Jorkšírský Teriér /Yorkshire Terrier

Prodám Jorkširského teriéra - Ch. stanice Cassidy Susanne nabízí krásného 8...
25000 Kč
marcelaamax
napsal(a):
No málo vlákniny zrovna nevím, dávám do žrádla ještě konopnou vlákninu.
Neblijí po tom. Jako já bych to taky neřešila, ale oni se potom nemůžou pořádně vykadit, hlavně pes, a věčně mu to musím tahat ze zadku .
Málo vlákniny to fakt nebude. Předchozí fena se po nažrání trávy vyblila vždy, tyhle dvě taky neblijou. Stopro se pasou, když je jim trochu šoufl, Vikině se to občas stává i z hladu. Barf se tráví rychleji než granule.
Pokud žerou trávu,že se potřebují vyčistit,tak to má klasický průběh,kdy pes mlaská,sliní,vehementně žere trávu a pak se vyblije. Ale pokud se pase jako pase,zvlášť na mladé čerstvé trávě,tak to jim prostě chutná a určo je to i zdravé. To dělají i všežravé šelmy v přírodě, na jaře čerstvá tráva, přes rok jak dozrávají,tak různý bobule a psovití to dělají přesně tak
Uživatel s deaktivovaným účtem
Naše místní stádo převlečených koz chodíme nechat napást na šťavnatý trávník před ministerstvem dopravy. A pro goldenku nej mňamka sedmikrásky, akorát že jí je někdo musí trhat. Naštěstí nás ještě neseřvali, jsem slušní, bobky sbíráme a nikdo tam nory nehrabe. Můj pes trávu občas blinkne jen po ránu, když má prázdný žaludek a přežene to. Jinak to jde spodem. Bohužel někdy i v panice, ale je naučený přiběhnout a nastavit zadek, aby mu servismanka zachránila život.
Když tráva není, nebo je hnusná, tak se nehroutí. A nikdy nechtěl, když vypěstovala v květináči. Tkaže žádná akutní potřeba, prostě se jen pase na oblíbených místech, hlavně na jaře.
napsal(a):
Naše místní stádo převlečených koz chodíme nechat napást na šťavnatý trávník před ministerstvem dopravy. A pro goldenku nej mňamka sedmikrásky, akorát že jí je někdo musí trhat. Naštěstí nás ještě neseřvali, jsem slušní, bobky sbíráme a nikdo tam nory nehrabe. Můj pes trávu občas blinkne jen po ránu, když má prázdný žaludek a přežene to. Jinak to jde spodem. Bohužel někdy i v panice, ale je naučený přiběhnout a nastavit zadek, aby mu servismanka zachránila život.
Když tráva není, nebo je hnusná, tak se nehroutí. A nikdy nechtěl, když vypěstovala v květináči. Tkaže žádná akutní potřeba, prostě se jen pase na oblíbených místech, hlavně na jaře.
Bohužel někdy i v panice, ale je naučený přiběhnout a nastavit zadek, aby mu servismanka zachránila život.
No u mého psa to většinou evokuje záchvat - takový ten, který určitě všichni znáte . Nasadí ten svůj bláznův výraz, začne lítat dokola, hopsat, a přitom se ohlížet na ten zadek jakože "fuj, co to tam mám" , no a pak to většinou zkouší znovu vytlačit, někdy se povede, někdy musím zakročit já .
marcelaamax
napsal(a):
Bohužel někdy i v panice, ale je naučený přiběhnout a nastavit zadek, aby mu servismanka zachránila život.
No u mého psa to většinou evokuje záchvat - takový ten, který určitě všichni znáte . Nasadí ten svůj bláznův výraz, začne lítat dokola, hopsat, a přitom se ohlížet na ten zadek jakože "fuj, co to tam mám" , no a pak to většinou zkouší znovu vytlačit, někdy se povede, někdy musím zakročit já .
No můj hystericky vypískne, udělá malý oblouk, zajede mi hlavou pod nohy a vystrčí na mě prdýlku. Akorát když je ta tráva moc dlouhá, tak zaječí, jako když ho brutálně vraždím. Dobrá komedie, když jsou kolem lidi. A že u nás jsou lidi všude a pořád.
marcelaamax
napsal(a):
Tak jsem tu zas .
Co chybí psovi, když žere hodně trávy? Co přidat do žrádla, aby přestal trávu vyhledávat? Oba psi vždycky občas trávu žrali, ale to bylo jen takové sem tam. Teď si s nimi připadám jak na pastvě , prostě mají fakt velkou potřebu žrát trávu a vzhledem k tomu, že na granulích to nedělali, tak bych řekla, že jim asi něco v té krmené dávce chybí? Už mě přestává bavit jim tu trávu tahat ze zadků
Je to někde vedle na fóru, už jsem to dnes psala: překyselený žaludek, kosti nebo alespoň mleté skořápky, či možná nějaký ten roboran...nevím, co to vlastně je? Není to z ulit třeba? To by taky pomohlo.
lesnížínka
napsal(a):
Je to někde vedle na fóru, už jsem to dnes psala: překyselený žaludek, kosti nebo alespoň mleté skořápky, či možná nějaký ten roboran...nevím, co to vlastně je? Není to z ulit třeba? To by taky pomohlo.
Kosti dávám, těch 20-30 %, jak kdy, jak to vyjde. Ale dle konzistence bobků je to akorát .
marcelaamax
napsal(a):
Tak méně nebo více?
Třeba když jeden den krmím skelety, tak druhý den kosti vůbec nedávám - a trávou žerou pořád stejně.
Tak méně nebo více? - nějak sem nepochopila Už polospím Tak zkuste vždycky na jídlo sypnout těch drcených skořápek. Já dávám ty zkamenělé řasy a když se i přes to začne olizovat(bývá to dopoledne, kdy ráno dostává hromadu pamlsků s kámošema pejskama) a třít si tlapkou čumák, tak jdu, sypnu mu řas na kousek rohlíku s máslem a během chvilky mu to přejde.
lesnížínka
napsal(a):
Tak méně nebo více? - nějak sem nepochopila Už polospím Tak zkuste vždycky na jídlo sypnout těch drcených skořápek. Já dávám ty zkamenělé řasy a když se i přes to začne olizovat(bývá to dopoledne, kdy ráno dostává hromadu pamlsků s kámošema pejskama) a třít si tlapkou čumák, tak jdu, sypnu mu řas na kousek rohlíku s máslem a během chvilky mu to přejde.
Nejdřív jste psala, ať zkusím dát více kosti nebo skořápky, a pak ať zkusím dát kostí méně, tak jsem to asi nějak špatně pochopila 😀.
marcelaamax
napsal(a):
Nejdřív jste psala, ať zkusím dát více kosti nebo skořápky, a pak ať zkusím dát kostí méně, tak jsem to asi nějak špatně pochopila 😀.
Psala jste 20-30%, jak to vyjde.....tak jsem to myslela tak, že když se vám zdá, že dneska dostali kostí míň, tak pozorovat, jestli potom žerou tu trávu či to na to nemá vliv.
fena se mi pase takto každý rok, už to neřeším.....na podzim žere suché listy...prostě běží, čapne list hamham, odkašle si a běží dál....
lesnížínka
napsal(a):
Psala jste 20-30%, jak to vyjde.....tak jsem to myslela tak, že když se vám zdá, že dneska dostali kostí míň, tak pozorovat, jestli potom žerou tu trávu či to na to nemá vliv.
Však jsem psala, ze to nemá vliv. Když jeden den krmím skelety a druhý den jen maso bez kostí, žerou trávu úplně stejně.
...balastu má naše buli myslím dost, žere koňské koblihy.... jablíčka, banány, syrovou mrkev....
marcelaamax
napsal(a):
Tak jsem tu zas .
Co chybí psovi, když žere hodně trávy? Co přidat do žrádla, aby přestal trávu vyhledávat? Oba psi vždycky občas trávu žrali, ale to bylo jen takové sem tam. Teď si s nimi připadám jak na pastvě , prostě mají fakt velkou potřebu žrát trávu a vzhledem k tomu, že na granulích to nedělali, tak bych řekla, že jim asi něco v té krmené dávce chybí? Už mě přestává bavit jim tu trávu tahat ze zadků
Dělají to i kočky. Ty teda ve větším... Jen bych varovala před taháním trávy z konečníku. Asi se nic stát nemůže, ale náhoda je blbec, tráva tam bude nějak blbě zasukovaná a...no, prostě bych počkala, až tráva vyjde sama a přirozeně. A jinak jsem si téměř jistá, že to zvířata dělají právě při té GIT dysbalanci, kočky také proto, když mají trichobezoáry. Já mám přímo kočky - pastevce . Velkej kocour mi včera natrhanou čerstvou trávu žral systematicky jak sekačka!
EmaEster
XXX.XXX.160.9
Chci se zeptat, jestli když budu krmit naše psi syrovým masem, tak nám nebudou žrát slepice nebo jiná domácí zvířata.
EmaEster
napsal(a):
Chci se zeptat, jestli když budu krmit naše psi syrovým masem, tak nám nebudou žrát slepice nebo jiná domácí zvířata.
To je stará pověra. Aby vám pes nelovil slepice, musíte ho buď vychovat (i když u teriérů je to asi problém - znalejší poradí) nebo oddělovat.
napsal(a):
To je stará pověra. Aby vám pes nelovil slepice, musíte ho buď vychovat (i když u teriérů je to asi problém - znalejší poradí) nebo oddělovat.
U babči jsme vždycky měli teriéry a žádný slepice nežral. Já mám samojeda a slepici sežral, když byl jen na granulích. Po té, co je na mase, už slepici nesežral, jen trochu potahal. Sežral zajdu
EmaEster
napsal(a):
V rodině měli jezevčici, co byla hlavně na granulích. Asi si řekla, že když to neudělaj lidi, tak si pořádný maso sežene sama. Když se nikdo nedíval, tak docela úspěšně vraždila kachny.
Ono hodně záleží na nátuře psa, na výchově a na tom, na co je běžně zvyklý. Mou fenu by nenapadlo jít po slepicích, po kachně se ožene jenom tehdy, když je ta kachna první protivná a dělá bezdůvodně ramena, i když si jí psice nevšímá.
Kdyby se dostala ke králíkovi, myslím, že ten by jí asi bral hodně a možná by ho umordovala, ale myslím, že to je celý o zvyku. Na kočky si taky navykla, i když se jí zprvu moc nezdály.
Takže maso nemaso, je to celý jen na vás a vašem psovi, kolik těch mrtvých slepic bude.
EmaEster
XXX.XXX.160.9
Jednou jsem se ptala kamarádky jestli zkoušela barfovat se svými psi, ona má totiž dva lovecké psy, s kterými chodí na lovi a povídala mi, že když jim začali dávat syrové maso, tak jim začali žrát ulovenou zvěř a když jim zase začali dávat granule, tak jim to už sežrat nechtěli, proto jim prý začali maso vařit, ale stále jim dávají granule, zajímalo by mě proč to takhle je?
EmaEster
napsal(a):
Jednou jsem se ptala kamarádky jestli zkoušela barfovat se svými psi, ona má totiž dva lovecké psy, s kterými chodí na lovi a povídala mi, že když jim začali dávat syrové maso, tak jim začali žrát ulovenou zvěř a když jim zase začali dávat granule, tak jim to už sežrat nechtěli, proto jim prý začali maso vařit, ale stále jim dávají granule, zajímalo by mě proč to takhle je?
Proč je co? Proč psu chutná maso? No nejspíš proto, že pes je šelma a maso je jeho přirozená potrava. Kdyby byl žížala, krmí se odumřelýma rostlinama. Kdyby byl prase, bude nejspíš i z těch granulí nadšený protože: dobré prase, všechno spase
EmaEster
napsal(a):
Nevím, proč to je takhle....krmím převážně syrovým masem, ale krvelačného psa nemám, to že lovecký pes načne ulovenou zvěř je chyba ve výcviku, v krmení myslím ne......
Krmíte někdo hovězí žebra z vetamixu (nebo i odjinud, podobné)? Přijde mi, že je na kosti málo masa, teda krom jednoho kousku (první foto), zbytek celého balíku vypadá tak, jak na druhé fotce.
marcelaamax
napsal(a):
Krmíte někdo hovězí žebra z vetamixu (nebo i odjinud, podobné)? Přijde mi, že je na kosti málo masa, teda krom jednoho kousku (první foto), zbytek celého balíku vypadá tak, jak na druhé fotce.
Měla jsem asi 4 balíčky a bylo to jak kde. Jeden byl úplně plný masa, až mě to udivilo, v jednom zase bylo všechno jen samé kosti, asi jako máš na druhé fotce. V těch dalších tak půl napůl.
Jen chci ještě říct, že doufej, že s Vetamixem nikdy nebudeš potřebovat nic řešit. Mě naposled naštvali tak, že už u nich nekoupím nic jen z principu - a že mi to jejich maso fakt vyhovovalo. Ale tam už kupovat nechci, když si představím, že by mi mohli udělat podobnou botu a zase by to neřešili a zase mě okradli... Zvlášť, když jsem se dozvěděla, že na mě z vysoka házeli bobek ne kvůli tomu, že toho zrovna bylo moc nebo tak, ale dělají to prý dost často, prostě zákaznický servis a náprava jejich vlastních chyb - obojí nulové, podle toho, co mi psali lidi, když jsem se na ně veřejně zeptala.
Atheira
napsal(a):
Měla jsem asi 4 balíčky a bylo to jak kde. Jeden byl úplně plný masa, až mě to udivilo, v jednom zase bylo všechno jen samé kosti, asi jako máš na druhé fotce. V těch dalších tak půl napůl.
Jen chci ještě říct, že doufej, že s Vetamixem nikdy nebudeš potřebovat nic řešit. Mě naposled naštvali tak, že už u nich nekoupím nic jen z principu - a že mi to jejich maso fakt vyhovovalo. Ale tam už kupovat nechci, když si představím, že by mi mohli udělat podobnou botu a zase by to neřešili a zase mě okradli... Zvlášť, když jsem se dozvěděla, že na mě z vysoka házeli bobek ne kvůli tomu, že toho zrovna bylo moc nebo tak, ale dělají to prý dost často, prostě zákaznický servis a náprava jejich vlastních chyb - obojí nulové, podle toho, co mi psali lidi, když jsem se na ně veřejně zeptala.
Dík za info. Já mám ještě další balíčky v mrazáku, tak uvidím. Ale tyhle "čisté" kosti asi radši dávat nebudu....
A co si měla s vetamixem za problém, jestli se můžu zeptat?
Já od nich teď brala poprvé, už jsem to měla vybrané jinde a na poslední chvíli mi ještě psala kámoška, že má vetamix velkou akci na hovězí (ta už teď není) při odběru 20 kg... Takže jsem nakonec objednala tam, cca 50 kg masa a vše teda bylo v pohodě. A navíc mi vyhovuje, že je to rychlé - závoz k nám byl ve středu a objednat stačilo o víkendu, možná by stačilo i pondělí. Jinak u některých eshopů se musí objednávat týden nebo i dva před závozem.
marcelaamax
napsal(a):
Dík za info. Já mám ještě další balíčky v mrazáku, tak uvidím. Ale tyhle "čisté" kosti asi radši dávat nebudu....
A co si měla s vetamixem za problém, jestli se můžu zeptat?
Já od nich teď brala poprvé, už jsem to měla vybrané jinde a na poslední chvíli mi ještě psala kámoška, že má vetamix velkou akci na hovězí (ta už teď není) při odběru 20 kg... Takže jsem nakonec objednala tam, cca 50 kg masa a vše teda bylo v pohodě. A navíc mi vyhovuje, že je to rychlé - závoz k nám byl ve středu a objednat stačilo o víkendu, možná by stačilo i pondělí. Jinak u některých eshopů se musí objednávat týden nebo i dva před závozem.
Jo, tohle všechno mi právě taky vyhovovalo a tyhle akce byly parádní. Nakoupila jsem takhle kuřecí za dost málo.
No, v podstatě už první objednávku mi trochu zprasili, jednu věc zapomněli, jen jsem je na to upozornila, hned ten den, co to přišlo, ani jsem neměla v plánu to nějak víc řešit, ale popravdě, protože dělám taky v internetovém obchodu a komunikuju se zákazníky, čekala jsem, že se třeba omluví. Ale nic. Objednávala jsem pak ještě mockrát. Vždycky v průměru 30 - 40 kg masa. Spoléhala jsem, jo, naivka, na férovost a s řidičem vždycky jen zkontrolovala celkovou váhu, ta seděla s fakturou, tak ok a mohl jet. Neprobírala jsem to tam před ním jak nějaká kontrola.
Jenže pak jsem na mrazáku zjistila, že mi místo králíků, který tehdy stáli 90Kč za kus, dali sice na kila stejně, ale selecího, po kterým mi čuba blije jak amina a který tehdy stálo 74Kč za balíček.
Psala jsem jim teda, proč mě o změně aspoň neinformovali a doufala, když už v žádný čin, tak zase aspoň v to, že mi napíšou, že se omlouvaj... aspoň takový ty zdvořilý kecy, který by značily, že se aspoň o něco snaží. Nepřišla ani čárka. Zkoušela jsem i tel. linku, ale tam věčně obsazeno.
Mně se takovýhle s*aní na zákazníky neskutečně příčí, sama bych si to nedovolila, hanba by mě fackovala, kdybych měla na lidi, díky kterým mám z té svojí práce peníze, takhle kálet...
Jo a známá mi právě, když jsem se ptala, psala, že její přítel s nima má problémy pořád. Na pobočce i na zákaznický lince, že prostě nemají takovou tu snahu něco řešit a buď tě ignorujou nebo se rovnou zhádaj, že ta komunikace s nima je za trest.
Hmm, tak to chápu, to by mě taky naštvalo, takový přístup .
Jinak mě ještě po objednání přišel mail, že se nejdéle den před rozvozem ozvou a upřesní čas - neozval se nikdo ani v den rozvozu, takže jsem tam psala mail a hned na to mi přišla SMS, kde potvrzovali doručení.
A teda upřímně to maso jsem si při přebírání vůbec nekontrolovala - kolik ho je, jestli to je to, co má být - ale objednávala jsem jen dva druhy masa po 40 kg (ty jsem tam viděla) a k tomu pár vnitřností a kostí - to jsem nekontrolovala.
Třeba taky záleží na pobočce, že které to vezou a na řidiči. Ale zase pokud s nimi potom řešíš problém, tak by to měli řešit i ty "vyšší"... No tak uvidíme, jako mě maso taky vyhovuje a ta akce to byla pecka.
EmaEster
napsal(a):
Pokud pes načíná zvěř,je to chyba ve výcviku,nikoli v krmení. Na honech mi běžně čuby nosí rozstřelené bažanty, ve kterých je díra jak vrata, a nic nenačínají,ani nežerou. Stejně když dosledují zvěř, nepustí se do ní. tohle jsou od kamarádky jen výmluvy
marcelaamax
napsal(a):
No, Marci na tom druhým obrázku to jsou fakt totál oholený kosti . Co pesani? Chroupou i tady ty "holata"?
fikovnice
napsal(a):
No, Marci na tom druhým obrázku to jsou fakt totál oholený kosti . Co pesani? Chroupou i tady ty "holata"?
Worick takto oholená žebra(vepřová, hovězí jsou na něj moc tvrdá) dostává k snídani běžně. On nechce kost, pokud je na ní právě moc masa. Králíčí přední nohu sní, ale ze zadní mu polovinu masa musím odstranit, jinak už ji nechce. Kuřecí křídlo sní, ale stehno ne. Maso bez kostí má pak k večeři.
marcelaamax
napsal(a):
Pesani by to chroupali určitě, ale nedávala jsem jim to.
Tak ono když je na tom víc masa, taky to žerou spíš systematicky, že ohlodávaj postupně a jednou se na tu kost stejně dostanou. Když k tomu dáš nějaké maso, aby neměli jen tu čistou kost, tak nevidím problém.
marcelaamax
napsal(a):
Pesani by to chroupali určitě, ale nedávala jsem jim to.
To zas nevidím důvod nedávat to vůbec. Je lepší, když nějaké maso na kosti je, aby se vylepšil poměr maso x kosti a pes se nezacpal, ale není problém mu ho ke kosti dodat zvlášť, jak píše Atheira.
U toho žebra bych já osobně viděla problém ten, že je to moc velká kost - nemůžu ji psům nechat sežrat celou tak jako tak, bez ohledu, jestli je na ní pár gramů masa nebo ne.
Terven
napsal(a):
To zas nevidím důvod nedávat to vůbec. Je lepší, když nějaké maso na kosti je, aby se vylepšil poměr maso x kosti a pes se nezacpal, ale není problém mu ho ke kosti dodat zvlášť, jak píše Atheira.
U toho žebra bych já osobně viděla problém ten, že je to moc velká kost - nemůžu ji psům nechat sežrat celou tak jako tak, bez ohledu, jestli je na ní pár gramů masa nebo ne.
Tak pro me psy zas tak velká není, to žebro obalené masem, na první fotce, jsem psovi taky dala, ráno, večer a druhý den ráno pak kosti nedostal a bylo to akorát. Ta jedna holá kost mu dá tak akorát na jednu dávku, no ještě jswm to nevyhodila, takže to teda asi zkusím dát 😁
Terven
napsal(a):
To bych zas řekla, že to jedno žebro pro její psy není nic hroznýho. Já to teda tak dávala taky. Jeden tenhle kousek na porci svojí čubě a nikdy žádný problém. Mám drobnější fenu než Marcela (co se psa týče tak určitě, u feny nevím, výškově je moje určitě větší, ale zas víc žížala). Ten jeden kus, co má na fotce, bych bez přemýšlení úplně v klidu dala.
marcelaamax
napsal(a):
Tak pro me psy zas tak velká není, to žebro obalené masem, na první fotce, jsem psovi taky dala, ráno, večer a druhý den ráno pak kosti nedostal a bylo to akorát. Ta jedna holá kost mu dá tak akorát na jednu dávku, no ještě jswm to nevyhodila, takže to teda asi zkusím dát 😁
Kdybys to nakonec přece jenom chtěla vyhodit, tak doporučuju s tím třeba nejdřív uvařit rýži, jestli dáváš jako přílohu. Bude jim určitě chutnat zas o něco víc.
Atheira
napsal(a):
Kdybys to nakonec přece jenom chtěla vyhodit, tak doporučuju s tím třeba nejdřív uvařit rýži, jestli dáváš jako přílohu. Bude jim určitě chutnat zas o něco víc.
Rýži moc nedávám, spíš když zbyde nám a my ji taky moc nejime 😀. Já to psovi zkusím dát, feně asi radši ne, té dávám buď větší kusy, které vím, ze nespolkne a že to bude muset hlodat, nebo pak křídla a krky, u tohodle bych se bála, aby to do sebe nenasoukala takhle vcelku.
lesnížínka
napsal(a):
Worick takto oholená žebra(vepřová, hovězí jsou na něj moc tvrdá) dostává k snídani běžně. On nechce kost, pokud je na ní právě moc masa. Králíčí přední nohu sní, ale ze zadní mu polovinu masa musím odstranit, jinak už ji nechce. Kuřecí křídlo sní, ale stehno ne. Maso bez kostí má pak k večeři.
Tak to čubrním. Vestaj holé kosti nechává. Má rád chrupavky, šlachy, ale tady ty vyloženě ploché kosti (které se i můžou blbě lámat), tak nad nimi ohrne frňák.
Dotaz :)
Pritel Hachimu koupil hovezi kosti na vyvar. Jsou to narezane obratle, vetsinou se spoustou masa. Myslite, ze si s tim psi traveni poradi?
P.S. Bezne davam hovezi nohy s kopytkem, cca prvnich 20-30 cm, a zatim vzdy v pohode (tuk tuk)
Edit: uz jsem dohledala, ze to neni dobry napad, tak jsem mu to opizlala a z kosti mu udelam vyvar :)
Klidně jednu - ob den, dva, na zahradu na zábavu....
Já mám u těhle kostí problém s tím,že jak mi psi polykají velké kusy té kosti. U nás prostě nefunguje, ohlodám kost na kost a nechám být, u nás platí, škoda sousta, co by zůstalo, a pak u tohohle hrozí riziko ucpání,takže nedávám. Ale pokud by pes neměl tendenci to do sebe ládovat, tak na okus super
PumaCZ
napsal(a):
On je právě v tomhle bohužel stejný, skoro nekouše a rovnou polyká, takže to raději riskovat nebudu :)
Já je občas dávala a nestávalo se, že by z toho něco zbylo. Normálně to sežrala. Jednou se mi v té takové měkké části ale šprajcla. Horní i dolní zuby, zůstala zaseklá s otevřenou hubou. Naštěstí měla ještě trochu rezervu, tak se mi podařilo jí z toho vypáčit. Od té doby už tenhle druh kostí nechce, i když jsem jí zkoušela dát trochu nižší, aby se to už nestalo...
Atheira
napsal(a):
Já je občas dávala a nestávalo se, že by z toho něco zbylo. Normálně to sežrala. Jednou se mi v té takové měkké části ale šprajcla. Horní i dolní zuby, zůstala zaseklá s otevřenou hubou. Naštěstí měla ještě trochu rezervu, tak se mi podařilo jí z toho vypáčit. Od té doby už tenhle druh kostí nechce, i když jsem jí zkoušela dát trochu nižší, aby se to už nestalo...
To je dost nepříjemné. Nedivím se jí, že už po takové zkušenosti nechce :/
Možná tedy zkusím nějaký menší kousek a uvidíme, jak to zvládne. Mám strach, aby se případný velký kus v něm s těma jeho střevy nějak nešprajcl :/
PumaCZ
napsal(a):
To je dost nepříjemné. Nedivím se jí, že už po takové zkušenosti nechce :/
Možná tedy zkusím nějaký menší kousek a uvidíme, jak to zvládne. Mám strach, aby se případný velký kus v něm s těma jeho střevy nějak nešprajcl :/
To je taková kost, co se chytne mezi packy a zadníma zubama ohlodává, kosti na okus se nedávají hladovému psu, pořádně nekouše a hltá... až po jídle (nemyslím tím, že by neměli být v misce s večeří ) ostatně náš pes není nikdy hladový a myslím, že ani zde přítomných, prostě aby se na ně nevrh a nechtěl to "urvat" do minuty. Na hraní....
napsal(a):
To je taková kost, co se chytne mezi packy a zadníma zubama ohlodává, kosti na okus se nedávají hladovému psu, pořádně nekouše a hltá... až po jídle (nemyslím tím, že by neměli být v misce s večeří ) ostatně náš pes není nikdy hladový a myslím, že ani zde přítomných, prostě aby se na ně nevrh a nechtěl to "urvat" do minuty. Na hraní....
Jsou i tací, co se tváří, že 14 dní nežrali, i kdyby zrovna polkli půlku krávy.
To je taková kost, co se chytne mezi packy a zadníma zubama ohlodává,
tak takova kost u nas vypada uplne jinak na cem je maso -to je zradlo a ne hracka
tohle jsem dala jednou - a po tom, co mi to pes hned 3x polknul a hned zase 3x vyzvratil - jsem byla rada, ze mi to zase odevzdal zpatky.
ono to vypadalo nadherne -ale moc to krmit neslo, no...
kosti na okus u nas:
Už se to tu myslím řešilo, ale nechce se mi to projíždět celé - je vhodné krmit dlouhodobě jedním druhem masa? Mám teď velké zásoby hovězího, psům fakt sedí, jsou v zátěži, takže i v tomhle ohledu asi OK.Cca tři týdny už tím krmím, možná déle a nevím zda v tom pokračovat a nebo radši obměňovat? Jinak teda ale ještě k tomu hovězímu dostávají kuřecí a kachní krky, křídla, skelety, drůbeží vnitřnosti, takže vlastně čistě jen na hovězím nejsou - hovězí mají svalovinu a hrubomleté - to střídám.
A ještě dotaz na Petrahei - k té poslední fotce čubiny s kostí. Nějakou takové podobné kosti mám v mrazáku, ještě jsem je nedávala, ale v sobotu potřebuji psy trochu zabavit, takže to vyzkoušíme. Jak dlouho cca taková kost vydrží vašim psům? Musí se nějak intenzivně hlídat a v případě, že kost začnou rozebírat, tak ji sebrat? Nebo nemají šanci vůbec ji "rozebrat"? Jde mi o to, jestli prostě můžu v klidu nechat psy tu kost hlodat třeba celý večer - oni sami od sebe nepřestanou, dokud jim to neseberu.
napsal(a):
To je taková kost, co se chytne mezi packy a zadníma zubama ohlodává,
tak takova kost u nas vypada uplne jinak na cem je maso -to je zradlo a ne hracka
tohle jsem dala jednou - a po tom, co mi to pes hned 3x polknul a hned zase 3x vyzvratil - jsem byla rada, ze mi to zase odevzdal zpatky.
ono to vypadalo nadherne -ale moc to krmit neslo, no...
kosti na okus u nas:
Btw, z čeho to je kost? Já onekdá kupovala vestajovi srnčí nohu. Ale ještě větší byla pštrosí.
https://www.vetamix.cz/hovezi-kost-morkova-syrova-2-ks my máme tyhle hovězí a řekla bych, že velikostně je to tak stejné.
Hovezi susena kost to je.
Davam i syrove.
Konkretne tyhle jeste zadny pes cele nesezral. Nechaji aspon stredy cca 20cm
Maji to na tydny.
A k tomu jednomu druhu. Taky krmim prevazne hovezim masem. Kosti drubezi to vyrovnavaji😁
Díky.
Sušené dávám akorát vepřové uši a hrtany. Dříve jsem dávala ještě vepřové nožky a sušené kosti koupené ve zverimexu - ale psi mi po tom začali zvracet, takže už nedávám.
Maji to na tydny.
Tak to jsem ráda, že to takhle vydrží , takže ty klouby můžou normálně v pohodě sežrat a střed potom seberu.
marcelaamax
napsal(a):
Díky.
Sušené dávám akorát vepřové uši a hrtany. Dříve jsem dávala ještě vepřové nožky a sušené kosti koupené ve zverimexu - ale psi mi po tom začali zvracet, takže už nedávám.
Maji to na tydny.
Tak to jsem ráda, že to takhle vydrží , takže ty klouby můžou normálně v pohodě sežrat a střed potom seberu.
Jo, já je kupovala standardně jako kousací zábavu, protože psi dlouhou dobu zpracovávali klouby a jak už bylo psáno výše, zbyly ty středy a o ty už pak ani neměli zájem, na zahradě si mi jich pár určitě ještě válí, protože občas někdo ze psů to oválený torzo přinesli na dvůr......
A s tou dobou zparcovávání bych řekla, že ty týdny to budou, ale s tím, že zkraje je o kost velký zájem a jak postupně mizí klouby, tak už to není tak atraktivní.
Většinou jsem tyhle kosti kupovala sušený, ale minule měli ve zveráči v mrazáku mraženou, tak jsem jí vzala....pes to párkrát kousal a pak jsem jí vyhodila, protože na už na ní sedaly mouchy....asi když už mu to fena nekrade, tak ho to nebaví
marcelaamax
napsal(a):
Už se to tu myslím řešilo, ale nechce se mi to projíždět celé - je vhodné krmit dlouhodobě jedním druhem masa? Mám teď velké zásoby hovězího, psům fakt sedí, jsou v zátěži, takže i v tomhle ohledu asi OK.Cca tři týdny už tím krmím, možná déle a nevím zda v tom pokračovat a nebo radši obměňovat? Jinak teda ale ještě k tomu hovězímu dostávají kuřecí a kachní krky, křídla, skelety, drůbeží vnitřnosti, takže vlastně čistě jen na hovězím nejsou - hovězí mají svalovinu a hrubomleté - to střídám.
A ještě dotaz na Petrahei - k té poslední fotce čubiny s kostí. Nějakou takové podobné kosti mám v mrazáku, ještě jsem je nedávala, ale v sobotu potřebuji psy trochu zabavit, takže to vyzkoušíme. Jak dlouho cca taková kost vydrží vašim psům? Musí se nějak intenzivně hlídat a v případě, že kost začnou rozebírat, tak ji sebrat? Nebo nemají šanci vůbec ji "rozebrat"? Jde mi o to, jestli prostě můžu v klidu nechat psy tu kost hlodat třeba celý večer - oni sami od sebe nepřestanou, dokud jim to neseberu.
Take davam hovezi kosti na okus, ale radim vcas sebrat, protoze Hachi se po nich ucpava, kdyz necham moc dlouho. Pak chudak tlaci jak vztekly a vychazi betonove drobive bobky.
Tohle je hlezno z cele hovezi nohy, co jsme dostali od naseho reznika :)) Pritel rezal kotoucovkou, ale silne tento postup nedoporucuji :D
edit: Mam je narezane v mrazaku, psa necham okusovat a pak davam zpet do mrazaku, dokud ho kost zajima, takze vydrzi fakt dlouho bez musich larev a kazeni se :)
PumaCZ
napsal(a):
Take davam hovezi kosti na okus, ale radim vcas sebrat, protoze Hachi se po nich ucpava, kdyz necham moc dlouho. Pak chudak tlaci jak vztekly a vychazi betonove drobive bobky.
Tohle je hlezno z cele hovezi nohy, co jsme dostali od naseho reznika :)) Pritel rezal kotoucovkou, ale silne tento postup nedoporucuji :D
edit: Mam je narezane v mrazaku, psa necham okusovat a pak davam zpet do mrazaku, dokud ho kost zajima, takze vydrzi fakt dlouho bez musich larev a kazeni se :)
Ja mam ty kosti některé vcelku a některé nařezané tak, že je tam ten jeden kloub a kousek kosti. Zkusím nejdřív ty menší a uvidíme :)
Prosím o radu, obzvlášť od těch co jim vyrostlo na mase štěně velkého plemene.
Naší princeznu, nyní 9 týdnů stará, jsem přivezla od chovatelky na granulích a teď už jsme přešli na maso. Malá naštěstí se syrovým masem nemá problém, naopak moc jí chutná, ale jiná věc je zelenina, kterou buď nesní vůbec...resp. když nastrouhám, tak jen tu, co je asi "nalepená" na mase.....
Možná, že časem změní názor, ale momentálně to nevypadá a tak se ptám...neměla bych přidávat nějaké doplňky k barfu? A eventuelně jaké, aby měla ke správnému růstu všechno, co potřebuje. Zatím přidávám pivovarské kvasnice a lososový olej, koukala jsem i na kelpu, ale fena je bílá a co jsem se dočetla, tak kelpa pak může dočasně zbarvit srst.
Taky jsem našla tohle http://www.masozravci.cz/doplnky-stravy-a-vitaminy/dromy-junior-dha-700-g--10-zdarma/ ale zkušenost nemám, tak nevím.
Tak nějak mám pocit, že i když jí začínáme střídat druhy masa, v pohodě jí i vnitřnosti, kosti zatím dávám část kuřecího hřbetu obaleného masem a máme mleté kuřecí krky....příští týden už bych chtěla zkusit kuřecí křídlo, takže co se masové složky týče, tak asi splněno, ale jestli se tomu dá říkat pestrá strava, když nejí tu zeleninu....
napsal(a):
Prosím o radu, obzvlášť od těch co jim vyrostlo na mase štěně velkého plemene.
Naší princeznu, nyní 9 týdnů stará, jsem přivezla od chovatelky na granulích a teď už jsme přešli na maso. Malá naštěstí se syrovým masem nemá problém, naopak moc jí chutná, ale jiná věc je zelenina, kterou buď nesní vůbec...resp. když nastrouhám, tak jen tu, co je asi "nalepená" na mase.....
Možná, že časem změní názor, ale momentálně to nevypadá a tak se ptám...neměla bych přidávat nějaké doplňky k barfu? A eventuelně jaké, aby měla ke správnému růstu všechno, co potřebuje. Zatím přidávám pivovarské kvasnice a lososový olej, koukala jsem i na kelpu, ale fena je bílá a co jsem se dočetla, tak kelpa pak může dočasně zbarvit srst.
Taky jsem našla tohle http://www.masozravci.cz/doplnky-stravy-a-vitaminy/dromy-junior-dha-700-g--10-zdarma/ ale zkušenost nemám, tak nevím.
Tak nějak mám pocit, že i když jí začínáme střídat druhy masa, v pohodě jí i vnitřnosti, kosti zatím dávám část kuřecího hřbetu obaleného masem a máme mleté kuřecí krky....příští týden už bych chtěla zkusit kuřecí křídlo, takže co se masové složky týče, tak asi splněno, ale jestli se tomu dá říkat pestrá strava, když nejí tu zeleninu....
Pochlubte se novým přírůstkem :))
Jinak zkoušela jste třeba naškrábat/rozmixovat játra, popřípadě dát nějaké mleté a do něj zeleninu schovat? U Hachiho to tak funguje na přílohy.
Nebo zkusit jiný druh, ten náš fouňa třeba úplně nesnáší kořenovou zeleninu, ale okurku, cuketu, dýni a batáty miluje :)
"Malá naštěstí se syrovým masem nemá problém, naopak moc jí chutná, ale jiná věc je zelenina, kterou buď nesní vůbec...resp. když nastrouhám, tak jen tu, co je asi "nalepená" na mase.....
Možná, že časem změní názor.................."
tak ten můj názor nezměnil už víc než 7 let
přílohy sní spolehlivě zamaskované do vaječné omelety
námět - syrové vepřové uši, občas hrtan
ale i tvrdý chleba, třeba....
PumaCZ
napsal(a):
Pochlubte se novým přírůstkem :))
Jinak zkoušela jste třeba naškrábat/rozmixovat játra, popřípadě dát nějaké mleté a do něj zeleninu schovat? U Hachiho to tak funguje na přílohy.
Nebo zkusit jiný druh, ten náš fouňa třeba úplně nesnáší kořenovou zeleninu, ale okurku, cuketu, dýni a batáty miluje :)
No já mletiny moc nedávám, zítra mi přijde mletý kuře a nějakej mix s vnitřnostma, tak to zkusím, ale to neřeší problém u krmení masem na kousky.
Trochu zeleniny jsem přimíchala do těch mletých kuřecích krků...takovej mix strouhaná červená řepa, cuketa, trochu mrkve a ledový salát a tu část masa, kde toho bylo víc, tak nechala....
Zkusím vložit video, snad to půjde spustit....jak malá "zahradničí"...to, co okusuje byl předvčírem zasazený maliník...nyní bez listí a už ani není zasazanej ...prostě Gina bude asi talent od přírody
napsal(a):
No já mletiny moc nedávám, zítra mi přijde mletý kuře a nějakej mix s vnitřnostma, tak to zkusím, ale to neřeší problém u krmení masem na kousky.
Trochu zeleniny jsem přimíchala do těch mletých kuřecích krků...takovej mix strouhaná červená řepa, cuketa, trochu mrkve a ledový salát a tu část masa, kde toho bylo víc, tak nechala....
Zkusím vložit video, snad to půjde spustit....jak malá "zahradničí"...to, co okusuje byl předvčírem zasazený maliník...nyní bez listí a už ani není zasazanej ...prostě Gina bude asi talent od přírody
Aha tak video mi vložit nejde
Tak to zkusíme takhle...
https://www.youtube.com/watch?v=5kcKK4rCqN8
napsal(a):
Je nádherná! Přeji, ať Vám dělá jen samou radost :))
Jinak Hachi je také vášnivý zahradník :D
napsal(a):
Rozmixovat na kaši (s vodou nebo třeba rovnou s vývarem, aby to líp vonělo) a zamíchat mezi ty kousky masa?
Takhle dávám přílohy já a sní to vždycky všechno. Jinak nemám se zeleninou šanci uspět a názor prý měnit nebude.
Atheira
napsal(a):
Rozmixovat na kaši (s vodou nebo třeba rovnou s vývarem, aby to líp vonělo) a zamíchat mezi ty kousky masa?
Takhle dávám přílohy já a sní to vždycky všechno. Jinak nemám se zeleninou šanci uspět a názor prý měnit nebude.
Díky za typ....vyzkoušíme
Když jsem ještě byla v barfovací skupině na fb, tak se tam nežraní zeleniny řešilo dost často, ale většinou byli všichni uklidňováni, že pes zeleninu úplně nutně nemusí.
Ideální by bylo, kdyby se malá naučila na zelené dršťky a občas bych jí zkusila nějak ošálit něčím úplně najemno, ale nelámala bych to přes koleno.
Moje nebožka fena nebyla na barfu, jen dostávala občas vařený a ta měla takovou averzi k zelenině, že když dostala vylízat vaničku od Lučiny s pažitkou, dokázala ty pidikousíčky pažitky vypreparovat.
Ale třeba vařenou mrkev pozřela, když byla rozetřená na kaši a zamíchaná mezi maso a rejži.
to sardullah
Roboran klasik pro štěňata.
Na dochucení, pokud nechcete mletiny, je perfektní jakýkoliv koncentrovaný vývar, ideálně nějaká "želatina". Prostě nožičky, nebo stačí i kuřecí s kůžemi. nechat vychladnout, sebrat přebytečný tuk. Pokud nemá moc tučného v dávce, tuk nechat. Do formiček na led, pak jen vyndat kostku nebo dvě, cáknout krapet vařící vody, nechat rozpustit a zamíchat do zeleniny.
Jo a vařená mrkev se lžičkou másla - voda v podstatě vyvařit, máslo zůstane, hodně populární.
napsal(a):
Jo a vařená mrkev se lžičkou másla - voda v podstatě vyvařit, máslo zůstane, hodně populární.
Tak na másle bych to mohla taky zkusit. Eventuelně i ten "sulc"
Uvidíme jestli se ta potvůrka dá nějak ošálit.
napsal(a):
Tak na másle bych to mohla taky zkusit. Eventuelně i ten "sulc"
Uvidíme jestli se ta potvůrka dá nějak ošálit.
Tuk nese chuť, ten by to měl zvládnout. A jestli se to nezlepší, tak se smiřte s tím, že jakýkoliv masový vývar už máte navždy bez zeleniny.
Jinak teda s mrkví na másle to končí úplně proti zvyklostem - neodevzdávám já, ale chudák pes. Vždycky mu užeru.
lesnížínka
napsal(a):
Samozřejmě salát vařit nebudu, ale kořenovou zeleninu, řepu, dýni...strouhám a vařím. Jasně, podušení na másle zní ještě líp
I sádlo jde, pro čeníška ještě lepší.
Ahoj,
opět se na vás obracím s dotazem k příloze :)
Jak vhodná je jako příloha červená čočka? Zkoušel jste někdo? Krmíte jí?
Někde jsem na ní narazila jako na vhodnou, tak jsem ji chtěla vyzkoušet. Ne pořád, ale pár dní ať má něco nového a jiného :) Jestli to vůbec bude žrát, rozmazlenec jeden :D
Díky a hezký večer! :)
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
opět se na vás obracím s dotazem k příloze :)
Jak vhodná je jako příloha červená čočka? Zkoušel jste někdo? Krmíte jí?
Někde jsem na ní narazila jako na vhodnou, tak jsem ji chtěla vyzkoušet. Ne pořád, ale pár dní ať má něco nového a jiného :) Jestli to vůbec bude žrát, rozmazlenec jeden :D
Červená čočka v pohodě. Jen není dobré denně, má vyšší obsah purinů.
PumaCZ
napsal(a):
Díky! :)
Doporučuji na másle/sádle podusit nastrouhanou kořenovou zeleninu, ve finále zalít (třeba i nesoleným vývarem) a přidat čočku. Po pár min. dovaření dohodit cokoliv, co se hodí, a napiksličkované do mrazáku. Drtivá většina psů to nadšeně polkne i bez masa, ostatně proteinů je tam dost, i když spíš pro vegany.
Hele a jíte před svým psem tu zeleninu někdo, nebo jíte jí obecně.....každej pes přece žebrá .
Jak vyndám mrkev z lednice, psina zpozorní (kliedně i peržel a celer, okurku) šlupky zásadně loupu do její misky, něco si z toho přebere, jablíčka miluje, banán sní celej, meloun, pár kuliček hroznů...prostě cokoliv.(v lese začly borůvky, dneska jsme už ochutnali) Nebožka sklízela kedlubny....
Mně pes nechá jenom tu zeleninu a ovoce (a ovoce moc nejím), tak to nepřivolávejte :-)
Já jím, přede mnou sedí kocourek a pes, koukají na mě a očima si spolu říkají "hele, jak jí to spadne". Oni musí od všeho dostat kousek, asi kontrola, jestli nemám lepší.
No a je fuk, co mám. Když oni vyhodnotí, že to teda jíst nebudou, že je to nějaké hnusné, tak prý ať mi to aspoň spadne. A taky že jo.
Oni to ani nechcou, prostě jim to přijde hrozně vtipné nebo co. Já říkám "jdu se najíst", oni říkají "jde se hrát padaná".
A jak to, že když jsou oba v patře a já si tu sednu s hovězím burgrem, pomalu bych si vzala plastový příbor, abych je neprozvonila, během pěti vteřin sedí proti mně a zase si říkají "už to začíná, dívej, jak jí to spadne" ?
Však uvidíme, kde seženou snídani, si ještě povíme.
napsal(a):
Hele a jíte před svým psem tu zeleninu někdo, nebo jíte jí obecně.....každej pes přece žebrá .
Jak vyndám mrkev z lednice, psina zpozorní (kliedně i peržel a celer, okurku) šlupky zásadně loupu do její misky, něco si z toho přebere, jablíčka miluje, banán sní celej, meloun, pár kuliček hroznů...prostě cokoliv.(v lese začly borůvky, dneska jsme už ochutnali) Nebožka sklízela kedlubny....
Každý nežebrá nežravka žebrá jednou za 10let Řeknu mu: Wori, jdu vařit oběd jo? Narve se do kuchyně a lehne. Kdyby přece jen byl tak hladový, že by se šel kouknout, co právě dělám, ukážu mu tu mrkev: hele, já mám zeleninky, to ty nepapáš, mrkne na to, blééé a jde si zase lehnout. Ale jak říkám, většinou brvou nehne, že já vařím a to můžu klidně na pánvi smažit vepřovou panenku se slaninou, voní to jak blázen, ale on vůbec nic. Také asi jak je od začátku a léta učený, že tohle jídlo se ho fakt netýká.
Není důvod psa krmit zeleninou. To je lidská představa pestré stravy, né psí. Psí pestrá strava je různé druhy svaloviny,vnitřností,kostí. Místo zeleniny neprané zelené dršťky a hotovo - celá psí kořist. Já zeleninu nekrmím vůbec, u dospěláků to jakože absolutně nehrotím,oni si na zahradě sklidí,co chtějí, u štěňat a mlaďochů hodně kupuju právě komplety s částí zelených drštek,někde je i přidaná zelenina, ale kvůli tomu to nekupuju. Nějaký doplněk přímo pro štěnda na barfu určo nic nezkazí,ale ani ten jsem nikdy nedávala
janaa
napsal(a):
Není důvod psa krmit zeleninou. To je lidská představa pestré stravy, né psí. Psí pestrá strava je různé druhy svaloviny,vnitřností,kostí. Místo zeleniny neprané zelené dršťky a hotovo - celá psí kořist. Já zeleninu nekrmím vůbec, u dospěláků to jakože absolutně nehrotím,oni si na zahradě sklidí,co chtějí, u štěňat a mlaďochů hodně kupuju právě komplety s částí zelených drštek,někde je i přidaná zelenina, ale kvůli tomu to nekupuju. Nějaký doplněk přímo pro štěnda na barfu určo nic nezkazí,ale ani ten jsem nikdy nedávala
Souhlasím s váma, s tou zeleninou. Ale já se k dršťkám nedostanu a když jsem pradávno zkoušela, tak to nežral, on právě moc smradlavé věci nechce, ani syrečky.
Co se týče zeleniny a příloh, držím se hesla, že pes má dostat, k čemu by se dostal vlk. A to čočka např. není. Ani ty brambory a rýži. Stejně mi brambory nejí vůbec a rýži...jak kdy. Nemyslím si, že by to psu vyloženě škodilo, ale je to zbytečné.
A to já myslím, že psovití ovoce a zeleninu jí a prospívá jim. Ne že ji konzumují denně, ale tak nějak přesně vědí, kdy co sežrat. Není to strašně vzácný jev, ale určitě ne pravidlo, jak jsme vytvořili my v této době. Ale zas si asi nevykopou řepu, bramboru, mrkev, nýbrž to, co je nahoře a většinou sladké.
A taky papají to, na co jsou pracovně zvyklí - hodně dlouho dostávali jídlo venku na statku u koní, krav, prasat, a nemyslím, že to bylo kilo masa, ale prostě to, co měli ostatní - šrot a nějaké zbytky z lovu a kuchyně. Otázka je, za jak dlouho si ovčácké plemeno zvykne na pravý opak, který provozujeme dnes, nevím...ale hodně to v současnosti (cca posledních 10 let už fakt dost) přeháníme.
Moderní pestrá strava s padesáti druhy olejů, bylinek, zeleniny a fotečkou na instagram.. možná máme všeho nadbytek, máme se lépe, také bereme psy jako děti
Taky nemáme přílohy, jen občas kaše, jedna brambora, ovesné vločky, rýže, ale fakt tak asi 1x za týden (naval kus svý večeře) a ne cíleně, spíše se na jaře pes pase jak koza.
Jsou ale psi, co to fakt mají naopak (ale nevím, kdo je to naučil, nebo jestli by to jinak nesnesli) - hromada přílohy a troška masa. Typicky velcí psi.
Naše psina vyloženě vyhledává spadaná jablíčka i ta koupená, je schopná lehnout od strom a cpát se(trávení pak jede na nejvyšší úrovni bioplynky), teď třešně- jenže to nepeckuje, tak to má zakázaný-pár jo, no. A když už nic jinýho, tak si možná o tu mrkev očistí zuby, zblajzne jí celou-jednu koník, jednu psová.....přílohy obecně má raději zvlášť, suchou rýži sežere v mase jí třídí, taktéž těstoviny....už psí žrádlo tak neprožívám, pokud jsem doma,tak nějak ty přílohy dostane během celého dne a na večer maso nebo když mám denní tak večer do misky maso a trochu přílohy (za přílohu pokládám i rohlík, chleba, pes s tím problém nemá, žere i suché) Klidně se přiznám i Propesko konzervu(jakoukoliv) jí dopřeju jako přílohu k masu nebo doplněk, pokud moc masa nemám, velkou má na tři dny.
Jak už tu mnohokrát proběhlo, pastevec kdesi na ruské stepi dostal tak akorát šrot, mlíko a nebo si ulovil myš, srnku. Že se pak po*ral nikomu nevadilo, protože to asi nikoho nezajímalo....
Myslím, že už je to dáno geneticky (zastoupení a množství trávicích enzymů) u takových psů, to trávení prostě maso nedá nebo jen minimálně a jen nějaké.
napsal(a):
Naše psina vyloženě vyhledává spadaná jablíčka i ta koupená, je schopná lehnout od strom a cpát se(trávení pak jede na nejvyšší úrovni bioplynky), teď třešně- jenže to nepeckuje, tak to má zakázaný-pár jo, no. A když už nic jinýho, tak si možná o tu mrkev očistí zuby, zblajzne jí celou-jednu koník, jednu psová.....přílohy obecně má raději zvlášť, suchou rýži sežere v mase jí třídí, taktéž těstoviny....už psí žrádlo tak neprožívám, pokud jsem doma,tak nějak ty přílohy dostane během celého dne a na večer maso nebo když mám denní tak večer do misky maso a trochu přílohy (za přílohu pokládám i rohlík, chleba, pes s tím problém nemá, žere i suché) Klidně se přiznám i Propesko konzervu(jakoukoliv) jí dopřeju jako přílohu k masu nebo doplněk, pokud moc masa nemám, velkou má na tři dny.
Jak už tu mnohokrát proběhlo, pastevec kdesi na ruské stepi dostal tak akorát šrot, mlíko a nebo si ulovil myš, srnku. Že se pak po*ral nikomu nevadilo, protože to asi nikoho nezajímalo....
Myslím, že už je to dáno geneticky (zastoupení a množství trávicích enzymů) u takových psů, to trávení prostě maso nedá nebo jen minimálně a jen nějaké.
Hihi,naši psi teď nekadí hovna,ale pecky spojený něčím hnědým ať žije třešňový období
napsal(a):
Doporučuji na másle/sádle podusit nastrouhanou kořenovou zeleninu, ve finále zalít (třeba i nesoleným vývarem) a přidat čočku. Po pár min. dovaření dohodit cokoliv, co se hodí, a napiksličkované do mrazáku. Drtivá většina psů to nadšeně polkne i bez masa, ostatně proteinů je tam dost, i když spíš pro vegany.
Jak je v něčem kořenová zelenina, tak se k tomu pes nepřiblíží ani na metr, rozmazlenec :D
Ještě mám dva dotazy :)
Dnes v deset mi přišlo maso, skoro čtyři hodiny jsem ho pytlíkovala a až někdy po třetí šlo do mrazáku - samozřejmě skoro rozmražené. Jak moc velké je riziko, že se mezitím maso zkazilo apod.? Myslíte, že to bude bez problému?
Krůtí kosti - křídla. Včera jsem dala Hachimu krůtí křídla, která jsem současně dnes pytlíkovala do dávek na dva týdny do hotelu. Teď odpoledne Hachi ale vykadil nestrávenou nerozžvýkanou kost (cca 2-3 cm) :( Máte někdo stejnou zkušenost, že si psí žaludek neporadí s krůtí kostí? Mám teď hrůzu z toho, že se v něm šprajcne, až budeme v zahraničí a pes v hotelu.. Dělala jsem 50 pytlíků, takže dohledat ty s křídly (bylo to 1kg balení mražených křídel, které jsem sekala sekáčkem na menší kusy) je v podstatě nemožné..
Většinou mi psina nespracuje chrupavky, když dostane hovězí s chrupavkou, to bílé jde zase opačným koncem ven. záleží, jak a s čím to leželo v žaludku - rychlost průchodu" trubkou"... kost je většinou v bobkách ve formě takové formované suché směsi...jako ztmelený písek.
Asi bych ty bobky tak nestudovala, budete klidnější.
Nesekám kosti. Nesekat. Já nevím. Je to divné. Neodhadnu, jaký kus je ještě ok. Dávám to vcelku. Krávu teda ne.. Ale když kousky, tak do mlýnku. Mám nějakou utkvělou představu, že když si pes rozkouše (rozporcuje) kost sám.. teoreticky by mohl vědět, proč to dělá tak a tak.
Rozkrájet dlouhé kosti.. z toho mi je úplně blbě.. takové střepy a navíc pes třeba usoudí, že už to nemusí kousat?
A přesně jak praví verun - když to jídlo nemá dostatek času se potrávit, tak jde ven nestrávené.
Večer dám krůtí stehno vcelku a vodu. Pak jde pes pomodlit, vyčůrat a spát.. a tím má klid na trávení kostí.
Aj třeba žebra.. nechám to tak celé, nedávám jednu řadu.
Akorát hltači mají teda problém, no.. tak to už radši ten mlýnek.
Dříve jsem kupovala směs - kuře, krůta, zelené dr., v tom bylo vše.
Když maso rozmrzne, rozmnoží se na něm bakterie, které tam byly před zamražením. Takže když rozmrzlé znovu zmrazím, zmrazím si víc bakterií. Samozřejmě se bavíme o trochu povoleném mase. Jiné bych uvařila, upekla, ....mezizastávka na chladném místě a v lednici a pak do mrazáku.
Když bez tepelné úpravy, tak teoreticky tam bude příště víc broučků, možná to bude cítit.
Normální pes se z toho nepoto.
Ale změní se senzorické vlastnosti. Toho masa.
Ja ta kridla nesekala, jako ze bych delala “drt”, ale mela jsem mrazeny chuchel kridel a potrebovala jsem to nasekat na mensi jakoby “kosticky”, abych mu to mohla hodit do pytliku.
Ven vysel fakt kusanec kosti, ktery dostal bud vcera vecer nebo dnes rano. Bylo to puvodne cele kridlo, do ktereho Hachi parkrat kousnul.
Tak snad mate pravdu a bude vse ok :/
napsal(a):
Nesekám kosti. Nesekat. Já nevím. Je to divné. Neodhadnu, jaký kus je ještě ok. Dávám to vcelku. Krávu teda ne.. Ale když kousky, tak do mlýnku. Mám nějakou utkvělou představu, že když si pes rozkouše (rozporcuje) kost sám.. teoreticky by mohl vědět, proč to dělá tak a tak.
Rozkrájet dlouhé kosti.. z toho mi je úplně blbě.. takové střepy a navíc pes třeba usoudí, že už to nemusí kousat?
A přesně jak praví verun - když to jídlo nemá dostatek času se potrávit, tak jde ven nestrávené.
Večer dám krůtí stehno vcelku a vodu. Pak jde pes pomodlit, vyčůrat a spát.. a tím má klid na trávení kostí.
Aj třeba žebra.. nechám to tak celé, nedávám jednu řadu.
Akorát hltači mají teda problém, no.. tak to už radši ten mlýnek.
Dříve jsem kupovala směs - kuře, krůta, zelené dr., v tom bylo vše.
Když maso rozmrzne, rozmnoží se na něm bakterie, které tam byly před zamražením. Takže když rozmrzlé znovu zmrazím, zmrazím si víc bakterií. Samozřejmě se bavíme o trochu povoleném mase. Jiné bych uvařila, upekla, ....mezizastávka na chladném místě a v lednici a pak do mrazáku.
Když bez tepelné úpravy, tak teoreticky tam bude příště víc broučků, možná to bude cítit.
Normální pes se z toho nepoto.
Ale změní se senzorické vlastnosti. Toho masa.
Kupuju maso v kamenné prodejně DPM, vezu domů cca 15 km, hodím na chvíli do vany a když povolí tak, aby se dalo porcovat, tak ho nasáčkuju. Množení breber řeším jen vocaď pocaď, nikdy problém nebyl.
Jak jsem se dřív vyhýbala mletinám, tak teď je mám docela ráda. Jednak kvůli pinčové, která je barfista začátečník a takhle do ní bez rizika vpravím kosti a pak mi vyhovuje, že do mletin jdou pěkně zamíchat doplňky - Balancer, Gastro...no a jak jsou v tom dršťky, krásně to psům voní, co si budeme povídat
S tím sekáním kostí- taky nesekám, ale třeba pinčové kuřecí krk podrtím. Vezmu nůž a podélně na něj přitlačím, všechny obratle musejí prasknout ...je to pojistka pro případ, že by ho vdechla bez kousání. Už jsem jí dala i kachní běhák, bez úpravy - ten kouše pečlivě a extrémně dlouho.
Oblíbila jsem si z DPM mletý chrupavky.
Dneska rozmrazuju kuřecí křídla, dlouho je neměly, pinčová nikdy- tak jsem zvědavá sama na sebe, jakou formu nakonec zvolím
A jak řeší množení breber ti psi, co si běžně syrové maso zakopávají v zahradě a pak ho za měsíc vykutají a sežerou? Mí psi to nikdy nedělali, ale náš starý Alfík to dělal běžně a dožil se 17, takže bych vůbec tohle u psa neřešila. Liška je ,,pes" a je mrchožrout, takže jistě ty zdechliny nežere vždy čerstvé, ,,náš zajíc" vyhozený ze zahrady vedle na pole, zmiznul až třetí den, takže předpokládám, že bakterie se tam asi taky hodně pomnožily
K tomuto:
Rozkrájet dlouhé kosti.. z toho mi je úplně blbě.. takové střepy a navíc pes třeba usoudí, že už to nemusí kousat? - bych jen připomněla, že přece štěpí se jen vařené a pečené kosti, syrové, to je přece úplně něco jiného (nedalo mi to, ale je to tady pořád omílaná mantra)
Jo, však říkám, že normální pes si poradí.
Včera tahle parta zařídila, že shodím asi tak 3kg, protože prostě nebudu jíst.
Dotáhli ze zahrady kuřecí stehno.
Zeleno.. něco. Pěkně na podložku u misky s vodou. Moc hodní jsou.
Vypadali štěstím bez sebe.
A pak tu zelenou slizkou věc začali žrát.
A já musela jít, vzít si rukavice a roušku a rychle se toho zbavit, okno bylo blíž než dveře. Mi jich bylo nakonec ale líto, tak jsem řekla, že vyměníme za mletou kravičku s prasátkem.
No určitě.
Kocourek - nevýhodné, nechci.
Pes - tak já taky nechci.
A oba vyletěli na zahradu za kuřátkem. Tak jsem to dala do popelnice. Dnes nepůjdu ven, mám to furt před očima, Critters rozteklé v popelnici, číhá tam na mě.
Ještě mě napadlo hodit to pstruhům v potoce. Ale asi bych přestala jíst ryby.
Poprvé v životě jsem psovi a kočkovi vyčistila zuby.
lesnížínka
napsal(a):
Jste si pěkně zasmradila popelnici, u nás vyváží v úterý, jestli u vás také zkraje týdne, tak jste v pr...
:-) Jednou za 14 dní .. přijedou za 6 dní a 22 hodin.
napsal(a):
No tak to se možná budete modlit, aby přijeli dřív Doufám, že tu popelnici nemáte v garáži Když se Worka chystá někomu cvrknout na popelnici, vždycky mu říkám: Woru neznačkuj to, oni mají popelnici v domečku, to by jim tam pak smrdělo!
napsal(a):
A to počkejte, až se to rozkřikne mezi mouchama, co úžasnýho máte v popelnici... Určitě si to předají dřív než přijedou popeláři, myslím, že bude hůř, až odtamtud na vás budou volat ještě červi.
Atheira
napsal(a):
A to počkejte, až se to rozkřikne mezi mouchama, co úžasnýho máte v popelnici... Určitě si to předají dřív než přijedou popeláři, myslím, že bude hůř, až odtamtud na vás budou volat ještě červi.
Nyní Vás nemám ráda.
:-) Jste chytrý jak rádia, co s tím jako mám dělat? :-)
Hromada legrace.. ale co se s tím teda dělá? To se prostě otočíte a necháte to psa sežrat?
Já vydržím hodně. Běžně pes žere žebra dva dny, to už také nevypadá nejlépe. To maso. Však co, žádné problémy z toho nejsou. Ale takhle zelené..
Mám vápno. Sůl. Ocet. V té popelnici něco uvařím, to bude dobré.
Popelnice je čajíček, nám v práci na chodbě z rozvodné skříně na elektriku "smrdí" tlející asi myš.....
PumaCZ
napsal(a):
Ještě mám dva dotazy :)
Dnes v deset mi přišlo maso, skoro čtyři hodiny jsem ho pytlíkovala a až někdy po třetí šlo do mrazáku - samozřejmě skoro rozmražené. Jak moc velké je riziko, že se mezitím maso zkazilo apod.? Myslíte, že to bude bez problému?
Krůtí kosti - křídla. Včera jsem dala Hachimu krůtí křídla, která jsem současně dnes pytlíkovala do dávek na dva týdny do hotelu. Teď odpoledne Hachi ale vykadil nestrávenou nerozžvýkanou kost (cca 2-3 cm) :( Máte někdo stejnou zkušenost, že si psí žaludek neporadí s krůtí kostí? Mám teď hrůzu z toho, že se v něm šprajcne, až budeme v zahraničí a pes v hotelu.. Dělala jsem 50 pytlíků, takže dohledat ty s křídly (bylo to 1kg balení mražených křídel, které jsem sekala sekáčkem na menší kusy) je v podstatě nemožné..
Já to "povolené" maso taky neřeším. Začala mi vozit nějaké maso kamarádka, po cestě trochu rozmrzne, je to obří 25 kg pytel a než si to já napytlíkuju, tak už je taky povolené. Ale normálně ho šoupnu do mrazáku a neřeším. Minule jsme zase brali z vetamixu z kamenné prodejny jen pár vnitřností a krků a křídel, než jsme dojeli domů, tak to taky trochu povolilo.... A ještě jsme teď zkusili z vetamixu krmný sýr a ten mi tak voněl, že bych si nejradši dala taky . To jim teda nedávám pravidelně, vzala jsem to spíš na zkoušku, na zpestření... Psům chutná (jenže co jim nechutná, že jo).,....
Jo a ještě k vetamixu - jak si s nimi měla nějaký problém, tak teda už i já zjišťuji, že tam mají docela bordel. Volala jsem si tam v pondělí a ptala se, když si udělám objednávku s vyzvednutím na prodejně, tak za jak dlouho to bude připravené (přítel to má kousek z práce, tak že by to vzal ten den, co bude po noční), paní mi řekla, že když v pondělí ráno objednám, tak to tam od úterý od ráána bude. Ok. V úterý ráno se nikdo neozval, nevadí, přítel pro to měl jet stejně až ve středu. Nicméně když se ani odpoledne neozvali, tak jsem využila jejich online chat a zeptala se. Tam mi bylo sděleno, že už to na prodejně je a v kolik přesně se stavíme, aby to připravili. Těžko říct, jestli by to připravili i kdybych se nezeptala a nebo jestli by se vůbec ozvali.... No v pohodě, ve středu to přítel vyzvednul. V pátek mi volala pán z vetamixu, že tam mám objednávku a kdy si pro to přijedu, říkám, že už jsme tam byli ve středu, celkem se divil, že to tam má připravené
A ke křídlům. Krůtí křídla nedávám, jen kuřecí. Ejbí teda to křídlo tak jako jednou max dvakrát "žvejkne" a polkne. A nemá žádný problémy, stráví to. Ale třeba minule teda křídlo vyhodila zpátky (vyzvracela), to ho asi žvejkla málo a hned šlo, pak už teda žvýkala víc... Teď jsem ještě poprvé na zkoušku vzala stehna a kachní pařáty, tak na to jsem zvědavá.
napsal(a):
Nyní Vás nemám ráda.
Musíte se nad to povznést.
Jsou národy, kde to maso schválně nechají venku, aby do něj hmyz nakladl vajíčka, a pak s nadšením čekají, až se začne hemžit larvami. Ty larvy pak používají v kuchyni, prý to chutná jako špek, je to hodně tučné.
Tak třeba Vaše zvěř nejsou čuňata, jen mají vytříbený jazýček a chtějí si dopřát gurmánskou lahůdku z rovníkových končin.
Teď jsem si Vás představila, jak Vy, Váš pes a kocour sedíte nedočkavě kolem popelnice, ubrousek založený za výstřihem/za obojkem, příbor v rukách/tlapkách a hlad v očích...
A znám lidi, kteří chovají moučné červy na jídlo. Prý když krmíte moučné červy jahodami, chutnají pak taky po jahodách. A mouční červy krmení mátou jsou prý opravdu dobří do proteinových nápojů.
No nic, jdu dělat něco užitečného.
Jsou národy, kde to maso schválně nechají venku, aby do něj hmyz nakladl vajíčka, a pak s nadšením čekají, až se začne hemžit larvami. Ty larvy pak používají v kuchyni, prý to chutná jako špek, je to hodně tučné.
A znám lidi, kteří chovají moučné červy na jídlo. Prý když krmíte moučné červy jahodami, chutnají pak taky po jahodách. A mouční červy krmení mátou jsou prý opravdu dobří do proteinových nápojů.
Dělá se mi špatně . Jako jsem holka z vesnice, jen tak něčeho se neštítím, ale jakmile si představím, že bych měla sníst něco, na čem se hemží larvy, nebo rovnou moučného červa, tak mě to fakt nakopává
napsal(a):
:-) Jste chytrý jak rádia, co s tím jako mám dělat? :-)
Hromada legrace.. ale co se s tím teda dělá? To se prostě otočíte a necháte to psa sežrat?
Já vydržím hodně. Běžně pes žere žebra dva dny, to už také nevypadá nejlépe. To maso. Však co, žádné problémy z toho nejsou. Ale takhle zelené..
Mám vápno. Sůl. Ocet. V té popelnici něco uvařím, to bude dobré.
Vezměte to, zabalte to do sáčku, několik uzlů, pak další sáček, několik uzlů. Částečně to zabrání tomu smradu a úplně to zabrání hmyzu.
Nic tím nekrmte, hlavně ryby ne, vždyť by mohly chcípnout. :)
Vápno, sůl a ocet, hm, dejte pak vědět, co z toho vzešlo. Já bych to na vlastní popelnici testovat nechtěla, ale Vám držím palce. :)
lesnížínka
napsal(a):
Obávám se, že teď už to z té popelnice neveme ani omylem, první, kdo se k ní přiblíží, budou příští týden ti chudáci popeláři a mezitím bude domácnost zavalená hromadícíma se pytlema s odpadem. Policie se možná přijde vyptat, kde je manžel
Naštěstí máme třídící popelnice - víc ks straší u každé chalupy. Vysypala jsem to z mé krásné zelené popelnice na směsný odpad, dala jsem na to čtyři sáčky a odnesla do koše na psí exkrementy. Tam se to ztratí.
Jako manžel :-) Ne, tohle plemeno tady nehrozí ani omylem, ale jednou se mě nějaká paní s hodně odznáčky na ramenou ptala, kde je ta blondýna. Ale to tady nebylo žádné kuře. Bylo to tak syrové a tolik jsem byla tou otázkou překvapená, že jsem nic neřekla, jen jsem zděšeně a s otevřenou pusou koukla na Megí, jestli nemá nějakou ultra chytrou odpověď, protože mám momentálně mentálně totálně vymeteno, a paní pravila - snědla ji Megínka? A já - jo.
A šla jsem domů. Fakt mě pustili domů. Jinak bych vám tu nepsala.
napsal(a):
Naštěstí máme třídící popelnice - víc ks straší u každé chalupy. Vysypala jsem to z mé krásné zelené popelnice na směsný odpad, dala jsem na to čtyři sáčky a odnesla do koše na psí exkrementy. Tam se to ztratí.
Jako manžel :-) Ne, tohle plemeno tady nehrozí ani omylem, ale jednou se mě nějaká paní s hodně odznáčky na ramenou ptala, kde je ta blondýna. Ale to tady nebylo žádné kuře. Bylo to tak syrové a tolik jsem byla tou otázkou překvapená, že jsem nic neřekla, jen jsem zděšeně a s otevřenou pusou koukla na Megí, jestli nemá nějakou ultra chytrou odpověď, protože mám momentálně mentálně totálně vymeteno, a paní pravila - snědla ji Megínka? A já - jo.
A šla jsem domů. Fakt mě pustili domů. Jinak bych vám tu nepsala.
jednou se mě nějaká paní s hodně odznáčky na ramenou ptala, kde je ta blondýna
Já jsem přece celou dobu tady.
Jste měla odpovědět, že blondýna je na ifauně. To by paní s odznáčky koukala.
Možná jsem mimo téma, ale snad neva.
Vážení zkušení, mám takovej dotaz.
Včera jsme byli s malou na očkování, chodím na kliniku k vetovi, starému praktikovi, který pamatuje dobu předgranulovou a konzultovala jsem s ním, jestli má nějaký smysl dělat krevní testy na to, abych se ujistila, že krmím správně. Přeci jen u toho štěněte si nejsem úplně jistá v kramflecích a nerada bych něco podělala. Zaslechl nás jinej vet a říkal, že má docela dost pacientů, kteří jsou krmeni masem a nebo kombinovaně s granulemi a že mají zvýšenou močovinu, dost z nich až tak, že mají dietu...že tedy není moc příznivcem krmení masem.
Přiznám se, že jsem nikdy neměla psa, co by měl problémy s ledvinama a nebo tak něco. Pořád spíš všechno vážím, protože to nemám v oku.
Spíš mám ty obavy, aby byl vyváženej poměr P a CA, aby mi nerostla překotně, abychom se nedohrabali třeba k prošlapům, prostě aby mi dobře narostla.
Tohle mě tak nějak ani ve snu nenapadlo. Dočetla jsem se, že to může být z nadměrného množství bílkovin.....Gina má momentálně 30% krmný dávky přílohy a zeleninu, ovoce a 70% maso (kosti, vnitřnosti, svalovinu) tak 2-3x týdně jednu denní dávku masa nahradí jogurt....
Je něco, na co bych si měla dát bacha, aby Ginuša náhodou nedopadla jako kandidát na dietu. Nebo k tomu musí mít pes nějaký predispozice, že mu taková strava prostě tyhle problémy způsobuje??
Nevím, zda jsem vážená a zkušená. Ale:
Je něco, na co bych si měla dát bacha, aby Ginuša náhodou nedopadla jako kandidát na dietu. Nebo k tomu musí mít pes nějaký predispozice, že mu taková strava prostě tyhle problémy způsobuje??
Podle mě tyto problémy způsobují lidé, kteří psovi přilepšují svalovinou do granulí nebo krmí maso jen jednodruhově, případně jen svalovinu či libové masíčko.
Málokterý vet je příznivcem přirozené stravy. Protože spousta lidí přirozeně krmit neumí. Náš veterinář má podobný názor a říkal nám to samé - zvýšený počet psů má problémy s ledvinami, játry a většinu těchto pacientů se lidé snaží krmit syrovou stravou či kombi s granulemi. Ale asi nějak špatně.
Bacha bych si dala jen na to, abych krmila opravdu pestře v rámci měsíce či tří týdnů. Od každého něco. Přilohy, ovozel, různé druhy masa a vnitřností, kysané výrobky. Prošlapy ohlídáte, při přezubování stačí přihodit skelety navíc. Takové ty poctivé, kožnaté.
Já krmím přirozenou stravou hodně dlouho. Všichni psi měli i ve stáří krevní testy naprosto ok. Dělat štěněti průběžné krevní testy, proč ne, když vás to uklidní. Dle mého ale sama nejlépe uvidíte, jak štěně roste a zda má nějaký problém.
Ano, i se to dá zdědit. Teda dá se zdědit to, že pes bude mít prošlapy a DKK. Ale že by trpěl víc na krmení masem..
Velká plemena se prostě krmí více masokostmi. Ale já tak krmím všechno. Aj kočku.
Když budu dávat jenom svalovinu, dopadne to tak, že vet řekne - nejsem příznivec krmení masem.
Psi tu byli tisíce let a pěkní a bez granul. Krmeni spíše méně než více a čím? Obilné placky, kaše, šrot u prasečího korýtka, zbytky od lidí, zbytky z lovu.
Až tak posledních 100 let mají psi bohatých k dispozici i celou rybu nebo slepici.
Pro jistotu to dělám tak - celou kořist. Větší plemeno - víc přílohy. Megí hrst přílohy, Váš medvěd hrsti dvě. Kus kuřete (čtvrtka?), dvě hrsti přílohy, hrst zeleniny.
Ale víte co.. už jste vychovala, vystavěla několik medvědů a necháte se zviklat nějakou průpovídkou na veterině? Nene.
Krev na Ca se mi zdá celkem .. no.. 99% vápníku je v kostech a zubech, tak nevím, jestli z krve neuvidím akorát to, co jedl pes ráno.. nevím.
Nejdůležitější je nepřekrmovat a nedávat stejky. Taky se podívat, v čem je silná převaha fosforu a toho se zdržovat.. typicky samotné vnitřnosti.
Ale prostě když to kuře sní za dva dny spolu s přílohou, která nebude čistá pšenice, tak se jí nic nestane!
Přesně, jak píšou děvčata nade mnou...spousta lidí dělá krmení přirozenou stravou blbou reklamu tím, že maso je pro ně hlavně svalovina. Pak to takhle dopadá. Myslí si, že psovi přilepší, když mu dají kuřecí prso a libový hovězí. Přece chudák nebude žrát nějakej odpad.
Lidí, co přilepšujou masem ke granulím je fůra. A myslí si, že když pes má ty vyvážené amarouny, tak že už kosti nemusí.
Mě to na ty vety strašně mrzí, že jsou tak strašně progranuloví. Jasně, koho chleba jíš, toho píseň zpívej...ale stejně, ráda bych slyšela ještě o nějakém vetovi krom Šťourače, kterej schvaluje barf.
Holky díky, to jste mě uklidnili. Zkraje jsme začínali jenom libové maso, pak postupně kostičky, opatrně vnitřnosti, byl docela boj s přílohama a se zeleninou, ale teď už jí Ginuša všechno, takže už v pohodě.
Jinak právě ten starej veterinář mi taky říkal, že pokud na těch krevních testech budu trvat, tak je samozřejmě udělaj, ale že je to ve finále na dvě věci.
Takže si pojedeme svoje a až bude přezubovat, tak přihodíme nějakej ten skelet...to jsem tak nějak měla plánu.
Na rovinu, se vlastně vůbec nedivim, že lidi (ne všichni, ale hodně) mají jako modlu granule. Já brala štěndo od chovatelky, která mi důrazně doporučovala krmit granulema alespoň než malá vyroste, pak prej teda alespoň první 3 měsíce, pak narazíte na veta, kterej je taky pro granulové krmení a pak ta reklamní masáž o vyvážené stravě.......když se nad tím zamyslím, tak se fakt nedivím.
Já krmila malou granclema asi tři dny, než se u nás rozkoukala, aby toho na ní nebylo moc...nové prostředí a ještě změna papáníčka a musím říct, že i ty 3 dny pro mě byly utrpení.
No a protože jsem počítala, že budeme krmit granclema možná i týden, plus jsme dostali nějaké od chovatelky, tak mi doma zbylo asi 5 kilových pytlíků royal caninu a 2 kg Fitminu, tak asi zavolám do útulku, jestli by to nechtěli.
Krmíme masem 10let. Vloni měl pes rozbory - vet mi řekl, že kdybych měla v jeho věku takové výsledky, můžu si gratulovat. Jen mu mám přestat dávat tu smetánku ráno - nebo místo jedné lžíce jednu lžičku protože má tuk v séru Pro jistotu jsem ubrala i vepřového a mohli sme si gratulovat, všechno OK. A dopručeno na klouby hovězí, nejlíp kližka. Sice jsem pak koupila ty zvápenatělé řasy, ale nedošlo mi, že jak kosti už moc rád nekouše, dostává místo nich spíš jen chrupavky a ten vápník mu chybí. Před 14dny kontrola, protože moc funí. A ejhle - zvýšená močovina! Snad to nepletu, ale myslím jen v moči. Takže doporučená dieta, ubrat maso, vnitřnosti žádné. Hovězí jsem mu za těch cca 10dní vařila jen jednou, v pondělí máme kontrolu...uvidím, jak to dopadne, snad to nebude ještě horší
A jak je to tedy s tím mícháním masa s granulemi? Trochu jste mě vyděsily, abych něco nepokazila a psovi neuškodila. Barfovat nemám možnost (logistika), takže krmím základ granulemi, a k nim přidávám poměrně často maso se zeleninou. Většinou jsou to obrané skelety nebo jiné polévkové “kosti”, prostě vedlejší produkt z vývarů. S kůžemi, chrupavkami, atd., není to čistá svalovina. Někdy dostane syrové - různé odřezky od vaření (s kostmi už se bojím - možná zbytečně - začínat, je mu přes 13 a nikdy je nedostával), pravidelně dostává zeleninu (čerstvou i vařenou) a ovoce. Občas nějakou přílohu a tvaroh, vnitřnosti moc nekupuji, ty má spíše sem tam sušené. Pes vypadá dobře, chutná mu to, na jídlo se těší, a drží si figuru. Bobky taky pěkné.
Je to trochu jako dotaz z Bravíčka, ale tak jste mě znejistěly... Mohu mu tímto škodit? Zase aby jedl jen suché granule, no co je to za život...
lesnížínka
napsal(a):
Krmíme masem 10let. Vloni měl pes rozbory - vet mi řekl, že kdybych měla v jeho věku takové výsledky, můžu si gratulovat. Jen mu mám přestat dávat tu smetánku ráno - nebo místo jedné lžíce jednu lžičku protože má tuk v séru Pro jistotu jsem ubrala i vepřového a mohli sme si gratulovat, všechno OK. A dopručeno na klouby hovězí, nejlíp kližka. Sice jsem pak koupila ty zvápenatělé řasy, ale nedošlo mi, že jak kosti už moc rád nekouše, dostává místo nich spíš jen chrupavky a ten vápník mu chybí. Před 14dny kontrola, protože moc funí. A ejhle - zvýšená močovina! Snad to nepletu, ale myslím jen v moči. Takže doporučená dieta, ubrat maso, vnitřnosti žádné. Hovězí jsem mu za těch cca 10dní vařila jen jednou, v pondělí máme kontrolu...uvidím, jak to dopadne, snad to nebude ještě horší
Hmmm....tak to je dobrý, já zrovna včera říkala psovi, že se pěkně zakulatil, řekla bych, že nás dohnalo to, jak jsme se Sárinou byli furt doma a pořád se jenom leželo, tak že mu vyřadím přílohy a přidám libovější maso....s kostma máme čím dál tím větší problém, to se přiznám, že mu dávám mletý kachní skelety, přelitý vroucí vodou a zamíchaný do rýže, protože už ani ty kuřecí křídla mi zase nechce jíst.
Přemýšlala jsem o nějaké směsi, co se prodává na vybalancování barfu...no uvidíme.
napsal(a):
A jak je to tedy s tím mícháním masa s granulemi? Trochu jste mě vyděsily, abych něco nepokazila a psovi neuškodila. Barfovat nemám možnost (logistika), takže krmím základ granulemi, a k nim přidávám poměrně často maso se zeleninou. Většinou jsou to obrané skelety nebo jiné polévkové “kosti”, prostě vedlejší produkt z vývarů. S kůžemi, chrupavkami, atd., není to čistá svalovina. Někdy dostane syrové - různé odřezky od vaření (s kostmi už se bojím - možná zbytečně - začínat, je mu přes 13 a nikdy je nedostával), pravidelně dostává zeleninu (čerstvou i vařenou) a ovoce. Občas nějakou přílohu a tvaroh, vnitřnosti moc nekupuji, ty má spíše sem tam sušené. Pes vypadá dobře, chutná mu to, na jídlo se těší, a drží si figuru. Bobky taky pěkné.
Je to trochu jako dotaz z Bravíčka, ale tak jste mě znejistěly... Mohu mu tímto škodit? Zase aby jedl jen suché granule, no co je to za život...
Střídání barfu a granulí nevadí, je-li to opravdu barf. Co bych řekla, že může vadit je přilepšování ke granulím bez ladu a skladu.
Pokud přidáváte ke granulím pouze "maso" bez kostí, tak se ty poměry Ca x P pravděpodobně posunou ve prospěch fosforu, ale pokud je psovi 13, vypadá dobře a nemá problémy, tak už bych to asi nechala.
Teď to není jen na vás a fakt nerejpu, ale překvapujemě, kolik lidí napíše, že na barf nemá podmínky nebo že nemá možnost barfovat. Úplně nevím, co si pod tím mám představit, krom chybějícího mrazáku. To je dneska tak hektická doba, že cokoli časově náročnějšího než nasypání granulí do misky je problém?
V době předgranulové by tito lidi vůbec psy nemohli mít. Tenkrát se psům převážně vařilo, což je časově ještě výrazně náročnější než barf.
Terven
napsal(a):
Střídání barfu a granulí nevadí, je-li to opravdu barf. Co bych řekla, že může vadit je přilepšování ke granulím bez ladu a skladu.
Pokud přidáváte ke granulím pouze "maso" bez kostí, tak se ty poměry Ca x P pravděpodobně posunou ve prospěch fosforu, ale pokud je psovi 13, vypadá dobře a nemá problémy, tak už bych to asi nechala.
Teď to není jen na vás a fakt nerejpu, ale překvapujemě, kolik lidí napíše, že na barf nemá podmínky nebo že nemá možnost barfovat. Úplně nevím, co si pod tím mám představit, krom chybějícího mrazáku. To je dneska tak hektická doba, že cokoli časově náročnějšího než nasypání granulí do misky je problém?
V době předgranulové by tito lidi vůbec psy nemohli mít. Tenkrát se psům převážně vařilo, což je časově ještě výrazně náročnější než barf.
U nás je to ten chybějící mrazák. Mám jen jednu poličku nahoře v lednici, takový ten výparník nebo jak se to jmenuje, jinak nic. Pes má přes 30 kg. Jsme aktuálně v relativně malém bytě v podnájmu, kam se mrazák prostě už nevejde. :( Jinak dík za feedback. Budu tedy muset udělat nějakou rešerši a zamyslet se nad tím koncepčně.
Jdu si pro radu. Pan pes se mi vůbec nelíbil, nežral, byl apatický, zvětšené břicho, takže jsme mazali na veterinu. No, výsledek stojí za prd. Diagnostikována DCM, tekutina v plicích... všechno na houno...
Každopádně včera jsem mu dala kuřecí skelety, ty sežral s chutí, dnes ráno opět běžné maso (mletiny) odmítnul. Při tom množství léků, které nafasoval, do něj chci vždycky alespoň něco dostat, aby je nebral na lačno, ale je to problém. Znechuceně odvací hlavu od misky. Kuřecí, telecí, hovězí, nic.
Vlastně za poslední dny kývnul jen na ty skelety, jenže zůstat jen u nich nepůjde, ucpávají ho. Budu zkoušet dál, třeba vezme na milost i něco jiného, ale s tím souvisí můj dotaz - čemu se vyhnout, co by kardiak neměl dostávat? Tuším, že vnitřnosti. Něco dalšího? Na tohle jsem se včera v tom informačním tornádu zapomněla zeptat. Tak nějak to pořád vydýchávám.
napsal(a):
Jdu si pro radu. Pan pes se mi vůbec nelíbil, nežral, byl apatický, zvětšené břicho, takže jsme mazali na veterinu. No, výsledek stojí za prd. Diagnostikována DCM, tekutina v plicích... všechno na houno...
Každopádně včera jsem mu dala kuřecí skelety, ty sežral s chutí, dnes ráno opět běžné maso (mletiny) odmítnul. Při tom množství léků, které nafasoval, do něj chci vždycky alespoň něco dostat, aby je nebral na lačno, ale je to problém. Znechuceně odvací hlavu od misky. Kuřecí, telecí, hovězí, nic.
Vlastně za poslední dny kývnul jen na ty skelety, jenže zůstat jen u nich nepůjde, ucpávají ho. Budu zkoušet dál, třeba vezme na milost i něco jiného, ale s tím souvisí můj dotaz - čemu se vyhnout, co by kardiak neměl dostávat? Tuším, že vnitřnosti. Něco dalšího? Na tohle jsem se včera v tom informačním tornádu zapomněla zeptat. Tak nějak to pořád vydýchávám.
No tak to je mi upřímně líto.
Nemám s tímhle zkušenost, ale jestli jde o to, do něj něco dostat, co takhle maso uvařit a dát mu ho vařené??
Vyzkoušeno. Vařené, syrové, dokonce jsem v zoufalství sáhla znovu i po granulích. Maximálně zobne a otočí hlavu. Něco málo mu vnutím z ruky, alespoň před tou hrstí prášků, ale zkrátka nežere. Říkám si, že až se odvodní a zaberou ATB (zápal plic), uleví se mu a třeba se zadaří ho rozkrmit. Tohle je otázka, která asi rozhodne.
Nicméně, pokud se mu fakt uleví a stabilizuje se do přijatelnějšího stavu, chci vědět, co by v žádném případě neměl žrát. Pokud něco takového je. Našla jsem jen, že nevhodné jsou vnitřnosti a sůl. Z vnitřností nikdy nebyl nadšený, sůl v ničem nedostává.
hmn
XXX.XXX.4.31
espiro, prioritou je, aby vůbec něco žral.
a až poté je myšlenka, co by měl či neměl jíst - samozřejmě pozor na sůl
a rozhoduje stav ledvin, neb kardiak by měl dostávat dostatek živočišných lehce zpracovatelných bílkovin
u svého kardiaka, trpícího brutál nechutenstvím, jsem zcela rezignovala na "psí" pohled na stravu, i na nějaký režim, a jedl co chtěl a kdy chtěl
Terven
napsal(a):
My jsme na barf taky neměli podmínky. Do cca 3 let věku psa jsem s ním bydlela u rodičů, a prostě nebyla možnost dát si tam mrazák. Občas jsem koupila ve zverimexu pár balíčků masa - mleté směsi většinou. Ale prostory na krmení jen masem jsem neměla. No pak jsme se přestěhovali,na baráku bylo pořád co "zlepšovat", bylo pořád co kupovat no a k mrazáku jsme se taky hned nedostali. Pak když už jsem fakt ten mrazák chtěla, tak zase byl problém, kam ho dát. Nakonec jsme kvůli tomu "překopali" celý špajz a místo na mrazák udělali.
A upřímně, ze začátku jsem se toho masa taky bála a proto jsem si říkala, že jednou denně nechám granule a jednou denně maso (s kostmi, vnitřnostmi, se vším všudy). Jenže postupně jsem dávala granule míň a míň a ted už dávám téměř jen maso, akorát párkrát do měsíce mají granule - když zapomenu vyndat maso, nebo když krmí přítel a nepřipravím to. Akorát teda musím pořád vážit, když už jsem to začala dávat tak nějak od oka, tak pes viditelně přibral, takže zase opět vážím. Ale teda jak co - pokud dám svalovinu, krky, vnitřnost a přílohu - tak to mám rozepsané na gramy, kolik čeho. Jenže pak dám večer třeba skelet - no a tak druhý den to beru tak nějak selským rozumem, že nedám kosti a dám toho méně. Poměr máme asi snad v pořádku, bobky jsou malé, pevné.
Akorát si říkám, že bych přeci jen měla zařadit ty granule častěji, kvůli víkendovým závodům, kde prostě není možné krmit masem, v chatce bez mrazáku. Navíc často je to daleko a jedeme tam autem několik hodin. Maximálně tak nějaká konzerva.
A ještě co se týče toho, jak se to hodně opakuje, že psi na mase viditelně lépe prospívají. Tak já třeba u mého psa ten rozdíl fakt moc nevidím - srst měl vždycky krásnou, lesklou - ale to má snad dané geneticky? Každý se mě už od mala ptal, co mi dávám, že má tak krásnou srst. Bobky měl taky vždycky pevné, malé. Jinak dost lidí říká, že jim pes po mase i hodně nasvalil, to jsem taky nepozorovala, ale on by nasvalený už předtím. Se psem sportuji, ve výkonech nebo v kondici rozdíl nevidím. Není to tak dlouho co mu dělali krevní rozbor (kvůli něčemu jinému) a veterinářka hned chválila, že výživově je na tom úplně skvěle - v tu dobu byl na mase ale tak 2 měsíce cca, tak nevím, jestli to není krátká doba...
No a u feny se teda viditelně zlepšila srst. Ale to může být taky tím, že s masem jsem začala dávat oleje, které jsem dříve nedávala a pangamin. Ona asi nikdy nebude mít tak lesklou a hezkou srst jako pes, ale má ji lepší. Jinak to samé jako u psa - ve výkonech, kondici, odpadu - takový rozdíl nevidím.
Ale musím uznat, že mě to krmení začalo bavit a když jim mám dát jen granule, tak jim vždycky říkám "no jo, dneska jen tohle, panička zapomněla vyndat maso" a tak nějak si říkám, že bych jim radši dala to maso , nicméně psům je to jedno, ty se se stejnou chutí vrhnou na maso, na granule i na zeleninu.
Ale občas přemýšlím, jak budu krmit další štěně, které budeme mít. Já nevím, ale u štěněte mám pořád z toho masa trochu obavy. Já vím, asi zbytečně.
https://www.barfino.cz/BARF-KACHNI-KOMPLET-1-Kg-d62.htm
To fakt někdo koupí, když v supáči mívají kilo kachny i za 68,-- ?
Ad štěně, ledviny atd. - já od mala nedávám přílohy,ani ovozel, psi jsou prostě na mase a na tom,co si sežerou na zahradě. Štěňatům ale hodně kupuju komplety se zelenými dršťkami, jedno z nejoblíbenějších je kuře celé na dršťkách (pomleté celé kuře a zelené dršťky). Dávám dost kostí, čistou svalovinu vůbec, spíš takovéty ořezy se šlachami, lojem atd. Vnitřnosti podle jedince, naši moc vnitřnostem neholdují. Světe div se, nikdy žádný pes s ledvinami problém neměl, kontrolní testy nedělám,až v seniorském věku a vždy vše ok
Ad kardiak - tady je odpověď MVDr Štourače. Kdybych byla v podobné situaci,asi bych konzultovala přímo s ním,je ochotný a určitě je to tady největší odborník na krmení přirozenou stravou a veterinář v jednom. Jinak teď jak píšou holky, když bude žrát smažený řízky,smažila bych mu řízky,když bude žrát vánočku,budu píct vánočku... http://www.deutsche-dogge.cz/question/kardiak-barf/
espiro: Ono je to ale běžné, že není chuť k jídlu.
Má být nízko sůl a fosfor, sledovat draslík (záleží na lécích a budete se muset zeptat vet), protože odvodnění s sebou nese ztrátu draslíku a hořčíku, přidat B + taurin + L-karn. + hořčík. A samozřejmě vždy pomáhající omega 3.
Takže vše víte, akorát přijít na to, co mu bude chutnat, protože to je ten problém.
Na skeletech by klidně být mohl, ono jde o to, aby jedl. Nevíte důvod, proč skelet chce? Třeba zrovna vyhovovala teplota? Když na tom bude dost tuku a masa, tak se nic neděje. Samotná kostra samozřejmě je nic moc. Ale on musí hlavně jíst, takže úplné detaily bych zas tolik neřešila, s dalším pomohou tabulky.
http://www.prvky.com/fosfor-potraviny.html např.
spousta info http://dogaware.com/health/heart.html#diet
napsal(a):
espiro: Ono je to ale běžné, že není chuť k jídlu.
Má být nízko sůl a fosfor, sledovat draslík (záleží na lécích a budete se muset zeptat vet), protože odvodnění s sebou nese ztrátu draslíku a hořčíku, přidat B + taurin + L-karn. + hořčík. A samozřejmě vždy pomáhající omega 3.
Takže vše víte, akorát přijít na to, co mu bude chutnat, protože to je ten problém.
Na skeletech by klidně být mohl, ono jde o to, aby jedl. Nevíte důvod, proč skelet chce? Třeba zrovna vyhovovala teplota? Když na tom bude dost tuku a masa, tak se nic neděje. Samotná kostra samozřejmě je nic moc. Ale on musí hlavně jíst, takže úplné detaily bych zas tolik neřešila, s dalším pomohou tabulky.
http://www.prvky.com/fosfor-potraviny.html např.
spousta info http://dogaware.com/health/heart.html#diet
Moc díky za odkazy. Mám co studovat, ale to až potom, až začně žrát.
Skelety, které tu jsou k dostání, jsou ty mizerné kostřičky s trochou kůže. Vždycky ho ucpávaly, takže proto z nich mám obavu. Nicméně jak tu padlo, prioritou je, aby vůbec žral. Takže zkusím dát kuře (celé) a uvidím. Netuším, proč skelety vzal na milost a běžně krmené maso nechce.
napsal(a):
https://www.barfino.cz/BARF-KACHNI-KOMPLET-1-Kg-d62.htm
To fakt někdo koupí, když v supáči mívají kilo kachny i za 68,-- ?
To říkám furt, výhoda barfshopu už je akorát ta, že tam ty zelený smrdící věci zamíchají místo mě a namelou to. A dovezou domů. Ale koukala jsem, že dopsimisky pěkně napálili dopravu z původních 69 a 79. Tak už asi nic. Já tu kupuji v běžném krámě kuře za 40 a kachnu mají za 50 - 80.
K těm problémům s ledvinami... slyšeli jste o tom, že kvůli granulím je spousta psů nemocná se srdcem a ledvinami? Granule bezobilné.
napsal(a):
Moc díky za odkazy. Mám co studovat, ale to až potom, až začně žrát.
Skelety, které tu jsou k dostání, jsou ty mizerné kostřičky s trochou kůže. Vždycky ho ucpávaly, takže proto z nich mám obavu. Nicméně jak tu padlo, prioritou je, aby vůbec žral. Takže zkusím dát kuře (celé) a uvidím. Netuším, proč skelety vzal na milost a běžně krmené maso nechce.
Tak koukněte v okolí po barfshopech, oni prodávají ty lepší, nebo jestli Vám je někdo z nich přiveze brzy. Polévku by nechtěl? Ještě někde prodávají králičí na polévku.
Zvládnete to, nebojte. Držte se!
napsal(a):
Tak koukněte v okolí po barfshopech, oni prodávají ty lepší, nebo jestli Vám je někdo z nich přiveze brzy. Polévku by nechtěl? Ještě někde prodávají králičí na polévku.
Zvládnete to, nebojte. Držte se!
Objednám ještě dnes, a prozatím vezmu řeznictví útokem a budu zkoušet. Do zítra by se mu mělo výrazně ulevit, povídala veta, pokud ne... bude to velký špatný.
napsal(a):
To říkám furt, výhoda barfshopu už je akorát ta, že tam ty zelený smrdící věci zamíchají místo mě a namelou to. A dovezou domů. Ale koukala jsem, že dopsimisky pěkně napálili dopravu z původních 69 a 79. Tak už asi nic. Já tu kupuji v běžném krámě kuře za 40 a kachnu mají za 50 - 80.
K těm problémům s ledvinami... slyšeli jste o tom, že kvůli granulím je spousta psů nemocná se srdcem a ledvinami? Granule bezobilné.
To ani nevim o doprave dpm. Kamennou nekde pobliz nemate? Oni jim nejake pribyly... uz minimalne rok jezdim do kamenny.
Terven
napsal(a):
To ani nevim o doprave dpm. Kamennou nekde pobliz nemate? Oni jim nejake pribyly... uz minimalne rok jezdim do kamenny.
Já tam objednávala naposledy v březnu a už tehdy byla doprava za 89 Kč. A myslím, že ani není zdarma k velké objednávce, jako to jinde bývá, protože jsem toho měla celkem hodně.
marcelaamax
napsal(a):
Já tam objednávala naposledy v březnu a už tehdy byla doprava za 89 Kč. A myslím, že ani není zdarma k velké objednávce, jako to jinde bývá, protože jsem toho měla celkem hodně.
Je to za 89 při objednávce nad 700, jinak za 199.
Pro mě to ztratilo smysl, ale když někdo hledá barfshop, tak dopsimisky má slušné jídlo a nikdy žádný problém.
napsal(a):
Je to za 89 při objednávce nad 700, jinak za 199.
Pro mě to ztratilo smysl, ale když někdo hledá barfshop, tak dopsimisky má slušné jídlo a nikdy žádný problém.
Teď při jednom psu už maso neobjednávám, kupuju normálně v nějakém tom velkoobchodu pro lidi či jak se to jmenuje(jezdí tam tedy muž) je to všechno po větších baleních. Nakoupíme třeba několik králíků, kilovku hovězího, nějaké balení ryb, pár dvoukilovek krůtího. Králíky i maso si rovnou nasáčkuju na porce, vyrobím si ,,kosti", které dávám ráno na okus a k tomu ještě u místního řezníka dokoupím vepřové chrupky z žeber a v marketu celá kuřata. Do nedávna mi kuřata nejedl vůbec, teď si upečené už dá Na másle s bylinkama.
Megíí, s těma nemocema a granulema...to je moje teorie několikrát jsem to psala i sem. Prostě mi přijde, že od doby granulové, se u psů začaly vyskytovat choroby, do té doby takřka neznámé..jenže to je možná jako u lidí, všechno je přechemizované, i k těm psům se to dostane...
lesnížínka
napsal(a):
Teď při jednom psu už maso neobjednávám, kupuju normálně v nějakém tom velkoobchodu pro lidi či jak se to jmenuje(jezdí tam tedy muž) je to všechno po větších baleních. Nakoupíme třeba několik králíků, kilovku hovězího, nějaké balení ryb, pár dvoukilovek krůtího. Králíky i maso si rovnou nasáčkuju na porce, vyrobím si ,,kosti", které dávám ráno na okus a k tomu ještě u místního řezníka dokoupím vepřové chrupky z žeber a v marketu celá kuřata. Do nedávna mi kuřata nejedl vůbec, teď si upečené už dá Na másle s bylinkama.
Megíí, s těma nemocema a granulema...to je moje teorie několikrát jsem to psala i sem. Prostě mi přijde, že od doby granulové, se u psů začaly vyskytovat choroby, do té doby takřka neznámé..jenže to je možná jako u lidí, všechno je přechemizované, i k těm psům se to dostane...
Jednalo se tam o granulích grain free, konkrétně luštěninové. To je přesně to, čemu se vyhýbám. U psa i sebe. Jednou za rok čočka a to by mi musel někdo uvařit.. ale čerstvé jo, třeba hrášek ze zahrady. V těch granulích totiž chybí důležité věci - taurin např. A vůbec je tam všeho užitečného málo. Ono se furt brojí proti vysokému proteinu, ale ten problém je prostě jinde - protein z hrachu je škodlivý a nekompletní. Víte, co je zajímavé? Když se dělá vet dieta granulová, tak je z rýže. Proč není z luštěnin? :-)
napsal(a):
Jednalo se tam o granulích grain free, konkrétně luštěninové. To je přesně to, čemu se vyhýbám. U psa i sebe. Jednou za rok čočka a to by mi musel někdo uvařit.. ale čerstvé jo, třeba hrášek ze zahrady. V těch granulích totiž chybí důležité věci - taurin např. A vůbec je tam všeho užitečného málo. Ono se furt brojí proti vysokému proteinu, ale ten problém je prostě jinde - protein z hrachu je škodlivý a nekompletní. Víte, co je zajímavé? Když se dělá vet dieta granulová, tak je z rýže. Proč není z luštěnin? :-)
Veterinář nám o tom říkal. Teď mám dilema, zda můj dotaz psát sem. Byla jsem zaúkolovaná a mám poradit s granulemi někomu, kdo nezvládl krmit přirozeně a cpal psovi jen svalovinku a libové. Ono se to vlastně hodí i sem, když se řeší kombinace syrového a granulí.
