoušela a objednala jsem nějaké přílohy od Dromy. Nejdřív jsem si teda říkala, že asi nic moc, že je to "instantní", ale nakonec to vypadá docela dobře.

Konkrétně mám tohle

https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/dromy-bramborova-priloha/

https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/instantni-ryzove-vlocky-se-zeleninou-1000-g/

https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/konopna-vlaknina-900-g/

plus nějaký olej, pangamin... No a příště chci vyzkoušet zase jiné přílohy, vyhovuje mi to hlavně v tom, že je to skladné a nezkazí se to. No, akorát doma bylo pár rýpavých (myšleno ze srandy) řečí ze strany přítele, že by chtěl být radši náš pes, že ti se stejně mají nejlíp

Až vyzkoušíš,dej vědět,potřebuju tu novou buldočku vykrmit,zatím jí klasicky vařím přílohy,ale taky už jsem uvažovala

5.5.2020 08:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zatím jsem zkoušela ty brambory a konopnou vlákninu a za mně dobrý.

Tu konopnou vlákninu teda dávám úplně jako navíc a nikam ji nepočítám, ale vypadá to, že fenu opravdu zaplácne a zasytí.

5.5.2020 09:37
janaa

XXX.XXX.149.26

Vlákninu nepotřebuju,spíš ty přílohy, potřebuju čubu vykrmovat

5.5.2020 09:45
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):
Vlákninu nepotřebuju,spíš ty přílohy, potřebuju čubu vykrmovat

Od Dromy mám vyzkoušené instantní jáhly a nějakou směs vloček, v obojím byla i sušená zelenina- s obojím spokojenost. Hezky to voní, člověk by si to i dal do polívky. Koukněte jim do nabídky, sortiment hodně obměňujou.
Já momentálně beru přílohy spolu s masem u Do psí misky, ale vesměs vypadají podobně.
Od Dromy používám Balancer.

5.5.2020 09:55
janaa

XXX.XXX.149.26

A jaký je tam dávkování ? Nikde jsem to nenašla. Dík

5.5.2020 10:21
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):
A jaký je tam dávkování ? Nikde jsem to nenašla. Dík

Pokud vím, dávkování na přílohách není stejně jako nemáte dávkování na mase
Pokud budete dávat domácí přílohy - brambor, rýži, vločky - budete taky muset dávkování vymyslet sama podle potřeb psa.
Dávkování je jenom na výživových doplňcích.
U příloh mám spíš problém, že pro jednoho menšího psa jsem nebyla schopná je spotřebovat než skončí expirace, ony hodně nabydou a taky je nedávám pořád, střídám je. Pro dva psy už to snad bude lepší.

5.5.2020 10:40
janaa

XXX.XXX.149.26

Terven napsal(a):
Pokud vím, dávkování na přílohách není stejně jako nemáte dávkování na mase
Pokud budete dávat domácí přílohy - brambor, rýži, vločky - budete taky muset dávkování vymyslet sama podle potřeb psa.
Dávkování je jenom na výživových doplňcích.
U příloh mám spíš problém, že pro jednoho menšího psa jsem nebyla schopná je spotřebovat než skončí expirace, ony hodně nabydou a taky je nedávám pořád, střídám je. Pro dva psy už to snad bude lepší.

Spíš jsem to myslela tak,kolik z tý kilovky toho je. Ale už jsem to našla na dromy.cz Právě u těch instantních příloh nemám představu, ani zkušenost, normálně přílohy nekrmím

5.5.2020 10:45
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Poradil by mi, prosím, někdo, jakou přílohu zvolit, aby měla nízký obsah fosforu? :)
Rýže a brambory jsou pasé, Hachi je nechce žrát, rozmazlenec, tak má ovesné vločky a pohanku. Ale vločky mi přijdou, že mají toho fosforu ještě v kombinaci s masem moc. Pohanka má také fosfor, ale nemohu dohledat konkrétní hodnoty pro srovnání..

5.5.2020 11:10
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):
Spíš jsem to myslela tak,kolik z tý kilovky toho je. Ale už jsem to našla na dromy.cz Právě u těch instantních příloh nemám představu, ani zkušenost, normálně přílohy nekrmím

Kolik přílohy konkrétně vašemu psovi - to buď musíte spočítat podle vzorečku, kterej je na stránkách manwe.eu anebo já to dávám od oka. Kilovka mi pro jednoho malýho psa vydržela asi rok, protože jsem tu samou přílohu samozřejmě nedávala denně.

5.5.2020 11:12
janaa

XXX.XXX.149.26

Terven napsal(a):
Kolik přílohy konkrétně vašemu psovi - to buď musíte spočítat podle vzorečku, kterej je na stránkách manwe.eu anebo já to dávám od oka. Kilovka mi pro jednoho malýho psa vydržela asi rok, protože jsem tu samou přílohu samozřejmě nedávala denně.

My si nerozumíme,ale nevadí,už jsem to zjistila na stránkách

11.5.2020 22:23

Pricpu se k založené diskuzi.

Jakým způsobem upravujete ovesné vločky jako přílohu? Vaříte, nebo zalévate vodou, necháváte nabobtnat? Obvykle dávám rýži nebo brambory/bataty, nebo jedu úplně bez přílohy, jen maso + zelenina. Ale zkusila jsem v obchodě koupit ovesné vločky, že změna, a nejsem si úplně jistá, jak je upravit, aby psovi neublížily. Na internetu jsem se dočetla pouze že je lze použít jako přílohu, ale jak, fo už nevím. Tak děkuji předem 🙂

11.5.2020 22:54

PumaCZ napsal(a):
Poradil by mi, prosím, někdo, jakou přílohu zvolit, aby měla nízký obsah fosforu? :)
Rýže a brambory jsou pasé, Hachi je nechce žrát, rozmazlenec, tak má ovesné vločky a pohanku. Ale vločky mi přijdou, že mají toho fosforu ještě v kombinaci s masem moc. Pohanka má také fosfor, ale nemohu dohledat konkrétní hodnoty pro srovnání..

zelenina:-)
vločky ne, pohanka by mela byt OK.
testoviny, kus-kus. kukurice a výrobky z ni.
bíle pecivo.

a neznam psa, kteremu nechutna bramborova kase :-)

11.5.2020 22:56

Pricpu se k založené diskuzi.

Jakým způsobem upravujete ovesné vločky jako přílohu? Vaříte, nebo zalévate vodou, necháváte nabobtnat? Obvykle dávám rýži nebo brambory/bataty, nebo jedu úplně bez přílohy, jen maso + zelenina. Ale zkusila jsem v obchodě koupit ovesné vločky, že změna, a nejsem si úplně jistá, jak je upravit, aby psovi neublížily. Na internetu jsem se dočetla pouze že je lze použít jako přílohu, ale jak, fo už nevím. Tak děkuji předem 🙂

zalezi na tom jake :-)
ovesne vločky pro kone jsem musela varit (mocplev v nich bylo)
normalni vločky sparuji a necham odstat.
nejlepší jsou ovesne vločky s klicky -ty fakt jen prelit

12.5.2020 07:32

marcelaamax napsal(a):

Konkrétně mám tohle

instantní rýži a kde jaká instantní zrníčka mají i v kaufu....na konopnou vlákninu (de fakto šlupky-odpad) a pár deka sušených brambor bych se teda za ty peníze a poštovné víme co, jo jako první pomoc na výletě nebo dovolené, ale standartně ? Dyť přítel má pravdu, ti psi vás "sežerou" . vemu brambory dva, u vás víc, jsou čisté, odstraním případné klíčky, nakrájím je do hrnce hala bala- většinou tlustší plátky aby se rychle uvařily, k tomu mrkev nebo celer (můžete ohodit vločkama, ale naše milosti to pak nechce)po uvaření je rozšťouchám, maso je v lednici, jak je studené, tak to ty brambory zchladí a netrvá to déle než 15 minut. Kdo si doma vaří nemá problém dát těstovin o trochu víc i pro psa a čehokoliv. + rohlík je taky příloha.
Včera: kuřecí skelet, trochu hovězího pupku(skvělý úlovek u řezníka kilo za stovku) dvě malé brambory a trocha celeru, mrkev nemám, celý den jsem byla v práci, nakoupit jdu až dnes) Jo brambory trochu solím, při vaření.

