Jorkšírský terier s PP

Prodám Jorkširského teriéra - Nabízím 2 fenečky s PP FCI nar.1.2.2025.Feneč...
30000 KčUživatel s deaktivovaným účtem
lesnížínka
napsal(a):
Nevidím v tom nic logického. Pes kost pokouše a je z ní to, co je v té mletině. Kost v žaludku je vždycky kost v žaludku a na velikosti sotva záleží. To, že daný pes měl v hovňousech kosti ukazuje čistě jen na zhoršené trávení. Kost by měla v žaludku vlivem kyseliny přinejmenším změknout. Přemýšlím, že udělám pokus, kyselinu doma mám i když ne v takové koncentraci asi.
Musíte ale simulovat kys. chlorovodíkovou a její koncentraci u psa zvyklého na mletiny, na granule, na celou kořist, konzervy. Mezi čím a v kterou denní dobu se ta kost v žaludku objeví.
Tak šup, hodně mističek, pak napište :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Musíte ale simulovat kys. chlorovodíkovou a její koncentraci u psa zvyklého na mletiny, na granule, na celou kořist, konzervy. Mezi čím a v kterou denní dobu se ta kost v žaludku objeví.
Tak šup, hodně mističek, pak napište :)
No tolik té kyseliny zase nemám
lesnížínka
napsal(a):
No tolik té kyseliny zase nemám
:-) myslím si, že když je kost v mletině, tak ta kyselina (doufejme, že dost silná, nemusí být) neví, že se má jako první vrhnout na tu kost. Rozebere to okolo, co je měkčí potrava, trochu kosti zaoblí rohy kosti a pokusí se z ní udělat gel. Ale musí na to mít čas. Čas, který dám já tím, že psa nepošlu na závody. A že mu dávám jídlo, které v trávicím stroji zůstane dostatečně dlouho. Závody a otruby, co já vím, zelenina nějaká, posílá tu potravu dřív ven..
"tam u toho psa byly vidět ty kousíčky kostí v odpadu."
tak to měl můj pes z křídel a asi i stehen, jako z celých, mletiny nekupuji
a ne kousíčky, ale kusy
napsal(a):
"tam u toho psa byly vidět ty kousíčky kostí v odpadu."
tak to měl můj pes z křídel a asi i stehen, jako z celých, mletiny nekupuji
a ne kousíčky, ale kusy
To je prostě úplně blbě, aby pes nezvládl křídlo. Ale tak mám vyzkoušeno, že zrovna z celých kusů to funguje nejlépe. Váš pes asi něco neměl v pořádku, jestli tohle bylo pravidlem.
napsal(a):
To je prostě úplně blbě, aby pes nezvládl křídlo. Ale tak mám vyzkoušeno, že zrovna z celých kusů to funguje nejlépe. Váš pes asi něco neměl v pořádku, jestli tohle bylo pravidlem.
Pes a např. křídlo. Tu by mohl být zakopaný pes, jak to Megíí myslíte. Křídlo chroupne na třikrát, jsou to mnohem větší kousky, než ta mletina. Takže to v žaludku musí zůstat ležet dost dlouho, protože se dál neprorve a tím pádem by to mělo hodně změknout, tedy až do podoby následně v hovňousu neviditelné. Jak to, že to ale u Hmn psa nefungovalo?? To mi teď teda vrtá hlavou. Něco máme blbě
lesnížínka
napsal(a):
Pes a např. křídlo. Tu by mohl být zakopaný pes, jak to Megíí myslíte. Křídlo chroupne na třikrát, jsou to mnohem větší kousky, než ta mletina. Takže to v žaludku musí zůstat ležet dost dlouho, protože se dál neprorve a tím pádem by to mělo hodně změknout, tedy až do podoby následně v hovňousu neviditelné. Jak to, že to ale u Hmn psa nefungovalo?? To mi teď teda vrtá hlavou. Něco máme blbě
Já ne, ten pes ;-)
napsal(a):
Viděla jsem to u psa, ne mého. Nebylo to z DPM. Odtamtud jsem kupovala kdysi já a to maso bylo úplně v pořádku, kostí bylo v mletině i málo, bych řekla. Byly tam kusy svaloviny, jater,... tam u toho psa byly vidět ty kousíčky kostí v odpadu.
Jo, je to tak, co mám vyzkoušeno - když dám psovi větší kus, využije ho víc.
A tak zas nemusí to být pravidlo, třeba už jsou někteří psi nastavení na něco jiného. Jako že i z chleba v mléce je pes živ, přizpůsobil se, vytahá z toho maximum.
Dávám tady polovinu kuřete standardně. No a pak dám konzervu a ten odpad je větší.
Otázka je, co pes z kosti tráví - jestli v té mletině jsou jen nějaké střepy, tak ty projdou ven. Si myslím.
Mám pocit, že o tom víte víc, než říkáte :D
Viděla jsem to u psa, ne mého. Nebylo to z DPM
Co jste, prosím, viděla?
...když mě by prostě moc zajímalo, jak jste k tomuto došla...
jestli v té mletině jsou jen nějaké střepy, tak ty projdou ven. Si myslím.
Mletiny beru různý, průměrně tam bývají kousky kostí cca půl cm, někdy i větší, čili střepy. Ale ven to fakt nechodí, je to bílé, v bobku by to bylo vidět. Krom toho, ony tam žádné nestrávené zbytky nemívají, až na výjimky - třešňová pecka, slupka z rajčete apod.
Já o tom nevím víc, jen by mě zajímalo, na základě čeho tvrdíte, že kosti z mletin se nevyužijou.
Edit. a jak píše žínka - dám-li jim krk, tak ho rozkoušou tak, že je z něj to, co mají v mletinách.
lesnížínka
napsal(a):
mno , křídlo je z 5ti týdenního brojlera...
v mletinách jsou vyřazený roční pipiny z koncentráků...
esli vono to nebude tím
Terven
napsal(a):
Viděla jsem to u psa, ne mého. Nebylo to z DPM
Co jste, prosím, viděla?
...když mě by prostě moc zajímalo, jak jste k tomuto došla...
jestli v té mletině jsou jen nějaké střepy, tak ty projdou ven. Si myslím.
Mletiny beru různý, průměrně tam bývají kousky kostí cca půl cm, někdy i větší, čili střepy. Ale ven to fakt nechodí, je to bílé, v bobku by to bylo vidět. Krom toho, ony tam žádné nestrávené zbytky nemívají, až na výjimky - třešňová pecka, slupka z rajčete apod.
Já o tom nevím víc, jen by mě zajímalo, na základě čeho tvrdíte, že kosti z mletin se nevyužijou.
Edit. a jak píše žínka - dám-li jim krk, tak ho rozkoušou tak, že je z něj to, co mají v mletinách.
Můj pes také nemá žádné nestrávené kousky. Pořád si ale myslím, že z té kosti v mletině nevyužije to, co dostane z krku. Mletina nezůstane uvnitř tak dlouho, starší kořist je tvrdší, a když se přidá nějaká vláknina nebo je hodně fosforu.. kost strávit můžu, ale nevím, co z ní dojde tam, kde je potřeba.. tak jo, napsala jsem to blbě.. proč dávám psovi kosti? kvůli čištění zubů a pro vápník.
Jedna věc je, aby nebyl tvrdý bílý odpad, ale druhá - přidat víc svaloviny = víc fosforu, vápník z toho nedostanu.
lupus4
napsal(a):
mno , křídlo je z 5ti týdenního brojlera...
v mletinách jsou vyřazený roční pipiny z koncentráků...
esli vono to nebude tím
Já nevím, no...mě feny kousky kostí nekadí ani po mletinách.
Mletý je to dost nahrubo, tedy aspoň to, co já beru (Litice, DPM) a vzhledem k tomu, že dávám do misek dvě pidiporce pro psy 5 a 10 kg, nemám problém prohlídnout důkladně obsah a fakt v tom nevidím nic, co bych psům nechtěla dát.
Maximálně, to už jsem psala, je tam těch kostí dost, ale na to mě opakovaně v DPM upozornili, že je k tomu třeba dodat svalovinu.
Já proti vyřazeným pipinám z koncentráků nic nemám, bavíme-li se o výživě psů , jinak mně samozřejmě vadí, že vůbec existujou.
Já sama rychlokuřata z marketu vůbec nejím, psům je občas koupím, ale zas bych nechtěla, aby to byla jejich výhradní potrava.
Takže se snažím to střídat a střídat i zdroje, kde maso beru...prostě, aby se nekumulovaly stejný hnusy.
To traveni kosti je i o mnozstvi.
V mletine jich pes sezere o mnoho vic ( a rychleji), nez by sezral ve velkem.kusu.
Ta mletina je velka naloz pro traveni a je na to stejny cas, jako kdyby sezral spravnou davku
Jdu na průzkum. Zdá se to jen mně nebo i vám přijde, že je teď maso pro psy hrozně drahé? Teď jsem to zase pořádně rozjela a moje peněženka se nestačí divit. Pamatuji si, že když jsem s barfem začínala (3-4 roky zpět), tak jsem všude sama vyprávěla, jak je to nakonec levnější i než kvalitní granule apod. Pamatuji si mleté kuřecí za 39 korun kilo, teď jsem na dvojnásobku. Odkud berete maso? Jsem z Brna. Chápu, že je to asi se vším, možná kdybych si porovnala ceny nákupu pro mě, tak taky budu koukat kam ceny potravin skončily. Ale třeba jen vybírám špatný obchody. 😩
U řezníka, v Kaufu, v Albertu, v Lidlu..."žerem" spolu. Jakýkoliv psí balíček je použitelný i pro rodinu a naopak.
Edit: teď měl Kaufland Zlaté kuře za 46kč za kilo, jinak je to okolo 90Kč. ...řezník má hovězí pupek(čistá svalovina) za stovku...takže guláš nebo pes trochu červeného masíčka...
Barfshopy jsou drahé. Protože móda. Teď je všude kuře za 45, tak na co to kupuji z barfshopu, že má nálepku "pro psy"?
Když se člověk projde po městě, najde menší řeznictví, kde je spousta pokladů.
A když se mi nechce, tak ten supermarket má prostě jídlo levné. Furt levnější než barfshop :-) to je ostuda.
https://www.globus.cz/brno/akce/kategorie/reznictvi.html
sice nekrmím jenom masem - ale maso přihazuji do každé krmné dávky a díky velikosti psa máme značnou spotřebu. Většinou je to kuře - vždy z "normálního" obchodu. V Globusu - mražená před 14 dny byla za 39.9, teď chlazená za 46... jindy kupuju v Makru mražená po celých kartonech (bývají taky za rozumnou cenu). Hovězí taky bereme ve velkém balení v Makru - a pokud tam jedeme večer, tak sleva na končící trvanlivost dokáže ceny hezky snížit... V mražáku pak je jedno, jestli chci kuře naporcovat pro psa či upéct pro nás či vnoučata
Ani konzervy nekupuju - zavářím si maso pro psa na cesty do sklenic doma. Cena je nesrovnatelná...
To je vtip? :-)
https://www.vetamix.cz/maso
vetamix už 20 let neberu
ve Čt ve zveráku (už přirážka) 10kg 330,- (Písek) Pošvář, drůbeží (kuře i krůta) mletiny neberu - samá kost (nejspíš běháky)
přes léto Vimperk , taky zverák hovězí 1kg/38,- firmu si nepamatuju, ale kvalita lepší
u drůbeže taky na houno...
Celkem koukám, že hodně z vás opravdu nakupuje maso pro psy v supermarketech. Já občas koupím krky, srdíčka nebo žaludky v Albertu, ale jen když mají na sobě zlevněnou nálepku, jinak mi to přijde drahé. A občas u řezníka vedle baráku vepřový jazyk, srdce nebo kuřecí skelety, ale to jsou teda taky pálky. Já jsem na tohle asi lenoch, koupit celé kuře, tak pak zas musím přemýšlet, kde vezmu vnitřnosti, navíc nehlidam slevy ani pro sebe natož psa. 🙈 A do kusovek psovi nezamicham prášky a ovozel, samotné mi to nežere. 😃
Jinak teda nedávno jsem našla jeden barfshop v Brně s lepšími cenami, ale až dnes jsem tam našla kuřecí mleté za 35, to jsem tam ještě neviděla, tak nevím kam jsem čuměla. Takže jsem udělala dnes objednávku za nějakých 600 na 14 dní, což už se dá, minulý měsíc jsem za maso nechala tak 2000. Na hovězí je pes alergický, tak dostává hlavně kuřecí, krůtí, ryby a vepřové.
Jinak teď z nouze jsem kupovala kousek od baráku v barfshopu a tam bylo právě mleté za 69-89 za kilo. 😳
Andrýsek3
napsal(a):
Celkem koukám, že hodně z vás opravdu nakupuje maso pro psy v supermarketech. Já občas koupím krky, srdíčka nebo žaludky v Albertu, ale jen když mají na sobě zlevněnou nálepku, jinak mi to přijde drahé. A občas u řezníka vedle baráku vepřový jazyk, srdce nebo kuřecí skelety, ale to jsou teda taky pálky. Já jsem na tohle asi lenoch, koupit celé kuře, tak pak zas musím přemýšlet, kde vezmu vnitřnosti, navíc nehlidam slevy ani pro sebe natož psa. 🙈 A do kusovek psovi nezamicham prášky a ovozel, samotné mi to nežere. 😃
Jinak teda nedávno jsem našla jeden barfshop v Brně s lepšími cenami, ale až dnes jsem tam našla kuřecí mleté za 35, to jsem tam ještě neviděla, tak nevím kam jsem čuměla. Takže jsem udělala dnes objednávku za nějakých 600 na 14 dní, což už se dá, minulý měsíc jsem za maso nechala tak 2000. Na hovězí je pes alergický, tak dostává hlavně kuřecí, krůtí, ryby a vepřové.
Jinak teď z nouze jsem kupovala kousek od baráku v barfshopu a tam bylo právě mleté za 69-89 za kilo. 😳
----momentálně se prodává v Kaufu vepřová krkovice za 89kč , vůbec se nehroutím, že pravidelně nekrmím vnitřnosti...doporučuju občas v obchoďákách obejít mrazáky, zlevněné mražené ryby (sledě, makrely)
Andrýsek3
napsal(a):
To je zajímavé, že je alergický na hovězí. U nás byli alergici právě na kuřecí a na rýži.
@Andrýsek3 Naučit se kupovat celou drůbež a doma ji porcovat vřele doporučuji i pro Vaši spotřebu (lidskou), ušetří se tím hodně peněz.
Přiznám se, že maso pro nás, lidi, kupuju výjimečně a pouze z malých ověřených farem, případně od známých (třeba králík). Jelikož to je jednou za uherák, nezruinuje mě to. Je to takovej můj soukromej protest proti podmínkám ve velkochovech...je mi jasný, že já to nespasím, ale pokud to kritizuju, nebudu pokrytecky kupovat balíčky v marketu.
Feny žerou z DPM, když byly zavřené okresy, žraly z Krmiva Litice. Přiznám se, že na základě téhle diskuze jsem se musela podívat, kolik to všechno vlastně stojí. Mám výhodu, že mám prcky.
V DPM beru věci, který neseženu v marketu - zelený dršťky, mletiny s kostma, hovězí hrubomletý s droby nebo bez, nějaké ty rybky - šproty, ančovičky, hrubomletou zvěřinu, pokud mají. Kamennou prodejnu DPM mám cca 20 km od domu.
Jinak - DPM vždycky ve čtvrtek vyhazuje akční leták, kde jsou věci ve slevě.
V marketu to pak doplňuju kuřecími krky, žaludky, občas vezmu křídla nebo srdíčka.
napsal(a):
@Andrýsek3 Naučit se kupovat celou drůbež a doma ji porcovat vřele doporučuji i pro Vaši spotřebu (lidskou), ušetří se tím hodně peněz.
