Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2023 23:06
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

Hezký den.
Máme fenku jorkšírku, je to obrovské zlatíčko. Před 6-ti dny přivedla na svět pět štěňat. Máte prosím někdo zkušenost se soužitím dvou fenek - kdybychom si novou fenku z vrhu ponechali? Kdyby jsme tak věděli, že bude stávající fenka spokojená.... vše je myšleno pro ni, že by třeba měla doma parťáka, když jsme pryč. Za názory a zkušenosti předem díky, Zděnek.

1.3.2023 06:14
impact

XXX.XXX.26.187

Tohle Vám dopředu nikdo s naprostou jistotou nedokáže říct. Můžou být skvělá dvojka po celý život a taky jsem to tak měla - matku s dcerou. Ale taky může mladá odhárat, dospět a začít vyvolávat rvačky na život a na smrt. A pak se budete muset jedné zbavit a nebo je doživotně oddělovat.

Jestli chcete druhého psa, tak matku nechejte vykastrovat a nechte si doma psa - syna.

1.3.2023 07:42
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

Moc děkuju. Raději jí štěně nenecháme, představa, že po roce možná půjde pes pryč - to je zas blbý pro tu mladou fenku.

Neregistrovaný uživatel

1.3.2023 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Zděnek D. napsal(a):
Moc děkuju. Raději jí štěně nenecháme, představa, že po roce možná půjde pes pryč - to je zas blbý pro tu mladou fenku.

Ja bych ji taky nechala syna. A pak vykastrovat bud fenu nebo psa. Za me radsi psa. Je to menší zásah. Jinak co jsem pozorovala fenky jorku nebejvaj az takovy mrchy tak casto. Ne ze by se to nestavalo ale znam dost chovek se smeckama fen i psu a nemivaj vaznejsi problemy. Muzete ale zkonzultovat s povolanejsimi

1.3.2023 08:21
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja bych ji taky nechala syna. A pak vykastrovat bud fenu nebo psa. Za me radsi psa. Je to menší zásah. Jinak co jsem pozorovala fenky jorku nebejvaj az takovy mrchy tak casto. Ne ze by se to nestavalo ale znam dost chovek se smeckama fen i psu a nemivaj vaznejsi problemy. Muzete ale zkonzultovat s povolanejsimi

Děkuju )

1.3.2023 08:25
janaa

XXX.XXX.174.242

Já bych tak nehrotila. Záleží na tom,jaká fena je. Jaký má vztah k jiným psům? Je hravá,aktivní?

1.3.2023 08:43
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

janaa napsal(a):
Já bych tak nehrotila. Záleží na tom,jaká fena je. Jaký má vztah k jiným psům? Je hravá,aktivní?

Druhý pes by měl být přínosem pro naší fenku. Njn, člověk by jim to plánoval a plánoval a to zase nejde, že? ))

1.3.2023 08:56
impact

XXX.XXX.26.187

janaa napsal(a):

Tak u mě je to jasně pokřivenej pohled na věc v tom, že když pomáhám někomu řešit smrtící kombinaci, kdy jeden pes už musí z domu, tak je to právě fena - fena a dost často právě matka - dcera. 🙈

Problémovou kombinaci pes - fena jsem za svoji praxi snad ještě nezažila.

Takže ono radit, že se to nemusí hrotit je sice fajn, ale na těch diskutujících pak nebude ležet rozhodnutí, co s tím.

1.3.2023 09:02
janaa

XXX.XXX.174.242

impact napsal(a):
Tak u mě je to jasně pokřivenej pohled na věc v tom, že když pomáhám někomu řešit smrtící kombinaci, kdy jeden pes už musí z domu, tak je to právě fena - fena a dost často právě matka - dcera. 🙈

Problémovou kombinaci pes - fena jsem za svoji praxi snad ještě nezažila.

Takže ono radit, že se to nemusí hrotit je sice fajn, ale na těch diskutujících pak nebude ležet rozhodnutí, co s tím.

Tak kdyby se jednalo o jiné plemeno,byla bych taky opatrnější. Ale pokud by se jednalo o pohodovou fenu jorka,co vyhledává kontakt s jinými psy, je přátelská,hravá, v pohodě,tak tam bych zrovna nečekala,že se začne na smrt rvát se svojí dcerou. Vy se bohužel setkáváte s těmi horšími případy, ale chovatelé si běžně nechávají dcery svých fen a ve většině případů to prostě funguje v pohodě.

1.3.2023 09:05
impact

XXX.XXX.26.187

janaa napsal(a):
Tak kdyby se jednalo o jiné plemeno,byla bych taky opatrnější. Ale pokud by se jednalo o pohodovou fenu jorka,co vyhledává kontakt s jinými psy, je přátelská,hravá, v pohodě,tak tam bych zrovna nečekala,že se začne na smrt rvát se svojí dcerou. Vy se bohužel setkáváte s těmi horšími případy, ale chovatelé si běžně nechávají dcery svých fen a ve většině případů to prostě funguje v pohodě.

Nepsala jsem o tom, že by klidná a pohodová matka začala vyvolávat rvačky a ani se to (v mých zkušenostech) nestává. Lépe čtěte. 😉

1.3.2023 09:43
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ono také - podle mě - záleží i na tom, jak zkušený je páníček, jak umí číst chování psů, jak umí předcházet určitým situacím, jak je řešit. Jestli je psy vnímám jako ten, koho berou a respektují, nebo zda to všechno běží samospádem.

1.3.2023 09:50
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

Zrzavci napsal(a):
Ono také - podle mě - záleží i na tom, jak zkušený je páníček, jak umí číst chování psů, jak umí předcházet určitým situacím, jak je řešit. Jestli je psy vnímám jako ten, koho berou a respektují, nebo zda to všechno běží samospádem.

Souhlas :-)

1.3.2023 09:55
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jasně - takže se rozhodnu, že si pořídím dalšího psa a už rovnou počítám s tím, že ho nechám - jen tak mírnix-týrnix pěkně rovnou vykastrovat. Zdravé zvíře, zbytečně vystavím narkóze, operaci, rekonvalescenci, v případě psa samce mu rovnou tím pádem pořídím trošku složitější život ve společnosti............ jojojoooooooooo, my lidé, my milovníci zvířat..... dobře to vedeme, na zvířatech nám skutečně opravdu velmi záleží. Pes nejlepší přítel člověka a tak ho necháme rovnou kuchnout. Výbornej nápad, přímo na Nobelovu cenu míru.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2023 10:40

Zrzavci napsal(a):
Jasně - takže se rozhodnu, že si pořídím dalšího psa a už rovnou počítám s tím, že ho nechám - jen tak mírnix-týrnix pěkně rovnou vykastrovat. Zdravé zvíře, zbytečně vystavím narkóze, operaci, rekonvalescenci, v případě psa samce mu rovnou tím pádem pořídím trošku složitější život ve společnosti............ jojojoooooooooo, my lidé, my milovníci zvířat..... dobře to vedeme, na zvířatech nám skutečně opravdu velmi záleží. Pes nejlepší přítel člověka a tak ho necháme rovnou kuchnout. Výbornej nápad, přímo na Nobelovu cenu míru.

Zas na druhou stranu, dost lidí má fenu a psa nekastrovaného. Prostě je na těch pár dní oddělí, u tak malých psů nemusí být až takový problém.
Zas potkávám docela dost feny spolu a jde to. Matku a dceru. Neříkám, že to není sázka do loterie.
Já jsem měla fenu a jejího syna. Bylo to úplně v pohodě. Ale syn byl oboustranný kryptorchid :-)) - proto zůstal doma. Takové "štěstí" každý nemá.
( O jeho "společenském" postavení bych mohla psát romány. Psi ve venčícím silně zapsovatěném prostoru ho respektovali. Bylo to tím, že chodil s fenou v páru. Hlídal si ji a každý pes mu uhnul. Ne, že by se ho báli, ale tak nějak ze slušnosti :-) )

1.3.2023 10:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zas na druhou stranu, dost lidí má fenu a psa nekastrovaného. Prostě je na těch pár dní oddělí, u tak malých psů nemusí být až takový problém.
Zas potkávám docela dost feny spolu a jde to. Matku a dceru. Neříkám, že to není sázka do loterie.
Já jsem měla fenu a jejího syna. Bylo to úplně v pohodě. Ale syn byl oboustranný kryptorchid :-)) - proto zůstal doma. Takové "štěstí" každý nemá.
( O jeho "společenském" postavení bych mohla psát romány. Psi ve venčícím silně zapsovatěném prostoru ho respektovali. Bylo to tím, že chodil s fenou v páru. Hlídal si ji a každý pes mu uhnul. Ne, že by se ho báli, ale tak nějak ze slušnosti :-) )

No však ano - taky jsem měla (zatím dvakrát) variantu nekastrovaného psa a fenu, obojí velkého plemene, v bytě, a jde to, to ohlídat, kdyby feňule neměla pyometru, mám ji nekastrovanou dál.
Proto mě tak čílí tan primitivní rada - jasněěě pořiďte, kastrujte a máte vystaráno!

Já jsem hodně zvažovala pořízení druhé feny, k variantě psa a feny, co už doma byli, páč se nepovažuju za úplně nějakýho velkokynologa a kdyby si dámy nesedly..... taky tři psi to už smečka je, se svými pravidly apod. Jenže nechte tu starou pani v kotci, když pláče, že jo. A děkuju nahoru psímu bohu Siriovi, že mám právě to štěstí, že holky spolu vycházejí dobře. Pokud se mi něco nezdá, vstoupím do děje- a to radši dřív, než později - jako třeba,když mají nějaký žužliky, jedna ještě žužle a druhá se jde vochomejtat kolem, nenápadně jako.... tak to má smolikof, nehodlám to nějak šponovat. každej má svůj prostor a svoje žužlání.
Proto jsem psala, že je to hodně i o majiteli, jak si dámy "srovná" a vymezí jim prostor, co můžou, co ne. Mám bohužel tu smutnou zkušenost z předchozího bydliště, kde jsem vnitřně měla velkou, hodně velkou potíž s foxlicema z vedlejšího domu. Resp. s jednou z nich a s jejich majiteli. Hodný lidi, to jako jo, ale......nechali tu starší terorizovat tu mladší takovým způsobem, že mi to opravdu rvalo útroby, šikanovala ji ta sviň hodně. když jsem tam byla já a náš Rumíček, tak ne, to si nedovolila, protože před tím jsem do ní párkrát vjela jak do cukrárny, když je venčila panička a ta si s ní nevěděla rady vůbec, Rumíček mi tehdy pomohl, takže fena si v naší přítomnosti nedovolovala nic, ale jinak ty story, nebo co jsem viděla třeba zdálky.... zvedalo mi to adrenalin, protože z toho rozkošnýho veselýho zvířete, jakým ona byla, coby typickej foxlík, udělali stařenku, co jen uzavřeně chodila prostorem. Bez nadsázky se mi vždycky chtělo brečet, když jsem ji viděla. Oni neviděli naopak vůbec nic.

edit - orionko, posílala jsem Vám SZ

1.3.2023 12:09

My tedy máme doma kavalírky. A vždycky po dvou fenkách. Nechovám, takže nejsou příbuzní. Jakmile nám jedna fenečka odejde, zanedlouho pořídíme další štěně. Dva psy jsou pro nás prostě lepší než jeden. Vždy spolu dobře vycházeli a nikdy se nestalo, že by na sebe zaútočili. Máme takto spolu již třetí dvojici. Jsou na sebe velmi fixováni, vyhrají si spolu a lépe snáší samotu. Za mě je to super. Ale jsou to kavalírci - absolutně neagresivní plemeno. Takže já můžu jen doporučit. S jorkšírky mám zkušenost jen přenesenou. Nedaleko od nás bydlí paní s dvěma jorkšírkama a jsou spolu naprosto v pohodě - alespoň co je vidět na procházkách.

Neregistrovaný uživatel

1.3.2023 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Jezis pokud Zrzavci zvládáte čtení písmenek bylo by jasné že já jsem proti kastracim. Stačí zapatrat. S kolika lidma jsem se zhadala. I s impact a dalsima. Co kuchaj psy nak na bezicim pasu. Ale ruku na srdce. U koni je to norma a nikdo se nad tim nepozastavi. Kun je bez kouli ale ziska tim plnohodnotnej zivot. Co je lepší? Koule a samotka nebo nemít je a stádo?
Pokud někdo nemá možnosti nebo si v tomto nevěří pak ano za mne je kastrace psa menší zlo než březí stará fena nebo vylastrovana mlada fena. Stačí takhle nebo to tu musim pitvat jak pro žáčky pomocný školy?

1.3.2023 13:55
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jezis pokud Zrzavci zvládáte čtení písmenek bylo by jasné že já jsem proti kastracim. Stačí zapatrat. S kolika lidma jsem se zhadala. I s impact a dalsima. Co kuchaj psy nak na bezicim pasu. Ale ruku na srdce. U koni je to norma a nikdo se nad tim nepozastavi. Kun je bez kouli ale ziska tim plnohodnotnej zivot. Co je lepší? Koule a samotka nebo nemít je a stádo?
Pokud někdo nemá možnosti nebo si v tomto nevěří pak ano za mne je kastrace psa menší zlo než březí stará fena nebo vylastrovana mlada fena. Stačí takhle nebo to tu musim pitvat jak pro žáčky pomocný školy?

Pokud někdo nemá možnosti nebo si v tomto nevěří

Pokud někdo nemá možnost, nebo si nevěří, tak to nemá dělat, to je zcela jednoduchej vzorec a nevidím důvod, proč něco takového doporučovat. O to jde, víme? Vyhodit takovouhle radu do pléna - to je moc fajn. A svědčí to skutečně o Vašem postoji ke kastracím. S kým se hádáte o co, je mi naprosto fučík a ukradený. Zde v tomto vlákně zadavateli radíte - pořiďte si kombinaci psa a feny a jednoho z nich -. lépe psa, to je jednodušší /pro koho, že jo?/ nechte vykastrovat. Tomu já opět říkám prasárnička.

1.3.2023 16:58
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

díky )

1.3.2023 17:02
Zděnek D.

XXX.XXX.9.198

Zrzavci napsal(a):

Pokud někdo nemá možnost, nebo si nevěří, tak to nemá dělat, to je zcela jednoduchej vzorec a nevidím důvod, proč něco takového doporučovat. O to jde, víme? Vyhodit takovouhle radu do pléna - to je moc fajn. A svědčí to skutečně o Vašem postoji ke kastracím. S kým se hádáte o co, je mi naprosto fučík a ukradený. Zde v tomto vlákně zadavateli radíte - pořiďte si kombinaci psa a feny a jednoho z nich -. lépe psa, to je jednodušší /pro koho, že jo?/ nechte vykastrovat. Tomu já opět říkám prasárnička.

díky, vše už je vyřešeno a dík za názory :-)

Neregistrovaný uživatel

1.3.2023 17:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Zrzavci napsal(a):

Prosím vysvětlete váš postoj všem majitelům koní. Valachu. Prosím 😂😂😂

1.3.2023 18:11

Proboha a proč by to na psech měla vysvětlovat? 🤷

Neregistrovaný uživatel

1.3.2023 19:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proboha a proč by to na psech měla vysvětlovat? 🤷

Protože dle ní každej kdo kastruje je h ajzl co by neměl mít zvíře neb je neschopnej. Určitě to potěší i impact a další 😂

1.3.2023 19:33

Protože dle ní každej kdo kastruje je h ajzl co by neměl mít zvíře neb je neschopnej. Určitě to potěší i impact a další 😂