Desetitýdenní štěně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anonym087

27.12.2022 11:19
Anonym087

XXX.XXX.19.80

Ahoj, mam 10tt stene labrador ovčák. Mam ho cca 2tydny. Jeho chování je normalni az na to ze absolutně po cvičení a trénování na jméno absolutně nereaguje. Kdyz se mu da nazrat a v aute mu musim drzet misku tak se zacne ohánět, vecer a cenit zuby. To same i kdyz mu chci vyndat vodítko z tlamy tak des. Minule si ulovil jeden piškot a nemohla jsem dat Ani nohy dolu aby po nich nesel…
To je první problem.
Druhy problem je jak zacit s výcvikem. Mela jsem staffa a ten byl uplne v pohode v 10tt mi uměl sedni, ke me. Ale tenhle to ma uplne na háku 😃
Prosim jen nejake normalni odpovedi 😉 Dekuju

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.12.2022 11:39

Myslím si, že v 10 týdnech po něm chcete moc. Že předchozí pes byl zázrak, je irelevantní. Chce to trpělivost, důslednost a výsledek se dříve nebo později dostaví.

27.12.2022 11:46
impact

XXX.XXX.17.62

To štěně je v desátém týdnu těhotenství, jo? Tak tohle překonává i mateřský plurál.

Anonym087

27.12.2022 11:53
Anonym087

XXX.XXX.19.80

impact napsal(a):
To štěně je v desátém týdnu těhotenství, jo? Tak tohle překonává i mateřský plurál.

Bohuzel autokorekce 😃😃

27.12.2022 13:41
lupus4

XXX.XXX.205.61

určitě by vám neuškodilo povědomí o způsobech učení
takže jsme zase u F.Šusty a jeho knížek - min
Trénink je rozhovor
Trénink je v hlavě

27.12.2022 15:51
Doron

XXX.XXX.30.233

Ještě mě napadá jestli není pes hladovej.
Můj mladší pes když je mě přišel taky vrčel při jídle, oháněl se, strašně hltal.
Nebyl hubenej, ale takovej věčně nedojedenej.
Bylo jich osm sourozenců a dostávali z jednoho hrnce, takže večnej boj.
Takže první co jsem udělala, že jsem mu dávala žrát úplně do sytosti domácí stravu, protože granule hltal a pak zvracel.
Taky jsem ho hodně krmila z ruky, samý dobrý věci, syrový masíčko, kuřecí křidýlko..
Jméno, pamlsek, pořád dokola, na jméno slyšel první den.
Když vrčel u misky, přidala jsem mu.
Asi za dva týdny se dojedl a teď je mu rok a je úplně v pohodě, dělí se o jídlo s ostatními psy, můžu mu sáhnout pro kost do huby, bere si z pusy úplně jemně pamlsek.

Jinak máte štěstí, že máte žravého psa, bude se vám dobře cvičit, někdo musí hledat, čím by psa odměnil.

Lupus tady v diskuzi Yoggiees x Marcus radil ohledně stravy, na jeho popud jsem přestala skoro úplně krmit granule a vidím zase posun v psí spokojenosti.
Hlavně se proboha neřiďte doporučenou gramáží granulí, jestli je krmíte!

A pořiďte si tu Šustovu knížku, nebudete litovat:)!

27.12.2022 16:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

když dva dělají totéž s úplně jiným výsledkem, při svých chov. začátcích jsem dbal na to, aby každé štěně mělo svou misku , svou "dávku" atd...
posléze jsem přišel na to, že je pro psychický vývoj a i klid v dalším životě je lepší krmit hromadně...ale tak, aby se všichni "naprali" ad libitum, nádherně si i odbourali "potravní agresi"
čili jsem nastoupil s kýblem masa - nasypal lavor a čekal....pažravci chvátali, hltali...
"hrabátka" se v tom nimrali...ale přidával jsem tak dlouho, až i poslední nimra už nechtěl...po pár takto proběhlých krmeních přišli i hltalové na to, že jim nic neuteče a
přestali hltat...přestali i vztekle vrčet a spíš jen brumlali "hele to je asi moje"
v dospělosti jsem krmil smečku i 14 kousků na volno, mezi miskami cca 1/2 m a nikoho nikdy nenapadlo se o žrádlo rvát či ho druhému krást a prázdné misky si pak chodili "kontrolovat" úplně v klidu...

27.12.2022 18:45
Doron

XXX.XXX.30.233

No, tak to jste dělal úplně skvěle a dal jste psům výbornej základ do života 👍

V našem případě stačil k maléru malej hlubokej pekáček místo třeba plechu na pečení nebo lavoru.
A panička se taky bála krmit ad libitum, protože ji to vet poradil.
To byste nevěřili,kolik je mezi veterinářema dietologů.
Viděla jsem na veterině lidi s malým kokříkem, přišli si pro první granule. Veterinářka v ruce odměrku,prst hoodně hluboko u dna a, rozhodně mu nedávejte víc a velký pozor na pamlsky, o ty případně musíte krmnou dávku snížit 😬

Jináč ten můj nebyl opravdu hubenej, jenom prostě nedopapanej.

27.12.2022 19:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

to Doron, už se konečně přihlaste , ať vám můžu poslat do sz pár věcí o ovcexvlcixpsi

27.12.2022 19:10

lupus4 napsal(a):

když dva dělají totéž s úplně jiným výsledkem, při svých chov. začátcích jsem dbal na to, aby každé štěně mělo svou misku , svou "dávku" atd...
posléze jsem přišel na to, že je pro psychický vývoj a i klid v dalším životě je lepší krmit hromadně...ale tak, aby se všichni "naprali" ad libitum, nádherně si i odbourali "potravní agresi"
čili jsem nastoupil s kýblem masa - nasypal lavor a čekal....pažravci chvátali, hltali...
"hrabátka" se v tom nimrali...ale přidával jsem tak dlouho, až i poslední nimra už nechtěl...po pár takto proběhlých krmeních přišli i hltalové na to, že jim nic neuteče a
přestali hltat...přestali i vztekle vrčet a spíš jen brumlali "hele to je asi moje"
v dospělosti jsem krmil smečku i 14 kousků na volno, mezi miskami cca 1/2 m a nikoho nikdy nenapadlo se o žrádlo rvát či ho druhému krást a prázdné misky si pak chodili "kontrolovat" úplně v klidu...