Běžně kupuju celé kuře jenže...ho nikdo u nás nežere Ještě tak Worick sní křídla a krk, když oberu skelet, tak taky. Prsa nejí nikdo, stehna by jedl muž, ale marketové kuře nejí, kočky se kuřecího nedotknou a já svá křídla přenechám Workovi, zbytek dostane na kompost liška. Takže tak my ušetříme na kuřeti
napsal(a):
OT: Vykostím kuře v celku za deset minut a mám materiál na výbornou kuřecí galantinu, ale já jí peču.
Terez23
napsal(a):
Dobrý den,
mám doma Daisy, které je 1 rok. Do teď jsem ji krmila granulemi a konzervami značky Marty. Ačkoliv jsem s touto značkou spokojená a Daisy taky, tak jsem dostala pár podnětů, začít krmit syrovým mase. Jak tedy nejlépe krmit syrovým masem?
Děkuji za všechny odpovědi :)
Nejdriv zkuste, jestli bude Daisy syrove maso zrat. Zadny z nasich psu syrove maso nechtel, varime i kosti a zeleninu, jen mrkev obcas nastrouhame syrovou.
cibulka78
napsal(a):
Nejdriv zkuste, jestli bude Daisy syrove maso zrat. Zadny z nasich psu syrove maso nechtel, varime i kosti a zeleninu, jen mrkev obcas nastrouhame syrovou.
Ano, měli jsme to taky tak, na syrové maso jsem je přeučovala léta, syrové vlastně žrali jen vepřová žebra, nic jiného. Až na stará kolena začal pes žrát i syrové maso. Do té doby jsem taky vařila, míň a míň. ale projít varem to muselo.
Ahoj,
Nevite nekdo, jak jsou na tom se stravitelnosti konske kosti?
Kvuli alergii jsem nakoupila konske maso, tuk a kosti, ale kosti mi prijdou az moc podobne hovezim, tak se obavam, zda budou vubec pro psa stravitelne. Co myslite?
Andrýsek3
napsal(a):
Jdu na průzkum. Zdá se to jen mně nebo i vám přijde, že je teď maso pro psy hrozně drahé? Teď jsem to zase pořádně rozjela a moje peněženka se nestačí divit. Pamatuji si, že když jsem s barfem začínala (3-4 roky zpět), tak jsem všude sama vyprávěla, jak je to nakonec levnější i než kvalitní granule apod. Pamatuji si mleté kuřecí za 39 korun kilo, teď jsem na dvojnásobku. Odkud berete maso? Jsem z Brna. Chápu, že je to asi se vším, možná kdybych si porovnala ceny nákupu pro mě, tak taky budu koukat kam ceny potravin skončily. Ale třeba jen vybírám špatný obchody. 😩
Já beru od masožravců, teď teda povětšinou kupuju u nás ve zveráči, berou taky od masožravců a možná budou o fous dražší, ale zase neplatím za dopravu.
Co jsem koukala, tak třeba hovězí srdce kostky oproti loňsku o 20,- víc na kile.
Mletiny nevím, ty jsem dřív nebrala....teď kupuju hrubomleté hovězí z droby za 40,-/kilo.
Jinak nakupuju povětšinou normálně v supermarketech v akci....teď mám třeba narvanej mrazák kuřatama.
A kuřecí žaludky beru od místního chovatele a zpracovatele 42,-/kilo...třeba zrovna ty žaludky se ve zveráči prodávají za 75,- .
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
Kvuli alergii jsem nakoupila konske maso, tuk a kosti, ale kosti mi prijdou az moc podobne hovezim, tak se obavam, zda budou vubec pro psa stravitelne. Co myslite?
Jak to myslíte? Je to samý morek = tuk, takže s tím také tak počítejte... ten pes vyžere a zbytek se bude válet okolo a také tam zůstane. Morkové kosti pes nejí. Tedy některý kousky odlomí a sežere, ale je to hodně tvrdé, ne že nestravitelné, není to kámen, ale živit se tím nelze.
Ostatní kosti stráví normálně, stejně jako ty hovězí. Obal morku je ale něco jiného, on
to ani jíst nebude, jen ohlodávat... a pak je vyhodíte.
napsal(a):
Jak to myslíte? Je to samý morek = tuk, takže s tím také tak počítejte... ten pes vyžere a zbytek se bude válet okolo a také tam zůstane. Morkové kosti pes nejí. Tedy některý kousky odlomí a sežere, ale je to hodně tvrdé, ne že nestravitelné, není to kámen, ale živit se tím nelze.
Ostatní kosti stráví normálně, stejně jako ty hovězí. Obal morku je ale něco jiného, on
to ani jíst nebude, jen ohlodávat... a pak je vyhodíte.
Na obrázku byla žebra a toto jsem dostala :/
A bohužel Hachi zvládá rozkousat i hovezí morkové kosti, takže to asi rovnou vyhodím.
PumaCZ
napsal(a):
Na obrázku byla žebra a toto jsem dostala :/
A bohužel Hachi zvládá rozkousat i hovezí morkové kosti, takže to asi rovnou vyhodím.
Ale tak zas vyhazovat.. jídlo se vyhazovat nemá. Je to pro psa zábava a je to normální jídlo, tak přece pod dozorem jeden kus večer.. nebo to uvařte, udělejte pořádný vývar, morek z toho pak vypadne a máte luxusní vývar, shora sebrat tuk nebo nechat, morek namazat na libové maso a zeleninu..
Jinak teda bych jim to vrátila, když nedodali, co měli.. a zas někdy je problém morkové kosti sehnat.. a ještě k tomu z koně.. normálně to uvařte, morek vyndat a obaly vyhodit, no.
napsal(a):
Ale tak zas vyhazovat.. jídlo se vyhazovat nemá. Je to pro psa zábava a je to normální jídlo, tak přece pod dozorem jeden kus večer.. nebo to uvařte, udělejte pořádný vývar, morek z toho pak vypadne a máte luxusní vývar, shora sebrat tuk nebo nechat, morek namazat na libové maso a zeleninu..
Jinak teda bych jim to vrátila, když nedodali, co měli.. a zas někdy je problém morkové kosti sehnat.. a ještě k tomu z koně.. normálně to uvařte, morek vyndat a obaly vyhodit, no.
Já se právě bojím, že ty velké kosti bude schopný rozštípat a sežrat :/
Vývar mě také napadl, ale upřímně mám s koňským masem problém. Jen při pytlíkování mi to fakt nechutně smrdělo, natož kdyby měl smrdět celý barák.. Jen pro upřesnění, maso je čerstvé od řezníka určené normálně pro lidi, ale mě to prostě smrdí (přítel to ale třeba vůbec necítil).
Z papiňáku to cítit nebude, teda já cítím zeleninu akorát, tak nevím, ale stačí hodinu a je vymalováno. Někdo mi vyprávěl, jak dusil rybíz, ten vymaloval doslova :-) Mohly se místo koně koupit ryba nebo králík, no, tak z toho ale zas nedělejme tragédii... jako a když dám psovi jednu kost a budu na něj koukat, tak to nesežere, leda by to spolk a o tom pochybuji..
lesnížínko, v papiňáku změkne akorát tak slepice, když ji budu dusit dlouho, vše ostatní je ještě tvrdší.. ale mi šlo o to udělat vývar, polévat tím třeba další jídlo, vařit tím vločky, které teď nemůže atp., já třeba běžně jím rýži s nějakým takovým tím a maso k tomu ani nepotřebuji.. ale koně teda nechci, ale vyhazovat, to ne, mě to úplně votočilo naruby ta otázka, všem
dobrou chuť k večeři :)
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
Neříkejte, že u Hachiho ještě aktuálně řešíte alergii?
No já se přiznám, že kdybych kostičky v tomhle stavu, jak jsou vyfocené na fotce, dala klukům, tak ta mladší fólie by mi to sežrala bez pokousání a vyblila.
Stává se mi celkem často, že když zhltnou větší tvrdou kost, že pak blejou, takže kosti teď docela hlídám a nechám třeba jen chvilku, na zabavení, a pak jim to radši seberu.
napsal(a):
Popravdě - uvařený morek bych sežrala sama...
Další otázky začínajícího barfaře... Boe baští maso jakékoliv s nadšením, s kostí i bez, mletiny i větší kusy, nehltá... s krmením není problém. Co řeším, to jsou bobky. Bojujeme se zácpou. Jasně, ubrat kosti... ale snažím se nějak zachovat poměr maso:kosti. ani ne tak v jedné krmné dávce, ale řekněme v rámci dní. Někdy má prostě ráno jen svalovinu, večer pak něco s kostí. Přesto má spíš zácpu, než že by kadila normálně. Občas tlačí a tlačí, pak vytlačí bobek a za tím vyteče velmi tekutá hlenitá věc. Co s tím? Odčervit? Nebo koprologie (naposledy odčervovaná někdy v srpnu)? Občas, řekněme jednou za týden, hodí šavličku. To si vyčítám, protože dle mého je to hlady, když například zapomenu vyndat včas maso z mrazáku a dostane jídlo třeba až po 15 hodinách od předchozí porce. Může to být tím? Jsou to jen šťávy.
V souvislosti s tím se trochu bojim zánětu dělohy. Kastrovaná není (a pokud to nebude třeba, neplánuji). Je chlupatá až běda, takže na první pohled není nic vidět, ale při vyčesávání jsem si všimla, že drobný výtok má. Po hárání je teď cca dva týdny. Jiné příznaky než občas občasné zvracení a slabší výtok nemá. Chuť k jídlu má, pohybuje se bez omezení. Fenka je pro mě stále trochu nečitelná, ona vůbec nic nedává najevo, mám pocit, že paničku má jako svého boha, nechce ji zatěžovat svými požadavky, názory... takže si neřekne o venčení, že ji došla voda, že má hlad... Bojim se, že stejně tajit může i nějaký zdravotní diskomfort a já ji ještě nemám natolik načtenou. Má cenu/stojí za to jet preventivně na veterinu? Nejsem typ, co na veterinu běhá dvakrát za měsíc, ale teď nevím, zda nejsem moc velký salámista a nepřehlížím něco, co by mohlo být závažné.
Feny nemám, ale při zánětu dělohy bývá nadměrné pití a žádná chuť k jídlu. Boe..je to pidi špic? Pidi pes by měl jíst spíš i třikrát denně. Uberte kostí, přidejte nějaký olej, klidně i trochu oliváče, řepkového. Jakové jí maso? Není moc libové? Nebo tedy mastnější masa, vepřové, hovězí kližku apod.
Můj pes to tak taky má, chvíli tlačí a pak bobek s hlenem. Mně to nepřijde nijak špatně, když ho sbírám, tak poznám, že není nijak extra tvrdý, ale tak to byste poznala, jestli to je vyloženě tvrdý od kostí. Ten hlen mi vždy přišlo, že je fajn že vyjde než aby se tam někde zacpal a zůstal ve žlázkách. Jinak bych ty kosti ještě odebrala pokud s tím má fakt problém a přidala trochu oleje.
lesnížínka
napsal(a):
Feny nemám, ale při zánětu dělohy bývá nadměrné pití a žádná chuť k jídlu. Boe..je to pidi špic? Pidi pes by měl jíst spíš i třikrát denně. Uberte kostí, přidejte nějaký olej, klidně i trochu oliváče, řepkového. Jakové jí maso? Není moc libové? Nebo tedy mastnější masa, vepřové, hovězí kližku apod.
25 kg kříženec asi knírače. olej dostává lososvý. od oka cca 2 lžíce, když má mletinu, takže většinou jednou za den. Maso jí většinou kupované z barfshopu, různé mletiny - kuře komplet, kachna komplet (tfuj, bylo tam i voko!!! :), kuře + dršťky+ škvarky, losos, nebo kusovky kuřecí stehno, králík, křídla, kus hovězího (z řeznictví z kategorie "na vývar")... střídám to, beru půl až kilové balíčky, takže jeden druh má na 2 až 4 porce, pak vytáhnu další balíček. Moc libové spíš ne, nejvíc libové hádám byl ten králík - ten byl normálně z lidlu, stehna, hřbet - ale vše s kostmi. mastnější maso bych přidat mohla, to je asi pravda. Co je mastnější? Krkovice? bůček? ta hovězí kližka?
Nadměrného pití jsem si nevšimla. Když jsem v práci, dle mého nepije vůbec (má čerstvou vodu). Chuť k jídlu má rozhodně, misku luxuje hned jak přistane na zemi.
Po hárání je teď cca dva týdny. Jiné příznaky než občas občasné zvracení a slabší výtok nemá.
Má cenu/stojí za to jet preventivně na veterinu?
Za sebe říkám ano, rozhodně stojí za to sjet preventivně na veterinu na sono. Příznaky pyometry jsou různé, co jste zmínila, by docela sedělo.
ale snažím se nějak zachovat poměr maso:kosti. ani ne tak v jedné krmné dávce, ale řekněme v rámci dní
To je docela blby napad -vyrovnavat KD v ramci dni u krmeni kostma. U tech staci jedno blbe nakrmeni...
Dospely pes zase tolik kosti nepotrebuje -uberte a uvidite, jestli ji to prospeje
Nemyslím si, že by na takových bobcích mělo nutně být něco špatně. Občas se prostě stane. Ale zkusila bych přidat buď olej nebo trochu víc vlákniny. Nepíšete, co dáváte k masu, pokud něco. Třeba namočené ovesné vločky by mohly pomoct.
Ale jinak souhlasím s plakou. Kdykoli by se mi po hárání něco nezdálo, i kdyby mi to z počátku přišlo jako prkotina, nezdá se mi zbytečné zajet na kontrolu. U té pyometry fakt ze začátku můžou být příznaky téměř nijaké a najednou problém.
napsal(a):
ale snažím se nějak zachovat poměr maso:kosti. ani ne tak v jedné krmné dávce, ale řekněme v rámci dní
To je docela blby napad -vyrovnavat KD v ramci dni u krmeni kostma. U tech staci jedno blbe nakrmeni...
Dospely pes zase tolik kosti nepotrebuje -uberte a uvidite, jestli ji to prospeje
částečně krmím mletinami, tam obsah kostí odhaduji zatím blbě. Takže když má mletiny a bobky mi přijdou tvrdé, další balíček vyndám jen svalovinu (z barf shopu, libové hovězí to není, co tam přesně je neodhadnu, jmenuje se to hovězí svalovina). Nebo ráno mletina bez kostí, večer dostane třeba křídla nebo stehno. nemyslela jsem to tak, že by dostala jeden den svalovinu, druhý den obraná žebra. inspirovala jsem se příkladem jídelníčku u manwe http://www.manwe.eu/index.php/jidelniek-v-pikladech
Taky tam má ráno skelet, večer třeba játra, nějaký ořez.
Přílohy dostává k mletinám, vločky, nekdy rýži, těstoviny... V některých mletinách je zelenina, někdy do mletiny zamíchám nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu spařenou horkou vodou. syrovou moc nechce. K tomu nějaký ten olej. střídám namátkou lososový a za studena lisovaný slunečnicivý. Ten míň, používám ho pro lidské vaření :D
Zajedeme dneska na veterinu, máte recht, lepší jet zbytečně, než pak litovat. Váhala jsem proto, že je pro mě ta fena nečitelná. U předchozí feny jsem věděla, kdy byla v nepohodě a celkem přesně jsem uměla odhadnout i co ji trápí. Ona se netváří, že jí něco je, venku se pohybuje normálně zvesela, doma se válí na pelechu, stejně jako vždycky.
Řidší stolice následující za tvrdým špuntem se u psů na barfu čas od času objeví a není to nic vážného. Je to takovej paradoxní průjem z kostí.
Navíc trávicímu traktu nějakou dobu trvá než se adaptuje na novou stravu, zvlášť by-li pes předtím léta na granulích. A nemusí to znamenat, že něco děláte špatně.
Jen teda ty mletiny obsahujou často kostí opravdu hodně, je nutno je brát prostě jako kost a dodat k nim svalovinu nebo vnitřnosti.
Zvracení šťáv z hladu je taky taková častá "dětská nemoc barfařů", dělávala mi to fena po ránu, teď už to prakticky neznám.
