Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

amalie12344

14.8.2022 02:09
amalie12344

XXX.XXX.83.183

Dobrý den, potřebuji poradit, máme 2 feny jedné je 12 a je to kříženec jezevčíka a pudla, druhé jsou 4 a hlavní v ní je NO, BOC. Hodněkrát se nám stalo, že se porvali ve dne s tím, že to začala jedna z nich. Naposledy to bylo horší s tím, že potom co se porvali tak starší seskočila z gauče a mladší po ní vyjela podruhé, starší měla i pohmožděnou nohu. Už ze zoufalosti píšu, protože mě dnes probudilo jejich rvaní a musela jsem je odtrhnout, byly obě v mým pokoji a slyšeli rodiče přicházet, nevím co se tam stalo.
Momentálně tu mám mentální zhroucení, a rady tipu ať si je to nechám vyřešit nepište, vím pro koho z nich by to dopadlo špatně.

amalie12344

14.8.2022 02:24
amalie12344

XXX.XXX.83.183

Jen ještě dodám, že se to nikdy nestalo, když jsme nebyly doma, teď poprvé v noci, v mém pokoji, což je "teritórium" větší feny, ona ležela v pelechu a menší u něj, pokud se jí lekla nebo co se stalo jak slyšely z venku rodiče už ale bohužel nevím. Vždycky se to stalo, když jsme doma, hodněkrát kvůli mě(větší si mě hodně brání), párkrát kvůli nevlastnímu otcovi. Nechci aby to eskalovalo tak, že se to stane i když nebudeme doma, menší by to nejspíš nepřežila a to bych větší nikdy neodpustila, ale větší je největší důvod, proč jsem na tom mentálně aspoň trochu dobře. Nechci ji brát někam na výcvik, protože se bojí psů i lidí, několikrát ji pes napadl, protože lidi tady nejsou schopni si je uhlídat a lidí se bojí od mala, bojím se, že kdybych jí vzala někam kde bude plno psů a lidí, tak se ještě zhorší.

14.8.2022 06:27
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Nemohou být spolu, nehledejte důvody
(kvůli otci, kvůli mně ...)
Důvod je 2 feny ,nelze je mít už pohromadě.

Oddělujte je!!!

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=feny+se+perou

tuesdayevening

14.8.2022 07:38
tuesdayevening

XXX.XXX.112.12

Doživotně oddělit, nebo jednu darovat. Už nikdy to nebude dobré. Všichni chtějí feny, ale přesně tohle je důvod, proč já mám celoživotně smečku složenou jen ze psů samců. Ti se vždycky porovnají, jemně, nebo je porovnám já. Žádné tržné rány a šití nikdy nebylo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.8.2022 09:04

amalie, tohle se řeší prací se psy, výcvikem, vedením psů - 24 hodin denně/7 dní v týdnu/365 dní v roce

no a když ne, když člověk není ochotný a/nebo schopný ("Nechci ji brát někam na výcvik, protože se bojí psů i lidí, několikrát ji pes napadl, protože lidi tady nejsou schopni si je uhlídat a lidí se bojí od mala, bojím se, že kdybych jí vzala někam kde bude plno psů a lidí, tak se ještě zhorší."), tak viz výše
oddělovat
s jednou se rozloučit

14.8.2022 10:48
impact

XXX.XXX.122.173

tuesdayevening napsal(a):
Doživotně oddělit, nebo jednu darovat. Už nikdy to nebude dobré. Všichni chtějí feny, ale přesně tohle je důvod, proč já mám celoživotně smečku složenou jen ze psů samců. Ti se vždycky porovnají, jemně, nebo je porovnám já. Žádné tržné rány a šití nikdy nebylo.

Ze stejného důvodu mám raději smečku fen a samcům obecně se vyhýbám. Nemám nervy na to mít pořád oči na prd eli, jestli si někde nepoměřují pinďoury.

14.8.2022 11:58
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak to je přesně jak u nás před mnoha lety. Malé feně, křížence velikosti asi 6 kilo, bylo tehdy 6 let, když jsem si donesla štěně, fenku, kříženec asi NO. Nejprve vše v pohodě. Když mladší dospívala, začaly první malé šarvátky. Bohužel, pak to přerostlo v pravé rvačky, malá fena občas utržila zranění, stupňovalo se to až fenka skončila šitím na veterině. Důsledně jsme oddělování a jakýkoli pokus o rvačku včas utli a nakonec se situace celkem uklidnila, takže naše ostražitost trochu polevila. Jednou se nechaly feny spolu samý asi na 10 minut. Do toho přišla známá, která u vrat silně zazvonila. To byl impuls, kdy se feny zase do sebe pustila. A mladší a větší fena tu malou zabila.
Věřte, že feny neustoupí, pokud se začnou napadat, je to jen o čase, kdy to slabší fatálně odnese.

14.8.2022 13:05

Moje zkušenost...dvě feny...bohužel nedopadla a jedné jsem raději našla nový domov.

Problémy začaly s prvním háráním mladší feny. Zkusila jsem několik postupů, které zabraly jen na omezenou dobu. Mladší fena začala šikanovat tu služebně starší a nejčastějším důvodem bylo usurbování mojí osoby.
Nakonec jsem zavedla přísný diktát, prostě jsem nenechala feny doma dělat si, co chtějí. A pokud jsem s nimi doma byla sama, tak to začalo bezvadně fungovat. Po pár mých intervencí, že takhle se chovat nebudou a fertig byl klid, za dodržení určitých pravidel tzn. víc po holkách tzv. šlapat a na noc spaly odděleně. Bohužel v přítomnosti dalšího člena rodiny, kterému se nelíbilo, že starší fena nemá doma "totální" svobodu, navíc se mi do tohoto procesu nevhodně pletl, já v jeho přítomnosti byla nervózní, aby se holky náhodou nechytly, což z mého pohledu mladší fena vyhodnotila jako strach a vyjíždění po starší feně bylo častější.

Nakonec to bylo docela psycho v rodině a určitě to nepřidalo na klidné atmosféře doma. Taky jsem musela brát zřetel na to, že chodím do práce a to, jak fungují holky mě, nemusejí fungovat ...nefungovaly ostatním členům rodiny a v mojí nepřítomnosti mohly být holky buď venku a nebo doma, ale odděleně.
Proto jsem se rozhodla dát mladší osmiměsíční fenku pryč, bylo to těžké rozhodnutí a srdce mi dodnes krvácí.

amalie12344

14.8.2022 13:58
amalie12344

XXX.XXX.83.183

juhaj napsal(a):
Tak to je přesně jak u nás před mnoha lety. Malé feně, křížence velikosti asi 6 kilo, bylo tehdy 6 let, když jsem si donesla štěně, fenku, kříženec asi NO. Nejprve vše v pohodě. Když mladší dospívala, začaly první malé šarvátky. Bohužel, pak to přerostlo v pravé rvačky, malá fena občas utržila zranění, stupňovalo se to až fenka skončila šitím na veterině. Důsledně jsme oddělování a jakýkoli pokus o rvačku včas utli a nakonec se situace celkem uklidnila, takže naše ostražitost trochu polevila. Jednou se nechaly feny spolu samý asi na 10 minut. Do toho přišla známá, která u vrat silně zazvonila. To byl impuls, kdy se feny zase do sebe pustila. A mladší a větší fena tu malou zabila.
Věřte, že feny neustoupí, pokud se začnou napadat, je to jen o čase, kdy to slabší fatálně odnese.

Ona to nezačíná jen větší fena, častokrát ta menší. Ani jednu dávat pryč nebudu, jak hodně lidí radilo, starší je s námi celý život a mladší už si tím prošla hodně, chci aby tohle byl její domov, hlavní pro mě je, že na 100% vím, že se to nestane, když nikdo není doma, půjdeme se poradit s odborníkem

14.8.2022 14:22
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

hlavní pro mě je, že na 100% vím, že se to nestane, když nikdo není doma

Ahá,
chytrá ...

14.8.2022 14:37

amalie12344 napsal(a):
Ona to nezačíná jen větší fena, častokrát ta menší. Ani jednu dávat pryč nebudu, jak hodně lidí radilo, starší je s námi celý život a mladší už si tím prošla hodně, chci aby tohle byl její domov, hlavní pro mě je, že na 100% vím, že se to nestane, když nikdo není doma, půjdeme se poradit s odborníkem

odborník vám poradí,

že to vaše 100% je úplně mimo a že ty feny se mohou chytnout úplně kdykoliv

prostě jakmile se tohle stane, už spolu nemůžou být. nikdy.

14.8.2022 14:42

agrese pouze v přítomnosti člověka je naopak typická, standardní a obvyklá
to "chytnout se úplně kdykoliv" přijde, když s tím člověk nic rozumného nedělá

14.8.2022 15:58
juhaj

XXX.XXX.164.121

amalie12344 napsal(a):

Omylem jsem dala hlas. Samozřejmě, i u nás si začínaly obě. Malá se nechtěla smířit se situací, kdy štěně, které poslozchalo, nyní šéfuje, mladší chtěla být šéfem. Pak už to bylo jen o tom, že se nemohly vystát. Nikdy nenechávat bez dozoru samotné. Stačí sebemenší impuls a jdou do sebe. Tomu nezabráníte.

14.8.2022 16:26
Terven

XXX.XXX.110.191

juhaj napsal(a):
Omylem jsem dala hlas. Samozřejmě, i u nás si začínaly obě. Malá se nechtěla smířit se situací, kdy štěně, které poslozchalo, nyní šéfuje, mladší chtěla být šéfem. Pak už to bylo jen o tom, že se nemohly vystát. Nikdy nenechávat bez dozoru samotné. Stačí sebemenší impuls a jdou do sebe. Tomu nezabráníte.

Ten hlas se dá zase vzít zpět - stačí na to kliknout znovu

14.8.2022 16:58
juhaj

XXX.XXX.164.121

Terven napsal(a):
Ten hlas se dá zase vzít zpět - stačí na to kliknout znovu

Děkuji, to jsem nevěděla. 🙂
Nemám nic proti zadavatelce a plně jí chápu, že je to na hlavu situace, ale vzhledem mé osobní zkušenosti i zkušenostem jiných lidí, je mi vždy slabšího psa moc líto, vím, kam to většinou vede.

14.8.2022 17:01
Terven

XXX.XXX.110.191

juhaj napsal(a):
Nemám nic proti zadavatelce a plně jí chápu, že je to na hlavu situace, ale vzhledem mé osobní zkušenosti i zkušenostem jiných lidí, je mi vždy slabšího psa moc líto, vím, kam to většinou vede.

Je to poměrně novinka, v dřevních dobách to nešlo

14.8.2022 18:24
impact

XXX.XXX.122.173

amalie12344 napsal(a):

Kde berete - jako naprostý laik - tu stoprocentní jistotu? Že se to doteď nestalo? No jejda. Abyste se jednou nedivila. Nebyla byste první, kdo po příchodu domů najde krev až na stropě.

14.8.2022 18:51
turistka

XXX.XXX.92.8

Mám stejnou zkušenost, řešení je jediné: důsledně feny oddělovat, prostě se k sobě nesmí dostat, NIKDY. Ani pod Vaším dozorem.

14.8.2022 20:23

Ještě : jsou rvačky fen častější, když ta první je malá a přijde k ní štěně většího plemene? Nebo je to jedno?
Ona ta první malá si štěňátko podřídí ( pochopitelně ) a když větší (a mladší ) fena dospívá, chce převzít vedoucí pozici, ale ta malá ji nechce opustit.
Opačně by to mohlo fungovat líp (?)

Jinak když přidám svou historku. Stalo se v širší rodině : K malé terierce přibylo štěně bulíka. Malá štěně "vychovávala" a buzerovala. Když bulička dorostla a na malou se fest obořila ( nikdo u toho nebyl ), skočila malá do bazénu a bulinda ji nenechala vylézt. Utopila ji.

15.8.2022 14:26
turistka

XXX.XXX.92.8

To je velmi nehezká historka😞

Jinak u nás byly feny v dospělosti zhruba stejného vzrůstu a váhy. Ale starší feně bylo v době příchodu té mladší už skoro 12 let a je fakt, že neměla tendenci mladou nějak vychovávat, kdežto mladá si na ni vyskakovala od začátku a bohužel my jsme to příliš nekorigovali. V roce a půl mladé feny už se k sobě nesměly přiblížit, stará putovala do bytu a mladé jsme přivedli 4letého kastrovaného psa, se kterým je dodnes nejlepší kamarádka.

15.8.2022 15:50

Já mám úplně jinou zkušenost. Ke 3leté feně N.O. jsme si pořídili 2 měsíční štěně barzojku. Ovčanda ji vlastně vychovala, nikdy se neservaly, nikdy ani náznak nějaké šarvátky. Byly spolu, jak jedno tělo, jedna duše až do smrti. Ovčanda odešla v 11 a půl, barzojka ve 14 letech. Kastrovaná nebyla ani jedna. Nevím, bylo to asi odlišností plemen, barzojka byla pohodář, ovčanda byla taky dobrák.

15.8.2022 16:20
elisak

XXX.XXX.194.232

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já mám úplně jinou zkušenost. Ke 3leté feně N.O. jsme si pořídili 2 měsíční štěně barzojku. Ovčanda ji vlastně vychovala, nikdy se neservaly, nikdy ani náznak nějaké šarvátky. Byly spolu, jak jedno tělo, jedna duše až do smrti. Ovčanda odešla v 11 a půl, barzojka ve 14 letech. Kastrovaná nebyla ani jedna. Nevím, bylo to asi odlišností plemen, barzojka byla pohodář, ovčanda byla taky dobrák.

Na plemeni bude záležet hodně. Já i mamka máme basenji. Mamka měla postupně několik fen, nejvyšší stav 3, někdy máma s dcerou a vnučkou, 2x pořídila i štěndo odjinud a nikdy nebyl žádný vážný problém. Jako občas si něco vyjasňují, (většinou kvůli žrádlu) ale maximálně z toho byl škrábanec zubem a to ještě omylem. Nikdy do sebe nešly natvrdo, i když to občas vypadalo hrozně...

15.8.2022 17:40
galina

XXX.XXX.168.56

Mám dvě fenky kříženců, z jednoho vrhu. Teď je jim 1,5 roku. Trochu mi připomínají dvou hlavou saň. Všude spolu, pokud možno těsně vedle sebe. Ale snažím se aby měly možnost,, uvolnit napětí,,. Když nejsou vedra tak běhají v zápřahu. Hodně dlouhé procházky. Plavíme se společně v malém člunu. Plavou, aportujou. Všechno zásadně spolu. Snažím se aby zvládly stresové situace ( nahubky, jízda vlakem) atd.

15.8.2022 20:25
arosek

XXX.XXX.60.11

Ja asi pujdu taky proti proudu ...

Blahe pameti byl doma pes (7 let) a k nemu fena (2 roky). Pak pribyla druha fena (4 roky) z ne uplne skvelych podminek.
Mlada fena starsi nezne receno vysirala. Byla mamincin mazanek, smela vsechno. Maminka rady slyset nechtela. Starsi to snasela pomerne trpelive, az ji jednou dotekly nervy a mladsi si pujcila do huby. Jen vychovne. Ja je roztrhla, mladsi jsem pustila mame at si ji umravni, sama jsme umravnovala strasi ... no a maminku nenapadlo nic lepsiho nez mladou pustit a ta mi zezadu strarou natvrdo sejmula. Stara ji to oplatila a bylo z toho 25 stehu na jedne strane a 17 na druhe.

Starsi pak jeste napadl cizi pes venku (nestihla jsem zareagovat) a ona pak preventivne zkousela vylikvidovat vsechny psy v okoli 500 metru driv, nez oni ji. Jediny koho zvladala byl pes.

Po roce prace s obema mohly obe chodit volne vedle sebe, spat v jednom pelechu, zrat z jedne misky, pomahaly si venku delat koniny, loupily spolu ze stolu a z odpadkace, ... proste bezne souziti. Ale byl to rok prace, zadara neni nic.

Jo a byly to retrieveri, takze pulka prace jednodussi v tom, ze nemaji primarne fixle resit konflikty zubama. U NO a jezevce to takova pohoda nebude :(

15.8.2022 21:56
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jen pro zajímavost, mi měli kombinaci dvou fen labrador + hovawart, labradorka byla starší. Fungovalo to bez chybně, když asi 2x někdo zavrčel, byla to labradorka a hovinu umravnila, být jí jinak ustoupila.
Tahle kombinace funguje více lidem, známí už jí teď otočili potřetí. První pár jim odešel hned za sebou, když labradorka odešla na torzi, hovawartka si ji za týden pořídila taky a ač u ní byla prognóza dobrá, byla jak bez vůle žít a po týdnu to vzdala.

15.8.2022 22:23

elisak napsal(a):
Na plemeni bude záležet hodně. Já i mamka máme basenji. Mamka měla postupně několik fen, nejvyšší stav 3, někdy máma s dcerou a vnučkou, 2x pořídila i štěndo odjinud a nikdy nebyl žádný vážný problém. Jako občas si něco vyjasňují, (většinou kvůli žrádlu) ale maximálně z toho byl škrábanec zubem a to ještě omylem. Nikdy do sebe nešly natvrdo, i když to občas vypadalo hrozně...

U BSN vypadá hrozně téměř veškerá vzájemná komunikace. Když jsem to zažila poprvé, tak jsem nechápala, že nikdo kolem ani nehnul brvou, a v kenele čekala hromadu mrtvol a litry krve. Prý 'no jó, to si asi někdo chtěl lehnout jinak, šlápnul na ostatní a probudil je...'

16.8.2022 07:47

"Po roce prace s obema mohly obe chodit volne vedle sebe, spat v jednom pelechu, zrat z jedne misky, pomahaly si venku delat koniny, loupily spolu ze stolu a z odpadkace, ... proste bezne souziti. Ale byl to rok prace, zadara neni nic."

a vo tom to je.....

16.8.2022 15:31
fikovnice

XXX.XXX.20.198

amalie12344 napsal(a):

To nikdy nemůžete říct, že se to nestane, když nikdo nebude doma. Nikdy!!!

17.8.2022 01:10
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
To nikdy nemůžete říct, že se to nestane, když nikdo nebude doma. Nikdy!!!

Přesně tak, všichni, kterým se stalo, že jedna fena usmrtila tu druhou, si mysleli totéž. Já už bych neměla klid nechat je o samotě, když vím, že se moc nemusí.

17.8.2022 11:08
arosek

XXX.XXX.130.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Po roce prace s obema mohly obe chodit volne vedle sebe, spat v jednom pelechu, zrat z jedne misky, pomahaly si venku delat koniny, loupily spolu ze stolu a z odpadkace, ... proste bezne souziti. Ale byl to rok prace, zadara neni nic."

a vo tom to je.....

No ... jo.
Ja to vim, vi to spousta dalsich lidi a ja osobne tise doufam, ze to vi i zadavatel prispevku :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík