Americký pitbulteriér

Prodám Amerického pitbulteriéra - Nabízím štěňátka APT narozena 7.4. 2025 K...
18000 KčKamaroo
XXX.XXX.170.14
Dobrý den,pořídili jsme si od známého Pitbula starého rok a 7 měsíců protože se o neho nemůže starat ,jmenuje se garry ,je strašný mazel není vůbec agresivní ,spis hodně hravý a hned si nás zamiloval s přítelkyni na první pohled , máme ale doma i dvou roční kočku ,taky velmi přívětivou mazlivou když jsme je ale poprvé chtěli seznámit ,kočka se ho proste stráni a este ho malém drapla po obličeji ,nevíte jestli je tu možnost ze by se dokázali spřátelit,popřípadě jaký postup byjste nam doporučili ,děkuji za všechny rady
Kamaroo
napsal(a):
Dobrý den,pořídili jsme si od známého Pitbula starého rok a 7 měsíců protože se o neho nemůže starat ,jmenuje se garry ,je strašný mazel není vůbec agresivní ,spis hodně hravý a hned si nás zamiloval s přítelkyni na první pohled , máme ale doma i dvou roční kočku ,taky velmi přívětivou mazlivou když jsme je ale poprvé chtěli seznámit ,kočka se ho proste stráni a este ho malém drapla po obličeji ,nevíte jestli je tu možnost ze by se dokázali spřátelit,popřípadě jaký postup byjste nam doporučili ,děkuji za všechny rady
Soužití dospělý pitbull x dospělá kočka vidím jako hodně rizikové pro kočku. Chvilku to může nějak fungovat, ale riziko, že jednoho dne pes kočku sundá je celkem reálné.
Petra549
XXX.XXX.249.214
Naša fena pitbull x ast mala 5 rokov, keď som domov priniesla prvého kocúra (mal cca 1rok), zvykanie na seba trvalo cca týždeň. Teraz má 12 rokov a máme 4 kocúrov a 3 mačky. V ich spolužití nie je žiadny problém, nebojím sa ich nechať spolu samých doma, spávajú spolu na gauči. Samozrejme zo začiatku keď boli spolu som tam bola a keď som doma nebola, boli oddelení, ale to trvalo len chvíľu, kým si na seba zvykli. Okrem nej máme ďaľších dvoch psov a kozy a tiež v ich spolužití nie je problém. Je to o výchove, psovi musíte ukázať, kde sú hranice, najlepšie keď si mačku nebude všímať.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Petra549
napsal(a):
Naša fena pitbull x ast mala 5 rokov, keď som domov priniesla prvého kocúra (mal cca 1rok), zvykanie na seba trvalo cca týždeň. Teraz má 12 rokov a máme 4 kocúrov a 3 mačky. V ich spolužití nie je žiadny problém, nebojím sa ich nechať spolu samých doma, spávajú spolu na gauči. Samozrejme zo začiatku keď boli spolu som tam bola a keď som doma nebola, boli oddelení, ale to trvalo len chvíľu, kým si na seba zvykli. Okrem nej máme ďaľších dvoch psov a kozy a tiež v ich spolužití nie je problém. Je to o výchove, psovi musíte ukázať, kde sú hranice, najlepšie keď si mačku nebude všímať.
Vám to vyšlo, Kamaroo, přesněji jeho kočka, může dopadnout úplně jinak.
Petra549
XXX.XXX.70.72
Nemyslím si, že je to o tom, že mi to "vyšlo", ale o výchove a o prístupe k psovi a je úplne jedno o aké plemeno ide. Pokiaľ majiteľ nezvolí správny prístup, tak následky pre mačku budú rovnako zlé, či sa jedná o pitbulla, vlčiaka, alebo iného psa. Škoda, že keď niekto na toto fórum napíše otázku "ako skamarátiť psa a mačku", bez ohľadu na to o aké plemeno psa ide, tak dostane veľa rád ako na to, ale keď ide o plemeno typu bull, tak vtedy sa nič robiť nedá. A nie, nie je to môj prvý pes typu bull. Neviem, ako to u zadavateľa dopadne. Zadavateľ nepíše nič o agresivite psa, nahánaní alebo inom nevhodnom správaní voči mačke, ale že mačka sa psa stráni a skoro ho drapla. O reakcii psa nepíše. Ale nedivím sa, že sa mačka takto správa, keď je vnútorná, možno žiadneho psa ešte nevidela, keď chodí von, nemusí mať so psami dobré skúsenosti a v neposlednom rade, pes narušil jej priestor. Skúste sem napísať niečo viac o reakciách psa na mačku, poprípade si prečítajte staršie vlákna na túto tému. Keď budú spolu, buďte tam vždy s nimi snažte sa ich sledovať a nevhodnému správaniu zabráňte skôr než k nemu príde (pri prvom náznaku). Vhodné správanie odmeňte, či pozornosťou alebo maškrtou. Keď nebudete doma, oddelte ich.
" ale o výchove a o prístupe k psovi a je úplne jedno o aké plemeno ide."
NE
Petra549
XXX.XXX.70.72
rapotacka11
napsal(a):
Kdo vám radil jak na to?
Nikto, psov som si vychovala sama.
Petra549
XXX.XXX.70.72
napsal(a):
" ale o výchove a o prístupe k psovi a je úplne jedno o aké plemeno ide."
NE
Tak potom o čom to je? Vlčiak sa socializuje inak ako bull? Inak sa učí povel ku mne? Pokiaľ má pes majiteľa, ktorý ho vedie a vychováva správne, tak je jedno aké je to plemeno. Je to pes, ktorého sa nebojíte stretnúť. V zlých rukách je nebezpečný rovnako vlčiak, bull aj iné plemeno.
Petra549
napsal(a):
Tak potom o čom to je? Vlčiak sa socializuje inak ako bull? Inak sa učí povel ku mne? Pokiaľ má pes majiteľa, ktorý ho vedie a vychováva správne, tak je jedno aké je to plemeno. Je to pes, ktorého sa nebojíte stretnúť. V zlých rukách je nebezpečný rovnako vlčiak, bull aj iné plemeno.
povel ke mně učíte stejně, ale rychlost takového naučení a spolehlivost v různých podmínkách závisí na psovi a na tom plemeni jako vyjádření obecných vlastností psa opravdu hodně
no a stejně tak musíte prostě plemeno brát v potaz při kontaktu s jinými zvířaty, protože prostě teriér má jiné předpoklady zakousnout kočku než nějaký stájový pinč.
napsal(a):
povel ke mně učíte stejně, ale rychlost takového naučení a spolehlivost v různých podmínkách závisí na psovi a na tom plemeni jako vyjádření obecných vlastností psa opravdu hodně
no a stejně tak musíte prostě plemeno brát v potaz při kontaktu s jinými zvířaty, protože prostě teriér má jiné předpoklady zakousnout kočku než nějaký stájový pinč.
