Granule Yoggies x Hulín

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hanka999

14.2.2023 19:45
Hanka999

XXX.XXX.251.117

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, zda je tu někdo, kdo by mi pomohl zhodnotit a vybrat která značka granulí je lepší? Děkuji za odpovědi :)

https://www.eshop.yoggies.cz/15kg-kureci-a-hovezi-maso-granule-lisovane-za-studena-yoggies/

https://www.krmivahulin.cz/p/krmivo-pro-psy-lisovane-za-studena-ryba-s-masem#4950

Aja.s

15.2.2023 07:32
Aja.s

XXX.XXX.11.102

Dobrý den,

pro jakého psa granule chcete? Věk, plemeno, stáří, zdravotní stav (např. kožní problémy, citlivé zažívání, ...)? U těchto dvou krmiv (znám oboje z vlastní zkušenosti) máte hodně rozdílné (kromě složení jako takového) i hodnoty základních živin (především tuk). Případně ještě můžete doplnit z jakého krmiva chcete přejít a z jakého důvodu?

Hanka999

15.2.2023 07:37
Hanka999

XXX.XXX.121.131

Sibiřský husky, 4 roky, mívá ekzem, ale na ten máme pivovarské kvasnice a pokud je bere denně je Ok. Jinak bez problému.

Máme teď yoggies, akorát mi kamarádka ukázala tyhle z Hulína a že jsou prý dobré, ale moc se mi nezdá ta levná cena, tak jsem jen chtěla porovnat s mými granulemi co teď bereme. :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2023 09:24

Hanka999 napsal(a):
Sibiřský husky, 4 roky, mívá ekzem, ale na ten máme pivovarské kvasnice a pokud je bere denně je Ok. Jinak bez problému.

Máme teď yoggies, akorát mi kamarádka ukázala tyhle z Hulína a že jsou prý dobré, ale moc se mi nezdá ta levná cena, tak jsem jen chtěla porovnat s mými granulemi co teď bereme. :)

SH? Tak to se určitě ozve lupus. A nemyslím to ironicky.

Zeptám se úplně stejně. Proč nekrmíte maso?

15.2.2023 09:35

yoggies jsou stejné (i výroba) jako Lupo, Markus Mühle a Lukullus
takže tam můžete vybrat (zoohit, bitiba) stejný druh masa a stejně proteinu, tuku atd.

Hanka999

15.2.2023 10:12
Hanka999

XXX.XXX.121.131

Proč by se měl ozvat lupus? :D

Protože mám strach z krmení syrovým masem.

15.2.2023 10:24

Hanka999 napsal(a):

Proč? To maso nekouše.

Hanka999

15.2.2023 10:32
Hanka999

XXX.XXX.121.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč? To maso nekouše.

Odpovíte mi na mou otázku prosím? :D

15.2.2023 10:37

Hanka999 napsal(a):
Odpovíte mi na mou otázku prosím? :D

Vy jste se mě na něco ptala? Já granule nekrmím a už vůbec ne lisované za studena, to bych psům nedala.

15.2.2023 10:46

Mně by na těch granulích z Hulína vadilo minimálně to, že je to samá moučka.

A chtěla jsem se zeptat Megí, protože ta to určitě bude vědět - zaujalo mě v tom složení, že zastudena lisované granule vyrábí (kromě jiného) z x extrudovaných směsí čehosi - to je běžný výrobní postup? Nějak úplně nerozumím, k čemu je dobré zastudena lisovat moučku s extrudovanou složkou…?

Hanka999

15.2.2023 10:49
Hanka999

XXX.XXX.121.131

Vy jste se mě na něco ptala? Já granule nekrmím a už vůbec ne lisované za studena, to bych psům nedala.

Omlouvám se, přehlédla jsem že už píše někdo jiný.

15.2.2023 12:32
Varaxi

XXX.XXX.191.78

No, majitelé psů se dělí na dvě skupiny: Krmí masem a krmí granulemi.
Obě skupiny se dále dělí na další dvě: Krmí syrovým a krmí vařeným masem a krmí standardními granulemi a krmí za studena lisovanými granulemi.
Všechny varianty jsou v pořádku, pokud využíváte kvalitní zdroje, nepoužíváte zbytečnou chemii a psu zvolený způsob krmiva sedí. Což nic nemění na tom, že zastánci granulí jsou schopní se do krve pohádat se zastánci masa a pak mezi sebou zastánci syrového s vařeným a extrudovaní granuláři s granuláři za studena lisovanými.
Takže se tímto nestresujte.
Nemám zkušenost s ani jednou variantou, kterou zmiňujete, ale krmila jsem vším, co zmiňuje Megí, a u nás teda OK. Taky jsem měla ráda Magnusson, aktivnímu psu bych k tomu přihodila kousek masa nebo vajíčko, to jako jo, ale není to nezbytné. Nejsou vyloženě za studena lisované, ale jejich zpracování je jiné než u klasických granulí a já s nimi mám dobrou zkušenost i u citlivějších psů. Takže pokud máte psa, kterému vadí klasické granule, můžete si Magnussony rozšířit portfolio.
Když se podívám na složení Vámi zmiňovaných značek, tak bych řekla, že Hulín má lepší poměr kvalita/cena, ovšem bude Vám to k ničemu, pokud to psu nesedne. Ale nebála bych se je zkusit.
Yoggies jsou podle mého předražené, ale nějakou dobu je měl tetin kavalír a taky byli spokojení.

