Největší bludy ohledně psů aneb Vlákno pro pobavení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2023 15:58
natalietovarkova@gmail.com

XXX.XXX.43.224

Ahoj,
hledala jsem podobné vlákno, ale bez úspěchu. O víkendu jsem slyšela totální blábol ohledně krmení psa, a tak jsem si řekla, že by bylo super ho nasdílet s vámi všemi. A tak zakládám toto vlákno a vyzývám všechny, přispějte do diskuze tím, co jste slyšeli za zaručené rady od "profesionálních kynologů"

Můj příspěvek:

"Pes se nesmí krmit syrovým masem, protože by po něm mohl začít kousat."

16.1.2023 16:15
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Labrador má mezi prsty plavací blány.
Pes nesmí žrát kosti. A syrové kosti už vůbec ne.
Srst některých plemen psů je hypoalergenní.
Granule jsou hypoalergenní.
Pes na řetězu má větší prostor než pes v kotci.
Pes by neměl poznat moc lidí, aby hlídal.
Pes by měl poznat co nejvíc lidí, aby poznal zlý úmysl.
Pes, který jednou kousl, by měl být utracen.
Pes nikdy nesmí kousnout dítě.
Pes nikdy nekousne háravou fenu.
Basenži nikdy neštěká.
Dalmatin se rodí černý a věkem zbělá.

16.1.2023 16:27

XXX.XXX.43.224

Varaxi napsal(a):
Basenži nikdy neštěká.

Ten labrador to tam ale fakt má, ne?
Nejvíc pobavil poslední blud :)))

16.1.2023 16:29
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

To jsou moudra z kterýho roku?

16.1.2023 16:46
Varaxi

XXX.XXX.191.78

rapotacka11 napsal(a):
To jsou moudra z kterýho roku?

Tak různě, co jsem nasbírala za 30 let svého života. Něco určitě pochází ze starších generací.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2023 17:03

Varaxi napsal(a):
Basenži nikdy neštěká.

Pes nikdy nekousne háravou fenu - já si teda myslím, že ne. To by musel být nějaký úplný asociál nebo dnes tak módní gay (nevím, jestli jsou psi homosexuální), aby nebyl roztoužený... Co jsem měla já psy (samce), tak nikdy fenu nekousli, ani na žádnou nevrčeli, spíš se jí snažili vlichotit, i když nehárala.

16.1.2023 17:13
janaa

XXX.XXX.174.242

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pes nikdy nekousne háravou fenu - já si teda myslím, že ne. To by musel být nějaký úplný asociál nebo dnes tak módní gay (nevím, jestli jsou psi homosexuální), aby nebyl roztoužený... Co jsem měla já psy (samce), tak nikdy fenu nekousli, ani na žádnou nevrčeli, spíš se jí snažili vlichotit, i když nehárala.

A víte kolik je dneska psů asociálů? Pamatuju RTW,co mi napadl háravku v nejlepším, a před třemi lety NO mi napadl roční fenu, napachovanou od háravek doma,a paní mě ujistila,že i kdyby hárala ona,dopadlo to stejně,že je mu to jedno

16.1.2023 17:24

Já myslím, že nejznámější blud je, že pes, který štěká, nekouše.

16.1.2023 17:26
janaa

XXX.XXX.174.242

A pes,kterej vrtí ocasem,má vždycky přátelský úmysly

16.1.2023 17:27

janaa napsal(a):
A pes,kterej vrtí ocasem,má vždycky přátelský úmysly

Jj, ten si to užívá, když něco nebo někoho zakousne.

16.1.2023 17:49
Šarina

XXX.XXX.200.119

Já bych přidala: pes na pána nesmí nikdy zavrčet!!!

16.1.2023 18:00
Varaxi

XXX.XXX.191.78

A když pes žere trávu, bude pršet. :D

16.1.2023 18:17
PájaKiarka

XXX.XXX.179.130

za mě teda vede že fena by měla mít jednou za život štěňata, aby neměla rakovinu....

16.1.2023 18:19
PájaKiarka

XXX.XXX.179.130

když má pes zahradu nemusí chodit na procházky. a nedávno mě úplně rozsekalo, že štěně který je určený k mysliveckýmu výcviku si nesmí hrát a být s ostatníma psama, aby si na ně nezvykl a nechtěl si místo "práce" na honu hrát

16.1.2023 18:26

stará doga je zlá a klidně zabije svého pána...

16.1.2023 18:59

Teda, zlepšili jste mi den.

16.1.2023 19:48

taky to mate skoro komplet

https://youtu.be/sMSXnSJOTAQ

16.1.2023 20:28
impact

XXX.XXX.32.11

Náš pes je čistokrevný bez PP, protože rodiče jsme viděli.

16.1.2023 20:50
Doron

XXX.XXX.162.99

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou:)

16.1.2023 20:52
Doron

XXX.XXX.162.99

Čistokrevný pes má černý patro.

16.1.2023 21:01
Vali80

XXX.XXX.69.5

Pes který štěká, nekouše 😆😆😆.....opak naší Doroty 😆👍
Psi vyjdou na měsíc 🌙
A když se točí do kolečka, tak se chystá spát.... U misky se žrádlem nikdy neusly 😂😂

Ale k těm prvním příspěvkům...pro silnější povahy....
Znala jsem psovoda, který asi před 25 lety svého policejního psa osobně zastřelil, protože pokousal 8mi leté dítě, které šlo krást třešně a on v tom sadu hlídal. Podle psovoda měl sedět a na dítě pouze štěkat, protože ví, jakou má nad dítětem převahu a ne ho pokousat. Byl tak údajně cvičený.

Byl to krásný NO.

16.1.2023 21:42
Evv

XXX.XXX.108.153

U psa bez ocasu nepoznáte jestli má radost. 🙃

16.1.2023 22:22

Varaxi napsal(a):
Basenži nikdy neštěká.

No u BSN je to v podstatě pravda. Někdy se naučí, ale neštěká, to je pro něj údajně fyzicky v podstatě nemožné, nýbrž vyštěkne. A za chvíli zas, když to není radost, př. chuť k lovu, ale nějaké voodoo. Zajímavé je, že můj ze sna ňafe jako normální pes, ale tak zas není to hlubokým hlasem (když poprvé vyštěkl, tak mě překvapilo, že blafe jako obr) jako normálně, ale spíš něco ve stylu pomalu čivavy. Vyšší zvuky možná zvládá i v běžné frekvenci.

A k věci - labrador je vůkol mírumilovný a ideální rodinný pes.

16.1.2023 22:29
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Tak jak je to s tím labradorem? Má speciální tlapky nebo ne?

Když pes neposlechne, musíte ho přimáčknout k zemi, aby věděl, kdo je pán.
Když udělá louži, musíte mu v tom vymáchat čumák.
Pokud zlobí, tak ho plácnete s rolovanýma novinama, jen ne rukou, to by se pak vás bál. (jo ono psovi nedojde, že ty noviny ovládáte vy )

16.1.2023 22:46

Doron napsal(a):
Čistokrevný pes má černý patro.

Co čistokrevný, s černým patrem je něco extra.
Já to teda nikdy nepochopila...před třiceti lety, když jsem měla ovčandu, tak sice bez PP, ale po feně z u nás vyhlášeného chovu, což teda mělo asi větší zvuk, než kdyby naše čuba byla Magika von Čáry, ale k tomu všemu měla ovčanda černý patro, tak to bylo úplně top. Nikdy jsem nebpochopila proč.

16.1.2023 22:51
Doron

XXX.XXX.162.99

Co čistokrevný, s černým patrem je něco extra.
Já to teda nikdy nepochopila...před třiceti lety, když jsem měla ovčandu, tak sice bez PP, ale po feně z u nás vyhlášeného chovu, což teda mělo asi větší zvuk, než kdyby naše čuba byla Magika von Čáry, ale k tomu všemu měla ovčanda černý patro, tak to bylo úplně top. Nikdy jsem nebpochopila proč.