Pro Fatia:
Ty vločky, co přidáváte k mletinám, vaříte ve vodě jako na kaši? To by smysl a pomoci mělo, protože ovesná kaše jaksi "zhedvábňuje" stolici.
tak jsem rozpačitá z výsledku...
1) hledám novou veterinu. Na svou stávající jsem se nas*ala tak, že tam už mě neuvidí. Tak jdou po penězích, že moje už nedostanou, ani kdybych měla jezdit na veterinu 100 km daleko. Pokud si hraji na moderní kliniku, tak od A do Z. Nelze nasadit pražské ceny a pražské služby neposkytovat. Nebo lze, ale já jako klient tohle neakceptuji.
2) náhradní veterinář (jediný v okolí, který krom mé bývalé veteriny měl pohotovost v neděli odpoledne, působil jako starý praktik, vybevení starší a skromnější, ale vypadalo, že ví, co dělá.
3) dle ultrazvuku na děloze žádný problém neviděl. Vidí to spíše na rozhozené trávení. V okolí navíc řádí mezi psy nějaká viroza, prý za poslední týdny měl podobných případů vícero. Nasadil antibiotika. Z čehož nejsem moc nadšená, ale budiž... těch 5 dní je budu dávat.
A jsem trochu v koncích, jak dál. Zdá se, že nadšeným BARFem jsem feně způsobila problém.
napsal(a):
Pro Fatia:
Ty vločky, co přidáváte k mletinám, vaříte ve vodě jako na kaši? To by smysl a pomoci mělo, protože ovesná kaše jaksi "zhedvábňuje" stolici.
buď povařím, nebo alespoň spařím horkou vodou a nechám změknout. suché jsem nedávala nikdy
A jsem trochu v koncích, jak dál. Zdá se, že nadšeným BARFem jsem feně způsobila problém.
Nesmysl...to, co jste popisovala, žádný vážný problém není. Šavlička jednou týdně, zvláště když jsou to jenom šťávy, se popisuje téměř jako fyziologická a hlavně, je řešitelná. Lze zvětšit dávku, přidat přílohu, která se déle tráví apod.
Spíš bych řekla, že problém jí způsobí ty atb, bohužel. Pokud neměla fakt průjem, kterej by si je zasloužil, což se mi z vašeho popisu nezdálo...
Já jsem takhle byla vloni v létě s pinčovou na veterině. Měla průjem - pokud bych věděla, že je to jen virová gastroenteritida nebo dietní chyba, nikam bych se nehnala. Dala bych dietku a zřejmě by rychle bylo po problému. Já jsem spíš chtěla ujistit, že nemá cizí těleso v žaludku, či tak něco, protože z toho mám bohužel fobii.
Vet jí rovnou nasadil Stomorgyl. Bohužel jí první dávku píchnul injekčně, takže jsem si netroufla v tabletách nepokračovat. Ale skřípala jsem u toho zubama a jsem poučená pro příště.
Fakt ten barf tak rychle nevzdávejte. Nemyslete, že granuláři nemívají problémy - moje sestra krmí výhradně granulema a feny jí v jistých obdobích šly z průjmu do průjmu. Jenže v tom případě holt se to nesvede na nadšenej barf.
Fatia
napsal(a):
1) hledám novou veterinu. Na svou stávající jsem se nas*ala tak, že tam už mě neuvidí. Tak jdou po penězích, že moje už nedostanou, ani kdybych měla jezdit na veterinu 100 km daleko. Pokud si hraji na moderní kliniku, tak od A do Z. Nelze nasadit pražské ceny a pražské služby neposkytovat. Nebo lze, ale já jako klient tohle neakceptuji.
2) náhradní veterinář (jediný v okolí, který krom mé bývalé veteriny měl pohotovost v neděli odpoledne, působil jako starý praktik, vybevení starší a skromnější, ale vypadalo, že ví, co dělá.
3) dle ultrazvuku na děloze žádný problém neviděl. Vidí to spíše na rozhozené trávení. V okolí navíc řádí mezi psy nějaká viroza, prý za poslední týdny měl podobných případů vícero. Nasadil antibiotika. Z čehož nejsem moc nadšená, ale budiž... těch 5 dní je budu dávat.
Přidala bych nějaký probiotický přípravek, nejen kvůli tomu rozhozenému trávení jako takovému - myslím, že by to na váš problém mohlo mít taky vliv. Ale když dostala ta antibiotika, tak bych je asi pořídila bez váhání.
Za sebe můžu doporučit Dromy gastro nebo probio od Canvit.
taky dostala injekčně, takže těch 5 dní prostě odtabletkujeme. jsou to první abntibiotika, co ji mám doma, tak to snad přežije... nemá cenu ji teď tablety nedat. Veterinář říkal, že vidí vodu ve střevě, já na jeho historickém stroji neviděla zhola nic. A on nepůsobil, že ze mě chce tahat peníze za nenutnou léčbu, naopak, řekl si o vskutku málo peněz za tu půlhodinu, kterou se námi zabýval.
Ona na granulích (yoggies) krom objemné stolice neměla problém, prospívala bez problémů. Ale když jsem ji viděla, s jakou chutí sežrala kuřecí stehno kamarádovic psovi... Takovou chuť na granule rozhodně neměla, já sama ráda jím, proč psa držet na amarounech. Za ten měsíc, co je na mase, jsem neshledala žádný problém, pracné to není, finančně srovnatelné s yoggies... Nechci to vzdávat, ale tápu, nasypat odměrku do misky je alibisticky snadné. Uberu tedy kostí, možná teď na týden vynechám kosti úplně, aby se jí střeva srovnaly? mletiny budu do budoucna ředit svalovinou nebo třeba vnitřnostmi a přidám tučnější maso.
Atheira
napsal(a):
Přidala bych nějaký probiotický přípravek, nejen kvůli tomu rozhozenému trávení jako takovému - myslím, že by to na váš problém mohlo mít taky vliv. Ale když dostala ta antibiotika, tak bych je asi pořídila bez váhání.
Za sebe můžu doporučit Dromy gastro nebo probio od Canvit.
koukám na to, dřív než v úterý se skrz práci do obchodu nedostanu. díky za tip
"Uberu tedy kostí, možná teď na týden vynechám kosti úplně, aby se jí střeva srovnaly?"
dejte ji na tyden dietu!
a pak zase rozkrmovat.
kdyz nevite, co se deje - je dieta vzdycky prvni pomoc.
Fatia
napsal(a):
koukám na to, dřív než v úterý se skrz práci do obchodu nedostanu. díky za tip
Ono teda Dromy gastro budete těžko shánět v obchodě, to je nejlepší objednat přes eshop a to přímo z Dromy - rychlost dodání je závratná - jeden den objednáte, pozítří už můžete podávat - opakovaná dlouholetá zkušenost.
Já teda nedám dopustit na Probican pastu - u nás udělala skoro zázrak - k dostání na veterině anebo asi i přes eshop.
Tyhle věci budete v kamenných prodejnách hledat těžko.
napsal(a):
"Uberu tedy kostí, možná teď na týden vynechám kosti úplně, aby se jí střeva srovnaly?"
dejte ji na tyden dietu!
a pak zase rozkrmovat.
kdyz nevite, co se deje - je dieta vzdycky prvni pomoc.
dieta na barfu je co? suchá rýže? když mi ji nebude samotnou žrát, tak co? rýže s vývarem? rýže s olejem? rýže vařená ve vývaru? 2 dny jen rýže, pak přidávat po troškách kuřecí libové vařené? nebo syrové? zhruba za 10 dní bude psice po dietě... a pak dát co? začít zase opatrně krmit normálně i s kostmi, nebo na začátek kostí méně/vůbec?
Terven
napsal(a):
Ono teda Dromy gastro budete těžko shánět v obchodě, to je nejlepší objednat přes eshop a to přímo z Dromy - rychlost dodání je závratná - jeden den objednáte, pozítří už můžete podávat - opakovaná dlouholetá zkušenost.
Já teda nedám dopustit na Probican pastu - u nás udělala skoro zázrak - k dostání na veterině anebo asi i přes eshop.
Tyhle věci budete v kamenných prodejnách hledat těžko.
v nejbližším barfshopu dromy mají, alespoň na stránkách to mají, a myslím, že jsem to tam i fyzicky viděla.
Fatia
napsal(a):
dieta na barfu je co? suchá rýže? když mi ji nebude samotnou žrát, tak co? rýže s vývarem? rýže s olejem? rýže vařená ve vývaru? 2 dny jen rýže, pak přidávat po troškách kuřecí libové vařené? nebo syrové? zhruba za 10 dní bude psice po dietě... a pak dát co? začít zase opatrně krmit normálně i s kostmi, nebo na začátek kostí méně/vůbec?
https://www.krmimmasem.cz/content/co-kdyz-ma-pes-prujem.html
Fatia
napsal(a):
Je to jenom můj osobní názor, třeba pro někoho úplně blbej, kdoví... Ale já bych se na rýži ve vašem případě vyprdla. Uvařila bych kuře s mrkví, batátem nebo dýní. Později to vyměnila na syrový kuře (třeba už i s kostma - krky například) s tou vařenou jednodruhovou přílohou. A vidělo by se...
edit: nevím teda, jestli to dobře chápu, ale nepobrala jsem z vašeho popisu, že váš pes trpí průjmem, proto tam tu rýži nevidím jako důležitou, ba naopak, připadá mi tam spíš ku škodě.
Anebo tady je skoro to samé s uvedením autorky
https://www.barfclub.eu/aktuality/_zobraz=co-kdyz-ma-pes-prujem
Jinak souhlasím s tím, co píše Atheira, klidně bych tu rejži vynechala. Zvlášť, když u vás je to takovej průjem neprůjem
Pokud má bobky jako šutr a za nima vyjde trochu řidšího, průjem to fakt není.
Fatia
napsal(a):
Vy jste dobrá, to myslím pozitivně, jet hned v neděli na pohotovost na preventivní vyšetření. Možná to tak nespěchalo. Každopádně chválím obezřetnou paničku, pyometra je potvora. Vaječníky pan doktor nesledoval?
Pokud měl náhradní vet starší vybavení, nemusel vidět vše. Rozhozené trávení to může být, snad věděl, proč nasazuje atb.
Dieta? Jak je psáno výše, volte dietu vařenou. Minimálně po dobu podáváni atb a pak i minimálně týden po dobrání. Brambory, mrkev, dýně, batáty, k tomu rozvařené libové nízkotučné maso (kuřecí prso, králík, krůtí prso). Kosti vynechat úplně a z vařené diety pak rozkrmovat pomalu po dobrání atb libovým syrovým klidně s vařenou přílohou.
Možná by nebylo od věci udělat fence za nějakou dou po atb rozšířenou biochemku z krve, hlen ve stolici může být jen chyba v krmení a také nemusí.
Problém jste fence vůbec žádný nemusela způsobit, rozviňte svůj klid a berte to krok po kroku.
je pravda, že mně taky nepřijde, že by měla průjem, spíš má zácpu a mezi jednotlivými bobky je prostě zbytková voda... nejde mi o dietu průjmovou, spíše o dietu na srovnání trávení. proto jsem psala o vynechání kostí, které beru jako náročnější na trávení, dávat jen svalovinu (dospělý pes hádám bez kostí týden dva přežije a nedostatkem vápníku a fosforu nezpůsobím zásadní problém).
Fatia
napsal(a):
je pravda, že mně taky nepřijde, že by měla průjem, spíš má zácpu a mezi jednotlivými bobky je prostě zbytková voda... nejde mi o dietu průjmovou, spíše o dietu na srovnání trávení. proto jsem psala o vynechání kostí, které beru jako náročnější na trávení, dávat jen svalovinu (dospělý pes hádám bez kostí týden dva přežije a nedostatkem vápníku a fosforu nezpůsobím zásadní problém).
Tak to určitě, jen je blbý, že k tomu rovnání trávení má ty atb, dle mýho zcela zbytečně.
Tak holt to srovnáte po dobrání, dáte probiotika...
Terven - souhlasím, asi... ale když už je má nasazené, nemá cenu teď couvnout.
Plaka - já jsem zítra a v úterý celý den v práci a ve středu jsem sama objednaná k doktorvi lidskému, pak čtvrtek zase v práci. Kdyby to "něco bylo", musela bych do Prahy na nějakou pohotovostní velkou kliniku v noci. Proto jsem chtěla, aby ji dneska viděl veterinář. A můj veterinář zklamal, ne odborně, ale podnikatelsky, jestli svůj byznys vede takhle, tak já mu komparz dělat nebudu. Nejde o prachy, jsem původně pražská, pražské ceny mi nevadi, platila jsem je za předchozí psy bez problémů.
Jinak vaječníky pan doktor dle mého na starém přístroji neviděl. Já tu moji krasavici vezmu ještě jinam, pokud bych měla dojem, že se nelepší, trávení se nerovná. Stejně musím najít jinou veterinu...
Týden nasadím vařenou dietu z libového masa a zeleniny, postupně budu maso jen ovařovat, až přejdu na syrové s přílohou. Asi vynechám mletiny s kostmi úplně, mám dojem, že ty v systému dělají bordel, mám pocit, že dávám mleté maso... a ony to jsou možná mleté kosti spíš.
Presouvam diskuzi z novych přírůstků 😁.
Tu mletinu s kostmi jsem brala v: DPM, Masozravci, Žufrik, a ještě někde ale to si nevzpomenu. A brala jsem prave kuře cele mleté apod. a těch kosti tam fakt bylo hodně, takže jsem to musela míchat s masem bez kosti a to mě neba. Jo mimochodem zrovna to kuře cele mleté bylo nejhorší, co se toho poměru kostí týče.
Ale krmim ty klasicky kosti, takže no problemo, spis jsem chtěla vědět pro zajímavost, jestli někteří prodejci mají těch kosti v tom méně, nebo jestli je to moc třeba jen na moje psy.
marcelaamax
napsal(a):
Tu mletinu s kostmi jsem brala v: DPM, Masozravci, Žufrik, a ještě někde ale to si nevzpomenu. A brala jsem prave kuře cele mleté apod. a těch kosti tam fakt bylo hodně, takže jsem to musela míchat s masem bez kosti a to mě neba. Jo mimochodem zrovna to kuře cele mleté bylo nejhorší, co se toho poměru kostí týče.
Ale krmim ty klasicky kosti, takže no problemo, spis jsem chtěla vědět pro zajímavost, jestli někteří prodejci mají těch kosti v tom méně, nebo jestli je to moc třeba jen na moje psy.
Fakt? Mě to nikdy moc kostnatý nepřišlo. Já tam beru ty kuřata, pak takovýty mixy krůta,kráva nebo krůta,kráva,losos.... a nikdo nikdy neměl bobky kostnatý
marcelaamax
napsal(a):
Já měla stejnou zkušenost, ale jen u toho celého kuřete. Po něm mi mopsle pokládali šutříky, místo trousků. Zajímavý bylo, že třeba skelety mleté měly obsah kostí menší. Jinak s ostatními mletinami jsem ten problém neměla.
marcelaamax
napsal(a):
Jo fakt pravidelně. Už jsem myslela, ze je ten poměr třeba pokaždé jiný, takže většinou na zkoušku tu mletinu s kostmi vezmu, ale vždycky to dopadne stejně.
Tak asi potřebují menší poměr kostí obecně. Zrovna ty masožravci bych řekla,co mají deklarovaný,tam opravdu je, a fakt ani jeden pes bílý bobky nemá
marcelaamax: nepsala jste to Vy, že trable s lopatkami a kostmi obecně? Nebo kdo to byl... nevim.
janaa
napsal(a):
Tak asi potřebují menší poměr kostí obecně. Zrovna ty masožravci bych řekla,co mají deklarovaný,tam opravdu je, a fakt ani jeden pes bílý bobky nemá
Jani fakt to jejich celý mletý kuře je samá kost - mopsle po něm kadily bílý prášivý bobečky... Už jsem to pak nebrala. Jakékoliv ostatní směsi jsou od nich ok.
napsal(a):
marcelaamax: nepsala jste to Vy, že trable s lopatkami a kostmi obecně? Nebo kdo to byl... nevim.
