Pražský krysařík s PP FCI

Prodám Pražského krysaříka - Pro naše tři nádherné kluky hledáme tu nejlepš...
Dohodou
Dobrý večer, máme tříměsíční štěňátko krysaříka. Poslední dny neustále štěká a vrčí, kouše do ruky a do nohou, prakticky kolem ní nemůžeme ani projít bez toho, aniž by nás nekousla. Když začne, zkoušíme odvrátit pozornost hračkou, ale ta jí v tu chvíli nezajímá a hledá místo, kdy kousnout do ruky. Na naše NE a NESMÍŠ vůbec nereaguje.
Poradíte prosím?
Uživatel s deaktivovaným účtem
je to normální
pro detaily použijte vyhledávání v diskuzi, je to tady tak 2x do týdne.
Kousání je bezva zábava,
https://www.youtube.com/watch?v=wlRczc804Mc
Jsem zrovna projevila včera pokročilé pejskařské znalosti, když jsem se dovolila a pomuchlala jsem zvědavého telecího ridgebacka. Zoubky jako jehličky, tak jsem se chytře zeptala, zda je to šťěňátko, a měla jsem dobrý odhad! 17měsíční :-)
Já oblibuji metodu odměňování správných rozhodnutí a dobrého chování. Snižuje to četnost a intenzitu kousacích záchvatů, a naopak to zvyšuje četnost správného chování, které je dokonce aktivně nabízeno. Takže staré známé neříkat, co nemá dělat, ale říkat, co má dělat.
Odetta, hezký
jen nevím, zda si to zadavatelka bude umět přeložit do praxe
Tahirka
napsal(a):
Dobrý večer, máme tříměsíční štěňátko krysaříka. Poslední dny neustále štěká a vrčí, kouše do ruky a do nohou, prakticky kolem ní nemůžeme ani projít bez toho, aniž by nás nekousla. Když začne, zkoušíme odvrátit pozornost hračkou, ale ta jí v tu chvíli nezajímá a hledá místo, kdy kousnout do ruky. Na naše NE a NESMÍŠ vůbec nereaguje.
Poradíte prosím?
Poradíme. Zadejte si do vyhledávače - štěně kouše nebo agresívní štěně. A máte čtení na několik dlouhých letních večerů. A dozvíte se vše, co potřebujete. Ono se už málokomu chce po 126. odpovídat stále na totéž.
Těm mým jedenácti raubířům se zrovna zoubky vyklubaly, teď to začne.
Tahirka
napsal(a):
Poradíte prosím?
Jo a NE nebo NESMÍŠ nefunguje. Proč, to se dozvíte v těch předchozích diskuzích.
Těch možností je spoustu:
- Zabavit ho něčím jiným – začne kousat, tak mu dejte hračku, aby jí kousal místo vás
- Využijte, že si che hrát a zkuste ho trochu cvičit
- Nevěnovat mu pozornost – když začne kousat otočit se k němu zády a odejít
- Když kousne, dejte najevo, že vás to bolí hlasitým AU a pak se otočte zády
- Jako „trest“ malinko vytáhnout za kůži za krkem jak by to udělala jeho máma
Ale upřímně mě nic z toho nezabralo a prostě jsem v třetím měsíci jeho věku byla pořád důkladně okousaná, pak to ale během cca 3 týdnů samo přešlo. Myslím, že to má každé štěně
Šarina
napsal(a):
Místo "ne, nesmíš!" zkuste povel: 不,你不能!
To je totéž, jen čínsky.
A tříměsíční štěně tomu rozumí přibližně stejně ;).
Jinak doporučuju se začíst do zdejších diskuzí na toto téma.
A fakt že jo
https://www.deepl.com/translator#zh/cs/%20%E4%B8%8D%EF%BC%8C%E4%BD%A0%E4%B8%8D%E8%83%BD !