12.5.2020 08:18

pár deka sušených brambor bych se teda za ty peníze a poštovné víme co, jo jako první pomoc na výletě nebo dovolené, ale standartně ?

kdyz tohle "zkouseni" patri k tomu prechodu na maso má to svuj vyvoj a proc taky ne?
cloveka to bavi -neb psum chutna - a tak testuje a kupuje ruzne věci, které jinym, co krmi delsi dobu tak - pripadaji uz uplne zbytecne

12.5.2020 08:36
janaa

XXX.XXX.149.26

Ad vločky - vločky uvařené na kaši - příloha,po které se přibírá. Vločky jen spařené - vláknina,plnivo, které psa zaplácne

Jinak včera mi taky přišly ty přílohy z dromy, vypadá to hezky,voní to hezky, buldočková to sežrala. Pro mě výhoda,protože já vždycky uvařila tý přílohy moc, ostatním nedávám, pak zas zapomněla,tohle jsem včera zalila čtvrt hodiny před krmením a pohoda. Ale doufám,že časem se vykrmí a budu moct i s ní přejet do bezpřílohovýho režimu (mimochodem i ty doplňky,co dávám jen jí stojí za to, drahej dáreček je to teda )

12.5.2020 09:25

zalezi na tom jake :-)
ovesne vločky pro kone jsem musela varit (mocplev v nich bylo)
normalni vločky sparuji a necham odstat.
nejlepší jsou ovesne vločky s klicky -ty fakt jen prelit

Koupila jsem právě ty s klíčky, takže jen prelit studenou vodou a podávat? Bez bobtnani, vaření? Jsem trochu mimo 😁

12.5.2020 09:37

Koupila jsem právě ty s klíčky, takže jen prelit studenou vodou a podávat? Bez bobtnani, vaření? Jsem trochu mimo 😁

ty s klickama jsou nejstravitelnejsi. prelila bych je horkou vodou - a podavala hned jak vychladnou.

12.5.2020 09:47

ty s klickama jsou nejstravitelnejsi. prelila bych je horkou vodou - a podavala hned jak vychladnou.

Moc děkuji 🙂

12.5.2020 10:34
Terven

XXX.XXX.110.191

Vločky mám buď instantní od Dromy- kilovku - ty jsem neobjednávala, dostala jsem je jako dárek k doplňkům pro koně
Přelívám je horkou vodou podle návodu na obale, obyčejné ovesné vločky spařuju vařící vodou a když jsem je chtěla použít proti průjmu, tak jsem je i povařila, aby vznikl šlem.
Jinak bych se těch instatních příloh chtěla zastat. Přijdou mi výhodné cenově i jako úspora času. Jak už jsem psala v jiné diskuzi, spíš mívám problém je spotřebovat než projde expirace, po zalití nabydou, stačí jen málo, vydrží nám nekonečně.
Samozřejmě vařím i domácí přílohy - rejži, brambor, dýni, batát, občas přílohu ani nedám, když mám pocit, že jsou přežraný z tréninku.
Krmím až večer po posledním venčení, to s nima chodí většinou dcera, mně se někdy podaří usnout a probudím se, až když jsou hladoví a nadržení psi doma - to se potom ty instantní přílohy hodí
A pak krmím po ranním venčení, občas tu procházku protáhneme na dvě hodiny a já mám po návratu domů kofeinovej absťák, takže to už je na mě často moc složitá i instantní příloha, takže dostanou jen maso a zeleninu, beztak jsou vypamlskovaný z venku.

