Dalmatin - štěňátka s PP

Prodám Dalmatina - Chovatelská stanice Danarny prodá černě a hnědě tečkovan...
25000 Kč
Ahoj, už jsem zoufalá a nemůžu se rozhodnout.. Máme kastrovanou fenu 8 let a nekastrovaného psa 2 roky.
Pes je trošku bojácný, fixovaný na nás i fenu.. fena zase chce jenom gauč a žrádlo..
Vychází spolu, spí vedle sebe, vše ok. Jen poslední dobou se často servou.. Nikdo nedokáže říct proč. Odtrhneme je a jsou zase kamarádi..
Když okolo hárají feny, oba dva jsou nervozní a nedela to dobrotu.. Přemýšlím nad kastrací psa z více důvodů..
Má otázka zní, jestli někdo nemá zkušenosti s tím, jak kastrovaná fena bude potom brát kastrovaného psa a opačně.. Jsou smečka, tak si myslím že jsou na sebe zvyklé a neměl by to být problém. Ale je to nevratné a ráda bych slyšela názory jiných :)
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
Kastrace psa jako univerzální řešení výchovných problémů? To jako fakt?
" Jen poslední dobou se často servou.. Nikdo nedokáže říct proč."
tak by asi chtělo se nad tím zamyslet
v jakých situacích
kdo je agresor
(ono když čtu bázlivý pes a věk dva roky, tak to může být i ono.....že dospěl a zařadil útok do svého repertoáru
například)
"Má otázka zní, jestli někdo nemá zkušenosti s tím, jak kastrovaná fena bude potom brát kastrovaného psa a opačně.."
tohle bude individuální
bez ohledu na zkušenosti jiných
ale ty rvačky to nijak řešit nemusí, dle příčiny
Je to do krve ? Nebo mnoho povyku pro nic ?
Normální pes se s fenou nerve (neznamená, že se neohradí, nevrkne, ale NERVE).
Co má dělat s "čubopsem" ? Navíc labil ?
Bez jakýkoliv znaků před rvackou..
neumíte číst své psy
Když na zahradě nejsme my, hrají si..
takže spouštěč budete vy
A vy navrhujete čubopsy dva ?
lupus4
napsal(a):
neumíte číst své psy
takže spouštěč budete vy
Tak vztah psa k feně oká, ale normální pes by se neměl na vážno dorvat ani s kastrovanou. Dokud to nemá funkční koule, tak se to nemusí zpracovat, v horším případě eliminovat. Aspoň u nás, kde je to pořád ještě fakt pes, relativně čitelný. I když je pravda, že labil mimo standard se najde všude.
Jde mi o to, jak nahlíží kastrovana fena na kastrovaneho psa, který celou dobu jejich soužití byl nekastrovany..
Kastraci zvažujeme i z důvodu jejich početnějších rvacek v dobe hárání jiných fenek.. z důvodu totálního nezájmu o potravu po dobu 2 týdnu.. apod.. přijde mi více trápení ho nechat nekastrovaneho a nedovolit mu si skočit, než ho radši nechat vykastrovat a nebude teď v létě nonstop šílet, nespat, rvát se a nejíst
MrDreww
napsal(a):
Jde mi o to, jak nahlíží kastrovana fena na kastrovaneho psa, který celou dobu jejich soužití byl nekastrovany..
Kastraci zvažujeme i z důvodu jejich početnějších rvacek v dobe hárání jiných fenek.. z důvodu totálního nezájmu o potravu po dobu 2 týdnu.. apod.. přijde mi více trápení ho nechat nekastrovaneho a nedovolit mu si skočit, než ho radši nechat vykastrovat a nebude teď v létě nonstop šílet, nespat, rvát se a nejíst
Nevím, jak je to u Vás, ale mám nekastrovaného psa, měla jsem k němu nekastrovanou fenu, nebyl problém. Posléze fena měla pyometru, musela být kastrována a následně k nám přišla další, stará fenka, pravděpodobně taky kastrovaná. Pes posléze má občas tendence fenu, tu mladší, která tu byla dřív, nežli stará fenka, prudit a "sexuálně obtěžovat". Od toho jsem tam já, abych ho zastavila,aby se fena nemusela bránit. Je možné a z mého pohledu pravděpodobné, že ji on obtěžuje a ona mu dává stopku. Sledujte co pes, co fena, jak se chovají před tím, ono stačí aby se "koukal" návrhy může dávat v tichosti. A fenu to prudí, a pak se ohradí. Každopádně vedení těch psů je na Vás.
Ale zadavatel neodpovídá na otázky , ten chce jen posvětit svůj "nápad" vykastrovat psa.
Že to neřeší výchovné problémy, ba naopak je to může ještě zhoršit je mu jedno.
Tak naposled - při rvačkách teče krev ? Museli jste šít ?
Nebo jde jen o "hrůzostašné držkování" při kterém se vlastně nic nestane ?
MrDreww
napsal(a):
Rvačky se zlepšit nemusí ani kastrací. Nevíte, kde je problém = nemůžete ho řešit.
Jinak ano, co se týče sexuálního pudu, tak ten se kastrací sníží.
Před kastrací nechte psa aspoň dozrát 3-4 roky (čím větší pes, tak tím později), pokud na kastraci trváte. Ale počítejte, že to všechny problémy může zhoršit (kromě reakce na háravky).
MrDreww
napsal(a):
Když je pes i fena normální, mají normální vztah bez ohledu na kastraci. Měla jsem nerváka fenu a když si na ní někdo dovolil, dostal po tlamě bez ohledu na kule nebo vaječníky. Ale teda krev tekla málokdy, možná skoro ani nikdy. Pokud by omylem nechytla zubem. Spíš řvala a dělala velkej humbuk.
Měla jsem ale dva psy debiIy, kteří jí to se zatměním mozku klidně vrátili. I když byli bez kulí. Jenže to byli člověkem zničení psi. A ti by šli teda na oplátku do krve, jeden klidně do zabití. Kastrace na tom nezměnila nic.
Můj názor je, že jediné, co se většinou změní, je právě ten sexuální pud. Na vztahu těch dvou prostě musíte pracovat a nedovolit, aby se rvali. Pokud se teda rvou do krve? Pokud se jen pohádají, není to ve smečce vcelku nic neobvyklého.
Pokud chcete kastraci vyzkoušet na nečisto, zeptejte se veterináře na Suprelorin.
Nemyslím si, že to kastrace změní, maximálně k horšímu. Můžete ale zkusit chemickou dočasnou a uvidíte. Přijde mi to spíš jako problém výchovný, nedostatek vedení, psi si musí řešit věci sami a po svém. Možná tomu přispívá, že je čuba kastrovaná (a pes ji tudíž nevnímá jako skutečnou fenu), ale ani to tak být nemusí.