Camille77
XXX.XXX.228.119
Toto jsme zažili u našeho retrívra od chvíle, kdy jsme si štěňátko přinesli až do doby po přezubování. Pak vše ustalo samo od sebe. Taky nic nepomáhalo, byli jsme všichni dokousaní od zoubků jako jehličky, kousalo i do nohavic, botů....chce to vydržet...když je nejhůř zabavit hračkou - taháním za lano, házení míčků.....z kousavého psího mimina máme nyní úžasnou 11-měsíční retrívří slečnu.....:)
Khalula
napsal(a):
Těch možností je spoustu:
- Zabavit ho něčím jiným – začne kousat, tak mu dejte hračku, aby jí kousal místo vás
- Využijte, že si che hrát a zkuste ho trochu cvičit
- Nevěnovat mu pozornost – když začne kousat otočit se k němu zády a odejít
- Když kousne, dejte najevo, že vás to bolí hlasitým AU a pak se otočte zády
- Jako „trest“ malinko vytáhnout za kůži za krkem jak by to udělala jeho máma
Ale upřímně mě nic z toho nezabralo a prostě jsem v třetím měsíci jeho věku byla pořád důkladně okousaná, pak to ale během cca 3 týdnů samo přešlo. Myslím, že to má každé štěně
Za kůži NETAHAT! Ani malinko.
napsal(a):
Za kůži NETAHAT! Ani malinko.
Můžu se jenom zeptat proč ne? Já se to někde dočetla, ale moje štěndo mělo v době kdy kousalo přes 10 kilo, takže on to stejně moc necítil a navíc jsem to zkusila jen tak 3x... jenom mě to zajímá případně do budoucna. Díky
janaa
napsal(a):
Jako „trest“ malinko vytáhnout za kůži za krkem jak by to udělala jeho máma
Vy jste fakt někdy viděla fenu tahat štěně za trest za kůži za krkem?
Ne, neviděla, protože nemám CHS - takže jsem neviděla žádnou fenu vychovávat štěňata. Ale jsem si celkem jistá, že mi chovatel říkal, že když stěně kouše nového majitele, tak právě potřebuje tu zpětnou vazbu, kterou by jinak dostalo od sourozenců nebo mámy - tedy potřebuje se dozvědět, že to kousání druhého bolí (=sourozenec vykníkne, máma ho nějak usměrní)...
Já to fakt nemyslím nijak zle, ale když začal kousat náš pes, tak jsem googlila co šlo a jen předávám co jsem se dočetla. Výchova štěněte není zrovna exaktní věda a upřímně řečeno třeba cvičák mi vůbec nic nedal, spousta knížek to samé a i názory v diskuzích se liší, takže proto se ptám, abych se prostě dozvěděla co případně příště dělat jinak a lépe.
Khalula
napsal(a):
Ne, neviděla, protože nemám CHS - takže jsem neviděla žádnou fenu vychovávat štěňata. Ale jsem si celkem jistá, že mi chovatel říkal, že když stěně kouše nového majitele, tak právě potřebuje tu zpětnou vazbu, kterou by jinak dostalo od sourozenců nebo mámy - tedy potřebuje se dozvědět, že to kousání druhého bolí (=sourozenec vykníkne, máma ho nějak usměrní)...
Já to fakt nemyslím nijak zle, ale když začal kousat náš pes, tak jsem googlila co šlo a jen předávám co jsem se dočetla. Výchova štěněte není zrovna exaktní věda a upřímně řečeno třeba cvičák mi vůbec nic nedal, spousta knížek to samé a i názory v diskuzích se liší, takže proto se ptám, abych se prostě dozvěděla co případně příště dělat jinak a lépe.
Zatím jsem fenu neviděla toto dělat. Většinou na štěňata zavrčí, když se jí nelíbí, že moc otravují.
Khalula
napsal(a):
Zásadní problém je, že na rozdíl od ostatních štěňat a jejich dohlížející matky vy nemáte nejmenší zkušenosti s řečí psího těla a ani s psími pudovými reakcemi, takže si buďte jistá, že vy nebudete reagovat pro štěně čitelně a ve správné vteřině.
Vy nejste pes a vaše štěně není dítě, takže si v této době navzájem vůbec nerozumíte.