Jojo, já. Prave proto krmim jen ty křídla, krky, skelety a ryby. U psa ještě stehna a občas žebra(zebru ne). Protože když jsem dala prave třeba lopatky, nebo nějaké hovězí či vepřové kosti, tak to pro psy bylo moc - a fena navíc si je schopna do sebe takovou kost narvat tak, ze se ji tam zasekne, případně to drtit natolik, ze má celou hubu krvavou. Nemůžu dávat ani velké kosti na okus - protože to taky drti a pak mají operu bílé bobky nebo i zacpu.
marcelaamax
napsal(a):
Všimla jsem si, že Falco má "kuře celé mleté" takové, že to není kost na kosti... Občas tam něco křupne, sem tam nějaká kůstka, ale většinou je to hodně jemné. Jako za mě je to asi až moc "kaše", pro mrňata nebo starochy, ale kocour to miluje, tak beru jednu šišku vždycky jenom pro něj.
tak u nás se momentálně vzalo celé rozmražené kuře - odřízli jsme prsní řízky (budeme mít dneska plátky na zelenině. Odřízlo se jedno stehno - a šlo na polívku. Zbytek tj. skelet s krkem, křídly a jedním stehnem se nůžkama na drůbež rozmasakroval na hodně malé kousky - a hned má štěník co jíst. Kostí dost, masa míň... Navíc ještě dostane maličko vařeného z toho stehna (klouby a kůži a kus masa) a vývar (holt se vaří jen s trochou soli a zleninou).
Cena kuřat byla skvělá - vyprodávali mražená s končící trvanlivostí (únor 2022) za 30 Kč... v normální kvalitě. Takže já kuřecí vždy cpu do mražáku taková, která můžeme sdílet my i pes. A jestli budou třeba o týden prošlá - hluboce zamražená mi nevadí...
V poslední době objednávám mletiny z Vetamixu, hovězí směs nebo hovězí směs s droby, od jiných firem také moc kostnaté bobky, ale odtud bezproblémové. Mělo by tam být 10% kostí. Ale mimo to střídáme vepřová a krůtí srdce a drůbež nejlépe celá kuřata, skelety a ryby.
napsal(a):
V poslední době objednávám mletiny z Vetamixu, hovězí směs nebo hovězí směs s droby, od jiných firem také moc kostnaté bobky, ale odtud bezproblémové. Mělo by tam být 10% kostí. Ale mimo to střídáme vepřová a krůtí srdce a drůbež nejlépe celá kuřata, skelety a ryby.
Jestli má vetamix pořád takový přístup k zákazníkům jako míval, tak vám jednou místo hovězí směsi doručí bednu hrušek, místo směsi s droby hovno v sáčku a nápravy se nedovoláte... I kdyby nabízeli zlatý prase, tak bych si vetamix už neobjednala. Na to jsem s nima měla dost problémů a dala jim dost druhých šancí s tím, že lidi přece nejsou neomylní.
Ale snad se jejich přístup změnil.
Slyšela jsem, že ještě dřív měli maso jeden shit vedle druhého. A taky se asi trochu zlepšili, kusové maso, co jsem od nich měla, bylo fajn... Tak třeba pořešili už i tohle?
Andrýsek3
napsal(a):
Můžu se prosím přifařit a zeptat se, kde jste našla za dobrou cenu ? Zkoušíme přejít na barf (pes začal granule odmítat)...
Díky
Joohana
napsal(a):
Můžu se prosím přifařit a zeptat se, kde jste našla za dobrou cenu ? Zkoušíme přejít na barf (pes začal granule odmítat)...
Díky
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3277437/barf-obchody
Můžete mrknout; není to nejnovější diskuze, ale můžete se od toho odpíchnout.
Varaxi
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3277437/barf-obchody
Můžete mrknout; není to nejnovější diskuze, ale můžete se od toho odpíchnout.
Děkuju, šlo mi vyloženě o ten tip. Já těch obchodů dost objevila, i v Lidlu včera měli krůtí na polévku za pár peněz, zatím jsme ale na začátku a pes žere jen vařené, takže jsem je tam nechala, i když mi cukala ruka (mám malý mrazák, aby tam počkalo na potom).
Lidi, jaký máte názor na prošlý Dromy Gastro? Podle mýho způsobu uvažování tam asi nebudou už úplně ty prospěšný probiotický mikroorganismy a tyhlety věci, ale v zásadě by to pořád mohlo být jedlý?
Jsou to v podstatě bylinky a u těch si myslím, že při správným skladování expirace nehraje takovou zásadní roli? Je pořád možnost, že by to mohlo být nějakým způsobem prospěšný nebo to mám vyhodit?
takhle je uvedené složení přímo od dromy: andělika lékařská, řepík lékařský, zeměžluč lékařská, máta peprná, třezalka tečkovaná, ostružiník křovitý, fenykl obecný, Chia seed - Salvia hispanica. Probiotické mikroorganismy, zootechnické doplňkové látky, stabilizátory střevní flóry: Enterococcus faecium DSM 10663 / NCIMB 10 415 (4b1707) 1,2 x 1010 CFU
Já jako laik si myslím, že ty mikroorganismy asi už nic moc, ale co se týká těch bylinek, s tím nic nezkazíte.
Naopak - usušené bylinky mají přece ty dobré látky koncentrovanější = bez vody.
Prošlé jak co... datum min. trvanlivosti neznamená, že to musím zahodit do koše... protože v ang. to je "best before". Osvědčená značka/eshop nebude mít plíseň, když není děravý sáček.
Atheira
napsal(a):
Lidi, jaký máte názor na prošlý Dromy Gastro? Podle mýho způsobu uvažování tam asi nebudou už úplně ty prospěšný probiotický mikroorganismy a tyhlety věci, ale v zásadě by to pořád mohlo být jedlý?
Jsou to v podstatě bylinky a u těch si myslím, že při správným skladování expirace nehraje takovou zásadní roli? Je pořád možnost, že by to mohlo být nějakým způsobem prospěšný nebo to mám vyhodit?
takhle je uvedené složení přímo od dromy: andělika lékařská, řepík lékařský, zeměžluč lékařská, máta peprná, třezalka tečkovaná, ostružiník křovitý, fenykl obecný, Chia seed - Salvia hispanica. Probiotické mikroorganismy, zootechnické doplňkové látky, stabilizátory střevní flóry: Enterococcus faecium DSM 10663 / NCIMB 10 415 (4b1707) 1,2 x 1010 CFU
Koukám, že máte s Dromy stejnej problém jako já. Já jejich výrobky kupuju léta, pro koně, pro psy, mám je ozkoušený, ověřený.
Jedinej problém, kterej s nima mám - abych ty věci spotřebovala v nějakým rozumným čase, musela bych mít dogu nebo radši dvě.
Konkrétně to Gastro se dává v minimálním množství, pixla je to dost veliká. Zrovna dneska jsem uvažovala, že to objednám Vikině na srovnání trávení po viróze. Jenže odrazuje mě, že bych to musela nonstop krmit oběma minimálně rok.
Terven
napsal(a):
Koukám, že máte s Dromy stejnej problém jako já. Já jejich výrobky kupuju léta, pro koně, pro psy, mám je ozkoušený, ověřený.
Jedinej problém, kterej s nima mám - abych ty věci spotřebovala v nějakým rozumným čase, musela bych mít dogu nebo radši dvě.
Konkrétně to Gastro se dává v minimálním množství, pixla je to dost veliká. Zrovna dneska jsem uvažovala, že to objednám Vikině na srovnání trávení po viróze. Jenže odrazuje mě, že bych to musela nonstop krmit oběma minimálně rok.
A já mám problém opačný
janaa
napsal(a):
A já mám problém opačný
Jasný, to chápu
Na druhou stranu si myslím, že člověk, kterej má jednoho psa není až taková vzácnost a pro toho musí to datum doporučený spotřeby být opravdu jen doporučený, protože nemá šanci to do tý doby spotřebovat. Zvlášť pokud pes je menší.
janaa
napsal(a):
A já mám problém opačný
Já taky, jenže my máme větší psy a úplně jiný počet. 😂
janaa
napsal(a):
Ani těch 250g?
Konkrétně Dromy gastro by nám při doporučeným dávkování mělo vystačit na 50 dní, což zas není taková darda
Měla jsem problém spotřebovat Balancer, tam to u nás vychází fakt jenom poprášit...plus některý instantní přílohy - strašně nabydou a navíc by to člověk rád střídal, aby nedával jednu pořád.
Právě, že už to má po expiraci rok.
Neměla bych problém to gastro spotřebovat v normálním čase, ale právě že mi přišlo, že se toho dává i docela dost - prostě se to v tom úplně neztratí - a frfňa po čase přestala to jídlo chtít, protože to v tom cítila... A problémy, kvůli kterým jsem to kupovala, už se zlepšily, tak jsem to pak nedávala a zůstalo to ve skříňce vzadu. Už toho tam vlastně ani není moc. Ale přišlo mi, že když je to v pohodě. I to pořád voní nějak stejně jako předtím, tak by to nemuselo být vyloženě ke škodě.
Atheira
napsal(a):
Právě, že už to má po expiraci rok.
Neměla bych problém to gastro spotřebovat v normálním čase, ale právě že mi přišlo, že se toho dává i docela dost - prostě se to v tom úplně neztratí - a frfňa po čase přestala to jídlo chtít, protože to v tom cítila... A problémy, kvůli kterým jsem to kupovala, už se zlepšily, tak jsem to pak nedávala a zůstalo to ve skříňce vzadu. Už toho tam vlastně ani není moc. Ale přišlo mi, že když je to v pohodě. I to pořád voní nějak stejně jako předtím, tak by to nemuselo být vyloženě ke škodě.
Určitě bych se to nebála dát, max. to nebude nijak fungovat
Vím, že tu někdo řešil u psa problém s pálením žáhy, ale už to nedohledám. Poslední dobou mi fena po žraní hrozně mlaská, olizuje se (hlavně ráno). Nažere se, jde si lehnout do pelechu ke mě pod stůl a klidně půl hodiny mlaská. Nejdřív jsem myslela, že se jí něco nalepilo někde v hubě, ale ne. Může tohle být to pálení žáhy? A co s tím? Nebo celkově na podporu trávení doporučíte něco?
marcelaamax
napsal(a):
Vím, že tu někdo řešil u psa problém s pálením žáhy, ale už to nedohledám. Poslední dobou mi fena po žraní hrozně mlaská, olizuje se (hlavně ráno). Nažere se, jde si lehnout do pelechu ke mě pod stůl a klidně půl hodiny mlaská. Nejdřív jsem myslela, že se jí něco nalepilo někde v hubě, ale ne. Může tohle být to pálení žáhy? A co s tím? Nebo celkově na podporu trávení doporučíte něco?
Vypadá to tak. Mělo my fungovat kysaný zelí. Já dávám buldočce s refluxem jícnu do žrádla Smectu,to pomáhá,když je nejhůř tak Famosan (ten se na to předepisuje běžně,ale nechci ho dávat trvale). Nežere něco novýho nebo nějakou novou kombinaci?
janaa
napsal(a):
Vypadá to tak. Mělo my fungovat kysaný zelí. Já dávám buldočce s refluxem jícnu do žrádla Smectu,to pomáhá,když je nejhůř tak Famosan (ten se na to předepisuje běžně,ale nechci ho dávat trvale). Nežere něco novýho nebo nějakou novou kombinaci?
Právě, že nic nového. Ale všimla jsem si, že to dělá jak po mase, tak i po granulích (když zapomenu vyndat maso a dám granule. Večer to nedělá tolik, hlavně po ránu. Zkusím to zelí, jestli pomůže, to ona ho má ráda.
marcelaamax
napsal(a):
Worka už kostí moc nejí, nebo spíš, jak kdy. S žáhou má tak nějak problémy už léta letoucí. Momentálně sypu maso mletýma skořápkama. Ale myslím si, že nejvíc pomohlo, že mu ráno dám kapsičku, protože když dostal maso-kosti, většinou tam ležely, on kousek vedle a bylo vidět, že je mu blbě, olizoval se, mlaskal, jen jsem lítala se sodou. Teď sní kapsičku, někdy i rovnou pak ty kosti a dobrý. Maso se skořápkama má k večeři. Jak často krmíte? To zelí bych zkusila, jen dobře, když to jí, Worka by to do huby nevzal, nechce ani zakysanku.
lesnížínka
napsal(a):
A co jí ráno, když píšeš, že hlavně ráno? Přijde mi, že s tím přestal právě tehdy, když dostává tu kapsičku, která kolem masa spíš jen prošla
Nemá na to prave vliv to, co ji. At ji dam ráno třeba hovězí maso s droby, a večer skelety, tak to mlaskani děla ráno. I když je to obráceně a má ráno skelet; tak to stejne děla ráno. Stejne tak když má granule, a myslim, ze to dělala i po konzerve (ale teda po masové, kvalitní).
marcelaamax
napsal(a):
Nemá na to prave vliv to, co ji. At ji dam ráno třeba hovězí maso s droby, a večer skelety, tak to mlaskani děla ráno. I když je to obráceně a má ráno skelet; tak to stejne děla ráno. Stejne tak když má granule, a myslim, ze to dělala i po konzerve (ale teda po masové, kvalitní).
Právě mi přijde(i u Worky) že moc masa. Dej nějaký šunt bezmasý, anebo třeba to maso napůl s rohlíkem.
lesnížínka
napsal(a):
Právě mi přijde(i u Worky) že moc masa. Dej nějaký šunt bezmasý, anebo třeba to maso napůl s rohlíkem.
Tak zrovna rohlík shodou okolností dneska měla 🤣 měla jsem tady ze včera dva tvrdé, tak každý pes jeden dostal. Zkusím ještě to zelí.
A jinak krom toho dostává i přílohy, ne teda každý den, ale dostává. A to mlaskani je i po přílohách.
marcelaamax
napsal(a):
Dobrý den Marcelko,
tento týden jsem byla na veterině, že pes mlaská, líže i vzduch a líže i svoje končetiny. Byl zkontrolovány a na nic se nepřišlo jen, že musí pod narkózu a vytrhnou zuby. Opravdu jak vet otevřel papulu hned bylo vidět, že mu na některém zubu krvácení ďásno a lízání prýje projev špatných zubů. Myslela jsem, že taky trpý na žáhu, no u nás prozatím zub.
Hmmm tak my půjdeme na vytrhnutí.
Dája
a) něco brání posunování jídla dál (to zařídí i to zelí, nebo taky ne)
b) mohly by pomoct probiotika (to zařídí i to zelí)
c) je moc tuku/bílkovin (nebo je jich normálně a pes to z nějakých důvodů nedává... milion příčin)
d) nemoc jícnu
Menší dávky jídla, co odpad?
janaa
napsal(a):
Akorát jsem teda slyšela - a přijde mi to logický, že by se Famosan nebo jiný léky na snížení kyselosti neměly dávat při krmení barfem. Že když to neutralizuje žaludeční kyselinu, je potom problém s trávením syrovýho masa a kostí.
Máme teď aktuálně předepsanej Famosan, tak předpokládám, že dokud ho bude brát, budu vařit. Nebo to dáváte i se syrovým?
zelí jako šťáva z brambor... ještě jde rozvařená rýže... já jen esi to je často, tak aby...
Terven
napsal(a):
Akorát jsem teda slyšela - a přijde mi to logický, že by se Famosan nebo jiný léky na snížení kyselosti neměly dávat při krmení barfem. Že když to neutralizuje žaludeční kyselinu, je potom problém s trávením syrovýho masa a kostí.
Máme teď aktuálně předepsanej Famosan, tak předpokládám, že dokud ho bude brát, budu vařit. Nebo to dáváte i se syrovým?