Aj tak sa može. Já si zase pamatuji Romanu, jak krmila, pravda, jenom 8 psů - nandala do misek, u kterých seděli psi a až na povel "volno" se každý vrhnul na tu svou.

Tím netvrdím, že jedna metoda je lepší než druhá.

27.12.2022 19:36

lupus4 napsal(a):

U nás se v době dávné, před granulové,krmila štěńata také tak.Výsledek byl stejný.

27.12.2022 19:52
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

27.12.2022 20:51
janaa

XXX.XXX.174.242

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Aj tak sa može. Já si zase pamatuji Romanu, jak krmila, pravda, jenom 8 psů - nandala do misek, u kterých seděli psi a až na povel "volno" se každý vrhnul na tu svou.

Já jsem tuhle buzeraci u misek nikdy nepochopila

Jinak běžně se krmí štěnda ze společných "krmítek", někdo pak přechází na jednotlivé misky,aby měl pod dohledem,kolik toho kdo sežere. Spíš vidím problém v předčasném odstavováním štěňat, normálně se štěnda ještě jdou dopít k mámě. A samozřejmě u toho nejde jen o to kojení. A do krmítka se dává dost ve chvíli,kdy štěnda odejdou, a ještě zbyde na vylízání na mámu. Pokud je krmítko vylízané dočista do čista, byla dávka malá

27.12.2022 21:13
impact

XXX.XXX.17.62

Já zažila tříměsíční štěňata, co byly schopný se u jedné misky dobít na život a na smrt. Od jednoho kilovýho prcka mám dodnes jizvu na ruce, když jsem se je v šoku snažila rozehnat z krvavé bitky u prvního jídla. Ti museli prvních pár dní x krát denně jíst každý ze svojí misky. Taky jsem zažila štěňata, co byly schopný se ad libitum narvat tak, že se zesraly a doblily na ultimum. Ale obecně určitě souhlasím s tím, aby se štěňata zakrmovaly tak, že jim jídlo nebude nijak vzácný.

27.12.2022 21:35

janaa napsal(a):
Já jsem tuhle buzeraci u misek nikdy nepochopila

Jinak běžně se krmí štěnda ze společných "krmítek", někdo pak přechází na jednotlivé misky,aby měl pod dohledem,kolik toho kdo sežere. Spíš vidím problém v předčasném odstavováním štěňat, normálně se štěnda ještě jdou dopít k mámě. A samozřejmě u toho nejde jen o to kojení. A do krmítka se dává dost ve chvíli,kdy štěnda odejdou, a ještě zbyde na vylízání na mámu. Pokud je krmítko vylízané dočista do čista, byla dávka malá

Já to nebrala jako buzeraci, ale jako vychování. Líbilo se mi to.

28.12.2022 01:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

Já zažila tříměsíční štěňata, co byly schopný se u jedné misky dobít na život a na smrt.

tak teriéry jsem nikdy neměl , ale věřím, že kdyby hromadnou pohodu zažívali hned od prvního přikrmování od cca 3 - 4 týdnů, tak to takhle nedopadlo
krmil jsem stylem viz video od rapot. jen pořadí bylo po dvojicích (dvě ruce) od nejstaršího po nejmladšího
bez přídatné "buzerace" ... prostě jméno a tumáš
PS. vyjímkou byla Anča (chrtice) ta byla tak pomalá, že dostávala s předstihem a stejně se občas stalo, že byla poslední a haskouni na ní čuměli z m, že s přezíravým pohledem jim nechala zbyteček s výrazem "tak si to sežerte"

28.12.2022 07:21
impact

XXX.XXX.17.62

lupus4 napsal(a):
Já zažila tříměsíční štěňata, co byly schopný se u jedné misky dobít na život a na smrt.

tak teriéry jsem nikdy neměl , ale věřím, že kdyby hromadnou pohodu zažívali hned od prvního přikrmování od cca 3 - 4 týdnů, tak to takhle nedopadlo
krmil jsem stylem viz video od rapot. jen pořadí bylo po dvojicích (dvě ruce) od nejstaršího po nejmladšího
bez přídatné "buzerace" ... prostě jméno a tumáš
PS. vyjímkou byla Anča (chrtice) ta byla tak pomalá, že dostávala s předstihem a stejně se občas stalo, že byla poslední a haskouni na ní čuměli z m, že s přezíravým pohledem jim nechala zbyteček s výrazem "tak si to sežerte"

Nebyli to teriéři, ale jinak naprosto souhlasím.

Kdyby se v kikánské osadě už od otevření očí nemuseli rvát o každý nalezený sousto, tak to rozhodně nedopadlo tak, že se chtěli ve třech měsících zabít za plnou misku.

Po takových zkušenostech se snažím s každými štěňaty dopracovat k tomu, aby ještě před odchodem k nové rodině byly schopný mít mezi sebou položenou plnou misku a přehlížet ji, protože už pro ně není nic vzácného..

28.12.2022 14:33
Doron

XXX.XXX.4.228

Tak jsme se, koukám, všichni shodli :)

28.12.2022 17:02
impact

XXX.XXX.17.62

Doron napsal(a):
Tak jsme se, koukám, všichni shodli :)

Onehdá jsem měla zájemce na adopci štěněte - takový mladý pár. A během návštěvy se mi pán dlouhým proslovem svěřil, jak by samozřejmě v rámci výcviku brali a zase dávali misku, protože budou mít jednou děti, tak aby byl pes zvyklej, že si nesmí dovolit zavrčet.. 🤦🏻‍♀️

No, nedopadlo to dle jejich představ.

