Ahoj,máme 3 měsíční štěně doma ji máme měsíc.usina u sebe v pelechu,ale jak usneme vyskočí si do postele.celou noc už vydrží přes den chodí na záchodek občas něco vedle.jakmile ji však necháme samotnou doma chodí konat potřebu na postel či gauč.Kdyz se vrátíme domu a otevřeme dveře ustrašeně se k nám plazi co nám poradite
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roxy262
napsal(a):
Ahoj,máme 3 měsíční štěně doma ji máme měsíc.usina u sebe v pelechu,ale jak usneme vyskočí si do postele.celou noc už vydrží přes den chodí na záchodek občas něco vedle.jakmile ji však necháme samotnou doma chodí konat potřebu na postel či gauč.Kdyz se vrátíme domu a otevřeme dveře ustrašeně se k nám plazi co nám poradite
Neučit na záchodek, v nepřítomnosti raději omezit prostor např. jen na chodbu. Prostě existují dveře...zábrany, aby se pejsek do té postele nedostal a není nic jednoduššího, než tomu mechanicky zabránit.
0

XXX.XXX.203.208
Katastrofa , když je 3m. štěndo ustrašené když přicházíte k němu domu.
0

XXX.XXX.203.208
No a to je právě ta chyba co děláte. Je malé netuší co dělá špatně, jen z Vás cítí strach.
Venku chvalte odměna velká vaše radost . Doma nekomentujte.
Ohrádka na štěně , jak je již uvedeno, zábrana do dveří, dá se koupit i pro děti.
Moč mech. dospělé velikosti je až v 7měs. Tak máte dost času.
0

XXX.XXX.203.208
Vy jste ve třech měs. chodil jak???? naschvál nic nedělá , to ještě neumí , je mi ho líto chudák pes.
Nastudujte v knihách info.

Roxy262
napsal(a):
Líto čeho?že se má skvělé a je všude s náma a že když chodíme do práce je tam sama? Nebo váš pes je snad s vama celej den?
Pes není člověk, to si uvědomte, neumí uvažovat jako vy. Odstranit záchodek a chodit jen ven, do postele mu zabránit.

Roxy262
napsal(a):
Popsal ji jste to jako kdyby jsme ji týraly.verte mi že ji věnujeme každou vteřinu.
Nic takovýho jsem nenapsala.
A češtin není váš koníček?

Roxy262
napsal(a):
Špatně jsem to vysvětlil.ano vyta nás vesele ale jakmile na ni začneme mluvit a říkat ji ty jsi kakala na postel krčí se a snaží se nás hned olizovat.nemlatime ji nic.
Prosím česky. Krčí se a snaží se olizovat = štěně se vás bojí, vysílá konejšivé signály = něco děláte špatně.

Roxy262
napsal(a):
Bohužel není a moc ani nekontrolují co tam skáče.tak snad to prezijete
Přežijeme. Ale když už pokládám dotaz, tak si ho po sobě přečtu, jestli je srozumitelný.. No, asi jsem výjimka.

Roxy262
napsal(a):
Venku dostává za každou louzicku i bobek pamlsek a pochvalu.kdyz jsme doma je neustále s náma a všude ji bereme s sebou.o víkendu když jsme oba doma tak si nás ráno umí i vzbudit.pani z bostonaku psala že to dělá naschvál a že jeji to dělala rok tak snad ji také přejde
Pani z bostonaku je teda "odborník" Pes nedělá NIC naschvál. Ve 3 měsících je to ještě mimino, které svěrače úplně neovládá. Zamezte přístup k posteli a gauči v době vaší nepřítomnosti.

Roxy262
napsal(a):
Zkusíme tedy jak zde píšete nevšímát si toho uklidit to a odstranit záchodek...děkujeme za rady
Tohle vypadá na dobrou cestu.

0
napsal(a):
No a to je právě ta chyba co děláte. Je malé netuší co dělá špatně, jen z Vás cítí strach.
Venku chvalte odměna velká vaše radost . Doma nekomentujte.
Ohrádka na štěně , jak je již uvedeno, zábrana do dveří, dá se koupit i pro děti.
Moč mech. dospělé velikosti je až v 7měs. Tak máte dost času.
Jenom bych si dovolila upřesnit. To není o velikosti močového měchýře, ale schopnosti ovládat vnější svěrač. Stejně jako u lidských miminek.
0

XXX.XXX.123.161
No vidite ,člověk se učí celý život.Pokud tedy chce.😀😀😀
Máte pravdu ,musí natrénovat svaly svěračů a to optavdu není hned.
Ale ta velikost dospělého m.m je prý v 7 měs.alespoň jsem to před lety četla v knize o stavbě psa.
Při pořízení prvního mého štěnda.
Pěkný večer.
napsal(a):
Pes není člověk, to si uvědomte, neumí uvažovat jako vy. Odstranit záchodek a chodit jen ven, do postele mu zabránit.
Odstranit záchodek? Když je štěně dlouho samo doma bude potřebu dělat kde? Pravděpodobně všude možně,pokud si samo nenajde jedno místo.Je lepší vyhradit štěněti misto na potřebu, dát tam plenu, než ho nechat čůrat kdekoliv.To je pak větší problém.Časem pes pochopí, že plena je jen nouzovka a chodí se ven.Můžete postupně podložku posunovat ke dveřím, až ji odstraníte úplně.Místnost s postelí zavřete jak vám tady radí ostatní.To,že se vás bojí po příchodu, není špatné svědomí,ale strach z vašeho káravého chování.Přece si nemůžete mysletet, že u tak malého štěněte,za x hodin samoty nic doma nenajde.To je jako by jste byli naštvaní na batole, že nevydrží se suchou plínkou.

Mí
napsal(a):
Odstranit záchodek? Když je štěně dlouho samo doma bude potřebu dělat kde? Pravděpodobně všude možně,pokud si samo nenajde jedno místo.Je lepší vyhradit štěněti misto na potřebu, dát tam plenu, než ho nechat čůrat kdekoliv.To je pak větší problém.Časem pes pochopí, že plena je jen nouzovka a chodí se ven.Můžete postupně podložku posunovat ke dveřím, až ji odstraníte úplně.Místnost s postelí zavřete jak vám tady radí ostatní.To,že se vás bojí po příchodu, není špatné svědomí,ale strach z vašeho káravého chování.Přece si nemůžete mysletet, že u tak malého štěněte,za x hodin samoty nic doma nenajde.To je jako by jste byli naštvaní na batole, že nevydrží se suchou plínkou.
Jako obecně souhlas, ale...
.Časem pes pochopí, že plena je jen nouzovka a chodí se ven.
Já u tý pleny...záchodku ...vnímám jeden velký problém a to ten, že štěně je učeno na tu plenu a následně odměňováno, že vykonalo potřebu doma. Pokud tam někde nechám plenu a štěně na ní chodí spontálně, aniž by ho to někdo učil, tak to asi není nic proti ničemu. Já to to třeba dělám podobně....štěněti omezím prostor a mám takové malé feecové deky, které dám na zem...defakto savá pratelná podložka, aby štěndo, když se vyčůrá neťapalo po mokré dlažbě. V obýváku mám všude koberce, takže na velkých plochách, mám dočasně kus lina a na něm zase deku....defakto pokryté všechny volné "profláklé plochy". Štěně vynáším, venku za vykonání potřeby chválím...doma nekomentuju, vyměním deku, dám hned novou voňavou. Ale není to šikovný chlapeček, že se doma počůral.
A tuhle metodu teda nikomu nenutím.
Jako ono na první pohled plena je super věc. Štěně nevydrží tak dlouho a je více než pravděpodobné, že než přijdu z práce, tak se nějaká nehoda...nehody stanou, pokud je to na podložku, tak vlastně super.
Ale....z vlastní zkušenosti, že si dost povídám s lidmi...majiteli pejsků...můžu říct, že rozhodně neplatí, že 100% štěňat učených na nějakou čůrací podložku, má následně doma problém s čistotností, ale 100% psů, kteří následně problém s čistotnosti mají, bylo učeno právě na podložku.........samozřejmě se bavíme o zdravých psech.