12.5.2020 11:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

jen vlažnou cca kol 30°C, vyšší teploty zničí kdeco ...

oves má vysoký obsah bílkovin s vhodným poměrem jednotlivých aminokyselin + sacharidy s vysokým obsahem rozpustné vlákniny...

12.5.2020 12:42

ovesne vločky nepovazuji pro psa za vyznamny zdroj bilkovin, ale beru to jako sacharidove krmeni.
a sacharid se lepsi travi tepelne upraveny.

12.5.2020 12:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

ovesne vločky nepovazuji pro psa za vyznamny zdroj bilkovin, ale beru to jako sacharidove krmeni.
a sacharid se lepsi travi tepelne upraveny.

ale vařící vodou zničíte vše hodnotné v klíčkách, pak můžete zpařit klidně norm. vločky a je to nastejno

12.5.2020 14:20

lupus4 napsal(a):
ale vařící vodou zničíte vše hodnotné v klíčkách, pak můžete zpařit klidně norm. vločky a je to nastejno

ty naklicene jsou stravitelnejsi i bez vareni a ty nenaklicene bych mela varit.

12.5.2020 15:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Vločky mám buď instantní od Dromy- kilovku - ty jsem neobjednávala, dostala jsem je jako dárek k doplňkům pro koně
Přelívám je horkou vodou podle návodu na obale, obyčejné ovesné vločky spařuju vařící vodou a když jsem je chtěla použít proti průjmu, tak jsem je i povařila, aby vznikl šlem.
Jinak bych se těch instatních příloh chtěla zastat. Přijdou mi výhodné cenově i jako úspora času. Jak už jsem psala v jiné diskuzi, spíš mívám problém je spotřebovat než projde expirace, po zalití nabydou, stačí jen málo, vydrží nám nekonečně.
Samozřejmě vařím i domácí přílohy - rejži, brambor, dýni, batát, občas přílohu ani nedám, když mám pocit, že jsou přežraný z tréninku.
Krmím až večer po posledním venčení, to s nima chodí většinou dcera, mně se někdy podaří usnout a probudím se, až když jsou hladoví a nadržení psi doma - to se potom ty instantní přílohy hodí
A pak krmím po ranním venčení, občas tu procházku protáhneme na dvě hodiny a já mám po návratu domů kofeinovej absťák, takže to už je na mě často moc složitá i instantní příloha, takže dostanou jen maso a zeleninu, beztak jsou vypamlskovaný z venku.

Ja taky nedávám jen ty instantní přílohy, a vůbec prilohy nedávám denně.Vařím i brambory, dávám čerstvou nebo povarenou zeleninu, ovoce, sparene vločky, občas těstoviny - když vařím i pro nás. Ale tyhle přílohy jsem chtěla hlavně proto, že někdy krmíme "narychlo" a na to je to ideální. Navíc teda vzhledem k tomu, jaké množství z toho udělám, mi to ani nepřijde drahé, ale třeba časem změním názor 😉.

A k tomu, že přítel má pravdu a psi nás sežerou - zatím nás to ani a téma prilohama nevychází dráž než granule.

12.5.2020 21:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak já to lehce shrnu, obecně :
zákl. krmná dávka pro dospělého zdravého
1)léto, žádná extra zátěž, pes doma,
2)zima, žádná extra zátěž, pes venku

takže na 1kg živé hmotnosti psa je třeba : 3 - 5 g bílkovin,
5 - 6 g sacharidů, 2 -3 g tuku
po přepočtu na 20kg psa 60 - 100g bílk., 100 - 120 g sacharidů, 40 - 60 g tuku

tj dle druhu masa
bílkoviny
hovězí syrové - svalovina, játra, plíce mají kol 20gbílkoviny/ve 100gmasa, ledviny a srdce cca16/100)
vepřové - svalovina, játra kol 20/100, ledviny , srdce, vařené kol 16/100
slepičí, kuřecí - 21/100

tuky
hov. syrové 16/100, vařené 5/100, srdce 6, játra 4, plíce 2, ledvina 8
vepřové syrové 25/100, vařené 10, srce, játra , ledviny cca 5
drůbeží cca 5
mno a příkrm je snad jasný (těstoviny,rýže, kroupy, vločky, tvrdý chleba,pečivo) + zelenina

no a vše je třeba upravit dle záživnosti jedince + zátěže, teploty....atd...atd...březí či kojící fena atd...atd...
a je-li málo kostí, nebál bych se to občas poprášit Plastinem

