Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výcvik vodicích psů od historie až po současnost
Sdílet:

Výcvik vodicích psů od historie až po současnost

Psi
Výcvik
První dochovanou zmínkou o psu doprovázejícím nevidomého člověka je nástěnná malba v antickém městě Herculaneum, které spolu s Pompejemi zahladil výbuch Vesuvu 24. srpna roku 79 n. l. Ze středověku pocházejí různé rytiny zobrazující slepé žebráky s jejich psy, kteří je jednak doprovázeli na místa, kde se scházeli lidé (např. kostely a tržiště), jednak svými naučenými kousky pomáhali získávat svému pánovi peníze na živobytí. Tito psi byli většinou menšího vzrůstu a se svým pánem byli propojeni obyčejným lanem nebo řemínkem – co bylo zrovna po ruce. Jedna z prvních rytin pochází z Číny ze 13. století.

V roce 1918 už nacházíme písemné záznamy kněze Johanna Wilhelma Kleina, ředitele vídeňského ústavu pro nevidomé, který ve své Učebnici pro výuku nevidomých popisuje vlastní metodiku výcviku vodicích psů. Ten má vodicího psa přivázaného na dlouhé tyči, zřejmě za účelem lepšího spojení a tím i orientace nevidomého.

K velkému rozmachu výcviku vodicích psů dochází v Německu po první světové válce, vzniká zde postupně několik center, kde bývalí váleční psovodi cvičí vodicí psy pro své kamarády – válečné veterány – osleplé bojovými plyny. Za rok je tak vycvičeno na 600 vodicích psů. Z té doby pocházejí i různé poštovní známky zobrazující nevidomého s vodicím psem a s nápisy jako bezpečný vůdce (ein Sichrer Führer), pozorný a ochotný služebník, zachránce v nebezpečí, průvodce na cestách za denním chlebem aj.

V lednu 1929 je v USA pod vedením Dorothy Harrison Eustis a Franka Morrise založena první škola pro výcvik vodicích psů The Seeing Eye, v tomtéž roce v září je otevřena i škola vodicích psů v Itálii. V roce 1931 ve Velké Británii vzniká The Guide Dog for the Blind Association a postupně následují další školy po celém světě. V roce 1989 je založena Mezinárodní federace vodicích psů (International Guide Dog Federation) za účelem sjednocení a dodržování vysokých standardů ve výcviku vodicích psů a v péči o nevidomé klienty – uživatele vodicích psů. Tato federace sdružuje nejlepší školy pro výcvik vodicích psů ze všech kontinentů světa.

U nás, stejně jako ve světě, dochází k prvním pokusům o výcvik vodicích psů krátce po první světové válce, výcvikem se zabývá tehdejší známý služební kynolog Josef Podhorský. V 60. letech se výcvik rozvíjí pod vedením zkušeného kynologa Miroslava Fišera (na jeho památku je Mistrovství republiky ve výkonu vodicích psů také nazýváno Memoriál Miroslava Fišera – letos bude probíhat již 31. ročník této soutěže). V letech 1974–1978, po dohodě s Ústředním výborem svazu invalidů, probíhá výcvik vodicích psů při chemickém podniku Spolana Neratovice, v roce 1978 je pak přesunut pod výrobní družstvo invalidních pomůcek META. Po pádu komunistického režimu vzniká v roce 1989 Česká unie nevidomých a slabozrakých a následně pod ní i oddělení výcviku vodicích psů, které už v roce 1994 získává přidružené členství již zmiňované Mezinárodní federace vodicích psů. V roce 1996 Česká unie nevidomých a slabozrakých mění název na Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých České republiky.

Díky kontaktům v zahraničí a novým informacím se výcvik vodicích psů stále zlepšuje, díky dotacím Ministerstva práce a sociálních věcí a Rotary klubu Praha–Staré Město je v roce 1997 dostavěno a 9. října 1997 slavnostně otevřeno Středisko výcviku vodicích psů pro nevidomé SONS ČR v Praze–Jinonicích. Cvičitelé, kteří do té doby pracovali na základě živnostenského oprávnění a psi ve výcviku pobývali u nich doma, nyní pracují na plný úvazek jako profesionální cvičitelé vodicích psů, mají možnost sdílet zkušenosti a cvičení psi jsou trvale ubytováni ve středisku. Nevidomý klient má nyní možnost výběru z více nabízených psů, nevhodní psi jsou z výcviku vyřazováni, středisko nabízí různé doplňkové služby a poskytuje pozáruční servis po celou dobu činné služby vodicího psa. V roce 1999 je dostavěna i druhá budova – ubytovací zařízení pro klienty.

K desátému výročí existence Střediska výcviku vodicích psů v roce 2007, díky laskavosti našeho přítele Charlese Kennetha Lorda (1939–2013), jednoho ze zakladatelů Mezinárodní federace vodicích psů, získává Středisko výcviku vodicích psů 6 chovných fen labradorského retrívra z nejstarších škol celého světa (mimo jiné i ze Seeing Eye), později i zmrazené psí sperma 8 chovných psů z USA. Tím dosahuje celosvětové úrovně.

Jak probíhá výcvik vodicího psa dnes?

Jak jsem již uvedla, štěňata získáváme ze svých vlastních chovů, jedná se o plemeno Labradorský retrívr. Méně cvičíme i psy plemene Zlatý retrívr či první generaci kříženců těchto dvou plemen. Německého ovčáka pouze výjimečně, další plemena jen velmi okrajově. Pokud nemáme dostatek vlastních štěňat, obracíme se na vybrané chovatelské stanice, kde je předpoklad dobrého zdraví i povahy budoucích vodicích psů. Podle standardů Mezinárodní federace vodicích psů by měl budoucí vodicí pes splňovat následující kritéria:

– vyrovnaný temperament, schopnost výcviku, přizpůsobivost a přátelský postoj ke zvířatům a lidem;

– pozitivní motivaci k práci vodicího psa, schopnost reagovat na hlasové a fyzické pokyny osoby, která psa vede;

– schopnost rozvinout a udržet dobrou koncentraci i v přítomnosti jiných zvířat, především psů;

– přizpůsobivost přiměřeným změnám prostředí anebo držitele;

– nízké lovecké sklony (predátorství);

– přiměřenou motivaci k práci a tah při vedení;

– neměl by vykazovat přílišnou reakci na pohlazení nebo dotyk;

– ne stydlivý, zdravě nedůvěřivý, ne příliš nervózní nebo podezíravý či ochranářský;

– nesmí být v žádném ohledu příliš dominantní nebo agresivní.

Celá příprava vodicího psa trvá necelé dva roky a pro štěně začíná již ve dvou měsících věku, kdy přichází do rodiny našich dobrovolníků – vychovatelů. Tam štěně následně stráví 10 měsíců celého svého dětství v tzv. předvýchově – cílené společenské a sociální výchově v milujícím rodinném prostředí. Zde získává svoje první zkušenosti s lidskou společností, učí se základy poslušnosti, hygienické návyky, seznamuje se s okolím a se svým vychovatelem postupně navštěvuje všechna místa, kam bude jednou se svým nevidomým pánem docházet (úřady, restaurace, lékař, divadlo, nákupní centra apod.). Každý měsíc se všechna štěňata scházejí u nás ve středisku na tzv. srazu štěňat, kde veterinární lékař zkontroluje jejich zdravotní stav, cvičitelé testují jejich povahový vývoj a zaškolují vychovatele, jak se štěňaty správě zacházet a jaké návyky jim vštěpovat.

V roce je štěně podrobeno přísnému vyšetření očního pozadí, kardiologickému vyšetření a RTG kyčelních a loketních kloubů. Pokud je vše v pořádku, nastoupí roční dorostenec do střediska jako mladý student znalý světa lidí k odbornému výcviku vodicího psa. Zde stráví 6–8 měsíců každodenního výcviku pod vedením zkušených dlouholetých instruktorů Střediska výcviku vodicích psů. Poté, co spolehlivě zvládne všech 34 dovedností vodicího psa podle vyhlášky 388/2011, skládá závěrečnou zkoušku, která probíhá bez zrakové kontroly jeho instruktora (tzv. chůze naslepo) v rušných ulicích Prahy a trvá minimálně hodinu.

Co se pes ve výcviku učí?

Základem práce vodicího psa je vyrovnaná přímá chůze bez zbytečného rozptylování zvukovými, zrakovými a čichovými vjemy. Odtud pochází dojem „chudáka vodicího psa“, psa kráčejícího rovně bez jakýchkoli dalších projevů a mimiky. Tak vypadá pes, který se maximálně soustředí na rovnoměrné tempo chůze, jemný tah a zároveň již dopředu vyhlíží případné překážky či očekává další povely svého pána. Po zvládnutí vyrovnané přímé chůze se pes učí vyhýbat překážkám a označovat je. Překážka je jakékoli místo, na němž nevidomému hrozí zakopnutí, naražení, pád nebo např. přejetí autem. Samostatně se pes musí vyhnout překážkám, kterým se vyhnout lze, a zastavením označit ty, kterým se vyhnout nedá. Pokud se pes ocitne před nějakou překážkou, musí se naučit samostatně rozhodnout, jak ji vyřešit. Zároveň se musí naučit vědomě odmítnout uposlechnutí povelu v případě, že by jeho provedením ohrozil svého pána. Učí se vyhýbat i překážkám, pod kterými by člověk neprošel, tedy překážky v úrovni pasu, ramen a hlavy člověka. Dále pes označuje vstup z chodníku do vozovky a naopak, začátek i konec schodiště jak v interiéru, tak v exteriéru. Na přechodu pes převádí svého majitele na jeho pokyn (pes nerozlišuje barvy na semaforu). Učí se odbočování do levé a pravé strany, zpomalení a zrychlení chůze, zahájení chůze a zastavení. Na povel vyhledává přechod pro chodce, dveře, schody a zastávky dopravních prostředků. V místech, kde nejsou chodníky, umí na povel najít krajnici a pokračovat v chůzi podél ní.

Samozřejmostí jsou povely poslušnosti a ovladatelnosti (sedni, lehni, vstaň), chůze u nohy či tzv. odložení – pes vleže počká na místě na svého majitele v případě, že se jeho pán vzdálí a brzy se vrátí. Součástí výcviku je i aport, vyhledání a přinesení upuštěné či ztracené věci a její předání do rukou svého pána. Snad ze všeho nejdůležitější je přivolání psa, kdy se pes na zavolání vrátí, předsedne či se hlavou dotkne rukou nevidomého na znamení, že už přiběhl. Ve výcviku se pes naučí i cestování všemi dostupnými dopravními prostředky.

Výcvik vodicího psa trvá přibližně 8 měsíců a probíhá každý všední den, za jakéhokoli počasí. Minimálně měsíc před ukončením výcviku si cvičitel sám zakryje oči a chodí se psem naslepo. Tím ztrácí nad psem zrakovou kontrolu a pes si vyzkouší, jaké to je skutečně vést člověka, který nevidí.

Během celého procesu přípravy vodicího psa je obvykle vyřazeno přibližně 40 % psů, ať už ze zdravotních, nebo povahových důvodů. Naším cílem je předávat skutečně ty nejlepší a nejkvalitnější vodicí psy, kteří mohou zodpovědně plnit svoji úlohu schopného vůdce a zároveň poslušného psa svého pána.

Jak probíhá příprava klienta?

Poté, co si u nás klient zažádá o vodicího psa, pozveme jej na dvoudenní školení, kde si vyzkouší chůzi s různými typy psů, co se týče povah a tempa chůze. Poskytneme mu veškeré informace o tom, jak vodicí pes pracuje, co od něj může očekávat, jak je potřeba se o něj starat, upozorníme jej i na možná negativa, ale především jakou povelovou techniku používat, co vodicí pes umí či neumí (např. již zmíněné barvy na semaforu). Zároveň zjistíme veškeré potřeby a požadavky klienta, jeho specifika, zdravotní stav, způsob života, povahové vlastnosti a další informace potřebné k vhodnému výběru jeho budoucího vodicího psa.

Následuje návštěva klienta v místě jeho bydliště pro upřesnění životních podmínek a zjištění specifik prostředí. Čekací doba na vodicího psa se pohybuje v rozmezí 3–6 měsíců, v té době je klientovi navržen a jím odsouhlasen konkrétní vodicí pes podle jeho přání a požadavků. Předávání vodicího psa probíhá ve dvou fázích – během první se klient se svým novým psem seznamuje u nás ve středisku, kdy je ubytován v našem ubytovacím zařízení. Takto si pes týden zvyká na svého nového pána v prostředí, které je mu dobře známé, a díky půl roku strávenému v internátní psí škole svému novému lidskému příteli, se kterým může trávit 24 hodin denně, přivyká velmi rychle a ochotně. Během této doby se klient pod vedením instruktora postupně učí se psem spolupracovat, vyzkouší si různé situace včetně jízdy dopravními prostředky. Poté všichni společně odjíždějí do místa bydliště klienta – instruktor se ubytuje poblíž a s klientem další týden prochází jeho nejčastěji používané trasy a dohlíží na práci psa v novém prostředí.

Tím ale naše spolupráce nekončí, klientovi poskytujeme následné služby po celou dobu činné služby psa. Jedná se především o doučování nových tras, řešení případných problémů s vodicím psem, jeho bezplatné hlídání ve výjimečných životních situacích, návštěvu klienta v místě bydliště či jeho ubytování zdarma v našem ubytovacím zařízení. V létě pořádáme týdenní soustředění a celoročně pravidelné klientské čtvrtky u nás ve středisku, kdy může klient přijet, posedět, popovídat si a pod vedením instruktora procvičit dovednosti svého vodicího psa či odstranit jeho případné nedostatky.

Další novinkou je založení tzv. konta Brita, které vzniklo primárně pro potřeby vodicího psa našeho klienta, feny Brity, která postupně ztrácela zrak z důvodů diabetu. Zde shromažďujeme finance za účelem pomoci našim klientům v situacích, kdy jejich vodicí pes vyžaduje takové vyšetření či operaci, která přesahuje klientovy možnosti, zdravotní stav psa znemožňuje vykonávat jeho službu a případný zákrok jej vrátí zpět do jeho pracovní kondice.

Možná se nakonec ptáte, co vlastně je vodicí pes…

Vodicí pes je podle zákona 329/2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením zvláštní pomůckou pro těžce zrakově postižené. Vodicí pes je onen „Sichrer Führer“ – bezpečný vůdce, ale i poslušný pes a především přítel připravený vést svého pána kdykoli a kamkoli. Chůze se psem je pro nevidomého bezpečnější, rychlejší a uvolněnější. Nevidomý se stává samostatným a nezávislým na svém okolí. Pes si dobře pamatuje známé trasy, je ochotným společníkem a pomáhá při navazování kontaktů se zdravou veřejností. Sehraná dvojice dobře vycvičeného vodicího psa a jeho pána, směle kráčející rušnými ulicemi, budí obdiv a respekt.

Na závěr bych Vás ráda pozvala k nám do Střediska výcviku vodicích psů SONS ČR na den otevřených dveří, který se bude konat již v neděli 24. května od 10 do 18 hodin. Zde si budete moci prohlédnout zázemí celého areálu, pohovořit s dlouholetými pracovníky střediska, setkat se se zdejšími psími studenty i se zasloužilými vodicími psy a jejich držiteli, zhlédnout ukázky výcviku mladých psů či vidět práci zkušených vodicích psů. Součástí našeho dne otevřených dveří bude i Kavárna potmě, kterou u nás budou zajišťovat pracovníci Neviditelné výstavy, s níž úzce spolupracujeme. Budete-li mít čas a chuť, přijeďte se podívat do míst, odkud vzešlo již na 400 vodicích psů – průvodců nevidomých. Těšíme se na vás.

Autor textu: Marie Hájková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru