Barf při selhání ledvin - dobré nápady a praktické zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.10.2022 22:12
kralickova

XXX.XXX.250.170

Hledám zkušenosti lidí, kteří mají psy se selháním ledvin a krmí barf. Samozřejmě jsem již četla mnoho po internetu k tomuto tématu. Hlavní zásady vím, též základní vhodné a nevhodné složky potravy. Háček je ale v tom, že selhání ledvin jde ruku v ruce s nechutenstvím nebo sníženou chutí přijímat potravu.

Náš případ je 9 měsíční štěně obřího plemene, kterému selhaly ledviny po banální operaci. Příčiny selhání zůstaly v zásadě neznámé, biopsii ledvin jsme dělat nenechali, pejsek na tom byl příliš špatně a kdyby šlo o následek narkózy, nemohl jít do další. Takže zda jde o něco vrozeného (před operací hodnoty v krvi ale ok), nebo opravdu o čistý důsledek narkózy či atb, to se určit nedá.

Ale zpět k tomu pro mě zásadnímu. Pesan má stále velmi slabou chuť k žrádlu. Z nejhoršího je cca 10 dní, kdy konečně začal sám přijímat dobrovolně krmení. Ale sežere (a zdaleka ne vždy s velkým nadšením) hovězí žaludek knihu, kuřecí krky syrové, vepřovou či hovězí chrupavky, hovězí hrtan, tvrdý bílý rohlík, podmáslí, někdy rybu a dle libosti ledvinové granule (chodí na ně, ale rozhodně se jimi necpe). Tím výčet v zásadě končí. Absolutně do tlamy nevezme nic vařeného, vývary, natož pokus o "směs", kde by byla příloha natož hlavní složkou, nebo zelenina či ovoce, z mléčných výrobků jen podmáslí, vajíčka syrová nee (vařená zkusím).

Hledám tak jakékoliv dobré rady, tipy a zkušenosti, co vše lze zkoušet jako vyloženě vhodné a zároveň velmi atraktivní, nebo co lze zkoušet jako co nejméně škodlivé. Chápu, že vnitřnosti a červená svalovina je tabu, ale co třeba ty gurgle (hrtany) nebo vepřové či hovězí chrupavky? Též jsou zátěží na ledviny blízkou úrovní červeného masa?

Pejsek je po několika týdnech náročného boje po operaci a nulovém příjmu potravy stále dost oslabený, hodnoty ledvin nejsou a asi nikdy nebudou v normě (před týdnem urea 25, kreatin 208), takže musím vycházet z toho, že příjem potravy je samozřejmě zásadní, aby byla šance na jakoukoliv rekonvalescenci i budoucnost. Ale jak dosáhnout dobrého ochoty žrát a přitom co nejvíce respektovat zásady ledvinové diety?

Budu ráda za jakoukoliv vaši praktickou zkušenosti! Předem díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.10.2022 23:27

To je mi líto, že mlaďochovi není lépe a příčina se nezjistila, psala jsem vám do minulého tématu. Ani sono nic neodhalilo, anomálii ledvin? Co je váš pes za obří plemeno, ptám se opakovaně, neb třeba by to usnadnilo netovým tetkám diagnostiku.
Rady: Megi_the_dog je skvělá, už asi pase husy, nicméně sem opakovaně dávala nejlepší možný link na stravu pro porouchaný pejsky, z kterého jsem se hodně naučila.
http://dogaware.com/health/kidney.html

Jestli i měsíc po boji na vet a kapačkách má pes kreatinin 208, to jsou hodně vysoké hodnoty. Moje praktické zkušenosti se týkají chronického ledvináře, ty vám asi nepomohou. Tipy na masovou dietu najdete výše, na to jsem si netroufala ani se svým chronikem, takže mám psa na Marp senior light. Na vet dietu pro renální selhání máme čas (snad), prý psům nechutnají (nechutenství je součást už většího postižení ledvin). Co má pes teď za granule?
Ať se pes rozežere, ať to dobře dopadne. Držím palce.

24.10.2022 08:28
janaa

XXX.XXX.174.242

Je mi líto, že problémy pokračují. Kopíruju odpověď z poradny MVDr Štourače na téma ledvinová dieta:Výživa by měla v první řadě zabezpečovat rezervy tekutin v organismu a doplňovat bílkoviny, které jsou z těla při onemocnění ledvin nadměrně vylučovány. Vhodná dieta musí zabezpečit pozitivní dusíkovou bilanci, aniž by však zatěžovala ledviny přílišnými dusíkatými produkty metabolizmu bílkovin.
Používáme dietu s nízkým obsahem bílkovin, které by měly být vysoce jakostí a lehce stravitelné (bílek slepičíno vejce, kasein, vysoce kvalitní hovězí svalovina). Dieta může být bohatá na cukry a tuky. Je-li Váš pes aktivní a nebo potřebujete aby přibral, potřebuje hodně kalorií. Můžete zvýšit množství tuku, pro dodání více kalorií bez navýšení fosforu. Důležité je značné omezení příjmu fosforu, kterého nebývá dosahováno snadno, proto se krmivo může doplňovat přípravky, které fosfor vyvazují (např. Anacid suspenze nebo Ipakitine, který je vhodnější, ale dražší). Příliš mnoho tuku může vést k průjmu nebo kašovité stolici, pozor tedy na to. Pokud by byly problémy se stolicí, musíte navýšit cukry, aby bylo dosaženo dostatku kalorií bez navýšení fosforu.
Mezi dietní zdroje tuků patří:

