Biewer jorkšírskÿ terier s pp

Prodám Jorkširského teriéra - Biewer jorkšírskÿ terier s pp Pejsek a dvě fe...
DohodouDaRo
XXX.XXX.57.167
Dobrý den,
máte prosím někdo zkušenost se zákrokem u tak staré fenky (13-14 let)?
Naše fena má dva malé nádory na mléčné listě (zatím se nezvětšují), ale do toho se dostavila falešná březost (mléčné žlázy hooodne nateklé), což je údajně trochu rarita u tak starého pejska. Přes sono vyšetření nějaký nález na jednom z vaječníků (nejde rozeznat oč jde). Veterinářka mi doporučila operaci - kastraci včetně odstranění mléčných lišt s nádory. Poměrně velký zákrok na tak starého pejska. Ve mě se teď pere strach z operace versus strach nechat to být a doufat, že to není časovaná bomba a bude tu i přesto nějaký ten rok s námi.. . Klinicky dle krve je zdravá (má pouze lehkou anémii), hravá, veselá, chuť do jídla velká. Mám obavy, abych ji naopak tak velkou operací ( hlavně tím pooperačním stavem)neztrpčela ten zbývající čas s námi...
Má někdo prosím zkušenost, že se i přes vysoký věk pustil do takovéto operace?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Měla jsem fenku kardiačku, která brala léky na srdce. V 11 letech se jí objevil nádor na mléčné liště. Po konzultaci s lékařem jsme zvolili operaci i s tím vědomím, že srdce není v pořádku. Při operaci zvolil šetrnější inhalační narkozu. Operace proběhla bez problému a byly odstraněny obě lišty. Fenka se rychle zotavila a žila ještě 3 roky. Já bych zvolila operaci, ale u opravdu dobrého veterináře.
I když se jedná o malé plemeno, odstranění mléčných lišt je veliký zákrok. Dvě velké rány a nejedná se jen o kůži. Operaci může zvládnout a pak umře dřív než se zahojí. Za mě ne.
DaRo
XXX.XXX.57.167
A brali se jí pouze lišty nebo byla i kompletně kastrována? V našem případě (i když je srdíčko v pořádku) by byla také šetrná inhalační narkóza jako u kardiaka. Troufám si říct, že anestezie jako takové se až tolik nebojím, spíš pak toho pooperačního stavu a hojení... Kamarádky fenka se zotavovala téměř rok ze stejného zákroku a to v poměrně mladším věku. Proto mě zajimaji další zkušenosti.
Moje fena nádory plus lišty to nedala v 10 letech ( velké plemeno, ale doba dozití delší). Známé bíglice o rok starší ten samý zákrok, ten samý veterinář a v pohodě a celjem rychle i v pořádku. Vše je hrozně individuální. Ale u 13- leté fenky bych to už dělat nenechala. Bolestivé, náročné, jak dlouho tu stejně bude?
DaRo
napsal(a):
Dobrý den,
máte prosím někdo zkušenost se zákrokem u tak staré fenky (13-14 let)?
Naše fena má dva malé nádory na mléčné listě (zatím se nezvětšují), ale do toho se dostavila falešná březost (mléčné žlázy hooodne nateklé), což je údajně trochu rarita u tak starého pejska. Přes sono vyšetření nějaký nález na jednom z vaječníků (nejde rozeznat oč jde). Veterinářka mi doporučila operaci - kastraci včetně odstranění mléčných lišt s nádory. Poměrně velký zákrok na tak starého pejska. Ve mě se teď pere strach z operace versus strach nechat to být a doufat, že to není časovaná bomba a bude tu i přesto nějaký ten rok s námi.. . Klinicky dle krve je zdravá (má pouze lehkou anémii), hravá, veselá, chuť do jídla velká. Mám obavy, abych ji naopak tak velkou operací ( hlavně tím pooperačním stavem)neztrpčela ten zbývající čas s námi...
Má někdo prosím zkušenost, že se i přes vysoký věk pustil do takovéto operace?
Děkuji.
My jsme to riskli s podobně starou fenou, kastrace + odebrání jedné mléčné lišty. Rekonvalescence byla náročnější, ale zvládla to a byla s námi do 17.
ALE - my jsme neměli moc na výběr. Měla zánět dělohy, takže to bylo buď a nebo...
V neakutním stavu bych do toho asi nešla.
DaRo
XXX.XXX.57.167
napsal(a):
I když se jedná o malé plemeno, odstranění mléčných lišt je veliký zákrok. Dvě velké rány a nejedná se jen o kůži. Operaci může zvládnout a pak umře dřív než se zahojí. Za mě ne.
Toho se právě bojím 😳
DaRo
napsal(a):
A brali se jí pouze lišty nebo byla i kompletně kastrována? V našem případě (i když je srdíčko v pořádku) by byla také šetrná inhalační narkóza jako u kardiaka. Troufám si říct, že anestezie jako takové se až tolik nebojím, spíš pak toho pooperačního stavu a hojení... Kamarádky fenka se zotavovala téměř rok ze stejného zákroku a to v poměrně mladším věku. Proto mě zajimaji další zkušenosti.
Braly se jen celé lišty, kastrována byla v 6 letech kvůli akutnímu zánětu. Rekonvalescence probíhala bez problémů a rychle se zotavila. Pár let před operací měla nadváhu a pak zhubla, takže volné kůže na bříšku bylo na stažení dost.
Abych řekla pravdu, tak já všeobecně nefandím braní celé lišty kvůli jednomu nádorku. Nikdy jsme to tak s naší vetkou nedělaly. Vždycky se vzal jen nádorek plus jeho okolí - dle velikosti. A nejsou problémy. A to už máme fakt starý babky.
Jen jednou jsme u jedné fenky brali velký kus obou lišt a zrovna u té se to pak vrátilo a nakonec na nádory odešla. Ale tam už na to bylo bohužel dlouhodobě zaděláno nepéčí v chlívě.
Nevím no, moje letitá zkušenost s opravdu velkým množstvím fen je taková, že bych do tak masivního zákroku skrz dva nádorky nešla ani u mladé feny. Ne tak u babky, které tím můžu definitivně zničit posledních pár měsíců života.
Vééérka
XXX.XXX.203.208
My jsme do toho šli, kastrovali jsme fenku jorka ve 14 letech, kvůli zánětu dělohy, lišty jsme ale nebrlai, pouze kastrace. Měla na cecíkách spousty metastácí ale ty jsme neodebírali. Feně to nevadilo, nebolelo ji to, nechtěli jsme ji do toho rejpat. Žila ještě 2 krásné roky. Pak mrtvička rychlá a brali jsme na utracení, měla krásnej život
Oboustrane odstraneni list se obecne nikdy nedoporucuje. Prilis velky zakrok to je. Ano, u malych psu to obcas nekdo zkusi....
Mám sedmiletou fenu po kastraci a castecnym odstranenim jedne listy - a i tak tam mohla mit kolem 40 stehu.
Nemela teda nador, ale cystu.
V nekterych cecikach ma jeste "hrasek" - a ptala jsem se veta, jestli se budou muset brat i ty.
Rikal mi, ze to nebyva obvykle. Ze kastraci se uklidni hormony a mlecna zlaza se zatahne a mel by mit klid. Ta kastrace je dulezita a ma vliv na vysledek.
Tak doufam, ze bude mit pravdu.