Mí
napsal(a):
No, jestli je to všechno na mě, tak já nikdy se štěňaty problémy tohoto druhu neměla. Plínku jsme nikdy neměli, občas jim to ujelo na lino, to jsem utřela a pohoda, vcelku rychle se naučili vyprazdňovat venku. Nejmladší fenka se doma nevyčůrala nikdy, byla naučená už od chovatelky čůrat jen venku na trávu. A na rozdíl od té starší byla i perfektně socializovaná. Štěně jsem za to nikdy nekárala, mě se fakt nikdy bát nemuselo. A děti mám tři a nikdy jsem si nemyslela, že mají vydržet se suchou plínkou.
napsal(a):
Jako obecně souhlas, ale...
.Časem pes pochopí, že plena je jen nouzovka a chodí se ven.
Já u tý pleny...záchodku ...vnímám jeden velký problém a to ten, že štěně je učeno na tu plenu a následně odměňováno, že vykonalo potřebu doma. Pokud tam někde nechám plenu a štěně na ní chodí spontálně, aniž by ho to někdo učil, tak to asi není nic proti ničemu. Já to to třeba dělám podobně....štěněti omezím prostor a mám takové malé feecové deky, které dám na zem...defakto savá pratelná podložka, aby štěndo, když se vyčůrá neťapalo po mokré dlažbě. V obýváku mám všude koberce, takže na velkých plochách, mám dočasně kus lina a na něm zase deku....defakto pokryté všechny volné "profláklé plochy". Štěně vynáším, venku za vykonání potřeby chválím...doma nekomentuju, vyměním deku, dám hned novou voňavou. Ale není to šikovný chlapeček, že se doma počůral.
A tuhle metodu teda nikomu nenutím.
Jako ono na první pohled plena je super věc. Štěně nevydrží tak dlouho a je více než pravděpodobné, že než přijdu z práce, tak se nějaká nehoda...nehody stanou, pokud je to na podložku, tak vlastně super.
Ale....z vlastní zkušenosti, že si dost povídám s lidmi...majiteli pejsků...můžu říct, že rozhodně neplatí, že 100% štěňat učených na nějakou čůrací podložku, má následně doma problém s čistotností, ale 100% psů, kteří následně problém s čistotnosti mají, bylo učeno právě na podložku.........samozřejmě se bavíme o zdravých psech.
V tom s vami douhlasím. Ono ani vlastně jiná možnost není když je malé štěně dlouho samo doma.Když by se ho nechalo dělat potřebu kdekoliv, to je pak teprve problém.Kdysi se učilo na noviny, podložky nebyly.Jen né na hadr,to je pak psovi jedno jestli na koberec,nebo do postele.I za tu podložku bych pochválila,odměny jen venku a není od vėci naučit dělat potřebu na nějaký povel.Moje fenky to vždy uměly,kde jsem ukázala,tam to udělaly a mockrát se mi to hodilo.
napsal(a):
No, jestli je to všechno na mě, tak já nikdy se štěňaty problémy tohoto druhu neměla. Plínku jsme nikdy neměli, občas jim to ujelo na lino, to jsem utřela a pohoda, vcelku rychle se naučili vyprazdňovat venku. Nejmladší fenka se doma nevyčůrala nikdy, byla naučená už od chovatelky čůrat jen venku na trávu. A na rozdíl od té starší byla i perfektně socializovaná. Štěně jsem za to nikdy nekárala, mě se fakt nikdy bát nemuselo. A děti mám tři a nikdy jsem si nemyslela, že mají vydržet se suchou plínkou.
No přesně tak. Já se přiznám, že tyhle čůrací dotazy zkrátka nechápu. A není to proto, že už jsem těch psů měla několik. Nechápala bych to ani v době, kdy jsem měla prvního psa a milej drahej internet ešče neexistoval. Prostě logika velí, jak jednat. Se štěnětem furt běhat, chválit a po dobu mé nepřítomnosti holt ho mít ve vymezeném prostoru, kde nehoda nevadí a nebudu ji pochopitelně komentovat.
Tehdy žádné podložky neexistovaly, jen rada s novinama, které dát psu k dispozici. Leč již zmiňovaná logika nám velela, že tohle není dobrá cesta - protože právě umožňuje štěněti to pohodlný čůrání doma a je to pravý opak toho, co chci docílit. Takže ani noviny ne. Prostě po dobu, než se štěně naučí a doroste do toho, je z části bytu, vyhrazené pro pobyt štěněte bez dozoru zkrátka "holobyt" a to i pro bezpečí toho malýho tvora, kterej je schopnej zkonzumovat neuvěřitelný věci.
Lidi ty psy furt podlišťujou, ale když se na to mají naopak kouknout optikou - štěně=fugnuje podobně jako lidský mrně, tak prt.

Mí
napsal(a):
V tom s vami douhlasím. Ono ani vlastně jiná možnost není když je malé štěně dlouho samo doma.Když by se ho nechalo dělat potřebu kdekoliv, to je pak teprve problém.Kdysi se učilo na noviny, podložky nebyly.Jen né na hadr,to je pak psovi jedno jestli na koberec,nebo do postele.I za tu podložku bych pochválila,odměny jen venku a není od vėci naučit dělat potřebu na nějaký povel.Moje fenky to vždy uměly,kde jsem ukázala,tam to udělaly a mockrát se mi to hodilo.
I za tu podložku bych pochválila
Já se omlouvám, ale prostě si myslím, že jakákoliv pochvala, že štěně vykoná potřebu doma, může později zavánět průšvihem. Ono hodně záleží na páníčcích a ve finále i na pejskovi, jak to celé pochopí, nepochopí.
Ono s tou podložkou je další velkej problém v tom, že lidi to štěně docela spolehlivě naučí a často zlenivý....proč bych v noci se štěnětem vstávala a chodila ven, když se mi z vyhřátého pelíšku nechce...ono si dojde na plínku, pak už to může být...proč bych vstávala od rozkoukaného seriálu, když si pes může dojít na plínku a pod. a pak z toho vznikne situace, kdy mi lidi do očí tvrdí, že jim jejich čivavy v době jejich nepřítomnosti na truc a naschvál čůrají za gauč.....a je to naschvál, protože když jsou s nimi doma, tak si normálně dojdou na plínu.
Prostě obecně bych to začátečníkům a obzvlášť začátečníkům s pidiplemeny nedoporučila vůbec. To raději štěněti opravdu vymezit v mé nepřítomnosti prostor....velkou ohrádku, chodbu a tu ohrádku klidně pokryju celou plínama a v době mé přítomnosti...vynášet, vynášet a vynášet.
Myslím, že tady na Fauně jsou mraky diskuzí, kde někdo žádá o pomoc s nečistotností psa a opravdu převažují případy štěněte učeného na podložku. A prostě ta pochvala je z mého pohledu potvrzení, že čůrat doma je ok.
A štěně pak nemusí rozlišovat...měkká plína, měkký koberec, měkký gauč, měkká postel.....
Jasně...učení potřeby na povel je super, to člověk ocení ...ono když je venku hnusně, zima, člověku se vzbudí v noci štěně, hodí na sebe nějaký župan, který defakto oblékám až ve chvíli, kdy už mám štěndo v náručí...po cestě nazuju pantofle a vyrazím do toho psího počasí. Položím štěně, řeknu "čůranda", štěně hned přidřepne a zase tradá domů, do teplého pelíšku.....prostě k nezaplacení.
Pyrenejka se na povel nenaučila nikdy.....vynesete štěně a nejdřív si tak dvacet minut poležím a pak možná, když budeš mít štěstí, tak se vyčůrám a jestli chceš, abych šla domů, tak mě tak dalších dvacet minut přemlouvej a až ti dojde trpělivost, tak i naháněj, abych šla domů.
Roxy262
napsal(a):
Líto čeho?že se má skvělé a je všude s náma a že když chodíme do práce je tam sama? Nebo váš pes je snad s vama celej den?
A nemá separační úzkost? Čůrání může být jeden z příznaků... Píšete, že jste s ní jinak stále, tak možná není správně naučená být sama doma. Bylo by fajn prověřit třeba kamerou, jak se chová, když nejste doma. Jinak bych ale určitě zabránila přístupu do postele po dobu vaší nepřítomnosti. Že se krčí i když ji netrestáte - pozná podle Vaší řeči těla, že se zlobíte a neví za co. Snaží se Vás ukonejšit.
Jak dlouho bývá doma sama? V tomto věku určitě nehody být můžou. Říká se podle počtu měsíců, tolik hodin by mělo štěňátko vydržet. Ve 3 měsících tedy 3 hodiny. Za nehodu se nezlobit, nekomentovat, uklidit. Zpětně vůbec ani nepochopí, co mohlo být pro Vás špatně.

