čivava krátkosrstá s PP pejsek

Prodám Čivavu - Chovatelská stanice z Třebaňského údolí nabízí k odběru od...
17000 KčAnonym32
XXX.XXX.197.13
Dobrý den, přítel se ke mě nastěhoval cca rok a půl nazpátek i s 6ti letou čivavou, teď mu je 7 (vykastovaným psem), tento pes je sice zvyklí na lidi a trochu i na děti…ale od mala ho docela rozmazluje (měl jen jeho). Socializace jiných psů nulová, ať velcí, nebo malí psi, takže ocas vždy mezi nohama a po chvilce se po jich ožene, nikdy do nich nekousl a nikdy nekousl žádnej pes ani jeho. Jenže pes někdy neposlouchá🙈🤷♀️ a to tím způsobem, že např. Sedíme všichni na gauči a mamka podává jednomu členovi jídlo a on do toho hned CPE čumák, aby si to očuchal, vždy zvýšeným hlasem a někdy i MENŠÍ ránou a on to dělá furt dokola😡😡(na to jsem alergická), na to se mu 3krát řekne, aby šel dolů z gauče a on tam stejně furt skáče s ocasem mezi nohama a když ho chci přetáhnout, tak mi nejde chytit, na napomenutí, seřvání v tu chvíli reaguje, ale za 10 minut to udělá klidně znovu a je mu to jedno😡… potom kolikrát útočí pod stolem (je s mamkou v jednom pokoji - kuchyň) a tam kolikrát pokousal mého postiženého bráchu, když šel v okolí stolu (do kalhot), dnes i 3krát za sebou 😡😡(napomenutí nepomáhá, seřezání, vytahání za kůži, seřvání, prostě nic) a přitom ho brácha má tak rád, hrají si spolu, hladí ho atd (pes postižení cítí, sám a dobrovolně se jde nechat pohladit a škrábe se na postiženého vozíčkáře❤️, nebo na zastávce poznal postiženou holčičku s downovým syndromem a škrábal se jí na kalhoty, aby si ho vzala do náruče, nebo alespoň ho podrbala, pohladila❤️)… taťku tam taky jednou kousl do kalhot ( to mu taťka v tu chvíli rázně řekl, ať toho nechá) a cca 14 na něj naběhl se sklopenýma ušima, otevřenou hubou a ocasem mezi nohama, ale pár centimetrů před ním.. To samé když jsme u restaurace na tom venkovním sezení, je pod stolem a vyběhne i na lidi ožene se po nich a zaleze, důrazně ho napomeneme a okolo jde pes, ne k němu pod stůl, jen okolo a on zase vyběhne, vystartuje a zaleze😡. jednou jsem byla u stánku na pizzu a měla jsem ho bez vodítka, protože kolikrát poslouchá, ale on sklopil ocas a prostě si někam šel, volala jsem na něj ale nic, ani se neohlédl, doběhla jsem ho, vytahala jsem ho za kůži na krku, dostal jednu přes zadek, malou pochopitelně. Položila jsem ho tedy na zem, vrátil se se mnou ke stánku a HNED NA TO to udělá znovu, zase jsem volala a nic, dostal ten samý trest a už jsem ho radši měla v ruce🙆♀️🙆♀️. Už má radši v přítomnosti lidí či aut vodítko, protože dvakrát vběhl do silnice a to taky pokaždé dostal, protože se na něj volalo a on nic . Nikdy nedostal jen tak, vždy 3krát a dost, jen u toho napadání reagujeme ihned😡. Jsem těhotná a bojím se, aby se to pod tím stolem nepokusil i na malou🥶😭 a nestupňovalo se to, prosím o rady, co by to mohlo být, dominance ? On je jinak hodnej, jen na tyhle věci je jak pominutej🤷♀️, jak ho lépe potrestat ? Jak ho mám odnaučit to co dělá ? Moc prosím o radu..
Prosím Vás děláte i něco jinýho, než že toho psa nonstop tlučete? To Vás rodiče taky vychovávali jenom bitím, že to aplikujete na malýho psa, co se nemůže bránit? Být Vaším přítelem, tak sbalim psa a zdrhám, protože takové výchovné metody budete nejspíš aplikovat i na chudáky děti a posléze i na něj.
Místo hysterického bití a tahání za kůži si zkuste nastudovat něco o motivaci psů a přečíst si pár knížek od Františka Šusty.
Imho hrozně by mě zajímalo, jestli byste si takové manýry dovolila k dospělému rotvajlerovi a nebo to ten pes odsírá jen proto, že je to malá bezbranná čivava.
(Edit: Jo čtu, že jste těhotná. No, tak si hlavně začněte studovat i něco o výchově dětí. Ne, že tak budete prcka mlátit za jakékoliv neposlechnutí taky.)
No jo, tady paní nemá ze psy nejmenší zkušenosti, zřejmě jí vůbec nezajímají a má dojem, že pes všemu rozumí a dělá jí a její rodině samé naschvály. Já jí celkem chápu, po psů netoužila, nerozumí mu.
Ovšem, tenhle přístup, byť bohužel často praktikovali, vede do pekel.
Zadavatelko, pokud to čtete a pokud chcete situaci změnit, asi by bylo nejlepší najít si člověka, který Vám vše vysvětlí a rozebere osobně, tohle se blbě vypisuje.
Jen že, z Vaší strany je vše špatně, pes se musí vychovávat učením a pozitivní motivací, ne zákazy a ranami.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ten se tak bojí, až z toho umře. A bude mu líp než s vámi.
Kde je v těchto situacích váš partner, páník čivavy? Jak se k těm situacím staví? Jemu nevadí, že mu bijete psa? Nevadí mu, jak se jeho pes chová?
Proč žije pes s maminkou v kuchyni a ne s vámi?
Tady je podle toho popisu tak nějak všechno špatně. Chudák pes. Plácá se v tom, a nikdo, hlavně jeho pán, mu nepomůže.
Rady už padly v předchozích příspěvcích.
Děda by řekl: tak se všichni uklidníme 😇
Paní má psa, kterého nechtěla a neumí to se psy. A prosí o radu, ne výčitky. Tedy základ je : když se pes chová, jak se Vám líbí= chválit ( nejlépe jedno slovo s milou intonací a pamlskem. Treba si nakrájejte maso, sýr, něco mekkého, co mu bude chutnat).
Pokud se pes chová "nevhodně", tedy nejste spokojena= 1 slovo (ne / nesmíš/fuj) s důraznou intonací, tedy ostře a nevšímat si ho. Pujde-li za vami, bude chytat kalhoty, proste dokola ....mluvit mluvit, nemlátit. Max primacknout hlavu k zemi, ale to je vyjímečný trest, ne standardní!
Důležité je hraní. Musíte ho zabavit.
Jinak chválení je základ. Zvolená slova naučte celou rodinu. Poraďte se s přítelem.
Pokud lze, zainvestujte i do výcvikového kurzu. Třeba jen pár lekcí, zajdete, okouknete, jak to dělají ostatní....
Pes u bláznů se chová nevhodně?
Zmetek nesocializovanej!
Je špatně, že se bojí větších psů?
Laskavě to respektujte!
Čokl hnusnej. Na gauči by se mu líbilo...
Nemůže dostat svoje křeslo(staré), aby byl výš
a nemusel pozorovat cvrkot v rodině ze země,
kde je i poměrně zranitelnej.
Čívy jsou jemné, citlivé, pes musí šílet v rodině,
kde ho nesnáší. A bude to tam mít ještě horší.
Čívu pouštějte z vodítka. Snad zmizí a všude jinde
mu bude líp.