12.5.2020 21:48

A jestli někdo frčí v úplatcích, tak bacha na sušené. My to máme od štěněte při odchodu do práce, jako že se mu to fakt vyplatí (na první dobrou ani nepípnul). Střívka v barf shopu x týdnů nedostatkové zboží, tak dnes kusy hovězích plic a jater. Takže když budou pár dní frčet játra (cca 100 g v sáčku), musí mi docvaknout množství za syrova, abych jako pro menšího psa případně půlila a do dávky mu směs vnitřností nedala. Max. přihodím něco z naší společné zásoby drůbežích srdíček.

13.5.2020 12:21
Atheira

XXX.XXX.209.8

Mám dotaz a přijde mi hloupé pro to zakládat vlastní vlákno.
Neodhadla jsem množství rýže (to je pro mě prostě klasika) jako přílohy k obědu. Je v ní zamíchaná kurkuma, jinak nic. Můžu to mixnout čubině do masa? Vygooglila jsem, že kurkuma je pro psy ok, ale jsou to takový ty podivný weby, kde píšou kdeco, tak se radši ptám tady.

13.5.2020 13:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Atheira napsal(a):
Mám dotaz a přijde mi hloupé pro to zakládat vlastní vlákno.
Neodhadla jsem množství rýže (to je pro mě prostě klasika) jako přílohy k obědu. Je v ní zamíchaná kurkuma, jinak nic. Můžu to mixnout čubině do masa? Vygooglila jsem, že kurkuma je pro psy ok, ale jsou to takový ty podivný weby, kde píšou kdeco, tak se radši ptám tady.

Kurkumu sypu psu do jídla schválně, je dobrá na trávení, pochopitelně fakt špetku a ne každý den. Prostě, když si vzpomenu. Zrovna včera ji měl. Jenže jsem se přehmátnula a do hovězího s rýží a lněným semínkem, které mínil sežrat chlap - jak to vonělo jsem kromě kurkumy dala majoránku místo estragonu a on majoránku očividně nerad. Už jsem udělala několik pokusů a ať je to cokoliv s čímkoliv, jak tam dám majoránku, tak nic Mám to ve stejných skleničkách a bohužel jsem šáhnula po špatné

13.5.2020 13:57

lesnížínka napsal(a):
Kurkumu sypu psu do jídla schválně, je dobrá na trávení, pochopitelně fakt špetku a ne každý den. Prostě, když si vzpomenu. Zrovna včera ji měl. Jenže jsem se přehmátnula a do hovězího s rýží a lněným semínkem, které mínil sežrat chlap - jak to vonělo jsem kromě kurkumy dala majoránku místo estragonu a on majoránku očividně nerad. Už jsem udělala několik pokusů a ať je to cokoliv s čímkoliv, jak tam dám majoránku, tak nic Mám to ve stejných skleničkách a bohužel jsem šáhnula po špatné

..tak to necham chlapovi ne, kdyz mucto tak vonělo a psovi uvařím nové.....

13.5.2020 14:15
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):

Tak dneska k večeři už mám pro psa přílohu. Paráda. Akorát abych neskončila jak vy. Ta kurkuma je z té rýže docela cítit, tak aby nakonec zas nevypreparovala jen maso.
No a když jo, tak si dají slepice, no...

13.5.2020 16:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Atheira napsal(a):
Tak dneska k večeři už mám pro psa přílohu. Paráda. Akorát abych neskončila jak vy. Ta kurkuma je z té rýže docela cítit, tak aby nakonec zas nevypreparovala jen maso.
No a když jo, tak si dají slepice, no...