Mastné masa -. Vepřové a jehněčí maso. Tmavé maso kuřecí a krůtí má více tuku než bílé maso,. Hovězí maso má méně fosforu než kuře. Jehně a krůta jsou mezi nimi.
Použijte jogurt, tvaroh, ricotta sýr, atd. – protože tyto potraviny jsou však bohaté na fosfor, měly by být krmeny střídmě, jednou týdně, můžete je střídat. .
Tuk může být také přidán ve formě slaniny, (žádný nebo nízký obsah sodíku), kuřecího tuku, másla . Buďte velmi opatrná při přidávání čistého tuku ve stravě – začněte s velmi malým množstvím a okamžitě přestaňte, pokud vidíte známky problémů.
Obecně platí, že rostlinné oleje se nedoporučují jako zdroj tuku. Mají vysoké množství omega-6 esenciálních mastných kyselin, které jsou zánětlivé a nejsou dobrým zdrojem výživy pro psy. Omega-6 mastné kyseliny jsou škodlivé pro psy s onemocněním ledvin. Místo nich použijte kvalitní rybí tuk, jako je lososový olej nebo olej EPA (NEE!!!olej z tresčích jater). Zatímco Lněný olej má více omega-3 mastných kyselin, než většina rostlinných olejů, ale také vysoký obsah omega-6, a proto se nedoporučuje. Olivový olej je pravděpodobně v pořádku při použití v malých množstvích, jak je to většinou omega-9, který pokud vím, nemá vliv na funkci ledvin ..

Příklad ledvinové diety (v g na kg ž.h.)
Bílkovina (minimální potřeba) 0,7
Energie kJ 218,0

Hovězí maso syrové jemně mleté 1,2
Rýže vařená 7,0
Voda 30,0
Květák dušený 5,0
Lososový olej 1,0
Hroznový cukr 6,5
Vitaminominerální směs (bez fosforu) 1,5

Průměrné množství krmiva v g na 1 kg.ž.h. 52,7

Můžete využít brambory nebo sladké brambory (batáty). Výborné je dýňové pyré, mrkev, květák, celer – mají nízký obsah fosforu. Nízký obsah fosforu mají zelené držky, Váš pes určitě ocení těstoviny s přídavkem másla.

Z doplňků je důležitý rybí olej, hlídejte si kvalitní kombinaci EPA a DHA v množství cca 300 mg na hmotnost Vašeho psa. Ostropestřec mariánský, chrání nejenom játra, ale i ledviny. Vitamin E dávejte denně v dávce cca 50 IU. Koenzym Q10 v dávce cca 30 mg na den, vitamin C 100 mg 2x denně (s prodlouženým účinkem!), B-komplex forte 1x denně 1 dražé, vynikající pro onemocnění ledvin je kopřiva.
Z homeopatik má úzký vztah k ledvinám Thuja occidentalis.

Nebála bych se ho i oslovit, poradna už nefunguje, ale je to veterinář a chovatel německých dog,takže si myslím,že k vašemu případu povolaný a třeba by ho i něco napadlo. Btw to plemeno by mě zajímalo také,některá mají k ledvinovým problémům predispozice

24.10.2022 09:42
kralickova

XXX.XXX.250.170

Děkuji za rady a zkušenosti!

Sono samozřejmě změny na ledvinách prokázalo. Tedy první sono při zachycení selhání ukazovalo pouze nejasný přechod kůra / dřeň. Sono za 5 dní na jiné klinice ukazovalo na ledvinách jasné změny a 2x větší pánvičky.

Léčba ledvin trvala 5 dní ambulantně (kapačky 8 h denně) a pak 5 dní hospitalizace (kapačky 24 h denně). Během léčby se hodnoty několikrát zlepšovaly a pak zase zhoršily směrem k prvním zachyceným číslům. To jsou i poslední hodnoty (25 urea, 208 kreatin), které jsou z krve 5 dní po ukončení léčby. Pesan je ale od odchodu z veterin naprosto jiný! Akčností je to přesně naše štěně :-) na veterinách to byla hromádka neštěstí, bez chuti žít a opravdu krůček od konce... také po dobu léčby nepřijímal dobrovolně krmení, NIC. Nyní žere sám, někdy i s chutí, byť pouze jen něco. Celkově nyní uběhl měsíc od operace, po které do týdne se přišlo na selhání. Samotná léčba ledvin byla 10 dní, nechutenství apod. bylo od operace do konce léčby, tedy necelé 3 týdny.

Plemeno je leonberger. Nejsem si vědoma, že by bylo významně disponované k problémům s ledvinami.

Granule má Hills k/d, ale není granulář, takže si je bere, nebylo by ale reálné ukrmit ho pouze granulemi. Nyní mám na zkoušku objednané ještě ledvinové Bosh a Advance. Abych zkusila tři značky z hlediska zájmu psa. Royal mu nejel vůbec.

Díky za rady pana doktora Šťourače! Jen to hovězí maso mi tam naprosto boří mé dosavadní informace ke krmení ledvináře

24.10.2022 10:00

To je dost hrozný překlad něčí mnohaleté práce. :/
http://dogaware.com/health/kidneydiet.html#start

Bacon fat není slanina, to prostě akorát použil gůgl překladač, docela nebezpečné
u diety při selhání ledvin.
Pardon, já vim, že je to v Čechách ikona, ale toto není ok.
Je myšleno sádlo.

Také se tam podívejte na tabulky, jak je to s tím masem a fosforem, protože každá část masa to má jinak. Obecně - maso s kůží, více tučné maso je lepší.
Kuřecí stehno s kůží je ok, kuřecí prsa katastrofa. Netučné hovězí úplně blbé. Tučné ok, ale jsou vhodnější masa. Atd.
Je dobré se na to podívat, protože tam máte i kalorie, takže víte, co můžete krmit, čeho nepotřebuje pes sníst moc, aby byl ok. Když mu nechutná, nenarvu do něj dost, vybírám teda menší objem s větší hodnotou.
A fakt to přečíst celé, protože třeba celer vůbec vhodný není - vysvětlení je v prvním odkazu - diuretikum.
Porozumět, proč těstoviny s máslem. Bez másla (tuk, který to rozředí) jsou totiž úplně hloupé,
jednodušší je obyčejná bílá rýže.

Pokud si nejsem jista, co mi to gůgl překladač vyjevil, hodím samotné slovní spojení do vyhledávače - koukám na obrázek, aha, ne slanina, ale sádlo.

http://dogaware.com/health/kidneytable.html

24.10.2022 10:06
kralickova

XXX.XXX.250.170

Moc díky! No další překvápko že člověk někde může na netu něco najít, zdánlivě rozumné od "kapacity", ale nesmyslné! Ta slanina mě tam dost zarazila, přemýšlela jsem, zda je reálné že existuje neslaná slanina a on to měl být pojem sádlo.

Za odkazy děkuji, pokusím se prokousat. Jen má angličtina je dosti slabá a s překladačem to prostě není významově adekvátní... ale tabulka rozhodně velmi cenná!

24.10.2022 10:24

V tabulce jsou zajímavé hodnoty masa s kostí - jsem chtěla dopsat k těm kuřecím, že
sice kuřecí stehno s kůží je ok, ale ne každý den, protože kosti = hromada fosforu.
U překladu Vás zaráží správné věci, tak se nebojte, je to jen pár do očí bijících výrazů. Farina a "Cream of Wheat", Malt o meal, Cream of rice jsou nějaké cereálie v krabici, něco je kaše, verzi vařenou tam píší, jinak jsou názvy ok.
Zkráceně to celé je tak - čím obyčejnější jídlo, tím vhodnější.
Bůček, bílá rýže, omega 3 z moře, mix vitmin. Bílky, brambory, máslo, sádlo.
Do krámu "Zdravá výživa" nejdu a je to.

24.10.2022 10:30
kralickova

XXX.XXX.250.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V tabulce jsou zajímavé hodnoty masa s kostí - jsem chtěla dopsat k těm kuřecím, že
sice kuřecí stehno s kůží je ok, ale ne každý den, protože kosti = hromada fosforu.
U překladu Vás zaráží správné věci, tak se nebojte, je to jen pár do očí bijících výrazů. Farina a "Cream of Wheat", Malt o meal, Cream of rice jsou nějaké cereálie v krabici, něco je kaše, verzi vařenou tam píší, jinak jsou názvy ok.
Zkráceně to celé je tak - čím obyčejnější jídlo, tím vhodnější.
Bůček, bílá rýže, omega 3 z moře, mix vitmin. Bílky, brambory, máslo, sádlo.
Do krámu "Zdravá výživa" nejdu a je to.

Díky! Ty kosti a chrupavky jsou u nás velmi oblíbená součást krmení, velmi by mi chyběly, jestli třeba kuřecí krky nejsou pro množství kostí ok :-( stejně tak jsou oblíbené vepřové a hovězí chrupavky, je to jedno z mála, co stále žere s chutí. Samozřejmě nesní kýbl, ale denně to má. Takže i 10 kuřecích krků (pes 50 kg) by bylo příliš kostí tedy fosforu? Já se fakt snažím, ale zatím mi to do hlavy leze hrozně pomalu.

24.10.2022 10:43
kralickova

XXX.XXX.250.170

Jak to tak čtu, tak kosti jsou v zásadě všechny špatně To je pro nás fakt blbé, štěně nemá rádo "měkké" maso, jednoznačně mi preferuje "křupavé", prostě alespoň maso na kosti jako krky, křídla, stehna už mají pro něj moc měkkoše. Čistě maso do něj vůbec nedostanu, mletou verzi s přílohou to je úplné sci-fi. Zachraňovali nás právě ty křupavé verze.

Ještě někdy vezme na milost malé celé rybky šproty, ale to do něj dostanu jen občas. Denně s jistotou jen tu hovězí knihu (žaludek) a buď k tomu právě byly ty kuřecí krky, vepřové či hovězí chrupavky a včera i dnes jsem zkusila hrtany, omylem jsem psala hovězí, ale byly to vepřové. Jen tuto kategorii jsem nenašla nikde, tak se obávám, že to bude též špatně - chrupavka resp. ta trubka a cosi jako maso kolem.

24.10.2022 10:54

kralickova napsal(a):
Díky! Ty kosti a chrupavky jsou u nás velmi oblíbená součást krmení, velmi by mi chyběly, jestli třeba kuřecí krky nejsou pro množství kostí ok :-( stejně tak jsou oblíbené vepřové a hovězí chrupavky, je to jedno z mála, co stále žere s chutí. Samozřejmě nesní kýbl, ale denně to má. Takže i 10 kuřecích krků (pes 50 kg) by bylo příliš kostí tedy fosforu? Já se fakt snažím, ale zatím mi to do hlavy leze hrozně pomalu.

No...
Pes o hmotnosti 100 liber: 680 – 1818 mg P
tj. cca ten padesátikilový
a 100 g kuřecích krků (tučnějších) má 242 P

+ nejí jen ty krky.

24.10.2022 11:22

vepřové uši
vepřové žaludky ztužené (bílkoviny)

ale - ze zkušeností s kocourem ledvinářem - až brutální obrat z "nežeru nic" k "mám hlad, kde mám jídlo" způsobil doplněk AminAvast

na vychytávání fosforu je Ipakitine
a dalším doplňkem Pronefra

24.10.2022 11:30

Chrupavka je na houby. Bílkoviny a minerály.
Je potřeba tyhle věci rozředit, takže tukem a hromadou rýže.
Hrtany jsem nikdy nekrmila a i se vyhýbám konzervám atp., kde jsou, protože št. žláza.
Když dám něco, co je samý fosfor,
tak to zasypu kilem rýže, pár bílků... a živočišným tukem. Obrazně.
Nevím, jak ty chrupavky vypadají, aj ty krky, třeba ty, co kupuji já pro zvěř, jsou úplně mini a je na nich hrozně málo tuku.

24.10.2022 11:40

z hlediska fosforu budou vhodnější brambory než rýže

24.10.2022 12:04

z hlediska fosforu budou vhodnější brambory než rýže

V tabulce je bílá rýže dlouhozrnná a další obyčejná a jsou na tom stejně jako brambory.
Ale hnědá a další "speciální" rýže už jsou jinak.
Brambory mají o dost méně kalorií než rýže, takže musím dát víc brambor.
Tyto dvě přílohy se mohou jíst beztrestně, střídat, v pohodě.

24.10.2022 12:05
kralickova

XXX.XXX.85.41

Ach jo, diky, ale pro nás prostě problém rýže natož její hromada. Zatím žádnou přílohu či zeleninu do něj nedostanu. Resp pouze tvrdý rohlík, nic jiného.

Krky jsou opravdu malé, bez tuku i kůže, takže špatně

24.10.2022 12:09
kralickova

XXX.XXX.85.41

"přílohu" u nás zatím dělá pouze tvrdé pečivo a natravenina z těch hovězích žaludků. Hrtany zní logicky, bohužel, takže též vyloučím.

Ty chrupavky jak hovězí tak vepřové jsou plácaté tvaru měsíce s minimem masa, trochou tuku. Nevim, z které oblasti zvířete jsou.

24.10.2022 12:20

Kuskus má dobré hodnoty. Netuším, jestli to psi vůbec chcou.
Musíte vymyslet teda jinou přílohu, jinou konzistenci třeba, brambory rozmačkat, dýni, řepu,
ona je důležitá, protože jinak by bylo bílkovin, fosforu a tuku moc.

24.10.2022 12:23

Mě tak napadá, co píše hmn_, to veterina nenabídla, nepřikázala?
Tak jako pes něco jíst musí. Nechutná mu, takže v první chvíli dám to, co sní, jiná cesta (než uměle) není. Něčím tomu ale budu muset pomoct, ne?

24.10.2022 12:43

"V tabulce je bílá rýže dlouhozrnná a další obyčejná a jsou na tom stejně jako brambory."

nevím, v různých tabulkách je obsah P v rýži cca dvojnásobný oproti bramborám

kralickova, svému psu jsem dělala, resp. dělám, jako přílohy omeletu/placky, do které schovám cokoliv - rýži, brambory dýni, mrkev,...... (smíchám třeba bramborovou/mrkvo/batáto.... kaši s těstem na palačinky a smažím "lívanečky", nebo možno péct) - lze jen s bílkem. Pes má neblemtavé kusy a konzumuje.

A bude krutá zima, protože pes mi poprvé v životě začal jíst v ničem neschovanou rýži, ba je dokonce schopen vylízat i misku, ve které mu zbyla jen a jen rýže, případně s mrkví

24.10.2022 13:09
kralickova

XXX.XXX.250.170

Mě tak napadá, co píše hmn_, to veterina nenabídla, nepřikázala?
Tak jako pes něco jíst musí. Nechutná mu, takže v první chvíli dám to, co sní, jiná cesta (než uměle) není. Něčím tomu ale budu muset pomoct, ne?

No veteriny... první, kde byl operován a posléze se na selhání přišlo (protože jsem tlačila, že týden po operaci nechtít žrát ani šunku není ok), tak tam po 5 dnech kapání začali dávat kortikoidy a závěr: když se za 3-5 dní kortikoidů nezlepší, pak euthanazie. Druhá velká klinika v Hradci Králové též léčila 5 dní (krmili jako já doma "asistovaně" tedy tekuté stříkačkou) a domů jsem si ho brala na své přání, ovšem zcela bez protestů veteriny. Domů nám ani nenabídli žádné léky a závěr byl: když se do 3 dní nerozežere nebo bude apatie ještě větší, tak euthanazie. Tolik k pomoci veterin s krmením nebo podpůrnými doplňky.

S podpůrnou aktuální léčbou mi na doporučení pomáhá na dálku jedna paní. Dávám velké dávky Pangaminu, probiotika, cytovet, chytrou houbu ganodermu (rei-chi) a chystám se ještě na čínské kuličky TCM 171 (snad to z hlavy píšu správně).

Dobrý nápad je s těmi plackami, to vyzkouším. Zrovna mám v lednici tři oddělené syrové bílky, tak hned zkusím něco ukuchtit a nabídnout.

Co se týká jiné konzistence příloh, tak to nemá ani smysl zkoušet. Pes opravdu nechce ani většinu z masových položek, které dříve rád žral. Jen mě napadá možnost bramborové kaše - vyšlehané s máslem případně smetanou. To obojí je v seznamu dobrých potravin, jestli se nemýlím.

24.10.2022 15:10

kralickova napsal(a):
Děkuji za rady a zkušenosti!

Sono samozřejmě změny na ledvinách prokázalo. Tedy první sono při zachycení selhání ukazovalo pouze nejasný přechod kůra / dřeň. Sono za 5 dní na jiné klinice ukazovalo na ledvinách jasné změny a 2x větší pánvičky.

Léčba ledvin trvala 5 dní ambulantně (kapačky 8 h denně) a pak 5 dní hospitalizace (kapačky 24 h denně). Během léčby se hodnoty několikrát zlepšovaly a pak zase zhoršily směrem k prvním zachyceným číslům. To jsou i poslední hodnoty (25 urea, 208 kreatin), které jsou z krve 5 dní po ukončení léčby. Pesan je ale od odchodu z veterin naprosto jiný! Akčností je to přesně naše štěně :-) na veterinách to byla hromádka neštěstí, bez chuti žít a opravdu krůček od konce... také po dobu léčby nepřijímal dobrovolně krmení, NIC. Nyní žere sám, někdy i s chutí, byť pouze jen něco. Celkově nyní uběhl měsíc od operace, po které do týdne se přišlo na selhání. Samotná léčba ledvin byla 10 dní, nechutenství apod. bylo od operace do konce léčby, tedy necelé 3 týdny.

Plemeno je leonberger. Nejsem si vědoma, že by bylo významně disponované k problémům s ledvinami.

Granule má Hills k/d, ale není granulář, takže si je bere, nebylo by ale reálné ukrmit ho pouze granulemi. Nyní mám na zkoušku objednané ještě ledvinové Bosh a Advance. Abych zkusila tři značky z hlediska zájmu psa. Royal mu nejel vůbec.

Díky za rady pana doktora Šťourače! Jen to hovězí maso mi tam naprosto boří mé dosavadní informace ke krmení ledvináře

Ono dvojnásobně zvětšená pánvička není prostě prognosticky nic moc. Bohužel. Ani ty hodnoty.

24.10.2022 16:12
kralickova

XXX.XXX.250.170

Ono dvojnásobně zvětšená pánvička není prostě prognosticky nic moc. Bohužel. Ani ty hodnoty.

Díky za "dobrou radu", rady tohoto typu mi ale opravdu k ničemu nejsou. Iluze nemám, přesto hodlám pejskovi dát tolik času, kolik budu moci. Příjem krmení je pak logicky jedním ze základních pilířů, takže hledám rady v oblasti, kde něco ovlivnit mohu.

24.10.2022 17:01

kralickova napsal(a):
Díky za "dobrou radu", rady tohoto typu mi ale opravdu k ničemu nejsou. Iluze nemám, přesto hodlám pejskovi dát tolik času, kolik budu moci. Příjem krmení je pak logicky jedním ze základních pilířů, takže hledám rady v oblasti, kde něco ovlivnit mohu.

Chápu. Ale taky jsem se jednou snažila o nemožné.

Neboli krmte cokoliv, co pesa pozře.

24.10.2022 20:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Mlčeti zlato

24.10.2022 20:48

já bych to zatím moc neřešila. náhle vzniklé selhání ledvin, pokud si myslíme, že je to AKI s neznámou etiologií, se takhle brzo stejně nedá moc prognosticky hodnotit. ať žere, co žere, potřebuje živiny na rekonvalescenci a hojení, ne diety.

no a za tři měsíce bych vzala krev a moč a podle toho bych s tím zacházela nějak dál.

24.10.2022 21:09
kralickova

XXX.XXX.250.170

já bych to zatím moc neřešila. náhle vzniklé selhání ledvin, pokud si myslíme, že je to AKI s neznámou etiologií, se takhle brzo stejně nedá moc prognosticky hodnotit. ať žere, co žere, potřebuje živiny na rekonvalescenci a hojení, ne diety.

no a za tři měsíce bych vzala krev a moč a podle toho bych s tím zacházela nějak dál.

Děkuji! Prostě mi chybí od obou veterin to zasadni: diagnoza, prognóza i doporučení, co nejlépe nyní a v blízké budoucnosti. Dál se stejně teď koukat nedá, resp nemá smysl... Obě veteriny byly s krmením hotové rychle - granule ledvinová dieta. Že nežere, byl "vedlejší" fakt. Vím, že bych asi měla dál hledat veterinu, kde mi budou schopni pomoci lépe, alespoň poradenstvím. Jenže jsem v tom již nyní za 45000,- a pesan je z prostředí veteriny úplně mimo. Poslední odběr krve na naší domácí malé veterině pejska na místě rozložil, rozklepal se jako osika. Takže dále dělám nejlepší, co mohu sama a hledám jakékoliv rady s šancí pomoci mu. Byť nevim, s jakým horizontem.

25.10.2022 07:31

kralickova napsal(a):
Děkuji! Prostě mi chybí od obou veterin to zasadni: diagnoza, prognóza i doporučení, co nejlépe nyní a v blízké budoucnosti. Dál se stejně teď koukat nedá, resp nemá smysl... Obě veteriny byly s krmením hotové rychle - granule ledvinová dieta. Že nežere, byl "vedlejší" fakt. Vím, že bych asi měla dál hledat veterinu, kde mi budou schopni pomoci lépe, alespoň poradenstvím. Jenže jsem v tom již nyní za 45000,- a pesan je z prostředí veteriny úplně mimo. Poslední odběr krve na naší domácí malé veterině pejska na místě rozložil, rozklepal se jako osika. Takže dále dělám nejlepší, co mohu sama a hledám jakékoliv rady s šancí pomoci mu. Byť nevim, s jakým horizontem.

Však poradit se na jiné veterině můžete i bez psa. Teď ho potřebujete hlavně rozkrmit.

25.10.2022 13:54

Však poradit se na jiné veterině můžete i bez psa. Teď ho potřebujete hlavně rozkrmit.

To jsou takove rady-nerady...
Ono tolika moznosti, jak porad menit vety bezny smrtelnik nema.
Neverte tomu, ze kdyz no name majitel zavola nekam, kazdy se mu bude fundovane venovat aniz by videl psa.

Jako majitel proste musite hledat a tridit informace.
V tohle pripade nic jineho nezbyva.

A k pesanovi - ten ledvinarum fakt cokoliv, hlavne at zerou.

Ale premyslim, ze jim pomahaji kapacky, nebo ze jeste muzou byt potreba
Ze kdyz bude takhle blbe resit veterinu, tak bych zkusila uz ted premyslet, aby tu kapacku mohl dostat i doma

25.10.2022 19:41

To jsou takove rady-nerady...
Ono tolika moznosti, jak porad menit vety bezny smrtelnik nema.
Neverte tomu, ze kdyz no name majitel zavola nekam, kazdy se mu bude fundovane venovat aniz by videl psa.

Jako majitel proste musite hledat a tridit informace.
V tohle pripade nic jineho nezbyva.

A k pesanovi - ten ledvinarum fakt cokoliv, hlavne at zerou.

Ale premyslim, ze jim pomahaji kapacky, nebo ze jeste muzou byt potreba
Ze kdyz bude takhle blbe resit veterinu, tak bych zkusila uz ted premyslet, aby tu kapacku mohl dostat i doma

Když já zapomínám, že mám kolem sebe veterináře, kteří se věnují i no name majitelům. Protože jim jde o ta zvířata. A nemyslela jsem zavolat, ale osobní návštěvu. Ta, si myslím, působí lépe. Navíc zadavatelka má kvalifikované informace o zdravotním stavu psa. Tak ho ten vet vidět nemusí. Můj názor.

25.10.2022 20:30
Terven

XXX.XXX.110.191

Když já zapomínám, že mám kolem sebe veterináře, kteří se věnují i no name majitelům. Protože jim jde o ta zvířata. A nemyslela jsem zavolat, ale osobní návštěvu. Ta, si myslím, působí lépe. Navíc zadavatelka má kvalifikované informace o zdravotním stavu psa. Tak ho ten vet vidět nemusí. Můj názor.

To by bylo krásný, kdyby tohle bylo možný...
Věřte, že v praxi to tak nefunguje.
Jakože přijdete někam na veterinu a řeknete, že chcete konzultaci...obávám se, že na většině klinik s tím, že zvíře s sebou nemáte a chcete jen konzultaci, nepochodíte.
Asi se pohybujete v jiných kruzích, psy nemáte...ono ani změnit veterinu, byť máte zvíře s sebou, občas nejde úplně hladce.
Ty konzultace po telefonu možná fungujou spíš u koní, tam je to více zažité. Jednak těch specialistů je po republice často jen pár a druhak přivést koně s sebou prostě není tak snadné jako přivést psa.
Možná máte kolem sebe veterináře, kteří se věnují i no name majitelům a poskytují jim běžně konzultace, aniž by viděli zvíře. Nejspíš to ale nejsou zaměstnanci veterinárních klinik, kde čekárny praskají ve švech.

25.10.2022 20:56

si trosku myslim, ze popisujete sci-fi svet. sorry.
a ze jim jde o zvirata?
prave protoze jim jde o zvirata, vyjadrovat se kazdemu bez toho, ze vidi psa a jen slysi jeho pribeh - je nesmysl - a ne, neni to pro dobro psa.

proste protoze vetsinou jsou majitele psu bez vzdelani a znalosti ( nic ve zlem, ale u jednoho zdraveho psa za 15 let nemate sanci byt v obraze, pokud si nedate zaroven i dalkove veterinu ) a rady- i veta- od stolu zpusobi vice skody nez uzitku.

ono staci prodat par stenat a prijdete o iluze, jak vypadaji v praxi rady. Kristalove ciste rady a ke zdravym stenatum

To, ze dostanu radu od veta po telefonu je vydrene za xy let, kdy me vet zna, zna moje zvirata, muj pristup.

25.10.2022 21:27
kralickova

XXX.XXX.250.170

Děkuji za názory! Bohužel má zkušenost z reality doby "post covid" je dost bídná. Mám hravě dostupné veteriny ve velkém městě (HK, PCE,...) přesto již roky platí, že bez objednání vás takřka nikde nevezmou. Ani banální problém a často ani akutní problém. Jednoduše kdo není objednaný, nemá šanci na ošetření. A termíny pro objednání jsou standardně v rozmezí 1-2 týdny.

To samozřejmě neznamená, že bych měla problém čekat na konzultaci. Jen tím chci vysvětlit, že opravdu většina veterinářů aktuálně nemá čas a tím ani motivaci ztrácet čas pouhou dobrou radou nebo svým názorem a ještě bez možnosti vidět pacienta, resp. takřka vždy si chtějí udělat závěry na základě svého vyšetření nejlépe v rozsahu včetně vlastních laborek a sona. Na jednu stranu chápu lékařský pohled - dělat závěry na základě naprosté důvěry v kvalitu provedených vyšetření cizích lékařů, to může být pro většinu lékařů prostě nepřijatelné. Také jistě hraje roli ekonomická stránka: vlastní vyšetření = vyšší platba než za samotnou konzultaci.

Takže se stále dostávám do stejného závěru: konzultaci s prostudováním veškerých dosavadních výsledků a popisu klinického stavu, tu mi nikdo jen tak neudělá. Protože toto vše už samo o sobě je nejméně hodina nebo i více času. Stejnou konzultaci s úhradou času, tu udělá asi málokdo a pak je otázka, zda jen ziskuchtivý veterinář, nebo naopak "srdcař", který bude chtít pomoci nebo prostě vyzkoušet své diagnostické schopnosti. A poslední možnost je konzultace pod podmínkou psa vidět nebo i provést znovu alespoň některá vyšetření. Ani jedno z toho pro nás nyní není. Ano pes by neměl být z veteriny hromádka nervů. Také nikdy nebyl, veterinu absolutně neřešil! Jako mladšího jsem ho několikrát jen složitě přemlouvala k odchodu domů, ustlal si a spal tak v klidu a tvrdě, že neviděl důvod odcházet. Pravděpodobně to tak nyní není čistý strach ze zákroků, pod mým dohledem nic špatného tam nezažil (!) a doufám, že ani bez mé přítomnosti :-O Spíš to vidím jako strach, že ho tam zase nechám... Má snaha zachránit ho, pro něj asi byla obrovskou zradou, která mu naprosto brala chuť vůbec "žít".

25.10.2022 21:28

Telefonní rady jsou určitě skvěle placené. Nejvíc. Někdo "můžete mi poradit". Já "moje hodina je pětikilo pryč". Jsou lidé, co to dělají normálně už tři roky, jsem se dnes dívala, odkud to jméno znám, a vůbec jim to nepřijde blbé. A zkuste jim položit telefon nebo neodepsat.
Před dvaceti lety to bylo hodně takto, ale jsme neměli tolik psů a lidí.

Mě teda tady to "bez léků a doplňků na fosfor" dostalo. Jako že buď se zlepší, nebo umře. Co to je?
Myslela jsem, že je to pořešené a hledá se jen nějaká domácí dieta. Mohli dát aspoň tu kapačku domů. Stejně to moc nechápu... dvě veteriny tohle?
Nemůže dojet někdo domů?

25.10.2022 21:35
kralickova

XXX.XXX.250.170

Telefonní rady jsou určitě skvěle placené. Nejvíc. Někdo "můžete mi poradit". Já "moje hodina je pětikilo pryč". Jsou lidé, co to dělají normálně už tři roky, jsem se dnes dívala, odkud to jméno znám, a vůbec jim to nepřijde blbé. A zkuste jim položit telefon nebo neodepsat.
Před dvaceti lety to bylo hodně takto, ale jsme neměli tolik psů a lidí.

Mě teda tady to "bez léků a doplňků na fosfor" dostalo. Jako že buď se zlepší, nebo umře. Co to je?
Myslela jsem, že je to pořešené a hledá se jen nějaká domácí dieta. Mohli dát aspoň tu kapačku domů. Stejně to moc nechápu... dvě veteriny tohle?
Nemůže dojet někdo domů?

No první veterina nasadila kortikoidy, že buď ty něco udělají, nebo není co dělat, protože nechápou, proč na léčbu kapačkami adekvátně nereaguje. Odcházeli jsme od nich pak na jinou kliniku, tak neměli důvod něco nám dávat s sebou.

Druhá klinika, mnohem větší..., nás pak propustila zcela bez ničeho, ani atb, která v té době podávali na zánět v močové soustavě.

Kapačky jely 10 dní a hodnoty šly opakovaně dolů a zase nahoru. Takže sama jsem v nich už neviděla laicky žádný smysl, vyžadovat je. Pejska jsem si brala opravdu v takovém klinickém stavu, že to bylo buď (zázrak) nebo konec, protože o moc horší na pohled už prostě být nešlo.

A jak jsem psala, po vysazení kapaček a veškeré léčby se hodnoty proti odchodu z veteriny zhoršily, ale velmi málo. A klinický stav se zlepšil o 1000 %

25.10.2022 21:50

Terven napsal(a):
To by bylo krásný, kdyby tohle bylo možný...
Věřte, že v praxi to tak nefunguje.
Jakože přijdete někam na veterinu a řeknete, že chcete konzultaci...obávám se, že na většině klinik s tím, že zvíře s sebou nemáte a chcete jen konzultaci, nepochodíte.
Asi se pohybujete v jiných kruzích, psy nemáte...ono ani změnit veterinu, byť máte zvíře s sebou, občas nejde úplně hladce.
Ty konzultace po telefonu možná fungujou spíš u koní, tam je to více zažité. Jednak těch specialistů je po republice často jen pár a druhak přivést koně s sebou prostě není tak snadné jako přivést psa.
Možná máte kolem sebe veterináře, kteří se věnují i no name majitelům a poskytují jim běžně konzultace, aniž by viděli zvíře. Nejspíš to ale nejsou zaměstnanci veterinárních klinik, kde čekárny praskají ve švech.

Asi se pohybuji v jiných kruzích, kde to funguje. Nechodím na kliniky, tam nemám dobré zkušenosti. Dávám přednost malým ordinacím. Psy nemám, jenom kocoury.

A nemyslím, že by telefonické konzultace byly častější u koní. Já ji teda nikdy nevyužila. Když se mi na koni (nejenom mém) něco nelíbilo, vždycky jsem volala veta na místo.

25.10.2022 22:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Asi se pohybuji v jiných kruzích, kde to funguje. Nechodím na kliniky, tam nemám dobré zkušenosti. Dávám přednost malým ordinacím. Psy nemám, jenom kocoury.

A nemyslím, že by telefonické konzultace byly častější u koní. Já ji teda nikdy nevyužila. Když se mi na koni (nejenom mém) něco nelíbilo, vždycky jsem volala veta na místo.

No, jistě- veta na místo, to je samozřejmost k běžným problémům.
Pokud potřebujete fakt specialistu, očaře, gynekologa apod. , tak telefonické nebo mailové konzultace jsou běžné. Protože to cestování, ať už koně za vetem nebo veta ke koni, je mnohdy přes půl republiky, případně přes celou.

Malé ordinace jsou super, pokud máte víceméně zdravé zvíře s banálními neduhy. Jakmile je závažnější problém, stejně skončíte na klinice s vybavením.

26.10.2022 13:38

Terven napsal(a):
No, jistě- veta na místo, to je samozřejmost k běžným problémům.
Pokud potřebujete fakt specialistu, očaře, gynekologa apod. , tak telefonické nebo mailové konzultace jsou běžné. Protože to cestování, ať už koně za vetem nebo veta ke koni, je mnohdy přes půl republiky, případně přes celou.