Jdu se psům podívat co huby:))

16.1.2023 22:53

Doron napsal(a):

To mě taky napadlo, ale u nás už se spinká

16.1.2023 23:01

Plovací blány se tradovaly u fundláků, ne? Na každým šprochu pravdy trochu, jestli pes umí otevřít packu a ve vodě víc zabrat, proč by ne.
Stejně jako pes točící se do kolečka, když se chystá spát, to je u některých normál, eště u toho i hrabe pelech. Pokud se nejedná o akutní břišní či jinou příčinu, jde o běžné chování.

Bludy:
Štěně nemá průkaz původu, protože se narodilo až 7., 8. ve vrhu.
Štěně nemá průkaz původu, protože má nějaký zdravotní problém (nesestouplé varle, zálomek na ocasu, podkus, předkus, kýlu apod).
Když pes doma něco ve vaší nepřítomnosti provede a vy ho po příchodu potrestáte, moc dobře bude vědět, zač je trestán. = Pes mi dělá naschvály.

16.1.2023 23:19
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Bohužel i z dnešní doby.
Já si raději koupím psa bez PP, než přešlechtěného a nemocného s PP
A jak píše Plaka ty výmluvy, proč nemá PP
Pes nesmí kosti a syrové maso
Stačí mu zahrada
Štěně musí co nejdřív od matky ať naváže vztah s panem, pak je problém
Vyjíždí, protože je dominantní

16.1.2023 23:30

Plovací blány se tradovaly u fundláků, ne? Na každým šprochu pravdy trochu, jestli pes umí otevřít packu a ve vodě víc zabrat, proč by ne.
Stejně jako pes točící se do kolečka, když se chystá spát, to je u některých normál, eště u toho i hrabe pelech. Pokud se nejedná o akutní břišní či jinou příčinu, jde o běžné chování.

Bludy:
Štěně nemá průkaz původu, protože se narodilo až 7., 8. ve vrhu.
Štěně nemá průkaz původu, protože má nějaký zdravotní problém (nesestouplé varle, zálomek na ocasu, podkus, předkus, kýlu apod).
Když pes doma něco ve vaší nepřítomnosti provede a vy ho po příchodu potrestáte, moc dobře bude vědět, zač je trestán. = Pes mi dělá naschvály.

Tak zrovna to, že štěně nemá PP, protože se narodili xy-té z vrhu, má reákný základ. Pamatuju doby, kdy nedostalo PP každé štěně z vrhu, ale nadbytečná se měla utratit a mám pocit, že toto se dělalo i s nestandardy jako byl třeba bílý boxer.
Nevím přesně jaká na to byla pravidla, ale je fakt, že někteří z těchto odsouzenců na smrt nebyli utraceni, ale prodáni jako štěně bez PP.

Bohužel si myslím, že dnes z toho podvodníci stále těží, protože mezi lidmi je nějaké povědomí i těch nadbytečných štěňatech a že je to dneska jinak...? No to už si nezjistí.

To, že pes po několika hodinách pi činu ví za co je trestán.....no prostě lidi mají super-hyper inteligentní psy,kteří si v tomto dají dvě a dvě dohromady.

16.1.2023 23:39
Doron

XXX.XXX.162.99

V Rumunsku jsem viděla psy s jizvami po zářezu nože na nose. Proti vzteklině.
Ale to není moc legrační..

16.1.2023 23:50
Doron

XXX.XXX.162.99

Tak zrovna to, že štěně nemá PP, protože se narodili xy-té z vrhu, má reákný základ. Pamatuju doby, kdy nedostalo PP každé štěně z vrhu, ale nadbytečná se měla utratit a mám pocit, že toto se dělalo i s nestandardy jako byl třeba bílý boxer.
Nevím přesně jaká na to byla pravidla, ale je fakt, že někteří z těchto odsouzenců na smrt nebyli utraceni, ale prodáni jako štěně bez PP.

Bohužel si myslím, že dnes z toho podvodníci stále těží, protože mezi lidmi je nějaké povědomí i těch nadbytečných štěňatech a že je to dneska jinak...? No to už si nezjistí.

To, že pes po několika hodinách pi činu ví za co je trestán.....no prostě lidi mají super-hyper inteligentní psy,kteří si v tomto dají dvě a dvě dohromady.

Jojo, tak to bylo, nechávalo se šest štěňat z vrhu, ostatní se utrácela.
Někdo to občas nějak zaonačil, spíš z lítosti než kvůli prachům, řekla bych.

17.1.2023 01:15
fikovnice

XXX.XXX.63.229

natalietovarkova@gmail.com napsal(a):
Ahoj,
hledala jsem podobné vlákno, ale bez úspěchu. O víkendu jsem slyšela totální blábol ohledně krmení psa, a tak jsem si řekla, že by bylo super ho nasdílet s vámi všemi. A tak zakládám toto vlákno a vyzývám všechny, přispějte do diskuze tím, co jste slyšeli za zaručené rady od "profesionálních kynologů"

Můj příspěvek:

"Pes se nesmí krmit syrovým masem, protože by po něm mohl začít kousat."

Ono já Vás trochu poopravím. Slyšela jsem takovou broskvovinu (a nejednou), že jakmile pes ochutná syrové maso, půjde po krvi a mase lidském!

17.1.2023 04:31
impact

XXX.XXX.32.11

Rezzzy napsal(a):
Bohužel i z dnešní doby.
Já si raději koupím psa bez PP, než přešlechtěného a nemocného s PP
A jak píše Plaka ty výmluvy, proč nemá PP
Pes nesmí kosti a syrové maso
Stačí mu zahrada
Štěně musí co nejdřív od matky ať naváže vztah s panem, pak je problém
Vyjíždí, protože je dominantní

A hlavně, když k tomu nezapomenou zdůraznit, že je určitě čistokrevný, protože měl rodiče s PP. To bych se vždycky vyvrátila.

17.1.2023 07:34
Mí

XXX.XXX.71.230

Doron napsal(a):

Tuhle dobu bohužel pamatuju a utrácely se vždy přednostně fenky.
Kdysi nikdo kdo nehodlal chovat, si fenu nepořizoval.

17.1.2023 08:49

Doron napsal(a):
V Rumunsku jsem viděla psy s jizvami po zářezu nože na nose. Proti vzteklině.
Ale to není moc legrační..

Proboha a to má mít jaký vliv na tu vzteklinu?

17.1.2023 08:50

Proboha a to má mít jaký vliv na tu vzteklinu?

Samozřejmě, že ne. Ale některé pověry jsou velmi tvrdošíjné.

17.1.2023 08:59
aluska

XXX.XXX.197.205

Samozřejmě, že ne. Ale některé pověry jsou velmi tvrdošíjné.

to je stejný jako s tím, že když bude mít jednou štěňata, nebude mít už nikdy zánět dělohy nebo nádory na mléčný liště....

17.1.2023 09:04
KoKRA

XXX.XXX.63.82

Mně nedávno vyprávěl chlap (a myslel to skutečně vážně) že jedinej způsob jak si k sobě "připoutat" psa, aby mě poslouchal na slovo je mu jednou vyhonit když je v pubertě. Prý to tak dělávali u vojáků

17.1.2023 09:17
Doron

XXX.XXX.162.99

KoKRA napsal(a):
Mně nedávno vyprávěl chlap (a myslel to skutečně vážně) že jedinej způsob jak si k sobě "připoutat" psa, aby mě poslouchal na slovo je mu jednou vyhonit když je v pubertě. Prý to tak dělávali u vojáků

Tak tuhle fintu mi celej život tajili🤣🤣🤣

17.1.2023 09:45

KoKRA napsal(a):

Tohleto jsem zase slyšela v souvislosti s přípravou psa na první krytí. A dodnes to někteří myslivci tvrdí.