28.12.2022 21:34
Doron

XXX.XXX.162.30

🤣👍

29.12.2022 08:08
janaa

XXX.XXX.174.242

Lidi jsou blázni, pořád budou psy bu.erovat u žrádla,sahat jim tam,brát misku a nevím,co ještě,a pak se diví. Já v klidu nandám žrádlo do misek, a pak po jedný dávám na zem, u nás se udržuje pořadí od služebně nejstaršího,takže ani nemusím říkat jména, protože každý ví,kdy dostane. Štěně se to spolehlivě naučí za týden. Když tu mám psa na hlídání,do dvou,tří dnů to chápe taky. Je to pro ně přirozené, pokud nedělá člověk se žrádlem blbosti, není to žádný výchovný nebo výcvikářský zázrak

29.12.2022 09:20

Všem našim psům - mým i mamčiným - jsme mohli sáhnout do misky, misku odebrat a zase vrátit (z důvodu promíchání žrádla, nebo přidání,...). Já to považuji za samozřejmost a praktickou věc.

29.12.2022 09:30

není to žádný výchovný nebo výcvikářský zázrak

ani prostredek.
"ucit" neco psa pres povelovani a hrabani do misky zradla je cesta do pekla.

a jinak k tomu krmeni stenat - jedna miska vs. kazdy svoji.
Zazila jsem oba zpusoby krmeni stenat (mnoho plemen) - a ne, nemelo to vliv na to, jestli si jednou ta stenda "hlidaji" misku nebo ne

bavim se ted o stenatech k odberu, ne o malickych.
vetsi vliv na to ma klid u zradla nez pocet misek.

A mnozsvi krmeni samo. Ale zase -neni potreba nejaky extrem -a to, ze stene je tak precpane, ze si nevsima plne misky uz je dalsi extrem.

Stene ma s chuti dozrat svoji davku a vylizat misku.
Pak i pri takovem krmeni, pokud stenata maji svoji pravidelnost a jistoty -nedochazi ke rvackam a hlidani ani pred sebou, ani pred clovekem.

29.12.2022 09:42
Doron

XXX.XXX.162.30

Já taky můžu psům sáhnout do misky, to je jasný, ale ten pán,co o něm píše impact, chtěl psíka asi programově buzer.vat.
Asi by nezůstalo jen u žrádla.

Taky je velmi rozšířená zásada, že pes nesmí nikdy dostat od stolu a může si vzít z misky až po povelu
"BER!"🤣

29.12.2022 09:46

Doron napsal(a):
Já taky můžu psům sáhnout do misky, to je jasný, ale ten pán,co o něm píše impact, chtěl psíka asi programově buzer.vat.

Taky je velmi rozšířená zásada, že pes nesmí nikdy dostat od stolu a může si vzít z misky až po povelu
"BER!"🤣

"BER!"🤣

A proč ne? Jaké si to uděláš, takové to máš... Tedy jak si kdo nastaví pravidla... Nevím, co je na tom k smíchu.

29.12.2022 10:00

"BER!"🤣

A proč ne? Jaké si to uděláš, takové to máš... Tedy jak si kdo nastaví pravidla... Nevím, co je na tom k smíchu.

Já tohle nemám ráda (od stolu tedy nekrmím, to je mi protivné, ale reaguji na to druhé - pes musí udělat něco, aby si zasloužil KD), vnímám to jako kolizní vůči welfare. Moji psi pro to, aby dostali KD, nemusejí dělat nic, to, že je nenechám hlady, je garantované. Stejně tak se mi příčí i takové ty praktiky, kdy má pes hladovku před cvičákem, aby jakože líp poslouchal.
Mně stačí, že když připravuji psovi jídlo, tak po mně neskáče a nešťouchá do mě a nechá mě to v klidu udělat. Mohla bych mu sahat do misky nebo s ní jinak manipulovat, stejně tak s nějakým žvýkacím mlsíkem (ten mi kolikrát přinese sám, že to chce přidržet), nekousl by mě, nevrčel by, ale já tohle prostě nemám důvod ani potřebu dělat - i ten pes má právo se v klidu najíst, bez buzerací a vyrušování a kladení podmínek. Nepotřebuji si nic dokazovat.

29.12.2022 10:21

vnímám to jako kolizní vůči welfare

je to hlavne kolizni z pohledu uceni -kdyz uz
system malych kroku to neni.
kdyz to pes nechape-nereaguje spravne - nemuzete jit o krok zpet.
Proto vznikaji ty nezadouci reakce pak.

29.12.2022 10:23

Já tohle nemám ráda (od stolu tedy nekrmím, to je mi protivné, ale reaguji na to druhé - pes musí udělat něco, aby si zasloužil KD), vnímám to jako kolizní vůči welfare. Moji psi pro to, aby dostali KD, nemusejí dělat nic, to, že je nenechám hlady, je garantované. Stejně tak se mi příčí i takové ty praktiky, kdy má pes hladovku před cvičákem, aby jakože líp poslouchal.
Mně stačí, že když připravuji psovi jídlo, tak po mně neskáče a nešťouchá do mě a nechá mě to v klidu udělat. Mohla bych mu sahat do misky nebo s ní jinak manipulovat, stejně tak s nějakým žvýkacím mlsíkem (ten mi kolikrát přinese sám, že to chce přidržet), nekousl by mě, nevrčel by, ale já tohle prostě nemám důvod ani potřebu dělat - i ten pes má právo se v klidu najíst, bez buzerací a vyrušování a kladení podmínek. Nepotřebuji si nic dokazovat.