Vy ale máte výhodu - vy si můžete na youtube najít tech milion videí z drsných štěněcích her. A to by vás mělo uklidnit, že vaše štěnítko je úplně normální.
Hlavně netrestat, není totiž co!
Štěněcí hra je normální socializační etapa.
Musíte vychovávat. A tady na iFauně najdete spoustu rad zkušených pejskařů.
Khalula
napsal(a):
Můžu se jenom zeptat proč ne? Já se to někde dočetla, ale moje štěndo mělo v době kdy kousalo přes 10 kilo, takže on to stejně moc necítil a navíc jsem to zkusila jen tak 3x... jenom mě to zajímá případně do budoucna. Díky
Protože je to jeden z tradovaných bludů. Stejně jako třeba ten, že každá fena má mít jednou za život štěňata. Viz Sarah. Fena (nebo i pes) zavrčí, když se mu něco nelíbí. Tahání za kůži evokuje zabití. Psi tak loví malá zvířata. Chytnou, zatřesou a tím zlomí vaz. Třeba i kusu hadru.
janaa
napsal(a):
Chytání za kůži,třepání,povalování,to jsou všechno nebezpečné pověry, ve skutečnosti tím člověk milému štěňátku říká - chci tě zabít
Přesně tak, Chtěla jsem upřesnit, ale už mě to nepustilo. Chytání za kůži je zabijácká technika. Viz výše.
A co vlastně dělá fena-matka, když štěňata UČÍ, co znamená zavrčení? Nebo to štěňata tak nějak instinktivně tuší, že ten zvuk znamená nelibost/varování? Protože já psovi taky před použitím slova "ne", "nesmíš" musím sdělit, co to znamená.
napsal(a):
A co vlastně dělá fena-matka, když štěňata UČÍ, co znamená zavrčení? Nebo to štěňata tak nějak instinktivně tuší, že ten zvuk znamená nelibost/varování? Protože já psovi taky před použitím slova "ne", "nesmíš" musím sdělit, co to znamená.
kousne je, kdyz neprestanou po zavrceni
Co tak pozoruju já, tak štěně ví houby. Vrčí normálně při hře se sourozencem nebo když si hraje s plyšákem.
napsal(a):
kousne je, kdyz neprestanou po zavrceni
děkuji, tak jsem si to myslela správně (já vlastně matku se štěňaty nikdy naživo neviděla - jen ty dokumentární snímky o psech v Africe apod.)
Bolestivý nebo překvapivý zásah fungují na všechny tvory ve výchově velice názorně.
Ale beru, že trpělivost matky vůči hrajícím si piraňám je daleko větší, než by byla trpělivost moje bez svářečských rukavic
napsal(a):
Co tak pozoruju já, tak štěně ví houby. Vrčí normálně při hře se sourozencem nebo když si hraje s plyšákem.
jj. a "zabijeni" hadru, zakusovani sourozencu za krk s patricnim trepanim - maji pritom vrozene a jsou to jedny z uplne prvnich her...
ale netusi, ani vrah ani korist, ze zabiji a je zabijena
to jen tak na okraj, co to tem stenatum "rika" - nic, dokud se nenauci, co jim to ma rikat.
napsal(a):
děkuji, tak jsem si to myslela správně (já vlastně matku se štěňaty nikdy naživo neviděla - jen ty dokumentární snímky o psech v Africe apod.)
Bolestivý nebo překvapivý zásah fungují na všechny tvory ve výchově velice názorně.