... stájový pinč anebo ovčák, který je staletí šlechtěný k toleranci a snášenlivosti ke zvířatům, narozdíl od pitbulla, který je po staletí cíleně šlechtěný k zabíjení zvířat.
... a krev není voda!
Dnes jsem v domečku slepic našla Kocourka. Ne psa. Máme to rozbité.
Petra přece píše, že je potřeba psa naučit, vycvičit, vychovat. Každého psa.
Že to s nelovcem půjde rychleji, je jasné.
Já mám u teriéra takový limit... naše kočky jsou rodina, naše slepice se nejí, když se dívám. Cizí kočky se nejí, když se dívám.
Někteří psi mají kočky rádi odjakživa, někteří je vedle sebe jen trpí a pak někdy je sní.
To ale přece musím na tom psovi vidět.
Třeba když jsme měli jeden den králíka. Psovi zčernaly oči a tím jsme skončili. To nemá smysl.
Ale jinak se to dá naučit.
Akorát ne tak hrr.
Kočku a psa oddělit dveřmi, oni se cítí, to stačí. Pak mříž, aby se i viděli, kočka tam byla dřív, takže se víc věnovat kočce, kočka i pes musí mít šanci z té situace odejít, když toho budou mít dost a taky někdy si sednu k mřížce a jídlo je královské dělení. Nekrmím, když se někdo tváří blbě nebo se někam cpe.
Vyřešeno.
Jinak teda je super, že jste si pořídili. Když máte doma kočku a nevíte nic o psech. To je prostě paráda
Bude teplá, teplááá, přesnídávka
Petra549
napsal(a):
primárně to není o učení, ale o tom materiálu, který jakožto psovod opracovávám
tam je ten rozdíl
"Někteří psi mají kočky rádi odjakživa, někteří je vedle sebe jen trpí a pak někdy je sní."
a někdy se i stane, že ten pes, co má tu kočku opravdu rád, si takhle vpodvečer podřimuje, a najednou mu něco přelítne před čumákem, pohyb, a instinkt toho psa přesně navede....a kde byla ta kočka, co ji má pes rád.....
tomu se říká lovecký pud a bude to mít něco společného i s plemenem...
můj pes (oba) to neudělá
ani když mu tenkrát ještě se domestikující Bertík drze vyťal facku, procházejíc kolem spícího psa...ale nemám lovce, nýbrž ochránce
Petra549
napsal(a):
Nemyslím si, že je to o tom, že mi to "vyšlo", ale o výchove a o prístupe k psovi a je úplne jedno o aké plemeno ide. Pokiaľ majiteľ nezvolí správny prístup, tak následky pre mačku budú rovnako zlé, či sa jedná o pitbulla, vlčiaka, alebo iného psa. Škoda, že keď niekto na toto fórum napíše otázku "ako skamarátiť psa a mačku", bez ohľadu na to o aké plemeno psa ide, tak dostane veľa rád ako na to, ale keď ide o plemeno typu bull, tak vtedy sa nič robiť nedá. A nie, nie je to môj prvý pes typu bull. Neviem, ako to u zadavateľa dopadne. Zadavateľ nepíše nič o agresivite psa, nahánaní alebo inom nevhodnom správaní voči mačke, ale že mačka sa psa stráni a skoro ho drapla. O reakcii psa nepíše. Ale nedivím sa, že sa mačka takto správa, keď je vnútorná, možno žiadneho psa ešte nevidela, keď chodí von, nemusí mať so psami dobré skúsenosti a v neposlednom rade, pes narušil jej priestor. Skúste sem napísať niečo viac o reakciách psa na mačku, poprípade si prečítajte staršie vlákna na túto tému. Keď budú spolu, buďte tam vždy s nimi snažte sa ich sledovať a nevhodnému správaniu zabráňte skôr než k nemu príde (pri prvom náznaku). Vhodné správanie odmeňte, či pozornosťou alebo maškrtou. Keď nebudete doma, oddelte ich.
Už jsem tady psala. Kamarádky dcera měla BOCku. Zvyklou ve stáji na koně a kočky. A jednoho dne kocour vyběhnul zpoza vrat, psice se lekla, reflexívně se ohnala a kocour má hrobeček.
Tak já mám taky ochránce!
:-) Neznám to, co se popisuje, že nesahat na psa, který spí, můj pes se nejdřív podívá, jestli to náhodou není slanina, pak teprve otevře hubu.
Ale vím, že velmi dobře rozeznává domácí a "divočinu". A to je pak divočina.
Na tom psovi je vidět, jestli se to jen natvrdo naučil, nebo má zvířátka rád (ne k večeři).
Některé psy nemá smysl to učit, nebude to spolehlivé. To jsem myslela.
Můžete je mít spolu max pod dozorem. Víc nic.
Ale není to striktně o plemenu.
Tyhlety instinktivní vraždy dělala předchozí fena, ale bacha, projevila se až za měsíc v novém domově.
Co je zajímavé, za 20 let, co máme takové psy, jsem spíše viděla slyšela o vraždě psa než kočky.
Což celé to téma tu říká, že zadavatel má hodně co studovat, kočka v jiném pokoji a bude to váš nejmenší problém.
Vlastně vůbec nevíte, jaký ten pes je.
Za chvíli bude dospělý.
Máte před sebou hroooomadu práce, ani se ještě neznáte, doufám, že se ta kočka dožije aspoň Vánoc.
Petra549
XXX.XXX.70.72
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
... stájový pinč anebo ovčák, který je staletí šlechtěný k toleranci a snášenlivosti ke zvířatům, narozdíl od pitbulla, který je po staletí cíleně šlechtěný k zabíjení zvířat.
... a krev není voda!
Žiadny pes sa nenarodí mierumilovný alebo agresívny, narodí sa s určitými vlohami a na nás ako majiteľoch je tieto vlohy buď rozvíjať alebo potláčať. Výchovou, vhodným prístupom a prostredím, v ktorom žije. Pokiaľ to majiteľ nezvládne alebo sa na to vykašle, tak je úplne jedno či má pitbulla alebo vlčiaka. Pitbully a ast boli šľachtení na PSIE zápasy. Pri pitbulloch je ťažšia socializácia na psov, než na iné zvieratá. Ale to, že pitbully a ast sú v zodpovedných rukách dobrý psi, dennodenne ukazujú milióny domácností po celom svete, kde tieto psy žijú aj s inými psami, inými zvieratami v domácnosti bez problémov a všetkých členov domácnosti, aj mačky berú ako svoju rodinu. A keď sú v nezodpovedných rukách, tak milióny domácností ukazujú, že aj tieto ale aj iné plemená psov vedia zabíjať, nielen psov, ale aj iné zvieratá.
Petra549
napsal(a):
Žiadny pes sa nenarodí mierumilovný alebo agresívny, narodí sa s určitými vlohami a na nás ako majiteľoch je tieto vlohy buď rozvíjať alebo potláčať. Výchovou, vhodným prístupom a prostredím, v ktorom žije. Pokiaľ to majiteľ nezvládne alebo sa na to vykašle, tak je úplne jedno či má pitbulla alebo vlčiaka. Pitbully a ast boli šľachtení na PSIE zápasy. Pri pitbulloch je ťažšia socializácia na psov, než na iné zvieratá. Ale to, že pitbully a ast sú v zodpovedných rukách dobrý psi, dennodenne ukazujú milióny domácností po celom svete, kde tieto psy žijú aj s inými psami, inými zvieratami v domácnosti bez problémov a všetkých členov domácnosti, aj mačky berú ako svoju rodinu. A keď sú v nezodpovedných rukách, tak milióny domácností ukazujú, že aj tieto ale aj iné plemená psov vedia zabíjať, nielen psov, ale aj iné zvieratá.
Úplně ignorujete pitbulla a stafforda v roli catch dogs. Spolu s argentýnou a catahoulou jsou nepřekonatelní.
Dej bůh, ať se vám to nevymstí.
Dnes ten srnec říkal, že není pes, Megy říkala, že lže. Nebo tak nějak to bylo, v té rychlosti jsem nějak nerozuměla všemu.
Naštěstí vím, co Megy umí, vy si kdyžtak pusťe YT, takže...
Docela by mě zajímalo, jak jste se dostala ke kříženci těchto plemen.
Petra549
XXX.XXX.70.72
napsal(a):
Úplně ignorujete pitbulla a stafforda v roli catch dogs. Spolu s argentýnou a catahoulou jsou nepřekonatelní.
Dej bůh, ať se vám to nevymstí.
Dnes ten srnec říkal, že není pes, Megy říkala, že lže. Nebo tak nějak to bylo, v té rychlosti jsem nějak nerozuměla všemu.
Naštěstí vím, co Megy umí, vy si kdyžtak pusťe YT, takže...
Docela by mě zajímalo, jak jste se dostala ke kříženci těchto plemen.
Psov chovám 30rokov, z toho 23 rokov psov typu bull v smečke rôznych plemiem a krížencov. Mačiek mám 7 doma s prístupom von, ďaľších 5 žije s kozami. Moji psi jedia spolu s mačkami, s niektorými niekedy aj z jednej misky, spávajú spolu, mačky sa o nich obtierajú. Či už doma alebo pri kozách nemám obavu, že im psy niečo urobia, či mačkám alebo kozám, aj bez mojej prítomnosti. Suseda má ďaľších niekoľko mačiek, chodia k nám na záhradu vyžierať misky a rovnako vždy odídu živé, bez toho aby ich moji psy ohrozovali, aj bez mojej prítomnosti. Ķeď som ešte nemala kozy, tak som postupne poskytla dočasný domov trom opusteným psom a dvom králikom a div sa svetu, všetci odišli k novým majiteľom živí a zdraví, bez toho, aby museli byť od mojich psov oddelení. Asi to naozaj robím zle, keď som zo svojich psov nevychovala krvilačné beštie s čiernymi očami a penou na papuli vždy keď vidia iné zviera a nečakajú kým sa nebudem pozerať. A rady od Vás nechcem a nepotrebujem, keď sú Vaši psy vychovaní štýlom-citujem z Vášho príspevku "naše kočky jsou rodina, naše slepice se nejí, KDYŽ SE DÍVAM. Cizí kočky se nejí, KDYŽ SE DÍVAM"
Pre zadavateľa: nikto tu Vášho psa nevidel, nepozná ho, ani Vašu mačku, ani Vás a Vaše schopnosti. Nikto Vám tu nepovie ako to dopadne. Ak si prečítate všetky príspevky, pár rád ste dostali. Ak si nie ste situáciou istý, skúste osloviť niekoho, kto Vám osobne pomôže, nie cez net.
napsal(a):
Nepodceňujte stájové pinče ! Můj pes byl velký kočkobijec (žádnou nezabil, ale moc rád by....). Když jsme se nastěhovali ke kočkám, byly to jeho kočky a časem spali na jednom kanapi.
Nemá v sobě pitbul zadřenou nenávist ke psům, víc než ke kočkám?
Petra549
napsal(a):
Psov chovám 30rokov, z toho 23 rokov psov typu bull v smečke rôznych plemiem a krížencov. Mačiek mám 7 doma s prístupom von, ďaľších 5 žije s kozami. Moji psi jedia spolu s mačkami, s niektorými niekedy aj z jednej misky, spávajú spolu, mačky sa o nich obtierajú. Či už doma alebo pri kozách nemám obavu, že im psy niečo urobia, či mačkám alebo kozám, aj bez mojej prítomnosti. Suseda má ďaľších niekoľko mačiek, chodia k nám na záhradu vyžierať misky a rovnako vždy odídu živé, bez toho aby ich moji psy ohrozovali, aj bez mojej prítomnosti. Ķeď som ešte nemala kozy, tak som postupne poskytla dočasný domov trom opusteným psom a dvom králikom a div sa svetu, všetci odišli k novým majiteľom živí a zdraví, bez toho, aby museli byť od mojich psov oddelení. Asi to naozaj robím zle, keď som zo svojich psov nevychovala krvilačné beštie s čiernymi očami a penou na papuli vždy keď vidia iné zviera a nečakajú kým sa nebudem pozerať. A rady od Vás nechcem a nepotrebujem, keď sú Vaši psy vychovaní štýlom-citujem z Vášho príspevku "naše kočky jsou rodina, naše slepice se nejí, KDYŽ SE DÍVAM. Cizí kočky se nejí, KDYŽ SE DÍVAM"
Pre zadavateľa: nikto tu Vášho psa nevidel, nepozná ho, ani Vašu mačku, ani Vás a Vaše schopnosti. Nikto Vám tu nepovie ako to dopadne. Ak si prečítate všetky príspevky, pár rád ste dostali. Ak si nie ste situáciou istý, skúste osloviť niekoho, kto Vám osobne pomôže, nie cez net.
