Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PaVaLu

29.9.2022 12:35
PaVaLu

XXX.XXX.32.4

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti s protištěkacími budkami? Naši sousedé si pořídili yorkšíra a ten na nás přes plot neustále štěká, bohužel se nejedná o nárazové štěkání, ale celodnní štěkot, kdy přestává pouze pokud nejdou ven sousedi z druhé strany to poté obtěžuje je. Občas ho okřiknou ale je to bez efektu, nyní kdy psa nechají celý den venku, protože jim vadí že šteká v dome a ruší je, už je to neusnosné. Díky za tipy co stím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.9.2022 09:10

Zajistěte, aby přes váš plot nebylo vidět a slyšet a máte pokoj.
Můžete nejprve zkusit, aby nebylo vidět. Tj. nějakou síťovinu nebo geotextilii nebo zkusit plot něčím jiným vyplnit.
Když nepomůže, pokuste se to odhlučnit (ještě jednu plnou stěnu třeba) a zasaďte si ze své strany pořádný živý plot.

30.9.2022 09:46
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

30.9.2022 09:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zajistěte, aby přes váš plot nebylo vidět a slyšet a máte pokoj.
Můžete nejprve zkusit, aby nebylo vidět. Tj. nějakou síťovinu nebo geotextilii nebo zkusit plot něčím jiným vyplnit.
Když nepomůže, pokuste se to odhlučnit (ještě jednu plnou stěnu třeba) a zasaďte si ze své strany pořádný živý plot.

Odhlučnění - pes s jeho citlivým sluchem uslyší i přes zeď, že se na druhé straně někdo pohybuje. To řešení není. Otázkou je, co je řešením této situace. Co takhle zkusit se s yorkem spřátelit, třeba to pomůže...

30.9.2022 09:57
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Rapotacko , já se přiznám, že úplně nechápu toho smajlíka teda. Já mít takovýhle sousedy, tak se moc smát nebudu a jako rada, to zadavatelce je k ničemu.

30.9.2022 10:02
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

Reaguji na příspěvek nade mnou.
Beze slov.
Nenapadlo mě ho zkopírovat a pak osmajlovat,
doufala jsem, že to lze pochopit. Tak příště ...

30.9.2022 10:11
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

rapotacka11 napsal(a):
Reaguji na příspěvek nade mnou.
Beze slov.
Nenapadlo mě ho zkopírovat a pak osmajlovat,
doufala jsem, že to lze pochopit. Tak příště ...

Aha. No tak jasně, to odhlučnění na zahradě je neproveditelný, ale zadavatelka nemůže tušit, jak to z Vaší strany bylo míněný.

Zadavatelko - napadá mě prostě chodit zvonit pokaždý, když tam pes bude ječet, bordel u vás, bordel i u nich doma. Já naprosto nechápu, takovouhle bezohlednost, že někdo nechá psy ječet v bytě, na zahradě..... apod.

JanaJanaJanaJana

30.9.2022 10:16
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Dala bych si k plotu radio s reprákem a nechala ho vyhrávat na plné pecky. Až se začnou sousedi hemžit, tak bych jim řekla, že to nejde, ale že toho psíka už poslouchat nejde, že už z toho blbnete a že to potřebujete přehlušit. Také vám nemůžou nic, jako teď vy jim...pokud to nejsou úplní hulváti, tak jim to dojde.

Ale prve - řešili jste to už s nimi? Někteří lidé jsou prostě zabrždění a řada věcí jim nedochází.

30.9.2022 10:19

"Co takhle zkusit se s yorkem spřátelit, třeba to pomůže..."

30.9.2022 10:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Odhlučnění - pes s jeho citlivým sluchem uslyší i přes zeď, že se na druhé straně někdo pohybuje. To řešení není. Otázkou je, co je řešením této situace. Co takhle zkusit se s yorkem spřátelit, třeba to pomůže...

Jako jo, cesta by to být mohla - pokud ovšem ten pes už to nejede tak, že stejně bude řvát a to zase proto, aby k němu oni přišli, protože je tam chudák furt sám a evidentně bez vyžití. Ale .... mně už se začíná příčit to, proč by furt sakra člověk měl něco řešit za někoho jinýho, neschopnýho a sobeckýho. Každej xxxxxxx si napořizuje kde co a ostatní? Se třeba zblázněte.
To nic, toho si nevšímejte, to je jen takovej "zoufalej" výlev.

30.9.2022 10:35

Zrzavci napsal(a):
Jako jo, cesta by to být mohla - pokud ovšem ten pes už to nejede tak, že stejně bude řvát a to zase proto, aby k němu oni přišli, protože je tam chudák furt sám a evidentně bez vyžití. Ale .... mně už se začíná příčit to, proč by furt sakra člověk měl něco řešit za někoho jinýho, neschopnýho a sobeckýho. Každej xxxxxxx si napořizuje kde co a ostatní? Se třeba zblázněte.
To nic, toho si nevšímejte, to je jen takovej "zoufalej" výlev.

Já vám rozumím. Taky by se mi to nechtělo řešit takovým způsobem. Ale nevím jak, když by sousedé na moje stížnosti kašlali. To pak už jen přes obec nějak oficiálně a do toho by se mi už vůbec nechtělo.