Ale beru, že trpělivost matky vůči hrajícím si piraňám je daleko větší, než by byla trpělivost moje bez svářečských rukavic
že trpělivost matky vůči hrajícím si piraňám je daleko větší
tak neni matka jako matka
jsou fakt feny, ktere nezavrci snad nikdy. a pak takove, ze od prvniho dne si stenata rovnaji.
ale zaroven o ne porad naprosto obetave pecuji.
a jsou i krkavci matka -ale ty soudny chovatel dal nepouziva.
je strasne zajimave to sledovat - tu skalu pece a vychovy, co existuje v psim svete pri odchovu stenat. neni lepsi program na koukani
a nekdy i to jak se to pak reprodukuje v tom lidskem
Hm, z toho mi teda vyplývá, že vlastně štěně, které tahá uživatel za kůži na krku, vlastně teda neví, že by se mělo cítit ohroženo na životě? Když se vlastně takto štěňata "napadají" i mezi sebou. Jasně, jsem se toho blbě chytla, ale fakt o tom přemýšlím, a když už to tu zaznělo... Takové štěně by teda mohlo zažívat pocit bezmoci, pochopitelně nějakou tu bolest, prostě nepříjemné vjemy - a není to v tu chvíli teda na úrovni fyzického projevení nelibosti (ať už od matky štípnutím nebo od sourozenců třeba kousnutím, když se oženou)?
Jak se štěně dozví, co mu to má říkat? Že ho skutečně třeba sourozenec v tu chvíli ohrozí na životě? Nebo až při dospívání třeba při konfliktu nějaký jiný pes? Nepředpokládám, že by si to spojilo, když zabije prvního králíka (kolik psích štěňat vychovávaných páníčky, si zabije vůbec nějakého králíka). Není tam prostě pořád jen ten pocit bezmoci (který je samozřejmě v míře neúměrné v podstatě roven psychickému týrání)?
Jo, v lidském světě je škála od "bořím hory a stavím mosty" až po "dělej jak umíš, hlavně neotravuj" opravdu široká a někdy děsivá.
napsal(a):
Hm, z toho mi teda vyplývá, že vlastně štěně, které tahá uživatel za kůži na krku, vlastně teda neví, že by se mělo cítit ohroženo na životě? Když se vlastně takto štěňata "napadají" i mezi sebou. Jasně, jsem se toho blbě chytla, ale fakt o tom přemýšlím, a když už to tu zaznělo... Takové štěně by teda mohlo zažívat pocit bezmoci, pochopitelně nějakou tu bolest, prostě nepříjemné vjemy - a není to v tu chvíli teda na úrovni fyzického projevení nelibosti (ať už od matky štípnutím nebo od sourozenců třeba kousnutím, když se oženou)?
Jak se štěně dozví, co mu to má říkat? Že ho skutečně třeba sourozenec v tu chvíli ohrozí na životě? Nebo až při dospívání třeba při konfliktu nějaký jiný pes? Nepředpokládám, že by si to spojilo, když zabije prvního králíka (kolik psích štěňat vychovávaných páníčky, si zabije vůbec nějakého králíka). Není tam prostě pořád jen ten pocit bezmoci (který je samozřejmě v míře neúměrné v podstatě roven psychickému týrání)?
Pokud vás někdo trestá, tak je v tom úplně jiná energie, než když si hraje. Vy byste přece taky okamžitě poznala, když by vám šel někdo rozbít hu*u a nemusel by u toho říct ani slovo :)
napsal(a):
Ale tady bych řekla, že vrčení při hře je jiné než to varovné. A že to štěňata instinktivně vědí. Stejně jako u koní položené uši - ne vždycky je to hrozba. Ale třeba se pletu.
Jasně,že štěňata přirozeně rozeznávají,co je hra, a co varování nebo útok. Stejně tak vrčení,kňučení,štěkání má tolik variant,tolik "melodií", tónin, co my kolikrát ani nepostřehneme,ale pro psí uši je nezaměnitelné. Stejně jako jsou základní vzorce chování vrozené,ale následně jak se rozvíjí smysly a interakce s ostatními se rozvíjí i to
janaa
napsal(a):
Jasně,že štěňata přirozeně rozeznávají,co je hra, a co varování nebo útok. Stejně tak vrčení,kňučení,štěkání má tolik variant,tolik "melodií", tónin, co my kolikrát ani nepostřehneme,ale pro psí uši je nezaměnitelné. Stejně jako jsou základní vzorce chování vrozené,ale následně jak se rozvíjí smysly a interakce s ostatními se rozvíjí i to
Tak nějak jsem to myslela. Že zvířata reagují i na nepatrné změny (zvuky, mimika a řeč těla vůbec), které spousta lidí ani nepostřehne.