Je mi na bli tí, ne ze psa. Ten chudák žije v hororu, v roli oběti.
Prej dominance ...
DEJTE HO PRYČ.
Takhle by neměl žít nikdo.
kolikrát pokousal mého postiženého bráchu,
když šel v okolí stolu (do kalhot),
dnes i 3krát za sebou 😡😡
Bráchovi pořiďte většího, musí li mít psa
(napomenutí nepomáhá, seřezání, vytahání za kůži, seřvání, prostě nic)
fialovej hnus
Nešťastnou čívu dejte pryč, ulevíte všem, nejvíc psovi.
"jak ho lépe potrestat ?"
psa" NIJAK
sebe? jakkoliv
" Jak ho mám odnaučit to co dělá ?"
nejde o to ODnaučit, ale NAUČIT
naučit, jak se má chovat, aby to bylo dobře
po dobrém, pomocí odměn
učit, učit a učit
taková je cesta k nápravě
pokud ji je schopen člověk vykonat
Tohle je ale zase smutný téma. A nedělám si iluze, že takto žije bohužel většina psů
Doufám, že toto bylo jen objednané pro rozproudění diskuze.
Anonym32
XXX.XXX.197.136
Jak výše zmiňuji, pejsek dostane lehce, nebo se lehce vytahání + na zadek až když 3krát neposlechne do té doby se mu 3krát povel rázně vysvětlí!! Nemlátíme ho ze zábavy!!! Nikdy!! Pejsky máme rádi! Celá rodina!!
Anonym32
napsal(a):
Jak výše zmiňuji, pejsek dostane lehce, nebo se lehce vytahání + na zadek až když 3krát neposlechne do té doby se mu 3krát povel rázně vysvětlí!! Nemlátíme ho ze zábavy!!! Nikdy!! Pejsky máme rádi! Celá rodina!!
Jak se mu povel 3 krát rázně vysvětlí? Jak jste ty povely učily? Ten pes evidentně vůbec neví, co ten povel znamená, neví, co se po něm chce , a není to jeho chyba. Pokud mu třikrát opakujete povel, který nemá naučený, a pak pes ještě "dostane", tak tím se ten povel opravdu nenaučí a chudák pes vůbec nechápe...
Musíte ho nejdřív ty povely naučit, ideálně po dobrém, s pochvalou, odměnou. A docílit toho, aby pes po prvním povelu ten povel opravdu splnil, být důslední, jinak se to nenaučí nikdy.
A dominance to fakt není, naopak ten pes je ustrašený vyděšený chudák.... Tady to chce začít úplně od začátku, a úplně jinak než doposud....
Anonym32
XXX.XXX.197.136
Pejsek povely normálně zvládá i pochvalami a odměnami, neřekla jsem, že tohle dělá xkrát denně, ale např. Povel dolů zná skvěle, na výbornou, jen mi připadá, že nás “zkouší” protože on normálně skvěle poslechne a seskočí, přijde pochvala a hop už je nahoře a skáče s ocasem mezi nohama, zase rázně dolů a zase za minutu nahoru, ikdyž se mu na po 2 řekne dolů a místo a zase hop nahoru🙈🙈tohle dělá, když jsou všichni doma asi 6lidí, které normálně zná a má je rád, ale když se jim začne nosit večeře, tak je takhle “neposlušnej”. Jinak s tím ocasem chodí normálně sebevědomě s ocáskem nahoře za celou rodinou❤️. Jen když ví, že něco dělá špatně, tak ho stáhne mezi nohy🤷♀️
Anonym32
napsal(a):
Zajímací, jak ten tazatel vždycky reaguje na tu kritiku, a nikdy na ty rady. Že byste se zeptala "jak ho tedy naučíme to a to" a "jaká je tedy vhodná reakce, když udělá to a to" a nebo "bydlíme tady a tady, doporučíte v okolí trenéra".
Ale né, to radši "já za nic nemůžu, jste zlí".
Anonym32
napsal(a):
Možná máte rádi, ale vůbec jim nerozumíte. Viz rady výše.
Anonym32
napsal(a):
Pejsek povely normálně zvládá i pochvalami a odměnami, neřekla jsem, že tohle dělá xkrát denně, ale např. Povel dolů zná skvěle, na výbornou, jen mi připadá, že nás “zkouší” protože on normálně skvěle poslechne a seskočí, přijde pochvala a hop už je nahoře a skáče s ocasem mezi nohama, zase rázně dolů a zase za minutu nahoru, ikdyž se mu na po 2 řekne dolů a místo a zase hop nahoru🙈🙈tohle dělá, když jsou všichni doma asi 6lidí, které normálně zná a má je rád, ale když se jim začne nosit večeře, tak je takhle “neposlušnej”. Jinak s tím ocasem chodí normálně sebevědomě s ocáskem nahoře za celou rodinou❤️. Jen když ví, že něco dělá špatně, tak ho stáhne mezi nohy🤷♀️
Povel místo umí? Jo a neví, že něco dělá špatně. On jenom ví, že se zlobíte a přijde trest. Ale NEVÍ, proč.
napsal(a):
Povel místo umí? Jo a neví, že něco dělá špatně. On jenom ví, že se zlobíte a přijde trest. Ale NEVÍ, proč.
"Větu"
ikdyž se mu na po 2 řekne dolů a místo a zase hop nahoru
bych chápala jako:
I když se mu napodruhé řekne "dolů" a "místo", zase okamžitě vyskočí nahoru.
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Na ty rady jsem reagovala i slovy, že povely umí skvěle. Reaguji jak na negativní, tak na pozitivní komentáře🤷♀️🤷♀️. Normálně odpovídám, ale když si to někdo přečte a říká, že psa mlátíme jen tak že srandy 🙅♀️😒. Proč bych to jako dělala? Nechceme vyhazovat peníze jen tak za trenéry, zítra jdu volat Desenskýmu a snažím se tu dostat dobrou radu, ale vše co tu všichni píšou jsme už dávno zkusily🤷♀️🤷♀️.
Kdyby uměl povely skvěle, jak píšete, tak nevznášíte tento dotaz.
Kdo kde napsal, že mlátíte psa ze srandy?
(A tu Rudovu reakci bych fakt chtěla slyšet )
Víte, je jedno, co si myslíme my.
Důležité je, co si myslí ten pes.
A ten pes si "myslí", že ho mlátíte "ze srandy".
(resp. nechápe, proč ho mlátíte)
Představte si sebe v čínským vězení.
Dozorce na vás čínsky něco ječí. Třikrát. A pak vás vezme klackem.
Třeba si jdete pro jídlo, protože vidíte, že ostatní vězni si jdou pro jídlo.
Čínský dozorce se zlobí, vy nevíte proč, řve na vás čínsky, ale vy nevíte, co máte dělat. A tak vás vezme klackem.
Do cely vám courají lidi, nenechají vás vyspat, dělají průvan, přemisťují věci, vy chcete mít klid, tak jim vysvětlujete, že si chcete odpočinout, ale tváří se, že vás neslyší. Už jste fakt moc unavená a frustrovaná a potřebujete vypnout. Tak na ně zařvete. Přiběhne dozorce a hádejte co.
Zaplo? Nezaplo?