Říkám, že ignorujete pitbulla jako lovce. A to není model honič, přinašeč, ale ten koncový článek. A to je, o čem všichni mluví.
A jestli v sobě tohle vaši psi nemají, vůbec, u žádného zvířete - cizího - tak to nejsou pitbullkové.
Že?
Ano, přijde mi normální, že jsem svého psa naučila chovat se normálně, když jsme v lese, v civilizaci a doma, ale nevím, proč bych v něm měla zabíjet jeho JÁ.
A tady zadavatel si vzal cizího psa, který je ve věku, kdy je potřeba vše upevnit, nic o něm neví
a jde ho dát ke kočce.
Ukolébat ho zkušenostmi s jinými psy a jinými psovody je naprosto boží :-)
Vždy říkám lidem, co by chtěli takového psa, negativa. Hodně negativ a hodně vostře.
Petra549
XXX.XXX.70.72
napsal(a):
Říkám, že ignorujete pitbulla jako lovce. A to není model honič, přinašeč, ale ten koncový článek. A to je, o čem všichni mluví.
A jestli v sobě tohle vaši psi nemají, vůbec, u žádného zvířete - cizího - tak to nejsou pitbullkové.
Že?
Ano, přijde mi normální, že jsem svého psa naučila chovat se normálně, když jsme v lese, v civilizaci a doma, ale nevím, proč bych v něm měla zabíjet jeho JÁ.
A tady zadavatel si vzal cizího psa, který je ve věku, kdy je potřeba vše upevnit, nic o něm neví
a jde ho dát ke kočce.
Vždy říkám lidem, co by chtěli takového psa, negativa. Hodně negativ a hodně vostře.
Každý pes je lovec a každý pes vie zabiť, samozrejme k pomeru k veľkosti a sily aj takú korisť. Na nás ako majiteľoch je, aby sme tieto vlastnosi potlačili alebo rozvynuli, podľa toho, čo od psa chceme.
Takže chovať sa prirodzene pre Vás znamená, že keď sa nepozerám, môj pes zožere sliepku alebo mačku. Skúste vysvetliť poľovníkovi, ktorý vidí v lese ako Váš pes štve zver, že to je prirodzené. Veľmi rýchlo Vám to vysvetlí, ak budete mať šťastie, tak prvýkrát napomenutím, druhýkrát Vám psa zastrelí. Keby mi Váš pes zožral mačku, lebo by ste sa zrovna nepozerala a pre neho je prirodzené žrať mačky keď sa nepozeráte, tiež Vám to prirodzene pre ľudí vysvetlím, a verte, že by sa Vám to nepáčilo. Keď mám psa typu bull, neznamená, že v ňom budem podporovať zabíjanie. Má množstvo iných skvelých vlastností, ktoré sa dajú rozvíjať. Možno by bolo lepšie vo Vašom prípade uvažovať o zmene plemena, aby ste neohrozovala ostatné zvieratá vo Vašom okolí.
Zadavateľa nepoznáte, a keď si poriadne prečítate jeho dotaz, zistíte, že psa má od známeho. Viete či psa nepoznal aj predtým? Neviete. Poznáte toho psa? Nie. Poznáte majiteľa? Nie. Viete či je to jeho prvý pes? Nie. Jediné, čo viete je, že je to pitbull a že ho mačka skoro drapla. Ale nečudujem sa, že si myslíte, že sa mačka nedožije druhého rána, však podľa seba súdim teba, a keď je Váš pes zabijak, tak určite musia byť aj ostatný. Je smutné, že po toľkých rokoch chovu tohto plemena, ste to dotiahli iba k " když se nedívam" . Je pravda, že títo psy nie sú vhodní pre každého, ale pokiaľ človeka nepoznáte, nesúdte ho, to že je to jeho prvý pes, neznamená, že to nezvládne. Možno nezvládne a možno áno. Snáď to zvládne lepšie ako Vy.
Ježiši
napsal(a):
Ježiši
Ježiš vám nepomůže, musíte se bránit sama.
napsal(a):
Že?
a jde ho dát ke kočce.
Netušila jsem, že je pitbul takový zabiják.
Petra549
napsal(a):
Každý pes je lovec a každý pes vie zabiť, samozrejme k pomeru k veľkosti a sily aj takú korisť. Na nás ako majiteľoch je, aby sme tieto vlastnosi potlačili alebo rozvynuli, podľa toho, čo od psa chceme.
Takže chovať sa prirodzene pre Vás znamená, že keď sa nepozerám, môj pes zožere sliepku alebo mačku. Skúste vysvetliť poľovníkovi, ktorý vidí v lese ako Váš pes štve zver, že to je prirodzené. Veľmi rýchlo Vám to vysvetlí, ak budete mať šťastie, tak prvýkrát napomenutím, druhýkrát Vám psa zastrelí. Keby mi Váš pes zožral mačku, lebo by ste sa zrovna nepozerala a pre neho je prirodzené žrať mačky keď sa nepozeráte, tiež Vám to prirodzene pre ľudí vysvetlím, a verte, že by sa Vám to nepáčilo. Keď mám psa typu bull, neznamená, že v ňom budem podporovať zabíjanie. Má množstvo iných skvelých vlastností, ktoré sa dajú rozvíjať. Možno by bolo lepšie vo Vašom prípade uvažovať o zmene plemena, aby ste neohrozovala ostatné zvieratá vo Vašom okolí.
Zadavateľa nepoznáte, a keď si poriadne prečítate jeho dotaz, zistíte, že psa má od známeho. Viete či psa nepoznal aj predtým? Neviete. Poznáte toho psa? Nie. Poznáte majiteľa? Nie. Viete či je to jeho prvý pes? Nie. Jediné, čo viete je, že je to pitbull a že ho mačka skoro drapla. Ale nečudujem sa, že si myslíte, že sa mačka nedožije druhého rána, však podľa seba súdim teba, a keď je Váš pes zabijak, tak určite musia byť aj ostatný. Je smutné, že po toľkých rokoch chovu tohto plemena, ste to dotiahli iba k " když se nedívam" . Je pravda, že títo psy nie sú vhodní pre každého, ale pokiaľ človeka nepoznáte, nesúdte ho, to že je to jeho prvý pes, neznamená, že to nezvládne. Možno nezvládne a možno áno. Snáď to zvládne lepšie ako Vy.
Myslím, že jste příspěvek "Megi" vůbec nepochopila...
fikovnice
napsal(a):
Myslím, že jste příspěvek "Megi" vůbec nepochopila...
Její Megíí snad zabíjí jen husy, ne?
Varaxi
napsal(a):
Není zabiják. Ale je prostě silnější než kočka. A pokud dojde ke střetu, tak to má ta kočka spočítané.
Je to prapůvodem lovecký pes, nelze to přehlížet.
Ale tak to má spousta větších psů, středními počínaje. Pro každého psa je kočka přirozený teritoriální a potravní konkurent. Ani to snad není čistokrevný lov. Nevím, jestli by pes zabitou kočku pozřel.
napsal(a):
Ale tak to má spousta větších psů, středními počínaje. Pro každého psa je kočka přirozený teritoriální a potravní konkurent. Ani to snad není čistokrevný lov. Nevím, jestli by pes zabitou kočku pozřel.
My jsme kdysi pradávno měli zabijáka koček , tedy teta jej měla. Vždy ji dohnal a zatřepáním za krk jí zlomil vaz. Tím to pro něj bylo vyřízeno. Byl to jediný nepovedený Floček z asi 8 téhož jména.
fikovnice
napsal(a):
My jsme kdysi pradávno měli zabijáka koček , tedy teta jej měla. Vždy ji dohnal a zatřepáním za krk jí zlomil vaz. Tím to pro něj bylo vyřízeno. Byl to jediný nepovedený Floček z asi 8 téhož jména.
To by potvrzovalo moji teorii, že to není tak úplně lov. Spíš boj, který kočka většinou prohraje.
I když v sídlišti (kdysi ) můj kočkobijec narazil na poměrně malou kočku a dostal pěkný výprask. Byl to na kočku zvláštní boj. Skočila mu na záda, zatla zadní do slabin a předníma ho mydlila hlava nehlava. Tak se to opakovalo několikrát, pes byl celkem bezmocný. Šla i po mně, když jsem chtěla psa odvést. Asi měla někde ve sklepě koťata, tenkrát se sídliště bezprizornýma kočkama docela hemžilo.
napsal(a):
To by potvrzovalo moji teorii, že to není tak úplně lov. Spíš boj, který kočka většinou prohraje.
I když v sídlišti (kdysi ) můj kočkobijec narazil na poměrně malou kočku a dostal pěkný výprask. Byl to na kočku zvláštní boj. Skočila mu na záda, zatla zadní do slabin a předníma ho mydlila hlava nehlava. Tak se to opakovalo několikrát, pes byl celkem bezmocný. Šla i po mně, když jsem chtěla psa odvést. Asi měla někde ve sklepě koťata, tenkrát se sídliště bezprizornýma kočkama docela hemžilo.
Tak to je síla! Statečná čičina!
Ale "orionko" kvíz doufám vyřešen - viz vedlejší vlákno! To jste se ale vydala hodně daleko!
napsal(a):
Bohužel, i když jsem byla tehdy ještě dítě, si pamatuji, že takto zlomil vaz i kotěti.
fikovnice
napsal(a):
Bohužel, i když jsem byla tehdy ještě dítě, si pamatuji, že takto zlomil vaz i kotěti.
Tak to se stalo velmi dobrému známému. Přinesl ženě krásné stříbrné kotě. Než by řekl švec bylo po kotěti. Měli anglického bulteriera.
napsal(a):
Ale to je přesně ono. Likviduje konkurenci. Nemusí sežrat. Si myslím.
napsal(a):
Tak to se stalo velmi dobrému známému. Přinesl ženě krásné stříbrné kotě. Než by řekl švec bylo po kotěti. Měli anglického bulteriera.
Já si pamatuji, že teta šla na vycházku (dokonce jsem snad tenkrát šla s ní). Šly jsme do tamních lesů a tam naříkalo opuštěné kotě. Teta je jak já, celý život zachraňovala opuštěná zvířata, tak vzala kotě s sebou domů. No a doma si pobylo asi 5 minut.
napsal(a):
Dodám : Majitel nebyl úplný trouba, jen si nevšiml, že se čuba stačila protáhnout za ním do místnosti. Paní řekla Do.. a než řekla -ra, bylo po kotěti.
No, mě napadlo, že paní Petra je taková "záchranářka", kterých se teď všude rojí jak hub po dešti. Zvířátka už nemají milovat jenom lidi, ale zvířátka se mají milovat i navzájem. Že je to proti jejich přirozenosti, se jaksi nebere v potaz. Když se to tak vezme, člověk je fakt zvrácenej tvor. Napřed ty psí plemena vyšlechtí k nějaké práci nebo činnosti a pak to v nich chce mermomocí potlačovat. A to si fakt nemyslím, že by se tato plemena měla používat rovnou na psí zápasy. Ještě by mě zajímalo, jak to dělá, jak ty psy cvičí, aby se s těma kočkama kamarádili.
Já to přiznám rovnou, k nám na zahradu jakmile se dostane kočka a jsou tam psi, tak nepřežije. A to mám retrívry, pro někoho gaučáky a mírumilovné psy. Ale jsou cvičení i k práci a odnaučovat to rozhodně nebudu.
taky znám bulinu (bulteriérku), která s kočkou vyrůstala. Kočka zvyklá na předchozí fenu byla pohodářka, štěně brala jako parťáka. A pak jednoho krásného dne (psici bylo asi půl roku) jim roztrhala kočku uprostřed obýváku... a to byli doma...
napsal(a):
No, mě napadlo, že paní Petra je taková "záchranářka", kterých se teď všude rojí jak hub po dešti. Zvířátka už nemají milovat jenom lidi, ale zvířátka se mají milovat i navzájem. Že je to proti jejich přirozenosti, se jaksi nebere v potaz. Když se to tak vezme, člověk je fakt zvrácenej tvor. Napřed ty psí plemena vyšlechtí k nějaké práci nebo činnosti a pak to v nich chce mermomocí potlačovat. A to si fakt nemyslím, že by se tato plemena měla používat rovnou na psí zápasy. Ještě by mě zajímalo, jak to dělá, jak ty psy cvičí, aby se s těma kočkama kamarádili.