Jaké granule mám tedy doporučit pro ročního psa menšího vzrůstu, žádný velký sportovec, aktivity běžné - vycházky, výlety. Co se považuje do budoucna za bezpečné a nejmíň fujtajbl pro psa? Cena granulí nehraje roli. Děkuji moc.
napsal(a):
Veterinář nám o tom říkal. Teď mám dilema, zda můj dotaz psát sem. Byla jsem zaúkolovaná a mám poradit s granulemi někomu, kdo nezvládl krmit přirozeně a cpal psovi jen svalovinku a libové. Ono se to vlastně hodí i sem, když se řeší kombinace syrového a granulí.
Jaké granule mám tedy doporučit pro ročního psa menšího vzrůstu, žádný velký sportovec, aktivity běžné - vycházky, výlety. Co se považuje do budoucna za bezpečné a nejmíň fujtajbl pro psa? Cena granulí nehraje roli. Děkuji moc.
Za mě Essential foods nebo Barking Heads. Možná i N&D.
Krmím Petkult jehně s rýží, teď jsem koupila Ibero natural. Snad slušná střední třída ? Není 100% granuláč, má syrové masové kosti, chrupky, ořez z Globusu, tvaroh, vajíčko, palačinku, kmínovou polívku, brambory......
Teď čtu, že v Iberu je i hrách, tolik to vadí?
napsal(a):
To je přesně to, čemu se vyhýbám.
tak to pridejte i brambory, dyni a - ryzi neb prvni popis nedostatku taurinu byl u receptur jehneci s ryzi.
Vsechny grancle, co maji malo masa a nemaji pridavany taurin jsou na tom - stejne.
Zajímavé, taurin jsem měla spojený jen s kočkami. Díky za tipy, prošmejdím a doporučím.
napsal(a):
Zajímavé, taurin jsem měla spojený jen s kočkami. Díky za tipy, prošmejdím a doporučím.
taurin pro psy neni spojeny s tim, ze je to esencialni aminokyselina. pes si ji dokaze vyrobit - pokud ma z ceho -ma zdroj asi cysteinu? a jeste jedna aminokyselina tam byla. skleroza
ale to je jedno -zaklad je, ze ty grancle nejsou postaveny na rostlinne bilkovine.
pokud ano - tak pak jsou ty aminokyseliny dotovany umele. a to umi vetsina celosvetovych znacek...
protoze pes i na veganckych grancich prezije - kdyz je nekdo umi poskladat.
napsal(a):
Svalovinu ke granulím pravidelně nedávejte. Pokud v pohodě schroustne křídlo, dejte křídlo, např.
Terven
napsal(a):
Píše, že se bojí ve 13 letech začínat s kostmi. Kosti nežere.
Jo ták, já to jen přelítla. Tak mletiny na paštiku, jinak bych to pravidelně s tím P neriskovala. Nebo mleté kuřecí krky, ty nejsou tučné.
No však tam nejde o to, že nepočítali, že by psi potřebovali tolik taurinu, ale o ty rostlinné bílkoviny - a těch je v luštěninách stejně jako v mase, proto se do granulí cpou, se ušetří.. akorát pes se nešetří.
Z granulí prostě pes nedostane dost dobrého, protože je to extrudací a skladováním zničeno. I když se snaží skrz dusíkovou ochranu atp., nestačí to. Když se k tomu znehodnocení přidá soustavné krmení (10 let to jí pes?) hrachem a troškou masa s vnitřnostmi (to jsou i hodně drahé granule).. vznikne problém.
Mám luštěniny hlavně spojené s antinutrienty (v granulích je to vláknina) a ony se prý zas tolik vařením nezničí; zničí se trochu a spolu s nimi i to dobré, co pes z granulí dle plánu dostat měl, ale nedostal + bonus v podobě ledvin a srdce v nepěkném stavu.
Ale tak to i bez hluboko odborných studií tušil každý.
Problém je, že k vytvoření taurinu psem je potřeba nějaký prekurzor, ale ten proces je tím krmivem nemožný v požadovaném množství. Ano a ano, ta druhá aminok. je methionin.
Ale tak když není z čeho tvořit, tak smůla..
Myslela jsem, že to budou mít nějak pojištěné, no evidentně se u granulí zkoumá leda tak příjem/odpad na bíglech v klecích. A to bylo kdysi.. ono se to o luštěninách, bramborách (o bramborách trochu pochybuji, spíše počítám, že je v receptu ještě něco hloupějšího jako hrách a kroupy) ví hodně dlouho, jen ti výrobci spoléhali na sílu extruze. A ono houby.
Před mnoha a mnoha lety, v minulém století, za devatero horami.. byly stvořeny granule, které byly ze zbytků masa, obyčejného tuku, nějakého zbytkového obilí, vajec a tak podobně, samé obyčejné věci.. a rostli na tom zápasoví psi.
napsal(a):
Krmím Petkult jehně s rýží, teď jsem koupila Ibero natural. Snad slušná střední třída ? Není 100% granuláč, má syrové masové kosti, chrupky, ořez z Globusu, tvaroh, vajíčko, palačinku, kmínovou polívku, brambory......
Teď čtu, že v Iberu je i hrách, tolik to vadí?
Ale vůbec ne, jen by to nemělo být jediné krmení.. spíše mě zajímá ještě vláknina = blokuje využití proteinu a dalších věcí. Já nevím, ta čísla na obalech jsou ještě trochu jinak, než to na první pohled vypadá, nedá se na to spolehnout.. takže... lidé se bojí krmit masem, já se bojím krmit jen granulemi :-)
@Ollie, @Terven Díky za reakci. Třeba křídlo pomlácené paličkou by se asi zkusit dalo, on hlavně většinou nechce velké kusy (není to o zubech, spíš nějaká psychická záležitost), musím mu většinu věcí krájet (když dostane celou jahodu, tak to plive, rozpůlenou normálně s chutí sní). To by event. vyřešil nějaký sekáček, předpokládám.
No, musím se nad tím zamyslet nějak systémově. Bez mrazáku je to bohužel celkem oříšek, ale tento neutěšený stav snad také nebude trvat věčně. Kdyby měl někdo nějaký tip na kvalitní literaturu o výživě, budu ráda.
A nedalo by se to posypat.. co lidé kupují.. mořská řasa, mleté skořápky,... ? Já tohle skládání nemám ráda, protože mu nerozumím :-) ale lidem to prý funguje. Možná spíše nějaký vyrovnávač? Myslím komplet minerální nějaký.
Jaký - nevím :-)
napsal(a):
To je přesně to, čemu se vyhýbám.
tak to pridejte i brambory, dyni a - ryzi neb prvni popis nedostatku taurinu byl u receptur jehneci s ryzi.
Vsechny grancle, co maji malo masa a nemaji pridavany taurin jsou na tom - stejne.
S posledním souvětím souhlasím. Ta receptura byla z jehněčí moučky a rýžových otrub, otruby jsou jiné, to bych dala možná koníkovi, i když nevím, jestli by mi nevynadal, o koni nic nevím, ale na dlouhodobé krmení psovi se mi to nezdá... četla jsem to v nějakém shrnutí.. cystein je z jehněčí moučky špatně dostupný a vláknina z otrub blokuje výrobu taurinu + dělá další špatnosti.
Zdroj.. leden 2019 Mansilla a hodně jmen za tím, prostě nějaké shrnutí.
Zajímavé je, že u nás doma jehněčí granule teda nejdou vůbec. Pes je sní, ale nijak nadšen + odpad se mi zdá stejné množství, jako do psa vlezlo.. a kocour to pro jistotu nechce vůbec. Kočky jsou nějaké chytřejší.
Sypu do žrádla tohle
https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/balancer-barf-8in1/
kupovala jsem to hlavně kvůli pinčové, obávala jsem se, že na barf budeme přecházet nekonečně dlouho a dlouho, tak aby jí něco nechybělo, když nemá kosti a plnohodnotnou stravu.
Takový starosti jsem klidně mohla pustit z hlavy, no ale, když už to mám, tak jim to sypu. Ono to je i tak trochu cítit rybinou, takže to v pohodě pozřou.
lesnížínka
napsal(a):
Takže po pojednání o hrášku jsem pročetla receptury Wolsblutů - co objednávám a většina má hrášek Rybí nemají. Akorát sem teprve nedávno načala pytel kozích
Bacha ale na to,že hrášek a hrách je něco jiného. Jinak o problémech s bílkovinou z hrachu se mluví už dlouho. Poměrně nově o předávkování psů chromem, kterého je v granulích strašně moc. Z toho pak vznikají závažná onemocnění. Vím,že byla dřív predisponovaná plemena (tuším westík a jiní), teď se začal objevovat problém u labradorů (četla jsem na to studii,proto si to pamatuju,ale už bohužel nevím kde). Prostě granule jsou cesta do pekel
Prostě granule jsou cesta do pekel
hlavně si myslím, že je směle můžeme vinit z toho, že psa má dneska opravdu úplně každej, že je přepsíno, obchod se štěňaty jenom kvete...co je snazšího než koupit pytel s pěkným obrázkem a sloganem o čerstvosti a vyváženosti - a 1-2x denně odsypat.
Kdyby maso bylo jediná možnost, spousta lidí by do toho nešla.
Terven
napsal(a):
Sypu do žrádla tohle
https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/balancer-barf-8in1/
kupovala jsem to hlavně kvůli pinčové, obávala jsem se, že na barf budeme přecházet nekonečně dlouho a dlouho, tak aby jí něco nechybělo, když nemá kosti a plnohodnotnou stravu.
Takový starosti jsem klidně mohla pustit z hlavy, no ale, když už to mám, tak jim to sypu. Ono to je i tak trochu cítit rybinou, takže to v pohodě pozřou.
Takže teoreticky by se dalo střídat např. po dnech čisté granule vs. nějaké maso se zeleninou, přílohou s tímto zázrakem?
napsal(a):
Takže teoreticky by se dalo střídat např. po dnech čisté granule vs. nějaké maso se zeleninou, přílohou s tímto zázrakem?
Teoreticky asi jo...ono těch barf doplňků je fůra, v každém barfshopu mají jiné, já se ve všech určitě neorientuju ani netvrdím, že tenhle je nejlepší.
lesnížínka
napsal(a):
Prošla jsem ty receptury Wolfsblutu. No nepotěšili Všude je cizrna, někde i hráškový protein. Jen jedinné dvě a to rybí receptury, jsou bez luštěnin....
Tak já vidím rozdíl mezi Grey peak - 24 protein, 16 tuk, 3 vláknina....1000mg taurin..atd. a prostě tak jako vše normální..... a třeba Acana a podobné = téměř 6 vláknina...jehněčí 7.. wolfsb. průměrně 3,5.........víte, co mi z toho akorát tak vychází? Ani jedním bych nekrmila furt, jako že pes nemá nic jiného, a že z wolf. bude pes spokojenější.
Ne?
Hrách neznamená problém. Ale když je s kroupami.. to znáte.
Zkuste pročíst tu
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=68
http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm
Tabulek si zas tolik všímat nemusíte - dáte si k hrachu slaninu a je to :-)
napsal(a):
Tak já vidím rozdíl mezi Grey peak - 24 protein, 16 tuk, 3 vláknina....1000mg taurin..atd. a prostě tak jako vše normální..... a třeba Acana a podobné = téměř 6 vláknina...jehněčí 7.. wolfsb. průměrně 3,5.........víte, co mi z toho akorát tak vychází? Ani jedním bych nekrmila furt, jako že pes nemá nic jiného, a že z wolf. bude pes spokojenější.
Ne?
Hrách neznamená problém. Ale když je s kroupami.. to znáte.
Zkuste pročíst tu
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=68
http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm
Tabulek si zas tolik všímat nemusíte - dáte si k hrachu slaninu a je to :-)
Díky. Já tomuhle fakt nerozumím, nijak jsem se po tom nikdy nepídila, jen jsem na základě tady toho vašeho ,,pojednání" o hrachu a ledvinách byla zvědavá, jak na tom jsou ,,naše" granule. A tak zarazilo mne, že ani za takovou cenu nejsou hrachuprosté Snad to odtud vyhodí úplně, až se k nim vaše úvahy dostanou Jelikož krmíme napůl s barfem, tak to ani moc neřeším, ale zase pes je starý a už není všechno OK, tak pokud se můžu něčemu ne zrovna košer vyhnout...udělám to.
lesnížínka
napsal(a):
Díky. Já tomuhle fakt nerozumím, nijak jsem se po tom nikdy nepídila, jen jsem na základě tady toho vašeho ,,pojednání" o hrachu a ledvinách byla zvědavá, jak na tom jsou ,,naše" granule. A tak zarazilo mne, že ani za takovou cenu nejsou hrachuprosté Snad to odtud vyhodí úplně, až se k nim vaše úvahy dostanou Jelikož krmíme napůl s barfem, tak to ani moc neřeším, ale zase pes je starý a už není všechno OK, tak pokud se můžu něčemu ne zrovna košer vyhnout...udělám to.
Ale Wolfsb. přidávají taurin.. oni to mají docela vychytané.. (přesto se na granule rozhodně nespolehnu) ... koukám na vet diety, pěkné. Jestli teda nekecají :-)
Se uklidněte, mu dáváte ještě maso, ne :-)
napsal(a):
Ale Wolfsb. přidávají taurin.. oni to mají docela vychytané.. (přesto se na granule rozhodně nespolehnu) ... koukám na vet diety, pěkné. Jestli teda nekecají :-)
Se uklidněte, mu dáváte ještě maso, ne :-)
Ano jasně. Už jsem měla tiky objednat při poslední objednávce zase po delší době rybí...příště, jestli ještě bude, to udělám
Tak holky, jelikož jsem asi blbá a neumím tu nic vyhledat(měnila jsem dotaz asi 30x a nic nenašlo ) tak to dám sem. Dnešní kontrola: moč nekoncentrovaná, vysoké Ph, stopy krve. Moc pije(to sem tam říkala už minule) Neví se proč, horko? Na sonu se vidělo něco na prostatě(nádor ne) močák dobrý, kámen ne. Maximální rozbor krve neukázal nic s ledvinama, i ta urea(bylo to v krvi, ne v moči, jak jsem si minule mylně myslela
) je už v pořádku. Dostal léky na týden na prostatu. K tomu tu chemickou kastraci. Za 14 dní moč na kontrolu. Co se změnilo? Nevím. S jídlem, odkud by ty problémy vlastně měly jít, asi nic. Jediné, co teda nově bere, jsou ta chondra, konkrétně obden Dromy DEVIL´s Flex. Pití: pije z potoku - to pil vždycky, doma pil od studny a z jezera - to teď skoro nepije, víc pije normální vodu z kohoutku. Rozdíl je v tom, že na té kohoutkové mám magnet na úpravu vody(píšu každou blbost, co se změnilo a co mne napadne, no) Že by šlo změřit, kolik pes za den vypije....je u nás nemyslitelné. Ale všimnula jsem si, že pije víc, řekla bych fakt moc. Neobejde kaluž, aby se nenapil. Původně jsme šli na veterinu s tím, že moc funí, dýchá rychle, To jsem si právě myslela, že mu vysychá a proto moc pije. Že třeba srdce. To prý ne. Tak já už fakt nevím. A ví někdo, čím neutralizovat to ph, třeba v jídle? Už mám hlavu jak balon, jak pořád dumám, o co by mohlo jít...
Dobry vecer,na Vas dotaz co se tyka davat syrove maso psum ?
Mam doma labradorku Tessi a osmimesicni stene Marlyho krizence labradora😀dvakrat do tydne jim varim !!!maso hovezi nebo veprove jazyky, kureci vnitrnosti ( srdicka, zaludky,) Marlymu spis ty srdicka a i vyvar pouziji na suche granule od www.Eukanuby.cz
S Eukanubou jsme moc spokojene pro Tessi jsem zvolila na podporu kosti a kloubu a Marlymu take na klouby a zuby..celkove na aktivitu. Je to na jejich vycviku znat.😀🐶.
www.Eukanuba.cz
Ježkova voči, už i do syrového se montuje reklama? Akorát že psi žerou celý týden přílohu a jednou za 3 až 4 dny dostanou nálož fosforu. Mmch, srdíčka a žaludky jsou spíš svalovina, blik...
napsal(a):
Ježkova voči, už i do syrového se montuje reklama? Akorát že psi žerou celý týden přílohu a jednou za 3 až 4 dny dostanou nálož fosforu. Mmch, srdíčka a žaludky jsou spíš svalovina, blik...
Ten přitroublý text je totiž naprosto nepodstatný (a možná je slaboduchý úmyslně).Jediné, oč tu běží, je ten odkaz na granule.
lesnížínka
napsal(a):
Tak holky, jelikož jsem asi blbá a neumím tu nic vyhledat(měnila jsem dotaz asi 30x a nic nenašlo ) tak to dám sem. Dnešní kontrola: moč nekoncentrovaná, vysoké Ph, stopy krve. Moc pije(to sem tam říkala už minule) Neví se proč, horko? Na sonu se vidělo něco na prostatě(nádor ne) močák dobrý, kámen ne. Maximální rozbor krve neukázal nic s ledvinama, i ta urea(bylo to v krvi, ne v moči, jak jsem si minule mylně myslela
) je už v pořádku. Dostal léky na týden na prostatu. K tomu tu chemickou kastraci. Za 14 dní moč na kontrolu. Co se změnilo? Nevím. S jídlem, odkud by ty problémy vlastně měly jít, asi nic. Jediné, co teda nově bere, jsou ta chondra, konkrétně obden Dromy DEVIL´s Flex. Pití: pije z potoku - to pil vždycky, doma pil od studny a z jezera - to teď skoro nepije, víc pije normální vodu z kohoutku. Rozdíl je v tom, že na té kohoutkové mám magnet na úpravu vody(píšu každou blbost, co se změnilo a co mne napadne, no) Že by šlo změřit, kolik pes za den vypije....je u nás nemyslitelné. Ale všimnula jsem si, že pije víc, řekla bych fakt moc. Neobejde kaluž, aby se nenapil. Původně jsme šli na veterinu s tím, že moc funí, dýchá rychle, To jsem si právě myslela, že mu vysychá a proto moc pije. Že třeba srdce. To prý ne. Tak já už fakt nevím. A ví někdo, čím neutralizovat to ph, třeba v jídle? Už mám hlavu jak balon, jak pořád dumám, o co by mohlo jít...
cukrovka?
lesnížínka
napsal(a):
Vyloučená.
Ale ono je toho víc..ne jen ta jedna známá cukrovka...jedné se říká žíznivka.. od poloviny stránky:
https://www.wikiskripta.eu/w/Vy%C5%A1et%C5%99en%C3%AD_mo%C4%8Di/Fyzik%C3%A1ln%C3%AD
To je asi kravina, aby šla stejná hustota ven, jako přišla dovnitř + krev a nic se nikde nedělo.. písek, kameny, infekce, ... někde psali, že léky nic moc nefungují.. řeší se kastrací..
A to mu dali tu chem. kastraci, nezdravému psu? To se jako ani nedá číst.
Monika ,Tereza
napsal(a):
Dobry vecer,na Vas dotaz co se tyka davat syrove maso psum ?
Mam doma labradorku Tessi a osmimesicni stene Marlyho krizence labradora😀dvakrat do tydne jim varim !!!maso hovezi nebo veprove jazyky, kureci vnitrnosti ( srdicka, zaludky,) Marlymu spis ty srdicka a i vyvar pouziji na suche granule od www.Eukanuby.cz
S Eukanubou jsme moc spokojene pro Tessi jsem zvolila na podporu kosti a kloubu a Marlymu take na klouby a zuby..celkove na aktivitu. Je to na jejich vycviku znat.😀🐶.
www.Eukanuba.cz
My tady všichni kupujeme Brit.
napsal(a):
My tady všichni kupujeme Brit.
Přesně tak
Varaxi
napsal(a):
Musíte se nad to povznést.
Tak třeba Vaše zvěř nejsou čuňata, jen mají vytříbený jazýček a chtějí si dopřát gurmánskou lahůdku z rovníkových končin.
Teď jsem si Vás představila, jak Vy, Váš pes a kocour sedíte nedočkavě kolem popelnice, ubrousek založený za výstřihem/za obojkem, příbor v rukách/tlapkách a hlad v očích...
No nic, jdu dělat něco užitečného.
Tak to mi připomnělo historku z někdejší NDR. My tam na výletě, mně mohlo být tak asi 12let. Tam stánek s grilovanejma kuřatama. Celá famílie se futrovala řízkama z domu, ale Janinka si vymrčela to grilovaný kuře. Tak táta lpící na Janince nechtěl své dceři nic odepřít, takže zakoupeno stehno. Začala jsem jíst, odporně to chutnalo. "Tati, já to už nechci!" "Nic, vymrčela sis to, tak to teď celé sníš!" I odklopila jsem jakousi vrstvu masa a tam tuční vypasení červi se to jen hemžili. A bylo jich fakt moc, hodně moc. Tehdy zesinal i táta, rychle změnil názor:"Okamžitě to vyhoď do popelnice!" No a na tehdejším výletu poté z této historky zvraceli snad všichni, vyjma mě - mě naládovali černým uhlím. A dodnes občas dostanu dotaz:"Tak co, nedala by sis speciálně upravené grilované stehýnko?"
fikovnice
napsal(a):
Tak to mi připomnělo historku z někdejší NDR. My tam na výletě, mně mohlo být tak asi 12let. Tam stánek s grilovanejma kuřatama. Celá famílie se futrovala řízkama z domu, ale Janinka si vymrčela to grilovaný kuře. Tak táta lpící na Janince nechtěl své dceři nic odepřít, takže zakoupeno stehno. Začala jsem jíst, odporně to chutnalo. "Tati, já to už nechci!" "Nic, vymrčela sis to, tak to teď celé sníš!" I odklopila jsem jakousi vrstvu masa a tam tuční vypasení červi se to jen hemžili. A bylo jich fakt moc, hodně moc. Tehdy zesinal i táta, rychle změnil názor:"Okamžitě to vyhoď do popelnice!" No a na tehdejším výletu poté z této historky zvraceli snad všichni, vyjma mě - mě naládovali černým uhlím. A dodnes občas dostanu dotaz:"Tak co, nedala by sis speciálně upravené grilované stehýnko?"
Děkuju...už si to nikdy nekoupím!
Ahoj,
Mela bych zase dva dotazy ohledne krmeni :)
Prvni. Stava se vam nekdy, ze vam psi na mase nekdy zvraci? Ale ne hned po zradle, ale rano s prazdnym zaludkem? Hachimu se totiz obcas stane, ze rano zvraci ciste zaludecni stavy (vyjimecne se zbytky kosti). Stane se to treba jednou za mesic dva, ale jinak je uplne v pohode. Kdyz se to stane, tak je to fakt brzy rano (4-7 hod).
A druha. Vsichni rikaji, jak je krmeni masem levnejsi nez kvalitni granule. Co tedy sakra delam spatne, ze me to vychazi i draz? :D Nakupuju tedy po kilovkach, ale jelikoz dostava tak kilo masa denne + doplnky + zelenina + nejaka priloha a rozhodne to vychazi minimalne stejne, ne-li draz :)
Mně to taky vychází pro psa dráž, protože taky sežere denně kilo masa. Když mu dávám míň, tak hubne. Feny v pohodě, těm stačí půl kila na den.
Tak k otázce jedna - nestává se mi to.
K otázce dvě - neděláte nic špatně, nebo to děláme špatně obě Ani mě nevychází krmení masem levněji, než granulemi. Pan pes dá cca 1,5 kila masa denně, granulí to bylo cca 800 g, max kilo, když měl vyjímečně žravou náladu. A to nepočítám provoz pultového mrazáku, který mám extra kvůli psovi. Takže mě opravdu vychází krmení masem dráž, každopádně ochota k jídlu je teď nesrovnatelná a to je pro mě určující faktor. Psovi chutná, konečně na stará kolena tančí kolem misky, přičemž ke granulím jsem ho musela volat a často i vyhrožovat, aby se laskavě nažral. V tomhle ohledu nelituju a radši nepočítám, kolik mě jeho probudivší se apetit stojí
U psu na mase pomaha vice kusoveho, mene mletin,
Ale stava se to i psum na granclich - kdyz se krmi velmi pravidelne -zaludek tvori kyseliny i kdyz by nemel.
"cerstva potrava travi rychleji nez granule"
jo, tohle ctu casto, ale vzdycky si rikam - no a to je duvod, aby pes zvracel??
Diky moc vsem za reakce :)
Jinak je pravda, ze krmime +- pravidelne a zrovna vecer ty odchylky moc velke nejsou. A dostava hlavne mletiny nebo uz narezane kostky. Zrovna minule jsem mu zkousela sehnat nejake vetsi kusance, at musi zvykat, ale u nas je bohuzel nemaji ani v jednom obchode :/
Dráž? prostě se podívám kolik stojí maso v barfšopu a snažím se koupit za méně nebo srovnatelně v lidském krámě, i se daří, nekupuju do velké zásovy, cca tak na týden na mrazák a to je ještě jako zásoba, pokud nestíhám, jinak "čerstvé". 300-500g masa, příloha co dům dá a aby to tak vyšlo okolo 30kč + - , jasně že je to někdy méně i více. Psina má i granule a konzervy.
Pes může blít, protože tam má něco nestravitelného, kousek kosti, hračky, čehokoliv, pes blije snadno, jako žralok, tak se toho snadno zbaví......
OT: jednou mi štěně pravidelně blilo, než jsem přišla na to, že okusuje štětiny z koštěte......prostě někdy je dobré ty blijánky prohlédnout a zamudrovat, z čeho to může být.
Dělává mi to fena. Přes den poměrně hodně pamlskuju a psi průběžně venku furt něco žerou - ovoce, koňský bobky, zaječí bobky...
Pokud se někdy stane, že mají snídani a pak vůbec nic, ať už je to z jakýhokoliv důvodu,třeba, že venčí někdo jinej, obvykle se k večeru popásá a někdy si i ublinkne. Blijánky můžu prohlížet jak chci, nic krom trochy šťáv to není, vypadá to jako plivanec, max. je v tom ta tráva.
Zřejmě se psu z dlouhýho lačnění dělá šoufl, jinej důvod mě nenapadá. Když byla štěně, dělávala to občas i po ránu.
V barfovací skupině se to řešilo často a píše o tom i Novosádová.
Kolik stojí kilo granulí? 100-130 korun? A kilo masa pro psy? Kuře v Lidlu 44,90...králičí a kachní směs na polévku 60, játra, srdce, žebra, bůček, ocásky,..... nic moc drahého asi ani nekupuji.. nevím, jak v Německu, jestli se teda nevyplatí jednou za měsíc dva dojet sem, netuším. Přílohu dát běžnou, to drahé není, odsypu moji rýži nebo brambory.......zelenina je drahá jak pozlacená.. a ty drobnosti, to záleží.... ještě je instantní zelenina, ta vychází levně, psala o tom Terven, myslím Dromy to bylo.
Maso si celkem drží ceny, granule lezou nahoru a podle mě nejsou plnohodnotné jídlo a je to škoda, takhle psa krmit. On ten pes nemusí dostat kilo bio vepře denně, ale třeba půl přílohy a půl masa/masokostí, ten veliký bude možná i rád.
edit.: blinkání ráno je opravdu typické pro hlad, večer dávám jídla určitě víc, rozhodně víc přílohy, něco hutnějšího, co vydrží do rána
Terven
napsal(a):
Dělává mi to fena. Přes den poměrně hodně pamlskuju a psi průběžně venku furt něco žerou - ovoce, koňský bobky, zaječí bobky...
Pokud se někdy stane, že mají snídani a pak vůbec nic, ať už je to z jakýhokoliv důvodu,třeba, že venčí někdo jinej, obvykle se k večeru popásá a někdy si i ublinkne. Blijánky můžu prohlížet jak chci, nic krom trochy šťáv to není, vypadá to jako plivanec, max. je v tom ta tráva.
Zřejmě se psu z dlouhýho lačnění dělá šoufl, jinej důvod mě nenapadá. Když byla štěně, dělávala to občas i po ránu.
V barfovací skupině se to řešilo často a píše o tom i Novosádová.
Zřejmě se psu z dlouhýho lačnění dělá šoufl, jinej důvod mě nenapadá.
to jako mezi veceri a snidani -to je to dlouho?
nevim, no - zvirata, ktera se staraji sami o sebe - se taky po ceste na lov/sber nepobliji z hladu, ze uz dlouho nic neulovili
pozvraci se, kdyz sezerou neco nestravitelneho. to jo.
ale tohle je neco jineho.
osobne podeziram ty nechutne pastiko-mletiny, co se ted tak ve velkem krmi jako barf
pes ma trhat a hltat - a ne 90% sve davky zrat v tomhle skupensvi.
Ano, mezi večeří a snídaní je pro některé psy dlouho, proto se právě na noc nedá čistě mletina a dává se krmná dávka větší.
Není to vymyšlené.
Ty mletiny bych zrušila, kousíčky a podobně, to je takové na houby, snad to Puma nějak vymyslí, kde brát.
https://www.metropolevet.cz/zvraceni-u-psa/
k te cene jeste.
pred par lety stali grancle taky 100,-/1kg - ale orez ze zveriny -kusy masa -jsem kupovala za 15-18,-Kč/1kg a zverinove kosti k tomu byly zdarma. Dneska? nechutne sede blato za majlant.
ano, jeste porad se necha sehnat maso za normalni ceny - ale neni to teda v barfshopech na netu
neprijde mi treba normalni kupovat kusovou drubez levneji v marketech nez mletiny z ni v obchodech s masem pro psy - coz je ted v tech nabidkach normalni.
napsal(a):
Ano, mezi večeří a snídaní je pro některé psy dlouho, proto se právě na noc nedá čistě mletina a dává se krmná dávka větší.
Není to vymyšlené.
Ty mletiny bych zrušila, kousíčky a podobně, to je takové na houby, snad to Puma nějak vymyslí, kde brát.
https://www.metropolevet.cz/zvraceni-u-psa/
mezi večeří a snídaní je pro některé psy dlouho
mozna pro pidi psy.
jinak by nemelo byt...
Ja to, co vyzvraci, prohlizim, takze vim, ze z 98% to jsou jen stavy, nic vic. V tech dalsich dvou procentech jsou tam krome stav jeste nejake zbytky kosti, coz pak chapu, ze klidne vyblije.
Jinak ja take zvracim z hladu uz od mala, ale nejsem pes :D
Tad v Nemecku mi prijde, ze je podstatne mensi vyber nez v CR, kor v tech dvou obchodech, ze kterych kupuji. Pak jsou ruzne eshopy, ale ty to zase posilaji normalni postou a to se bojim, co bych dostala. Kor v tomhle teple. A ceny se tu pohybuji kolem 4-6€ za kilo, coz je fakt dost.
Ted jsem v CR, tak uz mam naplanovanou zastavku v Love BARF. Tam jsem zatim brala jednou, ale byla jsem spokojena.
Jinak kdyz to ctu, tak ma megi mozna pravdu, protoze vcera vecer mel asi trochu mene zradla nez obvykle a to hlavne mletinu jen s par kousky vnitrnosti.
napsal(a):
mezi večeří a snídaní je pro některé psy dlouho
mozna pro pidi psy.
jinak by nemelo byt...
Jasné, je to tou stravou. Teda předpoklad zdravého psa. Můj pes 26kg, ani ne extra aktivní, ale vymysleli jsme postupně, že nejvíc vyhovuje malinké jídlo ráno a veliké večer - granule večer stačily, maso nestačilo (přílohy až na výjimky nemáme) a mletiny to nebyly. Je to teda ale malý pes oproti NO, to je jasné. Nemělo by to být u žádného psa, je to prostě špatně zvolené jídlo, časy nebo kombinace obojího.
Možná jsme ty psy už úplně přeprogramovali. Ale tak mletina tohle asi nedá nikdy. Jako já si dát večer zeleninovou polévku, tak do rána zahynu :-) nedejbože večeřet v pět, jen to ne.
A barfshopy jen zareagovali na poptávku.. je to moderní; když to ti lidé zaplatí, tak proč ne, že jo..
napsal(a):
Zřejmě se psu z dlouhýho lačnění dělá šoufl, jinej důvod mě nenapadá.
to jako mezi veceri a snidani -to je to dlouho?
nevim, no - zvirata, ktera se staraji sami o sebe - se taky po ceste na lov/sber nepobliji z hladu, ze uz dlouho nic neulovili
pozvraci se, kdyz sezerou neco nestravitelneho. to jo.
ale tohle je neco jineho.
osobne podeziram ty nechutne pastiko-mletiny, co se ted tak ve velkem krmi jako barf
pes ma trhat a hltat - a ne 90% sve davky zrat v tomhle skupensvi.
Kdyz muze byt dlouho od vecera do rana, muze byt dlouho i od rana do vecera😏
Pro nekoho to dlouho je, pro jinyho neni, psi jsou ruzni. Urcite ma jinej metabolismus padesatikilovej medved a jinej petikilovej pinc.
Zvirata, co se staraji sama o sebe, se pohybujou venku, takze sem tam sezobnou jahodu, sem tam bobek, sem tam chrousta.... v byte toho pes moc nesezobe.
Tak jsem se koukla,jak jsou na tom granule dnes cenově a zíram. Konkrétně ty co jsem kupovala, zdražily o víc než 10 Kč na kilo.
Takže můžu říct, že masem krmím cca za stejný peníz,jako dřív na granulích. Teď už ano.
Kuře za 45 u nás opravdu neseženu a i kdyby bylo, kolik se mi ho povede koupit? Pět šest kousků? A to je krmení na pár dní.
Takže já radši nakoupím ve velkém.
Krmim ráno a večer, to s tím zvracením se mi stalo nedávno - blili k ránu oba psi, žaludeční stavy plus nějaké kousky kosti. Tak jsem přemýšlela, co měli večer - měli velkou hovězí morkovou kost na okus a ještě předtím sušený hrtan, co dovezla návštěva. Zvracení přikládám spíš tomu hrtanu. Protože po "normálním" krmení masem se mi to nestává, ale jakmile dám něco z toho sušeného (uši, nohy, tracheu), tak v noci blijou oba.
A k té ceně - já to sice úplně přesně spočítané nemám, ale prostě vidím, že teď mám na uctu pořád víc peněz, než když jsem krmila granulema a to o dost. Objednávám v barfshopech, pokud je něco v akci a "pěkný", beru toho víc. Objednávám cca za 2500-3000 plus k tomu mi kamarádka vozí od známého 25kg masa za 250 Kč, to střídám s tím z barfshopu a vydrží mi to pro dva psy (dohromady 45 kg) tak na 3-4 měsíce, spíš ty 4. A možná vlastně i dýl, protože vždycky když dělám další objednávku,tak nemám úplně prázdný mrazák, ale něco tam ještě Je. Je teda fakt, že psovi stačí cca půl kg masa denně, fena je poloviční a má tak 400 g denně. občas nějaké přílohy. Když jsem kupovala granule, tak pro psa to bylo myslim nějakých 1300 na necelý měsíc, pro fenu na měsíc a kousek.
Terven
napsal(a):
Pro nekoho to dlouho je, pro jinyho neni, psi jsou ruzni. Urcite ma jinej metabolismus padesatikilovej medved a jinej petikilovej pinc.
Zvirata, co se staraji sama o sebe, se pohybujou venku, takze sem tam sezobnou jahodu, sem tam bobek, sem tam chrousta.... v byte toho pes moc nesezobe.
Zvířata v přírodě hlavně nechodí na trénink na cvičák :-) Bychom je museli dokrmovat. Občas slýchám, kolik toho vlk naběhá.. no, nevím, myslím, že to tak horké nebude a hladu se říká vlčí. Teda mému určitě :-)
Vlk toho naběhá fakt hodně, pokud nespí, je pořád v pohybu. Co se týče otázky na kolik mne vyjde krmení netuším, nepočítám, krmím granule i maso a ceny neřeším. Co se týče zvracení z hladu, ráda bych napsala, že jsem nikdy neviděla své psy zvracet, no za posledního půl roku jsem ho viděla zvracet dvakrát Jednou jsem důvod objevila, ale teď už si nevzpomenu, proč to bylo. Ráno v půl deváté pes dostane dojíst kočičí kapsičku, tak půl deci podmáslí, na prochajdě kopu pamlsků a pak kosti(dvě kuřecí křídla, krky, vepřová žebra a nebo ořezané králičí nohy) Přes den tu pamlsek, tu kousek sýra, rohlíku....a večeří o půlnoci vařené nebo granule, podle toho jestli jsme byli večer na prochajdě, nebo jen polehával po zahradě. Takže ne, z hladu fakt nezvrací
Jsou psi poblijóni, co to berou hodně vrchem, pak psi, kteří vyhazují bobky x krát za procházku, dokonce i tráva jde ven spodem hoďku poté, co jí schroustnou, když jsou zodpovědně rozklusaní. Prostě to tak mají, každý nemá trávení podle paušálního modelu. Já mám druhého týpka, ta spotřeba sáčků je masakr.
Ráno mi neblinká. Dřív občas nad ránem, když polknul něco, co do střev poslat nechtěl. Z hladu vůbec, stravu má vychytanou a pozdě večer se vždycky dorazí něčím typu střívko, syrový sleď, kus kedlubny... To není můj nápad, prostě přijde a vymlátí to ze mě. Doslova, když nereaguji na hypnózu, zbuší mě tlapkou. A pak pokračuje ve spánku.
Terven
napsal(a):
v byte toho pes moc nesezobe.
tak tohle me pobavilo.
Jsem si 100% jista, ze u me v domacnosti nasbira moje zver behem dne mnohem vice nahodne potravy nez selma za polarnim kruhem nebo na pousti
presvedcuji me o tom dnes a denne, jak blbe uklizim
btw. dotaz zacal u ovcaka - normalni pes.
sama - nekrmim pravidelne -neni v tom zamer, proste to tak vychazi.
moji psi nekdy zerou 2x denne, jindy po 24h , pak se zase se tri dni 2x denne preziraji -to kdyz blbe objednam a zasoby se nevejdou do mrazaku nevyhodim to
znaji mletiny i par dni po sobe hlavne kosti. granule i konzervy. nekdy zerou pres den - jindy ne.
a neznam zvraceni z hladu.
z kosti jo
napsal(a):
v byte toho pes moc nesezobe.
tak tohle me pobavilo.
Jsem si 100% jista, ze u me v domacnosti nasbira moje zver behem dne mnohem vice nahodne potravy nez selma za polarnim kruhem nebo na pousti
presvedcuji me o tom dnes a denne, jak blbe uklizim
btw. dotaz zacal u ovcaka - normalni pes.
sama - nekrmim pravidelne -neni v tom zamer, proste to tak vychazi.
moji psi nekdy zerou 2x denne, jindy po 24h , pak se zase se tri dni 2x denne preziraji -to kdyz blbe objednam a zasoby se nevejdou do mrazaku nevyhodim to
znaji mletiny i par dni po sobe hlavne kosti. granule i konzervy. nekdy zerou pres den - jindy ne.
a neznam zvraceni z hladu.
z kosti jo
Tak ještě jednou - pokud napíšu, že zvracení z hladu se u psů na mase vyskytuje, tak tím automaticky netvrdím, že se to děje všem psům a musí to znát každej majitel. Stejně tak netvrdím, že to nejde vyřešit změnou režimu krmení nebo krmné dávky.
Novosádová píše, že pokud se zvracení šťáv a pěny objevuje ráno, je to nejčastěji z hladu. Já jsem to u jedný ze svých fen zažila a občas ještě zažívám. A soudě podle toho, co říkají ostatní barfaři, nebudu jediná.
Já zase u svých psů neznám zvracení z kostí, ale nepopírám kvůli tomu jeho existenci.
Co se týče toho úklidu v bytě, nepřála bych vám to u nás vidět, zjistila byste, že máte vzorně uklizeno. Já to s prací a zvěří nestíhám. Ale jediný, co se nám tu zcela jistě volně nepovaluje psům k dispozici, je jídlo. Oni si lednici neotevřou, komoru taky ne, na linku nevyskočí...a na zemi nic k žrádlu nenajdou.
S těma divokejma zvířatama jsem to myslela tak, že oni bývají poměrně zdatní v samoléčení a od běžných trávicích obtíží si umějí ulevit. Ale volná příroda bude něco trochu jiného, pochybuju, že u vás v bytě by našli tu správnou bylinu
Ale ten basenji je zajímavý příklad. Pes nedávno vytažený z jungle, ještě pořád tam nějací jsou. Jak on se stravuje v přírodě a jak ho krmíme my? Jak rychle se dá takové zvíře přeprogramovat na krmení, na které jsme zvyklí, tj. 2x denně granule např. ?
Tak ještě jednou
OK -se nerozcilujte vsak ja s vami i skoro souhlasim -taky nikde nepopiram, ze se to deje.
jen si porad myslim, ze hlad je neco, co patri do zivota selmy a nema ji to nijak omezovat.
A uz teda vubec ne ohrozovat tak, ze by se na to mela samolecit.
Tak jako obcasne prezrani k "prasknuti" patri do toho zivota.
jen si porad myslim, ze hlad je neco, co patri do zivota selmy a nema ji to nijak omezovat.
to určitě, ale od toho už je většina našich mazlíků značně vzdálena. I když se snažíme krmit přirozeně, ne zcela se nám to daří, chybí jim ten lov, servírujem jim to do misek podle svýho uvážení, vodíme je na ty cvičáky, jak psala megi, organizujeme jim tělesnou aktivitu...
A uz teda vubec ne ohrozovat tak, ze by se na to mela samolecit.
tak ono je to zcela jistě neohrožuje, ale je to nepříjemný, takže se snaží si ulevit. Když je mi blbě z hladu (či z jinýho důvodu), tak si taky radši něco zobnu místo, abych se utěšila, že to není nic vážnýho
ale od toho už je většina našich mazlíků značně vzdálena
bohuzel, no...
neverend
XXX.XXX.213.247
Tak s tím blitím po mase to asi záleží taky na plemeni. Je jasné že taková ta plemena co byla vyšlechtěna pro veterináře aby měli co dělat u masa možná i omdlí, ale normální pes si celkem pochutná a s blitím jsem se nesetkal.🙂
neverend
napsal(a):
Tak s tím blitím po mase to asi záleží taky na plemeni. Je jasné že taková ta plemena co byla vyšlechtěna pro veterináře aby měli co dělat u masa možná i omdlí, ale normální pes si celkem pochutná a s blitím jsem se nesetkal.🙂
Pro veterináře - to jsou která plemena?
napsal(a):
Našlo bych se jich dost, ale to obě víme - pidi plemena, krátké čumáky, volná kůže na hlavě, sražená páteř...
napsal(a):
Ale ten basenji je zajímavý příklad. Pes nedávno vytažený z jungle, ještě pořád tam nějací jsou. Jak on se stravuje v přírodě a jak ho krmíme my? Jak rychle se dá takové zvíře přeprogramovat na krmení, na které jsme zvyklí, tj. 2x denně granule např. ?
Pes párijový, co komu upadlo, bylo jeho. Zpravidla sežerou všechno a nemívají problémy.
napsal(a):
Našlo bych se jich dost, ale to obě víme - pidi plemena, krátké čumáky, volná kůže na hlavě, sražená páteř...
No tak to každopádně, to máte pravdu, chudáci psi.. ale myslím, že s krmením masem to nemá nic, tedy nezdá se mi.. a pes je celkem dost blič.
Blinkač. Vrhač. Schová jídlo, za rohem blinkne, sežere znovu.. z hladu blinkne.. i z kostí a jiných překážek.. a blinká fakt zajímavě, tak jako samoléčba. Závidím. Mně je blbě, blbějc, nejblbějc, ale neumím, co pes. A tak ale dobře, páč jsem se od neverend dověděla, že to je vlastně vada :-)
neverend
XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Takový ty co připomínají spíš hračky než psa.🙂
neverend
napsal(a):
Takový ty co připomínají spíš hračky než psa.🙂
Jako york?
neverend
XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Jako york?
Takhle kategorizovat se to zase nedá.🙂
marcelaamax
napsal(a):
Z čeho můžou být černé bobky?
Zkoušíme "nové" maso z Do psí misky. Je to mletá hovězí svalovina s droby. Už od pohledu mi přišlo, že je v tom hodně vnitřností. Ale psi ok, průjem po tom nemají, mají naopak úplně pevné bobky, ale fakt černé. Myslíte, že to může být tím?
Pevný černý bobek je OK.
Jatra a slezina barvi bobek do cerna
Ahoj :)
Prosím váš, jak je to s krmením hrtanů a gurglí? V BARFshopu mi slečna říkala, že obsahují i štítné žlázy a že to může ve větším množství způsobit nějaké zdravotní problémy. Je na tom něco pravdy?
Koupila jsem Hachimu mleté vepřové gurgle (70%) s hovězím ořezem (30%), tak si říkám, zda mám být nějak opatrná nebo ne :)
Je to pravda. Stává se to i u konzerv, o tom jsem četla, ale nevím kde.
https://www.google.com/search?q=thyroid+hormone+in+dog+food&oq=thyroid+hormones+in+food&aqs=chrome.2.69i57j0i22i30l5.2973j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8
napsal(a):
Je to pravda. Stává se to i u konzerv, o tom jsem četla, ale nevím kde.
https://www.google.com/search?q=thyroid+hormone+in+dog+food&oq=thyroid+hormones+in+food&aqs=chrome.2.69i57j0i22i30l5.2973j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8
A já myslela, že hormony na bázi bílkovin se v žaludku natráví a neúčinkují (třeba jako inzulín). Jsem zase chytřejší.
lesnížínka
napsal(a):
Anglicky si to nepřečtu, ale jestli je to ,,američtí vědci zjistili" - brala bych to s rezervou. Zkuste zjistit radši Vy
Je to výzva, zjistím. Protože hypotyreóza se léčí tabletami, takže nějak to musí fungovat. Jsem si naběhla.
marcelaamax
napsal(a):
Zkoušíme "nové" maso z Do psí misky. Je to mletá hovězí svalovina s droby. Už od pohledu mi přišlo, že je v tom hodně vnitřností. Ale psi ok, průjem po tom nemají, mají naopak úplně pevné bobky, ale fakt černé. Myslíte, že to může být tím?
jen pro zajimavost - tohle prijelo povolene?
marcelaamax
napsal(a):
Ono i když dáte jen samotnou svalovinu z tmavého masa (hovězí, konina), tak budete mít taky skoro černý bobek, nemusí být ani vnotřnosti. Tedy jestli budete mít co zkoumat, svalovinu pes spotřebuje skoro bez odpadu.
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj :)
Prosím váš, jak je to s krmením hrtanů a gurglí? V BARFshopu mi slečna říkala, že obsahují i štítné žlázy a že to může ve větším množství způsobit nějaké zdravotní problémy. Je na tom něco pravdy?
Koupila jsem Hachimu mleté vepřové gurgle (70%) s hovězím ořezem (30%), tak si říkám, zda mám být nějak opatrná nebo ne :)
Píše o tom i dr, Šťourač
https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94
napsal(a):
Ono i když dáte jen samotnou svalovinu z tmavého masa (hovězí, konina), tak budete mít taky skoro černý bobek, nemusí být ani vnotřnosti. Tedy jestli budete mít co zkoumat, svalovinu pes spotřebuje skoro bez odpadu.
Krmila jsem dříve dlouhodobě hovězí svalovinu, kusovou, k tomu jsem přidávala vnitřnosti a psi po tom nikdy černé bobky neměli.
Jo, je to to, co přijelo povolené.
marcelaamax
napsal(a):
Krmila jsem dříve dlouhodobě hovězí svalovinu, kusovou, k tomu jsem přidávala vnitřnosti a psi po tom nikdy černé bobky neměli.
vcera se objevil na to same maso dotaz i na FB - asi stejny zavoz
potvrzuji tam, ze to ma opravdu hodne vnitrnosti.
ale s tim, ze nebylo uplne zmrzle - to melo byt - dle stranek DPM - sokove zmrazene, ne?
marcelaamax
napsal(a):
Fakt? U nás měl jednou 2 dny za sebou jen koninu, nic jiného. Začátek eliminační diety, ale hned se to vyřešilo. Bobky hodné čivavy a pomalu černočerné. Když jsem brala hovězí ořezy s droby, tak taky dost tmavé a byla k tomu samo příloha.
Jo fakt jsem hovězím krmila měsíce, byly to kusy svaloviny a nikdy černé bobky neměli. Teď mají úplně černé a tvrdé jak kámen .
vcera se objevil na to same maso dotaz i na FB - asi stejny zavoz
potvrzuji tam, ze to ma opravdu hodne vnitrnosti.
No mě to právě taky přijde, ale zase jsem si říkala, že kdyby to na psy bylo hodně, tak mají průjem, nebo prostě nemají tak pevný bobek.
ale s tim, ze nebylo uplne zmrzle - to melo byt - dle stranek DPM - sokove zmrazene, ne?
V jiném tématu někdo kopíroval text z DPM, že když maso dovezou povolené, tak to není tím, že by rozmrzlo, ale je to tím, že ho vezli čerstvé a ještě nestihlo pořádně zmrznout.
Zrovna ráno jsem to maso dokrmila, teď máme vyndané jiné. Až ho zase budu krmit, tak vyfotím.
"někdo kopíroval text z DPM, že když maso dovezou povolené"
jsem to tam prave cetla -ale cele :-) a tohle plati pro kusovky. ale u mletin v salamech je to ten druhy zpusob -sokove se mrazi.
proto jsem se ptala, co to bylo za maso
ale jinak -pokud psum po tom nic neni, asi to neni treba hrotit.
napsal(a):
"někdo kopíroval text z DPM, že když maso dovezou povolené"
jsem to tam prave cetla -ale cele :-) a tohle plati pro kusovky. ale u mletin v salamech je to ten druhy zpusob -sokove se mrazi.
proto jsem se ptala, co to bylo za maso
ale jinak -pokud psum po tom nic neni, asi to neni treba hrotit.
No tak v tom případě bych řekla, že měli nějaký problém s autem a i proto přijeli pozdě .
Nebrala jsem jenom salámy, brala jsem i nějaké skelety, křídla, krky, plíce, šlachy a povolené bylo vše.
Do psí misky mi zrovna dnes přivezou. Hov. svalovinu s droby jsem vzala jednou, pak už ne. Podle mě je tam vnitřností jater a sleziny moc, tak 70%, svaloviny minimum, přidala jsem k tomu feně do misky čisté maso. Hovězí ořez kupuju normálně pro lidi. Z do psí misky beru celé sardinky, krůtí kostky, z mletého králík mletý, selečí sekané, skopové, kachna celá, hovězí chrupavky. Kuřata a vnitřnosti, jako ledviny, játra, plíce, žaludky, srdce beru normálně v krámu pro lidi. Gurgle nedávám vůbec a kosti jen měkké, kuřecí skelet, kuř.krky. Ryby celé komplet. Z kostí mám docela strach. Jak píše marcelamax, taky dávám feně např. 1/3 hovězí svaloviny + trochu vnitřností+ zeleninu, byliny+kosti +přílohu vše zamíchám v misce dohromady a nikdy černý bobek neměla. Černý bobek dělá taky červená řepa, když by se dalo moc.
Zajímavý...já jezdím nakupovat do kamenný prodejny DPM a tam je vždy všechno zmrzlý na šutr a trvá celou věčnost než to aspoň trochu povolí.
Černý bobky míváme občas, játra nekrmím vůbec. Takže jestli to dělá víc krve v něčem anebo možná víc sušených plic - těma pamlskuju. Třeba krmím kachní srdce a z těch teče poměrně dost krve.
Zajímavý...já jezdím nakupovat do kamenný prodejny DPM a tam je vždy všechno zmrzlý na šutr a trvá celou věčnost než to aspoň trochu povolí.
No když nad tím přemýšlím, tak je mi to taky celkem divný. Protože když si ten salám vyndám doma z mrazáku, tak není za dvě hodiny povolený tak, jako když ho dovezli. Měli dvě hodiny zpoždění.
Kamarádka mi vozí hluboce zmrazené maso, v normálním autě a cestu má dvě hodiny, maso je i potom zmrzlé, nepovolí.
Řidič k tomu nic neříkal a já se neptala, protože jsem si toho všimla až doma . Volal mi, jestli můžu čekat venku ,že hrozně pospíchá, a tak jsem s bednama čekala venku, když přijel tak mi došlo, že nemám roušku a letěla jsem domů. On mi to mezitím přeházel do bedýnek, hodil ke dveřím, zaplatila jsem a jel.
napsal(a):
Je to výzva, zjistím. Protože hypotyreóza se léčí tabletami, takže nějak to musí fungovat. Jsem si naběhla.
Tak jsem se zeptala dvou kolegů, oba pejskaři. Riziko předávkování tyroxinem při zkrmování nevyloučili. Jeden si dokonce vzpomněl, že v dřevních dobách (když ještě nebyl Pancreolan), se psům s EPI kupovaly prasečí slinivky. Takže to opravdu musí fungovat. Opět jsem chytřejší.
napsal(a):
Tak jsem se zeptala dvou kolegů, oba pejskaři. Riziko předávkování tyroxinem při zkrmování nevyloučili. Jeden si dokonce vzpomněl, že v dřevních dobách (když ještě nebyl Pancreolan), se psům s EPI kupovaly prasečí slinivky. Takže to opravdu musí fungovat. Opět jsem chytřejší.
Prasečí slinivky se krmí pořád.
Díky za info. Upřímně si myslím, že to v popisu neměli, že je to 70% gurglí, bylo tam jen hrubomleté vepřové a hovězí maso. Ale nechci kecat. Každopádně jsem měla tři 1,5 kg "salámy", te'd jsem jeden zkrmila a s dalším tedy nějakou dobu počkám :)
Teď jsem brala poprvé od Tutani, objednala jsem online, ale vyzvedávala si cestou do Německa, a byla jsem docela zhrozená, když jsem viděla, co mi lítá do tašek a co jsem z nich pak doma vyndavala do mrazák. Maso mi přišlo takové "jeté" a minimálně ryby smrděly, ale po rozmražení už jsem stejný pocit neměla, tak snad dobrý (např kuřecí čtvrtky mi mražené přišly nazelenalé a takové na pohled divné, ale rozmražené byly ok). A lidé tam byli velmi ochotní.
Jinak beru z Love BARF a sice jsou dražší, ale upřímně mají top kvalitu. U většiny masa nevidím rozdíl mezi psím a lidským - přítel nám dokonce jednou upekl Hachiho kuřecí stehna k večeři :D
Co se týče přepravy, tak mám jeden malinkatý polystyrenový box a zbytek dávám do "chladících" tašek ze supermarketu. Jedu 3 hodiny a nestává se mi, že by bylo něco povolené.
tutani a spousta dalších prodává zboží více výrobců, takže si musíte vybrat
je tam psané - značka: ....
jinak ryby mají např. v lidlu za stejné nebo menší peníze
cena kuřecího je v obchodě pro lidi stejná
barfshop prostě nasadil ceny, protože má ten moderní název, že, barf
Jojo, přesně jak říká Megi, musíte vybírat, co si tam házíte do koše. Já se třeba dle názorů jiných snažím vyhýbat masu od pošváře. No, na zkoušku jsem vzala pár kuřat od nich. A jsou taková postižená, dá se říct. Ale tak jako nesmrdí to a feně po tom nic nebylo, tak asi dobrý. U každého kusu, než koupím, sleduju, od koho to je.
Třeba ryby tam mají normálně i v lidské kvalitě, řadu drůbežího často taky (žaludky, srdéčka).
Nakupovat za stejný nebo levnější v supermarketu nebo řeznictví určitě jde, ale mám k tomu asi takový možnosti, že si i za ten barfshop radši připlatím než krmit granule.
Dneska u řezníka, kuře bez prsou- ty si prodává zvlášť, cena takové kuřecí "kostry" se stehnama 39 kč/kg (Do psí misky 47kč).... minulý týden v Lidlu akce na kuře chlazené 41kč/kilo ..a je mi jedno, jakou řečí to kuře mluvilo....
napsal(a):
Dneska u řezníka, kuře bez prsou- ty si prodává zvlášť, cena takové kuřecí "kostry" se stehnama 39 kč/kg (Do psí misky 47kč).... minulý týden v Lidlu akce na kuře chlazené 41kč/kilo ..a je mi jedno, jakou řečí to kuře mluvilo....
presne.
asi 3 roky jsem nekoupila drubez v obchode pro psy - a to mam 150kg psu.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, to mě napadlo taky, ale vůůůbec se mi do toho nechce , už jsem si to srovnala v mrazáku. Ale tak přemýšlím, že postupně jak budu vyndávat vnitřnosti, nechám rozmrznout a to co nezkrmím dám do malých balíčků zpátky do mrazáku....
A ještě prosím, kde berete nemražené?
Jinak teda u psa jsem si jistá, že ten přechod bude OK, ten může sežrat cokoli a zažívání v pohodě. Ale u feny si tak jistá nejsem, poslední dobou mi přijde, že stačí nějaký špatný pamlsek (co doveze návštěva) a už je to na ní znát, tak uvidíme...
Nezdá se mi to, že jednou rozmrazené maso chcete opět zamrazit. U lidí je to vyloženě nedoporučováno a ani pes není žádný "šroťák" na všechno, ale jedná se o zvíře s poměrně citlivým zažíváním.
Např.salmonela z kuřecího by byl asi ten nejmenší problém.
Jinak bych to řešil podobně jak píší přispěvatelé výše (pilka na železo, sekáček)
Já jsem zmrzlé maso dělil sekerou na dřevěném špalku, ale chápu, že pro ženu by to mohl být problém.
PumaCZ
napsal(a):
Já právě měla za to, že Pošvář ano :D Tak to možná bude ten problém :)
A co Falko?
Falco kupuju. Na cesty normálně beru jejich konzervy, tak už moc nevidím rozdíl, proč konzervu jo a jejich maso ne? Přijde mi v pohodě obojí.
Kromě falca kupuju Litice, Axa, Agro-bio, Barf me. Záleží, jestli berete kusovky nebo mletiny. U těch mletin je to tak různě. Občas je v něčem víc kostí a chrupavek, jindy víc vnitřností. Ale v podstatě to odpovídá tomu, co jse psáno v popisu, co tam je... Kusové ráda beru už nařezané na kostky (koninu a hovězí jsem tak brala), hned je s tím zase míň práce.
Teď koukám, že se tam objevili nějací další dodavatelé, co jsem tam ještě neviděla.
Ahoj,
zase jdu s dotazem. Hachi nám před pár dny začal ožírat zdi Kosti dostává, ale i tak, myslíte, že by to mohlo být nedostatkem kalcia?
Když byl štěndo, tak je také kousal, ale určitě přes rok si na ně ani nevzpomněl, až teď. Napřed je začne olizovat a následně je sjede zubama.
Přítele málem kleplo, máme barák po rekonstrukci vč. nově udělaných zdí, tak tohle opravdu potřebuji urychleně vyřešit :(
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
zase jdu s dotazem. Hachi nám před pár dny začal ožírat zdi Kosti dostává, ale i tak, myslíte, že by to mohlo být nedostatkem kalcia?
Když byl štěndo, tak je také kousal, ale určitě přes rok si na ně ani nevzpomněl, až teď. Napřed je začne olizovat a následně je sjede zubama.
Přítele málem kleplo, máme barák po rekonstrukci vč. nově udělaných zdí, tak tohle opravdu potřebuji urychleně vyřešit :(
Ten pes má spíše nějaké samodobíjecí baterky, ne? Nepřemýšlela jste nad OCD a podobnými? Nechci urazit, jen mi to tak neustále dokola leze kolem..
Zkuste dát nějaký ten balancer, co se dává k barfu, nebo Ca + P doplněk,
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=balancer
Terven
napsal(a):
Černý bobky míváme občas, játra nekrmím vůbec. Takže jestli to dělá víc krve v něčem anebo možná víc sušených plic - těma pamlskuju. Třeba krmím kachní srdce a z těch teče poměrně dost krve.
A můžu se zeptat všech? Moji kočičáci jsou na vnitřnosti jak utržení z řetězu. A nejvíc právě na játra. Neprůjmují po nich, nezvrací, ale bobky teda nemají vůbec černé...?