"ale vše co tu všichni píšou jsme už dávno zkusily"
ne, nezkusily/i
"Povel dolů zná skvěle, na výbornou, jen mi připadá, že nás “zkouší” protože on normálně skvěle poslechne a seskočí, přijde pochvala a hop už je nahoře a skáče s ocasem mezi nohama, zase rázně dolů a zase za minutu nahoru, ikdyž se mu na po 2 řekne dolů a místo a zase hop nahoru"
on nikoho nezkouší, dělá to, co jsi ho naučila
a to je - skočit nahoru a pak dolů, za to je odměněn
kdybys to dolů řekla dokud je pes všema čtyřma na zemi, a za to odměnila, pak by to vypadalo jináč (a nemusí to být povel "dolů" ale jiné slovo, které bude znamenat "všechny čtyři nohy na zemi")
a tak se vším
chce to trošku přemýšlet, co vlastně učím - co odměňuji
"Jen když ví, že něco dělá špatně, tak ho stáhne mezi nohy"
ví prd
ale už má zkušenost, že s tím nějakým chováním, s tou situací, přichází trest
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Pardon špatně jsem to před tím napsala řekne se mu “dolů”a on seskočí přijde pochvala. Po minutě znovu skočí nazpátek, řekne se mu dolů a ukážu na místo se slovy místo, aby věděl, že to myslím vážně, on si tam jen na minutku sedne v tu chvíli je pochválen, popř. doplníme zůstaň, - znovu se sebere a skočí tam. Tak tohle udělá i po 3.😡 třeba po minutě, co byl v pelechu. Já jsem zastáncem 3krát a dost, aby měl možnost to pochopit. Pan Desenský říká 2krát a dost (co jsem se dočetla), tady mu dáváme ještě jednu příležitost. To jak tak tady píše pan Buggyra je nesmysl😂opravdu jen se dobře pobavila😂. Pejsek povely normálně chápe a je za ně dobře odměněn, někdy formou hry, někdy pochválením, že je šikulka a hodný, někdy pohlazením, podrbáním, pamlskem… jen takhle “blbne” když je celá rodina doma, jsme teď, kvůli rodinným důvodům s mou rodinou, VŠECHNY ČLENY MILUJE
Anonym32
napsal(a):
Pardon špatně jsem to před tím napsala řekne se mu “dolů”a on seskočí přijde pochvala. Po minutě znovu skočí nazpátek, řekne se mu dolů a ukážu na místo se slovy místo, aby věděl, že to myslím vážně, on si tam jen na minutku sedne v tu chvíli je pochválen, popř. doplníme zůstaň, - znovu se sebere a skočí tam. Tak tohle udělá i po 3.😡 třeba po minutě, co byl v pelechu. Já jsem zastáncem 3krát a dost, aby měl možnost to pochopit. Pan Desenský říká 2krát a dost (co jsem se dočetla), tady mu dáváme ještě jednu příležitost. To jak tak tady píše pan Buggyra je nesmysl😂opravdu jen se dobře pobavila😂. Pejsek povely normálně chápe a je za ně dobře odměněn, někdy formou hry, někdy pochválením, že je šikulka a hodný, někdy pohlazením, podrbáním, pamlskem… jen takhle “blbne” když je celá rodina doma, jsme teď, kvůli rodinným důvodům s mou rodinou, VŠECHNY ČLENY MILUJE
Vy to nechápete - když nechci, aby mi pes skákal na sedačku, tak ho musím naučit neskákat na sedačku, ne nechat ho vyskočit a odměnit ho po seskoku.
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Nevadí nám, že skáče na sedačku, vadí nám jak se na té sedačce chová kolikrát, ne vždy při jídle, že jiným členům strká čumák do jídla, když se na té sedačce neumí chovat, tak ať na ní NENÍ, snažíme se na té sedačce určit pravidla. Přitom, když dostává žrádlo on, tak vždy řekneme jméno pejska, podíváme se mu očí a k tomu pojď, vem si.. ale v tomhle případě to neděláme, neříkáme již zmíněné jméno pejska. Jen se řekne jméno člověka a tady máš večeři, ani se při tom na psa nekoukáme, chápu, že je tohle zvědavost, ale v tu chvilku je to “miska” určitého člena domácnosti a ne jeho! Tudíž nemůže do ní strkat čumák!! Tak jako nikdo nestrkáme čumák do jeho misky!! Snažíme se tím zabránit tomu, aby ho nenapadlo třeba i ochutnat!!! Ještě bych ráda podotkla, že když nestrká čumák jiným členům do jídla, tak za odměnu může zůstat na gauči a pohladíme ho až po jídle!
Je to marný, je to marný, je to marný!
Hm, a to je jen malá čivava.
Anonym32
napsal(a):
Nevadí nám, že skáče na sedačku, vadí nám jak se na té sedačce chová kolikrát, ne vždy při jídle, že jiným členům strká čumák do jídla, když se na té sedačce neumí chovat, tak ať na ní NENÍ, snažíme se na té sedačce určit pravidla. Přitom, když dostává žrádlo on, tak vždy řekneme jméno pejska, podíváme se mu očí a k tomu pojď, vem si.. ale v tomhle případě to neděláme, neříkáme již zmíněné jméno pejska. Jen se řekne jméno člověka a tady máš večeři, ani se při tom na psa nekoukáme, chápu, že je tohle zvědavost, ale v tu chvilku je to “miska” určitého člena domácnosti a ne jeho! Tudíž nemůže do ní strkat čumák!! Tak jako nikdo nestrkáme čumák do jeho misky!! Snažíme se tím zabránit tomu, aby ho nenapadlo třeba i ochutnat!!! Ještě bych ráda podotkla, že když nestrká čumák jiným členům do jídla, tak za odměnu může zůstat na gauči a pohladíme ho až po jídle!
Děláte to úplně blbě a pokud si tohle nepřiznáte, že je chyba u vás a ne u psa, tak se nic nezmění, ať už budete dělat cokoliv. Vašeho psa je mi líto a vlastně máte štěstí, že je to malý hodný pes hodného plemene, s valnou většinou jiných psů byste už dávno byli hvězdy tv nova.
Na gauči se nejí.
Jím u stolu. Jako člověk.
Vy nemít toho psa... fuj.
Odměňujete blbosti.
Jím, pes čeká vteřinu na svém místě - místo = leží a mlčí, přestane funět a koukat odspoda = dostane odměnu. Kousek mého jídla.
Počká 10 vteřin = -//-
To je celé, tečka, ale u vás zbytečné, jste mimo.
Pes nemá režim, vy nemáte režim.
My tady provozujeme královské dělení a v životě mi pes nevlez do talíře, na stůl, na gauč, když nepozvu, Kocourek dtto a slepice to naučím vzápětí. Do večera.
A až do tohohle blázince přijde plačící miminko (a což teprve řvoucí), tak se zblázní úplně všichni a ten přítel uteče do hospody. Jen nevím jestli se psem nebo bez něj. Možná psa zadavatelka mrskne za ním. A pak budou konečně na Nově.
Anonym32
napsal(a):
Tak hlavně, že se dobře bavíte, to je podstatný. 😂😂😂
Pes Vám absolutně nerozumí - kdyby Vám rozuměl, tak chápe Vaše pokyny a respektuje je. Polovina skalního jádra ifauny a zkušených pejskařů Vám tvrdí, že Vám pes nerozumí.
A Vy se dobře bavíte. To je fakt slušný. 🙄
Pes dělá jen to, co ho naučíte a co mu dovolíte, aby se naučil. A výborně zrcadlí chování svých pánů. Proto se chudák čivava chová tak, jak se chová.
Imho výraz Desenskýho bych chtěla vidět taky a tak nějak tuším, že toto bude slabej vodvar. 😂
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Tak myslím si, že večer už jsme všichni unavení, tak si rádi tu večeři na tom měkoučkém gauči dáme a do našeho režimu, jestli jíme na gauči či ne, jestli při tom mám hlavu přiloženou na stropě nebo nohu na hlavě, do toho vám opravdu nic není. Není to jeho, nepodává se to jemu, je mu to i řečeno důrazný fůj, nebo to je moje, ale on přeběhne k dalšímu členovi a udělá to samé znovu to samé napomenutí, tak se neumíš na gauči chovat, jdi z gauče dolů…
Podívejte se a majitel je zodpovědný za to, co jeho pes dělá, ne já, já jeho majitel nejsem, já se ho toto jen snažím odnaučit, já ho od štěněte nemám stejně, jako jsem já naučila páníčka jak naučit psa, aby šel na vodítku krásně u nohy, nemusí takto jít celou tu dobu!! za co je taky chválen, ale tady selhalo všechno od štěněte, hlavně výchova, důslednost, socializace, rozmazlování a já se mu s tím snažím nějak pomoci, viz to vodítko, víte jak je těžký učit něco 7mi letýho psa ?? Zase na jednu stranu byl to dárek od jeho mamky, ale čivava, opravdu není vhodná pro úplného začátečníka. On je celý život zvyklej na to, že dostával od stolu, občas něco i u kuchyně a proto si myslím, že dělá to, co dělá.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.27.25
Anonym32
napsal(a):
Tak myslím si, že večer už jsme všichni unavení, tak si rádi tu večeři na tom měkoučkém gauči dáme a do našeho režimu, jestli jíme na gauči či ne, jestli při tom mám hlavu přiloženou na stropě nebo nohu na hlavě, do toho vám opravdu nic není. Není to jeho, nepodává se to jemu, je mu to i řečeno důrazný fůj, nebo to je moje, ale on přeběhne k dalšímu členovi a udělá to samé znovu to samé napomenutí, tak se neumíš na gauči chovat, jdi z gauče dolů…
Podívejte se a majitel je zodpovědný za to, co jeho pes dělá, ne já, já jeho majitel nejsem, já se ho toto jen snažím odnaučit, já ho od štěněte nemám stejně, jako jsem já naučila páníčka jak naučit psa, aby šel na vodítku krásně u nohy, nemusí takto jít celou tu dobu!! za co je taky chválen, ale tady selhalo všechno od štěněte, hlavně výchova, důslednost, socializace, rozmazlování a já se mu s tím snažím nějak pomoci, viz to vodítko, víte jak je těžký učit něco 7mi letýho psa ?? Zase na jednu stranu byl to dárek od jeho mamky, ale čivava, opravdu není vhodná pro úplného začátečníka. On je celý život zvyklej na to, že dostával od stolu, občas něco i u kuchyně a proto si myslím, že dělá to, co dělá.
Vy víte hov no o výchově psů narozdíl od většiny zdejších diskutérek co se vám marně snaží radit. A ví toho o převýchově dospělých psů více než vy všichni doma dohromady.
jo
je to na Desenského........
Kdybych mého psa pokaždé praštila, když neposlechne, tak myslím, že ten můj nepřejde do ustrašeného módu, jako ten zadavatelčina přítele, ale nejdřív na mě bude štěkat a časem zřejmě i kousne.
Sedmiletého psa se hůř něco odnaučuje, ale bitím se to taky nenaučí. Důsledně trvat na svém. Učila bych ho odložení a ten osobní trenér taky není od věci.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.27.25
Trickyvoo
napsal(a):
Kdybych mého psa pokaždé praštila, když neposlechne, tak myslím, že ten můj nepřejde do ustrašeného módu, jako ten zadavatelčina přítele, ale nejdřív na mě bude štěkat a časem zřejmě i kousne.
Sedmiletého psa se hůř něco odnaučuje, ale bitím se to taky nenaučí. Důsledně trvat na svém. Učila bych ho odložení a ten osobní trenér taky není od věci.
Kdyby to paní zkusila na jakyhokoli z nasich rtw uz by nemela ksicht.
Anonym32
napsal(a):
Tak když to všechno děláte dobře, tak proč to nefunguje? A proč se tady ptáte na rady, když se jimi nehodláte řídit?
Anonym32
napsal(a):
Fuj není povel.
I když jste úplně marná, tak Vám dám i přesto ještě pár rad. Nesnažte se psa naučit, co nemá dělat. Nikam to nevede. Místo toho ho naučte, co v té situaci má dělat. To pochopí daleko rychleji.
A zrovna mě - člověku, kterýmu se doma otočí několik desítek výchovou naprosto nepolíbených psů ročně - fakt navykládejte, že je těžký něco naučit dospělého psa.
Imho myslet si můžete, co chcete, ale ten pes dělá jen to, co mu dovolíte. Ale bitím mu to nikdy nevysvětlíte. Jen z něj děláte blázna, kterej vám to všechno bude vracet kousnutím - jak Vy agresivně k němu, tak on k Vám.
Anonym32
napsal(a):
A které plemeno je vhodné pro úplného začátečníka?
viu
napsal(a):
Paní má psa, kterého nechtěla a neumí to se psy. A prosí o radu, ne výčitky. Tedy základ je : když se pes chová, jak se Vám líbí= chválit ( nejlépe jedno slovo s milou intonací a pamlskem. Treba si nakrájejte maso, sýr, něco mekkého, co mu bude chutnat).
Pokud se pes chová "nevhodně", tedy nejste spokojena= 1 slovo (ne / nesmíš/fuj) s důraznou intonací, tedy ostře a nevšímat si ho. Pujde-li za vami, bude chytat kalhoty, proste dokola ....mluvit mluvit, nemlátit. Max primacknout hlavu k zemi, ale to je vyjímečný trest, ne standardní!
Jinak chválení je základ. Zvolená slova naučte celou rodinu. Poraďte se s přítelem.
Pokud lze, zainvestujte i do výcvikového kurzu. Třeba jen pár lekcí, zajdete, okouknete, jak to dělají ostatní....
Rady z doby krále Klacka. Souhlasit lze jen s posledním odstavcem.
napsal(a):
A které plemeno je vhodné pro úplného začátečníka?
pro labila, jehož výchovná metoda je postavená na bití, žádné.
napsal(a):
pro labila, jehož výchovná metoda je postavená na bití, žádné.
To vím. Já jsem zvědavá na odpověď zadavatelky. Když nezvládne ani čivavu, co by si jako představovala?
Anonym32
napsal(a):
Podotýkám, že já nejsem zkušený chovatel a nenárokuji si právo někomu radit, ale zdá se, že všechny ty dobré rady, které tu padly, jdou nějak mimo vás (respektive se míjí s pochopením) a přiznám se, že pejska je mi líto.
Zkusím tedy napsat, jak to funguje u nás, třeba si z toho něco vyberete.
Nevadí nám, že skáče na sedačku, vadí nám jak se na té sedačce chová kolikrát, ne vždy při jídle, že jiným členům strká čumák do jídla, když se na té sedačce neumí chovat, tak ať na ní NENÍ, snažíme se na té sedačce určit pravidla.
Jak jste mu určili pravidla, aby jim rozuměl? Jak mu sdělujete, tak ať tam není, aby to pochopil?
My si taky rádi dáváme třeba kafe na zahradě. Dneska, když jsem ho postavila na stůl, pes si šel lehnout do svého pelíšku, aniž by dostal povel. Proč? Protože ví, že až uznám za vhodné, tak něco dobrého dostane (a nebude to trvat neúměrně dlouho, neb je mu teprve 8 měsíců a půl hodiny na místě prostě zatím nevydrží).
Jak se to naučil, když tak strašně rád skákal na stůl a na každou dobrotu při své velikosti bez problémů dosáhl? NIKDY nic ze stolu nedostal, Důsledně (neznamená zvýšeným hlasem, ale VŽDY) byl dán stejný slovní povel (na samotném slově nezáleží, třeba "Teppich") a pejsek byl uložen do pelíšku (ze začátku třeba donesen, později nalákán na pamlsek a pochválen, že pár sekund vydržel). A pak samozřejmě tradá ke stolu a znova To byl klídek, při kávičce Jenže chování, které se po něm chtělo se opakovalo ve stále stejném schématu (doprava na pelech, pochvala, odměna) a pro něj se stalo naprosto čitelným, co se po něm chce a tak dneska už není problém.
Proč jsem mu neříkala "neskákej", "nekoukej nám do hrnku s kafem, nebo tě praštím"? Protože bych mu to nemohla srozumitelně předvést, on by koukal, proč se čílím a časově by to zabralo stejně, jako dopravení na pelíšek a naučení povelu "Teppich". Byli bychom oba, on ještě zmatený, stáhl by ocásek mezi nohy, zalezl kamkoli, kam bych se na něj nedostala a možná i kousl (což asi ne, on je strašně milující a spoustu výchovných chyb mi odpouští). Ale kdo by se chtěl konfrontovat se psem, který už má skoro 30 kg .
Výše popsané není návod na výcvik, jen možná impulz k zamyšlení a rozhodnutí pro výcvik, se kterým vám někdo zkušenější pomůže.
Z vašeho popisu je totiž vidět, že pes je zmatený, nerozumí, bojí se (jedou něco může, pak zase ne, dostává odměny za chování, které vlastně nechcete) a jste pro něj nečitelní (na což reaguje podle vás "agresí" a vy mu ji oplácíte).
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Pejsek, ale na všechny povely normálně jinak správně reaguje a chápe je, stačí mu jen jednou ukázat a říct místo a jde, stačí mu říct jménem a ke mě a jde bez problémů.Jen když přijde celá rodina, tak nevím proč, ale dělá, jakoby je neznal🙈🙈jakoby si hledal útěchu u nich ona mi teď řekla ať jdu dolů, řekni, ať to odvolá, já tu chci být. Pravidelně je všechny cvičíme za odměny a pochvaly samozřejmě a zvládá je opravdu na výbornou.. tomu nerozumím🤷♀️… jen před rodinou moc ne, to se mu to musí říkat vícekrát, než to pochopí🤷♀️. Jestli to je počtem lidí, přitom tohle mu řekne opravdu jen jeden člověk🤷♀️. Samozřejmě, že vím, že kdyby něco nezvládá, tak mu s tím ráda a trpělivě pomohu🙈, ale dám Vám ruku do ohně za to, že ty povely 100% zná a umí je + mu ještě ukážeme co po něm chceme, třeba dolů, ukážeme na zem, místo ukážeme na pelíšek, kolikrát k tomu pelíšku i přijdeme a ukážeme mu co je to místo a to má furt na stejném místě🤷♀️🤷♀️.
Za prvé to, co máte doma a jak to popisujete, je bohužel častý problém. Nepochopení psa, nepochopení života se psem. Teď žijete všichni spolu a evidentně vám ta nekvalita nevyhovuje. Myslím, že uvědomit si to, je první krok. Druhý krok, chtít to změnit. Jestli chcete, někdo z vás to bude muset vzít do svých rukou. Jestli majitel není schopen, neví jak, neumí to, tak se toho ujměte vy ( nebo někdo jiný, kdo by to mohl zvládnout), vy o tom přemýšlíte a napsala jste sem, byť neni papírově pes váš. Někdo s tím ale pohnout musí, jestli se z nekvality má stát kvalita, nebo je oba vykopnete do tramtárie? To tedy samozřejmě taky můžete. Povely jsou nedotažené, pes sice může znát slovo dolu, místo aj. Ale nechápe jejich význam/smysl. Načtěte si něco o psech, výcviku, výchově, nebo si to naposlouchejte ( např. Pejskárium ), třeba při vaření, úklidu a berte to tak, že jste si teď pořídili štěně, které nic nezná, nebo pejska z útulku, který má špatné návyky. Věřte, že změnit se to může a ze psa můžete mít bezva parťáka, ale je to o lidech. Je to kus práce ( někdy obrovskej ). A co bych udělala okamžitě, vykašlala bych se na nějaký 3x a dost ( ve vašem případě je to špatně pochopeno ), zrušila bych zvýšenej hlas a nějaký plácání. Je sice hezký, že psa neřežete řemenem jako řešeto, ale i plácnutí a to, co mu předchází ( vaše nastavení ), je trest za co něco, co ho někdo nenaučil a je to projev agrese. Ten pes to pak vidí tak, že se musí bránit - strachová agrese, i vůči psům, často páníky mylně čteno jako - on je dominantní, on má sebevědomí, tak si dovoluje - nikdo mu neukázal, hele já jsem tady, není nutný to řešit, já tě nedám. Smysluplnější by bylo nevidět v něm čivavu, ale psa - doma může mít šňůru ( jasně ne 10m stopovačku, ale kus prádelní šňůry třeba ). Zkuste spolknout tu frustraci, kterou asi cítíte, vydýchejte se, počítejte do 10ti a...řeknu místo, ne e? No tak vezmu šňůru a bez řečí a vyhnanejch emocí ho tam dovedu. Šoupnu mu tam kost, míček s dobrotama, něco na čmuchání. Zklidní se? Tak je hodnej a buď ho pozvu nahoru, nebo si vezmu deku a kontakt bude odteď na zemi, jestli vám gauč nevyhovuje. Ty čmuchačky a kousání a blízání za sebe doporučuju, nám fugovali a fungují skvěle. A najděte mu kamaráda, zkuste prozkoumat, jestli v okolí nemá někdo takový prcky, nebo socializovaný psiska, aby viděl, že ne každej pes je nepřítel. Myslím, že když postupně uvidíte byť i drobná zlepšení, že vám to vlije chuť do dalších kroků. Snad budete mít v rodině pochopení a partnery pro tenhle maraton.
Anonym32
napsal(a):
Pejsek, ale na všechny povely normálně jinak správně reaguje a chápe je, stačí mu jen jednou ukázat a říct místo a jde, stačí mu říct jménem a ke mě a jde bez problémů.Jen když přijde celá rodina, tak nevím proč, ale dělá, jakoby je neznal🙈🙈jakoby si hledal útěchu u nich ona mi teď řekla ať jdu dolů, řekni, ať to odvolá, já tu chci být. Pravidelně je všechny cvičíme za odměny a pochvaly samozřejmě a zvládá je opravdu na výbornou.. tomu nerozumím🤷♀️… jen před rodinou moc ne, to se mu to musí říkat vícekrát, než to pochopí🤷♀️. Jestli to je počtem lidí, přitom tohle mu řekne opravdu jen jeden člověk🤷♀️. Samozřejmě, že vím, že kdyby něco nezvládá, tak mu s tím ráda a trpělivě pomohu🙈, ale dám Vám ruku do ohně za to, že ty povely 100% zná a umí je + mu ještě ukážeme co po něm chceme, třeba dolů, ukážeme na zem, místo ukážeme na pelíšek, kolikrát k tomu pelíšku i přijdeme a ukážeme mu co je to místo a to má furt na stejném místě🤷♀️🤷♀️.
Vy těch psů máte víc?
Anonym32
napsal(a):
🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤔🤔🤔🤐🤐🤐🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🧐🧐🧐🧐🙈🙈🙈🙉🙉🙉🙊🙊🙊🙀😣😣😣😰
Takto to chápete?
Anonym32
napsal(a):
Dobře, tak pejsek povely UMÍ nebo ZNÁ.
Když k vám tedy vleze na gauč a dělá to co nemá, dáte povel "místo", on, protože ho UMÍ, odejde na místo a setrvá tam tak dlouho, než mu dovolíte odejít = žádný problém nenastal, netřeba trestat.
Když mu dáte povel "místo" a pejsek na místo neodejde, protože se mu nechce nebo má lepší zábavu = pejsek sice povel ZNÁ, ale NEUMÍ (tzn. neprovede ho na skoro100% za jakékoli rušivé situace) - je potřeba povel docvičit, není důvod ho fyzicky trestat (stejně to nevede k ničemu), ale důsledně (viz výše) trvat na provedení a obrnit se trpělivostí (žádné jiné zázračné řešení neznám). .
Rychlost toho, jak se pejsek naučí povely "UMĚT" (podobně jako u člověka) závisí do značné míry na způsobu učení, proto zde mnozí doporučujeme zajít se s někým zkušeným poradit.
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Děkuji za radu se stopovačkou, určitě se nad tím zamyslím hlouběji😚. O strachové agresi jsem četla, nikdy nás nenapadl, ani se neohnal. Jen ty určité členy vyběhne z pod stolu, kde se moc neschovává a většinou, když v kuchyni mamka vaří, on okolo ní pobíhá a mezitím si kolikrát vleze s ocáskem nahoru pod stůl🤷♀️🤷♀️ Jakoby chňapne a schová se, chňapne a schová se ale to je tak nečekaný🤷♀️, nevrčí tam, nic, taťka ho rázně napomenul a on už si to potom u něj rozmyslel a nechňapnul ho… ale tomu bráchovi to dělá xkrát do týdne. Jinak si tohle nedovolí třeba na přítele. Na venkovním sezení někde v restauraci dělá to samé🤷♀️. To s tím stolem je prý majetnická agrese, kdy si přivlastňuje mamku + to jídlo, které ona vaří🙆♀️🙅♀️, bojím se, aby tohle nedělal i na to dítě, který se samozřejmě musí hlídat, ale chápete co tím chci říct, prostě aby se to dítě třeba jako roční nebálo projít okolo stolu, aby jí pes náhodou nechňapl. Jak říkám teď to udělal 3krát za sebou, dříve jen jednou a schoval se, bojím se, aby se to nestupňovalo.
Anonym32
XXX.XXX.197.205
Víte co, já na to kašlu, alespoň já osobně, řekla jsem příteli, ať si s ním dojde na cvičák a nějak to vyřeší, já mu tady sbírám informace a jemu to je jedno a řeší to se slovy, že ať neřeším furt psa, že cvičák nepotřebuje, přitom on ho např. hladí za to, že žebrá atd., že ho to unavuje, podle něj je ten pes super a skvělej miláček, řešit to nechce ani formou cvičáku, ani formou trenéra, podle něj ten pes poslouchá na výbornou, tak bude kousat do dítěte a do mých členů rodiny a je to moc fajn a jemu to je úplně u p#dele😡😡. Každopádně všem tady moc děkuji za rady, ale nechce majitel, tak to nepůjde🤷♀️. Ve výsledku mi ani nepoděkuje, nic😡😡.
Anonym32
napsal(a):
Víte co, já na to kašlu, alespoň já osobně, řekla jsem příteli, ať si s ním dojde na cvičák a nějak to vyřeší, já mu tady sbírám informace a jemu to je jedno a řeší to se slovy, že ať neřeším furt psa, že cvičák nepotřebuje, přitom on ho např. hladí za to, že žebrá atd., že ho to unavuje, podle něj je ten pes super a skvělej miláček, řešit to nechce ani formou cvičáku, ani formou trenéra, podle něj ten pes poslouchá na výbornou, tak bude kousat do dítěte a do mých členů rodiny a je to moc fajn a jemu to je úplně u p#dele😡😡. Každopádně všem tady moc děkuji za rady, ale nechce majitel, tak to nepůjde🤷♀️. Ve výsledku mi ani nepoděkuje, nic😡😡.
Asi jste si nevybrala úplně dobře partnera a otce svého dítěte, že...
napsal(a):
Tohle je ale zase smutný téma. A nedělám si iluze, že takto žije bohužel většina psů
Bohužel je to mnohonásobně častější než si tady, v ifaunový bublině myslíme.
Dneska jsem upadla do deprese - kolegyně hlídá dceři šestiměsíční štěně, křížence dvou větších plemen. Takže pubertální hovado plný energie, který nic neumí.
Pes je většinu dne sám doma, bez zábavy, bez vyžití. Venku pak samozřejmě táhne jako blázen, když vidí psa, šílí, chodí po zadních. Pustit z vodítka ho nemůžou, ještě prý není vychovanej, utekl by. Tak ho vodí vylítat na psí hřiště.
Řekla jsem kolegyni cosi ve smyslu, že je to štěně a musí se vychovat a ona na to: "No jasně, my vychováme, my ho řežeme furt...zrovna včera ho Jarda seřezal..."
Jenom jsem lapla po dechu.
Upozorňuju, že kolegyně je jinak normální ženská, co se týče lidí, je empatická. Jen holt je totální laik, ačkoliv sama měla 16 let psa malýho plemene. Žije v přesvědčení, že pes se vychovává násilím- takovejch lidí je fůra. Myslejí si, že se to musí, aby jim pes nepřerostl přes hlavu a nechtěl rodině šéfovat. Jsou přesvědčení, že to jinak nejde. Prostě taková mozková mlha. A jinak jsou to hodní lidi
Já to mám přímo v rodině. Moje rady a výtky k výchově psa byly brány jako blbé kecy, takže po cca roce, kdy jsem tady psa měla nasáčkovanyho imrvere, už ho nehlídám. A mám klid.
hele nepředstírám, že mám bůhví jak vycepovanýho psa, ale kdybych teda hypoteticky měla sedačku, a psa, co by se vešel na tu sedačku, a nutkání jíst na té sedačce
tak si před konzumací toho psa zavřu do chodby,
je to problém?
Myslím, že kdybych změnila partnera, tak by měl...pokud by nebyl stejný blázen jako já....s mými psy taky problém. Protože sice vychovaní jsou, ale jsou vychovaní tak, jak to vyhovuje mě...takže gauč, postel, krmení od stolu, to je standard.
A už vidím, jak někdo "cizí=nový" říká mojí pastevecké čubě, ať laskavě sleze z gauče..... Minule si dřepla přede mě a tak jí říkám přísně "Gino lehni, nevidím na televizi"....nic...no tak zkouším nadšený tón a plácám na gauč "Gino lehni"...nic...no jasně, že reakce žádná, takhe se s její výsostí nemluví...takže prosebný tón "Ginuško, prosím, udělej hajánky" a fena okamžitě zalehla, teda okamžitěm prostě tím jejím rozvážným způsobem......no dost lidí si ťuká na čelo...."jí bych jí hnal, ta by z toho gauče letěla smykem.....no my madam poděkujeme, že je tak hodná a že si lehla.
To není o tom jít někam na cvičák, to je jen o tom nastavit pejskovi nová pravidla a to není bez práce a musí se chtít.
Páníčkovi to připadá ok, nové paničce ne a všehno to odnáší pes, který se v tom, dle mého, slušně plácá. Navíc mi přijde, že snad nejvíc problémů mají lidi s čivavama...ať už je to čůrání doma, hysterické reakce na psy a často i útok na páníčka. Přijde mi, že si hodně lidí pořídí čivavu s tím, že čím menší pes, tím to s ním bude jednodušší, ale zrovna čivavý, si myslím, že na to následně doplácejí.
napsal(a):
Myslím, že kdybych změnila partnera, tak by měl...pokud by nebyl stejný blázen jako já....s mými psy taky problém. Protože sice vychovaní jsou, ale jsou vychovaní tak, jak to vyhovuje mě...takže gauč, postel, krmení od stolu, to je standard.
A už vidím, jak někdo "cizí=nový" říká mojí pastevecké čubě, ať laskavě sleze z gauče..... Minule si dřepla přede mě a tak jí říkám přísně "Gino lehni, nevidím na televizi"....nic...no tak zkouším nadšený tón a plácám na gauč "Gino lehni"...nic...no jasně, že reakce žádná, takhe se s její výsostí nemluví...takže prosebný tón "Ginuško, prosím, udělej hajánky" a fena okamžitě zalehla, teda okamžitěm prostě tím jejím rozvážným způsobem......no dost lidí si ťuká na čelo...."jí bych jí hnal, ta by z toho gauče letěla smykem.....no my madam poděkujeme, že je tak hodná a že si lehla.
To není o tom jít někam na cvičák, to je jen o tom nastavit pejskovi nová pravidla a to není bez práce a musí se chtít.
Páníčkovi to připadá ok, nové paničce ne a všehno to odnáší pes, který se v tom, dle mého, slušně plácá. Navíc mi přijde, že snad nejvíc problémů mají lidi s čivavama...ať už je to čůrání doma, hysterické reakce na psy a často i útok na páníčka. Přijde mi, že si hodně lidí pořídí čivavu s tím, že čím menší pes, tím to s ním bude jednodušší, ale zrovna čivavý, si myslím, že na to následně doplácejí.
Terven
napsal(a):
Bohužel je to mnohonásobně častější než si tady, v ifaunový bublině myslíme.
Dneska jsem upadla do deprese - kolegyně hlídá dceři šestiměsíční štěně, křížence dvou větších plemen. Takže pubertální hovado plný energie, který nic neumí.
Pes je většinu dne sám doma, bez zábavy, bez vyžití. Venku pak samozřejmě táhne jako blázen, když vidí psa, šílí, chodí po zadních. Pustit z vodítka ho nemůžou, ještě prý není vychovanej, utekl by. Tak ho vodí vylítat na psí hřiště.
Řekla jsem kolegyni cosi ve smyslu, že je to štěně a musí se vychovat a ona na to: "No jasně, my vychováme, my ho řežeme furt...zrovna včera ho Jarda seřezal..."
Jenom jsem lapla po dechu.
Upozorňuju, že kolegyně je jinak normální ženská, co se týče lidí, je empatická. Jen holt je totální laik, ačkoliv sama měla 16 let psa malýho plemene. Žije v přesvědčení, že pes se vychovává násilím- takovejch lidí je fůra. Myslejí si, že se to musí, aby jim pes nepřerostl přes hlavu a nechtěl rodině šéfovat. Jsou přesvědčení, že to jinak nejde. Prostě taková mozková mlha. A jinak jsou to hodní lidi
Já mám tohle v rodině, brácha si taky myslel, že když na Malinu zařve, tak poslechne a ona jen štěkala a já jí řekla ten povel prostě jinak a udělala, co jsem chtěla. Brácha už to pochopil a jsem zvědavá, jak dlouho to bude trvat tchánovi. Tuhle Malina u nich štěkala a on jí plácl přes čumák, Malina otočila štěkání na něj. Mně obvykle stačí jí buď přivolat nebo k sobě přitáhnout a mluvit na ni, používám "tiše, Mali, tiše", tak nevím, zda si to už spojila, nebo stačí ten klidný tón, ale přestane štěkat.
podle něj je ten pes super a skvělej miláček,
řešit to nechce ani formou cvičáku,
ani formou trenéra,
Není to tapný?
S vystreslou, nemilovanou čívou na cvičák?
Číva je společenský a příjemný pes.
Jestli žijete u rodičů, neměla jste toho psa povolit.
Kdybyste chlapa milovala, měla byste ráda i jeho psa
a našla byste si k němu cestu.
Dejte psa pryč.
Vy všichni věříte tomu, že tohle píše dospělá a těhotná žena? Že čivava útočící pod stolem existuje?
napsal(a):
Vy všichni věříte tomu, že tohle píše dospělá a těhotná žena? Že čivava útočící pod stolem existuje?
Ale jo, je to pravděpodobný. Nešlo sice o čivavu, ale tohle mi vyprávěl často můj táta, jak jeho babička měla psa, kterého tátova sestřenice ráda strašila ječením a dupáním a když byla těhotná a zapomněla dělat blbosti, tak ten pes vyběhl z pod gauče a kousnul jí do nohy. No nechtějte vědět, jak to dopadlo. Byl to praprababičin oblíbený pes a tátovi to leželo celý život v hlavě. Jak já tu historku nesnášela.
No a s mojí kamarádkou začala chodit chlap, který nesnášel psy a toho jejího bígla bylo těžké mít rád a taky ho rád neměl. Jenže chlapi zas tak nemají v povaze něco řešit, takže ho trpěl až do jeho konce a ženské obvykle mají v povaze věci řešit.
"inule si dřepla přede mě a tak jí říkám přísně "Gino lehni, nevidím na televizi"....nic...no tak zkouším nadšený tón a plácám na gauč "Gino lehni"...nic...no jasně, že reakce žádná, takhe se s její výsostí nemluví...takže prosebný tón "Ginuško, prosím, udělej hajánky" a fena okamžitě zalehla, teda okamžitěm prostě tím jejím rozvážným způsobem......"
to je jako u nás, zcela doslova
jen teda vynechávám to povelování
napsal(a):
Já bohužel ano.
napsal(a):
No, byla bych radši, kdyby to nebyla pravda, bylo to celé vymyšlené jen k rozpoutání diskuze, a vůbec se v běžném životě takové věci neděly... Ale upřímně? Po tom, co vidím koleb sebe, tak mi to zase tak nereálné nepřijde... Znám lidi, kterým uteče pes (který je tak nějak celý život volně ložen sám na zahradě, nikdo se mu nevěnuje) a po návratu je ten pes doslova ztřískán s tím, že si to bude pamatovat a už to neudělá... případně pak na x hodin (nebo dnů) uvázaný - jakože aby mu to došlo, aby si to uvědomil a prozřel.... Stejně tak znám lidi, kteří dodnes násilně a hnusně máčí psovi čumák v louži, kterou udělá vedle podložky...a spousty dalších. A kupodivu jsou to lidi docela normální, vzdělaní (v jiných směrech než v tomto)..... Tady teda k tomu ještě ten styl vyjadřování, ale tak ani to není nemožné.
marcelaamax
napsal(a):
No, byla bych radši, kdyby to nebyla pravda, bylo to celé vymyšlené jen k rozpoutání diskuze, a vůbec se v běžném životě takové věci neděly... Ale upřímně? Po tom, co vidím koleb sebe, tak mi to zase tak nereálné nepřijde... Znám lidi, kterým uteče pes (který je tak nějak celý život volně ložen sám na zahradě, nikdo se mu nevěnuje) a po návratu je ten pes doslova ztřískán s tím, že si to bude pamatovat a už to neudělá... případně pak na x hodin (nebo dnů) uvázaný - jakože aby mu to došlo, aby si to uvědomil a prozřel.... Stejně tak znám lidi, kteří dodnes násilně a hnusně máčí psovi čumák v louži, kterou udělá vedle podložky...a spousty dalších. A kupodivu jsou to lidi docela normální, vzdělaní (v jiných směrech než v tomto)..... Tady teda k tomu ještě ten styl vyjadřování, ale tak ani to není nemožné.
Když si vezmu, kolikrát jsem na poslední dva měsíce slyšela, že si štěně nesmí dovolit mě kousat a měla bych ho seřezat novinami, event. ho mlátit ručně přes čumák a přes zadek… 🤦🏻♀️ Ach jo. Já už se nedivím ničemu.
viu
napsal(a):
"Max primacknout hlavu k zemi, ale to je vyjímečný trest, ne standardní!"
Nejsem žádnej učenej kynolog, ale hlavu bych psovi k zemi nepřimačkávala. I to je fyzický trest...a to prostě ne! Alespoň za mě ne!
rapotacka11
napsal(a):
Dnes je možné všechno.
Příspěvky poslední dobou, to je katastrofa.
Inkluze se zřejmě podařila podle plánu.
Je to katastrofa.
Čtu iDNES a těžko tam pohledat článek, kde by nebyla gramatická chyba.
A diskuze - tragédie, vč. způsobu vyjadřování! Lidé nemají slovní zásobu, zřejmě už se dnes nenosí číst knihy... Já jako teenager měla období, kdy přečíst 5 knížek za týden bylo v pohodě (samozřejmě ne nějaká těžká témata, k těm jsem přešla až později ).
fikovnice
napsal(a):
"Max primacknout hlavu k zemi, ale to je vyjímečný trest, ne standardní!"
Nejsem žádnej učenej kynolog, ale hlavu bych psovi k zemi nepřimačkávala. I to je fyzický trest...a to prostě ne! Alespoň za mě ne!
imho jakékoliv zacházení, které vyžaduje čistě fyzickou převahu nad psem, je špatně
a jsou psi, pro které je trestem i zvýšení hlasu.
napsal(a):
imho jakékoliv zacházení, které vyžaduje čistě fyzickou převahu nad psem, je špatně
a jsou psi, pro které je trestem i zvýšení hlasu.
Já to tak víceméně myslela...
Myslím, že jsem zde známá (jako vlastně asi všichni zde ), že jsem proti jakémukoli násilí vůči zvířeti.
Mně šlo o projev zadavatelky, její vyjadřování mi přijde na úrovni dítěte. Navíc anonym s čísílkem. Pokud se pletu, omlouvám se této těhotné a dospělé ženě, která má ráda smajlíky.
Že někteří lidé neumí vychovat psy a nerozumí jim, to je druhá stránka věci, také mám v okolí několik takových případů.
napsal(a):
Mně šlo o projev zadavatelky, její vyjadřování mi přijde na úrovni dítěte. Navíc anonym s čísílkem. Pokud se pletu, omlouvám se této těhotné a dospělé ženě, která má ráda smajlíky.
Že někteří lidé neumí vychovat psy a nerozumí jim, to je druhá stránka věci, také mám v okolí několik takových případů.
No, je to OPĚT takové kontroverzní téma, která se zde opakují jako kolovrátek...
"Můj pes kouše!!!"
Takže trochu bych to též brala s rezervou, i když jsem už mnohokrát psala, že vlastně vůbec nechápu, co pudí trolly k tomu vyvolávat flame . Prostě nemám buňky na to to pochopit!
Anonym32
napsal(a):
Děkuji za radu se stopovačkou, určitě se nad tím zamyslím hlouběji😚. O strachové agresi jsem četla, nikdy nás nenapadl, ani se neohnal. Jen ty určité členy vyběhne z pod stolu, kde se moc neschovává a většinou, když v kuchyni mamka vaří, on okolo ní pobíhá a mezitím si kolikrát vleze s ocáskem nahoru pod stůl🤷♀️🤷♀️ Jakoby chňapne a schová se, chňapne a schová se ale to je tak nečekaný🤷♀️, nevrčí tam, nic, taťka ho rázně napomenul a on už si to potom u něj rozmyslel a nechňapnul ho… ale tomu bráchovi to dělá xkrát do týdne. Jinak si tohle nedovolí třeba na přítele. Na venkovním sezení někde v restauraci dělá to samé🤷♀️. To s tím stolem je prý majetnická agrese, kdy si přivlastňuje mamku + to jídlo, které ona vaří🙆♀️🙅♀️, bojím se, aby tohle nedělal i na to dítě, který se samozřejmě musí hlídat, ale chápete co tím chci říct, prostě aby se to dítě třeba jako roční nebálo projít okolo stolu, aby jí pes náhodou nechňapl. Jak říkám teď to udělal 3krát za sebou, dříve jen jednou a schoval se, bojím se, aby se to nestupňovalo.
"Děkuji za radu se stopovačkou, určitě se nad tím zamyslím hlouběji😚."
Promiňte, ale proč a jak se chcete HLOUBĚJI zamýšlet nad takovou základní radou do začátku??
napsal(a):
Já mám taky čísilko.
Ale teda ta čeština tady v poslední době dostává fakt na pr.del.
napsal(a):
Mně to taky přijde na úrovni dítěte. Ale už jsem jaksi, hlavně díky fb, prozřela.
X - krát jsem byla přesvědčená, že autorem textu musí být děcko, které navrch ještě příliš bystrosti nepobralo, ale omyl. Pisatelka byla dospělá žena, často matka od dětí...prostě národ hloupne. Anebo možná nehloupne až tak, ale schopnost písemně se vyjadřovat anebo porozumět psanýmu textu jde do kopru.
No ono, a ž e úvodní dotaz reálný a nebo ne, tak co si budem, tohle se v různých obměnách prostě děje. Mě je teda z toho fyzicky špatně, když si to představím v reálu třeba na mých psech.
Tak ze Sáry by se stal agresor na entou, ta by si nic podobného nenechala líbit. Gina takove radikál není, ale podobné zacházení?? To tak to by šel vztah s ní totál do kopru a takový člověk by u ní skončil.
Ale nehorší, když si představím moje sluníčkové, usměvavé, bezstarostné, šťastné chlapečky...Jacka a teď Matýska....co by podobné jednání udělalo s nimi?? Fuj, raději nemyslet.
Esli vono to nebude tim, že mají potřebu se vyjadřovat hlavně ti, kteří té informační hodnoty svým příspěvkům mnoho nedodají, a dřív jsme se k jejich státoprávním výrokům nedostali, páč nebyly socsítě (a tito dotyční mlátili prázdnou slámu na lavičce před panelákem nebo pěstí do stolu v hospodě). Kdo chtěl vykročit ze stínu zahradní pergoly, musel napsat do Bravíčka.
Dnes stačí v teple domova sesmolit oprávněnou stížnost na těžkou realitu bytí, podtrhnout ji pozadím s jednorožčími hlavami a vrhnout do éteru. Absencí interpunkce se přiblížíme masám. A každá bytost, která se cítí zasažena podobnými existenčními problémy, to pošle dál s jadrným komentářem.
Mírou kvality výroku budiž nadále počet lajků, srdíček a smutníků.
Eště úplně nejlepšejší je, když někdo píše samé okrasné kecy, ale ve skutečnosti se ke psům chová jak hovado a jeho vlastní psi ho neposlouchají.
Asi tak 99 % psích psychologů, co sami potřebují přinejmenším psychiatra.
Však oni ty internety zakážou a svět bude zas normální.
Zas na druhou stranu, nebýt internetu, tazatelka by dostala od nejbližšího výcvikáře do ruky třeba proutek. Takto se jí dostalo cenných informací, že situaci lze řešit i jinak.
Inu každý nástroj se dá použít i zneužít.