17.1.2023 09:48

impact napsal(a):
A hlavně, když k tomu nezapomenou zdůraznit, že je určitě čistokrevný, protože měl rodiče s PP. To bych se vždycky vyvrátila.

Tak ono teoreticky to tak je...pokud jsou rodiče s PP (samozřejmě stejné plemeno), tak jejich potomek je čistokrevný. Tam pokulhává to, jak si můžu být jistá, když koupím štěně od nějaké Novákové z Horní-Dolní, že to tak skutečně je.

Já klidně řeknu, že moje bez PP ovčanda byla čistokrevný pes a u Jessinky, tak tam sice říkám "kavkazanda", ale i když jsem viděla oba rodiče a pes sice jako kavkazák i vypadal (nebo ho minimálně hodně připomínal), tak PP neměl, takže tam už za tu čistokrevnost ruku do ohně nedám....ale tak tu jsem si vzala, neboť to byla láska na první pohled a bylo mi tak nějak jedno, že to je kavkazoidní vořech.

Musím říct, že byť se snažím šířit osvětu, tak další blud, co mezi lidmi panuje je "psa s PP potřebuju pouze, když chci chodit na výstavy" a lidi opravdu mezi čistokrevným psem s PP a bez PP vidí jediný rozdíl v té možnosti chodit s PP na výstavy.

Ale tak nemusíme chodit daleko...když jsme vybírali štěně berňáka...manžel: "A proč nekoupíme tohle (bez PP), vždyť ta štěňata vypadají stejně jako ty s PP, ale jsou levnější."

17.1.2023 09:55
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Doron napsal(a):

Jo, tak teda dostala Pepína, krásného velkého hrubosrstého jezevčíka, se kterým jsme trávila hodiny v lese, na zahradě, procházkách všude možně, byl úžasný

17.1.2023 10:25
Caty

XXX.XXX.46.169

Trickyvoo napsal(a):
Tak jak je to s tím labradorem? Má speciální tlapky nebo ne?

Když pes neposlechne, musíte ho přimáčknout k zemi, aby věděl, kdo je pán.
Když udělá louži, musíte mu v tom vymáchat čumák.
Pokud zlobí, tak ho plácnete s rolovanýma novinama, jen ne rukou, to by se pak vás bál. (jo ono psovi nedojde, že ty noviny ovládáte vy )

Ti labradoři opravdu mezi prsty cosi mají, proti jiným plemenům výraznější spojení prstů tam je Jak jsou na tom třeba zlaťáci jsem nikdy nezkoumala :-)

17.1.2023 11:12

Caty napsal(a):
Ti labradoři opravdu mezi prsty cosi mají, proti jiným plemenům výraznější spojení prstů tam je Jak jsou na tom třeba zlaťáci jsem nikdy nezkoumala :-)

Musím si prohlídnout kamarádky labradorku. Ale je bez PP, tak nevím....

17.1.2023 12:20

Caty napsal(a):

Goldeni mají úplně normální tlapy.

17.1.2023 12:25
janaa

XXX.XXX.174.242

Labradoři mají mezi prsty silnější kožní řasu, skoro až ke konci prstů. Stejně jako NF. Mají společného předka

17.1.2023 12:26
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já - resp. moje první Bubinka je důkazem, že i takový hovado se najde. Americkej buldog - pes na sídlišti, do roka v pohodě, pak už to logicky nefungovalo. Vystartoval mi na starou jedenáctiletou fenu,která hárala, takže porušil úplně všechny pravidla. Sejmul jí na chodník, ne že by se po ní ohnal, vylít na nás. Šmejd jeden, skončilo to na policii. Sem se zase po těch letech vytočila, jak to píšu, takový šmejdstvo.Pardon.

17.1.2023 12:28
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ke krmení přidám - Pes se nesmí krmit syrovým, protože jinak začne načínat. (koluje mezi myslivci , myšleno načínat zvěř, kterou má přinést)

17.1.2023 12:34
janaa

XXX.XXX.174.242

Zrzavci napsal(a):
Ke krmení přidám - Pes se nesmí krmit syrovým, protože jinak začne načínat. (koluje mezi myslivci , myšleno načínat zvěř, kterou má přinést)

To je moje oblíbené

17.1.2023 12:45
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
To je moje oblíbené

Myslela jsem si to.
Si pamatuju jednu rozpravu s místním myslivcem v bývalým bydlišti. On tomu opravdu věřil. A když jsem mu řekla, že se na to může dívat i tak, že pokud je to pro psa naprosto běžný, že má syrový maso a krev,tak bude naopak dost nepravděpodobný, že po tom bude lačnit, když to má každý ráno a večer k dispozici, tak tam stál a v hlavě mu probíhalo cosi, co ho tam možná přišpendlilo na věky

17.1.2023 13:08
impact

XXX.XXX.32.11

Tak ono teoreticky to tak je...pokud jsou rodiče s PP (samozřejmě stejné plemeno), tak jejich potomek je čistokrevný. Tam pokulhává to, jak si můžu být jistá, když koupím štěně od nějaké Novákové z Horní-Dolní, že to tak skutečně je.

Já klidně řeknu, že moje bez PP ovčanda byla čistokrevný pes a u Jessinky, tak tam sice říkám "kavkazanda", ale i když jsem viděla oba rodiče a pes sice jako kavkazák i vypadal (nebo ho minimálně hodně připomínal), tak PP neměl, takže tam už za tu čistokrevnost ruku do ohně nedám....ale tak tu jsem si vzala, neboť to byla láska na první pohled a bylo mi tak nějak jedno, že to je kavkazoidní vořech.

Musím říct, že byť se snažím šířit osvětu, tak další blud, co mezi lidmi panuje je "psa s PP potřebuju pouze, když chci chodit na výstavy" a lidi opravdu mezi čistokrevným psem s PP a bez PP vidí jediný rozdíl v té možnosti chodit s PP na výstavy.

Ale tak nemusíme chodit daleko...když jsme vybírali štěně berňáka...manžel: "A proč nekoupíme tohle (bez PP), vždyť ta štěňata vypadají stejně jako ty s PP, ale jsou levnější."

Rezzzy: Bohužel i z dnešní doby.
Já si raději koupím psa bez PP, než přešlechtěného a nemocného s PP.

Já: A hlavně, když k tomu nezapomenou zdůraznit, že je určitě čistokrevný, protože měl rodiče s PP. To bych se vždycky vyvrátila.

Obávám se, že Vám zcela unikl kontext debaty. 🤷🏻‍♀️

17.1.2023 13:10
janaa

XXX.XXX.174.242

Zrzavci napsal(a):
Myslela jsem si to.
Si pamatuju jednu rozpravu s místním myslivcem v bývalým bydlišti. On tomu opravdu věřil. A když jsem mu řekla, že se na to může dívat i tak, že pokud je to pro psa naprosto běžný, že má syrový maso a krev,tak bude naopak dost nepravděpodobný, že po tom bude lačnit, když to má každý ráno a večer k dispozici, tak tam stál a v hlavě mu probíhalo cosi, co ho tam možná přišpendlilo na věky

Tak jako celýho bažanta v peří nebo celýho králíka v srsti k žrádlu dávat psům nebudu, stejně jako se přiznám,že na žužlání srnčí spárky taky nedám. Ale jinak myšlenka,že by pes nerozeznal maso v misce od střelenýho bažanta, je dost legrační. Všichni načínači,co jsem zažila,byli na granulích a max občas na vařeným Ale mě opačně překvapili loni dva myslivci,echt "ohařáři", když jsme se bavili o psím žrádle,tak mi s úsměškem říkali,že je mám určitě na super truper granulích, a když jsem je ujistila, že bloncky v podstatě neví,co to granule jsou, tak byli potěšený, že pes má žrát maso

17.1.2023 13:21
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Tak jako celýho bažanta v peří nebo celýho králíka v srsti k žrádlu dávat psům nebudu, stejně jako se přiznám,že na žužlání srnčí spárky taky nedám. Ale jinak myšlenka,že by pes nerozeznal maso v misce od střelenýho bažanta, je dost legrační. Všichni načínači,co jsem zažila,byli na granulích a max občas na vařeným Ale mě opačně překvapili loni dva myslivci,echt "ohařáři", když jsme se bavili o psím žrádle,tak mi s úsměškem říkali,že je mám určitě na super truper granulích, a když jsem je ujistila, že bloncky v podstatě neví,co to granule jsou, tak byli potěšený, že pes má žrát maso

No to bych taky nedávala /pamatuju si na čézetu Smečku, jak dávala vlčounům/, Pes krmenej normálně - tedy dostatečně a ne, že mu hodim pár zbytků, jako to bývalo dřív - a nebo nasypu králičí bobky, jak já granclím říkám - nemá, logicky, k načínání důvod. protože je dostatečně nasycen a i saturován jako primárně masožravec a ne jako krmný prase.
Byli překvapení pánové, což? a je dobře, že jsou i normální myslivci - ne že bych si myslela, že neexistujou. my u nás máme taky fajn myslivce, má dvě čubiny a ty miluje děsně.
Udělal mi radost i tuhle před časem. Byla jsem v lesích a našla mrtvýho lončáka. Volala jsem mu, hned přijel , aby to řešil, prase nebylo střelený, volal "šéfovi" a řešili to. ne jako ten týpek, co mi teď po silvestru řekl, že tam mám tu zdechlinu nechat a nestarat se.

17.1.2023 13:26
janaa

XXX.XXX.174.242

Zrzavci napsal(a):
No to bych taky nedávala /pamatuju si na čézetu Smečku, jak dávala vlčounům/, Pes krmenej normálně - tedy dostatečně a ne, že mu hodim pár zbytků, jako to bývalo dřív - a nebo nasypu králičí bobky, jak já granclím říkám - nemá, logicky, k načínání důvod. protože je dostatečně nasycen a i saturován jako primárně masožravec a ne jako krmný prase.
Byli překvapení pánové, což? a je dobře, že jsou i normální myslivci - ne že bych si myslela, že neexistujou. my u nás máme taky fajn myslivce, má dvě čubiny a ty miluje děsně.
Udělal mi radost i tuhle před časem. Byla jsem v lesích a našla mrtvýho lončáka. Volala jsem mu, hned přijel , aby to řešil, prase nebylo střelený, volal "šéfovi" a řešili to. ne jako ten týpek, co mi teď po silvestru řekl, že tam mám tu zdechlinu nechat a nestarat se.

No, z mojí zkušenosti to tak úplně není, načínání je z velké části dané genetikou. Bohužel, dřív pes,který jednou načal,měl útrum,protože se to zapsalo do papírů, ale pak se s tím přestalo. Je to stejné jako s reakcí na ránu nebo s hrobařením (samozřejmě nemluvíme o psech trápených hlady nebo naprosto nevhodnou stravou)

17.1.2023 13:31
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
No, z mojí zkušenosti to tak úplně není, načínání je z velké části dané genetikou. Bohužel, dřív pes,který jednou načal,měl útrum,protože se to zapsalo do papírů, ale pak se s tím přestalo. Je to stejné jako s reakcí na ránu nebo s hrobařením (samozřejmě nemluvíme o psech trápených hlady nebo naprosto nevhodnou stravou)

Předává se to? Opravdu? Ty jo. Já v tomhle nejsem vůbec vzdělaná, takže jsem brala za to, že to je přímá lidská chyba - v krmení, výcviku.Nikdy jsem u toho nešla do hloubky, protože opravdovou lovečinu nedělám a na ty moje rádobylovecký hrátky si vystačím s tím co mám.
Je to ale zvláštní, to by pak se ale zase na druhou stranu - dumám nahlas - mohly předávat i jiný výcvikový nedostatky - i v běžným výcviku, ne?

17.1.2023 13:36
janaa

XXX.XXX.174.242

Zrzavci napsal(a):
Předává se to? Opravdu? Ty jo. Já v tomhle nejsem vůbec vzdělaná, takže jsem brala za to, že to je přímá lidská chyba - v krmení, výcviku.Nikdy jsem u toho nešla do hloubky, protože opravdovou lovečinu nedělám a na ty moje rádobylovecký hrátky si vystačím s tím co mám.
Je to ale zvláštní, to by pak se ale zase na druhou stranu - dumám nahlas - mohly předávat i jiný výcvikový nedostatky - i v běžným výcviku, ne?

Já nevím,co myslíš výcvikovejma nedostatkama načínání, hrobaření,mačkání,reakce na výstřel....jasný, všechno si člověk může "udělat sám", a opačně u psa, co to má daný geneticky, když víš, jak na to, můžeš dosáhnout toho,že to skoro není znát. To jsou pak psi, co jezdí soutěže, desetkrát se nic nestane, klidně vyhrávaj, a pak si dvakrát za sebou pochutnají na prsíčkách a jaké pak je překvapení, když jejich potomek dělá to samé

17.1.2023 13:44
Doron

XXX.XXX.162.99

janaa napsal(a):

To jsem netušila, moc toho o loveckých psech nevim..
Co je to hrobaření? Hrabání?

17.1.2023 13:45
Doron

XXX.XXX.162.99

A mačkání? Že překusuje?

17.1.2023 13:46
janaa

XXX.XXX.174.242

Doron napsal(a):
To jsem netušila, moc toho o loveckých psech nevim..
Co je to hrobaření? Hrabání?

Zahrabání, prostě si pes nalezenou zvěř zahrabe,aby nebyla vidět. Hrobaření není tak časté, ale viděla jsem napřímo takhle psa zahrabávat zajíce. Dojít o minutu později,tak už by zajíce nikdo nenašel

17.1.2023 13:47

Tak mi teraz prišlo (ako nápad z vedľajšej diskusie) ako dobrý blud odporúčanie krátkosrsté plemeno do bytu - aby neboli chlpy . Vyskúšala som s dalmatínkou - ďakujem už nikdy viac ... Ešte aj päť rokov po jej smrti sme vyťahovali chlpy z kresla, koberca, gauča ... Radšej mať chlpov dlhých a polodlhých viac, ale upratateľných a vyčesateľných ako toto

17.1.2023 13:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Já nevím,co myslíš výcvikovejma nedostatkama načínání, hrobaření,mačkání,reakce na výstřel....jasný, všechno si člověk může "udělat sám", a opačně u psa, co to má daný geneticky, když víš, jak na to, můžeš dosáhnout toho,že to skoro není znát. To jsou pak psi, co jezdí soutěže, desetkrát se nic nestane, klidně vyhrávaj, a pak si dvakrát za sebou pochutnají na prsíčkách a jaké pak je překvapení, když jejich potomek dělá to samé

Hm, je to zvláštní tohleto - že se to dokáže předat, o to víc, že ten potomek prostě u matky tak dlouho není. Je ale pravda! že i druhá strana spektra je předávaná, já jsem třebas svýho prvního ohaře vlastně ani neučila chození do stran, uměl to prostě sám, měla jsem to zadarmo. ale jak to udělaj, že takovýhle věci předají, to je zajímavost.Že je pes dobře cvičitelnej, inteligentní, vnímavej, to jo to poberu, ale tohle už je jako přenos vzduchem