Ne, ne, on nerad fakt tu majoránku, netuším proč, po mě to nemá mě rozhodně v bramboráku nevadí Dávám mu tam občas i trochu kari, které má kurkumu jako hlavní složku a mám vysledováno, že to mu fakt chutná No ona to byla naše rýže, co zbyla od oběda a maso hovězí kupuje muž normálně pro lidi, v nějakém tom velkoobchodě. Akorát on by ho nejedl, pro nás jen bio hovězí(a to neví, že to včera žraly kočky )

14.5.2020 20:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsem tu zas .

Co chybí psovi, když žere hodně trávy? Co přidat do žrádla, aby přestal trávu vyhledávat? Oba psi vždycky občas trávu žrali, ale to bylo jen takové sem tam. Teď si s nimi připadám jak na pastvě , prostě mají fakt velkou potřebu žrát trávu a vzhledem k tomu, že na granulích to nedělali, tak bych řekla, že jim asi něco v té krmené dávce chybí? Už mě přestává bavit jim tu trávu tahat ze zadků

14.5.2020 20:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

pověra - překyselení

jinak zřejmě málo vlákniny

14.5.2020 20:37
janaa

XXX.XXX.149.26

Jestli po tom neblijí,tak já to nějak považuju za normální záležitost jarní tráva je top

14.5.2020 20:42
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):
pověra - překyselení

jinak zřejmě málo vlákniny

Neřekla bych, že překyselení je pověra- proč myslíte?
Málo vlákniny těžko, pes nemá žádnou extra potřebu vlákniny.
Mám zkušenost, že psi žerou trávu při nějaké trávicí dysbalanci, když je jim "těžko" od žaludku, nevolno anebo se potřebujou něčeho nestravitelného zbavit.
Setkala jsem se i se žraním trávy coby přeskokovým chováním a na břehu potoka moje fena pravidelně žere trávu, protože jí chutná.

14.5.2020 20:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No málo vlákniny zrovna nevím, dávám do žrádla ještě konopnou vlákninu.

Neblijí po tom. Jako já bych to taky neřešila, ale oni se potom nemůžou pořádně vykadit, hlavně pes, a věčně mu to musím tahat ze zadku .

14.5.2020 20:45

z mého psa je na jaře rovněž koza, rok co rok
a strava stejná

14.5.2020 20:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Neřekla bych, že překyselení je pověra- proč myslíte?
Málo vlákniny těžko, pes nemá žádnou extra potřebu vlákniny.
Mám zkušenost, že psi žerou trávu při nějaké trávicí dysbalanci, když je jim "těžko" od žaludku, nevolno anebo se potřebujou něčeho nestravitelného zbavit.
Setkala jsem se i se žraním trávy coby přeskokovým chováním a na břehu potoka moje fena pravidelně žere trávu, protože jí chutná.

Jo, dříve mi taky přišlo, že trávu žrali když se třeba něčeho přežrali, nebo dostali něco co úplně běžně nedostávají.

Ale teď tu trávu žerou pokaždé když mají možnost. A to klidně i tu obyčejnou, na krátkou posekanou, na zahradě.

Edit.: ale jinak mi taky přijde, že to žerou prostě proto, že jim to chutná

14.5.2020 20:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

to je pravda

Ale také jí baští, že jim chutná, ale to už souvisí s nedostatkem hrubé vlákniny, čili přidat zeleninu ... moji žrali rádi i vojtěškové granule pro koně
pokud neblinkají, tak bych to neřešil, jen bacha okraje stříkanej polí, zahrad apod...

14.5.2020 21:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Dobře, přidám trochu zeleniny a víc to nebudu řešit, díky

14.5.2020 21:06

z mého psa je na jaře rovněž koza, rok co rok
a strava stejná

Potvrzuju....našli jsme louku, kde roste asi výborná, procházka vypadala jako regulérní pastva

Přidejte reakci

Přidat smajlík