15.2.2023 12:58

Mně by na těch granulích z Hulína vadilo minimálně to, že je to samá moučka.

A chtěla jsem se zeptat Megí, protože ta to určitě bude vědět - zaujalo mě v tom složení, že zastudena lisované granule vyrábí (kromě jiného) z x extrudovaných směsí čehosi - to je běžný výrobní postup? Nějak úplně nerozumím, k čemu je dobré zastudena lisovat moučku s extrudovanou složkou…?

To je samozřejmě celé k ničemu :D
Přílohové suroviny syrové se musí upravit, protože by byly nestravitelné. To se u lisovaných a pečených granul dělá, předvaří se třeba.
Hulín vyrábí moučky a další věci, takže netuším, jak upravované ty moučky mají, jakým procesem, konzervanty...
Ale jasně máte pravdu, takové krmivo lisované je nesmyslné.
Takových je víc.

15.2.2023 13:05

Hanka999 napsal(a):

Protože lupus není příznivcem krmení granulemi.

A z čeho konkrétně máte strach při krmení syrovým masem?

Já třeba miluji tatarák.

15.2.2023 13:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Nedá mi to, ale nechápu proč někdo, kdo granulemi nekrmí, nechce krmit, za studena lisovanými už vůbec, a nechce ohledně granulí ani poradit, proč vůbec vlákno s názvem "granule......" otvírá, a proč reaguje. Ještě méně to chápu u člověka, který ani psa nevlastní a s krmením tedy nemá vůbec žádné zkušenosti... Neberte si to nikdo osobně, ale fakt tomu nerozumím...

Silně mi to připomíná vegany a biomatky, které svůj styl všude šíří a každému vnucují...

Co se týče granulí - Yoggies mi přijdou jako předražené, platí se za značku. A navíc teda z doslechu od známých dost psům neseděly. Asi bych vybírala z Markus Muhle, nebo Lukullus, občas je taky koupím, ale krmím jimi jen příležitostně.

15.2.2023 13:33

marcelaamax napsal(a):
Nedá mi to, ale nechápu proč někdo, kdo granulemi nekrmí, nechce krmit, za studena lisovanými už vůbec, a nechce ohledně granulí ani poradit, proč vůbec vlákno s názvem "granule......" otvírá, a proč reaguje. Ještě méně to chápu u člověka, který ani psa nevlastní a s krmením tedy nemá vůbec žádné zkušenosti... Neberte si to nikdo osobně, ale fakt tomu nerozumím...

Silně mi to připomíná vegany a biomatky, které svůj styl všude šíří a každému vnucují...

Co se týče granulí - Yoggies mi přijdou jako předražené, platí se za značku. A navíc teda z doslechu od známých dost psům neseděly. Asi bych vybírala z Markus Muhle, nebo Lukullus, občas je taky koupím, ale krmím jimi jen příležitostně.

Já granulemi a konzervami taky krmím, ale jenom jako doplněk. U stašího kocoura ani maso moc nemůžu, protože ledviny.

Jenom jsem se ptala, proč má zadavatelka strach ze syrového masa. To mi přijde jako druhý extrém.

15.2.2023 13:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Já granulemi a konzervami taky krmím, ale jenom jako doplněk. U stašího kocoura ani maso moc nemůžu, protože ledviny.

Jenom jsem se ptala, proč má zadavatelka strach ze syrového masa. To mi přijde jako druhý extrém.

Ne, paní se přišla poradit ohledně dvou značek granulí. Jestli je lepší krmit jedny nebo druhé..

A vy jste se zeptala, proč nekrmí masem? Mě to přijde, jako kdybych přišla do obchodu, vybírala si pečivo a prodavačka se mě zeptala, proč si radši nekupím zeleninu...

No ale nic, je to diskuze, takže si tu každý samozřejmě může psát co chce... Jen mi hlava nebere proč je to nutné, to je všechno.

15.2.2023 14:16
Varaxi

XXX.XXX.191.78

To je samozřejmě celé k ničemu :D
Přílohové suroviny syrové se musí upravit, protože by byly nestravitelné. To se u lisovaných a pečených granul dělá, předvaří se třeba.
Hulín vyrábí moučky a další věci, takže netuším, jak upravované ty moučky mají, jakým procesem, konzervanty...
Ale jasně máte pravdu, takové krmivo lisované je nesmyslné.
Takových je víc.

Krmiva Hulín hlásají opakovaně, že do krmiv pro psy nic nepřidávají ani nedodávají - tj. nepřisypávají konzervanty, chemikálie, vitamíny, enzymy, zkrátka nic. Údajně, žejo.
Zdá se mi, že je to nějak podezřele levné. Takže bych byla opatrná, ale zas si nemyslím, že by to bylo nemožné, vyrábět takové granule relativně lacině. Zkusila bych.
Ale ráda si počtu Vaše názory. Ocením je. :)

15.2.2023 14:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Hanka999 napsal(a):

Protože lupus byl sám v majetku seveřanů. A protože je krmil masem, ale nevím, jestli z názvu fóra by tohle vyčetl :-)