Roxy262
napsal(a):
Dobrý den doma je max 9 hod sama
Víte vy, co je separační úzkost?

9 hodin je pro takto prťavé štěkanátko neúnosně dlouho. Chtělo to zajistit mu během dne společnost, venčení a jednou je málo.
A než začnete s tím, že člověk musí chodit do práce atd. atd., tak ano, ale pokud štěněti nezajistím v prvních týdnech a měsících časté venčení a společnost, tak si ho nepořizuju. Sorry jako.

Mí
napsal(a):
Já bych plenu nedoporučovala. A nespoléhala na to, že pes časem pochopí, že je to jenom nouzovka. Protože to se nejspíš nestane. Viz příspěvky výše.
Já se omlouvám, ale prostě si myslím, že jakákoliv pochvala, že štěně vykoná potřebu doma, může později zavánět průšvihem.
Z vlastní zkušenosti vím, že tomu tak není.Když ani nepochválíte,pes je zmatený,nevi co je dobře,jestli jit na vytyčené misto,nebo kam vlastně a může si naopak zvyknout dělat potřebu všude po bytě.Brzy zjistí, že odměna venku bude a bude preferovat venčení venku.

Mí
napsal(a):
Já se omlouvám, ale prostě si myslím, že jakákoliv pochvala, že štěně vykoná potřebu doma, může později zavánět průšvihem.
Z vlastní zkušenosti vím, že tomu tak není.Když ani nepochválíte,pes je zmatený,nevi co je dobře,jestli jit na vytyčené misto,nebo kam vlastně a může si naopak zvyknout dělat potřebu všude po bytě.Brzy zjistí, že odměna venku bude a bude preferovat venčení venku.
Já vám vaše zkušenosti neberu a rozhodně netvrdím, že to tak nemůže fungovat.
Jenže bohužel platí, že když dva dělají totéž...není to totéž. Co je u vás na pohodu a bez problémů, to jinému může způsobit problém s čistotností.
Pracuji v prodejně s podlahovými krytinami....nevěřila byste, kolik lidí přijde, že potřebuje vyměnit plovoučku za jiný typ podlahy, nejlépe lino a nebo vinyl a bohužel z toho důvodu, že jí mají zničenou od čůrajících psů. Čistě z mojí zvědavosti se vždycky zeptám, co mají za pejska a jestli učili štěně na plenu...záchodek a fakty byste nevěřila, je to tak pokaždé...malé plemeno, nejčastěji čivava, pak chvíli nic, pak jork...a pak jednotky jiných plemen jako třeba bišonek, pomík....
Možná vám budu opravdu připadat urputná, ale z mého pohledu to vidím tak, že učení na plenu může být opravdu cesta do pekel a nikdy neodhadnete, jestli to dotyčný zvládne jako vy a nebo ne.
A další věc je....neznám psa, který jako štěně byl vynášen a chválen za vykonání potřeby pouze venku....doma nehody bez komentáře...by čůral po celém bytě.
Některá to zvládnou lépe jiná hůře a pokud je pes zdravý a dělá to ...čůrá po bytě, tak tam bych to už viděla na nějaký psychický problém....
Navíc, jak bylo psáno výše....štěně 9 hodin doma samo?? Čert vem nějakou loužičku, ale co krmení, co mazlení, co hraní.....pokud nemám někoho, kdo alespoň jednou denně během té doby přijde, štěndo vyvenčí, zkontroluje, nakrmí, pohraje si....tak si štěně nepořizuju.