Malé ordinace jsou super, pokud máte víceméně zdravé zvíře s banálními neduhy. Jakmile je závažnější problém, stejně skončíte na klinice s vybavením.

Ale teď si trochu odporujete. Včera jste napsal(a), že s konzultací nepochodím a dnes, že telefonické nebo mailové jsou běžné. Nebo jsem to špatně pochopila?

Ano, se závažnějším problémem skončím na klinice. Ale s doporučením od veta z malé ordinace. Který mě, předpokládám, pošle na tu správnou. A ke kolegovi(kolegyni) taky správné.

Ale znovu opakuji, mám to jednodušší, protože mám kolem sebe vety nejenom dobré, ale i známé (jako, že jsou mými kamarády nebo kolegy). A sama se v problematice aspoň v základě orientuji.

26.10.2022 13:44
Terven

XXX.XXX.103.178

Ale teď si trochu odporujete. Včera jste napsal(a), že s konzultací nepochodím a dnes, že telefonické nebo mailové jsou běžné. Nebo jsem to špatně pochopila?

Ano, se závažnějším problémem skončím na klinice. Ale s doporučením od veta z malé ordinace. Který mě, předpokládám, pošle na tu správnou. A ke kolegovi(kolegyni) taky správné.

Ale znovu opakuji, mám to jednodušší, protože mám kolem sebe vety nejenom dobré, ale i známé (jako, že jsou mými kamarády nebo kolegy). A sama se v problematice aspoň v základě orientuji.

Špatně jste to pochopila, psala jsem, že telefonické konzultace jsou obvyklé spíš u koní - příspěvek včera ve 20.30.
Vy jste na to odvětila, že ke koni voláte veta raději naživo, tak jsem to rozvedla viz ten příspěvek, který citujete nyní.

26.10.2022 15:44

Terven napsal(a):
Špatně jste to pochopila, psala jsem, že telefonické konzultace jsou obvyklé spíš u koní - příspěvek včera ve 20.30.
Vy jste na to odvětila, že ke koni voláte veta raději naživo, tak jsem to rozvedla viz ten příspěvek, který citujete nyní.

Tak to jo.

14.11.2022 21:25
kralickova

XXX.XXX.250.170

Aktuální situace u nás (pro ty, kteří náš příběh sledovali nebo pro někoho v budoucnu). Pesan je měsíc po ukončení snah o léčení na veterinách a 1,5 měsíce od diagnostikování selhání ledvin po banální operaci.

Poslední odběr krve byl po 5 dnech po příjezdu z veterin, hodnoty byly 208 kreatin a 25 urea. Dnes hodnoty 130 kreatin a 11 urea, sono ukazuje zastřený přechod kůra, dřeň (při hospitalizacích byl zcela vymizelý), pánvičky samozřejmě stále zvětšené.

Chuť k jídlu zůstává stejná - s chutí žere to, co si vybral jako jedlé. Stále to nejsou přílohy v žádné formě, žádná zelenina, ovoce jen výjimečně. Základem jsou neprané zelené dršťky s natráveninou, k nim kuřecí krky, někdy kus kuřecího stehna s kůží, králík kusy (maso na kosti), vepřové a hovězí chrupavky, drobné rybky (šproty), vepřové hrtany, podmáslí, dle chuti ledvinové granule.

Chuť k životu = dělová koule, v rámci zahrady a stodoly likviduje i ty nejnemožnější věci (z auta odkousal nápis "peugeot", z vleku za auto na zahradě rozkousal světla apod.). Bohužel stále řešíme pohybové potíže, ztuhlost, vázaný pohyb, kulhání,... prostě to, proč se na začátku šlo do narkózy a v ní rtg plus "malý zákrok" plánovaná kýla.

Jinak kondice před operací a po propuštění z veterin byl pes dole o 6 kg, aktuálně je zpět na původní váze před operací, takže tělo nejen funguje, ale i si střádá, že nabírá.

Co bude dál pořád nevíme, ale pořád si užíváme radost, že očividně šance je mít budoucnost.

14.11.2022 21:34
janaa

XXX.XXX.174.242

Zrovna dneska jsem si na vás vzpomněla, zda se ozvete. To jsou super zprávy. Jen mě ještě napadlo,dělaly se mu testy na klíšťové nemoci? Jinak držím palce,ať uzdravování pokračuje

14.11.2022 22:15
kralickova

XXX.XXX.250.170

janaa napsal(a):
Zrovna dneska jsem si na vás vzpomněla, zda se ozvete. To jsou super zprávy. Jen mě ještě napadlo,dělaly se mu testy na klíšťové nemoci? Jinak držím palce,ať uzdravování pokračuje

Upřímně? Já už nevím... Žiju v pocitu, že jsem tuto verzi řešila (už nevím, zda na první, či druhé veterině) a na dotaz mi bylo zodpovězeno, že to již nemá smysl, neboť nasazená atb by již výsledek zkreslila nebo znemožnila určit. Aktuálně čekáme na krev z Německa s ohledem na autoimunitní možnosti jako lupus nebo nějaké formy artritidy, jestli jsem správně pochopila paní doktorku.

14.11.2022 22:23
janaa

XXX.XXX.174.242

Já bych tu anaplazmu nechala otestovat. Pochybuju,že dostal atb,která by jí vyléčila

15.11.2022 08:07

janaa napsal(a):
Já bych tu anaplazmu nechala otestovat. Pochybuju,že dostal atb,která by jí vyléčila

A protilátky se snad dají otestovat bez ohledu na aplikaci ATB.

Přidejte reakci

Přidat smajlík