Od doby, co jsme mladšího donesli domu, spolu skvelě vycházeli. Na procházkách si hráli, doma blbli. Ale nedávno jsme se přestěhovali do domu se zahradou a začalo to.. na zahradě si nedokážou hrát přes to, že mladej ji dava jasně najevo, ze si chce hrát. Skáče po ní, nosí ji klacky. Je to ulítanej blbec. Posledně si konečně hráli, pes utíkal s hračkou a fena ho honila a najednou pes byl na zemi a fena ho držela za krk. Problém je, že jak je to strašpytel, tak když už se do něj fena pustí, on začne kousat.. Ale jinak by nikdy nekousl. Jen když je v úzkých a jen tu fenu..
Třeba když je na zahradě u babičky která má kokra fenu, kastrovanou, ona po něm startuje ale on to bere jako hru..
Druhá věc je ta, že on když je nervni, nebo se bojí, jde to poznat na postavení ocasu.. na ty fene nepozname nic.. ani se nenajezi, nezvedne ocas.. druhá je věc ta, že když se začnou rvát, je pro mě jednodusi zasednout fenu.. pes se odstrci rukou a začne běhat okolo nás dokola a pak uteče. Ale kdybych zasedla psa, fena by do něj šla pořád a pořád. Takže vždy když se rvou, musím vždy spacifikovat fenu.. chvíli ji držet a pak pustit. On si stoupne, ona mu cuchne k pinďovi a jsou kamarádi..
Ale je to jen na zahradě a v naší přítomnosti. Když na ně koukám z okna, honi se, pes po ní skáče a ona je v klidu. Nebo na procházce.. tahaji se o hracku ale žádná rvačka. Vše na pohodu..
A pak teda když někde hara fena, pes je nonstop na zahradě a když přijde domu, nedokážou vedle sebe být. Fena hrozně znejsiti a sleduje každý jeho krok.. když si k ní lehne, ona odejde. A pak když se třeba pohne v pelechu a psa probudi, je vidět na psovi, jak je nervózní. Zvedne hlavu, stahe usi a čeká co bude. Pak se zvedne a oklepe se a zase lehne.
No vidíte, to, Dalmoš, jak jste si to hezky vysvětlil sám.
Psovi jsou dva, když prochází fena, pes je nervozní a ve střehu. Ale ve skutečnosti se on chová je debull, jeho máte naučit, že fena se neotravuje a jejich zábavu řídit.
Necháváte jim volnou zábavu a ať si vztahy řeší, jak chcou. Tak na to zapomeňte. Tenhle režim nabourat, začít s nimi zacházet jako se psy, vy nejste divák, jste psovod.
Až psa vykastrujete, budete řešit, že fena ho nebude brát jako samce, spíše blíž samici. A ona je už stará. Teď se smečka narušila, když pes dospěl, rozbije se znovu a ještě víc, když tu najednou nebude pes samec zmatený, nýbrž pes samice zmatený.
Samozřejmě že stará fena to zvíře začne brát jinak. A hned. Už jak půjdete domů z veteriny, ona přes dveře ucítí, že jde cizí pes neurčitého pohlaví, bude se jí špatně číst a ona nebude vědět, jak se k němu chovat.
Psa můžete kastrovat, až bude opravdu dospělý. Jinak si koledujete o nedospělou, hloupou a nesnesitelnou parodii na psa. A jak se bude on chovat k té feně? Budou to dva zmatení psi.
Lepší by bylo oba zapřáhnout do společné práce a také každého zvlášť, v rámci jejich fyz. a psych. schopností, a dodržovat nějaká opatření, např. nejdou vedle sebe tak blízko, aby mohli kousnout. Na vycházce mají ne volnou zábavu, ale úkol. Doma dělají, co jim člověk řekne.
Před kousnutím určitě něco je... venku viděli cizího psa? Kdo ví.
Dejte psovi samcovi nějaký jiný smysl života než zmatek a feny.
Mohlo by to úplně stačit. Tak řešíte jen jednoho psa.
S kastrovaným samcem budete řešit psy dva + psy, které potkáte. A ti budou velmi nadšeni... klidně počítejte se rvačkou každou vycházku. Oni ti cizí jsou někteří také takoví, že kastrovaného už neberou jako samce, ale jedince, o kterém v návodu na psí život nic nepsali.
Dalmoš, však těch známek tam je dost
a tohle :
"fena ho honila a najednou pes byl na zemi a fena ho držela za krk. Problém je, že jak je to strašpytel, tak když už se do něj fena pustí, on začne kousat."
tohle mohlo způsobit ten posun k aktivní agresi
"maminka" použila TREST
a labilní pes se začne preventivně bránit
u nás to tak přesně bylo
a ještě jednou - co udělá kastrace se psem a co udělá se vztahem těch dvou je ve hvězdách
to chce vedení, vedení a vedení člověkem
lupus4
napsal(a):
neumíte číst své psy
takže spouštěč budete vy
Rozhodně nejsem zastáncem preventivních kastrací ! Ale na druhou stranu s vaším pojmenováním "čubopes" nemůžu souhlasit.
Měla jsem kastrovanou fenu ( pyometra, život zachraňující záležitost ) a současně kastrovaného psa ( oboustranný kryptorchid, bujení na skrytem varleti ).
Ani jeden nebyl "čubopes". Byli sehranná dvojka, kterou psi v našem velkém a hustě navštěvovaném prostoru respektovali. Spolu se nikdy nervali, pes byl o 4 roky mladší (syn ) a až do vysokého věku feny se jí podřizoval. Později se jeho "vzpoura" projevovala tak, že ji odmítal poslouchat a mírně si vrknul, že to tedy ne. Když ji na její "stará kolena" provokoval ke hře, bylo to hodně opatrně, když nemohl dobrzdit, tak ji přeskočil.
Fena nebyla ani líná, ani tlustá. Dožila 15 let. A pes? Ten už vůbec nebyl ani tlustý, ani líný. Aktivní do 16 let, dožil 17. Teprve poslední rok už nemohl podnikat aktivity jako dřív.
Ještě dodám, že cizí mladý nadrženec na procházce klidně dokázal kastrovanou fenu otravovat, neskakovat na ni a bylo potřeba zakročit, aby nedošlo ke rvačce. Docela rychle.
Když je pozoruji venku, když jsou sami.. Pes doráží, chci si hrát.. Fena po něm vyjede. Ale né jakože útokem.. Jen rychlým pohybem a klafne před ním.. jenže on zešílí a začne sprinotvat po celé zahradě. Pak si před ní lehne a ona mu kouše v rámci hry do krku a rafají před sebou. Skáče mu na krk, stojí na zadních a objímají se :D Ale takhle si vždy hráli. Ale když je někdo na zahradě, a ona todle udělá, je z toho rvačka.. Jakože vážně rvačka.. A jelikož to jsou velký psi, boxerka a dalmatin, tak to vypadá hrozně a instiktivně je jdu rozdělit.. Nevím, kdybych prostě odešla ze zahrady, jestli by si to vyřešili, nebo jestli by boj neskončil až smrtí druhého.. Ale ono se řekne "Nech je být a odejdi" ale ono to prostě fakt vypadá hrozně.. A pak to skončí krví.. Třeba natrhlej pysk jenom, minule kousnutí na ramenu od dalmatina, protože boxerka ho vzala za krk a stlačila k zemi a on kousl tam, kam dosáhl. Ale vždy jde odvolat v rámci boje on, než ona..
Rozhodně není nutné dávat rovnítko kastrovaná fena = tlustá a líná. To je věc majitele, jestli to dopustí. Jestli fena měla dost aktivit před kastrací a jestli jí je majitel zachová.
A nebo mávne rukou a svou lenost svede na kastraci feny.
To bylo odbočení, protože mě ten výraz "čubopes" naštval.
Zadavatelce bych kastraci psa nedoporučila. Když ke rvačkám dochází v jejich přítomnosti, tak je přece nedopustím. Nenechám psa na fenu naskakovat a obtěžovat ji. Zaměstnám ho jinak.
Když budu mít práci na zahradě a nebudu se jim moci věnovat, oddělím, nebo jinak zajistím, aby se nedorvali ( náhubky ).
"Rozhodně není nutné dávat rovnítko kastrovaná fena = tlustá a líná. To je věc majitele, jestli to dopustí. Jestli fena měla dost aktivit před kastrací a jestli jí je majitel zachová.
To bylo odbočení, protože mě ten výraz "čubopes" naštval."
teda nechci mluvit za lupuse, tak za sebe :
"čubopes" chápu jako zvíře, které má díky kastraci změněný pach a pravděpodobně i chování, byť to člověk nemusí vidět
a pravděpodobně i vnímání ostatních psů
nic víc a nic míň
o lenosti a nadváze to není
napsal(a):
"Rozhodně není nutné dávat rovnítko kastrovaná fena = tlustá a líná. To je věc majitele, jestli to dopustí. Jestli fena měla dost aktivit před kastrací a jestli jí je majitel zachová.
"čubopes" chápu jako zvíře, které má díky kastraci změněný pach a pravděpodobně i chování, byť to člověk nemusí vidět
nic víc a nic míň
napsala jste to za mne výborně přesně tak to je ...
napsal(a):
Rozhodně není nutné dávat rovnítko kastrovaná fena = tlustá a líná. To je věc majitele, jestli to dopustí. Jestli fena měla dost aktivit před kastrací a jestli jí je majitel zachová.
To bylo odbočení, protože mě ten výraz "čubopes" naštval.
Zadavatelce bych kastraci psa nedoporučila. Když ke rvačkám dochází v jejich přítomnosti, tak je přece nedopustím. Nenechám psa na fenu naskakovat a obtěžovat ji. Zaměstnám ho jinak.
Když budu mít práci na zahradě a nebudu se jim moci věnovat, oddělím, nebo jinak zajistím, aby se nedorvali ( náhubky ).
Vůbec ale nevím, jak mám se psem pracovat, co dělat.. Jak mu vysvětlit že je v bezpečí když od malička byl nemocný a nikdy mu cizí člověk nedelal nic dobrého.. Je bojácný, stresuje. Ale už jsem ho naučila že lidi nejsou zlý.. trvá delší dobu než člověku olízne obličej, ale když mu dá člověk pár minut čas, potom ho už vždy víta jak blázen.. Ale k jeho povaze.. Například když jsem doma, pes stojí u dveří nebo někde, a fena se zvedne z pelechu a jde okolo něj, on hodí ocas nahoru, kmitá mu jen špička a čeká.. fena projde, on se oklepe a je to..NEÚTOČÍ A FENA HO IGNORUJE, JAKOBY TAM NEBYL.. Ale v té situaci uz se psem nic nehne.. Když v té situaci na něj promluvím, jakkkoliv - přátelsky, rázně.. běží pod postel a až tam začne brumlat, vrčet.. Nikdy by člověka nekousl, na vetrině ho každou navstevu musí uspat do svalu, aby se mohl vyšetřit. On vrčí, skáče ale veta nekousne. Vždy jen kouše do věci, co je v ruce..
Znova opakuju, nemá agresi v povaze! Můžete mu dělat cokoliv a on vždy jen brumlá a když už se cukne (říkejme tomu "ožene") tak vám začne vykusovat ruku jako kdyby jste měli blechy, nebo vás "kousne" jako to děla štěně a následně si lehne na záda a děla všehcno pro to, aby jste si s ním šli hrát..
MrDreww
napsal(a):
Vůbec ale nevím, jak mám se psem pracovat, co dělat.. Jak mu vysvětlit že je v bezpečí když od malička byl nemocný a nikdy mu cizí člověk nedelal nic dobrého.. Je bojácný, stresuje. Ale už jsem ho naučila že lidi nejsou zlý.. trvá delší dobu než člověku olízne obličej, ale když mu dá člověk pár minut čas, potom ho už vždy víta jak blázen.. Ale k jeho povaze.. Například když jsem doma, pes stojí u dveří nebo někde, a fena se zvedne z pelechu a jde okolo něj, on hodí ocas nahoru, kmitá mu jen špička a čeká.. fena projde, on se oklepe a je to..NEÚTOČÍ A FENA HO IGNORUJE, JAKOBY TAM NEBYL.. Ale v té situaci uz se psem nic nehne.. Když v té situaci na něj promluvím, jakkkoliv - přátelsky, rázně.. běží pod postel a až tam začne brumlat, vrčet.. Nikdy by člověka nekousl, na vetrině ho každou navstevu musí uspat do svalu, aby se mohl vyšetřit. On vrčí, skáče ale veta nekousne. Vždy jen kouše do věci, co je v ruce..
Znova opakuju, nemá agresi v povaze! Můžete mu dělat cokoliv a on vždy jen brumlá a když už se cukne (říkejme tomu "ožene") tak vám začne vykusovat ruku jako kdyby jste měli blechy, nebo vás "kousne" jako to děla štěně a následně si lehne na záda a děla všehcno pro to, aby jste si s ním šli hrát..
Viz výše.
Když už na tom trváte, zkuste chemickou kastraci. Ta je vratná.
Staří fena, boxerka, poslouchá na slovo. Té i když je nervózní ze psa a řekneme jí "Je to v pořádku", lehne si nic neřeší. S ní ale již nepracujeme. Má špatné klouby na zadních nohách plus měla utržený úpon na koleni na který se nepřišlo.. Má ráda klid. Gauč. Nás. Společnost. Když nás na procházce napadl pes, ani ho nekousla. Jen se rvala s otevřenou držkou. Když najde brouka, nosí ho v hubě a pak ho živého vyplivne :D.. s ní už nijak nepracujeme.. Na zahradě si vždy lehne do pelechu a kouká co děláme.. A když už ale jde a chce si hrát nebo něco, dopadne to rvačkou.
Se psem jezdím na agility hřiště, moc ho to baví a vše hned chápe. Nevěnujeme se ale žádnému sportu. Skáčeme tam sami. Když je sám na zahradě, dostává klacky a ty vydrží kousat a cupovat do třísek dobrý 2 hodiny. Pak si škrábne na dveře a jde spát. Pak jdeme společně všichni na procházku. Ted kdyz je hzeky, nasel na zahrde ker, z ktereho výlítávají ptáčci. Přísahám že ten pes vydrží stát na jednom místě 5 hodin a chytá ptáčky.. Honí je.. Když jsme venku a chceme si hrát s ním, on se nedokáže soustředit a pořád běhá na to místo kde je keř a čeká.
Když mu večer dáváme doma jídlo, je na něm vidět jak ho otravuje že musí jíst a být pár minut doma. Ale když by měl venku být přes noc, zešílí. Ale ráno hned jak se probudí, knuci u dverí.
Před tím jsem byly v bytě ve městě..
Dalmoši -
á špatné klouby na zadních nohách plus měla utržený úpon na koleni na který se nepřišlo.. Má ráda klid.
A když už ale jde a chce si hrát nebo něco, dopadne to rvačkou.
tohle mě švihlo přes oči. Mladej na ni bude třeba moc hrrr, ona se o sebe třeba bojí, že jí něco bude bolet a tak když to mladej přehání, dá mu stopku, možná nejdřív jemnější a když on nepřestane, tak mu to vysvětlí "ručně"
On naopak jak je nejistej, se pak taky bojí sám o sebe a brání se víc, než by člověk čekal
tohle:
Přísahám že ten pes vydrží stát na jednom místě 5 hodin a chytá ptáčky.. Honí je.. Když jsme venku a chceme si hrát s ním, on se nedokáže soustředit a pořád běhá na to místo kde je keř a čeká.
k tomunepatří, ale zatrhněte mu to
se psy bych doma pracovala - tak jak každý jeden potřebuje a zvládá. Stačí jen tak domácí cvičení - pro budování společných vztahů, aktivit. Mám starou fenku vižlí , k ní dva mladší ohaře. Všichni tři doma "pracují" mla´dochům mrsknu aport do plnejch, bábrdlíně to hodím dva metry od sebe, aby měla taky nějakou činnost /aport nemá úplně supr, neb ji máme z útulku teprve rok/. Mlaďasi po žrádle nosí misky k uklizení, stařenka má zuby na prd, tak po ní chci jen, aby mi mističku ukázala (taky se to zatím učí) . prostě mít čas na společnou práci. Jeden "cvičí", druhý čeká -i to je práce. prostě pracujeme společně.
Dalmoš je mla´das a akční plemeno, té práce bych mu výrazně přidala - poslušnost, čmuchání (to může i stařenka boxerka) apod. Utuží se tím společný vztah a pes bude mít čistou hlavu.
napsal(a):
No vidíte, to, Dalmoš, jak jste si to hezky vysvětlil sám.
Psovi jsou dva, když prochází fena, pes je nervozní a ve střehu. Ale ve skutečnosti se on chová je debull, jeho máte naučit, že fena se neotravuje a jejich zábavu řídit.
Necháváte jim volnou zábavu a ať si vztahy řeší, jak chcou. Tak na to zapomeňte. Tenhle režim nabourat, začít s nimi zacházet jako se psy, vy nejste divák, jste psovod.
Až psa vykastrujete, budete řešit, že fena ho nebude brát jako samce, spíše blíž samici. A ona je už stará. Teď se smečka narušila, když pes dospěl, rozbije se znovu a ještě víc, když tu najednou nebude pes samec zmatený, nýbrž pes samice zmatený.
Samozřejmě že stará fena to zvíře začne brát jinak. A hned. Už jak půjdete domů z veteriny, ona přes dveře ucítí, že jde cizí pes neurčitého pohlaví, bude se jí špatně číst a ona nebude vědět, jak se k němu chovat.
Psa můžete kastrovat, až bude opravdu dospělý. Jinak si koledujete o nedospělou, hloupou a nesnesitelnou parodii na psa. A jak se bude on chovat k té feně? Budou to dva zmatení psi.
Lepší by bylo oba zapřáhnout do společné práce a také každého zvlášť, v rámci jejich fyz. a psych. schopností, a dodržovat nějaká opatření, např. nejdou vedle sebe tak blízko, aby mohli kousnout. Na vycházce mají ne volnou zábavu, ale úkol. Doma dělají, co jim člověk řekne.
Před kousnutím určitě něco je... venku viděli cizího psa? Kdo ví.
Dejte psovi samcovi nějaký jiný smysl života než zmatek a feny.
Mohlo by to úplně stačit. Tak řešíte jen jednoho psa.
S kastrovaným samcem budete řešit psy dva + psy, které potkáte. A ti budou velmi nadšeni... klidně počítejte se rvačkou každou vycházku. Oni ti cizí jsou někteří také takoví, že kastrovaného už neberou jako samce, ale jedince, o kterém v návodu na psí život nic nepsali.
A hned. Už jak půjdete domů z veteriny, ona přes dveře ucítí, že jde cizí pes neurčitého pohlaví, bude se jí špatně číst a ona nebude vědět, jak se k němu chovat.
Ale no tak. Tohle je opravdu z kategorie když pes žere trávu, bude pršet.
impact
napsal(a):
A hned. Už jak půjdete domů z veteriny, ona přes dveře ucítí, že jde cizí pes neurčitého pohlaví, bude se jí špatně číst a ona nebude vědět, jak se k němu chovat.
To je právě ono, mám pocit že buď to jsou zarytí odpůrci nebo naopak.. A pak se dopracujte k nějakému názoru.. a veterinář řekne "kastrovat" páč to je kačka do jeho kapsy.. tak si vyberte :))
napsal(a):
nic víc a nic míň
Souhlasím s tím, že kastrované zvíře bude mít jiný pach. Je to fyziologická záležitost.
S tím ostatním už méně ( pohybovala jsem se s kastrovanými mezi psy denně mnoho let ) a uz vůbec nesouhlasím s označením " čubopes". I kastrovaná fena je stále fenou. A dokonce se může zúčastnit výstav a soutěží - v kategorii fena !
No... myslím si, že u silně bojácného psa není kastrace dobrým řešením, že mu ten úbytek testosteronu sebevědomí, už tak nízké, ještě sníží. A že to v konečném důsledku může nějakou agresi (např. strachovou) naopak eskalovat. Když už, vyzkoušela bych si chemickou, ale i tak bych minimálně rok počkala.
Nechci se vyjadřovat k problematickému soužití více psů, protože sama s vedením více psů zkušenosti nemám. Ale když se na ty psy podívám samostatně, tak mě k tomu pár věcí napadá, a myslím, že by se to mohlo odrazit i v jejich soužití.
Jednak vidím jako problematické, že psy nikdo nevede, ale spíš se necháváte vláčet okolnostmi a působíte smířeně. Já bych do toho všeho naopak dost razantně šlápla, začala řešit management, režim, rituály atd.
Boxerce bych udělala nějaké její výlučné bezpečné místo, kde si od psa může odpočinout a kde bude mít garantováno, že za ní za žádných okolností nepoleze (to musíte zajistit Vy). Jestli je to možné, vyhradila bych jí extra místnost, kam by měl dalmatin vstup zakázán. Naučila bych ji z konfliktních situací odcházet. Když už ke konfliktu dojde, nevidím jako cestu ji zalehávat, však může mít připnuté krátké vodítko... Nenechala bych psa, aby ji obtěžoval. Pokud na to není poslušnost, dá se kontakt řídit třeba různými ohrádkami, plůtky.
S dalmatinem bych začala intenzivně pracovat. Je to mladý, temperamentní pes, který se aktuálně realizuje vytvářením obsesí (a Vám se to zdá asi humorné nebo nevím) a prohlubováním psychických problémů. To prostě není dobré. Pracovala bych na vzájemném vztahu, jeho sebevědomí, socializaci (čímž nemyslím hraní s pejsky v parku, ale spíš nějaké přivykání na různá prostředí, situace, vjemy), začala bych trénovat ošetření se souhlasem. A hlavně bych to všechno přestala omlouvat (on není ani trochu agresivní, jen kolem sebe tak kouše, že ho musíme na veterině sedovat kvůli vyšetření - no to se tedy nezlobte...), ale vzala bych to jako výzvu a začala to, nejlépe pod vedením někoho zkušeného, řešit. Fyzická práce (např. canicross, běh u kola) by mu asi taky neuškodila.
MrDreww
napsal(a):
Ještě jsme dostali možnost podávat psychofarmaka na tu bazlivost.. jaký na to máte názor po tom, co o jsem vám o psovi psala?
Spíš než psychofarmaka podávejte tu práci, učte psa různé dovednosti, to psu zvedá sebevědomí mnohem lépe, pes který se naučí zvládat nějakou překážku, chodit po nezvyklých površích, po kladině, pes který dokáže splnit úkol, za který ho vychválíte do nebes - to je cesta, ne prášky.
impact
napsal(a):
Tak u tohohle majitele psů jsem si jistá, že to tak přesně dopadne.
A když vidím ty další jeho příspěvky, tak bez pochyb.
Tak o tom přemýšlím a říkám si, že bych ke kastraci z "výchovných" důvodů přistoupila až poté, co by mi to potvrdil nějakej hodně dobrej trenér. Jako třeba Eva Štemberová. Kdo prostě umí zhodnotit, co je z hormonů a co je potřeba zpracovat výchovou.
A stejně tak, co s tím psem (nebo s oběma) teda dělat, aby se to zlepšilo.... nejlíp rada někoho, kdo fakt ví. A třeba k Evě není snadný se dostat, ale má online poradnu, tam se dá číst, studovat, nebo třeba i poslat vlastní video, co vám psi dělají.
"Už jak půjdete domů z veteriny, ona přes dveře ucítí, že jde cizí pes neurčitého pohlaví"
to tak hned neucítí, nějakou dobu to trvá
že jde z veteriny, to samozřejmě vědět bude hned
Dalmoš, v určité míře máš mého psa, ve velké míře máš psa mého syna
a platí, co už bylo psáno
vedení psů
výcvik
pravidla na všechno
prevence a ne rozhánění rvaček!
a opět upozorním na KLIKR trénink, pro labilního psa výrazná pomoc
tak já se tak snažím a vy my to tak rozbijete
mimochodem to, že to chvíli trvá, než vyprchá, sousedovic psovi nikdo neřek
a nebylo to poránu vůbec legrační setkání
napsal(a):
Tak u tohohle majitele psů jsem si jistá, že to tak přesně dopadne.
A když vidím ty další jeho příspěvky, tak bez pochyb.
Já tedy nevím, ale žádné jiné příspěvky jsem zde nepřidával... Jen tuto diskuzi.. ale určitě víte všechno nejlíp..
Některý zarytí pejskaři, co mají psa jen na výstavy nebo štěňata a ukamenují kohokoliv, kdo má na fotce psa bez PP by se měl jít léčit.
"Některý zarytí pejskaři, co mají psa jen na výstavy nebo štěňata a ukamenují kohokoliv, kdo má na fotce psa bez PP by se měl jít léčit."
toto má nějakou souvislost s touto diskuzí?
"Některý zarytí pejskaři, co mají psa jen na výstavy nebo štěňata a ukamenují kohokoliv, kdo má na fotce psa bez PP by se měl jít léčit."
Zaprvé nikoho takovýho neznám a zadruhé si troufnu tvrdit, že nikdo takový tady ani nepřispívá :)
Jé, ale kdyby uklidňovací prostředky nebo kastrace mohly zabrat třeba aspoň na půlku toho, co provádí náš nový pes, hned bych to brala! A to v podstatě téměř nic neprovádí. Ale moct si ušetřit tu dřinu na výchově, to by se mi samozřejmě líbilo :)
Myslím, že situace je dost jasná, jak už mnozí popsali.
Pes fenu neustále obtěžuje, ona už neví kudy kam. Chudák malá :(.
Pes někdy dělá dominující postoj, aspiruje na vyšší místo v žebříčku , fenu v podstatě šikanuje
.Ona si " hrát" nechce .
Vůbec je to teda dáreček, nevím jestli je labilní, každej pes je nejistej, když nemá jasný vedení.
Rozhodně je nevychovanej, nevycvičenej, nevybitej, snadno se přetočí, má sklony k stereotypnímu chování, prostě fakt pytel problémů.
Roste jak dříví v lese.
Hodně ho polidšťujete a litujete, což je to poslední, co potřebuje.
Potřebuje výchovu, cvičení, jasný pravidla a rituály, naučit ho odpočívat atd.
Musíte zamezit tomu, aby fenu obtěžoval, pak k žádným rvačkám docházet nebude.
Kastrace se mi v tomhle kontextu jeví jako takový podružný problém.
Máte povahově složitého psa, bude s ním hodně práce.
Držím palce a pozdravujte Vaši fenku, ta už musí mít svatozář :)!
Doron
napsal(a):
Myslím, že situace je dost jasná, jak už mnozí popsali.
Pes fenu neustále obtěžuje, ona už neví kudy kam. Chudák malá :(.
Pes někdy dělá dominující postoj, aspiruje na vyšší místo v žebříčku , fenu v podstatě šikanuje
.Ona si " hrát" nechce .
Vůbec je to teda dáreček, nevím jestli je labilní, každej pes je nejistej, když nemá jasný vedení.
Rozhodně je nevychovanej, nevycvičenej, nevybitej, snadno se přetočí, má sklony k stereotypnímu chování, prostě fakt pytel problémů.
Roste jak dříví v lese.
Hodně ho polidšťujete a litujete, což je to poslední, co potřebuje.
Potřebuje výchovu, cvičení, jasný pravidla a rituály, naučit ho odpočívat atd.
Musíte zamezit tomu, aby fenu obtěžoval, pak k žádným rvačkám docházet nebude.
Kastrace se mi v tomhle kontextu jeví jako takový podružný problém.
Máte povahově složitého psa, bude s ním hodně práce.
Držím palce a pozdravujte Vaši fenku, ta už musí mít svatozář :)!
Tak on může být podíl problému i u tý feny. Když mají anarchii a on něco přehání, ona taky může něco ze svých zákroků přehánět. Vychovat mladýho bude jen jedna část práce :)
napsal(a):
Tak on může být podíl problému i u tý feny. Když mají anarchii a on něco přehání, ona taky může něco ze svých zákroků přehánět. Vychovat mladýho bude jen jedna část práce :)
Podle popisu to tak nevypadá.
I když teď už bude taky nastartovaná, to máte pravdu.
Ale rozhodně bych začala s tím mladým.
Zvláštní věc, že se poperou, když je tam majitel, protože by to mělo být naopak, že jo..
Zdrojová agrese? Fena majitele chrání?
Pes je víc vzrušenej? Cítí v něm oporu?
Co byste řekli?
Dalmoš, nehazíte jim třeba společnej aport někdy?
"Zvláštní věc, že se poperou, když je tam majitel, protože by to mělo být naopak, že jo.."
ne
a slovem dominantní bych opravdu šetřila......
Doron
napsal(a):
Podle popisu to tak nevypadá.
I když teď už bude taky nastartovaná, to máte pravdu.
Ale rozhodně bych začala s tím mladým.
Zvláštní věc, že se poperou, když je tam majitel, protože by to mělo být naopak, že jo..
Zdrojová agrese? Fena majitele chrání?
Pes je víc vzrušenej? Cítí v něm oporu?
Co byste řekli?
Dalmoš, nehazíte jim třeba společnej aport někdy?
Házeli jsme jim kdysi, pak se o něj tahali, honili.. ale nikdy nepoprali.. teď už delší dobu nehazime kvůli klubům u feny..
MrDreww
napsal(a):
Já tedy nevím, ale žádné jiné příspěvky jsem zde nepřidával... Jen tuto diskuzi.. ale určitě víte všechno nejlíp..
Některý zarytí pejskaři, co mají psa jen na výstavy nebo štěňata a ukamenují kohokoliv, kdo má na fotce psa bez PP by se měl jít léčit.
Vy máte na fotografii psa bez PP? A mohla bych ji vidět?
(nechci)
Proč mi to říkáte? Mě nezajímá, jaké máte psy. Ohledně plemen a nebo čeho.
Máte dva psy, kteří si dělají, co chcou; nemají vedení, jsou nešťastní, to oni psi bez rituálů jsou.
A to je asi tak celé.
Jak známo, já jsem taky proti preventivním kastracím. Ale tas bych to s tou změnou pachu a chování nedramatizovala. Psi dneska až na výjimky nežijou v přirozených smečkách. Jsou vedle sebe nuceni žít a komunikovat naprosto nepřirozeně. Takže pokud je problém, přičítala bych ho spíš tomuto.
A výraz čubopes taky nemám ráda. Cítím z toho pohrdání, výsměch.
Řízením osudu mám teď taky doma kastrovanou fenu- ze zdravotních důvodů. Na kastraci byla koncem února, zatím nepozoruju žádnou změnu. Ani v chování jejím, ani v chování okolí. Psi jí očuchávají úplně stejně jako před kastrací, ona se taky chová stejně.
Samozřejmě, možná je ještě brzy hodnotit...úplně nejsem toho názoru jako megí, že to ostatní psi poznají už cestou z veteriny ...a pokud k takovýmu psu ostatní intenzivně čuchají, tak spíš proto, že cítí čerstvou ránu a krev.
Jako...zajímalo by mě, jestli by lupus o kastrovanej ženskej řekl, že je babochlap...vsadím se, že by to ani nepoznal
Jako...zajímalo by mě, jestli by lupus o kastrovanej ženskej řekl, že je babochlap...vsadím se, že by to ani nepoznal
mno asi z 99 % nepoznal, neb nemám ani zdaleka tak citlivý čich jako zcela podprůměrný pes...
i když i vizuální znaky někdy jsou a je známo, že když žena začne produkovat méně a méně estrogenu, (ženského pohlavního hormonu) a objeví-li se v této době porost na bradě, důvod je jasný...(i když na ilustrační foto je důvod jiný)
kastrát je bezpohlavní, neosobní "tvrdý"
čubopes zcela vystihuje i z čuchopohledu psů nekastrátů o co go
Že se vám to dámy nelíbí- no můžete nesouhlasit, můžete protestovat, ale to je tak vše , co s tím můžete dělat.
PS. za svůj dlouhý a pestrý život jsem na vizuální "babochlapy" také narazil, ovšem o "rozmnožování" jsem se fakt nepokoušel, tudíž ani o jejich plodnost se nezajímal
lupus4
napsal(a):
mno asi z 99 % nepoznal, neb nemám ani zdaleka tak citlivý čich jako zcela podprůměrný pes...
i když i vizuální znaky někdy jsou a je známo, že když žena začne produkovat méně a méně estrogenu, (ženského pohlavního hormonu) a objeví-li se v této době porost na bradě, důvod je jasný...(i když na ilustrační foto je důvod jiný)
kastrát je bezpohlavní, neosobní "tvrdý"
čubopes zcela vystihuje i z čuchopohledu psů nekastrátů o co go
Že se vám to dámy nelíbí- no můžete nesouhlasit, můžete protestovat, ale to je tak vše , co s tím můžete dělat.
PS. za svůj dlouhý a pestrý život jsem na vizuální "babochlapy" také narazil, ovšem o "rozmnožování" jsem se fakt nepokoušel, tudíž ani o jejich plodnost se nezajímal
A když chlapovi začne ubývat testosteron ( mužský pohlavní hormon), stane se z něj chlapobab ?
Nechtějte fotky chlapobabů !
A ne, kastrovaná fena není čubopes. Nemůže být čubopes, protože neprodukuje směs samčího a samičího pachu.
Má jiný pach, ale psi ji stále vnímají jako fenu. Nebudu se stále opakovat, moje fena byla jen střední velikosti a psi jí šli
z cesty, chovali se k ní jako k feně.
napsal(a):
tak já se tak snažím a vy my to tak rozbijete
mimochodem to, že to chvíli trvá, než vyprchá, sousedovic psovi nikdo neřek
a nebylo to poránu vůbec legrační setkání
Mě prostě v argumentaci vadí takový to strašení, co se nezakládá úplně na pravdě.
MrDreww
napsal(a):
To je právě ono, mám pocit že buď to jsou zarytí odpůrci nebo naopak.. A pak se dopracujte k nějakému názoru.. a veterinář řekne "kastrovat" páč to je kačka do jeho kapsy.. tak si vyberte :))
Hele já osobně žiju ve smíšené smečce už nějakých patnáct let. Psi, feny, kastrovaní i nekastrovaní. Každej rok pořádám xy veřejných venčení, kde se schází smíšené smečky - deset, dvacet i více psů. A každej červen pořádám velký setkání, kde je třeba 80+ psů, z toho tak 2/3 kastrátů, 1/3 nekastrovaných. A fakt se tady některým argumentům musím smát...
Obecně ale můžu konstatovat, že největší vysírky, buřiči a nevychovanci jsou z řad nekastrovaných samců.
impact, domnívám se, že zde hraje roli také plemeno, jeho "smečkovost"
a vlastně i sám fakt života ve smečce
HW i PHP mi kastráty ukázali
Každej rok pořádám xy veřejných venčení, kde se schází smíšené smečky - deset, dvacet i více psů. A každej červen pořádám velký setkání, kde je třeba 80+ psů, z toho tak 2/3 kastrátů, 1/3 nekastrovaných. A fakt se tady některým argumentům musím smát...
setkání NEJSOU smečky, to je prostě jen hodně psů pohromadě , nic víc, je logický že do "sporu" snáze přijdou plnohodnotní samci...
mně zase přijdou vaše argumenty velmi úsměvné
ale , že to závisí mj. i na plemeni souhlasím s hmn
Já nemám argumenty. Říkám, co může nastat. A bohužel jsem to viděla dvakrát v nedávné době. Přišlo mi to na hlavu. Ale ti psi ví. Nemohu za to, nevěděla jsem to, zjištěno, že to není úplně ten stejný pes, až pak. Co už.
Nic mi tady úsměvné nepřijde. Každý má nějakou zkušenost.
Je to hezká diskuze. Zas jednou příklad, kde je kastrace úúúúúplně zbytečná. :)
napsal(a):
impact, domnívám se, že zde hraje roli také plemeno, jeho "smečkovost"
a vlastně i sám fakt života ve smečce
HW i PHP mi kastráty ukázali
To je právě to, že je u kastrací spousta proměnných. A protože já si je uvědomuju, nedovolím si říct - kastrujte, vše bude okej.
Ale většina diskutujících ty proměnné nerespektuje a jen do tazatelů na kastraci slepě jede, jak je to špatně a jak psovi zničí bytí a žití. I za cenu úplně bludných argumentů.
Proto mám tendence to dovyvážit nabídkou svojí zkušenosti.
Ano, nemám zkušenosti s hovíky ani s pyrenejci. Ale zároveň se tu o HW ani PHP nebavíme. 🤷🏼♀️
Tak třeba mě napadá, přítomnost lidí,
- kteří už podvědomě očekávají, že se něco stane (adrenalin letí nahoru)
- kteří vědí, že nevědí, co s tím (psi to taky vědí)
- kteří situaci řeší nesystematickými zákroky, povely a zákazy příliš pozdě (psům to nedává smysl a může to být často dost nefér a neadekvátní k samotným prohřeškům)
Já je chápu, že bez lidí si to zvládnou vyřešit lépe.
MrDreww
napsal(a):
Byl odebrán brzy.. k nám se dostal na 6 měsíci a byl to uzlicek nervů..fena ho vše naučila.. Řekal bych, že i důvěřovat nám..
Lítal ale s námi až do 1 roku po klinikach..
Nojo, tak to muselo být martýrium :(.
Tak z nejhoršího jste ho dostali, feňule udělala taky svojí práci, tak jí teď ochraňte ( asi už jí opravdu klouby bolí)
a začněte s ním pracovat :).
Už je to velkej kluk :) !
A s čím byl nemocnej?
Ano, nemám zkušenosti s hovíky ani s pyrenejci. Ale zároveň se tu o HW ani PHP nebavíme."
ne, my se bavíme o psech
o kastrátech a nekastrátech
a o tendencích něco dovyvážit nabídkou svých zkušeností
"Jaké je vaše vysvětlení?"
- člověk je zdroj čehokoliv
- člověk je/může být pro psa virtuální podpora, která mu dovolí se projevit
to je normální
měla jsem to stejně
a stejně tak to měli/mají stejně i další, kteří sem i jinam napsali
napsal(a):
Ano, nemám zkušenosti s hovíky ani s pyrenejci. Ale zároveň se tu o HW ani PHP nebavíme."
ne, my se bavíme o psech
to je normální
měla jsem to stejně
Člověk je zdroj čehokoliv?
Omlouvám se, nerozumím, to je na mě moc abstraktní.
Zajímalo mě, co si ostatní myslí o tom, co může být spousteč té rvačky přítomnosti pána.
Protože moji psi se v mojí přítomnosti neperou, protože bych jim to nedovolila.
Teda neperou se ani jinak, ale když přijde někdo novej, radši to nějakou chvíli dozoruju :).
Zkusím vložit fotku naší (přechodně) čtyřčlenný smečky, krásně se porovnali a užívají si to spolu, ale je to parta pohodářů :).
napsal(a):
ne, my se bavíme o psech
to je normální
měla jsem to stejně
Když se bavíme o psech, tak proč sem vytahujete konkrétní plemena? Jakože když nekonkretizuju, jsem málo konkrétní a některý plemena to maj jinak a když odpovím na konkrétní plemena, tak se o plemenech najednou nebavíme?
Klasika prostě. Každej, kdo má kladnou zkušenost s kastrací, musí být okamžitě ušlapán a v rámci svatého boje proti kastracím může být použita jakákoliv lež.
Ale to přece není boj proti pro kastraci.
impact řekla, že hromady psů ok, my to shodíme, protože smečkoví psi jako bígl? nebo co někdo myslel... mně spíše přijde, že je to dost o majiteli
teriér mi tam teda moc nezapadá, ale to je zas moje zkušenost
o plemeni to může být
ale spíše o jedinci
a jak to dopadne, záleží na majiteli
kdo nechává psům volnou zábavu, bude to tak nechávat i po kastraci
někde tady v těch desítkách příspěvků by si mohl zadavatel vybrat, že nejdřív by se mohla zkusit nějaká výchova a výcvik, pak až kastrace, a taky je možné, že pracovat se bude muset i po kastraci
a jak to dopadne, záleží na majiteli
kdo nechává psům volnou zábavu, bude to tak nechávat i po kastraci
někde tady v těch desítkách příspěvků by si mohl zadavatel vybrat, že nejdřív by se mohla zkusit nějaká výchova a výcvik, pak až kastrace, a taky je možné, že pracovat se bude muset i po kastraci
Naprosto souhlasím.
Doron
napsal(a):
Člověk je zdroj čehokoliv?
Omlouvám se, nerozumím, to je na mě moc abstraktní.
Zajímalo mě, co si ostatní myslí o tom, co může být spousteč té rvačky přítomnosti pána.
Protože moji psi se v mojí přítomnosti neperou, protože bych jim to nedovolila.
Teda neperou se ani jinak, ale když přijde někdo novej, radši to nějakou chvíli dozoruju :).
Zkusím vložit fotku naší (přechodně) čtyřčlenný smečky, krásně se porovnali a užívají si to spolu, ale je to parta pohodářů :).
Nu ano - je zdrojem čehokoliv - vy přece psu dáváte - jídlo, pamlsky, zábavu, hru, učení, svou pozornost, mazlení....... a pro některého psa jsou tyto zdroje důvodem řešit jiného psa.
Vaši psi se ve Vaší přítomnosti neperou, protože jsou vedeni, vychováváni a protože jak jste napsala, byste jim to nedovolila. Na tom to celé stojí.
Když k nám přijde nový pes, je to stejné, seznámím se smečkou, dozoruji, koriguji - obě strany. Pokud se někdo chová nepatřičně, jsem tam já , abych to stopla hned.
Já se teda taky pohybuju v poměrně velkých skupinách psů, ať už je to cvičák, výstavy, závody, psí akce, společné venčení...co mi čas, prostor a možnosti dovolí, snažím se brát i azylové pejsky do dočasné péče, takže se mi i smečka doma různě obměňuje.
A zkušenost mám úplně stejnou jako impact. Nikdy jsem nezaznamenala problém (nebo rozdíl) mezi kastrovanými, psi spolu úplně normálně vychází, žijou, komunikují... pokud někdo někdy vysíral, tak to vzešlo vždycky od nekastrovaného samce.
Mám teda jednu zkušenost, strašně zvláštní, divnou a smutnou, když se mi z ničeho nic "zbláznili" oba psi (oba nekastrovaní samci) a při společném výcviku začali najednou úplně nekontrolovatelně obtěžovat psa mojí kamarádky (kastrovaný), se kterým si běžně normálně hrávali.
Bylo to něco tak šíleného, oba psi měli jak když luskneš prstem, úplné zatmění, fakt totální off, jaké jsem nikdy předtím ani potom nezažila. Cvakání zubama, třas, slintání, úplnej výmaz. Nebyli schopní nic, nevnímali mě, úplně jako devianti, musela jsem je oba násilím narvat do auta a odjet.
S kamarádkou jsme se pak dlouho neviděly, a já se až zpětně dozvěděla, že nějak krátce po tomhle incidentu tomu pejskovi diagnostikovali rakovinu (nádor) a bohužel zemřel.
To bylo jediné, co kdy bylo "divné" a dodneška k tomu nemám vysvětlení.
"Člověk je zdroj čehokoliv?
Omlouvám se, nerozumím, to je na mě moc abstraktní."
Doron, teď jsem zmatená já
tohle jsi tedy myslela jak? (příspěvek včera 23:47) :
"Zdrojová agrese?"
"Když se bavíme o psech, tak proč sem vytahujete konkrétní plemena?"
impact, já sem nevytahuji plemena (těžko můžu mluvit za plemeno, jen hovíků aktuálně evidovaných na klubu je 12240 ), ale píši o svých dvou psech.
Kdybych je nazvala jménem, pak mám právo se do diskuze zapojit, impact?
"o plemeni to může být
ale spíše o jedinci"
asi vždycky všechno je o plemeni A o jedinci
"Klasika prostě. Každej, kdo má kladnou zkušenost s kastrací, musí být okamžitě ušlapán a v rámci svatého boje proti kastracím může být použita jakákoliv lež"
co je lež?
napsal(a):
"Člověk je zdroj čehokoliv?
Omlouvám se, nerozumím, to je na mě moc abstraktní."
Doron, teď jsem zmatená já
tohle jsi tedy myslela jak? (příspěvek včera 23:47) :
"Zdrojová agrese?"
"Když se bavíme o psech, tak proč sem vytahujete konkrétní plemena?"
impact, já sem nevytahuji plemena (těžko můžu mluvit za plemeno, jen hovíků aktuálně evidovaných na klubu je 12240 ), ale píši o svých dvou psech.
Kdybych je nazvala jménem, pak mám právo se do diskuze zapojit, impact?
"o plemeni to může být
ale spíše o jedinci"
asi vždycky všechno je o plemeni A o jedinci
"Klasika prostě. Každej, kdo má kladnou zkušenost s kastrací, musí být okamžitě ušlapán a v rámci svatého boje proti kastracím může být použita jakákoliv lež"
co je lež?
Já to myslela tak, že se poperou o zájem člověka, hlazení, drbání, blbnutí ( Zdroj potěšení :)).
Doron
napsal(a):
Já to myslela tak, že se poperou o zájem člověka, hlazení, drbání, blbnutí ( Zdroj potěšení :)).
+ potrava, "ubytování", činnost......
všeho je zdrojem člověk
V dřevních dobách, kdy jsme ještě nebyly tak chytré, jsme tomu říkaly "žárlivost".