Já to přiznám rovnou, k nám na zahradu jakmile se dostane kočka a jsou tam psi, tak nepřežije. A to mám retrívry, pro někoho gaučáky a mírumilovné psy. Ale jsou cvičení i k práci a odnaučovat to rozhodně nebudu.
Ale snad by měli nosit kachny - zastřelené. Ne kočky - živé.
Ikdyž Cézar byl musterland. Kočky vraždil spolehlivě - že škodná. Měly jsme to jeho majiteli za zlé - silně.
napsal(a):
Ikdyž Cézar byl musterland. Kočky vraždil spolehlivě - že škodná. Měly jsme to jeho majiteli za zlé - silně.
U münsterlandů (i dalších německých ohařů) je ostrost na škodnou žádaná a žádoucí.
napsal(a):
Jj, jsou to nosiči a měli by nosit zhaslou zvěř. Ale bohužel od té doby, co psa jedna polodivoká kočka venku podrápala, to jsem tady tehdy i psala, tak je kočka nepřítel. A samozřejmě, když se na ni vrhne pes, tak pak už všichni, jsou smečka.
Retrívr by měl tedy nosit hlavně zastřelené kachny nebo bažanty, ale od známých vím, že jak chodí na hony, tak jejich retrívři běžně to, co není mrtvé, dorazí sami. A mně jedna moje fena nosí slepice od sousedů (bohužel ji občas někdo nechtěně vypustí, i když já sama se na to snažím dávat pozor, naposled to byla ta paní z Ukrajiny), poslední slepička naštěstí přežila bez úhony.
napsal(a):
U münsterlandů (i dalších německých ohařů) je ostrost na škodnou žádaná a žádoucí.
Já to chápu, jen když vždycky po víkendu s gustem líčil, kolik zářezů Cézar za víkend má. I chápu, že kočka v lese je škodná (bohužel), je to kočka domácí, má se držet doma - jak praví myslivci.
Petra549
napsal(a):
Klasika. Místní osazenstvo neuznává zkušenosti a dovednosti jiných, jen oni mají pravdu, i když třeba nemají s daným plemenem zkušenosti a někteří ani psa nevlastní. Nejdůležitější je zpochybnit zkušenosti a pro jistotu i plemeno, jen proto, že oni sami selhali. Mě taky všichni říkali, že k husky je nesmysl pořídit si kočku. Já to učila stylem, že přítomnost kočky je výhoda a kočka je kamarád. A kamarádi se nejí. S obouma haskounama byla naprosto v bezpečí.
Huskyjanina
napsal(a):
Klasika. Místní osazenstvo neuznává zkušenosti a dovednosti jiných, jen oni mají pravdu, i když třeba nemají s daným plemenem zkušenosti a někteří ani psa nevlastní. Nejdůležitější je zpochybnit zkušenosti a pro jistotu i plemeno, jen proto, že oni sami selhali. Mě taky všichni říkali, že k husky je nesmysl pořídit si kočku. Já to učila stylem, že přítomnost kočky je výhoda a kočka je kamarád. A kamarádi se nejí. S obouma haskounama byla naprosto v bezpečí.
Taky se mi líbí, co paní Petra píše. Mluví z ní léta praxe a zkušeností, na rozdíl od některých teoretiček zde, které ani psa nevlastní.
Taky mám lovce, i když v jiné váhové kategorii než pitbul. To, že neloví pouze v připadě, že se dívám a říkám "nesmíš", je moje neschopnost a rozhodně nebudu tvrdit, že je to tak v pořádku a musejí to tak mít všichni.
Osobně ze zkušenosti se domnívám, že pitbul má častěji problém se psy, ale jinak je víc v míru s oststními domácími mazlíky než třeba pinč nebo jezevčík.
Jasně, že je to lovec a mà potenciál zabít a je třeba to brát v potaz. Ale nebudu přece tvrdit, že něco nejde jenom proto, že mě osobně se to nepodařilo anebo do toho nechci investovat úsilí a energii.
Našim známým zabil morče trpssličí pudl, asi tak.
A já třeba vůbec netvrdím, že to nejde. Já jen tvrdím, že nemám potřebu učit svoje psy, aby kočky milovali. Nechci jít proti jejich přirozenosti, chci s nimi dělat práci, která je baví a tudíž jim v tom ani nechci dělat guláš. Navíc kočky ani jiný zvířata mít nikdy nebudu. A cizí kočky holt musí mít pud sebezáchovy a nelézt ke mně na zahradu. Nikomu ale neříkám, jak to má dělat on, ať si to dělá po svým, jak mu to vyhovuje.
Ještě si dovolím poznámku, zadavatele sice neznáme, ale dle jeho vyjádření v tomto zkušený není, jinak by se tady asi ani neptal. A taky si myslím, že zdejší rady mu moc nepomůžou, když neví, jak na to. Bylo by fajn, kdyby sem po pár měsících napsal, jak to nakonec u nich dopadlo.
Edit: Co se třeba týká hrabání myší, to se nám podařilo úspěšně odbourat, protože ve výcviku je tohleto dost rušivý element.
Měla jsem psa, který miloval naše kočky. Až tak, že si koťata nahnal do své boudy a kočku k nim nechtěl pustit. On byl i jinak zvláštní - když jsme měli malé králíčky, tak se vecpal do králíkárny a byl šťastný, jak po něm hopkají. Cizí kočky ale rád prohnal.
To byl můj první pes a od té doby máme vždy psa, který kočky nemusí nebo přímo nemá rád. Kavkazanky nesnesly na zahradě cokoliv jiného živého - kočku, ježka, slepici od sousedů, veverku,... a zabít pro ně nebyl problém. Druhá kavkazanka si i tyto své oběti umně zahrabávala a mamka jí je tajně brala, někdy byly už ve vysokém stupni rozkladu, když je objevila pozdě. Dlužno dodat, že jsme nikdy kočku ani jiné zvíře sami nedonesli, nepořídili. Krom králíka, ale ten byl v bezpečí v kleci.