Vím,že to dávají i při krmení barfem. Řekla bych,že zas tak razantně to snižovat kyselost nebude. Ale zkušenost nemám,Bella s tím refluxem kosti nedostává, maso ano,ale jen svalovinu
Famosan a zelí je rozdíl. Famosan brání tvoření té kyseliny + pepsinu.
Zelí je jakože neutralizátor. Esi jsem to pochopila správně teda :-)
Pepsin je proteo... takže řeší bílkoviny. Tudíž by to u barfu neměl být zas takový problém.
napsal(a):
a) něco brání posunování jídla dál (to zařídí i to zelí, nebo taky ne)
b) mohly by pomoct probiotika (to zařídí i to zelí)
c) je moc tuku/bílkovin (nebo je jich normálně a pes to z nějakých důvodů nedává... milion příčin)
d) nemoc jícnu
Menší dávky jídla, co odpad?
Ale mě je prave zvláštní, ze se to děje jen ráno, a večer po stejném jídle ne. Ono teda takhle - krmim sice oficiálně dvakrát denně, ale do toho ještě během dne cvičíme a něco zkrmim u toho, a taky dostává proste v průběhu dne něco dobrého, a podle toho pak upravuji ty “hlavní” dávky, neni to, ze by byla striktně krmena dvakrát denně.
Odpad je v pořádku, naprosto ukázkový.
No každopádně vyzkousim to zelí a uvidíme. Nemoc jícnu 🙈 nestraste mě 😀.
S tím pepsinem... zbytek se rozkládá až ve střevě, tam nastupují slinivka a játra a už by mi to asi bylo jedno... nebo tak nějak... jestli Famosan funguje až sem, to nevím,
Teoreticky by to šlo řešit menší dávkou jídla a vlákninou...
Marcelaamax: možná má ráno moc prázdný žaludek. Nebo málo pije. Hltá. Třeba chce jíst dřív :-)
Si to představuji jakože do moc prázdného žaludku přijde šok v podobě snídaně :-) ale to si vymýšlím.
napsal(a):
S tím pepsinem... zbytek se rozkládá až ve střevě, tam nastupují slinivka a játra a už by mi to asi bylo jedno... nebo tak nějak... jestli Famosan funguje až sem, to nevím,
Teoreticky by to šlo řešit menší dávkou jídla a vlákninou...
Marcelaamax: možná má ráno moc prázdný žaludek. Nebo málo pije. Hltá. Třeba chce jíst dřív :-)
Si to představuji jakože do moc prázdného žaludku přijde šok v podobě snídaně :-) ale to si vymýšlím.
Tak nějak to připadne i mě. Worick vůbec nehltá, ale už kolikrát neměl ráno na kosti ani pomyšlení, bylo vidět, že už mu moc dobře není. Teď to(zatím úspěšně) řeší ta kapsička.
Taky jsem si říkala, že ta soda je u barfu kontraproduktivní, ale žádné problémy díky ní, jsem nezaznamenala.
maso provokuje tvorbu žaludečních kyselin
to je třeba si uvědomit
takže při překyselení žaludku budou fakt lepší ty rohlíky, brambory a buchta.....
Tak su zvědavá, esi to skončilo, nebo bude dostávat zelí každé ráno :-) ale tak tady se v zimě zelí jedlo vždy :-)
Mám dotaz. Liší se při barfováni nějak krmná dávka a poměry maso/příloha/zelenina u starších psů? Mají už jiné trávení, méně pohybu...
napsal(a):
Mám dotaz. Liší se při barfováni nějak krmná dávka a poměry maso/příloha/zelenina u starších psů? Mají už jiné trávení, méně pohybu...
Hele,to je hrozně individuální. Měla jsem veterány,co do konce žrali to,co ostatní. Jiní už můžou mít problém s trávením kostí,tak je potřeba ubrat. A pak je to jak u lidí, někdo se na stáro kulatí, jiný naopak začne sesychat a je jak věchýtek a nevykrmitelný. Prostě je to potřeba řešit pes od psa
janaa
napsal(a):
Hele,to je hrozně individuální. Měla jsem veterány,co do konce žrali to,co ostatní. Jiní už můžou mít problém s trávením kostí,tak je potřeba ubrat. A pak je to jak u lidí, někdo se na stáro kulatí, jiný naopak začne sesychat a je jak věchýtek a nevykrmitelný. Prostě je to potřeba řešit pes od psa
A pokud jde o ty poměry? Nemá mít starší pes už míň masokostí a víc přílohy? Pokud je to typ "věchýtek"? Protože jen navýšit celkovou krmnou dávku, to už se bojím, aby to pro starého psa už nebyla zátěž na ledviny...
Jde mi o toho našeho dědulu (17,5 roku), pokud nechci, aby hubnul, musím mu navyšovat dávky. Kombinuju granule (MM) s barfem, přidávám tuky. Bobky výstavní, rozbory ok.
V mládí se váhově pohyboval cca 7-7,5kg. Teď má těsně pod 7kg, vyhublý není, ale ztratil na svalech, když už toho moc nenaběhá.
Jako upřímně,u psa, 17,5 bych mu dávala,co má nejradši, a nějaký poměry neřešila,zvlášť když nemá nějaký zásadní problém s ledvinami, játry. Jasný,nebudu dávat víc kostí,ale navyšovat o lehkou svalovinu bych se vůbec nebála. Měla jsem labinku 15,5 a maso s kostmi dostávala jako ostatní,jen jsem jí k tomu dávala navíc rýži. Ale už byla nevykrmitelná, dělala jsem si srandu,že se ztratit,a najít jí nějaký záchranářky, tak z ní udělají exemplární případ týranýho zanedbanýho psa. A to byla babča,co jsem si vzala z útulku ve 14letech s chronickými průjmy,na barfu se všechno uklidnilo a prospívala, z pár týdnů byl u nás další rok a půl. Skoro 15letý pes byl do konce na stejným složení krmné dávky jako ostatní, v ideální kondici,ani nehubnul,ani nenabíral, a jak byl černý,měl jen pár šedivých chlupů a vypadal daleko mladší. Prostě tomu se nemuselo přizpůsobovat vůbec nic...
Skoro 15letý veterán
janaa
napsal(a):
Jako upřímně,u psa, 17,5 bych mu dávala,co má nejradši, a nějaký poměry neřešila,zvlášť když nemá nějaký zásadní problém s ledvinami, játry. Jasný,nebudu dávat víc kostí,ale navyšovat o lehkou svalovinu bych se vůbec nebála. Měla jsem labinku 15,5 a maso s kostmi dostávala jako ostatní,jen jsem jí k tomu dávala navíc rýži. Ale už byla nevykrmitelná, dělala jsem si srandu,že se ztratit,a najít jí nějaký záchranářky, tak z ní udělají exemplární případ týranýho zanedbanýho psa. A to byla babča,co jsem si vzala z útulku ve 14letech s chronickými průjmy,na barfu se všechno uklidnilo a prospívala, z pár týdnů byl u nás další rok a půl. Skoro 15letý pes byl do konce na stejným složení krmné dávky jako ostatní, v ideální kondici,ani nehubnul,ani nenabíral, a jak byl černý,měl jen pár šedivých chlupů a vypadal daleko mladší. Prostě tomu se nemuselo přizpůsobovat vůbec nic...
Skoro 15letý veterán
Teda...čtrnáctiletou babču s chronickými průjmy úspěšně převést na barf, to je počin hodnej obdivu a důkaz, že kdo chce, hledá způsoby
Terven
napsal(a):
Teda...čtrnáctiletou babču s chronickými průjmy úspěšně převést na barf, to je počin hodnej obdivu a důkaz, že kdo chce, hledá způsoby
Hele,já si myslím,že to u ní bylo spíš stresový. Někdo velmi milý jí vyhodil na silnici,kde se poloslepá polohluchá motala, pak jí zavřeli do kotce v útulku. Byla úplně v háji, chodila v kotci do kruhu a řvala a řvala a průjmovala a průjmovala. První dva týdny dostala vařený a pak rovnou barf a byla v pohodě takže žádnej zázrak
napsal(a):
A pokud jde o ty poměry? Nemá mít starší pes už míň masokostí a víc přílohy? Pokud je to typ "věchýtek"? Protože jen navýšit celkovou krmnou dávku, to už se bojím, aby to pro starého psa už nebyla zátěž na ledviny...
Jde mi o toho našeho dědulu (17,5 roku), pokud nechci, aby hubnul, musím mu navyšovat dávky. Kombinuju granule (MM) s barfem, přidávám tuky. Bobky výstavní, rozbory ok.
V mládí se váhově pohyboval cca 7-7,5kg. Teď má těsně pod 7kg, vyhublý není, ale ztratil na svalech, když už toho moc nenaběhá.
Úctyhodný věk. Ztráta svaloviny a hubnutí je v tak vysokém seniorském věku normální, krmíla bych víckrát denně. A klidně bych navýšila dávku sacharidových příloh, zde zmiňovaná vánočka s máslem to jistí. Masokosti asi dle stavu chrupu a trávení. Ať se dědula drží!
napsal(a):
Úctyhodný věk. Ztráta svaloviny a hubnutí je v tak vysokém seniorském věku normální, krmíla bych víckrát denně. A klidně bych navýšila dávku sacharidových příloh, zde zmiňovaná vánočka s máslem to jistí. Masokosti asi dle stavu chrupu a trávení. Ať se dědula drží!
Sekám mu kuřecí krky najemno, ty MM granule taky. K tomu trochu mletého masa a přílohy se zeleninou + na snídani kousek namazaného pečiva nebo domácí buchty. Dneska měl makovec😁
Nechci v tom dělat guláš :-) ale přikláním se k verzi janaa krmiva.
Protože svaly potřebují bílkoviny. Starý pes potřebuje lehké - lehce stravitelné bílkoviny. Když bude mít moc cukrů, bude ze svalů padat víc, protože vlastně bere ze svých svalů. Tak nějak. Řekla bych, že potřebuje i víc bílkovin než jiný pes. Což neznamená, že nemá sacharidy dostávat + taky nějakou vlákninu. Ale tak to vidíte, jak mu co sedí.
Ať jí, z čeho má radost :-) makovec mňááám
napsal(a):
Nechci v tom dělat guláš :-) ale přikláním se k verzi janaa krmiva.
Protože svaly potřebují bílkoviny. Starý pes potřebuje lehké - lehce stravitelné bílkoviny. Když bude mít moc cukrů, bude ze svalů padat víc, protože vlastně bere ze svých svalů. Tak nějak. Řekla bych, že potřebuje i víc bílkovin než jiný pes. Což neznamená, že nemá sacharidy dostávat + taky nějakou vlákninu. Ale tak to vidíte, jak mu co sedí.
Ať jí, z čeho má radost :-) makovec mňááám
On má výjimečně dobré trávení, v životě snad neměl průjem. To je výhoda, nemusím se bát, že mu něco nesedne. Šlo mi o tu zátěž na vnitřní orgány, v seniorských granulích bývá víc obilí, než masa.
napsal(a):
On má výjimečně dobré trávení, v životě snad neměl průjem. To je výhoda, nemusím se bát, že mu něco nesedne. Šlo mi o tu zátěž na vnitřní orgány, v seniorských granulích bývá víc obilí, než masa.
Jo, oni totiž ještě pořád sestavují recepty z "tohle stačí na přežití".
Koukněte, jak to dopadlo v senior granulích doopravdy:
https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/nutritional-needs-for-senior-dogs/
napsal(a):
Jo, oni totiž ještě pořád sestavují recepty z "tohle stačí na přežití".
Koukněte, jak to dopadlo v senior granulích doopravdy:
https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/nutritional-needs-for-senior-dogs/
Moc dobrý článek, díky 👍
Koupila jsem si teď novou knížku o barfu, a tam se píše, že se mají seniorům dopřát kvalitní živiny, škrob (brambory, rýže) a ubrat tuky (zařadit libové maso, omezit oleje) a vnitřnosti.
V Novosádové byla doporučená poměrně nízká KD, a nějaký konkrétní poměr složení, ale z hlavy si to nepamatuju. Ještě jsem ji nevybalila po stěhování, tak se teď ani v rychlosti (pro zajímavost) nepodívám. Já se tím ale u seniora moc neřídila - hlavně co do množství, to dostával snad dvojnásobek oproti “doporučení” z knížky.
Ale souhlasím s Janou - řídila bych se (a řídila jsem se) podle psa (a to i co do četnosti krmení).
napsal(a):
Koupila jsem si teď novou knížku o barfu, a tam se píše, že se mají seniorům dopřát kvalitní živiny, škrob (brambory, rýže) a ubrat tuky (zařadit libové maso, omezit oleje) a vnitřnosti.
V Novosádové byla doporučená poměrně nízká KD, a nějaký konkrétní poměr složení, ale z hlavy si to nepamatuju. Ještě jsem ji nevybalila po stěhování, tak se teď ani v rychlosti (pro zajímavost) nepodívám. Já se tím ale u seniora moc neřídila - hlavně co do množství, to dostával snad dvojnásobek oproti “doporučení” z knížky.
Ale souhlasím s Janou - řídila bych se (a řídila jsem se) podle psa (a to i co do četnosti krmení).
No, já mu přidávám i ty tuky, buď v podobě tučnějšího masa, nebo oleje, sádlo.
Krky bez kůže jsou libové a Markus Muhle mají nízký obsah tuku (jen cca 10%). A sacharidové snídaně mu zvyšují chuť k jídlu, poránu by mi maso nežral, byl dřív zvyklý na krmení 1x denně.
A já se musím culit, jak se tu jinde ir.min staříček už pomalu pohřbíval kvůli něčemu na tlapičce. Vida, ted se řeší žrádýlko, tak to má být!
napsal(a):
No, já mu přidávám i ty tuky, buď v podobě tučnějšího masa, nebo oleje, sádlo.
Krky bez kůže jsou libové a Markus Muhle mají nízký obsah tuku (jen cca 10%). A sacharidové snídaně mu zvyšují chuť k jídlu, poránu by mi maso nežral, byl dřív zvyklý na krmení 1x denně.
Však já to psala jen pro zajímavost. :-) V té (pro mě) nové knížce jsou i tipy na podporu chuti k jídlu, věnují se tam i snížené žíznivosti a tak.
napsal(a):
A já se musím culit, jak se tu jinde ir.min staříček už pomalu pohřbíval kvůli něčemu na tlapičce. Vida, ted se řeší žrádýlko, tak to má být!
Tlapička se vyvíjí zajímavě.
Vet si na dočištění v lokální anestezii netroufl, asi se bál, abych mu tam sebou nesekla.
Ale po 5 dnech se zbytek toho nádorku odloučil sám, asi, jak to celé odumřelo. Tak jsem to znovu důkladně vyčistila, trochu drsněji, až dokrvava, vydezinfikovala a od té doby se to hojí krásně, rána už je tak třetinová. Pokud se nic nepokazí, do 10 dnů bude zahojeno🥳
marcelaamax
napsal(a):
Tak test se zelím vyzkoušen - přidala jsem k masu, a mlaskání ani olizování se nekonalo.
Super, tak zelí asi taky vyzkouším. Kolik jsi dávala, cca gramů? Mám trochu obavy po té dietě a gastro problémech aby mu nebylo těžko. U nás mlaskání nepřešlo.
napsal(a):
Super, tak zelí asi taky vyzkouším. Kolik jsi dávala, cca gramů? Mám trochu obavy po té dietě a gastro problémech aby mu nebylo těžko. U nás mlaskání nepřešlo.
Hele to se omlouvám, ale na gramy fakt nevím , já to tak nehrotím, nevážím. Prostě jsem k tomu kydla dvě tři lžíce zelí.
marcelaamax
napsal(a):
Hele to se omlouvám, ale na gramy fakt nevím , já to tak nehrotím, nevážím. Prostě jsem k tomu kydla dvě tři lžíce zelí.
No nebo na lžíce, to je jedno Abych měla představu kolik jsi dávala.
Nevím kam, tak to dávám sem...když se tu čas od času hodnotí kvalita masa od různých prodejců.
Krom DPM a Krmiv Litice přidávám pozitivní recenzi i na Sokol Falco.
Nově mám prakticky u nosu osvícenou prodejnu chovatelských potřeb - prodávají i krmné maso. Mají omezený sortiment DPM, něco od Barona (od něj beru hlavně dršťky) no a zbytek je právě Sokol Falco.
Zpočátku jsem ke znače neměla moc důvěru, ale některý výrobky se osvědčily a beru je opakovaně. Z kusovek celé šproty, ořez Srnec-daněk-jelen, krůtí s chrupavkou...z mletin je fajn hovězí svalovina s chrupavkou v salámovým balení. Nic nesmrdí, obsah odpovídá tomu, co je psáno na obalu
Terven
napsal(a):
Nevím kam, tak to dávám sem...když se tu čas od času hodnotí kvalita masa od různých prodejců.
Krom DPM a Krmiv Litice přidávám pozitivní recenzi i na Sokol Falco.
Nově mám prakticky u nosu osvícenou prodejnu chovatelských potřeb - prodávají i krmné maso. Mají omezený sortiment DPM, něco od Barona (od něj beru hlavně dršťky) no a zbytek je právě Sokol Falco.
Zpočátku jsem ke znače neměla moc důvěru, ale některý výrobky se osvědčily a beru je opakovaně. Z kusovek celé šproty, ořez Srnec-daněk-jelen, krůtí s chrupavkou...z mletin je fajn hovězí svalovina s chrupavkou v salámovým balení. Nic nesmrdí, obsah odpovídá tomu, co je psáno na obalu
Falco je stálice, tam člověk, myslím, nesáhne vedle. Dřív bylo složitý se k němu dostat, kupovat se muselo za určitou sumu a tak bylo nutno - když člověk neměl velkomrazáka - se s někým dohodnout, teď už je to brnkačka.
Chrupavky jsou kolagen.
A co je sušená šlacha? Taky jako chrupavka, nebo jako svalovina?
napsal(a):
A co je sušená šlacha? Taky jako chrupavka, nebo jako svalovina?
To samé. Složení není přesné, není to jen kolagen, to víte, ale není to kost, ani svalovina.
Ale záleží, co koupíte, jak říká Terven. Protože někdy jsou chrupavky s masem... a já třeba dodnes nevím, co je ořez, esi to je všude stejné, že se jako ořezává jen maso s tukem... je tam kůže? Jsou tam šlachy? Fakt nevím.
Šlacha je to bílé na konci svalu, na kosti. Snad.
Svalovina je prostě jen to... když krájím hovězí, je to maso, vidím ta vlákna, trhá se to... šlacha se netrhá, je pružná, vlákna neoddělím.
Kost je tvrdá zvrchu, chrupavka ne.
Kupovala jsem pravidelně hovězí ořez - byla tam svalovina (krásné maso, mladí bio býčci to byli), tuk a šlachy v poměru cca 2:2:3. Kůže, kosti ani chrupavky ne.
Terven
napsal(a):
BlueBee bude mít možná vepřový chrupavky z barfshopu, tam kost nebude.
Nene, vsechno kupuju u reznika:-) Prave dnes jsem tam vzala veprovy chrupavky, hodne masa na nich a zitra si budu balickovat do mrazaky, jen jsem nevedela jako co mam pocitat chrupavky. Takze k tomu prihazim kridla, krky.. Z barfshopu jsem zatim nic nebrala, ja si to rada chystam sama:-)) Vzdycky tomu venuju dve hodiny a mam nabalickovano na ctrnact dni, jen pridam pak zeleninu a ovoce.
napsal(a):
Ale záleží, co koupíte, jak říká Terven. Protože někdy jsou chrupavky s masem... a já třeba dodnes nevím, co je ořez, esi to je všude stejné, že se jako ořezává jen maso s tukem... je tam kůže? Jsou tam šlachy? Fakt nevím.
Šlacha je to bílé na konci svalu, na kosti. Snad.
Svalovina je prostě jen to... když krájím hovězí, je to maso, vidím ta vlákna, trhá se to... šlacha se netrhá, je pružná, vlákna neoddělím.
Kost je tvrdá zvrchu, chrupavka ne.
Hovězí ořez kupuju v řeznictví, je v tom cca 45% svaloviny, 30% tuku a 25% šlach.
napsal(a):
Hovězí ořez kupuju v řeznictví, je v tom cca 45% svaloviny, 30% tuku a 25% šlach.
prej cca :-) jste to určitě vážila!
napsal(a):
prej cca :-) jste to určitě vážila!
Váhu nevedu, takže cca...
BlueBee
napsal(a):
Me slo hlavne o to, jestli jestli ma chrupavka stejne slozeni jako kost.. kvuli vapniku. Ale proste to narezu, k tomu neco s kosti, proste primerene primerene:-D
Přiměřeně je nejlepší :-)
Nevím, kde jsem to vzala, ale kost může být až z šedesáti procent z... prostě hodně vápníku a fosforu :-)
Já hlásím, že Vetamix zdražil a už nemá dopravu zdarma. Asi čas odejít, otázka kam.
napsal(a):
Já hlásím, že Vetamix zdražil a už nemá dopravu zdarma. Asi čas odejít, otázka kam.
Tak hlavně aby je ostatní nenásledovali. Zdražilo se nechutně vše, provoz i rozvoz, tak je to blbý. Možná právě dnes zde zmínění?https://www.sokolfalco.com/fotky6912/velkoobchodni_ceniky_a_slevy/rozvozove%20trasy%20SOKOL%20FALCO.pdf
https://www.sokolfalco.com/sokolfalco/7-VELKOOBCHODNI-CENIKY-A-SLEVY/objednavky@sokolfalco.com
napsal(a):
Tak hlavně aby je ostatní nenásledovali. Zdražilo se nechutně vše, provoz i rozvoz, tak je to blbý. Možná právě dnes zde zmínění?https://www.sokolfalco.com/fotky6912/velkoobchodni_ceniky_a_slevy/rozvozove%20trasy%20SOKOL%20FALCO.pdf
https://www.sokolfalco.com/sokolfalco/7-VELKOOBCHODNI-CENIKY-A-SLEVY/objednavky@sokolfalco.com
Já budu muset znovu hledat, otázka jestli najdu. Vetamix mně vyhovoval jak cenově, tak i celkově servisem, hodně se zlepšili, kvalita taky výborná, aspoň dle mě vzhledem k ceně. Nevím no, nejspíš zdraží všichni a granule nám prostě nevyhovují.
napsal(a):
Já budu muset znovu hledat, otázka jestli najdu. Vetamix mně vyhovoval jak cenově, tak i celkově servisem, hodně se zlepšili, kvalita taky výborná, aspoň dle mě vzhledem k ceně. Nevím no, nejspíš zdraží všichni a granule nám prostě nevyhovují.
A nevyšlo by levněji najít si nějakou kamennou prodejnu v dojezdu a jednou za čas si narvat auto masem?
Terven
napsal(a):
A nevyšlo by levněji najít si nějakou kamennou prodejnu v dojezdu a jednou za čas si narvat auto masem?
Už jsem v prodejně byla, jedna jediná zdejší a zdálo se mně to drahé. Ale každopádně hodlám hledat, zkoumat, přepočítávat a uvidíme. Ve světle nynějších cen už se mně nezdá Vetamix tak výhodný.
napsal(a):
Už jsem v prodejně byla, jedna jediná zdejší a zdálo se mně to drahé. Ale každopádně hodlám hledat, zkoumat, přepočítávat a uvidíme. Ve světle nynějších cen už se mně nezdá Vetamix tak výhodný.
Zkuste se poptat přímo na jatkách, tam to vychází cenově nejlíp.
napsal(a):
A Sokol Falco k Vám nevozí? Tam mi to maso přijde cenově ok, a kvalitně lepší než Vetamix (aspoň podle zkušeností, co mám já). Můžete tam nakupovat i za velkoobchodní ceny, ale musí to být objednávka za víc jak 3000 kč, což asi neklapne, protože jestli si správně pamatuji, tak musíte kupovat častěji a v menším objemu....
Jinak já nakupuji nejvíc na Žufrik.cz, a taky se docela bojím, abych nemusela brzy hledat jiného dodavatele. Paní má nějaké vážné zdravotní problémy, omezují se a mění rozvozy, a do budoucna nikdo neví, co bude, takže uvidíme. Tady mi vyhovuje, že jsou tam různí výrobci, a už to mám vyzkoušené, co od koho brát, doprava zdarma (při určité výši objednávky), nikdy žádný problém. Plus teda křídla, žaludky, kuřata a občas něco dalšího beru v akcích v masnách nebo obchoďácích, to vyjde líp jak barfshop.
Mrkla jsem jen na ten Vetamix, a ty ceny mi připadají jako hrozný úlet teda. Např. ledvinky mají za 45 Kč/kg, náš relativně drahý, vesnický řezník za 35 Kč/kg. 😳 A to se z jednoho nákupu může najíst pes i my, takže poloviční logistika.
napsal(a):
Mrkla jsem jen na ten Vetamix, a ty ceny mi připadají jako hrozný úlet teda. Např. ledvinky mají za 45 Kč/kg, náš relativně drahý, vesnický řezník za 35 Kč/kg. 😳 A to se z jednoho nákupu může najíst pes i my, takže poloviční logistika.
Jo ono něco je fakt levnější u řezníka, v masně, v obchoďáku. Zrovna ledviny jsem taky brávala v masně, když jsem je ještě brala , teď to řeším převážně mletinami s drobami. To samé jsou třeba ty kuřecí křídla.... Zufrik je má cca 42 kč/kg, v masně je beru cca za 32 Kč/kg, když je akce (a to jsou fakt hezčí, masitější), no a když koukám na Vetamix, tak ten je má dokonce 56 Kč/kg .
On vlastně barfshop tak jako kromě obří smečky nemá moc to... mě ty ceny teď po letech úplně vyděsily :-)
Ryby by se daly a divočina + neprané dršťky, ale jinak... tu máme kuř. čtvrtky 34, celé mražené kuře 42, králičí stehna furt 99, játra a žaludky atd. pořád kolem 50, hovězí i vepřové levné, vepřové se prodává i s kostí a panenkou...
Jo, před pěti sedmi lety byl rozdíl v cenách 50 %... to už není.
marcelaamax
napsal(a):
A Sokol Falco k Vám nevozí? Tam mi to maso přijde cenově ok, a kvalitně lepší než Vetamix (aspoň podle zkušeností, co mám já). Můžete tam nakupovat i za velkoobchodní ceny, ale musí to být objednávka za víc jak 3000 kč, což asi neklapne, protože jestli si správně pamatuji, tak musíte kupovat častěji a v menším objemu....
Jinak já nakupuji nejvíc na Žufrik.cz, a taky se docela bojím, abych nemusela brzy hledat jiného dodavatele. Paní má nějaké vážné zdravotní problémy, omezují se a mění rozvozy, a do budoucna nikdo neví, co bude, takže uvidíme. Tady mi vyhovuje, že jsou tam různí výrobci, a už to mám vyzkoušené, co od koho brát, doprava zdarma (při určité výši objednávky), nikdy žádný problém. Plus teda křídla, žaludky, kuřata a občas něco dalšího beru v akcích v masnách nebo obchoďácích, to vyjde líp jak barfshop.
Ne ne, Falco bohužel nevozí.
marcelaamax
napsal(a):
Marceloooooooooooo - nestrašte mě!! U Žufríků beru roky, paní Rožňová je moc fajn, měla jsem za to, že probíhal všivej kovid, ne že tam je něco vážnýho??????
Zrzavci
napsal(a):
Marceloooooooooooo - nestrašte mě!! U Žufríků beru roky, paní Rožňová je moc fajn, měla jsem za to, že probíhal všivej kovid, ne že tam je něco vážnýho??????
Paní Anička nedávno psala, že už ji ten rozvoz hodně unavuje…A v prosinci přišli o Žufrika. :-(
Počkat, odkaz, co jsem dávala, říká, že Sokol vozí.
napsal(a):
Paní Anička nedávno psala, že už ji ten rozvoz hodně unavuje…A v prosinci přišli o Žufrika. :-(
Ne! Žufrik už není? :-( Já jak jsem jen na těch jejich stránkách, tak jsem to nezaregistrovala :-(
No, ono se není co divit, dělají to roky ve dvou a jedou jako blázni. Ešivá s tím sekne, bude to hodně blbý.
Zrzavci
napsal(a):
Ne! Žufrik už není? :-( Já jak jsem jen na těch jejich stránkách, tak jsem to nezaregistrovala :-(
No, ono se není co divit, dělají to roky ve dvou a jedou jako blázni. Ešivá s tím sekne, bude to hodně blbý.
No plus opravdu v tom je i vážná nemoc. Psala to sama na stránkách , někde v novinkách nebo jak to tam přesně je, píše, kdy jaký rozvoz dá, a ze do budoucna není nic jiste 😔
Edit.: je to v sekci “aktuálně”
Zrzavci
napsal(a):
Žufriček umřel 29.12., bylo mu patnáct a kousek. Celá jejich smečka prodělala anaplasmosu…
marcelaamax
napsal(a):
No plus opravdu v tom je i vážná nemoc. Psala to sama na stránkách , někde v novinkách nebo jak to tam přesně je, píše, kdy jaký rozvoz dá, a ze do budoucna není nic jiste 😔
Edit.: je to v sekci “aktuálně”
A jo :-( :-( a já myslela, že koronáč. Ach bože, to je mi moc líto. Kuwa!!
Zrzavci
napsal(a):
A ještě tohleto! No to prostě je hrozný, proč? proč, sakra! Vím, že odpovědi nejsou, jen ........ ach jo.
.dcera vystoupila že snad pan je vážně nemocný....je mi to moc lito, je to moc příjemný pan....beru od nich I dcera...
Dasvo
napsal(a):
Já myslím, že jatka už soukromníkům prodávat nesmějí. U nás to tak aspoň je - všechno jde „odborným“ firmám a jednotlivec nemá šanci.
U nás po předchozí objednávce řezník z jatek objedná, co si řeknu. S minimální přirážkou. Normálně to v nabídce nemá, je potřeba se poptat a domluvit.
Dasvo
napsal(a):
Já myslím, že jatka už soukromníkům prodávat nesmějí. U nás to tak aspoň je - všechno jde „odborným“ firmám a jednotlivec nemá šanci.
Prodaji, jezdim napr.do Polne. Neni problem.
Problem je, ze maji treba jen 1-2 druhy masa, co chci.
A bezny clovek, s 1-2 psama, aby tam jel jen pro 150kg mleteho hoveziho - aby se to vyplatilo - a nic jineho - kdo tam pojede?
Nedávno jsem tu řešila mlaskání a olizování se feny, po žrádle. Zkoušela jsem zelí a naposledy jsem tu psala, že pomohlo, no tak to byla nejspíš náhoda...
Mlaskání a olizování se ještě zhoršilo. Začala to dělat i večer po žrádle (nebo úplně přesně to teď dělá nejvíc právě večer, předtím to bylo ráno). Byly jsme pro jistotu už i na veterině - zkontrolovaly se zuby, tlama, prohmatal krk a nic, všechno v pohodě. Jo a ještě jsme dělali komplet rozbory krve, to teda ne vyloženě kvůli tomu, ale jednou za čas jsem to chtěla zkouknout, taky všechno v pořádku. Takže fena proklepnutá, ale problém horší a horší. Do toho začala prdět, ale fakt extrémně, a je to hroznej puch, kyselej (omlouvám se za to, ale chci to popsat co nejpodrobněji ), a opravdu prdí kudy chodí. Dostala Famosan na zklidnění žaludku, nepomáhal. Mě to pořád přijde jako pálení žáhy, tak jsem včera zkusila dát jedlou sodu, po žrádle když začala mlaskat, po pár minutách bylo po problému. Takže asi opravdu žáha? Jenže co s tím, přeci do ni nemůžu cpát sodu denně.. Ta soda teda pomohla, ale přišlo mi, že na chvíli. Cca po hodině si ještě párkrát zamlaskala. Jo a nedělá už to vyloženě jen po hlavním žrádle, někdy s tím začne i během dne, ale to je většinou jen chvilkové. Po tom mlaskání někdy i krká.
Nějak změnit jídelníček? Vyčetla jsem, že méně masa a více příloh, že pomáhá kelpa, nebo rozmarýn, kurkuma... Tak to pomalu zkouším, ubrala jsem maso, přidala přílohy, zeleninu. Občas dám granule. Ale bez výsledku, pořád stejné.
Teď je mi teda aktuálně divný nejvíc to prdění, protože jako to je fakt extrém, ale na druhou stranu průjem nemá, bobky ukázkové. Jinak je úplně v pohodě, žravá jako vždy, akční, hravá... Krmení je víceméně pořád stejné, nemá nic, na co by dříve nebyla zvyklá, nic jiného. A tři a půl roku žádný problém.
Nemohla někde požrat kousek hračky nebo něčeho? Já bych nechala udělat sono/rtg, dle popisu mi to nepřijde jako problém ze stravy. Ani se mi nechce psát, že jedna z mých fen měla podobné problémy při pyometře - krevní rozbor měla zcela v pořádku, až sono odhalilo problém...
napsal(a):
Nemohla někde požrat kousek hračky nebo něčeho? Já bych nechala udělat sono/rtg, dle popisu mi to nepřijde jako problém ze stravy. Ani se mi nechce psát, že jedna z mých fen měla podobné problémy při pyometře - krevní rozbor měla zcela v pořádku, až sono odhalilo problém...
No ale ona zase to má výhradně po tom, když něco sní. Taky mě napadlo nějaké cizí těleso. Hned jsem si vzpomněla na ořechy, vlašáky, které žrala. Tak jsem se před vetkou zmiňovala, jestli ji nemohl třeba někde v žaludku zůstat kus ořechu, skořápky. Ona se přikláněla k tomu ,že spíš ne, že by zvracela.
Jinak sono můžu nechat udělat pro jistotu. Na veterině už to právě směřovali případně i na endoskopii, kterou teda oni nedělají... Ale ase je mi divné, kdyby to byly nějaké takové problémy, tak by nepomohla ta soda, ne? A celkově by asi fena nebyla úplně ve své kůži?
Marcelaamax je to asi blbý srovnání psa se mnou, ale mně dělá blbě skoro všechna syrová zelenina. Snad jen polníček mi nevadí. Každou zeleninu musím "zabít". Nesnesu ve větší míře většinu mléčných výrobků a kyselé zelí na pálení žáhy, to ani omylem. Tím chci říct, že to co obvykle lidi můžou a je i doporučováno, tam mě nesvědčí a ten váš pejsek to může mít podobné. Co mu zkusit tu zeleninu podusit? Co potravinová alergie?
marcelaamax
napsal(a):
No ale ona zase to má výhradně po tom, když něco sní. Taky mě napadlo nějaké cizí těleso. Hned jsem si vzpomněla na ořechy, vlašáky, které žrala. Tak jsem se před vetkou zmiňovala, jestli ji nemohl třeba někde v žaludku zůstat kus ořechu, skořápky. Ona se přikláněla k tomu ,že spíš ne, že by zvracela.
Jinak sono můžu nechat udělat pro jistotu. Na veterině už to právě směřovali případně i na endoskopii, kterou teda oni nedělají... Ale ase je mi divné, kdyby to byly nějaké takové problémy, tak by nepomohla ta soda, ne? A celkově by asi fena nebyla úplně ve své kůži?
Jistota je jistota. Moje fena měla při pyometře taky takové problémy. Dle slov veta to bylo ne úplně tím zánětem jako takovým, ale tím, že jak se čistila, tak polykala zpětně ten výtok, co k tomu měla (tudíž nebylo poznat v podstatě nic, ona je čistotná, nevšimla jsem si, že by se nějak výrazněji čistila než dřív) a to způsobovalo tohle mlaskání a tak. Jako nevím, jestli třeba jenom neplácnul první věc, co ho napadla, protože byl tou pyometrou sám překvapený a to sono udělal už jen tak, protože nevěděl, co si s ní počít a náhodou to vyšlo. Všechno totiž taky vyšlo jinak dobře.
edit: Jinak přidám ještě náš evergreen z dřívějka. Žlázky má čistý?
Ono endoskopicky se vyšetřuje celý ústrojí,přišlo by se i na reflux jícnu,který se může vyvinout časem, nemusí být od narození. Bella ho má,dávám jí do žrádla Smectu,pomáhá,ale někdy má den,kdy zrovna taky ne. Můžeš zkusit to, plus menší porce víckrát denně a krmit tak,aby měla hlavu vysoko. Ale je mi divný,že na pálení žáhy nezabral ten Famosan
Trickyvoo
napsal(a):
Marcelaamax je to asi blbý srovnání psa se mnou, ale mně dělá blbě skoro všechna syrová zelenina. Snad jen polníček mi nevadí. Každou zeleninu musím "zabít". Nesnesu ve větší míře většinu mléčných výrobků a kyselé zelí na pálení žáhy, to ani omylem. Tím chci říct, že to co obvykle lidi můžou a je i doporučováno, tam mě nesvědčí a ten váš pejsek to může mít podobné. Co mu zkusit tu zeleninu podusit? Co potravinová alergie?
Zeleninu jsem ale ve větším začala přidávat až teď, protože ji tady někdo na to radil . Jinak jsem přes zimu moc zeleniny nedávala...
Alergie nevím, na to mi to nepřijde. Na alergii by taky nepomohla soda.
Atheira
napsal(a):
Jistota je jistota. Moje fena měla při pyometře taky takové problémy. Dle slov veta to bylo ne úplně tím zánětem jako takovým, ale tím, že jak se čistila, tak polykala zpětně ten výtok, co k tomu měla (tudíž nebylo poznat v podstatě nic, ona je čistotná, nevšimla jsem si, že by se nějak výrazněji čistila než dřív) a to způsobovalo tohle mlaskání a tak. Jako nevím, jestli třeba jenom neplácnul první věc, co ho napadla, protože byl tou pyometrou sám překvapený a to sono udělal už jen tak, protože nevěděl, co si s ní počít a náhodou to vyšlo. Všechno totiž taky vyšlo jinak dobře.
edit: Jinak přidám ještě náš evergreen z dřívějka. Žlázky má čistý?
Teda vy mě děsíte s tou pyometrou. A to není znát vůbec z krve? A jak dlouho by to ale mohlo trvat? Já to řeším třeba už dva měsíce, mohla by vůbec tak dlouho trvat ta pyometra?
Jinak žlázky nechávám mačkat pravidelně.
janaa
napsal(a):
Ono endoskopicky se vyšetřuje celý ústrojí,přišlo by se i na reflux jícnu,který se může vyvinout časem, nemusí být od narození. Bella ho má,dávám jí do žrádla Smectu,pomáhá,ale někdy má den,kdy zrovna taky ne. Můžeš zkusit to, plus menší porce víckrát denně a krmit tak,aby měla hlavu vysoko. Ale je mi divný,že na pálení žáhy nezabral ten Famosan
Ale po Smectě by měla zase zácpu, ne? Když nemá průjem.
Hele ten Famosan já nevím, je teda pravda, že možná to od tý doby, co brala Famosan, přestala dělat ráno, ale pro jistotu začala večer. A to teda Famosan měla dvakrát denně, i před žrádlem večer. Mě třeba moje chovatelka psala, že Famosan ji u psů vůbec na nějaký žaludeční potíže nezabírá... že asi některému psovi prostě nefunguje...
No ta endoskopie nevím... do toho se mi upřímně zatím úplně nechce...
marcelaamax
napsal(a):
Teda vy mě děsíte s tou pyometrou. A to není znát vůbec z krve? A jak dlouho by to ale mohlo trvat? Já to řeším třeba už dva měsíce, mohla by vůbec tak dlouho trvat ta pyometra?
Fakt netuším. Taky jsem tam tehdy jezdila jak do zájmovýho kroužku strašně dlouho. A pořád nic, až pak přišel s tímhle. Je taky možný, že to byly dva na sobě nezávislý problémy a ta pyometra se náhodou vyloupla čerstvě a on, aby měl klid, tak to takhle uplácal. Já jsem byla ráda, že se to vyřešilo a skončily potíže. Bylo mi pak tedy ještě řečeno, že měla vaječníky úplně zacystované, fakt fest na tak mladé zvíře a že i to mohlo nakonec přispět k tomu, že se jí dělalo šoufl. Ale bůh ví. Byly to tehdy strašně zdlouhavý procesy, kdy to už vypadalo, že já jsem blázen a feně nic není. Jedno odpoledne u našich jsem už fakt i brečela, protože jsem dostala spíláno, že je divná ze mě, protože si to vymýšlím. Já tvrdila, že to prostě vím, že jí něco je, že je divná. No a po tomhle už to bylo ok.
marcelaamax
napsal(a):
Hele ten Famosan já nevím, je teda pravda, že možná to od tý doby, co brala Famosan, přestala dělat ráno, ale pro jistotu začala večer. A to teda Famosan měla dvakrát denně, i před žrádlem večer. Mě třeba moje chovatelka psala, že Famosan ji u psů vůbec na nějaký žaludeční potíže nezabírá... že asi některému psovi prostě nefunguje...
Ne,Smecta neucpe. Dávám jí trvale už rok a zácpu nemá.
Ad chovatelka - na jaký žaludeční problémy? Nějak mě nenapadá nic,na co bych to dávala psům,krom tý žáhy nebo refluxu
Jo a ad pyometra, dva měsíce fakt pyometru nemá,klid. Ale normální krevní hodnoty mít fena klidně může,pokud už není v sepsi
marcelaamax
napsal(a):
Zeleninu jsem ale ve větším začala přidávat až teď, protože ji tady někdo na to radil . Jinak jsem přes zimu moc zeleniny nedávala...
Alergie nevím, na to mi to nepřijde. Na alergii by taky nepomohla soda.
Na alergii soda uleví, mám opět vyzkoušeno, ale jen na sobě.
marcelaamax
napsal(a):
Nechci děsit. Ale je to jedna z možností, když vycházím ze svých zkušeností. V krvi se opravdu žádný zánět neobjevil, fena byla veselá a hravá. Sono odhalilo mukometru a velké cysty na obou vaječnících.
Jděte na to vylučovací metodou, netřeba panikařit. Nechte udělat kvalitní sono a dle výsledku pátrejte dál. Držím palce.
Víc zeleniny = víc nadýmání?
janaa
napsal(a):
Ne,Smecta neucpe. Dávám jí trvale už rok a zácpu nemá.
Ad chovatelka - na jaký žaludeční problémy? Nějak mě nenapadá nic,na co bych to dávala psům,krom tý žáhy nebo refluxu
Jo a ad pyometra, dva měsíce fakt pyometru nemá,klid. Ale normální krevní hodnoty mít fena klidně může,pokud už není v sepsi
No tak můžu zkusit ještě tu Smectu, a tu může pes pravidelně?
Ty jo ona něco psala, že na zklidnění žaludku, na zvracení? Myslím, že mi ten Famosan vet na zvracení někdy už taky dával.
Byly to tehdy strašně zdlouhavý procesy, kdy to už vypadalo, že já jsem blázen a feně nic není. Jedno odpoledne u našich jsem už fakt i brečela, protože jsem dostala spíláno, že je divná ze mě, protože si to vymýšlím. Já tvrdila, že to prostě vím, že jí něco je, že je divná.
Já už si taky připadám jako blázen. Jela jsem na veterinu ještě se psem (ten má pro jistotu něco s uchem) a brala jsem i čubu a přítel se ptal, proč ji beru taky, jestli tam jako jedu s mlaskáním?....Naši na mě taky spustili, že z toho dělám vědu, že jejich fena se taky občas olízne... Jo jenže tohle fakt není občas a prostě vidím, že v tu chvíli není ok, a není normální aby to takhle měla deno denně.
Jo a ještě dávám tohle https://www.drmax.cz/enzymatic-tbl-90?gclid=EAIaIQobChMIjeO-oufX9gIVthkGAB2LsAu9EAQYASABEgJ9kvD_BwE ze všeho,co jsem zkoušela,to pomáhá nejlíp na prdění. A když prdí,tak tak nesmrdí
marcelaamax
napsal(a):
Byly to tehdy strašně zdlouhavý procesy, kdy to už vypadalo, že já jsem blázen a feně nic není. Jedno odpoledne u našich jsem už fakt i brečela, protože jsem dostala spíláno, že je divná ze mě, protože si to vymýšlím. Já tvrdila, že to prostě vím, že jí něco je, že je divná.
Já už si taky připadám jako blázen. Jela jsem na veterinu ještě se psem (ten má pro jistotu něco s uchem) a brala jsem i čubu a přítel se ptal, proč ji beru taky, jestli tam jako jedu s mlaskáním?....Naši na mě taky spustili, že z toho dělám vědu, že jejich fena se taky občas olízne... Jo jenže tohle fakt není občas a prostě vidím, že v tu chvíli není ok, a není normální aby to takhle měla deno denně.
Jo, já taky říkala, že já jí ale vidím každý den, že je něco v nepořádku. Ona si totiž hrála. Lítala za přetahovadlem, vzala si ňamku a tak. Ty změny byly pro "návštěvovýho mazliče" úplně neviditelný.
Zkus se zaměřit i na ty vaječníkový cysty. Nechci strašit, držím palce, aby to nebylo nic, ale nechala bych to vyšetřit, Zvlášť když vidím, že plaka má zkušenost stejnou.
Jo tak sono určitě můžu nechat udělat, to nebude problém. V tomhle mě zas trochu uklidňuje to, že jsem nechávala dělat kontrolní sono po odběru štěňat, to už sice pár měsíců je, ale zas ty cysty se asi neudělají ze dne na den, ne?
Jani a ještě k tomu refluxu jícnu - ono s tím stejně nejde nic dělat, ne? Krom teda nějaké podpůrné léčby.
marcelaamax
napsal(a):
Třeba dneska neměla zeleninu vůbec, jen přílohu...spařené vločky... a fakt prdí kudy chodí. Předtím jsem dávala mrkev, ta asi taky moc nenadýmá ne?
Vločky jsou kyselé. Něco špatně tráví - laicky řečeno. Pokud teda nemá to, o čem píše janaa, samozřejmě. Může to být třeba ta příloha, může to být maso - jinak pokrájené, mleté,... tučné, kdo ví. Lepek?
Nechala bych to prohlédnout zevnitř a pak podle výsledku zkusila jet opatrnou, šetřící, jakoby vylučovací dietu.
marcelaamax
napsal(a):
Jo tak sono určitě můžu nechat udělat, to nebude problém. V tomhle mě zas trochu uklidňuje to, že jsem nechávala dělat kontrolní sono po odběru štěňat, to už sice pár měsíců je, ale zas ty cysty se asi neudělají ze dne na den, ne?
Jani a ještě k tomu refluxu jícnu - ono s tím stejně nejde nic dělat, ne? Krom teda nějaké podpůrné léčby.
S refluxem moc ne, uzpůsobit krmení,léky... ale taky může mít nějaký zánět v jícnu apod., nemusí to být přímo reflux,těch problémů v jícnu taky může být víc. Ono i to prdění může být od toho,jak je jí blbě,olizuje se,polyká víc vzduchu...pokud to trvá dva měsíce,tak bych to určitě nenechala být. Je to jak u lidí,trvalé pálení žáhy může způsobit vředy apod
marcelaamax
napsal(a):
Hele ale zase kdyby špatně trávila, tak nemá úplně ukázkový bobky, ne? To mi je taky divný....
A stane se takhle, když to řeknu zjednodušeně, že něco pes začne špatně trávit prakticky ze dne na den?
No, to nevím, esi ze dne na den. Ale třeba intolerance, ono to má nějaký strop - týden je ta potravina ok a pak toho má tělo dost. Stává se. Ale to jsou všecko jen mé odhady dohady dojmy... on se pes povětšinou drbe a ten odpad nebývá úplně super, to je pravda.
