Štěně od kdy dát ven do boudy?

Dalmatin
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2023 09:01
Anettka93

XXX.XXX.44.9

Dobrý den, máme stěně 2 měsíčniho dalmatina. Chceme ho mít ale venku na zahradě u RD. Ven chodí dělat potřebu ale občas máme problém psa dostat dom a když jde dom za 2 minuty zase chce ven. Uděláme mu zateplenou boudu. Na další očkováni jdeme příští týden. Můžeme ho dat tedy ven? Máme ho teď teda doma skoro týden. Děkuji moc

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2023 09:23

Anettka93 napsal(a):
Dobrý den, máme stěně 2 měsíčniho dalmatina. Chceme ho mít ale venku na zahradě u RD. Ven chodí dělat potřebu ale občas máme problém psa dostat dom a když jde dom za 2 minuty zase chce ven. Uděláme mu zateplenou boudu. Na další očkováni jdeme příští týden. Můžeme ho dat tedy ven? Máme ho teď teda doma skoro týden. Děkuji moc

Tak to jsem zvědavá, co odpoví znalejší.

Mně teda dalmatin nepřijde jako plemeno, které by mohlo být celoročně na zahradě. Ale třeba se pletu.

22.2.2023 09:29
assil

XXX.XXX.225.195

Nevím jak dalmatin, ale obecně i moje chlupáče dávám ven až když je stabilní vyšší teplota i v noci, asi tak od dubna. Malý štěně nemá termoregulaci a navíc často si ani do tý boudy nezaleze.

22.2.2023 09:56
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Po zmrzlých !

22.2.2023 10:12
Anettka93

XXX.XXX.44.9

Ano, chceme na jaře až bude i v noci normálně. Co vím když jsem byla malá měli jsme dobrmana a ten byl taky celoročně venku. A úplně v klidu myslím ze když bude od začátku venku tak si pěkné zvykne. V boudě bude mít teplo.

22.2.2023 10:17
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Až bude přijatelné počasí, tj. cca přelom května a června. Pomalu přivykat, být tam s ním co nejvíc. Pes potřebuje společnost několik hodin denně, a když není on s Vámi, musíte být Vy s ním. I v zimě. I v dešti.
Mít psa doma je pohodlnější.

22.2.2023 10:30
assil

XXX.XXX.225.195

Anettka93 napsal(a):
Ano, chceme na jaře až bude i v noci normálně. Co vím když jsem byla malá měli jsme dobrmana a ten byl taky celoročně venku. A úplně v klidu myslím ze když bude od začátku venku tak si pěkné zvykne. V boudě bude mít teplo.

Ten pes ale není celou dobu co je venku v boudě. Naopak v boudě tráví minimum času. Takže na kompletní pobyt venku je zateplená bouda minimum, taky musí mít srst vhodnout do zimy, mrazu a deště. Dobrman celoročně venku je týrání zvířat a holt dneska už se na welfare zvířat hledí víc.

22.2.2023 10:58

Dalmatín je podľa mňa absolútne nevhodné plemeno na celoročný pobyt vonku. Majú radi teplo a sú veľmi spoločenský. Vonku bude trpieť nielen zimou, ale aj samotou. Naša dalmatínka si doslovne lebedila na slnku (ako mačka) celý deň sa presúvala na miesta, kde svietilo slnko - vydržala tam ležať celé hodiny. A potrebovala byť so svojou rodinou (ako skoro každý pes). A dalmatín potrebuje mať dosť aktivity - vybitia a potom zas dokáže v pohode leňošiť. Sú to veľmi šikovné psy (napriek povesti hlupákov) len to chce správne vedenie. Ak ste chceli psa na celoročný pobyt von mali ste voliť iné plemeno (zateplená búda nie je rozhodujúci prvok) - teraz máme moskováka a ten do koterca (búdy) nevlezie - spáva tam kocúr. A aj ten je rád len pri dverách alebo spolu s nami dnu. A to sa bavím o diametrálne odlišnom psovi

22.2.2023 12:23
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Taky ho potřebujete chránit nejen před zimou a deštěm, ale i před větrem a horkem.
Předpokládám ale, že když bude pes na zahradě, že tam bude mít stín a závětří. Pes, který se může po zahradě volně pohybovat, bude mít mnohem větší komfort. Na zahradě nesmí být nic jedovatého, ostrého nebo jinak nebezpečného, měla by mít stromy a/nebo keře a měla by být aspoň trochu členitá.
Někteří dalmatini rádi hrabou a jsou vynalézaví při překonávání plotů. Ale to jistě víte.
Dalmatin jako venkovní pes může fungovat za předpokladu, že je navyklý a zdravý, zahrada je zabezpečená, má pohodlnou dvoukomorovou boudu v závětrném místě a při nepřízni počasí (to je jak přílišná zima, tak i přílišné horko, zvlášť pokud na zahradě stín není nebo není dostatečný - takové ty vybetonované dvory se v létě změní ve výheň!) ho vezmete domů. A má dost společnosti.
Taky bych brala psa domů například uschnout apod.

Prostě to chce myslet na to, že pes venku je v jiných podmínkách než my v teple, a reagovat na to.
Taky ho musíte kontrolovat, jestli je vše v pořádku. Pokud vyjdu ven a pes se třese, je mu zima a měl být už dávno doma! Nenechte se uchlácholit tím, že na procházce mu zima nebyla - pes v pohybu se zahřeje mnohem snáz, ale pes na zahradě obvykle leží nebo spí a může zcela vážně nachladnout.
Měla jsem psa venku, sranda to nebyla. Schody, natažené lanko k výměře záhonku, celistvost a pevnost plotů, skleník ze skla, kterému vypadla tabulka, to všechno a ještě mnohem víc jsou věci, které musíte promyslet a případně vyřešit, než toho psa necháte bez dozoru venku.
Ono to jde, ale je potřeba nad zahradou přemýšlet jako nad výběhem pro psa a trochu se mu přizpůsobit.

22.2.2023 12:50

"Nikdy by neměl být uvazován k boudě a ani celoročně chován pouze venku, byť v kotci se zateplenou boudou. "

tohle si myslí tady : https://www.ecanis.cz/clanky/dalmatin-ma-nejenom-puntikaty-kabatek-ale-i-nejisty-puvod-_1226.html?klic=1314

"Nehodí se do rukou lidem, kteří nemají trpělivost, jsou agresivní nebo do rodin, kde by ho chtěli jen na okrasu, na zahradu, dvorek či do kotce. Dalmatin MUSÍ být v kontaktu se svými lidmi, jinak strádá."

a tohle zase tady : https://www.ecanis.cz/clanky/dalmatin-si-ziskal-moje-srdce-_1236.html?klic=1314

ale třeba tomu ti lidi jenom nerozumí....

22.2.2023 12:55

Anettka93 napsal(a):

Viz výše. Možná zvykne, ale bude strádat. Minimálně psychicky.

22.2.2023 15:34
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Nikdy by neměl být uvazován k boudě a ani celoročně chován pouze venku, byť v kotci se zateplenou boudou. "

tohle si myslí tady : https://www.ecanis.cz/clanky/dalmatin-ma-nejenom-puntikaty-kabatek-ale-i-nejisty-puvod-_1226.html?klic=1314

"Nehodí se do rukou lidem, kteří nemají trpělivost, jsou agresivní nebo do rodin, kde by ho chtěli jen na okrasu, na zahradu, dvorek či do kotce. Dalmatin MUSÍ být v kontaktu se svými lidmi, jinak strádá."

a tohle zase tady : https://www.ecanis.cz/clanky/dalmatin-si-ziskal-moje-srdce-_1236.html?klic=1314

ale třeba tomu ti lidi jenom nerozumí....

Děkuji, zajímavé čtení

22.2.2023 16:16

Chtěla jsem se vyjádřit obšírněji, ale nakonec jsem to smazala, tak jen stručně.....každej si to musí rozmyslet, jak mu to vyhovuje, myslím si, že pes se nakonec smíří se vším, nic jinýho mu taky nezbude. Já se přiznám, že to neumím psa vystrčit ven a nechat ho tam, zvlášť v zimě, kdy se mně teda fakt bejt venku celej den nechce. A přijde mně prostě blbý, aby psi mrzli venku a koukali smutně u branky nebo u dveří a já si hověla u tv nebo knížky doma v teple. Jsou to moji parťáci, tak jsou prostě pořád se mnou, pokud to jde, když nejsem v práci.

22.2.2023 19:48
Anettka93

XXX.XXX.10.133

Vy si asi tady všichni myslíte ze ho zavřem na zahradu a smítec ale tak to není ani nebude. Chodíme hodně ven na procházky kde muže běhat a vše, do toho ještě máme pole(není to klasické pole) ale máme tam stromky a zázemí kde trávíme hodně času. Jde o to ze on pokud muže stojí u dveří a chce ven. Hodně travime čas na zahradě takže nebude stradat stejně když spí jde úplně bokem a akorát ho budime spí málo.

22.2.2023 22:43
Doron

XXX.XXX.162.50

Anettka93 napsal(a):
Vy si asi tady všichni myslíte ze ho zavřem na zahradu a smítec ale tak to není ani nebude. Chodíme hodně ven na procházky kde muže běhat a vše, do toho ještě máme pole(není to klasické pole) ale máme tam stromky a zázemí kde trávíme hodně času. Jde o to ze on pokud muže stojí u dveří a chce ven. Hodně travime čas na zahradě takže nebude stradat stejně když spí jde úplně bokem a akorát ho budime spí málo.

Tak když tam vyloženě bude chtít být, tak v pořádku:)
Ale zatím je zima, počkejte do května.
On asi chce ven, protože chce akci, ne, že by tam chtěl být sám.
Možná je takový hyperaktivní a potřebuje se naučit odpočívat, i když vám to asi zní bláznivě, každý pes to neumí...

22.2.2023 23:00
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Štěně od kdy dát ven do boudy?
Dalmatin 2 měs.

Ten nápad "porodil" dospělý člověk?

23.2.2023 09:45
Anettka93

XXX.XXX.5.255

Asi jste nečetli cely příspěvek. My sním budeme hodně travime venku čas takže bude snama hodně. Jen prostě bude venku spát a bydlet. Stradat nebude máme dost aktivit u kterých bude snama .

23.2.2023 09:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Anettka93 napsal(a):
Asi jste nečetli cely příspěvek. My sním budeme hodně travime venku čas takže bude snama hodně. Jen prostě bude venku spát a bydlet. Stradat nebude máme dost aktivit u kterých bude snama .

Akorát je blbý, že jste si na to spaní venku pořídili absolutně nevhodný plemeno. Krátkosrstej pes se k tomu nehodí a nikdy nehodil, jen holt dřív byly podobný prasárny považovány za normální a část lidí je považuje za normální dodnes.

23.2.2023 10:18
Doron

XXX.XXX.162.50

Anettka93 napsal(a):

Anettko, dvouměsíční štěně opravdu v únoru do boudy dávat nemůžete.
I v zateplené boudě je zima, zkuste tam dát teploměr a uvidíte.
Pes cítí zimu stejně jako člověk, nastydne, dostanete zápal plic.
Jestli kňučí u dveří i po vyvenčení, pošlete ho na pelíšek, naučte ho tam odpočívat.
Říkáte, že chce být venku..
No, pochybuji, ale i kdyby, copak o tom může rozhodovat malé štěně?

23.2.2023 10:26
aluska

XXX.XXX.197.205

Anettka93 napsal(a):

Teď je to hezký předsevzetí, ale bude pršet, bude zima, v zimě brzo tma, i tak budete s pejskem celé odpoledne venku, třeba až do 9ti večer ? Já si to dost neumím představit. Od jara do podzimu teda jsme taky s jezevčíkama venku až skoro do tmy, ale v zimě nee. To jsem ráda že stihnu prochajdu do lesa než se setmí a pak hajdy domů. Všichni i psi.

23.2.2023 10:39
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Jestli jste rozhodnutí dát psa ven, tak s vámi asi nic nehne. Ti lidé tady to myslí dobře, není to o přecitlivělosti. Ona se případná léčba potíží na peněžence odrazí.
Naši sousedé mají plemeno, které by venku být mohlo, taky si mysleli, že venku pes bude. Postavili mu boudu, kotec, pes usoudil, že obé postavili blbě a na blbým místě. Spal u vchodových dveří, když pršelo a foukalo, byl komplet mokrej. Asi dva roky je z něj vnitřní pes.

23.2.2023 10:49
Anettka93

XXX.XXX.5.250

Ja nemyslela ze ho tam dáme teď :D psala jsem jen kolik mu je a od kdy ho můžeme dat ven? Jde o to ze hodně času travime venku s detma a ze ho nechci nechávat doma ze muže být třeba venku hodinu když je malej. Myslím ze pokud bude trávit venku tak si zvykne s přechodem i na chladno boude bude mít teplo

23.2.2023 11:02
assil

XXX.XXX.225.195

Anettka93 napsal(a):
Ja nemyslela ze ho tam dáme teď :D psala jsem jen kolik mu je a od kdy ho můžeme dat ven? Jde o to ze hodně času travime venku s detma a ze ho nechci nechávat doma ze muže být třeba venku hodinu když je malej. Myslím ze pokud bude trávit venku tak si zvykne s přechodem i na chladno boude bude mít teplo

Vy byste si zvykla? Tak v nějaké lehké bundičce? To je asi tak ekvivalent srsti dalmatina. A ne, v boudě není nijak extra teplo, ona totiž nemá obvykle ani dveře, takže je tam jen o trochu tepleji než venku. Dalmatin prostě není plemeno uzpůsobené na celoroční pobyt venku, dřív žil ve stájích v teple a tak, takže přes léto klidně, ale v zimě by měl spát doma.
Štěně může být klidně s váma s dětma venku hned, ale nemělo by tam spát, jak se unaví a začne polehávat, tak ho odnést někam do tepla.

23.2.2023 11:10
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Anettka93 napsal(a):

Aha, bouda bude vytápěná.
No, ale stejně se nehodí ven, mimo smečku.
Co to tam píší v těch odkazech?

23.2.2023 11:10

Podle mě takhle malé štěně s nejistou termoregulací nemá smysl otužovat nebo zvykat. To můžete až bude starší, zkušenější poradí - čtyřměsíční? Jen hádám. Vím, že se tu ale velmi často upozorňuje na to, že dvouměsíční prcek rovnou od chovatele je prostě ještě malý na to, aby se zahřál nebo nepřehřál. Stejně jako malé dítě, které navlíkáte do čepice a rukavic i když nechce.

Do té doby vy musíte bedlivě sledovat známky prochládání a včas uklízet do tepla.

23.2.2023 11:12
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

hodně času travime venku s detma a ze ho nechci nechávat doma ze muže být třeba venku hodinu když je malej.

Samozřejmě.
Proč by měl být doma, když jsou všichni venku?

23.2.2023 12:54
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

My chtěli původně plemeno, které může být celoročně venku, to byl jeden z faktorů výběru. Nakonec to bude chlupaté, ale už má doma vyčleněné místo, kde bude pelech. Já osobně jsem pro psa doma, manžel by rád psa venku, tak jsem s ním občas, když bylo hnusné, zima,tma koukala z okna a říkala mu, koukej jak je venku, a chudák pejsek by tam byl sám, to mu přeci nemůžeme udělat. No pochopil

23.2.2023 13:18
assil

XXX.XXX.225.195

Rezzzy napsal(a):
My chtěli původně plemeno, které může být celoročně venku, to byl jeden z faktorů výběru. Nakonec to bude chlupaté, ale už má doma vyčleněné místo, kde bude pelech. Já osobně jsem pro psa doma, manžel by rád psa venku, tak jsem s ním občas, když bylo hnusné, zima,tma koukala z okna a říkala mu, koukej jak je venku, a chudák pejsek by tam byl sám, to mu přeci nemůžeme udělat. No pochopil

Ideální je mít chlupatého psa, který je s vámi doma, ale když je potřeba, tak ho vykopnete ven bez výčitek svědomí, že vám tam umrzne.

23.2.2023 13:23
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

assil napsal(a):
Ideální je mít chlupatého psa, který je s vámi doma, ale když je potřeba, tak ho vykopnete ven bez výčitek svědomí, že vám tam umrzne.

Pravda pravda. Když bude potřeba,nebo když bude sám chtít, nebude problém, ale jsme ráda, že muž pochopil, že pes sám venku, když my jsme doma není dobrý nápad. Stejně ještě a i není plot, tak by to a i nešlo.Ale dalmatina bych ven nedala,ještě když jsme si tady díky té diskusi přečetla, že je to z teplých krajů

23.2.2023 19:43
Tery56

XXX.XXX.80.204

Dalmatin, podle mě není pes na to, aby byl pořád venku. To asi nebude pro vás člen rodiny, co?

Přidejte reakci

Přidat smajlík