Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2023 21:11
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Dobrý večer,
jdu se vyzpovídat a možná i pro radu.

Už od mala se zajímám o výcvik psů a poslední 3-4 roky se tomu hodně věnuji a snažím se vzdělávat. S mým psem pracuji každý den, postupně se zlepšujeme a napravujeme chyby, které jsem v jejím první roce udělala. Všichni kdo mě znají, ví, že výcvikem psů žiju a neskutečně mě to baví.

Proto se mi před pár dny naskytla možnost pomoct známým s výchovou a výcvikem 4 měsíční fenky zlatého retrívra. Sami se mi ozvali, jestli bych jim nemohla pomoct ji zvládnout.
Jde o starší pár (v důchodu), který si po smrti feny pořídil nové štěně. Jsou "ze staré školy" a psa mají vyloženě jen na zahradu a občasné procházky po okolí. Mají nachystané srolované noviny, misku se žrádlem má dostupnou celý den a socializace neproběhla, protože "ještě nemá ukončené očkování".

Fenku jsem poprvé viděla, když ji byly asi 3 měsíce. Pes seřvávaný za kousání, volalo se na ni třemi různými slovy, i když ona neznala význam ani jednoho z nich a tak dále.

Proto jsem neváhala a souhlasila. Nejsem trenér, ale doufám, že jim budu moci pomoct minimálně se základními věcmi.
Sepsala jsem si několik věcí, které jsou podle mě u psa důležité, aby z něj byl vychovaný a fungující pes do života.
Reakce na jméno, oční kontakt, přivolání, (speciálně u ní) nasazování obojku a vodítka, chůze na vodítku, manipulace, klid, samota, sedni a pak další věci jako stůj, odložení, náhubek a podobně.

Dnes jsem tam byla poprvé. Megi má 4 měsíce, je velmi bojácná, opatrná a má strach z vodítka. Zatím nebyla mimo zahradu.
Seznamovala jsem ji pouze s klikrem a převážně jsme si hráli. Byla šikovná, ale jak po ni všichni pokřikovali různá slova, šlo vidět, že skoro nezná svoje jméno.

Je to úplně jiné, než bývala práce s mojí Mendy (aussie), když byla štěně. Ta byla žravá, rychlá a do spolupráce se mnou se vrhla kdykoliv a kdekoliv. Tuhle fenku musím nejdříve rozežrat a rozvinout u ní motivaci.

Největší problém bude tedy vysvětlit majitelům, jak vlastně fungují povely a kdy jaký použít. A doufat, že si mé rady vezmou k srdci a budou podle nich fungovat. Ze začátku tam budu 2-3 hodinky 3x týdně a snad se brzo dostaneme do bodu, kdy ji budu moct vzít ven, mimo zahradu.

Další problém je, že tito manželé mají velkou rodinu, vnoučata (základní škola) a dům je často plný lidí. Jak jim vysvětlit, že pravidla by měli dodržovat všichni?
Děti jsou hlučné, rychlé a Megi je zvyklá po všech skákat a kousat. Kousání beru, je to stále ještě štěně. Ale oni skákání v jednu chvíli podporují (jsou venku a hrají si) a doma jim to vadí. Děti jsem dnes do tréninku i zapojila a ukázala jim, jak pracovat s klikrem.

Příští návštěvu mám v plánu v pondělí nebo úterý a proberu s nimi tyto věci (pravidla, jeden povel pro jednu činnost atd.), ale nejsem si jistá, jak je podat, aby se nevyděsili a pomoct ode mě odmítli, protože to "beru moc vážně".

Omlouvám se za slohovku...

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2023 21:21

A nešlo by vrátit psa chovateli?
Tito... lidé... no, esi myslíte, že je předěláte...

Ale Vám poklona a držím palce

11.3.2023 22:01
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nešlo by vrátit psa chovateli?
Tito... lidé... no, esi myslíte, že je předěláte...

Ale Vám poklona a držím palce

Bohužel nešlo. Fenky se nevzdají. Mají ji opravdu rádi, jen je to zkrátka štěně bez pravidel a přerůstá jim přes hlavu. Jejich předešlá fenka zemřela kvůli otravě a neměla ani jeden rok. Ta byla klidnější a oni si asi mysleli, že to bude stejné i tentokrát.

Budu se jim snažit pomoct, jak jen budu moct a doufám, že až jim sepíšu a vysvětlím ty pravidla (s tím, že je musí dodržovat všichni, kdo do domácnosti přijdou), tak se tím budou řídit a hlavně skákání se zlepší.

11.3.2023 23:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Ono někdy “mít rád” nestačí. Chápu vás, je hezké, ze chcete pomoci. Jen z vlastní zkušenosti - je potřeba počítat s tím, ze se vám to nepovede majitelům vůbec vysvětlit, a jejich přístup se moc nezmění. Pak je klidně možné, ze fenka bude fungovat s vámi, ale ve vztahu k majitelům se nezmění nic. Já už tohle dávno vzdala. To jen aby vás to pak nemrzelo. Držím palce.

12.3.2023 07:12

Tak zkuste pravidla a vůbec informace smrsknout do co nejmenšího množství.
Protože tak lidé poslouchají lépe. Naučte je jedno pravidlo, třeba to skákání, a oni, jak uvidí výsledky, budou ochotněji řešit další.
O skákání my víme mnoho, neb... Megy... magorek... všechno jde olízat k smrti. Takže si všímám psa jenom takového, co má všecky 4 tlapičky na zemi.
A pak přijde matka a máchá rukama a piští "né, megy, nech mě, neskákej, fuj".
Megy bude devět roků... a stále spolu piští :-)

12.3.2023 15:19
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

marcelaamax napsal(a):
Ono někdy “mít rád” nestačí. Chápu vás, je hezké, ze chcete pomoci. Jen z vlastní zkušenosti - je potřeba počítat s tím, ze se vám to nepovede majitelům vůbec vysvětlit, a jejich přístup se moc nezmění. Pak je klidně možné, ze fenka bude fungovat s vámi, ale ve vztahu k majitelům se nezmění nic. Já už tohle dávno vzdala. To jen aby vás to pak nemrzelo. Držím palce.

S tím určitě počítám. Byla jsem tam s ní pracovat poprvé, takže se ještě uvidí. Přišlo mi, že mé rady brali dobře. Přikyvovali, sami se ptali a podobně, ale jak moc se podle toho budou chovat po dobu, co tam nebudu, není zatím jisté.

12.3.2023 15:22
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Tak zkuste pravidla a vůbec informace smrsknout do co nejmenšího množství.
Protože tak lidé poslouchají lépe. Naučte je jedno pravidlo, třeba to skákání, a oni, jak uvidí výsledky, budou ochotněji řešit další.
O skákání my víme mnoho, neb... Megy... magorek... všechno jde olízat k smrti. Takže si všímám psa jenom takového, co má všecky 4 tlapičky na zemi.
A pak přijde matka a máchá rukama a piští "né, megy, nech mě, neskákej, fuj".
Megy bude devět roků... a stále spolu piští :-)

Děkuju za radu. Až tam budu příště, zeptám se jich, jestli to skákání vůbec nějak řešit chtějí. Jak už jsem psala, děti to venku podporují a majitelé fenky se tomu smějí :/

12.3.2023 15:50

Michaelaaa03 napsal(a):
Děkuju za radu. Až tam budu příště, zeptám se jich, jestli to skákání vůbec nějak řešit chtějí. Jak už jsem psala, děti to venku podporují a majitelé fenky se tomu smějí :/

Jo to by mě doma taky šlak trefil a to nemám malý děti....já učím všechny psy, že se neskáče a jak psala Megíí, platí pravidlo, že pes musí mít všechny čtyři tlapajzny na zemi, aby se mu dostalo pozornosti....manžel se synem si zase doma cíleně plácají rukou na hruď a povzbuzují psa "hopíky"....no a pak dojde k situaci, kdy manžel jde domů, otevře branku, psi jsou na zahradě a je zrovna mokro, tak nemají úplně čisté tlapičky a on je okřikuje, aby na něj neskákali a zlobí se, když skáčou....
Já jsem v tomhle dost důsledná, takže se žádné skákaní na mě nekoná.....

A u štěňat je situace úplně nejhorší...u nás štěně všichni (mimo mě) povzbuzují v tom skákání, protože to je tááák roztomiloučké a kouzelné. Marně jim říkám, ať to ty štěňata neučí, že z toho jednou bude cca 50ti kilový medvěd a že to tak prima nebude....

13.3.2023 08:59

Michaelaaa03 - no máte krásne predsavzatie. Psík je ešte tvárne šteňa, no ak sa pravidlá nedodržiavajú vždy a všade je to vopred prehratý boj. Podstatné je naučiť majiteľov čo majú resp.nemajú robiť. Pohovorte si s nimi hlavne o tom čo chcú oni. Potom sa im úplne stručne pokúste vysvetliť pravidlá - no toto býva najväčší kameň úrazu. Môj prvý postreh - nešla by som na výchovu pomocou klikra - starší manželia asi nepochopia ten spôsob výcviku. Ja sama to nepoužívam - pre mňa je to zbytočná vecička naviac, ktorú by som určite nemala vždy po ruke (okrem toho je vcelku ťažké začiatočníkom vychytať správne momenty klikania). Osobne som v podobe klikra používala vždy slovíčko napr. tááák, super, áááno.... Vždy som vybrala len jedno, ktoré mi vyhovuje akosi automaticky (najčastejšie tááák) toto použijem vždy a za každých okolností keď povelujem - napr. aj neskáč (dosť blbé klikať keď sa vraciam s plnými rukami)- v momente všetkých štyroch na zemi hneď jasám so slovíčkom tááák. Môj osobný postreh ešte ak majú v rodine taký mód, že niekedy sa skákať môže a niekedy nie - tak proste to naučiť na povely - nám to funguje - keď sa pes besnie vonku a syn chce aj aby skákala tak jej v zápale hry povie (u nás hopsááá) - na mňa sa neskáče a stačí povedať neskáč.

13.3.2023 19:39
Doron

XXX.XXX.162.50

Zaměřila bych se teď hlavně na socializaci, to se později špatně dohání.

Jak píše Megi, učte je vždycky jen jednu věc, za týden další.
První bych asi učila reakci na jméno a sedni.

Řekla bych, že pracovat s klikrem se ti starší manželé určitě nenaučí, souhlasím s eena.

13.3.2023 19:43
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Michaelaaa03 - no máte krásne predsavzatie. Psík je ešte tvárne šteňa, no ak sa pravidlá nedodržiavajú vždy a všade je to vopred prehratý boj. Podstatné je naučiť majiteľov čo majú resp.nemajú robiť. Pohovorte si s nimi hlavne o tom čo chcú oni. Potom sa im úplne stručne pokúste vysvetliť pravidlá - no toto býva najväčší kameň úrazu. Môj prvý postreh - nešla by som na výchovu pomocou klikra - starší manželia asi nepochopia ten spôsob výcviku. Ja sama to nepoužívam - pre mňa je to zbytočná vecička naviac, ktorú by som určite nemala vždy po ruke (okrem toho je vcelku ťažké začiatočníkom vychytať správne momenty klikania). Osobne som v podobe klikra používala vždy slovíčko napr. tááák, super, áááno.... Vždy som vybrala len jedno, ktoré mi vyhovuje akosi automaticky (najčastejšie tááák) toto použijem vždy a za každých okolností keď povelujem - napr. aj neskáč (dosť blbé klikať keď sa vraciam s plnými rukami)- v momente všetkých štyroch na zemi hneď jasám so slovíčkom tááák. Môj osobný postreh ešte ak majú v rodine taký mód, že niekedy sa skákať môže a niekedy nie - tak proste to naučiť na povely - nám to funguje - keď sa pes besnie vonku a syn chce aj aby skákala tak jej v zápale hry povie (u nás hopsááá) - na mňa sa neskáče a stačí povedať neskáč.

Děkuju za postřehy.
Ano, mám v plánu s nimi mít zítra delší rozhovor a význam pravidel jim vysvětlit.
Původně jsem měla v plánu naučit na klikr i na slovní marker, protože sama využívám oba. Já mám rychlé a zvučné "jo", když chci, aby si pes pro odměnu přišel (tedy povel/chování ukončil) a "yes", když chci, aby v povelu zůstal/pokračoval v chování.
Uvidíme, jak to půjde. Klikr už měli předem koupený a vysvětlila jsem jim, jak to funguje, ale jak říkáte - pokud s tím budou mít problémy, budou moct využívat jen slovní marker.

Stále si musím připomínat, že jejich představa výcviku je jiná, než ta moje.
Oni mají psa pouze na zahradu a krátké procházky do lesa, zatímco já mám pracovní plemeno, se kterým denně trénuji, chci po něm drive, ovladatelnost a mít v něm jistotu i ve velkoměstě. Využívám u svého psa balancovaný trénink a začaly jsme nedávno nepopo metodu.
Pak přijdu ke známým, kde se musím "přepnout" do normálního módu a vypořádat se s nenamotivovaným štěnětem, které nezná žádné hranice a pravidla.

Je to fuška, ale určitě to nechci vzdát :)

13.3.2023 20:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

začaly jsme nedávno nepopo metodu

Co jsem zatím viděl "metodická" videa NEPOPO, svému psovi, vlastně žádnému, bych to neudělal

13.3.2023 20:30

NEPOPO v podání slavných i např. té Arka K9 (to je tehdy zdejší lacik, nám tu laikům vysvětloval, jak se motivuje hladem, tehdá veliká legrace to byla, ale pak si udělal zkoušku a už je to vážné a takových je všude 12 do tuctu moc moc moc)
je hnus, hnus, hnus.

Nepleťte jim hlavy kliknutím rukou a ještě slovem.
Ukažte jim jednoduchou věc, která funguje, ukažte, jak se štěkanátko hrozně rychle naučilo
stát na místě. Ukažte jim kouzlo.
Plést do toho chytré knihy a světová jména bych začala tak za tři roky.
Tj. vůbec :-)
Leda by je to zajímalo.

Tady je ten vzor, bůh, slyšíte to zvonění? To cinkají penízky. Elektrika.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZOVYr6CiJU&ab_channel=TheDoberNut

13.3.2023 20:49
Doron

XXX.XXX.162.50

NEPOPO v podání slavných i např. té Arka K9 (to je tehdy zdejší lacik, nám tu laikům vysvětloval, jak se motivuje hladem, tehdá veliká legrace to byla, ale pak si udělal zkoušku a už je to vážné a takových je všude 12 do tuctu moc moc moc)
je hnus, hnus, hnus.

Ukažte jim jednoduchou věc, která funguje, ukažte, jak se štěkanátko hrozně rychle naučilo
Leda by je to zajímalo.

Teda tomu chlapovi bych nakopala p.del!!!
Je tohle možný vůbec?!?😤
Otřesný video!
Pán bude asi sadista:(

13.3.2023 20:55
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Doron napsal(a):
Zaměřila bych se teď hlavně na socializaci, to se později špatně dohání.

Jak píše Megi, učte je vždycky jen jednu věc, za týden další.
První bych asi učila reakci na jméno a sedni.

Řekla bych, že pracovat s klikrem se ti starší manželé určitě nenaučí, souhlasím s eena.

Socializovat mám v plánu samozřejmě co nejdříve, ale jak už jsem psala, fenka se bojí vodítka, takže tenhle týden je v plánu > rozežrat/namotivovat na žrádlo, reakce na jméno, zvyknout na vodítko a klikr/slovní povel. Z pravidel pak to skákání a kousání (pokud se s majiteli dohodnu, že ji to chtějí odnaučit).
Sedni už trochu umí, takže to bude potřeba jen doladit. Do týdne či dvou už by jsme snad mohly vyrazit mimo zahradu.

13.3.2023 20:59
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

lupus4 napsal(a):
začaly jsme nedávno nepopo metodu

Co jsem zatím viděl "metodická" videa NEPOPO, svému psovi, vlastně žádnému, bych to neudělal

Tak to svému psu nedělejte :)
Já i můj pes jsme s tímto typem tréninku spokojenější.

13.3.2023 21:02
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

je hnus, hnus, hnus.

Leda by je to zajímalo.

S jejich fenkou v plánu NEPOPO dělat nemám. Jak jsem psala, oni chtějí pejska jen na zahradu a občasný výlet, takže takový drive u psa nepotřebují.
Mluvila jsem o sobě a svém psu, u kterého využívám balancovaný trénink :)

13.3.2023 22:08
Doron

XXX.XXX.162.50

Michaelaaa03 napsal(a):
S jejich fenkou v plánu NEPOPO dělat nemám. Jak jsem psala, oni chtějí pejska jen na zahradu a občasný výlet, takže takový drive u psa nepotřebují.
Mluvila jsem o sobě a svém psu, u kterého využívám balancovaný trénink :)

A Michaelaa, co vlastně teda při té
NEPOPO používáte jako negativní stimul?
Koukám na nějaká videa a pořád mi to není jasné..

13.3.2023 22:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

takže takový drive u psa nepotřebují.

OMG

Jaký drive máte na mysli ?

vy možná jo, pes těžko

13.3.2023 23:11

lupus4 napsal(a):
takže takový drive u psa nepotřebují.

OMG

Jaký drive máte na mysli ?

vy možná jo, pes těžko

To bude asi ten “food drive”…

Originální post zde: https://www.instagram.com/p/CpumcP4Ne87/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

13.3.2023 23:17
Doron

XXX.XXX.162.50

Já pořád asi podstatu NEPOPO nechápu, resp. nevím, co je konkrétně to NE.
POPO, tomu rozumím .
Protože třeba jemný " cuk cuk" za vodítko snad použije každej, to je za mě NE.
Chápu to dobře?

13.3.2023 23:24

Doron napsal(a):
Já pořád asi podstatu NEPOPO nechápu, resp. nevím, co je konkrétně to NE.
POPO, tomu rozumím .
Protože třeba jemný " cuk cuk" za vodítko snad použije každej, to je za mě NE.
Chápu to dobře?

Jestli jste viděla nové série Cobra Kai, tak je to něco ve stylu doja Terryho Silvera.

13.3.2023 23:31
Doron

XXX.XXX.162.50

Jestli jste viděla nové série Cobra Kai, tak je to něco ve stylu doja Terryho Silvera.

Neviděla.
Kde to najdu pls?

13.3.2023 23:52

Doron napsal(a):
Neviděla.
Kde to najdu pls?

To byl vtip (tak z půlky). :-) Je to na Netflixu, volné pokračování Karate kid po “sto” letech.

https://www.csfd.cz/film/597020-cobra-kai/prehled/

Pusťte si to video od Megí, víc (snad) netřeba dodávat…

14.3.2023 00:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

To bude asi ten “food drive”…

Originální post zde: https://www.instagram.com/p/CpumcP4Ne87/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

to jsou jen hloupoučký demagogický kecy, které se snaží zdánlivě o "logiku" ...ale marně

14.3.2023 00:05

lupus4 napsal(a):
to jsou jen hloupoučký demagogický kecy, které se snaží zdánlivě o "logiku" ...ale marně

No však. Hlavně je třeba to certifikovat a kasírovat za ty kecy chechtáky.

Mimochodem, NePoPo Silver School, NePoPo New Silver School, NePoPo New Gold School… nemůžu nevzpomenout toto: https://youtu.be/M2GnNWPKT7Y.

14.3.2023 00:24
Doron

XXX.XXX.162.50

To byl vtip (tak z půlky). :-) Je to na Netflixu, volné pokračování Karate kid po “sto” letech.

https://www.csfd.cz/film/597020-cobra-kai/prehled/

Pusťte si to video od Megí, víc (snad) netřeba dodávat…

Omlouvám se, tupoun,:))
To Megi video jsem si pustila...
Ale nevěřím, že by to mohl být princip téhle, NEPOPO metody.
To by bylo přeci NAPROSTO ZRŮDNÉ!

14.3.2023 05:53

Je posedlý tím, že máme tlusté psy.
Taky že my masokmiči nevíme, kolik kalorií je ve 100 gamech kuřete, takže se má kmit jen granulemi, neumíme odečíst odměny, no výživné debaty to byly.
Podle mě dávné trauma. Protože začátek, vědomosti super... a pak to doje... snad z toho nebude generace takových lidí. Už teď vidím znaky sekty.

14.3.2023 07:53

Jsem si rikala, ze ten prvni prispevek je cely takovy divny - ze co je vlastne ten dotaz, ze to moc nechapu.
A uz se nam to vylouplo

Trenovat bojave stene tak, aby fungovalo cizim lidem chce uz trosku znalosti a ne mu jen sebrat jidlo

14.3.2023 07:55

Je posedlý tím, že máme tlusté psy.
Taky že my masokmiči nevíme, kolik kalorií je ve 100 gamech kuřete, takže se má kmit jen granulemi, neumíme odečíst odměny, no výživné debaty to byly.
Podle mě dávné trauma. Protože začátek, vědomosti super... a pak to doje... snad z toho nebude generace takových lidí. Už teď vidím znaky sekty.

Potvrzuju, tento narativ, že kdo netrénuje za krmnou dávku, má obézního psa, se tam taky objevil, i odstrašujícími foto příklady. Plus mi přijde zajímavé, jak se tito lidi čílí, že mají někteří majitelé psy tendence polidšťovat (jednat s nimi jako s dětmi), ale sami se otáčejí na tom, že člověk s nepodmíněným příjmem by taky nepracoval. 🤷‍♀️

14.3.2023 08:11

Já teda nevím, ale jak moc se ten pes dokáže soustředit a učit se, když má hlad a jediný na co myslí je, jak se nejrychleji dostat ke žrádlu? Přemýšlí u toho tréninku vůbec?
Nechci srovnávat lidi a psy, ale já když mám hlad, tak jsem naprosto nepoužitelná a ještě ke všemu protivná ...
Neříkám, že mají jít trénovat s přežraným psem, ale hladovej pes se podle mě moc komfortně cítit nebude.

14.3.2023 08:16

Ešte za mňa malý postreh. Keď vravíte, že je nemotivovateľný. Za mňa ak má prístup k žrádlu stále - motivuje sa ťažko. Čo tak dohodnúť sa s nimi, že budú kŕmiť ráno - obed - večer. Dám misku - potom vezmem (či zožral alebo nezožral). Za mňa kŕmenie non-stop NIE. A niektoré veci by som až tak veľmi výcvikovo neriešila. Proste ideme von (aj keď len na záhradu) - dostaneš obojok a vodítko - nediskutujem nepresviedčam - urobím. Ten pes to pochopí veeeľmi rýchlo - vodítko=ideme von a to je aj tá odmena potom preň. Vonku by som sa prioritne s tým šteňaťom hrala - naháňačka pri ktorej naň volám (napr. meno +poď,poď) a ukazovala by som neskutočnú radosť keď ma dobehne - pomôcť sa v začiatkoch dá vodítkom. Neberte to teraz ako výcvik - proste iba radostná výchova. Nevhodné správanie dám "pocítiť" - jasným dôrazným NIE, výrazom tváre, postojom. Keď nežiadúcu činnosť takto preruším hneď prechádzam zase do radosti. Retrívre sú šikovné, kontaktné a rýchlo chápu tieto drobnosti. Jednoducho na začiatok hlavne aby pochopila rozdiel medzi tým čo sa mi páči a čo nie.

14.3.2023 08:23

že nepopo=ponepo (pozitivní trest-negativní odměna-pozitivní odměna) bych chápala, i když nechápu, co na tom bylo objevitelského, že to někdo někde certifikoval.
Ale rozšiřujete mi obzory s tím krmením......zajímavé
A neméně zajímavý je i text Arky, jako fakt sektářská agitka toto......

14.3.2023 08:24

On není hladový. Je zvyklý žrát jednou a tu jednu krmnou dávku prostě dostane u cvičení.
Začne to tím, že hlad má, no :-)
A když nebude chtít cvičit, tak prostě nebude papat.

Já si ty diskuze živě pamatuji, utlumený potravinový reflex, pud, dopamin, inprinting,
tlustý pitbull, tlustý všecko, nežravý pes neexistuje, všici máme slabou motivaci, můj pes nebude cvičit pro moje modrý voči...
nebude, nemám modrý :-)

14.3.2023 08:26
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

To je ten pán, co někdy v ČRO říkal, že si máme misku granulí nasypat do kapsy a během dne to psovi při práci prokrmit?
Kousek mi pustil přítel - "nepejskař", říkal, že to děláme blbě, nekrmíme granule, nebo aspoň kosti mám nosit po kapsách.

Kdysi na cvičáku jsme se přeli, neměla jsem ráno krmit psa, že pak líp pracuje za pamlsky. Jsem říkala je to štěně - odrostlejší, ale pořád prcek, že by zvracel, že má problémy s tímhle nebo tam tím, že krmím masem. Krm granule a dávej mu sardinky, řekl pan cvičitel. To asi ještě nebyla ta metoda NEPOPO, ale cvičáková ( naše?) praxe?

Já nemám tlustýho psa, má krásnou váhu, na veterině, ho vždycky chválej. A když ho převážíme, vetka říká - vy máte pořád stejnou váhu. Dělám něco špatně, pes pamlskuje - já pamlskuju, hýbeme se stejně - logicky, já si váhu nedržím a to si často nedávám ranní dávku.

14.3.2023 08:30

"můj pes nebude cvičit pro moje modrý voči..."
nene
nepopo pes bude v prvé řadě cvičit, aby se zbavil toho NE, tedy negativního podnětu (ne trestu, jak tomu zcela jistě nevhodně říkám já).

14.3.2023 08:43

Barfaři to jedou se zip sáčky a naběračkou / gumovou rukavicí, pokrok nezastavíte…

14.3.2023 08:48

jsem to napsala, že to mi odborník furt říkal

ano, zbavuje se nepohodlí
ne, fakt nejde o to, aby se pes cítil dobře
o to nešlo nikdy
ale teď to je vytuněné do certifikované NEPOPO
jako bychom nikdy štěkanátko neučili sedni takhle
jenže tohle je fakt jak sekta, jedem jen krmení ve cvičení ve spojení s tím pořádným NE...

14.3.2023 08:49
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Barfaři to jedou se zip sáčky a naběračkou / gumovou rukavicí, pokrok nezastavíte…

Nene, ne ne ne nevěřím.

A když máme den, kdy neděláme nic, říkám tomu pesí den. Prostě se jen touláme, tak by byl pes hladov?
To už asi přeháním

14.3.2023 08:56

Rronjabutterfly napsal(a):
Nene, ne ne ne nevěřím.

A když máme den, kdy neděláme nic, říkám tomu pesí den. Prostě se jen touláme, tak by byl pes hladov?
To už asi přeháním

Ještě mají nějaké motivační krabice, ale to mi zatím nedolezlo do hlavy, jak to funguje. Je to překližkový box za 2k, víc jsem, přiznávám, nepochopila.

14.3.2023 08:58

však to jsme se tehdá ptali, že co jednodenní kuřátka
jenže ono to není ani pak už legrační, když zjistíte, že ten bůh vlastně neví,
že existují kalorické tabulky a že teda nepotřebujeme jedny super granule
o vhodnosti krmení granulemi při poskakování radši nepřemýšlet
a kosti...
a že existují plemena, co vypadají jako tlustá, jenže to jsou svaly...
a že pro některé psy není odměna pamlsek a že fakt nebudu čekat dva dny, až bude mít hlad
no a pak teda hledáme trenéra podle výsledků, co umí, jak vypadají jeho psi... a můžu jako veliký neodborník říct, že projev těch psů je strašný

v čem byla pravda - kdy má smysl trestat (ne že bych chtěla, ale technicky ten časový sled ano) a použití EO
a teď koukáme na použití EO jako NEpopo
takže co to je
pytel odpadků
s certifikací

14.3.2023 08:59

je hnus, hnus, hnus.

Leda by je to zajímalo.

Co to je s tou udicí???

14.3.2023 09:00

Ještě mají nějaké motivační krabice, ale to mi zatím nedolezlo do hlavy, jak to funguje. Je to překližkový box za 2k, víc jsem, přiznávám, nepochopila.

To je možná tohle
https://www.youtube.com/watch?v=AeO967fM42I&t=19s&ab_channel=BacktoBalanceCanineTraining
balance tréning
eště je dopamine box

14.3.2023 09:09

To je možná tohle
https://www.youtube.com/watch?v=AeO967fM42I&t=19s&ab_channel=BacktoBalanceCanineTraining
balance tréning
eště je dopamine box

To bude spíš ten dopamine.

https://www.arkak9.com/stranka-produktu/motiva%C4%8Dn%C3%AD-box

14.3.2023 09:11
janaa

XXX.XXX.174.242

To je možná tohle
balance tréning
eště je dopamine box

Hele,tohle mi nedávno někdo ukazoval od nějakýho cvičitele tady v ČR. Prej,hele,jak je ten pes šikovnej s aportem a je to jen pozitivkou. A já,jak pozitivkou? Vždyť je tam ten pes přivázanej. Nooo,je,ale kliká mu

14.3.2023 09:24

abych to teda dořekla, skončilo to tak, že víc jak polovina psů je obézních
a že na barfu nemůžeme zajistit, aby obézní nebyl, jsme úplně tupí a zajistit správné krmení mohou jen granule

ono to je tak, ten princip jsme asi každý někdy využili
fakt většinou u sedni a štěkanátka

přivázaný pes, ale ještě je tam vždy nějaká další kravina
tu tyčku mu berou + další vodítko a jindy elektrika
teorie, že pes bude plnit vždy, spolehlivě a rád
hmm, co na to říct

chtěla bych vidět trvanlivost těch psů
dopamin box - ti psi se chovají jako utečení z léčebny, zahynou na ledviny
ale jde tam o to, že pes si sám kliká a odměňuje se - na to je klikací dno plechové nebo jen samotná klikací deska
a v boxu se má učit, že i když je okolí rušivé, má jíst = zůstat v krabici

14.3.2023 09:49

je hnus, hnus, hnus.

Leda by je to zajímalo.

Tedy na to video se nedá dívat, to je tedy hnus. Já tuto metodu neznám a sledovala jsem hlavně reakce psa. Ten tedy rozhodně v pohodě není, ocas až na břiše, Na toto jsem musela reagovat. Já naivka si myslela, že výcvik jde dělat tak, aby radost z práce byla na straně psa i člověka :) A jo, přiznám se, že cvičím pozitivkou, ale ne pouze a jen pozitivkou. Zrovna teď se mi potvrdilo, že je to správná cesta. Valášek si zranil oko, nutnost kapat několikrát denně. Poprvé nakapala veterinářka, vypadal v pohodě a pak se nabídla zkušená stájnice,, že bude kapat sama. No nepovedlo se, koník přerval ohlávku a utekl. Dojeli jsme s dcerou a pomocí pozitivky do 1/2 hodiny naučili v klidu stát a nechat si sáhnout na bolavé oko. Od té doby kape stájnice v klidu ve volnosti bez ohlávky - za kokino. Nechci tvrdit, že pozitivka je to jediné správné, ale když vidíte koně, psa, jak ho ta spolupráce baví - a to je pro mě hrozně důležité - důležitější než výsledky výcviku,

14.3.2023 09:55

Tedy na to video se nedá dívat, to je tedy hnus. Já tuto metodu neznám a sledovala jsem hlavně reakce psa. Ten tedy rozhodně v pohodě není, ocas až na břiše, Na toto jsem musela reagovat. Já naivka si myslela, že výcvik jde dělat tak, aby radost z práce byla na straně psa i člověka :) A jo, přiznám se, že cvičím pozitivkou, ale ne pouze a jen pozitivkou. Zrovna teď se mi potvrdilo, že je to správná cesta. Valášek si zranil oko, nutnost kapat několikrát denně. Poprvé nakapala veterinářka, vypadal v pohodě a pak se nabídla zkušená stájnice,, že bude kapat sama. No nepovedlo se, koník přerval ohlávku a utekl. Dojeli jsme s dcerou a pomocí pozitivky do 1/2 hodiny naučili v klidu stát a nechat si sáhnout na bolavé oko. Od té doby kape stájnice v klidu ve volnosti bez ohlávky - za kokino. Nechci tvrdit, že pozitivka je to jediné správné, ale když vidíte koně, psa, jak ho ta spolupráce baví - a to je pro mě hrozně důležité - důležitější než výsledky výcviku,

A to je pěkný příklad.
Na silnějšího by si troubelové netroufli.
Kůň, velryba, tam už ty jejich hnusy fungovat nebudou, protože je ani nezkusí :-)
Leda na řetězech, kosatku bychom mohli třeba strčit do dřezu.
Na to se tak hezky kouká, když člověk naučí divoké nebo veliké zvíře něco hezkou, smysluplnou cestou.