17.1.2023 13:52
janaa

XXX.XXX.174.242

Zrzavci napsal(a):
Hm, je to zvláštní tohleto - že se to dokáže předat, o to víc, že ten potomek prostě u matky tak dlouho není. Je ale pravda! že i druhá strana spektra je předávaná, já jsem třebas svýho prvního ohaře vlastně ani neučila chození do stran, uměl to prostě sám, měla jsem to zadarmo. ale jak to udělaj, že takovýhle věci předají, to je zajímavost.Že je pes dobře cvičitelnej, inteligentní, vnímavej, to jo to poberu, ale tohle už je jako přenos vzduchem

Ale tak to prostě je. Zrovna to mačkání,překusování, třeba labrador byl šlechtěn k tomu,aby měl měkkou mordu. Bohužel dneska nikdo psa za to, že drtí zvěř, z chovu vyřazovat nebude (a mnohdy to ani nezjistí,protože ten pes v životě zvěř do mordy nevezme), a pak je to přesně vidět,jak se to začne hezky předávat (nemluvím o překusování jako důsledek nevhodného výcviku)

17.1.2023 14:02
janaa

XXX.XXX.174.242

Hele,a koneckonců mají labíci ve standardu i tu "will to please", snahu zavděčit se, že je to taky genetický. Akorát já teda říkám,že někde dělám chybu, že mají čubky "will to naseru tě"

17.1.2023 14:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Hele,a koneckonců mají labíci ve standardu i tu "will to please", snahu zavděčit se, že je to taky genetický. Akorát já teda říkám,že někde dělám chybu, že mají čubky "will to naseru tě"

tak to voni nebudou čistokrevný budou mixlý s germánem, ten to má jako životní krédo A nebo je germánka napůl labík?

Ale je to takový zajímací, a trochu nelogický - to že se přenášejí věci po staletí podporovaný, to je jasný, ale že se takhle pevně dokáže nést rodovou linií nešvar, který se nepodporoval, ba naopak, je divný.

Dohoukaná Taliprdová přišla s šíleným překusováním teda. Ta by podrtila i i betonovou atrapu divočáka. Ona jak se hrozně přetáčí, tak vlastně ani nevím, jak s tímhle pracovat. A tím, že to u ní je jedno, netlačím na ní, bylo by to asi na ní moc.

17.1.2023 14:25
janaa

XXX.XXX.174.242

Ale je to takový zajímací, a trochu nelogický - to že se přenášejí věci po staletí podporovaný, to je jasný, ale že se takhle pevně dokáže nést rodovou linií nešvar, který se nepodporoval, ba naopak, je divný.
Jenže to je to,co jsem psala výše, dříve na tohle existovala jasná selekce,bohužel třeba patnáct dvacet let už ne, a výsledek je hned vidět. To,že se to potlačovalo,neznamená, že to tam není, a pokud ta selekce skončí, tak za pár desetiletí jakoby nebyla. Hodně jsme se o tom bavili s kolegy rozhodčími, že nikdo nepamatuje (a to i opravdu staří matadoři) to, co je vidět v posledních letech. Předloni jsem nezažila zkoušky nebo soutěž,ať už na úrovni klubu nebo OMS, kde by kvůli tomu nevypadl pes. Napříč plemeny

17.1.2023 14:57
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Jenže to je to,co jsem psala výše, dříve na tohle existovala jasná selekce,bohužel třeba patnáct dvacet let už ne, a výsledek je hned vidět. To,že se to potlačovalo,neznamená, že to tam není, a pokud ta selekce skončí, tak za pár desetiletí jakoby nebyla. Hodně jsme se o tom bavili s kolegy rozhodčími, že nikdo nepamatuje (a to i opravdu staří matadoři) to, co je vidět v posledních letech. Předloni jsem nezažila zkoušky nebo soutěž,ať už na úrovni klubu nebo OMS, kde by kvůli tomu nevypadl pes. Napříč plemeny

To je hrozná škoda, že ta práce pak takhle přijde vniveč.

17.1.2023 15:41
janaa

XXX.XXX.174.242

Tak zase je to o tom,že zatímco dříve byly lovecké vlastnosti alfa a omega, dneska jde ten tlak na vlastnosti někam jinam. A samozřejmě je to o tom,že když byl chovatel myslivec, tak si sám sobě nechtěl do chovu zatáhnout a upevnit něco,co tam nechce, zatímco dneska chovatel nemyslivec, který buď na lovecké využití úplně kašle, max. vezme psa jednou do roka do bažantnice, nepovažuje nějaké načínání, a už vůbec ne mačkání, za zas tak zásadní,když je ten pes přeci multitutišampion. Plus,co jsem už taky psala, ve znalých rukou i psa načínače na ty zkoušky (i vrcholové) připravíš, a dříve nebo později je uděláš, takže to,že pes tohle dělá, víš jen ty,max. ten,komu ho na výcvik svěříš. Takže jsme tam,kde vždycky, je to jen o lidech a jejich svědomí..

17.1.2023 16:57

Vlastně před pár lety jsem slyšela dva slušné bludy. Začalo to tím, že se tady objevil další westík. Paní do zblbnutí každého otravovala, že je fon, že má papíry. Papíráků je tu většina a skoro nikdo si ani nepamatuje papírové jméno, jak jim je to šumák, když mají doma jen mazla, nicméně koupě psa s PP jim přijde normální. Pak jsme se při venčení bavili o stravě, načež paní si vehementně stála za tím, že westíci barf nesmí, protože neumí trávit maso a kosti. Pak jsme jednou řešili, kdo vystavuje, př. to zkusil. A ptali jsme se, jestli nechce přihlásit Letňany. Prý nesmí, westíci můžou na výstavy až po svodu po prvním roce věku. Nikomu z nás se jí ani jeden blud nepodařilo vyvrátit. Každopádně z westíka je dělová koule, chodí nonstop na vodítku, neví, která bije a fest prská na kluky. BTW za to může moje bestie, která na něj jednou výchovně vylítla, když ho prcek moc otravoval. Každou chvíli mi opakovala, že je zlý a že s tím mám něco dělat. Už mi naštěstí nic neříká, protože před námi zdrhá. A nejen před námi. Westík jde do amoku a můj pes ho má totálně na háku. A přitom její manžel je úplně normální a když venčí on, tak koule ani nepípne.

17.1.2023 17:20

Vlastně před pár lety jsem slyšela dva slušné bludy. Začalo to tím, že se tady objevil další westík. Paní do zblbnutí každého otravovala, že je fon, že má papíry. Papíráků je tu většina a skoro nikdo si ani nepamatuje papírové jméno, jak jim je to šumák, když mají doma jen mazla, nicméně koupě psa s PP jim přijde normální. Pak jsme se při venčení bavili o stravě, načež paní si vehementně stála za tím, že westíci barf nesmí, protože neumí trávit maso a kosti. Pak jsme jednou řešili, kdo vystavuje, př. to zkusil. A ptali jsme se, jestli nechce přihlásit Letňany. Prý nesmí, westíci můžou na výstavy až po svodu po prvním roce věku. Nikomu z nás se jí ani jeden blud nepodařilo vyvrátit. Každopádně z westíka je dělová koule, chodí nonstop na vodítku, neví, která bije a fest prská na kluky. BTW za to může moje bestie, která na něj jednou výchovně vylítla, když ho prcek moc otravoval. Každou chvíli mi opakovala, že je zlý a že s tím mám něco dělat. Už mi naštěstí nic neříká, protože před námi zdrhá. A nejen před námi. Westík jde do amoku a můj pes ho má totálně na háku. A přitom její manžel je úplně normální a když venčí on, tak koule ani nepípne.

