bumbac

XXX.XXX.4.22
Přenáší to matka a její trubci, vyřezat trubčinu, zlikvidovat matku a nahradit novou.
bumbac

XXX.XXX.4.22
Matku mohou, ale nemusí oplodnit trubci od agresivních včel a budete na tom stejně + se může agrese šírit.
N.C.
napsal(a):
Pravděpodobnost že je oplodní trubci z tohoto jednoho včelstva je mizivá. Proto to příroda tak má zařízené.
Pokud se s nimi dá pracovat tak klidně rozdělit.
A to jsou bodavi až teď, nebo už loni?
Zacly bodat az ted.jsem zacatecnik.byl jsem v nich letos asi 3x ze zvedavosti nahlidl ale nyni jsem chtel zjistit jak je na tom plod a zasoby a najednou byly jak pominute..drive jsem byl bez rukavic a klobouku a vse ok.ted kdybych ho nemel tak nevim co se deje.i tak jsem dostal ke 20ti zihadlum.
Aha, tak vyčkejte. Pravděpodobně někdo něco stříkal, asi zemědělci pole a nebo jen soused ovocné stromy a nebo dokonce vy sám, možná jste stříkal či natíral venku něco barvou a tak. To i velmi mírné včely nesnesou. Jo a taky pozor na deodoranty a jiné "pičifuky" a taky na jen obyčejnou vodu po holení. Všechny parfémy a nám libé vůne včely nesnášejí. Dokonce nemají rády ani když si dáte pivko či kořalku, ony to cítí z vašeho dechu a potu.
A taky nesnesou i mnoho metrů vzdálenou "žábu" = pěchovací ruční stavební stroj. Vy si vibrace neuvědomujete, přesto můžou včelám vadit. Původně mírné včely umějí být agresivní, po odstranění přičiny se zase "srovnají".
Sice má každý rád dobré zprávy, může to být s vašimi včelami také tak, že po jaru, když jich je ještě málo, tak nemají taková "ramena" a jakoby každým životem šetří. Jakmile ale "nabydou dojmu"
(samosebou včely nemyslí), že je jich dost, teprve se projeví jejich skutečná "povaha", tedy jejich geneticky podmíněná agresivita. Možná jste včely nabyl v zimě a nebo hodně pozdě na podzim a tak se neprojevily jaké skutečně jsou.
Jo a když jste začátečník, poprosím vás o používání správné terminologie. U včel pojem agrese neznám, znám jen agresivitu. Zatímco slovem agrese rozumíme nějaký konkrétní momentální čin, agresivitou rozumíme vlastnost.
V tomto období jsou včely velmi citlivé na jakékoli zásahy... Opakované necitlivé zásahy je můžou naprdnout tak, že prostě začnou při sebemenším podnětu útočit. Sám jsem si tím ve zvídavých začátcích prošel. Pokud je to tímhle a pokud jim dáte potřebný klid, příští generace bude pravděpodobně klidnější. Příčin ale může být více, jak již byli pánové výše napsali.
To, že jsou mírné na jaře, mi staří mistři a zkušení včelaři říkali taky. Velmi rychle jsem byl vyveden z omylu...
Já jsem v začátcích byl velmi zvědavý a pěkně jsem je tou zvědavostí spojenou se začátečnickou necitlivostí a nešikovností naštval. Za měsíc ordinovaného klidu byl pokoj. Jeden z mých učitelů tehdy pravil: "Nesmíš je ukoukat k smrti"... :-D A já se učil, jak poznat stav včelstva, aniž bych se v nich musel vrtat.
Je ale fakt, že se teď stříkají stromy před květem... Ale je to nepravděpodobné. Včely jdou jen po tom, co kvete. Navíc teď v té zimě spíš sedí doma a jsou tak nějak ve stresu... Preventivně naprdnuté...
Chodit do včel bez ochrany je pošetilé!
Nic ve zlém pánové, ale včely musejí být hodné vždy a za všech podmínek, tedy pokud se v jejich blízkosti nenatírá nějakou barvou, nestříkají se chemikálie na ochranu rostlin a člověk "nesmrdí" deodoranty, laky na vlasy a podobnými věcmi.
Představa, že matka spotřebovává sperma od jednotlivých trubců postupně je mě neznámá. A ano, matkou se přenáší jen čtvrtina vlastností, trubcem polovina a proto je důležitější chov trubců než chov matek, tedy vyjma matek inseminovaných.
Jak to provést v praxi? Je to snadné. Trubce včelstvům s něžádoucími vlastnostmi likvidovat tak, že se jim nenechají vychovat, prostě se jim berou rámky s trubčím plodem a likvidují a dávají se jim celé trubčí rámky s plodem od včelstev s vlastnostmi požadovanými. Ano, je to "běh na dlouhou trať", ale je to v silách každého z nás. Jen chtít. Hlavně nevěřit na nesmysly jako je přirozený výběr nebo samovolná selekce kdy vydrží odolní. Přesně tam to pak vede.
N.C.
napsal(a):
Buď se bavíme o jednom včelstvu, nebo o stanovišti které začalo bodat na jaře a nebo o celoroční bodavosti.
No, netuším jak to berete vy, ale já se pořád snažím reagovat na původní zadání - dotaz na jedno agresivní včelstvo na stanovišti několika včelstev. A neodporuju si, na vnější podněty reagují jednotlivá vč různě.
No a dokonce si z dřívějška nepamatuju, že by včely reagovaly na postřiky někde daleko, několika desítek i set metrů. To je nové, asi tak 10-15 let. To dřív nebylo a laicky z toho dedukuju, že se změnily chemikálie používané zemědělci.
jellec
napsal(a):
Zacly bodat az ted.jsem zacatecnik.byl jsem v nich letos asi 3x ze zvedavosti nahlidl ale nyni jsem chtel zjistit jak je na tom plod a zasoby a najednou byly jak pominute..drive jsem byl bez rukavic a klobouku a vse ok.ted kdybych ho nemel tak nevim co se deje.i tak jsem dostal ke 20ti zihadlum.
Včely začnou být agresivnější i tehdy, když příjdou o matku. Měly při poslední kontrole čerstvě zakladené buňky?
N.C.
napsal(a):
V tom případě je rada o likvidaci trubců podivná. Matka má malou pravděpodobnost, že potká ve vzduchu bráchu ze stejného včelstva nebo trubce ze stanoviště.
Ano, matka má sice malou pravděpodobnost potkat "ušlechtileého trubce", nicméně je to jediné, co můžeme celkem bezpracně a nenáročně dělat a samosebou to předpokládá, že se stejně budou snažit všichni. A právě důsledkem přístupu některých včelařů, bohužel jich přibývá, kteří rezignovali na nekonečnou snahu o zušlechťování včel a myslí jen na sebe, je plíživě vzrůstající agresivita včelstev.
profesor1
napsal(a):
Jenže moje "zdravě" agresivnější a "zdravě " rojivější včely jsou co do rozvoje, medvýnosu a i zdravotního stavu lepší. Je snima trošku víc práce, musím pomaleji, ale chválím si je.
Ano, právě také kvůli vám pak vznikají problémy ostatním, kteří stejně podivně masochistické záliby nemají. Na jedné přednášce D. Titěra na přesně toto, nejste totiž s tímto primitivním přístupem zdaleka sám, odpovědl pan Titěra tak, že to je nesmysl, že to je způsobeno jen tím, že do zlých včel se včelaři moc nevrtají, tím jim pak málo ubližují zbytečným vyrušováním a takové vč pak přinese skutečně víc medu. Přitom stačí se naučit včelařit, pořídit si hodné včely a moc je nevrtat a výsledek bude stejný jen s příjemnější prací. Vy byste si měl uvědomit, že tu nejste sám a že my osatní třeba zlé včely nechceme. Obecně se tomu říká ohleduplnost a ta se v poslední době vytrácí. Mám pravdu, protože soudy dávají stěžovatelům zapravdu a přimějí včelaře s vaší zálibou v agresivních včelách vyměnit matky za mírné.
Navíc já mám za svou víc jak padesátiletou praxi nepotvrzený dojem, že agresivní včely mají víc medu také proto, že ho nakradou těm neagresivním. Ono to má širší souvislosti než si většina včelařů myslí. Neznám například reinvaze VD. Možná proto, že moje včely, šlechtěné na mírnost (ne mnou, ale kupuju IM) nevykrádají cizí včelstva a zalétlé roje a nenosí si domů roztoče. Třeba. Mnozí řeknou, že mám jen štěstí. Pak bych měl rychle začít kupovat losy.
Je zbytečné to hrotit. Pokud by se u tazatele jednalo o problém, že jeho matka potkala při proletu agresívní trubce a po roce se to projevilo na potomstvu, tak pak je jasné, že tam ty geny okolo jsou a pár rámků trubčiny to nezachrání.
POkud si spočítáme okolo v okruhu 10km počet včelstev u včelařů a pak ta volně žijící, zjistíme, že by to dalo hodně práce to někam posunout - k lepšímu nebo horšímu.
To je právě výhoda přírody a evoluce, že se celkem úspěšně brání znásilnění.
Prostě to vrací k místnímu průměru.
Pokud nedojde k nějakému organizovanému dovozu matek, matečníků, plošnému odvčelení pálením atd.
Letos budou zase mnohde jen odolní trubci, jak se tak proslýchá a včelaři jsou rádi za cokoli, jen když to vyzimovalo.
Přesně takovou reakci jsem čekal. Od vás, soudruhu Tome, určitě. Mějte si praxi třeba stoletou, ale moje zkušenost je jaká je, podložená navím u těchto včelstev nejmenším spadem roztočů, více méně nulovým, ale to by se dalo dementovat tím, že mají výborný čistící pud. Proto jsem si schválně ověřoval výskyt roztočů v tručím plodu, kde výsledek byl taky o 95% lepší než u včelstev mírných.
Věřím vám že vy zlé včely nechcete, ale já zase chci včely přirozeně zdravé, třeba za cenu menšího výnosu medu a větší pracnosti. Tak že buďte trošku ohleduplný, jestli teda znáte význam tohoto slova.
profesor1
napsal(a):
Přesně takovou reakci jsem čekal. Od vás, soudruhu Tome, určitě. Mějte si praxi třeba stoletou, ale moje zkušenost je jaká je, podložená navím u těchto včelstev nejmenším spadem roztočů, více méně nulovým, ale to by se dalo dementovat tím, že mají výborný čistící pud. Proto jsem si schválně ověřoval výskyt roztočů v tručím plodu, kde výsledek byl taky o 95% lepší než u včelstev mírných.
Věřím vám že vy zlé včely nechcete, ale já zase chci včely přirozeně zdravé, třeba za cenu menšího výnosu medu a větší pracnosti. Tak že buďte trošku ohleduplný, jestli teda znáte význam tohoto slova.
Ohleduplnost k ostatním lidem v tomto kontextu a smyslu slova je mírná včela a nikoli agresivní. To je obecná pravda, na které vy ani nikdo jiný nic nezměníte.
Ohleduplnost je také to, že ne všichni chtějí, jako vy, pracovat za málo a nepohodlně, ale právě naopak. Jinými slovy, jste bezohledný, vidíte jen sám sebe a nikoli zájem obecný. Vy totiž nevčelaříte v nějaké voliéře, ale moje uělechtilé včely musejí, bohužel sdílet stejný prostor, jako bastardizované včely vaše. Agresivní včela je včela bastard, protože byla původně vyšlechtěná k neagresivitě. Ano, vše ušechtilé se bez lidské usilovné práce a snahy vrací k primitvní formě a to je právě to, co by civilizovaní nidé neměli dopouštět. A když morálku někteří lidé nemají v sobě přirozeně, případně výchovou, měla by tu být svrchovaná moc, která ty nepřizpůsobivé obecnému zájmu bude mít páky přinutit dodržovat základní zásady. Poslední věta tohoto odstavce není z mojí hlavy, je to volně myšlenka spisovatele Kurase z jedné z jeho knih.
Nazval jste mě soudruhem, ale to vy máte levičácky liberální pokřivené vidění světa. Myšlenky, které tu prezentuju já, se nazývají konzervatizmus a není mojí vinou, že i komunisti měli zdravější, tedy konzervativnější vidění světa, než politicky korektní liberálové. Ano, o politické vítačské korektnosti se všude píše a mluví, ale nikdo na konkrétním příkladu neukáže, v čem to spočívá. Tak polopatě, politická korektnost vyplývá z liberalizmu a proto je liberalizmus větším zlem, než byl svého času komunismus!
A že tady je to o chovu včel? Ale ono to z toho vyplývá! Díky cochcárně, kdy si někteří myslí, že si můžou dělat co se jim zachce (a oni bohužel mohou), si pak někdo, jako třeba zadavatel tohoto vlákna, pak neví rady s agresivitou u svých včel.
Doporučuju vám si doplnit vzdělání než někoho napadnete.
Jinak se vaší reakci říká "potrefená husa", vás jsem vůbec neoslovil. Nicméně díky že jste se mi představil, už vím, kdo jste a jak smýšlíte.
Vystupujete hůř než soudruh, a soudruhem už jsem vás nazýval dávno. Např :
......"
profesor1 Autor 19.04.2016 16:21
Jestli tohle nemá logiku, tak už asi opravdu začnu věřit závěrům 14. sjezdu KSČ.
Něco o tom práškovém cukru myslím bylo popsáno i v časopisu včelařství rok-dva, nebo tři zpětně.
Já osobně se bráním chemii jak můžu a nestěžuji si, myslím že ani včely ne. Kdyby chemie léčila jak soudruh tom 50 uvádí tak už je dávno po problému, ale myslím že i soudruzi tomu neříkali léčení, ale TLUMENÍ!
Proti používání aerosolu jsem byl od samého začátku, tzn. že od samého začátku jsem byl za blbce, ale asi ještě hodně studii musí prokázat že stres v zimním období pro včely je víc škodlivý než přeživší roztoč. Škoda že u hodně věcí by stačilo trošku popřemýšlet a ne jen čekat na nějaké studie.
Miniagro DÍKY za příspěvek a klobouk dolů! ..."
Asi ztrácíte paměť - na což jsou dobrá včelí žihadla jako prevence. Pokud vím, tak i králíkáři z vás mají velkoui radost.
Ještě témata na připomenutí, kde jste měl tu čest.
https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/diskuse/detail/3100835/varoa#a3297437
https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/diskuse/detail/2893322/thymovar#a3094231
https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/diskuse/detail/2916087/divoke-vcely#a2917266
Tak že soudruhu Tome. Za komančů jste byl jistě hvězda zasedání ÚV, ale tady s těma kecama mě můžete tak akorát......
Já chci pracovat zdravě a bez chémie, tak že bezohledný a asi líný jste vy Z mého pohledu je bastard včela šlechtěná, protože to s ní jde pěkně z kopce, ale to vy nikdy nepochopíte, jen bude mlet tu svou o nevzdělanosti ostatních a vyhrožovat, jako např. že soudy dávají za pravdu stěžovatelům.... Ale soudy dají za pravdu stěžovatelům i tehdy, když žalovaná strana prokáže že chová včelstva šlechtěná na mírnost, tak že opět jděte s takovýma argumentama... třeba k šípku
bumbac

XXX.XXX.4.22
Kdo má nebodavé mírné včely, toho nikdo nežaluje, kdo přidává cukr prášením do medu, tak je podvodník a zloděj.;Příště jak dostanete nějakou nemoc tak se mužete léčit jak chcete, tedy za podmínky, že nebudete šířit nemoc dál, je to trestné, pane Profesore1