30.9.2022 10:37
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

U nás ,kdysi,
měli sousedi kohouta.
Jakmile se před rozedněním ozval,
prozváněl je soused telefonem.

30.9.2022 10:42
marushka

XXX.XXX.80.29

Hlavně prioritně zajít za sousedy a slušně jim vysvětlit, že Vám to vadí.

Samozřejmě nějaké zajištění plotu, aby Vás pes neviděl, by taky mohlo být řešení, ale prioritně by se měl snažit o odstranění problémů původce - čili soused.

Právně teoreticky se dá bránit i žalobou, ale to je cesta do pekel, co se sousedských vztahů týče.

Lidsky Vás chápu, mám 5 psů v hojně obydlené oblasti a nedělají zdaleka takový hluk jako "smeták" od nedalekých sousedů. Mně to ani tak nevadí, ale ne každý je zvědavý na štěkot cizích psů.

30.9.2022 10:42
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já vám rozumím. Taky by se mi to nechtělo řešit takovým způsobem. Ale nevím jak, když by sousedé na moje stížnosti kašlali. To pak už jen přes obec nějak oficiálně a do toho by se mi už vůbec nechtělo.

Ve mě by pak bouchly saze právě. Takhle jsem napochodovala na sousedku v paneláku pod náma - čůza, co chodila na nějaký noční směny a pseudojorka, který chudera nikdy nebyl venku - jen doma na plíny chodil , nechávala řvát po celým bytě, takže tam jezdil jak sanitka sem a tam a ječel třeba v půl čtvrtý . hrozný. Tak jsem si jí podala. Stejně tak další čůzu naproti v domě, co pravidelně vyhodila nebohý štěně jozefpčika na balkon, aby tam ječel v šest hodin ráno, víkend, nevíkend.... Obě měly tu smůlu, že použily ten debilitní argument - A co mám jako dělat? a obě měly tu smůlu, že jsem majitelem dvou velkých psů o kterých ani jedna nevěděla, protože jsou vychovaný, bože řvala jsem hrozivě mocinky moc, jak prokopnutá. Už přestávám mít s lidma trpělivost a slitování. skončim jednou jako Májkl Dagles v tom filmu, s brokovnicí v ruce

30.9.2022 10:43
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

rapotacka11 napsal(a):
U nás ,kdysi,
měli sousedi kohouta.

Přééésně! Taky sirka ve zvonku je fajn.

30.9.2022 10:47
fikovnice

XXX.XXX.139.21

rapotacka11 napsal(a):
U nás ,kdysi,
měli sousedi kohouta.

To snad ne...

30.9.2022 10:49
marushka

XXX.XXX.80.29

rapotacka11 napsal(a):
U nás ,kdysi,
měli sousedi kohouta.

Tohle je poměrně zajímavé z hlediska řešení tzv. sousedských imisí a kohouti se už řešili i u soudu 😁 Soud došel k závěru, že kokrhání kohouta není sousedskou imisí, pokud je chov slepic v místě obvyklý a není nepřiměřený (např. na vesnici). Naopak kokrhání kohouta třeba v centru Prahy by zřejmě sousedskou imisí byl.

Obdobně to platí i u psů.. že pes občas štěká je normální, ale smečka vyjících huskounu v centru města už by zřejmě problém byl. Osobně si myslím že imrvere štěkající jorkšír také není z hlediska sousedských imisí v pořádku.

30.9.2022 10:55
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

Jsme ve městě. V řadovce.

30.9.2022 10:57

rapotacka11 napsal(a):
U nás ,kdysi,
měli sousedi kohouta.

Tak to je nějaká úchylka...

30.9.2022 11:06

rapotacka11 napsal(a):
Jsme ve městě. V řadovce.

Sestra bydlí v řadovém domku po našich prarodičích. V Brně, v okrajové části. Ještě před třiceti lety tu byly slepice a kohout normální, a měli je v každé druhé zahrádce za domem. Taky králíky, ale ti nedělají žádný hluk. Před šedesáti - sedmdesáti lety tam chovali nejen slepice a králíky, ale i husy, kachny, prase a kozu. Bylo to normální. Až vývojem se chovy redukovaly, až to zůstalo na sem tam slepicích. I dnes. O chovu králíků nejsou informace.
Některým lidem vadí všechno - kokrhání kohouta, kdákání slepic, vyzvánění zvonů z kostela, průjezd vlaku, zaštěkání psa, ržání koní, atd. Přistěhují se na skoro vesnici a vadí jim vyjmenované.

30.9.2022 11:34
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tak to je nějaká úchylka...

Proč úchylka? Na jorkšírka dobrý řešení, ne?

30.9.2022 11:34

to není odhlučnění pro psa

JanaJanaJanaJana

30.9.2022 11:37
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Sestra bydlí v řadovém domku po našich prarodičích. V Brně, v okrajové části. Ještě před třiceti lety tu byly slepice a kohout normální, a měli je v každé druhé zahrádce za domem. Taky králíky, ale ti nedělají žádný hluk. Před šedesáti - sedmdesáti lety tam chovali nejen slepice a králíky, ale i husy, kachny, prase a kozu. Bylo to normální. Až vývojem se chovy redukovaly, až to zůstalo na sem tam slepicích. I dnes. O chovu králíků nejsou informace.
Některým lidem vadí všechno - kokrhání kohouta, kdákání slepic, vyzvánění zvonů z kostela, průjezd vlaku, zaštěkání psa, ržání koní, atd. Přistěhují se na skoro vesnici a vadí jim vyjmenované.

To máte pravdu.
Jenže uštěkanej nevychovanej zakrslej zmetek by mě taky iritoval, i když jsem jinak milovník psů. Jsem ale také stejně velký odpůrce nevychovaných psů....i když vím, že to zvíře za to nemůže, ale někdy se na druhou stranu nedivím, že jsou takoví psi tráveni, i když to samozřejmě neschvaluji, ta smrt je hrozná. Ale sobectví majitelů pak plodí podobné zhůvěřilosti.

Stále jsme se ale nedozvěděli, jestli si to vůbec majitelé uvědomují.

30.9.2022 11:50

to není odhlučnění pro psa

Jako že člověk to štěkání neuslyší? To by teda musela být stěna!

30.9.2022 11:50

Nemá pořádný kožíšek. Ani svetr. To my jsme jinak připravení, máme svetr. Jsou dvě možnosti, co přijde do měsíce:
a) dají ho domů
b) umrzne

30.9.2022 11:54
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nemá pořádný kožíšek. Ani svetr. To my jsme jinak připravení, máme svetr. Jsou dvě možnosti, co přijde do měsíce:
a) dají ho domů
b) umrzne

bé je správně. A na jaře si poříděj novýho a taklenc furt dokola.

Balů -ještě teda k tomu kohoutovi - si tak přemýšlím.....když jsem se stěhovala na vesnici, tak jsem počítala s tím, že nějakýho můžu mít v dosahu - a taky zpočátku tam byl, ale tedy rozhodně nevyřvával před rozedněním. A kdybych měla kohouta já - a nebo ty moje plánovaný slepice- tak přece je nemusím vypouštět takhle brzo, ne? když tam bude někdo po noční, nebo tak......... Já fakt o sousedových slípkách nevím a mám to v plánu dělat stejně.

30.9.2022 12:04

"když jsem se stěhovala na vesnici, tak jsem počítala s tím, že nějakýho můžu mít v dosahu - a taky zpočátku tam byl, ale tedy rozhodně nevyřvával před rozedněním. A kdybych měla kohouta já - a nebo ty moje plánovaný slepice- tak přece je nemusím vypouštět takhle brzo, ne?"

bydlíc na vesnici se zvířaty počítám, i s jejich zvuky a to tehdy, když je jim vlastní je vydávat
kohout zde roky byl a roky nás (ne nás, mě, manžel to prospal) budil před svítáním
a tak je to v pořádku
jsem na vesnici

ve Francii mají "vesnici" uzákoněnou
u nás tedy máme "míru obvyklou"

30.9.2022 12:09
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

"když jsem se stěhovala na vesnici, tak jsem počítala s tím, že nějakýho můžu mít v dosahu - a taky zpočátku tam byl, ale tedy rozhodně nevyřvával před rozedněním. A kdybych měla kohouta já - a nebo ty moje plánovaný slepice- tak přece je nemusím vypouštět takhle brzo, ne?"

bydlíc na vesnici se zvířaty počítám, i s jejich zvuky a to tehdy, když je jim vlastní je vydávat
kohout zde roky byl a roky nás (ne nás, mě, manžel to prospal) budil před svítáním
a tak je to v pořádku
jsem na vesnici

ve Francii mají "vesnici" uzákoněnou
u nás tedy máme "míru obvyklou"

No já bych si stěžovat nechodila, jak říkám, počítala jsem s tím. Ale evidentně to jde dělat i trošku jinak - ohleduplnějš, ne? Já to tak teda dělat budu. Že holky pustím až v trošku přijatelnější hodinu, jako vypouští třeba právě sousedka.

30.9.2022 12:33

Zrzavci napsal(a):

Balů -ještě teda k tomu kohoutovi - si tak přemýšlím.....když jsem se stěhovala na vesnici, tak jsem počítala s tím, že nějakýho můžu mít v dosahu - a taky zpočátku tam byl, ale tedy rozhodně nevyřvával před rozedněním. A kdybych měla kohouta já - a nebo ty moje plánovaný slepice- tak přece je nemusím vypouštět takhle brzo, ne? když tam bude někdo po noční, nebo tak......... Já fakt o sousedových slípkách nevím a mám to v plánu dělat stejně.

Tak třeba u nás, když jsme tam ty slepice měli, tak jsme je na noc nezavírali, protože měli výběh oplocený i se střechou, takže uzavřený, a jeho součástí byl kurník z již nevyužívaného kozího chlívku. Kdyby tam byl kohout, taky mohl kokrhat kdy chtěl. Co měli lidi slepice kolem nás a měli kohouta, tak neřešili, jestli kohout kokrhá příliš brzy. Když bude mít někdo po noční, tak mu budou vadit zvuky dopoledne, a ne před svítáním... Ale to už je jeho problém. Moje teta taky pracovala v třísměnném provozu, prostě se musela přizpůsobit a musel jí přestat vadit takový ten běžný denní hluk, když se chtěla vyspat.

30.9.2022 12:37
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

prostě se musela přizpůsobit

:-) to je hezký, no. Někdy se to velmi lehce řekne a mnohem hůř udělá - nesmíte mít od narození potíže se spánkem.

30.9.2022 12:43

mám potíže se spánkem
vata v uších a polštář na hlavě
ale to je tak nějak můj problém
nepožaduji po světě, aby se podle toho řídil
teda pokud se ten svět chová normálně

30.9.2022 12:47

Zrzavci napsal(a):
prostě se musela přizpůsobit

:-) to je hezký, no. Někdy se to velmi lehce řekne a mnohem hůř udělá - nesmíte mít od narození potíže se spánkem.

Myslela jsem svou tetu, snad jsem to napsala jasně. A že se musela přizpůsobit běžnému dennímu hluku, když se chtěla po noční vyspat. Kdyby měla problémy se spánkem, těžko by mohla tu práci na směny dlouhodobě dělat.
Neschvaluji nepřiměřený hluk, ten je obtěžující přece pro všechny.

30.9.2022 12:47

Počkejte... moje slepice nic neříkají, mají něco říkat?

30.9.2022 12:50
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

mám potíže se spánkem
vata v uších a polštář na hlavě
ale to je tak nějak můj problém
nepožaduji po světě, aby se podle toho řídil
teda pokud se ten svět chová normálně

Tohle mi nepomůže, nicméně já po světě nepožaduju, aby se řídil mnou. Jak jsem psala, počítala jsem s tím, že se přesouvám na vesnici a určitý věci na vesnici prostě jsou. Jen říkám, že když se chce, tak to - právě i s ohledem na sousedy - lze udělat i trošku jinak. Mám to tak vedený i u psů, proč svými zvířaty budu obtěžovat okolí. Moje rozhodnutí, moje volba.

30.9.2022 12:53
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Myslela jsem svou tetu, snad jsem to napsala jasně. A že se musela přizpůsobit běžnému dennímu hluku, když se chtěla po noční vyspat. Kdyby měla problémy se spánkem, těžko by mohla tu práci na směny dlouhodobě dělat.
Neschvaluji nepřiměřený hluk, ten je obtěžující přece pro všechny.

Jo to jooo, já jen, že prostě ne vždy to jde udělat, jak bych byla ráda, kdyby mi to šlo. Ale jsem na tom tak, že mě prostě vzbudí i to, že pes stojí v tichosti nad fenou, čučí na ni (protože by se rád přesunul na její pelíšek a ví, že když bude čučet dostatečně dlouho - nic špatnýho v tom čučení není - tak prostě ona je tak hodná a půjde si lehnout jinam, Díky mně nemusí, protože mě to čučení vzbudí a jdu psa odeslat na jeho místo. Je fučík v kterou denní dobu půjdu spát, upadnu do mrtvejch jen případě, že jsem několik dní za sebou totál nevyspalá.

30.9.2022 12:59

Zrzavci napsal(a):
Jo to jooo, já jen, že prostě ne vždy to jde udělat, jak bych byla ráda, kdyby mi to šlo. Ale jsem na tom tak, že mě prostě vzbudí i to, že pes stojí v tichosti nad fenou, čučí na ni (protože by se rád přesunul na její pelíšek a ví, že když bude čučet dostatečně dlouho - nic špatnýho v tom čučení není - tak prostě ona je tak hodná a půjde si lehnout jinam, Díky mně nemusí, protože mě to čučení vzbudí a jdu psa odeslat na jeho místo. Je fučík v kterou denní dobu půjdu spát, upadnu do mrtvejch jen případě, že jsem několik dní za sebou totál nevyspalá.

Třeba by stačilo jen zavřít dveře od ložnice a psy nechat před nimi...

30.9.2022 13:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Třeba by stačilo jen zavřít dveře od ložnice a psy nechat před nimi...

Tak to máme celý roky. Oni jsou v jiné místnosti a přes to....... mám nějaký debilitní vlnění v hlavě, moc velkej radar. opravdu od narození bylo moje spaní příšerný. ještě jsem si tedy nezvykla. Ovšem co nadělám, dětma nezatopim- žádný nemám

edit - hele, to už jsme od tématu ale hodně daleko, tak já už mlčím.

30.9.2022 13:06

Zrzavci napsal(a):
Tak to máme celý roky. Oni jsou v jiné místnosti a přes to....... mám nějaký debilitní vlnění v hlavě, moc velkej radar. opravdu od narození bylo moje spaní příšerný. ještě jsem si tedy nezvykla. Ovšem co nadělám, dětma nezatopim- žádný nemám

edit - hele, to už jsme od tématu ale hodně daleko, tak já už mlčím.

No to je síla. S tím asi fakt nic nenaděláte.

30.9.2022 13:12
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No to je síla. S tím asi fakt nic nenaděláte.

Mě vzbudí kolikrát cokoliv, fakt. Že muž dejchá, nebo že dejchá málo, že je ticho, neni ticho, padá prach, svítí souhvězdí střelce, nesvítí souhvězdí střelce.......... ešče sem se nezastřelila. A ještě k tomu, když mě tedy něco vzbudí, trvá mi neskutečně dlouho, než se zase uvedu do spánku. Já už se ze zoufalství naučila počítat do 1000 pozpátku do jedničky. Zkuste to . A už mlčim, jako hrob.

30.9.2022 13:18

Jako že člověk to štěkání neuslyší? To by teda musela být stěna!

Ne, že "neuslyší". Ale přes stěnu se toho tolik prostě nepřenese. Utlumí.

Dělali jsme takové řešení kvůli sousedům, funguje to.

30.9.2022 19:35

Vrátím se k tomu obtěžování sousedů. Řeším problém s žížalou - no, řeknu rovnou naší příšerně uňafanou žížalou. Sousedíme 3 zahrady, my máme jen psa, jedni sousedi kočku a psa a druzí sousedi kočku. Žížala štěká na kočky jak protržená a ty potvory samozřejmě velice dobře vědí, že na ně nemůže. Takže se za plotem protahují, natřásají, myjí, opalují nebo jen tak zlomyslně čučí a žížala se může zbláznit. Lítá podél plotu a štěká a štěká.
Vím, že když chci psa něco odnaučit, tak mám naučit, co dělat místo toho. Jen mě nějak nenapadá, co by zafungovalo. Když jí okřiknu, tak zmlkne a lítá podél plotu držíc hubu, ale to jí vydrží chvíli. Když jsem s ní na zahradě, tak si jí dokážu korigovat nebo něčím zaměstnat, ale taky nemůžu být venku pořád. Chodíme na dlouhé dopolední a odpolední vycházky, víkendy výlety, na noc je doma, takže to pro sousedy není až tak hrozné, ale mě to štve.
Už mi dochází inspirace. Nějaké nápady?

30.9.2022 21:08

EmaEmailova
Máme něco podobného, otázka, zda kočky obtěžují psa nebo pes je. U nás kočky si drží distanc, nenatřásají se přímo u plotu. Psiska jsou i tak hodně nasejřený. A také si velmi užívali lítání se sousedovic psy na styčné ploše. U kolie bacha na to lítání podél plotu, chtěla by něco možná pást a nemůže, ať si z toho neudělá prvotřídní sebeuspokojící zábavu, zkrat, ale vlastně to je důvod, proč se ptáte. Na kočky nejde udělat nějaké Kšššš a zmiz? Když nejste doma, máte žížalu volně na zahradě, doma je jen na noc?
Jak to vyřešit. Já jsem na to šla divně. Dumala jsem přesně jak vy, co s tím udělám, kam to přesměruju. Řešením u nás bylo udělat z neřízeného chování řízené. Dostat to pod kontrolu a vymyslet, co je nej odměnou. A paradoxně odměnou bylo to ječení na kočky, psy, lítání podél plotu.
Chceš si zaječet, poběhat? Nejdřív mě ale vnímej, třeba si jen tupě sedni. Za odměnu bude "tak běž" a nechat vyvášnit emoce na chvíli. Pak zase přivolání, vnímáš? Super, "tak běž". A tak dále, postupně a po krocích a po pár minutách.
Jo, byly chvíle, kdy pes i fena nevnímali nějaké přivolání od plotu (zdůrazňuji, že mám na mysli nesmyslné ječení na kočky a lítání podél plotu se sousedovic psy, ne běžné oštěkání člověka či psa za plotem směrem na ulici), šla jsem jim tedy vysvětlit, že plot je MŮJ. V klidu nakráčet a bez mluvení je svým tělem postupně vytěsnit, vyblokovat od lítací zóny, ze začátku jsem použila i koště. :D Ne ve smyslu, že bych je bacala nebo s ním mávala, jen jako delší ruku, něco jak když bačové mají hole a ukazují směr ovečkám, co se po nich chce.
Pes si všiml koštěte, kouknul na mě, bezva, pochvala, vnímnul si mě, vytrhnul ses z tranzu. Tak si sedni a zase běž za odměnu. Postupně jsme se takhle propracovali k tomu, že jeden i druhý pes leží a čeká, nechá si odpočítat start na plot, 3-2-1 chvíli ječí a letí za mnou, co bude za jinou zábavu.
Ale nefungovalo by to, kdyby byli při nepřítomnosti člověka volně na zahradě. Když není nikdo doma, čokle jsou zavřený doma a hnípají na matračkách.
Nenavádím vás honit žížalu po zahradě koštětem, jen píšu vlastní zkušenost, nemám na to odborná slova. Když to nejde přesměrovat, udělejte z toho odměnu a dostaňte to pod kontrolu. Nyní už stačí jen psy zavolat jménem nebo pronést něco "co tam blbnete" a hned se přiřítí. Podrbu, pochválím a je to.

1.10.2022 13:22

Tak v tom mám jasno: kočky obtěžují psa 😁!
Já postupuji vlastně podobně - odvolám od plotu a něčím jí zaměstnám, to se mi daří. Ale vyžaduje to mou stálou přítomnost na zahradě. Já bych právě ráda udělala z kočky něco normálního, nezajímavý objekt, kterého není nutné si všímat.
Typicky včera: dopoledne jsem s žížalou byla 2 hodiny na vycházce. Vrátíme se a musím jít uvařit oběd. Svítí sluníčko, je krásný podzimní den, tak bych jí ráda nechala na zahradě. Jenže sousedi za plotem sbírají ořechy = sousedi + jejich kočka a žížala lítá podél plotu jako protržená a ňafe. Zavolám jí, něčím jí zaměstnám, dám lickimatku nebo dám povel místo (má pelíšek na terase u kuchyňských dveří), ale to jí vydrží chvíli. Nemůžu chtít, aby na místě seděla třeba hodinu. A v okamžiku, kdy jí vypustím, letí k plotu. Takže společná aktivita nám funguje, fenka se nedostává až do transu, kdy by mne nevnímala, ale musím být na zahradě s ní.
Samozřejmě si můžu říct, že má dostatek vycházek, tak když jsme doma, bude doma s námi. Ale přijde mi to škoda, ráda bych jí nechávala odpočívat na zahradě. Jak jí učit klidu, když je tam sama?

1.10.2022 14:37
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Tak v tom mám jasno: kočky obtěžují psa 😁!
Já postupuji vlastně podobně - odvolám od plotu a něčím jí zaměstnám, to se mi daří. Ale vyžaduje to mou stálou přítomnost na zahradě. Já bych právě ráda udělala z kočky něco normálního, nezajímavý objekt, kterého není nutné si všímat.
Typicky včera: dopoledne jsem s žížalou byla 2 hodiny na vycházce. Vrátíme se a musím jít uvařit oběd. Svítí sluníčko, je krásný podzimní den, tak bych jí ráda nechala na zahradě. Jenže sousedi za plotem sbírají ořechy = sousedi + jejich kočka a žížala lítá podél plotu jako protržená a ňafe. Zavolám jí, něčím jí zaměstnám, dám lickimatku nebo dám povel místo (má pelíšek na terase u kuchyňských dveří), ale to jí vydrží chvíli. Nemůžu chtít, aby na místě seděla třeba hodinu. A v okamžiku, kdy jí vypustím, letí k plotu. Takže společná aktivita nám funguje, fenka se nedostává až do transu, kdy by mne nevnímala, ale musím být na zahradě s ní.
Samozřejmě si můžu říct, že má dostatek vycházek, tak když jsme doma, bude doma s námi. Ale přijde mi to škoda, ráda bych jí nechávala odpočívat na zahradě. Jak jí učit klidu, když je tam sama?

Tak u vás asi fenu přímo provokuje to, že na kočku vidí, ne? Tak zkusit nějakou textilii na plot? nebo rákosovou rohož nebo tak něco.
Protože zase z pohledu majitele koček - kdybych já měla na své zahradě svou kočku a vyštěkával by mi ji sousedovic pes - to by mi asi dost vadilo. Stejně tak by mi velmi vadilo, kdyby mi na mou kočku na mé zahradě někdo křičel "kšááá" a pokoušel se ji někam zahnat (tahle rada zazněla výše).

1.10.2022 15:10

Terapeutka napsal(a):
Tak u vás asi fenu přímo provokuje to, že na kočku vidí, ne? Tak zkusit nějakou textilii na plot? nebo rákosovou rohož nebo tak něco.
Protože zase z pohledu majitele koček - kdybych já měla na své zahradě svou kočku a vyštěkával by mi ji sousedovic pes - to by mi asi dost vadilo. Stejně tak by mi velmi vadilo, kdyby mi na mou kočku na mé zahradě někdo křičel "kšááá" a pokoušel se ji někam zahnat (tahle rada zazněla výše).

Textilie mě taky napadla, ale to si nechávám až jako poslední řešení. Máme se sousedy výborné vztahy, zahrady jsme společně se sousedkou postupem let upravily do podobného charakteru, aby k sobě ladily, čili optické oddělování úplně nechceme.
A než někdo navrhne pořídit žížale taky kočku, tak rovnou říkám ne 😁 Když přišla předchozí kraťanda, tak jsme kočku měli. Protože s ní vyrůstala, tak jí považovala za běžný předmět v domácnosti a díky tomu jí kočky nijak nezajímaly. Pro žížalu je kočka bohužel nedosažitelná kořist a podle toho se chová.

Sousedovic kočky rozhodně nezaháním. Naopak, kdykoliv sousedi na pár dní/týden odjedou, tak krmím a opečovávám (dnes už jen jednu, ale mívali 3 a všechny se musely krom krmení taky chovat, páč na to byly zvyklé). I nám záleží na pohodě v sousedství - a to nejen lidí, ale i zvířat. Jen zatím neumím vysvětlit žížale, že je rušivý element

1.10.2022 15:27

tohle se třeba řeší tak, že učím psa požadované chování na podnět a povel (třeba) "kočka" (např. zcela stejné jako u reaktivního psa na psy - ve vzdálenosti, kde je schopen být v klidu, odměňuji klidný, uvolněný pohled na cizího psa s povelem pejsek)

ale tohle vyžaduje žádný pes sám bez dozoru na zahradě
a pes na zahradě s dozorem + mechanickým jištěním = neexistuje ho nechat se rozběhnout za kočkou!
pes musí být pod 100%ní kontrolou
intenzivní trénink by mohl přinést ovoce v krátkém čase, jestli je žížala kraťanda, tak tam by nějaký urputný lovecký pud být nemusel

1.10.2022 16:52

tohle se třeba řeší tak, že učím psa požadované chování na podnět a povel (třeba) "kočka" (např. zcela stejné jako u reaktivního psa na psy - ve vzdálenosti, kde je schopen být v klidu, odměňuji klidný, uvolněný pohled na cizího psa s povelem pejsek)

ale tohle vyžaduje žádný pes sám bez dozoru na zahradě
a pes na zahradě s dozorem + mechanickým jištěním = neexistuje ho nechat se rozběhnout za kočkou!
pes musí být pod 100%ní kontrolou
intenzivní trénink by mohl přinést ovoce v krátkém čase, jestli je žížala kraťanda, tak tam by nějaký urputný lovecký pud být nemusel

Ovládání na stopovačce jsem aplikovala, když jsme začínaly. Teď, když jsem na zahradě s ní, tak poslechne i bez té stopky, ale pak je tam někdy sama, no .... Pak vylítnu a KLÍÍÍÍÍD a na to taky poslechne, ale to už je asi pozdě Takže odteď zaracha a žádná zahrada bez paničky, chjo

1.10.2022 17:41

Terapeutka napsal(a):

Kdo radil kočku někam zahánět a křičet na ni? Ptala jsem se: Na kočky nejde udělat nějaké Kšššš a zmiz?
Když se sousedovic kočka ostentativně vyvaluje metr za plotem a psi se můžou zbláznit, udělám na ni "kšá" a ona odběhne, žádnou újmu z toho očividně kočička nemá.

1.10.2022 18:05

a když máte tak dobré vztahy (taky máme - vycházet se sousedy je báječný bonus spokojeného bydlení), nešlo by Žížalu s kočkou trošku skamarádit?? Yoda štěkal u sousedky na vnoučata - jasně - nejsou tam pravidelně, lítají, řvou jako každé správné děti u babičky na velké zahradě. No a tak jsme občas popovídali u plotu, dítka mu trošku zevšedněla, občas ho přes plot pohladila... a dneska už je vůbec neřeší.
Jestli by sousedka s kočkou v náručí nemohla chvilku s vámi diskutovat u plotu - aby Žížale kočka zevšedněla.

1.10.2022 19:13

Jsem takhle šla 50 metrů s trhačem asi půl hodiny. Tam byla kočka, no. Teď kočka = pes jde obloukem úplně jinam :D Buďte ráda, že je ještě teplo a sousedé spolupracující.
Jsem zjistila, že když si pes kočku očichá, tak pak už ho moc nezajímá.

1.10.2022 19:14

a když máte tak dobré vztahy (taky máme - vycházet se sousedy je báječný bonus spokojeného bydlení), nešlo by Žížalu s kočkou trošku skamarádit?? Yoda štěkal u sousedky na vnoučata - jasně - nejsou tam pravidelně, lítají, řvou jako každé správné děti u babičky na velké zahradě. No a tak jsme občas popovídali u plotu, dítka mu trošku zevšedněla, občas ho přes plot pohladila... a dneska už je vůbec neřeší.
Jestli by sousedka s kočkou v náručí nemohla chvilku s vámi diskutovat u plotu - aby Žížale kočka zevšedněla.

Můžu se domluvit se sousedkou, ale myslím si, že s tím nebude souhlasit kočka Ale jo, za zkoušku to stojí.

1.10.2022 19:26

Můžu se domluvit se sousedkou, ale myslím si, že s tím nebude souhlasit kočka Ale jo, za zkoušku to stojí.

Stačí, když bude poprvé s kočkou stát daleko. Postupně bude každý den blíž... nebo hned odpoledne o metr... to uvidíte, jak se budou tvářit.

1.10.2022 19:49
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

Přenoska
a pes na vodítku a hučím do něj
kočička NE NE NE
a to SILNĚ ENERGICKY , důrazně.
Klec nechat prázdnou očichat atd .

Bfgh

1.10.2022 19:54
Bfgh

XXX.XXX.231.117

Živě si umím představit, jak sousedka dopadne, jestli to zkusí.

1.10.2022 20:08

Co to je, Bflm?
Kočka tam je běžně, psa se nebojí a musela by být omezená, aby z deseti metrů začala šílet, naštěstí zvířata jsou v pohodě...

No rapotacko, to radši ne...

Někdo to napsal nahoře - pes se musí naučit, že si nelehá na povel "nech tu kočku, lehni", ale na to, že vidí kočku.
Jako pes zastaví na konci chodníku nebo jde na kraj cesty, když jede auto
To chce ochodit. Dávat si kafe odpoledne s kočkou a se psem. Škoda, že nejde o naši kočku, furt by mi někdo nosil kafe.

2.10.2022 07:37

Co to je, Bflm?
Kočka tam je běžně, psa se nebojí a musela by být omezená, aby z deseti metrů začala šílet, naštěstí zvířata jsou v pohodě...

No rapotacko, to radši ne...

Někdo to napsal nahoře - pes se musí naučit, že si nelehá na povel "nech tu kočku, lehni", ale na to, že vidí kočku.
Jako pes zastaví na konci chodníku nebo jde na kraj cesty, když jede auto
To chce ochodit. Dávat si kafe odpoledne s kočkou a se psem. Škoda, že nejde o naši kočku, furt by mi někdo nosil kafe.

Tak jo megí, vemte kočku a zvu vás na kafe, umím výborný
Povel auto umí naprosto bezpečně, jakmile slyší auto, sama se odpoveluje na stranu, už jí ani nemusím říkat. Tam mi to přišlo jednoduché to naučit, ale kočka je jiný level. Nehledě na to, že kočka se poflakuje po zahradě třeba hodinu nebo celé odpoledne, takže naučit žížalu třeba sedni, tak bude hodinu sedět? To asi nedá.
Zkusím na to jít seznamovací metodou, uvidíme, co na to sousedka a kočka

3.10.2022 16:51

Tak jo megí, vemte kočku a zvu vás na kafe, umím výborný
Povel auto umí naprosto bezpečně, jakmile slyší auto, sama se odpoveluje na stranu, už jí ani nemusím říkat. Tam mi to přišlo jednoduché to naučit, ale kočka je jiný level. Nehledě na to, že kočka se poflakuje po zahradě třeba hodinu nebo celé odpoledne, takže naučit žížalu třeba sedni, tak bude hodinu sedět? To asi nedá.
Zkusím na to jít seznamovací metodou, uvidíme, co na to sousedka a kočka

Pořiďte jí kočku domů. Sice bude cizí prohánět, ale třeba na ně nebude řvát.

3.10.2022 16:56

Zrzavci napsal(a):
No já bych si stěžovat nechodila, jak říkám, počítala jsem s tím. Ale evidentně to jde dělat i trošku jinak - ohleduplnějš, ne? Já to tak teda dělat budu. Že holky pustím až v trošku přijatelnější hodinu, jako vypouští třeba právě sousedka.

A má sousedka kohouta? Kohout bude za svítání kokrhat i v kurníku. Někdy i před svítáním. Takové kokrhání je v pohodě. To když se mladí kohoutci zaučují ( mutují i kohouti? ), zní to jako vražda. To i já vyletím. Co to bylo? Aha, to jen kohout, spi dál.
Takže když nechcete kokrhání, můžete mít slepice bez kohouta. Ale kohout ke slepicím tak nějak patří.

3.10.2022 17:11

A má sousedka kohouta? Kohout bude za svítání kokrhat i v kurníku. Někdy i před svítáním. Takové kokrhání je v pohodě. To když se mladí kohoutci zaučují ( mutují i kohouti? ), zní to jako vražda. To i já vyletím. Co to bylo? Aha, to jen kohout, spi dál.
Takže když nechcete kokrhání, můžete mít slepice bez kohouta. Ale kohout ke slepicím tak nějak patří.

Onehdá jsem se dozvěděla, že mutují třeba orli. Tak proč ne kohouti?

3.10.2022 17:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zrzavci napsal(a):

když jsem se stěhovala na vesnici, tak jsem počítala s tím, že nějakýho můžu mít v dosahu - a taky zpočátku tam byl, ale tedy rozhodně nevyřvával před rozedněním.

Pár baráků od nás mají slepice a kohouta, netuším, jestli je na noc zavírají a kokrhá i v kurníku, nebo jestli jsou volně, ale ten kohout řve někdy třeba od 2-3 hodin od rána , za tmy. Je to kousíček a v létě s otevřeným oknem je to dost slyšet, ale nějak to neřeším. Občas mě to i vzbudí, tak si zanadávám, ale víc by mě to nenapadlo řešit. Beru to na vesnici tak nějak automaticky, stejně tak jako mrouskající se kočky pod oknem, což je někdy taky docela hustý .

A ti samí lidi mají ještě psa, malého, údajně křížence čivavy, naštěstí ho mají doma . Protože kdykoli je vypuštěn ven, tak ječí, a to je vypoušten v průběhu dne fakt často, každou hodinu, dvě. My už z toho máme doma srandu, protože přesně známe ten scénář - slyšíme řvát psa a hned si říkáme, aaaa Beník se venčí, a už přesně víme, co přijde: "Beníku, domů!... Bene, ticho!... Pojď domů, honem" a takhle to přemlouvání trvá několik minut, pravidelně několikrát denně. Nejdřív je to laskavým hlasem, pak už řevem a slyšet je to dost, večer i přes okno. Ale za sebe si můžu říct, že i na to si člověk zvykne a už to vlastně beru tak jako automaticky, přesně vím, co přijde... Ale jasně, je to něco jiného, než kdyby tam ten pes řval dvě hodiny v kuse. A taky za sebe můžu říct, že mi tohle uječený bezdůvodný štěkání malého psa vadí třeba víc, než když u sousedů štěká velkej pes, kterej hlídá a štěká na všechny, co projdou kolem plotu. Protože v tu chvíli si řeknu, aa hlídá, někdo jde okolo, pohoda... Ale když ječí ten malej pes, tak vím, že to je "bezdůvodně" a o to víc mě to irituje ... No a asi i celkově ten uječenej hlas no.

Přidejte reakci

Přidat smajlík