14.3.2023 10:15
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Takovou trenérku bych vyprovodila tím
...... známým trapem.
Já, když jsem si půjčovala psy, tak jsme
b lbli, pes na mně visel až majitel žárlil.
Buzerovat štěně místo her
... fakt nemám slov.
Chudák pes.

14.3.2023 11:04

Kdyz tak prirovnavaji tenhle vycvik k lidem - a jak pracuji lepe za bezny plat, ktery pokryje jejich bezne vydaje, .nez za bobusy - chybi mi v tom vyctu i bic otrokare
aby to prirovnani bylo kompletni

14.3.2023 11:05

rapotacka11 napsal(a):
...... známým trapem.
... fakt nemám slov.
Chudák pes.

ona je otazka, jestli to "jinak" bude umet.
vetsina lidi, kdyz nema psa motivovatelneho na zradlo nevi, co dal....

14.3.2023 11:10

ona je otazka, jestli to "jinak" bude umet.
vetsina lidi, kdyz nema psa motivovatelneho na zradlo nevi, co dal....

Ale to byste měla vědět, že každý pes je motivovatelný na žrádlo.
Jak to, že to nevíte?
Máte psy s unaveným potravinovým reflexem.

14.3.2023 11:12

Ale to byste měla vědět, že každý pes je motivovatelný na žrádlo.
Jak to, že to nevíte?
Máte psy s unaveným potravinovým reflexem.

a ted jak ten reflex znovu aktivovat, kdyz psovi nemuzu sebrat veskere zradlo a davkovat, ze?
To se asi uci az v gold certifikatu

14.3.2023 11:44

To je asi právě úlohou toho trenéra, aby naučil PÁNÍČKA, že psovi skutečně lze sebrat veškeré žrádlo a dávkovat :-)

K vrcholu (všeobecné blaženosti) budiž dotaženo v budoucnu, kdy si někdo zaregistruje metodu s vylepšenou strategií - dávkováním vody!

14.3.2023 11:53
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

To je asi právě úlohou toho trenéra, aby naučil PÁNÍČKA, že psovi skutečně lze sebrat veškeré žrádlo a dávkovat :-)

K vrcholu (všeobecné blaženosti) budiž dotaženo v budoucnu, kdy si někdo zaregistruje metodu s vylepšenou strategií - dávkováním vody!

Pozdě, s tím už přišli amíci

14.3.2023 11:54

Zrzavci napsal(a):
Pozdě, s tím už přišli amíci

Aj. O tom naštěstí nic nevím.

14.3.2023 12:03

Aj. O tom naštěstí nic nevím.

jj, u psu i koni uz to vyzkouseli

14.3.2023 12:20

Ha, jsem se dívala, v diskuzi z 2017 říká, že nepoužívá nepodělej se metodu, když to není nutné.
Tzn. tj. asi pěkně blbá a škaredá metoda.
Aha.

hele, jaký úspěch by měla škola vzniknutá z ifauny?
janaa, petrahei, odetta, hmn_, zrzavci a tak
já tam budu dělat kafe

14.3.2023 12:23

Odetta radši ne, má strašně nevychovaného psa. 🤯

14.3.2023 12:31
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

A vědí všichni ty lidi, že potrava a voda nejsou zásluha, ale potřeba?

14.3.2023 12:38

vzhledem k tomu, do jakeho stavu dokazou psa dostat - ne vsichni

14.3.2023 12:49

Oni to postavili na vědomí, že potrava a voda JSOU potřeby!

14.3.2023 12:53
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

jj, u psu i koni uz to vyzkouseli

Já je nesnášim! fakt že jo. Musí mít všechno a nejsou ochotní a ani schopni s tím co si pořídí žít . Vyoperovává to hlasivky, trhá drápy, kastruje dřív než se to narodí...........

Odetta radši ne, má strašně nevychovaného psa. 🤯

Já ho ještě ani neviděla. Dejte video nevychovaného psa :-)
Na mého určitě nemá.

Vižlík snad ani nejde nevychovat. To už se rodí úžasné.
Jeden mě zavedl do obchodu s bonbony, a když jsem říkala, že musím do bankomatu, tak se ve futrech otočil a šel mi pomoct k bankomatu naproti. Celou dobu si nesl vodítko
a já toho psa vůbec neznám.

Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Emeričan? Nebuďte naivní.

14.3.2023 12:54
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Na mého určitě nemá.

Jeden mě zavedl do obchodu s bonbony, a když jsem říkala, že musím do bankomatu, tak se ve futrech otočil a šel mi pomoct k bankomatu naproti. Celou dobu si nesl vodítko

Ale on Vás jo

14.3.2023 13:10

Vyscreenovala jsem vám vysvětlení k tomu jídlu.

14.3.2023 13:11

Na mého určitě nemá.

Nerodí, opakuju nerodí!!! 😡🤯😈

14.3.2023 14:41
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

citát, či spíše cintát vzhledem k obsahu:

Pokud by pes ve splnitelném, tedy domácím prostředí, odmítl pracovat po předem naučených signálech, trénink jednoduše ukončíte.Necheš pracovat - smůla a zkusíte to za několik hodit, nebo následující den.

Nebo následující den???? Se štěnětem??? nenapadne toho ychtila, že psu taky nemusí být třeba dobře? A proto nedostane najíst? Štěněti ve vývinu vynechám s klidem žrádlo, jo?? Bože to je ubožáckost.

14.3.2023 14:48

Zrzavci napsal(a):
citát, či spíše cintát vzhledem k obsahu:

Pokud by pes ve splnitelném, tedy domácím prostředí, odmítl pracovat po předem naučených signálech, trénink jednoduše ukončíte.Necheš pracovat - smůla a zkusíte to za několik hodit, nebo následující den.

Nebo následující den???? Se štěnětem??? nenapadne toho ychtila, že psu taky nemusí být třeba dobře? A proto nedostane najíst? Štěněti ve vývinu vynechám s klidem žrádlo, jo?? Bože to je ubožáckost.

Já měla za to, že pokud pes odmítá spolupracovat, je buď vina na páníkovi, nebo je někde nějaký problém, ať už zdravotní nebo psa může něco bolet, nemá svůj den, cokoliv...
Trestat ho za to ještě hladem
Pokud by pes semnou odmítal spolupracovat, asi bych se nejdříve zamyslela nad sebou, ne že bych se mstila psovi (za svoji neschopnost nejspíš) tím, že mu nedám nažrat...

14.3.2023 14:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já měla za to, že pokud pes odmítá spolupracovat, je buď vina na páníkovi, nebo je někde nějaký problém, ať už zdravotní nebo psa může něco bolet, nemá svůj den, cokoliv...
Trestat ho za to ještě hladem
Pokud by pes semnou odmítal spolupracovat, asi bych se nejdříve zamyslela nad sebou, ne že bych se mstila psovi (za svoji neschopnost nejspíš) tím, že mu nedám nažrat...

NO, měla jsem fčéra říct Mousesovi, když se večer přikohátal domů "Neceš už cvičit utírání nožének? Neceš? ttak prt dostaneš, di si chytit myš!"

Proč kurnik ty zvířata musí doplácet na to , že člověk je hovado? jestli by si tohle lajsnuli takovýhle šikulové s nějakým jedincem ostrým jako břitvička?

14.3.2023 15:03

Celá ta metoda mi přijde fujky fujky. Pes, neřku-li štěně, by měl dostat normální krmnou dávku, po které bude mít spokojené a napapkané bříško a ne, že krmnou dávku dostává po takových malých částech formou odměny.

14.3.2023 15:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nejhorší je, že si tihle idioti o sobě myslí, jací jsou "borci" a přitom je to ve skutečnosti přesně naopak. Jejich "zdůvodnění" postupů může působit pouze na "momentálně opožděné ", nebo naivky, co ani netuší , že netuší .
viz zadavatelka, ve stádiu ranné kikiny

14.3.2023 15:13

Ti lidé mají neléčené trauma z dětství. To je snad jasné.
Nemůžeme dávat psovi pamlsky mimo krmnou dávku, protože máme tlusté psy a neumíme pamlsky odečíst od krmné dávky.
A máme tlusté psy.
A máme tlusté psy.
Co na tom ještě někomu není jasné?
A máme tlusté psy.

14.3.2023 15:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ti lidé mají neléčené trauma z dětství. To je snad jasné.
Nemůžeme dávat psovi pamlsky mimo krmnou dávku, protože máme tlusté psy a neumíme pamlsky odečíst od krmné dávky.
A máme tlusté psy.
A máme tlusté psy.
Co na tom ještě někomu není jasné?
A máme tlusté psy.

No jestli je tady něco tlustýho, tak leda tak otok mozku u těch, kteří tohle trénování odporný praktikujou.

Naše utulková vižlí bábrdle , co přišla lehce otylá, stihla při normálním tréninku a zároveň krmení masem apod -nikoliv Barfem, to nevedeme, my vedeme maso - tak stihla kupodivu i zhubnout! Představte si to! Vona nejen že žere a dostává pamlsky, ale ešče navíc, o tý trénovacíhrůzohrůz!! dostává občas sušený ucho, nebo hrtany JEN TAK!!! VOPRAVDOVĚ JEN TAK, PRO RADOST ZE ŽIVOTA. A že ji teda - na rozdíl od těch chudáků psů, trénovaných stylem zadavatelky - má na rozdávání.

14.3.2023 15:19
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Kousek mi pustil přítel - "nepejskař", říkal, že to děláme blbě, nekrmíme granule, nebo aspoň kosti mám nosit po kapsách."

K tomuhle jsem měla napsat, že i ten můj nepejskař z toho byl paf, nechápal a dělal si z toho srandu - tahej ty hlavy v kapsách.

To psaní - vysvětlování toho pána se mi nelíbí. Jak kdyby to bylo o nějakým produktu, dosáhnutí nejvyšších cílů za každou cenu.

Ale jsem naivní a blbá, včera jsem se dívala na lov.plemena v nouzi. Pes nedává střelbu = živit takovýho troubu nebudu, pošlu ho dál = ne parťák, ne přítel , věc ( vím, že v zákoně to tak je ).
A já mám psa rozmazlenýho ( spí v posteli, žere 2x denně, fracek jeden ), jestli bude někdy zlobit, tak mu ty věci přečtu a pěkně před spaním.