Když jsme letos pořídili choďandu, chtěla mamka udržet své přátelství s polodivokou kočkou od sousedů, které navázala po smrti druhé kavkazanky. Kočka chodila pravidelně na krmení, zvykala si na dotyky,... Ale choďanda, jako by nesla dál odkaz obou kavkazanek, kočku vyháněla, až ji vyhnala. A kočka už k nám nezajde, jen občas přeběhne ostražitě a v bezpečné vzdálenosti pozemek.
Terven
napsal(a):
Taky se mi líbí, co paní Petra píše. Mluví z ní léta praxe a zkušeností, na rozdíl od některých teoretiček zde, které ani psa nevlastní.
Taky mám lovce, i když v jiné váhové kategorii než pitbul. To, že neloví pouze v připadě, že se dívám a říkám "nesmíš", je moje neschopnost a rozhodně nebudu tvrdit, že je to tak v pořádku a musejí to tak mít všichni.
Osobně ze zkušenosti se domnívám, že pitbul má častěji problém se psy, ale jinak je víc v míru s oststními domácími mazlíky než třeba pinč nebo jezevčík.
Jasně, že je to lovec a mà potenciál zabít a je třeba to brát v potaz. Ale nebudu přece tvrdit, že něco nejde jenom proto, že mě osobně se to nepodařilo anebo do toho nechci investovat úsilí a energii.
Našim známým zabil morče trpssličí pudl, asi tak.
Já taky psa nevlastním. Jenom kočky a koně. A čím jsem starší, tím víc přemýšlím, proč dělají věci, které nechci. Případně nedělají to, co chci. A někdy na odpověď nepřijdu. Vlastně ani u lidí to občas nevíme.
Neboli, zadavatel(ka) se nakonec musí rozhodnout sama. Protože každý(á) z nás má jiné zkušenosti.
No u nás to ještě před pár lety vypadalo takhle, ale to vždy štěně přišlo k dospělé kočce. Kočka Máca se dožila 22 let, odešla před 2ma lety. Cizí kočky na zahradě vyháněli, v lese lítali po stopě. Když přišel 6ti letý pes, který byl v kotci u myslivce a zřejmě na kočky cíleně učený, trávila Máca dobu kdy jsem byla v práci zavřená v ložnici. Bylo jí v té době už přes 20 let, tak stejně celý den spala. Asi po roce si na ní pes zvyknul, že jsem mohla odpo odejít na návštěvu a nechat Máce otevřeno do ložnice, ale když jsem byla v práci, tak jsem to neriskovala, přece jen 8 hodin je dlouhá doba. Na naší zahradě se zakousnul do sousedů kočky a jak kočka ječela, tak se hned chtěli přidat ostatní a pomoct mu. To už jsem je ale oba držela ve vzduchu, kočičí drápy jsem měla zaťatý v ruce a musela jsem psa potopit do sudu, aby kočku pustil.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.41.19
Jenze sakra. Petra zapomina na jednu věc. Ano sve psy to naucila. Ale ne vsichni psi jaou stejny a nemuze spolihat na to ze kdyz jeji psi doted nic (a neni vsem dnum konec) ze to tak budou mit i jini psi. A nezastavam nazor ze se spravnym pristupem lze kazdeho osa vycvicot jako ona ty svy. Vzdy se najde ejaky expert nebo vyjimka ktera do toho hodi vidle a clovek nechape. Takze ano. Jeji psi jsou v tomto zatim bezchybni. To ale neznamena ze ostatni taky
napsal(a):
Já taky psa nevlastním. Jenom kočky a koně. A čím jsem starší, tím víc přemýšlím, proč dělají věci, které nechci. Případně nedělají to, co chci. A někdy na odpověď nepřijdu. Vlastně ani u lidí to občas nevíme.
Neboli, zadavatel(ka) se nakonec musí rozhodnout sama. Protože každý(á) z nás má jiné zkušenosti.
Do diskuze je možné napsat jen svou zkušenost. Nic to ale nevypovídá o tom, že je daná zkušenost správná. Samozřejmě - čím víc psů a zvířat obecně projde člověku rukama, tím větší má šanci - pokud je schopen se učit a je empatický - problém vyřešit správně.
Ale co je správně? To je pro každého něco jiného.
Někoho uspokojí, až když pes úplně přestane lovit, někdo toleruje lov koček, hlodavců apod, ale lesní zvěř už ne....každý to má se svým zvířetem jinak.
Obecný instantní postup neexistuje - v jedné rovnici může být vždy jen jedna neznámá, aby bylo možné najít řešení, ale tady jsou geny, prostředí, majitel, znalosti, vlohy psa....
Terven, fakt si myslíte, že když vypustíte lovce do lesa, zůstane stát a bude čekat na "nesmíš"?
Nebo mezi kočky na sídlišti?
Máme vypilováno tak, že pes vidí kočku a jde v klidu dál, slepice, pes, dtto.
Dokonce když vidí srny, zastaví se.
Dá se odvolat od psů i myší. U fen není spolehnutí, to si bez vodítka u známých nepřátelských nedovolím.
Ti pozemní psi mají tu reakční dobu šílenou, taková rozdvojená osobnost, dalo by se říct, že v deseti vteřinách dokáže postavit chatu, uplést ponožky, přečíst pohádku, přinést prase a uvařit oběd. A to je to, čeho se lidé bojí, ta rychlost, ty změny, ani nemrkneš.
Podle mě je to na psa tohoto typu hodně, občas toho i lituji, mohli jsme žít jako kdysi na samotě u lesa a mohla jsem říkat, jak je to v pohodě, a také oni si pak lidé myslí, že se tak pes narodí, hodně lidí, co nás potká, chce štěně, nestačí ani půlhodinový rozhovor o tom, kolik práce za tím je a že tohle je nejmírnější pes, co jsme měli... všichni říkají - je to jenom o výchově, oni jsou hodní, že jo.
Jasně. Proto má skoro každé plemeno tolik linií. Jdu dál. To nemá smysl.
Ono je taky jedno, který instinkt se psem cloumá, jestli lovecký, nebo ten, který velí odstranit konkurenci. Ta kočka dopadne tak jako tak neslavně.
A ano, jsou psi, kteří dokážou kočku přijmout do rodiny. A jsou psi, kteří dokážou tolerovat i cizí kočky. Stejně tak jsou psi, kteří tolerovat kočky sice nedokáží, ale zas je honí tak, aby nikdy nedohonili - nemají v úmyslu zabít, stačí jim, že kočka utíká.
Ale jednak se na to nedá spoléhat, jednak je každý pes, každá situace a každá kočka jiná a jednak je jiný i majitel, jeho přístup a jeho vedení.
Pakliže něco dokážu se psem já, nemůžu předpokládat, že to dokáže každý. Nemůžu předpokládat ani to, že to nedokáže.
Proto je dobře, že tu zazněly oba názory, totiž že to lze, ale nelze to vždy, každému, v každé situaci a s každým psem, a i když to lze, tak to není zadarmo.
napsal(a):
Terven, fakt si myslíte, že když vypustíte lovce do lesa, zůstane stát a bude čekat na "nesmíš"?
Nebo mezi kočky na sídlišti?
Máme vypilováno tak, že pes vidí kočku a jde v klidu dál, slepice, pes, dtto.
Dokonce když vidí srny, zastaví se.
Dá se odvolat od psů i myší. U fen není spolehnutí, to si bez vodítka u známých nepřátelských nedovolím.
Ti pozemní psi mají tu reakční dobu šílenou, taková rozdvojená osobnost, dalo by se říct, že v deseti vteřinách dokáže postavit chatu, uplést ponožky, přečíst pohádku, přinést prase a uvařit oběd. A to je to, čeho se lidé bojí, ta rychlost, ty změny, ani nemrkneš.
Podle mě je to na psa tohoto typu hodně, občas toho i lituji, mohli jsme žít jako kdysi na samotě u lesa a mohla jsem říkat, jak je to v pohodě, a také oni si pak lidé myslí, že se tak pes narodí, hodně lidí, co nás potká, chce štěně, nestačí ani půlhodinový rozhovor o tom, kolik práce za tím je a že tohle je nejmírnější pes, co jsme měli... všichni říkají - je to jenom o výchově, oni jsou hodní, že jo.
Jasně. Proto má skoro každé plemeno tolik linií. Jdu dál. To nemá smysl.
Uff...musela jsem se jít ubezpečit, co jsem to vlastně napsala...
...tohle píšu kde, prosím?
Psala jsem to přesně takhle
To, že neloví pouze v připadě, že se dívám a říkám "nesmíš", je moje neschopnost a rozhodně nebudu tvrdit, že je to tak v pořádku a musejí to tak mít všichni.
a přesně tak je to myšleno. Mám morče na klíně, Vikina sedí vedle a říkám jí "nesmíš" a ona ví, že nesmí a nesežere ho.
Mohla bych to možná vypilovat, aby si ho nevšímala, i když jsem zády anebo vedle v místnosti, ale nestojí mi to za tu námahu, jsem líná. To radši hlídám a stavím bariéry.
Jak už psala Sarah, každej to máme jinak, každej učíme nebo neučíme něco jinýho. A že v některých případech nechce jít proti jejich přirozenosti. To já taky ne.
Jenže mám ze zkušeností s x majiteli bullů pocit, že jedna z bullích přirozeností je dělat vše, co vidí majiteli na očích. Že je to hora lásky, která má plnění páníčkových přání jako sport.
Kdysi jsme se tu o tom bavili - že když jsou venku tropy, tak Vikina jí podobní sebou plácnou a nejdou nikam, zatímco bulla klidně uvaříte, protože on půjde.
Co jich teda pár znám, s nežádoucím lovem nemá problém žádnej z nich.
A i kdyby, ono odnaučení vyrážet za zvěří a tolerance ostatního domácího zvířectva jsou dvě hodně odlišný kategorie. To první je konkrétně pro nás z kategorie scifi, to druhý si docela umím představit. A vím o hodně echt lovcích, kteří by cizí kočku zabili a domácí milujou a ochraňujou.
Ať si to každej dělá jak chce, mě jenom zarazilo, kolik lidí tady shazuje rozumnej názor podloženej letitou praxí jenom proto, že jim se nic podobnýho nepodařilo.
Však já říkala, že domácí nejsou problém, ale cizí by beze mne byly spapány. A tím se provalilo, že jsem neschopná, no :-)
Plnění páníčkových přání... hm, tak nám to nikdo neřekl, škoda.
Ne, tohle prostě u zájmu nejvyššího fungovat nebude. Jinak jo, nepotřebujeme odměny/pamlsky, plive to..
Neshazuji názor - podle zadání se řídím a podle zkušeností. Zadání je - netuším nic. Pardon, tak to je. Pak se tu strhne vždy bouře, že proč ten pes nechodí venku s košíkem, co zas bylo v Blesku.
Podle mě je dobré vědět, co vše v tom psovi je. A tohle je jeho součást.
A pak se vyhneme tomu "tohle můj pes eště nikdy" a proč se všichni bojíte, když jde proti vám takový pes?
Neshazuji názor - podle zadání se řídím a podle zkušeností. Zadání je - netuším nic. Pardon, tak to je. Pak se tu strhne vždy bouře, že proč ten pes nechodí venku s košíkem, co zas bylo v Blesku.
Podle mě je dobré vědět, co vše v tom psovi je. A tohle je jeho součást.
A pak se vyhneme tomu "tohle můj pes eště nikdy" a proč se všichni bojíte, když jde proti vám takový pes?
Tak já hlásím, že se nebojím. Máme u nás na vsi nový folklor. Běhá nám tu bull. Nevím jestli pit- nebo staford-. Nerozeznám. Ale byl rozumný. Řekla jsem mu, že to je moje zahrada, ať jde pěkně na cestu a pak tam, kam patří. Odvedla jsem ho před vrátka a šel.
Náš zlaťák kočkám neublíží. On i když se lekne, tak utíká (neútočí ze strachu). Utíkající kočku honí, ale jak zastaví, tak běhá v dvoumetrovém kruhu kolem. Našim kocourům se vyhýbá, když se začnou honit po bytě.
Sousedi mají mündsterlandku. Rok k nám chodili na návštěvu ke třem MCO kocourům a pohoda. Ona je velká plašanda (brali si ji jako čtyřletou s pocuchanými nervy). Po tom roce synovi spadl hrnek, fena se lekla. Jak uskočila, lekl se jí nejmladší kocour a začal utíkat (fenu jsem při rozběhu čapla, takže kocoura se ani nedotkla). Od té doby konec. Kocoury musím buď zavřít nebo vyházet nahoru na police a hlídat, aby nešli dolů. Dva z nich by zabila určitě (nejmladší a nejstarší) a s tím jedním by se dorvali navzájem.
Jsou ty kočky pěkné potvory......
https://www.youtube.com/watch?v=OdE9o3mfzTo