GAELLE
napsal(a):
Budu se opakovat ale je fakt "zajímavé" že doma se venčí zásadně malí psi.
Nikdo tu nenapsal že mu doma kadí a čúrá vlkodav a doga. Čím to asi bude?
Jak jsem psala, protože ty malé "potvory" to mají jako plemenný znak a dělají to majitelům naschvál, aby je potrestaly,
A to nemám ze své hlavy....to je opravdu velmi častý názor takhle postižených majitelů a zkus jim to vymluvit.
To múžeš argumentovat od rána do večera a zmínit i to, že jak je teda možný, že majitelé velkých psů s tím problém nemají....tak následuje takovej ten pohled "vy ničemu nerozumíte" a odpověď..."no když ty čivavy jsou prostě takové" a zase můžeš nahodit argument, že znáš i čivavy, které jsou "normální".......no tak to měli ti majitelé kliku, že mají takovou vyjímku. My už máme druhou a je to to samý.
Je to smutný....
napsal(a):
Jak jsem psala, protože ty malé "potvory" to mají jako plemenný znak a dělají to majitelům naschvál, aby je potrestaly,
A to nemám ze své hlavy....to je opravdu velmi častý názor takhle postižených majitelů a zkus jim to vymluvit.
To múžeš argumentovat od rána do večera a zmínit i to, že jak je teda možný, že majitelé velkých psů s tím problém nemají....tak následuje takovej ten pohled "vy ničemu nerozumíte" a odpověď..."no když ty čivavy jsou prostě takové" a zase můžeš nahodit argument, že znáš i čivavy, které jsou "normální".......no tak to měli ti majitelé kliku, že mají takovou vyjímku. My už máme druhou a je to to samý.
Je to smutný....
Bohužel máš pravdu.
Já jen když slyším že ten pes "to přece dělá naschvál" ..........
Nejen močení a kadění v bytě.
Roxy262
napsal(a):
Dobrý den doma je max 9 hod sama
Vy necháváte (psí) mimino 9 hodin o samotě?!!
Jak píše výše "Efe" - nemám-li možnost věnovat se aspoň teda v tom štěněcím období psu řádně a dostatečně, s čímž samozřejmě souvisí nenechávat je tak dlouho o samotě, psa si NEPOŘIZUJI!
Na jeho místě bych Vám s odpuštěním proch.ala a pros.ala fakt celej byt!!!

fikovnice
napsal(a):
Vy necháváte (psí) mimino 9 hodin o samotě?!!
Jak píše výše "Efe" - nemám-li možnost věnovat se aspoň teda v tom štěněcím období psu řádně a dostatečně, s čímž samozřejmě souvisí nenechávat je tak dlouho o samotě, psa si NEPOŘIZUJI!
Na jeho místě bych Vám s odpuštěním proch.ala a pros.ala fakt celej byt!!!
Tak ono se často argumentuje tím, že pak by si spousta lidí nemohla pořídit psa, protože většina lidí do práce chodí.
Já vychovávám svoje sedmé štěně a upřímně si neumím představit, že si třeba vezmu 14 dní dovču a pak děj se vůle páně. Obzvlášť když vím, jak funguje štěně, že to není jak u dospělého psa, že majitel odejde a pes skoro celý den prochrní....že u štěněte ty doby aktivní a odpočinkové jsou kratší a střídají se častěji. Když vím, kolik pozornosti štěněti za den věnuji a to teda nejsem žádnej magor, co by kolem něj skákal 24/7. Jasně se štěnětem jdu na kratší prochajdu, hrajeme si, blbneme, napapá se vyvenčí se a za hoďku...dvě...tři...dle věku a temperamentu odpadne ale....za hoďku, dvě, tři je zase vzhůru a jedeme nanovo. Neříkám, že si člověk musí vzít na první rok života psa mateřskou dovolenou, ale myslím, že nějakých 5-6 hodin samoty b kuse je tak nějak na horní hranici toho, co jsem ochotna akceptovat u psího mimina a spíš těch 6 hodin vyjmečně. Raději nějaké 4 hoďky.
Asi jsem přecitlivělá, ale tak nějak si neumím představit, že bych psí mimino nechala doma samotné 8-9 hodin......to jsem nenechávala ani, když jsem měla štěněcí dvojčata a to si myslím, že je minimálně výhoda v tom, že pejsek není sám, že si spolu pohrajou.....
Prostě se musím opakovat, ale nějaké loužičky a kakánky po návratu domů....to je ten nejmenší problém.
napsal(a):
Tak ono se často argumentuje tím, že pak by si spousta lidí nemohla pořídit psa, protože většina lidí do práce chodí.
Já vychovávám svoje sedmé štěně a upřímně si neumím představit, že si třeba vezmu 14 dní dovču a pak děj se vůle páně. Obzvlášť když vím, jak funguje štěně, že to není jak u dospělého psa, že majitel odejde a pes skoro celý den prochrní....že u štěněte ty doby aktivní a odpočinkové jsou kratší a střídají se častěji. Když vím, kolik pozornosti štěněti za den věnuji a to teda nejsem žádnej magor, co by kolem něj skákal 24/7. Jasně se štěnětem jdu na kratší prochajdu, hrajeme si, blbneme, napapá se vyvenčí se a za hoďku...dvě...tři...dle věku a temperamentu odpadne ale....za hoďku, dvě, tři je zase vzhůru a jedeme nanovo. Neříkám, že si člověk musí vzít na první rok života psa mateřskou dovolenou, ale myslím, že nějakých 5-6 hodin samoty b kuse je tak nějak na horní hranici toho, co jsem ochotna akceptovat u psího mimina a spíš těch 6 hodin vyjmečně. Raději nějaké 4 hoďky.
Asi jsem přecitlivělá, ale tak nějak si neumím představit, že bych psí mimino nechala doma samotné 8-9 hodin......to jsem nenechávala ani, když jsem měla štěněcí dvojčata a to si myslím, že je minimálně výhoda v tom, že pejsek není sám, že si spolu pohrajou.....
Prostě se musím opakovat, ale nějaké loužičky a kakánky po návratu domů....to je ten nejmenší problém.
No právě! Tak Ty jsi příkladem a vzorem, jak se ke psům chovat!
Jako ano, jsou lidé, kteří si třeba ani těch 14 dní D na začátku vzít nemohou. Ale v tom případě je podle mě přinejmenším dikutabilní, zda tedy psa pořizovat...respektive za mě NEPOŘIZOVAT! Já mám výčitky, když někdy nechám kočky řádově hodiny o samotě - a to kočka samozřejmě není pes . Plus mám rovnou tři a vím, že sice ne často, ale občas si spolu hrají...a tvoří vlastně takovou kočičí smečku.
napsal(a):
Je to smutný....
A víš, že já znám taky jednu čívu, co ji nemohou odnaučit dělat potřebu doma?
A mám i pocit, že ji také ze začátku měli naučenou na podložku... To pak musí tomu zvířeti dělat děsnej guláš v hlavě! Nějakou dobu se doma vyprazdňovat mohlo a mělo...a najednou nesmí...?
napsal(a):
Je to smutný....
Myslim si, že je to tím, že se ta výchova nedotáhne do konce a podložka se v pravý čas neodstraní.Taky to bude tím, že
si to tak někteří přejí a nechce se jim psa venčit.V zimě ve sněhu,v noci,v dešti.....Znám spoustu majitelů kteří to tak v pohodě praktikují,ale i takových kde pes celý život čistotný není.Zase je to jen o výchově a času jak se štěněti věnují.
napsal(a):
Já vám vaše zkušenosti neberu a rozhodně netvrdím, že to tak nemůže fungovat.
Jenže bohužel platí, že když dva dělají totéž...není to totéž. Co je u vás na pohodu a bez problémů, to jinému může způsobit problém s čistotností.
Pracuji v prodejně s podlahovými krytinami....nevěřila byste, kolik lidí přijde, že potřebuje vyměnit plovoučku za jiný typ podlahy, nejlépe lino a nebo vinyl a bohužel z toho důvodu, že jí mají zničenou od čůrajících psů. Čistě z mojí zvědavosti se vždycky zeptám, co mají za pejska a jestli učili štěně na plenu...záchodek a fakty byste nevěřila, je to tak pokaždé...malé plemeno, nejčastěji čivava, pak chvíli nic, pak jork...a pak jednotky jiných plemen jako třeba bišonek, pomík....
Možná vám budu opravdu připadat urputná, ale z mého pohledu to vidím tak, že učení na plenu může být opravdu cesta do pekel a nikdy neodhadnete, jestli to dotyčný zvládne jako vy a nebo ne.
A další věc je....neznám psa, který jako štěně byl vynášen a chválen za vykonání potřeby pouze venku....doma nehody bez komentáře...by čůral po celém bytě.
Některá to zvládnou lépe jiná hůře a pokud je pes zdravý a dělá to ...čůrá po bytě, tak tam bych to už viděla na nějaký psychický problém....
Navíc, jak bylo psáno výše....štěně 9 hodin doma samo?? Čert vem nějakou loužičku, ale co krmení, co mazlení, co hraní.....pokud nemám někoho, kdo alespoň jednou denně během té doby přijde, štěndo vyvenčí, zkontroluje, nakrmí, pohraje si....tak si štěně nepořizuju.
Ono to nedává žádnou logiku.Učením na jedno místo je špatně a nechat psa dělat binec kde se mu zamane je dobře? Jít udělat potřebu na jedno misto si zafixuje na celý život a bude nečistotný a dělat to po celém bytě to následně čistotný bude? Píšou tady lidi že je štěně i 9 hodin samo.To je brutální a výchova k hygieně značně ztížená, vlastně žádná...To by musel být pes génius aby tohle pochopil a zvládl. A ať mi nikdo netvrdí že dokáže přijít do počuraného a pokaděného bytu a neudělat kyselý ksicht.Je to pak začarovaný kruh trestaného,v lepším případě jen peskovaného štěněte.Kdo nemá podmínky,ať si malé štěně nepořizuje.Taky je rozdíl pes v domku kdy se kdykoliv pohotově otevřou dveře a pes v paneláku ve vyšším patře.