Mě by hned napadlo cizí těleso někde.
Je divné, že jinak neukazuje žádné známky nepohodlí, to je matoucí. U toho lepku třeba je nadýmání jasné, ale i by to asi bolelo... vřed, zranění někde, to jsou bolesti.
Takže je to záhada. Sono a ta endoskopie by mě asi uklidnily.
Po každém jídle, nebo často, to už je prostě divné.
napsal(a):
No, to nevím, esi ze dne na den. Ale třeba intolerance, ono to má nějaký strop - týden je ta potravina ok a pak toho má tělo dost. Stává se. Ale to jsou všecko jen mé odhady dohady dojmy... on se pes povětšinou drbe a ten odpad nebývá úplně super, to je pravda.
Mě by hned napadlo cizí těleso někde.
Je divné, že jinak neukazuje žádné známky nepohodlí, to je matoucí. U toho lepku třeba je nadýmání jasné, ale i by to asi bolelo... vřed, zranění někde, to jsou bolesti.
Takže je to záhada. Sono a ta endoskopie by mě asi uklidnily.
Po každém jídle, nebo často, to už je prostě divné.
Ona se vůbec nedrbe, a odpad fakt super....
Jinak vůbec žádné problémy, a to jsem s těma psema fakt pořád a poznám sebemenší nepohodlí. Krom tohohle to nic jiného není. Třeba dneska to ráno bylo úplně v pohodě, po žrádle nic... Pak přes den bylo ještě pár pamlsků, tvrdý rohlík, nic... Celý den lítala se psem po zahradě, v pohodě. Přišli jsme domů, normálka. Až na to prdění teda.... No a pak dostala nažrat a začalo mlaskání a lízaní... Dala jsem ji zase sodu a dobrý... Ale jak říkáte, je to často a je to divné...
Zkusím domluvit zatím to sono a uvidíme.
marcelaamax
napsal(a):
Ona se vůbec nedrbe, a odpad fakt super....
Jinak vůbec žádné problémy, a to jsem s těma psema fakt pořád a poznám sebemenší nepohodlí. Krom tohohle to nic jiného není. Třeba dneska to ráno bylo úplně v pohodě, po žrádle nic... Pak přes den bylo ještě pár pamlsků, tvrdý rohlík, nic... Celý den lítala se psem po zahradě, v pohodě. Přišli jsme domů, normálka. Až na to prdění teda.... No a pak dostala nažrat a začalo mlaskání a lízaní... Dala jsem ji zase sodu a dobrý... Ale jak říkáte, je to často a je to divné...
Zkusím domluvit zatím to sono a uvidíme.
Hele, tohle přesně odpovídá pálení žáhy. Ať už je, z čeho je
:-) :-)
Někomu na pálení ž. stačí i voda z kohoutku.
Ale myslím, že to nevysvětluje to upouštění vzduchu. Nějaké protihltací zařízení?
janaa
napsal(a):
Hele, tohle přesně odpovídá pálení žáhy. Ať už je, z čeho je
přesně
včetně brkání
respektive zánětu jícnu-žaludku-dvanáctníku
Endosk. - myslím, že jo.
Hormonální rozhoz, i to umí pál. žáhy a nadýmání. (samozřejmě nevím, co s tím :-))
Hele...neviděla bych to tak zle. Předjaří a časný jaro je typicky období, kdy zlobí žaludek a trávení, případně se zhoršujou chronický obtíže apod.
Jak tady padaly ty různý hypotézy, tak alergii bych vyloučila asi jako první, ta by se projevovala jinak než mlaskáním
Pokud je odpad ukázkovej, netipovala bych ani intoleraci čehokoliv.
Spíš si fakt myslím, že to pálení žáhy, nadýmání, prostě nějaká sezónní dyspepsie, která pomine.
Mimochodem, mně teď pinčová taky víc prdí
Přechod ze zimy do jara je pro organismus opravdu záhul...zkuste třeba Dromy gastro.
Jsem z ifauny vycvičená, že jedná-li se o fenu, jakejkoliv zdravotní problém je potenciální pyometra takže v pravidelných intervalech kvůli banalitám škemrám na veterině o sono.
Naposledy cca před měsícem měla pinčová průjem a nechutenství, jedno ráno byla i skleslá až apatická. Pokud by šlo o gastroenteritidu, vyléčila bych si jí sama dietou a Smectou, nicméně dostala jsem hysterák a dcera s ní musela akutně na veterinu dožadovat se sona.
Děloha samozřejmě v cajku, bohužel dostala injekčně první dávku atb, takže nezbylo než je doma dobrat v tabletách Tohle mě na naší veterině mrzí - pokud tam člověk vleze s průjmujícím nebo blijícím psem, Stomorgyl je tutovka.
S tím pálením žáhy máme bohaté přebohaté zkušenosti. Worka dostává na maso trochu drcených skořápek, protože těch kostí už moc nejí, nekouše. Do misky s vodou dostává špetku sody - má velkou misku, cca na dva litry, takže skoro malou lžičku sody. Jídlo...takřka bez příloh už, bez zeleniny, místo toho dostane na maso levnou kapsičku(což je stejně spíš příloha) na ochucení, aby to vůbec snědl. No a po x letech...už cca půlrok nemá problém s žáhou a že to jednu dobu bylo denně
Přikláním se k holkám na to sono, problém s dělohou, vaječníky mě napadl jako první. Až vyloučíte tohle, upravila bych nějak ten jídelníček. Fakt jste nic nezměnila? Tu zeleninu bych nepřidávala, spíš ubrala, jak píše Megííí - může to způsobit to nadýmání. A ještě bych zkusila: přidat kapsle ostropestřce na podporu jater. Stačí třeba obden. Já jsem všechno co u ní popisujete měla přesně při problémech s játry - po přechozené žloutence. Workovi ostropestřec taky dávám, třeba jen jednou, dvakrát týdně, jak si vzpomenu.
S tím náročným jarem bych souhlasila, ale píše v únoru, že "poslední dobou". Ty šťávy pouští slinivka, myslím. No je toho hodně.
Asi maj za Stom. provizi.
Ne ne, v krmeni jsem fakt nic nezměnila. Ostropestrec dávám jen občas ve formě oleje (ty oleje stridam). Játra se prave kontrolovala i v te krvi a dobrý.
Jinak přes zimu jsem nedavala moc zeleniny ani příloh. S tím jsem začala teď, protože jsem prave někde četla, ze se má snížit podíl masa, když pali zaha
napsal(a):
S tím náročným jarem bych souhlasila, ale píše v únoru, že "poslední dobou". Ty šťávy pouští slinivka, myslím. No je toho hodně.
Asi maj za Stom. provizi.
Únor bych už do toho zahrnula - předjaří a časný jaro.
Jaro v rozpuku už bývá cajk. Nejhorší jsou ty přechody. U koní jednoznačně nejvíc kolik.
marcelaamax
napsal(a):
Terven, ono to prave trvá delší dobu, tak ty dva měsíce cca, s tím, ze teď se to zhoršuje.
Mně se líbí, jak nic nechcete zanedbat. Nechte udělat sono, rozšířené krevní testy? Vzít třeba rovnou i moč na veterinu na rozbor. Vy znáte svou fenu nejlépe. Něco se vám nezdá, dejte na svůj instinkt a prověřte různé možnosti.
marcelaamax
napsal(a):
Marci, Smecta nedělá zácpu. Je to taková analogie živočišného uhlí - prostě to pročistí GIT.
fikovnice
napsal(a):
Marci, Smecta nedělá zácpu. Je to taková analogie živočišného uhlí - prostě to pročistí GIT.
no, jak komu.....
možno také Entero Zoo gel
pokud zeleninu, tak nejlépe tepelně upravenou
kaše bramborová/batáty/dýně/mrkev
bych teď i maso vařila, kuře, krůta-libové
ne vločky, ne něco co může dráždit sliznice
ten suchý rohlík asi jo
a by se vidělo
nicméně je pravda, že při gastro potížích si každý tu svou dietu musí najít sám
marcelaamax
napsal(a):
Terven, ono to prave trvá delší dobu, tak ty dva měsíce cca, s tím, ze teď se to zhoršuje.
Vředy?
Nikde v celém vláknu jsem nečetl že "pastva" u masožravců, nejen psů, je zaviněna snahou o doplnění kyseliny listové (felátu) čili vit. B6. Ten bývá obsažen zejména v zelených částech rostlin. Také tedy např. v kuřecím mase. Vařením se ničí. Protože si masožravci nedokáží B6 vytvořit jinak, tak čas od času si přilepší pastvou.
Tak takto si pastvu zdůvodňuji. Dokáže mě to někdo ujasnit? Rád bych věděl co a jak, mám zrovna štěně a zejména v tomto období je B6 vzhledem ke své nezastupitelné funkci (krvetvorba atd.) důležitý vitamín. Díky.
Jiří5
napsal(a):
Nikde v celém vláknu jsem nečetl že "pastva" u masožravců, nejen psů, je zaviněna snahou o doplnění kyseliny listové (felátu) čili vit. B6. Ten bývá obsažen zejména v zelených částech rostlin. Také tedy např. v kuřecím mase. Vařením se ničí. Protože si masožravci nedokáží B6 vytvořit jinak, tak čas od času si přilepší pastvou.
Tak takto si pastvu zdůvodňuji. Dokáže mě to někdo ujasnit? Rád bych věděl co a jak, mám zrovna štěně a zejména v tomto období je B6 vzhledem ke své nezastupitelné funkci (krvetvorba atd.) důležitý vitamín. Díky.
Kyselina listová (folát) jedna věc, B6 druhá věc. B6 je takřka všude. Pokud je pes krmen masem, vejci, rybami,.... má ho dost.
Kys. listová je B9. Otočená šestka, no :-) je potřebná k milionu procesů společně s B12. Dá se najít v zelenině - v té listové hlavně, jako je salát... ovoci...
V malém množství si to pes vyrobí - díky trávení.
Zpracovává sacharidy... takže moje teorie: když nedávám psovi přílohy, tak nemusím dávat trávu :-)
Dávají se např. pivovarské kvasnice. Je i v bramborách, řepě, vejcích, játrech, ledvinách, mouce, ovesných vločkách,.......no není toho málo, U vaření se umí ztratit až polovina B9, ale to mi nepřijde jako nějaká tragédie (pokud se nebavíme o březosti třeba), navíc část z té ztráty je ve vývaru.
Proč se pes pase... no na to má každý majitel jinou teorii :-) mému psu chutná pastva takhle zjara - mladé rostlinky např. u potoka. Někdy taková ta dlouhá tráva, co řeže ruce.
To se opravdu nepovedlo, není B jako B. samozřejmě tam měla být 9.
Mě ani nevadí že si pes občas zobne zeleného, jen mě vrtá hlavou ten primární důvod. Třeba nedostatek vlákniny se mě nezdá moc pravděpodobný vzhledem k "masožravému" trávicímu ústrojí. Na druhou stranu jsem v jakémsi pořadu viděl že pastva není cizí ani velkým kočkám, navíc divoce žijícím které by potravu měly mít vyváženou. Tak proto se zajímám.
Lupus4 díky, ale držky doma přechodně neprojdou . Prý máme malá okna a blbou digestoř, venku to zatím nejde.
A co když se pase, protože mu to chutná? Nevím, kolik b9 je v trávě na louce, mezi paneláky, fakt nevím :-) ale v běžné stravě jí je pro psa dostatek.
Budete muset určit druh trávy, co jí ten pes :-)
Pes pasením řeší hlavně ten překyselený žaludek. Někdy jen to, že je mu prostě ,,blbě od žaludku", když mu něco nesedne. Naši psi se nikdy nepásli. Pak, když onemocněl Berry, bral ATB, viděla jsem u něj úplně příšernou reakci na tu tabletu. Cca 10minut po spolknutí, dostal úplný amok, začal lítat a rvát všechnu trávu kolem, vytrhával celé trsy, vůbec nevnímal, jen se snažil sežrat co nejvíc trávy. Byli jsme zrovna na výletě a v tu chvíli jsme vůbec nevěděli co s ním, jak mu pomoct, báli jsme se, co bude následovat. Čekali jsme, že začne zvracet, ale nic, neblil. Po pár letech začal mít ty problémy ,,s žáhou" Worka, a ten se cestou zahradou taky snažil pást. Nejedl jakoukoliv trávu, tu jen, když mu bylo akutně už moc blbě. Jinak si vybíral jen pýr. Teda z kytek jsme mu ho musela vytrhávat a strkat do huby já. Teď už je pár měsíců klid.
napsal(a):
Kyselina listová (folát) jedna věc, B6 druhá věc. B6 je takřka všude. Pokud je pes krmen masem, vejci, rybami,.... má ho dost.
Kys. listová je B9. Otočená šestka, no :-) je potřebná k milionu procesů společně s B12. Dá se najít v zelenině - v té listové hlavně, jako je salát... ovoci...
V malém množství si to pes vyrobí - díky trávení.
Zpracovává sacharidy... takže moje teorie: když nedávám psovi přílohy, tak nemusím dávat trávu :-)
Dávají se např. pivovarské kvasnice. Je i v bramborách, řepě, vejcích, játrech, ledvinách, mouce, ovesných vločkách,.......no není toho málo, U vaření se umí ztratit až polovina B9, ale to mi nepřijde jako nějaká tragédie (pokud se nebavíme o březosti třeba), navíc část z té ztráty je ve vývaru.
Proč se pes pase... no na to má každý majitel jinou teorii :-) mému psu chutná pastva takhle zjara - mladé rostlinky např. u potoka. Někdy taková ta dlouhá tráva, co řeže ruce.
mému psu chutná pastva takhle zjara - mladé rostlinky např. u potoka.
Jo s berbery to na prochajdě, když byla "dobrá travička" vypadalo, že jsou býložravci a vodím je na pastvu.
Megi-the-dog,
to nedám. Ona je sice malá ale děsně rychlá. Navíc akce probíhá tak že když jdu na krmení želvám a agamám tak se asi snaží pomáhat jak vidí že se zajímám o bylinky a občas něco spolkne. Nebo mě to tak připadá. Ne že by se pásla abych měl čas si všimnout. Mohu ale dostudovat kolik je průměrný obsah B9 v divoce rostoucím porostu.
lesnížínka,
možná ano, možná je chyba v tom že příliš zevšeobecňuji. Stále mám před očima obraz jak se třeba papoušci či sloni cpou různými minerály a vždy to bývá z důvodu doplnění chybějících látek. Možná mě to navádí špatným směrem.
fikovnice
napsal(a):
Tak co? Jak jste dopadli???
Zjistili jsme ještě, že má fena falešku, takže je možné, že to bude celé hormonální problém.
Jinak k té trávě - mě ji fena nevyhledává ani když ji pálí žáha... Za to občas si na trávě pěkně pochutnávají, na té "jarní" a to si myslím, že je vyloženě o tom, že jim to chutná, ne že by jim něco chybělo. Stejně tak jako teď začíná období "výhonků" .
marcelaamax
napsal(a):
Zjistili jsme ještě, že má fena falešku, takže je možné, že to bude celé hormonální problém.
Jinak k té trávě - mě ji fena nevyhledává ani když ji pálí žáha... Za to občas si na trávě pěkně pochutnávají, na té "jarní" a to si myslím, že je vyloženě o tom, že jim to chutná, ne že by jim něco chybělo. Stejně tak jako teď začíná období "výhonků" .
Tak to bych tipovala na falešku - já jsem tady vloni v dubnu řešila pinčový ranní nevolnosti spojený s pasením, v době falešky. Nic dramatickýho, ale na veterinu jsme jely na popud zdejších diskutujících k vyloučení pyometry.
Pyometra to samozřejmě nebyla, ale vetka vymáčkla z cecíku kapičku a dostaly jsme Galastop ten jsem jí po zkušenostech nedala, nebyl důvod.
Včera jste někde vedle v diskuzi psala, že jste byly na veterině - jak to dopadlo? Pokud jste tam tedy byli kvůli tomu...