Americký stafordšírský teriér

Prodám Amerického stafordšírského teriéra - Chovatelská stanice Bet Taylor...
30000 KčPeťule888
XXX.XXX.145.162
Zdravím, chci se zeptat, jestli někoho nenapadne, co může být příčina problému, nebo jestli někdo nezažil podobné chování u svého psa. Máme fenku amstaffx, je jí asi 3.5 roku, máme jí 2 roky. Hodně často (cca 90%) večer, když se nažere, tak těsně po jídle chodí, kňučí a olizuje materiál z textilu (gauč, pelech...), což vždycky trvá tak cca 10 minut. Dělá to co si pamatuju. Je to dost deprimující, nevím, jestli jí fakt něco nebolí, nebo proč to dělá. Na příčinu jsme nikdy nepřišli, na veterině testy ok. Dělá to výhradně večer po jídle (žere 2x denně - ráno granule, večer buď granule (Acana), nebo masovou konzervu (marp nebo obdobný) + rýže, vločky atd. Napadlo by mě třeba, že je jídlo moc horký a chce se o ten textil chladit, ale připravujeme to na pokojovou teplotu. I jsme upravili množství večerní porce - zkoušeli dávat menší dávky, ale nemá to na to vliv. Chtěla bych jí nějak pomoct, ale fakt netuším, co tohle chování naznačuje. Nenapadá někoho něco? Moc díky
Uživatel s deaktivovaným účtem
Divný :-) Co zuby? Večer bolí víc. Žízeň? Posunout čas krmení? Vzít po krmení hned ven? Je to zvyk, který vznikl z nějaké změny kdysi. Nebo pálí žáha.
Zkusit krmit jinde, nebo hned odvést ven, zkusit jiný čas, jiné jídlo - dietní, nebo kysané zelí k tomu,... trochu ten zvyk rozbít - před večeří zkusit dělat něco jiného, pocvičit třeba, pak se nají a půjde odpočívat na své místo, můžete jít s ní.
Nehltá ta fena náhodou, žere dávku v klidu nebo to je jak vysavač? Odkrkne si po žrádle? To mě napadá jako možná příčina. Granule dáváte asi předem namočené, když přemýšlíte o teplotě žrádla.
Peťule888
XXX.XXX.145.162
Díky za oba komentáře. Zkusím posunout čas a pouštět po krmení ven. Večer krmíme později - na procházku jdem třeba kolem 18-20 večer, kolem 22h pouštíme už jen na zahradu vyčůrat a když přijde, je zvyklá, že dostane nažrat. Zkusíme otočit - žrádlo a pak zahrada. Původně jsem to zamýšlela, aby po větším krmení už neměla zásadnější aktivitu a neběhala po zahradě. Navíc je trochu magor, takže i když jí něco bolí (má problémy s kyčlema) a pustím jí ven, tak je rázem jako by jí nic nebolelo. Takže je otázka, jestli jí opravdu něco bolí a proto kňučí - v tom případě venku sice kňučet nebude, ale bolet jí to furt bude, nebo je to jen něco psychickýho a naučenýho a pustit ven změní návyk.
Co se týče hltání, tak docela hltá. Jak jsem psala, nemáme jí od štěněte a když k nám přišla, tak byla vyloženě jak vysavač, plná miska vysátá téměř okamžitě. Teď je to o mnoho lepší - dokonce granule i někdy kouše :) a jí zřetelně pomaleji, ale stejně je docela rychlá. Granule nenamáčíme. Třeba vločky jí namáčím v horké vodě, ale nechám vychladnout. Konzervy kupujeme větší, takže jsou tak na 2x, z ledničky pak nechám před krmením nějakou dobu venku. Takže proto sem přemýšlela o špatné teplotě - třeba konzerva z lednice, nebo horké vločky, ale nemyslím si, kontroluju, aby nebylo ani horký ani studený.
Btw kysané zelí, to jsem psům nikdy nedávala.. Ani jsem nevěděla, že to žerou :) Ale zní to zajímavě. Bílé nebo červené? Klasicky kupované?
Je to jedno, co to bude za zelí, jde o to, že je to kysané - probiotika. Jestli to žere, to uvidíte :-) Samozřejmě se míní to zamíchat do stávajícího krmení. Můžete zkusit přidat mrkev - pomáhá trávení (kmín taky, jen je to aromatické), jogurt s živými kulturami zase jako probiotikum (nebo prostě něco kysaného - kysaná smetana (jestli nevadí tučné), kefír, to zelí, apod.). Můžete zkusit přidat ostropestřec na játra třeba (se musí delší dobu, aby byl vidět efekt).
Já bych zkusila krmit odpoledne ve více menších dávkách - rozdělit třeba na tři krmení. To poslední klidně po návratu z posledního venčení (ať se má doma na co těšit). Pokud se osvědčí, třeba bude fajn krmit třikrát denně, na večer prostě nechat jen takový zákusek... Uvidíte, až vyzkoušíte.
Zaujalo mě https://www.bastito.cz/neco-ke-cteni/nadymani-a-plynatost
Peťule888
XXX.XXX.145.162
Super, moc díky, zelí zkusím. Mrkev občas dáváme, tu má ráda i samotnou, takže když dělám jídlo s mrkví, tak vždycky pár kusů dostane, ráda si to chroustá.
Kysaný jí nedáváme, tak zkusíme pomalu přidávat do jídla, jak se na to bude tvářit, ale je to super nápad, moc díky!
Jinak ty zuby, na ty taky něco je? Občas jí je čistíme kartáčkem.
Zuby bolí, když je tam zánět nebo když jsou zuby poškozené. To by měl posoudit odborník. Může být cizí těleso v dásni, atp. Můžete nechat hubu prohlédnout, zeptat se na možnost RTG apod. Odborník by vám měl také doporučit správný postup péče.