Pro psa je vnímání nuancí v projevech druhého psa tedy do jisté míry přirozené, zatímco vnímání projevů člověka se musí tak jako tak naučit. Takže chci-li tedy slovům přiložit správný význam, musím ho dotyčnému psovi předvést. Což přijde člověku přirozené u "sedni, lehni", ale už nikoli u "ne, nesmíš".
napsal(a):
Pro psa je vnímání nuancí v projevech druhého psa tedy do jisté míry přirozené, zatímco vnímání projevů člověka se musí tak jako tak naučit. Takže chci-li tedy slovům přiložit správný význam, musím ho dotyčnému psovi předvést. Což přijde člověku přirozené u "sedni, lehni", ale už nikoli u "ne, nesmíš".
Ano, musí se to naučit. Ale daří se jim to mnohem lépe než nám. Jako, že zvířata se naučí číst nás mnohem rychleji než my je. Právě proto, že mají cit pro ty drobné nuance. Si myslím.
Vsak proto si nas pes kdysi ochocil a adoptoval.
Naucil se zit v lidskem svete.
S lidma to horsi, no....ti se to uci mnohem hure a jeste radi psum davaji lidske vlastnosti.
napsal(a):
Ale tady bych řekla, že vrčení při hře je jiné než to varovné. A že to štěňata instinktivně vědí. Stejně jako u koní položené uši - ne vždycky je to hrozba. Ale třeba se pletu.
Jo, to určitě, akorátta štěňata jsou ještě tak malá, že to neznají, tak jsem to myslela.
Myslim si, ze uplne maly stenda nic prirozene nerozeznavaji - tony, situace, ale ze se to vazne uci.
Co je vrozene je povaha - a tim i ta rychlost uceni /pouceni se - je jina.
napsal(a):
Vsak proto si nas pes kdysi ochocil a adoptoval.
Naucil se zit v lidskem svete.
S lidma to horsi, no....ti se to uci mnohem hure a jeste radi psum davaji lidske vlastnosti.
A proto se prý kočky naučily mňoukat a psi štěkat. Protože jsme natvrdlí a diskrétní signály nevnímáme.
No a máme to zase tady...další kousací štěňátko.
Zatímco mě u některých štěňat nefungovalo nic, malá Gina byla strašná piraňa, ale Jackovi stačilo zavrčet a šla si po svým. Stejně tak to dělala nyní velká Gina našemu malýmu Matesovi....musím říct, že její trpělivost s malým kousacím vzteklým špuntem byla nekonečná, ale když už toho bylo moc, tak stačilo krátce vrknout a měla klid.
Kéž bych i já uměla sdělit štěněti takhle jasně, že už to stačilo.....a teda přiznám se, že i to jsem po vzoru svých psů zkusila...zavrčet...ale asi mám blbej přízvuk a nebo co, takže místo "nech toho", jsem asi zavrčela "tak do toho, jdeme se mordovat ještě divočeji"
Gině jsou dva roky, Matesovi je půl roku a všechno to kousání jsou už jen veselé historky z natáčením.
"ale Jackovi stačilo zavrčet a šla si po svým"
Mam fenu, která je naprosto genialni matka. Teda byla - už nebude mít štěnata.
Ona stenata zboznuje - pecuje o ne, chce s nimi byt - ale neumi si s nimi hrat.
Kdyz uz se s nimi da pretahovat o hracky, to umela. Ale takove to - ze ji budou tahat za pysky, usi, ocas - to nesnesla.
Jak ta mela vycepovana stenata
Ona spala, natazena na boku - a stenata si pres ni hrala, vyuzivala ji jako kryt -utocila na sebe. Ale ji se nedotkla.
My byly od krve, sramy od piran - a ona s nimi bydlela a krmila je do 8mi tydnu a nemela potrebu se od nich vzdalovat
3 vrhy si vycepovala, i adoptaky mela
napsal(a):
No a máme to zase tady...další kousací štěňátko.
Zatímco mě u některých štěňat nefungovalo nic, malá Gina byla strašná piraňa, ale Jackovi stačilo zavrčet a šla si po svým. Stejně tak to dělala nyní velká Gina našemu malýmu Matesovi....musím říct, že její trpělivost s malým kousacím vzteklým špuntem byla nekonečná, ale když už toho bylo moc, tak stačilo krátce vrknout a měla klid.
Kéž bych i já uměla sdělit štěněti takhle jasně, že už to stačilo.....a teda přiznám se, že i to jsem po vzoru svých psů zkusila...zavrčet...ale asi mám blbej přízvuk a nebo co, takže místo "nech toho", jsem asi zavrčela "tak do toho, jdeme se mordovat ještě divočeji"
Gině jsou dva roky, Matesovi je půl roku a všechno to kousání jsou už jen veselé historky z natáčením.
Přesně. Máte špatný přízvuk.
napsal(a):
"ale Jackovi stačilo zavrčet a šla si po svým"
Mam fenu, která je naprosto genialni matka. Teda byla - už nebude mít štěnata.
Ona stenata zboznuje - pecuje o ne, chce s nimi byt - ale neumi si s nimi hrat.
Kdyz uz se s nimi da pretahovat o hracky, to umela. Ale takove to - ze ji budou tahat za pysky, usi, ocas - to nesnesla.
Jak ta mela vycepovana stenata
Ona spala, natazena na boku - a stenata si pres ni hrala, vyuzivala ji jako kryt -utocila na sebe. Ale ji se nedotkla.
My byly od krve, sramy od piran - a ona s nimi bydlela a krmila je do 8mi tydnu a nemela potrebu se od nich vzdalovat
3 vrhy si vycepovala, i adoptaky mela
Jo přesně....teda nemám zkušenost s psí mámou, ale když jsem pozorovala Jacka a následně teď Ginu, tak to zavrčení ani nezní agresivně, jakože "bacha budu kousat" spíš je to takové "dej mi pokoj".....a štěndo fakt odejde a nebo si lehne vedle a kouše způsobně klacík apod.....neukazuje strach, neukazuje nějakou podřízenost řečí těla, neomlouvá se, prostě na pohodu.
Myslím, že mnoha lidem by pomohlo, kdyby viděli psí mámu se štěňaty....ideálně i následně psího tátu, protože má trochu jiný přístup než psí mamka....kdyby skoukli videa a hlavně videa, jak se mezi sebou mordujou sourozenci, aby snad konečně pochopili, že jejich kousací štěňátko je normální, není agresivní a že pokud se zakousne mamině do pysku nebo do ucha, tak ta ho nedrapne za krkem a nebude s ním třepat......
napsal(a):
je to normální
pro detaily použijte vyhledávání v diskuzi, je to tady tak 2x do týdne.
Myslím i častěji...
Už jsem to ani nechtěla rozklikávat (přesto jsem rozklikla), vše jak přes kopírák.
Lidé si pořizují psa a nepočítají, že je to živý tvor...?! Že prostě je období, kdy CHCE a musí kousat. V partě sourozenců by se vyřádili spolu nebo s maminou, která by zakročila, kdyby toho bylo příliš.
MushrumFairy
XXX.XXX.112.245
Čauky, nevím zda to už někdo nepsal. Ale tak cca měsíc na mojí malou platí kožená rukavice. Prostě když začala kousat vzala sem si tu rukavici na jednu ruku a Kousala sem se ní. V nějaký moment, cca po 10-15minutach jsem vždy řekla,,stačí" a rukavici si sundala a už sem štěndo nechala. Teď už to fakt má naučený že vidí rukavici, já na ní,,dem se prát?" A ona s radostí přiběhne a koušem se. Pak řeknu stačí a už ví a už nekouše. Vždy když přestane hodně pochválit a na začátku navykání jsem dávala třeba 5 minutový pauzy a pak jsme se šli zase kousat. 😆 Je to jinak ňufinka ale prostě je to pejsek a má zuby (švýcarka) 🐾🤍