Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.6.2022 22:25
miky1234567

XXX.XXX.18.223

Ahoj, mám doma momentálně skoro 3 měsíční štěně (nar. 17.3.2022) a v osmi týdnech mu sestouplo jedno varle a čekáme ještě na to druhé jestli sestoupí. Je tam ještě šance? Četla jsem, že malá plemena až do půl roku je čas? Plus se chci zeptat, veterinář říkal o kastraci do 2 let, ale já jsem slyšela, že se může odstranit jen to jedno varle v břiše. Je to pravda? Psa si uhlídám, jako všechny (3) před ním. Díky za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2022 05:34

no je to kryptorchid, no.

prostě tak. a k čemu mu nechávat jednu kouli.

15.6.2022 06:22
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Lze odstranit jen jedno varle.
Někdy se dá to varle operativně stáhnout dolů. Pak by na kastraci nemusel vůbec.

15.6.2022 08:20
Mí

XXX.XXX.236.78

Varaxi napsal(a):
Lze odstranit jen jedno varle.
Někdy se dá to varle operativně stáhnout dolů. Pak by na kastraci nemusel vůbec.

Ano, dá se to takto udělat,ale pes by neměl mit možnost se rozmnožovat.Za mě, vykastrovat.

15.6.2022 08:25
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Mí napsal(a):
Ano, dá se to takto udělat,ale pes by neměl mit možnost se rozmnožovat.Za mě, vykastrovat.

Píšou, že chovat nebudou.
Ona ta kastrace nese některá rizika, ne že ne. Stejně tak nese rizika nekastrovat.
Varle v břiše je potenciální zdravotní problém, to tam prostě zůstat nemůže. Ale dál je to otázka. Chce to uvážit pro a proti.

15.6.2022 08:28

miky1234567 napsal(a):
Ahoj, mám doma momentálně skoro 3 měsíční štěně (nar. 17.3.2022) a v osmi týdnech mu sestouplo jedno varle a čekáme ještě na to druhé jestli sestoupí. Je tam ještě šance? Četla jsem, že malá plemena až do půl roku je čas? Plus se chci zeptat, veterinář říkal o kastraci do 2 let, ale já jsem slyšela, že se může odstranit jen to jedno varle v břiše. Je to pravda? Psa si uhlídám, jako všechny (3) před ním. Díky za odpovědi.

Ne, už nesestoupí. Ano, dá se odstranit jen to kryptorchidní varle.

15.6.2022 08:44
marushka

XXX.XXX.41.2

Může sestoupit, ale je větší pravděpodobnost, že ne.
Pokud nesestoupí, doporučuje se nesestouplé varle odstranit. Jestli vykastrovat úplně je už na Vašem přístupu ke kastraci. Každopádně úplná kastrace není nutná.
Chovat by se na něm nemělo.

15.6.2022 13:16
Sunnyday

XXX.XXX.175.28

Memu psu nesestouplo a sel na obou stranou kastraci a jeste ze tak, varle venku nebylo ok ( na prvni pohled to neslo poznat, az pri te kastraci se na to prislo ). Za me bych vzala obe. Muj pes se teda nijak nezmenil po kastraci.

15.6.2022 14:21
lilymax

XXX.XXX.147.44

Přidám se k dotazu, abych zbytečně nedělala nové vlákno:

Pes, oboustranný krypťák, v kolika byste kastrovali?
Vetem doporučeno už v 9 měsících, ale mě se to zdá prostě strašně brzo. Díky

15.6.2022 14:22
Varaxi

XXX.XXX.150.244

lilymax napsal(a):

U toho krypťáka, pokud varlata nejdou stáhnout dolů, tak mi přijde otálení jako zbytečné riziko.
Takže jo, poslechla bych radu veterináře, dává mi to smysl.

15.6.2022 21:12

Varaxi napsal(a):
U toho krypťáka, pokud varlata nejdou stáhnout dolů, tak mi přijde otálení jako zbytečné riziko.
Takže jo, poslechla bych radu veterináře, dává mi to smysl.

Mně přijde 9 měsíců taky brzo. Počkala bych. Ale je tam risk zhoubného bujení. Je to na vás.

15.6.2022 21:26

lilymax napsal(a):

co je to za plemeno? něco malého už v pohodě může. u velkého psa bych zkusila vydržet aspoň do roka a půl.

15.6.2022 21:44
fikovnice

XXX.XXX.132.86

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
co je to za plemeno? něco malého už v pohodě může. u velkého psa bych zkusila vydržet aspoň do roka a půl.

"Bodlinko", když jste teď zde, jak se stavíte k velmi časným kastracím koček...? Tj., když chci koupit kočku s PP na mazla, tak kotě chovatelé chtějí prodat již kastrované... Já to u Elsy ukecávala a protahovala...už nevím přesně, na cca 8 měsíců, možná 9 měsíců - ale do té doby jsem měla v CHS zadržený PP.

16.6.2022 07:53
lilymax

XXX.XXX.147.44

Bordera

16.6.2022 07:58
lilymax

XXX.XXX.147.44

fikovnice napsal(a):
"Bodlinko", když jste teď zde, jak se stavíte k velmi časným kastracím koček...? Tj., když chci koupit kočku s PP na mazla, tak kotě chovatelé chtějí prodat již kastrované... Já to u Elsy ukecávala a protahovala...už nevím přesně, na cca 8 měsíců, možná 9 měsíců - ale do té doby jsem měla v CHS zadržený PP.

Sice nejsem Bodlinka, ale taky mám doma papírového kocoura. Byl koupený "na mazla" s podmínkou kastrace. S chovatelkou normální dohoda, šel asi v roce, všechno proběhlo v klidu. Papíry mi vlastně poslala ještě před tím než šel na kastraci, takže i normální lidi se najdou.

I když vím, že se to běžně dělá, kastrovat kotě je mi prostě nějak proti srsti. Ale vím, že se někde uvádí, že u kočky lepší dříve.

16.6.2022 09:36
fikovnice

XXX.XXX.132.86

lilymax napsal(a):
Sice nejsem Bodlinka, ale taky mám doma papírového kocoura. Byl koupený "na mazla" s podmínkou kastrace. S chovatelkou normální dohoda, šel asi v roce, všechno proběhlo v klidu. Papíry mi vlastně poslala ještě před tím než šel na kastraci, takže i normální lidi se najdou.

I když vím, že se to běžně dělá, kastrovat kotě je mi prostě nějak proti srsti. Ale vím, že se někde uvádí, že u kočky lepší dříve.

Já jsem se "svojí" chovatelkou také spokojená, jsme přítelkyně na FCB, občas si písneme...
Možná měla nějaké blbé zkušenosti a ze začátku se bála mi věřit (že budu na Else vyrábět koťata), a proto mi PP zadržela. Jinak je její chování OK. Jo, a také jsem samozřejmě proti kastrování malých koťat!

16.6.2022 10:02

fikovnice napsal(a):
Já jsem se "svojí" chovatelkou také spokojená, jsme přítelkyně na FCB, občas si písneme...
Možná měla nějaké blbé zkušenosti a ze začátku se bála mi věřit (že budu na Else vyrábět koťata), a proto mi PP zadržela. Jinak je její chování OK. Jo, a také jsem samozřejmě proti kastrování malých koťat!

Běžně se kastrují 5měsíční kočky. Venkovní, protože ty už můžou zabřeznout. A zvládají to dobře. Rozhodně je to lepší varianta než produkce bezprizorních koťat. Která u mě končí na pitevním stole.

16.6.2022 13:56
lupus4

XXX.XXX.205.61

lilymax napsal(a):

nechte ho DOSPĚT (fyzicky), čili až v cca 18 měsících

16.6.2022 14:35
Šarina

XXX.XXX.200.119

Varle ještě sestoupit může. Dala bych mu čas.
Operaci až v případě, když nesestoupí - proto, aby se zamezilo riziku rakoviny.

17.6.2022 08:49
assil

XXX.XXX.121.3

Tohle teď řeší v rodině, jezdí se psem k Lázničkovi, doporučeno vyndat pouze varle v břiše, druhé nechat pokud bude OK a to v roce, prej že když se to nechá dýl, může už to v břiše dělat neplechu. Ale je to menší pes, 20 kg, u větších jsou možná ty lhůty jinak.

17.6.2022 09:07

assil napsal(a):
Tohle teď řeší v rodině, jezdí se psem k Lázničkovi, doporučeno vyndat pouze varle v břiše, druhé nechat pokud bude OK a to v roce, prej že když se to nechá dýl, může už to v břiše dělat neplechu. Ale je to menší pes, 20 kg, u větších jsou možná ty lhůty jinak.

Tak u jednostranného kryptorchida je rozhodování snažší.

17.6.2022 10:15
assil

XXX.XXX.121.3

Tak u jednostranného kryptorchida je rozhodování snažší.

No ono zrovna u tohohle psa se zdá, že ani to druhé sestouplé varle nebude OK, ale detailně se to bude zkoumat a řešit až v tom roce, psovi je zatím 5 měsíců.

17.6.2022 12:50

assil napsal(a):
No ono zrovna u tohohle psa se zdá, že ani to druhé sestouplé varle nebude OK, ale detailně se to bude zkoumat a řešit až v tom roce, psovi je zatím 5 měsíců.

Tak to jsem váš příspěvek nepochopila. Píšete - doporučeno vyndat pouze varle v břiše. To druhé je teda kde?

17.6.2022 13:50

Tak to jsem váš příspěvek nepochopila. Píšete - doporučeno vyndat pouze varle v břiše. To druhé je teda kde?

Me to prijde docela jasne.
Chteji kastrovat psa ted jednostrane - odstranit to varle v brise.

Druhe nechat az do dospelosti psa a pak se rozhodnout, jestli se dokastruje uplne, protoze ani tohle v. nevypada zdrave.

17.6.2022 13:58
assil

XXX.XXX.121.3

Druhé je tam kde má být, ale nevypadá OK, protože je mnohem menší než má být. Zkoumat sonem atd. se to bude až v roce a pak se buď vezmou obě nebo jen jedno z břicha. Nevím, asi pak nějak zjistí, jestli to sestouplé je funkční nebo ne, detaily neznám, není to můj pes.

17.6.2022 14:02
assil

XXX.XXX.121.3

Me to prijde docela jasne.
Chteji kastrovat psa ted jednostrane - odstranit to varle v brise.

Druhe nechat az do dospelosti psa a pak se rozhodnout, jestli se dokastruje uplne, protoze ani tohle v. nevypada zdrave.

Ne, i to v břiše až v roce, ale o moc dýl už by prý čekat neměli, ale dřív to u Lázničky taky nedoporučují.

17.6.2022 16:07
marushka

XXX.XXX.80.217

assil napsal(a):
Druhé je tam kde má být, ale nevypadá OK, protože je mnohem menší než má být. Zkoumat sonem atd. se to bude až v roce a pak se buď vezmou obě nebo jen jedno z břicha. Nevím, asi pak nějak zjistí, jestli to sestouplé je funkční nebo ne, detaily neznám, není to můj pes.

Pětiměsíční štěňata obvykle nemají kulky velké jak bejk..

17.6.2022 16:54

assil napsal(a):

Aha. Ale teď zase nerozumím - jestli je to sestouplé funkční? Jako hypoplazie? A v čem by to vadilo? Ano, vím, že to není váš pes. Jenom mě to zaujalo.

17.6.2022 22:23
assil

XXX.XXX.121.3

marushka napsal(a):
Pětiměsíční štěňata obvykle nemají kulky velké jak bejk..

Tipovala bych, že Láznička ví, jak velký kulky má mít pětiměsíční pes daného plemene.

17.6.2022 22:29
assil

XXX.XXX.121.3

Aha. Ale teď zase nerozumím - jestli je to sestouplé funkční? Jako hypoplazie? A v čem by to vadilo? Ano, vím, že to není váš pes. Jenom mě to zaujalo.

Musela jsem si najít, co je hypoplazie, ale asi jo, prostě prý je nějaký zakrslý, takže nemusí být funkční, ale bude se to zkoumat až v roce logicky, teda jestli si to asi majitelé nerozmyslí a nedají ho rovnou pryč bez nějakého zkoumání. V čem by to vadilo nevím a myslím, že se majitelé ani takhle detailně neptali.

17.6.2022 23:17
miky1234567

XXX.XXX.19.232

Tak tak hlásím, že kuličky sestoupily obě dvě. Dnes mu je tři měsíce

Přidejte reakci

Přidat smajlík