To přece není nic o dokazování si. Když psovi chystám jídlo, tak je samozřejmé, že má v klidu čekat. A když mu misku dávám na zem, tak taky. A jestli někdo chce, aby pes pár vteřin počkal, než se na žrádlo vrhne, a naučí psa, že začne žrát na povel (je jedno jaký povel), tak to není přece nic o tom, že si pes musí žrádlo zasloužit, ale o tom, že má pes takovou kázeň. U některých žravých psů je asi dost fuška tohle naučit. A proč by to nemohl umět? Někdy to může být praktické. To přece není nic proti ničemu, i dítě se učí, že se jí až potom, co si všichni přítomní sednou a popřeje se "Dobrou chuť!". Alespoň u nás to tak bylo. Nebo někdo bez řečí mrskne před dítě talíř? Aniž by mu řekl třeba "Jez, dobrou chuť"? No možná jo, ale u nás doma spolu komunikujeme. A stejně tak se psy. Nikdy nedostanou misku bez řečí, ale s nějakým ustáleným povelem, většinou "vezmi", "vezmi si".

29.12.2022 10:59

Tak u nás bez toho, aby sme si to extra uvedomovali sme všetkých psov mali naučených zobrať si jedlo na povel - vezmi. Proste pokladám misku pes sedí a čaká pri mne - až sa vystriem pohladkám ho a poviem vezmi. Pri tejto poslednej - mierne reaktívnej psici si myslím, že to malo aj dobrý efekt na zmiernenie jej "besných" prejavov a je teraz po roku v pohode. Učili sme ju cielene aj položiť jej pamlsok na labku v ľahu a počkať na povel - vezmi. Dotiahla to do dokonalosti (úplne automaticky) nežerie nič zo zeme bez povelu - ani zdochlinu v lese neokoštovala . Takže pre nás to má také výhody, že jedno slovíčko k jedeniu (ekvivalent dobrú chuť) - je nič. A tiež boli začiatky také, že nechcela nechať nikoho priblížiť sa k jej miske (teraz už len kocúra odháňa) - to sme asi po troch razoch odbúrali tým, že sme jej do misky iba prihodili extra dobrôtku (syr, párok a pod). A aby nežrala ako pominutá tak sme jej dávali ohrýzať dlhú mňamku z ruky a ako keby sme sa s ňou o to trochu ťahali - proste nemohla to vydrapiť a zožrať, ale pekne pomaly si poodhrýzať. A iba pre pobavenie nedávny zážitok: priateľ jej dal na labku kúsok mäsa - chúďa vždy leží a čaká s výrazom smutného bernardýna hypnotizujúc pochúťku. Priateľovi, ale zazvonil telefón a začal sa vykecávať dobrých 5 -10 minút a pes čakal. Potom konečne na ňu pozrel ešte sa čudoval, že čo tak smutnie a až potom mu došlo, že zabudol dať povel vezmi.

29.12.2022 11:02
janaa

XXX.XXX.174.242

Lépe bych to nenapsala. Taky nemám ráda princip,dostaneš žrádlo,až,pokud......

Balu - tady si myslím to přirovnání k dětem pokulhává. Pokud sedí malé děcko v jídelní židličce, a dám před něj misku s kaší,tak mu taky neříkám,koukej na ní a já ti řeknu,kdy máš začít jist to,že u staršího se požaduje u rodinné večeře nějaká kultura stolování už se nedá ke krmení psa nijak připodobnit.

29.12.2022 11:11

vnímám to jako kolizní vůči welfare

je to hlavne kolizni z pohledu uceni -kdyz uz
system malych kroku to neni.
kdyz to pes nechape-nereaguje spravne - nemuzete jit o krok zpet.
Proto vznikaji ty nezadouci reakce pak.

Nejsem s tím v rozporu, však už to (sice méně detailně, ale pochopila jsem) bylo zmíněno. Chtěla jsem jen zmínit další aspekt, který zatím nepadl. :)

29.12.2022 11:18

To přece není nic o dokazování si. Když psovi chystám jídlo, tak je samozřejmé, že má v klidu čekat. A když mu misku dávám na zem, tak taky. A jestli někdo chce, aby pes pár vteřin počkal, než se na žrádlo vrhne, a naučí psa, že začne žrát na povel (je jedno jaký povel), tak to není přece nic o tom, že si pes musí žrádlo zasloužit, ale o tom, že má pes takovou kázeň. U některých žravých psů je asi dost fuška tohle naučit. A proč by to nemohl umět? Někdy to může být praktické. To přece není nic proti ničemu, i dítě se učí, že se jí až potom, co si všichni přítomní sednou a popřeje se "Dobrou chuť!". Alespoň u nás to tak bylo. Nebo někdo bez řečí mrskne před dítě talíř? Aniž by mu řekl třeba "Jez, dobrou chuť"? No možná jo, ale u nás doma spolu komunikujeme. A stejně tak se psy. Nikdy nedostanou misku bez řečí, ale s nějakým ustáleným povelem, většinou "vezmi", "vezmi si".

Žraní na povel je kladení si podmínek. Říkám tím psovi, že najíst dostane, pokud/až počká na můj pokyn. A jak to chcete vymáhat, naučit? Tím, že pokud pes nebude čekat, tak mu tu misku seberete. Zdá se mi pochopitelné, že pak někteří psi nabydou dojmu, že si to jídlo musí zatraceně dobře hlídat…

Přirovnání k dětem je za mě mimo, jak píše Jana. (A když to dítě náhodou začne teda jíst dřív než se popřeje, tak se mu ten talíř taky sebere? )

29.12.2022 11:21

janaa napsal(a):
Lépe bych to nenapsala. Taky nemám ráda princip,dostaneš žrádlo,až,pokud......

Balu - tady si myslím to přirovnání k dětem pokulhává. Pokud sedí malé děcko v jídelní židličce, a dám před něj misku s kaší,tak mu taky neříkám,koukej na ní a já ti řeknu,kdy máš začít jist to,že u staršího se požaduje u rodinné večeře nějaká kultura stolování už se nedá ke krmení psa nijak připodobnit.

Já myslím, že se přirovnat dá. I malému dítěti v židličce můžu říct "dobrou chuť, papej". Teda aspoň u nás ano. Jasně, že nevyžaduji, aby čekalo na povel.

Fakt ale nevim, proč by pes nemohl na povel čekat. Podle mě to není nic proti ničemu. Respektuji jiný nazor a jsem moc ráda, že si to každý můžeme udělat podle svého.

29.12.2022 11:39

Žraní na povel je kladení si podmínek. Říkám tím psovi, že najíst dostane, pokud/až počká na můj pokyn. A jak to chcete vymáhat, naučit? Tím, že pokud pes nebude čekat, tak mu tu misku seberete. Zdá se mi pochopitelné, že pak někteří psi nabydou dojmu, že si to jídlo musí zatraceně dobře hlídat…

Přirovnání k dětem je za mě mimo, jak píše Jana. (A když to dítě náhodou začne teda jíst dřív než se popřeje, tak se mu ten talíř taky sebere? )

V podstate áno - kým sa nechováš slušne misku nepoložím. A stačí na to dôrazne vyslovené čakaj (alebo niečo podobné) prípadne iba mlčky stáť s miskou v ruke a čakať kým sa ukľudní - keď mu misku dám zároveň s povelom vezmi - už mu ju neberiem - iba prídem ak prídem mu niečo pridať tiež poviem počkaj a prihodím mňamku so slovom vezmi. Obyčajne to je pri šteňati nácvik maximálne na týždeň a potom si to už ani neuvedomujeme. Za mňa je žranie na povel veľmi dobrá vec - pes nežerie sprostosti vonku a ani bez dovolenia od ľudí (nikdy neviete čo sa môže stať). Žrať dostáva - hladom netrpí A mimochodom aj deti stačí párkrát dôrazne upozorniť, že sa na jedlo nevrháme ako neandrtálci , počkáme, poprajeme si dobrú chuť a začneme jesť. Keďže sme to robili od začiatku ako u psa tak u detí - po veľmi krátkom čase sa to stalo samozrejmosťou

29.12.2022 11:54
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Zajímavý, že čekání před miskou na povel, přijde lidem jako buzerace. Ale, že při pozitivce takhle pes většinou sežere za odměnu aspoň půlku svojí krmný dávky, to je v pořádku, to je už ta správná výchova.

29.12.2022 12:15

Huskyjanina napsal(a):
Zajímavý, že čekání před miskou na povel, přijde lidem jako buzerace. Ale, že při pozitivce takhle pes většinou sežere za odměnu aspoň půlku svojí krmný dávky, to je v pořádku, to je už ta správná výchova.

jak spolu tyto dvě věci souvisí?

29.12.2022 12:16
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

jak spolu tyto dvě věci souvisí?

A jak spolu nesouvisí?

29.12.2022 12:19

poprosím první o objasnění toho souvisu v kontextu se slovem buzerace

29.12.2022 12:34
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

poprosím první o objasnění toho souvisu v kontextu se slovem buzerace

Na to se zeptejte Odetty, proč to považuje za buteraci.

29.12.2022 12:35

Huskyjanina napsal(a):

Kde, prosím, píšu, že odměňování během tréninku je buzerace? 😳🤷‍♀️ (Kde v tomto vlákně vůbec píšu o odměňování během tréninku?)

29.12.2022 12:42

Doron napsal(a):

"BER!"🤣

Nemám psa, jenom kocoury. A od stolu zásadně nekrmím. Nesnáším žebrající psy, kocoury, koně (ty nekrmím z ruky)....

29.12.2022 12:50

Huskyjanina napsal(a):

ale na tohle se neptám

ptám se na souvislost těchto dvou vět, že jsou postaveny jako porovnání :

"Zajímavý, že čekání před miskou na povel, přijde lidem jako buzerace. Ale, že při pozitivce takhle pes většinou sežere za odměnu aspoň půlku svojí krmný dávky, to je v pořádku, to je už ta správná výchova."

a vlastně se i ptám - ta "správná" výchova, (jak mi z té druhé věty vyplývá) to je ta bez odměn? nebo jaká to je?

29.12.2022 12:56
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

ale na tohle se neptám

ptám se na souvislost těchto dvou vět, že jsou postaveny jako porovnání :

"Zajímavý, že čekání před miskou na povel, přijde lidem jako buzerace. Ale, že při pozitivce takhle pes většinou sežere za odměnu aspoň půlku svojí krmný dávky, to je v pořádku, to je už ta správná výchova."

a vlastně se i ptám - ta "správná" výchova, (jak mi z té druhé věty vyplývá) to je ta bez odměn? nebo jaká to je?

No já se jen ptám, proč sedni před miskou krmení vám vadí a sedni, za kterou dostane část krmení vám nevadí. Psovi to je totiž šumák, kdy a proč si sedne.

29.12.2022 13:00
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Kde, prosím, píšu, že odměňování během tréninku je buzerace? 😳🤷‍♀️ (Kde v tomto vlákně vůbec píšu o odměňování během tréninku?)

Vy jste psala, že žraní na povel je pro psa buzerace. Takže, když dám psovi sedni a pak ho uvolním z povelu žrát, tak to je pro vás vlastně buzerace. Ale já říkám, že když na odměnách zkrmíte většimu krmné dávky, tak ten pes přeci taky musel něco udělat, než tu svou krmnou dávku po částech dostal.

29.12.2022 13:02
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Ale jinak.....učení klidu před miskou a povel ke žraní.....no to je přece to skvělý učení sebekontroly. A vy v tom vidíte buzeraci
https://www.youtube.com/watch?v=2M9_DNUpoJc

29.12.2022 13:13

Huskyjanina - presne učenie sebakontroly to je a veľmi účinné - potvrdzujem, a veľmi to pomohlo pri našej reaktívnej fenke. Je to len obyčajná výchova - žiadna buzerácia podľa mňa.
A presne ako píšete či odmením sadni na cvičáku alebo doma pri večernom kŕmení je tomu psovi úplne jedno - v zmysle pozitívky - odmeňujem správne chovanie. A rovnako ako sa o pamlsok so psom neťahám pri cvičení, neťahám sa s ním ani o misku žrádla, keď ju dostal za odmenu tak mu ju iste neberiem - aby nestrážil tak mu tak maximálne idem pridať alebo ho nechám na pokoji - vrátane všetkých členov domácnosti

29.12.2022 13:16

Huskyjanina napsal(a):
Vy jste psala, že žraní na povel je pro psa buzerace. Takže, když dám psovi sedni a pak ho uvolním z povelu žrát, tak to je pro vás vlastně buzerace. Ale já říkám, že když na odměnách zkrmíte většimu krmné dávky, tak ten pes přeci taky musel něco udělat, než tu svou krmnou dávku po částech dostal.

Rozlišuji základní krmnou dávku, to je to, co pes dostane do misky, můj aktuálně třikrát denně, co pokrývá jeho primární potřebu a zajišťuje svobodu od hladu (jeden z aspektů welfare), a pamlsky, to je bonus nad rámec garantovaného základu. Pokud nedostane žádné pamlsky, nebude mít hlad. Už chápu, kam tím míříte, nevím, jestli to pro Vás píšu úplně pochopitelně, je to asi trochu zmatečné, ale pro mě jsou to dvě oddělené množiny jídla. Pes nemusí udělat nic proto, aby nebyl hladový. Pokud si chce ale přilepšit, má možnost.

PS Pamlsky nejsou zdaleka jediný způsob, jak psa odměnit.

PS2: V rámci her/tréninku taky používám “vezmi”/KM, pokud odhazuji pamlsky na zem (nechci aby něco sbíral bezprizorně). Hrajeme i sebekontrolní hry, ale jsou to hry s pamlsky. Nepoužívám to u snídaně/oběda/večeře.

29.12.2022 13:30
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Rozlišuji základní krmnou dávku, to je to, co pes dostane do misky, můj aktuálně třikrát denně, co pokrývá jeho primární potřebu a zajišťuje svobodu od hladu (jeden z aspektů welfare), a pamlsky, to je bonus nad rámec garantovaného základu. Pokud nedostane žádné pamlsky, nebude mít hlad. Už chápu, kam tím míříte, nevím, jestli to pro Vás píšu úplně pochopitelně, je to asi trochu zmatečné, ale pro mě jsou to dvě oddělené množiny jídla. Pes nemusí udělat nic proto, aby nebyl hladový. Pokud si chce ale přilepšit, má možnost.

PS Pamlsky nejsou zdaleka jediný způsob, jak psa odměnit.

PS2: V rámci her/tréninku taky používám “vezmi”/KM, pokud odhazuji pamlsky na zem (nechci aby něco sbíral bezprizorně). Hrajeme i sebekontrolní hry, ale jsou to hry s pamlsky. Nepoužívám to u snídaně/oběda/večeře.

Ale takhle to vnímáte vy. Psovi to je jedno. Pro něj je potrava at je to pamlsek a nebo snídaně. A hlavně, ani ten pes, kterej si musí před krmením sednout a čekat na povel, není hladový. Naopak si myslím, že pro něj je daleko jednodušší čekání s povelem, než čekat, až se sám zklidní. A ono toho psa nezabije 10 sekund sedět před krmením. Ne, že bych to dělala. Moji psi mají krmení pořád v misce

29.12.2022 13:42
impact

XXX.XXX.17.62

není to žádný výchovný nebo výcvikářský zázrak

ani prostredek.
"ucit" neco psa pres povelovani a hrabani do misky zradla je cesta do pekla.

a jinak k tomu krmeni stenat - jedna miska vs. kazdy svoji.
Zazila jsem oba zpusoby krmeni stenat (mnoho plemen) - a ne, nemelo to vliv na to, jestli si jednou ta stenda "hlidaji" misku nebo ne

bavim se ted o stenatech k odberu, ne o malickych.
vetsi vliv na to ma klid u zradla nez pocet misek.

A mnozsvi krmeni samo. Ale zase -neni potreba nejaky extrem -a to, ze stene je tak precpane, ze si nevsima plne misky uz je dalsi extrem.

Stene ma s chuti dozrat svoji davku a vylizat misku.
Pak i pri takovem krmeni, pokud stenata maji svoji pravidelnost a jistoty -nedochazi ke rvackam a hlidani ani pred sebou, ani pred clovekem.

V mém případě (vztahuji to na sebe, protože jsem o tomto jediná psala) to není o tom, že by byly štěňata přecpané a chodily tu nafouknutí jak dýně. Je to o tom, že jim jídlo přestane být tak vzácné, že přestanou mít extrémní potřebu okamžitě vdechnout cokoliv k jídlu, co uvidí.

Bohužel jsou u psů z osad věci, které se naprosto vymykají všemu, na co jsme zvyklí a které si normální smrtelník nemůže ani zdaleka představit, dokud je neuvidí na vlastní oči. 😔

29.12.2022 13:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

na videu je pěkně vidět rozdíl v učení na pohodu drž x pust
ve srovnání s videem deb.ilů na NEPOPO pomocí EO kde byl pes týraný a zcela vynervovaný
https://www.youtube.com/watch?v=ZZOVYr6CiJU&ab_channel=TheDoberNut

PS. na Wami lze dokladovat, jak se z typické Kikiny (cca před 18 lety) může vyvinout v celku rozumná trenérka

29.12.2022 13:52

Naše chodka má absolutní svobodu od hladu, protože má stále nasypané granule v misce. Ale dostává ještě syrové maso v poledne a večer vařené. Vždy dostane povel "vezmi".
Naproti tomu nikdy nerozhazujeme pamlsky po zemi, protože nechceme, aby ze země cokoliv žrala.

29.12.2022 15:27
Doron

XXX.XXX.162.30

Já se jen smála tomu, že některý lidi ten povel BER !!! tak jako zařvou,jako by posílali psa na figuranta:)))
Prostě jsem to často viděla u takovejch dominantních páníků a bylo to strašně legrační.
A tihle samí často zastávají názor, že jak pes dostane od stolu je nadobro zkaženej , nesmí okusit lidský jídlo, a dávají povely takovým rázným hlasitým vojenským hlasem:)).
A je zajímavý, že psi je často moc neposlouchaj.
To je celý, nechtěla jsem zpochybňovat vaše výchovný metody:).

29.12.2022 15:54

neco k tematu "jedne misky" a agrese

29.12.2022 17:24
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

neco k tematu "jedne misky" a agrese

Ale než se tak porovnaj, tak toho řevu kolem

29.12.2022 20:44
Terven

XXX.XXX.110.191

Naše chodka má absolutní svobodu od hladu, protože má stále nasypané granule v misce. Ale dostává ještě syrové maso v poledne a večer vařené. Vždy dostane povel "vezmi".
Naproti tomu nikdy nerozhazujeme pamlsky po zemi, protože nechceme, aby ze země cokoliv žrala.

Upřímně, jsem bytostně přesvědčená, že tohle jako prevence nežraní čehokoliv ze země nefunguje.
Jednak pro psa není problém pochopit rozdíl mezi žrádlem nalezeným a mezi tím, co hodíte na zem vy.
Druhak znám spoustu, ale opravdu spoustu psů, jejichž majitelé zcela jistě neházejí pamlsky na zem a přesto ti psi jsou popelnice, které vdechnou cokoli poživatelného z trávníku.
Jeden případ za všechny - moje sestra pamlsky po zemi nikdy nerozhazovala a přesto její fena luxuje odpadky jako na běžícím páse - nebo by luxovala, pokud by mohla. Protože je to prostě GR
Tohle záleží na tom, jak velkej je pes žravec či nežravec a ne na tom, jestli majitel pamlskuje ze země.
A dá se to mj. krásně naučit, aby pes žral cokoliv jenom s dovolením - i ze země.
Nevěřím, že pes, kterému nikdo nehází pamlsky na zem, díky tomu nesežere kus párku z trávníku. Leda by to byl echt nežravec anebo by byl tak vydrilován.

29.12.2022 21:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

pravdu má náčelník

29.12.2022 21:02
janaa

XXX.XXX.174.242

No,a když toho hodím vidle,tak buldočka si nikdy nevezme nic z ruky, takže veškeré pamlsky,i věci na kousání,odhazuju madam na zem

29.12.2022 22:01

Terven napsal(a):

Upřímně, jsem bytostně přesvědčená, že tohle jako prevence nežraní čehokoliv ze země nefunguje.
Jednak pro psa není problém pochopit rozdíl mezi žrádlem nalezeným a mezi tím, co hodíte na zem vy.
Druhak znám spoustu, ale opravdu spoustu psů, jejichž majitelé zcela jistě neházejí pamlsky na zem a přesto ti psi jsou popelnice, které vdechnou cokoli poživatelného z trávníku.
Jeden případ za všechny - moje sestra pamlsky po zemi nikdy nerozhazovala a přesto její fena luxuje odpadky jako na běžícím páse - nebo by luxovala, pokud by mohla. Protože je to prostě GR
Tohle záleží na tom, jak velkej je pes žravec či nežravec a ne na tom, jestli majitel pamlskuje ze země.
A dá se to mj. krásně naučit, aby pes žral cokoliv jenom s dovolením - i ze země.
Nevěřím, že pes, kterému nikdo nehází pamlsky na zem, díky tomu nesežere kus párku z trávníku. Leda by to byl echt nežravec anebo by byl tak vydrilován.

Já taky neříkám, že je to prevence konzumace čehokoliv ze země, tedy neříkám, že pokud to nebudu dělat, pes nic ze země nesežere. Musím ho to učit. Ale tak nějak logicky, když nechci, aby pes žral cokoliv ze země, tak mu na zem nebudu nic házet. Nebudu mu ukazovat, že někdy žrát ze země může. Uniká mi smysl rozhazování pamlsků po zemi.

29.12.2022 22:19
Terven

XXX.XXX.110.191

Já taky neříkám, že je to prevence konzumace čehokoliv ze země, tedy neříkám, že pokud to nebudu dělat, pes nic ze země nesežere. Musím ho to učit. Ale tak nějak logicky, když nechci, aby pes žral cokoliv ze země, tak mu na zem nebudu nic házet. Nebudu mu ukazovat, že někdy žrát ze země může. Uniká mi smysl rozhazování pamlsků po zemi.

Mně ten smysl taky kdysi dávno unikal. Ale praxe mě naučila, že jsou situace, kdy se hodí pamlsek odhodit na zem.
Například když chci psa odměnit, ale nepotřebuju (nehodí se), aby přišel ke mně. Třeba zrovna něco cvičím s druhou fenou a potřebuju odměnit tu druhou, která udělala něco chvályhodného opodál. A nehodí se mi, aby se pletla u nás. Nebo nechci, aby byla cvičící fena rušená.
Někdy se zase víc hodí pamlsek odhodit, aby se nenarušila dynamika cvičení - strašně špatně se to vysvětluje, vyplyne to jaksi za pochodu z kontextu.
A poslední důvod je relaxační čmuchání. Moje nervní pinčová se nádherně uklidňuje čmuchohrátkama - venku jí hodí do klidu pár minut hledání pamlsků v trávě, na pařezu, v kůře stromu...
Vím, že pro některé majitele je to nesmysl a zbytečnost, nikomu to nenutím.

29.12.2022 22:52

Ježíš, to je věda, to žrádlo. Nikdy jsem to neřešila. Jídlo dávám s jásavým komentářem, občas přihazuji zapomenutou ingredienci, beru hned vedle misku s vodou, abych napustila čerstvou... Vždycky, když jsem hlídala dvě satanášky, tak jsem kosmickou rychlostí mrskla misky před čumák a dozorovala. Pokud někdo vdechnul jídlo dřív a chtěl krást vedle, tak jsem jen vyštěkla jméno s dovětkem 'vyjeď' a zloděj vyjel, oběť loupeže ani nestihla prsknout jedovatou slinu. Můj první jezevčík drsoň taky pohoda, i když na chalupě byl schopen vyluxovat ptačí zob, když se u něj objevil hladový opeřenec, přestože jinak byl nežravka. Asi mám štěstí.

Jo, můj současný jako štěně nechtěl s patřičným komentářem odevzdat obří šlachu, která v něm mizela nečekaně kosmickou rychlostí, tak jsem nediskutovala a bez ohledu na odpor zabavila. V kanclu nic na výměnu nebylo (tím myslím i nějakou akci), situace akutní. A za to vrčení ignor, tenkrát snad dokonce půl h, jinak jsem ani nezvýšila hlas, jen jsem koukala jako čert. Možná to nebylo správné, řídím se intuicí, ale zafungovalo. Pak stačil jasný výraz a tón v hlase a dal všechno. Na jídlo na zemi máme výhružně tiché "pokračuj", což je univerzální povel i na objekty nevhodné k přeznačkování, když zrovna zapomněl, že př. na květináče nesmí. Na zem mu házím běžně, třeba doma honí po parketách kuličky hrášku. Venku nic, není důvod, ale asi by to nebral jako generální povolenku sezobnout cokoliv.

30.12.2022 16:57
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Ježíš, to je věda, to žrádlo. Nikdy jsem to neřešila. Jídlo dávám s jásavým komentářem, občas přihazuji zapomenutou ingredienci, beru hned vedle misku s vodou, abych napustila čerstvou... Vždycky, když jsem hlídala dvě satanášky, tak jsem kosmickou rychlostí mrskla misky před čumák a dozorovala. Pokud někdo vdechnul jídlo dřív a chtěl krást vedle, tak jsem jen vyštěkla jméno s dovětkem 'vyjeď' a zloděj vyjel, oběť loupeže ani nestihla prsknout jedovatou slinu. Můj první jezevčík drsoň taky pohoda, i když na chalupě byl schopen vyluxovat ptačí zob, když se u něj objevil hladový opeřenec, přestože jinak byl nežravka. Asi mám štěstí.

Jo, můj současný jako štěně nechtěl s patřičným komentářem odevzdat obří šlachu, která v něm mizela nečekaně kosmickou rychlostí, tak jsem nediskutovala a bez ohledu na odpor zabavila. V kanclu nic na výměnu nebylo (tím myslím i nějakou akci), situace akutní. A za to vrčení ignor, tenkrát snad dokonce půl h, jinak jsem ani nezvýšila hlas, jen jsem koukala jako čert. Možná to nebylo správné, řídím se intuicí, ale zafungovalo. Pak stačil jasný výraz a tón v hlase a dal všechno. Na jídlo na zemi máme výhružně tiché "pokračuj", což je univerzální povel i na objekty nevhodné k přeznačkování, když zrovna zapomněl, že př. na květináče nesmí. Na zem mu házím běžně, třeba doma honí po parketách kuličky hrášku. Venku nic, není důvod, ale asi by to nebral jako generální povolenku sezobnout cokoliv.

A pořád zná slovo "Kůžičkááá"?
To si od Vás pamatuji a vždy mě to spolehlivě rozesmálo!

30.12.2022 16:58
fikovnice

XXX.XXX.20.198

fikovnice napsal(a):

Jo, možná bylo i slovo "Střapec"...?

30.12.2022 18:04
lenocka

XXX.XXX.32.170

fikovnice napsal(a):

Prosím připomeňte mi, na co se používá? 😃

30.12.2022 18:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

lenocka napsal(a):

OMG, ...coursing

30.12.2022 21:15

fikovnice napsal(a):

Kůžičkááá je v jeho hlavě, kdykoliv potkáme pomíka, než mu docvakne, že je to pes a ne střapec. Ale když to má koule a začne to pekelně vřeštět a vypadat jako gremlin, tak ze psa na kůžičku přešaltruje fofrem zpátky.

BTW, už abychom byli zítra na tréninku a klidně si radostně vyčekám skluz x hodin, tady už je bez ohledu na tu sranda vyhlášku bojová linie.

31.12.2022 06:59

lupus4 napsal(a):
OMG, ...coursing

Vy rád lidi zesměšňujete, když něco nevědí.? Aspoň mám ten pocit.

Nikdo přece neví všechno.

31.12.2022 16:50

No někdy to žraní z misky na povel fakt naučit nejde. Dám před Ginu misku a dám povel "papej" a nic...prej a já jíst nebudu a nebudu. Teda kecám, povelování u jídla nám povětšinou funguje...já sedím a krmím z ruky a Ginuš na povel papá...za tatínka, za maminku, za kluka....,
Vždycky jsem po žravých berberech vyžadovala, aby v klidu seděli a neskákali po mně, když jim dávám misku s krmením. Dneska...co bych za to dala, kdyby po mně pyrenejka skákala, ať už jí dám tu misku....teda pardon, ona je madam z misky nejí, servírujeme na pircelánu-cibuláku.
A u oběda někdy naopak hvězdu ponoukám k tomu, aby si to kuřecí stehno hlídala.....Ginuško, ty nebudeš papat? Ty nechceš to stehýnko?....tak já ti ho vezmuuu, dejj mi hoooo". Bohužel to teda taky nefunguje....

No prostě já bych klidně odpustila i nevychovanost, jen kdyby mi holka pastevecká normálně jedla....všechno je lepší než totální nežravec.

31.12.2022 17:14
impact

XXX.XXX.41.109

""všechno je lepší než totální nežravec""

Je.

Ty pažravce by člověk někdy s chutí jebl miskou po hlavě. 🤣

Ale s tím zoufalstvím, kdy se čék snaží narvat do psa aspoň něco, se to nikdy nedá srovnat. 🤦🏻‍♀️

31.12.2022 17:19
fikovnice

XXX.XXX.20.198

lenocka napsal(a):

Promiňte, čtu to až teď. Mezitím "Ollie" odpověděla...

Přidejte reakci

Přidat smajlík