A přitom její manžel je úplně normální a když venčí on, tak koule ani nepípne.

No v tom případě chudák pes, že nafasoval takovou paničku....

17.1.2023 17:27
janaa

XXX.XXX.174.242

A teď jsem si vzpomněla,blud mnoha lidí - pes je svobodomyslnej tvor, a nemůže člověk přece svazovat jeho duši - v překladu postavit si okolo baráku plot, brát psa na vodítku a nenechat ho hodiny lítat, kde chce. To mě vysvětlovala madam,když jsem měla milého čokla stále u sebe na zahradě,protože mi tu hárala čuba. A když jsem jí opět volala,že mám čokla zase po hodině zpátky,tak se mě navážno zeptala,co já dělám proto,aby tam ten pes nezdrhal

17.1.2023 17:28

janaa napsal(a):
A teď jsem si vzpomněla,blud mnoha lidí - pes je svobodomyslnej tvor, a nemůže člověk přece svazovat jeho duši - v překladu postavit si okolo baráku plot, brát psa na vodítku a nenechat ho hodiny lítat, kde chce. To mě vysvětlovala madam,když jsem měla milého čokla stále u sebe na zahradě,protože mi tu hárala čuba. A když jsem jí opět volala,že mám čokla zase po hodině zpátky,tak se mě navážno zeptala,co já dělám proto,aby tam ten pes nezdrhal

17.1.2023 17:58

A přitom její manžel je úplně normální a když venčí on, tak koule ani nepípne.

No v tom případě chudák pes, že nafasoval takovou paničku....

No ona je fakt případ, nikdo jí nemá rád. Neguje absolutně všechno a povely na psa ječí frekvencí kulometu. Takže když na něj během pár sec zapiští desetkrát stůj a prokládá to spoustou dalších slov, tak pes logicky neví, co se děje. Přitom máme v partě ještě další 2 westíky různých majitelů (holku a kluka) a oba navolno, veselí a v pohodě. Holčička je tedy až extrém, vítací mazlík, pořád rozjásaná. Úžasná! Pak ještě další 3 ve vedlejších ulicích, se kterými si "netykáme" a kluci se občas chlapsky "pozdraví", ale taky v klidu.

17.1.2023 18:39

No ona je fakt případ, nikdo jí nemá rád. Neguje absolutně všechno a povely na psa ječí frekvencí kulometu. Takže když na něj během pár sec zapiští desetkrát stůj a prokládá to spoustou dalších slov, tak pes logicky neví, co se děje. Přitom máme v partě ještě další 2 westíky různých majitelů (holku a kluka) a oba navolno, veselí a v pohodě. Holčička je tedy až extrém, vítací mazlík, pořád rozjásaná. Úžasná! Pak ještě další 3 ve vedlejších ulicích, se kterými si "netykáme" a kluci se občas chlapsky "pozdraví", ale taky v klidu.

Tohle mě vždycky zamrzí....pes prostě může být chudák a to i když není týraný.
To je jako u holky...nějaká paní si tam pořídila štěndo-holčičku, ale chodí jen na vodítku a kontakt s ostatními psy paní nechce, štěndo by o to evidentně stálo a to jí bylo nabízeno, že pokud by měla zájem o socializaci, tak tam mají partu...pesani jsou kamarádští, bezpeční a není problém s nimi socializovat štěně, ba naopak...domlouvají se na společném venčení.....
Taky je mi štěnda líto....

18.1.2023 08:41
PumaCZ

XXX.XXX.130.35

Zrzavci napsal(a):

Neni to zvlastni, je to epigenetika :)

18.1.2023 09:35

PumaCZ napsal(a):
Neni to zvlastni, je to epigenetika :)

njn.
a hlavne - o tomhle je preci cely chov...nejen o tom, jak vypadaji.

Kdyz clovek zna 3., 4. 5.... generaci - a vidi, ze fakt krev neni voda.
Ze se predavaji takove veci o kterych by nikoho nenapadlo ani uvazovat?

Prisla jsem loni o fenu - ale svym zpusobem ji tu mam porad - v jejich potomcich.
Kazdou vychazku, kazdy trenink ji poznavam...

18.1.2023 10:48

njn.
a hlavne - o tomhle je preci cely chov...nejen o tom, jak vypadaji.

Kdyz clovek zna 3., 4. 5.... generaci - a vidi, ze fakt krev neni voda.
Ze se predavaji takove veci o kterych by nikoho nenapadlo ani uvazovat?

Prisla jsem loni o fenu - ale svym zpusobem ji tu mam porad - v jejich potomcich.
Kazdou vychazku, kazdy trenink ji poznavam...

Tak tak. Stejně jako u dětí, které neměly možnost poznat svého otce. Mají nejen jeho podobu, ale třeba i povahu nebo gesta. Zažila jsem.

18.1.2023 13:43
Mí

XXX.XXX.71.25

Ještě se říkalo že nedávat kosti,protože pak psům teče z očí.A dost brutální- štěně nesmí do půl roku maso,aby nelovil slepice.

18.1.2023 14:17
impact

XXX.XXX.32.11

Tak tak. Stejně jako u dětí, které neměly možnost poznat svého otce. Mají nejen jeho podobu, ale třeba i povahu nebo gesta. Zažila jsem.

Moje fena si z otcovy strany přinesla škemrání - sedět na zadku a předníma packama prosit. Takový to, jak s nima pes rychle za sebou plácá o sebe a hrabe ve vzduchu. Strašnej zlozvyk, kterým si pes říká o pozornost.

Mladá se se psy z otcovy strany nikdy v životě neviděla a neviděla to ani u žádného jiného psa u mě. Přesto to na mě někdy v půl roce u oběda zkusila taky. Málem jsem spolkla lžičku.

DÍKY BOHU!!!! se mi podařilo na ni nijak nezareagovat, tak to od té doby neudělala.

18.1.2023 18:26
lenocka

XXX.XXX.32.170

Moje máma mi vždycky vynadá, proč ti psi mají v létě obojky - vždyť se pod nimi potí

18.1.2023 18:45

Jako rucnik je fajn - znam ho uz roky.
Ale resilo se tu porovnani kratkosrsty vs. dlouhosrsty pes v dome - a za me teda porad vedou bezudrzbovi kratkosrsti psi

akorat jsem dorazila domu - a vylozila psy z auta. Canici muzou rovnou na gauc a vovcacek dosycha dal na vetbetce. Ty zaclony, co ma na nohach a ocase - proste nejake poklady domu vzdycky donesou

Jinak teda ticha zavist, pokud vam chodi z vychazek psi domu jen se spinavym spodkem.
Moji jsou vsichni tri vzdycky komplet - vsichni se vali, skacou po sobe a potok v lednu je to nejuzasnejsi misto na hrani.

18.1.2023 18:46

lenocka napsal(a):
Moje máma mi vždycky vynadá, proč ti psi mají v létě obojky - vždyť se pod nimi potí

btw. sice se nepoti, ale takovy pekny hotspot obojek v lete umi zaridit...

18.1.2023 18:54
lenocka

XXX.XXX.32.170

btw. sice se nepoti, ale takovy pekny hotspot obojek v lete umi zaridit...

To já po víc jak 15letech s BŠO vím. Ale věřte mi, moje máma o hotspotu v životě neslyšela a to pocení myslí smrtelně vážně.. 😆

19.1.2023 08:13
assil

XXX.XXX.225.195

Jako rucnik je fajn - znam ho uz roky.
Ale resilo se tu porovnani kratkosrsty vs. dlouhosrsty pes v dome - a za me teda porad vedou bezudrzbovi kratkosrsti psi

akorat jsem dorazila domu - a vylozila psy z auta. Canici muzou rovnou na gauc a vovcacek dosycha dal na vetbetce. Ty zaclony, co ma na nohach a ocase - proste nejake poklady domu vzdycky donesou

Jinak teda ticha zavist, pokud vam chodi z vychazek psi domu jen se spinavym spodkem.
Moji jsou vsichni tri vzdycky komplet - vsichni se vali, skacou po sobe a potok v lednu je to nejuzasnejsi misto na hrani.

Ono u tý dlouhý srsti to fakt dost závisí na typu srsti, na srst typu kokr, pudl, borderka apod. se nachytá všechno, na hrubší srst jako mají třeba špicové skoro nic a na hrubou mastnější jako mají třeba seveřani, z toho všechno, včetně bláta, opadá během pěti minut. Když jdem s borderou, bordera se vrací domů jako prase a osychá a opadává dvě hodiny a můj pes je čistej ještě než dojdeme domů, max mu zůstane trochu vlhký břicho.

19.1.2023 09:27

assil napsal(a):
Ono u tý dlouhý srsti to fakt dost závisí na typu srsti, na srst typu kokr, pudl, borderka apod. se nachytá všechno, na hrubší srst jako mají třeba špicové skoro nic a na hrubou mastnější jako mají třeba seveřani, z toho všechno, včetně bláta, opadá během pěti minut. Když jdem s borderou, bordera se vrací domů jako prase a osychá a opadává dvě hodiny a můj pes je čistej ještě než dojdeme domů, max mu zůstane trochu vlhký břicho.

U goldena je to dost podobný, všechno opadá, než se vrátíme z procházky. I packy jsou úplně čistý, když se projdeme po suché trávě nebo je sníh, jako teď. Horší je to, když je vypustím jen na zahradu, to samozřejmě přijdou hned a jako prasata, zvlášť pokud hrabali díry. No, a pak samostatná kapitola je vyválení se v hnoji, což se stává maximálně jednou, dvakrát za rok. To se pes prostě musí vykoupat nebo na noc zavřít někam, kde to nevadí, že to spadne.

19.1.2023 10:02

Uznávam, že asi je to o type srsti, ale potom som mala šťastie na "opadavých psov". Naozaj ak nebol vonku až úplný blatový extrém, tak sme si domov nič moc nevláčili - ak boli trochu viac mokro-špinavý doschli na pelechu - tam to opadlo a boli v pohode. Terajšia moskováčka má aj "ponožky" stále pekne biele, a to bola doma kúpaná zatiaľ jeden a pol krát (ten pol - je osprchovanie zadku - keďže som myslela, že sa vyváľala v ho... (nakoniec to bolo mokvajúce uhryznutie). V prípade vychádzky okolo vody sa kúpe sama bez ohľadu na počasie

19.1.2023 10:25

XXX.XXX.47.251

Doron napsal(a):

OMG můj pes ma taky černý patro… a sakra 😂

19.1.2023 10:26

XXX.XXX.47.251

Mí napsal(a):
Ještě se říkalo že nedávat kosti,protože pak psům teče z očí.A dost brutální- štěně nesmí do půl roku maso,aby nelovil slepice.

Mne vždycky zajímají myšlenkové pochody těch, kteří vyřknou takovouhle blbost. Tak se snažím vždycky ptát. Zde je na místě otázka “co mají sakra kosti k jídlu společného s výtokem z očí” 😂

19.1.2023 10:30
assil

XXX.XXX.225.195

natalietovarkova@gmail.com napsal(a):
Mne vždycky zajímají myšlenkové pochody těch, kteří vyřknou takovouhle blbost. Tak se snažím vždycky ptát. Zde je na místě otázka “co mají sakra kosti k jídlu společného s výtokem z očí” 😂

Myšlenkové pochody jsou to asi jednoduché aneb ústní tradice v praxi, citace ze staré odborné knihy:
Častým ohlodáváním a hryzáním kostí, zejména jsou-li tvrdé, otupují a kazí se zuby psů, a též se přílišně přepínají svaly oční, následkem čehož psům stále oči slzí a i pláčou. Zlo to postihuje hlavně psíky trpasličí a stává se zhusta příčinou trvalých, zlých očních neduhů. Kromě toho mohou se křehké kosti ze zvěřiny a drůbeže státi snadno psům osudnými, a sice třískami, jež z nich odletují a oči psů začasté těžce zraňují.“

19.1.2023 18:25

assil napsal(a):
Myšlenkové pochody jsou to asi jednoduché aneb ústní tradice v praxi, citace ze staré odborné knihy:
Častým ohlodáváním a hryzáním kostí, zejména jsou-li tvrdé, otupují a kazí se zuby psů, a též se přílišně přepínají svaly oční, následkem čehož psům stále oči slzí a i pláčou. Zlo to postihuje hlavně psíky trpasličí a stává se zhusta příčinou trvalých, zlých očních neduhů. Kromě toho mohou se křehké kosti ze zvěřiny a drůbeže státi snadno psům osudnými, a sice třískami, jež z nich odletují a oči psů začasté těžce zraňují.“

Tak to by mě fakty zajímalo, kde autor reálně viděl, jak z kosti lítaj třísky a rovnou psovi do oka.

19.1.2023 18:38
Doron

XXX.XXX.10.187

To je nádherná citace:))

Četla jsem teď článek od veterinární stomatoložky, a ta psala, že psovi nemáme dávat nic, do čeho sami neuděláme rýhu nehtem.

20.1.2023 06:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.122.183

Doron napsal(a):
To je nádherná citace:))

Četla jsem teď článek od veterinární stomatoložky, a ta psala, že psovi nemáme dávat nic, do čeho sami neuděláme rýhu nehtem.

Tak v tom případě mám asi nějaké terminátory, protože i když kosti dávám, tak naši psi 13 ti letý i 11 letá měl/má pořád hezké zuby a vůbec je nemá opotřebované ani zničené.

Oba viděli zubaře 1x v životě, když si při výcviku urazili řezák.

A oči jim taky neslzí

20.1.2023 08:30
assil

XXX.XXX.121.3

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak v tom případě mám asi nějaké terminátory, protože i když kosti dávám, tak naši psi 13 ti letý i 11 letá měl/má pořád hezké zuby a vůbec je nemá opotřebované ani zničené.

A oči jim taky neslzí

No ale pravda je, že pidipsům slzí oči docela často, tak bůhví od čeho, žejo.

20.1.2023 09:00

assil napsal(a):
No ale pravda je, že pidipsům slzí oči docela často, tak bůhví od čeho, žejo.

Protože pidi psi mají i krátké lebky a krátké slzné kanálky a málo místa pro zuby, které se jim častěji kazí a...

20.1.2023 09:52
assil

XXX.XXX.121.3

Protože pidi psi mají i krátké lebky a krátké slzné kanálky a málo místa pro zuby, které se jim častěji kazí a...

No ano, jenže lidi obvykle nejsou takovýhle odborníci, vidí, že malým psům víc slzí oči, ústní tradice říká, že je to z kostí.
Ad ty třísky, teda tipuju, že dřív se dávaly psům kosti vařené nebo pečené, prostě jako zbytky, takže tam by i ta teoretická možnost třísek byla.

20.1.2023 12:12
Doron

XXX.XXX.10.187

Inspektor Pišišvor napsal(a):

A oči jim taky neslzí

Já jim je dávám taky právě.
Proto mě ten názor trochu zaskočil.
Ale musím se přiznat, že jsem pak, jako nějakej šprt, zkoušela udělat do vepřovýho žebra rýhu nehtem a vůbec mi to nešlo 🤣🤣🤣

20.1.2023 12:37
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Ještě jsem si vzpomněla, jak se nějaká souseda z chalupy hrozila, že máme psa v bytě a jaký že je to chudák, zato ona měla psa na dvorku u boudy a to je přece super, pes znal jen ten dvorek, boudu, nějaké zbytky od oběda a občas levné granule z marketu

21.1.2023 07:10
Dája6

XXX.XXX.236.92

Dobrý den,
svatá pravda. Mám pidi psi a přesně tohle několik veterinářů mi tvrdilo.
Když jsem měla NO nebyl žáden problém se zuby, umřeli s plnou tlamou.
Dája

22.1.2023 08:38
fikovnice

XXX.XXX.60.88

assil napsal(a):

Z jakého to je roku, prosím?