Nicméně - to jen bokem, jen pro info, ne pro přesvědčování, - krmení masem není proč se bát. Když člověk používá mozek, nekrmí čistou svalovinu, ale "komplet" kořist- tedy maso, vnitřnosti, kosti. Má to velkou výhodu v tom, že vidíte co v té misce opravdu pes má - dala jste mu to tam sama. Není to tak plné chemie, protože už se k tomu masu nic dalšího chemickýho nepřidá, jako při výrobě granulí - tzn. do psa nic dalšího než v tom mase samotném je, už nejde (a to si buďme jisti, že je něco z chemie už v mase každém, v tom pro nás, pro psy, zbytky co jdou do granulí). Druhá výhoda je, že si můžete vyhrát s tím, že pes je třeba ten typ co přibere i jen se podívá na obal od žrádla -tak mu dávku nastavíte zeleninou , pes není hladový a má z jeho pohledu hromadu dlabance, zatímco kdyby to byla granulovaná varianta, budete mu moct do misky nasypat mnohem míň. A naopak pokud je pes hubený jako lunt, můžete mu přidat tučnější maso, přílohy a tak. Ale hlavní přínos pro mě je v tom, že opravdu vím, že jsem mu do tý misky dala třeba toho lososa, ne celýho, ale v odřezcích, ale když koupím granule s lososem....kolik ho tam asi bude? Toť otázka. Nicméně opravdu není se čeho bát, pes je masožravec, maso mu zle neudělá.

15.2.2023 14:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

Lupus je už unaven vysvětlovat granulářům, že zdánlivě "prosperující" pes na granulích, který se při sebemenší změně značky či receptury pose.re prostě v pořádku NENÍ.
huesky to shrnula zrzavec

15.2.2023 15:00
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

lupus4 napsal(a):
Lupus je už unaven vysvětlovat granulářům, že zdánlivě "prosperující" pes na granulích, který se při sebemenší změně značky či receptury pose.re prostě v pořádku NENÍ.

No jo,páč ono je to furt dokola. Já se někdy ešče zvednu, když na to mám náladu,ale už to taky nejni vono, jako za mladejch let
Naši psi byli vždycky na mase, až první ohařík přišel už jako vygranulovaný ščeně. Tak jsem to tak chvíli nechala, ale nechtěla jsem právě, aby měl furt jednostrannou stravu, kdy žaludek si zvykne a maká tak na půl plynu a pak když pes něco jinýho sežere, tak se posejří. A poslední kapkou pro mě bylo, když se tři hodiny po žrádle pozvracel /páč se potkal s kámošem a museli se rasit/ a on vyklopil ty králičí bobky ve stejným stavu v jakým je pozřel, jen mokrý to bylo. Po třech hodinách a v nezměněným stavu. Tak to bylo naposled co grancle měl.

15.2.2023 15:42

No jo, na severu krmili masem, protože tam moc obilí neroste, že.
Ale oni ti střední psi jej nepotřebují, ti malí také ne, velcí taky úplně ne nutně, ale prostě těžko si tam dováželi kvůli psům kukuřici... ale někde jsem četla, že jim také občas kaši dali, ale asi nic moc množství.
Jinak se psi (kromě královských a loveckých) krmili kaší z obilí, kyselým mlékem atd. a jak nám hezky docestovali do 21. století...

Nezapomeňte, že dnes se žije na soc. sítích. A eshopech. A co tam namelou o barf, to je teda šílené, okamžitě bych dostala horečku a kopřivku a utíkala pro granule, protože jako
já diplom z jaderné fyziky nemám.

S tou výrobou v Hulíně... oni jsou výrobci, nejen firma na granule. Mají obilí, mají zvířata,
takže zpracují tohle.
Ale moučka má pořád nějaký techno postup, musí ji konzervovat, nebo konzervovat pak hotové výrobky, že by to ovoce zachránilo? Nevím. Tuky se také musí konzervovat.
Když kouknu na moučky u nich prodávané, nevidím žádná čísílka, podrobnosti, musí se jich někdo zeptat. U některých jsem viděla protein a tuk, ale to je vše.

Někdo o tom říkal, že psům musel dávat hromady a taky hromady šly druhou stranou, ale tak třeba Megy takhle konzumuje konzervy a nemyslím si, že mám rozbitého psa,
mám psa, který má rád živou kořist a skoro jen čistě maso bez příloh,
protože tak to má být podle teriéřího původu, v Irsku byl hladomor bramborový a zápasoví psi se krmili lososem a před velkou námahou eště k tomu toustový chléb.
Suchary, co si dnes pečete jako pamlsky pro psy, to byly první granule a byly převážně z obilí.
A nedávno jsem shlédla všecky díly seriálu o Herriotovi (pěkná blbost poslední díly, ale jinak krása prostředí, škoda, že se víc nevěnovali té medicíně) a tam je ta značka vidět - Spratt.
Eště že to nebylo v Čechách :D

15.2.2023 15:45

Takhle - mohli by vyrábět moučky, tuky a krmiva bez těch škodlivin, ale nevím, jak by jim vycházela laborka... a já jako krmič bych si teda denně chodila pro čerstvé.
Je fakt, že spousta lidí to neřeší, já pitvám kukuřičný šrot, jak dlouho bude na dvorku v otevřeném kyblíku, nechci si zabít štěkanátka. Teda slepičky. No a to je jen šrot z obilí, u masa - ořezů ze zvěře - to musí být slušné množství tuku, co se může podělat.

15.2.2023 15:49
Varaxi

XXX.XXX.191.78

lupus4 napsal(a):

Ano, to je samozřejmě pravda.
Ale pes, který na granulích prosperuje a změna receptury, značky nebo typu krmiva mu nevadí, je v pořádku.
A teď se můžeme do aleluja přít o to, jestli pes na granulích je prosperující nebo zdánlivě prosperující, jak se to vlastně projevuje a jak je možné, že vrcholoví psí sportovci či denně makající psí pracanti jsou krmení granulemi, masem i zbytky od oběda a fungují, a jak to, že nechcípnou, a jestli by měli stejný výkon na jiném typu stravy a tak dále.

15.2.2023 19:14

marcelaamax napsal(a):
Ne, paní se přišla poradit ohledně dvou značek granulí. Jestli je lepší krmit jedny nebo druhé..

A vy jste se zeptala, proč nekrmí masem? Mě to přijde, jako kdybych přišla do obchodu, vybírala si pečivo a prodavačka se mě zeptala, proč si radši nekupím zeleninu...

No ale nic, je to diskuze, takže si tu každý samozřejmě může psát co chce... Jen mi hlava nebere proč je to nutné, to je všechno.

A proč bych se nemohla slušně zeptat? Když mě zajímá důvod.

15.2.2023 20:40
Terven

XXX.XXX.110.191

Varaxi napsal(a):
Ano, to je samozřejmě pravda.
Ale pes, který na granulích prosperuje a změna receptury, značky nebo typu krmiva mu nevadí, je v pořádku.
A teď se můžeme do aleluja přít o to, jestli pes na granulích je prosperující nebo zdánlivě prosperující, jak se to vlastně projevuje a jak je možné, že vrcholoví psí sportovci či denně makající psí pracanti jsou krmení granulemi, masem i zbytky od oběda a fungují, a jak to, že nechcípnou, a jestli by měli stejný výkon na jiném typu stravy a tak dále.

Jak se to vlastně projevuje? Jsem si jistá, že se to projevuje v dlouhodobějším horizontu, takže na cvičáku nebo na výkonu během závodu nepoznáte, čím je pes krmen.
Stejně jako při hodině tělocviku nepoznáte, který dítě svačilo chipsy a který jogurt s ovocem.
A určitě na granulích psi mohou docela dlouho prosperovat a ti, kteří mají štěstí a tuhej kořínek, i celoživotně.
Ale prostě - čerstvý suroviny obsahujou přidanou hodnotu, kterou v granulích nenajdete. Je to skutečný jídlo, nikoli polotovar. Sebe nebo svoje dítě byste asi nechtěla trvale krmit konzervama nebo instantním jídlem - tohle je naprosto srovnatelný.
Kterej člověk myslíte, že bude zdravější - ten, kterej žije z těch instantních polotovarů anebo ten, kterej jí průmyslově nezpracovaný suroviny - maso, mlíko, vejce, ovoce, zeleninu?
Krom základních živin jsou v čerstvým jídle různý "výživový zázraky", který byste v granulích hledala marně.
Samozřejmě se najdou jedinci s dobrou genetikou a trochou štěstí, kteří se dožijou požehnanýho věku i na těch polotovarech.
Za mě je ale lepší na to nespoléhat.

15.2.2023 20:59

Je ještě třetí typ majitele psa, co krmí maso(syrové i vařené), granule, konzervy a i dokonce lidské jídlo....jako když mi zbudou knedlíky, ztvrdne mi rohlík klidnět to psina dostane k masu a přidám i trochu levné konzervy-marketovka z kaufu v akci a je mi jedno jestli kočičí nebo psí , jako plnidlo a pes jezdí s prázdnou miskou po kuchyni a snaží se ještě něco vydolovat...k televizi si oloupeme jablíčko a je nám dobře.

15.2.2023 21:02

"Jsem si jistá, že se to projevuje v dlouhodobějším horizontu, takže na cvičáku nebo na výkonu během závodu nepoznáte, čím je pes krmen"

vsak jsou psi, co sportuji cely zivot - jaky dlouhodobejsi horizont by to mel byt?

15.2.2023 21:07

Terven napsal(a):
Jak se to vlastně projevuje? Jsem si jistá, že se to projevuje v dlouhodobějším horizontu, takže na cvičáku nebo na výkonu během závodu nepoznáte, čím je pes krmen.
Stejně jako při hodině tělocviku nepoznáte, který dítě svačilo chipsy a který jogurt s ovocem.
A určitě na granulích psi mohou docela dlouho prosperovat a ti, kteří mají štěstí a tuhej kořínek, i celoživotně.
Ale prostě - čerstvý suroviny obsahujou přidanou hodnotu, kterou v granulích nenajdete. Je to skutečný jídlo, nikoli polotovar. Sebe nebo svoje dítě byste asi nechtěla trvale krmit konzervama nebo instantním jídlem - tohle je naprosto srovnatelný.
Kterej člověk myslíte, že bude zdravější - ten, kterej žije z těch instantních polotovarů anebo ten, kterej jí průmyslově nezpracovaný suroviny - maso, mlíko, vejce, ovoce, zeleninu?
Krom základních živin jsou v čerstvým jídle různý "výživový zázraky", který byste v granulích hledala marně.
Samozřejmě se najdou jedinci s dobrou genetikou a trochou štěstí, kteří se dožijou požehnanýho věku i na těch polotovarech.
Za mě je ale lepší na to nespoléhat.

Při dnešních cenách si budete muset na ty mdlé děti asi zvyknout. Instantní polotovary a konzervy....
Mlíko, maso a i ty vejce jsou ale průmyslově zpracované, z čerstvého mléka by se posejřil kde kdo....maso, pokud není přímo od zdroje bývá "napíchané " a různě mechanicky zpracované....vejce jsou z továren na vejce...

15.2.2023 21:17
Terven

XXX.XXX.110.191

Při dnešních cenách si budete muset na ty mdlé děti asi zvyknout. Instantní polotovary a konzervy....
Mlíko, maso a i ty vejce jsou ale průmyslově zpracované, z čerstvého mléka by se posejřil kde kdo....maso, pokud není přímo od zdroje bývá "napíchané " a různě mechanicky zpracované....vejce jsou z továren na vejce...

A proto bych maso ani vejce nekoupila v marketu...mlíko teď v zimě bohužel občas musím.
Nicméně- pořád jsou to suroviny, i když, řekněme, jistým způsobem ošetřené.
Pořád výrazně lepší než polotovar, kde je těch additiv x násobně víc a suroviny jsou už umrtvený úplně totálně.
Vidíte třeba rozdíl mezi bramborem, byť chemicky ošetřeným a z konvenčního zemědělství, a chipsem?
Já jo

15.2.2023 22:10

Terven napsal(a):
A proto bych maso ani vejce nekoupila v marketu...mlíko teď v zimě bohužel občas musím.
Nicméně- pořád jsou to suroviny, i když, řekněme, jistým způsobem ošetřené.
Pořád výrazně lepší než polotovar, kde je těch additiv x násobně víc a suroviny jsou už umrtvený úplně totálně.
Vidíte třeba rozdíl mezi bramborem, byť chemicky ošetřeným a z konvenčního zemědělství, a chipsem?
Já jo

kdyby byl takto každej uvědomělej, kauland by zkrachoval, nestačí uvědomění, ale obsah peněženky...a i ty chipsy teď budou pro ty děti docela luxus...

16.2.2023 07:46

Hanka999 - granulemi yoggies krmí syn dlouhodobě dvě feny bišonka. Nejsou ale výhradně na granulích, dostávají i maso, sardinky, sýry a mají rády vše, co jí jejich páníci. My máme yoggies pro fenku chodského psa, střídáme a někdy je mícháme se štěněčími carnilove. Feně je osm měsíců, je to nežravka a granule má spíš na zobku než jako pevně danou krmnou dávku, protože denně dostává syrové maso, a pak střídavě žloutek, sardinky, tvaroh, tvrdý sýr, apod. Mamka jí ještě vaří kuře nebo vepřové s rýží, někdy jí to kuře i peče, vepřové dusí, vždy s kořenovou zeleninou.
Zkoušeli jsme granule Kořist - Pašík a býček, jsou taky lisované za studena, ale ty jí moc nechutnaly.
Ty vyráběné v Hulíně neznám.

16.2.2023 09:12
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

kdyby byl takto každej uvědomělej, kauland by zkrachoval, nestačí uvědomění, ale obsah peněženky...a i ty chipsy teď budou pro ty děti docela luxus...

No právě ale - chemicky sajratový chipsy budou navíc luxus. Není lepší - tedy zdravější, i levnější - koupit tu bramboru samotnou a zpracovat si ji doma? A to klidně i tu supermarketovou. Protože je to pořád menší sajrajt, než když už to zpracoval někdo přede mnou.

16.2.2023 10:12
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Zrzavci napsal(a):
No právě ale - chemicky sajratový chipsy budou navíc luxus. Není lepší - tedy zdravější, i levnější - koupit tu bramboru samotnou a zpracovat si ji doma? A to klidně i tu supermarketovou. Protože je to pořád menší sajrajt, než když už to zpracoval někdo přede mnou.

To nás naučilo bydlení daleko od obchodu. Brambor máme dost, tak když je chuť, děláme si doma.

16.2.2023 10:20
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Rezzzy napsal(a):
To nás naučilo bydlení daleko od obchodu. Brambor máme dost, tak když je chuť, děláme si doma.

Jo. Taky to tak máme - výhoda, když je kde to uskladnit, což jasně v paneláku moc není. Ale i tak jsem prostě brambory nekupovala v sámošce, protože nesnáším čistý sterilní brambory, resp. to, co se za bramboru převlíká, tu nanicovatou houbu. Přiznám se, že i v Prahé jsem se snažila, aby aspoň ta zelenina, nebyla ze sámošky. Teď mám výhodu, kterou bych pochopitelně ve městě neměla, můžu si koupit maso z krávy, která se pase vedle nás na pastvinách. Ale otázka je pochopitelně taky v penězích. No ale prostě moje krédo bylo vždycky - mít základní suroviny a z toho vařit, ne polotovary. A tak k tomu přistupuju i u psů. Nenutím nikomu, co je lepší/horší, to ať si každý rozhodne sám, jen upozorním na to, co je logicky viditelný, ale leckdy majitele psa zahlcenýho informacema, že jen granule=vyvážená strava, prostě nenapadne.

16.2.2023 10:25

Pes je jakože zvíře. Tvor z divočiny. Bude mít úplně jiné kompenzační mechanismy.
Člověk nemá kožich, takže na něm hned vidíte, jak je bledý... pes, co jí celý život Royal, sportuje, na něm nemusím vidět nic, až leda po pitvě.
Myslím, že po dvaceti třiceti letech takové rakovinotvorné stravy už by to bylo jasné. A výrobci nejsou blbí...
S dnešními cenami živit tři velké psy kvalitním masem... hehehe...

16.2.2023 10:33

Granule pes dostává jen když nemá z nějakého důvodu maso.Yoggies jsem mu koupila 3 vzorky na zkoušku,nežral ani jedny.Syna špic je ale zbaštil s chutí.Hulín neznám.

16.2.2023 10:36
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Pes je jakože zvíře. Tvor z divočiny. Bude mít úplně jiné kompenzační mechanismy.
Člověk nemá kožich, takže na něm hned vidíte, jak je bledý... pes, co jí celý život Royal, sportuje, na něm nemusím vidět nic, až leda po pitvě.
Myslím, že po dvaceti třiceti letech takové rakovinotvorné stravy už by to bylo jasné. A výrobci nejsou blbí...

No ne, v krámu pro lidi jim to nekupuju, zas nejsem ročíld, že jo, kupuju maso určené pro psy, což mi pořád přijde lepší varianta těch granulí. Každopádně ale, myšlenc, že dřív psi žrali zbytky a ne tak extrémně kvalitní stravu, stejně jako naši předci měli chudší stravu, než máme my dnes a byli zdravější, tak ta myšlenka mi v hlavě koluje, to jo. Ale ne formou granulí, těm já prostě pro proces výroby nějak nevěřím - tím ale neříkám, že je to svatá pravda, to je každýho věc, jak problematiku vnímá.

16.2.2023 11:30

"že po dvaceti třiceti letech takové rakovinotvorné stravy už by to bylo jasné"

tohle je presne, proc proste ti psi funguji. za jejich zivot neni sance, ze se skodliviny projevi.
az po pitve. a i to jen mozna.

A tim, ze lidi psy nejedi - potravni retezec skodlivin se pretrhne. nikdo to dal neresi.
ne, neni to hezke - ale je to zduvodneni, proc granule makaji...proc vubec makaji krmivarske vyrobky nadnarodnich gigantu - maji laborky, maji testy - neco, co nikdo doma na dvorku nenahradi.

a jo makaji. at se to odpurcum lidi nebo ne.
Nicmene tohle je jedna z dalsich nekonecnych diskuzi o granclich a jeste mimo tema dotazu.

takze zpatky -zkousela jsem oboje - ani jedno u mych psu nesedlo.
Y. - jim nestacily, Hulin vubec nesednul. A ano, jeden z duvodu proc jsem zkousela Hulin byla kratka doba spotreby = nemely by mit tolika konzervantu.
Psi nesouhlasili. Co nadelam ?

16.2.2023 11:32

Zrzavci napsal(a):
No ne, v krámu pro lidi jim to nekupuju, zas nejsem ročíld, že jo, kupuju maso určené pro psy, což mi pořád přijde lepší varianta těch granulí. Každopádně ale, myšlenc, že dřív psi žrali zbytky a ne tak extrémně kvalitní stravu, stejně jako naši předci měli chudší stravu, než máme my dnes a byli zdravější, tak ta myšlenka mi v hlavě koluje, to jo. Ale ne formou granulí, těm já prostě pro proces výroby nějak nevěřím - tím ale neříkám, že je to svatá pravda, to je každýho věc, jak problematiku vnímá.

" Každopádně ale, myšlenc, že dřív psi žrali zbytky a ne tak extrémně kvalitní stravu, stejně jako naši předci měli chudší stravu, než máme my dnes a byli zdravější"

jako tohle je uz fakt ale ze uplne OT - ale jak se pomeruje, ze byli zdravejsi?
jen takova fil. diskuzicka, jo?
doba doziti se u lidi i psu neustale prodluzuje totiz....

16.2.2023 12:15
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

" Každopádně ale, myšlenc, že dřív psi žrali zbytky a ne tak extrémně kvalitní stravu, stejně jako naši předci měli chudší stravu, než máme my dnes a byli zdravější"

No mi prostě přijde - jistě, tehdy se to tak nesledovalo, ale obecně mi to tak prostě přijde - že dneska jsou ti psi nemocní mnohem víc - jednak různejma zažívacíma potížema, rakovinou, alergiema a tak. Taky jich je mnohem víc, to je fakt. Nevím prostě mi to tak přijde. A stejně u lidí - ten blahobyt není až tak dobře, si myslím. Furt žereme to maso, naši předci ho měli jen tak někdy, když nebyli bohatí a bohatí z toho byli klustý, dejchavičný, trefilo je, páč se nehejbali, nebo měli dnu, a tak. Nevím, to je prostě moje myšlenka. A pak stejně du a sežeru maso, a psům dám taky maso k večeři místo vloček zalijtejch mlíkem, ale .........myslím si ,že to není úplně dobře. A to ještě nedávám různý serepetičky olejový a doplňovký. Jen pívo v kvasnicích a roboran. občas.

16.2.2023 12:23
janaa

XXX.XXX.174.242

Já myslím,že to rozhodně přijde levněji než granulemi z té nejvyšší kategorie. A oni lidi,co mají smečky, si ty zdroje na maso seženou,protože jinak by jim museli krmit vlastní končetiny, a to a chvíli není co do tý misky dát

16.2.2023 12:27

Hulín granule neznám, ale mají dobrý jiný výběr krmiv, škoda, že pošta je tak drahá....
Jinak Markus Mühle angus - psina je moc s chutí nejedla a měla prdíky. tak jsme od "studených" granulí odešly.

16.2.2023 12:32

No jestli se prodlužuje doba dožití psů,tak to bych neřekla.Mám čuvače přes 50 let a doba dožití je okolo12 let nejstarší jsem měla fenu narozenou v roce 2000 a ta se dožila 15 let.Ale když třeba porovnám berńáky od roku 1986,kdy jsme měli prvního po dnešek,tak se doba jejich dožití dost zkrátila.
A u lidí? Myslím si,že to nejde porovnávat jelikož ti,co jsou dnes hodně staří,se narodili a žili úplně jinak.Viz třeba moje rodiče,je jim 90,ale žili,pracovali,stravovali se úplně jinak.Kdoví kolika let se dožijí dnešní mladí a dnes narození s úlně jiným životním stylem.

16.2.2023 12:37

No jestli se prodlužuje doba dožití psů,tak to bych neřekla.Mám čuvače přes 50 let a doba dožití je okolo12 let nejstarší jsem měla fenu narozenou v roce 2000 a ta se dožila 15 let.Ale když třeba porovnám berńáky od roku 1986,kdy jsme měli prvního po dnešek,tak se doba jejich dožití dost zkrátila.
A u lidí? Myslím si,že to nejde porovnávat jelikož ti,co jsou dnes hodně staří,se narodili a žili úplně jinak.Viz třeba moje rodiče,je jim 90,ale žili,pracovali,stravovali se úplně jinak.Kdoví kolika let se dožijí dnešní mladí a dnes narození s úlně jiným životním stylem.

jsem psala, ze to je tak k zamysleni jen, ta moje otazecka.
Bernaky kosi rakovina -ale ne ta z prostredi teda

16.2.2023 12:44
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

a jaká? se v tom nevyznám.
Vižlíci bývali taky dlouhověcí a už to neplatí :-(

16.2.2023 12:48
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Z bývalých pracovních plemen se stávají plemena společenská, a to s sebou nese negativa. To je celé.
Jakmile není v chovu tlak na pracovní vlastnosti, jde chov do kopru i zdravotně.

16.2.2023 12:59
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Dřív taky nebyla taková lékařská a veterinární péče, lidí psy taky tolik neřešili, takže kdo ví

16.2.2023 13:16

Kaufland je nejhnusnější obchod, kterej znám. Ale nouze naučila Dalibora housti, je to tak. Bohužel.

16.2.2023 14:07

Ono berńáky nekosí jen rakovina a také nejen je.
Můj názor je,že i psi jsou překrmováni.Já vím,udává se všude kvalitní krmivo,ale když vezmu třeba ty berńáky.Byl to selský pes.Tahal vozíky,pomáhal s ovcemi,kravami a ke krmení dostával to co ti lidé měli.Určitě ne hromady masa.Střídmé krmení,práce,podstatně lehčí typ a také asi jiný výběr jedincú do chovu.

16.2.2023 14:40
bery25

XXX.XXX.33.241

Ono berńáky nekosí jen rakovina a také nejen je.
Můj názor je,že i psi jsou překrmováni.Já vím,udává se všude kvalitní krmivo,ale když vezmu třeba ty berńáky.Byl to selský pes.Tahal vozíky,pomáhal s ovcemi,kravami a ke krmení dostával to co ti lidé měli.Určitě ne hromady masa.Střídmé krmení,práce,podstatně lehčí typ a také asi jiný výběr jedincú do chovu.

ked to dnes chce každy čim tažšie,vačšie,ked nema pes cca 60kg tak to nie je už ani bernak,nejaky lahči a štihlejši typ bernaka sa už nenosi

16.2.2023 14:56

to je i u dog... Když jsem si před časem přála štíhlý lehký dlouhokrký elegantní typ dogy... skončila jsem až ve Španělích. Teď jsem riskla český (tedy moravský) dvoreček - a mám mastodonta těžkotonážního, musím ho hodně hlídat s množstvím stravy a honit ho po venku... aby nebyl jak buřtík. Sklony k tomu má, má i hodně volné kůže na krku... prostě mastif je blíž, než bych si přála

16.2.2023 15:45

bery25 napsal(a):
ked to dnes chce každy čim tažšie,vačšie,ked nema pes cca 60kg tak to nie je už ani bernak,nejaky lahči a štihlejši typ bernaka sa už nenosi

To je přesně ono a myslíl si,že ke škodě psů..Když se podívám fotky z klubovek v 80.tých let berńáků z Rakouska nebo Švýcarska,ale i těch odchovaných u nás,tak to jsou úplně jiní psi než dnes.
Z Rakouska sem tehdy jezdili se skupinou berňáků z Rakouské záchranné brigády,to si dnešní berńáky v takové praxi ani neumím představit.

16.2.2023 16:13

Hulín granule neznám, ale mají dobrý jiný výběr krmiv, škoda, že pošta je tak drahá....
Jinak Markus Mühle angus - psina je moc s chutí nejedla a měla prdíky. tak jsme od "studených" granulí odešly.

Jaké dobré? A byla tam Balíkovna.

16.2.2023 17:47

Jaké dobré? A byla tam Balíkovna.

Pro ryby, ale je to nereálné tím krmit ....na jedno krmení zahučí 50 -80kg cca v průměru 2-4x týdně, podle počasí a období , tak zůstanu u sekaný trávy a obilí...

16.2.2023 20:28
Terven

XXX.XXX.110.191

Doba dožití se prodlužuje - a to je stejný jako u lidí - díky vyspělý veterinární péči. Záležitosti, kvůli kterým dřív psi umírali nebo se utráceli, jsou dneska řešitelný - léčí se a operujou.
Možnosti léčby a diagnostiky jsou úplně jinde než dřív a úplně jinde jsou i možnosti majitelů.
Neznamená to ale, že psi jsou zdravější - dohnaly je civilizační choroby - autoimunitní onemocnění, alergie, obezita, nádory...

16.2.2023 20:34

to je i u dog... Když jsem si před časem přála štíhlý lehký dlouhokrký elegantní typ dogy... skončila jsem až ve Španělích. Teď jsem riskla český (tedy moravský) dvoreček - a mám mastodonta těžkotonážního, musím ho hodně hlídat s množstvím stravy a honit ho po venku... aby nebyl jak buřtík. Sklony k tomu má, má i hodně volné kůže na krku... prostě mastif je blíž, než bych si přála

Bohužel je tohle pitomý trend i u jiných plemen. Na skupinách o tibetacich se lidi prakticky i chlubí, že jejich fena má 65 kg a pes třeba 80. Moji samci mají okolo 60-65 kg, a zlatý je mezi psy hodně vysoký a mohutný. Ale je akorát. Není tlustý, ujde mi v pohodě 20 kilaku po horách a jde s chutí, nemusím ho za sebou tahat jako mulu.
To prostě nechápu, proč někdo chce mít doma bednu tuku aby machroval jak má velkého psa. A bohužel obezita je často zaměňovana na výstavách za mohutnost, takže někteří rozhodčí vyzdvihnou "muskulaturu" tlustého psa, vedle kterého je můj atlet poloviční - a k čemu se pak přikloni lidi, kteří chtějí ocenění, šampionát?
Jednou jedinkrát se mi stalo, že mi pochválila posuzovatelka prakticky nohate hříbě v kruhu oproti mastodontum. Byli jsme v mezitride, psi měli rok a půl a když jsem viděla konkurenci, ani jsem tam nechtela jít. Můj pes byl oproti ostatním v kruhu fakt jak hříbě - sama noha, sama ruka, trochu těla a ocásek. A posuzovatelka pochválila, že ve svém věku vypadá přesně takto, vyzdvihla, že není prekrmeny a klouby nedostávají na zadek, vyčítala u druhých psů, že jsou už velikostně jako čtyřletý dospělý pes. Odvezli jsme si prvního CACe. Ale to bylo jednou. Když vidím co se preferuje dnes...

16.2.2023 20:42
janaa

XXX.XXX.174.242

Bohužel je tohle pitomý trend i u jiných plemen. Na skupinách o tibetacich se lidi prakticky i chlubí, že jejich fena má 65 kg a pes třeba 80. Moji samci mají okolo 60-65 kg, a zlatý je mezi psy hodně vysoký a mohutný. Ale je akorát. Není tlustý, ujde mi v pohodě 20 kilaku po horách a jde s chutí, nemusím ho za sebou tahat jako mulu.
To prostě nechápu, proč někdo chce mít doma bednu tuku aby machroval jak má velkého psa. A bohužel obezita je často zaměňovana na výstavách za mohutnost, takže někteří rozhodčí vyzdvihnou "muskulaturu" tlustého psa, vedle kterého je můj atlet poloviční - a k čemu se pak přikloni lidi, kteří chtějí ocenění, šampionát?
Jednou jedinkrát se mi stalo, že mi pochválila posuzovatelka prakticky nohate hříbě v kruhu oproti mastodontum. Byli jsme v mezitride, psi měli rok a půl a když jsem viděla konkurenci, ani jsem tam nechtela jít. Můj pes byl oproti ostatním v kruhu fakt jak hříbě - sama noha, sama ruka, trochu těla a ocásek. A posuzovatelka pochválila, že ve svém věku vypadá přesně takto, vyzdvihla, že není prekrmeny a klouby nedostávají na zadek, vyčítala u druhých psů, že jsou už velikostně jako čtyřletý dospělý pes. Odvezli jsme si prvního CACe. Ale to bylo jednou. Když vidím co se preferuje dnes...

Až na ty kila píšete o labících,ne?

16.2.2023 20:43

nojono - velká plemena se šlechtí nepřirozeně velká, z malých plemen se dělají miniatury, krátké čumáky zmizely úplně a kde bylo hodně kůže dnes není pro kůži vidět zbytek psa... A to mají dogy dost kliku, že díky nákladnosti a krátkověkosti se nikdy nestaly módním plemenem...

Přidejte reakci

Přidat smajlík