Já jsem moc ráda, že jsem se k vám přidala a můžu načuhovat. Protože dlouhodobý plán pořídit si psa, tam někde byl. Ale když vidím, co obnáší pořídit si štěně, jsem ráda, že jsem nic takového neuskutečnila. Určitě by to dopadlo nakonec dobře, pes by se nakonec přizpůsobil (nerad, ale co by mu zbývalo, nic jiného by neznal - hrozný, co). Ale já jako lajka bych si na něj stopro nevzala volno (jo, mohla by mi ho opatrovat příbuzná nebo sousedka, co je víc doma, ale....). Je fakt, že bych si asi nebrala úplně malinké štěně, že bych neměla problém třeba s ročním-sedmiletým psem. A útulkoví by mi snad dali pejska, který by to zvládl. Ale stejnak, bylo by to pro něj náročné. (Tak ho radši nechám v útulku - to je taky blbý, žejo.... ale fakt na něj ještě pár let výhledově nebudu mít podmínky a docházím k názoru, že budu radši sobecká a zachovám své pohodlíčko, než být sobecká a trápit psa i sebe ...). Navíc narážím často na to, že správný postup (nebo řekněme nekonfliktní postup) v řešení spousty problémů, které se psem mohou nastat, je úplně jiný, než bych volila já. Asi bych psovi uměla vysvětlit, co chci, metodou "cukr a bič" - jako vysvětluji koním. Ale vidím, že existují i lepší postupy, které lépe kopírují psí psychologii - a mě by ty postupy prostě v té chvíli nenapadly...
Ještě že těm koním je šumafuk, jestli přijdu v pět nebo v osm a jestli přijdu na půl hodiny nebo na tři a jestli se s nimi pracuje denně nebo jednou za týden
Děkuji
Mí
napsal(a):
Myslim si, že je to tím, že se ta výchova nedotáhne do konce a podložka se v pravý čas neodstraní.Taky to bude tím, že
si to tak někteří přejí a nechce se jim psa venčit.V zimě ve sněhu,v noci,v dešti.....Znám spoustu majitelů kteří to tak v pohodě praktikují,ale i takových kde pes celý život čistotný není.Zase je to jen o výchově a času jak se štěněti věnují.
My měli taky štěně od chovatelky naučené na podložku, ale už druhý den doma šla pryč, protože štěně ji chtělo žrát a vyprazdňovalo se všude jinde. Ještě že tak, ve 3 měsících byl bez nehod a chodil jen na zahradu. No a teď už ani tam ne, jen venku.
Mí
napsal(a):
Ono to nedává žádnou logiku.Učením na jedno místo je špatně a nechat psa dělat binec kde se mu zamane je dobře? Jít udělat potřebu na jedno misto si zafixuje na celý život a bude nečistotný a dělat to po celém bytě to následně čistotný bude? Píšou tady lidi že je štěně i 9 hodin samo.To je brutální a výchova k hygieně značně ztížená, vlastně žádná...To by musel být pes génius aby tohle pochopil a zvládl. A ať mi nikdo netvrdí že dokáže přijít do počuraného a pokaděného bytu a neudělat kyselý ksicht.Je to pak začarovaný kruh trestaného,v lepším případě jen peskovaného štěněte.Kdo nemá podmínky,ať si malé štěně nepořizuje.Taky je rozdíl pes v domku kdy se kdykoliv pohotově otevřou dveře a pes v paneláku ve vyšším patře.
Píšou tady lidi že je štěně i 9 hodin samo.To je brutální a výchova k hygieně značně ztížená, vlastně žádná...To by musel být pes génius aby tohle pochopil a zvládl
Jako osobně bych si nepořídila štěně, kdyby bylo 9 hodin samo v bytě/baráku....
Ale znám dost štěňat, která takto byla, a čistotnosti se normálně naučila . Opravdu to ten pes pochopí a zvládne, pokud se v přítomnosti lidí bude nosit ven, a bude venku za venčení chválen, doma se to přejde, nebudou se dávat žádné podložky, tím pádem se nebude naznačovat, že je normální čůrat doma... Ti psi z toho prostě vyrostou, oni sami si nechtějí čůrat ve svém, když k tomu nejsou vedení.
Když byl můj pes štěně, zůstával sám doma 6 hodin, někdy jsem ho přijela vyvenčit v půlce, někdy ne... A jo, loužičky doma byly. Ale jak rostl, venku se chválil, vydržel déle, tak to prostě pochopil a je z něho 100% čistotný pes. Pak býval coby odrostlé štěně někdy doma i něco málo přes 8 hodin a v pohodě, zhruba od 6ti měsíců žádná nehoda nebyla. Od té doby se nikdy nevyvenčil ani doma ani v kotci... a to si zkusil i nějakých cca možná 20 hodin - jednou, samozřejmě ne schválně..... vydržel. On by snad radši prasknul, než aby to pustil doma. Zatímco fena - s tou jsem byla od štěněte doma, takže byla opravdu každou chvíli nošena ven, na zahradu, případně měla otevřeno... Tudíž teoreticky ta příprava na čistotnost asi lepší, a ve výsledku je dospělá fena méně čistotná než pes . Občas se stalo, že se po pár hodinách doma prostě vyčůrala, jako ne běžně, výjimečně, ale stalo se...Stejně tak třeba pes nehodí bobek v přední části zahrady, musí dozadu a co nejvíc to schovat , fena to hodí klidně na zámkovkou před dveře, třeba když prší .
To jen k tomu, že i když není štěně možné 100% venčit, a doma nějaké loužičky jsou, tak z něho může vyrůst naprosto čistotný pes....

napsal(a):
Já jsem moc ráda, že jsem se k vám přidala a můžu načuhovat. Protože dlouhodobý plán pořídit si psa, tam někde byl. Ale když vidím, co obnáší pořídit si štěně, jsem ráda, že jsem nic takového neuskutečnila. Určitě by to dopadlo nakonec dobře, pes by se nakonec přizpůsobil (nerad, ale co by mu zbývalo, nic jiného by neznal - hrozný, co). Ale já jako lajka bych si na něj stopro nevzala volno (jo, mohla by mi ho opatrovat příbuzná nebo sousedka, co je víc doma, ale....). Je fakt, že bych si asi nebrala úplně malinké štěně, že bych neměla problém třeba s ročním-sedmiletým psem. A útulkoví by mi snad dali pejska, který by to zvládl. Ale stejnak, bylo by to pro něj náročné. (Tak ho radši nechám v útulku - to je taky blbý, žejo.... ale fakt na něj ještě pár let výhledově nebudu mít podmínky a docházím k názoru, že budu radši sobecká a zachovám své pohodlíčko, než být sobecká a trápit psa i sebe ...). Navíc narážím často na to, že správný postup (nebo řekněme nekonfliktní postup) v řešení spousty problémů, které se psem mohou nastat, je úplně jiný, než bych volila já. Asi bych psovi uměla vysvětlit, co chci, metodou "cukr a bič" - jako vysvětluji koním. Ale vidím, že existují i lepší postupy, které lépe kopírují psí psychologii - a mě by ty postupy prostě v té chvíli nenapadly...
Ještě že těm koním je šumafuk, jestli přijdu v pět nebo v osm a jestli přijdu na půl hodiny nebo na tři a jestli se s nimi pracuje denně nebo jednou za týden
Děkuji
jen ten kun se vam nestoci u nohou a nehreje, kdyz marodite ....
0

XXX.XXX.203.208
Tak přihodím info. PP VK fena 30kg do prvního hárání učůrávání.
Řešeno s lékařem, zan. moč. a pak hormonální porucha. po 1 hárání jak mávnutí proutkem vše samo přestalo.

napsal(a):
jen ten kun se vam nestoci u nohou a nehreje, kdyz marodite ....
Proto mám ještě kočku To je takovej pes v rouše kočičím. Žádná náladová micina, která se někdy chce podrbat, někdy ne... běhá na zavolání, kdykoli připraven na muckání, v posteli způsobně spí stočený u mého hrudníku (žádné ležení na kotnících, kolenou, na hlavě, dírou v xichtě apod.), miláček největší.
Já už jsem to tu asi psala, ale já bych si do provozu, kde je pes 9 hodin denně sám doma, nepořizovala žádnýho. Ani malýho,. ani velkýho, ani dospělýho. Argument, že pes stejně celou dobu chrní, neberu, protože žádnej z mejch psů nikdy tolik času přes den neprochrněl , jasně že spí, když je tam 9 hodin sám, co má asi tak dělat. Ale když má na vybranou, tak prostě fakt nespí od rána do večera, protože je vyspanej přes noc dostatečně. Beru, že v životě se může stát ledacos, různý průšvihy a takhle to dopadne a pes to nějak dá, to fakt člověk předvídat nemůže, ale pořizovat si ho do takovýhohle provozu podle mě není fér.

Zoia: a jak byste hleděla na případ, kdyby si člověk do takového provozu vzal psíka z útulku? Psík by měl na osm hodin denně indivindy péči, pravděpodobně i více procházek a dalších výhod. Samozřejmě není to nejšťastnější psí život, ale přeci jen "trochu lepší"?
Je mi jasný, kam tím míříte, ale podle mě ani pes z útulku si nezaslouží být tolik sám. Beru to tak, že když někdo píše o 9 hodinách, ta se tím myslí čas v práci plus cesta tam a zpátky, kterou teda nemá moc dlouhou, když se nejčastěji dělá 8,5. Ale kdyby to mělo být fakt jen 9 hodin, tak už by pak dotyčný nemohl nikam jinam mít, po práci pěkně rovnou každý den domů, věnovat se psovi, ani mít žádné koníčky, které nelze dělat se psem atd. A to po pochybuju, že většina lidí tak má, takže reálně je ten pes sám mnohem, mnohem víc, než je těch 9 hodin . A jinak ano, v ideálním případě, že by takový režim ve stylu v práci si to odkroutím a zbytek času jsem se svým psem fakt někdo měl, tak by to určitě bylo lepší než kotec v útulku.
Roxy262
napsal(a):
Žasnu jak se držíte těch 9 hod.ano 9 je myšleno když se po práci stavíme na nákup takže to není každý den.jinak pro info už 5den necháváme přístup po celém bytě a změny jsou obrovské takže super.chce to opravdu zkoušet vše co jde
No ale ten čas jste uvedla Vy.
Je potřeba podat tedy info komplexní a kompletní!