22.1.2023 10:01

fikovnice napsal(a):

To by mě taky zajímalo. Jak se při hryzání kostí přepínají oční svaly, např.

Nicméně to asi bude tradice letitá, troufla bych si tvrdit.

22.1.2023 11:55
Terven

XXX.XXX.110.191

To by mě taky zajímalo. Jak se při hryzání kostí přepínají oční svaly, např.

Nicméně to asi bude tradice letitá, troufla bych si tvrdit.

Ten starej citát je samozřejmě blbost.
Ale když někdy pozoruju urputnost, se kterou psi hlodají, mívám strach, že jim z toho prdne nějaká žilka ...tutově se jim musí přepínat všechno, co je na hlavě

22.1.2023 12:04

fikovnice napsal(a):

google rika:

Všecky druhy psů slovem i obrazem
Václav Fuchs
Praha 1903

22.1.2023 12:44

Známé je také tvrzení majitelů malých plemen,že nesmí mléčné výrobky a maso,jelikož by přerostli.Že mohou jen granule.

22.1.2023 12:52

Terven napsal(a):
Ten starej citát je samozřejmě blbost.
Ale když někdy pozoruju urputnost, se kterou psi hlodají, mívám strach, že jim z toho prdne nějaká žilka ...tutově se jim musí přepínat všechno, co je na hlavě

Oční svaly a žvýkače spolu nesouvisí. Můžete si vyzkoušet sama na sobě.

22.1.2023 16:10
juhaj

XXX.XXX.164.121

U nás na sídlišti chodila venčit paní mladého kokršpaněla. Chtěl si hrát s mou fenou a ona s ním, když jsem paní navrhla,ať ho pustí, tak odvětila, že v žádném případě, že kokršpaněl se může pouštět až ve třech letech.
Docela jsem byla zvědavá,co ve třech letech bude, ale pes byl stále na šňůře a změnilo se jen to, že paní, když měla potkat někoho ze psem prchala a pokud ho musela potkat,tak na všechny křičela,že jsou darebáci a ohrožují jejího psa. Pes byl nádherný, černý a stále bylo vidět,jak rád by se kamarádil.

22.1.2023 16:18

juhaj napsal(a):
U nás na sídlišti chodila venčit paní mladého kokršpaněla. Chtěl si hrát s mou fenou a ona s ním, když jsem paní navrhla,ať ho pustí, tak odvětila, že v žádném případě, že kokršpaněl se může pouštět až ve třech letech.
Docela jsem byla zvědavá,co ve třech letech bude, ale pes byl stále na šňůře a změnilo se jen to, že paní, když měla potkat někoho ze psem prchala a pokud ho musela potkat,tak na všechny křičela,že jsou darebáci a ohrožují jejího psa. Pes byl nádherný, černý a stále bylo vidět,jak rád by se kamarádil.

Chudák pes.

22.1.2023 16:31
juhaj

XXX.XXX.164.121

Chudák pes.

To byl. Takovým šáhlým lidem pes do ruky nepatří. Ale co už.

22.1.2023 20:21
Doron

XXX.XXX.10.187

Ještě jedna pověra mě napadá.
"Všechno je o výchově."
Takové to popírání specifik jednotlivých plemen.

22.1.2023 20:25

juhaj napsal(a):

Já budu OT, ale zažila jsem opačný případ, ještě, když jsem měla afgána.
Potkali jsme paní s foxteriérem. Pesani se očmuchali, pozdravili a paní se mě zeptala, jestli by se spolu nemohli proběhnout.,.jasně proč ne? Psi jsme pustili..afgán předvedl tu svojí klasiku, hned po vypuštění to vzal třista z místa, takové to první vyběhnutí, foxlík se ho snažil dohonit..já soustředěná na chrťáka neboť musím vidět i za roh a nejlépe všechno dřív než on a paní tak kouká jak běhají a najednou mi říká "Doufám, že ten váš poslouchá, ten můj vůbec. "...no tak to mi s chrtem přišlo fákt vtipný.
Na druhou stranu nechápu...pes mě neposlouchá vůbec, ale já ho přesto pustím...ono to nějak dopadne? Asi jsem holt jiná.

22.1.2023 20:41
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak jasně, ale ta paní tehdy ani neměla snahu něco psa učit. A ten pes byl tehdy tak půlroční, ten běhat a hrát si potřeboval. A že to byl kokr nevadí. Znám dost fajn a poslusšnych kokrů. U nás je pár důchodců, vždycky měli kokříka. A po půl roce paní s ním mohla chodit za vsiípo poli, aniž jí zdrhal. Tehdy měla nového, stejně starého jako m9je současná fena. Dost jsem jí tehdy záviděla.

22.1.2023 21:43

juhaj napsal(a):
Tak jasně, ale ta paní tehdy ani neměla snahu něco psa učit. A ten pes byl tehdy tak půlroční, ten běhat a hrát si potřeboval. A že to byl kokr nevadí. Znám dost fajn a poslusšnych kokrů. U nás je pár důchodců, vždycky měli kokříka. A po půl roce paní s ním mohla chodit za vsiípo poli, aniž jí zdrhal. Tehdy měla nového, stejně starého jako m9je současná fena. Dost jsem jí tehdy záviděla.

Tak za mých mladých let byla ve městě převaha pudlů a kokr byl taková, řekla bych alternativa. Hezkej pes, ne velkej. Neříkám, že jich bylo nějak omega, ale zase na druhou stranu nebyl nic tak neobvyklého. Tedy teď mám na mysli v bytovém režimu jako mazlíček. A musím říct, že takovou tu provozní poslušnost měli všichni. Teda samozřejmě nevím jak někde v přírodě, ale ve městě na sídlištních trávnících ano.

Jinak ano, mládek pes neřku-lu štěndo, se potřebuje vylítat, vyblbnout s příslušníky svého druhu a mrzí mě, když to tak není.
Ono mi někdy přijde, že obecně je dost velkej tlak na to, aby si pes ostatních psů nevšímal. Nevím, jestli je to jenom můj pocit, ale přijde mi, že dřívávějc to tady u nás, co se psů týče, bylo víc kontaktní. Ať už nějaké zdravice na vodítku nebo poběhání...a teď mám na mysli cizí psy ne psí kámoše.
Prostě jak kdyby si každý hrál na svém písečku.
Vlastně jsem ráda, že mám dva psy a nemusím řešit, kde seženeme psího kámoše.

A ještě k těm bludům...ohledně toho pouštění až od určitého věku. Třeba o afgánech jsem četla něco podobnýho a nechci kecat, ale mám dojem, že dokonce článek v "Pes přítel člivěka". Že by se měli a teď nevím..do dvou nebo do tří let vodit na vodítku, že se tím naučí držet se blízko svého člověka. No nevím, jestli to v praxi nějak funguje, ale tak nějak si neumím představit, že bych svýho afgána tři roky vodila na špagátu a pak ho najednou pustila a oes by se ode mne nehnul.

23.1.2023 08:07
assil

XXX.XXX.225.195

google rika:

Všecky druhy psů slovem i obrazem
Václav Fuchs
Praha 1903

Jj, to je ona. Tam je i jiných perel, z dnešního pohledu teda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík