Dalmatin štěňata s PP

Prodám Dalmatina - Hledáme milující domovy pro náš vrh plemene dalmatin v c...
DohodouAhojte, rozmýšľame nad tým, že by sme si zakúpili druhého psa. Doma už máme fenku mini yorkshira a mačku ragdoll. Momentálne by sme chceli o niečo väčšieho psíka aby s nami mohol chodiť na výlety apod. Čítali sme si už o Vipetovi ktorý nás zaujal ako svojou povahou tak aj veľkosťou a stavbou tela. No na druhej strane keď už sme boli skoro rozhodnutý všimli sme si že ani Dalmatín by nemusel byť zlá voľba. Je výrazne väčší a čo som tak čítala tak je vhodný aj do bytu. Mňa skôr zaujíma ako to je s tým žitím v byte a spolunažívaním s mačkou a malým psíkom. Budem neskutočne vďačná za akékoľvek reakcie.
Tá je naozaj krásna, ale žiaľ my si psíka plánujeme kúpiť až začiatkom leta aby sme naňho mali dostatok času😕 Pretože treba ho postupne a opatrne zoznámiť s členmi domácnosti (mačkou a psom)… Ale ďakujem za zdieľanie tohto inzerátu pretože fenka je naozaj krásna a pevne verím, že jej vyberú milujúcu rodinku pri ktorej sa bude mať len a len dobre❤️
ness.y27
napsal(a):
Ahojte, rozmýšľame nad tým, že by sme si zakúpili druhého psa. Doma už máme fenku mini yorkshira a mačku ragdoll. Momentálne by sme chceli o niečo väčšieho psíka aby s nami mohol chodiť na výlety apod. Čítali sme si už o Vipetovi ktorý nás zaujal ako svojou povahou tak aj veľkosťou a stavbou tela. No na druhej strane keď už sme boli skoro rozhodnutý všimli sme si že ani Dalmatín by nemusel byť zlá voľba. Je výrazne väčší a čo som tak čítala tak je vhodný aj do bytu. Mňa skôr zaujíma ako to je s tým žitím v byte a spolunažívaním s mačkou a malým psíkom. Budem neskutočne vďačná za akékoľvek reakcie.
...ale ta jorkšírka taky může chodit na výlety, ne?
Poznala jsem za život dva dalmatiny. Byli hodní, ale taková torpéda. Taky záleží jaké povahy je kočka, jak velkej máte byt, atd. - aby vám dalmatinec vrtichvostem neposhazoval vše ze stolků...to jsem právě viděla u toho jednoho - měli jej také v bytě.
Uživatel s deaktivovaným účtem
ness.y27
napsal(a):
Ahojte, rozmýšľame nad tým, že by sme si zakúpili druhého psa. Doma už máme fenku mini yorkshira a mačku ragdoll. Momentálne by sme chceli o niečo väčšieho psíka aby s nami mohol chodiť na výlety apod. Čítali sme si už o Vipetovi ktorý nás zaujal ako svojou povahou tak aj veľkosťou a stavbou tela. No na druhej strane keď už sme boli skoro rozhodnutý všimli sme si že ani Dalmatín by nemusel byť zlá voľba. Je výrazne väčší a čo som tak čítala tak je vhodný aj do bytu. Mňa skôr zaujíma ako to je s tým žitím v byte a spolunažívaním s mačkou a malým psíkom. Budem neskutočne vďačná za akékoľvek reakcie.
.když pominu to, že plemeno minijorkšir neexistuje (vyjma produkce množtelů), nechápu proč by nemohl na výlety, měla jsem jorkovou a byl to skvělý sportovec....a měla tu výhodu, že mohla opravdu všude, kde byl zákaz, tam byla strčena do batohu a bylo, velmi praktické....brala bych vipeta, u dalmatina bych se bála, že ji tak trochu umorduje jako štěně a i pak můze dojit k nechtěnému úrazu, vzhledem k jejich velikostnímu a váhovému nepoměru....
Samozrejme, že môže chodiť na výlety, ale ona je dosť špecifická čo sa týka povahy. Od malička nemá úplne v obľube dlhšie prechádzky a už vôbec ju nikto nedostane von keď je zima. Mačka keď k nám prišla tak sme yorkshirku už mali doma. Prvých pár dní na ňu syčala a potom si už na seba zvykli. Fenka sa s mačkou chcela hrať hneď. Byt máme by som povedala, že dosť priestorny takže skutočnosť, žeby niečo pozhadzoval je dosť minimálna.
Dodám jednu - resp. vlastně dvě podstatný věci.
Ta první je v podstatě nepodstatně podstatná :D - jsou to chlupy - dalmouš pouští chlupy hodně, všude a ...jsou dvoubarevný, takže se málokde dají přehlídnout, ale prostě je to hodně línací plemeno.
Ta podstatně podstatnější věc je, že by se měl člověk dobře věnovat výběru rodičů - vzhledem k tomu, že se díky barvě u dalmíku svého času hodně vyskytovala hluchota, než se to začalo sledovat. Nejsem znalec plemene, nevím, jaký je stav dnes, ale pokud bych já šla do dalmatina - a že se mi tihle psi líbí, jsou krásní a inteligentní a takový všestranní - tak bych si tohle ošéfovala hodně.
Dalmouš v bytě naopak velmi rád - rád se nalepí na svýho člověka, sám na zahradě by byl v podstatě týraný, jen nutno opravdu počítat s těmi chlupy. Ale to dneska krásně řeší robotickej vysavač, že jo.
Ako každý pes - ako sa vychová tak bude - iste určitá povaha je náročnejšia, iná menej. Dalmatín je podľa mňa práveže pes do bytu, no musí mať možnosť veľkého množstva pohybu. Pohyb milujú a sú aj učnlivé napriek všeobecnej dogme, že je to hlúpy pes. Mala som - ak bola vybehaná milovala potom leňošiť v teple - hlavne na slnku ako mačka. Odchovala som od nej v byte 12 šteniat a zvládlo sa to - bolo to teda náročné to nepopieram. Obrovské mínus čo ja u dalmatínov mám je ich pĺznutie - oni pĺznu proste stále (žiadne medziobdobia) a tie chlpy sú des. Napriek tomu, že je hladkosrstý - zapichujú sa a je problém sa ich zbaviť. Ak budete vyberať dávajte pozor odkiaľ. Často majú problém so sluchom
napsal(a):
Ako každý pes - ako sa vychová tak bude - iste určitá povaha je náročnejšia, iná menej. Dalmatín je podľa mňa práveže pes do bytu, no musí mať možnosť veľkého množstva pohybu. Pohyb milujú a sú aj učnlivé napriek všeobecnej dogme, že je to hlúpy pes. Mala som - ak bola vybehaná milovala potom leňošiť v teple - hlavne na slnku ako mačka. Odchovala som od nej v byte 12 šteniat a zvládlo sa to - bolo to teda náročné to nepopieram. Obrovské mínus čo ja u dalmatínov mám je ich pĺznutie - oni pĺznu proste stále (žiadne medziobdobia) a tie chlpy sú des. Napriek tomu, že je hladkosrstý - zapichujú sa a je problém sa ich zbaviť. Ak budete vyberať dávajte pozor odkiaľ. Často majú problém so sluchom
Četla jsem teorii - a připadá mi logická - že ta hloupost byla ve skutečnosti způsobená hluchotou.
+ teda sklon k tvorbě močových kamenů.
fikovnice
napsal(a):
...ale ta jorkšírka taky může chodit na výlety, ne?
Poznala jsem za život dva dalmatiny. Byli hodní, ale taková torpéda. Taky záleží jaké povahy je kočka, jak velkej máte byt, atd. - aby vám dalmatinec vrtichvostem neposhazoval vše ze stolků...to jsem právě viděla u toho jednoho - měli jej také v bytě.
Ty jo, máme ohaře - psy stejné velikosti a tohle se nám zatím nestalo, že by psi něco shazovali. Co je u jedné z nich blbý, čas od času rozbitý ocas, ale poshazované věci ne.
Zrzavci
napsal(a):
Dodám jednu - resp. vlastně dvě podstatný věci.
Ta první je v podstatě nepodstatně podstatná :D - jsou to chlupy - dalmouš pouští chlupy hodně, všude a ...jsou dvoubarevný, takže se málokde dají přehlídnout, ale prostě je to hodně línací plemeno.
Ta podstatně podstatnější věc je, že by se měl člověk dobře věnovat výběru rodičů - vzhledem k tomu, že se díky barvě u dalmíku svého času hodně vyskytovala hluchota, než se to začalo sledovat. Nejsem znalec plemene, nevím, jaký je stav dnes, ale pokud bych já šla do dalmatina - a že se mi tihle psi líbí, jsou krásní a inteligentní a takový všestranní - tak bych si tohle ošéfovala hodně.
Dalmouš v bytě naopak velmi rád - rád se nalepí na svýho člověka, sám na zahradě by byl v podstatě týraný, jen nutno opravdu počítat s těmi chlupy. Ale to dneska krásně řeší robotickej vysavač, že jo.
Áno o tom pĺznutí som dosť čítala a je to vraj veľké mínus tohoto plemena. Ale úprimne naša mačka sa nachádza všade (myslím jej chlpy)😆 To či tých chlpov bude o niečo viac je už asi úplne minimálny problém. Mňa skôr zaujíma ako to majú dalmatíni s mačkami a menšími psami😅
napsal(a):
Veru u tohto plemena treba dávať pozor asi hlavne na to odkiaľ ho zobrať pretože mať hluchého psíka o ktorom ani neviete, že je hluchý musí byť neskutočne veľké trápenie ako pre majiteľa tak aj pre toho psa😕
ness.y27
napsal(a):
Áno o tom pĺznutí som dosť čítala a je to vraj veľké mínus tohoto plemena. Ale úprimne naša mačka sa nachádza všade (myslím jej chlpy)😆 To či tých chlpov bude o niečo viac je už asi úplne minimálny problém. Mňa skôr zaujíma ako to majú dalmatíni s mačkami a menšími psami😅
Tady já neporadím, znám je jen zběžně -tedy vyskytovali se v mém okolí, ale zkušenost sama nemám. Sousedi měli dalmatina - byl v pohodě, on i jeho panička byli oba milí nekonfliktní, žádný potíže. Teď jsem přišla do kontaktu s mlaďochem, bláznivým-jako každé štěně - to se odvolám na chamelonhuga - projev mlaďase je dynamický - znám od ohařů - tak bych se asi zamyslela nad tím váhovým rozdílem Já sama za sebe bych u dalmatina od štěněte problém v nějakém atakování neočekávala, otázka ale je, jak jste "kynologický zdatní" , jak jste schopni řídit seznamování a následné spolužití, co bych jako problém zvažovala je ten projev mladýho zvířete, to ano. Může nechtíc drobkovi ublížit, když to bude poděs /a to tedy z vlastní zkušenosti, můžu říct, že když je pes bláznivá povaha - jedno takové zvíře doma máme, tak pokud se vzedmou emoce, je to nebezpečný pro okolí /, moc to neovlivníte. Jasně - jsou situace, kdy to víte - jako před vycházkou, tak to ošéfujete tím, že psa před tím vedete do klidu, posadíte ho, pošlete ho ven buď jako prvního, nebo naopak posledního, u žřádla, hraček taky hlídáte, ale prostě když dostane radost ze života, tak to je mimo Váš vliv. Min. prvních pár sekund .
napsal(a):
Četla jsem teorii - a připadá mi logická - že ta hloupost byla ve skutečnosti způsobená hluchotou.
+ teda sklon k tvorbě močových kamenů.
Ano, to jsem zapomněla v tom svým prvním příspěvku zmínit, že ta častá hluchota, ať jednostranná, či obou, vedla pak k tomu, že byli považování za hloupé psy, ale je to velice inteligentní plemeno. sousedka u nás měla se psem složených několik zkoušek, pes fungoval supr.
a anooo, asi ano, ty močový kameny, ty ho trápily taky, vidíte.
"Mňa skôr zaujíma ako to majú dalmatíni s mačkami a menšími psami"
na tohle bude relevantní odpověď toto :
"otázka ale je, jak jste "kynologický zdatní" , jak jste schopni řídit seznamování a následné spolužití,"
je to o povaze toho konkrétního jedince, v prvé řadě
a v té druhé na člověku
může to být v pohodě a může to být reaktivní lovecké torpédo
a cokoliv mezi tím
ale je třeba být připraven
a mít na paměti, že prevence je levnější než hašení požáru (tedy nenechám štěně honit kočku, od počátku, a tak)
Ak ide o súžitie no to musíte postrážiť - hlavne v začiatkoch. Čo som ja zažila, v čase chovu dalmatínca, a teda vtedy som ich poznala dosť (nastal boom vďaka filmu) Boli to priateľské tvory - fakt je že všetky boli bytové - teda plne socializované (žiadne samopobyty v záhrade). Podľa mojich skúseností - skôr bude potrebné dávať pozor na mačku, aby neublížila šteňaťu. Moja dalmatínka si mačky nevšímala, hrávala sa s maltézakom a niečím ako york - v pohode blbla a dávala pozor, lebo keď blbla s iným dalmatíncom alebo NO tak tie hry boli ďaleko drsnejšie
ness.y27
napsal(a):
Samozrejme, že môže chodiť na výlety, ale ona je dosť špecifická čo sa týka povahy. Od malička nemá úplne v obľube dlhšie prechádzky a už vôbec ju nikto nedostane von keď je zima. Mačka keď k nám prišla tak sme yorkshirku už mali doma. Prvých pár dní na ňu syčala a potom si už na seba zvykli. Fenka sa s mačkou chcela hrať hneď. Byt máme by som povedala, že dosť priestorny takže skutočnosť, žeby niečo pozhadzoval je dosť minimálna.
Myslite na to, psy jeden od druhého správanie a reakcie odpozerávajú, takže tú "špecifickú povahu" môže odpozorovať aj dalmatín.
Měla jsem s mým psem (30 kg) chvíli jezevčíka a už to na mě bylo moc, ten nepoměr. Hrát si spolu nemohli. Ale pokud jste připraveni, že budete muset velkýho psa hodně hlídat, aby malému nechtěně neublížil, tak proč ne.. já bych volila něco menšího nebo klidnějšího, s méně divokou náturou, to by mi přišlo bezpečnější.
Jo a shazování věcí se u nás týkalo hlavně konferenčního stolku v obýváku, tam nebylo bezpečno nikdy. A když už psa nemáme, tak si to dál ze zvyku někdy shazujeme sami, že do stolku omylem strčíme
napsal(a):
Měla jsem s mým psem (30 kg) chvíli jezevčíka a už to na mě bylo moc, ten nepoměr. Hrát si spolu nemohli. Ale pokud jste připraveni, že budete muset velkýho psa hodně hlídat, aby malému nechtěně neublížil, tak proč ne.. já bych volila něco menšího nebo klidnějšího, s méně divokou náturou, to by mi přišlo bezpečnější.
Jo a shazování věcí se u nás týkalo hlavně konferenčního stolku v obýváku, tam nebylo bezpečno nikdy. A když už psa nemáme, tak si to dál ze zvyku někdy shazujeme sami, že do stolku omylem strčíme
To je příprava na budoucího novýho člena domácnosti.
Zrzavci
napsal(a):
To je příprava na budoucího novýho člena domácnosti.
Myslíte, že nějaký malý koště bude taky strkat do stolku a shazovat z něj věci? Jsem doufala, že ne
No já nevím máme jezevčici a tři velké psy. Malá je nejmladší a větší piraňu jsem neviděla. Hrát si dokážou, jen při běhu jí trochu omezují ty krátké nožičky. A pozorovat tu spolupráci když honí kocoura. Malá ho noruje z pod dříví a ostatní jsou okolo, lajka dokonce vyskočila na dříví a řídila smečku ze shora.
tetrivek
napsal(a):
No já nevím máme jezevčici a tři velké psy. Malá je nejmladší a větší piraňu jsem neviděla. Hrát si dokážou, jen při běhu jí trochu omezují ty krátké nožičky. A pozorovat tu spolupráci když honí kocoura. Malá ho noruje z pod dříví a ostatní jsou okolo, lajka dokonce vyskočila na dříví a řídila smečku ze shora.
Když mě jozefpčik přijde bytelnější než miniaturní york teda. A opravdu, vezmu -li naši Tali, tak k ní nic malýho prostě nemůžu - letí, srazí klidně starou bábrdli vižlí, šlápne na kocoura - ona si není vědoma velikosti svýho těla a emoce nedokáže ovládat. Jasně, že to tak nemusí být vůbec - navíc ona byla kotcák, který neměl šanci zjistit jak velký má tělo a jak ho má ovládat, ale to jsme trošku pozměnili, její povahu máknutou pozměnit úplně nejde.
Já neříkám, že to je úzus, to vůbec, ale že něco takovýho zkrátka jen může nastat a pak to je komplikovaný. To zase jako komplikovaný fakt někdy je. A nejen vůči okolí, ale i vůči tomu, kdo je pošahanej, páč má pozitivní emoce a vy ho musíte dost brzdit. kdyby byla sama, je to jinčí - pro obě strany, nikoho by neohrožovala a člověk by ji nemusel omezovat.
Zrzavci
napsal(a):
Když mě jozefpčik přijde bytelnější než miniaturní york teda. A opravdu, vezmu -li naši Tali, tak k ní nic malýho prostě nemůžu - letí, srazí klidně starou bábrdli vižlí, šlápne na kocoura - ona si není vědoma velikosti svýho těla a emoce nedokáže ovládat. Jasně, že to tak nemusí být vůbec - navíc ona byla kotcák, který neměl šanci zjistit jak velký má tělo a jak ho má ovládat, ale to jsme trošku pozměnili, její povahu máknutou pozměnit úplně nejde.
Já neříkám, že to je úzus, to vůbec, ale že něco takovýho zkrátka jen může nastat a pak to je komplikovaný. To zase jako komplikovaný fakt někdy je. A nejen vůči okolí, ale i vůči tomu, kdo je pošahanej, páč má pozitivní emoce a vy ho musíte dost brzdit. kdyby byla sama, je to jinčí - pro obě strany, nikoho by neohrožovala a člověk by ji nemusel omezovat.
Naší sousedce výmarce jsou už 3 roky a můj se nesnaží, ani když hárá, protože s ní jde pomalu o život. Je pes nonstop vítací a projevuje se tak, že radostí umlátí pomalu i sama sebe, natož okolí. Můj jouda váží 13 kg a i přesto čeká v uctivé vzdálenosti min 2 metrů, až to s ní vyřídím a půjdeme dál.
napsal(a):
Naší sousedce výmarce jsou už 3 roky a můj se nesnaží, ani když hárá, protože s ní jde pomalu o život. Je pes nonstop vítací a projevuje se tak, že radostí umlátí pomalu i sama sebe, natož okolí. Můj jouda váží 13 kg a i přesto čeká v uctivé vzdálenosti min 2 metrů, až to s ní vyřídím a půjdeme dál.
No ano, jsou prostě občas jedinci, kteří jsou nebezpeční sobě i okolí i za rohem.
A fuj, vidím ve svým předchozím příspěvku hrubku jako prase, už to neopravím.
Zrzavci
napsal(a):
Ty jo, máme ohaře - psy stejné velikosti a tohle se nám zatím nestalo, že by psi něco shazovali. Co je u jedné z nich blbý, čas od času rozbitý ocas, ale poshazované věci ne.
Buďte ráda. U mě v bytě by se to stát mohlo. Záleží na velikosti bytu, jestli má člověk nějaký serepetičky, atp. Mně shazujou věci i kočky, ale to je asi normálka.
napsal(a):
"radostí umlátí pomalu i sama sebe"
tak to je přesný
Někteří velcí psi si určitě dokážou hrát i s malými psy. Můj si nemohl nějak výrazně hrát dokonce ani s bíglem, sice to bígl přežil, ale byl celý převálcovaný.
Zadavatelce by určitě nejlíp napověděla návštěva nějaké chovatelské stanice, kde si bude moct okouknout dalmatiny naživo, nejlépe nějaké mladé. A uvidí, jak moc jsou to torpéda.