14.3.2023 15:22
assil

XXX.XXX.121.3

Já mám dojem, že tohle už jsem slyšela od lidí ze svazarmu už někdy v osmdesátkách, že psovi se den před cvičákem nedá nažrat, aby líp cvičil.

14.3.2023 15:26

Nebudeme mít tlusté psy, když krmnou dávku zkrmíme (skrmíme?) při cvičení.
Nesmíme ale cvičit dlouho.
Bernardýn bude logicky cvičit déle.
Nebo bude dostávat velké odměny.
Jackpot pro bernardýna. Ajajaj.

Pes krmený pětkrát denně musí cvičit pětkrát denně.
To se na mě nezlobte, já fakt výcviku nerozumím, ale cvičit dlouho nebo často
je hloupost.

Ano, je to jak o produktu.
Však oni prodávají produkt, o psa nejde.
A teď mi ukažte výsledky psa z Arka.
Protože výsledky lidí, co jedou tím trapným, sluníčkovým pozitivním posilováním, znám.
Zná je celý svět.
A kde jsou nějací mistři, co toho dosáhli s nepopoo?
Nějaký záchranář třeba někde?

14.3.2023 15:27
Huskyjanina

XXX.XXX.107.251

Chovatel mýho psa cvičí psy. Z metody NEPOPO byl nadšenej. Mám dojem, že tím stylem i cvičí. Má BŠO, což jsou hrozný citlivky, takže pokud by to byla taková hrůza, tak by se ti psi sesypali. Takže opět, jak jinak, záleží na lidech. Jinak, taky krmí tím stylem, že krmí při výcviku. Když jsme se o tom bavili, tak jsem mu říkala, že by mi bylo líto, aby se pes v klidu nenažral a musel si to zasloužit. No je to tak, že co nezkrmí při cvičení, tak pak pes zbytek dostane normálně večer v misce a pokud se ten den necvičí, tak dostane v misce normálně celou dávku. Takže všechno je o lidech....

14.3.2023 15:36

Zní to lépe,
akorát že kdybych dala psovi v necvičící den jídlo jen tak, tak jsme s cvičením skončili, se mi na to vybodne, budu muset vymyslet něco jiného.
Nebo můžu čekat, až mu vyhládne.

14.3.2023 15:38

Huskyjanina napsal(a):
Chovatel mýho psa cvičí psy. Z metody NEPOPO byl nadšenej. Mám dojem, že tím stylem i cvičí. Má BŠO, což jsou hrozný citlivky, takže pokud by to byla taková hrůza, tak by se ti psi sesypali. Takže opět, jak jinak, záleží na lidech. Jinak, taky krmí tím stylem, že krmí při výcviku. Když jsme se o tom bavili, tak jsem mu říkala, že by mi bylo líto, aby se pes v klidu nenažral a musel si to zasloužit. No je to tak, že co nezkrmí při cvičení, tak pak pes zbytek dostane normálně večer v misce a pokud se ten den necvičí, tak dostane v misce normálně celou dávku. Takže všechno je o lidech....

" Takže všechno je o lidech.... "

nepopo neni o lidech, jak to pochopi a jak si to prizpusobi - je to presna metodika - kde pes nikoho nezajima.

neplette si to s tim, ze nedam psovi jedno krmeni pred cvicakem, nebo ze jeden den nedostane misku, protoze vsechno sezral pri vycviku.
to fakt neni nepopo

14.3.2023 16:13
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Jsem si rikala, ze ten prvni prispevek je cely takovy divny - ze co je vlastne ten dotaz, ze to moc nechapu.
A uz se nam to vylouplo

Trenovat bojave stene tak, aby fungovalo cizim lidem chce uz trosku znalosti a ne mu jen sebrat jidlo

Kde jsem psala, že tomu štěněti beru žrádlo?
Vy mě vidíte s tím psem pracovat? A nebo s mým vlastním psem? Přečtěte si mé předešlé odpovědi, protože tisíckrát to tady psát nebudu
Jen proto, že s něčím nesouhlasíte a moc o tom nevíte, neznamená, že je to špatně. Já nikomu nevnucuji můj styl tréninku.

14.3.2023 16:17
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

Ešte za mňa malý postreh. Keď vravíte, že je nemotivovateľný. Za mňa ak má prístup k žrádlu stále - motivuje sa ťažko. Čo tak dohodnúť sa s nimi, že budú kŕmiť ráno - obed - večer. Dám misku - potom vezmem (či zožral alebo nezožral). Za mňa kŕmenie non-stop NIE. A niektoré veci by som až tak veľmi výcvikovo neriešila. Proste ideme von (aj keď len na záhradu) - dostaneš obojok a vodítko - nediskutujem nepresviedčam - urobím. Ten pes to pochopí veeeľmi rýchlo - vodítko=ideme von a to je aj tá odmena potom preň. Vonku by som sa prioritne s tým šteňaťom hrala - naháňačka pri ktorej naň volám (napr. meno +poď,poď) a ukazovala by som neskutočnú radosť keď ma dobehne - pomôcť sa v začiatkoch dá vodítkom. Neberte to teraz ako výcvik - proste iba radostná výchova. Nevhodné správanie dám "pocítiť" - jasným dôrazným NIE, výrazom tváre, postojom. Keď nežiadúcu činnosť takto preruším hneď prechádzam zase do radosti. Retrívre sú šikovné, kontaktné a rýchlo chápu tieto drobnosti. Jednoducho na začiatok hlavne aby pochopila rozdiel medzi tým čo sa mi páči a čo nie.

Přesně takto to dělám. Zrovna jsem od známých přišla a za ty 3 hodinky už si na to vodítko docela zvykla. Hráli jsme si, prokrmovali a dohodli jsme se na rozvržení denní dávky na 3x s tím, že 2-3 hodinky před mým příchodem by jídlo dostat neměla :)

14.3.2023 16:21

Michaelaaa03 napsal(a):
Kde jsem psala, že tomu štěněti beru žrádlo?
Vy mě vidíte s tím psem pracovat? A nebo s mým vlastním psem? Přečtěte si mé předešlé odpovědi, protože tisíckrát to tady psát nebudu
Jen proto, že s něčím nesouhlasíte a moc o tom nevíte, neznamená, že je to špatně. Já nikomu nevnucuji můj styl tréninku.

Sám Laco řekl 30.1.2017 08:21 ve zdejším vlákně "výchova ovčáka bla bla":
"...napřídklad jako ostatní nepoužívám NePoPo pokud to není nutné."

Tak to vidíte.
Je to trapárna pro neschopné "psovody", sám trenér to říká
a pak si na tom otevře školu :D
A na rozdíl od M.L. má petrahei mraky úspěchů se psy. M.L. nemá nic. NIC.

14.3.2023 16:30
Michaelaaa03

XXX.XXX.57.46

rapotacka11 napsal(a):
...... známým trapem.
... fakt nemám slov.
Chudák pes.

A můžu se zeptat, kde jsem psala, že to štěně buzeruji hladem?
Vy jste viděla, jak probíhá moje návštěva trénink u známých?
Psala jsem, že s mojí vlastní fenou dělám balancovaný trénink a začaly jsme nepopo (to probíhá tak, že psovod je pasivní a pes je ten, kdo pracuje, přemýšlí a je aktivní. Já jen stojím a označuji chování, které pes vymyslí). Předtím, než něco budete kritizovat, tak si o tom něco zjistěte.

14.3.2023 16:34

Po různých zkušenostech jsem s radami a nabídkou pomoci známým a přátelům velmi opatrná. Někdy se neudržím a poradím, ale snažím se spíš nic neříkat a neradit. Pokud někdo chce poradit, bude si o to muset říct výslovně sám a poradím přesně jen to, na co se budou tázat.
Pro zachování dobrých vztahů s těmi známými bych napřed vyjasnila hlavně pravidla spolupráce. Co budeme dělat, když udílené rady a postupy nebudu chtít respektovat. Jak mi mají říct, až je to přestane bavit a o moji účast už nebudou mít zájem. A jak si svoje hranice budu držet zase já.
Prostě zařídit se především tak, abych nakonec nevěnovala spoustu času a energie do něčeho, co stejně vyzní naprázdno a já budu akorát nakrknutá a zklamaná.

14.3.2023 16:38

"to probíhá tak, že psovod je pasivní a pes je ten, kdo pracuje, přemýšlí a je aktivní. Já jen stojím a označuji chování, které pes vymyslí"

a teď prosím do tohoto popisu dosadit ono NEPOPO

jinak...ta zdůvodnění (zelené obdélníčky ) jsou opravdu kreativní....

14.3.2023 16:42

říkala, že štěně nepojede přes nepopoo

a tohle není nepopoo, tak dobrý :-)

14.3.2023 17:09

Já držím v tomto zadavatelce palce...ani tak ne s tím, aby se jí povedlo feňulku socializovat a naučit nějaké povely, to si myslím, že asi problém nebude, ale spíš aby se jí povedlo naučit majitele, jak se štěndem komunikovat. Že ten "výcvik" se štěnětem by měl probíhat spíše formou hry..aby se majitelé naučili s feňulkou komunikovat a neměli pocit, že toto vyřeší srolované noviny.

Když se to povede a bude se jim spolu lépe žít a budou si lépe rozumět, tak to přeci má smysl.

14.3.2023 17:18

Tohle jsem si přečetla a teda u psů to používat nebudu...nicméně u některých členů rodiny by to možná dávalo smysl

14.3.2023 17:54
Huskyjanina

XXX.XXX.107.251

" Takže všechno je o lidech.... "

nepopo neni o lidech, jak to pochopi a jak si to prizpusobi - je to presna metodika - kde pes nikoho nezajima.

neplette si to s tim, ze nedam psovi jedno krmeni pred cvicakem, nebo ze jeden den nedostane misku, protoze vsechno sezral pri vycviku.
to fakt neni nepopo

Každá metodika výcviku je o lidech. Nikde jsem nic nepsala o tom krmení, že je nepopo. To jen byla reakce na to, že psi, kteří cvičí za krmení jinak nedostanou normálně nazrat.

14.3.2023 18:21

14.3.2023 20:35

Huskyjanina napsal(a):
Každá metodika výcviku je o lidech. Nikde jsem nic nepsala o tom krmení, že je nepopo. To jen byla reakce na to, že psi, kteří cvičí za krmení jinak nedostanou normálně nazrat.

v nepopo - nedostanou.

14.3.2023 22:33
Doron

XXX.XXX.162.50

assil napsal(a):
Já mám dojem, že tohle už jsem slyšela od lidí ze svazarmu už někdy v osmdesátkách, že psovi se den před cvičákem nedá nažrat, aby líp cvičil.

No, nedávalo se ráno nažrat, pamlskovalo se hlavně na stopě, takže se psi hned po ránu trochu najedli:)), protože stopy se dělaly jako první.
Jako odměna sloužily většinou piškoty:))

U nás na cvičáku teda nikdo tehdy psy nehladověl ani k nim nebyl hrubej, i když negativní podmiňování se používalo, hlavně takový to mechanický polohování.
Já jsem tenkrát pamlsky dávala jen úplně ze začátku u mlaďochů, pak už opravdu sporadicky.

Že pes pracuje za výplatu v podobě žrádla je podle mě blbost, mám zkušenost, že ti psi pracovali především z takový radosti ze spolupráce, a za páníkovu radost a obdiv, takovej ten pocit, že jsou úspěšná smečka.
Pes prostě není kosatka, aby se musel pořád prokrmovat, spolupracuje s člověkem rád, je mu to vrozený.

Mám pocit, že tenhle trend, motivovat psy v první řadě žrádlem, se objevil pozdějc, až tak okolo roku 2000, to jsem tam poprvé viděla docela hubenýho psa takový ambiciózní majitelky:(.

15.3.2023 07:21

Pes prostě není kosatka, aby se musel pořád prokrmovat, spolupracuje s člověkem rád, je mu to vrozený.

tohle plati jen castecne.
ano, souhlas, pes je velmi specificky a - odpoustivy k lidskemu pristupu. Velmi odpoustivy.
Takze odpusti i pristup, ktery by jine zvire nikdy neakceptovalo.

Ale pracovat hlavne za odmeny je normalni a spravny pristup vychovy nebo vycviku.
Dulezite je to slovo hlavne.
Nepohybovat se prave na okrajich spektra - JEN za odmeny a trapit psa roky pozadavkem, co jde vyresit za minutu jinak - anebo opacny pol -za zivotni potreby, aby prezil.

Vycvik bez odmen a mechanicky neni pro kazdeho psa. Jakmile se zacali pouzivat hlavne odmeny
a fazovani pozadavku, skladani jednotlivych cviku - aspon me to otevrelo novy svet
Da se tak cvicit s kazdym psem, zatimco drive ten vycvik dali jen echt pracaci. Ostani plemena, mekci psi -ne.

Taky jsem prosla cvicakama, kde se takhle cvicilo mechanicky a "hlavne pro ten pocit" - a pokazde to skoncilo stejne. Zakladni kurz a pak me to prestalo bavit, neb to nebavilo ani psa. Dopadala tak vetsina, malokdo se se psem dostal dal...
Dneska, kdyz si vzpomenu, jake "problemy" resili lidi ve vycviku psa a jak - je mi tech psu lito.
Jak hodne se treba pracovalo se strachem psa.
Napr. na cvicaku jsme meli jen 2 psy co dokazali vylezt na zebrik, ostatni se proste - bali. Roky se nenasel dalsi, ktery by to "dokazal". atd

15.3.2023 07:54

Mně by třeba zajímalo, jak to vlastně mají s motivací a chutí pracovat primitivní plemena.
Protože...pořád je to pes, ale jsem ve skupinách pár určitých plemen na FB, u kterých jsem přemýšlela, že bych je zařadila do výběru a dostala jsem z chovatelů a majitelů daných plemen pocit, že s tím psem vlastně nic dělat nejde, pes prakticky neposlouchá, nebo poslechne kdy chce, ale zaručeně to prý umí a že nemá cenu je "trápit" nějakým tréninkem a výcvikem.
Je to o lidech, že tu práci se psem "vzdali"?

Přijde mi to zvláštní. Já mám doma aktuálně kočky. Kocour je motivovatelný na jídlo docela dobře a zvládl se naučit pár věcí...nosetouch, plácnout si, sednout si na povel...ale spíš než triky jsem ho učila takové ty potřebnější věci, jako nechat se v klidu učesat, ostříhat si drápky a podobně.
U psů přátel mám zkušenost spíš se psy, kteří se můžou zbláznit, aby páníkovi vyhověli...různí bulíci, retrívři, ovčáci...
Moje otázka asi zní, dá se s těmito plemeny, které mají vlastní hlavu, pracovat ve výsledku stejně jako se psem, který byl spíše šlechtěn na spolupráci s člověkem? (Myslím trénink bez nátlaku, nevím jestli to nazvat přímo pozitivka, líbí se mi označení Roberta Zlochy "Moderní etický trénink" :D)
Nemluvím teď o absolutní poslušnosti, ale o práci jako takové s těmito psy. Nějakou základní poslušnost by asi měl zvládnout každý pes (nebo ne?).

Třebas motivovat ovčáka bude asi o dost jednodušší, než motivovat například shibu, člověk bude asi muset víc přemýšlet vyvinout víc snahy, ale ve výsledku ta práce se psem bude asi stejná?

15.3.2023 08:25

A Vy jste jim řekla, že i kocourek se to dal naučit, tak co :-)
Řekla bych, že ta přírodní (primitivní?) plemena by mohla potřebovat trénink bez nátlaku o to víc, že jsou přírodní.
Je přírodní pes tolik jiný než zvíře v zoo?
Stejně se to používá v práci s dětmi i s dětmi nemocnými (aut.).

Otázka je, co je základní poslušnost.
Teď myslím na lovecké v lese.

15.3.2023 08:33

vedeme s prateli na tohle tema nekonecne diskuze :-D
neni na to jednoznacna odpoved, tak jen par nazoru:

castecne jen.
ono urcita plemena si porizuje i urcity typ lidi
nemaji vetsinou potrebu se nejak vzdelavat, jak se se psem lepe domluvit, konciva to - nejde to, vsak je to primitiv...

ale druha pravda je, ze pracovni inteligence neni kec, ze existuje. A nekdy vynalozene usili proste neodpovida vysledku.

treti vyznamny faktor - jestli cely ten zivot primitivu je nastaveny spravne. Treba mestsky pes, park 3x denne - mnoho psu, blbych zazitku pri setkavani - ke kterym by jinde nikdy nedoslo. protoze by se z povahy takovym setkamin radsi vyhnuli? Tak jestli je to trosku nevypina ve vnimani ( okoli i vnimani pana), aby se z toho nezblaznili?

Nebo jiny priklad -kamoska mela fenu pastevce - jako mlada chodila rada na vychazky, i na vyjizdky. A casem -kdyz uplne dospela, prestala chtit. Zila plnohodnotny zivot -na statku, u stada, dalsi psi - a bylo mimo jeji komfortni zonu opoustet to tam.
je to neposlusnost? Neni...

Proste mnoho faktoru vstupuje do tehle rovnice

15.3.2023 08:36

A Vy jste jim řekla, že i kocourek se to dal naučit, tak co :-)
Řekla bych, že ta přírodní (primitivní?) plemena by mohla potřebovat trénink bez nátlaku o to víc, že jsou přírodní.
Stejně se to používá v práci s dětmi i s dětmi nemocnými (aut.).

Otázka je, co je základní poslušnost.
Teď myslím na lovecké v lese.

tak minimalne zije v prostredi, ktere nemate pod kontrolou -na rozdil od zoo nebo bazenu

15.3.2023 08:48

tak minimalne zije v prostredi, ktere nemate pod kontrolou -na rozdil od zoo nebo bazenu

Ale tak na trénink? Toho lva taky neučí venku, psa taky nezačnu učit v nevhodném prostředí.
Co jsem pochopila, zvíře přijde k okénku/mříži, jen když chce. Může kdykoli odejít.
Ale je to skrz jídlo, což z mého laického pohledu je jednodušší než vše ostatní :-)

15.3.2023 08:52
assil

XXX.XXX.121.3

Mně by třeba zajímalo, jak to vlastně mají s motivací a chutí pracovat primitivní plemena.
Protože...pořád je to pes, ale jsem ve skupinách pár určitých plemen na FB, u kterých jsem přemýšlela, že bych je zařadila do výběru a dostala jsem z chovatelů a majitelů daných plemen pocit, že s tím psem vlastně nic dělat nejde, pes prakticky neposlouchá, nebo poslechne kdy chce, ale zaručeně to prý umí a že nemá cenu je "trápit" nějakým tréninkem a výcvikem.

Přijde mi to zvláštní. Já mám doma aktuálně kočky. Kocour je motivovatelný na jídlo docela dobře a zvládl se naučit pár věcí...nosetouch, plácnout si, sednout si na povel...ale spíš než triky jsem ho učila takové ty potřebnější věci, jako nechat se v klidu učesat, ostříhat si drápky a podobně.
U psů přátel mám zkušenost spíš se psy, kteří se můžou zbláznit, aby páníkovi vyhověli...různí bulíci, retrívři, ovčáci...
Moje otázka asi zní, dá se s těmito plemeny, které mají vlastní hlavu, pracovat ve výsledku stejně jako se psem, který byl spíše šlechtěn na spolupráci s člověkem? (Myslím trénink bez nátlaku, nevím jestli to nazvat přímo pozitivka, líbí se mi označení Roberta Zlochy "Moderní etický trénink" :D)
Nemluvím teď o absolutní poslušnosti, ale o práci jako takové s těmito psy. Nějakou základní poslušnost by asi měl zvládnout každý pes (nebo ne?).

Třebas motivovat ovčáka bude asi o dost jednodušší, než motivovat například shibu, člověk bude asi muset víc přemýšlet vyvinout víc snahy, ale ve výsledku ta práce se psem bude asi stejná?

No primitivní plemeno musí chtít, když nechce, smolík. Někdy nechce ani za kus masa. Musí se mnohem víc odměňovat, teda častěji.
A to mluvím o těch "méně" primitivních plemenech. Je to prostě jen těžší a delší než učit psa, co visí páníkovi na rtech a jen se třese, aby pro něj něco udělal.
Kdysi jsem viděla starý video z cirkusu, kde byli borderky a špicové, borderky cvičili samy celou sekvenci cviků, pak si sedli a čekali za odměnu. Špicové udělali jeden cvik a běželi k cvičitelce, dostali odměnu, běželi zpátky, provedli další cvik, opět k cvičitelce a tak furt dokola. Bylo to typický.
Třeba jeden můj špic neměl rád couvání, uměl to, fakt že jo, ale udělal vždycky přesně jen dva kroky a konec, pak už jen koukal Naval odměnu, jsem ti ukázal, že to umím, ale šaška už dál dělat nebudu.

15.3.2023 08:53

https://web.archive.org/web/20060710161328/http://www.smartdogs.chillizone.net/dogs_hard_train.asp
https://www.themoderndogtrainer.net/training-primitive-dogs/
a to mě poslalo k servisním psům :-) https://www.couchwolves.com/articles/taskmasters-training-primitive-dogs-to-be-service-dogs

asi hodně psů není v nejlepším prostředí
on málokterý pes by dobrovolně bydlel v tak přepseném prostředí
a tak po nich chceme nesmysly

ale učení, tréning bude stejný, jen musím přizpůsobit čas, najít motivaci?

15.3.2023 09:46
Doron

XXX.XXX.162.50

tohle plati jen castecne.
ano, souhlas, pes je velmi specificky a - odpoustivy k lidskemu pristupu. Velmi odpoustivy.
Takze odpusti i pristup, ktery by jine zvire nikdy neakceptovalo.

Ale pracovat hlavne za odmeny je normalni a spravny pristup vychovy nebo vycviku.
Dulezite je to slovo hlavne.
Nepohybovat se prave na okrajich spektra - JEN za odmeny a trapit psa roky pozadavkem, co jde vyresit za minutu jinak - anebo opacny pol -za zivotni potreby, aby prezil.

Vycvik bez odmen a mechanicky neni pro kazdeho psa. Jakmile se zacali pouzivat hlavne odmeny
a fazovani pozadavku, skladani jednotlivych cviku - aspon me to otevrelo novy svet
Da se tak cvicit s kazdym psem, zatimco drive ten vycvik dali jen echt pracaci. Ostani plemena, mekci psi -ne.

Taky jsem prosla cvicakama, kde se takhle cvicilo mechanicky a "hlavne pro ten pocit" - a pokazde to skoncilo stejne. Zakladni kurz a pak me to prestalo bavit, neb to nebavilo ani psa. Dopadala tak vetsina, malokdo se se psem dostal dal...
Dneska, kdyz si vzpomenu, jake "problemy" resili lidi ve vycviku psa a jak - je mi tech psu lito.
Jak hodne se treba pracovalo se strachem psa.
Napr. na cvicaku jsme meli jen 2 psy co dokazali vylezt na zebrik, ostatni se proste - bali. Roky se nenasel dalsi, ktery by to "dokazal". atd

Já nám malej vzorek cvičáků, jen jeden, začínala jsem v roce 1977, to toho moc nebylo..
Ale ten byl dobrej, dosahovali jsme i špičkových výsledků.
Aby nedošlo k záměně - ti psi se necvičili mechanicky, tedy ano, ten cvik se jim ukázal často pomocí dotyku a manipulace ( třeba odložení za chůze ve stoje - dala se otevřená dlaň psovi před čumák aby vytvořila takovou zarážka), ale dělalo se to proto, aby se vytvořila příležitost k odměně.
Odměňovalo se víc hlasem a dotekem a postojem těla než dneska, nějaká ta piškota ovšem taky padla.
Žebřík se učil pomocí nápodoby a psi jsme na něm nejdřív jistili ( " ne že ti k.rva ten pes spadne!":))a uměli ho všichni, aport taky všichni.
To cvičení nebylo tenkrát tak dokonale přesný, ale psi byli opravdu radostný a sebevědomý.
A kdyby tam přišel člověk typu toho Bellona z Megi videa, ani si nechci představit, co by s ním chlapi udělali.
Pochopitelně to dneska dělám jinak, ale jen jsem chtěla zavést debatu na téma, co všechno může být odměnou, když nemáte po ruce žrádlo nebo míček:)

15.3.2023 09:48
Ouško4

XXX.XXX.225.15

je hnus, hnus, hnus.

Leda by je to zajímalo.

Panebože to jsem si zase něco pustila 🥺🥺🥺
To jako fakt, tohle někdo myslí vážně ?

Ten pejsek pláče, od 5:59 je to podle mě regulérně týrání.

15.3.2023 10:08

https://web.archive.org/web/20060710161328/http://www.smartdogs.chillizone.net/dogs_hard_train.asp
https://www.themoderndogtrainer.net/training-primitive-dogs/
a to mě poslalo k servisním psům :-) https://www.couchwolves.com/articles/taskmasters-training-primitive-dogs-to-be-service-dogs

asi hodně psů není v nejlepším prostředí
on málokterý pes by dobrovolně bydlel v tak přepseném prostředí
a tak po nich chceme nesmysly

ale učení, tréning bude stejný, jen musím přizpůsobit čas, najít motivaci?

"ale učení, tréning bude stejný, jen musím přizpůsobit čas, najít motivaci? "

hodne ano, plati to - ale ne neomezene vzdy a vsude

ono je to pak i treba o spolehlivosti, jestli ten pes bude naucene predvadet vzdy a vsude.
Osobne si treba myslim, ze primitivni plmene jako asistencni pes je ukrok stranou.
z mnoha duvodu

15.3.2023 10:19
assil

XXX.XXX.121.3

"ale učení, tréning bude stejný, jen musím přizpůsobit čas, najít motivaci? "

hodne ano, plati to - ale ne neomezene vzdy a vsude

ono je to pak i treba o spolehlivosti, jestli ten pes bude naucene predvadet vzdy a vsude.
Osobne si treba myslim, ze primitivni plmene jako asistencni pes je ukrok stranou.
z mnoha duvodu

Oni se používají primitivní plemena jako asisteční psi??

15.3.2023 10:36

"Žebřík se učil pomocí nápodoby a psi jsme na něm nejdřív jistili ( " ne že ti k.rva ten pes spadne!":))a uměli ho všichni, aport taky všichni.
To cvičení nebylo tenkrát tak dokonale přesný, ale psi byli opravdu radostný a sebevědomý"

jen pracaci tohle vydrzeli.
a to, jak to nakonec vypadalo je videt jeste dneska na cvicacich -takze nic takoveho, ze me klame pamet :-)
bohuzel, nesouhlasim...

"ale jen jsem chtěla zavést debatu na téma, co všechno může být odměnou, když nemáte po ruce žrádlo nebo míček"

ta odmena pro psa je uspech a to, ze ma situaci pod kontrolou. proto to CHCE delat.
ta zavislost na uspechu je to, co dela dobreho psa dobrym. proc chce makat pro cloveka.
Na tom se pracuje.
Jen vetsina lidi konci tam, kde konci zradlo nebo hracka. Dal se nedostane a ani nevidi.

jak jsem psala -my o tomhle vedeme nekonecne diskuze.
mam se studovano a nacteno, co se kde dalo. je to moje hobby.

a stejne pak prijde chvile, kdy neni vedecka odpoved na chovani psa

15.3.2023 10:38

assil napsal(a):
Oni se používají primitivní plemena jako asisteční psi??

Jasně že ne běžně. To jsem si tam jen četla, kdo co jak cvičí. Neříkám, že se to má dělat,
měla by se zachovávat nějaká přirozenost toho psa.
Nějaká rovnováha. Já taky nemůžu nechat svého psa bojovat se vším, co potkáme. Takže nějakou poslušnost má.
Ale na co chodit jak trotli po městě, kde je víc problémů než zábavy.

15.3.2023 12:32

megi-the-dog "Ale na co chodit jak trotli po městě, kde je víc problémů než zábavy."
- to by som sa mala spýtať toho poľovníka, čo nás už trikrát vyháňal akože z lesa (ono to je taký hájik s lúkami). Lebo podľa neho tam nemáme čo hľadať a mám ísť venčiť niekde inde lebo on si zaplatil (asi poľovný lístok). Som sa ho pýtala, že či teda mám ísť vybehať to naše teliatko na námestie v Poprade - pozeral na mňa ako na mimozemšťana. Odpoveď bola že teda mám venčiť skôr ako o 16:00 - tak som sa spýtala že ako to mám realizovať keďže chodím do práce. To už potom radšej odišiel nadávajúci na všetkých psíčarov a štvorkolkárov a predstavte si, že aj koniari tadiaľ zvyknú chodiť. Podotýkam, že psa som mala celú dobu posadeného na vodítku vedľa seba.

15.3.2023 13:14
viu

XXX.XXX.101.74

Já teda nevím, ale jak moc se ten pes dokáže soustředit a učit se, když má hlad a jediný na co myslí je, jak se nejrychleji dostat ke žrádlu? Přemýšlí u toho tréninku vůbec?
Nechci srovnávat lidi a psy, ale já když mám hlad, tak jsem naprosto nepoužitelná a ještě ke všemu protivná ...
Neříkám, že mají jít trénovat s přežraným psem, ale hladovej pes se podle mě moc komfortně cítit nebude.

Přesně 😂

Jinak naše trenérka taky chtěla na lekci hladového psa.
Jako nedala jsem plnou dávku, ale třeba půl. Zbytek si dojedla na odměnách.
Jinak až bude víc volna, juknu na nepopo. To mě úplně minulo.
Od mala si vystačím s NE a Šikulka. Pes od psa umí víc. Teď mám předposledního ( doufám, že se dožije alespoň 10let).
Mívala jsem tendence kecat lidem do výchovy psa. Myslela jsem, že radím 😇 děti mě usměrnily. Už radím jen když se někdo diví, jak čuba poslouchá a zeptá se, jak na to. Do cizího psa bych se nepouštěla a poslala páníčky do psí školky.

15.3.2023 13:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Na metodu, kdy pes dostává zradlo pouze při cvičení bych pujcila moji fenu (samozřejmě vtip), a myslím, ze by jim z ní brzy hráblo 😀. Jakmile nemá ráno ve své misce krmení, tak se s ní nedá vydržet. A už vůbec ne cvičit. Když jezdíme cvičit ráno, musí dostat alespoň malou snídani, jinak je při cvičení úplně mimo, vidí jen jídlo a nedokáže se soustředit.

Když byla stene, tak jsem část krmné davky při cvičení používala, protože tam toho padlo hodně, ale teda nedá se vuebc mluvit o tom, ze by se výhradně najedla jen při cvičení.

Když jedeme na nějaký aktivnější výlet nebo trénink, tak vstávám dřív a fenu s předstihem nakrmím, protože u ni 100% platí “když mas hlad, nejsi to ty” 😄

15.3.2023 14:01

vedeme s prateli na tohle tema nekonecne diskuze :-D
neni na to jednoznacna odpoved, tak jen par nazoru:

castecne jen.
ono urcita plemena si porizuje i urcity typ lidi
nemaji vetsinou potrebu se nejak vzdelavat, jak se se psem lepe domluvit, konciva to - nejde to, vsak je to primitiv...

ale druha pravda je, ze pracovni inteligence neni kec, ze existuje. A nekdy vynalozene usili proste neodpovida vysledku.

treti vyznamny faktor - jestli cely ten zivot primitivu je nastaveny spravne. Treba mestsky pes, park 3x denne - mnoho psu, blbych zazitku pri setkavani - ke kterym by jinde nikdy nedoslo. protoze by se z povahy takovym setkamin radsi vyhnuli? Tak jestli je to trosku nevypina ve vnimani ( okoli i vnimani pana), aby se z toho nezblaznili?

Nebo jiny priklad -kamoska mela fenu pastevce - jako mlada chodila rada na vychazky, i na vyjizdky. A casem -kdyz uplne dospela, prestala chtit. Zila plnohodnotny zivot -na statku, u stada, dalsi psi - a bylo mimo jeji komfortni zonu opoustet to tam.
je to neposlusnost? Neni...

Proste mnoho faktoru vstupuje do tehle rovnice

Děkuji za reakci,

k první myšlence...to máte asi pravdu. Někdo si řekne " chci psa" a pokud asi se psem nechce vyloženě cvičit, soutěžit a chce jen parťáka na vycházky, tak si nejspíš nebude vybírat plemeno, které tu práci potřebuje. Na druhou stranu asi ani nebude mít snahu vynaložit úsilí toho "nepracovního" psa něco extra učit. Ti psi jsou asi spokojení i bez nějakého zaměstnání, jelikož na to nebyli šlechtění(?).
Z čehož ale zase může vyplynout to, že velké procento těchto psů si opravdu bude dělat, co chce o to víc právě kvůli absenci nějaké důslednější výchovy?

Ke druhé myšlence...je vůbec nějaký pes, co se "hodí do města?". Ono to je celkově pro psy nepřirozené prostředí a ve většině měst je opravdu přepsíno a konflikty jsou na denním pořádku.
Já nad tím uvažuju čímdál víc...jako pes si asi jako přizpůsobivý tvor zvykne prakticky kdekoliv, obzvlášť pokud je v tom prostředí odmalinka a se svým člověkem.

15.3.2023 15:23

"Já nad tím uvažuju čímdál víc...jako pes si asi jako přizpůsobivý tvor zvykne prakticky kdekoliv, obzvlášť pokud je v tom prostředí odmalinka a se svým člověkem."
tomu se říká adaptivní inteligence a je to opět o plemeni

15.3.2023 17:00
Doron

XXX.XXX.103.229

"Já nad tím uvažuju čímdál víc...jako pes si asi jako přizpůsobivý tvor zvykne prakticky kdekoliv, obzvlášť pokud je v tom prostředí odmalinka a se svým člověkem."
tomu se říká adaptivní inteligence a je to opět o plemeni

Trošku odbočím.
Mám teď na hlídání psíka( pán měl nehodu,
který vůbec, ale ani trochu, nereaguje na tón hlasu ani gesta, dokonce ani zvuky(mlasknutí, písknutí, tlesknutí), vůbec netegistruje, ani nehne brvou:))
Otevření lednice, zašustění pytlíku, to už je jiná:)
Všude za mnou oddaně cupitá, ničeho se nebojí, tiskne se ke mně na gauči, je vidět, že je tak zvyklej.
Jeho pán je takovej ten nejvíc technický typ, co si umíte představit, věčně pohroužený ve svých myšlenkách, skoro nemluví, resp. nemluví:)), má takové strojové pohyby, amimický obličej a žijou spolu sami.
To mě jen napadlo k tý adaptivní inteligenci..

15.3.2023 17:15

marcelaamax napsal(a):
Na metodu, kdy pes dostává zradlo pouze při cvičení bych pujcila moji fenu (samozřejmě vtip), a myslím, ze by jim z ní brzy hráblo 😀. Jakmile nemá ráno ve své misce krmení, tak se s ní nedá vydržet. A už vůbec ne cvičit. Když jezdíme cvičit ráno, musí dostat alespoň malou snídani, jinak je při cvičení úplně mimo, vidí jen jídlo a nedokáže se soustředit.

Když byla stene, tak jsem část krmné davky při cvičení používala, protože tam toho padlo hodně, ale teda nedá se vuebc mluvit o tom, ze by se výhradně najedla jen při cvičení.

Když jedeme na nějaký aktivnější výlet nebo trénink, tak vstávám dřív a fenu s předstihem nakrmím, protože u ni 100% platí “když mas hlad, nejsi to ty” 😄

Mě by ta metoda zase "zajímala" s bývalým psem, páč tam by se myslím nedalo dostat ani k úvodnímu kroku, že pes dobrovolně sežere vše, co dostal do misky

15.3.2023 17:34
viu

XXX.XXX.101.74

Koukla jsem na video . Připadá mi to jako týrání. Zvrhlá zábava magorů. Tohle jde naučit snadno bez elektriky.
Na jednu stranu lidi "blázní". Chudák x hodin doma, chudák v kleci.... a tohle je v pořádku. Metoda.

15.3.2023 17:39

Jenže oni s tím problém nemají. Prostě psa vyhladoví. Keriton.
S vtipnou fenou od Marcely by se šlo cvičit brzy ráno.
Tahle skoro sekta si z toho, o čem si povídají "pozitivkáři", dělá legraci.
Jsme neschopní vycvičit psa. Jen si hrajeme.
Trapné na tom je, že nedávno to byli oni, kdo dělali pozitivku.
Myslím tím to "sluníčkově". Že jako jsem otrok psa nebo tak něco.
A to mě poučovali, co to pozitivka je... ale myslím, že čistě takhle nejede nikdo. Ani ten Šusta, čehož jsem si všimla i já. A to už je co říct. Su imunní vůči jakémukoli tréningu, poučkám a tabulkám.
R+ tomu říkáte? Tak nějak. Vidíte, fakt nevím :D
No prostě teď se vysmívají tomu, co dělali nedávno, a ty argumenty jsou ale směšné.
Jsme fanatici. Tam taky padlo.

Já nějak nechápu, proč tohle vůbec přišlo, nebo přišlo do módy, jen do módy?
Je to jen zkratka, méně námahy pro psovoda, nebo to má nějaké jiné výhody?
Vyrobím si spolehlivějšího psa, nebo kde ten pes pak najde uplatnění,
bude vyhrávat víc závodů, bude lepší lovecký pes, záchranářský?

Znáte na to někdo odpověď, znáte takové psy?

Kdybych chtěla vymyslet konspiračku... což jsem právě udělala... tak tohle vymysleli jen proto, že potřebují prodat ty bedny a super moderní EO, kteréhožto ovladač schováte na bříšku jednoho prstu. Komplet obchodní plán.

15.3.2023 17:59
Doron

XXX.XXX.162.50

Jenže oni s tím problém nemají. Prostě psa vyhladoví. Keriton.
S vtipnou fenou od Marcely by se šlo cvičit brzy ráno.
Tahle skoro sekta si z toho, o čem si povídají "pozitivkáři", dělá legraci.
Jsme neschopní vycvičit psa. Jen si hrajeme.
Trapné na tom je, že nedávno to byli oni, kdo dělali pozitivku.
Myslím tím to "sluníčkově". Že jako jsem otrok psa nebo tak něco.
A to mě poučovali, co to pozitivka je... ale myslím, že čistě takhle nejede nikdo. Ani ten Šusta, čehož jsem si všimla i já. A to už je co říct. Su imunní vůči jakémukoli tréningu, poučkám a tabulkám.
R+ tomu říkáte? Tak nějak. Vidíte, fakt nevím :D
No prostě teď se vysmívají tomu, co dělali nedávno, a ty argumenty jsou ale směšné.
Jsme fanatici. Tam taky padlo.

Já nějak nechápu, proč tohle vůbec přišlo, nebo přišlo do módy, jen do módy?
Je to jen zkratka, méně námahy pro psovoda, nebo to má nějaké jiné výhody?
Vyrobím si spolehlivějšího psa, nebo kde ten pes pak najde uplatnění,
bude vyhrávat víc závodů, bude lepší lovecký pes, záchranářský?

Znáte na to někdo odpověď, znáte takové psy?

Kdybych chtěla vymyslet konspiračku... což jsem právě udělala... tak tohle vymysleli jen proto, že potřebují prodat ty bedny a super moderní EO, kteréhožto ovladač schováte na bříšku jednoho prstu. Komplet obchodní plán.

Já o tom zkoušela něco hledat o tom NEPOPO, a hned mi vyskočila reklama na tu bednu 😤

16.3.2023 08:55

Mě by ta metoda zase "zajímala" s bývalým psem, páč tam by se myslím nedalo dostat ani k úvodnímu kroku, že pes dobrovolně sežere vše, co dostal do misky

oni to maji vymyslene...
to odpocitate 10 granuli - a ne ze celou misku, ale psovi nabidnete 10 granuli. a on je jednou sezere. ale jen tech 10 dostane, a dalsi den zase jen 10 a tak dal. Rozezerete tak kazdeho psa.

takhle - ta metoda na psy funguje -v tom smyslu, ze ten pes se chova, jak vam predpovidaji.
neni to teda uplne potreba, takhle zachazet se psem, aby byl vychovany nebo vycviceny na nejakou uroven -ale funguje to.
a jo, je to byznys plan.
nic jineho, nebo dokonce "lepsiho" to fakt neni.

na cem mi zustava stat rozum je, ze to lidi nasleduji bez nejakych "ale".
me kdyby nekdo u meho psa -casto prvniho, milacka vymodleneho, rekl -nedostane nazrat -tak je to pro me naprosta stopka.
a nic dalsiho uz bych nepotrebovala zkoumat.

16.3.2023 09:13

....mám výhodu bezedného a přitom stále štíhlého psa....ráno posnidá suchý chleba, který miluje, večer povečeří barfu a mezitím v rámci výcviku a výpomoci v domácnosti pamlskujeme....

16.3.2023 12:39

"to odpocitate 10 granuli - a ne ze celou misku, ale psovi nabidnete 10 granuli. a on je jednou sezere. ale jen tech 10 dostane, a dalsi den zase jen 10 a tak dal."

a tím člověk učí psa zodpovědnosti
jak bylo vysvětleno v těch zelených printsceenech výše

nějaký ucelený výklad této "metody" asi nikde není?

16.3.2023 13:58
Doron

XXX.XXX.162.50

"to odpocitate 10 granuli - a ne ze celou misku, ale psovi nabidnete 10 granuli. a on je jednou sezere. ale jen tech 10 dostane, a dalsi den zase jen 10 a tak dal."

a tím člověk učí psa zodpovědnosti
jak bylo vysvětleno v těch zelených printsceenech výše

nějaký ucelený výklad této "metody" asi nikde není?

Taky by mě to zajímalo, žádnej ucelenej popis jsem nenašla , ovšem našla jsem nějakej seminář od toho Laca, kde by nám to vysvětlil.
Pět plus pět dní za 107 000 Kč, tak to si asi odpustím☺️

16.3.2023 14:35

😂

16.3.2023 15:05
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Mám pocit, že jsem ho tady jednou
"potkala".
Hulvátsky, buransky napadal Scyllu" vykřičel" tu její jméno.
Nejsem si jistá na 100 %,
ale myslím, že to byl on.
Ten se tedy cení
snad jsem si to jméno nepopletla ...

16.3.2023 15:48

Ano, to je on.

16.3.2023 15:51
Doron

XXX.XXX.162.50

A jaký měl nick, nepamatujeme prosím?

16.3.2023 15:57

Lacik

16.3.2023 16:19

Doron napsal(a):
Taky by mě to zajímalo, žádnej ucelenej popis jsem nenašla , ovšem našla jsem nějakej seminář od toho Laca, kde by nám to vysvětlil.
Pět plus pět dní za 107 000 Kč, tak to si asi odpustím☺️

Cože?

Že já dávno nedělám výcvikáře. 🤦

16.3.2023 16:24

dyť to říkám, založte školu ;-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík